Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος

 



Από τη συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», στον δημοσιογράφο Γρηγόρη Τζιοβάρα:

  • Αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές. Δεν κρίνεται ποιος θα είναι πρώτο κόμμα. Αυτό απαντήθηκε από τους πολίτες. Θυμίζω ότι αν οι εκλογές του Μαΐου είχαν γίνει με το σύστημα που ίσχυε πριν από την απλή αναλογική ή με το σύστημα που ισχύει σήμερα, τότε δεν θα χρειάζονταν νέες κάλπες, αφού θα είχαμε ήδη κυβέρνηση. Το ζητούμενο, λοιπόν, τώρα είναι αυτό να γίνει πραγματικότητα στις 25 Ιουνίου. Η χώρα να έχει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Για να συμβεί αυτό πρέπει όσοι μας ψήφισαν να το επαναλάβουν. Και επίσης να τους ακολουθήσουν και πολίτες που δεν μας ψήφισαν την 21η Μαΐου αλλά θέλουν μία ομαλή συνέχεια και προοπτική στη ζωή της χώρας. Οι ψήφοι δεν μεταφέρονται. Ο κίνδυνος, συνεπώς, είναι η χαλάρωση  και ο εφησυχασμός.
  • Μιλώ ανοιχτά: για να έχουμε κυβέρνηση στις 26 Ιουνίου η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος. Όχι γιατί το λέω εγώ, αλλά γιατί το λένε τα δεδομένα και όλοι οι άλλοι. Από την πλευρά μου, έχω πει ότι δεν θα συνεργαστώ με καμία δύναμη στα δεξιά της ΝΔ. Από την άλλη πλευρά, προτού ακόμη του ζητηθεί, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης έχει σπεύσει να αρνηθεί τόσο εμένα ως Πρωθυπουργό όσο και το πρώτο κόμμα της κάλπης ως κυβέρνηση. Ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας.
  • Η σταθερή και κοινοβουλευτικά αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν εξαρτάται από το ποσοστό του δεύτερου κόμματος, αλλά από εκείνο του πρώτου και τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Και φαίνεται ότι ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερος των 5 κομμάτων που ψηφίστηκαν στις 21 Μαΐου. Άρα θα είναι υψηλότερος και ο πήχης της αυτοδυναμίας. Γι’ αυτό και επιμένω ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Στις 21 Μαΐου έγινε ένα βήμα, το οποίο όμως δεν πρέπει να μείνει μετέωρο. Αντίθετα, πρέπει να εδραιωθεί και να γίνει άλμα. Τότε κληθήκαμε να νικήσουμε. Τώρα, καλούμαστε να κυβερνήσουμε.

 




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου