Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Πάσσαρης: Απορρίφθηκε το αίτημά του να δικαστεί στην Ελλάδα


Απορρίφθηκε το αίτημα του Κώστα Πάσσαρη να έρθει να δικαστεί αυτοπροσώπως στις 2 Δεκεμβρίου 2019 στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών για τέσσερις ανθρωποκτονίες, δεκαεπτά απόπειρες και άλλα αδικήματα, για τα οποία κρίθηκε ένοχος σε πρώτο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, που του επέβαλε τέσσερις φορές ισόβια και 166 χρόνια κάθειρξη, σύμφωνα με το dikastiko.gr.

Ο 45χρονος κρατούμενος, που από το 2001 εκτίει στις Ρουμανικές φυλακές της Γκέρλα ποινές δις  ισόβια, για δύο δολοφονίες, που διέπραξε εκεί, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη μετανιωμένος και πως επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Το αίτημα του Πάσσαρη υποβλήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2019 στην Εισαγγελία Εφετών, πριν δηλαδή φτάσεις τη χώρα μας το αίτημα των Ρουμάνων να έρθει να εκτίσει την ποινή του στη χώρα μας. Ούτως ή άλλως δεν ήταν γνωστό εκείνες τις μέρες το Ρουμανικό αίτημα, το οποίο, όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, έχει ως βάση το γεγονός ότι η ποινή του στη Ρουμανία εξαντλείται εντός του 2020. Όπως ανέφερε στο αίτημα που υπέβαλλε δια του συνηγόρου του Ανδρέα Ταγαράκη «»δια της παρούσης σας δηλώνω ότι ΕΠΙΘΥΜΩ , ως έχω προς τούτο αναφαίρετο συνταγματικό και δικονομικό δικαίωμα, να εμφανιστώ ΑΥΤΟΠΡΟΣΏΠΩΣ, και όχι να εκπροσωπηθώ μόνο δια πληρεξούσιου δικηγόρου ενώπιον του ανωτέρω Δικαστηρίου, κατά τη συγκεκριμένη ή τυχόν σε μετ’ αναβολήν δικασίμους, λόγος για τον οποίο ΠΑΡΑΚΑΛΩ να αιτηθείτε και να διαταχθεί η μεταγωγή μου….». Ουσιαστικά δηλαδή το αιτημα είναι να ματαφερθεί στην Ελλάδα για τη δίκη και εν συνεχεία να επιστρέψει στις Ρουμανικές φυλακές.

Στο αίτημα απάντησε αυθημερόν, ο εισαγγελέας Εφετών Παν. Παναγιωτόπουλος, ως προϊστάμενος του τμήματος ΜΟΔ-ΜΟΕ απλούστατα γιατί υφίσταται αρνητική αμετάκλητη αρνητική απάντηση των Ρουμάνων: «Απορρίπτει αίτηση. Υφίσταται η από 19.3.2019 αμετάκλητη απόφαση του Εφετείου Βουκουρεστίου που αρνείται την παράδοσή του στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια πάντως οι Ρουμάνοι εξέφρασαν τη βούλησή τους να τον επιστρέψουν για να εκτίσει εδώ την ποινή του, προφανώς ενόψει τις αποφυλάκισής του. Επέλεξαν δηλαδή την οριστική και όχι την προσωρινή μεταφορά του στη χώρα μας. Θέση στο θέμα πάντως πρέπει να πάρει και το Υπουργείο Δικαιοσύνης που έχει λόγο στην οριστική επιστροφή του Πάσσαρη.



Πηγή: dikastiko.gr


Ρωσία: Εντυπωσιακή πρώην κατάσκοπος στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 



Η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, Τατιάνα Μοσκάλκοβα, ανακοίνωσε σήμερα ότι το γραφείο της θα προσλάβει τη Μαρία Μπουτίνα, τη Ρωσίδα που πρόσφατα απελάθηκε από τις ΗΠΑ, όπου είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία.

Η Μπούτινα θα είναι αρμόδια να στηρίζει Ρώσους πολίτες που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις στο εξωτερικό.

"Ναι, δέχτηκε την πρόταση" (να εργαστεί στην επιτροπή), είπε η Μοσκάλκοβα. "Πιστεύω ότι λαμβάνοντας υπόψη τις δικές της κοινωνικές εμπειρίες, τον ζήλο της να εργαστεί σε αυτόν τομέα, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν πρόσθετο μηχανισμό που θα περιλαμβάνει ακτιβιστές σε δημόσιους οργανισμούς, επιστήμονες και όλους εκείνους που ενδιαφέρονται προσωπικά για τέτοια ζητήματα", συνέχισε, εξηγώντας ότι η ομάδα στην οποία θα ενταχθεί η Μπούτινα θα στηρίζει τους συγγενείς, θα συντάσσει επιστολές, θα οργανώνει στρογγυλά τραπέζια και θα εκδίδει ανακοινώσεις Τύπου για τους Ρώσους πολίτες που κρατούνται ή κατηγορούνται στο εξωτερικό.

Η 30χρονη Μαρία Μπούτινα κατηγορήθηκε για συνωμοσία και χαρακτηρίστηκε "ξένη πράκτορας" στις ΗΠΑ. Με βάση τη συμφωνία που έκανε πέρυσι με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές, δήλωσε ένοχη για συνωμοσία με στόχο να παραβιάσει την αμερικανική νομοθεσία περί ξένων πρακτόρων που δραστηριοποιούνται στη χώρα και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών.

Τον περασμένο μήνα, αφού εξέτισε την ποινή της, απελάθηκε στη Ρωσία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


Σερβία: Ενοπλος εισέβαλε σε σχολείο -Ακινητοποιήθηκε από καθηγητή



Όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν του υπουργείου Παιδείας «σε αίθουσα του σχολείου της μέσης εκπαίδευσης «Vuk Karadjic» στην Βέλικα Πλάνα εισέβαλε σήμερα το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της έκτης ώρας του μαθήματος της φιλοσοφίας, άγνωστος άνδρας, ένοπλος, με αυτόματο όπλο και εκρηκτικά κάτω από το γιλέκο, ο οποίος βρισκόταν σε κατάσταση ψυχικής διαταραχής και μιλούσε ασυνάρτητα».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο καθηγητής που βρισκόταν εκείνη την στιγμή στην αίθουσα του μιλούσε για να τον ηρεμήσει ενώ κάποιος μαθητής κατάφερε να βγει και ειδοποίησε τον γυμναστή που είναι ο υπεύθυνος του τμήματος.

Ο καθηγητής της γυμναστικής προσπάθησε να ακινητοποιήσει τον εισβολέα κρατώντας το όπλο του μέχρι να εκκενώσουν όλοι οι μαθητές την αίθουσα. Ακολούθησε πάλη κατά την διάρκεια της οποίας ο δράστης πυροβόλησε δύο φορές, χωρίς ωστόσο να τραυματίσει τον καθηγητή. Στο τέλος ακινητοποιήθηκε και παραδόθηκε στην αστυνομία, αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας της Σερβίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ανακοινωθέν της αστυνομίας λέγεται ότι ο δράστης είναι 46 χρόνων, δεν είχε καμία σχέση με το σχολείο και διεξάγονται έρευνες για τα κίνητρα του. Τα σερβικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι πρόκειται για ψυχικά άρρωστο άτομο και εικάζεται ότι «πρόθεση του ήταν να προκαλέσει κατάσταση ομηρίας στο σχολείο».



Πηγή: iefimerida.gr 


Ακόμα γελάνε στις Βρυξέλλες με την εμφάνιση Γεωργούλη στην Ευρωβουλή! Δέν κατάλαβε κανένας τι έλεγε


Αλέξης Γεωργούλης, ένα ακόμα δείγμα της ποιότητας των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εντός και εκτός Ελλάδας, που τώρα ξεφτιλίζουν μόνο το κόμμα τους και όχι την Ελλάδα ευτυχώς.

Ο Γεωργούλης μίλησε με την ιδιότητα του ως συντονιστής της Επιτροπής Αναφορών (PETI) για να ενημερώσει για την πρόοδο των αιτημάτων που κατατέθηκαν στην Επιτροπή.

Απροετοίμαστος εντελώς και όπως φάνηκε χωρίς να έχει διαβάσει τα ακατάληπτα που του είχαν γράψει, η ακόμα χειρότερα τα είχε διαβάσει και απλά δεν τα κατάλαβε και τα είπε παπαγαλία, ξεφτιλίστηκε γιατί δεν κατάλαβε κανένας τι ήθελε να πει.

Παρέμβαση @AlexisMep στην εκδήλωση για την εξόρυξη χρυσού που διοργάνωσαν οι Ευρωβουλευτές @kostarvanitis & @SteliosKoul, με την ιδιότητα του ως συντονιστής της Επιτροπής Αναφορών για να ενημερώσει για την πρόοδο των αιτημάτων που κατατέθηκαν στην Επιτροπή.




Δράση της ΕΛ.ΑΣ. για την ενημέρωση των πολιτών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών



Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25η Νοεμβρίου), διοργανώνεται κοινή δράση, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας των Φύλων (ΚΕΘΙ).



Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας θα διανείμει σχετικό έντυπο ενημερωτικό υλικό σε διάφορες πόλεις της χώρας το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 κατά τις ώρες 11.00 – 13.00.

Στην Αθήνα το υλικό θα διανεμηθεί στο Μετρό Συντάγματος, με δυνατότητα δημοσιογραφικής κάλυψης.

Σκοπός της κοινής δράσης είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου ολοκληρωμένης ενημέρωσης των πολιτών, που αποσκοπεί στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Οι πολίτες θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με το ρόλο των νέων Υπηρεσιών Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας.



Η δράση αυτή αποτελεί μέρος ευρύτερης εκστρατείας ενημέρωσης, που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα ανά την επικράτεια και θα κορυφωθεί με κεντρική εκδήλωση τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, στην αίθουσα «Φάρος» του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής ηγεσίας του Σώματος.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα στην Ελληνική Αστυνομία ξεκίνησε η λειτουργία των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας για την αρτιότερη και εξειδικευμένη διαχείριση του φαινομένου.






Βγάζουν γλώσσα στο υπουργείο οι αντιεξουσιαστές καταληψίες! Ανατριχιάζουν με την νομιμότητα


Οι θρασύτατοι σύντροφοι αντιεξουσιαστές, δέν μπορούν να δεχτούν την νομιμότητα και δεν τους αρέσει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν κτίρια στα οποία διαμένουν παράνομα. Με κείμενά τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, δύο καταλήψεις σε Αθήνα και Χανιά απαντούν με θράσος στο τελεσίγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη που έδωσε προθεσμία 15 ημερών.

Η κατάληψη της Νοταρά 26 στην Αθήνα :

«Από τα κατεχόμενα Εξάρχεια δίνουμε διορία 15 ημερών, να παραιτηθούν, σε όλους εκείνους που οραματίζονται την αναβίωση της χούντας με μηχανές προπαγάνδας, ξυλοδαρμούς, εικονικούς βιασμούς, εκγύμνωση γυναικών, άρνηση νομικών δικαιωμάτων, εκφοβισμούς και παρακολουθήσεις συντρόφων/ισσών, εργατών/τριών και φοιτητών/τριών. Αυτές είναι κάποιες από τις πρακτικές της αυξανόμενης καταστολής και επίθεσης στον κόσμο του αγώνα. Η αριστεία και η κανονικότητά τους είναι τα κλειστά σύνορα, τα κλειστά στρατόπεδα, τα κλειστά μυαλά και μετά, θα έρθουν τα φουγάρα.

» Μας έδωσαν 15 ημέρες προθεσμία. 15 ημέρες…Η Ν26 υπάρχει 1500 ημέρες. Έχουν βρει στέγη πάνω από 9000 άνθρωποι από 15 διαφορετικές χώρες προέλευσης. Εκατοντάδες αλληλέγγυοι/ες από όλα τα σημεία της γης πλαισίωσαν το εγχείρημα. Χιλιάδες διαφορετικές ιστορίες. Ένας κοινός συνεχής αγώνας αλληλεγγύης, αυτοδιαχείρισης της ζωής μας, αποδοχής του διαφορετικού και της μοναδικότητας. Ένας αγώνας στην κατάληψή μας, στη γειτονιά μας, στο δρόμο. Οι ιδέες δεν καταστέλλονται. Η Νοταρά 26 είναι εδώ & θα παραμείνει ζωντανή! Ούτε τώρα, ούτε ποτέ, δε θα μπορέσετε να εκκενώσετε ένα κίνημα!»

Η κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά:

«Καλούνται όσοι εκμεταλλεύονται εργασία να αυξήσουν τους μισθούς κατά 200%, μειώνοντας αναλόγως τα ωράρια ή να προχωρήσουν στη συλλογική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής που κατέχουν κλέβοντας τον ανθρώπινο μόχθο. Καλούνται επίσης να παραιτηθούν άμεσα από κάθε πολιτική ιδιότητα όσοι παρανόμως παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες προστασίας των προσφύγων δολοφονώντας τους, φυλακίζοντας και απαγάγοντας ακόμα και παιδιά για να τα κλείσουν σε απάνθρωπα κλειστά κέντρα κράτησης χωρίς πρόσβαση στην υγεία και την παιδεία.

» Καλούνται όσοι απελαύνουν πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τη χώρα και να παραδώσουν τις αρμοδιότητες για την προστασία των προσφυγικών ζωών στα διεθνή κινήματα αλληλεγγύης. Η προθεσμία για την υλοποίηση των εντολών είναι 15 ημέρες από την δημοσίευση της παρούσης στον τύπο. Αλλιώς δεν θα τα πάμε καλά… γλυκά το λέμε. Ραντεβού στους δρόμους».

» Συνέλευση Αλληλεγγύης σε Καταλήψεις και Πρόσφυγες ΤΟΠΟΣ: ΚΑΤΑΛΗΨΗ ROSA NERA, ΛΟΦΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙ, ΧΑΝΙΑ»


Βαρουφάκης ανεύθυνος και επικίνδυνος : Να δοθούν άδειες εργασίας σε όλους τους μετανάστες!



Εννοείται ότι δεν μπορείς να πάρεις στα σοβαρά όσα λέει και όσα κάνει ο Βαρουφάκης και ευτυχώς που δεν είναι μέλος μιας κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Τη διαφωνία του με τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για τους μετανάστες εξέφρασε με ανάρτησή του στο Facebook o Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Γιάνης με ένα (ν) ζητά μάλιστα ανεύθυνα και χωρίς καμία λογική να δοθεί άδεια εργασίας σε όλους τους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας, άποψη η οποία προκαλεί πολλές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από νοήμονες πολίτες.

«Tο ΜέΡΑ25 λέει κάτι απλό: Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ("κλειστό κέντρο"). Άδειες εργασίας σε όλους τους μετανάστες/πρόσφυγες - με σχεδιασμό αρχικής φιλοξενίας τους σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της χώρας όπου θα μπορούν να συνεισφέρουν εργασιακά και πολιτισμικά».






Δέκα ταχύπλοα σκάφη στο Λιμενικό από την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών



Σε δωρεά δέκα ταχύπλοων σκαφών Rafnar 1100 Cabin Bulletproof προς το Λιμενικό Σώμα προχωρά η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση. 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ). Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η δωρεά, μετά από πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, 10 ταχύπλοων σκαφών Rafnar 1100 Cabin Bulletproof από την πλευρά της ΕΕΕ, μέσω της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού «Συν-Ένωσις», προς το Λιμενικό Σώμα για την ουσιαστική ενίσχυση των περιπολιών του, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των θαλασσίων συνόρων της χώρας.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι θα ήθελα εκ μέρους της κυβέρνησης να σας ευχαριστήσω θερμά, για την πολύ γρήγορη ανταπόκριση σας στο αίτημα μας να ενισχύσετε το Λιμενικό Σώμα. Αυτή η δωρεά, 10 καινούργιων σκαφών θα ενισχύσει ουσιαστικά τις προσπάθειές μας για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των θαλασσίων συνόρων μας. Σε μια περίοδο, που δεν χρειάζεται να σας το πω, είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Τα σκάφη αυτά, από ότι έχω ενημερωθεί, θα είναι ό,τι πιο σύγχρονο θα διαθέτει το Λιμενικό Σώμα, με πλήρη εξοπλισμό, με θερμικές κάμερες και με τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις πλέον αντίξοες συνθήκες. Και πάλι θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, εύχομαι αυτή η κίνησή σας να βρει μιμητές, εξάλλου όλοι σας και συλλογικά ως Ένωση αλλά και ατομικά, είστε συνεχιστές μιας μεγάλης παράδοσης προσφοράς στην πατρίδα, από ανθρώπους που έχουν διακριθεί ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό τομέα».

Στη συνάντηση, παρουσία του Πρωθυπουργού, υπογράφηκε η σχετική σύμβαση με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, για την παραχώρηση των νέων ταχύπλοων. Τα πρώτα πέντε σκάφη θα παραδοθούν ως το καλοκαίρι του 2020 και τα επόμενα πέντε εντός του πρώτου τριμήνου του 2021. Είναι ό,τι πιο σύγχρονο θα διαθέτει το Λιμενικό Σώμα με πλήρη εξοπλισμό και δυνατότητα να πλέουν και στις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Παρόντες στη συνάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν επίσης ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, καθώς και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος ΛΣ Θεόδωρος Κλιάρης.

Από την πλευρά της Ένωσης Εφοπλιστών παρέστησαν ο Πρόεδρος Θεόδωρος Βενιάμης καθώς και οι Γεώργιος Αγγελόπουλος, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Νικόλαος Λαιμός, Αθανάσιος Μαρτίνος, Κωνσταντίνος Μαρτίνος, Αντώνιος Παπαδημητρίου, Βασίλης Πατέρας, Μελίνα Τραυλού και Μαριέττα Χανδρή.

Τα νέα σκάφη είναι ισλανδικής σχεδίασης και θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα. Πρόκειται για ταχύπλοα ειδικών αποστολών που μπορούν να εξυπηρετήσουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Τα ταχύπλοα, συνολικής ισχύος 900 ίππων, θα αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 56 κόμβων. Η σχεδίαση του σκάφους το καθιστά αυτο-ανατρεπόμενο, παντός καιρού και αβύθιστο. Τα πλωτά μέσα διαθέτουν, μεταξύ άλλων, θερμικές κάμερες, αντιβαλλιστική προστασία στην καμπίνα και στα παράθυρα ενώ το εσωτερικό τους μπορεί να διασκευαστεί για τη μεταφορά ασθενών και τραυματιών.