Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Ανακοίνωση Νέα Δημοκρατίας με αφορμή τα επεισόδια εις βάρος γονέων ΑΜΕΑ έξω από το Υπουργείο Υγείας



Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή τα επεισόδια εις βάρος γονέων ΑΜΕΑ έξω από το Υπουργείο Υγείας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό για την Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. 

Η "ευαισθησία" της δήθεν αριστερής Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα και του κυβερνητικού του "συνεταίρου" αποκαλύφθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έξω από το Υπουργείο Υγείας. 

Η αιτία ήταν η συγκέντρωση γονέων που ζητούσαν να δοθούν τα οφειλόμενα χρήματα από τον ΕΟΠΠΥ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι θεραπείες των πασχόντων παιδιών τους. 

Λεπτομέρεια: Οι γονείς ενημερώθηκαν ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας απουσίαζε. Μία λέξη μόνο τους αξίζει: Ντροπή ...».


Η Γεροβασίλη με θράσος καλύπτει με τις δηλώσεις της την ανομία και την ασυδοσία στο δημόσιο



Η ατιμωρησία στο Δημόσιο γιγαντώνεται με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως γράφει η «Καθημερινή», χιλιάδες επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν ατιμώρητοι, καθώς οι υποθέσεις τους λιμνάζουν. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στις 31 Δεκεμβρίου του 2016 οι εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων ήταν στο απίστευτο νούμερο των 4.351.

Και ενώ παρουσιάζονται τα στοιχεία για τους επίορκους η κ. Γεροβασίλη αντί να καταδικάσει, καλύπτει την ανομία λέγοντας : «Ανύπαρκτα» τα μεγέθη που παρουσιάζονται για τις εκκρεμείς υποθέσεις στα πειθαρχικά

Γεροβασίλη :

«Τα πειθαρχικά συμβούλια, υπάρχουν και λειτουργούν, εκτός από τρία συμβούλια που είναι στα νεοσύστατα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς και στον ΕΦΚΑ και γι αυτό εκδώσαμε εγκύκλιο για την επίσπευση αυτών των διαδικασιών» δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», που επικαλείται έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) για το 2016 και αναφέρεται στις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων.

«Βλέπω τίτλους, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά έρχονται για να φθείρουν την εικόνα της κυβέρνησης, η οποία είναι η μοναδική κυβέρνηση αυτής της χώρας, τα τελευταία πολλά χρόνια, που δίνει πραγματικά τη μάχη με τη διαφθορά και τη διαπλοκή» είπε η κ. Γεροβασίλη, χαρακτηρίζοντας «ανύπαρκτα» τα μεγέθη που παρουσιάζονται στο δημοσίευμα για τις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων και διευκρινίζοντας ότι η έκθεση του ΣΕΕΔΔ δεν καταγράφει μόνο τις υποθέσεις στον στενό δημόσιο τομέα, αλλά περιλαμβάνει και τις υποθέσεις αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατρών, σωμάτων ασφαλείας κ.λπ. για τους οποίους, όπως εξήγησε, ισχύει «διαφορετική διαδικασία, στην έκθεση όμως καταγράφονται όλα μαζί».

Η υπουργός είπε πως «είναι απολύτως ψευδές» ότι υπάρχει αμνηστία σε υποθέσεις που υπάρχει παραγραφή αδικήματος. «Για όποιον καθυστερεί δεν υπάρχει αμνηστία» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι «κάποια υπόθεση που δεν έχει κριθεί, τρέχει κανονικά και δεν υπάρχει καμία αμνήστευση», ενώ «υπάρχουν και αδικήματα, για τα οποία δεν προβλέπεται καν η παραγραφή». «Κάποιος ο οποίος δεν έχει κριθεί, ενδέχεται, εάν στα δύο χρόνια δεν έχει γίνει η κρίση, να επιστρέψει στα καθήκοντά του, ωστόσο η υπόθεσή του θα εξεταστεί, δεν παραγράφεται».






Υπουργείο Παιδείας: «Χύμα» στο ίντερνετ τα στοιχεία χιλιάδων παιδιών



Προχειρότητα και ερασιτεχνισμό καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί στη διαχείριση στοιχείων του My school- Το υπ. Παιδείας αναμένεται να προχωρήσει σε ανάλογο σύστημα και στο Πανεπιστήμιο

«Ξέφραγο αμπέλι» αποδεικνύεται, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς το σύστημα myschool , η ηλεκτρονική πύλη του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν εκτεθειμένα στο διαδίκτυο στοιχεία νηπίων, αλλά και μαθητών που ολοκληρώνουν το δημοτικό , για να πάνε στην Α΄γυμνασίου, καταδεικνύοντας ότι το σύστημα λειτουργεί ερασιτεχνικά, όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί.

Οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για προχειρότητα, καθώς θα έπρεπε να υπάρχει συναίνεση από τους γονείς για να δοθούν τα στοιχεία , ενώ ο κάθε διευθυντής θα έπρεπε να μπορεί αν δει μόνο τα στοιχεία των μαθητών του δικού του σχολείου.

Όπως λέει στο Πρώτο ΘΕΜΑ ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικίνης το σύστημα έχει πολλά προβλήματα και από την αρχή της λειτουργίας του η Διδασκαλική Ομοσπονδία εξέφρασε πολλές επιφυλάξεις.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κατέθεσε πριν από τρία χρόνια προσφυγή στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος «myschool» του Υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το σύστημα με άλλη επωνυμία αναμένεται αν επεκταθεί στα Πανεπιστήμια. Ο «Μεγάλος Αδελφός» αναμένεται να εγκατασταθεί στο υπουργείο Παιδείας, ο οποίος θα έχει τον κεντρικό ηλεκτρονικό έλεγχο παρόμοιο με το myschool , στη διαχείριση των πόρων και τον έλεγχο των λειτουργικών οικονομικών μεγεθών των ΑΕ Η υλοποίηση περιλαμβάνει τη διασύνδεση του Συστήματος Διοικητικής Πληροφόρησης και Επιχειρηματικής Ευφυΐας ( BI) με τα Πληροφοριακά Συστήματα που βρίσκονται στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως Φοιτητολόγιο, υποτροφίες και θέματα Ειδικού λογαρισμού κονδυλίου έρευνας. Επίσης θα υπάρχει διαλειτουργική διασύνδεση του κεντρικού συστήματος Φοιτητικής Μέριμνας με τα το πληροφοριακό σύστημα Φοιτητολόγιο των ιδρυμάτων για άντληση στοιχείων φοιτητικής κατάστασης των φοιτούντων για παροχή υπηρεσιών μέριμνας προς αυτούς καθώς επίσης και άντληση στοιχείων πτυχιούχων για παραγωγή πληροφορίας για πτυχία. 

Αναμένεται επίσης να υπάρχει διασύνδεση του κεντρικού συστήματος Φοιτητικής μέριμνας με τα πληροφοριακά συστήματα Δημοτολογίου και Ληξιαρχείου του υπουργείο Εσωτερικών για άντληση στοιχείων σχετικά με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.Επίσης, σχεδιάζεται διαλειτουργική διασύνδεση του κεντρικού συστήματος Φοιτητικής μέριμνας με το πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων για άντληση στοιχείων σχετικών με το Ε9 .

Σε ό,τι αφορά στις διαφορές με τα προηγούμενα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Παιδείας και ειδικότερα το survey.τo «My School» είναι το πρώτο πλήρως ολοκληρωμένο σύστημα πληροφορικής, καταγραφής όλων των δεδομένων της Α/μιας και Β/μιας Εκπαίδευσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων που έχουν και την ευθύνη της καταχώρησης των στοιχείων θα επιμελούνται πλέον με ακρίβεια όλα τα στοιχεία που αφορούν την σχολική τους μονάδα, αφού οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί «Παράβαση Καθήκοντος».

Επίσης, σε αντίθεση με το survey που λόγω της γενικότητας και κυρίως της ποσοτικής μορφής των στοιχείων του, ο έλεγχος ήταν σχετικά δύσκολος, το «My School» οριοθετεί την δυνατότητα ελέγχου σε πραγματικό χρόνο και χωρίς καν να απαιτείται η επίσκεψη των «ελεγκτών» στις σχολικές μονάδες.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ το My School είναι μία ηλεκτρονική πύλη του Υπουργείου Παιδείας με στόχο τη καθολική λειτουργική ενοποίηση των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων υποστήριξης της καθημερινής λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Το «My School» εγκαταστάθηκε στους server του Υπουργείο Παιδείας πριν τις 28.3.2013 ημέρα που στάλθηκε η εγκύκλιος για τη γνωστοποίηση της λειτουργίας του και την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Α/μιας & Β/μιας Εκπαίδευσης, τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, προκειμένου να εντοπιστούν και επιλυθούν τα προβλήματα.
Τα καταχωριζόμενα στοιχεία μεταξύ άλλων είναι :

α)Μαθητές

1. Όνομα και Επώνυμο, 2. Όνομα και Επώνυμο Πατέρα, 3. Όνομα Μητέρας, 4. Όνομα και Επώνυμο Κηδεμόνα, 5. Γένος Μητέρας, 6. Φύλλο, 7. Ημερομηνία Γέννησης, 8. ΑΜΚΑ, 9. Τίτλος Εισόδου, 10. Τάξη, 11. Κωδικός ΥΠΑΙΘ Σχ. Μονάδας προέλευσης, 12. Αριθμός Βιβλίου Μητρώου, 13. ΑΜ, 14. Διεύθυνση, 15. Ταχ. Κώδικας, 16. Περιοχή, 17. Δημοτική Ενότητα, 18. Τηλέφωνο, 19. Τηλέφωνο Κηδεμόνα, 20. Κατάσταση Φοίτησης Μαθητή (φοιτά, έχει μεταγραφεί, έχει διακόψει), 21. Τομέας Σπουδών (Λύκεια & Β΄ΕΠΑΣ), 22. Τμήμα, 23.Ειδικός κανόνας υπολογισμού αποτελεσμάτων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο & ΕΠΑΛ), 24. Κανόνας υπολογισμού αποτελεσμάτων (Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο, ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ), 25. Στοιχεία Πανελληνίων Εξετάσεων (ΓΕΛ & ΕΠΑΛ – Δήλωση Συμμετοχής, Κωδικός υποψηφίου, Κατάσταση Αίτησης Πανελλαδικών), 26. Παρακολουθεί μόνο μαθήματα ειδικότητας (ΕΠΑΛ), 27. Τομέας/Ειδικότητα (ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ), 28. Προσωπικά στοιχεία μαθητή (Τόπος γέννησης,Υπηκοότητα,Θρήσκευμα,Στοιχεία Δηματολογίου, κλπ.), 29. Οικογενειακά στοιχεία μαθητή ( Επώνυμο & Επάγγελμα Πατέρα, Μόρφωση και Υπηκοότητα Πατέρα, Επώνυμο & Επάγγελμα Μητέρας, Μόρφωση και Υπηκοότητα Μητέρας, Γλώσσα Μητέρας, κλπ.) 30. Στοιχεία Κηδεμόνα (Όνομα, Επάγγελμα, Υπηκοότητα, Μόρφωση, Γλώσσα), 31. Στοιχεία Επικοινωνίας Μαθητή (Διεύθυνση, τηλέφωνο, κινητό), 32. Στοιχεία Επικοινωνίας Κηδεμόνα, 33. Στοιχεία Εγγραφής Μαθητή (Τίτλος,Πρωτόκολλο Τίτλου Εγγραφής, Εκδούσα Αρχή,Ημερομηνία εγγραφής,Σχολείο, Αρ. Μητρώου, Αρ. Βιβλίου Μητρώου, Σχολικό Έτος), 34. Μεταγραφή (Τίτλος & Σχολείο Μεταγραφής, Ημερομηνία και πρωτόκολλο μεταγραφής), 35. Διακοπή Φοίτησης (Ημερομηνία και αιτία διακοπής φοίτησης) 36. Μαθήματα (μαθήματα που παρακολουθεί ο μαθητής και επιπλέον): α. Δημοτικό – Τμήμα που παρακολουθεί ο μαθητής,Τύπος Μαθήματος, Απαλλαγή & Αριθμός Πράξης απαλλαγής από το μάθημα (αν έχει απαλλαγή)-, β. Γυμνάσια,ΓΕΛ, ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ -Τμήμα στο οποίο ανήκει ο μαθητής,Τύπος μαθήματος, Μάθημα, (Απαλλαγή μαθητή από μάθημα, Βαθμός βάσης μαθήματος, Υπολογισμός μαθήματος στο Μ.Ο. Χαρακτηρισμού φοίτησης, Υπολογισμός μαθήματος στο Μ.Ο. Χαρακτηρισμού Προαγωγής/Απόλυσης και αριθμός πράξης απαλλαγής από το μάθημα)-, 37. Βαθμοί (Μαθήματα, Βαθμολογία μαθητή ανά βαθμολογική περίοδο), 38. Απουσίες μαθητή, 38. Ηθικές Αμοιβές μαθητή (Αριστεία, Βραβεία), 39. Ποινές μαθητή (Αποβολή, Ωριαία αποβολή, Μείωση Διαγωγής, Παρατήρηση, Επίπληξη, Αλλαγή Σχολικού Περιβάλλοντος και για κάθε ποινή: Αιτία, Φορέας Επιβολής & Πρακτικό), 40. Μαθητικό Δυναμικό (Τάξεις,Τμήματα,Αριθμός Εγγεγραμμένων Μαθητών -αγόρια/κορίτσια-, Αριθμός Ενεργών Μαθητών -αγόρια/κορίτσια-), 41. Κατηγορίες Μαθητών (Αλλοδαποί,Παλιννοστούντες, Χώρα προέλευσης, Αριθμός -αγόρια/κορίτσια)

β)Εκπαιδευτικοί

1. Όνομα, 2. Επώνυμο, 3. Ειδικότητα, 4. Αριθμός Μητρώου, 5. Α.Φ.Μ., 6. Σχέση Εργασίας (Μόνιμος, Δόκιμος, Με Σύμβαση, Αναπληρωτής), 7. Έτος Υπηρέτησης, 8. Απουσία από το σχολείο (Απόσπαση,Μακροχρόνια άδεια, κλπ), 9. Υπηρεσιακά στοιχεία (Ιδιότητα, Βαθμίδα Εκπαίδευσης, κλπ), 10. Θέση Φακέλου, 11. Οργανική Θέση, 12. Στοιχεία Επικοινωνίας (Διεύθυνση, τηλέφωνο, Ηλεκτρονική Διεύθυνση), 13. Σχέση Εργασίας, 14. Τύπος Υπηρέτησης, 15. Κλάδος – Ειδικότητα, 15. Περιοχή Διορισμού, Τμήμα, Εκπαιδευτικός, Ώρες Διδασκαλίας), 27. Κενές ώρες μαθημάτων, 28. Ωρολόγιο Πρόγραμμα (Περιγραφή, Ισχύς από... έως..., Επίσημο Πρόγραμμα).

γ)Εκπαιδευτικοί – Υπηρεσιακά Στοιχεία (Τηρείται από τις Οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης)

1. Ονοματεπώνυμο, 2. Όνομα Πατέρα, 3. Όνομα Μητέρας, 4. Αριθμός Μητρώου, 5. Α.Φ.Μ., 6. ΑΜΚΑ, 7. Φύλο, 8. Ημερομηνία Γέννησης, 9. Ιδιότητα εργαζόμενου, 10. Σχέση Εργασίας, 11. Βαθμίδα Εκπαίδευσης, 12. Κατάσταση Εργαζόμενου, 13. Ειδικότητα, 14. Θέση Προσωπικού Φακέλου (ηλεκτρονική), 15. Οργανική Θέση, 16. Εποπτεύων Φορέας, 17. Βαθμός & Μ.Κ., 18. Προηγούμενη Τιμή Μ.Κ., 19. ΦΕΚ διορισμού (Αριθμός, Ημερομηνία & Σειρά Δημοσίευσης), 20. Ημερομηνία Πρώτης Ανάληψης Υπηρεσίας, 21. Αναγνωρισμένη Προϋπηρεσία (Έτη, Μήνες, Ημέρες ανά τύπο Προϋπηρεσίας), 22. Τύπος Προϋπηρεσίας (Δημόσια Εκπαιδευτική, Ιδιωτική Εκπαιδευτική, Δημόσια Μη εκπαιδευτική, Ιδιωτική μη εκπαιδευτική, Διδακτική, Υπηρεσία μέχρι 31/8 προηγούμενου έτους), 23. Προσωπικά Στοιχεία (Δηματολόγιο, Στοιχεία Ταυτότητας, κλπ.), 24. Ειδική κατηγορία Ατόμου (Μακροχρόνια ασθένεια, κλπ), 25. Στρατιωτικές Υποχρεώσεις (Εκπληρωμένες ή όχι), 26. Οικογενειακή Κατάσταση (Στοιχεία Συζύγου, Στοιχεία Τέκνων, Καστάσταση υγείας Τέκνων).


Πηγή : protothema.gr



Ετοιμάζουν ευνοϊκές διατάξεις για ποινές χάδι σε ύποπτους τρομοκρατίας και αντιεξουσιαστές


Μετά την ασυδοσία των αντιεξουσιαστών και την πλήρη ανομία που επικρατεί στην Αθήνα με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πάνε ένα βήμα παρακάτω θέλοντας να αλλάξουν τον τρομονόμο προς όφελος των τρομοκρατών και των αντιεξουσιαστών.

Με την υπάρχουσα νομοθεσία και τον λεγόμενο τρομονόμο διώκονται μέλη διάφορων παράνομων οργανώσεων αλλά και αναρχικοί που σπάνε, καίνε και διαλύουν τις περιουσίες των πολιτών βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές των αστυνομικών.

Με την τυχόν αναθεώρηση του νόμου και ειδικά μετά την εγκληματική εφαρμογή του νόμου Παρασκευόπουλου εκτός από τους σκληρούς κακοποιούς που αποφυλακίζονται σωρηδόν, θα υπάρχουν και αθωωτικές αποφάσεις ακόμα και αποφυλακίσεις σκληρών αδίστακτων τρομοκρατών.

Το υπουργείο δικαιοσύνης έχει ετοιμάσει προπαρασκευαστική ομάδα που ασχολείται με το θέμα αναθεώρησης του άρθρου 187Α του ποινικού κώδικα.

Το συγκεκριμένο άρθρο τιμωρεί και όσους κάνουν ρίψη μολότοφ και τυχόν αναθεώρηση του άρθρου θα εντείνει την ήδη ανεξέλεγκτη δράση των αντιεξουσιαστών που έχει δημιουργηθεί με την ανοχή της κυβέρνησης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κινήσεις αυτές της κυβέρνησης σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών γίνονται αποκλειστικά και μόνο για να μαζευτούν ψήφοι από τις συνιστώσες των αναρχικών συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι δυσαρεστημένοι παρά την ανοχή που δείχνει η κυβέρνηση στα καθημερινά κακουργήματα που διαπράττουν με την δράση τους.






Με ιστορικούς σεισμούς συνδέεται το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στην Κω




Το ρήγμα που προκάλεσε τον ισχυρό σεισμό στην Κω είναι συνέχεια γνωστού ρήγματος στα παράλια της Μικράς Ασίας το οποίο συνδέεται με καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου το 1493 αλλά και με άλλους ιστορικούς σεισμούς, ανακοίνωσαν ερευνητές του ΑΠΘ.

Στην ανακοίνωση της ομάδας, την οποία δημοσιοποίησε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, επισημαίνεται ότι «το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό της Κω-Αλικαρνασσού της 21ης Ιουλίου 2017 αποτελεί συνέχεια του γνωστού χαρτογραφημένου στην ξηρά των παραλίων της Μ. Ασίας ρήγματος Akyaka-Gokova της περιφέρειας Μούγλα (Mugla)».

Στους επίσημους χάρτες Σεισμικών Ρηγμάτων της Τουρκίας αναφέρεται ως ενεργό ρήγμα μόνο το χερσαίο τμήμα του. Η προέκτασή του στη θάλασσα φτάνει μέχρι τις νότιες ακτές της Κω, διέρχεται από το ακρωτήριο Κρίκελλος (Άγιος Φωκάς) στην Κέφαλο και συνεχίζει δυτικότερα.

«Στον κόλπο της Gokova ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του Αιγαίου, ενώ φαίνεται να συνδέεται με αρκετούς ιστορικούς σεισμούς, με κυριότερο τον ανάλογο και καταστροφικό σεισμό του 1493» αναφέρουν οι ερευνητές.

Σημειώνουν ότι το ρήγμα είναι χαρτογραφημένο και προσδιορισμένο στην Ελληνική Βάση Σεισμογενετικών Πηγών (http://gredass.unife.it/).



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




«Το πιο τέλειο κορμί στο ΝΒΑ ο Αντετοκούνμπο»



Η ισπανική εφημερίδα MARCA αποθέωσε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο για το κορμί του, γράφοντας ότι διαθέτει το καλύτερο από οποιονδήποτε άλλον παίκτη του πρωταθλήματος!

Με αφορμή την ανάρτηση των Μιλγουόκι Μπακς για τις προπονήσεις του Γιάννη με τον αδερφό του Θανάση στο προπονητικό κέντρο της ομάδας, η Marca έκανε ειδική αναφορά στο σώμα του σούπερ σταρ του ΝΒΑ.

«Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν σπαταλάει τον χρόνο και όπως φάνηκε σε φωτογραφία που δημοσίευσαν οι Μπακς, το σώμα του είναι ακόμα καλύτερο από τότε που ολοκληρώθηκε η σεζόν στο ΝΒΑ» ανέφερε μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, το οποίο έκανε λόγο για «τη νέα μεταμόρφωση στο σώμα του Αντετοκούνμπο».

Και κατέληξε: «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται με τον αδερφό του Θανάση στο Μιλγουόκι και προπονούνται μαζί ενώ φαίνεται ότι οι μύες του έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Ο Γιάννης δεν είναι ο παίκτης που βάζει όρια στη βελτίωσή του».



Πηγή : gazzetta.gr


Οι Έλληνες έκοψαν και το φαγητό - Μείωση 27% στην ετήσια κατανάλωση τροφίμων




Στα φτωχότερα νοικοκυριά η μείωση είναι της τάξης του 30,8%, ενώ στα υψηλότερα κλιμάκια κατά 32,3%

Η «σκληρή» πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες Έλληνες πολίτες, τα χρόνια της κρίσης, αποτυπώνεται διαρκώς στις έρευνες που διεξάγονται. 

Όπως προκύπτει από τις διαθέσιμες μελέτες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο 45ο τεύχος του Οικονομικού Δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδος, το ύψος της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης τροφίμων μειώθηκε κατά 27%! Η ετήσια κατανάλωση τροφίμων εντός σπιτιού μειώθηκε κατά μέσον όρο στο 29,4%. Στα φτωχότερα νοικοκυριά η μείωση είναι της τάξης του 30,8%, ενώ στα υψηλότερα κλιμάκια κατά 32,3%. 

Η μείωση αυτή είναι στατιστικά σημαντική σε όλο το εύρος της κατανομής. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνονται τον τελευταίο χρόνο τέτοια στοιχεία. Σύμφωνα με την  εταιρεία ερευνών IRI, τον Ιανουάριο ο τζίρος από πωλήσεις τροφίμων στα σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 10%, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου η πτώση ανήλθε στο 15%, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές περιόδους.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την ΤτΕ, η αποταμίευση των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά την περίοδο της κρίσης, εν'ω το ποσοστό των νοικοκυριών που δήλωσαν ότι τα έξοδά τους είναι χαμηλότερα από το εισόδημά τους μειώθηκε από 21,9% το 2009 σε 13,5 % το 2014.

Τα ευρήματα αυτά αντανακλούν, στο μικροοικονομικό επίπεδο, τη μεγάλη μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία κατά την περίοδο 2009-2014 και τη συνακόλουθη μείωση της απασχόλησης.

Αναλυτικά η έρευνα

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δυο φάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος και παρέχει λεπτομερή πληροφόρηση για τα περιουσιακά στοιχεία, τα δάνεια και τον καθαρό πλούτο των νοικοκυριών, καθώς επίσης και για το εισόδημα και την κατανάλωσή τους. 

Η πρώτη φάση της έρευνας στην Ελλάδα έγινε το 2009 με δείγμα 2.971 νοικοκυριά, και η δεύτερη το 2014 με δείγμα 3.003 νοικοκυριά.

Η τρίτη φάση της έρευνας για τα ελληνικά νοικοκυριά θα διεξαχθεί εντός του 2017 και θα ενσωματώνει πρόσθετες ερωτήσεις για το παθητικό των νοικοκυριών και συγκεκριμένα για τις οφειλές τους προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, προσφέροντας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το συνολικό χρέος των ελληνικών νοικοκυριών.

Σύμφωνα με ευρήματα της μελέτης που υπογράφει ο οικονομολόγος της ΤτΕ Ευάγγελος Χαραλαμπάκης η διάμεση αξία του καθαρού πλούτου των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της κρίσης μειώθηκε κατά 40% και η μεταβολή αυτή είναι στατιστικά σημαντική. 

Η πτώση της αξίας του καθαρού πλούτου αποδίδεται πρωτίστως στη μείωση της αξίας των πάγιων περιουσιακών στοιχείων και κυρίως της ακίνητης περιουσίας και δευτερευόντως στη συρρίκνωση της αξίας των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Επίσης, η μελέτη καταδεικνύει μείωση της αξίας του υπολοίπου των συνολικών δανείων των νοικοκυριών και των ενυπόθηκων δανείων, αλλά η μεταβολή αυτή δεν είναι στατιστικά σημαντική. Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται στατιστικά σημαντική μείωση του υπολοίπου των μη ενυπόθηκων δανείων.

Εκτός από τον καθαρό πλούτο των νοικοκυριών, το διάμεσο ετήσιο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 26% την περίοδο 2009-2014.Το περιορισμένο εισόδημα και η επιβολή φόρων έπληξε σημαντικά και την κατανάλωση των νοικοκυριών.

Το διάμεσο ύψος της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης τροφίμων μειώθηκε κατά 27%.

Η μείωση αυτή είναι στατιστικά σημαντική σε όλο το εύρος της κατανομής.

Η αποταμίευση των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά την περίοδο της κρίσης.

Το δε ποσοστό των νοικοκυριών που δήλωσαν ότι τα έξοδά τους είναι χαμηλότερα από το εισόδημα μειώθηκε από 21,9% το 2009 σε 13,5 % το 2014. 

Δείτε βίντεο: Οι Έλληνες έκοψαν και το φαγητό - Μείωση 27% στην ετήσια κατανάλωση τροφίμων




Πηγή : protothema.gr


Δεν θα αφήσουν "σώβρακο" στον Νίκο Παππά και κινδυνεύει και με φυλάκιση! Αλλά η ηθική του θα τα φορτώσει στο δημόσιο!



Tο ποσό των 32,4 εκατ. €  διεκδικεί με αγωγή από τους υπουργούς Παππά κατά προτεραιότητα - Τσακαλώτο και τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο το κανάλι Star.

O Ν. Παππάς δεν έχει αντιληφθεί ακόμα την ζημιά που έχει κάνει και παίζει με twitter που δείχνουν ότι έχει παντελή έλλειψή σοβαρότητας επάνω του λέγοντας : « Να απευθυνθεί στο ταμείο απόρων, παρανόμων καναλαρχών  και αποτυχημένων μάνατζερ»



Όπως γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών», το Star με αγωγή που κατέθεσε κατά του Δημοσίου ζητά 32,4 εκατ. ευρώ για να αποκατασταθεί η ζημιά που υπέστη επειδή στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των καναλιών δεν πήρε άδεια και έτσι έχασε το Survivor και μαζί με αυτό τα εκατομμύρια των διαφημιστικών του εσόδων. Zητά αποζημίωση πάνω από 30 εκατ. ευρώ «για την αποκατάσταση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «της ζημίας που μας προεκλήθη από το γεγονός της συμμετοχής μας και της παράνομης μη αδειοδότησής μας κατά τη διαδικασία του Διαγωνισμού για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών».

Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα είναι για τη ζημιά που υπέστη το Star Channel, ήτοι 637 χιλ. ευρώ θετική ζημία και 31,7 εκατ. ευρώ αποθετική ζημία, αλλά ζητάει και 100 χιλ. ευρώ επιπλέον για ηθική βλάβη.

Το κανάλι ζητά να πάρει πίσω από το ελληνικό δημόσιο και τα έξοδα που έκανε για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό: 306.638 ευρώ για κόστος εργασίας προσωπικού για σύνταξη, υποβολή, παρακολούθηση του φακέλου υποψηφιότητας, τη συμμετοχή τους στη διαδικασία δημοπρασίας και στη σύνταξη των δικαστικών ενεργειών της εταιρείας, 36.000 ευρώ για παράβολα συμμετοχής στον διαγωνισμό και προδικαστικές προσφυγές 122.878 για δικηγορικές αμοιβές. 



Σάλος στις ΗΠΑ! 32 εκατ. Αμερικανοί χάνουν την περίθαλψή τους



Έχει γίνει εμμονή στον Ντόναλντ Τραμπ να καταργήσει το Obamacare. Και αν τελικά πετύχει το στόχο του (γιατί ακόμα και οι "δικοί του" εμπόδια του βάζουν) 32 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες θα χάσουν την περίθαλψή τους έως το 2026, ανακοίνωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου!

Η υπηρεσία, που υπολογίζει τις οικονομικές επιπτώσεις νομοσχεδίων στον προϋπολογισμό, υπολόγισε ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων Αμερικανών θα αυξηθεί κατά 17 εκατομμύρια αποκλειστικά και μόνο για το 2018, εάν ο νόμος της κυβέρνησης Ομπάμα ακυρωθεί χωρίς να ψηφιστεί νέο πρόγραμμα υγείας.

Όλα αυτά ενώ η Επιτροπή για τον προϋπολογισμό στην Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με ψήφους 22 έναντι 14 την διεξαγωγή συζήτησης στην ολομέλεια του σώματος για τον προϋπολογισμό, μία ημέρα μετά την παρουσίαση του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2018, ύψους 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εξέλιξη αυτή, ακολουθεί την κατάρρευση της πολιτικής προσπάθειας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, για την κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η πρόταση του προϋπολογισμού θα βρεθεί στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων κι άσκησης κριτικής μεταξύ των συντηρητικών και των μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων, παρόμοιες με τις αντιπαραθέσεις που προκλήθηκαν στην Γερουσία, γύρω από την κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare, οδηγώντας τις εξελίξεις, σε πολιτικό ναυάγιο για τους Ρεπουμπλικάνους.

Τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και η Γερουσία θα πρέπει να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία (reconciliation) που θα επιτρέψει στους Ρεπουμπλικάνους να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την φορολογική μεταρρύθμιση, με απλή πλειοψηφία στην Γερουσία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν 52 έναντι 48 εδρών των Δημοκρατικών στην Γερουσία.

Οι Δημοκρατικοί είναι αντίθετοι στο σχέδιο για τον προϋπολογισμό των Ρεπουμπλικάνων, όπως και στην αναδιαμόρφωση του φορολογικού κώδικα που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι, με το επίκεντρο του οικονομικού ενδιαφέροντος, στην μείωση της φορολογίας για τις εταιρικές κοινοπραξίες και τους πλούσιους.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού που θα ψηφιστεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα προβλέπει μείωση φορολογίας, αλλά και περικοπές δαπανών 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην χρηματοδότηση προγραμμάτων βοήθειας προς τους φτωχούς.

Αρκετοί συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι είναι αντίθετοι με το προσχέδιο αυτό του προϋπολογισμού, υποστηρίζοντας ότι δεν μειώνει αρκετά τις δαπάνες. Από την άλλη μεριά, οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι είναι αντίθετοι στην δραστική μείωση των δαπανών, ενώ μερικοί συντηρητικοί θέτουν ως προϋπόθεση να ενημερωθούν για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, τόσο η κυβέρνηση Τραμπ, όσο και οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, δεν αναμένεται να ανακοινώσουν λεπτομέρειες για το φορολογικό νομοσχέδιο πριν από τον Σεπτέμβριο.




Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsit.gr


Γελάει ο κόσμος και εξοργίζεται με τις αθλιότητες της κυβέρνησης στο δημόσιο! Επίδομα σφραγίδας ετοιμάζονται να δώσουν!!



Σάλο αγανάκτηση και οργή έχει προκαλέσει στους πολίτες η απόφαση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη να συμπεριλάβει επίδομα χειρισμού σφραγίδας για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, σε νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Αυτή η προσπάθεια να δημιουργήσουν δεξαμενή ψήφων αποκλειστικά στο δημόσιο, σε βάρος της οικονομίας της χώρας έχει αρχίσει να εξοργίζει πολίτες και ιδιωτικό παραγωγικό τομέα που υποφέρουν.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, προβλέπει μεταξύ άλλων ειδικό επίδομα "χειρισμού σφραγίδας και άλλων εργαλείων επικύρωσης εγγράφων" ύψους 50 € σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το μέτρο αποσκοπεί στην ανακούφιση των υπαλλήλων, ειδικά των Εφοριών, που κάνουν χρόνια χρήση σφραγίδας, ενώ προβλέπει μάλιστα και ειδικό κονδύλι για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φυσικοθεραπείας για όσους πάσχουν από προβλήματα από τη χρήση της, όπως τενοντίτιδα και το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα.

Η ξεφτίλα με αυτή την κυβέρνηση δεν έχει τέλος.


Ο σεισμός έδωσε ανάσα στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετά την αναβολή συζήτησης για το σκάνδαλο Καμμένου




Τρέμουν στην κυβέρνηση τις εξελίξεις στο σκάνδαλο Καμμένου και φυσικά την εξεταστική που έχει ζητηθεί από την αντιπολίτευση να γίνει για το θέμα κάτι που δεν θα αφήσουν να γίνει οι βουλευτές της κυβέρνησης, τουλάχιστον τώρα που είναι ακόμα κυβέρνηση ο Τσίπρας γιατί μετά τις εκλογές θα είναι από τις πρώτες που θα γίνουν από τις πρώτες ημέρες της νέα κυβέρνηση.

Ο σεισμός στην Κώ μετέφερε την ημερομηνία  της συζήτησης για μετά τις 28 Αυγούστου, όταν θα ανοίξει εκ νέου μετά το θερινό διάλειμμα η Βουλή,  θα διεξαχθεί τελικά  η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα το πρωί συζήτησης ζήτησε o προέδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω του σεισμού στην Κω.  








Βόμβα από το ΔΝΤ Η μείωση του αφορολογήτου θα επιβληθεί από το 2019, αντί από το 2020!



Το ΔΝΤ απαιτεί ακόμη να μπει "πλαφόν" στον αριθμό των συμβασιούχων, να περικοπούν δεκάδες κοινωνικά επιδόματα, να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις, να περιοριστούν τα δικαιώματα απεργίας των εργαζομένων και να μην γίνει επαναφορά της μετενέργειας και των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις συλλογικές συμβάσεις μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Την εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει τη μείωση των αφορολογήτων ορίων εισοδήματος για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες από το 2019, ταυτόχρονα με τις περικοπές στις συντάξεις, προαναγγέλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του με την οποία συνοδεύει την έγκριση του προληπτικού προγράμματος δανειοδότησης της χώρας μας με 1,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, η μείωση κατά 650 ευρώ της ετήσιας έκπτωσης φόρου εισοδήματος που δικαιούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, η οποία αναμένεται να αποδώσει έσοδα ύψους 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ, νομοθετήθηκε για να τεθεί σε ισχύ το 2020, όμως η εφαρμογή της μπορεί να γίνει το 2019, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα, εάν μια μελλοντική αξιολόγηση οδηγήσει το Ταμείο στο να θεωρήσει ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Στη συνέχεια δε τονίζουν ότι, στην πραγματικότητα, όλο το προσωπικό των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου αναμένει ότι η μείωση αυτή στην έκπτωση φόρου θα εφαρμοστεί πλήρως το 2019.

Η μείωση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος των 1.900-2.100 ευρώ κατά 650 ευρώ την οποία συμφώνησε η κυβέρνηση της … Αριστεράς με τους δανειστές στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο και η οποία αναμένεται να τεθεί σε πλήρη ισχύ από την 1η-1-2019, αντί από την 1η-1-2020, όπως εκτιμούν ήδη οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ θα πλήξει περισσότερους από 5,8 εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ' επάγγελμα αγρότες.

Η περικοπή της έκπτωσης κατά 650 ευρώ ισοδυναμεί με μείωση του ετησίου αφορολογήτου ορίου εισοδήματος κατά 2.955 ευρώ, από τα επίπεδα των 8.636-9.545 ευρώ στα επίπεδα των 5.681-6.591 ευρώ. Από τη μείωση αυτή θα προκύψουν για πρώτη φορά επιβαρύνσεις ακόμη και για όσους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αμείβονται με λίγο περισσότερα από 405 ευρώ το μήνα, καθώς επίσης και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους με αποδοχές λίγο μεγαλύτερες από 473 ευρώ το μήνα! 

Ωστόσο, ακόμη και όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι λαμβάνουν μηνιαία εισοδήματα χαμηλότερα από τα παραπάνω όρια, δηλαδή ζουν με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα από τα νέα μειωμένα αφορολόγητα όρια των 5.681-6.591 ευρώ θα κληθούν κι αυτοί να πληρώσουν υπέρογκους φόρους εισοδήματος, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προσδιορίσει τα τελικά φορολογητέα εισοδήματά τους σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των νέων χαμηλών αυτών αφορολογήτων ποσών, εφαρμόζοντας τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες στις οποίες διαμένουν και τα ΙΧ αυτοκίνητα που τυχόν χρησιμοποιούν. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι περισσότεροι από τους οποίους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από τα επίπεδα των νέων μειωμένων αφορολογήτων ορίων, όμως τα τεκμήρια διαβίωσης για τα σπίτια και τα ΙΧ αυτοκίνητά τους ανεβάζουν τα τελικά φορολογητέα εισοδήματά τους σε επίπεδα πολύ πιο υψηλά.

Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται και στα λοιπά μέτρα που έχει ήδη υιοθετήσει η Ελληνική πλευρά και διατυπώνει ορισμένες παρατηρήσεις.

Συγκεκριμένα:

1) Όσον αφορά στην περικοπή των συντάξεων που έχει ψηφιστεί για το 2019 τονίζεται ότι ο στόχος του μέτρου είναι η μείωση της δαπάνης για καταβολή συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020.  Έχοντας υπόψη δικαστικές αποφάσεις που έθεταν θέμα αντισυνταγματικότητας παλαιότερων περικοπών το ΔΝΤ ζήτησε και εξασφάλισε νομική γνώμη από το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής για την συνταγματικότητα του μέτρου της περικοπής των συντάξεων από το 2019.

2) Για τη μείωση του κόστους του δημόσιου τομέα το Ταμείο γνωστοποιεί ότι περιμένει μια νέα νομοθετική ρύθμιση που θα θέτει ανώτατο όριο στον αριθμό των συμβασιούχων ο οποίος, όπως τονίζεται, αυξήθηκε σημαντικά το 2016. Στόχος του μέτρου αυτού είναι το Ελληνικό Δημόσιο να παραμείνει εντός των προβλεπόμενων στόχων στο μισθολογικό κονδύλι για την περίοδο 2017 -2018

3) Το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει 7 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες μέχρι και τον Αύγουστο του 2018, όταν θα τελειώσει το ισχύον πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Το Ταμείο τονίζει ότι για το 2016 η Ελλάδα δανείστηκε 3,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, αλλά το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οφειλών αυτών μειώθηκε πολύ λιγότερο, καθώς συσσωρεύτηκε σημαντικού ύψους νέες οφειλές. 

4) Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βάλει στον κοινό λογαριασμό διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος όλα τα τραπεζικά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης μέχρι και τον Ιούνιο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δεσμεύσει και τα αποθέματα των δήμων των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων.                                                                                                                                                                                                                                                                             5) Θα πρέπει μέχρι και το τέλος του 2017 να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση το νόμο 4387/2016 («νόμο Κατρούγκαλου»).

6) Στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας χαιρετίζεται η λειτουργία του θεσμού του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης αλλά τονίζεται ότι ακόμη και τώρα ο χώρος των κοινωνικών επιδομάτων είναι κατακερματισμένος. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει, σύμφωνα με το Ταμείο, η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική των κοινωνικών επιδομάτων μέχρι και το τέλος του Ιουνίου του 2018, δίνοντας λιγότερα και πιο στοχευμένα επιδόματα σε αυτούς που πραγματικά τα χρειάζονται και περικόπτοντας τα επιδόματα για όλους τους υπόλοιπους σημερινούς δικαιούχους.

7) Στην φορολογία των ακινήτων θα πρέπει, σύμφωνα με το Ταμείο, να εκπληρωθεί η αναληφθείσα υποχρέωση να προσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς.

«Οι τράπεζες χρειάζονται περισσότερα από 10 δις. ευρώ»

Στην έκθεση του ΔΝΤ τονίζεται για άλλη μια φορά ότι το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθιστά τις εμπορικές τράπεζες ευάλωτες σε μελλοντικούς κλυδωνισμούς. Στην κατεύθυνση αυτή επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρξει σύντομα ένα μαξιλάρι ρευστότητας πάνω από 10 δισ. ευρώ ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις μελλοντικές προκλήσεις

Σημειώνεται συγκεκριμένα ότι οι εποπτικές αρχές πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες κεφαλαιοποιούνται επαρκώς πριν από το τέλος του προγράμματος.

Τονίζεται επίσης ότι με την διασφάλιση της βιωσιμότητας των τραπεζών θα πρέπει οι Ελληνικές αρχές να μείνουν προσηλωμένες στο σχέδιο που έχουν εκπονήσει για την πλήρη άρση των capital controls, την οποία το Ταμείο δεν βλέπει να συμβαίνει πριν το τέλος του Αυγούστου του 2018.

«Μεταρρυθμίσεις»

Στο κεφάλαιο των λεγόμενων «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» το ΔΝΤ, μέσω των παρατηρήσεων που διατυπώνει στην έκθεσή του, ζητά:

* Την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας με την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου για την κήρυξη απεργιών. Το Ταμείο ασκεί έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για την επιμονή της να επαναφέρει μετά το τέλος του ισχύοντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, την μετενέργεια και της αρχή της επικράτησης της ευνοϊκότερης ρύθμισης των μισθολογικών αμοιβών στο πλαίσιο λειτουργίας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ισχυριζόμενο ότι κάτι τέτοιο θα μειώσει την παραγωγικότητα και θα δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά μισθών ανάμεσα σε διαφορετικές κατηγορίες επιχειρήσεων!

* Την εφαρμογή του μέτρου του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές που, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, θα βελτιώσει τις επιδόσεις των λιανικών πωλήσεων και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας

* Την άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για την ίδρυση επιχείρησης και γενικότερα την αδειοδότηση μέχρι και το τέλος Ιουνίου του 2018

* Την συνέχιση της προσπάθειας για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

* Την υιοθέτηση των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ.

Εύθραυστη ανάκαμψη

Στην έκθεση τονίζεται ότι:

«Η μεταβολή του ΑΕΠ τα τελευταία τρία χρόνια ήταν επίπεδη . Η οικονομία σταθεροποιήθηκε μετά από μια κρίση εμπιστοσύνης το 2015, αλλά η οικονομική αβεβαιότητα, η περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, τα μη καταγεγραμμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι υπόλοιποι κεφαλαιακοί έλεγχοι συγκρατούν τις επενδύσεις».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προαναφέρθηκαν, η παραγωγή αναμένεται να ανακάμψει έντονα μεσοπρόθεσμα. Προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,1% φέτος και 2,6% το επόμενο έτος, λόγω της συνεχούς ανθεκτικής ιδιωτικής κατανάλωσης και της ανάκαμψης των επενδύσεων από χαμηλά επίπεδα, με τη στήριξη των κονδυλίων της ΕΕ και τη βελτίωση της εμπιστοσύνης. Μακροπρόθεσμα, η ανάπτυξη αναμένεται να συγκλίνει στο δυνητικό σταθερό ποσοστό του 1%, λόγω των συνεπειών των συνεχιζόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της δημογραφικής γήρανσης.

Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο το ΔΝΤ βλέπει ανάπτυξη 1,9% του ΑΕΠ για το 2019 το 2020 και το 2021.



Πηγή : dikaiologitika.gr


Η Βασιλική Θάνου, με το που ανέλαβε, επισκέφθηκε την Ξένη Δημητρίου στο γραφείο της




Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν επικεφαλής του νομικού γραφείο του Πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου, επισκέφθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, την Εισαγγελέα του Α. Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου.

Η επίσκεψη αυτή της κυρίας Θάνου, με την νέα της ιδιότητα, προκαλεί ερωτήματα καθώς γίνεται σε μια συγκυρία φορτισμένη πολλαπλώς κατά την οποία η κυβέρνηση έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, κυρίως εκείνο με την Δικαιοσύνη.

Οι παρεμβάσεις και οι επιθέσεις κατά δικαστικών λειτουργών και των αποφάσεών τους από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη - προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού – έχουν δημιουργήσει τεταμένο κλίμα και ποικίλες συζητήσεις ως προς την αναγκαιότητα ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία.

Επιπροσθέτως, μόλις την Τετάρτη, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου ανακίνησε εκ νέου την υπόθεση Γεωργίου ζητώντας να αναιρεθεί το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, για «νομικούς λόγους».

Κύκλοι αντιπολίτευσης δείχνουν να εκπλήσσονται και εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την συνάντηση αυτή.

ΝΔ: Αρχισε να δικαιολογεί τα... οδοιπορικά της

Επίθεση στην πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου με αφορμή την συνάντησή της με την εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εξαπολύει με ανακοίνωση της η ΝΔ.

 «Δεν πρόλαβε να περάσει μία εβδομάδα από τον διορισμό της στο Μέγαρο Μαξίμου και η κυρία Θάνου ξεκίνησε να δικαιολογεί τα ... οδοιπορικά της», αναφέρει και προσθέτει: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και μέχρι πρότινος πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου, συναντήθηκε, σήμερα, με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου».

 Ποιό ήταν το περιεχόμενο της συνάντησης; ρωτά η ΝΔ και καταλήγει:

 "Με ποιό δικαίωμα η κυρία Θάνου συναντά την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου χωρίς να ανακοινώνεται η συνάντηση και το περιεχόμενό της;».



Πηγή: iefimerida.gr