Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Οξφόρδη: Η δοκιμή του εμβολίου έχει 50% πιθανότητα επιτυχίας, λέει ο επικεφαλής της έρευνας



Η δοκιμή του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της Covid-19 έχει μόλις 50% πιθανότητες επιτυχίας, καθώς η επιδημία φαίνεται να εξασθενεί ταχέως στη Βρετανία, δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph ένας από τους καθηγητές που ηγείται της ανάπτυξής του.

Ο Άντριαν Χιλ, διευθυντής του Ινστιτούτου Τζένερ της Οξφόρδης, το οποίο συνεργάζεται με την φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca για την παραγωγή του εμβολίου, δήλωσε ότι μια επερχόμενη δοκιμή, με τη συμμετοχή 10.000 εθελοντών, απειλείται να μην έχει «κανένα αποτέλεσμα» λόγω της χαμηλής μετάδοσης της Covid-19 στην κοινότητα.

«Είναι μια κούρσα ενάντια στον ιό που εξαφανίζεται και ενάντια στον χρόνο», δήλωσε ο Χιλ στη βρετανική εφημερίδα. «Προς το παρόν, υπάρχει πιθανότητα 50% να μην έχουμε κανένα αποτέλεσμα».

Το πειραματικό εμβόλιο, γνωστό ως ChAdOx1 nCoV-19, είναι ένα από τα πρωτοποριακά στην παγκόσμια κούρσα που προστατεύει ενάντια στον νέο κορωνοϊό.

Η ομάδα του Χιλ ξεκίνησε δοκιμές σε πρώιμο στάδιο σε ανθρώπους τον Απρίλιο, μια από τις λίγες που έχουν φτάσει σε αυτό το ορόσημο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αλκιβιάδης Στεφανής: ''Οι Τούρκοι δεν μπήκαν ποτέ στο ελληνικό έδαφος-Ποιος αμφισβητεί το ηθικό των EΔ;''


«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όταν λέμε πράγματα και αφήνουμε να εννοηθούν καταστάσεις που μπορούν να αγγίξουν το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων» τόνισε ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, σχολιάζοντας όσα έχουν γίνει με τις αναφορές περί εισόδου τουρκικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος, στον Έβρο.

«Δεν πρέπει να αφήνεται η παραμικρή υπόνοια ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους» ξεκαθάρισε ο κ. Στεφανής μιλώντας στην ΕΡΤ, υπενθυμίζοντας πως από τον Φεβρουάριο «48.000 άνθρωποι σταματήθηκαν στον Έβρο». «Ποιος αμφισβητεί το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων; Αφήνονται υπόνοιες ότι δεν υπερασπίστηκαν τα σύνορα, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες και στο χιλιοστό του εθνικού εδάφους» συνέχισε.

Είναι γεγονός ότι οι Τούρκοι δεν μπήκαν ποτέ σε ελληνικό έδαφος, είπε για όσα λέγονται για τον Έβρο, και επισήμανε πως «η αντιπαράθεση πρέπει να αφήσει απ΄έξω τα εθνικά θέματα, εκεί χρειάζεται συνοχή και η συνοχή είναι δύναμη».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν καταπληκτική δουλειά, τιμή και σεβασμος στο έργο τους, ενωμένοι έχουμε τεράστια δύναμη» κατέληξε.

Tην ίδια στιγμή, με μία φράση, όπως δήλωσε και στο OPEN, ο αντιπτέραρχος Κωνσταντίνος Ιατρίδης, η Τουρκία θέλει να γκριζάρει τον Έβρο.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του evros-news.gr, Κώστα Πιτακούδη οι Τούρκοι μπήκαν για λίγο στο ελληνικό έδαφος (ένα με δύο μέτρα, όπως συμβαίνει και από τις δύο πλευρές) για να παρενοχλήσουν τις ελληνικές εργασίες στον φράχτη, καθώς και για να διατηρήσουν τα περάσματα των παράνομων μεταναστών και των πρακτόρων που προσπαθούν να εισβάλλουν στην Ελλάδα.

«Οι Τούρκοι «πάτησαν» στην συνοριογραμμή. Δεν μπήκαν μέσα στο ελληνικό έδαφος για να το καταλάβουν. Δεν υπήρχε ούτε μία στο εκατομμύριο να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο», έλεγε υψηλόβαθμος στρατιωτικός αναφορικά με το σενάριο «εισβολής». 

Σύμφωνα με τον Κώστα Πιτιακούδη, όταν υπήρξε αυτή η διχογνωμία, έγινε αυτό που γίνεται πολύ συχνά, με το να… μπαινοβγαίνουν οι Έλληνες και οι Τούρκοι ένα-δυο μέτρα εκατέρωθεν όταν κινούνται στην περιοχή.

«Δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε με την τουρκική πλευρά», διαμηνύουν, από την πλευρά τους, οι Ελληνικές αρχές απαντώντας στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες».

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι οι συντεταγμένες της συνοριογραμμής είναι γνωστές και έχουν καταγραφεί με απόλυτη ακρίβεια στους χάρτες οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί εδώ και 94 χρόνια. Οποιαδήποτε αναθεωρητική προσπάθεια δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του φράχτη και των υπολοίπων έργων που έχουν σχεδιάσει από κοινού οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Αστυνομία. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει «σφραγιστεί» και το νότιο τμήμα της συνοριογραμμής ειδικά στη περιοχή όπου τα σύνορα είναι χερσαία και ο ποταμός ανήκει εξ’ ολοκλήρου είτε στη μία είτε στην άλλη χώρα. 



pentapostagma.gr


Νέα βλακεία του Συριζαίου Παπαχριστόπουλου: Ίσως αποκτήσαμε ανοσία από τους Κινέζους γι' αυτό είχαμε λίγα κρούσματα


Δεν μας εκπλήσσει γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί με θράσος τον ελληνικό λαό ο Παπαχριστόπουλος για να γλύψει τον Τσίπρα!!

Για να μην παραδεχτούν οι Συριζαίοι ότι τα μέτρα της κυβέρνησης απέδωσαν, και οι ενέργειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφεραν να αποφύγουμε τα χειρότερα, σκέφτονται και πετάνε ότι βλακεία τους έρθει στο μυαλό αδιαφορώντας για την ξεφτίλα.

Παπαχριστόπουλος: Ίσως αποκτήσαμε ανοσία από τους Κινέζους στην Ελλάδα γι' αυτό είχαμε λίγα κρούσματα.

Ναι το είπε και δεν ντρέπεται καθόλου για αυτό αν και γιατρός, αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι Συριζαίος γιατρός.




Νικολούζος πρώην δήμαρχος Κέρκυρας: Για μένα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πεθάνει, ζητώ συγγνώμη από τους συμπολίτες μου


O πρώην Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος, επιτίθεται ευθέως στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική  της στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην οποίαν δεν εναντιώθηκε μέχρι τέλους, και με σθένος παραδέχεται ότι οφείλει συγγνώμη στους συμπολίτες του. «Οφείλω να ομολογήσω ότι η "θεόπνευστη" πολιτική τους μόνο στόχο είχε την πολιτική, ηθική και ίσως και φυσική μου εξόντωση» διαπιστώνει με περισσή πικρία. «Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας να διακόψω κάθε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει χαρακτηριστικά : Συνεκτιμώντας με νηφαλιότητα τις πολιτικές εξελίξεις τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας μου σαν Δήμαρχος όπως και αυτές που ακολούθησαν σε σχέση με  τα μεγάλα προβλήματα της Κέρκυρας, τη στάση της τοπικής ηγεσίας αλλά ιδιαίτερα της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ  απέναντι στην  Δημαρχία μου και τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε, ιδιαίτερα αυτών της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, οφείλω να ομολογήσω ότι η θεόπνευστη πολιτική τους μόνο στόχο είχε την πολιτική, ηθική και ίσως και φυσική μου εξόντωση.

Ένα σχέδιο που μάτωνε την κοινωνία χωρίς αποτέλεσμα και που θα αφάνιζε το ΣΥΡΙΖΑ από το νησί αλλά υπηρετούσε κάποια νομιμότητα!!

Τώρα λοιπόν που τα αδύνατα γίνονται δυνατά  και όλοι χαιρόμαστε, ανεξάρτητα από το  τι θα μας φέρει το μέλλον όσον αφορά τα προβλήματα, οφείλω ένα συγγνώμη στους συμπολίτες μου που δεν εναντιώθηκα μέχρι τέλους όσον αφορά τη διαχείριση του προβλήματος του ΧΥΤΑ Λευκίμμης και ακολούθησα την κυβερνητική πολιτική σηκώνοντας όλο το βάρος και την κατακραυγή δεχόμενος ότι αποτελούσε  μια βραχυχρόνια αντιμετώπιση του προβλήματος αφού όλοι οι άλλοι δρόμοι ήταν κεντρικά κλειστοί.

Τέλος θέλω να δηλώσω και δημόσια ότι είναι πλέον ζήτημα αξιοπρέπειας για μένα να διακόψω κάθε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνοντας με τον πιο οδυνηρό τρόπο μια  επικρατούσα αρχή ότι η Αριστερά, σαν την Ελλάδα κι αυτή, τρώει τα παιδιά της.


Τέλος η οδήγηση για τους μεθυσμένους-Ισόβια στους πιωμένους…



Υποχρεωτικό θα είναι το σύστημα ανίχνευσης αλκοόλ στον οδηγό για όλα τα καινούρια οχήματα στην ΕΕ από το 2022.

Μόνο με προηγμένα συστήματα ασφαλείας θα μπορούν να διατίθενται τα νέα αυτοκίνητα στην αγορά της ΕΕ από τα μέσα του 2022 όπως αποφασίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι νέοι κανόνες θα βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών στους δρόμους της ΕΕ, ενώ ενισχύουν και την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων στην παγκόσμια αγορά.

Νέος Ποινικός Κώδικας: Μέχρι και ισόβια στους επικίνδυνους οδηγούς

Ένα από τα σημαντικότερα συστήματα που θα πρέπει να έχουν όλα τα καινούρια οχήματα αφορά  αφορά σε εκείνο που ελέγχει και παρεμποδίζει την εκκίνηση και οδήγηση του οχήματος σε περίπτωση που ανιχνεύσει πως ο οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ!

Επίσης η τοποθέτηση των λεγόμενων «μαύρων κουτιών» και τα οχήματα θα αποτελεί γεγονός καθώς η νέα νομοθεσία προβλέπει την ύπαρξη συστημάτων καταγραφής δεδομένων συμβάντος!

Ποια είναι τα υποχρεωτικά συστήματα

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα (συμπεριλαμβανομένων των φορτηγών, λεωφορείων, ημιφορτηγών και οχημάτων τύπου SUV) θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά ασφαλείας:

* ευφυής έλεγχος ταχύτητας,

* εγκατάσταση συστήματος για την παρεμπόδιση της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος,

* σήματα επείγουσας στάθμευσης,

* συστήματα ανίχνευσης οπισθοπορείας,


* συστήματα καταγραφής δεδομένων συμβάντος,

* ακριβής παρακολούθηση της πίεσης των ελαστικών,

* συστήματα προειδοποίησης της υπνηλίας και της προσοχής του οδηγού,

* προηγμένα συστήματα προειδοποίησης διάσπασης της προσοχής του οδηγού.

* προηγμένα συστήματα πέδησης έκτακτης ανάγκης,

* συστήματα παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας σε έκτακτη ανάγκη,

* διευρυμένες περιοχές προστασίας πρόσκρουσης της κεφαλής ικανές να μετριάζουν τους τραυματισμούς σε συγκρούσεις με ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, όπως οι πεζοί και οι ποδηλάτες.

Επίσης πέραν των παραπάνω οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να κατασκευάζουν με τέτοιο τρόπο τα οχήματά τους ώστε να μειώνονται σημαντικά τα τυφλά σημεία γύρω από αυτά.

Επίσης θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με συστήματα ανίχνευσης πεζών, ποδηλατών αλλά και άλλων οχημάτων.

Επόμενο βήμα για την Επιτροπή αποτελεί η ομαλή μετάβαση στα αυτοκίνητα με αυτόνομα συστήματα οδήγησης.


Γιώργος Κ. Ανδρής
Πηγή : newsauto.gr


Νέα Υόρκη : Με εντολή Ελπιδοφόρου, με χωριστά κουτάλια για κάθε πιστό η Θεία Κοινωνία



Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδόφορος έδωσε οδηγίες στους κληρικούς των κοινοτήτων της Άμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας (Νέα Υόρκη, Κονέκτικατ και Ουάσιγκτον) να προσφέρουν προσωρινά τη θεία κοινωνία στους πιστούς χρησιμοποιώντας πολλαπλά μεταλλικά κουτάλια, για μία μόνο χρήση ανά άτομο.



Οι οδηγίες περιέχονται σε εκτενές υπόμνημα με ημερομηνία 18 Μαΐου που εστάλη στους ιερείς των κοινοτήτων της  Άμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, με την επισήμανση μόνο για ιερείς και ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημοσιευθεί, να κοινοποιηθεί ή να αντιγραφεί σε email ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Οι οδηγίες αφορούν το σύνολο των λειτουργιών των κοινοτήτων της Μητρόπολης του Αρχιεπισκόπου, για να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των αρχών, τα μέτρα υγειονομικής προστασίας κληρικών και πιστών και την προετοιμασία για το άνοιγμά τους. Να σημειωθεί ότι από τις 21 Μαΐου ο κυβερνήτης Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο επέτρεψε τις θρησκευτικές τελετές σε χώρους λατρείας, παρουσία δέκα ατόμων. Επίσης, παρά το γεγονός ότι την Παρασκευή ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε «καθοριστικού χαρακτήρα» τον εκκλησιασμό, δίδοντας οδηγίες στο άνοιγμα των χώρων λατρείας, οι κυβερνήτες των πολιτειών είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να το πράξουν, βάση του αμερικανικού συντάγματος.


Η Άμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια είναι η μόνη από τις 8 μητροπόλεις της Αρχιεπισκοπής Αμερικής έλαβε παρόμοια απόφαση για προσφορά της θείας κοινωνίας με χωριστό κουτάλι για κάθε πιστό και όπως τονίζεται είναι μόνον προσωρινό μέτρο. Οι υπόλοιποι Μητροπολίτες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επέλεξαν είτε να μην αναφέρουν τίποτα στις οδηγίες που έστειλαν στους ιερείς τους, είτε – όπως στην περίπτωση του Μητροπολίτη Ατλάντας Αλέξιου – να γράψουν ότι θα προσφέρεται με τον κανονικό τρόπο.

Ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης, επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών του τμήματος Εμβολίων στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον, , επικρότησε την απόφαση του σεβασμιοτάτου.

«Ως επιστήμονας, χαίρομαι για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής να αναπτύξει ένα υπεύθυνο πρωτόκολλο για την προστασία των ανθρώπων που συμμετέχουν σε εκκλησιαστικές λειτουργίες και θέλουν να μεταλάβουν τη θεία κοινωνία. Οι οδηγίες της Αρχιεπισκοπής για τον εκκλησιασμό και για ατομική προσφορά θείας κοινωνίας, εάν εφαρμοστούν πιστά, βοηθούν στην προστασία του κοινού και είναι σύμφωνες με τις εντολές των πολιτειακών αρχών», συμπλήρωσε ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας.

Το υπόμνημα προς τους ιερείς της Άμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας λέει τα εξής (μεταξύ άλλων) σχετικά με την προσφορά της Θείας Κοινωνίας:

• Ως προσωρινό μόνο μέτρο, η Θεία Κοινωνία θα προσφέρεται μέσω των ακόλουθων διαδικασιών που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους κληρικούς μας και τους πιστούς μας:

. Η ενορία θα πρέπει να χρησιμοποιεί πολλαπλά μεταλλικά κουτάλια που θα είναι μίας χρήσης κατά τη διανομή της Αγίας Κοινωνίας.

. Ο ενορίτης θα πλησιάζει το δισκοπότηρο και θα του ζητηθεί να γείρει το κεφάλι του πίσω και να ανοίξει το στόμα του πλατιά έτσι ώστε η κοινωνία να πέσει μέσα στο στόμα του.

Ο ιερέας θα χρησιμοποιήσει ένα νέο κουτάλι για να προσφέρει κοινωνία και στη συνέχεια θα τοποθετήσει το κουτάλι σε ξεχωριστό δοχείο πριν από τον επόμενο ενορίτη.

. Αντί της μάκτρας (Communion Cloth), η ενορία θα έχει διαθέσιμες πετσέτες μίας χρήσης για τους πιστούς, και όταν πλησιάζει το δισκοπότηρο, ο ενορίτης θα πάρει μια χαρτοπετσέτα, θα την κρατά κάτω από το πηγούνι του, θα σκουπίζει το στόμα του και στη συνέχεια θα πετάει την πετσέτα. σε ένα δοχείο στο σολέα, το περιεχόμενο του οποίου θα καεί την ίδια μέρα.

. Μετά από κάθε ραντεβού, τα κουτάλια θα βυθιστούν σε βραστό νερό για να καθαριστούν».

Στις δικές του οδηγίες προς του κληρικούς της Μητρόπολης Ατλάντας, ο Μητροπολίτης Αλέξιος αναφέρει τα εξής ια την προσφορά της Θείας Κοινωνίας:

«• Θεία Κοινωνία – Επιτρέπεται η εκκλησία να παραμείνει ανοιχτή για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη Θεία Λειτουργία για να κοινωνήσουν οι πιστοί που δεν είναι σε θέση να παρευρίσκονται στο ναό, δηλαδή σε καθορισμένο χώρο όπως στην αίθουσα εκδηλώσεων, στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων κλπ.

• Η Θεία Κοινωνία θα συνεχίσει να διανέμεται με τον παραδοσιακό τρόπο.

• Υφάσματα για την κοινωνία – Τα κόκκινα υφάσματα για την κοινωνία (μάκτρα) θα κρατούνται κάτω από το πηγούνι του ατόμου χωρίς να το αγγίζουν, από τους εξουσιοδοτημένους ενήλικες βοηθούς. Ο κοινωνήσας μπορεί να μην το αγγίζει και απολύτως να μην σκουπίζει το στόμα».

ΜΑΚΡΥΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ

ΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΌΤΗΤΑ

ΜΑΚΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Έχοντας κλείσει τις πόρτες τους για πάνω από δύο μήνες στους πιστούς και περιορίζοντας τις λειτουργίες μόνο σε 3-5 άτομα ακόμη και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, οι ελληνορθόδοξοι ναοί σε όλη την Αμερική ξεκινούν προσεκτικά τη διαδικασία επιστροφής στις κανονικές συνθήκες. Ο δρόμος είναι δύσκολος, γιατί οι οκτώ μητροπόλεις της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής μας καλύπτουν πενήντα πολιτείες όπου επικρατούν διαφορετικές υγειονομικές συνθήκες με την πανδημία και έχουν διαφορετικούς νόμους και κανονισμούς.

Όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες της Αμερικής υπό την καθοδήγηση της Συνέλευσης των Κανονικών Ορθόδοξων Επισκόπων των ΗΠΑ (με προεδρεύοντα τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο) δημιούργησαν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, το «COVID-19 Parish Reopening Toolkit» που χρησιμοποιείται από όλες τις ενορίες.

Όλες οι μητροπόλεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, παρά τους διαφορετικούς κανονισμούς που ισχύουν σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ,  προχωρούν με το άνοιγμα με πολύ προσεκτικά βήματα. Μερικοί ιερείς αυτοσχεδιάζουν προκειμένου να επιτρέψουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους πιστούς να παραστούν στις λειτουργίες. Στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πορτ Ουάσιγκτον Νέας Υόρκης, θα χρησιμοποιηθεί ο τεράστιος προαύλιος χώρος για να δοθεί η δυνατότητα στους πιστούς να παρακολουθήσουν μέσα από τα αυτοκίνητά τους τη θεία λειτουργία. Αυτή η drive-in θεία λειτουργία έγινε δεκτή με ικανοποίηση από πολλούς ενορίτες στο Port Washington.

Στη Μητρόπολη της Ατλάντας που καλύπτει πολιτείες του νότου με πιο χαλαρές πολιτικές, ο Μητροπολίτης Αλέξιος εξέδωσε μια πολύ εκτεταμένη οδηγία για το άνοιγμα των ναών και τα μέτρα ασφαλείας στις εκκλησίες. Στην Ατλάντα – όπως σε κάθε άλλη Μητρόπολη – είναι απολύτως απαραίτητο να φορούν οι πιστοί μάσκα.

Στη Μητρόπολη Βοστώνης, όπου ο Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης επέτρεψε τις θείες λειτουργίες υπό την προϋπόθεση ότι οι ναοί θα χρησιμοποιούν το 40% της χωρητικότητάς τους, ο Μητροπολίτης Μεθόδιος συμβούλεψε τους ιερείς να μην βιαστούν να ανοίξουν τους ναούς τους εκτός κι εάν είναι απολύτως έτοιμοι.

«Μια ενορία, αν μετά από προσεκτική και μελετημένη προετοιμασία θεωρήσει ότι είναι σε θέση να συμμορφωθεί με όλες τις πολιτειακές και τοπικές οδηγίες, μπορεί να αρχίσει να ανοίγει τις πόρτες της από την Κυριακή 24 Μαΐου. Ωστόσο, η πλειονότητα των ενοριών μας , μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστεί, και μπορεί να επιλέξει την Κυριακή 31 Μαΐου, ή ακόμα και τις 7 Ιουνίου, τη γιορτή της Πεντηκοστής, ως ημερομηνία για το άνοιγμα τους. Οι ενορίες δεν πρέπει να ξαναρχίσουν τη δημόσια λατρεία πριν να είναι έτοιμες και η απόφαση να καθυστερήσουν το άνοιγμα μπορεί να είναι η καλύτερη απόφαση για μια συγκεκριμένη κοινότητα. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία έναρξης, καμία ενορία δεν πρέπει να ανοίξει τις πόρτες της για δημόσια λατρεία, εκτός εάν μπορεί να το κάνει με ασφάλεια και σύμφωνα με τις οδηγίες”

Στις ενορίες της Άμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, οι οδηγίες για την προετοιμασία των ναών έχουν ως εξής:

• Κάθε ενορία πρέπει να τοποθετεί σημάδια στα καθίσματα και στο δάπεδο για να εξασφαλίσει κοινωνική αποστασιοποίηση και να δημιουργήσει μια σαφή ροή κυκλοφορίας.

• Κάθε ενορία πρέπει να καταγράφει τα ονόματα και τους αριθμούς τηλεφώνου κάθε συμμετέχοντος σε κάθε λειτουργία, για την περίπτωση που μια μόλυνση θα απαιτήσει ειδοποίηση.

• Όσον αφορά την πρόληψη της εξάπλωσης αυτού, ειδοποιήστε όλους τους ενορίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες του CDC, οι οποίες περιλαμβάνουν επί του παρόντος: πλύσιμο των χεριών καλά και συχνά, κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος, αποφυγή κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων, χρήση μάσκας και διατήρηση κοινωνικής απόστασης έξι πόδια.

• Οι ναοί πρέπει να διαθέτουν απολυμαντικό χεριών σε εισόδους, εξωτερικούς ανελκυστήρες και άλλα σημεία εισόδου. Πρέπει να είναι βέβαιο ότι οι τουαλέτες είναι σωστά εφοδιασμένες με σαπούνι και απολυμαίνονται συχνά, ενώ να υπάρχει συνοδευτικό φύλλο καταγραφής.

• Οι θύρες πρέπει να παραμένουν ανοιχτές έτσι ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιούνται πόμολα ή χειρολαβές.

• Οι εκκλησίες πρέπει να καθαρίζονται τακτικά μεταξύ κάθε χρήσης σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC. Προσδιορίστε όλους τους χώρους που απαιτούν καθαρισμό και απολύμανση στην Εκκλησία, χώρους εκδηλώσεων, τουαλέτες, χωλ, γραφεία κ.λπ. αναπτύξτε μια λίστα ελέγχου για πρωτόκολλα και διαδικασίες για συγκεκριμένες τοποθεσίες, ιδιαίτερα επιφάνειες που αγγίζονται συχνά και περιοχές που απαιτούν μεγαλύτερη υγιεινή, όπως μετρητές, πόμολα πόρτας, κάγκελα, ηλεκτρικοί διακόπτες κ.λπ.

• Πινακίδες πρέπει να αναρτώνται στην μπροστινή πόρτα της εκκλησίας που να εξηγούν τις οδηγίες και να δηλώνει τον κίνδυνο όσων εισέρχονται ανά ηλικία και τις προϋποθέσεις.

• Οι πιστοί πρέπει να συνεχίσουν να τιμούν τις εικόνες και άλλα ιερά αντικείμενα με υπόκλιση σεβασμού και να κάνουν το Σταυρό τους αντί του ασπασμού.

• Δεν πρέπει να διανέμονται ή να αφήνονται βιβλία συνόψεων για κοινή χρήση.


Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπάνιώτη
Πηγή : greeknewsonline.com


Αγνωστο πλοίο αποβίβασε 400 μετανάστες στη Σικελία



Περίπου 400 μετανάστες αποβιβάστηκαν παράνομα την Κυριακή σε μια παραλία της Σικελίας, στη νότια Ιταλία, μεταδίδει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, επικαλούμενο τις αστυνομικές αρχές.

Το αγνώστων στοιχείων πλοίο που μετέφερε τους ανθρώπους αυτούς, τους άφησε σε απόσταση μερικών μέτρων από την ακτή, στην περιοχή του Αγκριτζέντο. Στη συνέχεια απομακρύνθηκε στα ανοιχτά.

Στην περιοχή διενεργούνται έρευνες με τη βοήθεια ελικοπτέρων και πλωτών του λιμενικού.

Οι μετανάστες απομακρύνθηκαν από την παραλία σε μικρές ομάδες. Κάποιοι σταματούσαν αυτοκίνητα και ζητούσαν από τους οδηγούς νερό ή να τους μεταφέρουν, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Agrigento Notizie. Άλλοι απλώς κάθισαν στη σκιά των δέντρων για να ξεκουραστούν.

Μια τέτοια μαζική αποβίβαση δεν έχει σημειωθεί στην Ιταλία εδώ και χρόνια, αφού οι διακινητές αποφεύγουν να πλησιάσουν τα παράλια. Εξάλλου, συνήθως, τα σκάφη που χρησιμοποιούνται είναι μικρότερα, όπως εκείνο που έφτασε νωρίτερα την Κυριακή στο νησάκι Λινόσα, κοντά στη Λαμπεντούζα, μεταφέροντας 52 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους από την υποσαχάρια Αφρική.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


ΣΥΡΙΖΑ ένα επικίνδυνο για την Ελλάδα κόμμα με ανεύθυνη νεολαία: Να ξηλωθεί άμεσα ο φράχτης στον Εβρο



Υιοθετούν fake news στημένων δημοσιευμάτων, στήνουν προπαγάνδα σε βάρος της Ελλάδας και υπέρ της Τουρκίας, υιοθετούν την προπαγάνδα της Τουρκίας αδιαφορώντας για τις συνέπειες και εξοργίζουν τους Έλληνες με την άθλια ανθελληνική συμπεριφορά τους.

Η άψογη αντιμετώπιση της κατάστασης στον Έβρο από την σοβαρή κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν έδωσε πολλά περιθώρια στην Τουρκία να εκβιάσει την Ευρώπη και έκανε τους Ευρωπαίους να εκτιμήσουν τον πρωθυπουργό και να καταλάβουν ότι έχουν να κάνουν με σοβαρό Ευρωπαίο πολιτικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ απο την άλλη έκανε φιλότιμες προσπάθειες να αμαυρώσει αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης ενεργώντας σε βάρος της χώρας απλά και μόνο για να κάνει αντιπολίτευση. Ήταν τέτοια η λύσσα του ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα καταφέρνει, που είχε ενεργοποιήσει τα δικά της ΜΜΕ για να υιοθετούν την προπαγάνδα της Τουρκίας που δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μάλιστα συριζαίοι δημοσιογράφοι με εντολή του κόμματος, βοήθεια Τούρκων και Γερμανικών ΜΜΕ έστηναν θέματα με δήθεν νεκρούς προσπαθώντας να σπιλώσουν την Ελλάδα στα μάτια του κόσμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σίγουρο ότι δεν θα πάρει το μέρος της Ελλάδας για την προστασία των συνόρων μας, αλλά θα προσπαθήσει να ανοίξουν τα σύνορα για να γεμίσει η Ελλάδα λαθρομετανάστες. Έτσι και αλλιώς όπως αποδείχθηκε, ο λαθρομετανάστης (βλέπε Παπαδημούλη και ΜΚΟ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ) είναι πηγή εισοδήματος για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το 2015 η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ φερέφωνο των θέσεων του κόμματος ζητούσε ανεύθυνα με ανακοίνωση της και γνωρίζοντας απόλυτα το κακό που θα κάνει στην Ελλάδα, να ξηλωθεί άμεσα ο φράχτης στον Έβρο, ώστε να δημιουργηθούν ασφαλείς δίοδοι για τους πρόσφυγες και να σταματήσει η τραγωδία στα νερά του Αιγαίου.

Στην ανακοίνωση για να πείσουν όχι το κόμμα αλλά την κοινή γνώμη εξαπατώντας την όπως κάνουν έγραφαν : 

«Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες άλλης μία τραγωδίας με θύματα πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου. Δεκάδες έχουν εντοπιστεί νεκροί ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων με ορατό τον κίνδυνο να έχουμε σε εξέλιξη την μεγαλύτερη τραγωδία προσφύγων στις ελληνικές θάλασσες. Το σταμάτημα αυτής της τραγωδίας είναι μονόδρομος, την στιγμή που η Ευρώπη συνεχίζει να κλείνει τα μάτια και να υψώνει φράχτες. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να λάβει δραστικές αποφάσεις και να προχωρήσει σε πράξεις που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση του τέλους αυτού του δράματος».
«Η Ευρώπη φρούριο και οι απάνθρωπες εμμονές των ηγεσιών της φέρουν την τεράστια ευθύνη για τους εκατοντάδες πνιγμένους» υποστηρίζε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «η εγκληματική ολιγωρία των Ευρωπαϊκών ηγεσιών έχει λειάνει το έδαφος για τις ακροδεξιές πρακτικές που βλέπουμε στην Ουγγαρία και όχι μόνο, με τα σιδερόφραχτα σύνορα και την καταστολή. Στον αντίποδα, επιχειρούν να φορτώσουν όλο το βάρος της διαχείρισης αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία παρά τις τεράστιες δυσκολίες πασχίζει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά».

«Οι πρόσφυγες» συνεχίζει η ανακοίνωση «δεν είναι ούτε 'εθνική απειλή', ούτε 'εισβολείς' και κανένας φράχτης δεν μπορεί να σταματήσει τα κύματα των απελπισμένων ανθρώπων που δραπετεύουν από την φρίκη του πολέμου».

Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί «να ξηλωθεί τώρα ο φράχτης στον Έβρο» και καλεί την Κυβέρνηση «να υιοθετήσει άμεσα τις προτάσεις των διεθνών οργανισμών και να προχωρήσει στην δημιουργία ασφαλών και νόμιμων διόδων για τους πρόσφυγες στον Έβρο και σε άλλα σημεία».

Ζητεί, επίσης, την επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας κέντρων υποδοχής και καταγραφής στα νησιά, ενίσχυση των υπαρχουσών κέντρων φιλοξενίας και δημιουργία νέων.

«Να μην χαθεί άλλος χρόνος, να μην θρηνήσουμε άλλα πνιγμένα παιδιά στο Αιγαίο. Δεν θα συνηθίσουμε τον θάνατο, δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα νησιά μας και τα σύνορα ομαδικοί τάφοι προσφύγων. Όσο περισσότεροι φράχτες υψώνονται τόσο περισσότεροι νεκροί θα ξεβράζονται στα νησιά. Απέναντι στην κτηνωδία απαντάμε με αλληλεγγύη» κατέληγε η ανακοίνωση το 2015.

Αναρωτηθείτε να είχε ξηλωθεί ο φράχτης στον Έβρο; Τι θα γινόταν πριν λίγους μήνες με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της Ευρώπης και της Ελλάδας και τους χιλιάδες λαθρομετανάστες που είχε συσσωρεύσει στα σύνορα; 




Χωρίς δίπλωμα έφυγαν 48 οδηγοί από την Βάρκιζα!



Τελικά μόνο με την καθημερινή παρουσία των αστυνομικών μπορούν να εξαλειφθούν οι «κόντρες» στην Παραλιακή καθώς και στην τελευταία εξόρμηση που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις της Τροχαίας τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.

Ειδικότερα το βράδυ της Παρασκευής η Τροχαία Αττικής κατά την εξόρμηση που πραγματοποίησε στην παραλιακή λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου και ειδικότερα στην περιοχή της Βάρκιζας σε 343 τροχονομικούς ελέγχους βεβαίωσε 176 παραβάσεις. Δηλαδή το ποσοστό παραβατικότητας ξεπέρασε το 50% καθώς πάνω από 1 στους δύο οδηγούς έφυγαν από τον έλεγχο με κλήση!

Στο σύνολο των 176 παραβάσεων οι  45 αφορούσαν υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, οι 29 φιμέ τζάμια, οι 27 για πρόκληση υπερβολικού θορύβου, οι 10 για έλλειψη πινακίδων κυκλοφορίας, οι 14 για στέρηση άδειας οδήγησης, οι 10 για δυσδιάκριτες πινακίδες κυκλοφορίας, οι 14 για μη χρήση ζώνης και κράνους, οι 5 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, οι 6 για στέρηση Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ), μία για επίδειξη ικανότητας και μία για επικίνδυνους ελιγμούς και 14 για άλλες τροχαίες παραβάσεις.

Πέραν των βεβαιωμένων παραβάσεων αφαιρέθηκαν 48 άδειες ικανότητας οδήγησης, 45 άδειες κυκλοφορίας και 42 ζεύγη πινακίδων κυκλοφορίας ενώ ακινητοποιήθηκαν 8 οχήματα και μεταφέρθηκαν 3 οχήματα με γερανοφόρα!


Η Τροχαία προειδοποιεί ότι οι έλεγχοι θα συνεχισθούν και σε άλλες περιοχές της Αττικής.


Πηγή : newsauto.gr


Πέθανε ο θρυλικός αλιγάτορας Σάτουρν που είχε επιβιώσει του βομβαρδισμού του Βερολίνου το 1943


Ο θρυλικός αλιγάτορας Σάτουρν («Κρόνος»), διάσημος για το γεγονός ότι βγήκε αλώβητος από το βομβαρδισμένο Βερολίνο κατά τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πέθανε σε ηλικία 84 ετών στον ζωολογικό κήπο της Μόσχας.

Γεννημένος στην πολιτεία του Μισισίπι το 1936, ο Σάτουρν δωρίστηκε από τις ΗΠΑ στη Γερμανία λίγο μετά τη γέννηση του, και εγκατάσταθηκε σχεδόν αμέσως στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου. Η θρυλική του υπόσταση έγκειται στο γεγονός ότι κατάφερε να επιβιώσει του σφοδρού συμμαχικού βομβαρδισμού της 23ης Νοεμβρίου 1943, ο οποίος έπληξε δριμύτατα την περιοχή της γερμανικής πρωτεύουσας που βρίσκεται το πάρκο άγριας ζωής, και προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπων, καθώς και πλήθους ζώων του πάρκου.

Η θρυλική του υπόσταση έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις από την τριετή εξαφάνιση του, καθώς αφού κατάφερε να ελευθερωθεί από τη «φυλακή» του στον απόηχο των βομβαρδισμών, παρέμεινε αγνοούμενος για σχεδόν τρία ολόκληρα χρόνια, με τη ζωή του αυτή την περίοδο να περικλείεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Το γεγονός ότι ένα άγριο ερπετό αυτού του μεγέθους κατάφερε να επιβιώσει για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα αστικό περιβάλλον που «έβρεχε» αδιάκοπα βόμβες, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αστικοί μύθοι γύρω από την περίπτωση του, όπως το ότι αποτελούσε μέρος της προσωπικής συλλογής του Αδόλφου Χίτλερ.

Ο συγκεκριμένος αστικός μύθος άρχισε να διαδίδεται από στόμα σε στόμα λίγο μετά τον ξαφνικό εντοπισμό του από Βρετανούς στρατιώτες το 1946 και τη μεταφορά του στον ζωολογικό κήπο της Μόσχας τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, στον οποίο έζησε για 74 ολόκληρα χρόνια.

«Για εμάς ο Σάτουρν υπήρξε μία ολόκληρη εποχή», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση του ο ζωολογικός κήπος, τονίζοντας ότι η μεταφορά του στη Μόσχα λίγο μετά το τέλος του πολέμου, τον ταύτισε με τη νίκη επί της Ναζιστικής Γερμανίας. «Ο Σάτουρν ενώθηκε μαζί μας μετά τη Νίκη (επί του Τρίτου Ράιχ και του Άξονα) και γιόρτασε μαζί μας την 75η επέτειο της», τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Πώς λειτουργεί η «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις – Παραδείγματα



Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε κάθε εργαζόμενο από την αρχή μέχρι το τέλος της κρίσης του κοροναϊού δίνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βρούτσης χαρακτηρίζει προσωρινή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και εκτιμά ότι το 2021 «θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και σε ανάπτυξη και σε θέσεις εργασίας».

Ωστόσο, επισημαίνει ότι, αδιαμφισβήτητα, οι επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία της χώρας μας, κάτι που ήδη γίνεται.

«Σε ολόκληρο τον κόσμο, το χτύπημα της πανδημίας οδήγησε τις χώρες σε υψηλή ύφεση, κυρίως, όμως, λειτούργησε διαλυτικά στην αγορά εργασίας, εκτινάσσοντας τα ποσοστά ανεργίας. Αυτό συνέβη παντού, σε όλο τον κόσμο – είτε σε ανεπτυγμένες είτε σε αναπτυσσόμενες χώρες είτε σε αδύναμες είτε σε ισχυρές οικονομίες. Παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο, εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάνονται, χωρίς να υπάρχουν αντίμετρα, που να μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη δυσμενή αυτή εξέλιξη. Στη χώρα μας, κινηθήκαμε με μεγάλη ταχύτητα, με σχέδιο και με υπευθυνότητα, σχεδόν ταυτόχρονα με τα μέτρα που πήραμε για την προστασία της υγείας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, κάτι που σήμερα έχει κάνει την Ελλάδα παγκόσμιο θετικό υπόδειγμα, καθώς η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία και περιφρούρησε την υγεία των ανθρώπων με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο» τονίζει ο υπουργός Εργασίας.

«Παράλληλα, κινηθήκαμε και στον τομέα της προστασίας της οικονομίας και της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής. Λάβαμε μέτρα που στήριξαν ταυτόχρονα τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και απλώσαμε δίχτυ προστασίας σε κάθε πολίτη. Κοινός παρονομαστής όλων των μέτρων μας ήταν η ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας» προσθέτει ο κ. Βρούτσης, υπογραμμίζοντας ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και του Μαρτίου και του Απριλίου, αλλά και του Μαΐου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, «το σχέδιό μας και οι πρωτοβουλίες μας απέδωσαν».

«Από τη μία συγκρατήσαμε το μεγάλο «κύμα» απολύσεων, που θα μπορούσε να λειτουργήσει αλυσιδωτά για όλους τους κλάδους και να επιφέρει πλήρη κατάρρευση της αγοράς εργασίας, κάτι που αποφύγαμε, από την άλλη, δυστυχώς, δεν δημιουργήθηκαν οι αναμενόμενες θέσεις εργασίας στον τουρισμό και στον επισιτισμό, τους προηγούμενους μήνες, όπως συνέβαινε κάθε χρόνο. Ακολουθήσαμε πιστά τις οδηγίες των επιστημόνων, θέτοντας ως προτεραιότητα το πολύτιμο αγαθό της υγείας» εξηγεί ο υπουργός Εργασίας.

Τονίζει δε ότι, ξεπερνώντας με προσεκτικά και μελετημένα βήματα τη δύσκολη χρονική περίοδο Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου, «είμαστε έτοιμοι πάλι με προσεκτικά και καλά σχεδιασμένα βήματα να περάσουμε, από την 1η Ιουνίου, στη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας μας σε όλους τους τομείς. Και σε αυτήν την κρίσιμη χρονική περίοδο παραμένει η υγεία των ανθρώπων ως κυρίαρχη προτεραιότητα, ταυτόχρονα, όμως, έχουμε ετοιμάσει μία σειρά από νέες πολιτικές πρωτοβουλίες και χρηματοδοτικά εργαλεία, για να στηρίξουμε ξανά επιχειρήσεις, εργαζόμενους και να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας» διευκρινίζει ο κ. Βρούτσης.

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης
«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα στήριξης της απασχόλησης, που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου, είναι ένας μηχανισμός που έρχεται για πρώτη φορά να ενισχύσει το εισόδημα των εργαζομένων, όπου και αν αυτό καταστεί αναγκαίο, ανακουφίζοντας ταυτόχρονα και τις επιχειρήσεις από ένα σημαντικό μέρος του μισθολογικού κόστους.

Όπως αναφέρει, τα βασικά χαρακτηριστικά λειτουργίας του νέου μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», αλλά και οι προϋποθέσεις ένταξης σε αυτόν, διαμορφώνονται ως εξής:

Θεσπίζεται νέος μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης, με την επωνυμία «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», που για πρώτη φορά θα ενισχύει την εργασία.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα γίνει μέσα από το χρηματοδοτικό εργαλείο του προγράμματος SURE, που σε πρώτη φάση για την Ελλάδα αντιστοιχεί σε 1,4 δισ. ευρώ.
Η χρονική περίοδος εφαρμογής είναι από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
Δικαίωμα συμμετοχής στο μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που παρουσιάζουν πτώση τζίρου ως εξής:
Για τον Ιούνιο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Για τον Ιούλιο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.
Για τον Αύγουστο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.
Για τον Σεπτέμβριο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.
Κάθε μήνα, οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν τους εργαζόμενους που θέτουν σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης και τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών, ώστε να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους.
Τα στοιχεία αυτά θα συγκρίνονται με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων τριών ετών, ώστε να προκύπτει η πτώση τζίρου (με αυξημένη βαρύτητα στα στοιχεία του 2019).
Σε περίπτωση επιχειρήσεων που άνοιξαν πρόσφατα, θα συγκρίνονται με τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών, που είναι διαθέσιμα.
Επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει τους προηγούμενους μήνες έσοδα έχουν δικαίωμα συμμετοχής.
Ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να περιορίσει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας.
Για το χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός θα ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής του, που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό.
Η αμοιβή αυτή δεν έχει περιορισμό προς τα πάνω, ενώ, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή, μετά την προσαρμογή, υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά αυτή θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.
Δυνατότητα συμμετοχής στο σχήμα θα έχουν όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης των εν λόγω επιχειρήσεων.
Επίσης, για τις εποχικές επιχειρήσεις, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που είχαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.
Δεν δίνεται η δυνατότητα μετατροπής σχέσεως εργασίας από μερική απασχόληση σε πλήρη.
Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου (επί του 100% που προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας).
Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας ούτε σε μείωση του ύψους της αμοιβής του εργαζομένου.
Αναλυτικά παραδείγματα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους
Όπως επισημαίνει ο κ. Βρούτσης, ενδεικτικά, το όφελος για την επιχείρηση σε περίπτωση αξιοποίησης του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» είναι:

«- Σε περίπτωση μείωσης της απασχόλησης του εργαζομένου κατά 25%, το όφελος για την επιχείρηση θα είναι 17% στο συνολικό μισθολογικό κόστος του εργαζομένου.

Περίπτωση 50% μείωσης της απασχόλησης το αντίστοιχο όφελος για την επιχείρηση θα είναι 34,1%.

– Το αντίστοιχο ποσοστό αναπλήρωσης του εισοδήματος του εργαζομένου στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις είναι 92% και 83,5%, αντίστοιχα, (καθαρό μετά από εισφορές και φόρους) και 100% αναπλήρωση, αν είμαστε στην περίπτωση του κατώτατου μισθού».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας παραθέτει τα εξής παραδείγματα:
Μικτός μισθός 650 ευρώ (καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 550 ευρώ)
Μείωση της απασχόλησης 25%:

Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 17%
Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 550 ευρώ – Ποσοστό αναπλήρωσης για τον εργαζόμενο: 100%
Μείωση της απασχόλησης 50%:

Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 34%
Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 550 ευρώ – Ποσοστό αναπλήρωσης για τον εργαζόμενο: 100%
Μικτός μισθός 700 ευρώ (καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 593 ευρώ)
Μείωση της απασχόλησης 25%:

Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 17%
Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 550 ευρώ – Ποσοστό αναπλήρωσης για τον εργαζόμενο: 93%
Μείωση της απασχόλησης κατά 50%:

Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 34%
Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 550 ευρώ – Ποσοστό αναπλήρωσης για τον εργαζόμενο: 93%
Μικτός μισθός 1.000 ευρώ (καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 809 ευρώ)
Μείωση απασχόλησης 25%:

Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 17%
Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 742 ευρώ – Ποσοστό αναπλήρωσης για τον εργαζόμενο: 92%
Μείωση της απασχόλησης κατά 50%:

Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 34%
Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 675 ευρώ – Ποσοστό αναπλήρωσης για τον εργαζόμενο: 83,5%.
Μικτός μισθός 1.200 ευρώ (καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 934 ευρώ)
Μείωση απασχόλησης 25%:

Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 17%
Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 859 ευρώ – Ποσοστό αναπλήρωσης για τον εργαζόμενο: 92%.
Μείωση της απασχόλησης 50%:

Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 34,1%
Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 783 ευρώ – Ποσοστό αναπλήρωσης για τον εργαζόμενο: 84%.
Μικτός μισθός 3.000 (καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων 1.923 ευρώ)
Μείωση της απασχόλησης 25%:

Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 17%
Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 1.782 ευρώ. Ποσοστό αναπλήρωσης για τον εργαζόμενο: 93%
Μείωση της απασχόλησης 50%:

Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 34,1%
Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 1.631 ευρώ – Ποσοστό αναπλήρωσης για τον εργαζόμενο: 85%.
Ο κ. Βρούτσης διευκρινίζει ότι οι παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν για τη διαμόρφωση των προηγούμενων παραδειγμάτων είναι για τις περιπτώσεις που ενδεικτικά μειώνεται το ωράριο απασχόλησης κατά 25% ή 50% και τα τελικά ποσά, όπως διαμορφώνονται, είναι καθαρά, μετά την αφαίρεση εισφορών και φόρων.

Τέλος, οι εισφορές υπολογίστηκαν με το νέο πλαίσιο μειωμένων εισφορών κατά 0,90 μονάδες από την 1η Ιουνίου του 2020, όπως προβλέπεται στο νόμο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4670/2020.


in.gr


MIT: Δεν προβλέπεται αύξηση των κρουσμάτων το καλοκαίρι στην Ελλάδα



Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», η κατάσταση στη χώρα μας δείχνει να εμπνέει αισιοδοξία, γεγονός που επαληθεύει και ο Δημήτρης Μπερτσιμάς, επικεφαλής της ομάδας Ελλήνων και ξένων επιστημόνων του MIT που ανέλυσαν τα στοιχεία για την πανδημία στην Ελλάδα.

«Στην Ελλάδα τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Δεν προβλέπουμε ιδιαίτερη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι ακόμα και χωρίς τη λήψη μέτρων», σημειώνει ο κ. Μπερτσιμάς.

«Αναπτύξαμε ένα μοντέλο, για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα ως τις 15 Ιουνίου. Πρόσφατα βελτιώσαμε το μοντέλο με την εισαγωγή δεδομένων για τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και επεκτείναμε τις προβλέψεις ως τον Σεπτέμβριο», προσθέτει ο Έλληνας επιστήμονας του MIT.

Η επιστημονική ομάδα του MIT έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός επιδημιολογικού μοντέλου που παραμετροποιείται μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης και συνδυάζει δεδομένα από 10.000 ασθενείς παγκοσμίως.

Το μοντέλο αυτό είναι σε θέση να προβλέπει την τάξη μεγέθους των κρουσμάτων του κορωνοϊού για ολόκληρο το καλοκαίρι σχεδόν σε όλες τις χώρες της πλανήτη.

Σημειώνεται πως για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου επιστημονικού μοντέλου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από επίσημες πηγές και έρευνες των πανεπιστημίων των χωρών αναφοράς.

«Αντλούμε στοιχεία για τη θνησιμότητα και τα υποκείμενα νοσήματα και με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης προχωράμε σε προβλέψεις με βάση πιθανότητες», επισημαίνει  - μεταξύ άλλων - ο Δημήτρης Μπερτσιμάς.



Ανοίγουν την 1η Ιουνίου δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία



Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα αναφέρει: Κατόπιν ομόφωνης θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, ανακοινώνεται ότι θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020:

οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία),
οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και
οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.

Στην αυριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, στις 13:00, θα συμμετάσχει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος για περαιτέρω εξειδίκευση των λεπτομερειών σχετικά με την επαναλειτουργία των ανωτέρω δομών.