Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Αποσύρεται το νομοσχέδιο που προκάλεσε μεγάλο κύμα διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ



Η ηγέτης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ανακοίνωσε επισήμως την απόσυρση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου εξαιτίας του οποίου η πρώην βρετανική αποικία έχει βυθιστεί στην χειρότερη πολιτική κρίση εδώ και δεκαετίες.

Εξαιτίας του νομοσχεδίου, το οποίο θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην κινεζική ενδοχώρα, όπου τα δικαστήρια ελέγχονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, ξέσπασαν ταραχές που θεωρήθηκαν η σοβαρότερη απειλή για τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ από το 2012 που ανέλαβε την εξουσία.

Η Κάρι Λαμ ανακοίνωσε την απόσυρση του νομοσχεδίου σε συνάντηση των φιλοκυβερνητικών βουλευτών και των αντιπροσώπων του κινεζικού νομοθετικού σώματος, του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου

Μετά την ανακοίνωση από την Κάρι Λαμ, η αεροπορική εταιρεία του Χονγκ Κονγκ «Cathay Pacific» ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι ο πρόεδρός της Τζον Σλόζαρ παραιτείται από την θέση του και θα αντικατασταθεί από τον Πάτρικ Χίλι, ο οποίος υπήρξε επί μακρόν στέλεχος του μεγαλύτερου μετόχου της Cathay Pacific, της εταιρείας Swire Pacific Ltd.

Η παραίτηση του Σλόζαρ και ο διορισμός του Χίλι θα τεθούν σε ισχύ από τις 6 Νοεμβρίου, κατά την ετήσια συνέλευση της εταιρείας.

Η παραίτηση του 63χρονου Σλόζαρ ακολουθεί εκείνη του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Ρούπερτ Χογκ τον περασμένο μήνα εξαιτίας της ανάμειξης μελών του προσωπικού της αεροπορικής εταιρείας στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Το μαζικό κύμα αμφισβήτησης γεννήθηκε στις αρχές Ιουνίου, λόγω του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων από το Χονγκ Κονγκ για να δικασθούν στην Κίνα.

Έκτοτε, οι διεκδικήσεις διευρύνθηκαν σημαντικά για να καταγγείλουν την αστυνομική βία, την υποχώρηση των ελευθεριών και τις παρεμβάσεις της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου