Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

18 άγνωστα στοιχεία για το γέλιο!



Το γέλιο, ανεβάζει με φυσικό τρόπο τη διάθεση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα και αυξάνει τη …μακροζωία. Όλες αυτές οι ιδιότητες δεν συγκεντρώνονται σε κάποιο μαγικό φίλτρο, αλλά στην ικανότητά μας να γελάμε. Δείτε τι αποκαλύπτουν οι έρευνες.

1. Τα μωρά δεν γελούν παρά μόνο αφού συμπληρώσουν 3 μήνες ζωής.

2. Όταν γελάμε, ο αέρας που εκπνέουμε, φεύγει από τους πνεύμονες με ταχύτητα 96 χλμ/ώρα.

3. Χρησιμοποιούμε 17 μυς του προσώπου μας για να γελάσουμε και 47 για να κατσουφιάσουμε.

4. Οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν 40% μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια συγκριτικά με τους απαισιόδοξους.

5. 17 λεπτά γέλιου την ημέρα, αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής σας κατά μία ημέρα.

6. Ένα 6χρονο παιδί γελά κατά μέσο όρο 300 φορές την ημέρα. Ένας ενήλικος γελά μόλις 15 φορές την ημέρα.

7. Οι χαμογελαστοί σερβιτόροι παίρνουν 50% περισσότερα φιλοδωρήματα από τους αγέλαστους συναδέλφους τους.

8. Ένα καλό γέλιο μπορεί να διαρκέσει μία ώρα.

9. Οι περισσότεροι γελαστοί άνθρωποι ζουν στην Κούβα και τη Βραζιλία. Στον αντίποδα βρίσκονται οι κάτοικοι των σκανδιναβικών χωρών.

10. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει 18 είδη χαμόγελου.

11. Πρέπει να χαμογελάσετε περίπου 250.000 φορές για να κάνετε μία ρυτίδα.

12. Το να γελάσετε 100 φορές ισοδυναμεί με το να κάνετε 10-15 λεπτά ποδήλατο.

13. 15 λεπτά γέλιου έχουν τα ίδια οφέλη με 2 ώρες ύπνου.

14. Σύμφωνα με έρευνα του Γερμανού ψυχολόγου, Dr. Michael Titze, τη δεκαετία του ’50, οι άνθρωποι γελούσαν κατά μέσο όρο 18 λεπτά την ημέρα. Σήμερα, είναι 4-6 λεπτά την ημέρα.

15. Έρευνα του Πανεπιστημίου Vanderbilt διαπίστωσε ότι με το γέλιο καίμε λίγο παραπάνω από μία θερμίδα ανά λεπτό.

16. Το γέλιο ακούγεται το ίδιο σε όλους τους πολιτισμούς και όλες τις κουλτούρες. Oι επιστήμονες, μάλιστα, πιστεύουν ότι το γέλιο συνέβαλε στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των προγόνων μας. Ο ήχος του γέλιου είναι τόσο κοινός και οικείος που είναι αναγνωρίσιμος ακόμη και αν παιχτεί ανάποδα στο μαγνητόφωνο.

17. Με το γέλιο ο εγκέφαλος απελευθερώνει τις βήτα-ενδορφίνες, τις φυσικές οπιούχες ουσίες με αναλγητική δράση.

18. Το γέλιο ρίχνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέποντας την εμφάνιση ασθενειών.



Πηγή: k-mag.gr, perierga.gr


Τι συμβουλεύει η Ντόρα τον Κυριάκο για τη ΝΔ – Τι λέει για εκλογές



Να κάνει στροφή προς το κέντρο συμβουλεύει -εμμέσως- η Ντόρα Μπακογιάννη τον πρόεδρο της ΝΔ και αδελφό της Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τονίζει ότι η ΝΔ δεν θέλει εκλογές, αλλά και δεν τις φοβάται.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αγορά», η Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας την τακτική διεύρυνσης της Ν.Δ. υποστηρίζει ότι το ζητούμενο είναι η στροφή προς το κέντρο.

«Σήμερα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός σκεπτόμενων παραγωγικών ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν τρόπο έκφρασης. Η Ν.Δ. μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το μέσο της πολιτικής τους έκφρασης. Αυτό βεβαίως θα εκφραστεί και με πρόσωπα του ευρύτερου κεντρώου χώρου. Έχει δε σημασία η στροφή προς το κέντρο να καταγραφεί και με κοινωνικές πολιτικές, με τις ιδέες της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, οι οποίες είχαν περάσει σε δεύτερη μοίρα τα τελευταία 5 χρόνια», τονίζει.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες η κ. Μπακογιάννη τονίζει ότι η Ν.Δ. δεν ζητά εκλογές, αλλά ούτε τις φοβάται, συμπληρώνοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει χάσει το «χαρτί» του εκλογικού αιφνιδιασμού.

«Η μόνη πιθανότητα να υπάρξουν εκλογές είναι αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ακολουθηθούν οι συνταγματικές διαδικασίες και υπάρξει αδιέξοδο. Έτσι μπορεί να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Αλλά το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού ο κ. Τσίπρας δεν το έχει», επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι «ένα κόμμα που σέβεται τον εαυτό του, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, δεν ζητάει εκλογές, διότι θα έδειχνε περιττή αλαζονεία ή -αν μη τι άλλο- στοιχειώδη έλλειψη σεβασμού στην εκλογική διαδικασία».

«Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να αποδράσει, να προσέλθει στη Βουλή και να δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει. Με βάση το Σύνταγμα θα υπάρξουν διαδικασίες διερεύνησης δυνατοτήτων ύπαρξης μιας άλλης κυβέρνησης. Αν δεν ευοδωθούν, τότε βεβαίως θα έχουμε εκλογές. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του «ζητώ εκλογές» και του «φοβάμαι τις εκλογές». Η Ν.Δ. δεν τις φοβάται», υπογραμμίζει.

Αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, η κ. Μπακογιάννη παρατηρεί ότι «η Ευρώπη σήμερα εμφανίζεται βαθιά διχασμένη και αυτός ο διχασμός είναι ένα μεγάλο τεστ». «Η αίσθησή μου είναι ότι η θέση της Ελλάδας, παρά τα καλά λόγια που ακούσαμε λόγω της παρέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι σήμερα ακόμη πιο αδύνατη. Απαιτείται να αποφευχθεί πάση θυσία το κλείσιμο των συνόρων, να υπάρξει δεσμευτική συμφωνία για τον επιμερισμό των προσφύγων και να πιεσθεί η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της», τονίζει.



Πηγή : tribune.gr


Η τροπολογία για την αποτέφρωση στην Ελλάδα. Η τέφρα θα φυλάσσεται σε κοιμητήριο ή θα διασπείρεται σε έδαφος και θάλασσα





Στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου που είναι απαραίτητο για την ίδρυση αποτεφρωτηρίων νεκρών στην Ελλάδα προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η απόφαση, την οποία υπογράφει ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, αφορά στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ή οστών), ολοκληρώνοντας το θεσμικό πλαίσιο. Οι μονάδες αυτές υπόκεινται στη διαδικασία των «πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων».

Η τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις (παράλληλο πρόγραμμα)» ορίζει την τύχη της τέφρας ενός νεκρού κατατέθηκε στη Βουλή. Όπως ορίζει, η τέφρα (αφού τοποθετηθεί σε τεφροδόχο) μπορεί να φυλάσσεται σε ειδικό χώρο στο κέντρο αποτέφρωσης ή να ταφεί σε υφιστάμενο κοιμητήριο.

Επίσης είναι δυνατή η διασπορά της «σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (σιντριβάνι ή ανθόκηπο) εντός του κέντρου αποτέφρωσης ή σε υπαίθριο χώρο εκτός κατοικημένης περιοχής ή στη θάλασσα». Στην τελευταία περίπτωση, η τεφροδόχος θα πρέπει να είναι διαλυτή στο νερό και να εγκαταλειφθεί σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 ναυτικού μιλίου από την ακτή.

Αν ο αποθανών δεν έχει δηλώσει ρητά τι θέλει να απογίνει η τέφρα του, τον λόγο έχουν οι συγγενείς, κατά σειρά τάξης. «Σε περίπτωση αδυναμίας πραγματοποίησης της βούλησης του θανόντος ή διαφωνίας μεταξύ συγγενών της ιδίας τάξης, αποφαίνεται ο εισαγγελέας», αναφέρεται. Τέλος, διευκρινίζεται πως η τέφρα ενός νεκρού δεν επιτρέπεται να πωληθεί.

Στην συγκεκριμένη τροπολογία, επίσης ρυθμίζονται λεπτομέρειες για την λειτουργία, τα δικαιώματα και τα τέλη αποτέφρωσης, των μονάδων αποτέφρωσης με κανονισμό λειτουργίας που θα εγκρίνει ο πρωτοβάθμιος ΟΤΑ της περιοχής. Επίσης καθορίζονται τα κτιριακά προαπαιτούμενα για την λειτουργία των κέντρων αποτέφρωσης νεκρών. (ΚΑΝ).

Σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα, εκτιμάται ότι η εν λόγω ρύθμιση θα ενισχύσει οικονομικά τους Δήμους, καθώς αναφέρεται ότι ειδικά στο Δήμο Αθηναίων, καταρτίστηκε σχέδιο το 2010, βάση του οποίου εκτιμάται ότι οι 1000 αποτεφρώσεις θα αποφέρουν κέρδη της τάξης των 15.000 ευρώ. Ταυτόχρονα διευκολύνει τα οικεία πρόσωπα αφού όπως επισημαίνεται δεν θα αναγκάζονται να μεταβαίνουν οι ίδιοι σε άλλες χώρες , όπου επιτρέπεται η αποτέφρωση ώστε να πραγματοποιηθεί το αίτημα της καύσης τους.

Στο πρόσφατο παρελθόν, αρκετοί δήμοι, όπως οι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Μαρκόπουλου και άλλοι, έχουν προσπαθήσει να ιδρύσουν αποτεφρωτήριο, αλλά οι προσπάθειές τους δεν έχουν ευοδωθεί λόγω της έντονης αντίδρασης της Εκκλησίας.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι με την παρούσα τροπολογία, ουσιαστικά συμπληρώνεται και μπορεί να εφαρμοστεί ο ν. 3448/2006 και Κ.Υ.Α 20232/10 και να καταστεί δυνατή η λειτουργία των Κέντρων αποτέφρωσης Νεκρών και στην Ελλάδα.



Πηγή : huffingtonpost.gr


10 πράγματα που ξέρουμε λάθος!





Ένας στους επτά ερωτηθέντες απάντησε ότι τα στοιχεία στον περιοδικό πίνακα είναι ταξινομημένα κατ’ αλφαβητική σειρά, ενώ το 16% δήλωσε πως ο Dr Emmett Brown (ναι, αυτός του “Επιστροφή στο Μέλλον”) ανακάλυψε τη ραδιενέργεια! Όταν σταματήσετε να γελάτε με την αμάθεια των κατοίκων της Γηραιάς Αλβιόνας, δείτε ποια είναι τα 10 πράγματα που ξέρουμε λάθος!

1. Οι θάλασσες και οι λίμνες δεν είναι μπλε επειδή αντανακλούν το χρώμα του ουρανού, αλλά επειδή το νερό είναι μπλε –απλώς σε μικρές ποσότητες το ανθρώπινο μάτι δεν το αντιλαμβάνεται.

2. Τα νύχια και τα μαλλιά δεν συνεχίζουν να μεγαλώνουν μετά το θάνατο. Το δέρμα είναι που αφυδατώνεται και υποχωρεί, δημιουργώντας αυτή την εντύπωση.

3. Το Σινικό Τείχος δεν φαίνεται από το φεγγάρι. Για την ακρίβεια, καμία ανθρώπινη κατασκευή δεν φαίνεται από το φεγγάρι. Η πεποίθηση αυτή διαδόθηκε από τον Richard Haliburton, πολύ πριν την πρώτη αποστολή στη σελήνη.

4. Η μνήμη του χρυσόψαρου διαρκεί πολύ περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.

5. Οι νυχτερίδες δεν είναι τυφλές. Μπορεί τα περισσότερα είδη να χρησιμοποιούν τον ήχο για να προσανατολιστούν, αλλά όλα τους έχουν μάτια και μπορούν μια χαρά να δουν. Μάλιστα, πολλές εξ αυτών βλέπουν τέλεια και στο σκοτάδι.

6. Οι οικιακές μύγες δεν ζουν μόνο 24 ώρες. Ζουν κατά μέσο όρο από 20 έως 30 μέρες.

7. Δεν θα βλάψετε έναν υπνοβάτη ξυπνώντας τον. Αντιθέτως, εκείνος μπορεί να βλάψει τον εαυτό του σκοντάφτοντας πάνω σε αντικείμενα ή πέφτοντας από σκάλες καθώς περπατά ενώ κοιμάται.

8. Η μυωπία δεν προκαλείται από το διάβασμα ή από την τηλεόραση, ούτε επηρεάζεται από τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας γνωστός τρόπος πρόληψής της.

9. Ο κεραυνός μπορεί μια χαρά να χτυπήσει το ίδιο σημείο δύο φορές – και τρεις και τέσσερις και εκατό.

10. Δεν χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας. Η φράση αποδίδεται στον Αμερικανό ψυχολόγο και φιλόσοφο William James, που -απ’ ό,τι φαίνεται- τη χρησιμοποίησε μεταφορικά.

Πηγή: in2life.gr


Τι σκοπό έχουν αυτές οι διώξεις; Παραιτήθηκε και ο γραμματέας της ΔΑΠ ΑΕΙ με σοβαρές καταγγελίες




Κώστας Βουκελάτος

Διάβασα στο parapolitika.gr και αναρωτιέμαι τι σκοπό έχουν αυτές οι διώξεις; Εάν νομίζουν κάποιοι ότι αυτά που γίνονταν τα προηγούμενα 5 χρόνια έχουν θέση σήμερα που υποτίθεται ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αλλάξει σελίδα είναι γελασμένοι και μόνο κακό κάνουν.

Τέτοιες ενέργειες πληγώνουν την παράταξη ο διωγμός στελεχών που ήταν πάντα στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη είναι αδιανόητος και δεν κάνει καλό στην Νέα Δημοκρατία.

Ο Σωτήρης Πολύζος και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης ήταν πάντα στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη και του επίτιμου πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη όσοι ξέρουμε και έχουμε ζήσει την περίοδο του 2010 ξέρουμε τον ρόλο και των δύο στελεχών της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ.

Την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ ανακοίνωσε ο Σωτήρης Πολύζος μέσω ανακοίνωσης στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook.

 Ο πρώην -πλέον- γραμματέας της γαλάζιας φοιτητικής παράταξης αφήνει σαφεις αιχμές για αντικαταστατικές διαδικασίες ενόψει της εκλογής νέου προέδρου της ΟΝΝΕΔ,

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά παραίτηση μετά από εκείνη του Σάκη Ιωαννίδη και του Κώστα Μητσόπουλου, προέδρου και αντιπροέδρου της ΟΝΝΕΔ.

Η ανακοίνωση παραίτησης:

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι ιδέα!


Ξεκίνησα τη θητεία μου ως Γραμματέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων, με την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, συναισθανόμενος πλήρως τη βαριά ευθύνη που μου αναλογεί για να κρατήσω ζωντανό το ζωτικότερο κομμάτι της Οργάνωσής μας. Όντας χρόνια μέρος του φοιτητικού συνδικαλισμού και γνωρίζοντας καλά από μάχες δύσκολες και συνθήκες αντίξοες, σήκωσα  αμέσως τα «μανίκια» και ξεκίνησα τη σκληρή δουλειά μαζί με τους χιλιάδες ΔΑΠίτες ανά την Ελλάδα. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, και ιδίως μετά την πολύμηνη εσωκομματική διαδικασία, του κομματικού μας φορέα, που προκάλεσε έντονη εσωστρέφεια και στις δικές μας οργανώσεις, ήρθα αντιμέτωπος με πολλά διαδικαστικά και οργανωτικά ζητήματα  που δυσχέραιναν πλήρως την ουσιαστική λειτουργία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ελάχιστος υλικοτεχνικός εξοπλισμός, ανυπαρξία βασικών παροχών για τα κεντρικά μας γραφεία και έντονη δυσαρέσκεια –ως απότοκο των δυσθεώρητων προβλημάτων που συνεχώς ανέκυπταν- από κάθε οργάνωση για την αδυναμία τους να λειτουργήσουν παραγωγικά. Δε με φόβισε όμως τίποτα από όλα αυτά καθώς ξέρω από προβλήματα και γνωρίζω από λύσεις και κυρίως ξέρω καλά το πάθος των αγωνιστών, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που δε δειλιάζουν ποτέ. 

Αυτό που πραγματικά με «αφόπλισε» ήταν οι κινήσεις για αντικαταστατική επίσπευση των διαδικασιών της ΟΝΝΕΔ, με εν ενεργεία εκλεγμένο Πρόεδρο από χιλιάδες Οννεδίτισσες & Οννεδίτες, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση και προγραμματισμό. Αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο, συνολικά την Οργάνωση αλλά και τη συνέχεια λειτουργίας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Η έντονη εσωστρέφεια που ήδη έχει ξεκινήσει, σκοπίμως ή μη, σε όλες τις Οργανώσεις, ανά την Ελλάδα, λίγο καιρό πριν τη μεγάλη πολιτική μάχη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, τις φοιτητικές εκλογές, είναι αυτό που πραγματικά με κάνει ν’ ανησυχώ.

Ως εκ τούτου, για λόγους ευθιξίας και πολιτικής αξιοπρέπειας και θέλοντας να δηλώσω με βροντερό τρόπο την ανησυχία μου για τον κίνδυνο που διατρέχει η Οργάνωση,  νιώθω την ανάγκη να υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ και συγκεκριμένα από Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων.Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ, από καρδιάς, στον Πρόεδρο Σάκη Ιωαννίδη για την εμπιστοσύνη του, στα υπόλοιπα μέλη του Εκτελεστικού για την άψογη συνεργασία που είχαμε και κυρίως σε όλες τις Δαπίτισσες και όλους τους Δαπίτες ανά την Ελλάδα. 

Συνεχίζω στρατιώτης της Παράταξης για τις νίκες που οφείλουμε να φέρουμε ,όλοι μαζί, ενωμένοι, με κοινό στόχο και πορεία βασισμένη στις αρχές και τις αξίες της μεγάλης Κεντροδεξιάς Παράταξης.


Μέχρι το 2050 «οι μισοί θα έχουν μυωπία»





Σχεδόν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, θα χρειάζονται γυαλιά για να βλέπουν μακριά

Αν η σημερινή αυξητική τάση συνεχιστεί, μέχρι το 2050 ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, σχεδόν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, θα χρειάζονται γυαλιά για να βλέπουν μακριά, προβλέπει διεθνής μελέτη οφθαλμιάτρων. Η μυωπία οφείλεται σε παραμόρφωση του βολβού του ματιού, λόγω της οποίας το είδωλο εστιάζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, αντί ακριβώς πάνω του. Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής δεν βλέπει μακριά.

Επιδημία

Οι οφθαλμίατροι προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να εξηγήσουν την επιδημία μυωπίας που μαίνεται σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ το ποσοστό των νέων ενηλίκων που πάσχουν από μυωπία διπλασιάστηκε σε 50 χρόνια και φτάνει πλέον το 50%. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική στην Ανατολική Ασία: πριν από 60 χρόνια, μόλις το 10-20% του πληθυσμού της Κίνας είχε μυωπία. Σήμερα, το 90% των εφήβων και των νέων ενηλίκων χρειάζονται γυαλιά για μακριά. Και στην πόλη της Σεούλ, το ποσοστό των 19χρονων ανδρών που παρουσιάζουν μυωπία φτάνει το εντυπωσιακό 96,5%.

Στην Ελλάδα, μελέτη του 2001 έδειχνε ότι η μυωπία πλήττει το 36,8% των εφήβων 14 έως 18 ετών. Η κληρονομικότητα πιθανότατα παίζει κάποιο ρόλο, σίγουρα όμως υπάρχουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η πολύωρη παραμονή σε εσωτερικούς χώρους και ενδεχομένως το διάβασμα από μικρή απόσταση.  Σήμερα, εκτιμά η νέα μελέτη στην επιθεώρηση Opthalmology, περίπου 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από μυωπία. Και αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, ο αριθμός αυτός θα εκτιναχθεί στα 4,8 δισ., αριθμός που αντιστοιχεί στο ήμισυ της εκτίμησης για το μέγεθος του παγκόσμιου πληθυσμού στα μέσα του αιώνα.

Η αύξηση

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή αύξηση των ασθενών δεν θα οφείλεται απλά στην αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά και σε αύξηση της συχνότητας της μυωπίας. Η ραγδαία αύξηση του ποσοστού των ασθενών στον γενικό πληθυσμό αποδίδεται σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες, κυρίως αλλαγές του τρόπου ζωής που προκύπτουν από έναν συνδυασμό μειωμένου χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους και αυξημένων δραστηριοτήτων κοντινής απόστασης, μεταξύ άλλων παραγόντων» γράφουν οι συντάκτες της μελέτης στην Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη.

Τονίζουν ακόμα ότι οι υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη διαχείριση αυτού του διογκούμενου προβλήματος δημόσιας υγείας. Οι στρατηγικές που μπορούννα ακολουθήσουν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους είναι η ετήσια εξέταση στον οφθαλμίατρο αλλά και «η αύξηση του χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους και η μείωση του χρόνου που αφιερώνει κανείς σε δραστηριότητες κοντικής απόστασης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών που απαιτούν συνεχή εστίαση από μικρή απόσταση» λέει ο καθηγητής Κόβιν Ναϊντού, μέλος της ερευνητικής ομάδας και διευθύνων σύμβουλος του αυστραλιανού Ινστιτούτου Όρασης «Μπράιεν Χόλντεν».

Η θεωρία ότι η μυωπία σχετίζεται με την πολύωρη παραμονή σε εσωτερικούς χώρους γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτή, ωστόσο ο μηχανισμός του φαινομένου είναι λιγότερο σαφής. Μια υπόθεση για την οποία υπάρχουν κάποιες ενδείξεις είναι ότι η μυωπία προκαλείται από την έλλειψη ηλιακής ακτινοβολίας. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Τύμπιγκεν στη Γερμανία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κοτόπουλα το 2009, έδειχνε ότι το φως υψηλή έντασης μειώνει δραστικά τον κίνδυνο. Το ίδιο βρέθηκε αργότερα να ισχύει στους πιθήκους ρέζους.




Πηγή : cretalive.gr


Μπούρας για λίστα Μπόργιανς: Η κυβέρνηση εξευτελίζεται! Η γελοιότητα έχει όρια



Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο Κωνσταντίνος Μπούρας, πρώην διευθυντής του γραφείου του Αντώνη Σαμαρά μετά τις καταγγελίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πως παρέμβαση του τέως πρωθυπουργού η τότε κυβέρνηση δεν πήρε στα χέρια της τη λίστα Μπόργιανς. Ο κ. Μπούρας κάνει λόγο για γελοιότητες και κατηγορεί την κυβέρνηση πως ραδιουργίες και ψέμματα.

«Η γελοιότητα, έχει και όρια. Όταν όμως υποκαθίσταται από την αθλιότητα, τα ψεύδη και την παραπληροφόρηση, γίνεται επικίνδυνη. Δυστυχώς, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθοδηγείται από την ραδιουργία και το ψέμα, κάτι που την οδηγεί στον εξευτελισμό. Έναντι αυτής της αθλιότητας, τον λόγο έχουν τα ελληνικά δικαστήρια», αναφέρει σε επίσημη δήλωσή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Μπούρας.

«Η λίστα με Έλληνες καταθέτες δεν προτάθηκε να δοθεί ποτέ σε μένα ή οποιονδήποτε καθ ύλην αρμόδιο υπουργό. Η μόνη επικοινωνία που είχα με τον κ. Πρόξενο, ήταν όταν με ενημέρωσε τηλεφωνικά για την πρόθεση του κ. Μπόργιανς περί παροχής τεχνικής βοήθειας για ζητήματα φοροδιαφυγής από το κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Του απάντησα ότι καταρχήν η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες με κράτη, όχι κρατίδια, και του συνέστησα να απευθυνθεί στον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό», τονίζει στη δήλωσή του ο πρώην διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού επί Αντώνη Σαμαρά.

«Η αγωνιώδης απόπειρα της κυβέρνησης να απεγκλωβιστεί από τα εκρηκτικά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που η ίδια δημιούργησε, δεν θα πετύχει. Όσο χαμηλά κι αν πέσει, όση λάσπη κι αν χρησιμοποιήσει, όσο κι αν δουλέψει ο καλοστημένος μηχανισμός προπαγάνδας, το Προσφυγικό, το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό θα μείνουν και θα αξιολογούν αμείλικτα τον πρωθυπουργό και όσα ο ίδιος υποσχέθηκε στο λαό για να πάρει την εξουσία», αναφέρει και υποστηρίζει πως ο ίδιος ο κ. Μπόργιανς σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ «δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι παρέλαβε τα στοιχεία για λίστα Ελλήνων καταθετών την Άνοιξη του 2015 (επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) και την παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) τον Νοέμβριο του 2015».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Καραγιαννίδη, επιχείρησε να εμπλέξει την προηγούμενη κυβέρνηση με συνεχείς υπαινιγμούς και ερωτήσεις μπερδεύοντας εσκεμμένα την πρόταση του κρατιδίου Ρηνανίας – Βεστφαλίας για παροχή τεχνικής βοήθειας στη χώρα με την δήθεν ύπαρξη λίστας φοροφυγάδων το 2012, που όμως ο ίδιος ο κ. Μπόργιανς δήλωσε ότι την περιήλθε στα χέρια του την Άνοιξη του 2015, επί κυβερνήσεως κ. Τσίπρα», σημειώνει.

Το κείμενο της ανακοίνωσης του Κωνσταντίνου Μπούρα

Με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός μου, σε δήθεν αποκαλύψεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την λίστα Μπόργιανς δηλώνω: 

«Η αγωνιώδης απόπειρα της κυβέρνησης να απεγκλωβιστεί από τα εκρηκτικά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που η ίδια δημιούργησε, δεν θα πετύχει. Όσο χαμηλά κι αν πέσει, όση λάσπη κι αν χρησιμοποιήσει, όσο κι αν δουλέψει ο καλοστημένος μηχανισμός προπαγάνδας, το Προσφυγικό, το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό θα μείνουν και θα αξιολογούν αμείλικτα τον πρωθυπουργό και όσα ο ίδιος υποσχέθηκε στο λαό για να πάρει την εξουσία. Ποσά ψέματα άραγε θα πει για να διατηρηθεί σε αυτή, και πόσοι λεκέδες ατιμίας θα αφήσουν ακόμα το στίγμα τους σε αυτή την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα; 

Δηλώνω λοιπόν: 

Πρώτον, ο ίδιος ο κ. Μπόργιανς σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό (ΣΚΑΙ, στην εκπομπή Ιστορίες, στις 27 Ιανουαρίου 2016) δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι παρέλαβε τα στοιχεία για λίστα Ελλήνων καταθετών την Άνοιξη του 2015 (επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) και την παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) τον Νοέμβριο του 2015.  

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Καραγιαννίδη, επιχείρησε να εμπλέξει την προηγούμενη κυβέρνηση με συνεχείς υπαινιγμούς και ερωτήσεις μπερδεύοντας εσκεμμένα την πρόταση του κρατιδίου Ρηνανίας – Βεστφαλίας για παροχή τεχνικής βοήθειας στη χώρα με την δήθεν ύπαρξη λίστας φοροφυγάδων το 2012, που όμως ο ίδιος ο κ. Μπόργιανς δήλωσε ότι την περιήλθε στα χέρια του την Άνοιξη του 2015, επί κυβερνήσεως κ. Τσίπρα. Η πρώτη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε στον κ. Στουρνάρα. Υπήρξε άμεση και έντονη απάντηση στην προπαγάνδα ΣΥΡΙΖΑ – διάψευση. Η δεύτερη επίθεση, έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών, με γραπτή ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε ανοιχτή – δημόσια επιστολή του τέως υφυπ. Εξωτερικών, κ. Κούρκουλα, με την οποία κατακεραύνωσε και αποκάλυψε τα ψέματα και την παραπληροφόρηση. Η τρίτη είναι σε μένα… Αιδώς Αργείοι! 

Τρίτον, η λίστα με Έλληνες καταθέτες δεν προτάθηκε να δοθεί ποτέ σε μένα ή οποιονδήποτε καθ ύλην αρμόδιο υπουργό. Η μόνη επικοινωνία που είχα με τον κ. Πρόξενο, ήταν όταν με ενημέρωσε τηλεφωνικά για την πρόθεση του κ. Μπόργιανς περί παροχής τεχνικής βοήθειας για ζητήματα φοροδιαφυγής από το κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Του απάντησα ότι καταρχήν η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες με κράτη, όχι κρατίδια, και του συνέστησα να απευθυνθεί στον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό.  

Η γελοιότητα, έχει και όρια. Όταν όμως υποκαθίσταται από την αθλιότητα, τα ψεύδη και την παραπληροφόρηση, γίνεται επικίνδυνη. Δυστυχώς, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθοδηγείται από την ραδιουργία και το ψέμα, κάτι που την οδηγεί στον εξευτελισμό… 
Έναντι αυτής της αθλιότητας, τον λόγο έχουν τα ελληνικά δικαστήρια».

Για την ίδια υπόθεση, ανακοίνωση εξέδωσε και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος επισύναψε και δυο έγγραφα.

Η ανακοίνωση του Γιώργου Μαυραγάνη

Σε σχέση με τη γραπτή απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών στη Βουλή και τα συνοδευτικά έγγραφα που διαβίβασε διευκρινίζω τα εξής: 

1. Η επιστολή του Προξένου της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ κ. Πλεξίδα απεστάλη από τη Γερμανία στις 19 Νοεμβρίου 2012. Στην επιστολή επισυνάπτεται επιστολή του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας κ. Walter-Borjans, με την οποία προσκαλεί Έλληνες αξιωματούχους για επίσκεψη στο κρατίδιό του. 

2. Ο ίδιος ο κ. Walter-Borjans, με συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ που προβλήθηκε στις 26.1.2016, δηλώνει: «Δεν υπήρχε κάποια λίστα. Του είπα [του Έλληνα Προξένου] ότι μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με την εμπειρία που είχαμε» και στην ίδια συνέντευξη «Δεν είχε να κάνει με κάποια λίστα. Η γνώση μας για τη λίστα είναι από την περασμένη άνοιξη».


Άρα, σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το 2012 δεν υπήρχαν πληροφορίες με βάση τις οποίες θα μπορούσε να εφαρμοσθεί η Οδηγία της ΕΕ 16/2011 (άρθρο 9 παρ. 11), η οποία προβλέπει την αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών. Σύμφωνα με την Οδηγία, η αρμόδια αρχή ενός κράτους μέλους υποχρεωτικά κοινοποιεί στην αρμόδια αρχή του άλλου κράτους μέλους πληροφορίες όταν έχει λόγους να υποθέτει ότι στο δεύτερο κράτος μέλος υφίσταται διαφυγή φόρων με την οποία μπορεί να σχετίζονται αυτές οι πληροφορίες. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. 

3. Στη διαδρομή μου στην πολιτική υπηρέτησα σταθερά τη νομιμότητα και υπερασπίστηκα απαρέγκλιτα το δημόσιο συμφέρον όπως προκύπτει και από τα συνημμένα.


Πηγή : newsit.gr



Η Aston Martin του Τζέιμς Μποντ στο «Spectre» πουλήθηκε έναντι 2.434.500 λιρών (3,134 εκατομμύρια ευρώ)



Ένα αυτοκίνητο Aston Martin DB10 που σχεδιάστηκε για την πιο πρόσφατη ταινία του Τζέιμς Μποντ με τον τίτλο "Spectre" πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι περίπου 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων, πολύ πάνω από την τιμή εκτίμησης.

Η συγκεκριμένη Άστον Μάρτιν, αυτοκίνητο μιας μάρκας που έχει συνδεθεί με τον πράκτορα 007, ήταν μία από τις δέκα που κατασκευάστηκαν για την ταινία, στην οποία ο Ντάνιελ Κρεγκ ενσαρκώνει για τέταρτη φορά τον διάσημο ρόλο. Οι περισσότερες είχαν υποστεί τροποποιήσεις για τις ανάγκες της ταινίας, με τις δύο, περιλαμβανομένης και αυτής που πουλήθηκε, να έχουν μείνει ως αυτοκίνητα έκθεσης.

Οι προσφορές για την "Spectre Silver" DB10, η οποία προσφερόταν στο πλαίσιο της δημοπρασίας "James Bond Spectre: The Auction", διήρκεσαν κάτι λιγότερο από πέντε λεπτά, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Christie's.

Με τιμή εκτίμησης 1.000.000 έως 1.500.000 λίρες, το αυτοκίνητο του Τζέιμς Μποντ πουλήθηκε τελικά έναντι 2.434.500 λιρών (3,134 εκατομμύρια ευρώ).



Το "Spectre", η 24η ταινία Τζέιμς Μποντ έχει αποφέρει περίπου 879 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις σε όλο τον κόσμο μετά την κυκλοφορία της στα τέλη Οκτωβρίου.


Ολάντ: «Δεν μπορούμε να μεταθέτουμε στην Ελλάδα την ευθύνη που είναι δική μας»



Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter από τις Βρυξέλλες ότι το τέλος του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας της Σένγκεν, θα σηματοδοτούσε «το τέλος της Ευρώπης».

«Εάν καταλήγαμε εκεί (στο τέλος της Σένγκεν), αυτό θα ήταν «το τέλος της Ευρώπης υπό την έννοια της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των Ευρωπαίων» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τα κράτη μέλη της Σένγκεν πρέπει να «σκεφτούν λογικά ως Ευρωπαίοι» αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα και να μην «μεταθέτουν σε μία χώρα, την ευθύνη που είναι δική μας» υπογράμμισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους.

«Αυτό είναι το μείζον ζήτημα απόψε (…) Εάν τα εσωτερικά σύνορα κλείσουν, εάν η συμφωνία Σένγκεν δεν εφαρμόζεται πλέον, αυτοί οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα, μία χώρα που αντιμετωπίζει ήδη σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, η οποία τι θα κάνει;» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ, προσφέροντας στήριξη, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή : tovima.gr


Ασφυκτική η κατάσταση στα νησιά -Πάνω από 11.000 πρόσφυγες σε 3 ημέρες



Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες πασχίζουν να βρουν μία λύση για να ανταποκριθούν στην απίστευτου μεγέθους προσφυγική κρίση, τα «κύματα» των αφίξεων προς τα ελληνικά νησιά συνεχίζουν με αμείωτη ένταση, δημιουργώντας μία ασφυκτική κατάσταση.

Μόνο σε μόλις τρεις ημέρες, περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στις ελληνικές ακτές, ενώ πλέον «βουλιάζει» και το Καστελόριζο, καθώς οι παράνομοι διακινητές άνοιξαν νέα δίοδο, με αυτό τον προορισμό.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δηλώνει ότι η κατάσταση στο Καστελόριζο- όπου πλέον οι πρόσφυγες είναι διπλάσιοι από τους κατοίκους- αντιμετωπίζεται με παρεμβάσεις.

Εφτασαν 11.218 πρόσφυγες σε 3 ημέρες

Αν και το διήμερο 14-15 Φεβρουαρίου πέρασαν στα ελληνικά νησιά 51 και 181 άτομα αντίστοιχα, ακολούθησε ένα τεράστιο «κύμα» προσφύγων και μεταναστών. Στις 16 Φεβρουαρίου έφτασαν στις ελληνικές ακτές 1.783 άτομα, την επόμενη ημέρα 4.611 και ακολούθησαν 4.824 άτομα στις 18 Φεβρουαρίου.

Δηλαδή, συνολικά, έφτασαν 11.218 πρόσφυγες μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η «Καθημερινή».

Περίπου 750 στο Καστελόριζο

Στον «χάρτη» των παράνομων διακινητών μπήκε και το Καστελόριζο, με εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν εκεί τις τελευταίες ημέρες. Συνολικά έφτασαν περίπου τους 750, τη στιγμή που οι κάτοικοι του νησιού αυτή την εποχή δεν ξεπερνούν τους 250. Και επιπλέον, είναι μικρός ο αριθμός των λιμενικών και αστυνομικών που υπηρετούν στο Καστελόριζο.

Δρίτσας: Κανείς δεν μένει αδρανής, έχουν γνώση οι φύλακες

Αντιδρώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, για την κατάσταση στο Καστελόριζο, ο Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται.

«Εχουν γνώση οι φύλακες και κανείς υπηρεσιακά και πολιτικά δε μένει αδρανής μπροστά σε μια τέτοια περίπτωση», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και απαντώντας στον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος είχε αναφέρει ότι το νησί έχει αφεθεί στην τύχη του, καθώς ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τις δυνατότητες φιλοξενίας του νησιού.

Ο κ. Δρίτσας αναγνώρισε ότι υπάρχει ειδική κινητικότητα στο Καστελόριζο τις τελευταίες ημέρες, αλλά πρόσθεσε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται καθώς, όπως ανέφερε, «ήδη εχθές ένα πλοίο παρέλαβε από το νησί 400 άτομα που είχαν ταυτοποιηθεί ενώ τα ξημερώματα έφθασε στο Καστελόριζο, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, το οποίο θα παραλάβει άλλα 400 έως 500 άτομα», ενώ υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις, τις οποίες δεν θέλησε να αναλύσει περισσότερο.

«Το να χρησιμοποιεί κανείς μια ευαίσθητη εξέλιξη, για λόγους πολιτικής αντιπαράθεσης δημιουργώντας παράλληλα ένα κλίμα κινδύνου, δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων», πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας, αποδίδοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο γεγονός, ότι «η κυβέρνησή μας επιμένει να ασκήσει πολιτική και πέραν της εποπτείας».



Πηγή:  iefimerida.gr 


Ελπίδες για τους διαβητικούς




Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν στο εργαστήριο μίνι-στομάχια, τα οποία, όταν μεταμοσχεύθηκαν σε ποντίκια, παρήγαγαν ινσουλίνη, ρυθμίζοντας πλήρως τη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα των πειραματόζωων.
         

Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να αντικαταστήσουν τα βήτα-κύτταρα του παγκρέατος, που παράγουν ινσουλίνη και τα οποία καταστρέφονται στην περίπτωση του διαβήτη. Αυτή τη φορά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα από ιστό του στομάχου έχουν την μεγαλύτερη δυνατότητα να επαναπρογραμματισθούν και να μετατραπούν σε κύτταρα παραγωγής ινσουλίνης.
         

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Τσιάο Τσου του Τμήματος Βλαστικών Κυττάρων και Αναγεννητικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell Stem Cell", πήραν κύτταρα από το στομάχι πειραματόζωων, καλλιέργησαν στο εργαστήριο μικροσκοπικά στομάχια και αυτά τα μικροσκοπικά όργανα, όταν στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκαν στα ποντίκια, παρήγαγαν επαρκή ινσουλίνη. 
         

Για να γίνει κάτι τέτοιο, προηγουμένως οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά τα ποντίκια, προκειμένου να ενεργοποιήσουν τρία συγκεκριμένα γονίδια, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπουν τα άλλα είδη κυττάρων σε βήτα-κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Ψάχνοντας όλο το σώμα των ζώων, από την μύτη ως την ουρά, οι επιστήμονες -προς μεγάλη έκπληξή τους- ανακάλυψαν πως τα κύτταρα στο κάτω μέρος του στομάχου (στον πυλωρό που συνδέει το στομάχι με το λεπτό έντερο) είναι αυτά που μετατρέπονται ευκολότερα από οποιαδήποτε άλλα σε κύτταρα παραγωγής ινσουλίνης.
         

Οι ερευνητές κατέστρεψαν όλα τα παγκρεατικά βήτα-κύτταρα των πειραματόζωων και άφησαν ορισμένα από τα ποντίκια (εκτός από μία ομάδα ελέγχου) να εξαρτώνται μόνο από τα αντίστοιχα κύτταρα των μεταμοσχευμένων μίνι-στομάχων. Ενώ τα ζώα της ομάδας ελέγχου (που δεν είχαν μεταμοσχευμένο όργανο) πέθαναν μέσα σε δύο μήνες, τα ζώα με την ινσουλίνη από τα μεταμοσχευμένα μίνι-στομάχια είχαν φυσιολογικά επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα τους έξι μήνες μετά.
         

Στόχος των ερευνητών είναι να κάνουν κάτι ανάλογο σε διαβητικούς ανθρώπους: να πάρουν κύτταρα από το στομάχι τους, να τα καλλιεργήσουν εργαστηριακά σε ένα μίνι-όργανο, το οποίο μετά θα μεταμοσχευθεί στον ασθενή και θα τον τροφοδοτεί με κύτταρα παραγωγής ινσουλίνης. «Ακριβώς πάνω σε αυτό εργαζόμαστε τώρα και νιώθουμε μεγάλο ενθουσιασμό», δήλωσε ο Τσου.



Πηγή : protothema.gr


Η τέχνη συναντά το αυτοκίνητο στο Ζάππειο



Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου η Mercedes-Benz θα υποδεχθεί το κοινό σε μια μοναδική έκθεση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού των 130 χρόνων από την δημιουργία του πρώτου αυτοκινήτου!   

Η Mercedes-Benz Ελλάς παρουσιάζει μια μοναδική έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο, η οποία θα λάβει χώρα το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου από τις 10:00 έως τις 19:00. Ονομάζεται "Mercedes-Benz Circle of Art Exhibition" και πραγματοποιείται για να γιορτάσει τα 130 χρόνια, από την κατασκευή του πρώτου αυτοκινήτου. Μοντέλα της εταιρείας που έχουν «γράψει» ιστορία θα είναι εκεί, όπως και αντικείμενα από το Mercedes-Benz Classic Center της Στουτγάρδης. 

Την εικαστική επιμέλεια της έκθεσης είχε η Δάφνη Ζουμπουλάκη, ενώ συνέβαλλαν με αλφαβητική σειρά οι Μαρίνα Βερνίκου, Τάκης Διαμαντόπουλος, Θοδωρής Ζουμπουλάκης, Κάτια Ζυγούλη, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, Γιώργος Κελέφης, Μιχάλης Κεφαλογιάννης και Βένια Μπεχράκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τρία θρυλικά μοντέλα της Mercedes-Benz, μια SL 190 Cabrio, ένα 170 Sedan και ένα 220 Sedan. Αυτά θα πλαισιώνονται από εννέα μοντέλα της σύγχρονης γκάμας της εταιρείας, δηλαδή την A-Class, την CLA, την GLA, την C-Class Sedan, την C-Class Coupe, την GLC, την GLE, την GLE Coupe και την ναυαρχίδα S-Class. 






Πηγή : gazzetta.gr


Επιχειρηματίες από ανάγκη οι Ελληνες σημαντική η μικρή επιχειρηματικότητα



Κυριαρχούν οι μικρές και οι οικογενειακές επιχειρήσεις,στο βάραθρο η καινοτομία

Επιχειρηματίες από ανάγκη και μερικές φορές από απελπισία, και όχι λόγω ευκαιριών, γίνονται οι Ελληνες τα χρόνια της κρίσης, οι οποίοι μάλιστα στερούνται καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον, η αύξηση επιχειρηματικότητας που εμφανίστηκε το 2014 σταμάτησε το 2015 λόγω της πολιτικοοικονομικής αστάθειας και το 2016 είναι εύθραυστο. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας «Επιχειρηματικότητα 2014-15: Η δυναμική του επιχειρηματικού συστήματος στην Ελλάδα της κρίσης», που παρουσίασε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο του Global Entrepreneurship Monitor (GEM).

Ενίσχυση της εξωστρέφειας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 2014, μεταξύ άλλων, καταγράφονται σημαντική αύξηση των πολιτών που ξεκινούν νέα επιχειρηματική προσπάθεια, πτώση των ποσοστών διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και ενίσχυση της εξωστρέφειας. Από την άλλη πλευρά, τα περισσότερα επιχειρηματικά εγχειρήματα είναι αποτέλεσμα ανάγκης, χαρακτηρίζονται από έλλειψη καινοτομίας, ενώ κυριαρχούν οι μικρές και οι οικογενειακές επιχειρήσεις, στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα παραμένει ρηχή. Η βελτίωση σε ορισμένους δείκτες επιχειρηματικότητας που καταγράφεται στη μελέτη είναι πιθανόν να είναι εύθραυστη, καθώς το 2015 οι συνθήκες επιδεινώθηκαν εξαιτίας της αβεβαιότητας, της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης, της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών και της συρρίκνωσης της οικονομίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών που βρίσκεται σε αρχικά στάδια επιχειρηματικής ενεργοποίησης ανήλθε το 2014 σε 7,8% έναντι 5,2% το 2013, επίπεδα υψηλότερα από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του δείκτη (2003-2014). Τα πρώτα αποτελέσματα από την ανάλυση των στοιχείων για το 2015 καταγράφουν μικρή πτώση του δείκτη στο επίπεδο του 6,9%. Η συνεχιζόμενη ύφεση οδηγεί, συγκριτικά με άλλες χώρες, περισσότερους πολίτες στον επιχειρηματικό στίβο από ανάγκη παρά για λόγους αξιοποίησης πραγματικών επιχειρηματικών ευκαιριών. Η ελληνική επιχειρηματικότητα που κινητοποιείται από τον εντοπισμό ευκαιριών (30,5%) κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο των χωρών καινοτομίας (54,9%), ενώ, στον αντίποδα, το ποσοστό των ατόμων στην Ελλάδα που εισέρχονται στον επιχειρηματικό στίβο λόγω ανάγκης (43,6%) κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τον μέσο όρο των χωρών καινοτομίας (23,9%). Ετσι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης μεταξύ των χωρών καινοτομίας μελών της ΕΕ σε όρους επιχειρηματικότητας ευκαιρίας και στην πρώτη θέση της κατάταξης σε όρους επιχειρηματικότητας ανάγκης.

Το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει πως έχει διακόψει ή αναστείλει την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 2014 ανέρχεται στο 2,8% του πληθυσμού, χαμηλότερα δηλαδή από το αντίστοιχο ποσοστό το 2013 (4,8%) και σε μικρή απόσταση από τον μέσο όρο των χωρών καινοτομίας, στοιχείο που δείχνει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα άρχισε να θωρακίζεται απέναντι στην πολυετή κρίση. Είναι πιθανό τα επιχειρηματικά εγχειρήματα που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα εντός της κρίσης να είχαν καλύτερα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά που να διασφαλίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τη βιωσιμότητά τους. Ο οικονομικός παράγοντας και ειδικότερα η έλλειψη κερδοφορίας, με ποσοστό 68%, σημειώνεται ως ο βασικότερος λόγος διακοπής ή αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης.
Το 2014 διαφαίνεται μια στροφή στην εξωστρέφεια, ένδειξη που όμως δεν έχει αποκτήσει ακόμη σταθερά χαρακτηριστικά ώστε να μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε ότι η νέα επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα συμβάλλει σε μια συνολική αλλαγή στα χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας. Αναλυτικότερα, το 2014 το ποσοστό των επιχειρηματιών που απευθύνονται αποκλειστικά σε εγχώριους πελάτες είναι 41,8% έναντι 43,1% το 2013, ενώ το ποσοστό εκείνων που εξάγουν σε μικρό βαθμό είναι 40,5% σε σύγκριση με 43,1% το 2013, προς όφελος κυρίως των εγχειρημάτων που απευθύνονται στην αγορά εξωτερικού.

Η καθιερωμένη επιχειρηματικότητα

Η Ελλάδα καταγράφει έναν από τους υψηλότερους δείκτες καθιερωμένης επιχειρηματικότητας ανάμεσα στις χώρες καινοτομίας (12,8% το 2014). Το συγκεκριμένο εύρημα αντανακλά την πραγματική δομή της ελληνικής οικονομίας, στην οποία κυριαρχούν μικρές και ως επί το πλείστον οικογενειακές επιχειρήσεις. Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και ύστερα από πέντε χρόνια κρίσης - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων - η αντοχή της μικρής (σε μέγεθος) επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα παραμένει αξιοσημείωτη.

Αν και τα δεδομένα του GEM δείχνουν ότι σε όλες τις χώρες το βασικό κίνητρο για την επιχειρηματικότητα είναι η ευκαιρία, η εικόνα αυτή στην Ελλάδα διαφοροποιείται σημαντικά από το 2009 και μετά εξαιτίας της κρίσης. Τα ποσοστά εκείνων που παραμένουν στον επιχειρηματικό στίβο για λόγους ανάγκης - επειδή δηλαδή κρίνουν ότι δεν έχουν άλλη δυνατότητα εξασφάλισης εισοδήματος - πλησιάζουν πολύ τα ποσοστά εκείνων που παραμένουν με σκοπό την εκμετάλλευση ευκαιριών. Πρόκειται για ένα αρνητικό χαρακτηριστικό της καθιερωμένης επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, καθώς περίπου το ένα τρίτο των καθιερωμένων επιχειρηματιών μετά το 2009 δηλώνει ότι συνεχίζει να δρα επιχειρηματικά όχι γιατί επιδιώκει την εκμετάλλευση επιχειρηματικών ευκαιριών αλλά επειδή κρίνει ότι δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει τον βιοπορισμό σε κάποια άλλη απασχόληση.

Το 2014 σημειώνεται το χαμηλότερο ποσοστό (3,5%) καθιερωμένων επιχειρηματιών που απαντούν ότι όλοι οι πελάτες τους θεωρούν το προϊόν/υπηρεσία που προσφέρουν νέο και καινοτόμο, και το υψηλότερο (87,3%) εκείνων που απαντούν ότι κανένας πελάτης δεν το θεωρεί καινοτόμο. Ωστόσο είναι εντυπωσιακή η εξέλιξη του αθροίσματος όσων θεωρούν ότι όλοι οι πελάτες τους κρίνουν το προϊόν καινοτόμο και όσων πιστεύουν ότι αυτό ισχύει μόνο για κάποιους από τους πελάτες τους. Με το ξέσπασμα της κρίσης, το άθροισμα αυτό μειώνεται ραγδαία από 39,8% το 2008 σε 12,8% το 2014. Με άλλα λόγια, η κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά την καινοτομικότητα των καθιερωμένων επιχειρήσεων. Στην ουσία, αυτό έχει συμβεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, καθώς το ποσοστό των καθιερωμένων επιχειρηματιών που θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων/υπηρεσιών στις οποίες δραστηριοποιούνται από το ανώτατο σημείο του 88,1% το 2007 πέφτει στο 57,2% για το 2014. Φαίνεται λοιπόν ότι πράγματι αυτό που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια είναι η μείωση του αριθμού των καθιερωμένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις αγορές.

Οι επιπτώσεις στην απασχόληση

Σημαντική είναι η επίπτωση της κρίσης στην υφιστάμενη απασχόληση. Την περίοδο 2007-2010 το ποσοστό των καθιερωμένων επιχειρηματιών που απασχολούσαν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο υπερδιπλασιάστηκε, από το 40% στο 84%. Ωστόσο την περίοδο της κρίσης το ποσοστό μειώνεται και πάλι, και τα τελευταία χρόνια παραμένει σταθερό λίγο πάνω από το 60%. Ως προς την προσδοκώμενη απασχόληση, είναι εντυπωσιακή η σχεδόν απόλυτη ταύτισή της με την υφιστάμενη. Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι οι καθιερωμένοι επιχειρηματίες δεν προσδοκούν ότι θα δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης από τα σημερινά.

Η τεράστια πλειονότητα (94,6%) των καθιερωμένων επιχειρηματιών στην Ελλάδα το 2014 είχε εισόδημα από τη δραστηριότητά της χαμηλότερο από 40.000 ευρώ. Μόλις το 4,1% είχε εισόδημα μεταξύ 40.000 και 60.000 ευρώ, ενώ είναι πραγματικά μηδαμινό το ποσοστό εκείνων που υπερβαίνουν αυτό το επίπεδο. Ωστόσο, ενώ ως το 2009 πάνω από το 80% των καθιερωμένων επιχειρηματιών είχε εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ, το ποσοστό αυτό κατακρημνίζεται από το 2010 και φτάνει στα αμελητέα επίπεδα του 2014.

Το εύρημα αυτό εξηγεί εν πολλοίς το ότι ο βασικότερος λόγος διακοπής της επιχειρηματικής λειτουργίας, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες κατά 68%, είναι η έλλειψη κερδοφορίας της επιχείρησης. Με αυτό το δεδομένο είναι αναμενόμενη η σαφής αύξηση του φόβου της αποτυχίας τα χρόνια της κρίσης. Αυτό ισχύει τόσο σε επίπεδο γενικού πληθυσμού όσο και στο επίπεδο των ίδιων των επιχειρηματιών. Μάλιστα, αυτό δεν αφορά μόνο τους επιχειρηματίες αρχικών σταδίων που τώρα εισέρχονται στον επιχειρηματικό στίβο αλλά και τους καθιερωμένους. Στους τελευταίους, πάνω από το 60% τα χρόνια της κρίσης δηλώνει ότι φοβάται την αποτυχία.




Τσακίρη Τόνια
Πηγή : tovima.gr



Αποστολή 5.000 - 8.000 συνοριοφυλάκων στην Ελλάδα πρότεινε ο Γκίντερ Έτινγκερ




Αποστολή 5.000 - 8.000 συνοριοφυλάκων στην Ελλάδα, ούτως ώστε να ενισχύσουν τη φύλαξη του Αιγαίου, προτείνει ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ψηφιακή Αγορά Γκίντερ Έτινγκερ. Ο ίδιος τόνισε ότι η φυλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων στο Αιγαίο είναι υψίστης προτεραιότητας.

"Η Ελλάδα χρειάζεται άμεση βοήθεια", δηλώνει ο κ, Έτινγκερ στην Rheinische Post και ζητεί από την FRONTEX να εξασφαλίσει το απαραίτητο προσωπικό από τις άλλες χώρες-μέλη.

Ο Γερμανός Εεπίτροπος επιπλέον ζητεί περισσότερες ναυτικές μονάδες και ταχύπλοα και εκτιμά ότι είναι εφικτή η μείωση των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη, αλλά μόνο με κοινή δάση των κρατών-μελών.

"Είτε μαζί με την Αυστρία είτε χωρίς αυτήν, στο τέλος προέχει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση", δηλώνει και τάσσεται υπέρ μιας νέας συνόδου κορυφής με την Τουρκία.

"Έχω μεγάλη κατανόηση για την ακύρωση της συμμετοχής του πρωθυπουργού μετά τις επιθέσεις. Χρειαζόμαστε ωστόσο ένα νέο ραντεβού σύντομα", κατέληξε ο κ. Έτινγκερ.



Πηγή : mega


Πέθανε ο Ουμπέρτο Έκο



Ο ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας Ουμπέρτο Εκο, πέθανε την Παρασκευή στην Ιταλία σε ηλικία 84 ετών.

Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο εκδότης του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Ο Εκο πέθανε στο σπίτι του, στο Μιλάνο και η αιτία του θανάτου δεν έγινε γνωστή.

Ως σημειωτιστής, ο Εκο προσπαθούσε να ερμηνεύσει τους πολιτισμούς μέσω των συμβόλων -  όπως η γλώσσα, οι θρησκευτικές εικόνες, η μουσική, η κυκλοφοριακή σήμανση κλπ. Εγραψε πάνω από 20 βιβλία επί του θέματος και ήταν καθηγητής Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης.

Στο πρώτο μυθιστόρημά του, το "Ονομα του Ρόδου", που ήταν και η μεγαλύτερη εκδοτική επιτυχία του, ο Εκο συνδύασε την επιστήμη του με τη μεσαιωνική, αστυνομική πλοκή κι έγινε παγκοσμίως γνωστός. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1980 κι έχει πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα σε περίπου 30 γλώσσες. Το 1986 έγινε ταινία από τον Ζαν Ζακ Αρνό, με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι.

Ο Έκο γεννήθηκε στην Αλεσσάντρια του Πιεμόντε στις 5 Ιανουαρίου 1932. Από το 1975 έως το 2007 κατείχε την έδρα του Καθηγητή Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και από το 1988 ήταν πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Μαρίνο.

«Θα μας λείψει η ματιά του στον κόσμο»

«Ο Ουμπέρτο Έκο, ένας από τους πιο διασημότερους διανοούμενους της Ιταλίας, είναι νεκρός», ήταν ο τίτλος στον ιστότοπο της εφημερίδας Corriere della Sera.

«Ο Ουμπέρτο Έκο υπήρξε μια σημαντική παρουσία στην ιταλική πολιτιστική ζωή των τελευταίων 50 ετών, αλλά το όνομά του παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο, σε διεθνές επίπεδο, με την τεράστια επιτυχία του μυθιστορήματός του Το όνομα του Ρόδου», συνεχίζει η Κοριέρε ντέλα Σέρα.

«Ο κόσμος έχασε έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού», ανέφερε στον ιστότοπό της η Ρεπούμπλικα. «Θα μας λείψει η ματιά του στον κόσμο», συνέχισε.

Ο Ουμπέρτο Έκο και άλλα μεγάλα ονόματα της ιταλικής λογοτεχνίας είχαν αποφασίσει τον περασμένο Νοέμβριο να αποχωρήσουν από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Bompiani, ο οποίος εξαγοράστηκε πρόσφατα από τον οίκο Mondadori — της οικογένειας Μπερλουσκόνι — και να ενταχθούν σε έναν νέο, ανεξάρτητο οίκο, τον La nave di Teseo («Το πλοίο του Θησέα», αναφορά στον βασιλιά της Αθήνας της ελληνικής μυθολογίας).

Πολύγλωσσος, παντρεμένος με Γερμανίδα, ο Έκο είχε εξηγήσει πως ασχολήθηκε αργά με την λογοτεχνία διότι θεωρούσε τη συγγραφή μυθιστορημάτων ενασχόληση για παιδιά, κάτι «που δεν έπαιρνε στα σοβαρά».

Μετά Το όνομα του Ρόδου, ο Έκο δημοσίευσε μεταξύ άλλων Το εκκρεμές του Φουκώ (1988), Το νησί της προηγούμενης μέρας (1994), και τη Μυστηριώδη φλόγα της βασίλισσας Λοάνα (2004). Στο τελευταίο του μυθιστόρημα, Φύλλο μηδέν (2014), η πλοκή εκτυλίσσεται στον κόσμο του ιταλικού Τύπου τη δεκαετία του 1990.

Έγραψε παράλληλα δεκάδες δοκίμια, επιδεικνύοντας συχνά μια τάση εκλεκτικισμού, για τη μεσαιωνική αισθητική, την ποιητική του Τζέιμς Τζόις, τον Τζέιμς Μποντ, την ιστορία της ομορφιάς αλλά και της ασχήμιας.

Ο Έκο, που δεν έκρυβε ότι ανήκει στην αριστερά, ήταν κάθε άλλο παρά ένας συγγραφέας κλεισμένος σε γυάλινο πύργο. Συνέχιζε να γράφει τακτικά μια στήλη στο εβδομαδιαίο περιοδικό L'Espresso.

Η ευρύτητα του πνεύματός του δεν τον εμπόδιζε να εξετάζει με κριτική ματιά την εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας. «Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα να μιλάνε σε λεγεώνες ηλιθίων που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε μπαρ, αφού είχαν πιει κανένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν την κοινότητα. Τους αναγκάζαμε αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με ένα βραβείο Νόμπελ. Είναι η εισβολή των ηλιθίων», είχε πει, όπως υπενθύμισε η εφημερίδα Il Messaggero. Internal Notes



Καθημερινή


«Το σύμπαν δεν θα είναι ξανά το ίδιο»



Mετά την ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων το σύμπαν δεν θα είναι ξανά το ίδιο, θα αποκαλυφθούν ακόμα και οι πιο κρυφές γωνιές του, τόνισε ο καθηγητής θεωρητικής αστροφυσικής στο γερμανικό πανεπιστήμιο του Τούμπιγκεν, Κωνσταντίνος Κόκκοτας, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος αποφοίτων του ΑΠΘ, με αφορμή την πειραματική απόδειξη του φαινομένου.

Εκτίμησε, δε, ότι σε λιγότερο από μια δεκαετία θα μπορούμε να παρατηρούμε το σύμπαν από τη γέννηση του μέχρι σήμερα. 

Όπως εξήγησε, τα βαρυτικά κύματα που εκλύθηκαν στο πρώιμο σύμπαν, δευτερόλεπτα μετά τη Μεγάλη 'Έκρηξη, άφησαν το αποτύπωμα τους στη μικροκυματική ακτινοβολία. Επιπλέον, δεν αλληλεπέδρασαν με την ύλη, οπότε δεν άλλαξαν μορφή.

Οι ανιχνευτές του πειράματος LIGO στις ΗΠΑ ανίχνευσαν σήμα βαρυτικών κυμάτων, το οποίο εκτιμούν ότι προέρχονταν από δύο μαύρες τρύπες με μάζες 29 και 36 φορές μεγαλύτερες από τον ήλιο.

Εκτιμάται ότι, κατά τη συγχώνευση αυτών των δύο «τεράτων», υπήρξε απώλεια μιας ποσότητας μάζας περίπου τριπλάσιας από τον ήλιο, η οποία μετατράπηκε σε ενέργεια και στη συνέχεια σε βαρυτικά κύματα μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Αυτά τα κύματα ανίχνευσε τελικά το LIGO.

Ο κ. Κόκκοτας τόνισε ότι μεταξύ των ερωτημάτων που μένει να διερευνηθούν είναι, μεταξύ άλλων, εάν τα βαρυτικά κύματα ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός, εάν έχουν μάζα, αλλά και ποια είναι η δομή του χωροχρόνου στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε, μέσω Skype, η καθηγήτρια αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, Βίκυ Καλογερά, η οποία συμμετέχει στη διεθνή επιστημονική κοινοπραξία LIGO που έκανε τη βαρυσήμαντη ανακοίνωση για την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων. 

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι ανιχνευτές του LIGO θα ανοίξουν και πάλι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο για έξι μήνες, κατόπιν το 2017 για εννιά μήνες και το 2018, οπότε και η ευαισθησία τους θα είναι τριπλάσια σε σχέση με τη σημερινή.

Υπογράμμισε ότι ζει συγκλονιστικές στιγμές και ότι η ανακάλυψη ήρθε μετά από 15 χρόνια δουλειάς και προσπαθειών.

Δήλωσε περήφανη που είναι απόφοιτη του τμήματος φυσικής του ΑΠΘ και πρόσθεσε ότι η εκπαίδευση που έλαβε ήταν η βάση για όσα έχει πετύχει.
Ο κ. Κόκκοτας κατέχει την έδρα θεωρητικής αστροφυσικής στο πανεπιστήμιο του Τούμπιγκεν της Γερμανίας από το 2007. Υπήρξε καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ απ’ όπου παραιτήθηκε το 2014. Από το 2010 είναι καθηγητής και στο Georgia Institute of Technology των ΗΠΑ.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.gr


Λατρεία Ολάντ για την Ελλάδα! Αδιάφορος και φλεγματικός για ένα Brexit



Η Ελλάδα είναι η Ιστορία μας και ο Πολιτισμός μας δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ εξηγώντας σε συζήτηση με τους ακροατές του γαλλικού ραδιοσταθμού France Inter τους λόγους για τους οποίους ήταν αντίθετος με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, την εποχή του Grexit. Αντίθετα στη συζήτηση για πιθανό Brexit ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει να κρατάει φλεγματική στάση.

Ήταν μια δίωρη ζωντανή σύνδεση της κρατικής France Inter σήμερα το απόγευμα με τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν ο Γάλλος πρόεδρος για τη Σύνοδο Κορυφής.


Σε ερώτηση Γάλλου ακροατή σχετικά με τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη Μεγάλη Βρετανία σε σύγκριση με την αντιμετώπιση που είχε ο Α. Τσίπρας την εποχή του Grexit, ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στις δικές του προσπάθειες και την υποστήριξή του στην Ελλάδα και θύμισε την ολονύχτια διαπραγμάτευση ( τον Ιούλιο) με τον Αλέξη Τσίπρα και την Άγγελα Μέρκελ.

Με παρέμβασή του ο συντονιστής δημοσιογράφος υπογράμμισε :

«Αναγνωρίζετε ότι δεν χρησιμοποιείτε προς τους Έλληνες τον ίδιο τόνο που χρησιμοποιείτε προς τους Βρετανούς».

«Κάναμε για τους Έλληνες ό,τι δεν θα κάνουμε για τους Βρετανούς» απάντησε ο Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε :

«Δανείσαμε την Ελλάδα με 70 δισ. ευρώ, είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Χρησιμοποιήσαμε δημοσιονομικούς πόρους για την Ελλάδα. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα δώσουμε τίποτα στη Μεγάλη Βρετανία.

Και εγώ σας το λέω απλά: εάν οι Βρετανοί θελήσουν να βγουν από την Ευρώπη θα λυπηθώ. Θα λυπηθώ για την Ευρώπη, θα λυπηθώ για τη Μ. Βρετανία, θα λυπηθώ για τη Γαλλία, γιατί είμαστε σύμμαχοι με τους Βρετανούς. Θα το καταγράψω όμως και θα προχωρήσω παίρνοντας πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος.

Για την Ελλάδα όμως ήταν διαφορετικά. Θεωρούσα ότι υπήρχε κάτι που είχε σχέση με την Ιστορία, γιατί η Ελλάδα είναι η Ιστορία μας, είναι μάλιστα ο Πολιτισμός μας. Παράλληλα δε ήταν και θέμα της θεμελιώδους αρχής της ευρωζώνης, να παραμένουν στο εσωτερικό της οι χώρες και ιδιαίτερα αυτές που έχουν δυσκολίες.

Εάν είχαμε διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, σήμερα δεν θα μπορούσαμε να της ζητούμε να κάνει προσπάθειες για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Μίλησα άλλωστε για το θέμα με τον Αλέξη Τσίπρα και ο ίδιος έκανε παρέμβαση λέγοντας ότι μας ζητάτε να προστατεύσουμε τα σύνορα και όταν η Ελλάδα είναι σε δυσκολία δεν της δίνετε αυτά που περιμένει, δήλωσε ο Φ. Ολάντ.



Πηγή : newsit.gr


Λεβέντης: Αν δεν δεχθεί ο Μητσοτάκης να συμμετάσχει σε Οικουμενική, θα το κάνει ο Καραμανλής με 40 βουλευτές



Ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί μία οικουμενική κυβέρνηση, εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, σύμφωνα με τον οποίο ωστόσο αυτός που ενδεχομένως να μη δεχθεί είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Τσίπρας θα δεχθεί την οικουμενική γιατί πάει έξω και βλέπει τις δυσκολίες, ξέρει τι τον περιμένει και ξέρει ότι είναι πρωθυπουργός και στο κεφάλι του θα ξεσπάσουν όλες οι ευθύνες... Εκείνος που μπορεί να μη δεχθεί είναι ο Μητσοτάκης, θεωρώντας ότι καλό είναι να πέσει ο Τσίπρας, να καταστραφεί για να έρθει αυτός», είπε ο κ. Λεβέντης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Υποστήριξε ακόμη ότι «αν δεν δεχθεί ο Μητσοτάκης να κάνει την συγκυβέρνηση, θα σηκωθεί ο Καραμανλής μαζί με 40 βουλευτές και θα την κάνει αυτός», διευκρινίζοντας όμως ότι πρόκειται για δική του εκτίμηση και όχι πληροφόρηση.

Ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι σε ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης ένας κατάλληλος εξωκοινοβουλευτικός Πρωθυπουργός θα ήταν ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.


Πηγή : imerisia.gr


Εντός της Ε.Ε. με «ειδικό καθεστώς» η Μεγάλη Βρετανία



«Μόλις επιτύχαμε μια συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία», δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος ο πρόεδρος της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, η συμφωνία, η οποία αναμένεται να τεθεί σε δημοψήφισμα, παραχωρεί στη χώρα του ένα «ειδικό καθεστώς».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι εξασφάλισε μια συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την οποία παραχωρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο «ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», μετά τις διαπραγματεύσεις με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και την αποτροπή της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., του λεγόμενου Brexit.

«Διαπραγματεύθηκα μια συμφωνία η οποία εκχωρεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε ο Κάμερον στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Θα την εισηγηθώ στη [βρετανική] κυβέρνηση αύριο», πρόσθεσε, λίγη ώρα μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα στη συνέχεια, ο Κάμερον δήλωσε πως ότι θα προτείνει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος στη χώρα του για το ζήτημα αυτό. «Θεωρώ ότι αυτό αρκεί για να προτείνω το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει εντός της ΕΕ», ανέφερε ο Κάμερον, εκτιμώντας πως η συμφωνία προσφέρει στο Λονδίνο τα καλύτερα στοιχεία «και από τους δύο κόσμους».

Ο ίδιος τόνισε πως η συμφωνία εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που είχε κάνει στην έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για τις μεταρρυθμίσεις. Ο Κάμερον είπε ακόμη πως η κυβέρνησή του θα κάνει κι άλλες προτάσεις ώστε η χώρα του να πάρει πίσω κι άλλο μέρος της εθνικής της κυριαρχίας που έχει εκχωρήσει στις Βρυξέλλες.

Προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα, θα κάνει μια δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων και μια ανακοίνωση για την ημερομηνία του δημοψηφίσματος πολύ σύντομα. Βάλλοντας εναντίον όσων τάσσονται υπέρ της εξόδου της χώρας του από την ΕΕ, ο ηγέτης των Τόρις σημείωσε πως οι Βρετανοί πρέπει να είναι καχύποπτοι έναντι όσων λένε πως το Brexit ισοδυναμεί με τη γη της επαγγελίας.

«Η Ε.Ε. χρειάζεται τη Μ. Βρετανία και η Μ. Βρετανία την Ε.Ε.»

Ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε λίγο νωρίτερα πως η συμφωνία εγκρίθηκε ομόφωνα από τους 28 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων. «Πρόκειται για μια νομικά δεσμευτική και μη αναστρέψιμη απόφαση που έλαβαν και οι 28 ηγέτες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έφυγαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Στείλαμε έξω το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε μέρος των συμφερόντων μας για το κοινό καλό», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΕ και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύω ακράδαντα ότι η ΕΕ χρειάζεται τη Μ. Βρετανία και η Μ. Βρετανία την ΕΕ. Η τελική απόφαση είναι στα χέρια του βρετανικού λαού. Αγαπώ τη Μ. Βρετανία και αγαπώ τις Βρυξέλλες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η συμφωνία ανταποκρίνεται σε όλες τις ανησυχίες της Μ. Βρετανίας και παράλληλα σέβεται τις βασικές αρχές της ΕΕ. «Όλοι έδειξαν καλή θέληση και ελαστικότητα», τόνισε ο Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή ευρωζώνη όσο και ένα ισχυρό Σίτι του Λονδίνου. Κατέληξε λέγοντας ότι αγαπάει τις Βρυξέλλες περισσότερο από κάθε άλλο μέρος της Ευρώπης.

Ο Γιούνκερ διευκρίνισε επίσης πως δεν θα εκχωρηθεί στη Βρετανία η δυνατότητα να ασκεί βέτο σε αποφάσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης βάσει της συμφωνίας. «Δεν θα υπάρξει βέτο και το κείμενο (της συμφωνίας) το λέει πολύ καθαρά», σημείωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του διήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια του οποίου ξεπέρασαν τις 30 ώρες. Η Γαλλία ειδικά αντιτασσόταν στην παραχώρηση της δυνατότητας στη Βρετανία να ασκεί βέτο σε αποφάσεις της ευρωζώνης, στην οποία το Λονδίνο δεν ανήκει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε αργά χθες βράδυ το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμιά «εξαίρεση από τους κανόνες» της ΕΕ στη συμφωνία η οποία επετεύχθη με τη Βρετανία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια ιδιαίτερη θέση στην Ευρώπη, όπως είχε πάντα (...). Δεν είναι στη Σένγκεν, δεν είναι στην ευρωζώνη, δεν τηρεί τη Χάρτα των Δικαιωμάτων — αλλά δεν υπήρξε καμιά εξαίρεση από τους κανόνες της ενιαίας αγοράς, δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη περί αναθεώρησης των συνθηκών και παραχώρησης δικαιώματος βέτο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αποφάσεις της ευρωζώνης, κάτι που για τη Γαλλία ήταν πολύ σημαντικό», ανέφερε ο Ολάντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Εξάλλου η συμφωνία δεν σημαίνει την άμεση αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ, αλλά την ένταξη των άρθρων της σε αυτήν «όταν υπάρξει, μια μέρα, διαδικασία αναθεώρησης», επέμεινε.

Ακόμη, ο Ολάντ σημείωσε ότι υπήρξε άλλο ένα «πολύ σημαντικό» σημείο που κάλυψε τα ζητούμενα του Παρισιού: το ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον «αποδέχθηκε την ισότητα των χρηματοοικονομικών κέντρων». «Δεν ήθελα να υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες για το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου σε σύγκριση με τα άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αλλά αντιθέτως «να εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες, βάσει των ίδιων ρυθμιστικών διατάξεων, των ίδιων οργάνων, των ίδιων αρχών», και να μην εμποδίζει τίποτε «τη θέσπιση νέων κανόνων από τα ίδια όργανα, τις ίδιες αρχές», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Για τον Ολάντ, «έγιναν τα πάντα ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να εμποδίζει την πορεία προς το μέλλον της Ευρώπης». «Εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν ναι (σ.σ. στο δημοψήφισμα) θα συνεχίσουμε να προχωράμε», όμως «εάν πουν όχι», πρέπει «η Ευρώπη να είναι έτοιμη να προχωρήσει ακόμη περισσότερο» προς την ολοκλήρωση, τόνισε.

«Η νίκη θα κριθεί (σ.σ. στο δημοψήφισμα που πιθανολογείται να διεξαχθεί) τον Ιούνιο, όταν θα μάθουμε εάν οι Βρετανοί θέλουν να παραμείνουν ή όχι στην (Ευρωπαϊκή) Ένωση», συνέχισε ο Ολάντ, τονίζοντας πως χθες βράδυ «δεν υπήρξε νίκη κάποιου έναντι κάποιου άλλου».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε μια «δίκαιη και συμβιβαστική» συμφωνία με τον Κάμερον, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να κάνει εκστρατεία για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ στο επικείμενο δημοψήφισμα, έκρινε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

«Πιστεύουμε ότι (...) προσφέραμε στον Ντέιβιντ Κάμερον ένα πακέτο με το οποίο μπορεί να κάνει εκστρατεία στη Βρετανία ώστε η Βρετανία να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής, στην οποία κυριάρχησαν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που αξίωνε το Λονδίνο. Η συντηρητική γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ακόμη πως η συμμετοχή μιας χώρας στην ΕΕ «είναι κάτι που έχει μεγάλη αξία», ειδικά σε μια περίοδο αναταραχής και αβεβαιότητας σε διεθνές επίπεδο και πρόσθεσε: «Εύχομαι τα καλύτερα στον Ντέιβιντ Κάμερον τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες».



Πηγή : newsbeast.gr