Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Πρόκληση Πετρόπουλου: Γιατί τέτοια αναστάτωση με την κατάργηση του ΕΚΑΣ;



Ήταν επίδομα και όχι σύνταξη, είπε ο υφ. Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι «επινοήθηκε» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες

Απορία και προβληματισμό εξέφρασε ο κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος στη Βουλή για την «αναστάτωση» - όπως είπε – που προκάλεσε η κατάργηση του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο επώδυνο μέτρο ήταν γνωστό.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ΕΚΑΣ «επινοήθηκε» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες, πως «σήμερα οι τεχνικοί λόγοι καταβολής του ΕΚΑΣ δεν υφίστανται πια» για να προσθέσει στην συνέχεια ότι η μείωση είναι πρόσκαιρη καθώς η κατάσταση θα αναστραφεί και τα εισοδήματα θα ενισχυθούν από την επιδιωκόμενη ανάπτυξη.

Επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας απαντώντας σε ερώτηση του κ. Χρήστου Κατσώτη (ΚΚΕ) επιχείρησε να καθησυχάσει τους συνταξιούχους υπογραμμίζοντας ότι η διήμερη καθυστέρηση πληρωμής των επικουρικών συντάξεων δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες.

Κατηγόρησε δε τον βουλευτή του ΚΚΕ ότι «υιοθετεί τα επιχειρήματα της δεξιάς».
«Δεν χαιρόμαστε για την κατάσταση των συνταξιούχων. Το 1996 επινοήθηκε το ΕΚΑΣ και λίγο μετά ήρθαν οι εκλογές. Με το ΕΚΑΣ τότε ήθελαν να κρατούν όμηρους τους συνταξιούχους. 

Ηταν επίδομα και όχι σύνταξη. Εμείς επιδοτούμε τις χαμηλές συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης 120%» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος για να προσθέσει «επικρατεί παραπληροφόρηση. Όχι ότι δεν υπήρξε μείωση των συντάξεων επειδή έλλειπε το ΕΚΑΣ. Αυτό συνέβη! Όμως οι τεχνικοί λόγοι για την καταβολή του ΕΚΑΣ σήμερα δεν υφίστανται. Εξηγώ τα τεχνικά χαρακτηριστικά».

Ο ίδιος είπε ότι «Δεν θα συμβιβαστούμε με την κατάσταση που βρίσκονται οι φτωχοί στην χώρα. Το αποδεικνύουν οι φροντίδες που παίρνουμε. Κριθήκαμε για αυτό και κανείς δεν μπορεί να μας πει τίποτα» ενώ για την αποφυγή δυσάρεστων συμπερασμάτων αναφορικά με όσα είπε για το ΕΚΑΣ έσπευσε να σημειώσει «δεν είπα ότι κακώς δόθηκε ενίσχυση στους μιρκοσυνταξιούχους. Είπα ότι αυτό το επίδομα τους κρατούσε σε ομηρία αντί να δοθεί πραγματική λύση σαν και αυτή που δίνουμε σήμερα εμείς. Βάζουμε κανόνες και ενισχύουμε τα χαμηλά εισοδήματα».

Πάντως, ο κ. Πετρόπουλος παραδέχθηκε ότι «Είναι πραγματική η κατάσταση με το ΕΚΑΣ αλλά είναι πρόσκαιρη . Δεν είναι γνωστό το θέμα για την κατάργηση του ΕΚΑΣ; Γιατί τέτοια αναστάτωση; Είναι γνωστά και υλοποιούνται αλλά λαμβάνουμε για την αναστροφή της κατάστασης και να μην έχουμε αρνητικές επιδράσεις στους συνταξιούχους».

Νωρίτερα ο κ. Κατσώτης «Καταργείτε το ΕΚΑΣ και λέτε ότι θα το αναπληρώσετε. Με ποιο τρόπο; Ένα ζευγάρι με εισόδημα 11.016 ευρώ χάνει το ΕΚΑΣ, δηλαδή 5.520 ευρώ το έτος. Γι αυτούς τους 2 μικροσυνταξιούχους ποια η αναπλήρωση των απωλειών;» για να επισημάνει στον υπουργό πως «Δεν μπορείτε να λέτε ψέματα συνεχώς. Λέγατε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και οι συνταξιούχοι βλέπουν λιγότερα στο πορτοφόλι τους».


Πηγή : protothema.gr


Ωχ ο Τσίπρας στηρίζει τον Τζέρεμι Κόρμπιν! Τώρα θα έχει άραγε την τύχη των podemos;



Δεν νομίζουμε πώς θα ήθελε ο Τζέρεμι Κόρμπιν την στήριξη του Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα ήθους, αξιοπιστίας, σοβαρότητας και ικανότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρόλα αυτά με μήνυμά του στο Twitter, Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξή του στον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν ο οποίος δέχεται έντονες πιέσεις να παραιτηθεί.

Στο μήνυμά του στο Twitter, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι μίλησε με τον Κόρμπιν για να εκφράσει την «αλληλεγγύη» του για τις δύσκολες στιγμές που περνά η Βρετανία : «Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη διχαστική και ευρωσκεπτικιστική ρητορική δεν μπορούν να κατηγορήσουν τις προοδευτικές δυνάμεις».




Εργασία και Διαβήτης




Πολύ λίγες ασχολίες είναι πέρα από τα όριά σου επειδή έχεις διαβήτη. Όπως κάθε άλλος, μπορείς να διαλέξεις μια δουλειά που να ταιριάζει στις ικανότητες και στα προσωπικά σου ενδιαφέροντα. Υπάρχουν ωστόσο μερικά πράγματα που καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου :

Μια δουλειά που σου ταιριάζει


Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και εσύ που έχεις διαβήτη, είναι πιο ευτυχισμένοι αν κάνουν μια δουλειά που ταιριάζει στα ενδιαφέροντά τους, τις ικανότητες και τη μόρφωσή τους. Ευτυχώς, υπάρχουν μόνο λίγοι περιορισμοί στην καριέρα που ένα άτομο με διαβήτη μπορεί να ακολουθήσει.

Όταν επιλέγεις μια δουλειά


Είναι σημαντικό να σκεφτείς πώς θα χωρέσει ο έλεγχος του διαβήτη σου μέσα στις καθημερινές απαιτήσεις της δουλειάς. Μπορεί να σκεφτείς ότι κάποιες δουλειές είναι δύσκολες ή αδύνατες για σένα. Υπάρχουν επίσης και μερικές δουλειές που από το νόμο δεν επιτρέπεται να ακολουθήσεις. Υπάρχουν δουλειές στις οποίες ένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο μπορεί να βάλει σε σοβαρό κίνδυνο εσάς ή και άλλους.

Ακανόνιστο ωράριο εργασίας


Το σταθερό ωράριο εργασίας κάνει ευκολότερο τον έλεγχο του σακχάρου σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να διαλέξεις μια δουλειά με ασταθές ωράριο ή με βάρδιες, αλλά θα πρέπει να γίνεις προσεκτικότερος στον προγραμματισμό σου. Πότε θα φας; Πότε θα ασκηθείς; Θα μπορείς να προσαρμόσεις το σχήμα της θεραπείας σου και τα γεύματά σου στο ωράριο εργασίας; Μπορεί να χρειαστεί να μετράς πιο συχνά το σάκχαρό σου. Αν η δουλειά σου έχει ασταθές ωράριο, συζήτησε το θεραπευτικό σχήμα σου με τον ιατρό σου, που μπορεί να σου συνταγογραφήσει αντιδιαβητική αγωγή που να ταιριάζει στον ακανόνιστο τρόπο ζωής σου.

Ακατάλληλες εργασίες 


είναι αυτές που σχετίζονται με την πλοήγηση, μεταφορά επικίνδυνων ή μεγάλων φορτίων, μεταφορά επιβατών, με τα σώματα ασφαλείας ή τις ένοπλες δυνάμεις, εργασία σε υψόμετρο και εργασίες που απαιτούν τον χειρισμό πιθανά επικίνδυνων μηχανημάτων. Οι κανόνες που αφορούν τους εργασιακούς περιορισμούς μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Δίπλωμα Οδήγησης


Η δουλειά που θέλεις να κάνεις μπορεί να απαιτεί επαγγελματική άδεια οδήγησης. Πολλές χώρες θέτουν περισσότερους περιορισμούς στις επαγγελματικές άδειες – για παράδειγμα για μεταφορά μεγάλων φορτίων ή επιβατών – παρά στις άδειες για οδήγηση ιδιωτικού αυτοκινήτου. Είναι δική σου ευθύνη να ξέρεις τους νόμους της χώρας σου για το θέμα αυτό.

Ο χώρος εργασίας


Μπορείς να κρατάς κάποιες προμήθειες; Μπορείς να μετράς το σάκχαρό σου όταν είναι απαραίτητο; Θα μπορέσεις να πάρεις ένα σνακ αν χρειαστεί; Υπάρχει κάποιος συνάδελφος σου που είναι διατεθειμένος να αναγνωρίζει τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας και να σε βοηθήσει αν είναι απαραίτητο; Αρκετοί χώροι εργασίας ταιριάζουν σε αυτήν την περιγραφή. Μπορείς να απευθυνθείς στο συνδικάτο σου, τον ιατρό εργασίας και να ενημερώσεις τον εργοδότη σου ώστε να προσαρμοστεί στην κατάστασή σου.

Δικαιώματα & υποχρεώσεις διαβητικών


Πέρα από νομικούς περιορισμούς όσον αφορά την εργασία στη χώρα σου, θα πρέπει να μπορείς να επιλέξεις απασχόληση που την απολαμβάνεις και την κάνεις καλά. Άτομα με διαβήτη βρίσκονται να δουλεύουν σε πολλούς χώρους. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος γιατί να μην μπορείς να απολαύσεις μια πετυχημένη καριέρα, μόνο επειδή έχεις διαβήτη. Ωστόσο πριν επιλέξεις την απασχόλησή σου, σκέψου πώς ο έλεγχος του διαβήτη σου θα χωρέσει μέσα στις απαιτήσεις της δουλειάς.
Όπως όλοι οι εργαζόμενοι, αξίζεις να αξιολογηθείς με βάση την εργασιακή σου επίδοση και όχι εξαιτίας του διαβήτη. Ο ιατρός εργασίας μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις τους νόμους της χώρας σου, που σε προστατεύουν από εργασιακές διακρίσεις. Γνωρίζοντας τα δικαιώματά σου και τις υποχρεώσεις σου ως εργαζόμενος, θα πρέπει να μπορείς να είσαι σε θέση να ακολουθήσεις μια ικανοποιητική καριέρα.



Καλή τύχη στη δουλειά της αρεσκείας σου!



Πηγή : nsph.gr


Hurriyet: Αυτοί είναι οι καμικάζι της Κωνσταντινούπολης



Η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» έδωσε στη δημοσιότητα της φωτογραφίες δύο αντρών και υποστηρίζει πως πρόκειται για τους δράστες της επίθεσης στο αεροδρόμιο Ατατούρκ.


Η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου Ατατούρκ, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για τους καμικάζι αυτοκτονίας της επίθεσης που κόστισε τη ζωή σε 41 ανθρώπους και τον τραυματισμό εκατοντάδων. 
  
Στις φωτογραφίες διακρίνονται ένας άντρας ντυμένος με μπουφάν, παρά τη ζέστη, να μπαίνει στο αεροδρόμιο δίπλα σε ένα ανυποψίαστο μέλος πληρώματος, ενώ σε δεύτερο καρέ ένας άλλος ύποπτος, επίσης ντυμένος στα μαύρα, φαίνεται να βγάζει το όπλο από την τσέπη του και να προχωρεί πυροβολώντας.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για τους δύο από τους τρεις δράστες της επίθεσης, χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία τους.  

 Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει πως η τουρκική αντιτρομοκρατική υπηρεσία έκανε έφοδο στα σπίτια δύο ατόμων που αναγνωρίστηκαν ως βομβιστές και κατάσχεσαν μεγάλο αριθμό εγγράφων και κρυπτογραφημένου ψηφιακού υλικού.   

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί πως πίσω από το μακελειό στο αεροδρόμιο βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος. Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από καμία οργάνωση. 




Πηγή: lifo.gr



Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Ανάγκη να περάσει η Ευρώπη στη μετά-λαϊκισμό εποχή



Την ανάγκη να περάσει η Ευρώπη στη μετά-λαϊκισμό εποχή υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώπιον των 215 ευρωβουλευτών του ΕΛΚ.

«Το μέλλον είναι να τελειώνουμε με τον λαϊκισμό. Ο λαϊκισμός δεν λύνει τα προβλήματα, πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα και τελικά είναι εναντίον των λαών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ως κεντρικός ομιλητής στην Ολομέλεια της Συνόδου του ΕΛΚ

Τον Κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο πρόεδρος της ΝΔ, παρουσίασε την εναλλακτική πρόταση του κόμματός του για έξοδο από την κρίση και την ανάγκη να υπάρξει σε αντιστοιχία, μια νέα Συμφωνία Αλήθειας της Ευρώπης με τους πολίτες, έπειτα και από το αποτέλεσμα-σοκ του βρετανικού δημοψηφίσματος. Επισήμανε ότι το υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα δεν «βγάζει» πουθενά, λέγοντας ότι η ΝΔ προτείνει ρυθμούς ανάπτυξης 4% του ΑΕΠ και πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ.

Εξάλλου, ερωτηθείς για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τα δικά της βήματα προς την επίλυση του ζητήματος, αλλά η πλευρά των Σκοπίων δεν ακολουθεί την ίδια λογική και υποστήριξε την ελληνική θέση για σύνθετη γεωγραφική ονομασία που θα ισχύει για όλες τις χρήσεις (erga omnes), ενώ τόνισε ότι μέλημα της Ελλάδας, είναι η σταθερότητα, η συνεργασία και η ειρήνη στα Βαλκάνια.



Πηγή : huffingtonpost.gr


Ντάισελμπλουμ κατά Τσίπρα για λαϊκισμό



Ο πρόεδρος του Eurogroup άφησε σαφείς αιχμές για τον χειρισμό της κυβέρνησης Τσίπρα κατά τη διάρκεια του περυσινού δημοψηφίσματος.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε νέας διαπραγμάτευσης για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα πριν από το φθινόπωρο του 2018 ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Μιλώντας σε έλληνες δημοσιογράφους στη Χάγη ανέφερε ότι και τότε παρέμβαση θα υπάρξει «μόνο αν το πρόγραμμα έχει εφαρμοσθεί πλήρως, και θα ληφθούν αποφάσεις βάσει των Συνθηκών.» 

Ο κ. Νταισελμπλούμ επανέλαβε, όπως και άλλοι Eυρωπαίοι, ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα», ενώ άφησε σαφείς αιχμές για τον χειρισμό της κυβέρνησης Τσίπρα κατά τη διάρκεια του περυσινού δημοψηφίσματος. 

Παραλλήλισε μάλιστα τον κ. Τσίπρα με λαϊκιστές πολιτικούς, «οι οποίοι υπόσχονται πριν από τις εκλογές πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν» και λαϊκιστές πολιτικούς που υποστήριξαν το Brexit. 




Πηγή: skai.gr


Oκτώ αρχαία ναυάγια και ένα... λιμάνι στον βυθό της Δήλου



Η Δήλος, το ιερό νησί των αρχαίων με τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα, τις ιστορίες και τους μύθους που κουβαλά μέσω της αρχαιοελληνικής παράδοσης, φαίνεται πως δεν παύει ποτέ να μας προσφέρει καινούργιες ανακαλύψεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα ενδιαφέροντα ευρήματα και τα ακόμη πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα που μπορεί να εξαχθούν, μετά τη συνέχιση της έρευνας και τις ανάλογες αποτυπώσεις στις οποίες προχώρησε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, κατά το διάστημα 25 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

Σκοπός της υποθαλάσσιας έρευνας ήταν, κυρίως, να αποτυπωθούν τα κατάλοιπα που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της συνοικίας του Σκαρδανά. Η ερευνητική αποστολή που έλαβε χώρα στον αιγιαλό και κατά μήκος της ακτογραμμής αποκάλυψε τοίχους κτισμάτων καθώς και δομικά στοιχεία μιας πεσμένης κιονοστοιχίας σε βάθος από 20 εκατοστά έως 5 μέτρα. Επιπλέον, στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε μία ακόμη κατασκευή με ισχυρά θεμέλια, που ερμηνεύεται ως πιθανή λιμενική εγκατάσταση, με την επιφύλαξη ωστόσο της κανονικής ανασκαφικής έρευνας, η οποία θα δώσει περισσότερες και ασφαλέστερες πληροφορίες.

Σε περίπτωση, πάντως, που η ταύτιση είναι σωστή, τότε θα έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ενός ακόμη αρχαίου λιμανιού στον όρμο της συνοικίας του Σκαρδανά, παρόμοιο με εκείνο της συνοικίας του Σταδίου, το οποίο η ερευνητική ομάδα είχε μελετήσει τη διετία 2014-15. Και τα δύο θα λειτουργούσαν ως εμπορικοί σταθμοί, επικουρικά προς το κεντρικό αρχαίο λιμάνι της Δήλου.

Οπου, όμως, έχουμε λιμάνια και θαλάσσιες εμπορικές οδούς, συνήθως βρίσκουμε και ναυάγια. Ενα τέτοιο, χρονολογημένο στην ύστερη ελληνιστική εποχή, εντοπίστηκε από την ερευνητική αποστολή στην ευρύτερη περιοχή, και συγκεκριμένα 35 μέτρα βορειοδυτικά του όρμου του Σκαρδανά. Επιπλέον, οι υποβρύχιες αυτοψίες για αρχαία ναυάγια επεκτάθηκαν και στην περιοχή μεταξύ Δήλου και Ρήνειας, αποδίδοντας επτά ακόμη ναυάγια εμπορικών πλοίων, μεταξύ των οποίων πέντε υστεροελληνικά, ένα της ρωμαϊκής περιόδου κι ένα το οποίο μετέφερε οικοδομικό υλικό (πλάκες σχιστολίθου). Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό και με άλλες πηγές, οδηγούν στο συμπέρασμα πως η Δήλος γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη μετά την κατάκτησή της το 167 π.Χ., οπότε οι Ρωμαίοι μετέτρεψαν το νησί σε σπουδαία εμπορική βάση μεταξύ ανατολικής και δυτικής Μεσογείου.


Έντυπη καθημερινή


Στα όρια της απελπισίας 160.000 συνταξιούχοι που χάνουν το ΕΚΑΣ



Η απώλεια ισοδυναμεί με πέντε συντάξεις ετησίως - Με τον επαναϋπολογισμό και την «ανάπτυξη» θα αυξηθούν οι συντάξεις σας και δε θα έχετε ανάγκη το ΕΚΑΣ, διατείνεται το υπουργείο Εργασίας

Μεγαλώνει ο αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων που χάνουν το ΕΚΑΣ. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς (εν αναμονή των στατιστικών στοιχείων) ο τελικός αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων που έχουν υποστεί (ή θα υποστούν αύριο) εξοντωτική μείωση του εισοδήματός τους από τη μία μέρα στην άλλη ανέρχεται σε 160.000.  

Την πιο «βάναυση» ανατροπή θα βιώσουν τα ζευγάρια συνταξιούχων που έπαιρναν και οι δύο ΕΚΑΣ ύψους 230 ευρώ. Από τη μια μέρα στην άλλη θα χάσουν 5.520 ευρώ ετησίως, καθώς αν παίρνουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ χωρίς να λαμβάνουν επικουρική, υπερβαίνουν το οικογενειακό εισοδηματικό πλαφόν των 11.000 ευρώ. Δηλαδή ο κάθε συνταξιούχος θα χάσει πάνω από πέντε συντάξεις το χρόνο.

Χιλιάδες χαρακτηριστικές περιπτώσεις συνταξιούχων του ΙΚΑ με κατώτατη κύρια σύνταξη 486 ευρώ και επικουρικό 180 ευρώ ξεπερνούν το όριο τω 664 ευρώ το μήνα για 2 ευρώ και χάνουν το μηνιαίο επίδομα ύψους 115 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα χάσουν ετησίως 1380 ευρώ η περίπου 3 συντάξεις το χρόνο. 

Με άλλα λόγια αποκλείονται από το ΕΚΑΣ όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις μεταξύ 664-766 ευρώ/μήνα.

Πχ. Ένας συνταξιούχος που ελάμβανε 685 ευρώ από συντάξεις ανά μήνα, δικαιούταν ΕΚΑΣ ύψους 57 ευρώ/μήνα ή 684 ευρώ ανά έτος, όσο δηλαδή ανερχόταν η μηνιαία σύνταξή του. Συνεπώς ο εν λόγω συνταξιούχος θα χάσει μία σύνταξη το χρόνο.

Οι συνταξιούχοι μπροστά στα ΑΤΜ σχολίαζαν ότι οι συντάξεις τους επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο που ήταν επί διακυβέρνησης Σαμαρά.  Και αυτό είναι εύλογο καθώς τα δύο τελευταία χρόνια τα εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη του ΕΚΑΣ δεν είχαν αναπροσαρμοστεί με αποτέλεσμα να λαμβάνουν το επίδομα και σχετικά «εύποροι» συνταξιούχοι.

Τα νέα ποσά ΕΚΑΣ για το έτος 2016 είναι για όσους λαμβάνουν πλήρη σύνταξη 230 ευρώ για εισόδημα έως 7.216 ευρώ, 172,50 ευρώ για εισόδημα από 7.216,01 μέχρι 7.518 ευρώ, 115 ευρώ αν έχουν εισόδημα 7.518,01 μέχρι 7.720 ευρώ και 57,50 ευρώ για εισόδημα 7.720,01 μέχρι 7.972 ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα 122.000 επιδόματα που «κόπηκαν» από τους συνταξιούχους του ΙΚΑ ή «κατέβηκαν» κατηγορία τις 80.000 αφορούν ΕΚΑΣ ύψους 230 ευρώ.

Την Παρασκευή 1η Ιουλίου αντιμέτωποι με την «καταιγίδα» μπροστά από τα ΑΤΜ θα έρθουν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΝΑΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να κοπούν 34.500 επιδόματα από τα οποία τα 24.000 αφορούν σε ΕΚΑΣ ύψους 230 ευρώ.

Την ίδια ημέρα θα πιστωθούν και τα «ψαλιδισμένα» μερίσματα για τους συνταξιούχους του Δημοσίου ενώ τη Δευτέρα 4 Ιουλίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς οι επικουρικές συντάξεις. Παρότι μεταφέρθηκε η ημερομηνία πληρωμής για να μην αναγκάζεται το ενιαίο επικουρικό να ρευστοποιεί περιουσιακά στοιχεία για να συγκεντρώσει το κονδύλι για τις συντάξεις ,και πάλι αυτό το μήνα του έλειπαν 50 εκατ. ευρώ τα οποία έλαβε από το ΑΚΑΓΕ (λογαριασμός αλληλεγγύης γενεών).

Και ενώ χιλιάδες ηλικιωμένοι έφτασαν χθες στα όρια της απελπισίας, το υπουργείο Εργασίας υπερασπίστηκε με ανακοίνωσή του την κατάργηση του ΕΚΑΣ, υποστηρίζοντας ότι δημιουργούσε στρεβλώσεις. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου με διαφορά εισοδήματος μόλις ενός ευρώ κάποιος θα μπορούσε να στερηθεί το επίδομα συγκρινόμενος με εκείνον που ελάμβανε σύνταξη μικρότερη κατά ένα ευρώ.  

Με αυτές τις στρεβλώσεις το ΕΚΑΣ λειτούργησε και ως αντικίνητρο ασφάλισης, αφού με 15 έτη ασφάλισης μπορούσε κάποιος να λαμβάνει μαζί με το ΕΚΑΣ το ίδιο ποσό με εκείνον που συμπληρώνει 25 έτη ασφάλισης. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που συνταξιοδοτούνταν με 15 έτη εργασίας και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ, δικαιούταν οργανικό ποσό σύνταξης ύψους 301 ευρώ. Ο ασφαλισμένος αυτός έπαιρνε τελικά 487 ευρώ ως κατώτατη σύνταξη και 230 ευρώ ως το ανώτατο ποσό ΕΚΑΣ. Συνολικά λάμβανε 717 ευρώ, ποσό το οποίο ελάμβανε άλλος με τα ίδια έτη ασφάλισης, αλλά με συντάξιμες αποδοχές 2.100 ευρώ. 

Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019 θεσμοθετήθηκε από τον Αύγουστο 2015 με το Ν.4336/2015. Αποτελεί δέσμευση την οποία αξίωναν να αναλάβει η χώρα τα περισσότερα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης.

Το υπουργείο στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα μετριαστούν σταδιακά από τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του αθροίσματος εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης που θα εφαρμοστούν βάσει του Ν. 4387/2016, (έως και 120% για τις χαμηλές συντάξιμες αποδοχές). 

Η προστασία ωστόσο των αδύναμων κατηγοριών με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού θα αφορά τους νέους συνταξιούχους και όχι του νυν άνω των 65 ετών που θα ζήσουν τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους με δραματικά μειωμένο εισόδημα. Οι σημερινοί συνταξιούχοι πρέπει να στηρίξουν τις όποιες ελπίδες τους στην ..ανάπτυξη,η οποία μέσω του επαναϋπολογισμού των συντάξεων , θα τους δώσει -όπως υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας- συντάξεις υψηλότερες από τα όρια του ΕΚΑΣ. Αρκεί να έχουν συντάξιμο μισθό 1.000 ευρώ και 30 χρόνια ασφάλισης. 

Τα παραδείγματα που παραθέτει το υπουργείο υπερασπιζόμενο το νέο ασφαλιστικό είναι τα εξής:

-Με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων ένας συνταξιούχος με συντάξιμες αποδοχές 900 ευρώ και 20 έτη ασφάλισης θα λάμβανε 487 ευρώ σύνταξη, την κατώτατη προβλεπόμενη σύνταξη, ενώ με το νέο σύστημα για τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές θα λαμβάνει 527 ευρώ.

Επίσης, ένας συνταξιούχος με συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ και 20 έτη ασφάλισης θα λάμβανε και πάλι 487 ευρώ σύνταξη, την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, ενώ με το νέο σύστημα θα λαμβάνει 543 ευρώ. Έτσι ο Ν. 4387/2016 διορθώνει και πολλές από τις αδικίες, σε επίπεδο ανταποδοτικότητας, που προκαλούσαν η εφαρμογή της κατώτατης σύνταξης αλλά και η εφαρμογή του ΕΚΑΣ.

Εξάλλου, μετά την 1-1-2019, οπότε και θα εκκινήσει η αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων βάσει των ρυθμών ανάπτυξης, θα υπάρξει σταδιακά σημαντική βελτίωση του εισοδήματος για την πλειοψηφία των δικαιούχων του ΕΚΑΣ που θα το απολέσουν. 

Με τον επαναϋπολογισμό των παλαιών συντάξεων και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, θα λαμβάνουν συντάξεις ανώτερες των ορίων του ΕΚΑΣ όλοι οι συνταξιούχοι με συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ και 30 έτη ασφάλισης.

Για παράδειγμα, ενώ με το παλαιό σύστημα υπολογισμού για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και 30 έτη ασφάλισης, ένας συνταξιούχος θα λάμβανε μόνο 620 ευρώ σύνταξη και θα υπολείπονταν 44 ευρώ από το εισοδηματικό όριο του ΕΚΑΣ, με το νέο σύστημα και τον επαναϋπολογισμό θα λαμβάνει 664 ευρώ σύνταξη και δεν θα έχει την ανάγκη υποστήριξης από το ΕΚΑΣ. 



Πηγή : protothema.gr


H Βουλγάρα οικιακή βοηθός που λήστευε υπερήλικες με ναρκωτικά !




Ποιος δεν θυμάται την υπόθεση με την 48χρονη Βουλγάρα οικιακή βοηθό, η οποία «πότιζε» με υπνωτικά χάπια ανήμπορους ηλικιωμένους και στη συνέχεια τους λήστευε.

Η αστυνομία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την ταυτότητα και τις φωτογραφίες της αλλοδαπής γυναίκας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την:

TOPALOVA YULIYA του LUBOMIR ή LYUBOMIROVA και της MINCA ή MINKA γεννηθείσα στις 14-3-1968 στην Βουλγαρία



Πώς δρούσε η σατανική Βουλγάρα

Η 48χρονη, δρούσε με τρόπο που δυσχέραινε τον εντοπισμό της, αφού φρόντιζε κάθε φορά να χρησιμοποιεί διαφορετικές τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε ψεύτικα στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών, τις οποίες απέρριπτε μετά από τη διάπραξη κάθε αξιόποινης πράξης, ενώ παράλληλα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, έμενε στις οικίες μόνο μία ημέρα.

«Την 11 Ιουνίου 2016, συνελήφθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, 47χρονη αλλοδαπή υπήκοος Βουλγαρίας, η οποία διέπραττε ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων με χρήση υπνωτικών χαπιών. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκτέλεσης εντάλματος σύλληψης για ληστεία, ενώ σε βάρος της εκκρεμούσε και καταδικαστική απόφαση εξαετούς κάθειρξης επίσης για ληστεία» τονίζει ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ Θεόδωρος Χρονόπουλος και συνεχίζει «μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί η διάπραξη εκ μέρους της έξι ληστειών σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ ερευνάται η εμπλοκή της και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. 

Η συλληφθείσα, από το 2011 επικοινωνούσε τηλεφωνικά με ηλικιωμένους ή με τα παιδιά αυτών στους οποίους εμφανιζόταν ως οικιακή βοηθός, με σκοπό την πρόσληψή της ως αποκλειστική εσώκλειστη. Για να εντοπίσει τα θύματά της αναζητούσε σε ιστοσελίδες ευρέσεως εργασίας ηλεκτρονικές αγγελίες από ηλικιωμένους, οι οποίοι είχαν κινητικές δυσκολίες και ως επί των πλείστων σοβαρά προβλήματα υγείας και κατά την επικοινωνία μαζί τους, συστηνόταν με διαφορετικά κάθε φορά στοιχεία. Στη συνέχεια, αφού εντόπιζε τα θύματά της, μετέβαινε στις οικίες των ηλικιωμένων για να αναλάβει τα καθήκοντά της. 

Εκεί, κατά την διάρκεια της ενασχόλησής της με τις οικιακές εργασίες, έβρισκε την κατάλληλη ευκαιρία και έριχνε υπνωτικές ουσίες στα υγρά που έπιναν οι παθόντες, με αποτέλεσμα να χάνουν τις αισθήσεις τους. Ακολούθως, αφαιρούσε χρήματα, κοσμήματα και τιμαλφή, τόσο από τους χώρους των οικιών όσο και από τα χέρια και τον λαιμό των παθόντων».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 48χρονης υπηκόου Βουλγαρίας, η οποία συνελήφθη στις 11-6-2016, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων με τη χρήση υπνωτικών χαπιών (Σχετικό το από 14-6-2016 Δελτίο Τύπου).

Συγκεκριμένα πρόκειται για την:

(επ) TOPALOVA (ον) YULIYA του LUBOMIR ή LYUBOMIROVA και της MINCA ή MINKA γεννηθείσα στις 14-3-1968 στην Βουλγαρία

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση της και την ευχερέστερη αξίωση της πολιτείας για τον ποινικό κολασμό ομοειδών αδικημάτων με ταυτοποίηση ενδεχομένως και άλλων παθόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και 210-6476195 και 210-6476541 του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.



Πηγή : police-voice.blogspot.gr


Καπνό στο αεροσκάφος της EgyptAir δείχνει το μαύρο κουτί

 (Φωτογραφία:  Reuters )


Η επιτροπή έρευνας για τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir στη Μεσόγειο τον Μάιο ανακοίνωσε ότι κατέστη δυνατή η ανάκτηση δεδομένων από τον Καταγραφέα Δεδομένων Πτήσης του Airbus A320 και πρόσθεσε ότι αξιολογεί τα δεδομένα για 1.200 παραμέτρους της πτήσης στο πλαίσιο της ανάλυσης για τα αίτια της τραγωδίας.

«Υπάρχουν στοιχεία για ολόκληρη την πτήση στον Καταγραφέα Δεδομένων Πτήσης», ανέφερε η επιτροπή έρευνας και πρόσθεσε πως «τα δεδομένα δείχνουν με συνέπεια ότι στάλθηκαν μηνύματα από το αυτοματοποιημένο σύστημα επικοινωνίας του αεροσκάφους ACARS που υπεδείκνυαν την ύπαρξη καπνού στην τουαλέτα και στα ηλεκτρονικά» του μοιραίου Airbus.

Συντρίμμια του αεροσκάφους τα οποία έχουν ανασυρθεί κατέδειξαν ζημιές που οφείλονται σε υψηλή θερμοκρασία και καπνό, σημείωσε ακόμη η επιτροπή έρευνας.

Η κάρτα μνήμης του δεύτερου μαύρου κουτιού, του Αποτυπωτή Συνομιλιών Πιλοτηρίου, βρίσκεται ακόμη στη Γαλλία όπου γίνονται προσπάθειες να επισκευαστεί για να διαβαστούν τα δεδομένα που περιέχει.

Το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση MS804 από το Παρίσι στο Κάιρο συνετρίβη την 19η Μαΐου ανάμεσα στην Κρήτη και τις βόρειες ακτές της Αιγύπτου δευτερόλεπτα αφότου εξαφανίστηκε από τα ραντάρ από άγνωστη ακόμη αιτία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 66 άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό, ανάμεσά τους 40 Αιγύπτιοι —30 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος— και 15 Γάλλοι.

Η υπόθεση πως η τραγωδία οφειλόταν σε τρομοκρατική ενέργεια, που αρχικά πρόβαλε το Κάιρο, υποχωρεί και ενισχύεται αυτή του τεχνικού προβλήματος λόγω των στοιχείων που υποδεικνύουν ότι υπήρχε καπνός στο αεροσκάφος.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό


Aυτός είναι ο 37χρονος παιδόφιλος της Αμαλιάδας που κατηγορείται για απόπειρα βιασμού παιδιού !



Στη δημοσιότητα δόθηκαν, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αμαλιάδας, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 37χρονου σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα βιασμού και απόπειρα αποπλάνησης παιδιού, που δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη.

Ο 37χρονος συνελήφθη στις 21 Ιουνίου 2016, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας, με ένταλμα σύλληψης του οικείου Ανακριτή.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον :

 ΑΤΤΙΚΟ – ΓΙΔΟΓΙΑΝΝΗ Χρήστο του Παναγιώτη και της Αθανασίας, γεννηθέντα το 1979 στην Αμαλιάδα Ηλείας

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας δύο μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, καθώς και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 26220-38232 και 26220-24101 του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.

Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας .


Αλλαγές στα δικαστικά παράβολα - Μειώθηκε το παράβολο της μήνυσης από τα 100 ευρώ



Στην αναπροσαρμογή των τελών και των παραβολών προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης με σχέδιο νόμου το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Το επίμαχο σχέδιο νόμου επιδιώκει τη μεταρρύθμιση του υφιστάμενου καθεστώτος,με γνώμονα τον εξορθολογισμό του υπάρχοντος συστήματος με επιλεκτικές αυξήσεις αλλά και μειώσεις σχετικών ποσών.

Στόχος είναι σύμφωνα με το υπουργείο η ελάφρυνση παραβόλων και τελών που τυγχάνουν μεγάλης χρήσης στην καθημερινότητα. Για παράδειγμα το παράβολη της έγκλησης μήνυσης μειώνεται από τα 100 στα 50 ευρώ!

Επίσης, οι μειώσεις αφορούν υποθέσεις που δεν έχουν κριθει σε δεύτερο βαθμό ή στο ακυρωτικό δικαστήριο ή δεν έχουν διέλθει από την κρίση πολυμελούς δικαστηρίου.

Παράλληλα, πιδιώκεται η λήψη μέτρων για την αύξηση της διαφάνειας στα σχετικά ζητήματα μέσω της κωδικοποίησης των συναφών διατάξεων και της ανάθεσης της παρακολούθησης των σχετικών νομοθετικών εξελίξεων σε ειδική για αυτό ομάδα. Επίσης, οργανώνεται ο τρόπος δημοσιοποίησης αυτών που θα συμπληρωθεί με την ανάπτυξη τρόπου υπολογισμού των τελών φιλικού στο χρήστη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Ειδικότερα, με το Σχέδιο Νόμου προτείνονται τα εξής:

- Κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές.

- Μείωση κατά 50% του δικαστικού ενσήμου στις καταψηφιστικές αγωγές που αφορούν εργατικές διαφορές, στις περιπτώσεις που αυτό επιβαλλόταν έως σήμερα.

- Θέσπιση παραβόλου χαμηλού ύψους σχετικά με την προβολή αιτήματος αναβολής, πλην των περιπτώσεων αποχής δικηγόρων.

- Μείωση του ύψους των παραβόλων για την άσκηση έφεσης κατά αποφάσεων ειρηνοδικείων, μονομελών πρωτοδικείων και πολυμελών πρωτοδικείων.

- Αύξηση των παραβόλων αναίρεσης έναντι αποφάσεων πολυμελούς πρωτοδικείου και εφετείου, καθώς και των παραβόλων αναψηλάφησης έναντι αποφάσεων εφετείου και Αρείου Πάγου.

- Μείωση από το 50% στο 20% του ποσού που προκαταβάλλεται μέχρι την αρχική δικάσιμο έφεσης στις χρηματικού αντικειμένου φορολογικές και τελωνειακές διαφορές.

- Μείωση από τα 100 στα 50 ευρώ του παραβόλου της έγκλησης.

- Μικρές αυξήσεις στα χαρτόσημα που επικολλούνται σε παραστάσεις, ένδικα βοηθήματα ή μέσα και άλλες αιτήσεις ενώπιον δικαστικών αρχών



Πηγή : newsit.gr


Στον αέρα η συμφωνία με την Cosco – Για τι κατηγορεί την κυβέρνηση



Σαν... βόμβα «έσκασε» η επιστολή της Cosco που καταγγέλλει τις πρακτικές της κυβέρνησης και του Θοδωρή Δρίτσα στην συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά.

Η κινεζική εταιρία, που στις 8 Απριλίου υπέγραψε την συμφωνία για τον ΟΛΠ με την κυβέρνηση Τσίπρα και το ΤΑΙΠΕΔ, είδε στο κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή διαφορετικούς όρους από όσους υπήρχαν. Μάλιστα, δεν δίστασε στην επιστολή της να αναφέρει χαρακτηριστικά για τις αλλαγές που έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας ότι «συνιστά πλήρη ανατροπή των όσων η εταιρεία έχει συμφωνήσει με το ΤΑΙΠΕΔ για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ ΑΕ».

Μάλιστα, η Cosco καλεί σε αυστηρό ύφος το ΤΑΙΠΕΔ να παρέμβει αμέσως, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι κινήσεις του Υπουργού Ναυτιλίας θέτουν σε κίνδυνο την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο. Η πλευρά της Cosco  επισημαίνει τις  επτά μεγάλες -μονομερείς- αλλαγές και φέρεται αποφασισμένη, εφόσον δεν γίνουν οι πρέπουσες διορθώσεις, να αποχωρήσει από την συμφωνία που σύναψε.

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε στη Βουλή και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, από το Μέγαρο Μαξίμου θέλησαν να... χαμηλώσουν τους τόνους. Ανέφεραν ότι οι αλλαγές δεν είναι ουσιαστικές και ότι θα γίνουν επαφές με την Cosco, ενώ αναμένεται να συνταχθεί μία επιστολή από το ΤΑΙΠΕΔ προς την Cosco όπου θα εξηγεί το ταμείο πώς και για ποιόν λόγο έγιναν οι αλλαγές.

Η κύρωση της συμφωνίας, το πρωί της Πέμπτης με την διαδικασία του Κατεπείγοντος εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση αυθημερόν στην Ολομέλεια. Και εκεί αναμένεται να... ανάψει η συζήτηση.

Δρίτσας: «Εγιναν αλλαγές, έχω δικαιοδοσία»

Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας παραδέχθηκε στη Βουλή, ότι υπάρχουν διαφορές στο κείμενο του νομοσχεδίου και μιλώντας στην επιτροπή σχολίασε «Θα διαβάσω την επιστολή πιο συστηματικά, γιατί θίγει πολλά θέματα. Καταρχήν ψυχραιμία . Δεν γίνεται με μια επιστολή να αναστατώνεται το σύμπαν, ότι απειλείται το ταξίδι του πρωθυπουργού, ότι θα σταματήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου. Οι σχέσεις με την Κίνα είναι σταθερές και στρατηγικού χαρακτήρα. Όλα τα μέλη της κυβέρνησης υπηρετούμε αυτόν το σχεδιασμό. Εκλήθη η Cosco να έρθει σήμερα στην επιτροπή και δεν ήρθε. Το περιεχόμενο της επιστολής πρέπει να αντιστοιχεί στο σεβασμό του κοινοβουλίου .

Η σύμβαση που κάναμε μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές στο τελικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Bουλή.  Υπάρχουν διαφορές στο δικό μας κείμενο με βάση τη δικαιοδοσία που είχαμε. Εμένα με προσβάλει η επιστολή. Δεν μπορεί να γίνεται στη Bουλή διάλογος ενός υπουργού με μια εταιρεία με αυτούς τους κανόνες. Ο υπουργός ναυτιλίας δεν είναι δράκος. Η επιστολή αυτή θα ληφθεί υπόψιν, η κυβέρνηση θα τη μελετήσει και θα δει το αλλαγές και τι βελτιώσεις μπορεί να κάνει».

Μάλιστα, χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι μπήκε μέσα στην επιτροπή και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, κάτι που σχολιάστηκε, ενώ ο Δημήτρης Καμμένος εκ μέρους των ΑΝΕΛ είπε «Να μην δώσουμε δικαίωμα στα θηρία της δημοσιογραφίας που ψάχνουν και το... κόμμα, να λένε ότι διαλύεται η χώρα. Να μην πούμε τίποτα απόψε. Να τα πούμε αύριο στην Ολομέλεια».

Οι αντιδράσεις από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Η εισηγήτρια της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη νωρίτερα αλλά και μετά τις εξηγήσεις του υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα του απάντησε πως «δεν είναι ο οποιοδήποτε αυτός που έστειλε αυτή την επιστολή αλλά ο αντισυμβαλλόμενος σας, ο αντισυμβαλλόμενος του ελληνικού δημοσίου…».

Αυτός είναι είπε «που σας καταγγέλλει ότι το νομοσχέδιο που μας καταθέσατε είναι παντελώς αντίθετο με τους βασικούς όρους της συμφωνίας που έχετε κάνει…»Και εξήγησε η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη ως γι αυτό και «η ΝΔ το πρωί σας ρώτησε κύριε υπουργέ εάν γνωρίζατε την ύπαρξη αυτής της επιστολής… Γι’ αυτό και επιφυλαχθήκαμε στην επί της αρχής ψηφοφορίας να τοποθετηθούμε στην Ολομέλειας γιατί δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Εδώ από την επιστολή αυτή προκύπτει ότι εξαπατήσατε τον αντισυμβαλλόμενό σας, εμάς τα κόμμα της Αντιπολίτευσης θα φοβηθείτε να εξαπατήσετε για μια ακόμα φορά που άλλα μας λέτε, άλλα μας καταθέτετε στην Βουλή και άλλα με τις τροπολογίες και βελτιώσεις φέρνετε τελικά ψηφίζονται στην Ολομέλεια;»

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προανήγγειλε ότι αύριο το κόμμα του στην Ολομέλεια θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία τουλάχιστον στο άρθρο 10 Α (περί υποχρεωτικών μετατάξεων) της Κύρωσης της συμφωνίας, εάν δεν αλλάξει. Εκεί και τότε είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν θα πρέπει να καταψηφίσουν. Αντιθέτως τα όσα λένε δεν έχουν καμία σημασία…

Ολόκληρη η επιστολή της Cosco:

«Με συνημμένο τον κυρωτικό νόμο του Παραρτήματος 1.1α με προσθήκη του άρθρου 11Α όπως συμφωνήθηκε.

Προς: Τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, κο Στέργιο Πιτσιόρλα

Πειραιάς, 29 Ιουνίου 2016



Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Για ακόμη μια φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη, η οποία όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση συνιστά πλήρη ανατροπή των μεταξύ μας συμφωνηθέντων. Το κείμενο του σχεδίου κυρωτικού νόμου της νέας Σύμβασης Παραχώρησης («ΣΠ») μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΠ Α.Ε., που κατατέθηκε χθες 28/6/2016, προς ψήφιση στη Βουλή, αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό κείμενο από το αντίστοιχο σχέδιο κυρωτικού νόμου που έχει προσαρτηθεί ως Παράρτημα 13 και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μεταξύ μας Σύμβασης για την Πώληση των Μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε. («ΣΠΜ»). Το σημαντικότερο όμως είναι πως το κατατεθέν σχέδιο νόμου δεν είναι μόνο διαφορετικό αλλά και εντελώς αντίθετο αφενός με βασικούς όρους της συμφωνίας μας, αφετέρου με τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκε η οικονομική προσφορά της εταιρείας μας για την εξαγορά της ΟΛΠ ΑΕ.

Θεωρούμε πως είναι εντελώς σαφές ότι δεν αναφερόμαστε στο δικαίωμα της Ελληνικής Βουλής να νομοθετεί ελεύθερα, στο κυρίαρχο δηλαδή δικαίωμα της Ελληνικής Πολιτείας, το οποίο σεβόμαστε και τιμούμε απόλυτα, αλλά ούτε στο δικαίωμα των αντίστοιχων Επιτροπών της, για νομοπαρασκευαστικής φύσεως παρεμβάσεις στο συμβατικά συμφωνημένο κείμενο του σχεδίου νόμου που έχει προσαρτηθεί στο σχέδιο ΣΠ Παράρτημα 13 στην υπογραφείσα μεταξύ μας ΣΠΜ. Εν προκειμένω όμως οι τροποποιήσεις του συμβατικά συμφωνημένο σχεδίου νόμου αποτελούν μια προφανή απόπειρα του αρμοδίου Υπουργείου Ναυτιλίας (ενώ το ίδιο έχει ήδη εγκρίνει το σχετικό Παράρτημα 13) να υποκαταστήσει πλήρως την διοίκηση της ΟΛΠ, να καταστήσει (με οριζόντιες διατάξεις του κατατεθέντος νομοσχεδίου) ανενεργές σχεδόν το σύνολο των διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης και να τροποποιήσει δια νόμου την συναφθείσα συμφωνία για την αγοραπωλησία του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ.

Αν και πιθανώς έχετε ήδη αντιληφθεί το μέγεθος της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όπως εισάγεται προς ψήφιση, από την Ελληνική Βουλή, ωστόσο θα θέλαμε να κάνουμε μια σύντομη αποτύπωση των κρισιμότερων ζητημάτων που ανακύπτουν από την τυχόν ψήφιση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου όπως διαμορφώθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και κατατέθηκε προς ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων:

1. Προχωρήσατε σε πλήρη διαγραφή του άρθρου 5 του συμφωνημένο σχεδίου κυρωτικού νόμου, στο οποίο ουσιαστικά περιγραφόταν το δικαίωμα της ΟΛΠ ΑΕ να εκδώσει νέους κανονισμούς που αφορούν στον πυρήνα της εμπορικής δραστηριότητας της ιδιωτικής πλέον ΟΛΠ Α.Ε., όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε άλλη ιδιωτική επιχείρηση στην Ελλάδα.

2. Διαγράψατε από την παράγραφο 3 του άρθρου 9 (που αντιστοιχεί στο άρθρο 10 του συμφωνημένο σχεδίου κυρωτικού νόμου,) την αυτονόητη σε κάθε μεγάλη σύμβαση παραχώρησης υποχρέωση της δημόσιας διοίκησης να αποκρίνεται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος για την χορήγηση έγκρισης μετά από την υποβολή σχετικών μελετών. Η COSCO για να αναλάβει την ευθύνη να εκτελέσει ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων εντός ενός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος, βασίστηκε κυρίως σε αυτή την ασφαλιστική δικλείδα της έγκαιρης έκδοσης των απαιτούμενων εγκρίσεων και αδειών. Η μη ύπαρξη της δεν θα άλλαζε απλά το προσφερόμενο από την εταιρία μας οικονομικό αντάλλαγμα, αλλά θα έθετε εν αμφιβόλω ακόμη και την υποβολή οικονομικής προσφοράς καθώς οι συνέπειες για τον ΟΛΠ σε περίπτωση μη έγκαιρης εκτέλεσης των υποχρεωτικών επενδύσεων είναι ανυπολόγιστες.

3. Μας αφαιρέσατε το δικαίωμα να λαμβάνουμε υπόψιν μας, κατά την εφαρμογή των τιμολογιακών μας πολιτικών (κάτι το οποίο αποτελεί υποχρέωση κάθε διοίκησης) την αποτελεσματική εμπορική λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα του Λιμένα Πειραιά, παρά το γεγονός ότι παρέμεινε η ρητή υποχρέωση για την τήρηση της αρχής της αναλογικότητας, της ίσης μεταχείρισης και της απαγόρευσης διάκρισης. Την ίδια μάλιστα στιγμή που μας υποχρεώνετε να επιτυγχάνουμε συγκεκριμένους χρηματοοικονομικούς δείκτες της ΟΛΠ ΑΕ προκειμένου να αποδεικνύουμε διαρκώς την οικονομική ευρωστία της εταιρίας.

4. Έχετε διαγράψει την ρητή αναφορά περί μη υποχρέωσης της ΟΛΠ ΑΕ να ακολουθεί, μετά την ιδιωτικοποίηση, τις τυπικές διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων.

5. Καταστήσατε στην πράξη ανενεργό το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να εκδίδει πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, καθιστώντας εφαρμοστέες τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που καμίας απολύτως εφαρμογής δεν τυγχάνουν στα ζητήματα υποδομών που ανήκουν απευθείας στο Ελληνικό Δημόσιο.

6. Αφαιρέσατε από το Διαιτητικό Δικαστήριο το δικαίωμα να επιλέγει τον εφαρμοστέο κατά την κρίση του κανόνα κατά την εκδίκαση συγκεκριμένης διαφοράς μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και ορίσατε μονομερώς την συμπληρωματική εφαρμογή των διατάξεων του ΑΚ.

7. Υποβαθμίσατε την ισχύ της ΣΠ έναντι των παράγωγων της συμβάσεων, μέσω της διαγραφή της ρητής αναφοράς περί της υπεροχής της.

Θεωρούμε ότι τα ανωτέρω είναι επαρκή για να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε, πολλώ δε μάλλον εσείς, ότι κανένα περιθώριο βελτίωσης του πιο πάνω κειμένου δεν είναι δυνατή δεδομένου ότι αναφέρεται σε μια άλλη συμφωνία από αυτή που συνάψαμε μαζί σας και την οποία εμείς είμαστε διατεθειμένοι να σεβαστούμε και να τιμήσουμε μέχρι τελευταίας γραμμής. Δεδομένου όμως ότι:

1. Η διαδικασία της αποκρατικοποίησης βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωση  της.

2. Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, ήτοι τόσο η Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και το ΕΣ κατά την διαμόρφωση της κρίσης τους και κατά την έκδοση των αποφάσεών τους έλαβαν υπόψιν τους συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία ανατρέπονται πλήρως από το κατατεθέν σχέδιο κυρωτικού νόμου.
3. Η COSCO υπέδειξε έως σήμερα απόλυτη συνέπεια και προσήλωση στα συμφωνηθέντα με το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και σε οτιδήποτε επιπλέον της ζητήθηκε με βασικότερη την παροχή περαιτέρω δεσμεύσεων έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφορικά με την τιμολογιακή της πολιτική όχι μόνο της ΟΛΠ ΑΕ, αλλά και της υφιστάμενης θυγατρικής της COSCO στην Ελλάδα, με την επωνυμία ΣΕΠ ΑΕ

ΖΗΤΑΜΕ την αποκατάσταση του κατατεθέντος κυρωτικού νόμου στα συμφωνηθέντα, με τρόπο που να ανταποκρίνεται πλήρως και απολύτως σε αυτά, χωρίς φυσικά να τα τροποποιεί με οποιοδήποτε τρόπο. Προς διευκόλυνση της επαναφοράς του κειμένου του κυρωτικού νόμου στην συμφωνηθείσα μορφή του, σας επισυνάπτουμε σε ξεχωριστό Παράρτημα τις εντοπισμένες από εμάς διαφοροποιήσεις που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές από την COSCO HK.

Τέλος, λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος, παρακαλούμε όπως με μέριμνα και ευθύνη σας διαβιβάσετε (ως κατεπείγουσα) την παρούσα επιστολή μας στο Γραφείο Πρωθυπουργού, στον Υπουργό Επικρατείας κο Αλέκο Φλαμπουράρη καθώς και στα μέλη των αρμοδίων, για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, Επιτροπών, ώστε να λάβουν πλήρη γνώση της παραβίασης των βασικών όρων της συμφωνίας μας. Παράλληλα, από την πλευρά μας θα ενημερώσουμε ειδικά τα μέλη των αρμοδίων Επιτροπών της Βουλής για την σοβαρότητα του ζητήματος.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Όντας σίγουροι ότι αντιλαμβάνεστε πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου σας ζητάμε να τηρήσετε απαρέγκλιτα τα όσα μεταξύ μας έχουμε συμφωνήσει».






Πηγή:  iefimerida.gr