Εγκρίθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι τρεις αιτήσεις της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός για παράταση/τροποποίηση αδειών της εγκατάστασης στις Σκουριές, ανακοίνωσε η εταιρία εκφράζοντας την ικανοποίησή της και σημειώνοντας ότι μετά την εξέλιξη αυτή θα πραγματοποιήσει κατασκευαστικές εργασίες που διακόπηκαν το 2017, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του κτιρίου του εργοστασίου εμπλουτισμού, προκειμένου να προστατέψει τον μέχρι σήμερα εκτεθειμένο εξοπλισμό. Η επένδυση για αυτές τις εργασίες προστασίας των υποδομών της εκτιμάται στα 5 εκατ. δολάρια.
Με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν εγκρίνεται η τροποποίηση άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για το έργο του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, καθώς η επικαιροποίηση - συμπλήρωση των τεχνικών μελετών των υποέργων Σκουριών και Ολυμπιάδας και πρόσθετου εξοπλισμού για το μεταλλείο της Ολυμπιάδας (αναβαθμισμένος υποσταθμός ηλεκτρικής ενέργειας και βοηθητικές κτηριακές υποδομές).
Οι αιτήσεις για τις άδειες είχαν κατατεθεί το 2016-2017, η εταιρία προσέφυγε εν τω μεταξύ στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το δικαστήριο την δικαίωσε με τρεις αποφάσεις (1531, 1532 και 1533), που κάνουν αποδεκτές στο σύνολό τους τις αιτήσεις ακύρωσης.
Σε σχετική ανακοίνωση το ΥΠΕΝ έκανε λόγο για εμμονές και ιδεοληψίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που εμπόδιζαν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ενώ ανήγγειλε ότι το ΥΠΕΝ θα συμμορφωθεί άμεσα και πλήρως με τις αποφάσεις του ΣτΕ και θα εκδώσει τις σχετικές άδειες, όπως και έγινε.
Η Ελληνικός Χρυσός επισημαίνει στην ανακοίνωση ότι με την μητρική της εταιρεία Eldorado Gold εργάζονται από κοινού με την Ελληνική Κυβέρνηση για να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την πλήρη επανεκκίνηση της κατασκευής στο έργο των Σκουριών. Αυτές περιλαμβάνουν ένα σταθερό κανονιστικό πλαίσιο, διασφαλίσεις για την προστασία των άμεσων ξένων επενδύσεων και μηχανισμούς διευθέτησης διαφορών, καθώς και την έγκαιρη έγκριση και χορήγηση των επικείμενων αδειών και τεχνικών μελετών.
«Το αρμόδιο υπουργείο, προσθέτει, συνεργάζεται με την εταιρεία προς τη διαμόρφωση ενός αμοιβαία αποδεκτού αναπτυξιακού σχεδιασμού, για την κατασκευή και λειτουργία ασφαλών και σύγχρονων εγκαταστάσεων παγκοσμίου βεληνεκούς στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης για την εφαρμογή της μεθόδου ξηρής απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων στις Σκουριές. Πρόκειται για τη βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία, που αναμένεται να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου κατά περίπου 40%, καθώς και την κατανάλωση νερού στο έργο».
Ο George Burns, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τη λήψη αυτών των πολυαναμενόμενων αδειών, οι οποίες μάς επιτρέπουν να προστατεύσουμε την υπάρχουσα επένδυσή μας. Μάς ενθαρρύνει δε ιδιαιτέρως η έως τώρα συνεργασία μας με την Πολιτεία και προσβλέπουμε σε μια εξίσου εποικοδομητική συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία. Πιστεύουμε ότι το έργο στις Σκουριές προσφέρει σημαντική αξία στους επενδυτές μας και οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία, πάντοτε στο πλαίσιο της πλήρους εναρμόνισης με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα».
Την άποψη ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στους οποίους έχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει "να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή" εξέφρασε η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ακρόασής της ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείσα σχετικά με την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα ελληνικά πλεονάσματα και το κατά πόσο θα την υπερασπιστεί από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε: "Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή".
Μάλιστα, η κα Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση που αναφερόταν στην κριτική που έχει ασκήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΔΝΤ για τις πολιτικές λιτότητας, σημείωσε: "Δε θέλω να ανοίξω το Κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά ειδικά στο τελευταίο μέρος του προγράμματος το ΔΝΤ είχε εκφράσει επίσημα την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την Ελλάδα ήταν υπερβολικές, δεδομένων των δυνατοτήτων της και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο μεταξύ 1,5% και 2% μάξιμουμ", επισήμανε.
Επίσης, υπενθύμισε ότι στο επίκεντρο της αξιολόγησης του προγράμματος βρισκόταν η τρόικα και ότι "πολλές αποφάσεις ελήφθησαν από πολλούς εμπλεκόμενους", επισημαίνοντας, ωστόσο ότι επρόκειτο για μια "κοινή προσπάθεια" προκειμένου να ανταποκριθούν στην έκκληση βοήθειας από την Ελλάδα. "Αλλά είναι αλήθεια ότι υπέφερε ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας", παραδέχτηκε.
Συγχρόνως, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τους λάθος πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι το Ταμείο υποτίμησε τον αντίκτυπο του πρoγράμματος και έλαβε σχετικά μέτρα ενώ παράλληλα προσάρμοσε τους στόχους και τα μέτρα που ζητούσε.
Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι "δίκαιο" να αναφέρει κανείς ότι πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβανόταν στο πακέτο του προγράμματος δεν έχουν εφαρμοστεί, εκφράζοντας την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει και να εμβαθύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, χαιρετίζοντας παράλληλα την επιστροφή της ανάπτυξης και την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας.
Εξάλλου, η Κρ. Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόσφατη αναθεώρηση του ρόλου της ΕΚΤ στα προγράμματα σταθερότητας σημειώνοντας ότι πλέον η ΕΚΤ περιορίζει τον έλεγχό της στους τομείς που έχει αρμοδιότητα.
Το γεγονός ότι η επερχόμενη πρόεδρος της ΕΚΤ διατυπώνει ευθέως στην ακρόαση του Ευρωκοινοβουλίου την θέση που είχε και ως επικεφαλής του ΔΝΤ, ήτοι την εκτίμηση ότι είναι αντι-αναπτυξιακά τα προβλεπόμενα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα, σφραγίζει με ιδιαίτερο και σαφή τρόπο τις προθέσεις της όσον αφορά το τι πρόκειται να κάνει όταν αναλάβει επικεφαλής της ΕΚΤ την 1η Νοεμβρίου.
Όπως σχολιάζουν κοινοτικοί αξιωματούχοι η δήλωσή της αυτή, αποτελεί μία έμμεση αλλά σαφή δέσμευση, που θα επηρεάσει τη στάση της ΕΚΤ στις επικείμενες σχετικές συζητήσεις που έτσι κι αλλιώς θα ανοίξουν τόσο στο EWG όσο και στο Eurogroup πριν από τέλος του έτους.
Επίσης εκτιμάται ως ιδιαίτερα σημαντικό ότι η ίδια –παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω των πρόσφατων αποφάσεων για την παρέμβαση του ΔΝΤ στην Αργεντινή –επέλεξε να "εκτεθεί” για το άμεσο μέλλον ενώ θα μπορούσε να αποφύγει να πάρει θέση προσωρινά τουλάχιστον.
Αντιμέτωπη με προκλήσεις η Ευρωζώνη
Μιλώντας για την οικονομία της ευρωζώνης η κα Λαγκάρντ τόνισε πως αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, επομένως παραμένει απαραίτητη η διευκολυντική νομισματική πολιτική για παρατεταμένη περίοδο.
Αν και είναι απαραίτητα τα αντισυμβατικά μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, η ΕΚΤ χρειάζεται επίσης να έχει γνώση των αρνητικών παρενεργειών αυτών των μέσων, τόνισε η κα Λαγκάρντ, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επίσης, δεσμεύθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δράσει "ευέλικτα" εναντίον αυτού που η ίδια περιγράφει ως πληθωρισμό που είναι ιδιαίτερα χαμηλός, υποδηλώνοντας ότι σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Mario Draghi στο να βρίσκει τρόπους να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική εξαιρετικά χαλαρή.
Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι αντιμέτωπη με κινδύνους που κυρίως συνδέονται σε εξωτερικούς παράγοντες.
"Η ΕΚΤ χρειάζεται να ακούσει και να κατανοήσει τις αγορές –όχι να καθοδηγείται από αυτές, αλλά πρέπει να ακούσει και να κατανοήσει", τόνισε η Lagarde.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα, η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, είναι πιθανό να "κληρονομήσει" ένα βαθιά διχασμένο δ.σ. της ΕΚΤ, σε μια περίοδο που η οικονομία της ευρωζώνης πλήττεται από τις εντάσεις στο εμπόριο και τις αβεβαιότητες για το Brexit.
Η ηγέτης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ανακοίνωσε επισήμως την απόσυρση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου εξαιτίας του οποίου η πρώην βρετανική αποικία έχει βυθιστεί στην χειρότερη πολιτική κρίση εδώ και δεκαετίες.
Εξαιτίας του νομοσχεδίου, το οποίο θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην κινεζική ενδοχώρα, όπου τα δικαστήρια ελέγχονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, ξέσπασαν ταραχές που θεωρήθηκαν η σοβαρότερη απειλή για τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ από το 2012 που ανέλαβε την εξουσία.
Η Κάρι Λαμ ανακοίνωσε την απόσυρση του νομοσχεδίου σε συνάντηση των φιλοκυβερνητικών βουλευτών και των αντιπροσώπων του κινεζικού νομοθετικού σώματος, του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου
Μετά την ανακοίνωση από την Κάρι Λαμ, η αεροπορική εταιρεία του Χονγκ Κονγκ «Cathay Pacific» ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι ο πρόεδρός της Τζον Σλόζαρ παραιτείται από την θέση του και θα αντικατασταθεί από τον Πάτρικ Χίλι, ο οποίος υπήρξε επί μακρόν στέλεχος του μεγαλύτερου μετόχου της Cathay Pacific, της εταιρείας Swire Pacific Ltd.
Η παραίτηση του Σλόζαρ και ο διορισμός του Χίλι θα τεθούν σε ισχύ από τις 6 Νοεμβρίου, κατά την ετήσια συνέλευση της εταιρείας.
Η παραίτηση του 63χρονου Σλόζαρ ακολουθεί εκείνη του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Ρούπερτ Χογκ τον περασμένο μήνα εξαιτίας της ανάμειξης μελών του προσωπικού της αεροπορικής εταιρείας στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.
Το μαζικό κύμα αμφισβήτησης γεννήθηκε στις αρχές Ιουνίου, λόγω του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων από το Χονγκ Κονγκ για να δικασθούν στην Κίνα.
Έκτοτε, οι διεκδικήσεις διευρύνθηκαν σημαντικά για να καταγγείλουν την αστυνομική βία, την υποχώρηση των ελευθεριών και τις παρεμβάσεις της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αττικής Οδού δηλώνει ότι δεν θα εφαρμόσει τις αυξήσεις διοδίων τελών που ανακοίνωσε στις 14 Ιουνίου 2019».
Στις 14 Ιουνίου είχε ανακοινωθεί ότι τα διόδια της Αττικής Οδού θα αυξηθούν κατά 50 λεπτά μέσα σε έξι μήνες.
Η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι οι τιμές των διοδίων θα αυξάνονταν σε δυο δόσεις, η μια την 1η Ιουλίου 2019 και η άλλη την 1η Ιανουαρίου 2020.
Την πρώτη Ιουλίου από 2,80 ευρώ θα πήγαιναν στα 3 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου θα πήγαιναν από 3 ευρώ στα 3,30, ενώ για τα φορτηγά και άλλα μεγαλύτερα οχήματα οι αυξήσεις θα ήταν ακόμα πιο τσουχτερές. Στην Κατηγορία πέντε η συνολική αύξηση ξεπερνά το ένα ευρώ αφού από από την 1η Ιουλίου πηγαίνει από 7,10 ευρώ σε 7,50 και από την 1η Ιανουαρίου στα 8,20 ευρώ.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Όταν η Αττική Οδός ανακοίνωσε αυξήσεις στα διόδια, βρισκόμασταν στην αντιπολίτευση. Το στενό κομματικό μας συμφέρον ήταν η τοποθέτησή μας να περιοριστεί στο ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ... Όμως ξεκαθαρίσαμε επίσης ότι διαφωνούμε με αυτή την αύξηση γιατί είναι κοινωνικά άδικη. Σταθερά στην ίδια θέση επιμείναμε και όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Υπουργείου. Κι έτσι σήμερα, βλέπουμε με ικανοποίηση την απόφαση της Αττικής Οδού να μην εφαρμόσει τις αυξήσεις. Πάνω απ’όλα, το καλό του πολίτη».
Νέους τρόπους έχουν βρει οι Τούρκοι δουλέμποροι για να στέλνουν καθημερινά εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο «κάτω από τη μύτη» των ελληνικών λιμενικών.
Τα ρεύματα εισροών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το πρωί της Τρίτης 125 νέοι μετανάστες έφτασαν στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας από τις τουρκικές ακτές.
Η διαδρομή από τα παράλια της Τουρκίας μέχρι αυτά της Λέσβου ανέρχεται στα 4,7 ναυτικά μίλια. Συνήθης προορισμός είναι «τα φώτα», το αεροδρόμιο δηλαδή του νησιού το οποίο, όπως είναι φυσικό, είναι πιο ευδιάκριτο από τη θάλασσα. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, πλέον οι λαθρέμποροι στέλνουν τους μετανάστες και σε διαφορετικές παραλίες του νησιού, για να μην εντοπίζονται εύκολα.
Η «ταρίφα» της μεταφοράς και η κομπίνα των διακινητών
Ποικιλία υπάρχει και στα σκάφη μεταφοράς, ενώ ανάλογα το σκάφος αλλάζει η τιμή και ο χρόνος της διαδρομής. Όπως επισημαίνουν οι μετανάστες, ένα ταχύπλοο χρειάζεται 10 λεπτά για να φτάσει από τις τουρκικές ακτές στη Λέσβο, ενώ οι πλαστικές βάρκες χρειάζονται τρεις με τέσσερις ώρες. Όσον αφορά στις τιμές που καλούνται να πληρώσουν οι κατατρεγμένοι αυτοί άνθρωποι στους εμπόρους, η μεταφορά με φουσκωτό κοστίζει 700 με 1000 ευρώ, με ταχύπλοο η «ταρίφα» ανεβαίνει στα 1.500 ευρώ, ενώ υπάρχει και η επιλογή του ταχυπλόου με καμπίνα που ανέρχεται στα 2.000 ευρώ.
Μία συνηθισμένη κομπίνα των διακινητών είναι η μεταφορά σε αλιευτικά των προσφύγων και των μεταναστών, οι οποίοι κρύβονται σε αποθηκευτικούς χώρους των σκαφών. Στη συνέχεια, αυτά περνούν από τη συνοριογραμμή το βράδυ, λέγοντας στα στελέχη του ελληνικού Λιμενικού που περιπολούν στην περιοχή ότι είναι απλά ψαράδες. Με το που περνούν τα σύνορα, αναπτύσσουν ταχύτητα και φτάνουν στα παράλια της Λέσβου
«Κάνουν τα στραβά μάτια οι Τούρκοι»
Οι πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι υπάρχει σχέδιο απομάκρυνσής τους από την Τουρκία. Στα τουρκικά παράλια, λένε, περιμένουν 50.000 μετανάστες.
«Οι Τούρκοι αν δεν πάρουν τα λεφτά τους, θα αφήσουν τους πρόσφυγες να έρθουν γιατί δεν θέλουν τους πρόσφυγες», επιβεβαιώνει ένας εξ αυτών μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η ανεργία στη χώρα τους οφείλεται στο γεγονός ότι οι Σύροι μετανάστες τους παίρνουν τις δουλειές και γι’αυτό θέλουν να τους διώξουν.
Σε μείωση των εργαζομένων του στην Ελλάδα στα 8.600 άτομα ως το τέλος του τρέχοντος έτους και στα 8.000 άτομα ως το τέλος του 2020, προχωρά ο όμιλος της Εθνικής, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης, που κατέθεσε, πέρσι, η Εθνική Τράπεζα και εγκρίθηκε από την DG Comp στις 10 Μαΐου του 2019.
Στις μειώσεις αυτές δεν υπολογίζονται οι εργαζόμενοι της προς πώληση «Εθνικής Ασφαλιστικής». Το πλάνο προβλέπει ότι ως το τέλος του 2022 το εν Ελλάδι προσωπικό θα περιοριστεί στα 7.150 άτομα.
Η επίτευξη του στόχου για φέτος φαίνεται αρκετά πιθανή, αφού στις 30 Ιουνίου ο αριθμός του εν Ελλάδι προσωπικού στον όμιλο είχε υποχωρήσει σε 8.719 άτομα, λόγω της αποχώρησης 632 εργαζομένων οι οποίοι έκαναν χρήση των κινήτρων πρόωρης αποχώρησης του τελευταίου προγράμματος εθελουσίας εξόδου, που έθεσε σε ισχύ η Εθνική τον περασμένο Μάιο. Η Εθνική επιδιώκει να εξασφαλίσει ως το τέλος της χρονιάς ελάχιστη συμμετοχή στο πρόγραμμα (το οποίο κανονικά έληγε στις 10 Ιουνίου αλλά παρατάθηκε λόγω χαμηλής συμμετοχής), από τουλάχιστον 750 εργαζομένους, ώστε να επιτευχθεί η δέσμευση μείωσης του προσωπικού σε 8.600 άτομα.
Επιπλέον, η τράπεζα υλοποιεί εμπροσθοβαρές πρόγραμμα συρρίκνωσης του δικτύου της. Ως το τέλος Ιουνίου τα καταστήματα στην Ελλάδα μειώθηκαν σε 401, ξεπερνώντας τη δέσμευση του αναθεωρημένου πλάνου αναδιάρθρωσης η οποία προέβλεπε μείωση του αριθμού τους σε 420 ως το τέλος της φετινής χρονιάς.
Το πρόγραμμα συρρίκνωσης του δικτύου θα συνεχισθεί και το αναθεωρημένο πλάνο προβλέπει την περαιτέρω μείωση τους σε 390 καταστήματα ως το τέλος του 2020.
Τέλος, η Κομισιόν επέβαλε να περιοριστούν τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου στην Ελλάδα στα 845 εκατ. ευρώ στο τέλος της φετινής χρονιάς και στα 800 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020. Στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς τα σχετικά έξοδα ανήλθαν σε 388 εκατ. ευρώ.
Μια χορτοφάγος στη Δυτική Αυστραλία οδήγησε τους γείτονές της στο ανώτατο δικαστήριο με καταγγελίες για τη μυρωδιά του κρέατος και των ψαριών που έψηναν, δηλώνοντας ότι εξετάζει περαιτέρω νομικές ενέργειες σε βάρος τους.
Το δικαστήριο θα εξετάσει τα παράπονα της Τσίλα Κάρντεν για τους γείτονές της. Οι καταγγελίες της αφορούσαν στις μυρωδιές από το μπάρμπεκιου, στον καπνό των τσιγάρων, των καρεκλών που τρίζουν στο πάτωμα, των φώτων που αντανακλούν, στο θόρυβο που κάνουν τα παιδιά τους όταν παίζουν μπάσκετ και στους ήχους που βγάζουν τα κατοικίδια πουλιά τους.
Η Κάρντεν, θεραπεύτρια μασάζ, που ζει στο Περθ, λέει ότι η αυτή η συνεχιζόμενη διαμάχη της έχει στερήσει την ποιότητα ζωής ενώ ισχυρίζεται ότι οι ενέργειες των γειτόνων της είναι σκόπιμες.
«Ψήνουν ώστε να μυρίζω τα ψάρια. Το μόνο που μυρίζω είναι τα ψάρια τους» δηλώνει η ίδια. «Δεν μπορώ να απολαύσω την αυλή μου, δεν μπορώ να βγω εκεί έξω» υποστηρίζει, ενώ συμπληρώνει ότι δεν μπορεί πλέον να κοιμηθεί και θέλει να ζήσει τη ζωή της ειρηνικά.
Η νομική διαμάχη κρατάει από τον Αύγουστο του 2017. Παράλληλα οι γείτονες της υποστηρίζουν ότι έχουν αφαιρέσει το μπάρμπεκιου και τα παιδιά τους έχουν σταματήσει να παίζουν μπάσκετ.
«Οι απαιτήσεις της κυρίας Κάρντεν αποδείχτηκαν ότι δεν ήταν εύλογες» δήλωσε ένας άλλος γείτονας. Ο δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου απέρριψε την έφεση της Κάρντεν τον περασμένο μήνα.
Εξάρχεια: Τα μαζεύει η αλβανική μαφία από την περιοχή
Φρένο στις δραστηρίοτητες της Αλβανικής Μαφίας στην περιοχή των Εξαρχείων, την οποία είχε καταστήσει τσιφλίκι της, έχει βάλει το τελευταίο διάστημα η Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής με τις συνεχείς επιχειρήσεις και τις «χειρουργικές» επεμβάσεις στα σημεία που είχαν μετατραπεί σε υπαίθρια σούπερ μάρκετ ναρκωτικών.
Οι «χειρουργικές» επεμβάσεις της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, που ξεκίνησαν πριν από περίπου δυο χρόνια επί κυβερνήσεως ΖΥΡΙΖΑ δηλαδή και συνεχίσθηκαν και με την Κυβέρνηση της Ν.Δ. φαίνεται πως φέρνουν ένα αποτέλεσμα, καθώς η Αλβανική Μαφία έχει αρχίσει να αναδιπλώνεται και να υποχωρεί και μάλιστα άτακτα.
Μόλις το απόγευμα τις Δευτέρας, Αστυνομικοί της συγκεκριμένης Υπηρεσίας εν προκειμένω της Δίωξης, πραγματοποίησαν νέα επέμβαση στα Εξάρχεια, προσάγοντας 10 άτομα όλοι τους αλλοδαποί, για τους οποίους υπήρχαν υποψίες πως ενέχονται σε διακίνηση ναρκωτικών.
Και οι 10 τις πρώτες πρωινές ώρες χθες αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους. Ωστόσο και όπως λέει αστυνομικός που έχει γνώση των επιχειρήσεων και επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, η κατάσταση στην περιοχή των Εξαρχείων έχει αισθητά βελτιωθεί όσον αφορά στην διακίνηση ναρκωτικών και την δραστηριότητα της ναρκομαφίας.
Αισθητή η μείωση στις προσαγωγές
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που έφερε ο συγκεκριμένος Αστυνομικός: «….όταν πριν από περίπου δυο χρόνια που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις της Δίωξης Ναρκωτικών στα Εξάρχεια, προσάγονταν σταθερά περί τα 50 άτομα, τα οποία εντοπίζονταν σε σημεία που γίνονταν εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών.»
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις πρώτες επιχειρήσεις της Δίωξης, από τα περίπου 50 άτομα που προσήγαγαν κατά μέσο όρο σε κάθε επέμβαση της Ασφάλειας Αττικής στην περιοχή, στα 30 άτομα σχηματίζονταν δικογραφίες και οδηγούνταν στην Δικαιοσύνη και στο Αυτόφωρο, με αποτέλεσμα αθρόες προφυλακίσεις διακινητών και εμπόρων ναρκωτικών.
Το γεγονός αυτό φαίνεται πως επέδρασε καταλυτικά στα κυκλώματα, τα οποία σιγά σιγά άρχισαν να τα μαζεύουν από την περιοχή, αναζητώντας άλλη «γειτονιά» προκειμένου να την μετατρέψουν επίσης σε Σούπερ Μάρκετ πωλήσεις ναρκωτικών.
Πλέον όταν πραγματοποιούν επιχειρήσεις στην περιοχή των Εξαρχείων, τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα, προσήγαγαν την κάθε φορά το πολύ 10 άτομα από τα οποία ζήτημα είναι να έχει ναρκωτικά στην κατοχή του το ένα.
Οι αστυνομικοί καθαρίζουν ανενόχλητοι την περιοχή
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως το πρόβλημα λύθηκε εξ ολοκλήρου. Διακινητές ναρκωτικών στα Εξάρχεια συνεχίζουν να υπάρχουν, αναμορφώνοντας την δράση τους, εφευρίσκοντας παντοίους τρόπους προκειμένου να ξεφεύγουν από τα «δίχτυα» της Δίωξης Ναρκωτικών αλλά και τους μυστικούς αστυνομικούς που παρακολουθούν τις κινήσεις τους.
Πάντως και σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που έχουν αναλάβει το έργο να καθαρίσουν την περιοχή από τους ναρκέμπορους, όσες φορές χρειάστηκε να πάνε στα Εξάρχεια τα τελευταία δυο χρόνια και είναι πολλές αυτές οι επισκέψεις, κάνεις δεν τους ενόχλησε και μάλιστα κανείς δεν στάθηκε εμπόδιο στο έργο τους, καθώς ήταν φανερό πως ήταν δουλειά της Δίωξης Ναρκωτικών και όχι άλλης υπηρεσίας.
Για αυτό άλλωστε όταν πραγματοποιούν επεμβάσεις στα Εξάρχεια αλλά και στην πλατεία φορούν πάντα υπηρεσιακά γιλέκα που αναγράφεται η Υπηρεσία τους, εν προκειμένω η Δίωξη Ναρκωτικών.
Άλλωστε άλλη δουλειά κάνει η Δίωξη Ναρκωτικών και εντελώς διαφορετική δουλειά τα ΜΑΤ τα οποία είναι ανεπιθύμητα, τόσο από θαμώνες όσο και από τους περισσότερους κατοίκους τις περιοχής όπως έχουν δηλώσει κατά καιρούς.
Μπέρδεψε το πράγμα για την Εθνική στο Παγκόσμιο της Κίνας μετά την απρόσμενη ήττα από τη Βραζιλία.
Η απόδοση της ομάδας του Θανάση Σκουρτόπουλου δεν έφτασε σε καμία περίπτωση τα στάνταρ τα οποία μπορεί να πιάσει αυτό το σύνολο, ωστόσο μεγάλη συζήτηση μπορεί να γίνει για την τελευταία βολή του Σλούκα.
Πέρα από το γεγονός ότι δεν έστειλε στο ματς στην παράταση, που είναι το αποτέλεσμα, έχει προκύψει σοβαρό ζήτημα, καθώς οι διαιτητές και μάλλον και ο πάγκος της Εθνικής μας δεν αντιλήφθηκαν ότι στη φάση αυτή, το διώξιμο της μπάλας από τον Μπρούνο Καμπόκλο πάνω από τη ρακέτα είναι καθ’ όλα αντικανονικό.
Και μάλιστα υπάρχει διπλή παράβαση.
Αρχικά, ο Καμπόκλο με το χέρι πρώτα χτυπάει τη στεφάνη και μετά την μπάλα, ενώ δεύτερα και ακόμα πιο τρανταχτή παράβαση είναι ότι η μπάλα μετά τη στεφάνη, βρίσκει το ταμπλό και μετά έρχεται το διώξιμο. Αυτό, φυσικά και δεν επιτρέπεται και μάλιστα η βολή έπρεπε να μετρήσει για δύο, άρα η νίκη να περάσει στην Εθνική.
Το πλέον περίεργο σε όλα αυτά, ότι ούτε ένας από τον πάγκο της Εθνικής μας, δεν αντιλήφθηκε τη διπλή παράβαση ώστε να ζητήσει από τους διαιτητές να ελέγξουν τη φάση.
Άλλο ένα έγκλημα του ΣΥΡΙΖΑ, η Μόρια που στοίβαξε ανθρώπινες ζωές και δεν ξέρουμε ακόμα που πήγαν τα δισεκατομμύρια της Ε.Ε., ποιος τα έφαγε γιατί εάν τα χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση δεν θα υπήρχε η Μόρια και οι άθλιες συνθήκες της.
Από το πρωί έχει ξεσπάσει πετροπόλεμος και οι μετανάστες συγκρούονται μεταξύ τους.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τα επεισόδια στη Μόρια
«Σήμερα το πρωί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια δημιουργήθηκε ένταση από ομάδα (50) περίπου ανήλικων που προέβαλαν ως αίτημα την άμεση αποχώρηση τους από το Κέντρο.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις για την εξομάλυνση της κατάστασης και όταν το προσωπικό της Ο.Π.Κ.Ε. δέχτηκε επίθεση, έγινε χρήση ενός δακρυγόνου για την απώθηση των ατόμων. Ακολούθως αφού περιορίσθηκαν σε ασφαλή χώρο, ομάδα διαπραγμάτευσης συζητά μαζί τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης».
Η μετατροπή λιγνιτικών μονάδων της Δυτικής Μακεδονίας σε κέντρα αποθήκευσης ενέργειας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.
Σύμφωνα με έκθεση του περιβαλλοντικού think tank «Green Tank» που παρουσιάστηκε, η ΔΕΗ έχει συσσωρεύσει ζημιές ύψους 683 εκατομμυρίων ευρώ από τη λειτουργία των λιγνιτικών της μονάδων στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2016 ως τον Ιούνιο του 2019, ενώ αν δεν προχωρήσει η «απόσυρση» λιγνιτικών μονάδων (την οποία πάντως έχει αναγγείλει η κυβέρνηση και η νέα διοίκηση της ΔΕΗ) τότε τα επόμενα 3,5 χρόνια η λιγνιτική βιομηχανία θα συσσωρεύσει ζημιές της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ.
Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο κ. Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα ανέφερε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου, με χρηματοδότηση από την ΕΕ, μελέτη για τη μετάβαση στις μεταλιγνιτική εποχή των περιοχών που βασίζουν μεγάλο μέρος της οικονομικής τους δραστηριότητας στο λιγνίτη. Η μελέτη διεξάγεται στην Πτολεμαΐδα και την περιοχή της Σηλεσίας στην Πολωνία. Μια από τις εναλλακτικές που εξετάζονται όπως ανέφερε ο κ. Μάντζαρης είναι η αποθήκευση ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ σε μορφή θερμικής ενέργειας και η μετατροπή της εκ νέου σε ηλεκτρισμό με χρήση των γεννητριών των λιγνιτικών μονάδων όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Το μοντέλο αυτό, ανέφερε ο ίδιος, θα μπορούσε να εξεταστεί και για την υπό κατασκευή μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» την οποία χαρακτήρισε ως «ένα λάθος που κοστίζει 1,5 δισ. ευρώ» καθώς όπως υποστήριξε η μονάδα δεν θα είναι κερδοφόρα και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των ζημιών.
Το «Green Tank» προτείνει την απόσυρση 9 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και συγκεκριμένα:
-Των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών Καρδιάς και Αμυνταίου (συνολικά 6 μονάδες) η οποία θα μειώσει τις ζημιές κατά 600 εκατ. ευρώ τα επόμενα 3,5 χρόνια. Όπως αναφέρεται στη μελέτη η απόσυρση Καρδιάς και Αμυνταίου επιβάλλεται και από το γεγονός ότι έχουν υπερβεί το χρονικό όριο των 17.500 ωρών λειτουργίας που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία. Η Κομισιόν έχει απευθύνει προειδοποοητική επιστολή προς τη χώρα μας για το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέτεινε τη λειτουργία του Αμυνταίου και δύο μονάδων της Καρδιάς στις 32.000 ώρες. Η απώλεια της παραγόμενης ενέργειας μπορεί να καλυφθεί από τις λοιπές λιγνιτικές μονάδες.
-Των μονάδων 1 και 2 του Αγ.Δημητρίου και 4 Μεγαλόπολης εφόσον καλυφθεί το κενό στην παραγωγή ρεύματος. Στην περίπτωση αυτή οι ζημιές μειώνονται κατά 66%.
Ο κ. Μάντζαρης σημείωσε ότι η ζημιά της ΔΕΗ από το λιγνίτη (683 εκατ.) είναι συγκρίσιμη με τη ζημιά που υπέστη από τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (600 εκατ.) ενώ προσέθεσε ότι:
-Το πρόσθετο κόστος για τη δημόσια υγεία από τις αυξημένες (πάνω από τα κοινοτικά όρια) εκπομπές διοξειδίου του θείου, οξειδίων του αζώτου και μικροσωματιδίων υπολογίζεται με συγκεκριμένες μεθόδους στα 583 εκατ. ευρώ το χρόνο.
-Ο τομέας της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι οι μεταφορές, η βιομηχανία και τα απορρίμματα μαζί.
-Η λιγνιτική βιομηχανία συσσωρεύει ζημιές κάθε μήνα από το Δεκέμβριο του 2017 ενώ το 2019 οι ζημιές αυξάνονται θεαματικά. Το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα έχει υπερτετραπλασιαστεί από 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις αρχές του 2016 σε περισσότερα από 40 ευρώ στα μέσα του 2019.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την αποτυχία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας που επιχειρήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, την επιδείνωση των οικονομικών της ΔΕΗ και την αλλαγή κυβέρνησης και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί σε χρονοδιάγραμμα απόσυρσης όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2030 το αργότερο.
Μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε για τη Βασιλική Θάνου έκανε λόγο για αθέμιτη παρέμβαση της κυβέρνησης στην Επιτροπή με αφορμή σχετική γνωμοδότηση του Δικηγορικού Συλλόγου.
Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση η οποία μέσω πηγών της κατηγόρησαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αγνοεί σκοπίμως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Αναλυτικά οι κυβερνητικές πηγές σημείωσαν: «Στον ΣΥΡΙΖΑ σκοπίμως αγνοούν, τη μόνη αυθεντική ερμηνεία που είναι αυτή της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε ομόφωνα σήμερα τις αιτήσεις αναστολών της κυρίας Θάνου. Στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο συνεχίζουν να υπερασπίζονται την εκλεκτή τους ακόμη κι όταν η Δικαιοσύνη αποφαίνεται. Άλλη μια απόδειξη γιατί η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την κυρία Θάνου επικεφαλής δεν θα μπορούσε να λειτουργεί ανεξάρτητα, αλλά ως κομματικό παράρτημα».
Την αναστολή της δυνατότητας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων στους μη συνεπείς εργοδότες, για τις μισθολογικές περιόδους που δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω διάταξη θα ενταχθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου που θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή και βάζει στο στόχαστρο τους ασυνεπείς εργοδότες, είτε χρωστούν δεδουλευμένα, είτε ασφαλιστικές εισφορές.
Στόχος είναι να επανέλθει ένα μέσο πίεσης προς τους μπαταχτζήδες εργοδότες, καθώς το μέτρο ίσχυε μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο, πριν καταργηθεί.
Το ΚΕΑΟ μέσω της φραγής των ηλεκτρονικών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων επιχειρούσε να περιορίσει τις απώλειες εσόδων, αλλά και να μπλοκάρει τα κόλπα των κακοπληρωτών, αναγκάζοντάς τους να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.
Στην τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ, το μέτρο της αναστολής της δυνατότητας υποβολής ΑΠΔ μέσω Διαδικτύου είχε αναγκάσει σε διακανονισμό τρεις στους δέκα εργοδότες που είχαν μπλοκαριστεί.
Συγκεκριμένα, είχε ανασταλεί n δυνατότητα υποβολής ΑΠΔ 1.551 οφειλετών, από τους οποίους οι 340 προχώρησαν στη συνέχεια σε ρύθμιση ή εξόφληση του χρέους τους.
Μετά τη φραγή, οι οφειλέτες μπορούσαν να υποβάλουν την ΑΠΔ με ψηφιακό- μαγνητικό μέσο, μόνο στο υποκατάστημα στο οποίο ανήκαν, με την απαράβατη υποχρέωση είτε της εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών, είτε της ρύθμισής τους προκειμένου να επανακτήσουν το δικαίωμα της ηλεκτρονικής υποβολής.
Μετά τον κόκορα Μορίς που σύρθηκε στα δικαστήρια επειδή λαλεί πολύ νωρίς τα ξημερώματα στο νησί Ολερόν, σειρά πήραν καμιά 50αριά πάπιες και χήνες οι οποίες κρώζουν πολύ δυνατά και ενοχλούν τους γείτονες στην κοινότητα Σουστόν, στη νοτιοδυτική Γαλλία.
Η ιδιοκτήτρια των πτηνών επρόκειτο να δικαστεί σήμερα, όμως η δίκη για τις πάπιες αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου.
Τους τελευταίους μήνες πολλές τέτοιες υποθέσεις που αφορούν τους «θορύβους της εξοχής», όπως το κακάρισμα του Μορίς (η απόφαση θα εκδοθεί την Πέμπτη), οι καμπάνες που χτυπούν ή ακόμη και βάτραχοι που κοάζουν έχουν προκαλέσει αίσθηση στη γαλλική ύπαιθρο και όχι μόνο.
Στη Σουστόν, μια κοινότητα 7.600 κατοίκων, ένα ζευγάρι μήνυσε τη γειτόνισσά του. Ο λόγος; «Ο αδιάκοπος θόρυβος και οι άλλες ενοχλήσεις που προκαλούν οι πάπιες μου», είπε η 67χρονη Ντομινίκ Ντουτ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Πως ξεκίνησε… η παράνοια
Η ιδιοκτήτρια των πτηνών, που ζει στη Σουστόν εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, εκτρέφει πάπιες και χήνες. «Η διαμάχη ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν ο γείτονας αγόρασε την ιδιοκτησία του. Ερχόταν να παραπονεθεί για τον θόρυβο των πουλιών δύο φορές την εβδομάδα, από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2018», αφηγήθηκε η Ντουτ.
Η σύζυγος του ζεύγους των εναγόντων, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, εξήγησε πως όταν επισκέφθηκαν το σπίτι, τον χειμώνα, δεν υπήρχαν τόσα πολλά πτηνά και επομένως δεν έκαναν τόσο θόρυβο. Ο σύζυγός της παραπονέθηκε τρεις-τέσσερις φορές στην πτηνοτρόφο και μετά έφερε έναν ειδικό ο οποίος συνέστησε να μετακινηθεί το κοτέτσι και να κατασκευαστεί ένας τοίχος για να μειωθεί η φασαρία. «Έκτοτε, δεν είχαμε κανένα νέο από την κυρία, καμία άλλη επαφή από τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.
Μια άλλη γειτονίσσα πάντως υπερασπίστηκε την Ντουτ, εξηγώντας οτι στο χωριό πολλά σπίτια έχουν κοτέτσια και εκτρέφουν πτηνά.
Η πτηνοτρόφος επικοινώνησε με οργανώσεις για την προστασία των ζώων, όπως με το ίδρυμα της Μπριζίτ Μπαρντό. Το κείμενο που ανήρτησε στο διαδίκτυο η «επιτροπή προστασίας των παπιών» είχε συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περίπου 6.500 υπογραφές υποστήριξης.
Ο δήμαρχος της Σουστόν, ο Φρεντερίκ Σαρπενέλ, σχολίασε ότι είναι «απολύτως απαραίτητο (…) να διατηρήσουμε τα χαρακτηριστικά της υπαίθρου (γεωργία, κτηνοτροφία, ψάρεμα, κυνήγι) αλλά και να μην πέσουμε στην παγίδα της εσωστρέφειας, να μην πιστέψουμε ότι οι νεοαφιχθέντες κάτοικοι δεν μπορούν να ενταχθούν ή ότι θα χάσουμε την ψυχή μας εξαιτίας τους».
Ένα ολόκληρο χωριό του Δήμου Στυλίδας βρίσκεται στο πόδι.
Οι κάτοικοι του Καραβομύλου είναι ανάστατοι καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως στο στρατόπεδο Γεώργιου Παπαποστόλου που βρίσκεται μέσα στο χωριό τις επόμενες ημέρες θα εγκατασταθούν πρόσφυγες.
Μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας οι κάτοικοι δηλώνουν πως μια τέτοια εξέλιξη τους τρομάζει, καθώς θα αλλάξει την καθημερινή τους ζωή.
Έξω από το στρατόπεδο βρέθηκε σήμερα και η δήμαρχος Στυλίδας Βιργινία Στεργίου. Δηλώνει πως δεν έχει ενημερωθεί για την εγκατάσταση των προσφύγων και πως συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.
Η κυρία Στεργίου επισημαίνει πως είναι αντίθετη στην μεταφορά προσφύγων στον Καραβόμυλο χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί η δημοτική αρχή.
Φοβούνταν ότι τους παρακολουθούσαν το τηλέφωνο. Ποιος; Γιατί; Και προς όφελος ποιου, ουδείς ήταν σε θέση να γνωρίζει.
Αποκαλύψεις για την ΕΥΠ στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ και για τους φόβους του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κάνει ο Γιώργος Παπαχρήστος στη στήλη του «Στίγμα». Συγκεκριμένα αναφέρει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Γράφει:
Φοβάται, διαβάζω, ο πρόεδρος Αλέξης, ο μπαρουτοκαπνισμένος (στους δημοκρατικούς αγώνες) ότι επί ημερών Μητσοτάκη η ΕΥΠ θα μεταβληθεί σε ΚΥΠ. Και θα παρακολουθεί τους πολιτικούς της αντιπάλους - προφανώς και τον ίδιο, δεν το λέει, το υπονοεί. Ολόκληρη ανάρτηση στο Facebook έκανε την Παρασκευή προκειμένου να αναλύσει τους φόβους του, και να μας κάνει και εμάς συμμέτοχους. Να του συμπαρασταθούμε του ανθρώπου, να νιώσουμε αυτή την επαναστατική διάθεση να υπερασπιστούμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, διότι ο πρόεδρος Αλέξης φοβάται, λέει, και κάτι άλλο: ότι ο Μητσοτάκης θα επαναφέρει τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.
Να 'ναι καλά το παλικάρι, γελάσαμε πάλι. Εξελίσσεται κανονικά σε Σεφερλή της πολιτικής με όσα λέει - και δεν έχω τίποτε με τον Σεφερλή, τον τιμώ τον άνθρωπο για τη δουλειά που κάνει. Υπονοώ απλώς το ταλέντο του προέδρου Αλέξη στην κωμωδία, το οποίο ως φαίνεται καταπίεζε μέχρι τώρα, υποδυόμενος τον πρωθυπουργό, ενώ στην πραγματικότητα ήταν επικεφαλής ενός θιάσου φαρσοκωμωδίας!
Φοβόταν και τη δική του ΕΥΠ
Ας δούμε λοιπόν το αστείον του πράγματος, το οποίο κρύβεται επιμελώς πίσω από τους φόβους που εκφράζει ο πρόεδρος Αλέξης ο ηττημένος. Μετά λόγου γνώσεως λοιπόν και ας βγει ένας (αριθμός 1) να με διαψεύσει εκ των υπουργών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρω ότι ουδείς/ουδεμία εξ αυτών δεχόταν να συνομιλήσει μαζί σου ή μεταξύ τους:
από κινητό τηλέφωνο και ειδικότερα από κανονική γραμμή κινητού τηλεφώνου
αν έπρεπε να συνομιλήσεις παρ' όλα αυτά, συνομιλούσες μαζί τους, κατά προτροπή τους είτε μέσω WhαtsApp είτε μέσω Viber
σε ακραίες περιπτώσεις (υπήρχαν και τέτοιες) μέσω kakao talk ή Signal
αν παρ' ελπίδα δεν υπήρχε σύνδεση στο Διαδίκτυο για μια συνομιλία αυτού του τύπου, κατόπιν δικής τους παρότρυνσης, μέσω σταθερού τηλεφώνου.
Γιατί; Διότι πολύ απλά γιατί φοβούνταν ότι τους παρακολουθούσαν το τηλέφωνο. Ποιος; Γιατί; Και προς όφελος ποιου, ουδείς ήταν σε θέση να γνωρίζει.
Από τον κανόνα πολλές φορές ΔΕΝ ξέφευγε ούτε ο ίδιος ο Τσίπρας, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω. Ναι, αυτός ο ίδιος Τσίπρας, ο οποίος σήμερα εκφράζει φόβους για τη δημοκρατικότητα της ΕΥΠ μετά τις αλλαγές. Και το σύνολο, προσθέτω, της κρατικής μηχανής. Αυτό το καθεστώς φόβου είχε επιβληθεί και αυτό το καθεστώς φόβου το συντήρησε προσωπικά ο τέως πρωθυπουργός και το εκτέλεσε το σύστημα εξουσίας που είχε γύρω του.
Ο δυστυχής Ρουμπάτης διατεινόταν πολλές φορές και σε όλους τους τόνους «εγώ δεν παρακολουθώ τηλέφωνα, δεν παρακολουθώ τα τηλέφωνά σας». Μάλιστα δυο - τρεις φορές μού είχε αναλύσει τη γραφειοκρατική πολυπλοκότητα της όλης διαδικασίας, η οποία πλην των άλλων προστάτευε έμμεσα και τους φερόμενους υπό παρακολούθηση: αν μια εντολή παρακολούθησης περνάει από πέντε ή έξι φίλτρα, ο κίνδυνος να διαρρεύσει το «μυστικό» είναι μεγάλος.
Κοριοί
Αν όμως δεν παρακολουθούσε η ΕΥΠ του Ρουμπάτη τηλέφωνα, ποιος άλλος μπορεί να παρακολουθούσε, ώστε να φοβούνται τα στελέχη της κυβέρνησης του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν ελεύθερα στο τηλέφωνο; Εδώ το πράγμα είναι λιγάκι μπερδεμένο. Πλην ορισμένων κοριών που υποτίθεται ότι βρίσκονται στα χέρια ολίγων επιχειρηματιών (μια φήμη που διατρέχει την «Ιερουσαλήμ» από δεκαετίας σχεδόν...), υπάρχει ένας θηριώδης κοριός ο οποίος βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας. Μπορεί να παρακολουθεί μέχρι και 1.000 τηλέφωνα ταυτόχρονα, κάνει αυτή τη δουλειά για την πρόληψη της εγκληματικότητας, άλλα άντε βρες άκρη, αν στα είκοσι τηλέφωνα που παρακολουθούνταν ας πούμε για την εξάρθρωση μιας συμμορίας της νύχτας δεν παρεισέφρυε στον σχετικό κατάλογο απολύτως «τυχαία» ένας ή δύο αριθμοί τηλεφώνων ατόμων που ενδιέφεραν την κυβέρνηση. Η υπηρεσία είναι πιο «ευέλικτη» και δεν έχει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της «αμαρτωλής» ΕΥΠ, δεν ξέρω καν αν οι παρακολουθήσεις γίνονται υπό την επίβλεψη εισαγγελέα, όπως γίνεται και στο ευαγές ίδρυμα της οδού Κατεχάκη. Επίσης ο περί ου ο λόγος κοριός της ΕΥΠ δεν στεγάζεται καν στο κτίριο της ΓΑΔΑ. Είναι σε αυτόνομο κτίριο εκτός του κέντρου της Αθήνας.
Το «λάφυρο» και το πάρτι
Ποιους φόβους για την ποιότητα της δημοκρατίας όμως μπορεί να εκφράζει ο Αλέξης ο αποτυχημένος; Και κατά πόσο νομιμοποιείται; Θα περιγράψω τώρα μια μικρή ιστορία που συνέβη επί των ημερών του και δείχνει επακριβώς όχι μόνο την ποιότητα της δικής του δημοκρατικής ευαισθησίας, άλλα και την ποιότητά του, ως ατόμου (για την ποιότητα όσων τον περιστοίχιζαν, καλύτερα να μη μιλήσω).
Την περίοδο που ήταν σε έξαρση τα «ντου» της εισαγγελίας Διαφθοράς, της Οικονομικής Αστυνομίας, των κομάντος του ΣΔΟΕ και άλλων κρατικών μηχανισμών που το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε για να εξοντώσει πολιτικά, ηθικά, κοινωνικά και επαγγελματικά τους πολιτικούς του αντιπάλους ή όσους τέλος πάντων θεωρούσε ως αντιπάλους του, συνέβη και το ακόλουθο:
στο πλαίσιο ενός «ντου» κλιμακίου της Οικονομικής Αστυνομίας, παρουσία δύο εισαγγελέων της εισαγγελίας Διαφθοράς στα γραφεία εταιρείας συγγενικού προσώπου ενός εκ των θυμάτων της σκευωρίας της Novartis, τα «τσακάλια» που μετέχουν του κλιμακίου «ανακαλύπτουν» σε ένα συρτάρι γραφείου και ένα sex toy - έναν δονητή.
Και τι κάνουν μετά από αυτό, και αφού προηγείται μίνι σύσκεψη στα όρθια μετά των εισαγγελέων, οι οποίοι με τη σειρά τους συνεννοούνται τηλεφωνικά με κάποιους (με τους προϊσταμένους τους; Με το υπουργείο Δικαιοσύνης; Με τα υπόγεια του μεγάρου Μαξίμου; Αγνωστο);
Τον κατάσχουν μαζί με σκληρούς δίσκους, σημειώσεις, ντοσιέ με έγγραφα κ.λπ.!!!
Ποια είναι η συνέχεια; Λέγεται ότι το πολύτιμο «λάφυρο» του ανελέητου αγώνα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής παρουσιάζεται το ίδιο βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου και γύρω του στήνεται ένα ωραίο πάρτι, με ουίσκια, πούρα κ.λπ., και σκασμένους στα γέλια συνδαιτυμόνες για τον μεγαλοπαράγοντα «εμπλεκόμενο» στη Novartis, ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, και άλλα πολλά και διάφορα χυδαία που προκαλούν εμετό.
Μια τσογλανοπαρέα κυβέρνησε τη χώρα για τεσσεράμισι χρόνια και έχει το θράσος να σηκώνει κεφάλι και να μιλάει για δημοκρατία!
Και δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από τότε που αποκαθηλώθηκε από την εξουσία...
Μια τσογλανοπαρέα...
(Να γιατί πρέπει να ξεκινήσει μια μεγάλη, ανεξάρτητη έρευνα, για να διαπιστωθεί πώς και με ποιον τρόπο χρησιμοποιήθηκαν οι δομές του κράτους για να εξοντωθούν οι αντίπαλοι του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.)
Μεγάλη ήττα υπέστη το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, καθώς 328 βουλευτές έναντι 301 τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας να εμποδίσουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, με την αναβολή του διαζυγίου.
Ειδικότερα, 21 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος τάχθηκαν στο πλευρό των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που είχαν σαν στόχο να οδηγήσουν σε ήττα την κυβέρνηση και σύμφωνα με όσα μεταδίδει δημοσιογράφος του BBC, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, αποπέμπονται από τις τάξεις του κόμματος.
Στους 21 αντάρτες συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αλλά και ο Νίκολας Σόουμς, ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Πλέον οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να εισαγάγουν στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, που θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση του Brexit έως την 31η Ιανουαρίου εκτός κι αν οι βουλευτές εγκρίνουν μια νέα συμφωνία ή ψηφίσουν υπέρ μιας εξόδου χωρίς συμφωνία το αργότερο έως τις 19 Οκτωβρίου.
Ως απάντηση ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι θα καταθέσει πρόταση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή σημαίνει πως το κοινοβούλιο βρίσκεται στα πρόθυρα του να ακυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit, προκαλεί περισσότερη σύγχυση και καθυστέρηση. Κατηγόρησε επίσης τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ότι θα υποκλινόταν σε οτιδήποτε απαιτούσαν οι Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι ο ίδιος μπορεί να αποσπάσει καλύτερη συμφωνία από τις Βρυξέλλες.
Επανέλαβε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία εάν απαιτείται.
Ο Κόρμπιν από την πλευρά του αντέτεινε ότι είναι καθαρό πως σε αυτό το κοινοβούλιο δεν υπάρχει συναίνεση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία.
Είχε προηγηθεί η έκτακτη τρίωρη συζήτηση που ενέκρινε ο πρόεδρός της Τζον Μπέρκοου έπειτα από πρόταση βουλευτών που αναζητούσαν τρόπους να μπλοκάρουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς μια συμφωνία.
Οι Βρετανοί βουλευτές είχαν σήμερα την τελευταία ευκαιρία για να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου, προειδοποιούσε νωρίτερα ο Συντηρητικός βουλευτής Όλιβερ Λέτουιν, κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συζήτησης.
«Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του κοινοβουλίου να μπλοκάρει μια έξοδο χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Αν η Βουλή ψηφίσει απόψε αυτήν την πρόταση, θα δώσει στον εαυτό της τη δυνατότητα να ψηφίσει την Τετάρτη για το νομοσχέδιο που θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να καθυστερήσει το Brexit για τρεις μήνες αύριο (...) Είναι ώρα αποφάσεων», τόνισε ο Λέτουιν.
Δείγμα των προθέσεων του Τζόνσον είχε δώσει από το απόγευμα της Τρίτης ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού ανακοινώνοντας ότι «ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι αν οι βουλευτές ψηφίσουν σήμερα το βράδυ ενάντια στην κυβέρνησή του, τότε ο βρετανικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει, με εκλογές, ποιος διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Είχε αποσαφηνίσει δε ότι όσοι Συντηρητικοί ψηφίσουν ενάντια στην κυβέρνηση ή δηλώσουν αποχή στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, τότε θα διαγραφούν από την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις.
Νωρίτερα το απόγευμα, η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού απώλεσε την οριακή πλειοψηφία που διέθετε στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την απόφαση του Συντηρητικού βουλευτή Φίλιπ Λι να ενταχθεί στο φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα.
Ο Φίλιπ Λι σηκώθηκε και κάθισε με τους Φιλελεύθερους μόλις ξεκίνησε ο Τζόνσον την ομιλία του στο κοινοβούλιο.
«Η συντηρητική κυβέρνηση επιδιώκει με επιθετικό τρόπο ένα Brexit με επιβλαβείς (συνέπειες). Θέτει σε κίνδυνο ζωές (...) και απειλεί με αδικαιολόγητο τρόπο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε ο βουλευτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσω τους ψηφοφόρους μου και τα συμφέροντα της χώρας ως μέλος του κοινοβουλίου με τους Συντηρητικούς», πρόσθεσε.
Ο Φίλιπ Λι συγκαταλεγόταν μεταξύ των «ανταρτών» των Τόρις, που διαφωνούσαν κάθετα με το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.
Η Εθνική προηγήθηκε με 17 πόντους (40-23), και αυτό ήταν που την έκανε να χαλαρώσει και να το πληρώσει. Ο Σλούκας στα 2'' πριν το τέλος με το σκορ 76-79 κέρδισε 3 βολές, αλλά αστόχησε στην τελευταία.
α δεκάλεπτα: 15-19, 30-40, 56-53, 79-78.
Τελικός πρόκρισης ο μεθαυριανός αγώνας με τη Νέα Ζηλανδία
Κύριο μέλημα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η Ελλάδα να φτάσει τα επίπεδα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τον δείκτη ψηφιακής ετοιμότητας.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ετοιμάζει νέες πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και τη διοικητική αναδιάταξη. Ο ίδιος ο υπουργός, μάλιστα, Κυριάκος Πιερρακάκης αλλά και οι υπόλοιποι συνεργάτες του θεωρούν πως ο εν λόγω στόχος είναι εφικτός.
Αναφορικά με τον λόγο για τον οποίον, το συγκεκριμένο υπουργείο συνδέεται με τον πρωθυπουργό, ο κ. Πιερρακάκης έχει επισημάνει σε δηλώσεις του πως άλλα επιτυχημένα παραδείγματα ψηφιακής αλλαγής στη διακυβέρνηση ακολουθούσαν την ίδια πρακτική.
Ο κ. Πιερρακάκης σε δηλώσεις του στη Βουλή τόνισε την ανάγκη η χώρα να περάσει στην ψηφιακή εποχή ώστε κάθε πολίτης να μην έχει ρόλο διακομιστή εγγράφων ενώ επεσήμανε ότι «ουσιαστικά με το σημερινό νομοσχέδιο ξεκινάμε για την πρώτη αρχή, η οποία περιλαμβάνεται και στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που διαμορφώνεται εσωτερικά και όταν ολοκληρωθεί θα βγει στη διαβούλευση.
«Η αρχή "μόνον άπαξ" σημαίνει ότι, μόλις ο πολίτης καταχωρεί στο αρμόδιο μητρώο ένα δεδομένο, αυτό ενημερώνεται αυτόματα σε όλα τα υπόλοιπα μητρώα του δημοσίου τομέα. Άρα το δημόσιο παύει να ζητά πληροφορίες, που ήδη έχει», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης. Εξήγησε, ότι έτσι, ο πολίτης δεν θα έχει το ρόλο «διακομιστή εγγράφων». Αυτό θέλει πάρα πολλή δουλειά για να γίνει, συνέχισε ο κ. Πιερρακάκης, «ωστόσο πρέπει να είναι ο στόχος».
Ρόλο στο νέο σχεδιασμό θα έχει και μία Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στην οποία θα συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι ειδικοί σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης και η σύστασή της θα προβλέπεται στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Ένα από τα μέλη της άμισθης επιτροπής θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Toomas Hendrik Ilves, που συνέδεσε το όνομά του με τον μετασχηματισμό της Εσθονίας στο πλέον πρότυπο ψηφιακό κράτος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κατά καιρούς το υπουργείο έχει εκδηλώσει την πρόθεση του για υλοποίηση των Συμβάσεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με σκοπό να αποφευχθεί το «τέρας» της γραφειοκρατίας που καταδιώκει εδώ και χρόνια τη χώρα μας.
Σε πρόσφατο σχέδιο νόμου ψηφίστηκε και ο ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης όλων των έργων πληροφορικής στο δημόσιο, με στόχο την επιτάχυνση των διαγωνισμών. Κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ), η οποία αναμένεται να προκηρύξει τους περισσότερους εξ αυτών.
Παράλληλα, νευραλγικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια θα διαδραματίσουν και τα ΚΕΠ, τα οποία θα βοηθήσουν τους πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες να συμφιλιωθούν με το νέο ψηφιακό περιβάλλον.
Μεταξύ των διαγωνισμών που συνεχίζονται, πάντως, είναι το έργο ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ για τις ευρυζωνικές συνδέσεις (Ultra Fast Broadband), μέσω του οποίου περίπου 2,5 εκατ. πολίτες, που δεν περιλαμβάνονται στα σημερινά σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς (ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps, αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps). Η εκδήλωση ενδιαφέροντος, προκειμένου να ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος, έχει οριστεί για τις 22 Οκτωβρίου. Κατά πληροφορίες, «είναι πιθανό να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ή επενδυτές που παλαιότερα δεν είχαν εμφανιστεί».
Πρόκειται για έργο που βρίσκεται στη σφαίρα ευθύνης του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνη Τζωρτζακάκη, ο οποίος θα συντονίσει και την προσπάθεια για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία. Στόχος είναι να γίνει ο διαγωνισμός για το φάσμα προς το τέλος του 2020, με τον κ. Πιερρακάκη να έχει μιλήσει για «καινοτόμο διαδικασία» παραχώρησης των συχνοτήτων.
«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρωθυπουργό Ρούτε για την πολύ θερμή υποδοχή του, σήμερα εδώ στη Χάγη. Και για την πολύ θετική ανταπόκριση της Ολλανδίας να προχωρήσουμε αποφασιστικά και από κοινού προς το μέλλον.
Ύστερα από μια τραυματική, από μια δύσκολη, δεκαετία κρίσης, η Ελλάδα ανοίγει ξανά τους ορίζοντές της. Και, βέβαια, δεν ξεχνά ότι σ΄ αυτήν την περιπέτεια, η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό της. Γι’ αυτό και στις πρόσφατες εκλογές, οι Έλληνες εμπιστεύθηκαν μια Κυβέρνηση με ειλικρινή, με σταθερό φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. Της έδωσαν μια ισχυρή εντολή: Να προωθήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο -το οποίο στον πυρήνα του- έχει την ισχυρή ανάπτυξη και την μεγαλύτερη, την περισσότερη απασχόληση. Μία εξέλιξη η οποία πια μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από τολμηρές, μέσα από καινοτόμες επενδύσεις. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο μόνος δρόμος για να παραχθεί καινούργιος πλούτος και να απλωθεί η ευημερία σε όλους! Η φίλη Ολλανδία αποτελεί σε αυτόν τον τομέα έναν ξεχωριστό σύμμαχο. Είναι μία χώρα πρωτοπόρος στην οικονομική διπλωματία, από την οποία έχουμε να διδαχθούμε πολλά. Και προσδοκούμε, συνεπώς, στη συνεργασία της, ώστε και το Υπουργείο Εξωτερικών να μπορέσει να αξιοποιήσει την εμπειρία της και να εντάξει -και αυτό- στα εθνικά του καθήκοντα την διεθνή οικονομική συνεργασία. Μια δουλειά τεχνικής βοήθειας η οποία είχε ξεκινήσει από το 2012 και η οποία ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, ολοκληρώνεται επί δικής μας Κυβέρνησης. Και δεν είναι τυχαίο ότι με συνοδεύουν εδώ ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών -υπεύθυνος για τις οικονομικές σχέσεις και την οικονομική διπλωματία- ο κ. Φραγκογιάννης κι ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας ο κ. Δημητριάδης. Γιατί αμφότεροι έχουν αποστολή να ανοίξουν την πόρτα της Ελλάδας σε ξένες επενδύσεις. Γιατί αυτές είναι, τελικά, που θα φέρουν στην χώρα μας νέες δουλειές. Όπως θα φέρουν πίσω και τα χιλιάδες ελληνικά μυαλά που σήμερα ζουν, παράγουν και προοδεύουν εκτός των συνόρων μας. Πολλά εκ των οποίων, πολλοί νέοι άνθρωποι, ζουν και εργάζονται σήμερα στην Ολλανδία.
Επισκεφτήκαμε, το πρωί, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν και είδαμε στην πράξη τι σημαίνει να λειτουργεί ένα πανεπιστήμιο το οποίο βρίσκεται κοντά στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Τι σημαίνει ένα ανταγωνιστικό κέντρο καινοτομίας, που προωθεί την ανάπτυξη με την σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με αιχμή πάντα την έρευνα και την τεχνολογία. Μια τέτοια Ελλάδα θέλουμε να φτιάξουμε: Μια Ελλάδα ανοιχτή σε νέες ιδέες, φιλόξενη στη διεθνή επιχειρηματικότητα και, πάντα, δυναμική στις πρωτοβουλίες της.
Με τον Μαρκ Ρούτε μάς συνδέουν δεσμοί φιλίας. Έχουμε μία πολύ ειλικρινή επαφή. Και θεωρώ ότι και η σημερινή μας συνάντηση εδραίωσε ακόμα περισσότερο αυτήν τη φιλία μας σε σταθερές βάσεις: Παρουσίασα το σχέδιο μας, το πρόγραμμά μας, για τις γρήγορες και αποτελεσματικές διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Ένα πρόγραμμα, στην υλοποίηση του οποίου θέλουμε και την πολύτιμη συμβολή της Ολλανδίας. Ιδίως σε μια σειρά από τομείς στους οποίους η Ολλανδία έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορεί να υπάρξουν προφανείς συνέργειες μεταξύ της ελληνικής οικονομίας και της ολλανδικής οικονομίας. Ένας τομέας συνεργασίας, παραδείγματος χάριν, είναι ο αγροδιατροφικός, όπου η Ολλανδία διαθέτει παγκόσμια εξαιρετικά καινοτόμα τεχνολογία και μπορεί να ωφελήσει τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα, που καλείται να κάνει ένα μεγάλο άλμα και να βελτιώσει την παραγωγικότητά του.
Συζητήσαμε, όμως, και για όλα τα μεγάλα θέματα τα οποία απασχολούν σήμερα την Ευρώπη: Την ατζέντα της νέας Επιτροπής με Πρόεδρο την κυρία Βαν ντερ Λάιεν, η οποία -απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι- θα επισκεφθεί τον Ολλανδό Πρωθυπουργό σήμερα το βράδυ. Το Brexit, τις πιθανές συνέπειές του, την επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας, τον κίνδυνο απορρύθμισης του διεθνούς εμπορίου, τον ρόλο της Κίνας, των ανερχόμενων οικονομιών.
Μιλήσαμε, όμως, και για το προσφυγικό. Και την ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, ιδίως μεταξύ των χωρών της ζώνης του Σένγκεν. Δεν ξεχνώ, αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ, ότι και η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας για το θέμα αυτό επιτεύχθηκε επί Ολλανδικής Προεδρίας. Κι αυτό με οδηγεί να επαναλάβω ένα διπλό, κοινό και ταυτόχρονο καθήκον: Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που της αναλογεί, ώστε να ενταθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία και να εξασφαλίσει, ταυτόχρονα, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε όλους όσοι παραμένουν στην Πατρίδα μας. Ήδη, μάλιστα, έχει λάβει τα πρώτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, όσο και για την εξαιρετικά κρίσιμη επίσπευση της διαδικασίας παροχής ασύλου.
Αλλά και η Ευρώπη, πρέπει με τη σειρά της να προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα –γιατί τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης και τα σύνορα της Ευρώπης είναι σύνορα της Ελλάδας. Μεριμνώντας, επίσης, και για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη. Δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες που απολαμβάνουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη Ζώνη Σένγκεν, χωρίς να αναλαμβάνουν ταυτόχρονα ένα μέρος της ευθύνης για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και πιστεύω ότι σε αυτό συμφωνούμε με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η Ελλάδα είναι ίσως η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που βγαίνει από αυτήν την επικίνδυνη φάση του ευρωπαϊκού λαϊκισμού. Η Πατρίδα της Δημοκρατίας απέδειξε ξανά ότι το Πολίτευμα της Ελευθερίας και του Διαλόγου τελικά επικρατεί, όσο και αν το απειλούν οι δυνάμεις των άκρων. Και είναι, νομίζω, ένα μήνυμα ελπίδας για όλους εμάς που θέλουμε μία Ευρώπη πιο δημοκρατική ισχυρότερη, καλύτερη! Θέλω να Ευχαριστήσω και πάλι τον Μάρκ Ρούτε για την θερμή υποδοχή, για τα καλά του λόγια, για την φιλοξενία, για την γόνιμη συνεργασία. Και φυσικά να τον καλέσω σε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτήν την πολύ παραγωγική συνεργασία την οποία εγκαινιάσαμε σήμερα.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, σήμερα, ουσιαστικά ολοκληρώνεται ένας πρώτος κύκλος από την ευρωπαϊκή σας περιοδεία σε Βερολίνο, Παρίσι και σήμερα εδώ στην Χάγη. Σας ακούσαμε και σήμερα να μιλάτε για επενδύσεις. Τι να περιμένουμε λοιπόν στο μέλλον σχετικά με επενδύσεις, με μεταρρυθμίσεις; Και ένα δεύτερο σκέλος, έχετε επαναλάβει πολλές φορές ότι όσον αφορά στα δημοσιονομικά θα τηρήσουμε τον στόχο του πλεονάσματος για το 2019 και το 2020. Από εκεί και πέρα θα ήθελα να ρωτήσω αν σε αυτές τις τρεις συναντήσεις έχει συζητηθεί καθόλου το σενάριο να συνυπολογιστούν στο πρωτογενές πλεόνασμα, πριν από το 2021, τα κέρδη που έχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.
Πρωθυπουργός: Ολοκληρώνω έναν πρώτο κύκλο επισκέψεων σε σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Για να μιλήσω πολύ περισσότερο για το μέλλον και πολύ λιγότερο για το παρελθόν. Για μια χώρα η οποία αλλάζει, η οποία δρομολογεί τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα την κάνουν φιλόξενη για ξένες επενδύσεις και για ευρωπαϊκά κεφάλαια τα οποία θα θέλουν να επενδυθούν στην Πατρίδα μας. Μια χώρα η οποία, σήμερα, εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα. Μια Κυβέρνηση η οποία διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλά κυρίως τη βούληση, τη θέληση, να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά στην εφαρμογή του σχεδίου για το οποίο ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό. Και πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό -όπως εξήγησα και στο Παρίσι και στο Βερολίνο- να αλλάξουμε το αφήγημα των σχέσεων της Ελλάδας με την Ευρώπη συνολικά. Δεν είμαστε εδώ μόνο να συζητάμε για τα προβλήματα του παρελθόντος, για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που θα αποπληρώσουμε το χρέος μας. Είμαστε, εδώ, να συζητήσουμε για τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Είμαστε εδώ να συνεργαστούμε και να βρούμε λύσεις οι οποίες θα είναι αμοιβαία ωφέλιμες. Αυτή ήταν και η συζήτηση που είχα σήμερα με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό και πιστεύω ότι ακριβώς αυτή η προσέγγιση θα μας δώσει τη δυνατότητα να κερδίσουμε πίσω τη χαμένη αξιοπιστία της Πατρίδας μας και να καταστήσουμε πάλι την Ελλάδα έναν παίκτη σημαντικό για τα ευρωπαϊκά δρώμενα σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Και μια με μια νέα Επιτροπή, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις του μέλλοντος. Είτε αυτές είναι οι προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την οικονομική ανάπτυξη, είτε με τη διαχείριση του προσφυγικού, είτε την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για τη δική μας γενιά.
Ως προς την δεύτερη ερώτησή σας, έχω πει πάρα πολλές φορές ότι το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι ένα πρόβλημα το οποίο έρχεται από το παρελθόν. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο μας κληροδοτήθηκε από μια Κυβέρνηση, η οποία επιβάρυνε τη χώρα με μια πολύ αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, η οποία μας επιβλήθηκε λόγω της δικής της αναξιοπιστίας. Έχω πει όμως ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους στόχους για το πλεόνασμα 3,5% το 2019 και το 2020 και εντός του 2020, έχοντας κερδίσει αξιοπιστία και έχοντας εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις,, θα ανοίξει τη συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά. Το ζήτημα των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας των SMPs και των ANFAs είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα το συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θέλω να θυμίσω ότι και στο παρελθόν έχουν υπάρξει διατυπώσεις στα συμπεράσματα του Eurogroup για το πως αυτά τα χρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν για πολιτικές οι οποίες προάγουν συνολικά την ανάπτυξη. Είναι ζητήματα όμως τα οποία θα συζητήσουμε με τους θεσμούς. Δεν είναι ζητήματα τα οποία συζητάμε κατ’ ανάγκη σε διμερές επίπεδο. Συζητάμε τα ζητήματα αυτά σε επίπεδο των θεσμικών οργάνων και δρομολογούμε ανάλογα τις εξελίξεις.
Δημοσιογράφος: Για τη μετανάστευση υπάρχουν όλο και περισσότερες προσφυγικές ροές στην Ελλάδα και περισσότερες εκθέσεις στην Τουρκία για μετανάστες, για πρόσφυγες που στέλνονται χωρίς τη θέλησή τους πίσω. Εσείς, ο κ. Μητσοτάκης -και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες- θα αναλάβετε τις ευρωπαϊκές σας ευθύνες;
Πρωθυπουργός: Η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας αποτέλεσε έναν σημαντικό σταθμό στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Έχει μειώσει σημαντικά τις ροές των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών, δεν τις έχει όμως τελείως μηδενίσει. Και η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους μήνες είδαμε πάλι μια αύξηση των ροών προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η οποία μας επιβάλλει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό και να πάρουμε και κάποια άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα θα αλλάξει τις διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου. Θα τις απλοποιήσει με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των εν δυνάμει προσφύγων, αλλά δεν θα επιτρέψει οι διαδικασίες αυτές να διαιωνίζονται σε τέτοιο βαθμό που τελικά κανείς ή σχεδόν κανείς να μην επιστρέφει στην Τουρκία ως αποτέλεσμα της πλημμελούς εφαρμογής της συμφωνίας από τη δική μας την πλευρά. Ο συνολικός αριθμός των επιστροφών στην Τουρκία, από την αρχή της εφαρμογής της συμφωνίας, είναι λίγο παραπάνω από 1.800 άτομα, όταν αυτοί που έχουν έρθει στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσιοι. Και αυτό είναι κάτι το οποίο σίγουρα πρέπει να διορθωθεί. Από την άλλη και η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα για να εφαρμόσει τα όσα η ίδια έχει συμφωνήσει, ως προς τον εντοπισμό και την αδρανοποίηση των δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος, που μετακινούν αυτούς τους ανθρώπους που φτάνουν στα παράλια μας. Τους παρέχουν τα μέσα για να μπορέσουν να διασχίσουν το Αιγαίο και να φτάσουν στα ελληνικά νησιά. Άρα, όλοι πρέπει να κάνουμε περισσότερα.
Και βέβαια θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό ότι έχει έρθει πια η ώρα να αναβιώσουμε, ουσιαστικά, την συζήτηση για μια ενιαία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική χορήγησης ασύλου την οποία δεν μπορούμε να δούμε ανεξάρτητα από την πολιτική μας για την Ζώνη του Σένγκεν. Ούτε μπορούμε να την δούμε ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο ως Ευρώπη φυλάσσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Προσωπικά είμαι υπέρμαχος της πρότασης η οποία κατατέθηκε από την απερχόμενη Επιτροπή για σημαντική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Δύναμης Φύλαξης των Συνόρων. Και πρέπει να έχουμε ενιαίους κανόνες και ενιαίες διαδικασίες για το πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, και τα κράτη-μέλη φυλάσσουν τα εθνικά τους σύνορα τα οποία ταυτόχρονα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχω θέσει στην κυρία Βαν Ντερ Λάιεν. Αποτελεί εξάλλου προτεραιότητα για την ίδια. Πιστεύω ότι διαμορφώνεται μια κρίσιμη μάζα σημαντικών ευρωπαϊκών χωρών που θέλουν τα ζητήματα αυτά να τα θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, αναγνωρίζοντας, όμως, απόλυτα ότι πρέπει να υπάρχει ένας δίκαιος επιμερισμός και στοιχειώδης ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού. Δεν γίνεται κάποιος να επωφελείται από τη Ζώνη του Σένγκεν και ταυτόχρονα να μην δέχεται ούτε τον ελάχιστο καταμερισμό προσφύγων ή ενδεχομένως ευάλωτων ομάδων πληθυσμού εντός της δικής του χώρας. Να δώσω ένα μικρό παράδειγμα και να κλείσω: Έχουμε έναν αριθμό από ασυνόδευτα παιδιά, σήμερα, στην Ελλάδα. Είναι, ίσως, η πιο ευάλωτη ομάδα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με μέγιστη κοινωνική ευαισθησία. Οι αριθμοί δεν είναι πολύ μεγάλοι. Αλλά θα ήταν μια πάρα πολύ καλή ένδειξη ευρωπαϊκής ευαισθησίας αν οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούσαν να πάρουν έναν μικρό αριθμό από αυτούς τους ασυνόδευτους ανήλικους και να τους περιθάλψουν στις χώρες τους μέχρι να επανενωθούν με τις οικογένειες τους; Δεν νομίζω ότι κινδυνεύει καμία ευρωπαϊκή χώρα από μια τέτοια πρωτοβουλία. Θα έστελνε, όμως, ένα μήνυμα ουσιαστικής αλληλεγγύης και ευρωπαϊκής αντιμετώπισης ενός προβλήματος το οποίο στην ρίζα του ήταν, είναι και θα παραμείνει ευρωπαϊκό.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, εκτιμάτε πώς δεν είναι ασύνδετη με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών η τάση του Ερντογάν για έναν αναθεωρητισμό στην περιοχή και τις γενικότερες επιδιώξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μέσο πίεσης; Και αν ναι, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε γι’ αυτό, αλλά και για το πρόβλημα το οποίο έχουμε άμεσα, όχι βέβαια με μια λύση συνολική αλλά με αντιμετώπιση έκτακτη. Για παράδειγμα θα χρειαζόταν η Τουρκία ή η Ελλάδα περισσότερα λεφτά τώρα;
Πρωθυπουργός: Είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας προφανώς, να τηρηθεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που η Τουρκία το αναγνωρίζει, τουλάχιστον στις δημόσιες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων. Προφανώς υπάρχουν περιθώρια σημαντικής βελτίωσης ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας και στο επιχειρησιακό πεδίο. Και εμείς θα θέτουμε πάντα την Τουρκία προ των ευθυνών της ώστε και αυτή να εφαρμόσει την συμφωνία και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Εξάλλου, έχει σημαντικό οικονομικό όφελος από αυτήν την συμφωνία. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνούμε. Από εκεί και πέρα, προφανώς, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας δεν καθορίζονται μόνο από το ζήτημα του προσφυγικού. Υπάρχουν και άλλες ανοιχτές εκκρεμότητες. Έθεσα στον Ολλανδό Πρωθυπουργό τα ζητήματα της κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις δράσεις της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Υπήρξε συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι αυτές οι προκλήσεις δεν μπορεί να μείνουν αναπάντητες. Άρα, η συνολική σχέση Ευρώπης – Τουρκίας είναι μια σύνθετη σχέση που αναπτύσσεται σε πολλά επίπεδα. Αλλού θα χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση, αλλού θα χρειάζεται καλύτερη διάθεση για συνεργασία. Και η Ελλάδα, ως χώρα η οποία αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, θα έχει πάντα έναν πρωταγωνιστικό ρόλο να παίξει στην συνολική δρομολόγηση των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία.
Δημοσιογράφος: Ο κ. Ρούτε αναφέρθηκε στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας με πολύ θετικά σχόλια. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο κακός μαθητής που ήταν στο παρελθόν στην Ευρώπη. Μιλήσατε καθόλου και για τον δανεισμό που έχει υπάρξει από την Ολλανδία προς την Ελλάδα, μιλήσατε για την αποπληρωμή αυτού του χρέους; Και έχετε κάτι νεότερο για το Brexit;
Πρωθυπουργός: Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, επιβεβαιώνοντας αυτό το οποίο είπε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποπληρώσει η Ελλάδα, με ασφάλεια τα χρέη της είναι να αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς. Γι’ αυτό και όλη η έμφαση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ακριβώς στην ανάπτυξη. Όσο πιο ισχυρή είναι η ανάπτυξη τόσο πιο εύκολη γίνεται η διαχείριση του χρέους και τόσο λιγότερο σημαντικό είναι να εξακολουθεί η χώρα, χρόνο με τον χρόνο, να παράγει πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Διότι ο λόγος που συμφωνήθηκαν αυτά τα πλεονάσματα -όταν συμφωνήθηκαν- είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν υπήρχε ιδιαίτερη αξιοπιστία στην τότε Κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Επίσης, θέλω να θυμίσω ότι ήταν ένα περιβάλλον όπου τα επιτόκια ήταν πολύ πιο ψηλά απ’ ό,ι είναι σήμερα. Άρα οι συγκυρίες αλλάζουν. Αλλά αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και με τους θεσμούς, οι οποίοι θα κάνουν και τις τελικές τους εισηγήσεις. Τονίζω, όμως, ότι η κυρίαρχη οικονομική παράμετρος η οποία εξασφαλίζει τελικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι η ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη την οποία εμείς οραματιζόμαστε δεν στηρίζεται σε δανεικά, αλλά σε επενδύσεις. Είναι μια ανάπτυξη η οποία ενθαρρύνει την καινοτομία, την εξωστρέφεια και στηρίζει τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Και εκεί ακριβώς είναι που βλέπω το σημαντικό πεδίο συνεργασίας και με την Ολλανδία, αλλά και με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αισθάνομαι επίσης ασφαλής από το γεγονός ότι αυτή η πολιτική της ελληνικής Κυβέρνησης φαίνεται να γίνεται θετικά αποδεκτή και από τις ίδιες τις αγορές. Διότι μιλάμε πολύ συχνά για τις διακρατικές μας σχέσεις, για το πόσο καλές επαφές μπορεί να έχουμε εμείς, αλλά ο τελικός κριτής της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας είναι οι ίδιες οι αγορές. Αν οι αγορές δεν πιστεύουν αυτά τα οποία λέμε και κάνουμε τότε το κόστος δανεισμού της χώρας θα αυξάνεται. Και τότε όλοι -και η Ελλάδα και η Ευρώπη- θα έχουμε προβλήματα. Φαίνεται όμως ότι κινούμαστε σε μια αντίθετη κατεύθυνση. Χρέος δικό μου είναι να αξιοποιήσω αυτό το θετικό momentum, αυτήν την καλή αρχή που πιστεύω ότι έχουμε κάνει με το να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε πολύ εντατικούς ρυθμούς, ώστε η Ελλάδα πολύ σύντομα να έχει οριστικά βγει από τον φαύλο κύκλο της κρίσης. Κάνουμε μια καινούργια αρχή για να πείσουμε οριστικά και αμετάκλητα όλους στην Ευρώπη, στις διεθνείς αγορές, ότι η κρίση έχει τελειώσει και ότι έχουμε μπει σε μια καινούργια τροχιά ισχυρής ανάπτυξης. Δεν θα κουραστώ να το λέω. Θέλω η Ελλάδα να είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια. Και επειδή δυστυχώς έχουμε χάσει μεγάλο κομμάτι του οικονομικού μας πλούτου η δυνατότητα για μια γρήγορη ανάκαμψη -τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια- είναι απολύτως ρεαλιστική. Είναι μια πιθανότητα η οποία για μένα θα γίνει πράξη μέσα από τις πολιτικές τις οποίες εφαρμόζουμε.
Για το Brexit, δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο παρά μόνο να πω ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη στην πολιτική της απέναντι στην Μεγάλη Βρετανία. Υπάρχει ένα πολύ περιορισμένο χρονοδιάγραμμα στο οποίο η βρετανική Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανές εναλλακτικές για το πρόβλημα του Backstop. Είμαστε πάντα εδώ έτοιμοι να ακούσουμε, αλλά είναι βέβαιον ότι τελικά η ευρωπαϊκή γραμμή στα ζητήματα αυτά, θα είναι αρραγής και ενιαία».