Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Έκλεισαν 6 σχολεία λόγω κορωνοϊού

 



Στη λίστα που έχει αναρτημένη στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Παιδείας αναφέρονται οι ημερομηνίες που θα παραμείνουν κλειστά τα 6 σχολεία.






Κορωνοϊός: Ασυμπτωματικοί στον ιό έως και οκτώ στους 10 ενήλικες

 


Τη σημασία των ασυμπτωματικών ασθενών Covid-19 υπογραμμίζουν δύο νέες έρευνες που εξέτασαν τη μεταδοτικότητα του ιού σε ανθρώπους που νοσούν από τον κορονοϊό χωρίς να το γνωρίζουν.

Διεθνής επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής τον ειδικό στη βιοστατιστική και επιδημιολογία δρ Λούκα Φερέτι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επισημαίνει πως περίπου το 40% των περιστατικών μετάδοσης του κορονοϊού συμβαίνει πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου Covid-19 στους φορείς, ενώ ένα πρόσθετο 35% συμβαίνει κατά την πρώτη μέρα εκδήλωσης των συμπτωμάτων ή την αμέσως επόμενη.

Συνολικά, περίπου τρία στα τέσσερα περιστατικά μετάδοσης συμβαίνουν σε ένα χρονικό «παράθυρο» που εκτείνεται από δύο ως τρεις μέρες πριν από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων μέχρι δύο έως τρεις μέρες αμέσως μετά.

Ομως σε ανθρώπους με μακρύτερη περίοδο επώασης του ιού, η προσυμπτωματική μεταδοτική περίοδος είναι ακόμη μεγαλύτερη και πιο πρόωρη.

Οι ερευνητές προδημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας στο «medRxiv» και όπως αναφέρει το περιοδικό «Nature» μελέτησαν 191 περιπτώσεις μετάδοσης του κορονοϊού, δίνοντας έμφαση στο πότε ακριβώς έγινε η αρχική λοίμωξη σε έναν άνθρωπο, πότε εκδηλώθηκαν τα πρώτα συμπτώματα του (αν είχε) και πότε μετέδωσε τον ιό σε κάποιον άλλο.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως «είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να αυτο-απομονώνονται από τους άλλους αμέσως μόλις προσέξουν ότι έχουν το παραμικρό σύμπτωμα, ακόμα και ήπιο». Οι ίδιοι τονίζουν τη σημασία των μαζικών διαγνωστικών τεστ, της ιχνηλάτησης των επαφών και της προληπτικής τήρησης των φυσικών αποστάσεων.

Τις διαφορές στη μετάδοση του ιού μεταξύ ενήλικων και ανήλικων ασθενών σε συνάρτηση με την απουσία συμπτωματολογίας αναδεικνύει έρευνα του Πανεπιστημίου του Μιλάνου στην Ιταλία.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί ερευνητές, οι ενήλικες έχουν σχεδόν δεκαπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τα παιδιά να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού και εξάπλωσης της νόσου Covid-19, εκτιμώντας ότι τα παιδιά πιθανότατα δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασυμπτωματική εξάπλωση της Covid-19.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό «JAMA Pediatrics», βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων 83 παιδιών ηλικίας 1-11 ετών και 131 ενηλίκων 57-84 ετών, που έκαναν προληπτικό τεστ για κορονοϊό κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο «Fondazione Ca’Granda» του Μιλάνου.

Μόνο το 1,2% των παιδιών χωρίς καθόλου συμπτώματα λοίμωξης Covid-19 βρέθηκαν θετικά στον ιό SARS-CoV-2 όταν εισήχθησαν σε νοσοκομείο στο Μιλάνο για άλλη αιτία, έναντι ποσοστού ασυμπτωματικών 9,2% μεταξύ των ενηλίκων. Η ιταλική μελέτη αναφέρει ότι έως το 80% των ενηλίκων με Covid-19 μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί.


AΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΌΣ



ΕΑΣ: Συμφωνία για προμήθεια πυρομαχικών στην Αίγυπτο

 


Την επίτευξη συμφωνίας με το υπουργείο Αμυνας της Αιγύπτου, μετά από διεθνή διαγωνισμό, για την προμήθεια πυρομαχικών 105mm, αρχικού προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου «η συνεργασία των ΕΑΣ με το υπουργείο Αμυνας της Αιγύπτου έχει εξέχουσα σημασία αναλογιζόμενοι τόσο την επιχειρηματική επιτυχία της ελληνικής βιομηχανίας ανάμεσα σε ισχυρούς διεθνείς ανταγωνιστές όσο και την βαρύτητα που έχει η περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο αλλά και με άλλες χώρες τις Μεσογείου».

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Νίκος Κωστόπουλος, «η επιτυχία των ΕΑΣ αναδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το δυναμικό και τις προοπτικές που κρύβει η ελληνική αμυντική βιομηχανία αναφορικά τόσο με τη συμβολή της στην εθνική οικονομία όσο και με τις ευρύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις».

Την ίδια στιγμή τα ΕΑΣ ενεργοποιούν συμβάσεις που δεν είχαν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια, όπως αυτή με το υπουργείο Αμυνας της Τυνησίας προϋπολογισμού 2,07 εκατ. ευρώ για την προμήθεια πυρομαχικών 12,7 x 99mm.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως «έχει ξεκινήσει ένας κύκλος στρατηγικών επαφών με ξένες πρεσβείες και επιμελητήρια, ώστε να αναδειχθεί το δυναμικό που κρύβει η 145 ετών ελληνική βιομηχανία, με στόχο νέες στρατηγικές συνεργασίες που θα απελευθερώσουν και εμπλουτίσουν το ταλέντο και την εμπειρία των εργαζομένων των ΕΑΣ ενισχύοντας έτσι την διεκδίκηση νέων συμβολαίων».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Συνελήφθησαν 6 άτομα (ηλικίας 16 έως 19 ετών) που διέπρατταν ληστείες σε βάρος ανηλίκων στις περιοχές της Νίκαιας και του Ρέντη




Συνελήφθησαν, βραδινές ώρες της 10-9-2020 στις περιοχές της Νίκαιας και του Κορυδαλλού, από αστυνομικούς της Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και του Τμήματος Ασφαλείας Νίκαιας- Α.Ι.Ρέντη, 6 άτομα (5 ημεδαποί και 1 αλλοδαπός) ηλικίας 16 έως 19 ετών, κατηγορούμενοι ως μέλη συμμορίας που διέπραττε ληστείες σε βάρος ανηλίκων, στις περιοχές της Νίκαιας και Ρέντη. 

Ειδικότερα, λίγο νωρίτερα στην περιοχή του Ρέντη, τρεις  εκ των ανωτέρω, είχαν ακινητοποιήσει με λεκτική απειλή, δύο ανηλίκους και τους αφαίρεσαν χρηματικό ποσό. Την προηγουμένη, το σύνολο των συλληφθέντων, στο ίδιο σημείο είχαν απειλήσει με χρήση σωματικής βίας έτερο ανήλικο και του απέσπασαν χρηματικό ποσό και το κινητό του τηλέφωνο. 

 Όπως εξακριβώθηκε από την έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Νίκαιας-Α.Ι. Ρέντη, οι ανωτέρω είχαν συγκροτήσει συμμορία που διέπραττε συστηματικά ληστείες σε βάρος ανηλίκων, στην ευρύτερη περιοχή της Νίκαιας και του Ρέντη, κυρίως σε χώρους όπου συχνάζουν ανήλικοι. 

 Δρώντας από κοινού, ή σε υποομάδες των 3 ή 4 ατόμων και με την απειλή χρήσης σωματικής βίας, εξανάγκαζαν τους ανηλίκους να τους παραδώσουν χρήματα και κινητά τηλέφωνα, τα οποία στη συνέχει διοχέτευαν σε καταστήματα πώλησης κινητών, πέριξ της πλατείας Ομονοίας. Από την μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάστηκαν -3- επιπλέον περιπτώσεις ληστειών, με θύματα -6- ανηλίκους. 

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, ενώ η έρευνα για συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις συνεχίζεται.


Έξι Αφγανοί έκαψαν τη Μόρια

 



Έξη Αφγανοί συνελήφθησαν για την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το κέντρο. 

Οι πέντε από τους συλληφθέντες εντοπίστηκαν στη Λέσβο και ο έκτος, ένας ανήλικος Αφγανός, στη δομή της Πιερίας, όπου είχε μεταφερθεί την επομένη του εμπρησμού. Κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ ερευνούσαν από την πρώτη στιγμή την υπόθεση των διαδοχικών εμπρησμών.

Η δράση των εμπρηστών, μάλιστα, καταγράφηκε σε βίντεο που συμπεριλήφθηκε στην έρευνα της ΕΛΑΣ. Δεν είναι απίθανο να δούμε και άλλες συλλήψεις, καθώς οι συμμετέχοντες ήταν περισσότεροι.






Αντιπαράθεση Μπακογιάννη-Ράμα για Ερντογάν

 

Η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, οι εκκρεμότητες της Αθήνας με τα Τίρανα για τα θαλάσσια σύνορα, τα ελληνοτουρκικά και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων βρέθηκαν στο επίκεντρο τραπεζιού στο συνέδριο του Economist, με τη συμμετοχή δύο Βαλκάνιων πρωθυπουργών, των κ. Ζάεφ και Ράμα, αλλά και δύο μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργών Εξωτερικών, της Ντόρας. Μπακογιάννη και του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Για τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, τα «ξίφη» τους διασταύρωσαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Έντι Ράμα, με τον Αλβανό πρωθυπουργό να υποστηρίζει, πρώτος, «αργά ή γρήγορα θα καταλήξουμε σε κοινή άποψη για τις θαλάσσιες ζώνες», προτείνοντας την επίλυση των ζητημάτων είτε με τη βοήθεια τρίτων χωρών, όπως είπε, είτε στο Διεθνές Δικαστήριο.

Ωστόσο, ο Αλβανός πρωθυπουργός έβαλε την παράμετρο της τουρκικής παρουσίας στα Δυτικά Βαλκάνια σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε σε στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία, δεν αισθάνομαι ότι η Αλβανία βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Η Τουρκία παίζει κρίσιμο ρόλο για την ασφάλεια της Ευρώπης, ομοίως η Ελλάδα παίζει κρίσιμο ρόλο για τα σύνορα της Ευρώπης. Αναμφίβολα ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είναι κατά των Ελλήνων».

Ανταπαντώντας η βουλευτής της ΝΔ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, προ δεκαετίας, με την οποία ακυρώθηκε η ελληνο-αλβανική συμφωνία για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, που είχε υπογραφεί στα Τίρανα. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για το ότι δεν έχουμε συμφωνία μετά από 12 χρόνια», υπογράμμισε και ζήτησε να υπάρξει συμφωνία: «Θα είναι σημαντική και για τις δυο χώρες», επέμεινε χαρακτηριστικά με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «η Ελλάδα υπέγραψε δύο σημαντικές συμφωνίες, με την Αίγυπτο και την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ελπίζουμε να συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία και με την Αλβανία». Ξεκαθάρισε δε ότι «η παρέμβαση τρίτων χωρών δεν βοηθάει, ξέρουμε ότι η Τουρκία ήταν κατά της συμφωνίας».

Ο διάλογος έκλεισε με τον κ. Ράμα να λέει ότι προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο φοβούμενος την αυξανόμενη ένταση στη χώρα του μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι δεν ισχύουν τα περί τουρκικής ανάμειξης. Κλείνοντας το σχετικό απόσπασμα, ο Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, όπως ανέφερε, προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, γιατί «επέδειξαν εποικοδομητική συμπεριφορά και επιθυμία να επιλυθεί το θέμα (…) Είμαι πεπεισμένος ότι με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο».

Στο θέμα παρενέβη και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, που είπε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «είχε δημιουργικές διαπραγματεύσεις (σ.σ. με την κυβέρνηση των Τιράνων), οι οποίες μάλιστα είχαν φτάσει πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ. Στηρίζουμε επίσης τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Αλβανίας», δήλωσε, ενώ οι δύο Έλληνες βουλευτές συμφώνησαν στη διαπίστωση ότι η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας μπορεί να αποτελέσει γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών.

Ο  Ζάεφ για τις σχέσεις με την Ελλάδα

Αναφορικά με τις σχέσεις Αθηνών και Σκοπίων, ο πρωθουργός της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε πως είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό τα θέματα για την ονομασία των προϊόντων σημειώνοντας ότι «θα έχουμε σύντομα συνάντηση εμπειρογνωμόνων για να βρούμε λύση», ενώ για τα βιβλία επισήμανε ότι είναι ένα θέμα για το οποίο «δουλεύουμε από κοινού», εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα βρεθούν λύσεις «το συντομότερο δυνατό». Ταυτόχρονα ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε τη σημασία που έχει η χώρα μας για τη Βόρεια Μακεδονία επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι τα τελευταία χρόνια ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας και ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής. Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών αυξήσαμε το εμπόριό μας κατά 20%», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε πως «παρότι δεν υποστηρίξαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρήκαμε από την επανεκλογή Ζάεφ», στο πλαίσιο της ευρύτερης αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του λαϊκισμού και του ακραίου εθνικισμού στα Βαλκάνια.

Στον αντίποδα, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε πως θεωρεί «ιδιαίτερα σημαντική την αναγνώριση της ιστορικής, θετικής σημασίας της Συμφωνίας (σ.σ. των Πρεσπών) και από την κυβέρνηση της ΝΔ, που έχει ξεπεράσει όσα έλεγε κατά την κύρωση της και δεν επικαλείται καν την αδυναμία ακύρωσης της. Δεν μπορώ όμως», συνέχισε, «παρά να παρατηρήσω σημαντικές καθυστερήσεις που υπάρχουν ως προς την εφαρμογή της, ιδίως σε ό,τι αφορά τα σχολικά βιβλία και τα εμπορικά σήματα. Ας ελπίσουμε ότι θα ξεπεραστούν».

Για το ευρύτερο θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, η κ. Μπακογιάννη αναγνώρισε πως «η Ελλάδα έχει την ευθύνη να προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις υποψηφιότητες των δύο χωρών στην Ε.Ε.», όμως από την άλλη, σημείωσε εμφατικά, «υπάρχει η ευθύνη εκ μέρους των εταίρων μας, να προχωρήσουν όλες αυτές οι αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να εγκαθιδρυθεί η δημοκρατία με πιο σαφή τρόπο, να καταπολεμηθεί η διαφθορά (…) πιστεύω ότι με αυτούς τους ηγέτες που έχουμε αυτή τη στιγμή στα δυτικά Βαλκάνια και υπό τη γερμανική Προεδρία πως θα κάνουμε την απαραίτητη πρόοδο», ανέφερε σε άλλο σημείο της παρέμβασής της.

Μπακογιάννη -Κατρούγκαλος για ελληνοτουρκικά

Για τα ελληνοτουρκικά η βουλευτής της ΝΔ, αφού παρατήρησε πως είναι γνωστό ότι «είμαι υπέρ του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», ξεκαθάρισε ότι αυτός μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχουν απειλές. «Ελπίζω ειλικρινά ο Πρόεδρος Ερντογάν να καταβάλλει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, να αλλάξει τη ρητορική του. Τον γνωρίζω τόσα χρόνια, μπορούμε να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως οι λαοί μας ειλικρινά θέλουν, να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο είτε να συμφωνήσουμε είτε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο, με ένα μόνο θέμα, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε, ότι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο, στα Βαλκάνια και όχι μόνο, είναι η Τουρκία, και οι αναβαθμισμένες επιδιώξεις της να γίνει περιφερειακή δύναμη. Θεμιτές είναι οι φιλοδοξίες αυτές, αρκεί να είναι νόμιμες, να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, να πεισθεί η Τουρκία ότι μόνον έτσι θα μπορέσει να έχει θέση στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».

Στο περιθώριο της συζήτησης, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας μίλησε για τις αναμνήσεις του από παλαιότερη επίσκεψή του στην Αθήνα και τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αλλά και τη δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, συγκεκριμένα τη συμβολή της τελευταίας στην ενσωμάτωση των Αλβανών στην πρωτεύουσα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr