Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

500.000 ναρκωτικά δισκία ecstasy κατασχέθηκαν από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τ.Α. Κομοτηνής

 


Οργανωμένη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε 25-9-2020 στο νομό Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν τρία μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση ναρκωτικών.

Πρόκειται για έναν ημεδαπό και δύο αλλοδαπούς, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ ταυτοποιήθηκε επίσης η εμπλοκή στο κύκλωμα ενός ακόμη ημεδαπού.

Αναλυτικότερα, έπειτα από εμπεριστατωμένες αστυνομικές έρευνες σχετικά με τη δράση κυκλώματος που διακινεί σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών στην ελληνική επικράτεια και συγκεκριμένα σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, οι αστυνομικοί σχεδίασαν και υλοποίησαν συντονισμένη επιχείρηση.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης οι παραπάνω αστυνομικοί συνέλαβαν αρχικά τον έναν ημεδαπό, ο οποίος στάθμευσε το Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο που οδηγούσε και μετέφερε ναρκωτικές ουσίες, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, σε ενδελεχή έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στον εσωτερικό χώρο του οχήματος, εντόπισαν δεκαοκτώ νάιλον συσκευασίες που περιείχαν συνολικά 180.000 ναρκωτικά δισκία ecstasy .

Οι αστυνομικοί στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης και συνεχίζοντας τις ενδελεχείς έρευνες κατάφεραν να συλλάβουν με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, δύο ακόμη μέλη του κυκλώματος και συγκεκριμένα τους δύο αλλοδαπούς, που εντοπίστηκαν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν πενήντα επτά νάιλον συσκευασίες, που περιείχαν συνολικά 320.000 ναρκωτικά δισκία ecstasy .

Επιπλέον, από την κατοχή των δραστών και τις έρευνες σε οικίες τους, οι αστυνομικοί εντόπισαν και κατέσχεσαν περίστροφο κρότου, 5.200 ευρώ και κινητά τηλέφωνα.

Κατασχέθηκαν επίσης ένα Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι τα προσδοκώμενα κέρδη που θα αποκόμιζε η οργάνωση υπολογίζονται έως -10.000.000- ευρώ.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί η Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής.



Αρνητικά ρεκόρ για την ελληνική Δικαιοσύνη

 


Σειρά αρνητικών ρεκόρ σημειώνει η Ελλάδα στο «2020 EU Justice Scoreboard», τον πίνακα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δικαιοσύνη.

Η αποτελεσματικότητα, η ποιότητα και η ανεξαρτησία είναι οι παράμετροι ενός αποτελεσματικού συστήματος Δικαιοσύνης, που σύμφωνα με σειρά σημαντικών μελετών, έχει ευεργετικό αντίκτυπο στην οικονομία μιας χώρας. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν κατάφερε να προσφέρει στοιχεία για αρκετές κατηγορίες, ενώ διατήρησε αρνητικές πρωτιές και υψηλές θέσεις σε κατηγορίες, όπως ο χρόνος διεκπεραίωσης υποθέσεων αλλά και η αδυναμία διαχείρισης του συνόλου των υποθέσεων στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί το δικαστικό σύστημα.

Η Ελλάδα διαθέτει ακόμα τον υψηλότερο χρόνο διεκπεραίωσης υποθέσεων σε πρώτο βαθμό τόσο σε διοικητικές υποθέσεις όσο και σε αστικές και εμπορικές (γράφημα 6). Για το 2018 ο μέσος όρος ήταν περίπου 550 ημέρες καταγράφοντας αύξηση από το 2012, όπου ο μέσος όρος ήταν περίπου στις 450 ημέρες. Αντίστοιχα, η χώρα μας διατηρεί τον τρίτο χειρότερο μέσο όρο για την πλήρη ολοκλήρωση μια υπόθεσης, δηλαδή προκειμένου να περάσει από τα δικαστήρια και των τριών βαθμίδων. Ιδιαίτερα υψηλός παραμένει ο χρόνος για την επίλυση διοικητικών υποθέσεων ενώπιον διοικητικών δικαστηρίων. Για την ακρίβεια, παρά τη σημαντική μείωση από το 2012, όπου απαιτούνταν 1.500 ημέρες, ο αριθμός εκκρεμών υποθέσεων παραμένει από τους υψηλότερους στην Ε.Ε. για το 2018 με περίπου 600 ημέρες.

Τα δικαστήρια έχουν φρακάρει

Δραματική πρωτιά καταγράφει η χώρα, τουλάχιστον βάσει στοιχείων του 2012 αφού έκτοτε δεν παρείχε άλλα, στο αποκαλούμενο ποσοστό εκκαθάρισης, που δείχνει εάν ένα δικαστήριο μπορεί να διαχειριστεί τον όγκο υποθέσεων που εισέρχονται σε αυτό. Η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση, χωρίς να έχει προσκομίσει νεότερα στοιχεία την τελευταία πενταετία, με ποσοστό περίπου 70%, που σημαίνει ότι τα δικαστήρια επιλύουν λιγότερες υποθέσεις από τον αριθμό εισερχόμενων περιπτώσεων.

Σημαντική μείωση εμφανίζεται στον αριθμό εκκρεμών αστικών και εμπορικών υποθέσεων της χώρας από το 2012 μέχρι το 2018, αν και ακόμη διατηρεί την τέταρτη χειρότερη επίδοση, ενώ υψηλός παραμένει και ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον διοικητικών δικαστηρίων, που παρά την αξιοσημείωτη μείωση από το 2012, παραμένει με αρκετή διαφορά ο υψηλότερος στην Ε.Ε. (γράφημα 15). Την ίδια ώρα, η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς επίλυσης διοικητικών διαφορών, με την Κύπρο να βρίσκεται στην πρώτη θέση και την Ιταλία στην τρίτη.

Ποιότητα

Η φιλική προς τους πολίτες Δικαιοσύνη απαιτεί οι πληροφορίες σχετικά με το δικαστικό σύστημα να είναι εύκολα προσβάσιμες και προσαρμοσμένες σε συγκεκριμένες ομάδες της κοινωνίας που διαφορετικά θα είχαν δυσκολία στην πρόσβαση. Η Ελλάδα είναι μία από τις 4 χώρες (Κύπρος, Κροατία και Λουξεμβούργο) που δεν έχουν διαθέσιμες πληροφορίες για το δικαστικό σύστημα στο κοινό, ενώ Λιθουανία και Σλοβενία πρωτοπορούν.

Η ικανότητα ολοκλήρωσης συγκεκριμένων βημάτων στη δικαστική διαδικασία με ηλεκτρονικά μέσα αποτελεί σημαντικό μέρος της ποιότητας των συστημάτων Δικαιοσύνης, καθώς μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση και να μειώσει τις καθυστερήσεις και τα δικαστικά έξοδα. Σύμφωνα με σχετικό γράφημα, η Ελλάδα παρέχει από το 2018 μόνο τη δυνατότητα παρακολούθησης υποθέσεων με ηλεκτρονικά μέσα σε όλες τις διαδικασίες (γράφημα 27). Ταυτόχρονα, κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά στην online πρόσβαση σε δικαστικές αποφάσεις από το κοινό (γράφημα 28), μαζί με την Κροατία και τη Φιλανδία, ενώ τις πρώτες θέσεις κατέχουν Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.

Το κόστος προσφυγής αποτελεί βασικό παράγοντα για την πρόσβαση σε αυτή με την Ελλάδα να σημειώνει μια καλή επίδοση, αφού βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Την ίδια στιγμή, η χώρα μας έχει αυξήσει σε μικρό βαθμό τις δαπάνες στη Δικαιοσύνη, ενώ μικρή αύξηση υπάρχει και στον αριθμό δικαστών, με την αναλογία των γυναικών να ανεβαίνει σημαντικά και τη χώρα μας να διατηρεί την πέμπτη θέση στην Ευρώπη. Διαρκώς αυξανόμενος είναι όμως και ο αριθμός δικηγόρων ανά κάτοικο, με την Ελλάδα  να κατατάσσεται τρίτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση με 400 δικηγόρους ανά 100.000 κατοίκους για το 2018.


ΣΟΦΙΑ ΣΠΙΓΓΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Λιάκος για γέλια! Γελοίο το μέτρο για 65άρηδες –Δεν θα πειθαρχήσουμε

 


Πρίν λίγο καιρό ήθελε να κάψει και αυτός την Μόρια έτσι και ήταν έφηβος και αφού πέρασε αυτό, είπε να γελοιοποιηθεί για ακόμα μία φορά το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, και καλεί σε απειθαρχία, σε περίπτωση που εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα για τους άνω των 65 ετών και έχει και το θράσος να καλεί την κυβέρνηση να μην προβεί σε τέτοια κίνηση γιατί, όπως λέει, «θα γελοιοποιηθεί».

Η ανάρτηση του Αντώνη Λιάκου, μάλιστα, κλείνει με το… «εμπρός λοιπόν για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία» για να γελάει ο κόσμος μαζί του.

Ο κ. Χαρδαλιάς μας είπε σοβαρά ότι εξετάζεται η επιβολή περιοριστικών μέτρων για τους ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω, αυτούς δηλαδή που βρίσκονται στις κρίσιμες ηλικιακές ομάδες.
Καλά ότι δεν πρόκειται να πειθαρχήσουμε ας το έχουν δεδομένο πριν γελοιοποιηθούν και τα μαζέψουν όπως έκαναν με τον Μεγάλο Περίπατο.

…εμπρός λοιπόν για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία!
😆

354
29
39


Πουλούσαν «προστασία» σε καφέ – μπαρ στην Θεσσαλονίκη εκβιάζοντας τους ιδιόκτητες

 


Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας εκβίαζαν ιδιόκτητες καφέ –μπαρ, πουλώντας τους «προστασία». 

Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο 40χρονος αλλοδαπός διευθύνων της οργάνωσης.

Επιπρόσθετα, ο «εγκέφαλος» με άλλους συνεργούς που έχουν ταυτοποιηθεί, λειτουργούσαν παράνομη ιστοσελίδα διαδικτυακού στοιχηματισμού, ενώ παράλληλα με 76χρονο ημεδαπό συνεργό του, που δεν σχετίζεται με τις δύο προηγούμενες υποθέσεις, διοργάνωναν συστηματικά, παράνομα τυχερό χαρτοπαίγνιο.

Η επισταμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οδήγησε στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης.

Σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος δέκα αντρών (οι περισσότεροι Γεωργιανοί), μεταξύ των οποίων και ο 40χρονος, διευθύνων την οργάνωση, ενώ σημειώνεται πως ένα εκ των μελών βρίσκεται ήδη έγκλειστο σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας.

Τουλάχιστον από τα μέσα Νοεμβρίου του 2018 έως και την 07-09-2019, το κύκλωμα:

• Εκβίαζε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Νομό Θεσσαλονίκης με το πρόσχημα “παροχής προστασίας”, εισπράττοντας μηνιαίως χρηματικά ποσά από δέκα επιχειρήσεις. Μηνιαίως το κύκλωμα εισέπραττε από 400- 700 ευρώ.

• Εισέπραττε εκβιαστικά οφειλόμενα ποσά για λογαριασμό τόσο της οργάνωσης όσο και τρίτων προσώπων έναντι αμοιβής.

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών προέκυψε ακόμη ότι, ο 40χρονος άντρας, από κοινού με έξι, διαφορετικούς από τους προαναφερόμενους, συνεργούς του που έχουν επίσης ταυτοποιηθεί, λειτουργούσαν, με διακριτούς ρόλους, παράνομη ιστοσελίδα διαδικτυακού στοιχηματισμού με δραστηριότητα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Αλβανίας, προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Επιδιώκοντας τον ίδιο στόχο, η αστυνομική έρευνα έδειξε ότι ο 40χρονος άντρας με 76χρονο ημεδαπό συνεργό του, που δεν συνδέεται με τις δύο προηγούμενες υποθέσεις, διοργάνωναν συστηματικά, παράνομα, τυχερό χαρτοπαίγνιο σε διάφορα καταστήματα της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται τέλος ότι, ο διευθύνων την εγκληματική οργάνωση και δύο ακόμη ταυτοποιημένοι δράστες των προαναφερόμενων υποθέσεων, δήλωναν από ελάχιστα έως μηδενικά εισοδήματα ώστε να λαμβάνουν διάφορα κοινωνικά επιδόματα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Μενέντεζ: Όσο οι ΗΠΑ στέλνουν λάθος μηνύματα στον Ερντογάν, θα συνεχίζει την επιθετικότητα

 


Στην έλλειψη ισχυρής αντίδρασης από την πλευρά των ΗΠΑ αποδίδει ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ την ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο κ. Μενέντεζ δήλωσε πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συνεχίσει να δοκιμάζει τα όρια και να τραβάει την κατάσταση στα άκρα στην Ανατολική Μεσόγειο όσο ο πρόεδρος Τραμπ του ανάβει «το πράσινο φως» με τη στάση του.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να δοκιμάζει τα όρια, διότι δεν έρχεται αντιμέτωπος με συνέπειες. Όταν αγοράζει τους S-400 κατά παράβαση των αμερικανικών νόμων και σε αντίθεση με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και δεν έρχεται αντιμέτωπος με κυρώσεις, θεωρεί ότι μπορεί να το κάνει. Όταν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει απάντηση, συνέπειες, ή κυρώσεις, λαμβάνει το μήνυμα ότι μπορεί να το κάνει. Όταν είναι έτοιμος να επέμβει στρατιωτικά στην Λιβύη και δεν συμβαίνει τίποτα, λαμβάνει το μήνυμα ότι μπορεί να το κάνει. Επομένως, η έλλειψη ισχυρής αμερικανικής αντίδρασης δίνει στον Ερντογάν το πράσινο φως να προχωρήσει, γιατί έχει αντιληφθεί ότι ίσως του ασκήσουμε κριτική αλλά δε θα κάνουμε τίποτα παραπάνω», τόνισε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής απέδωσε την απόφαση του Ερντογάν να αγνοήσει τη προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ για αποκλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα σε αυτή τη στάση της Ουάσιγκτον, την οποία μάλιστα παρομοίασε με ένα σκυλί που γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει. «Ένα μέλος του ΝΑΤΟ παραβιάζει τις διατάξεις περί διαλειτουργικότητας των συστημάτων του ΝΑΤΟ και δεν υπάρχουν συνέπειες. Για την Χάλκμπανκ μας είπαν “μην ανησυχείτε θα το τακτοποιήσουμε”. Καμία συνέπεια. Για την παρεμβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, καμία συνέπεια. Είναι πολύ καθαρό το μήνυμα που παίρνει ο Ερντογαν και πιθανόν όταν του είπε ο πρόεδρος Τραμπ το καλοκαίρι να κάνει πίσω θεώρησε ότι ούτως η άλλως δεν θα υπάρξει καμία συνέπεια όποτε είπε “ας συνεχίσω”. Και αυτό έκανε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ αναφέρθηκε και στην επιστολή στην οποία προσφάτως έστειλε στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικάνου Προέδρου Ρόμπερτ Ο Μπράιν, ζητώντας να υποβληθούν στο Κογκρέσο όλα τα εσωτερικά έγγραφα, απόρρητα και μη, που αφορούν την σχέση και τις επικοινωνίες Τραμπ-Ερντογαν. Όπως σημείωσε, τα κόκκινα καμπανάκια που τον οδήγησαν σε αυτή την πρωτοβουλία ήταν πολλά. «Είχαν χτυπήσει πολλά καμπανάκια. Καταρχάς βλέπουμε τις δηλώσεις που κάνει ο ίδιος ο πρόεδρος για την οικειότητα και την σχέση του με τον Ερντογάν. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η τράπεζα Χαλκμπανκ, η αίσθηση ότι κατά κάποιο τρόπο οι ΗΠΑ δεν θα κινούνταν νομικά εναντίον της Χαλκμπανκ όπως επιτάσσουν οι αμερικανικοί νόμοι, είναι βαθύτατα προβληματικός. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για παραβίαση των αμερικανικών νόμων υπό τον νόμο CAATSA για την αγορά των S-400 είναι επίσης βαθύτατα προβληματικό. Και μετά διαβάζεις κάποια από τα πρόσφατα βιβλία και προσπαθείς να συνθέσεις τα κομμάτια του παζλ, λέγοντας ότι “πρέπει να μάθουμε τι συμβαίνει εδώ”, διότι πρόκειται για τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και αυτά των συμμάχων μας στην περιοχή».

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου που έθεσε στον Λευκό Οίκο για την παράδοση όλων των σχετικών εγγράφων και υλικού θα γίνει σεβαστή, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή καθώς το Κογκρέσο και η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας ασκούν εποπτεία στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. «Δεν έχω ακούσει τίποτα από τον Λευκό Οίκο προς το παρόν. Περιμένουμε να συμμορφωθούν πλήρως έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας έχει την εποπτεία της εξωτερικής πολιτικής. Το Κογκρέσο έχει εποπτικό ρόλο στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Όλα αυτά που συμβαίνουν αφορούν στην αμερικανική εξωτερική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Συνεπώς περιμένω πως ο Λευκός Οίκος θα συμμορφωθεί πλήρως».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε και στις διερευνητικές επαφές, λέγοντας ότι έχει αποκομίσει την εικόνα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί πραγματικά να ζήσει ειρηνικά με τους γείτονες του στην Τουρκία, παραμένοντας, όμως, σταθερός στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. «Επομένως ελπίζω ότι μια τέτοια εξέλιξη (διερευνητικές συνομιλίες) θα παράγει θετικά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει λόγος η Τουρκία να κουνάει το σπαθί της στρατιωτικής εμπλοκής και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου», είπε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Ερωτηθείς τι μήνυμα στέλνει στην Τουρκία η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα και τι σημαίνει για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις γενικότερα, ο κ. Μενέντεζ στάθηκε στον καθοριστικό ρόλο που έχει παίξει το νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο στην αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας.

Είπε χαρακτηριστικά: «Με χαρά διαπιστώνω ότι ο Υπουργός Πομπέο εφαρμόζει τον νόμο τον οποίο βοήθησα να περάσει, τον νόμο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν αρκετές προβλέψεις αυτού του νόμου, όπως η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, την οποία προέβλεπε ο νόμος. Χαίρομαι που το έκαναν πράξη. Χαίρομαι που βλέπω ότι ενισχύουμε την συνεργασία μας με την Ελλάδα, ειδικότερα σε σχέση με τα κοινά στρατηγικά αμυντικά συμφέροντα μας. Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για την ενέργεια στην περιοχή για να γίνει καταλύτης εξελίξεων και να είναι οικονομικά επικερδής για την Ελλάδα και την Κύπρο. Και την ίδια στιγμή να γίνει παράγοντας διαφοροποίησης της Ευρώπης για να απομακρυνθεί από την Ρωσία που είναι ο βασικός προμηθευτής ενέργειας. Όλα αυτά είναι θετικές εξελίξεις και οφείλονται στον νόμο για την Ανατολική Μεσόγειο που πέρασε από το Κογκρέσο και υπογράψαμε ως νόμο».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Σε 11 πόλεις της Ελλάδας η μάσκα είναι υποχρεωτική παντού

 


Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η ΚΥΑ για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων, άλλων χώρων συνάθροισης κοινού και για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου 2020 λόγω κορωνοϊού.

Η απόφαση εφαρμόζεται εντός των ορίων:

των Περιφερειακών Ενοτήτων Χαλκιδικής, Χανίων, Λέσβου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Κιλκίς και Τρικάλων και του Δήμου Μυκόνου.

Στις παραπάνω περιοχές η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος απαγορεύεται από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 π.μ. Η απαγόρευση καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21, συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01. Οι δραστηριότητες επιτρέπονται μόνο κατά το σκέλος που αφορά σε διανομή προϊόντων (delivery), για τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) τηρουμένης της απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των πελατών, καθώς και drive-through και εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών από το σύνολο των καταστημάτων που ασκούν τις δραστηριότητες που καταλαμβάνονται από τους ΚΑΔ της παρούσας.

Η απόφαση καταλαμβάνει και τις όμοιες δραστηριότητες που παρέχονται εντός των τουριστικών καταλυμάτων. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα των επιχειρήσεων είναι 4 άτομα, εξαιρουμένης της περίπτωσης συγγενών πρώτου βαθμού, οπότε ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα αυξάνεται στα 6 άτομα.

Aναστέλλεται η λειτουργία υπαίθριων αγορών αλλά επιτρέπεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών ως ακολούθως:

α) Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών (κατηγορίες πωλητών: παραγωγοί και επαγγελματίες).

β) Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες, κάθε φορά, πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους.

γ) Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε 5 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο μέχρι 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας μέχρι και 20 ημερολογιακές ημέρες. Στα φυσικά πρόσωπα για κάθε παράβαση το διοικητικό πρόστιμο είναι 150 ευρώ.

Αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αγαθών

Η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ, κάβες, καπνοπωλεία, παντοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, αναστέλλεται από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας. Η αναστολή δεν καταλαμβάνει τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τους αυτόματους πωλητές αγαθών, εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών.

Επιτρέπονται οι εργασίες προετοιμασίας, παραγωγής και συντήρησης από το προσωπικό εργασίας των επιχειρήσεων όταν είναι κλειστές και στις επιχειρήσεις που λειτουργούν κατά παράβαση της νομοθεσίας επιβάλλεται για κάθε παράβαση, πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Αναστολή πραγματοποίησης εκδηλώσεων

Αναστέλλεται η πραγματοποίηση οποιωνδήποτε εκδηλώσεων διασκέδασης συνεπάγονται την παρουσία κοινού. Στις επιχειρήσεις ή τα φυσικά πρόσωπα που οργανώνουν εκδηλώσεις διασκέδασης, κατά παράβαση της απόφασης, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Υποχρέωση χρήσης μάσκας

Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους. Από την υποχρέωση εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών. Για κάθε παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.



Λαϊκιστής και γελοίος ο δικτάτορας Ερντογάν έταξε μέχρι και ιπτάμενα αυτοκίνητα στους πολίτες

 


Ο Τούρκος αρχηγός του καθεστώτος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικεντρώθηκε στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας του και υποσχέθηκε μέχρι και ιπτάμενα αυτοκίνητα στους Τούρκους.

«Σήμερα είμαστε από τις μετρημένες χώρες που παράγουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Με τη βοήθεια του Θεού, ευχόμαστε να έχουμε παρόμοια επιτυχία στα αυτοκίνητα, αλλά και σε ιπτάμενα αυτοκίνητα! Εμείς εργαζόμαστε για να φτάσουμε στους στόχους του 2023 και ευχόμαστε οι νέοι μας, με το όραμα του 2053 και του 2071 να φτάσουν στους στόχους.»

Παράλληλα με την γελοιότητα που τον διακατέχει ο δικτάτορας Ερντογάν για να επιβεβαιώσει και τον ρόλο του, ζήτησε τη σύλληψη 7 βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος (HDP).



Συνεχίζει τις προκλήσεις το καθεστώς του δικτάτορα Ερντογάν! Μπογιές σε ελληνική σημαία

 


Σε μία μεγάλη πρόκληση στο Καστελλόριζο, προχώρησαν το πρωί του Σαββάτου 26.09.2020 Τούρκοι, σύμφωνα με το τουρκικό KARAR.tv.

Οι Τούρκοι είχαν σαφέστατη εντολή από το καθεστώς και από τον Τούρκο δικτάτορα να προκαλέσουν.

Όπως μετέδωσαν τα τούρκικα ελεγχόμενα ΜΜΕ, drone που απογειώθηκε από το Κας, πέταξε πάνω από το Καστελλόριζο και έριξε 100 κιλά κόκκινης μπογιάς στην ελληνική σημαία που φαίνεται από την είσοδο στο λιμάνι του νησιού. 

Για να ολοκληρώσουν την πρόκληση οι γελοίοι Τούρκοι του καθεστώτος, από τα ηχεία, που είχε πάνω του το drone, άρχισε να παίζει ο εθνικός ύμνος της Τουρκίας κι αμέσως μετά ακούστηκαν σειρήνες πολέμου. 

Σύμφωνα με κάτοικο του νησιού, που μίλησε στον ΑΝΤ1, το περιστατικό διήρκησε περίπου πέντε λεπτά. 




Φωτιά στον ΧΥΤΑ Φυλής – Μήνυμα από το 112

 


Φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη χωματερή του Δήμου Φυλής στα Ανω Λιόσια.

Στο σημείο επιχειρούν 4 οχήματα με 12 πυροσβέστες. Δεν κινδυνεύουν σπίτια , αλλά οι καπνοί από τη χωματερή είναι επιβλαβείς για την υγεία των πολιτών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έστειλε μήνυμα μέσω του 112 και καλεί τους πολίτες να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες και να αποφύγουν τις μετακινήσεις. 

«Κλείστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Αποφύγετε τις μετακινήσεις. Πυρκαγιά σε ΧΥΤΑ στην περιοχή σας, επικίνδυνοι καπνοί. Η εισπνοή καπνού μπορεί να είναι επικίνδυνη», αναφέρει το μήνυμα.