Αναβιώνει η στεγαστική κοινωνική πολιτική για τα νέα ζευγάρια με φθηνά έως και άτοκα δάνεια για την ανέγερσή ή την αγορά σπιτιού όπως γινόταν μέχρι το 2012, που λειτουργούσε ο ΟΕΚ.
Ανάμεσα στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα επιδόματα και τις παροχές ανεργίας που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, προβλέπεται η ριζική αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ και η επανεκκίνηση της «παγωμένης» για μια δεκαετία στεγαστικής πολιτικής που θα δίνει έμφαση στα νέα ζευγάρια για την απόκτηση στέγης με ευνοϊκές προϋποθέσεις και πάντως με πολύ πιο ελκυστικούς όρους από αυτούς των τραπεζών.
Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης ο ΟΑΕΔ (που αλλάζει όνομα και θα λέγεται Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης-ΔΥΠΑ) δρομολογεί «μια αναβαθμισμένη στεγαστική πολιτική», όπως αναφέρει το νομοσχέδιο, με στόχο την «αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της περιουσίας του πρώην ΟΕΚ που έχει περιέλθει στον Οργανισμό, αλλά και την ανάπτυξη πολιτικής που θα διευκολύνει τη στέγαση για χιλιάδες εργαζομένους, και ιδιαίτερα τους νέους».
Η νέα στεγαστική πολιτική θα περιλαμβάνει την εκμίσθωση ακινήτων που κατέχει ο ΟΑΕΔ-ΟΕΚ και την ανοικοδόμησή τους με δαπάνες του μισθωτή, τη δυνατότητα αγοράς ακινήτων από τον οργανισμό και τη σύμπραξη με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση κατοικιών που θα μπορούν να διατεθούν σε νέα ζευγάρια κ.ά.
Σύμφωνα με στοιχεία του συλλόγου των εργαζομένων ΟΕΕ-ΟΕΚ, οι εισφορές υπέρ των καταργηθέντων οργανισμών Εστίας και ΟΕΚ, που καταβάλλουν ετησίως οι μισθωτοί με ασφάλιση ΙΚΑ, ανέρχονταν στα 220 εκατ. ευρώ ως το 2020 με την πρώτη μείωση εισφορών που έγινε τότε (κατά 0,90%), ενώ μετά τη δεύτερη μείωση εισφορών (κατά 3%) τα έσοδα περιορίστηκαν κοντά στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς η εισφορά 0,85% υπέρ του πρώην ΟΕΚ καταργήθηκε και έμεινε το 0,35% της εισφοράς υπέρ Εστίας.
Ωστόσο, η επί δεκαετία πληρωμή των εισφορών αυτών στο ακέραιο δημιούργησε ένα αποθεματικό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, το οποίο μπορεί να είναι τοποθετημένο στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά αποτελεί κεφάλαιο των εργαζομένων και «προίκα» για να πάρουν σπίτια τα νέα ζευγάρια μέσα από τη νέα στεγαστική πολιτική που θα ξεκινήσει στον νέο ΟΑΕΔ.
Η στεγαστική συνδρομή στα νέα ζευγάρια θα μπορούσε να είναι με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου για χαμηλότοκο τραπεζικό δάνειο ή ενοικίαση παλαιών κατοικιών με χαμηλό μίσθωμα, ή ακόμη και η άτοκη διευκόλυνση για όσους έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα. Ο τρόπος που θα εφαρμοστούν τα στεγαστικά προγράμματα θα εξεταστεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τον νέο ΟΑΕΔ.
Μια από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει καταθέσει στον ΟΑΕΔ ο σύλλογος εργαζομένων των δύο πρώην οργανισμών είναι ότι η επανεκκίνηση των στεγαστικών προγραμμάτων για σπίτια σε νέους θα μπορούσε να συνδυαστεί από τα θεμέλια κιόλας με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες για ενεργειακή αυτάρκεια, που είναι ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα!
Ο ΟΟΣΑ είχε προτείνει από το 2016 την επανέναρξη των στεγαστικών προγραμμάτων με 500 εκατ. ευρώ ετησίως, που θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ κατά μισή μονάδα και την ταχύτερη μείωση της ανεργίας, αλλά οι συστάσεις του τότε αγνοήθηκαν.
με πληροφορίες από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου