Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Καταπέλτης η εισαγγελέας για Δούρου προτείνει την ενοχή της

 


Σε εξέλιξη βρίσκεται στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, το 2017, η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας επί της ενοχής ή μη των 21 κατηγορουμένων της υπόθεσης. 

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή της κατηγορούμενης Ρένας Δούρου για τρία από τα τέσσερα πλημμελήματα και η αγόρευση της συνεχίζεται.

Η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή για την πρώην περιφερειάρχη Αττικής για τα εξής αδικήματα: πρόκληση πλημμύρας δια παραλείψεως, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως. 

Η εισαγγελέας ζήτησε να αθωωθεί η κυρία Δούρου για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. 




Στο εδώλιο σήμερα εν ενεργεία εισαγγελέας, αστυνομικοί και δικαστική υπάλληλος για “παρεμβάσεις” σε δικογραφία

 


Εν ενεργεία εισαγγελέας Πρωτοδικών, δικαστική υπάλληλος, δυο αστυνομικοί και μια γραμματέας αστυνομικού τμήματος, κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κέρκυρας, ουσιαστικά ως συμμέτοχοι σε μια προσπάθεια να αποκρύβει ότι μια δικογραφία έμεινε στο συρτάρι της τότε προϊσταμένης της Εισαγγελίας για 9 μήνες χωρίς να γίνει καμία κίνηση της διερεύνησης της.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα dikastiko.gr , η υπόθεση παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον διότι αποτελεί την πρώτη δίκη – σκέλος της οπό διερεύνηση πρωτοφανούς καταγγελίας για εξαφάνιση εκατοντάδων (ή και χιλιάδων κατά τις δημόσιες εκτιμήσεις τοπικών φορέων) δικογραφιών για την οποία κλήθηκε προς απολογία για δυο – ατιμωτικά για δικαστικό λειτουργό- βαριά κακουργήματα από τον εφέτη ανακριτή της Κέρκυρας, η εισαγγελέας Πρωτοδικών που φέρεται ως κεντρικό πρόσωπο.

Τα αδικήματα έχουν να κάνουν με την καταγγελία ότι εξαφάνισε εκατοντάδες δικογραφίες στην Κέρκυρα, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές – κατά λογική εκτίμηση- να έχουν παραγραφεί. Πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση που είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr και περνάει στο επόμενο στάδιο, με την εισαγγελική λειτουργό (που βρίσκεται σε προσωρινή αργία) να αντιμετωπίζει ακόμα και το ενδεχόμενο της προσωρινής κράτησης. Ήδη μάλιστα έχει παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστικής παύσης από τα καθήκοντά της στα αρμόδια όργανα.

Η κλήση

Προ καιρού ο εφέτης ανακριτής που ορίστηκε από την Ολομέλεια του Εφετείου Κέρκυρας μετά από παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, κάλεσε σε απολογία την εισαγγελέα που διατέλεσε και επικεφαλής της τοπικής Εισαγγελίας για τα κακουργήματα της «υπεξαγωγής εγγράφων» και «κατάχρησης εξουσίας». Σύμφωνα με πληροφορίες το διακύβευμα εν προκειμένω αφορά σε περίπου 150 δικογραφίες(!!!) που οριστικά εξαφανίστηκαν.

Όπως είχε καταγράψει το dikastiko.gr οι καταγγελίες αφορούσαν την αρχικά 1.100 «εξαφανισμένες» δικογραφίες. Ένα μεγάλο μέρος όμως από αυτές βρέθηκε στο σπίτι μιας φίλης της εισαγγελέα , η οποία είχε και εκείνη καταστεί κατηγορούμενη.

Την υπόθεση είχε καταγγείλει ο πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Γιώργος Καλούδης, ο οποίος μάλιστα συνελήφθη προ ημέρων μετά από μήνυση της εισαγγελέα, όπως και η ίδια μετά από μήνυση του δικηγόρου. Η κατάσταση εκτυλίχθηκε με φόντο την πασίγνωστη υπόθεση της εξαφάνισης δικογραφιών. Η εμπλεκόμενη εισαγγελέας μήνυσε για συκοφαντική δυσφήμιση τον πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου. Εκείνος της απάντησε με δική του μήνυση και έτσι και οι δυο συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στα δικαστήρια.

Πρώτη δίκη

Ως παρακλάδι λοιπόν της αρχικής υπόθεσης έρχεται η δίκη της εισαγγελέα που κατηγορείται ότι “την 13 Ιουνίου 2019 και την 14 Ιουνίου 2019 με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος με πρόθεση ως υπάλληλος τα καθήκοντά της οποίας ανάγεται και η έκδοση και σύνταξη ορισμένων δημοσίων εγγράφων βεβαίωσε με πρόθεση ψευδές περιστατικό σε δημόσιο έγγραφο που μπορούσε να έχει έννομες συνέπειες”.

Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα πιστοποίησε ψευδώς ότι συγκεκριμένη δικογραφία είχε ανατεθεί ήδη προς έρευνα στο ΑΤ Κέρκυρας: “ Το περιεχόμενο όμως των ανωτέρω δύο πιστοποιητικών δικονομικής πορείας ήταν ψευδές καθόσον η αλήθεια είναι ότι από 24 Σεπτεμβρίου 2018 έως και την 13 Ιουνίου 2019 η ποινική δικογραφία βρισκόταν εις χείρας της πρώτης κατηγορουμένης η οποία δεν είχε κάνει καμιά δικονομική ενέργεια επ’ αυτής και μόλις την 14 Ιουνίου 2019 κατόπιν αρξαμένης έρευνας από την εισαγγελέα εφετών Κέρκυρας απέστειλε για πρώτη φορά την ανωτέρω δικογραφίας στο ΑΤ Κέρκυρας με πρώτη παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Η έκδοση των δύο ψευδών βεβαιώσεων έννομες συνέπειες διότι με το ψευδές περιεχόμενο τους απέκρυπτε τη δική της ευθύνη για καθυστέρηση ως προς την επεξεργασία και διεκπεραίωση της υπόθεσης που υπερέβαινε τους δύο μήνες όπως ορίζεται σχετικώς σε εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου”.

Οι αστυνομικοί φέρονται να παρενέβησαν στα βιβλία εισόδου του ΑΤ και η δικαστική γραμματέας να παραποίησε το ηλεκτρονικό βιβλίο.


policenet.gr

Πηγή:  dikastiko.gr



Σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ - Novartis: Προθεσμία για τις 8 Απριλίου έλαβε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

 


Στον Άρειο Πάγο προσήλθε το πρωί κατηγορούμενος για το σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ - Novartis, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μετά από την κλήση σε απολογία που του είχε αποστείλει η ανακρίτρια του δικαστικού συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου.

O πρώην αν. Υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε προθεσμία για τις 8 Απριλίου, προθεσμία που έδωσε η κ. ανακρίτρια, Κ.Αλεβιζοπούλου.

Αναλυτικά, ο κ.Παπαγγελόπουλος διώκεται για :

Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας

Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας

Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος

Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση

Απόπειρα Εκβίασης

Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου

Δωροληψία Υπαλλήλου.

Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία)

Σύμφωνα με το πόρισμα της πλειοψηφίας της Βουλής στον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό εκτός από παρεμβάσεις στο έργο των εισαγγελέων κατά τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis με στόχο να στοχοποιηθούν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, του αποδίδεται και η προσπάθεια εκβίασης του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.




Διέφυγε από τη Ρωσία φιλοκυβερνητική δημοσιογράφος με επαίνους από τον Πούτιν


 

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά της ρωσικής εισβολής και στα μέσα που πρόσκεινται στον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Μετά την εισβολή της ακτιβίστριας δημοσιογράφου στο Channel One με αντιπολεμικό μήνυμα, ήρθε η αποχώρηση της Λίλια Γκιλντέεβα από το τηλεοπτικό μέσο NTΒ. 

Πρόκειται για ένα ισχυρό φιλοκυβερνητικό μέσο το οποίο η Γκιλντέεβα «υπηρέτησε» επί 16 συναπτά χρόνια.

Όπως αναφέρει τώρα το NEXTA και άλλα διεθνή δίκτυα, η Ρωσίδα δημοσιογράφος έγραψε την επιστολή της παράιτησής της από το εξωτερικό καθώς φοβόταν ότι δεν θα της επέτρεπαν να φύγει από τη χώρα αν είχε πράξει διαφορετικά


protothema



Ο δικτάτορας Πούτιν συνέλαβε και εξαφάνισε την δημοσιογράφο που αντέδρασε

 


Κλίμα τρομοκρατίας στην Ρωσία από το καθεστώς του δικτάτορα Πούτιν. Η Ρωσία μόνο δημοκρατία δεν είχε όλα αυτά τα χρόνια, και οι αποφάσεις του αιμοδιψή δικτάτορα ώστε να φιμώσει όσους αντιδρούν στο καθεστώς το αποδεικνύουν.

Στα χέρια της κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε «όχι στον πόλεμο», «Μην πιστεύεις την προπαγάνδα, εδώ σου λένε ψέματα», «οι Ρώσοι ενάντια στον πόλεμο», μπήκε στο στούντιο της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης και διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση του προγράμματος.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο που διαδόθηκε μέσω του Telegram στη Ρωσία και αναρτήθηκε στα social media, ο σκηνοθέτης του δελτίου στο Channel One έριξε πλάνα από ρεπορτάζ. Η διαδηλώτρια ονομάζεται Μαρίνα Οβσιανίκοβα και εργάζεται σε τηλεοπτικό σταθμό της ρωσικής πρωτεύουσας. 

Η δημοσιογράφος, όπως σημειώνει το BBC δηλώθηκε αγνοούμενη κατά τη διάρκεια ητς νυχτας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συληφθεί. «Η τύχη της είναι πλέον άγνωστη», γράφει το BBC.

Ο δικηγόρος της κ. Ovsyannikova, Pavel Chikov, έγραψε στο Twitter ότι δεν μπόρεσε να βρει την πελάτισσά του.

«Η Marina Ovsyannikova δεν έχει βρεθεί ακόμη. Είναι κρατούμενη για περισσότερες από 12 ώρες», ανέφερε το πρωί της Τρίτης.

Η αστυνομία τη συνέλαβε με βάση ένα νέο νόμο που επέβαλε ο δικτάτορας Πούτιν, που απαγορεύει να αποκαλείται «εισβολή» η στρατιωτική δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να διαδίδονται κατά το καθεστώς «ψευδείς ειδήσεις», σχετικά με τη σύγκρουση.

Αν και οι αυστηρότερες ποινές συνεπάγονται πιθανή ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών, ο κ. Τσίκοφ δήλωσε ότι στην κ. Οβσιάννικοβα είναι πιθανό να επιβληθεί πρόστιμο 30.000 έως 60.000 ρούβλια (205- 410 λίρες).





Δημοσιογράφος Ιρπίν: Τι αναφέρει η ΔΟΔ για τον χαμό του Μπρεντ Ρενό

 



Ο βραβευμένος Αμερικανός δημοσιογράφος Brent Renaud, ο οποίος εργαζόταν στην Ουκρανία,  δολοφονήθηκε από πυρά στο Irpin, έξω από το Κίεβο, την Κυριακή 13 Μαρτίου. Η ουκρανική αστυνομία δήλωσε ότι είχε γίνει στόχος Ρώσων στρατιωτών. Δύο ακόμα δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Είναι ο πρώτος αναφερόμενος θάνατος ξένου δημοσιογράφου που κάλυπτε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ/ΕΟΔ) καταδικάζουν τη δολοφονία και ζητούν οι δολοφόνοι να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Ο πενηντάχρονος δημοσιογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ Brent Renaud έζησε και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη και στο Little Rock του Αρκάνσας. Στο παρελθόν είχε εργαστεί στους New York Times. Τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά του έργα έχουν καλύψει τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τον σεισμό στην Αϊτή, την πολιτική αναταραχή στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, τη μάχη της Μοσούλης, τα επεισόδια εξτρεμισμού στην Αφρική, τη βία των καρτέλ στο Μεξικό και την προσφυγική κρίση των νέων στην Κεντρική Αμερική.

Ένας από τους δημοσιογράφους που τραυματίστηκαν, ο Juan Arredondo, ήταν μαζί με τον Brent Renaud όταν δέχθηκαν πυρά: «Ήμασταν σε μια από τις πρώτες γέφυρες στο Irpin, πηγαίναμε να απαθανατίσουμε πρόσφυγες που έφευγαν και μπήκαμε σε ένα αυτοκίνητο», είπε σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter. «Κάποιος προσφέρθηκε να μας πάει στην άλλη γέφυρα, περάσαμε ένα σημείο ελέγχου και άρχισαν να μας πυροβολούν. Έτσι, ο οδηγός οπισθοχώρησε και εκείνοι συνέχισαν να πυροβολούν. Είμαστε δύο…. Ο φίλος μου είναι ο Brent Renaud, τον πυροβόλησαν και τον άφησαν πίσω… Είδα να τον πυροβολούν στον λαιμό».

Ένα τρίτο θύμα, ένας Ουκρανός που βρισκόταν στο ίδιο αυτοκίνητο με τους Brent Renaud και Juan Arredondo τραυματίστηκε επίσης, σύμφωνα με ιατρό που βρισκόταν στο σημείο.

Η είδηση έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ο Ουκρανός Yevheniy Sakun, εικονολήπτης του ουκρανικού τηλεοπτικού καναλιού LIVE, έχασε τη ζωή του, όταν ένα κτήριο κοντά στον πύργο εκπομπής της τηλεόρασης στο Κίεβο χτυπήθηκε από βομβαρδισμούς.

Στις 26 Φεβρουαρίου, δύο Δανοί δημοσιογράφοι είχαν επίσης τραυματιστεί από πυροβολισμούς, όταν άγνωστοι ένοπλοι στόχευσαν το αυτοκίνητό τους στην Ουκρανία.

Στις 28 Φεβρουαρίου, βρετανικό τηλεοπτικό συνεργείο του Sky News δέχθηκε ενέδρα ενώ κάλυπτε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρά τις κραυγές τους ότι ήταν δημοσιογράφοι, πυροβολήθηκαν σε διάφορες χρονικές στιγμές: μια σφαίρα χτύπησε τον επικεφαλής ανταποκριτή Stuart Ramsay χαμηλά στην πλάτη, ενώ ο εικονολήπτης Richie Mockler πυροβολήθηκε δύο φορές  στο αλεξίσφαιρο γιλέκο του.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 6 Μαρτίου, ένας Ελβετός δημοσιογράφος που κάλυπτε τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Guillaume Briquet, τραυματίστηκε από πυρά στην περιοχή του Μικολάγιεβ, στη νότια Ουκρανία.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων σε δημοσιογράφους που προσπαθούν να καλύψουν τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ, Anthony Bellanger. «Οι θάνατοι των Brent Renaud και Yevheniy Sakun δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητοι. Οι αρχές πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να εντοπίσουν τους δράστες αυτών των εγκλημάτων πολέμου».

«Αυτές οι συστηματικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους και άλλα εγκλήματα πολέμου απαιτούν ισχυρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΔ, Ricardo Gutierrez. Η ΕΟΔ ζητεί για άλλη μια φορά τη σύσταση ενός ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αυτά τα εγκληματικά φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν!».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Προχωράει η εντολή του δικτάτορα Πούτιν ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΑΜΑΧΟΥΣ


 

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο ανακοίνωσε πως θα τεθεί νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα έχει διάρκεια 36 ωρών και θα ξεκινήσει από σήμερα Τρίτη το απόγευμα και θα διαρκέσει, μέχρι το πρωί της Πέμπτης.

Από το πρωί σημειώθηκαν τουλάχιστον τρεις εκρήξεις. Μία εξ αυτών, σε πολυκατοικία 15 ορόφων στην περιοχή Σβιατόσιν στο δυτικό Κίεβο, από την οποία υπάρχουν για την ώρα τουλάχιστον δύο νεκροί, και αυτές η στοχευμένες δολοφονίες γίνονται μετά από σαφή εντολή του δικτάτορα Πούτιν ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΑΜΑΧΟΥΣ.




Για πρώτη φορά δεν προσκλήθηκε ο Τσίπρας στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

 



Κινήσεις και πρωτοβουλίες ορθής διαχείρισης της νέας πραγματικότητας, στην Ευρώπη και διεθνώς μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα εξετάσουν οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος κατά την άτυπη διαδικτυακή συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τετάρτης.

Το Σάββατο εστάλησαν οι ηλεκτρονικές προσκλήσεις με την υπογραφή του Προέδρου του ΕΣΚ, Σεργκέϊ Στάνισεφ στους πρωθυπουργούς και στους αρχηγούς των κομμάτων από την ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Σχετική πρόσκληση για την διαδικτυακή εκδήλωση δεν έλαβε για πρώτη φορά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που όμως συμμετείχε μέχρι τώρα στις Προσυνόδους του PES, με την ιδιότητα του παρατηρητή.

Φήμες που κυκλοφορούν λένε ότι αυτή την φορά δεν προσκλήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας γιατί θέλουν να συζητήσουν σοβαρά και στην αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ δεν ταιριάζει η σοβαρότητα.



Στο 11,3% αυξήθηκε η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Marc

 



11,3 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφει τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση της εταιρείας Marc που δημοσιεύεται στο «Πρώτο Θέμα». 

H ακρίβεια είναι η βασική ανησυχία των πολιτών σε ποσοστό 82,3%, οι ερωτηθέντες στη πλειοψηφία τους αναγνωρίζουν ότι η ακρίβεια οφείλεται στη διεθνή ενεργειακή κρίση και στον πόλεμο.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι στον πόλεμο της Ουκρανίας, οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνηση και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε ποσοστό 62,5% 

 Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, κατάφερε να αυξήσει το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν τον μήνα.

 Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ εμφανίζεται με ένα ποσοστό στο 32,5% αυξάνοντας κατά μία μονάδα την προηγούμενη δημοσκοπική της επίδοση (στην έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Φεβρουάριο είχε 31,5%). Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 21,2% (από 21% τον Φεβρουάριο), ενώ και το Κίνημα Αλλαγής έχει «φρενάρει» και μετρήθηκε στο 14,5% (από 14,6% στην προηγούμενη δημοσκόπηση). Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,8% (από 5,2%) και η Ελληνική Λύση με 4,7% (4,6%), ενώ σε χαμηλή πτήση εξακολουθεί να βρίσκεται το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 2,4% (από 2,5% τον Φεβρουάριο). 

Το 54,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι προτιμούν να γίνουν οι εκλογές προς το τέλος της τετραετίας, ένα 66,1% τάσσεται υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου.



Δίπλωμα με… delivery στο σπίτι με 1.600 ευρώ

 



Η σπείρα για έκδοση άδειας οδήγησης Γ΄ κατηγορίας και Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας η οργάνωση χρέωνε μεταξύ 1.900 και 2.200 ευρώ.

Άδεια οδήγησης με… delivery στο σπίτι αλλά και Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Επάρκειας (ΠΕΙ) για τους επαγγελματίες οδηγούς χορηγούσε κύκλωμα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr στην Καρδίτσα, στο οποίο συμμετείχαν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών αλλά και ιδιοκτήτες Σχολών Οδηγών!

Ωστόσο οι Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛΑΣ κατάφεραν να εξαρθρώσουν τη σπείρα που αποτελούνταν από 3 υπαλλήλους Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών και 8 ιδιοκτήτες Σχολών Οδηγών η οποία χορηγούσε παράνομα άδειες οδήγησης και ΠΕΙ έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσαν ακόμη και τις 2.200 ευρώ.

Από τους αδιάφθορους συνελήφθησαν για την υπόθεση συνολικά 6 άτομα μεταξύ των οποίων 3 υπάλληλοι Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και 3 ιδιοκτήτες σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών ενώ στην δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 5 ιδιοκτήτες σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών.

Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες που περιήλθαν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, για χρηματισμό υπαλλήλων και παρατυπίες, κατά τη διαδικασία των εξετάσεων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας ενώθηκαν τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2021, επιδιώκοντας παράνομο οικονομικό όφελος. Σκοπός τους ήταν να εφοδιάζουν υποψήφιους οδηγούς παράνομα με άδειες οδήγησης όλων των κατηγοριών, Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) και Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Επάρκειας (Π.Ε.Ε.) / Άδειες Οδικού Μεταφορέα (ADR) που χορηγούνται από σχολές Επαγγελματικής κατάρτισης Μεταφορέων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, κατά τη θεωρητική εξέταση, οι εξεταστές – μέλη της εγκληματικής ομάδας, βοηθούσαν τους υποψηφίους να περαιώσουν επιτυχώς την εξέτασή τους, αντικαθιστώντας τα ερωτηματολόγια με άλλα που είχαν απαντηθεί σε προγενέστερο χρόνο στη σχολή οδηγών, ή κατά τη διόρθωση των γραπτών συμπλήρωναν ορισμένες απαντήσεις στις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής που δεν είχαν συμπληρώσει οι υποψήφιοι, ή καθοδηγώντας τους για τις απαντήσεις που θα έπρεπε να επιλέξουν ως ορθές, ή χορηγώντας τους τεμάχια χαρτιού στα οποία αναγράφονταν οι ορθές απαντήσεις στις ερωτήσεις ανάπτυξης.

Αφού οι υποψήφιοι αντέγραφαν τις απαντήσεις, επέστρεφαν τα τεμάχια χαρτιού στους εξεταστές και αυτοί στη συνέχεια βεβαίωναν ψευδώς στο δελτίο εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίου, ότι επέτυχε με αποτέλεσμα να του χορηγείται η αντίστοιχη άδεια ικανότητας οδήγησης ή πιστοποιητικό.

Σημειώνεται ότι, για έκδοση άδειας οδήγησης Γ΄ κατηγορίας και Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας η οργάνωση χρέωνε μεταξύ 1.900 και 2.200 ευρώ, ενώ για την έκδοση άδειας ικανότητας οδήγησης Β΄ κατηγορίας, τουλάχιστον 1.600 ευρώ. Από τα χρηματικά ποσά που αφορούσαν την παράτυπη διαδικασία, μέρος του ποσού προοριζόταν για τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Από την έρευνα διαπιστώθηκαν σε τουλάχιστον 133 περιπτώσεις, η διευκόλυνση υποψηφίων από μέλη της οργάνωσης κατά τη θεωρητική εξέταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, υποψήφιοι από άλλους νομούς, οι οποίοι δεν υπάγονταν στη δικαιοδοσία της συγκεκριμένης υπηρεσίας, προκειμένου να επωφεληθούν από την παράνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης και να προβούν στην έκδοση άδειας οδήγησης, μετέβαλαν τον τόπο κατοικίας τους χρησιμοποιώντας ψευδή δικαιολογητικά φιλοξενίας, για τα οποία κατέβαλαν το ποσό των 50 ευρώ.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, συνελήφθησαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες στην ανωτέρω υπηρεσία, καθώς και σε οικίες και γραφεία.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2.825 ευρώ, 2 δελτία εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίου οδηγού, σφραγίδα για γνήσιο της υπογραφής, πλήθος τεμαχίων χαρτιού με ιδιόχειρες και εκτυπωμένες σημειώσεις, πλήθος ομαδοποιημένων σημειώσεων, τα οποία αφορούν απαντήσεις σε ερωτήσεις υποψηφίων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία – κατά περίπτωση – για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση, νόθευση, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, νόθευση κ.λπ., καθώς και παράβαση καθήκοντος. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.


Γιώργος Κ. Ανδρής

newsauto.gr



Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές χώρες με τη φθηνότερη βενζίνη κάτω από 1,5€


 

Μπορεί η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα να έχει ξεπεράσει τα δύο ευρώ το λίτρο, ωστόσο υπάρχουν κάποιες χώρες της Ευρώπης που ακόμη αντιστέκονται σε αυτή την αύξηση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το εμπάργκο στη Ρωσία έχουν προκαλέσει μία τεράστια άνοδο στην τιμή της βενζίνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορεί η Ευρώπη μέχρι πρόσφατα να κάλυπτε περίπου το 40% των αναγκών της εισάγοντας φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τη χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο σύμφωνα με τα νέα δεδομένα θα πρέπει να αναζητήσει άλλους τρόπους, προκειμένου να καλύψει αυτό το κενό.

Στην Ελλάδα, πάντως, έχουν γίνει ήδη αντιληπτές οι συνέπειες αυτής της ενεργειακής κρίσης, με την τιμή της βενζίνης να ξεπερνάει στο τέλος της εβδομάδας το όριο των 2 ευρώ ανά λίτρο. Όποιος τόλμησε να κάνει κάποιο ταξίδι (μικρό ή μεγάλο) με το αμάξι μέσα στο Σαββατοκύριακο, κατάλαβε έντονα την διαφορά στην τσέπη του. Μια διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη με επιστροφή για παράδειγμα ξεπέρασε τα 200 ευρώ σε κόστος.

Η χώρα μας είναι αυτή τη στιγμή στην 11η θέση της λίστας με την ακριβότερη βενζίνη της Ευρώπης.

Στην κορυφή σύμφωνα με τα στοιχεία του Globalpetrolprices βρίσκεται η Νορβηγία με το λίτρο να κοστίζει κατά μέσο όρο 2,481 ευρώ, ενώ ακολουθούν η Δανία (2,212 ευρώ το λίτρο) και η Σουηδία (2,114 λίτρο). Από την άλλη πλευρά, η πιο φθηνή βενζίνη της Ευρώπης βρίσκεται - όπως είναι λογικό - στη Ρωσία με 0,344 ευρώ το λίτρο, ενώ ακολουθεί (προφανώς) η Λευκορωσία με 0,632 ευρώ το λίτρο.

Από εκεί και πέρα, στην Ουκρανία η βενζίνη είναι κατά μέσο όρο στα 1,090 ευρώ το λίτρο, στην Πολωνία στα 1,178 ευρώ το λίτρο και στην Τουρκία στα 1,203 ευρώ το λίτρο. 

Ανάμεσα στις χώρες με την φθηνότερη βενζίνη της Ευρώπης βρίσκεται φυσικά και η Ουγγαρία με 1,217 ευρώ το λίτρο, αλλά και η Μολδαβία με 1,294 ευρώ το λίτρο.

Από τις χώρες που βρίσκονται κοντά στην Ελλάδα, ξεχωρίζει η τιμή της Μάλτας με 1,340 ευρώ το λίτρο, αλλά και της Κύπρου με 1,427 ευρώ. Η Βουλγαρία, η οποία απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από κάποιες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας έχει τη βενζίνη της στα 1,428 ευρώ το λίτρο , ενώ το ίδιο συμβαίνει και στη Βοσνία, αλλά και στη Σερβία, όπου μπορεί τη βρει κανείς στα 1,453 ευρώ το λίτρο.

Για την ιστορία, όποιος αναρωτιέται ποια είναι η χώρα με τη φθηνότερη βενζίνη του κόσμου, αυτή είναι η Βενεζουέλα με την τιμή ενός λίτρου απλής βενζίνης να κοστίζει μόλις 0,023 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι εκεί η βενζίνη είναι φθηνότερη κι από το νερό.


gazzetta.gr



Ακτιβίστρια διακόπτει δελτίο ειδήσεων στην Ρωσία και ταπεινώνει Πούτιν

 


Κρατώντας ένα πλακάτ που έλεγε «Οχι στον πόλεμο», ακτιβίστρια παρενέβη σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση στο Channel One της Ρωσίας, με τους παραγωγούς να προσπαθούν αγωνιωδώς να την απομακρύνουν από τις κάμερες.

Η παρουσιάστρια Εκατερίνα Αντρέεβα παρουσίαζε το βραδινό δελτίου ειδήσεων του σταθμού, όταν η ακτιβίστρια εισέβαλε στο στούντιο, στάθηκε μπροστά στην κάμερα και, απευθυνόμενη στους τηλεθεατές, τους κάλεσε να μην πιστεύουν «την προπαγάνδα του καναλιού».

Το πρώτο κανάλι της δημόσιας ρωσικής τηλεόρασης, θορυβημένο για τυχόν επιπτώσεις από τον δικτάτορα Πούτιν, ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα σχετικά με το περιστατικό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το TASS.

Στο πλακάτ έγραφε μεταξύ άλλων: «Όχι στον πόλεμο», «Μην πιστεύεις την προπαγάνδα, εδώ σου λένε ψέματα», «Οι Ρώσοι ενάντια στον πόλεμο».





Σκότωσε τη γιαγιά του στο ξύλο για ένα ποτήρι νερό και μετά τηλεφώνησε στο γραφείο κηδειών


 

Την έδερνε από το βράδυ της Κυριακής μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας και είπε στο γραφείο τελετών ότι έπεσε - Το χρονικό του εγκλήματος στο Χρυσοχώρι.

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στο Χρυσοχώρι Καβάλας του Δήμου Νέστου, από τη δολοφονία μιας 83χρονης ηλικιωμένης γυναίκας από τα χέρια του ίδιου της του εγγονού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 23χρονος νεαρός, που αντιμετωπίζει ψυχιατρικά προβλήματα, έδερνε επί ώρες την ηλικιωμένη γιαγιά του για ασήμαντο λόγο έως ότου εκείνη κατέληξε.

Όλα ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Κυριακής όταν ο 23χρονος λογόφερε με την 83χρονη για ασήμαντο λόγο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη ηλικιωμένη ξύπνησε μέσα στη νύχτα και ζήτησε από τον εγγονό της ένα ποτήρι νερό. Τότε, εκείνος φέρεται να έχασε την ψυχραιμία του και κατάσταση αμόκ άρχισε να την χτυπάει μέχρι τις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας! Η ηλικιωμένη γυναίκα δεν άντεξε τα άγρια χτυπήματα και κατέληξε.

Τραγική ειρωνεία είναι πως ο πατέρας του 23χρονου και γιος της 83χρονης βρισκόταν λίγα μέτρα μακριά καθώς κοιμόταν σε ένα σπιτάκι στην αυλή του σπιτιού της ηλικιωμένης μητέρας του.

Όταν ο 23χρονος κατάλαβε ότι η γιαγιά του δεν ανέπνεε τηλεφώνησε σε ένα γραφείο κηδειών λέγοντας τους ότι η γιαγιά του έπεσε και μάλλον σκοτώθηκε. Ο υπάλληλος του γραφείου κηδειών, υποψιασμένος, του είπε να πάρει τηλέφωνο έναν γιατρό και την Αστυνομία. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί στο σπίτι αντίκρισαν την ηλικιωμένη γυναίκα άγρια χτυπημένη και ζήτησαν την συνδρομή του ιατροδικαστή προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τον θάνατο της 83χρονης ενώ κράτησαν τον 23χρονο στο Αστυνομικό Τμήμα.

Ο ιατροδικαστής που εξέτασε την 83χρονη κατευθείαν ειδοποίησε τους αστυνομικούς ότι η ηλικιωμένη γυναίκα κατέληξε από άγριο ξυλοδαρμό και όχι από πέσιμο όπως ισχυρίστηκε ο 23χρονος εγγονός της. Αξίζει να αναφερθεί πως ο 23χρονος νεαρός αντιμετωπίζει ψυχιατρικά προβλήματα ενώ ο πατέρας του είναι ανάπηρος.

Πρόκειται για μια ταλαιπωρημένη οικογένεια καθώς πριν από μερικά χρόνια είχαν απασχολήσει τις Αρχές αφού είχαν ακουστεί να συμβαίνουν περίεργα πράγματα μέσα στο σπίτι και έτσι η ανήλικη αδερφή του δράστη μεταφέρθηκε σε ίδρυμα ενώ η μητέρα τους έχει χωρίσει τον πατέρα τους. Η άτυχη 83χρονη γιαγιά συντηρούσε την οικογένεια με την σύνταξή της ενώ τους φρόντιζε μαγειρεύοντας τους, ποτέ της δεν διαμαρτυρήθηκε ούτε και θέλησε να φωνάξει την Αστυνομία παρόλο που ο εγγονός της την κακομεταχειριζόταν.

Ο πρόεδρος του Χρυσοχωρίου, Δήμος Δαλκαράνης, σε δηλώσεις του στο protothema.gr, υπογράμμισε πως το άσχημο περιστατικό έχει θορυβήσει το χωριό τους και λυπάται για το άσχημο τέλος της 83χρονης γυναίκας. Μάλιστα ο ίδιος τονίζει, πως αρκετές φορές είχε στείλει την υπηρεσία Βοήθεια στο Σπίτι για να ενισχύσουν και βοηθήσουν την ηλικιωμένη γυναίκα όμως πάντα ο 23χρονος δράστης με τον πατέρα του, τους έδιωχναν από το σπίτι.


protothema




Ο θρυλικός ελεύθερος σκοπευτής Wali που πολέμησε τον ISIS δίπλα στους Ουκρανούς

 


Ο Γουάλι, γνωστός βετεράνος Καναδός ελεύθερος σκοπευτής, που υπηρέτησε στον πόλεμο του Αφγανιστάν πήγε στην Ουκρανία για να πολεμήσει κατά των Ρώσων.

Σύμφωνα με τον Γουάλι, οι  στρατιώτες του Πούτιν θα πληρώσουν ένα καταστροφικό τίμημα όταν τελικά πατήσουν το πόδι τους μέσα στην πολιορκημένη πόλη.

Ο Γουάλι είναι εδώ και εβδομάδες κρυμμένος σε μυστικές γωνιές και δρόμους του Κιέβου έτοιμος να υποδεχτεί τον πρώτο Ρώσο εισβολέα που βλέπει με μια σφαίρα από το τουφέκι του.

«Δεν μου αρέσει η ιδέα να πυροβολήσω κανέναν. Αλλά όταν έρθει η ώρα να πιέσω τη σκανδάλη, δεν θα διστάσω», λέει στην DailyMail σε μια αποκλειστική τηλεφωνική συνέντευξη.

«Εάν ο Πούτιν θέλει πραγματικά το Κίεβο, θα πρέπει να πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα. Κανείς δεν θέλει τους Ρώσους εδώ και όλοι θα αντισταθούν. Η ζημιά που μπορούμε να τους κάνουμε θα είναι τρελή. Θα χάσουν τόσες ζωές που θα γίνει ένα άλλο Στάλινγκραντ». 




Συστάθηκε το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας


 

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 1075) η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη Σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», ως ανεξάρτητη χρηματοδοτική μονάδα εντός της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε.

Για τη σύσταση του Ταμείου προβλέπεται χρηματοδοτική συνεισφορά από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 προς την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε., πόρων ύψους είκοσι ενός εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (21.500.000€).

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η σύναψη της συμφωνίας χρηματοδότησης μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε., που θα αναλάβει ρόλο διαχειριστή του Ταμείου.

Με την υπογραφή της συμφωνίας, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. θα ξεκινήσει τις διαδικασίες επιλογής των Τραπεζών που θα συμμετέχουν στο χρηματοδοτικό εργαλείο, οι οποίες, με πόρους του ΠΑΑ 2014-2020, θα χορηγούν δάνεια επιμερισμένου κινδύνου ύψους από 3.000€ έως 25.000€,προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Το ΠΑΑ θα χρηματοδοτεί άτοκα το 50% του κεφαλαίου κάθε νέου δανείου που θα χορηγείται και ως εκ τούτου το τελικό επιτόκιο του δανείου θα είναι μειωμένο κατά 50%. Επιπλέον, προβλέπεται η επιδότηση επιτοκίου, καθώς και η δυνατότητα επιχορήγησης ανά δάνειο για την παροχή τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης στους τελικούς αποδέκτες.

Η ενεργοποίηση του σημαντικού αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου, θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας μας, μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασης σε χρηματοδότηση των αγροτών και των μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.




«Πράσινο φως» για 5 έργα ΣΔΙΤ ύψους 425,2 εκατ. ευρώ

 


Το «πράσινο φως» για πέντε έργα ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 425,2 εκατομμυρίων ευρώ έδωσε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Ειδικότερα, οι εγκρίσεις αφορούν:

Την κατασκευή και τεχνική διαχείριση του Κέντρου Διάδοσης Τεχνολογίας της Ζώνης Ενεργούς Πολεοδομίας Κοζάνης όπως και αθλητικές εγκαταστάσεις σε σχολικούς χώρους  καθώς και νέα σχολικά κτίρια.  Το έργο αυτό θα καλύψει κοινωνικές, οικονομικές αλλά και εκπαιδευτικές ανάγκες των πολιτών που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης.

Την κατασκευή και λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος επεξεργασίας αποβλήτων σε έναν από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, τη Σαντορίνη. Με το συγκεκριμένο έργο προωθείται η πράσινη, κυκλική και αειφόρος ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ενισχύεται η τοπική οικονομία και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Την κατασκευή και λειτουργία αρδευτικών δικτύων στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας.

Την κατασκευή και λειτουργία του φράγματος Μιναγιώτικου και του αρδευτικού δικτύου σε περιοχές του Δήμου Πύλου - Νέστορος στη Μεσσηνία. Τα δύο παραπάνω αρδευτικά έργα κρίνονται ως ιδιαίτερης σημασίας για τη στήριξη των αναγκών των τοπικών κοινωνιών και των οικονομιών τους.

Ανέγερση νέου κτιρίου Αμφιθεάτρου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πρόκειται για τροποποίηση ήδη εγκεκριμένου έργου ΣΔΙΤ καθώς αντί της αποπεράτωσης του υφιστάμενου Μεγάλου Αμφιθεάτρου επιλέχθηκε η ανέγερση ενός νέου κτιρίου που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των φοιτητών. Η επιλογή αυτή κινείται στο πλαίσιο του αρχικού προϋπολογισμού.

Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα είναι βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής. Τα έργα που εγκρίθηκαν, αναπτύσσουν την επιχειρηματικότητα, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, εκσυγχρονίζουν τις δομές, αναβαθμίζουν το επίπεδο της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών σε όλους τους τομείς.




Ταχύτερη εξυπηρέτηση με την αναβάθμιση των συστημάτων της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης

 



Σε σημαντική αναβάθμιση υποδομών βάσεων δεδομένων προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για την πρώτη αναβάθμιση ύστερα από οκτώ χρόνια και αφορά στην μετάπτωση βάσεων δεδομένων που συνολικά ξεπερνούν τα 100 TByte.

Ενδεικτική είναι η μείωση στο χρόνο εξυπηρέτησης πολιτών κατά 40% έως 75% για αιτήματα διαλειτουργικότητας στις σημαντικότερες διαδικτυακές υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται ευρύτατα από το gov.gr όπως η πρόσβαση μέσω Taxisnet, η επιβεβαίωση στοιχείων Φυσικού Προσώπου και οι πληροφορίες Φορολογικού Μητρώου.

Επιπλέον, εξασφαλίζονται:


Η επαύξηση της επεξεργαστικής ισχύος και της χωρητικότητας του κέντρου δεδομένων της ΓΓΠΣΔΔ.

Η μεγιστοποίηση του ποσοστού διαθεσιμότητας των εφαρμογών.

Η δυνατότητα δυναμικής αυξομείωσης της επεξεργαστικής ισχύος, ανάλογα με τις τρέχουσες αλλαγές στις επιχειρησιακές ανάγκες.

Η βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των δεδομένων, με εισαγωγή βελτιωμένων αλγορίθμων κρυπτογράφησης και αποτροπής κακόβουλης πρόσβασης.

Η τεράστια αύξηση του αριθμού των ψηφιακών συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο αύξησε και τις απαιτήσεις ως προς τις υποδομές της ΓΓΠΣΔΔ. Ταυτόχρονα, η ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας οδήγησε στη δημιουργία πολλαπλών εργαλείων, η καθολική χρήση των οποίων έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, τα συστήματα του Δημοσίου είτε παρείχαν ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, είτε «μίλησαν μεταξύ τους» αθροιστικά 566.962.980 φορές. Ο αριθμός αυτός είναι έξι φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό του 2020, οπότε οι ψηφιακές συναλλαγές ανήλθαν σε 94 εκατομμύρια, έχοντας καταγράψει μεγάλη άνοδο σε σχέση με το 2019 και το 2018, όταν ο αριθμός έφτασε τα 34 και τα 8,8 εκατομμύρια αντίστοιχα.




Όλες οι χώρες γνωρίζουν, ότι χρειάζεται μία πρόσθετη ευρωπαϊκή παρέμβαση στην αγορά της ενέργειας


 

Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βερσαλλίες:


Επισήμανα για ακόμη μια φορά την ανάγκη να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να μπορέσουν να δρομολογηθούν, να οργανωθούν, ανθρωπιστικοί διάδρομοι που θα επιτρέψουν σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να αποχωρήσουν από την εμπόλεμη ζώνη, να το κάνουν με ασφάλεια.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία, να τους φιλοξενήσει προσωρινά στα πλαίσια των γενικών κανόνων που ισχύουν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπάρχει μία διατύπωση στα συμπεράσματα, ότι η βούληση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τις πρώτες ύλες της Ρωσίας, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Στην  παράγραφο 12 των Συμπερασμάτων, μετά από αίτημά μου, γίνεται μία ρητή αναφορά πια στο ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 8ης Μαρτίου, το οποίο μάλιστα αναφέρει πολύ συγκεκριμένα ότι θα εξεταστεί ως επιλογή ένα πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου ανάμεσα στις υπόλοιπες προτάσεις οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Όλες οι χώρες γνωρίζουν, ότι οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις είναι εκ των πραγμάτων πεπερασμένες και χρειάζεται μία πρόσθετη ευρωπαϊκή παρέμβαση. Δεν μπορώ να σας πω, μετά βεβαιότητος, ότι αυτή θα υλοποιηθεί. Αλλά αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών φαίνεται να τάσσονται υπέρ της ανάγκης να γίνει μια παρέμβαση και στην αγορά του φυσικού αερίου αλλά και στην αγορά τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ευρώπη ξύπνησε απότομα από τον γεωπολιτικό της λήθαργο, ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και κάποιοι από εμάς, που μιλούσαμε εδώ και καιρό για στρατηγική αυτονομία, για ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών μας δαπανών, για μεγαλύτερο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ανάγκη η Ευρώπη από μόνη της, συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίζεται τα εθνικά, υπερεθνικά γεωπολιτικά της συμφέροντα. Ήμασταν λίγοι αυτοί που τα λέγαμε πριν από κάποιους μήνες, πριν από κάποια χρόνια. Τώρα γινόμαστε πολύ περισσότεροι και πολλές ευρωπαϊκές χώρες πια δεσμεύονται ότι θα αυξήσουν τους προϋπολογισμούς τους. Αυτή η πρόταση κατατέθηκε και στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης η οποία αρχίζει και παίρνει πια τη δική της δυναμική για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Είναι μια συζήτηση η οποία θα αργήσει να ολοκληρωθεί. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται πρωτίστως σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών. Είναι σημαντικό, όμως, το γεγονός ότι και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιχειρηματολογούν ότι η άμυνα και οι αμυντικές δαπάνες είναι μία διαφορετικής τάξης κατηγορία από τις υπόλοιπες δαπάνες.