Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Πρόστιμο επειδή παράτησε τον σκύλο στο αυτοκίνητο μέσα στη ζέστη




Πρόστιμο 500 ευρώ επιβλήθηκε σε τουρίστα που είχε εγκαταλείψει το σκυλί του μέσα στο αυτοκίνητο με την ζέστη να είναι αφόρητη. Πρόστιμο 500 ευρώ επιβλήθηκε σε ιδιoκτήτη σκύλου.

στην Νέα Ηρακλίτσα Καβάλας, ο οποίος άφησε το κατοικίδιό του κλεισμένο μέσα στο αυτοκίνητο το μεσημέρι, με τη ζέστη να είναι αφόρητη.

Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από περαστικό, ο οποίος το κατήγγειλε στις αρχές με αποτέλεσμα ο αλλοδαπός τουρίστας να τιμωρηθεί όπως προβλέπει ο νόμος.

Πηγή: Kavalapost.gr


Συνελήφθη 22χρονος για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου



Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, συνελήφθη σε περιοχή της Αττικής, 22χρονος ημεδαπός και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων του οργανισμού N.C.M.E.C. (National Center for Missing and Exploited Children) που εδρεύει στις Η.Π.Α, σύμφωνα με τα οποία εντοπίστηκε στην ελληνική επικράτεια, χρήστης του διαδικτύου, ο οποίος μέσω υπηρεσιών ιστoτόπων κοινωνικής δικτύωσης κατείχε και είχε πρόσφορα προς διαμοιρασμό αρχεία υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Από την άμεση ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα που επακολούθησε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προέκυψε ότι τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη αντιστοιχούν σε σύνδεση διαδικτύου που χρησιμοποιούσε ο 22χρονος.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 22χρονου, την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στην υπόθεση, καθώς στην κατοχή του βρέθηκε πλήθος αρχείων υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.

Επιπλέον, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (2) κινητά τηλέφωνα, μία κάρτα sim και μία κάρτα μνήμης ( micro SD ), τα οποία θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση.

Ο 22χρονος, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκε σε τακτικό Ανακριτή.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 111 88
Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios - android : FEELSAFE e-Commerce
Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Aler»: https://twitter.com/CyberAlertGR
Μέσω της Διαδικτυακής Πύλης (Portal) της Ελληνικής Αστυνομίας: https://goo.gl/UWkku9
Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο: http://cyberalert.gr/feelsafe/


Αλλαγή των βιβλίων Ιστορίας της Ελλάδας και ΠΓΔΜ προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών



Κοινή επιτροπή εργάζεται σε σχέση με τις αλλαγές στα βιβλία που πρέπει να γίνουν στα βιβλία.

Αλλαγή στα βιβλία της Ιστορίας της Ελλάδας και των Σκοπίων προωθείται μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, οι δύο χώρες πρέπει να προχωρήσουν στη συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία και το περιεχόμενό τους, ενώ ήδη κοινή επιτροπή εργάζεται σε σχέση με τις αλλαγές στα βιβλία που πρέπει να γίνουν στα σχολικά βιβλία Ιστορίας Ελλάδας και Αλβανίας. 

Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 5 της συμφωνίας των Πρεσπών, η διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει οποιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια, και βοηθητικό υλικό όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται από τις δύο χώρες. Συγκεκριμένα το άρθρο προβλέπει ότι: «Εντός ενός μηνός από τη θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, τα Μέρη θα συγκροτήσουν με ανταλλαγή διπλωματικών διακοινώσεων, στη βάση της ισότητας, μια Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, για να εξετάσει την αντικειμενική επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα. Οι εργασίες της Επιτροπής θα τελούν υπό την επίβλεψη των Υπουργείων Εξωτερικών των Μερών σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες εθνικές αρχές. Η Επιτροπή θα εξετάσει και, εφόσον θεωρήσει κατάλληλο, θα αναθεωρήσει οιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια και βοηθητικό σχολικό υλικό, όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται σε έκαστο από τα Μέρη, σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ώστε να διασφαλισθεί ότι σε έκαστο από τα Μέρη κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό σε χρήση τη χρονιά μετά την υπογραφή της παρούσης Συμφωνίας δεν περιέχει αλυτρωτικές/αναθεωρητικές αναφορές. Η Επιτροπή επίσης θα εξετάσει οιασδήποτε νέες εκδόσεις σχολικών εγχειριδίων και βοηθητικού σχολικού υλικού όπως προβλέπεται σε αυτό το άρθρο. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές ετησίως, και θα υποβάλει μια Ετήσια Εκθεση για τις δραστηριότητες και τις συστάσεις της προκειμένου να εγκριθούν από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, όπως αυτό θα συσταθεί κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 12».

Μία άλλη επιτροπή, κοινή επιτροπή Ελλάδας-Αλβανίας ασχολήθηκε με τα αλβανικά σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας, Γεωγραφίας αλλά και Λογοτεχνίας. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας, σε συνέχεια των συζητήσεων που είχαν γίνει τον περασμένο Ιανουάριο στα Τίρανα, καθώς η ελληνική πλευρά έκρινε προβληματικά σημεία από τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας.

Τo ζήτημα της Τσαμουριάς, το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητας ο παραιτηθείς υφυπουργός Παιδείας, Κ. Ζουράρις, αποτελεί θέμα ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.” Παρά τις διακρατικές συμφωνίες τα αλβανικά σχολικά βιβλία παρουσιάζουν την Τσαμουριά να εκτείνεται γεωγραφικά από τη Θήβα μέχρι και την Πρέβεζα. Στη βάση αυτή το ελληνικό υπουργείο Παιδείας προέβη σε προτεινόμενες αλλαγές των στοιχείων που προσβάλλουν, ωστόσο, παρά την έλευση τριμήνου, η αλβανική πλευρά δεν έστειλε όπως είχε δεσμευτεί τα δείγματα βιβλίων με τις αλλαγές” είχε επισημανθεί από τον πρώην υφυπουργό Παιδείας. 

Ο κ. Θεοχάρης είχε καταθέσει πριν από μερικούς μήνες ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, σημειώνοντας ότι βάσει δηλώσεων του παραιτηθέντως υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι, τα αλβανικά βιβλία παρουσιάζουν την Τσαμουριά να εκτείνεται γεωγραφικά στη Θήβα και την Πρέβεζα. Το πρόβλημα εστιάζει στα βιβλία της Γ’ Γυμνασίου και της Γ’ Λυκείου, όπου αποτυπώνονται τα παραπάνω ακόμα και σε χάρτες.

Η ελληνική πλευρά είχε θέσει το θέμα στην προηγούμενη συνάντηση, εστιάζοντας στα βιβλία της Γεωγραφίας και της Ιστορίας και οι συζητήσεις συνεχίστηκαν χθες. Το υπουργείο Παιδείας σχολίασε μετά το τέλος της συνάντησης ότι οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, χωρίς να γνωστοποιήσει την πορεία τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας στην ερώτηση σημείωσε: «Η ελληνική πλευρά επέμεινε σε απάλειψη της απαράδεκτης και προσβλητικής για τη χώρα μας ενότητας “Aλβανικές περιοχές στην Ελλάδα” καθώς και αναφορών και/ή χαρτών στους οποίους ελληνικές γεωγραφικές περιοχές εμφανίζονται ως “Τσαμουριά” και οι οποίες καταδεικνύουν, δυστυχώς, ότι το αλβανικό κράτος παραμένει εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές εθνικιστικές και μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις, επιζήμιες και επικίνδυνες πρωτίστων για την ίδια την Αλβανία». 

Η αλβανική πλευρά δεν είχε αποδεχθεί στη συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής, τον περασμένο Φεβρουάριο, να συζητηθούν τα προβληματικά, όπως τα χαρακτηρίζε το υπουργείο Εξωτερικών, σχολικά βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας.

Πριν από τη συμφωνία των Πρεσπών η ίδια πολιτική, της σύστασης διμερούς κοινής επιτροπής, έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά και στην περίπτωση της ΠΓΔΜ. «Δυστυχώς και η ΠΓΔΜ, πέραν την Αλβανίας, έχει ενστερνιστεί και αναπαράγει έναν καινοφανή ιστορικό αναθεωρητισμό, ξένο στην ευρωπαϊκή, ιστορική και πολιτισμική κουλτούρα. Το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων της ΠΓΔΜ είναι σε πολλά σημεία σαφώς προβληματικό και αυτό αφορά και τα χωρία τους για το ρόλο και τη δράση του αλβανόφωνου στοιχείου στην περιοχή κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είχε δηλώσει σχετικά ο κ. Κοτζιάς.



Ισμήνη Χαραλαμποπούλου
Πηγή : protothema.gr


Το 2080 η Ελλάδα θα έχει πληθυσμό μόλις 7,2 εκατ. ανθρώπους



Η οικονομική κρίση φαίνεται πως πυροδότησε δραματική αριθμητική ανατροπή για τον πληθυσμό της Ελλάδας.

Το δημογραφικό αναδεικνύεται σε μέγα εθνικό θέμα, εξαιτίας της μείωσης των γεννήσεων, της αύξησης των θανάτων και της αρνητικής μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ, μόνο το διάστημα 2011-2017 ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 355.000 ανθρώπους και αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπισθεί με την υπευθυνότητα που απαιτείται για το «νούμερο 1» εθνικό πρόβλημα, ο πληθυσμός της Ελλάδας, το 2050, μόλις που θα αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ανθρώπων. Κι ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Eurostat, το 2080, με 7,2 εκατ. ανθρώπους, η Ελλάδα θα αποτελεί το μικρότερο τμήμα της ΕΕ.

«Ο πληθυσμός της Ελλάδας υπό διωγμόν»

Η έρευνα με τίτλο «Ο πληθυσμός της Ελλάδας υπό διωγμόν», που υπογράφει η νομικός Ήρα Έμκε- Πουλοπούλου, διδάκτορας του πανεπιστημίου του Παρισιού, μέλος της Ακαδημίας Επιστημόνων της Νέας Υόρκης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δημογραφικών Μελετών, υπό την αιγίδα της οποίας, άλλωστε, τελεί η έκδοση, είναι «κραυγή αγωνίας».

«Στόχος του βιβλίου είναι να αποδείξει ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού βρίσκονται "υπό διωγμόν", υφίστανται, δηλαδή, συστηματική υποβολή σε ταλαιπωρίες, που έχουν οδηγήσει ή θα καταλήξουν στο μέλλον στην απομάκρυνσή τους από την Ελλάδα, από την οικογένειά τους, από τη δουλειά τους, από τους φίλους τους, ακόμη και από τη ζωή» σημειώνει χαρακτηριστικά η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπυκνώνει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας ως εξής: «Οι δημογραφικοί δείκτες εξελίσσονται με βραδύ ρυθμό και βελτιώνονται με ακόμη βραδύτερο. Αν, όμως, η στρατηγική που έχει ως στόχο την αύξηση των γεννήσεων, την επιβράδυνση του ρυθμού γήρανσης, τον περιορισμό της αποδημίας, δεν εφαρμοστεί τώρα, τα προβλήματα του πληθυσμού θα εκδικηθούν εκείνους που τα αγνοούν!».

Στην έκδοση των 734 σελίδων, «προϊόν έρευνας τριών χρόνων», που φιλοξενεί αποκωδικοποιώντας δεκάδες στατιστικούς πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT και εικονογραφείται από το σκωπτικό πενάκι του Σπύρου Ορνεράκη, παρατίθεται λεπτομερειακή χαρτογράφηση του ελληνικού πληθυσμού, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από τις κατά καιρούς οικονομικο-πολιτικο-κοινωνικές συνθήκες από το 1828 έως σήμερα, αλλά κυρίως την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Ο ελληνικός πληθυσμός γερνά πιο γρήγορα

Η κ. Έμκε - Πουλοπούλου εξηγεί ότι το δημογραφικό εμφανίστηκε στη δεκαετία του ΄80, επομένως προϋπήρχε της κρίσης, αλλά επιδεινώθηκε κατά τη διάρκειά της, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της Ελλάδας να μειώνεται, να αλλοιώνεται και να γερνάει με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό.

«Οι απογραφές αποκάλυψαν ότι έως και τις αρχές του 21ου αι. ο πληθυσμός της χώρας αυξανόταν διαρκώς, ακόμα και στις ανώμαλες περιόδους, που γνώρισε το ελληνικό έθνος» λέει και συνεχίζει: «Για παράδειγμα, το 1828, πριν από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, η Ελλάδα «μετρούσε» 753.000 ανθρώπους, οι οποίοι το 2011 έφτασαν τους 10,9 εκατομμμύρια. Το 2011 αντιστοιχούσαν 104 γυναίκες σε 100 άνδρες και στην περίοδο 1951-2011 μειώθηκε στο μισό ο πληθυσμός των νέων 0-14 χρόνων (από 28,8% σε 14,5%) και σχεδόν τριπλασιάστηκε η αναλογία των ηλικιωμένων στον πληθυσμό (από 6,7% σε 19,5%). Αλλά, στην περίοδο της κρίσης, ο ρυθμός γήρανσης επιταχύνεται. Η μέση ηλικία του πληθυσμού από 30 έτη το 1951 φτάνει τα 43,5 το 2014!».

Επιπλέον, την περίοδο 2001-2011 καταγράφεται μικρή μείωση στους άγαμους και στους έγγαμους, αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των διαζευγμένων και λιγότερων των χήρων/χηρών, ενώ παρατηρείται μεγάλη αύξηση των μονοπρόσωπων νοικοκυριών, μικρότερη αύξηση των νοικοκυριών 2-3 ατόμων και μείωση των νοικοκυριών 4 ατόμων. Είναι, δε, εντυπωσιακή η μείωση των πολύτεκνων οικογενειών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, την περίοδο 2011-2016, οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 115.479 άτομα (γεννήσεις 692.592 / θάνατοι 808.071). Η μικρή αύξηση των γεννήσεων (κατά 1.051 παιδιά), που καταγράφηκε το 2016 οφείλεται κατά 77% σε γεννήσεις από γυναίκες πρόσφυγες, που δεν θα μείνουν στην Ελλάδα. Σε έξι χρόνια, δε, χάθηκαν πολύ περισσότερα άτομα από τις γεννήσεις ενός έτους (π.χ. το 2016, 93.698 γεννήσεις). Έως το 2010, οι άνθρωποι που έρχονταν στην Ελλάδα ήταν περισσότεροι από εκείνους που την εγκατέλειπαν. Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα (2018) η χώρα, εκτός από την υπεροχή των θανάτων έναντι των γεννήσεων, οφείλεται στο φαινόμενο της «αρνητικής μετανάστευσης», γεγονός που έχει ως συνέπεια τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού, κάθε χρόνο, σε απόλυτο αριθμό.

Τα στοιχεία που παρατίθενται στην ογκώδη έκδοση οδηγούν στο σχεδόν αδιαπραγμάτευτο συμπέρασμα πως ό,τι κατάφερε με κόπο η Ελλάδα να κερδίσει στα χρόνια της «ευμάρειας», όταν -έτσι κι αλλιώς- τα νέα ζευγάρια δύσκολα έπαιρναν την απόφαση για 2ο και 3ο παιδί, το έχασε μέσα στα οκτώ χρόνια της κρίσης! Το δημογραφικό από εθνικό θέμα εξελίχθηκε σε εφιάλτη.

Όπως αναφέρει η ερευνήτρια, για το θέμα των αιτίων και των επιπτώσεων των δημογραφικών εξελίξεων, οι παράγοντες για τη δυσμενή εικόνα του πληθυσμού είναι πολλοί, αλλά «πρωταρχική θέση κατά τη διάρκεια της κρίσης κατέχει η ανεργία, η επισφαλής απασχόληση και η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος. Μετά το 2013 παρατηρείται μείωση της ανεργίας με ταυτόχρονη μείωση της πλήρους απασχόλησης και αύξηση της μερικής. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι καταργούνται οι "καλές" θέσεις εργασίας με ικανοποιητικό μισθό, εξασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα, ενώ αυξάνονται οι "ευέλικτες μορφές απασχόλησης", ανασφάλιστες με πολύ χαμηλούς μισθούς και ενίοτε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας». Ως εκ τούτου, η αύξηση της ανεργίας των νέων ανδρών και γυναικών και η απασχόληση σε δυσβάστακτο περιβάλλον αποτελούν αιτία μείωσης της γαμηλιότητας και της γεννητικότητας και αύξηση της αποδημίας, γιατί όσοι της υφίστανται, κυρίως όσοι έχασαν τη δουλειά τους, δεν αποφασίζουν να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά και όσοι έχουν προσόντα επιλέγουν τη μετανάστευση».

Θα επιδεινωθεί το πρόβλημα

Η κ. Έμκε - Πουλοπούλου κρούει τον κώδωνα κινδύνου. «Το δημογραφικό πρόβλημα θα επιδεινωθεί» τονίζει και εξηγεί: «Η εντυπωσιακή μείωση των γεννήσεων, η γήρανση του πληθυσμού και η εκτόξευση της αποδημίας θα καταλήξουν σε μεγάλη συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας μας και σε αύξηση της αναλογίας των ηλικιωμένων. Θα αυξάνεται ο πληθυσμός άνω των 65 ετών σε βάρος των ηλικιών 0-14».

Στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει αντιστροφή της δημογραφικής... κατρακύλας της χώρας, η ερευνήτρια απαντά: «Πρόκειται για μία εν μέρει μη αναστρέψιμη πραγματικότητα. Η επί 40 χρόνια χαμηλή γονιμότητα έχει δημιουργήσει μια μικρότερη αριθμητικά γενιά γυναικών. Ακόμα κι αν οι γυναίκες αυτές αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, θα είναι δύσκολο ο αριθμός των γεννήσεων να ξεπεράσει τον αριθμό των θανάτων. Εξάλλου, θα πρέπει να περάσουν 25-30 χρόνια, ώστε η αύξηση των γεννήσεων να δημιουργήσει τη γενιά, που θα ενταχθεί στην αγορά εργασίας και με την απασχόληση και τις εισφορές της στο ασφαλιστικό σύστημα να συμβάλει στη στήριξή του. Μέχρι ν΄ αρχίσει να εργάζεται αυτή η γενιά, θα χρειαστούν επιπλέον δαπάνες ιδιωτικές και δημόσιες για την ανατροφή και την εκπαίδευσή της».

Σημειώνει πάντως ότι μπορεί να επιβραδυνθεί το ρυθμός γήρανσης, με την παροχή γενναίων κινήτρων για την ενίσχυση της γονιμότητας και τον περιορισμό της αποδημίας.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Η Ντόρα απαντά στις επικρίσεις που δέχθηκε για την παρουσία της στην ορκωμοσία του Ερντογάν



Στις επικρίσεις που δέχθηκε, για το ταξίδι της στην Τουρκία και την παρουσία της στην ορκωμοσία του Ερντογάν, απάντησε μέσω twitter η κ. Μπακογιάννη :

«Θα παραστώ στην ορκωμοσία του Ερντογάν μετά από πρόσκλησή του. Βαθύτατα πιστεύω ότι ιδιαίτερα τις δύσκολες ώρες, όταν δύο Έλληνες αξιωματικοί μας βρίσκονται άδικα στις τουρκικές φυλακές, η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την τουρκική ηγεσία είναι πράξη σοβαρότητας και ευθύνης».

Θα παραστώ στην ορκομωσία του Ερντογάν μετά από πρόσκλησή του. Βαθύτατα πιστεύω ότι ιδιαίτερα τις δύσκολες ώρες, όταν δύο Έλληνες αξιωματικοί μας βρίσκονται άδικα στις τουρκικές φυλακές, η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την τουρκική ηγεσία είναι πράξη σοβαρότητας και ευθύνης.


ΝΔ: Στο 13,4% η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ στις πέντε τελευταίες δημοσκοπήσεις



Σύμφωνα τα τα στοιχεία που επικαλείται, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για διεύρυνση της διαφοράς κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Για μέσο όρο διαφοράς 13,4% με τον ΣΥΡΙΖΑ, από τις πέντε τελευταίες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν, κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, μιλά για διεύρυνση 3% της διαφοράς του από το βασικό κόμμα της σημερινής κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά τη ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας: 

«Ο Μέσος Όρος των 5 τελευταίων δημοσκοπήσεων (Alco, Pulse, Metron Analysis, MRB, Marc) δείχνει τη διαφορά στην εκτίμηση ψήφου να διευρύνεται κατά 3% σε σχέση με τον Ιανουάριο και τη ΝΔ πολιτικά κυρίαρχη και σε τροχιά αυτοδυναμίας.

Το Poll of polls που στα ελληνικά μεταφράστηκε ως «Μητέρα των δημοσκοπήσεων», διεθνώς θεωρείται από τα πλέον αξιόπιστα δημοσκοπικά εργαλεία. Και αυτό γιατί συνεκτιμά τις προβλέψεις περισσότερων δημοσκοπικών εταιρειών και επιτρέπει έτσι την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων. Αυτό που με απλά λόγια κάνει το Poll of Polls είναι ότι αναδεικνύει τον μέσο όρο των εκτιμήσεων που δημοσιεύουν διαφορετικές δημοσκοπικές εταιρείες το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα. 



Ιδού λοιπόν τι δείχνει η “Μητέρα των Δημοσκοπήσεων” από τις έρευνες των 5 δημοσκοπικών εταιρειών (Alco, Pulse, Metron Analysis, MRB, Marc) που δημοσίευσαν τον τελευταίο μήνα τις εκτιμήσεις τους σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προβλέψεις που είχαν κάνει προ εξαμήνου.

Τα βασικά συμπεράσματα από τη “Μητέρα των Δημοσκοπήσεων”.

1. Και οι πέντε δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες επιβεβαιώνουν το περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος στην εκτίμηση ψήφου που προκύπτει από τις τελευταίες μετρήσεις (Ιούνιος- Ιούλιος 2018) διαμορφώνεται για τη ΝΔ στο 36,6%, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ στο 23,2%. Με άλλα λόγια, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί κατά 1,3% και η ΝΔ ανεβαίνει κατά 1,7% με τη διαφορά να διευρύνεται κατά 3% σε διάστημα έξι μηνών, και την απόσταση που χωρίζει τα δύο κόμματα να εκτιμάται πλέον στο 13,4%. Το γεγονός ότι το άνοιγμα της ψαλίδας επιβεβαιώνεται σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπικές εταιρείες διαλύει βέβαια το μύθο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάχα ανακάμπτει, αλλά δείχνει και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: ότι η ΝΔ καταγράφει πλέον ποσοστά αυτοδυναμίας. Πόσο μάλλον όταν σε καμία έρευνα δεν καταγράφεται κάποιο άλλο αντιπολιτευόμενο κόμμα να έχει οποιαδήποτε αξιοσημείωτη δυναμική, ενώ  σε όλες ανεξαιρέτως τις έρευνες διαπιστώνεται μεγάλη διασπορά ψηφοφόρων σε κόμματά κάτω του 3%, στοιχείο που καθιστά ευκολότερο για το νικητή το στόχο της αυτοδυναμίας.


2. Τα δημοσκοπικά ευρήματα των πέντε εταιρειών δεν επιβεβαιώνουν μόνον τη διεύρυνση του προβαδίσματος της ΝΔ. Αναδεικνύουν και κάτι που χαρακτηρίζεται δημοσκοπικά πρωτοφανές στην Ελλάδα. Μετά και τις τελευταίες έρευνες, η ΝΔ δείχνει να επικυριαρχεί του ΣΥΡΙΖΑ με διψήφια διαφορά για περισσότερο από 1,5 χρόνο. Το γεγονός αυτό, καίτοι υποτιμάται από κάποιους αναλυτές καθώς το έχουν… συνηθίσει, θεωρώντας το  δεδομένο, δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία 35 χρόνια που διεξάγονται δημοσκοπήσεις στην χώρα μας. Διψήφιες διαφορές έχουν καταγραφεί και άλλες φορές. Πάντοτε, όμως, προσωρινά, για λίγους μήνες, και πάντοτε μετά από εκλογές, υπέρ του κόμματος που είχε νικήσει. Αντιπροσώπευαν δηλαδή τη λεγόμενη «περίοδο χάριτος» π.χ. υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, υπέρ του ΠΑΣΟΚ για λίγο καιρό μετά τις εκλογές του 2009 και αντίστοιχα υπέρ της ΝΔ μετά τις εκλογές του 2004. Κόμμα ωστόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται μιας κυβέρνησης με διψήφια διαφορά και μάλιστα για 1,5 χρόνο δεν έχει ιστορικό δημοσκοπικό προηγούμενο. Σημειώνεται δε ότι η ΝΔ το Σεπτέμβριο του 2015 ηττήθηκε με 7 μονάδες διαφορά. Γεγονός που καθιστά ακόμη μεγαλύτερη την εκλογική ανατροπή που αναμένεται, καθώς επί της ουσίας η ΝΔ σε μόλις 3,5 χρόνια έχει πετύχει το -7 να το καταστήσει +13, μεταβάλλοντας δηλαδή τα προβλεπόμενα εκλογικά δεδομένα κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. 


3. Κόλαφο για το κυβερνών κόμμα αποτελεί και ένα σημαντικό εύρημα της Metron Analysis που δείχνει ότι είναι μύθος και οι λεγόμενοι αναποφάσιστοι του ΣΥΡΙΖΑ: Στα λεγόμενα ανώτατα όρια εκλογικής επιρροής, δηλαδή τη δυνητική πιθανότητα να ψηφιστεί ένα κόμμα, μόνον το 26% απαντά ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να επανακάμψει στο ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως το 73% του συνόλου των πολιτών -ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης- δηλώνει απερίφραστα ότι αποκλείεται να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, οποτεδήποτε κι αν γίνουν εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι οι περίφημοι «αναποφάσιστοι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ» απλά δεν υπάρχουν! Κάποιοι εξ αυτών είναι όντως αναποφάσιστοι, αλλά όπως δηλώνουν πλέον στις σχετικές ερωτήσεις, δεν προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αν μετάσχουν τελικά στις εκλογές, θα προτιμήσουν κάποιο άλλο κόμμα. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι στην καλύτερη προοπτική για το ΣΥΡΙΖΑ το θεωρητικό «ταβάνι»  που έχει είναι το 26% (ποσοστό χαμηλότερο και από το αντίστοιχο του ΚΙΝΑΛ, που συγκεντρώνει σε αυτό το ερώτημα το 28%!). Αλλά είναι βέβαια όνειρο θερινής νυκτός να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και σε αυτό το ποσοστό, καθώς θα έπρεπε να επιτύχει συσπείρωση 100% όσων δηλώνουν σήμερα ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να εμπιστευτούν για τρίτη φορά τον κ. Τσίπρα. Για να καταλάβει κανείς πόσο προβληματικό είναι αυτό το ποσοστό για το ΣΥΡΙΖΑ, στο ίδιο ερώτημα τη ΝΔ δήλωσε ως πιθανόν να ψηφίσει το 47% των πολιτών ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης.


4. Αποτυπώνεται ακόμη από όλες τις δημοσκοπήσεις η ξεκάθαρη υπέροχη του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του κ. Τσίπρα η οποία και αυτή βαίνει διευρυνόμενη. Η σταθερη υπεροχή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μάλιστα πρωτοφανής, αφού κατά παράδοση σε αυτόν τον δείκτη προηγείται ο εν ενεργεία πρωθυπουργός και ανατροπές έχουν συμβεί μόνον για μικρό χρονικό διάστημα, και πάντα κατά την προεκλογική περίοδο και όχι επί μια διετία, όπως συμβαίνει σήμερα. Το προβάδισμα, όμως, του κ. Μητσοτάκη δεν καταγράφεται μόνο στην καταλληλότητά του για την πρωθυπουργία, αλλά και σε σειρά ποιοτικών στοιχείων που καταδεικνύουν ότι οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στη διαχείριση όλων ανεξαιρέτως των προβλημάτων που τους απασχολούν. Τέλος, επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε όλα μεγάλα ζητήματα βρίσκεται σε εξόφθαλμη δυσαρμονία όχι μόνο με συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, αλλά ακόμη και με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο στο σκοπιανό όσο και στην οικονομία είναι σαφές οι πολίτες κάθε άλλο παρά πείθονται από τους πανηγυρικούς τόνους της Κυβέρνησης. Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις τάσεις της MRB μόνον το 12,8% των πολιτών βλέπουν θετικά τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ μόνον το 19,4% θεωρεί επιτυχημένη τη συμφωνία του Eurogroup. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι το 45,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητικά διακείμενοι στους χειρισμούς του κ. Τσίπρα και της Κυβέρνησης στο σκοπιανό έναντι μόνον του 38,8% που τους αποτιμούν θετικά. Και όπως εκτιμούν πλέον όλοι οι εκλογικοί αναλυτές τα δεδομένα αυτά φανερώνουν μια εκλογική εκτίμηση μη αναστρέψιμη, όσο κι αν δεν θέλουν να το πιστέψουν στα υπόγεια του Μαξίμου στα οποία ως φαίνεται κατασκευάζουν κάποιες δήθεν δημοσκοπήσεις παντελώς άγνωστων εταιρειών που επιδιώκουν εις μάτην να ωραιοποιήσουν την καταλυτική για το ΣΥΡΙΖΑ πραγματικότητα.


Πηγή : protothema.gr


Συμφώνησαν για «διαζύγιο» που θα βολεύει και τους δύο: Το θέατρο Τσίπρα-Καμμένου


Αυτός ο χρόνος είναι ο χρόνος των επενδύσεων. Ο χρόνος που πρέπει να διευκολύνουµε εµείς ως κυβέρνηση να επενδύσουν αυτοί που µας εµπιστεύονται. Στο χέρι µας είναι, αγαπητοί συνάδελφοι της κυβέρνησης, αυτούς τους έξι µήνες, να διευκολύνουµε τις επενδύσεις». Είναι µία αποστροφή από την οµιλία που έκανε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καµµένος στη Βουλή, την Πέµπτη στη συζήτηση για την οικονοµία.

Οπως έλεγαν τα βράδυ της Πέµπτης βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από εκείνους που αρέσκονται να αστειεύονται µε τον κ. Καµµένο και να ασκούν κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τη συµπόρευση µε τους ΑΝ.ΕΛ., «η µόνη παράγραφος του Καµµένου που είχε νόηµα για εσάς τους δηµοσιογράφους και δεν την πήρατε χαµπάρι». Τι εννοούσαν;

Εννοούν ότι ο κ. Καµµένος προσδιορίζει -µόνος του, χωρίς κανένας να του το ζητήσει, όπως οι ίδιοι επισηµαίνουν- το χρόνο που αποµένει στην κυβέρνηση σε έξι µήνες. Γιατί έξι µήνες;

∆ιότι το βασικό πολιτικό σενάριο λέει ότι τον Ιανουάριο (σ.σ.: 15 Ιανουαρίου είπε ο κ. Ζάεφ στην ΕΡΤ) τα Σκόπια στέλνουν επικυρωµένη από την πλευρά τους τη συµφωνία των Πρεσπών στην Αθήνα και η κυβέρνηση, µε τη σειρά της, οφείλει να την περάσει από την ελληνική Βουλή προς κύρωση, όπως όλα δείχνουν, µέσα στον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2019. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Καµµένος θεωρεί καθαρό χρόνο για την κυβέρνηση τους επόµενους έξι µήνες.

∆ηλώσεις µε νόηµα

Ούτως ή άλλως, ο κ. Καµµένος κήρυξε και επισήµως την προεκλογική περίοδο µε τη δήλωσή του ότι η συµφωνία των Πρεσπών πρέπει να περάσει από δηµοψήφισµα, εκλογές ή αυξηµένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, αλλιώς εκείνος θα πάει στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας για να άρει την εµπιστοσύνη του από την κυβέρνηση.

Κάποιες πληροφορίες, που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν από κυβερνητικές πηγές σε αυτή τη φάση, λένε ότι αυτή είναι και η συµφωνία ανάµεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καµµένο. Πριν από την κύρωση της συµφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, ο κ. Καµµένος να πραγµατοποιήσει την «απειλή» του και το συµφωνηµένο διαζύγιο να προέλθει σε συνθήκες ευνοϊκές, σύµφωνα µε τους υπολογισµούς των κ. Τσίπρα και Καµµένου, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τους ΑΝ.ΕΛ.

Ο κ. Καµµένος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση για να µπορέσει να απευθυνθεί στο ακροατήριο που του έχει αποµείνει, διατυµπανίζοντας ότι έριξε την κυβέρνηση για να µην περάσει η συµφωνία µε τα Σκόπια και ο κ. Τσίπρας να πάει σε πρόωρες εκλογές µε την επίκληση ενός εθνικού θέµατος και την ίδια ώρα να απευθύνεται από το προεκλογικό µπαλκόνι στο δικό του ακροατήριο, αφενός ως εκβιαζόµενος και αφετέρου ως µέρος της λύσης του Σκοπιανού και παράλληλα να καλεί τον κ. Μητσοτάκη να πει προεκλογικά αν θα στηρίξει τη συµφωνία ως κυβέρνηση µετεκλογικά.

Υπό διάλυση
Στις 11 και 12 Ιουλίου ο κ. Καµµένος θα συνοδεύσει τους Νίκο Κοτζιά και Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Το πρόβληµα του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. δεν θα είναι µόνο το καλωσόρισµα των 29 χωρών-µελών της συµµαχίας στη συµφωνία των δύο χωρών και η αναµνηστική φωτογραφία, αλλά το κλίµα καλωσορίσµατος των Σκοπίων (ως Βόρεια Μακεδονία) που θα κυριαρχήσει, κλίµα που θα έχει και επίδραση στο εσωτερικό της χώρας.

Επιπλέον, ο κ. Ζάεφ ανακοίνωσε ότι το δηµοψήφισµα στα Σκόπια θα γίνει τις δύο τελευταίες εβδοµάδες του Σεπτεµβρίου ή την πρώτη του Οκτωβρίου και θα είναι θετικό. Επειδή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν υπάρχει καµία αµφιβολία για αυτό, αποτελεί µεγάλο ερωτηµατικό ποιο θα είναι το κλίµα που θα κυριαρχήσει στην Ελλάδα µετά το «ναι» των Σκοπιανών στο δηµοψήφισµα και όταν όλοι πια θα θεωρούν τη συµφωνία των Πρεσπών επί της ουσίας επικυρωµένη από την άλλη πλευρά.

Θα καταφέρει ο κ. Καµµένος να ελέγξει ενδεχόµενες νέες αντιδράσεις στο κόµµα του υπό το κλίµα που θα κυριαρχήσει µετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ή πολύ περισσότερο µετά το αναµενόµενο «ναι» στο δηµοψήφισµα των Σκοπίων που θα διαψεύσει πλήρως τις προβλέψεις του ότι η συµφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή πριν περάσουν δύο χρόνια;

Είναι πιθανό ο κ. Καµµένος, προκειµένου να προλάβει νέο κύµα αποχωρήσεων, να προβεί ο ίδιος σε µία κίνηση εντυπωσιασµού, αποχωρώντας από την κυβέρνηση ή αποσύροντας και τους υπουργούς των ΑΝ.ΕΛ., ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζεται µε ψήφο ανοχής, µε το ρίσκο κορυφαία στελέχη του κόµµατός του (όπως η υπουργός Τουρισµού Ελενα Κουντουρά, η οποία, κατά πληροφορίες, φέρεται να συζητά τη µετάβασή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόµενες εκλογές, όπως και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος) να µην τον ακολουθήσουν.

Επί της ουσίας, µετά το αναµενόµενο «ναι» στο δηµοψήφισµα των Σκοπίων, η κυβέρνηση θα έρθει αντιµέτωπη µε ένα κλίµα έντονης ρευστότητας και ακόµα και αν καταφέρει για ένα διάστηµα να εξασφαλίσει τη στήριξη βουλευτών από την οµάδα των ανεξαρτήτων ή άλλων κοµµάτων, δύσκολα θα µπορέσει να σταθεροποιήσει την κατάσταση, µε ό,τι αυτό σηµαίνει για την πορεία της οικονοµίας -από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ περιµένει πολλά στην προσπάθειά του να βελτιώσει τη θέση του- αλλά και την προσέλκυση επενδυτών, που θεωρείται το πλέον κρίσιµο θέµα για την επόµενη περίοδο.

Καταλύτης

Στο παρασκήνιο, η κυβέρνηση παλεύει µε νύχια και µε δόντια να κερδίσει κάτι από τους δανειστές στο θέµα της µείωσης των συντάξεων από 1.1.2019.

Στην καλύτερη περίπτωση για αυτήν, µια αναβολή για έξι µήνες ή ένα χρόνο, µεταθέτοντας το βάρος στην επόµενη κυβέρνηση, δηλαδή στην κυβέρνηση της Ν.∆. Μία πρώτη εικόνα θα υπάρξει στο επόµενο Eurogroup, που θα γίνει στις 12 Ιουλίου, αλλά η πραγµατικότητα είναι πολύ πιο κοντά στην εικόνα που µετέφεραν µε τις τοποθετήσεις τους οι Σεντένο και Ρέγκλινγκ και λιγότερο ο Μοσκοβισί.

Το θέµα αυτό είναι και θεωρείται καταλυτικό για τον πολιτικό σχεδιασµό της κυβέρνησης και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εµφανίσει τη Ν.∆. ότι «µπλοκάρει» ενδεχόµενη λύση είναι έκδηλη του πανικού που υπάρχει στο Μαξίµου. Αν δεν παραχωρηθεί από τους δανειστές έστω µία εξάµηνη αναβολή του µέτρου, ο κ. Τσί
πρας έχει εισηγήσεις να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Αν παραχωρηθεί, όπως ο κ. Τσακαλώτος έχει δεσµευθεί προς τον κ. Τσίπρα ότι θα συµβεί µετά την ανακοίνωση των στοιχείων του 9µήνου, τότε ο πρωθυπουργός θα στηρίξει σε αυτό το θέµα όλη την επιχειρηµατολογία για την οικονοµία και θα επιχειρήσει να φτιάξει ένα προεκλογικό πακέτο το οποίο θα παρουσιάσει στη ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, µε τη σκέψη ότι από τον Ιανουάριο ως τις 26 Μαΐου, που θα γίνουν οι ευρωεκλογές, κάθε Κυριακή µπορεί να είναι η Κυριακή των επόµενων εθνικών εκλογών.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ο Ερντογάν απολύει πάνω από 18.000 εργαζόμενους στο δημόσιο



Συνεχίζονται οι διώξεις στην Τουρκία!

Περισσότεροι από 18.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο απολύονται στην Τουρκία με διάταγμα που υπογράφει ο Ερντογάν και αφορά μέλη των δυνάμεων της τάξης, εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς.

18.632 , μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 9.000 αστυνομικοί και 6.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων είδαν τα ονόματά τους να δημοσιεύονται στο διάταγμα, το οποίο παρουσιάσθηκε στα μέσα ενημέρωσης ως το τελευταίο πριν από την πιθανή άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης αύριο Δευτέρα. Ανάμεσα στους απολυθέντες είναι και 1.000 εργαζόμενοι του υπουργείου Δικαιοσύνης και 650 του υπουργείου Παιδείας απολύονται επίσης.

Το προεδρικό διάταγμα Ερντογάν περιλαμβάνει και το κλείσιμο 12 ενώσεων, 3 εφημερίδων και ένός τηλεοπτικού δικτύου.