Ο Υπουργός Επικρατείας από κοινού με τον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας παρουσίασε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Η ακεραιότητα, η διαφάνεια και η λογοδοσία συνιστούν βασικές αρχές και πυλώνες μιας δημοκρατικής και ευνομούμενης Πολιτείας, η οποία αποφασίζει και πράττει με γνώμονα την πρόοδο και ευημερία των πολιτών της. Η πολυπλοκότητα και η συνθετότητα των φαινομένων διαφθοράς καθιστούν την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπισή της απόλυτη προτεραιότητα για κάθε σύγχρονη δημοκρατική Πολιτεία.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (Ε.Σ.Σ.Κ.Δ. ή Εθνικό Σχέδιο), το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελεί:
Το εθνικό πλαίσιο για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς στη χώρα και την ενσωμάτωση διεθνών καλών πρακτικών.
Ένα δυναμικό εργαλείο πολιτικής τετραετούς ορίζοντα για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση οριζόντιων και τομεακών δράσεων.
Έναν αποτελεσματικό μηχανισμό συντονισμού της δράσης των φορέων άσκησης δημόσιας πολιτικής, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύσσονται συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα και την Κοινωνία των Πολιτών.
Οι προτεραιότητες του Ε.Σ.Σ.Κ.Δ. είναι:
Η πρόληψη, ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση φαινομένων απάτης και διαφθοράς.
Η προώθηση των αρχών της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της λογοδοσίας στον δημόσιο βίο.
Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, η ανάπτυξη κουλτούρας μηδενικής ανοχής απέναντι στη διαφθορά και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς.
Η επίτευξη των στόχων του Ε.Σ.Σ.Κ.Δ. ενισχύει την εθνική προσπάθεια, ώστε να εξαλειφθούν οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη και εκδήλωση φαινομένων διαφθοράς, να ενδυναμωθεί η αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών και να ενισχυθεί η ακεραιότητα, η λογοδοσία και η διαφάνεια.
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2021 τον σχεδιασμό του Εθνικού Σχεδίου για τη χρονική περίοδο 2022-2025, αξιοποιώντας τις εμπειρίες και τα διδάγματα από την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης της προηγούμενης περιόδου αναφοράς (Ε.Σ.Σ.Κ.Δ. 2018-2021).
Για πρώτη φορά, η κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου υπήρξε αποτέλεσμα εκτεταμένης διαβούλευσης. Στο πλαίσιο αυτής, έλαβαν χώρα μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2021, πλέον των σαράντα τεσσάρων (44) συναντήσεων με τη συμμετοχή των βασικότερων φορέων σχεδιασμού και υλοποίησης δημόσιων πολιτικών, φορέων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Η οριστικοποίηση του περιεχομένου των δράσεων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο του Ε.Σ.Σ.Κ.Δ που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, εγκρίθηκε στις 15.11.2021 από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή που συνεστήθη για την εκπόνηση του Σχεδίου αυτού.
Όραμα του Ε.Σ.Σ.Κ.Δ. 2022-2025 συνιστά η εμπέδωση των αρχών της ακεραιότητας, της λογοδοσίας και της διαφάνειας στο σύνολο των δράσεων και λειτουργιών της Πολιτείας, της κοινωνίας και της οικονομίας. Οι βασικοί στόχοι του Σχεδίου είναι:
Η συστηματική άνοδος της Ελλάδας στις αξιολογήσεις των Διεθνών Οργανισμών.
Η διαρκής ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και
Η σταθερή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα.
Πυρήνα του σχεδιασμού της δομής και της λογικής παρέμβασης του νέου Σχεδίου αποτελεί η συστημική και πολυτομεακή στρατηγική προσέγγιση. Ταυτόχρονα, βασικό ζητούμενο συνιστά η συνοχή και η σαφήνεια του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, ώστε να είναι κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας.
Στο Ε.Σ.Σ.Κ.Δ. 2022-2025 εξειδικεύθηκαν εκατόν είκοσι εννέα (129) δράσεις, με τη συμμετοχή είκοσι τεσσάρων (24) φορέων πολιτικής. Οι κατηγορίες δράσεων, που περιέχονται στο Σχέδιο, είναι:
Νομοθεσία: Κωδικοποίηση και απλούστευση, Ενσωμάτωση Ευρωπαϊκών Οδηγιών, Ενίσχυση Πλαισίου Πειθαρχικών Κυρώσεων, Εισαγωγή Ρυθμίσεων σε τομείς Υψηλού Κινδύνου.
Στρατηγική-Συντονισμός: Αναβάθμιση Ελεγκτικών Μηχανισμών, Προγραμματισμός Ελέγχων βάσει ανάλυσης διακινδύνευσης.
Επιχειρησιακή ικανότητα: Επιμόρφωση, Οδηγοί - Μεθοδολογίες - Πρότυπα, Ανάπτυξη κωδίκων δεοντολογίας, Σύστημα Παρακολούθησης και Αξιολόγησης.
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Ψηφιακά Εργαλεία Ανάλυσης Κινδύνου Ελέγχων, Ενιαία Πύλη Υποδοχής Καταγγελιών, Ψηφιακές Υποδομές, Ψηφιακά Αποθετήρια.
Ενημέρωση- Ευαισθητοποίηση: Ενίσχυση της Συμμετοχής των Πολιτών, Συμπράξεις, Στοχευμένες παρεμβάσεις, εκπαίδευση, Δημοσιότητα-Προβολή.
Οι βασικοί εμπλεκόμενοι και ο ρόλος τους στην υλοποίηση του Ε.Σ.Σ.Κ.Δ:
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) είναι υπεύθυνη για την κατάρτιση, την παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης των δράσεων, τον απολογισμό, την αξιολόγηση και την επικαιροποίηση του Ε.Σ.Σ.Κ.Δ, καθώς και τον συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών για την υλοποίησή του, σε συνεργασία με το σύνολο των συναρμόδιων Φορέων.
Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή (ΚΣΕ) έχει την ευθύνη για τον συντονισμό και την εποπτεία της διαβούλευσης και την οριστικοποίηση του περιεχομένου των δράσεων που περιλαμβάνονται στο Ε.Σ.Σ.Κ.Δ. Επίσης, εγκρίνει μεταβολές που αφορούν στο περιεχόμενο και τον χρονοπρογραμματισμό των δράσεων του Ε.Σ.Σ.Κ.Δ. Στις εργασίες της ΚΣΕ συμμετέχουν εκπρόσωποι της Προεδρίας της Κυβέρνησης, των Υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το Ελεγκτικό Συνέδριο μετέχει στις εργασίες της επιτροπής με καθεστώς παρατηρητή. Των εργασιών του οργάνου προεδρεύει ο Διοικητής της ΕΑΔ.
Το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει το Ε.Σ.Σ.Κ.Δ. με Π.Υ.Σ. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και οποιεσδήποτε μεταβολές που αφορούν στη δομή, στους στρατηγικούς ή/και ειδικούς στόχους του Σχεδίου και επιπρόσθετα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του Σχεδίου σε ετήσια βάση.