Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατ’ επανάληψη έχει δείξει την απέχθεια του για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ.

 


Τον ΣΥΡΙΖΑ που ανατριχιάζει όταν ακούει αστυνομία, τον έπιασε ο πόνος για την αντικατάσταση του τέως αρχηγού της Αστυνομίας, Κωνσταντίνου Σκούμα., ίσως γιατί δεν τον βολεύει η τοποθέτηση νέου αρχηγού.

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τονίζεται πώς:

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατ’ επανάληψη έχει δείξει την απέχθεια του για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία. Έχει δαιμονοποιήσει τη δράση της ΕΛ.ΑΣ για την προστασία των συνόρων και το έργο της για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, δυσφημίζοντάς την διεθνώς. Παρ’ όλο που τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Και τώρα, τελείως συμπτωματικά, επαναλαμβάνει τα περί Greek mafia, αποκρύβοντας δολίως ότι η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου τα έστειλε στη Δικαιοσύνη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, επί των ημερών του, φρόντισε με τις πλημμέλειές του να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Σε ό,τι αφορά τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ έγιναν με αξιοκρατία και μοναδικό κριτήριο να μπει τέλος σε πολυετή κατεστημένα σε κρίσιμες υπηρεσίες που, αποδεδειγμένα, δεν έκαναν όπως πρέπει το καθήκον τους ενάντια στη διαφθορά. Αυτό τελικά ενόχλησε και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από ό,τι φαίνεται και τον τέως αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Οι πολίτες βγάζουν τα συμπεράσματα τους.



Ξεκινά η Ημιαυτόνομη Διαβίωση για πρώτη φορά στην Ελλάδα

 


Θεσπίστηκε και ξεκινά για πρώτη φορά στην χώρα μας η υλοποίηση του θεσμού της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης. Σκοπός του προγράμματος είναι η ταχύτερη αποϊδρυματοποίηση των εφήβων που φιλοξενούνται επί χρόνια στα ιδρύματα και η πιο ομαλή μετάβασή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.

  • Η εντατική προσπάθεια που γίνεται για την αποϊδρυματοποίηση με τη διαρκή ενίσχυση της αναδοχής και της υιοθεσίας, έχει ως αποτέλεσμα το 50% των παιδιών που φιλοξενούνταν στα ιδρύματα, να έχουν βρει την κατάλληλη για αυτά οικογένεια. Όπως, όμως, έχει διαπιστωθεί στα δύο χρόνια λειτουργίας του συστήματος Αναδοχής-Υιοθεσίας, υπάρχει μια δυσκολία στην τοποθέτηση σε οικογένειες τόσο των παιδιών με αναπηρία, όσο και των παιδιών άνω των 15 ετών. Για τον λόγο αυτό, μετά την πρόσφατη θεσμοθέτηση της επαγγελματικής αναδοχής για τα παιδιά με αναπηρία, ξεκινά τώρα η ημιαυτόνομη διαβίωση για τους εφήβους άνω των 15 ετών, με σκοπό κάθε παιδί να μπορεί να μεγαλώνει στο κατάλληλο για αυτό περιβάλλον, μακριά από το ίδρυμα.
  • Σημειώνεται ότι περίπου 400 παιδιά πάνω από 15 ετών παραμένουν ακόμα στα ιδρύματα γιατί λόγω της ηλικίας τους, είτε τα ίδια δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε μια οικογένεια, είτε δεν επιλέγονται εύκολα από υποψήφιους αναδόχους ή θετούς γονείς. Μέχρι σήμερα κάθε παιδί μπορούσε νομίμως να φιλοξενείται σε ίδρυμα μόνο μέχρι την ενηλικίωσή του. Πλέον με την ημιαυτόνομη διαβίωση οι ωφελούμενοι έχουν την δυνατότητα να παραμένουν στα διαμερίσματα μέχρι τα 26 τους χρόνια.
  • Τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης φιλοξενούν έως τέσσερα άτομα, είναι πλήρως εξοπλισμένα και προσομοιάζουν με σπίτι και όχι με ίδρυμα.
    • Κάθε διαμέρισμα, στελεχώνεται με το κατάλληλο προσωπικό όπως κοινωνικό λειτουργό, κοινωνικούς επιμελητές, φροντιστές πρόνοιας, έτσι ώστε να παρέχεται στους έφηβους υγιεινή, ασφαλή και άνετη διαμονή, καθώς και εξατομικευμένη φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ανάλογα με τις ανάγκες τους, προκειμένου για την αυτονόμησή τους.
    • Επιπλέον, εκτός από την στέγαση τους παρέχεται, μηνιαίο οικονομικό βοήθημα 375,00 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών τους, πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία, ψυχοκοινωνική στήριξη αλλά και επαγγελματική καθοδήγηση και διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ημιαυτόνομη διαβίωση σε διαμερίσματα των ατόμων δεκαπέντε ετών και άνω που διαβιούν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας», υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

 

 



Στη Βουλή οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλές στο Δημόσιο, συντάξεις, τέλη κυκλοφορίας


 

Κατατέθηκε στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με μία σειρά ρυθμίσεων φορολογικού και τελωνειακού χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα τα βασικότερα σημεία των διατάξεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας» είναι τα εξής:

  • Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων ενώ θεσπίζεται ένα νέο σχήμα 36 - 72 δόσεων για τους φορολογούμενους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν την ενεργειακή κρίση.
  • Ρύθμιση οφειλών σε δήμους σε 36 έως και 72 δόσεις άλλα και αναβίωση της παλιάς ρύθμιση των 100 δόσεων προς τους ΟΤΑ για όσους την έχασαν.
  • Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα από 3 Απριλίου του 2023. Εάν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.
  • Προβλέπεται η αυτόματη δημιουργία ψηφιακής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) εκσυγχρονισμός του πλαισίου μεταβίβασης περιουσίας. Εισάγονται και επιμέρους αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.
  • Καθορίζονται οι όροι χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτού από επαχθή αιτία σε περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ή έχει οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή.
  • Καταργείται ο υποχρεωτικός έλεγχος από τη Φορολογική Διοίκηση, στις περιπτώσεις υποβολής τροποποιητικής δήλωσης ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων όταν προκύπτει μείωση φόρου άνω των τριακοσίων (300) ευρώ.
  • Έκτακτη ενίσχυση έως 300 ευρώ σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση (περίπου 850.000 της μηνιαίας σύνταξής τους ή έλαβαν αύξηση μικρότερη από επτά τοις εκατό (7%) (περίπου διακόσιοι πενήντα χιλιάδες). Δεν καλύπτονται περίπου 100.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι, ωστόσο, είχαν υψηλά εισοδήματα (πάνω από 1600 ευρώ μηνιαίως ή πάνω από 1100 ευρώ μηνιαίως, αλλά με αύξηση άνω του 3,5%), και επωφελήθηκαν σημαντικά από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Κατάργηση προστίμου εκπρόθεσμης αρχικής δήλωσης με ποσό καταβολής έως 100 ευρώ.
  • Παρατείνεται εκ νέου και έως το οριζόμενο χρονικό διάστημα η ισχύς του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α.δεκατρία τοις εκατό (13%) και του υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. έξι τοις εκατό (6%) για τα οριζόμενα αγαθά και υπηρεσίες
  • Πρόστιμα από 1.000 έως 50.000 ευρώ για την παραβίαση της υποχρεωτικής διασύνδεσης των EFT/POS τερματικών με την ΑΑΔΕ.


Σταδιακή επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων

 



Η Κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου για τη σταδιακή επανεκκίνηση του σιδηροδρομικού έργου, αρχής γενομένης από 22 Μαρτίου. Με γνώμονα την ασφαλή επανεκκίνηση έχει καταρτίσει και θέτει σε εφαρμογή, τουλάχιστον έως την οριστική παράδοση των έργων της τεχνολογικής αναβάθμισης των υποδομών, μια σειρά από παρεμβάσεις σε πέντε ενότητες:

Πρώτον: Με στόχο την άμεση ενίσχυση της ασφάλειας ανάμεσα στα άλλα, προβλέπονται:

  • Στελέχωση ανοιχτών σταθμών με 2 σταθμάρχες.
  • Μείωση ταχύτητας σε τμήματα που δεν καλύπτονται από σηματοδότηση.
  • Στελέχωση με 2 μηχανοδηγούς όλων των προαστιακών συρμών.
  • Στελέχωση των προαστιακών συρμών με 1 συνοδό.
  • Στελέχωση με 3 συνοδούς των InterCity Αθήνα - Θεσσαλονίκη, αντί για 2 που υπάρχουν σήμερα.
  • Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου σε ΟΣΕ και Hellenic Train.

Δεύτερον: Μηχανισμοί επίλυσης προβλημάτων στο πλαίσιο των οποίων προβλέπονται:

  • Σταδιακή εγκατάσταση από την Hellenic Train καταγραφικού στις αμαξοστοιχίες με δυνατότητα καταγραφής επικοινωνιών καμπίνας μεταξύ των μηχανοδηγών, αλλά και του προσωπικού κυκλοφορίας του ΟΣΕ.
  • Δημιουργία Technical Help Desk, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών μεταξύ των μηχανοδηγών και της τεχνικής βάσης για την άμεση επίλυση τεχνικών προβλημάτων κατά την πορεία ενός συρμού.

Τρίτον: Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού που περιλαμβάνει:

  • Ταχεία ολοκλήρωση, επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού βάσει του προγραμματισμού για το 2022 που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, καθώς και κάλυψη του προγραμματισμού προσλήψεων για το 2023 που αφορά τους κρίσιμους τομείς συντήρησης, σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και ηλεκτροκίνησης, καθώς και τεχνικού προσωπικού.
  • Παραμονή των υπηρετούντων με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
  • Επαναξιολόγηση της εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης κρίσιμου προσωπικού.

Τέταρτον: Αναβάθμιση και επιτήρηση υποδομών με:

  • Αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης των έργων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του κύριου άξονα.
  • Άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάταξη και συντήρηση σηράγγων.
  • Λειτουργία στο συντομότερο δυνατό χρόνο του συστήματος GSM-R στο τροχαίο υλικό για όλες τις επικοινωνίες εργαζομένων στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ, καθιστώντας δευτερεύον το σύστημα VHF.
  • Αστυνομική προστασία των υποδομών σε κρίσιμα σημεία του δικτύου.

Πέμπτον: Ρυθμιστικές παρεμβάσεις μεταξύ των οποίων:

  • Η δρομολόγηση επικαιροποίησης του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας.
  • Η ποινική αναβάθμιση της κλοπής, αλλά και της κλεπταποδοχής σιδηροδρομικού υλικού.

 



Το καινούργιο θα έλθει από εκείνους που έχουν δώσει τεκμήρια αποφασιστικότητας, αλλά και πολιτικής βούλησης να πάει ο τόπος παρακάτω

 



Ο Πρωθυπουργός έχει σαφή εικόνα και άριστη γνώση των δομικών προβλημάτων και των αδυναμιών στο Κράτος μας, αλλά και στη χώρα μας εν γένει. Και είναι προσηλωμένος στην αντιμετώπισή τους με σχέδιο, αλλά και με ισχυρή πολιτική βούληση. Είτε αυτό αφορά τη θωράκιση της χώρας, είτε αφορά την οικονομία και την αγορά εργασίας, είτε αφορά τις παθογένειες του Κράτους και τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, είτε αφορά τα εισοδήματα των πολιτών, την υγεία κ.α. Ξέρει τι έγινε, τι μένει να γίνει και πώς θα γίνει. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους σιδηρόδρομους. 

Ο Πρωθυπουργός γνώριζε:

  • Ότι παραλάβαμε μια υποδομή που ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2016, λειτουργούσε σε ένα ποσοστό μικρότερο από το 30%.
  • Τις προσπάθειες για το ξεμπλοκάρισμα και την υλοποίηση της σύμβασης και πώς έφτασε το έργο στο 70%, για τα προβλήματα, τις αδυναμίες στο σιδηρόδρομο.
  • Και αναγνώρισε και τη δική μας ευθύνη, έμπρακτα χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Δεν ξέρει όμως, και κανείς Πρωθυπουργός δεν ήξερε και δεν θα μπορούσε να ξέρει, για τις συμπεριφορές και τις πρακτικές συγκεκριμένων προσώπων, ποιος ήταν βάρδια εκείνο το βράδυ στη Λάρισα, πως διαμορφώνονται οι βάρδιες, για το χάος που επικρατούσε στο Σταθμαρχείο της Λάρισας, για υπαλλήλους οι οποίοι δεν τηρούν τους κανονισμούς και φέρονται εκτός πλαισίου.

Σε ό,τι αφορά στα αίτια του δυστυχήματος αναδεικνύονται, ανάμεσα σε άλλα, τόσο από τα ηχητικά ντοκουμέντα και τις μαρτυρίες που έρχονται στη δημοσιότητα, όσο και από τις διώξεις που ασκούνται, οι παθογένειες που χαρακτηρίζουν ένα τμήμα του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Παθογένειες και συμπεριφορές που η Κυβέρνησή μας προσπαθεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει. Όχι πάντα με την ταχύτητα, όχι πάντα με την επιτυχία που θα θέλαμε, αλλά με ξεκάθαρη βούληση και με συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση αυτή. Θα αναφερθούμε σε 12 κρίσιμους νόμους για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Κράτους, 12 νόμους που όλοι τους ήταν στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των παθογενειών του βαθέος Κράτους, καθυστερήσεων, συντεχνιασμού, έλλειψης κινήτρων, απουσίας αξιολόγησης. Σε αυτούς τους νόμους , ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν όχι, προστατεύοντας πολιτικά τους πυρήνες του βαθέος αναχρονιστικού και αντιδραστικού Κράτους. Συγκεκριμένα:

  • Ο νόμος 4622/2019 για το επιτελικό κράτος / σύσταση εθνικής αρχής διαφάνειας ως φορέα που συγκεντρώνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων εσωτερικού ελέγχου και την εποπτεία των πειθαρχικών διαδικασιών, στο νόμο αυτό τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν επί της αρχής και επί του συνόλου.
  • Την ίδια στάση τήρησαν στο νόμο 4765/2021 για τον εκσυγχρονισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ, αλλά και στο νόμο 4782/2021 για την επιτάχυνση στην υλοποίηση των δημοσίων συμβάσεων.
  • Στο νόμο 4795/2021 για το ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου μέσα στους φορείς του Δημόσιου και τη θέσπιση συμβούλου ακεραιότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε επί της αρχής και δήλωσε παρών επί του συνόλου, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε και επί της αρχής και επί του συνόλου.
  • Στο νόμο 4807/2021 για την ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης πειθαρχικών διαδικασιών στο Δημόσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε παρών, ενώ το ΠΑΣΟΚ ψήφισε υπέρ.
  • Στο νόμο 4823/2021 για την αναβάθμιση και αξιολόγηση δομών, προγραμμάτων σπουδών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε επί της αρχής και του συνόλου, ενώ το ΠΑΣΟΚ δήλωσε παρών τόσο επί της αρχής, όσο και επί του συνόλου. Την ίδια στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κράτησαν στο νόμο 4829/2021 για το πλαίσιο ρύθμισης της επικοινωνίας Δημόσιου με κέντρα επιρροής και εκπροσώπους συμφερόντων με σκοπό τη διασφάλιση της ακεραιότητας και της λογοδοσίας στο Δημόσιο.
  • Στο νόμο 4915/2022 για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο και επιτελικά στελέχη, στο νόμο 4940/2022, νόμος που έβαζε σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, στο νόμο 4990/2022 για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος για παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου και στο νόμο 5003/2022 για τη θέσπιση πλαισίου διαχείρισης κινδύνων κατά την παροχή δημοσίων υπηρεσιών, όργανα διαχείρισης κινδύνων, διαδικασίες εντοπισμού κοκ., αναβάθμιση και αξιολόγηση εκ νέου του σχολείου, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν επί της αρχής και επί του συνόλου.
  • Τέλος, στο νόμο 5027/2023 για το σύστημα καινοτομίας δημόσιου τομέα, ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε και επί της αρχής και επί του συνόλου.

Κανένας δεν μπορεί να φτάσει στο μέλλον από το μονοπάτι του χθες. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνεις κάτι καινούργιο, αν θες να δεις κάτι καινούργιο. Και το καινούργιο θα έλθει από εκείνους που έχουν δώσει τεκμήρια αποφασιστικότητας, αλλά και πολιτικής βούλησης να πάει ο τόπος παρακάτω.



Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”»


 

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε χθες, πέρα από τις ρυθμίσεις για τη δωρεά οργάνων, προβλέπει τη σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ”». Αναβαθμίζεται έτσι σε Κέντρο η σημερινή ογκολογική μονάδα με στόχο την καλύτερη παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας στα παιδιά και τους νέους που πάσχουν από καρκίνο, χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη μονάδα προσέρχεται για θεραπεία ο κύριος όγκος των νεοδιαγνωσθέντων με καρκίνο παιδιών και εφήβων, της τάξεως του 80% σε ένα συνολικό αριθμό 300-350 ετησίως. Στόχος του νέου νόμου είναι:

  • Η έγκαιρη διάγνωση.
  • Η ανάπτυξη ειδικών παιδιατρικών ογκολογικών τμημάτων, όπου τα παιδιά - έφηβοι με καρκίνο θα υποστηρίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και στην περίοδο της επανένταξης.
  • Η συστηματική ένταξη στο πλαίσιο της θεραπείας του παιδικού καρκίνου όχι μόνο της ίασης, αλλά και της διατήρησης της ποιότητας ζωής, της ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής ευεξίας των νεαρών ασθενών.
  • Η παροχή δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών, νοσηλείας και υποστήριξης σε παιδιά που πάσχουν από καλοήθη και κακοήθη νοσήματα και στις οικογένειές τους.
  • Η εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας για λογαριασμό του ιδίου ή/και τρίτων είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με άλλους συγγενείς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -που για μια ακόμη φορά απείχε  της ψηφοφορίας- αντί οποιασδήποτε συμβολής στην προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης και επέκτασης των δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών, εγκλωβίστηκε σε «μικροκομματικά παιχνίδια» και διαστρεβλώσεις για δήθεν ιδιωτικοποίηση. «Ξέχασε» πως με απόφαση της Κυβέρνησής του συστάθηκε με την ίδια νομική μορφή το Ωνάσειο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο. Και προσποιείται πως δεν κατάλαβε τι ακριβώς σημαίνει η σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και η δημιουργία Ογκολογικού Κέντρου Παίδων. Τους θυμίζουμε λοιπόν ότι:

  • Δεν ιδιωτικοποιείται η μονάδα, καθώς το ΝΠΙΔ ελέγχεται από το Δημόσιο και χρηματοδοτείται από αυτό.
  • Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν  στους ασθενείς.
  • Δεν επηρεάζονται οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.
  • Η απλή ογκολογική μονάδα αναβαθμίζεται σε ογκολογικό κέντρο.


Ψηφίστηκε το Σχέδιο Νόμου για τον εκσυγχρονισμό του Δικαίου που αφορά στη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων


 

Mε το νομοσχέδιο εισάγονται σημαντικές ρυθμίσεις που συμπληρώνουν  και επικαιροποιούν το νομικό πλαίσιο που διέπει τον εθνικό φορέα μεταμοσχεύσεων, προκειμένου να ασκήσει αποτελεσματικά τις αρμοδιότητές του στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπουν:

  • Την αναβάθμιση της Επιτροπής Ζώντα Δότη και την οργάνωσή της σε δύο αυτοτελή τμήματα, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην παροχή της σχετικής άδειας.
  • Την ενημέρωση από γιατρούς, κατά προτίμηση διαφορετικούς από τους θεράποντες  του υποψήφιου λήπτη προκειμένου να αποφεύγεται η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των γιατρών που παρέχουν την ενημέρωση στον υποψήφιο δωρητή και αυτών που έχουν αναλάβει την φροντίδα του υποψήφιου λήπτη.
  • Τη θέσπιση υποχρέωσης των Μονάδων Μεταμόσχευσης να παρακολουθούν τον δωρητή τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος καθόλη τη διάρκεια της ζωής του.
  • Στην περίπτωση που δεν υπάρχει εκφρασμένη βούληση του αποβιώσαντα και δεν ανευρίσκονται οικείοι του, ότι η αφαίρεση οργάνου - μοσχεύματος πραγματοποιείται με την τήρηση συγκεκριμένων δικλίδων ασφαλείας.
  • Την θέσπιση ως κανόνα της κατά προτεραιότητα διενέργειας των χειρουργικών πράξεων της αφαίρεσης και της μεταμόσχευσης σε σχέση με τις λοιπές χειρουργικές επεμβάσεις.
  • Την ενοποίηση σε Δίκτυο όλων των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας που διαθέτουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή άλλα τμήματα όπου είναι δυνατόν να νοσηλεύονται δυνητικοί δότες οργάνων (Δίκτυο Δωρεάς Οργάνων), καθώς και των Δομών Μεταμοσχεύσεων (Δίκτυο Μεταμόσχευσης Οργάνων), με στόχο τη διασφάλιση της συνεργασίας τους.
  • Την αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος μετονομάζεται σε «Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων».
  • Τη δημιουργία ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος Μεταμοσχεύσεων που θα ενσωματώνει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τη δωρεά, την αντιστοίχιση και την κατανομή οργάνων, τη μεταμόσχευση και τη μακροπρόθεσμη μετα - μεταμοσχευτική παρακολούθηση.
  • Τη διασφάλιση επιπλέον πόρων για την καλύτερη λειτουργία του ΕΟΜ.


Ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το δυστύχημα των Τεμπών από τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη

 



Ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε χθες τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το δυστύχημα των Τεμπών:

  • Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φτάσει η διερεύνηση μέχρι τέλους, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης του έργου ώστε να λειτουργήσει με πλήρη ασφάλεια υψηλών ευρωπαϊκών προδιαγραφών και κατέρριψε με έγγραφα και στοιχεία, τα ψέματα του κ. Σπίρτζη και του κ. Τσίπρα.
  • Απέδειξε τεκμηριωμένα, τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις ελλείψεις στη λειτουργία της συγκεκριμένης σιδηροδρομικής γραμμής και ότι το μοιραίο βράδυ υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας που θα μπορούσαν να αποτρέψουν το δυστύχημα αλλά «ακυρώθηκαν» εξαιτίας της ακαταλληλότητας του σταθμάρχη.  
    • Κατέθεσε στα πρακτικά της Επιτροπής αδιάψευστα στοιχεία και έγγραφα που βάζουν τέλος στα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ περί παράδοσης του 68% του έργου και αποδεικνύουν ότι το 2016 παραδόθηκε το  32,69% εκ του οποίου το 15% χρειάστηκε να φτιαχτεί ξανά μετά το 2019.
    • Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσαν οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ ότι δε θα γινόταν το δυστύχημα αν εφαρμοζόταν το σύστημα που ίσχυε επί της δικής του διακυβέρνησης. Ο Υπουργός Επικρατείας κατάθεσε στα πρακτικά όλα όσα πιστοποιούν την έκταση παραλαβής του έργου διαψεύδοντας στην πράξη τα μεγάλα λόγια των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως είχε παραδοθεί το 68%  το 2019 ενώ στην πραγματικότητα είχε παραδοθεί το  32,69%,  εκ του οποίου το 15% χρειάστηκε να φτιαχτεί ξανά μετά το 2019. Δηλαδή ουσιαστικά είχε παραδοθεί μόλις το 18%.
  • Κατέθεσε στα πρακτικά το Πρωτόκολλο διοικητικής παραλαβής προς χρήση της σηματοδότησης τμήματος ΕΘΑ Ορφανών-Σ.Σ Λάρισα με ημερομηνία 1η Νοεμβρίου 2022 που αποδεικνύει ότι λειτουργούσε η φωτοσήμανση και η τηλεδιοίκηση στο τμήμα της Λάρισας το μοιραίο βράδυ. Όπως χαρακτηριστικά είπε το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα το 2019 είχε καταστραφεί από πυρκαγιά και δε λειτουργούσε. Άρα όλα γίνονταν χειροκίνητα ωστόσο ανακτήθηκε σε πλήρη λειτουργία την  1η Νοεμβρίου του 2022 όπως αποδεικνύεται και από το έγγραφο παραλαβής του έργου.

Γιατί συνέβη το δυστύχημα,  τι δεν έκανε ο μοιραίος σταθμάρχης

  • Την κρίσιμη νύχτα που συνέβη το δυστύχημα πέρα από το γεγονός ότι είχαν προβλεφθεί οι δύο σταθμάρχες που, δυστυχώς, δεν βρίσκονταν στη θέση τους το κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας, λειτουργούσε απολύτως. Αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι όλη εκείνη την ημέρα, όλες οι δρομολογήσεις αμαξοστοιχιών, έγιναν με αυτόματη χάραξη, μέσω του κέντρου τηλεδιοίκησης. Όλες οι δρομολογήσεις. Το κέντρο λειτουργούσε στο ακέραιο.
  • Αυτό το οποίο, δυστυχώς, συνέβη, ήταν ότι ο συγκεκριμένος σταθμάρχης επέλεξε, αντί να κάνει την αυτόματη χάραξη που, προφανώς, θα είχε προλάβει το κακό, να κάνει χειροκίνητη δρομολόγηση. Και εκεί συνέβησαν μια αλληλουχία από τραγικά γεγονότα, τα οποία σωρευτικά οδήγησαν στο να έχουμε το δυστύχημα. Δεν έγινε η αυτόματη χάραξη, μολονότι λειτουργούσε πλήρως ο πίνακας, θεώρησε, κατά πάσα βεβαιότητα, ο σταθμάρχης, ότι τα κλειδιά ήταν στη γραμμή ανόδου, ενώ ήταν στην κάθοδο και τελικώς, έκανε διαγώνια κίνηση και βρέθηκε στην αντίθετη τροχιά. Επιπλέον, δεν βρέθηκε ο σταθμάρχης μπροστά στον πίνακα ελέγχου.


Ο καταζητούμενος ΡώSSος δικτάτορας Πούτιν πήγε στην Μαριούπολη


 

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη πραγματοποίησε ο ΡώSSος δικτάτορας και επίσημα εγκληματίας πολέμου Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

Η Μαριούπολη, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, είναι μια από τις ουκρανικές πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωSSικών στρατευμάτων.

O καταζητούμενος εγκληματίας πολέμου Πούτιν ταξίδεψε με ελικόπτερο στη Μαριούπολη, αναφέρει το ΤASS, περιηγήθηκε με αυτοκίνητο σε συνοικίες και έκανε ολιγόλεπτες στάσεις για να συνομιλήσει με κατοίκους.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ΡώSSος δικτάτορας είχε επισκεφθεί την Κριμαία, με αφορμή την ένατη επέτειο από την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.




Ο ακροαριστερός φασίστας Πολάκης αμετανόητος επιτέθηκε στον Χατζηνικολάου

 



Ολική επαναφορά του ακροαριστερού φασισμού στον ΣΥΡΙΖΑ με εκφραστή τον Πολάκη που επιτέθηκε βραδιάτικα σε Χατζηνικολάου.

Λίγες ώρες… ζωής είχε η δέσμευση του Παύλου Πολάκη για να κρύψει τον ακροαριστερό φασισμό που είναι αποδεκτός πλέον και από τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά από τον Αλέξη Τσίπρα.

Μετά το στημένο σώου για την επιστροφή Πολάκη στα ψηφοδέλτια που εξόργισε τον κόσμο επαληθεύθηκαν αυτοί που έλεγαν ότι θα ξανακάνει τα ίδια γιατί είναι φασίστας.

Ο ακροαριστερός φασίστας  Παύλος Πολάκης «ξαναχτύπησε» με ανάρτησή του μετά τα μεσάνυχτα.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου ανάρτησε ένα tweet στο οποίο ανέφερε ότι ο Πολάκης «ζήτησε συγνώμη ΜΟΝΟ από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ,για να ξαναμπεί στο ψηφοδέλτιο και να μη χάσει τη βουλευτική ασυλία. Ξέρει ότι έρχονται μηνύσεις και αγωγές για την άθλια στοχοποίηση δημοσιογράφων και δικαστών που διέπραξε και την οποία επαναλαμβάνει στην επιστολή του».



Λίγα λεπτά πριν τη μια τα ξημερώματα, ο ακροαριστερός φασίστας Παύλος Πολάκης απάντησε:

«Περιμένω .ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ!!! Ζητήστε συγγνώμη από το λαό για αυτά που κανετε 13 χρόνια ως «δημοσιογράφοι» και μετά τα ξαναλέμε …»



Ο Νίκος Χατζηνικολάου επανήλθε γράφοντας: «Θα τα πούμε στη δικαιοσύνη! Αμετανόητος… Προσχηματική συγνώμη για τα μάτια της κομματικής ηγεσίας και για τη βουλευτική ασυλία και αποζημίωση!»



Νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε σχολιάσει στο Twitter την επιστροφή Πολάκη στα ψηφοδέλτια λέγοντας πως «είχα πολλές φορές πει όλο αυτό το διάστημα ότι προσωπικά δεν πιστεύω «ότι ο Τσίπρας θα αφήσει τον Πολάκη…είναι μεταξύ τους όπως το νύχι με το κρέας». Σήμερα απλά ολοκληρώθηκε το θέατρο».

Ο ακροαριστερός φασίστας Παύλος Πολάκης δεν άφησε ούτε αυτό αναπάντητο, γράφοντας κάτι από την ανάρτηση:

«Φτιάξε καλάθι μπακαλιάρου εσύ και βρες δικηγόρους για τότε που θα διευκρινίζουμε τα αδιευκρίνιστα…».

Ο Γεωργιάδης,  σχολίασε πως «μου είχε περάσει από το μυαλό η ιδέα ότι στη συμφωνία επιστροφής Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ θα του έπαιρναν και τα κινητά, ειδικά τις μεταμεσονύκτιρες ώρες... Τελικά έκανα λάθος, οπότε έχουμε να δούμε πολλά επεισόδια ακόμη. Κοινώς θα γελάσουμε πολύ με αυτόν...».