Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”»


 

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε χθες, πέρα από τις ρυθμίσεις για τη δωρεά οργάνων, προβλέπει τη σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ”». Αναβαθμίζεται έτσι σε Κέντρο η σημερινή ογκολογική μονάδα με στόχο την καλύτερη παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας στα παιδιά και τους νέους που πάσχουν από καρκίνο, χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη μονάδα προσέρχεται για θεραπεία ο κύριος όγκος των νεοδιαγνωσθέντων με καρκίνο παιδιών και εφήβων, της τάξεως του 80% σε ένα συνολικό αριθμό 300-350 ετησίως. Στόχος του νέου νόμου είναι:

  • Η έγκαιρη διάγνωση.
  • Η ανάπτυξη ειδικών παιδιατρικών ογκολογικών τμημάτων, όπου τα παιδιά - έφηβοι με καρκίνο θα υποστηρίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και στην περίοδο της επανένταξης.
  • Η συστηματική ένταξη στο πλαίσιο της θεραπείας του παιδικού καρκίνου όχι μόνο της ίασης, αλλά και της διατήρησης της ποιότητας ζωής, της ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής ευεξίας των νεαρών ασθενών.
  • Η παροχή δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών, νοσηλείας και υποστήριξης σε παιδιά που πάσχουν από καλοήθη και κακοήθη νοσήματα και στις οικογένειές τους.
  • Η εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας για λογαριασμό του ιδίου ή/και τρίτων είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με άλλους συγγενείς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -που για μια ακόμη φορά απείχε  της ψηφοφορίας- αντί οποιασδήποτε συμβολής στην προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης και επέκτασης των δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών, εγκλωβίστηκε σε «μικροκομματικά παιχνίδια» και διαστρεβλώσεις για δήθεν ιδιωτικοποίηση. «Ξέχασε» πως με απόφαση της Κυβέρνησής του συστάθηκε με την ίδια νομική μορφή το Ωνάσειο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο. Και προσποιείται πως δεν κατάλαβε τι ακριβώς σημαίνει η σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και η δημιουργία Ογκολογικού Κέντρου Παίδων. Τους θυμίζουμε λοιπόν ότι:

  • Δεν ιδιωτικοποιείται η μονάδα, καθώς το ΝΠΙΔ ελέγχεται από το Δημόσιο και χρηματοδοτείται από αυτό.
  • Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν  στους ασθενείς.
  • Δεν επηρεάζονται οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.
  • Η απλή ογκολογική μονάδα αναβαθμίζεται σε ογκολογικό κέντρο.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου