Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Ξεφτιλίστηκε πάλι η Τσαπανίδου που προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το θέμα της Κώ

 


Η Τσαπανίδου δεν έμαθε τίποτα τελικά, δεν κατάλαβε τίποτα και συνεχίζει απτόητη την υποκρισία και τον λαικισμό.

Εμφανίστηκε στον ΣΚΑΙ εργαλειοποιώντας την τραγωδία στην Κώ, και προσπάθησε να περάσει σε όσους την άκουγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε κάνει όλα καλά.

Τσαπανίδου : Επι ΣΥΡΙΖΑ οι άνθρωποι δεν ήταν στην μοίρα τουσ στην υγεία.

Η Ομάδας Αλήθειας την περίμενε στην γωνία, με αποτέλεσμα να ξεφτιλιστεί





4 αλλοδαποί πήγαν να βιάσουν 17χρονη στην Φρεαττύδα - Είναι γνωστοί παραβατικοί και κυκλοφορούν ελεύθεροι

 


Τέσσερα παραβατικά αλλοδαπά καθάρματα, που φιλοξενούνται σε δομή φιλοξενίας στην Ομόνοια, είναι οι δράστες της απόπειρας βιασμού 17χρονης.

Το περιστατικό συνέβη χθες το μεσημέρι στην παραλία της Φρεαττύδας στον Πειραιά, μπροστά σε λουόμενους.

Μια κοπέλα, ηλικίας 17 ετών κι ένας 22χρονος που είχαν πάει στη παραλία της Φρεαττύδας για να κολυμπήσουν στοχοποιήθηκαν από συμμορία τεσσάρων Αιγύπτιων κακοποιών ηλικίας από 17 έως 19 ετών, οι οποίοι διαμένουν σε δομή φιλοξενίας στην περιοχή της Ομόνοιας και του Πειραιά και είναι γνωστοί για την παραβατική τους δράση στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια όπου εφορμούν τις τελευταίες μέρες κλέβοντας κινητά τηλέφωνα, μετρητά και ότι άλλο αντικείμενο αξίας εντοπίσουν.

Το ανησυχητικό είναι ότι παρά την παραβατική τους συμπεριφορά κυκλοφορούν ελεύθεροι και δεν έχουν απελαθεί να ξεβρωμίσει ο τόπος.

Οι τέσσερις Αιγύπτιοι κακοποιοί επιτέθηκαν συντονισμένα στον 22χρονο και στην 17χρονη. Αρχικά λιθοβόλησαν τον πρώτο προκειμένου να τον τρομάξουν και ταυτόχρονα δυο εξ' αυτών εγκλώβισαν την 17χρονη κοπέλα. Την κράτησαν από τα χέρια και άρχισαν να την θωπεύουν με σκοπό να την βιάσουν. Για να κρατήσουν μάλιστα σε απόσταση τον 22χρονο φίλο της άρχισαν να τον απειλούν με πέτρες στα χέρια ότι «αν πλησιάσει θα του ανοίξουν το κεφάλι». 

Ένας 15χρονος που παρακολουθούσε το σκηνικό και έτρεξε να βοηθήσει, δέχτηκε κι αυτός επίθεση και μάλιστα μέλος της συμμορίας των Αιγύπτιων κακοποιών προσπάθησε να του κλέψει το κινητό τηλέφωνο όπως και επιχείρησε να αφαιρέσει και το κινητό τηλέφωνο του 17χρονου κοριτσιού. Ο δε 15χρονος δέχτηκε μπουνιές και κλωτσιές. Προσπάθησαν μάλιστα να τον χαρακώσουν με ένα κομμένο κουτάκι αναψυκτικού κι ένα σπασμένο μπουκάλι μπύρας. Αυτόπτες μάρτυρες ειδοποίησαν την αστυνομία και μέσα σε λίγα λεπτά ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό στις γειτονιές του Πειραιά για τον εντοπισμό και σύλληψη των τεσσάρων Αιγύπτιων. Οι δυο εξ' αυτών εντοπίστηκαν κοντά στη παραλία της Φρεαττύδας . Αποκάλυψαν δε ότι ο τρίτος είχε πάει να κρυφτεί σε δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Πειραιά και κοντά σε αυτό το σημείο συνέλαβαν και τον τέταρτο δράστη.

Τώρα είναι ευκαιρία μετά την ποινική τους τιμωρία να τους απελάσουν με συνοπτικές διαδικασίες.




Εμείς επιλέξαμε μια στοχευμένη πολιτική στήριξης των νοικοκυριών

 


Από τη συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά:

  • Δεν μπορεί να βγαίνει σήμερα η αντιπολίτευση και να λέει ότι αυξήσαμε τους φόρους, όταν μειώσαμε 50 φόρους. Όταν όλοι οι πολίτες πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, όταν ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής είναι στο 9%, όταν ο φόρος στα μερίσματα πήγε από το 15% στο 5% και έχουμε περισσότερα έσοδα από όσα είχαμε με φόρο 15%. Εμείς, λοιπόν, αποδείξαμε ότι η λελογισμένη μείωση της φορολογίας αποτελεί απαραίτητο συστατικό για να μπορεί η χώρα να μπει σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης.
  • Έρχομαι, τώρα, στο θέμα του ΦΠΑ, γιατί έχει συζητηθεί πολύ και νομίζω ότι πρέπει να το εξηγήσουμε με απλά λόγια.
    • Εμείς είχαμε πει ότι θα θέλαμε πράγματι να φτάσουμε σε ένα επίπεδο όπου θα μπορούμε να έχουμε μόνιμες, όμως, μειώσεις του ΦΠΑ. Δεν μπορέσαμε να το κάνουμε. Είναι η μόνη δέσμευσή μας την οποία δεν υλοποιήσαμε, όλες τις άλλες δεσμεύσεις τις υλοποιήσαμε.
    • Αλλά είχαμε πει και τότε ότι θα είναι η τελευταία μείωση την οποία θα κάνουμε. Κάναμε όλες τις υπόλοιπες. Αλλά εδώ ερχόμαστε και λέμε «να μειώσουμε το ΦΠΑ, γιατί»; Γιατί έχουμε ένα πρόβλημα ακρίβειας, γι’ αυτό ισχυρίζεται η αντιπολίτευση ότι πρέπει να μειώσουμε το ΦΠΑ… Η απάντησή μου, λοιπόν, είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη:
      • μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, μειώσαμε τον ΦΠΑ σε πολλές υπηρεσίες, στις μεταφορές, οι τιμές δεν έπεσαν, για τον απλούστατο λόγο ότι τελικά η μείωση του ΦΠΑ ωφέλησε τους επιχειρηματίες και όλη την αλυσίδα παραγωγής. Το ίδιο θα συνέβαινε και τώρα. Το ίδιο συνέβη σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δοκίμασαν ένα τέτοιο μέτρο.
      • Ταυτόχρονα, όμως, το μέτρο αυτό θα μας κόστιζε μόνο για τα τρόφιμα 1,5 δισεκατομμύριο το χρόνο. Αυτοί, λοιπόν, που το εισηγούνται -είναι 6 δισεκατομμύρια στην τετραετία- πρέπει να μας πουν ποιους άλλους φόρους θα αυξήσουν, διότι προφανώς τα χρήματα αυτά δεν περισσεύουν.
  • Εμείς επιλέξαμε μια στοχευμένη πολιτική στήριξης των νοικοκυριών:
    • Η στοχευμένη αυτή πολιτική είχαμε πει ότι είναι έκτακτη, από τη στιγμή που πιστεύουμε ότι και ο πληθωρισμός είναι ένα έκτακτο πρόβλημα, γι’ αυτό και τα επιδόματα δεν μπορούν να έχουν προφανώς μόνιμο χαρακτήρα.
    • Μόνιμο χαρακτήρα μπορούν να έχουν μόνο οι αυξήσεις των μισθών και οι μειώσεις των φόρων που στηρίζουν τελικά το διαθέσιμο εισόδημα. Και σε αυτή την πολιτική εμείς θα επιμείνουμε.
  • Βέβαια, αυτοί οι οποίοι εισηγούνται αυτή τη στιγμή μείωση του ΦΠΑ πρέπει να μας πουν αν θα τον αυξήσουν ξανά μετά, γιατί λένε «να το κάνουμε προσωρινά». Εάν συνέβαινε αυτό θα σας πω ακριβώς τι θα γινόταν: θα μειωνόταν ο ΦΠΑ σε κάποια είδη, δεν θα είχαμε ουσιαστική επίπτωση στις τιμές, θα έπρεπε να τον αυξήσουμε ξανά και τότε θα βλέπατε μια νέα αύξηση στις τιμές. Έγινε σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Βασικός πυλώνας του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας η προστασία του περιβάλλοντος


 

Η Πράσινη Ελλάδα -όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6)- αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματός μας. Ώστε μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της Πατρίδας μας, αλλά κυρίως να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα καλύτερο περιβάλλον.  Δεσμευόμαστε:

  • Μέσα σε 6 χρόνια το 80% της ηλεκτροπαραγωγής  να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου.
  • Εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκατομμύρια δέντρα σε 165.000 στρέμματα έως το 2025.
  • Πρόγραμμα GR-ECO για τα νησιά μας, με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία και την κυκλική οικονομία.

Σημειώνεται ότι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η Γραμματεία Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της Νέας Δημοκρατίας καλεί όλους τους πολίτες σε μια δράση ανακύκλωσης. Σε όλα τα εκλογικά περίπτερα της Νέας Δημοκρατίας από χθες μέχρι και τις 25 Ιουνίου θα ανακυκλώνονται το εκλογικό υλικό της 21ης Μαΐου (ψηφοδέλτια, φυλλάδια υποψηφίων βουλευτών, κάρτες, προσκλήσεις, φακέλους), καθώς και περιοδικά, εφημερίδες και χαρτί εκτύπωσης.

Δεν ανακυκλώνουμε τα έντυπα του Προγράμματος Διακυβέρνησης 2023-2027, γιατί σε αντίθεση με άλλους, εμείς δεν «εξαφανίζουμε» το Πρόγραμμά μας. Το κρατάμε, ώστε να μπορούν όλοι να βλέπουν ότι «το είπαμε και το κάναμε», όπως κάναμε και στην πρώτη θητεία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.



Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μείωσε 50 φόρους αφαιρώντας από τις πλάτες των φορολογούμενων 7 δισ. ευρώ

 


Το πρόγραμμά της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα τετραετία  όχι μόνο δεν περιλαμβάνει καμία αύξηση φόρων, αλλά, αντιθέτως, προβλέπει συγκεκριμένες μειώσεις, όπως η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% στις περιπτώσεις ασφάλισης των ακινήτων για φυσικές καταστροφές.

Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που επέβαλε 29 επιπλέον φόρους, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη διάρκεια της τετραετίας  μείωσε 50 φόρους αφαιρώντας από τις πλάτες των φορολογούμενων 7 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, ενώ η προεκλογική δέσμευση ήταν για μεσο-σταθμική μείωση 30%.
  • Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9%.
  • Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 29% στο 22%.
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.
  • Μείωση του συντελεστή παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα από 10% στο 5%.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55% και για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80%.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Χαμηλός φορολογικός συντελεστής για όλα τα αγροτικά σχήματα (10%).
  • Μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στα γυμναστήρια κλπ.
  • Παράταση της ισχύος του υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 6% σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία.
  • Μόνιμη μείωση του Φ.Π.Α. στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές από το 13% στο 6%.
  • Μείωση, κατά 50%, του φορολογικού συντελεστή για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τα 3 πρώτα έτη λειτουργίας τους.
  • Αναστολή του Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές.
  • Παράταση της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.


Η αλήθεια για την Υγεία με αριθμούς και στοιχεία

 


Η αντιπολίτευση και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιδοθεί σε μια σειρά διασποράς fake news αναφορικά με το σύστημα υγείας και τη στήριξη του, που ξεκινά από τη δήθεν εγκατάλειψη του έως την κατά φαντασία ιδιωτικοποίησή του. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως κεντρική προτεραιότητα τη στήριξη του Συστήματος Υγείας και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα του Ε.Σ.Υ.. Ωστόσο και εν μέσω πανδημίας ξεκίνησαν μια σειρά από αλλαγές που καταδεικνύουν ότι για εμάς η στήριξη στο Σύστημα Υγείας είναι κεντρική μας πολιτική:

1. Ως προς τη στήριξη των προϋπολογισμών

Ο τελευταίος προϋπολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για το Ε.Σ.Υ. το 2019 ήταν στα 3,8 δισ. ευρώ και ο τελευταίος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας 5,2 δισ. ευρώ. Σε τέσσερα χρόνια λοιπόν, αυξήσαμε τον ετήσιο προϋπολογισμό κατά 1,4 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι έκτακτες δαπάνες για την πανδημία, αλλά και οι πόροι από το ταμείο ανάκαμψης, από το οποίο έχουμε διασφαλίσει 1,5 δισ. ευρώ για την υγεία.

2. Ως προς τους μισθούς γιατρών και νοσηλευτών

Επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 15 έτη οι μισθοί των γιατρών κατά 10%, ενώ δόθηκε επίδομα για τους γιατρούς στις Μ.Ε.Θ. και τους αναισθησιολόγους 400 ευρώ τον μήνα και στους γιατρούς του ΕΚΑΒ 250 ευρώ τον μήνα. Περαιτέρω δόθηκαν επιπλέον 800 ευρώ τον μήνα, που αντιστοιχεί σε αύξηση 50% του μισθού τους για τους γιατρούς των κέντρων υγείας που έγιναν προσωπικοί γιατροί, ενώ διασφαλίστηκαν 1.800 ευρώ πλέον του μισθού τους στους γιατρούς που μετακινούνται στα νησιά.

Στους νοσηλευτές και στο λοιπό υγειονομικό προσωπικό έγινε αύξηση του επιδόματος επικινδυνότητας στα 200 ευρώ τον μήνα και εντάχθηκαν σε αυτό επιπλέον κατηγορίες, ενώ δίνονται επιπλέον 1.200 ευρώ του μισθού για όσους μετακινούνται στα νησιά. Το μισθολογικό γιατρών και λοιπού  προσωπικού ήδη είναι αντικείμενο αναβάθμισης του από 01.01.24, όπως προβλέπεται στις παρεμβάσεις για το δημόσιο, αλλά ήδη έγιναν αυξήσεις που επί 15 έτη είχαν βαλτώσει.

3. Ως προς τις προλήψεις

Το προσωπικό που υπηρετούσε στο Ε.Σ.Υ. το 2019 ήταν 100.308 και σήμερα 107.676. Υλοποιήθηκαν 15.000 προσλήψεις και μόνο για το 2022 υπήρξε προκήρυξη 6.000 μόνιμων προσλήψεων. Παράλληλα ήδη έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός την ενίσχυση με επιπλέον 10.000 άμεσες προσλήψεις.

4. Ως προς τη στήριξη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Με τα επιπλέον 800 ευρώ τον μήνα που διασφαλίσαμε για τους προσωπικούς γιατρούς των κέντρων υγείας, αλλά και αμοιβές που φθάνουν έως 60.000 τον χρόνο για ιδιώτες γιατρούς θεσμοθετήσαμε τον προσωπικό γιατρό που αντικατέστησε τον αποτυχημένο θεσμό του οικογενειακού γιατρού του ΣΥΡΙΖΑ. Τα νούμερα απλά. Ο οικογενειακός γιατρός σε 4 χρόνια λειτουργίας αριθμούσε κάτω από 1.000 γιατρούς και 1,2 εκ. πολίτες. Ο προσωπικός γιατρός σε οκτώ μήνες λειτουργίας αριθμεί 3.500 γιατρούς, 5 εκ. πολίτες και 2,4 εκ. τακτικά ραντεβού. Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά, αλλά ο θεσμός είναι πλέον πραγματικότητα. Παράλληλα υλοποιούνται οι διαγωνισμοί για την πλήρη ανακαίνιση 156 Κέντρων Υγείας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024.

5. Ως προς τη στήριξη της υλικοτεχνικής υποδομής του Ε.Σ.Υ.

Με τη διασφάλιση 1,5 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του τακτικού προϋπολογισμού και δωρεών, πέρα από την πλήρη ανακαίνιση 156 κέντρων υγείας, υπερδιπλασιάσαμε τις κλίνες Μ.Ε.Θ. από τις 550 στις 1.300 και προβαίνουμε στην πλήρη ανακαίνιση των ΤΕΠ 80 νοσοκομείων, ξεκινάμε την κατασκευή 3 νοσοκομείων του Νιάρχος, χωροθετήθηκε το ογκολογικό της Θεσσαλονίκης, ξεκινά το ογκολογικό στη Λαμία εξαγγέλθηκε το νοσοκομείο στην Κω και η αναβάθμιση του Σωτηρία και Παπανικολάου. Παράλληλα προχωρά και η πλήρης αναβάθμιση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού και της υλικοτεχνικής υποδομής όλων των νοσοκομείων μας.

6. Ως προς τη Δημόσια Υγεία και την Πρόληψη

Στο σκέλος της πρόληψης επενδύσαμε και επενδύουμε στις προληπτικές εξετάσεις για το σύνολο του πληθυσμού, αλλά και στην πρωτογενή πρόληψη. Η ιδιαιτερότητα αυτών των προγραμμάτων δεν είναι απλά ότι είναι δωρεάν, αλλά ότι για πρώτη φορά η πολιτεία αναζητά τον πολίτη για τη διενέργεια των δωρεάν εξετάσεων με απλό τρόπο, δηλαδή αποστολή sms, έκδοση παραπεμπτικού και δωρεάν εξέταση, αλλά και παρακολούθηση από τον γιατρό.

Το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού αριθμεί άνω των 130.000 εξετάσεων και πάνω από 8.000 γυναίκες που διαγνώστηκαν σε πρώιμο στάδιο. Ακολουθεί το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου κατά του τραχήλου της μήτρας με 2,5 εκ. δικαιούχους, το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέως εντέρου με 3,8 εκ. δικαιούχος και το πρόγραμμα για τις καρδιαγγειακές παθήσεις με 5,5 εκ. δικαιούχος, ενώ έπονται προγράμματα για τον καρκίνου του πνεύμονα και του δέρματος.
 
7. Ως προς τη δήθεν ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ.

Ο μεγαλύτερος μύθος που διακινεί η Αντιπολίτευση είναι η δήθεν ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ. μέσω συνεργειών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Οι συνέργειες αυτές, όπου έχουν λάβει χώρα, όχι απλά δεν ιδιωτικοποιούν το Ε.Σ.Υ. αλλά διασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα και εξυπηρετούν τον πολίτη. Συγκεκριμένα με τις συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα:

  • Αυξήσαμε κατά 200 τις κλίνες Μ.Ε.Θ. και επομένως έχουμε πλήρη επάρκεια σε Μ.Ε.Θ..
  • Ενισχύουμε επικουρικά νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. για να μην αναπτύσσουν ράντζα και οι πολίτες να νοσηλεύονται ΔΩΡΕΑΝ σε ιδιωτικές δομές, αντί σε διαδρόμους. Με αυτή τη συνεργασία στον Ευαγγελισμό δεν ξανααναπτύχθηκαν ράντζα και στο Αττικό από τα 120 κινούμαστε στα 30 που απορροφούνται άμεσα. Από τα 200 ράντζα που αναπτύσσονταν στις εφημερίες στο λεκανοπέδιο, πλέον είναι κάτω των 30 και θα εξαλειφθούν πλήρως.
  • Δώσαμε τη δυνατότητα συνεργασίας με ιδιωτικές δομές για να γίνονται εξετάσεις χωρίς καμία επιβάρυνση του πολίτη.
  • Δώσαμε τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να μπαίνουν με σχέση μερικής απασχόλησης όπου υπάρχουν κενά για να γίνονται πιο γρήγορα οι ιατρικές πράξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταψήφισε το άρθρο, ο πρόεδρος του εν συνεχεία το εξήγγειλε ως δέσμευση του, καθώς είναι ο μόνος τρόπος κάλυψης κενών ειδικά στα νησιά που υπάρχουν κενά.
  • Επιλέξαμε μοντέλο ΝΠΙΔ σε σειρά νοσοκομείων με μοναδικό μέτοχο το δημόσιο και παροχή δυνατότητας επιπλέον παροχών στους πολίτες χωρίς καμία επιβάρυνση. Ποια από αυτές τις δράσεις συνιστούν ιδιωτικοποίηση και δεν ευνοούν τον πολίτη. Όλες είναι απολύτως προς όφελος των ασθενών και του δημοσίου συμφέροντος.

8. Ως προς τη Φαρμακευτική πολιτική

Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του claw back και την επιβολή νέων κανόνων διαπραγμάτευσης στις εταιρείες εξοικονομήσαμε από τη φαρμακευτική δαπάνη εκπτώσεις άνω των 450 εκατ. από τη φαρμακοβιομηχανία, χωρίς να αποσυρθεί καμία θεραπεία, χρήματα που γυρνούν πίσω στους πολίτες.

9. Ως προς τη νομοθέτηση

Παράλληλα με τη διαχείριση της πανδημίας στο σκέλος της υγείας προβήκαμε σε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση της παρεχόμενης υπηρεσίας στους πολίτες σε θέματα που δεν άγγιξε κανείς την τελευταία δεκαετία. Αναβαθμίσαμε τον ΕΟΔΥ, δημιουργήσαμε φορέα ελέγχου ποιότητας τον ΟΔΙΠΥ, ανασυγκροτήσαμε τον ΕΟΠΥΥ εντάσσοντας ποιοτικά κριτήρια στις συμβάσεις, θεσμοθετήσαμε συγκεκριμένη φαρμακευτική πολιτική, προβήκαμε στη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ και της εκπαίδευσης και εργασίας στο Ε.Σ.Υ., κατοχυρώσαμε την κατ’ οίκον νοσηλεία και την ανακουφιστική φροντίδα, προβήκαμε σε μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στις μεταμοσχεύσεις.

10. Ως προς τις ειδικές ομάδες

Κατά τη θητεία της Κυβέρνησης μας καταργήθηκε το επαίσχυντο έντυπο αιμοδοσίας που απαγόρευε σε όσους έχουν ομοφυλοφιλική σχέση να δίνουν αίμα, απαγορεύτηκαν οι θεραπείες μεταστροφής σε ανηλίκους, κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα των ιντερσεξ ατόμων, κατοχυρώθηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων, εισάγαμε την προληπτική θεραπεία Prep, δόθηκε δυνατότητα υιοθεσίας σε άτομα που πάσχουν από HIV, αλλά βρίσκονται σε θεραπεία, όπως και δικαίωμα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και εγκαινιάσαμε τον πρώτο χώρο ελεγχόμενης χρήσης στην Αθήνα και τη δυνατότητα παροχής ναλοξόνης σε τοξικοεξαρτημένους.

Ο Πρωθυπουργός έχει θέσει τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία σε πρώτη προτεραιότητα. Ακόμη όμως και εν μέσω πανδημίας έβαλε τις βάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και δεν τόλμησε η αριστερή διακυβέρνηση και αγγίξει.
 




Ποια ακριβώς είναι η κοστολόγηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας

 


Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβλήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άρα έχει την επίσημη σφραγίδα των αρμόδιων αρχών κι έχει αναλυτική κοστολόγηση για κάθε μέτρο. Είναι λοιπόν πλήρως κοστολογημένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα το απέφευγε παρότι τον καλούσαμε επίμονα πριν από τις εκλογές. Ας το κάνει έστω και τώρα. Θα το κάνει όμως ή θα βρει διάφορα προσχήματα για να μην αποκαλυφθούν όσα ανέφικτα υπόσχεται;

Το κόστος του Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας είναι 9.1 δισ. για την τετραετία:

  • Το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει στο βασικό σενάριο, το κόστος της αύξησης των συντάξεων κάθε έτος με βάση το Α.Ε.Π. και τον πληθωρισμό (που υπολογίζεται σε 450 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος και βαίνει αυξανόμενο, ώστε να φτάσει σωρευτικά τα 800 εκατ. ευρώ το 2025, το 1,1 δισ. ευρώ το 2026 και 1,5 δισ. ευρώ το 2027), καθώς και την εξαγγελθείσα από τη Δ.Ε.Θ., αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2024 (κατά 500 εκατ. ευρώ), όπως και την αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων (κατά 95 εκατ. ευρώ) που ισχύει από τον Μάιο.
  • Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, επίσης, γίνεται ρητή αναφορά για τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μετά την προκήρυξη των εκλογών, ύψους 0,1% του Α.Ε.Π. το 2024 και 0,3% του Α.Ε.Π. το 2025 και το 2026, που καλύπτονται από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Αυτά περιλαμβάνουν αναλυτικά:
    • Την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (κόστος 77 εκατ. ευρώ ετησίως).
    • Την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (κόστος 49 εκατ. ευρώ ετησίως).
    • Τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (κόστος 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027).
    • Τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (με κόστος 230 εκατ. ευρώ το 2025 και 2026 και 509 εκατ. το 2027).
    • Την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως).
    • Τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως).
    • Το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται (με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως).
    • Και τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως).

Το συνολικό κόστος των ανωτέρω μέτρων ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ το 2024, 2 δισ. ευρώ το 2025, 2,5 δισ. ευρώ το 2026 και 3,3 δισ. ευρώ το 2027. Αυτός είναι και ο υπολογιζόμενος δημοσιονομικός χώρος που έχουμε σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας.

Παρακαλούμε συνεπώς τον κ. Τσίπρα να μας πει πού θα βρει τα 83 δισ. ευρώ στην τετραετία, ποιους φόρους προτίθεται να επιβάλει και εάν σκοπεύει να θέσει εκ νέου την ελληνική οικονομία σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, με νέο πλαίσιο εποπτείας και αναβολή επ’ αόριστον της επενδυτικής βαθμίδας.



Εμείς θα μειώσουμε κι άλλο τους φόρους

 



Από τον χαιρετισμό του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη σε συγκέντρωση πολιτών στην Κόρινθο:

  • Λοιπόν, εμείς φόρους δεν θέλουμε, εμείς κόψαμε τους φόρους. Κόψαμε τους φόρους για όλες και για όλους, όπως είχαμε δεσμευτεί. Προσέξτε, όμως, κόψαμε τους φόρους και ταυτόχρονα πετύχαμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους. Διότι όταν η οικονομία αναπτύσσεται πιο γρήγορα, τότε και το κράτος έχει περισσότερα χρήματα να στηρίξει την παιδεία και την υγεία. Τότε οι επιχειρηματίες θα επενδύουν περισσότερο…
  • Γι' αυτά θέλουμε να μιλάμε αυτές τις τρεις εβδομάδες μέχρι τις εκλογές. Για το πώς θα αυξήσουμε τους μισθούς για την καθεμία και τον καθένα, πώς θα στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση, πώς θα μειώσουμε, προσέξτε, κι άλλο τους φόρους.
    • Εμείς θα καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος μέσα στην τετραετία και θα μειώσουμε και τα τεκμήρια κατά 30%.
    • Αλλά θέλω να τονίσω κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό: την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε επιπρόσθετο παιδί, τη στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν παιδιά με αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου.


Η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος

 



Από τη συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», στον δημοσιογράφο Γρηγόρη Τζιοβάρα:

  • Αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές. Δεν κρίνεται ποιος θα είναι πρώτο κόμμα. Αυτό απαντήθηκε από τους πολίτες. Θυμίζω ότι αν οι εκλογές του Μαΐου είχαν γίνει με το σύστημα που ίσχυε πριν από την απλή αναλογική ή με το σύστημα που ισχύει σήμερα, τότε δεν θα χρειάζονταν νέες κάλπες, αφού θα είχαμε ήδη κυβέρνηση. Το ζητούμενο, λοιπόν, τώρα είναι αυτό να γίνει πραγματικότητα στις 25 Ιουνίου. Η χώρα να έχει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Για να συμβεί αυτό πρέπει όσοι μας ψήφισαν να το επαναλάβουν. Και επίσης να τους ακολουθήσουν και πολίτες που δεν μας ψήφισαν την 21η Μαΐου αλλά θέλουν μία ομαλή συνέχεια και προοπτική στη ζωή της χώρας. Οι ψήφοι δεν μεταφέρονται. Ο κίνδυνος, συνεπώς, είναι η χαλάρωση  και ο εφησυχασμός.
  • Μιλώ ανοιχτά: για να έχουμε κυβέρνηση στις 26 Ιουνίου η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος. Όχι γιατί το λέω εγώ, αλλά γιατί το λένε τα δεδομένα και όλοι οι άλλοι. Από την πλευρά μου, έχω πει ότι δεν θα συνεργαστώ με καμία δύναμη στα δεξιά της ΝΔ. Από την άλλη πλευρά, προτού ακόμη του ζητηθεί, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης έχει σπεύσει να αρνηθεί τόσο εμένα ως Πρωθυπουργό όσο και το πρώτο κόμμα της κάλπης ως κυβέρνηση. Ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας.
  • Η σταθερή και κοινοβουλευτικά αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν εξαρτάται από το ποσοστό του δεύτερου κόμματος, αλλά από εκείνο του πρώτου και τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Και φαίνεται ότι ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερος των 5 κομμάτων που ψηφίστηκαν στις 21 Μαΐου. Άρα θα είναι υψηλότερος και ο πήχης της αυτοδυναμίας. Γι’ αυτό και επιμένω ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Στις 21 Μαΐου έγινε ένα βήμα, το οποίο όμως δεν πρέπει να μείνει μετέωρο. Αντίθετα, πρέπει να εδραιωθεί και να γίνει άλμα. Τότε κληθήκαμε να νικήσουμε. Τώρα, καλούμαστε να κυβερνήσουμε.

 




ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,1% το πρώτο τρίμηνο


 

Αύξηση 2,1% σημείωσε το ΑΕΠ το α' τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ σε σχέση με το δ' τρίμηνο πέρυσι καταγράφηκε μείωση 0,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2022. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,0% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2022.

- Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,7% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,5%.

- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,1% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,0%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,5%.

Μεταβολές σε ετήσια βάση

- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022.

- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022.

- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 8,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,2%.

- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,7%.



Μάλλον τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν διάβασαν ότι η Ισπανία απέτυχε με την μείωση στο ΦΠΑ και πάει σε εκλογές

 


Για πολλούς μήνες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προέβαλλαν ως υπόδειγμα το ισπανικό πείραμα με την κατάργηση του ΦΠΑ, το είχαν κάνει σημαία και τελικά πήγαν κουβά και οι δύο.

 Η προσπάθεια απέτυχε και η κυβέρνηση Σοσιαλιστών - Podemos αναγκάστηκε να προσφύγει στις κάλπες, αφήνοντας εκτεθειμένους τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Και εκεί που λες, ότι το πάθημα έγινε μάθημα, παρακολουθούσαμε εχθές στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ξεφτιλίζονται, προσπαθώντας να περάσουν ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα,  την ώρα που τους διαψεύδουν τα ίδια τα γεγονότα στην Ισπανία.

Απολαύστε καραγκιοζιλίκια :





Νέα απάτη ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρα με δήθεν αγανακτισμένη στον Λαγκαδά που αποδείχθηκε στημένη

 


Από την τραγωδία στο Μάτι ξεκίνησε με τις δήθεν μαυροφορούσες που μετά η μία έγινε και υπουργός,  και συνεχίζεται μέχρι σήμερα στις περιοδείες του Τσίπρα, που δήθεν πέφτει επάνω σε δήθεν αγανακτισμένους και τελικά αποδεικνύεται ότι κάποια σχέση έχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε όλες αποκαλύπτεται η απάτη και ο Τσίπρας ξεφτιλίζεται αλλά μυαλό δεν βάζει.

Άλλη μία τέτοια εξαπάτηση συνέβη στον Λαγκαδά με δήθεν τυχαία μαθήτρια ΕΠΑΛ που επιτέθηκε κατά της Κεραμέως, ζητώντας από τον μορφωμένο σωτήρα να την σώσει. Τελικά όπως και τις άλλες φορές, η δήθεν τυχαία μαθήτρια, βρίσκεται και άλλες φορές τυχαία σε συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.







Αυτοδύναμη νίκη της ΝΔ με 42% προβλέπει η Κομισιόν

 


Άνετη επικράτηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη με 42% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πέσει και άλλο στα ποσοστά του και δεν θα ξεπεράσει το 19%, προβλέπει η εκτίμηση της Κομισιόν για τις εθνικές εκλογές της Κυριακής 25 Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «βλέπει» επτακομματική Βουλή, με το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο 4% και το κόμματα Ελληνική Λύση και Νίκη να είναι ακριβώς στο όριο του 3%, ποσοστά που παίζεται εάν θα τους δώσουν την είσοδο στην βουλή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, 

η ΝΔ λαμβάνει 42%, 

ο ΣΥΡΙΖΑ 19%, 

το ΠΑΣΟΚ 13%, 

το ΚΚΕ 8%, 

η Πλεύση Ελευθερίας 4%, 

ενώ Ελληνική Λύση και Νίκη καταγράφονται στο 3%.



Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπούλησε την Μακεδονία στην Ροδόπη θα κολλήσει

 


Τα ίδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλουν την δράση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ροδόπη και τα βρώμικα σχέδια ΣΥΡΙΖΑ - Τουρκίας

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, Φερχάτ Οζγκιούρ και Χασάν Ζεϊμπέκ, ενεργούσαν και ενεργούν υπέρ του Τουρκικού Προξενίου, και ο ΣΥΡΙΖΑ τους κρατάει ακόμα ενεργούς χωρίς να τους έχει διαγράψει.

Για να αποφύγει τις ευθύνες του ο ΣΥΡΙΖΑ, και να κρύψει την νέα προδοσία κατά της χώρας μας, κουνάει το δάχτυλο στην Ν.Δ. αναφέροντας «ακροδεξιά παιχνίδια και διχασμό».

Οι καταγγελίες δεν έγιναν απο την Νέα Δημοκρατία αλλά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κάρφωσαν τους δύο μειονοτικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Φερχάτ Οζγκιούρ και Χασάν Ζεϊμπέκ, Ροδόπης και Ξάνθης αντιστοίχως, ότι είναι «ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου» και αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να τους αποπέμψει, τους κρατάει δείχνοντας ότι για ακόμα μία φορά ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ανθελληνικά και επικίνδυνα για την χώρα.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που απαντά στον Άκη Σκέρτσο δείχνει το πόσο ένοχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που καλύπτει τα στελέχη του υπέρ της Τουρκίας και κατά της Ελλάδας :

«Κάθε μέρα που περνάει ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει την  αλαζονεία με την οποία βλέπει όχι μόνο τους ψηφοφόρους της μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά κάθε πολίτη που δεν τον ψήφισε.

Αν ενδιαφερόταν για την αντιμετώπιση της επιρροής της Τουρκίας στη Θράκη θα είχε προχωρήσει τόσα χρόνια σε έστω ένα από τα βήματα τα οποία υποκριτικά (όπως φάνηκε) στήριξε η ΝΔ στη Διακομματική Επιτροπή του 2020. 

Αντ' αυτού επιμένει για, ψηφοθηρικούς λόγους, να γυρίζει τον διάλογο για τη Θράκη σε σκοτεινές εποχές, να παίζει ακροδεξιά παιχνίδια με κυπατζίδικες διαρροές και να δημιουργεί ένταση επιχειρώντας να διχάσει τους πολίτες της περιοχής. 

Θα μας βρίσκει κάθε μέρα απέναντί του».



Τουρκία: 16χρονος φυλακίστηκε επειδή ζωγράφισε «χιτλερικό» μουστάκι σε αφίσα του Ερντογάν

 


Ένας 16χρονος από τη Μερσίνα της νότιας Τουρκίας συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή επειδή ζωγράφισε «χιτλερικό» μουστάκι σε προεκλογική αφίσα του προέδρου Ερντογάν, μεταδίδουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Cumhuriyet και BirGün, καθώς και τον τηλεοπτικό σταθμό Halk TV, ο μαθητής λυκείου κατηγορήθηκε ότι «ζωγράφισε με στυλό το μουστάκι του Χίτλερ και έγραψε προσβλητικά σχόλια» σε αφίσα με το πρόσωπο του τούρκου προέδρου, η οποία είχε αναρτηθεί κοντά στο σπίτι του.

Η αστυνομία εξέτασε βίντεο από κάμερες παρακολούθησης και ταυτοποίησε τον δράστη, τον οποίο συνέλαβε στο σπίτι του, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Κατά την ανάκριση «παραδέχτηκε ότι ζωγράφισε το μουστάκι, αλλά αρνήθηκε πως έγραψε σχόλια».

Ο 16χρονος οδηγήθηκε ενώπιον εισαγγελέα, κατηγορήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες για «προσβολή του προέδρου» και κρατείται σε φυλακές ανηλίκων στην Ταρσό, μετέδωσε το Halk TV.

Η «προσβολή του προέδρου» είναι μια από τις κατηγορίες που απαγγέλλονται συχνότερα στην Τουρκία, αφού το 2022 καταγράφηκαν 16.753 υποθέσεις, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης.



Η Ν.Δ. μείωσε φόρους ύψους 7 δισ. ευρώ και ο Τσίπρας μιλάει για φορο-λεηλασία

 


Τσίπρας απίστευτα ψεύτης, παραποιεί χυδαία την αλήθεια, και δεν διστάζει να λέει νούμερα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Φυσικά και δεν υπάρχει φορολογική λεηλασία σήμερα και ότι αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ψέματα. 

Η αλήθεια με την οποία δεν μιλιέται ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ότι η κυβέρνηση μείωσε την τελευταία τετραετία φόρους ύψους 7 δισ. ευρώ και τα αυξημένα φορολογικά έσοδα του 2022, ήρθαν με την υψηλότερη ανάπτυξη, στην μείωση της φορο-διαφυγής λόγω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στον τουρισμό αλλά και στην ακρίβεια, η οποία είχε συνεισφορά στο 1/5 της αύξησης των φορολογικών εσόδων.

Τα φορολογικά έσοδα μοιράστηκαν με δίκαιο τρόπο στην κοινωνία, μέσω της μονιμοποίησης κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, της μονιμοποιήσης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, της αύξησης με μόνιμο τρόπο των συντάξεων, της ενίσχυσης όσων δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά και της αύξησης των απολαβών των γιατρών.

Η φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας απέδωσε, και το 2022 και 2023 εισπράχθηκαν από 5,3 δις ευρώ από τη φορολόγηση των εταιρειών παραγωγής ενέργειας αλλά και τη φορολόγηση με 33% των υπερκερδών των εταιρειών πετρελαιοειδών.

4,7 δις απο τα 5,2 δις έχουν ήδη εισπραχθεί και τα 600 εκατ, των διυλιστηρίων δεν έχουν ακόμα εισπραχθεί γιατί δεν έχουν υποβληθεί ακόμη οι φορολογικές δηλώσεις των νομικών προσώπων. 



Ο Καλογιαντσίδης ΣΥΡΙΖΑ : «Δυστυχώς, ο Μητσοτάκης είχε δίκιο… Δεν κερδίσαμε εμείς, αλλά το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής»

 


Υπενθυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ευθέως στη εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» την Κυριακή ότι το τουρκικό προξενείο παρενέβη υπέρ του Οζγκιούρ.

«Στη Ροδόπη υπήρξε όντως ανοιχτή παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Και αυτό είναι πρόβλημα» τόνισε, για να προσθέσει:

«Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο κι όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που τον επέλεξε, καθώς καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμειξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας. Και προσοχή: δεν μιλώ για όλους τους μειονοτικούς βουλευτές, ούτε για όλη τη μουσουλμανική μειονότητα. Έχω, άλλωστε, στηρίξει τη θρησκευτική μειονότητα, στα βήματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που έκανε πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία. Οι Έλληνες μουσουλμάνοι πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν ίσες ευκαιρίες με τους συμπολίτες τους Χριστιανούς και κάνουμε ό,τι χρειάζεται γι’ αυτό. Κάποιοι, όμως, θέλουν να τους αντιμετωπίζουν ως μοχλούς για να δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και κάποια κόμματα όφειλαν να είναι πολύ πιο προσεκτικά στις επιλογές τους».

Συνεχίζονται οι καταγγελίες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την εκλογή του Φερχάτ Οζγκιούρ, και την ανάμειξη του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, ώστε ο μουσουλμάνος βουλευτής να κερδίσει την έδρα για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη.

Thanasis Kalogiantsidis
την Κυριακή

"Δεν επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επί της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Ροδόπης, αλλά το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής επί των κατοίκων του συγκεκριμένου νομού. Με μια συμπαγώς κατευθυνόμενη ψήφο πριμοδοτήθηκε ο Οζγκιούρ Φερχάτ ο οποίος πλειοψήφησε, με σημαντική διαφορά, του συνυποψηφίου του στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χαρίτου."

Ο Θανάσης Καλογιαντσίδης, πρώην μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδόπης και πρώην αναπληρωτής συντονιστής της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Κομοτηνής κάνει καταγγελία για τα βρώμικα παιχνίδια ΣΥΡΙΖΑ - Τουρκίας.

Ο Θανάσης Καλογιαντσίδης, ο οποίος παραιτήθηκε, όπως είχε δηλώσει, από τη θέση του στον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, «ανθρωποφαγίες, μηχανισμούς, εσωστρέφεια» και «παράδοση στο Προξενείο», είχε προβεί σε ανάρτηση την Κυριακή, στην οποία έκανε λόγο για επικράτηση στο νομό Ροδόπης του τουρκικού προξενείου, με τον Φερχάτ, σύμφωνα με τον ίδιο, να πριμοδοτείται «με συμπαγώς κατευθυνόμενη ψήφο», έναντι του συνυποψηφίου του στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χαρίτου.

Στην ανάρτησή του, ο Θανάσης Καλογιαντσίδης ανέφερε συγκεκριμένα:

Σε σχέση πάντως με την κομματική ιδιότητα του Θανάση Καλογιαντσίδη, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει πως αυτή «είναι σε αναστολή από τον Δεκέμβριο για την αντικομματική του συμπεριφορά και δεν παραιτήθηκε όπως ο ίδιος αναφέρει». Χαρακτήριζε, δε, «ψευδή και ανυπόστατα», τα όσα κατήγγειλε στην ανάρτησή του τότε για τη λειτουργία της κομματικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη.

Καλογιαντσίδης: «Δυστυχώς, ο Μητσοτάκης είχε δίκιο…»

Ο κ. Καλογιαντσίδης σε άλλη ανάρτηση στο Facebook εξαπέλυσε πυρά με στόχο τον Νίκο Φίλη για την εκλογή του Οζγκιούρ Φερχάτ, κάνοντας λόγο για «τουρκοτουρκική προεκλογική εκστρατεία» του εκλεγμένου με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή Ροδόπης, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «φίλα προσκείμενο» στο κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, MHP.

Στην ανάρτησή του, ο Θανάσης Καλογιαντσίδης αναφέρει:

«Ο Νίκος Φίλης, εκ των πρωτοκλασάτων στελεχών της εσωκομματικής τάσης της λεγόμενης “Ομπρέλας” εντός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., άστραψε και βρόντηξε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και προς υπεράσπιση του Οζγκιούρ Φερχάτ. Ειλικρινώς απορούμε.

Ο κύριος Φίλης:

Δεν πήρε χαμπάρι πως ο “σύντροφος Οζγκιούρ” έκανε τουρκοτουρκική προεκλογική εκστρατεία;

Γνωρίζει πως ο σύντροφός του συχνότατα παρευρίσκεται σε εκδηλώσεις, τελετές κτλ παρακρατικών δομών που η Τουρκία συντηρεί εντός της Ελλάδος; Συμφωνεί με αυτές τις ενέργειες;

Γνωρίζει ο κ. Φίλης, πως ο -δικός τους!- μέχρι πρότινος βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο Δημήτρης Χαρίτου, σε συνέντευξή του σε τοπικό ΜΜΕ (Xronos Media Group) “φωτογράφισε” τον “σύντροφο Οζγκιούρ” θέτοντας το δίλημμα πως, εάν οι πολίτες τον επιλέξουν, θα είναι βουλευτής “… που θα κινείται εξωθεσμικά και θα δίνει πρώτα λόγο σε μηχανισμούς, σε παράκεντρα, άλλες δομές, για λογαριασμό ξένων χωρών”;

Δεν γνωρίζει πως ο “σύντροφος Οζγκιούρ” μίλησε σε τουρκικό σταθμό ο οποίος μάλλον δεν είναι και πολύ Αριστερός, αφού θεωρείται φίλα προσκείμενος προς το τουρκικό κόμμα MHP (σσ “Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης”) του γνωστού τούρκου νεοφασίστα Ντεβλέτ Μπαχτσελί (Devlet Bahçeli), γνωστού και ως κόμματος των “Γκρίζων Λύκων”;

Μάλλον δεν άκουσε, δεν διάβασε καν ο κύριος Φίλης την ανακοίνωση της κυρίας Ελένης Λαφτσή, παλαιού στελέχους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΠΟΛΗτική Ανατροπή», η οποία μεταξύ άλλων έγραψε: “Συγχαρητήρια στο τουρκικό προξενείο που για άλλη μια φορά κατάφερε να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα στη Ροδόπη!… Συγχαρητήρια και σε όσους προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας ως νίκη ενός αριστερού χώρου. Θα σας στενοχωρήσω αλλά αυτή η υποβοηθούμενη εκλογή ούτε αριστερή ούτε προοδευτική στο ελάχιστο είναι. Είναι μόνο παρέμβαση ωμή και αισχρή!”

Ο κύριος Φίλης μιλά για “υποδαύλιση εθνοτικού μίσους”! Ποιος την πράττει; Εκείνοι που περιγράφουν την κατάσταση ή εκείνοι που γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την Ελληνική Δημοκρατία;

Είναι πολιτικά σύνηθες, όσο και απαράδεκτο, κάποιος ν’ απευθύνεται στους ψηφοφόρους ποντάροντας στην άγνοιά τους. Τι πιο λογικό από το να μη γνωρίζει ο Αθηναίος ή Νησιώτης ψηφοφόρος τα της Ροδόπης; Ο υπεύθυνος πολιτικός ωστόσο οφείλει να γνωρίζει και να μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για μικροκομματικά οφέλη και εν προκειμένω, δυστυχώς, ο Μητσοτάκης είπε την αλήθεια, ενώ ο κύριος Φίλης φαίνεται να σπεκουλάρει κομματικά πάνω σε ζητήματα εθνικού συμφέροντος.

Και θέτουμε ένα τελευταίο ερώτημα; Τελικώς, αυτό το κόμμα ποιος το διοικεί; Η ηγεσία του ή οι δικαιωματιστές του 3%;



Μητσοτάκης: Ή αυτοδυναμία ή εκλογές τον Αύγουστο

 


 Συνέντευξη παραχώρησε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

 Τα βασικά σημεία της συνέντευξής του

«Θεωρώ ότι είναι περιφρόνηση για τα υπόλοιπα κόμματα από τη στιγμή που υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο είναι καθορισμένο από τη διακομματική, να συζητάμε για την ΕΡΤ μεταξύ των δύο πρώτων» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εξάλλου και το εκλογικό αποτέλεσμα σε ένα βαθμό ακύρωσε και τη χρησιμότητα, κατά την άποψή μου ενός τέτοιου debate. Επομένως θα ξανακάνουμε ένα debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πιστεύω χρήσιμο και σε αυτή τη συγκυρία. Μακάρι να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε και λίγο περισσότερο στον προγραμματικό μας λόγο. Χρήσιμο θα είναι αυτό. Νομίζω ότι το πείραμα του προηγούμενου debate ήταν κατά βάση επιτυχημένο» και εξήγησε: «Είμαστε εδώ για να απαντάμε σε ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις πρέπει να είναι δύσκολες και σκληρές, νομίζω ότι έγιναν δύσκολες ερωτήσεις στο προηγούμενο debate και πιστεύω ότι και οι πολίτες που το παρακολούθησαν κάποια συμπεράσματα θα έβγαλαν».

«Θα ήθελα συνάντηση με Ερντογάν – Ευκαιρία η Σύνοδος του ΝΑΤΟ»

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το αν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει συνέχεια, μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, στη βελτίωση των ελληνοτουρικικών σχέσεων αλλά και για το εάν πρόκειται να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Όλα αυτά προϋποθέτουν, ότι ο ελληνικός λαός θα εναποθέσει στη Νέα Δημοκρατία και σε μένα προσωπικά και πάλι την εμπιστοσύνη του στις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Και το λέω αυτό διότι σήμερα η Τουρκία έχει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, ενώ η Ελλάδα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ αν είχαν γίνει εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα είχαμε κι εμείς ήδη μια σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση χωρίς να χρειάζεται να ξαναπάμε σε κάλπες για να επιβεβαιώσουμε την απόφαση την οποία ήδη πήραμε ως ελληνικός λαός στην κάλπη της 21ης Μαΐου» και συνέχισε: «Πράγματι υπήρχε τους τελευταίους μήνες μια βελτίωση και στο κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και στο επίπεδο της εξαιρετικά περιορισμένης δραστηριότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ειδικά στον αέρα. Και αυτό είναι σίγουρα κάτι το οποίο το συγκρατώ ως θετικό και πάντα πιστεύω μια εκλογική αναμέτρηση μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα. Σίγουρα αυτή θα είναι η πρόθεσή μου εφόσον εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Έχω ήδη πει δημόσια ότι θα ήθελα μια συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν. Θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε μαζί στο Βίλνιους της Λιθουανίας για να επαναπροσδιορίσουμε τον οδικό χάρτη στον οποίο μπορούμε κατά την άποψή μου να κινηθούμε για τους επόμενους μήνες».

Όσο για το αν μπορεί να αποτελέσει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ μια καλή αφορμή για συζήτηση με τον Ερντογάν, η οποία θα αφορά και τα ελληνοτουρκικά, απάντησε:

«Προσωπικά θα την επιδιώξω. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν. Γνωριζόμαστε πια καλά. Έχει αυτό και νομίζω μια αξία διότι και ο ίδιος γνωρίζει ποιες είναι οι δικές μου θέσεις και εγώ γνωρίζω και τη δικιά του προσέγγιση. Όμως θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η επαναπροσέγγιση Ελλάδος και Τουρκίας περνάει πιστεύω μέσα από μια συνολικά διαφορετική θεώρηση της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση συνολικά, με την Ευρώπη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενδεχομένως μια πιο ορθολογική οικονομική πολιτική. Βλέπουμε κάποια τέτοια δείγματα από τη νέα τουρκική κυβέρνηση, αλλά είναι ακόμα νωρίς να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα» ανέφερε.

«Εμείς έχουμε ακολουθήσει μια πολύ συνεκτική εξωτερική πολιτική την τελευταία τετραετία. Μια εξωτερική πολιτική που στηρίζεται στην ενίσχυση των συμμαχιών μας, στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μας και στην ανάδειξη της Ελλάδος ως ενός απαραίτητου πόλου σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα επιμείναμε και νομίζω ότι όπως φαίνεται πολύ καλά κάναμε στην ανάγκη μιας δίκαιης αλλά αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής. Αυτή η πολιτική μετά βεβαιότητος θα συνεχιστεί από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον μας εμπιστευθεί ο λαός» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Η Ελλάδα αναγνωρίζει μία μόνο διαφορά για την οποία θα μπορούσε όντως να πάει με την Τουρκία στη Χάγη Και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα ήμουνα σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να βάλω οποιοδήποτε άλλο γεωπολιτικό ζήτημα στην ατζέντα των συζητήσεων με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα στρατικοποίησης ή αποστρατικοποίησης των νησιών και προφανώς δεν συζητά θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτά δυστυχώς αποτελούν συνεκτικό τμήμα της ρητορικής της «γαλάζιας πατρίδας». Άρα θα πρέπει και η Τουρκία να κάνει ένα βήμα πίσω, να αντιληφθεί και να επανέλθει θα έλεγα στην πολιτική των προηγουμένων ετών, διότι οι διερευνητικές συζητήσεις γινόντουσαν με την Τουρκία για δεκαετίες, πάντα όμως με το ίδιο αντικείμενο. Μόνο τα τελευταία χρόνια η Τουρκία άρχισε να προσθέτει στο μενού των διαφορών μας από τη δική της οπτική γωνία ζητήματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα είμαι διατεθειμένος όχι μόνο εγώ, αλλά πιστεύω κανείς Έλληνας πρωθυπουργός να συζητήσει. Άρα, εάν μπορούσαμε να επανέλθουμε στη λογική των συζητήσεων προηγούμενων ετών, βεβαίως και θα έβλεπα ένα περιθώριο να κάνουμε μια πιο σημαντική πρόοδο».

«Έχουμε πάρει Rafale και έγκριση για τα F35 – Η Τουρκία ίσως καταφέρει να πάρει τα F16»

Για τους εξοπλισμούς είπε: «Η Ελλάδα έχει μια υποχρέωση να ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της, διότι έχουμε απέναντί μας έναν πολύ μεγαλύτερο και γεωπολιτικά απρόβλεπτο γείτονα και προφανώς δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα με βάση τη συγκυρία της στιγμής. Σήμερα τα πράγματα μπορεί να είναι καλά, αύριο μπορεί να ξανά είναι δύσκολα. Πιστεύω ότι πετύχαμε πολλά στο να αλλάξουμε την ισορροπία και τους συσχετισμούς ως προς την ισχύ των Ενόπλων δυνάμεων την περασμένη τετραετία το πρόγραμμα το οποίο έχουμε εκπονήσει δεν θα το χαρακτήριζα μια κούρσα εξοπλισμών, αλλά ένα πρόγραμμα λελογισμένο αλλά ουσιαστικής και αποτελεσματικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Βρήκαμε σημαντικές ευκαιρίες και τις αξιοποιήσαμε. Στον αέρα τα πράγματα έχουν αλλάξει τελείως σε σχέση με το που ήμασταν πριν από τέσσερα χρόνια. Θυμίζω ότι τότε η Τουρκία ετοιμαζόταν να παραλάβει τα πρώτα από τα 100 F35. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία αποκλείεται να αποκτήσει τα F35. Ενδεχομένως κάποια στιγμή να μπορέσει να πετύχει μια αναβάθμιση των F-16, την οποία εμείς έχουμε ήδη δρομολογήσει. Εμείς έχουμε προσθέσει όμως στο οπλοστάσιό μας ήδη τα αεροσκάφη Rafale και έχουμε πάρει την πολύ σημαντική έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου για την απόκτηση των F-35, τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν στην Πολεμική μας Αεροπορία το νωρίτερο το 2028. Η ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα της Ελλάδος είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κάνουμε με την Τουρκία μια ουσιαστική συζήτηση για οριστική επίλυση της βασικής μας διαφοράς» είπε και υπογράμμισε:

«H Τουρκία έχει μπλοκαρισμένα τα F-16 από το αμερικανικό Κογκρέσο. Δεν είναι δικιά μας απόφαση, ούτε είναι δικιά μας δουλειά να υποδείξουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν πρέπει ή αν δεν πρέπει να πουλήσει οπλικά συστήματα στην Τουρκία. Εμείς απλά αναδείξαμε τη γεωπολιτική διάσταση μιας Τουρκίας, η οποία αποτέλεσε δυστυχώς θα έλεγα και για το ΝΑΤΟ έναν παράγοντα αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια. Μακάρι η Τουρκία να αντιληφθεί ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη και πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος όλων αλλά και της ίδιας της Τουρκίας. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές περιβάλλον έντασης. Πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι και για αυτό το ενδεχόμενo».

Για τα περί παρέμβασης του τουρκικού προξενείου υπέρ υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο αν δεν είχα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία όμως είναι και γνωστά. Θα έλεγα ότι αναδεικνύονται και από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στη Ροδόπη και στην Ξάνθη. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του κυρίου Τσίπρα, γνωρίζοντας πια ακριβώς τι έχει συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες, αν θέλει να κρατήσει στα ψηφοδέλτιά του δύο βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία με την ανοιχτή στήριξη του τουρκικού προξενείου. Το ζήτημα δεν είναι εάν η Ροδόπη είναι ροζ ή γαλάζια, ούτε πρόκειται να αλλάξει το αποτέλεσμα του εκλογικού χάρτη από το τι θα γίνει στη Ροδόπη ή στην Ξάνθη. Αλλά είναι μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή να γνωρίζουμε ότι το τουρκικό προξενείο ανοιχτά στηρίζει κάποιους υποψηφίους, οι οποίοι συντάσσονται με την προπαγάνδα του τουρκικού προξενείου, αυτό να είναι σε γνώση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μην κάνει τίποτα γι αυτό. Τα ψηφοδέλτια ακόμα δεν έχουν πλήρως καταρτιστεί και επισημοποιηθεί. Είναι δική του απόφαση από εδώ και στο εξής τι θα κάνει. Πάντως έχει όλες τις πληροφορίες στη διάθεσή του».

«Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι και οι διακινητές βλέπουν τι γίνεται στη χώρα μας και αν αισθάνονται ότι μπορεί να υπάρχει γι’ αυτούς ένα παράθυρο ευκαιρίας, επειδή υπάρχει σήμερα μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα σπεύσουν να το αξιοποιήσουν. Προς Θεού, δεν λέω ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή της. Είναι όμως αυτό που λέει η λέξη και ορίζει το Σύνταγμα. Είναι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που καλείται να διαχειριστεί εξαιρετικά δύσκολα χαρτοφυλάκια με ορίζοντα λίγων εβδομάδων. Επαναλαμβάνω ότι θα είχαμε αποφύγει όλη αυτή την ταλαιπωρία αν κάποιοι δεν μας είχαν εγκλωβίσει στη φαντασίωση, μία ακόμα φαντασίωση της απλής αναλογικής. Δεν θεωρώ όμως, ούτε έχω καμία πληροφορία ότι αυτή τη στιγμή πίσω από αυτή την κινητικότητα που υπάρχει στον Έβρο κρύβεται κάποιος οργανωμένος τουρκικός δάκτυλος. Είναι πιο πιθανό ότι ξεθάρεψαν κάποιοι διακινητές πιστεύοντας ότι επειδή στην Ελλάδα θα γίνουν εκλογές μπορεί να περάσουν πιο εύκολα κάποιους κατατρεγμένους εντός της πατρίδας μας και να βγάλουν κάποια περισσότερα χρήματα από αυτό το άθλιο εμπόριο ψυχών το οποίο κάνουν ένα εμπόριο το οποίο θέλω να τονίσω ότι εμείς ήμασταν αυτοί που ουσιαστικά συντρίψαμε, τσακίσαμε τους διακινητές στο Αιγαίο, κάναμε τη ζωή τους εξαιρετικά δύσκολη στον Έβρο, έχουμε συλλάβει παραπάνω από 1000. Ο φράχτης αποτελεί ένα μέρος της συνολικής μας στρατηγικής για την προστασία των συνόρων και από αυτήν την πολιτική ενεργητικής προστασίας των ελληνικών συνόρων που ταυτόχρονα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, δεν πρόκειται να κάνω ούτε βήμα πίσω. Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί με προσπάθεια πάντα να μπορέσουμε να πετύχουμε μια συνεννόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια συνολική λύση του ευρωπαϊκού προβλήματος που αφορά τους πρόσφυγες και το άσυλο. Αλλά δεν μπορώ εγώ να περιμένω την Ευρώπη να συνεννοηθεί για ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει να συνεννοηθεί και να μετατρέψω την χώρα μου σε ξέφραγο αμπέλι. Αυτό πολύ απλά με κυβέρνηση ΝΔ δεν πρόκειται να γίνει. Και αποδείξαμε ότι μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Αποδείξαμε ότι μπορούμε ταυτόχρονα να εξετάζουμε αιτήσεις ασύλου πολύ γρηγορότερα και να πολλές από αυτές τις αποφάσεις να βγαίνουν θετικές. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε σύγχρονες δομές υποδοχής. Η Μόρια δεν υπάρχει πια. Αν κάνετε σήμερα ένα ρεπορτάζ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα δείτε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Θα έλεγα ότι αυτό αποτυπώθηκε και στην κάλπη της 21ης Μαΐου, και βέβαια εμείς ήμασταν αυτοί οι οποίοι λύσαμε το πιο ευαίσθητο, το πιο τραυματικό σκέλος του προσφυγικού προβλήματος, που δεν ήταν άλλο από το δράμα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Άρα εμείς ακολουθήσαμε μια πολιτική η οποία ήταν και δίκαιη αλλά και αυστηρή συνάμα, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Εμείς το 2019 είχαμε παρουσιάσει ένα πολύ λεπτομερές πρόγραμμα μείωσης φορολογικών συντελεστών. Είχαμε πει ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι η τελευταία προτεραιότητά μας και ότι θα θέλαμε ναι πράγματι στο τέλος της τετραετίας να μπορούμε να έχουμε μείωση οριζόντια και μόνιμα, όμωςδεν μπορέσαμε να το κάνουμε. Υλοποιήσαμε όμως όλες τις υπόλοιπες μας δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων. Δεν μπορεί να βγαίνει η αντιπολίτευση και να λέει ότι αυξήσαμε τους φόρους όταν μειώσαμε 50 φόρους, όταν όλοι οι πολίτες πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, όταν εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής είναι στο 9%, όταν ο φόρος στα μερίσματα πήγε από το 15% στο 5% και έχουμε περισσότερα έσοδα από όσο είχαμε με φόρο 15%. Εμείς λοιπόν αποδείξαμε ότι η λελογισμένη μείωση της φορολογίας αποτελεί απαραίτητο συστατικό για να μπορεί η χώρα να μπει σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξήγησε στη συνέχεια: «Είχαμε πει ότι θα θέλαμε πράγματι να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα μπορούμε να έχουμε μόνιμες όμως μειώσεις του ΦΠΑ δεν μπορέσαμε να το κάνουμε. Η μόνη δέσμευση μας η οποία δεν υλοποιήσαμε, όλες τις άλλες δεσμεύσεις, υλοποιήσαμε. Αλλά είχαμε πει και τότε ότι θα είναι η τελευταία μείωση την οποία θα κάναμε. Κάναμε όλες τις υπόλοιπες. Αλλά εδώ ερχόμαστε και λέμε «να μειώσουμε τον ΦΠΑ». Γιατί; Γιατί έχουμε ένα πρόβλημα ακρίβειας. Γι αυτό ισχυρίζεται αντιπολίτευση ότι πρέπει να μειώσουμε το ΦΠΑ. Η απάντησή μου λοιπόν είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη. Μειώσαμε το ΦΠΑ στον καφέ, μειώσαμε το ΦΠΑ σε πολλές υπηρεσίες στις μεταφορές οι τιμές δεν έπεσαν για τον απλούστατο λόγο ότι τελικά η μείωση του ΦΠΑ ωφέλησε τους επιχειρηματίες και όλη την αλυσίδα παραγωγής. Το ίδιο θα συνέβαινε και τώρα. Το ίδιο συνέβη σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δοκίμασαν ένα τέτοιο μέτρο. Ταυτόχρονα όμως το μέτρο αυτό θα μας κόστιζε μόνο και μόνο για τα τρόφιμα 1,5 δις. το χρόνο. Είναι 6 δισεκατομμύρια την τετραετία. Αυτοί λοιπόν που το εισηγούνται πρέπει να μας πουν ποιους άλλους φόρους θα αυξήσουν, διότι προφανώς τα χρήματα αυτά δεν περισσεύουν. Εμείς επιλέξαμε μια στοχευμένη πολιτική στήριξης των νοικοκυριών και η στοχευμένη αυτή πολιτική είχαμε πει ότι είναι έκτακτη. Από τη στιγμή που πιστεύουμε ότι κι ο πληθωρισμός είναι ένα έκτακτο πρόβλημα, γι αυτό και τα επιδόματα δεν μπορούν να έχουν προφανώς μόνιμο χαρακτήρα. Μόνιμο χαρακτήρα μπορούν να έχουν μόνο οι αυξήσεις των μισθών και οι μειώσεις των φόρων που στηρίζουν τελικά το διαθέσιμο εισόδημα. Και σε αυτήν την πολιτική εμείς θα επιμείνουμε. Και βέβαια αυτοί οι οποίοι εισηγούνται αυτή τη στιγμή μείωση του ΦΠΑ πρέπει να μας πουν αν θα τον ξανααυξήσουν μετά γιατί λένε ότι να το κάνουν προσωρινά. Αν συνέβαινε αυτό θα σας πω ακριβώς τι θα γινόταν. Θα μειωνόταν ο ΦΠΑ σε κάποια είδη, δεν θα είχαμε ουσιαστική επίπτωση τις τιμές θα έπρεπε να τον ξανά αυξήσουμε και τότε θα βλέπατε μια νέα αύξηση στις τιμές. Έγινε σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εγώ δεν είμαι δογματικός. Είμαι ένας πολιτικός ο οποίος μου αρέσει να βλέπω τα δεδομένα και να αξιολογώ μεταξύ των επιλογών μου ποια είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή.

Για τον ΦΠΑ δεν θα αλλάξω άποψη, διευκρίνισε, γιατί έχω όλα τα δεδομένα στη διάθεσή μου. Άρα εξετάσαμε αυτή την επιλογή. Καταλήξαμε ότι θα ήταν ουσιαστικά μια τρύπα στο νερό ως προς τις τιμές, αλλά θα μας στοίχιζε πάρα πολλά. Τα χρήματα θα έλειπαν τότε, δεν θα υπήρχε market pass, δεν θα υπήρχε ενδεχομένως η στήριξη την οποία μπορέσαμε να δώσουμε στους λογαριασμούς του ρεύματος στην έκταση που τη δώσαμε διότι τα χρήματα αυτά σε ένα βαθμό προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Γιατί για τους μεν λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος στο 30%, γιατί γίνεται μια μεγάλη κουβέντα σήμερα ξαφνικά όλοι ανακάλυψαν ότι υπάρχουν κάποιες εταιρείες τις οποίες μπορούμε να υπερ φορολογήσουμε. Η απάντηση λοιπόν είναι αν υπήρχαν αυτές οι εταιρείες επί ΣΥΡΙΖΑ γιατί τσάκισαν τη μεσαία τάξη και δεν το έκαναν τότε; Και εν πάση περιπτώσει, αν αυτές οι εταιρείες όντως υπάρχουν και υπάρχουν στον τομέα της ενέργειας, εμείς ήδη το κάναμε αυτό. Εμείς θέλω να θυμίσω ότι εισπράξαμε παραπάνω από 4 δισεκατομμύρια στην πορεία εφαρμογής του μηχανισμού Ανάκτησης υπερκερδών για τη στήριξη των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και εμείς φορολογούμε τα διυλιστήρια, τα δύο μεγάλα διυλιστήρια, για να χρηματοδοτήσουμε το market pass. Άρα αυτά τα οποία η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι μπορεί να κάνει στο βαθμό που μπορούν να γίνουν, εμείς τα έχουμε ήδη κάνει».

«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπαρξει έξτρα φορολόγηση» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Μπορούν να πουν το ίδιο και τα άλλα δύο κόμματα; Εμείς είμαστε το μόνο κόμμα το οποίο δεν μιλάει σήμερα για φόρους. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένοι στην αγάπη τους για κάποιους φόρους. Όταν πιέζονται λίγο περισσότερο ανοίγουν και περισσότερο τα χαρτιά τους. Το είδαμε εξάλλου με τον κύριο Κατρούγκαλο και τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Το βλέπουμε τώρα ως ένα βαθμό και με το ΠΑΣΟΚ. Εμείς είμαστε κατηγορηματικοί και εφαρμόσαμε την πολιτική μας. Εμείς δοκιμαστήκαμε. Είπαμε ότι θα μειώσουμε τους φόρους και μειώσαμε τους φόρους. Έχουμε αξιοπιστία όταν μιλάμε για τη δημοσιονομική μας πολιτική. Με ρωτάτε από πού θα βρεθούν τα χρήματα. Δύο απαντήσεις. Η πρώτη απάντηση είναι ότι όσο αυξάνεται το ΑΕΠ τόσο αυξάνονται τα έσοδα. Αν είχαμε σήμερα ένα 500 δισεκατομμύρια -είμαστε κάτι παραπάνω από 200- δεν θα είχαμε πάλι πολλά περισσότερα έσοδα επειδή αυξήθηκε το ΑΕΠ; Άρα, όλη αυτή η συζήτηση «γιατί έχουμε παραπάνω έσοδα», μα γιατί αυξάνεται το ΑΕΠ. Ένα παράδειγμα απλό για να το καταλάβει ο τηλεθεατής μας: Μια εταιρεία έχει κέρδη 100 ευρώ και πλήρωνε παλιά με 29% φορολογικό συντελεστή 29€ φόρο. Αν έχει κέρδη 200 ευρώ σήμερα με φορολογικό συντελεστή 22% πόσο φόρο θα πληρώσει; Θα πληρώσει 44 ευρώ φόρο. Θα είναι όμως ικανοποιημένη η εταιρεία και όλοι κερδισμένοι; Βεβαίως και ναι. Αυτό ακριβώς έγινε με τα φορολογικά έσοδα. Συν το γεγονός ότι έχουμε κάνει κάποια σημαντικά βήματα και τα οποία μπορούν και πρέπει να εντατικοποιηθούν στον έλεγχο ειδικά της μικρής φοροδιαφυγής. Βλέπετε πόσο αποτελεσματική είναι πια οι έλεγχοι μας, κυρίως με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Εκεί κάπως βοήθησε και ο covid ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε τη μικρή φοροδιαφυγή. Άρα η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μια διαρκής προτεραιότητα για τη δικιά μας οικονομία και τη δικιά μας κυβέρνηση.

«Αυτή τη στιγμή, ειδικά για επενδύσεις στον τομέα της υγείας, έχουμε δύο πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία Πρώτον, το Ταμείο ανάκαμψης και δεύτερον το νέο ΕΣΠΑ. Είναι διαπραγματευτικά εργαλεία τα οποία η κυβέρνησή μας τα διαπραγματεύτηκε. Ακούω πολλά τώρα να λέγονται για το ταμείο ανάκαμψης, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι ξεχνούν ότι εγώ πήγα στις Βρυξέλλες πέντε μέρες -όχι 17 ώρες, πέντε μέρες- και διαπραγματεύτικα για τη χώρα και έφερα πίσω 31 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία έχουμε ήδη εισπράξει παραπάνω από τα 11. Ένα σημαντικό κομμάτι από τους πόρους αυτούς θα πάει και στην υγεία. Το ίδιο ισχύει και για το νέο ΕΣΠΑ. Γιατί ακούω τώρα ότι θα κάνουμε λέει επαναδιαπραγμάτευση του ταμείου ανάκαμψης. Αυτοί που τα λένε αυτά, λυπάμαι αλλά υποκρύπτουν μια παντελή – είναι βαριά η λέξη αλλά θα την πω- ασχετοσύνη για το πώς δουλεύουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Το ταμείο ανάκαμψης τελειώνει το 2026 είναι πρακτικά «κλειδωμένο». Ελάχιστες αλλαγές μπορούν να γίνουν. Έχει πάρα πολύ βαριές αιρεσιμότητες, διαδικασίες, δηλαδή έλεγχου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει συγκεκριμένες δράσεις που μπορούν να πάνε τα χρήματα, «πράσινες», ψηφιακές δεξιότητες, αγορά εργασίας».

«Όταν με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα ξαναφτιάξουμε 156 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, όταν με τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης θα αποκτήσουμε 36.000 διαδραστικούς πίνακες σε όλα μας τα σχολεία, όταν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης χρηματοδοτούν όλα τα προγράμματα του «Εξοικονομώ» τα οποία ωφελούν τους πάντες, είναι οι μεγάλοι και οι εκλεκτοί μας αυτοί; Προφανώς υπάρχουν δάνεια του Ταμείου ανάκαμψης τα οποία απευθύνονται περισσότερο σε μεγάλες επιχειρήσεις. Αλλά οι επιχειρήσεις αυτές είναι επιχειρήσεις που επενδύουν. Είναι επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις που τελικά γεφυρώνουν το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας που ήταν η έλλειψη επενδύσεων. Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε μια στρατηγική. Πρέπει η ελληνική οικονομία να μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις και να γίνει εξωστρεφής. Μόνο έτσι ανεβαίνουν οι μισθοί στη χώρα μας και είναι μια πολιτική την οποία έχουμε καταφέρει να υπηρετήσουμε και είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να έχουμε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα την επόμενη τετραετία».

Στη συνέχεια ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι: «Δεν υπάρχει δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του ταμείου ανάκαμψης» σημείωσε, ενώ τόνισε: «Μικρές, ελάχιστες αλλαγές. Δεν τα έχουμε ξανακούσει αυτά; Δεν τα ξανακούσαμε το 2015. Ας είμαστε. Κάποιος δίνει στην Ελλάδα 31 δισεκατομμύρια ευρώ και υπάρχουν ορόσημα συγκεκριμένα, υπάρχουν δράσεις μεταρρυθμιστικές. Υπάρχει μια πολύ «βαριά γραφειοκρατία» πίσω από το ταμείο ανάκαμψης, γιατί τα λεφτά αυτά είναι ευρωπαϊκά λεφτά, τα οποία διαχειριζόμαστε εμείς. Και αν πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούμε να ξαναπάμε με την «επαναστατική μας παντιέρα» να ανεμίζει, να πάρουμε τα χρήματα αυτά και να τα δώσουμε όπου θέλουμε, δεν είναι απλά βαθιά νυχτωμένοι, είναι εκτός πραγματικότητας. Και να πω και κάτι ακόμα για την αντιπολίτευση, και θα κλείσω κάπου εκεί το κεφάλαιο αντιπολίτευση γιατί δεν θέλω να σχολιάσω ιδιαίτερα αυτά τα οποία λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Αν ως ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έπαιρνε ένα Νόμπελ θα έπαιρνε το Νόμπελ του οικονομικού λαϊκισμού. Δεν μας εκπλήσσει αυτό, διότι έτσι έχει μάθει. Τάζει τα πάντα στους πάντες. Εξάλλου δεν νομίζω ότι πολλοί πίστεψαν ποτέ ότι αυτά μπορούσε να τα εφαρμόσει. Αν το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε ένα Νόμπελ όμως, θα έπαιρνε το Νόμπελ της οικονομικής ασυναρτησίας. Και γιατί το λέω αυτό: Γιατί το ΠΑΣΟΚ έρχεται και μας κατηγορεί ότι έχουμε βάλει τη χώρα σε μια πορεία δημοσιονομικής εκτροπής, την ίδια στιγμή που μας ζητάνε να ξοδέψουμε περισσότερα. Και την ίδια στιγμή που μας εγκαλεί γιατί δεσμευόμαστε σε στόχους πλεονασμάτων τους οποίους πρέπει να μπορούμε να πετύχουμε για να κατεβάσουμε το χρέος μας».

«Δεν υπάρχει δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του ταμείου ανάκαμψης» σημείωσε, ενώ τόνισε: «Μικρές, ελάχιστες αλλαγές. Δεν τα έχουμε ξανακούσει αυτά; Δεν τα ξανακούσαμε το 2015. Ας είμαστε. Κάποιος δίνει στην Ελλάδα 31 δισεκατομμύρια ευρώ και υπάρχουν ορόσημα συγκεκριμένα, υπάρχουν δράσεις μεταρρυθμιστικές. Υπάρχει μια πολύ «βαριά γραφειοκρατία» πίσω από το ταμείο ανάκαμψης, γιατί τα λεφτά αυτά είναι ευρωπαϊκά λεφτά, τα οποία διαχειριζόμαστε εμείς. Και αν πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούμε να ξαναπάμε με την «επαναστατική μας παντιέρα» να ανεμίζει, να πάρουμε τα χρήματα αυτά και να τα δώσουμε όπου θέλουμε, δεν είναι απλά βαθιά νυχτωμένοι, είναι εκτός πραγματικότητας. Και να πω και κάτι ακόμα για την αντιπολίτευση, και θα κλείσω κάπου εκεί το κεφάλαιο αντιπολίτευση γιατί δεν θέλω να σχολιάσω ιδιαίτερα αυτά τα οποία λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Αν ως ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έπαιρνε ένα Νόμπελ θα έπαιρνε το Νόμπελ του οικονομικού λαϊκισμού. Δεν μας εκπλήσσει αυτό, διότι έτσι έχει μάθει. Τάζει τα πάντα στους πάντες. Εξάλλου δεν νομίζω ότι πολλοί πίστεψαν ποτέ ότι αυτά μπορούσε να τα εφαρμόσει. Αν το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε ένα Νόμπελ όμως, θα έπαιρνε το Νόμπελ της οικονομικής ασυναρτησίας. Και γιατί το λέω αυτό: Γιατί το ΠΑΣΟΚ έρχεται και μας κατηγορεί ότι έχουμε βάλει τη χώρα σε μια πορεία δημοσιονομικής εκτροπής, την ίδια στιγμή που μας ζητάνε να ξοδέψουμε περισσότερα. Και την ίδια στιγμή που μας εγκαλεί γιατί δεσμευόμαστε σε στόχους πλεονασμάτων τους οποίους πρέπει να μπορούμε να πετύχουμε για να κατεβάσουμε το χρέος μας».

«Κι εγώ θα μπορούσα να πω ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι Τσίπρας με γραβάτα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, όταν του αναφέρθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η ΝΔ αποτελείται από «λαϊκιστές με γραβάτα».

Ενώ πρόσθεσε: «Εμένα μου κάνει εντύπωση η φοβερή ρηχότητα του λόγου του ΠΑΣΟΚ και η παντελής αδυναμία να αρθρώσουν μια συνεκτική επιχειρηματολογία, ειδικά στο μεγάλο ζήτημα της οικονομίας. Μας λένε ότι «έχετε ρίξει την οικονομία στα βράχια» και τη μία στιγμή μας ζητάει να ξοδέψουμε περισσότερα. Και μας εγκαλούν για τα πλεονάσματα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί, τα οποία αποτελούν υποχρέωση της οικονομίας μας γιατί πρέπει να κατεβάζουμε το χρέος μας. Πώς μπορεί να τετραγωνίσει αυτός ο κύκλος δεν ξέρω.

Ερωτηθείς πώς θα λειτουργήσει στην περίπτωση της μη επίτευξης αυτοδυναμίας την 25η Ιουνίου, σημείωσε:

«Να ξεκαθαρίσουμε κατ. αρχάς ότι για εμένα η αυτοδυναμία και μια ασφαλής αυτοδυναμία -όχι οριακή αυτοδυναμία την οποία προφανώς κανείς δεν θα ήθελε πιστεύω για λόγους που είναι απολύτως αντιληπτοί- είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί, οι οποίες είναι εδώ. Θέλω να θυμίσω ότι τώρα κάποιοι ανακάλυψαν τα προγράμματα. Το δικό μας πρόγραμμα ήταν τυπωμένο και σε δημόσια ανάρτηση και κοστολογημένο.