Η επένδυση του Ελληνικού και η διαχείριση των αρχαιοτήτων, στην περίπτωση που αυτές εντοπιστούν, έχει χωρίσει στα δύο το υπουργείο Πολιτισμού.
Από τη μια ο Σύλλογος Αρχαιολόγων ζητάει επίμονα την κήρυξη του οικοπέδου σε αρχαιολογικό χώρο και απειλεί «με δικαστικές διαμάχες και πολύμηνες καθυστερήσεις στο έργο» και από την άλλη η υπουργός Πολιτισμού επιθυμεί τώρα το θέμα να λήξει με τους λιγότερους δυνατόν κραδασμούς για την επένδυση. Αύριο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνεχίζει τη συζήτησή του επί των δύο μελετών του έργου.
Τρεις εβδομάδες από την άκαρπη συνεδρίαση του ΚΑΣ και δύο από την αναβολή της συνεδρίασης που είχε ως μοναδικό αντικείμενο συζήτησης το Ελληνικό, το θέμα ξαναπέφτει στο τραπέζι του Συμβουλίου. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, στην αυριανή συνεδρίαση θα συνεχιστεί η συζήτηση που διακόπηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου και αφορούσε την έγκριση δύο μελετών: το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά».
Το θέμα της κήρυξης ή μη του οικοπέδου ως αρχαιολογικού χώρου δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη, δεν αποκλείεται ωστόσο να τεθεί από μέλη του Συμβουλίου. Επειδή όμως δεν περιλαμβάνεται στα προς συζήτηση, θεωρείται απίθανο πως θα ανοίξει. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να ταλανίζει το υπουργείο.
Υπέρμαχος της κήρυξης του χώρου είναι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ο οποίος κατέθεσε ανάλογο αίτημα προς την υπουργό Πολιτισμού. Πρόταση για την κήρυξη μεγάλου τμήματος της επένδυσης όπως και τμήματος των όμορων δήμων έχει διατυπώσει ήδη από το 2012 η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Η πρόταση που κατέβασε η Εφορεία στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ χαρακτηρίστηκε ως μαξιμαλιστική, λέγεται όμως πως στη συνέχεια «μαζεύτηκε».
Δεν αποκλείεται να τεθεί στο τραπέζι και το θέμα της κήρυξης ή μη του οικοπέδου ως αρχαιολογικού χώρου.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από εκείνη τη συνεδρίαση το θέμα της διαχείρισης των αρχαιοτήτων έγινε αντικείμενο διαβουλεύσεων ανάμεσα στο υπουργείο και τους επενδυτές αλλά και ζυμώσεων, λένε οι πληροφορίες, ανάμεσα στα μέλη του ΚΑΣ, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Μάλιστα, την προπερασμένη Τρίτη, δηλαδή μια ημέρα πριν από την αναβληθείσα συνεδρίαση, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο της, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι -διευθυντές του υπουργείου, ΤΑΙΠΕΔ και επενδυτές- πλην της γενικής γραμματέως του υπουργείου, η οποία δεν εκλήθη. Γεγονός που αποτυπώνει τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην υπουργό και τη γενική γραμματέα με αφορμή και το θέμα του Ελληνικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές (υπουργείο, επενδυτές) προσπάθησαν να ρίξουν νερό στο κρασί τους. Στα αγκάθια που εξακολουθούν να υφίστανται περιλαμβάνεται η διαχείριση του Λόφου Χασάνι στα βόρεια του οικοπέδου, ο οποίος «κατοικήθηκε από την προϊστορική έως τη μεταβυζαντινή περίοδο». Οι αρχαιολόγοι ζητούν τη διαχείριση του Λόφου ως χώρου πρασίνου, ενώ οι επενδυτές επιθυμούν, λένε οι ίδιες πληροφορίες, να προηγηθεί η πολεοδομική μελέτη του χώρου πριν από τον οποιοδήποτε χαρακτηρισμό. Στα προς συζήτηση και ο χαρακτηρισμός που θα πλαισιώσει τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου γύρω από τις αρχαιότητες, εφόσον η λύση αυτή προκριθεί.
Επιστολή των αρχαιολόγων στον Τσίπρα
Χθες, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με την οποία καταγγέλλει πως «στην περίπτωση των αρχαιοτήτων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, οι ενέργειες που έχουν επιλεγεί από την πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, κάθε άλλο παρά προσήλωση στην κείμενη νομοθεσία συνιστούν». «Στην περίπτωση που συνεχιστούν οι ενέργειες αυτές» ο ΣΕΑ προειδοποιεί «με νέες εμπλοκές, δικαστικές διαμάχες και πολύμηνες καθυστερήσεις στο έργο» αφού -όπως σημειώνει- «έχει δεσμευτεί ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο ένδικο μέσο για να διαφυλάξει την ισότιμη εφαρμογή του Αρχαιολογικού Νόμου».
Τέλος, οι αρχαιολόγοι καταγγέλλουν πως το Μνημόνιο Συναντίληψης ανάμεσα στο ΥΠΠΟΑ και την Ελληνικό Α.Ε. «παραβιάζει την ορθή διοικητική διαδικασία και το άρθρο 12 του Αρχαιολογικού Νόμου».
Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο, που διέπραττε συστηματικά ένοπλες ληστείες σε καταστήματα, supermarkets, πρατήρια υγρών καυσίμων, πρακτορεία τυχερών παιγνίων, φαρμακεία, ταχυδρομικά υποκαταστήματα κλπ. επιχειρήσεις, σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Στο πλαίσιο οργανωμένης και συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου 2017, με τη συμμετοχή αστυνομικών των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας Πειραιά, Πύργου και Σερρών, σε Αττική και Σέρρες συνελήφθησαν πέντε ημεδαποί (ηλικίας 52, 48, 33, 32 & 29 ετών) μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται επιπλέον 31χρονος ημεδαπός.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα - για εγκληματική οργάνωση, ληστείες και κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία, και παραβάσεις των νόμων για τα όπλα και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη δύο ημεδαποί, ηλικίας 25 και 28 ετών, για κλοπή και αποδοχή - διάθεση προϊόντων εγκλήματος εκ των οποίων ο 28χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο της επιχείρησης.
Όπως προέκυψε, οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση, τουλάχιστον την τελευταία διετία και διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Ηλείας και της Κρήτης, με βασικό χαρακτηριστικό τη χρήση μοτοσυκλετών μεγάλου κυβισμού, με πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης (modus operandi), προέκυψε ότι τα μέλη της είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους, δρώντας μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως :
τα δυο αρχηγικά μέλη (52χρονος και 48χρονος), λειτουργούσαν ως επιχειρησιακοί συντονιστές, επιλέγοντας τους στόχους, τους τρόπους, τους χρόνους της ένοπλης επίθεσης και τέλος τα δρομολόγια διαφυγής,
ο 33χρονος, λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας στην εμπορία μοτοσυκλετών και τις γνώσεις στην κλοπή οχημάτων, πέραν της συμμετοχής του στις ληστείες, παρείχε στην οργάνωση τις μοτοσικλέτες και την τεχνογνωσία για πλαστογράφηση πινακίδων, ενώ
ο 32χρονος «στρατολογήθηκε», λόγω των ιδιαιτέρων ικανοτήτων του στη γρήγορη οδήγηση μοτοσικλετών, ως επαγγελματίας αθλητής αγώνων ταχύτητας, με πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες.
Σημειώνεται ότι τα μέλη της οργάνωσης έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν, καθότι έχουν συλληφθεί και εκτίσει ποινές κάθειρξης για παρόμοια αδικήματα, ενώ διέπονταν από ισχυρούς συνεκτικούς δεσμούς και διατηρούσαν φιλικές σχέσεις, λόγω του ταυτόχρονου εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικό κατάστημα, κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και λόγω της διαμονής τους στην ίδια περιοχή.
Ως «ορμητήριό» τους, χρησιμοποιούσαν αποθήκη και παρκινγκ σε περιοχή του Πειραιά, όπου συγκεντρώνονταν πριν και μετά από κάθε ενέργειά τους. Τα μέρη αυτά τα χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα ως κρησφύγετα και «καβάτζες», αφού εκεί απέκρυπταν μοτοσικλέτες, οπλισμό και τα «επιχειρησιακά» τους ρούχα.
Σε κάθε ληστεία δρούσαν με διαφορετική σύνθεση, με δύο (2) τουλάχιστον μέλη κάθε φορά, χρησιμοποιώντας δίκυκλες μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν φορτηγά οχήματα, όπου φόρτωναν τις μοτοσικλέτες μέχρι να προσεγγίσουν το σημείο της ληστείας.
Κατά τη διάπραξη των ληστειών εισέρχονταν στα καταστήματα με τα πρόσωπά τους καλυμμένα, συνήθως φορώντας κράνη, ενώ φορούσαν πάντοτε μακρυμάνικα μπουφάν ή φούτερ, γάντια, μακριά παντελόνια, κουκούλες τύπου full face και γυαλιά ηλίου εσωτερικά του κράνους, για να μην είναι δυνατή η αναγνώριση τους.
Έφεραν όλοι όπλα χειρός (πιστόλι- περίστροφο), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πολεμικό τυφέκιο, γεγονός που καταδεικνύει το βαθμό της προετοιμασίας καθώς και την επικινδυνότητα της εγκληματικής τους δράσης. Ενδεικτικό του οργανωμένου τρόπου και του μεθοδικού σχεδιασμού των ληστειών αποτελεί το γεγονός ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων διέπρατταν τις ληστείες σε πολύ σύντομο χρόνο, που δεν υπερέβαινε το 1,5 λεπτό.
Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης εξιχνιάστηκαν, μέχρι στιγμής, (56) ένοπλες ληστείες και συγκεκριμένα (6) στην Ηλεία, (1) στα Χανιά Κρήτης και (49) στην Αττική, ενώ εκτιμάται ότι συνολικά έχουν διαπράξει περισσότερες από (200) ένοπλες ληστείες, με παράνομα κέρδη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Σημειώνεται ότι τα μέλη της οργάνωσης τηρούσαν πιστά συνωμοτικούς κανόνες και κώδικες στις μεταξύ τους επικοινωνίες, ενώ χρησιμοποιούσαν διάφορες τεχνικές για να καλύπτουν τα ίχνη τους.
Συγκεκριμένα για τη συνεννόηση, τη λήψη οδηγιών και την κατανομή των ρόλων, για την κάθε «επίθεση», δεν χρησιμοποιούσαν κινητά τηλεφώνα ή διαδίκτυο, αλλά κανόνιζαν ραντεβού σε προκαθορισμένα σημεία και πάντα τις πρώτες πρωινές ώρες, ώστε να μην κινούν υποψίες και να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις κατοικίες των μελών, σε κατάστημα εμπορίας μοτοσικλετών και ανταλλακτικών καθώς και στις αποθήκες- "καβάντζες" βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
(6) μοτοσικλέτες και (2) φορτηγά, που χρησιμοποιούσαν στις ληστείες
(19) μοτοσικλέτες, πολλές εκ των οποίων είναι κλεμμένες, ενώ άλλες έχουν παραποιημένο αριθμό πλαισίου,
(4) κινητήρες μοτοσικλετών και σκελετό μοτοσικλέτας,
(2) αυτοκίνητα,
κλεμμένες και πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας,
(168) δελτία, προερχόμενα από ληστείες σε πρακτορεία τυχερών παιγνίων,
(7.325) ευρώ,
πλήθος κερμάτων και καμένα χαρτονομίσματα,
συσκευή παρεμβολής σήματος (jammer),
(2) ασύρματοι τηλεπικοινωνίας,
(24) κινητά τηλέφωνα και δεκάδες κάρτες SIM,
κράνη, μπουφάν και ρούχα (κουκούλες τύπου " F ull- F ace", γάντια, μάσκες, γυαλιά ηλίου, τσαντάκια μέσης και σακίδια) που φορούσαν κατά τη διάπραξη των ληστειών.
Επιπρόσθετα κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης είχαν κατασχεθεί (3) πιστόλια και (2) ακόμη μοτοσικλέτες, τα οποία οι δράστες είχαν εγκαταλείψει μετά από ληστεία.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών πρωινές ώρες της 23-9-2017 και παραπέμφθηκαν σε τακτικό Ανακριτή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να εξακριβωθεί το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.
Το ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένα στέλεχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που να έχει ηθική φιλότιμο και να αισθάνεται ντροπή για τον Τσίπρα και τα στελέχη που καλύπτει.
Διαβάσαμε στο prorothema.gr και πήραμε πληροφορίες από το άρθρο Ο Τσίπρας καλύπτει μέχρι… τέλους Καμμένο και Κουρουμπλή.
«Με τον Καμμένο μέχρι τέλους» δηλώνει πως θα πάει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρέχοντάς του ασυλία και ανοχή για όλα, προκειμένου να μην υπάρξει ρήγμα στη συγκυβέρνηση. «Είστε πλέον έκθετοι ηθικά στα μάτια των πολιτών, δεν έχετε πολιτική αξιοπρέπεια. Προτιμάτε να τραυματίζετε το δημοκρατικό πολίτευμα και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που η ετυμηγορία του ελληνικού λαού θα είναι πολύ σκληρή μαζί σας», διαμήνυσε από το βήμα της Ολομέλειας ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το Μαξίμου από το πρωί θέλησε να εξαφανίσει επικοινωνιακά από τα κυβερνητικά έδρανα της Βουλής τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος μέχρι τη στιγμή της ομιλίας του είχε μόνο επιλεκτικές ολιγόλεπτες παρουσίες.
Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε χθες στον πρωθυπουργό το σαφές μήνυμα: «αφού διαλέξατε Καμμένο, θα πάτε μέχρι τέλους με τον Καμμένο». Σημείωσε ότι «η υπόθεση Καμμένου δηλητηριάζει τον δημόσιο βίο» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχασε μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξουν ότι θέλουν να επανορθώσουν τη βλάβη που προκλήθηκε στους θεσμούς απ’ αυτήν την υπόθεση των τηλεφωνικών επαφών του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη». «Η στιγμή», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «που θα συναντηθείτε με την αλήθεια, όσο και εάν κρύβεστε, δεν θα αργήσει και η συνάντηση αυτή δεν θα είναι ευχάριστη».
Κάλεσε μάταια τους βουλευτές της πλειοψηφίας «να βάλουν μπροστά από τις πολιτικές σκοπιμότητες τις συνταγματικές προβλέψεις», αλλά, όπως είπε, αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως «προτιμάτε την καρέκλα της εξουσίας από την προστασία του κύρους των θεσμών και της ομαλής δημοκρατικής λειτουργίας». Κατέδειξε τις παρεμβάσεις υπουργών στη Δικαιοσύνη και υπογράμμισε τον απροσχημάτιστο τρόπο που έδωσε ο πρωθυπουργός κυβερνητική θέση στην πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου «πριν καλά – καλά κατέβει από την έδρα της!».
«Θεωρείται φυσιολογικό», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «το να συνομιλεί ο υπουργός Αμυνας της χώρας επανειλημμένως με ισοβίτη για εμπόριο ναρκωτικών και να προσπαθεί να χειραγωγήσει μια δικαστική έρευνα για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες;». Και αναρωτήθηκε «ποιος είναι επιτέλους ο ρόλος αυτού του λιμενικού υπαλλήλου που μίλησε για πολιτικό σχέδιο για να κυβερνά δέκα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας;
Ο λιμενικός ανακριτικός υπάλληλος έχει πει ευθέως ότι επιδίωξή του είναι να πληγεί ο Μητσοτάκης και να κυβερνά δέκα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ». Και τόνισε: «ο κ. Καμμένος μάς είχε πει -με τη γνωστή ποιότητα του πολιτικού λόγου που τον χαρακτηρίζει- αν έχουμε τα άντερα, να κάνουμε αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή ή πρόταση μομφής. Σήμερα του επιστρέφουμε την πρόκληση!».
Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να προσέλθει εκ του ασφαλώς στη Βουλή αργά το βράδυ, αποφεύγοντας έτσι να διασταυρωθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ, γνωρίζοντας προφανώς τις υπόλοιπες προγραμματισμένες υποχρεώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός θέλησε να στηρίξει τον κυβερνητικό του εταίρο κ. Καμμένο αλλά και τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή μιλώντας για fake news συγκροτημάτων και αντιπολίτευση από τη ΝΔ που είναι «ανάξια της ιστορίας της παράταξης». «Συνεχίστε έτσι», είπε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως «αυτή η αντιπολίτευση που ασκείτε μας βοηθάει. Εσείς εκτίθεστε… Δεν μου καίγεται καρφί για τις επιθέσεις αυτού του τύπου. Τρεις φορές κερδίσαμε τις εκλογές έχοντας απέναντί μας την πλειοψηφία του Τύπου, τώρα νομίζετε ότι θα φοβηθούμε;».
Το στρατηγικό επικοινωνιακό αφήγημα στο οποίο επένδυσε ο πρωθυπουργός όμως δεν άντεξε για πολύ, αφού αμέσως μετά ο κ. Καμμένος με όσα είπε και τα προσωπικά μέτωπα που άνοιξε τα γκρέμισε όλα…
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αρχαία πόλη στο Ιράκ που παρέμενε χαμένη για περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια, με τη βοήθεια φωτογραφιών τραβηγμένων από drone.
Η πόλη, που πιστεύεται ότι ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο, ανακαλύφθηκε στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Qalatga Darband από μια ομάδα Ιρακινών και Βρετανών Αρχαιολόγων, της οποίας ηγούντο ειδήμονες του Βρετανικού Μουσείου. Ο John MacGinnis, επικεφαλής των ανασκαφών, είπε στους Times: «Είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά πιστεύω ότι βρήκαμε τα ερείπια μιας αλλοτινής πολύβουης πόλης, που βρισκόταν σε έναν δρόμο που οδηγούσε από το Ιράκ στο Ιράν. Βλέποντας τα ερείπια, μπορείς να φανταστείς τους πλανόδιους πωλητές να προμηθεύουν με κρασί τους στρατιώτες που έκαναν στάση στην πόλη».
Οι αρχαιολόγοι εστίασαν για πρώτη φορά την προσοχή τους στο συγκεκριμένο σημείο μετά τον αποχαρακτηρισμό και τη δημοσίευση φωτογραφιών τις οποίες είχε τραβήξει η CIA με δορυφόρο τη δεκαετία του 60. Σε αυτές τις φωτογραφίες διαφαίνονταν τα «όρια» μιας πόλης, κάτι που ώθησε τους αρχαιολόγους να εξασφαλίσουν τις ειδικές άδειες για να ξεκινήσουν τις ανασκαφές. Ο Δρ. MacGinnis και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν droners για να προσδιορίσουν επακριβώς που βρίσκονταν τα όρια των κτιρίων της χαμένης πόλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα οποία παρέμειναν θαμμένα επί χιλιετίες.
Στην περιοχή έχουν βρεθεί ακόμη ελληνικά νομίσματα και αγάλματα προσώπων της ελληνικής μυθολογίας, μεταξύ των οποίων η Περσεφόνη και ο Άδωνις. Αξίζει να σημειωθεί ότι προσωπικό του Βρετανικού Μουσείου έχει αναλάβει εδώ και λίγο καιρό την εκπαίδευση Ιρακινών ειδικών πολιτισμικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο ενός προγράμματος κρατικής χρηματοδότησης.
Στόχος του προγράμματος, η διάσωση και η προστασία σημαντικών αρχαιοτήτων στις περιοχές της Μέσης Ανατολής οι οποίες έχουν πληγεί από τις ένοπλες συγκρούσεις και την λεηλασία των τρομοκρατών, όπως η συγκεκριμένη περιοχή στο Ιρακινό Κουρδιστάν.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, με τον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Jeroen Dijssebloem.
Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, καθώς και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη Δικαιοσύνη και την Παιδεία. Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε το όραμά του για την Ελλάδα και τους Έλληνες, μετά τη λήξη του τρέχοντος Προγράμματος. Συζητήθηκε το ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην 82η Δ.Ε.Θ.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το σχέδιο αυτό συνδυάζει την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, τη δημιουργία αποτελεσματικού Κράτους και τη στήριξη στους νέους και τους πιο αδύναμους από τους συμπολίτες μας. Το σχέδιο βασίζεται στην αλλαγή του μείγματος πολιτικής, με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, η ιδιοκτησία των οποίων θα ανήκει στους Έλληνες και δεν θα επιβάλλεται απ’ έξω.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι το σχέδιο αυτό έχει ως βάση μια νέα «ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων», με στόχο όσο προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις τόσο να μειώνονται οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων στα πιο ρεαλιστικά επίπεδα του 2% του Α.Ε.Π. μεσοπρόθεσμα. Υπογράμμισε σχετικά ότι μια περισσότερο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή είναι, τελικά, περισσότερο βιώσιμη και αμοιβαία επωφελής για την Ελλάδα και για τους εταίρους και δανειστές.
Εκτός της οργάνωσης έθεσε εαυτόν ο βουλευτής Ευβοίας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος.
Στην επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής εξηγεί τους λόγους που επέλεξε να αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής, αφήνοντας αιχμές για την ηγεσία της οργάνωσης.
Διαβάζουμε στο protothema.gr ότι ο Πάνος Καμμένος αμέσως μετά την στήριξη Αλέξη Τσίπρα στο πρόσωπο του πλήρωσε το γραμμάτιο πουλώντας τα πιστεύω του και τα εθνικά θέματα της χώρας.
Η απόφαση αυτή ερμηνεύεται ως «αντάλλαγμα» για τη στήριξη Τσίπρα σε Καμμένο στη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σε βάρος του υπ. Εθνικής Άμυνας
Την ανανέωση του όρκου κοινής και αδιασάλευτης κυβερνητικής σύμπλευσης σηματοδότησε η παρουσία των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής τη Δευτέρα για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που ζητούσε την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση των συνομιλιών του υπουργού Εθνικής Αμυνας με τον κ. Μάκη Γιαννουσάκη, ισοβίτη για εμπόριο ναρκωτικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα στηρίξει το νομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για συζήτηση και το οποίο δίνει την δυνατότητα αλλαγής φύλου με μια απλή δήλωση.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν και τη νέα ρύθμιση για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» όταν αυτή επανακατατεθεί στην Βουλή.
Η αλλαγή πλεύσης του κόμματος ενδεχομένως να ερμηνεύεται από την πλήρη κάλυψη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον εταίρο του κατά την χθεσινή συνεδρίαση. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την υπόθεση «δήθεν σκάνδαλο» και υποστήριξε πως ο κ. Καμμένος «έπραξε τα δέοντα». Η παρέμβαση του πρωθυπουργού ήταν καταλυτική καθώς επανέφερε την «κομματική πειθαρχία» στις τάξεις της κοινοβουλευτικής του ομάδας με αποτέλεσμα το σύνολο των κυβερνητικών βουλευτών να στηρίξουν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.
«Πειθαρχία» που το τελευταίο διάστημα είχε επηρεαστεί από την αντίδραση των ΑΝΕΛ στην τροπολογία Κοντονή για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» με αποτέλεσμα ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν ότι δεν είναι δεδομένη η στάση τους στην ψηφοφορία για την εξεταστική.
26 Σεπτεμβρίου 1989 άνανδροι δολοφόνοι της 17Ν ο Δημήτρης Κουφοντίνας και Ηρακλής Κωστάρης πυροβόλησαν και σκότωσαν στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου στην Αθήνα, όπου στεγαζόταν το γραφείο του τον Παύλο Μπακογιάννη. Ο Σάββας Ξηρός καθόταν απέναντι από την πολυκατοικίας υποστηρίζοντας τους δράστες, ενώ ο Βασίλης Τζωρτζάτος ήταν ο οδηγός του οχήματος διαφυγής των δραστών.
Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ήταν ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας Μπακογιάννη, εκείνος πρότεινε την επίθεση και οι υπόλοιποι τρομοκράτες συμφώνησαν.
Οι δολοφόνοι Δημήτρης Κουφοντίνας και Ηρακλής Κωστάρης που έριξαν τέσσερις σφαίρες.
Ο Παύλος Μπακογιάννης άφησε την τελευταία του πνοή στον «Ευαγγελισμό», με την άνανδρη δολοφονία του από την 17Ν να συγκλονίζει.
Ο Μπακογιάννης ήταν ένας άνθρωπους που μιλούσε για αντι-δικτατορικό αγώνα και αν και δεξιός είχε προσπαθήσει για την Εθνική Συμφιλίωση και την επούλωση των πληγών του Εμφυλίου και του Διχασμού. Η δολοφονία του, λοιπόν, προκάλεσε έκπληξη, ακόμη και στους όποιους υποστηρικτές της 17 Νοέμβρη, καθώς εθεωρείτο ένας άνθρωπος με σύνεση, δημοκράτης και ενωτικός.
Η 12σέλιδη προκήρυξη που εστάλη στην «Ελευθεροτυπία» στις 9 Οκτωβρίου 1989 ανέφερε για την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη
«Αποφασίσαμε λοιπόν να εκτελέσουμε τον απατεώνα και ληστή του λαού Μπακογιάννη. Ο κύριος αυτός είναι υπεύθυνος όχι μόνο γιατί έκλεψε τα πρώτα 60 εκατομμύρια του ιδρυτικού κεφαλαίου της Γραμμής αλλά και για τις εκατοντάδες εκατομμύρια που είτε έκλεψε μαζί με τον συνεργάτη του Κοσκωτά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου Γραμμής, αλλά και για την αγορά μέσω της Γραμμής της Τράπεζας Κρήτης».
Για την ιστορία 5 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκαν στην δίκη τους τρομοκράτες δολοφόνους της 17Ν και είναι οι παρακάτω :
Βένιος Αγγελόπουλος, Καθηγητής του ΕΜΠ
Ήταν μάρτυρας υπεράσπισης του καταδικασμένου με ισόβια κάθειρξη, Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, στην κατάθεσή του επιχείρησε να αποσυνδέσει τον Γιωτόπουλο από το ρόλο του αρχηγού της οργάνωσης, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε στο εδώλιο να κάθεται ο ίδιος καθώς ο «Γιωτόπουλος είναι άλλος ένας εγώ».
Δημήτρης Στρατούλης
Κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη, που απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι ο τελευταίος ήταν για χρόνια «συνήθης ύποπτος» και στόχος των διωκτικών αρχών.
Νίκος Μανιός, γιατρός
Ήταν και αυτός μάρτυρας υπεράσπισης του «συνήθους υπόπτου» Γιάννη Σερίφη, τον οποίο χαρακτήρισε «ιδεολόγο εργάτη επαναστάτη» και μίλησε για κατασκευασμένες κατηγορίες.
Χριστόφορος Παπαδόπουλος
Ήταν στους μάρτυρες υπεράσπισης του Ηρακλή Κωστάρη (εκτίει ισόβια κάθειρξη) αλλά η κατάθεσή του διεκόπη πριν καν αρχίσει, με τον ίδιο να λέει ότι ήρθε να υπερασπιστεί την παραβίαση του κράτους δικαίου, και τον εισαγγελέα να τον ρωτά αν το κόμμα του τον είχε στείλει ως εκπρόσωπό του.
Παναγιώτης Λάμπρου
Επίσης μάρτυρας υπεράσπισης του Ηρακλή Κωστάρη, στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, όπου είπε ότι τον ήξερε από το αριστερό κίνημα, τονίζοντας ότι δεν μπορούσε να καταθέσει αν είχε ή όχι ο κατηγορούμενος σχέση με τις τρομοκρατικές ενέργειες της 17 Νοέμβρη, αλλά μεταφέρει την εικόνα που «υπάρχει έξω. Ότι η εμπλοκή του έχει σχέση με την προσπάθεια εμπλοκής του Γιάννη Σερίφη».
Κύριε Πρόεδρε, η συζήτηση έχει ξεκινήσει στις 11:20. Είναι 14:30, τρεις ώρες και δέκα λεπτά. Και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας - εξ ‘ όσων γνωρίζω - έχει εισέλθει στην αίθουσα του Κοινοβουλίου για λίγα μόλις λεπτά. Το επισημαίνω, διότι είναι τουλάχιστον παράδοξο να εγκαλείται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και να ζητείται η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για την περίπτωσή του και να μην βρίσκεται στην αίθουσα καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης και να παρακολουθεί όλους τους ομιλητές. Ελπίζω ότι, τουλάχιστον στην πορεία της δικής μου ομιλίας, να παρευρεθεί ή έστω να την παρακολουθεί από το κλειστό κύκλωμα.
Με την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η Νέα Δημοκρατία θέτει ένα αυτονόητο ζήτημα. Αυτονόητο τόσο πολιτικά, όσο και θεσμικά, όσο τελικά και ηθικά. Μιλάμε για μια υπόθεση για την οποία προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις υπέρβασης αρμοδιότητας και παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών. Σοβαρές ενδείξεις για κατάχρηση εξουσίας με χειραγώγηση της Δικαιοσύνης με πιθανό σκοπό την εξυπηρέτηση σκοτεινών πολιτικών και άλλων επιδιώξεων.
Ως Νέα Δημοκρατία δεν σπεύδουμε να καταδικάσουμε κανέναν εκ των προτέρων. Ζητάμε, όμως, και να μην μείνει τίποτα χωρίς διερεύνηση. Ζητάμε να ελεγχθούν σε βάθος πρακτικές θεσμικά απαράδεκτες και επικίνδυνες. Ζητάμε να μην κακοποιηθούν άλλο οι δημοκρατικές λειτουργίες για χάρη πολυσυζητημένων και αμφιλεγόμενων ενδοκυβερνητικών ισορροπιών. Ζητάμε, πολύ απλά, να μπουν οι προβλέψεις του Συντάγματος μπροστά από τις πολιτικές σκοπιμότητες.
Η κυβερνητική πλειοψηφία έχει τοποθετηθεί απέναντι στο αυτονόητο. Προτιμά τη συσκότιση από τη διερεύνηση. Προτιμά την καρέκλα της εξουσίας από την προστασία του κύρους των θεσμών και της ομαλής λειτουργίας τους. Προτιμά να υπερασπιστεί πάση θυσία την πολιτική συμπαιγνία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Μια συμπαιγνία με κόστος που πληρώνει ακριβά η χώρα και μάλιστα με ορίζοντα που υπερβαίνει τη θητεία αυτής της συγκυβέρνησης. Αλλά ακόμη και μια πολιτική συμπαιγνία έχει τα όριά της.
Φάνηκε πρόσφατα με την τροπολογία που αναγκάστηκε ο κ. Κοντονής να αποσύρει. Το έκανε όταν αντιλήφθηκε ότι θα την καταψήφιζαν οι ΑΝΕΛ, αλλά ότι θα την καταψήφιζαν και τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Όχι κατ’ ανάγκη γιατί διαφωνούσαν με την τροπολογία, αλλά για να αναδείξουν την πολιτική ευτέλεια της ετερόκλητης κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ξέραμε ότι είστε ικανοί για πολλά. Και ότι θεωρείτε φυσιολογικό το να παρεμβαίνετε στο έργο της Δικαιοσύνης. Ή το να επιτίθεστε στη Δικαιοσύνη, όταν οι αποφάσεις της δεν σας εξυπηρετούν. Ξέραμε ότι δεν έχετε καμία δυσκολία να στοχοποιείτε όποιον σας ενοχλεί μέσω του φιλικού σας Τύπου και παραδημοσιογραφικών μηχανισμών και κυκλωμάτων. Ότι κατασκευάζετε, όχι μόνο fake news, αλλά και ψεύτικες δημοσκοπήσεις στα υπόγεια του Μαξίμου - το ομολόγησε, άλλωστε, με κυνικό τρόπο, ο κ. Βερναρδάκης - και τις διακινείτε μέσα από ένα παρασύστημα που τρέφεται με κρατικό χρήμα και διορισμούς στο Δημόσιο. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο Υπουργοί σας να υβρίζουν χυδαία τη Δικαιοσύνη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να θεωρεί τη διάκριση των εξουσιών «θεσμικό εμπόδιο».
Στην πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου - θέλω να σας θυμίσω - δώσατε κυβερνητική θέση πριν ακόμα κατέβει από την έδρα της. Δεν τηρήθηκαν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα. Και πριν λίγες μέρες προχωρήσατε σε νέες επιλογές για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, παραλείποντας άξιους δικαστικούς, που κοσμούν το δικαστικό Σώμα. Το έχω πει ξανά και αισθάνομαι την ανάγκη να το πω άλλη μια φορά: Η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο του αδύναμου πολίτη. Το ανάχωμα σε κάθε αυθαιρεσία. Ο θεματοφύλακας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Είναι τελικά η εγγύηση του Πολιτεύματος. Και αν κλονιστεί η εμπιστοσύνη σε αυτήν, κλονίζεται η εμπιστοσύνη στις ίδιες τις δομές της κοινωνίας μας. Καμία χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά χωρίς στοιχειώδη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και σε όλα όσα διασφαλίζουν μια ευνομούμενη κοινωνία.
Είμαστε κοντά στη Δικαιοσύνη με το να είμαστε μακριά της. Με το να αφήνουμε τους δικαστές απερίσπαστους να κάνουν τη δουλειά τους, αντί να παρεμβαίνουμε στο έργο τους. Ή να κάνουμε πώς δεν καταλαβαίνουμε, όπως κάνετε εσείς, όταν τα ονόματα δικαστών και εισαγγελέων αναρτώνται σε διάφορες ιστοσελίδες, που κάνουν βρώμικα και σκοτεινά παιχνίδια. Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούν όλα αυτά; Τί δείχνουν; Τελικά είναι προφανές. Το καταλαβαίνει και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Δείχνουν την αγωνία σας να κρατηθείτε στην εξουσία, ελέγχοντας κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής.
Εδώ και τρία χρόνια λέτε διαρκώς ψέματα βουλιάζοντας την χώρα, όχι μόνο σε οικονομική ύφεση, αλλά και σε πολιτική παρακμή. Δυστυχώς, όμως, επιμένετε να κάνετε το ίδιο και σήμερα. Τραυματίζετε το δημοκρατικό Πολίτευμα. Και είναι αυτός ένας ακόμα λόγος, που η ετυμηγορία του ελληνικού λαού - όταν θα έρθει η ώρα - θα είναι πολύ σκληρή μαζί σας.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Με τέτοια νοοτροπία είναι λογικό η Κυβέρνηση να θεωρεί φυσιολογικό ότι ο Υπουργός Άμυνας της χώρας να συνομιλεί επανειλημμένως με ισοβίτη για εμπόριο ναρκωτικών. Και να επαίρεται επιπλέον για αυτό. Και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός όταν προκύπτουν στοιχεία που δείχνουν ότι επιχειρήθηκε χειραγώγηση της δικαστικής έρευνας για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες. Εμείς ζητάμε κάτι απλό: Θέλουμε η παρέμβαση του κ. Καμμένου να εξεταστεί σε βάθος. Προκειμένου να δούμε αν πρόκειται απλά για μια επιπόλαιη αντίδραση ενός παρορμητικού Υπουργού, όπως λένε τώρα κάποιοι από εσάς, ή για συνειδητή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Ή μήπως το χειρότερο αν πρόκειται για πρωτοφανή σκευωρία με σοβαρές και σκοτεινές πολιτικές προεκτάσεις. Ο μόνος τρόπος για να το μάθουμε είναι να γίνει μια έρευνα μέσω μιας Εξεταστικής Επιτροπής.
Άλλωστε - όπως γνωρίζετε φαντάζομαι κ. Υπουργέ, όπως θα γνωρίζει και ο κ. Καμμένος και ο πρωθυπουργός - η σχετική δικογραφία έχει διαβιβαστεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα στη Βουλή, προκειμένου να αποφασίσει το Κοινοβούλιο βάσει του Συντάγματος για τα επόμενα βήματα, καθώς έκριναν οι εισαγγελικές Αρχές ότι οι κατηγορίες αυτές δεν μπορούν να ελεγχθούν. Έθεσαν, όμως, και την υπόθεση στο αρχείο, όπως έχουν κάνει για άλλες υποθέσεις.
Είναι μονόδρομος, λοιπόν, αν θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια, να στηρίξετε την πρότασή μας και να μην αφήσετε αυτήν τη σκιά να πλανάται πάνω στον Υπουργό σας. Να μάθουμε ακριβώς τι είπαν δώδεκα φορές σε διάστημα μίας εβδομάδας ο κ. Καμμένος με τον ισοβίτη. Τι είπαν σε αλλεπάλληλες επικοινωνίες συνολικής διάρκειας είκοσι ενός λεπτών ο Υπουργός Άμυνας της ελληνικής Δημοκρατίας με έναν καταδικασμένο έμπορο ναρκωτικών. Ποιος ο ρόλος του λιμενικού υπαλλήλου που μίλησε για πολιτικό σχέδιο για «να κυβερνά δέκα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας». Για λογαριασμό ποιου λειτούργησε; Ποιος κρύβεται από πίσω τους; Όλα αυτά πρέπει να εξεταστούν.
Όπως πρέπει να απαντηθούν επιτέλους και τα τρία ερωτήματα που, από την πρώτη μέρα, έχω θέσει στον κ. Τσίπρα και ακόμα απάντηση δεν έχω λάβει. Τα επαναλαμβάνω μήπως ο κ. Τσίπρας φροντίσει να απαντήσει σήμερα: Είχε ο κ. Τσίπρας προηγούμενη ενημέρωση από τον κ. Καμμένο για την επαφή του με τον ισοβίτη; Είχε την έγκρισή του, ο κ. Καμμένος για να το πράξει; Έχει ο κ. Τσίπρας γνώση του τι ειπώθηκε μεταξύ τους; Ναι ή όχι; Τρία απλά ερωτήματα στα οποία αναμένω τρεις απλές απαντήσεις.
Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει αν γνώριζε ή όχι. Το οφείλει και στους βουλευτές του και στον ελληνικό λαό. Αν γνώριζε είναι απολύτως συνυπεύθυνος σε μια βαριά θεσμική εκτροπή. Αν δεν γνώριζε, τόσο καιρό που έχει αποκαλυφθεί η απαράδεκτη στάση του Υπουργού Άμυνας, θα έπρεπε ήδη να τον έχει αποπέμψει.
Ο κ. Καμμένος μας είχε πει - με την γνωστή ποιότητα του πολιτικού λόγου που τον χαρακτηρίζει - «αν έχουμε τα άντερα να κάνουμε Προανακριτική Επιτροπή ή πρόταση μομφής». Του επιστρέφουμε την πρόκληση. Θα ήθελα πολύ να είναι εδώ και να ακούει. Αν αυτός αισθάνεται καθαρός, ας ζητήσει ο ίδιος Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή για να φωτιστεί κάθε πτυχή αυτής της σκοτεινής υπόθεσης. Ειδικά τώρα, κ. Υπουργέ, που η δικογραφία βρίσκεται στη Βουλή, γιατί δεν το κάνει; Ο ίδιος θα έπρεπε πρώτος να θέλει, να επιδιώκει, να διερευνηθούν όλα αυτά για να μη μένει καμία σκιά. Αλλά, βέβαια, αυτός είναι ο κ. Καμμένος. Υβρίζει και συκοφαντεί εκ του ασφαλούς, οχυρωμένος πίσω από την βουλευτική ασυλία.
Εσείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τον καλύπτετε; Γιατί δεν θέλετε να απαντηθούν όλα αυτά; Δεν θέλετε να μάθετε αν ο κυβερνητικός σας εταίρος κινήθηκε εκτός του θεσμικού του ρόλου; Θέλετε να ακολουθεί και εσάς μια σκιά συγκάλυψης για κάποιον που σε τελική ανάλυση δεν είναι καν στο δικό σας Κόμμα, αλλά αναγκάζεστε - όπως λέτε μεταξύ σας - να τον φορτωθείτε; Να τον φορτωθείτε στο ζήτημα των Θρησκευτικών, όταν ο κ. Καμμένος πρωτοστάτησε στην αποπομπή του κ. Φίλη. Να ανέχεστε τις κακόγουστες φιέστες και τις διάφορες γραφικότητές του. Να ανέχεστε τον προκλητικό τρόπο ζωής του. Αλλά το να καταπιείτε τις υπόνοιες για εμπλοκή του σε απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και ανάμειξη σε πολιτική σκευωρία πάει πολύ, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Και είμαι ειλικρινά περίεργος αν τελικά θα εμφανιστεί σήμερα ο κ. Τσίπρας να υπερασπιστεί τον κυβερνητικό του εταίρο. Ή αν θα κρυφτεί και πάλι, όπως παραμένει κρυμμένος δύο εβδομάδες τώρα και δεν τολμά καν να επισκεφθεί τις περιοχές του Σαρωνικού, που επλήγησαν από μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή.
Έχω παρακολουθήσει αρκετές φορές τον κ. Τσίπρα να παρέχει κάλυψη στον κ. Καμμένο. Ίσως συμβεί και σήμερα πάλι. Έδειχνε φοβισμένος και αμήχανος. Τί φοβόταν όμως; Δεν έχει λόγο να φοβάται. Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Καμμένος, έχει πει ότι με «τον Τσίπρα θα πάμε μέχρι τέλους». Κατά συνέπεια, από εδώ και στο εξής, δεν θα αναφέρομαι σε Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, αλλά σε Κυβέρνηση Καμμένου - Τσίπρα.
Παρακολουθώ, επίσης, τον κ. Τσίπρα να παρέχει κάλυψη δια της σιωπής του και της απουσίας του στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή, ενώ βοά το Πανελλήνιο για τις παραλείψεις και για τα δημόσια ψέματα - απανωτά δημόσια ψέματα που έχει πει - για την οικολογική τραγωδία του Σαρωνικού. Γιατί είναι ο κ. Κουρουμπλής τόσο πολύτιμος ώστε να πρέπει να στηριχθεί πάση θυσία; Ή μήπως, μεταξύ όλων των άλλων, είναι και η εμπλοκή του στην υπόθεση Καμμένου που εμποδίζει τον πρωθυπουργό να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να τον θέσει εκτός Κυβέρνησης; Θα επανέλθω όμως γι’ αυτό το ζήτημα στη συνέχεια.
Πριν, όμως, φθάσουμε σε αυτό και επειδή το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι να πετάτε λάσπη και να αφήνετε υπονοούμενα. Φαντάζομαι το ίδιο θα κάνει και ο κ. Καμμένος σήμερα, όταν κάποια στιγμή, εμφανιστεί στην Ολομέλεια. Σας λέω, για να τελειώνουμε, τα εξής: Η έρευνα για την υπόθεση του Noor 1 πρέπει να συνεχιστεί και να φτάσει μέχρι το τέλος. Θα σας υπενθυμίσω ότι το κύκλωμα αυτό εξαρθρώθηκε το 2014 επί δικών μας ημερών στην Κυβέρνηση. Είναι κάτι το οποίο συστηματικά ξεχνάτε να πείτε. Όπου υπάρχουν ευθύνες αυτές να αποδοθούν. Όπως και αν λέγονται, όσο ισχυροί και αν είναι αυτοί που εμπλέκονται. Αλλά στις δημοκρατικές χώρες, τις αποφάσεις αυτές τις παίρνει η Δικαιοσύνη. Ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Καμμένος.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Η Κυβέρνησή σας μας λέει ότι εφόσον μια υπόθεση εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη, δεν μπορεί - δεν πρέπει ενδεχομένως - να εξεταστεί από τη Βουλή. Γνωρίζετε κ. Υπουργέ ότι αυτό είναι ψευδές και παραπλανητικό. Το Σύνταγμα προβλέπει την Εξεταστική Επιτροπή ως μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου και απόδοσης πολιτικών και όχι ποινικών ευθυνών. Σας θυμίζω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη εξέταζε και το δανεισμό των Κομμάτων και το δανεισμό των Μέσων Ενημέρωσης. Η ελληνική Δικαιοσύνη εξέταζε - και εξετάζει - τις υποθέσεις του Ερρίκος Ντυνάν και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου ελεγχόταν - και εξ’ όσων γνωρίζω ελέγχεται ακόμη - από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Σε όλες όμως αυτές τις περιπτώσεις που η Δικαιοσύνη είχε επιληφθεί των υποθέσεων, συγκροτήθηκαν ταυτοχρόνως Εξεταστικές Επιτροπές και Προανακριτικές Επιτροπές. Και καλώς συγκροτήθηκαν. Τα επιχειρήματά σας δείχνουν πόσο εκτεθειμένοι είστε και πόσο ευάλωτοι αισθάνεστε. Είστε επίσης και πολιτικά ανέντιμοι. Γιατί, ενώ εμείς έχουμε ψηφίσει όλες τις προτάσεις για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, εσείς δεν έχετε ψηφίσει καμία δική μας πρόταση. Κι αυτό τα λέει όλα.
Η διερεύνηση όλων των θεμάτων είναι το καθήκον της αλήθειας που έχω απέναντι στον ελληνικό λαό. Το καθήκον της αλήθειας που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό. Κι αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με κανενός είδους ρεβανσισμό τον οποίο δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να υιοθετήσει. Τα επιχειρήματά σας, λοιπόν, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Και λειτουργείτε - το επαναλαμβάνω - με δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Εμείς υπερψηφίσαμε όλες τις προτάσεις σας. Και αυτές που αφορούν και την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί δεν φοβόμαστε κάτι. Γιατί θέλουμε να χυθεί φως παντού. Και γιατί δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Και αν κάποιο στέλεχός μας είναι αναμεμειγμένο σε οποιαδήποτε επιλήψιμη πράξη, ας υποστεί τις συνέπειες. Εσείς γιατί δεν κάνετε το ίδιο; Θεωρείτε ότι δεν υπάρχει ζήτημα; Μιλάτε σοβαρά, ότι δεν υπάρχει ζήτημα;
Οι συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας προκαλούν ρίγος σε κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη. Ο λιμενικός ανακριτικός υπάλληλος λέει ευθέως ότι επιδίωξη δική του είναι να πληγεί ο Μητσοτάκης και να κυβερνά δέκα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας δεν έχει καν διατάξει τον πειθαρχικό του έλεγχο. Πρόκειται βέβαια, και κατά διαβολική σύμπτωση, για τον ίδιο τον κ. Κουρουμπλή που παραμένει κολλημένος με την καρέκλα του κι ας έχει μαυρίσει τη θάλασσα και τις ακτές της Αττικής.
Σας ρωτώ ευθέως: Δεν πρέπει να διερευνηθεί αυτή η υπόθεση για να μην υπάρχει ίχνος υποψίας ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να σχεδίαζε μια τέτοια αθλιότητα; Μπορούμε να αφήνουμε να επικρέμεται και η παραμικρή υποψία;
Εγώ - και σας το λέω απολύτως ειλικρινά - αν ακουγόταν κάποιος να λέει ότι όλο αυτό το έχει οργανώσει ο Μητσοτάκης για να κυβερνά για 10 χρόνια, θα ήμουν ο πρώτος που θα ζητούσε διερεύνηση σε βάθος αυτής της υπόθεσης. Για να μην μένει η παραμικρή σκιά πάνω μου. Και θα στρεφόμουν πρώτος εγώ εναντίον εκείνου που το έλεγε για να προστατεύσω, όχι μόνο την δική μου τιμή, αλλά και την τιμή ολόκληρου του πολιτικού κόσμου. Για να μην δίνεται η αίσθηση ότι η πολιτική στον τόπο μας εμπλέκεται σε υποθέσεις του βαθέως υποκόσμου. Εσείς κ. Τσίπρα και κ. Καμμένε γιατί δεν κάνετε το ίδιο; Γιατί δεν ζητάτε να χυθεί άπλετο φως σε αυτήν την αθλιότητα που ακούστηκε; Εσείς κυρίες και κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας γιατί δεν το ζητάτε; Πού πήγε, που χάθηκε, το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς;
Φυσικά, ο κόσμος το έχει τούμπανο: Αν υπερψηφίσετε την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ενδεχομένως η κυβερνητική συνοχή θα δοκιμαστεί. Η Κυβέρνηση ενδεχομένως θα πέσει, θα χάσετε τις εκλογές και πάνω από τους μισούς από σας θα πάτε σπίτια σας. Έχετε γίνει όμηροι ο ένας του άλλου. Δεθήκατε τόσο πολύ και τραβάτε ο ένας τον άλλο στον βυθό. Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι, σε αυτό το μοιραίο εναγκαλισμό, εμείς δεν θα σας προσφέρουμε σωσίβιο. Διπλές πλειοψηφίες όπου θα παριστάνετε εκ του ασφαλούς οι μεν τους προοδευτικούς, οι δε τους υπερπατριώτες, να τις ξεχάσετε. Από εδώ και μπρος ό,τι φέρνετε προς ψήφιση θα πρέπει να έχει την έγκριση και τη στήριξη όλης της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αν δεν την έχει, εμείς δεν θα μπαίνουμε στην ουσία της συζήτησης. Αφού διαλέξατε Καμμένο, θα πάτε μέχρι τέλους με τον Καμμένο.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Η χώρα - το έχουμε πει πολλές φορές - δυστυχώς βρίσκεται σε πρωτοφανή κι επικίνδυνο θεσμικό κατήφορο. Η Ελλάδα πέρασε πολλά για να γίνει μια στέρεη, προηγμένη, ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Είναι χρέος όλων μας να μην γυρίσουμε στο σκοτεινό παρελθόν. Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε τη νομιμότητα και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Να δείξουμε την προσήλωσή μας στο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μια ευνομούμενη χώρα, όπου θα πρυτανεύει το Κράτος δικαίου και η διάκριση των εξουσιών. Ότι υπάρχει ισχυρό Κοινοβούλιο και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Ότι δεν γίνονται συνταγματικές εκπτώσεις.
Η υπόθεση Καμμένου δεν μπορεί - και δεν επιτρέπεται - να δηλητηριάζει το δημόσιο βίο. Οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξουν ότι θέλουν να επανορθώσουν τη βλάβη που προκλήθηκε στους θεσμούς από αυτήν την υπόθεση. Τους καλώ να συμφωνήσουν με το αίτημά μας και να δείξουν εμπράκτως ότι επιθυμούν τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης και την αποκάλυψη της αλήθειας. Δείξτε, κυρίες και κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχετε ευαισθησία για τη νομιμότητα και την ηθική τάξη. Δείξτε πολιτική αξιοπρέπεια. Μην γίνεστε συνένοχοι σε μια σκοτεινή μεθόδευση. Μην εκτίθεστε ηθικά στα μάτια των πολιτών. Όσο και αν κρύβεται κανείς από την αλήθεια, κάποια στιγμή αυτή τον συναντάει. Και η συνάντηση αυτή δεν θα είναι ευχάριστη. Σας επισημαίνω πως, όταν γίνει αυτό, θα είμαστε πάλι εδώ.
Καθυστερούσε χαρακτηριστικά την έκδοση 265 αποφάσεων δικαστίνα, με αποτέλεσμα να απασχολήσει το ΣτΕ. Της επιβλήθηκε προσωρινή παύση 6 μηνών.
Καθυστερούσε υπερβολικά την έκδοση αποφάσεων δικαστίνα, με αποτέλεσμα να απασχολήσει το ΣτΕ. Της επιβλήθηκε προσωρινή παύση έξι μηνών. Πρόκειται για Πρωτοδίκη των Διοικητικών Δικαστηρίων, η οποία άργησε χαρακτηριστικά τη δημοσίευση 265 υποθέσεων μέσα σε τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πίνακα η δικαστική λειτουργός καθυστέρησε την τριετία 2009-2012 την έκδοση 265 υποθέσεων και δη πάνω από οκτώ μλήνες, διάστημα το οποίο είναι το ανώτατο ως προς τη δημοσίευση των αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων.
Σε πρώτο στάδιο της περικόπηκε το επίδομα «ταχύτερης και αποτελεσματικής διεκπεραίωσης υποθέσεων». Στη συνέχεια κρίθηκε ότι υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκτέλεση των καθηκόντων της και ότι «δεν καταβάλλει την απαιτούμενη ιδιαίτερη προσπάθεια».
Έτσι, το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της επέβαλε την ποινή της 6μήνης παύσης.
Μετά από αυτό η συγκεκριμένη έσπευσε και δημοσίευσε 170 εκκρεμείς αποφάσεις. Ήρθε όμως το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό το οποίο της επέβαλε την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης.
Η δικαστής προσέφυγε στο ΣτΕ προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι αντιμετώπισε βαρύ πένθος από αιφνίδια απώλεια προσφιλέστατου συγγενικού της προσώπου, ενώ ταυτόχρονα επιδεινώθηκε η υγεία του υπερήλικα 93χρόνου πατέρα της.
Όμως, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υπογραμμίζει ότι «τέτοιας έκτασης χρόνου και όγκου υποθέσεων καθυστέρησης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από οικογενειακούς λόγους» και της επέβαλαν πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης των 6 μηνών.
Διαφορετική μεταχείριση επιφύλαξε η Ολομέλεια του ΣτΕ που απήλλαξε από κάθε πειθαρχική ποινή Πρόεδρο Πρωτοδικών Διοικητικών Δικαστών, που αντιμετώπισε προβλήματα υγείας.
Ο εν λόγω πρόεδρος Πρωτοδικών είχε παραλειφθεί από τις προαγωγές 4 φορές, λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Όμως, αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, «άλλαξε η υπηρεσιακή του εικόνα» και τελικά οι σύμβουλοι Επικρατείας, έκριναν ότι δεν πρέπει να παυθεί από τα καθήκοντά του λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας.
Με μεγάλη διαφορά εξακολουθεί να προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 30,5% έναντι 17,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 7,5%, η Χρυσή Αυγή με 7% και το ΚΚΕ με 6,5%. Κάτω από το (σημερινό) όριο του 3% είναι η Ενωση Κεντρώων και οι ΑΝΕΛ με 2%, ενώ ακολουθεί το Ποτάμι με 1%. Ιδιαίτερα υψηλό ωστόσο είναι το ποσοστό που δεν δίνει καμία απάντηση και ανέρχεται σε 16%.
Για την παρουσία των δύο αρχηγών στη συμπρωτεύουσα γέρνει η πλάστιγγα υπέρ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς στο ερώτημα «ποιος σας έπεισε από τις εξαγγελίες του», ο κ. Τσίπρας συγκεντρώνει 6%, ενώ ο κ. Μητσοτάκης 19,5%.
Το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δικαιολογείται από το γεγονός στη γενική ερώτηση αν τα πράγματα πηγαίνουν σωστά, το 80% απαντά αρνητικά.
Προβληματισμό, πάντως, προκαλούν τα μεγάλα ποσοστά της απάντησης «δεν τον παρακολούθησα», με τον πρωθυπουργό να συγκεντρώνει το 47,5% και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 41,5%.
Με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, καταδικάστηκε για την πρώτη αναφορά που έκανε τον Σεπτέμβριο του 2015, εναντίον του εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη.
Σύμφωνα με τα parapolitika.gr, το δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή του τελευταίου, με το σκεπτικό ότι προκύπτει ξεκάθαρα ότι ενώ ο υπουργός Άμυνας, γνώριζε ότι κ. Κουρτάκης, δε ν έχει καμία σχέση με την υπόθεση του Noor1, τέλεσε εις γνώση του το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης.
Εδώ μπορείτε να δείτε τι αναφέρει στο σκεπτικό του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο με την υπ αριθμ. 3411/2017 απόφασή του υποχρεώνει τον Πάνο Καμμένο να καταβάλλει αποζημίωση 10.000 ευρώ για προσβλητικές δηλώσεις του σε βάρος του Ι. Κουρτάκη και συγκεκριμένα διότι ισχυρίσθηκε ότι:
Α. «βλέπω παράλληλα να συνεχίζουν να κάνουν την ίδια ζωή στη Μύκονο με τα πάρτυ και τις κόκες κτλ, όλοι μέσα μια παρέα είναι».
Αποδείχθηκε ότι ο ανωτέρω ισχυρισμός είναι ψευδής και προσβλητικός για τον κ . Κουρτάκη, αφού τον ενέταξε σε μία παρέα προσώπων που επιδίδονται σε ανάρμοστη και ανήθικη ζωή. Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο κ. Καμμένος προέβη στην ανωτέρω δήλωση γνωρίζοντας την αναλήθεια του ισχυρισμού του και ως εκ τούτου τέλεσε εις βάρος του κ. Κουρτάκη το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης.
Β. «Συνεχίζει την επίθεση «ο εκδότης» Κουρτάκης, ακόμη την ώρα των εκλογών, μήπως γλυτώσει από την δικαιοσύνη, τσάμπα οι σαμπάνιες των 60.000 ευρώ noor 1». Το Δικαστήριο δέχθηκε ότι με την ανωτέρω φράση του ο κ. Καμμένοςτέλεσε εις βάρος του κ. Κουρτάκη συκοφαντική δυσφήμηση. Ειδικότερα, το Δικαστήριο δέχθηκε ότι με την ανωτέρω ανάρτηση ο κ. Καμμένος συνέδεσε τον κ. Κουρτάκη δικαστικά με την υπόθεση του πλοίου noor 1 και τις σαμπάνιες των 60.000 ευρώ, που παραπέμπει στην υπόθεση ναρκωτικών και σωματεμπορίας στη Μύκονο, το οποίο βέβαια έκρινε ως ψευδές.
Επιπλέον, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την ως άνω απόφαση του έκρινε ότι είναι ψευδές το γεγονός ότι ο κ. Κουρτάκης διώκει τον κ. Καμμένο με σκοπό να του προκαλέσει πολιτικό και προσωπικό πλήγμα, λόγω της ενασχόλησης του κ. Καμμένου με την υπόθεση του πλοίου Νοοr 1.
Με πόλεμο απείλησε σήμερα και ευθέως τον Μπαρζανί σε ομιλία που έκανε λίγο πριν στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Χαρακτηρίζοντας το αυτονομιστικό κίνημα ως κάτι που η κυβέρνησή του «δεν μπορεί να αποδεχτεί σε αυτήν την χρονική στιγμή», προειδοποίησε ότι ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στα σύνορα με το Ιράκ, έτοιμος να «προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες».
«Μια βραδιά μπορεί ξαφνικά να έρθουμε» τόνισε ο κ. Ερντογάν αφού είπε ότι ο στρατός της Τουρκίας δεν μετέβη στα σύνορα στο Σιλόπι άσκοπα. «Δεν θα επιτρέψουμε επ' ουδενί τρομοκρατικό κράτος στα σύνορά μας», υπογράμμισε και συνέχισε: «Όπως καθαρίσαμε 2000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Τζεράμπλους και Ελ Μπάμπ από τον ISIS είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και πάλι το βήμα. Σε ετοιμότητα είναι και η αεροπορία μας.»
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ακόμη πως οι κυρώσεις έχουν ξεκινήσει και θα ενταθούν: «Ήδη έχει αποκλειστεί η είσοδος προς το Ιράκ. Τα σύνορα θα κλείσουν τελείως. Εντός μιας εβδομάδας θα λάβουμε και άλλα μέτρα. Θα κλείσουμε και τις κάνουλες του πετρελαίου για να δούμε τότε η Διοίκηση του Βορείου Ιράκ πού θα πουλάει το πετρέλαιό της.»
Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στις σχέσεις με την Γερμανία: «Δόξα τω Θεώ αφήνουμε πίσω τις μέρες που δεν θέλαμε καν να μιλάμε. Τώρα κοιτάμε μπροστά. Οι εκλογές της Γερμανίας είναι ένα μάθημα. Πλέον όλοι βλέπουν τα πάντα πολύ ξεκάθαρα.»
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί σήμερα στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ και το θεωρεί κενό και άκυρο.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα θα θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια, ενώ η Άγκυρα θα λάβει όλα τα μέτρα εάν αυτό, οδηγήσει σε ενέργειες που θα στοχεύσουν την ασφάλεια της Τουρκίας.
Παράλληλα, συνιστάται στους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, να τις εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό, εάν δεν έχουν κάποια υποχρέωση για να παραμείνουν.
Διαβάστε όλο τον διάλογο όπως καταγράφηκε στα πρακτικά της Βουλής:
ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, έχω μάθει να σέβομαι το Κοινοβούλιο. Και έχω μάθει ότι το Κοινοβούλιο έχει μια βασική αρχή, τον διάλογο. Ομολογώ ότι μου έκανε αλγεινή εντύπωση ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας και ο κ. Καμμένος μιλούν τελευταίοι, διότι φοβούνται τις απαντήσεις. Και υπάρχουν απαντήσεις, κύριοι συνάδελφοι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ, κάντε ησυχία, για να κλείσουμε τη συζήτηση.
Και επειδή, είμαι λίγο πιο παλιά από τους περισσότερους από εσάς εδώ μέσα, τζάμπα μάγκας είναι αυτός που σηκώνεται από εκεί και προκαλεί να γίνει εξεταστική επιτροπή και στην εξεταστική κρύβεται πίσω από τις φούστες του κ. Τσίπρα. Αυτός είναι ο τζάμπα μάγκας.
ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τα παντελόνια του κ. Τσίπρα, αν αυτό σας ενόχλησε.
Εν πάση περιπτώσει, κύριε Πρόεδρε, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι είμαι φίλη με τον κ. Μαρινάκη. Τον διόρθωσα. Είμαι κουμπάρα του από το 1996. Με έχει παντρέψει και έχω βάλει λάδι στον γιο του, ο οποίος σήμερα είναι δεκαοκτώ ετών, προς αποκατάσταση της αλήθειας.
Αλλά, επειδή εγώ από το 1996 είμαι στη Νέα Δημοκρατία, θυμάμαι πάρα πολύ καλά τις εξαιρετικές σχέσεις του κ. Καμμένου με τον κ. Μαρινάκη. Και σας διαβεβαιώ ότι εγώ μεν είχα κοινωνικές σχέσεις και με τον κ. Καμμένο, για να είμαι ειλικρινής, αλλά και με τον κ. Μαρινάκη, και είναι γνωστό τοις πάσι, διότι, όπως ξέρετε, ο γάμος μου μεταδόθηκε live σε ολόκληρη την Ελλάδα εκείνη την εποχή….
ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο κ. Καμμένος, όμως, ο οποίος δεν είχε αυτού του είδους την κουμπαριά με τον κ. Μαρινάκη, τον επισκέπτετο πολλές φορές στο γραφείο του.
Έτσι δεν είναι, κύριε Καμμένε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ;
ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εσείς. Και όταν βρισκόσασταν σε αδυναμία, τώρα τελευταία, στέλνατε και τη σύζυγο να τον επισκεφθεί, κύριε Καμμένε. Έτσι δεν είναι;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ : Κύριε Πρόεδρε, ζητώ τον λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και επειδή θα σας πρότεινα να είστε προσεκτικός, διότι στη ζωή αυτή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, κύριε Καμμένε, και επειδή τα νταηλίκια καλό είναι να μπορεί κανένας να τα υποστηρίξει και άλλως πώς, με προσοχή, με σεβασμό για ό,τι έχετε να πείτε -αν θέλετε, επειδή παλιά σας έλεγα και καμιά συμβουλή- αν έχετε στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία, θα σηκωθείτε και αυτό που είπατε από αυτό το έδρανο θα το πείτε τώρα σε όλους τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ. Θα τους πείτε «ψηφίστε την εξεταστική για να μην γίνετε εσείς ρόμπα».
Κατόπιν μίλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, που είχε ένα διάλογο με τον Πάνο Καμμένο, για να επανέλθει μετά και πάλι η Ντόρα Μπακογιάννη
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ : .................... Κυρία Μπακογιάννη, τον κ. Μαρινάκη τον συνάντησα ενώπιόν σας, του κ. Γιακουμάτου και άλλων συναδέλφων σε μια χριστουγεννιάτικη γιορτή με τον κ. Πατέρα. Αυτή ήταν η φορά που τον συνάντησα. Η γυναίκα μου, λοιπόν, δεν τον συνάντησε ποτέ. Τον μόνο που συνάντησα εν συνεχεία ήταν τον κ. Κουρτάκη και όταν έκανα την περίφημη εκπομπή στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ήλθε και ο κ. Μαρινάκης να χαιρετίσει. Αυτές είναι οι συναντήσεις.
Για πείτε μας, κυρία Μπακογιάννη, εκείνο το εκατομμύριο στο Λονδίνο που σας βρήκαν στο πόθεν έσχες, μήπως έφυγε από ναυτιλιακή που συστεγάζεται ο κ. Μαρινάκης; Φέρτε, λοιπόν, πίσω τα κλεμμένα και αφήστε τη λάσπη σε μένα.
ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, τον λόγο, παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Για ένα λεπτό, κυρία Μπακογιάννη, για το εκατομμύριο.
Και ύστερα ξανά, κύριε Καμμένε, θα σας δώσω τον λόγο, αλλά όταν ανοίγουν θέματα και όταν υπάρχει προσωπική διένεξη -διότι εδώ μέσα το ξέρετε καλύτερα εμού ότι μιλάμε διά του Προέδρου- όταν είναι ερωταπάντηση, πρέπει να δοθεί. Εσείς θα κλείσετε, σε κάθε περίπτωση.
Κυρία Μπακογιάννη, παρακαλώ, επί του θέματος το οποίο είναι γνωστό.
ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, εμένα δεν με εκπλήσσει η χυδαιότητα του κ. Καμμένου. Αλλά επειδή ακούει ο ελληνικός λαός, έχω υποχρέωση να θυμίσω ότι όταν έγινε η ιστορία με το πόθεν έσχες, όπου αναρωτήθηκαν εάν αυτό το ένα εκατομμύριο ήταν μετοχές ή μετρητά, εγώ, κύριε Καμμένε, επειδή φοράω παντελόνια, προσήλθα σε αυτή τη Βουλή και είπα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ!
ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Προσήλθα σε αυτή τη Βουλή και ζήτησα από τους συναδέλφους έναν-έναν να ψηφίσουν υπέρ της άρσης της ασυλίας μου. Και επειδή ο Μανώλης ο Γλέζος ζει, ήλθε και με ρώτησε το εξής: «Μα, θέλεις να ψηφίσουμε όλοι υπέρ της άρσης ασυλίας σου»; Και είπα «ναι».
Πήγα στο δικαστήριο, αθωώθηκα πανηγυρικά και φάνηκε ότι ήταν μία στημένη πολιτικά υπόθεση και όχι μπήκε στο αρχείο, κύριε Καμμένε…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ : Από πού ήταν τα λεφτά;
ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Από τη ναυτιλιακή δραστηριότητα του άντρα μου.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ : Πού είναι το γραφείο του;
ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αλλά αυτό είναι γνωστό τοις πάσι.
Εσείς, λοιπόν, προσέξτε, κύριε Καμμένε, διότι εμένα με έχουν ψάξει άνθρωποι άλλου επιπέδου. Σας διαβεβαιώ, πριν και μετά το Βουκουρέστι, με έψαξαν άνθρωποι όχι του δικού σας επιπέδου. Δεν έχω, λοιπόν, τίποτα να φοβηθώ. Εσείς, όμως, με τον τρόπο που έχετε μαζέψει τα λεφτά σας, προσέξτε, διότι μιλήσατε και τα Πρακτικά έγραψαν.
ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα, παρά να μην έχεις καν το θάρρος να πεις σ’ αυτούς τους ατυχείς συναδέλφους, που οι μισοί απ’ αυτούς είναι μουγκοί σήμερα, ότι τους δίνεις τη δυνατότητα να ψηφίζουν υπέρ της εξεταστικής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Καμμένο, έχετε τον λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ : Τα χρήματα, λοιπόν, του χαμένου εκατομμυρίου της κ. Μπακογιάννη πήγαν από ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία κατά τύχη είχε έδρα τις εταιρείες του κ. Μαρινάκη. Εμένα μου αρκεί αυτό, για να γίνει μία πράγματι μεγάλη εξεταστική, όταν θα τελειώσει η Δικαιοσύνη και να δούμε ποιος είχε σχέσεις με ποιον.