Την άποψη ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στους οποίους έχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει "να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή" εξέφρασε η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ακρόασής της ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείσα σχετικά με την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα ελληνικά πλεονάσματα και το κατά πόσο θα την υπερασπιστεί από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε: "Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή".
Μάλιστα, η κα Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση που αναφερόταν στην κριτική που έχει ασκήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΔΝΤ για τις πολιτικές λιτότητας, σημείωσε: "Δε θέλω να ανοίξω το Κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά ειδικά στο τελευταίο μέρος του προγράμματος το ΔΝΤ είχε εκφράσει επίσημα την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την Ελλάδα ήταν υπερβολικές, δεδομένων των δυνατοτήτων της και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο μεταξύ 1,5% και 2% μάξιμουμ", επισήμανε.
Επίσης, υπενθύμισε ότι στο επίκεντρο της αξιολόγησης του προγράμματος βρισκόταν η τρόικα και ότι "πολλές αποφάσεις ελήφθησαν από πολλούς εμπλεκόμενους", επισημαίνοντας, ωστόσο ότι επρόκειτο για μια "κοινή προσπάθεια" προκειμένου να ανταποκριθούν στην έκκληση βοήθειας από την Ελλάδα. "Αλλά είναι αλήθεια ότι υπέφερε ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας", παραδέχτηκε.
Συγχρόνως, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τους λάθος πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι το Ταμείο υποτίμησε τον αντίκτυπο του πρoγράμματος και έλαβε σχετικά μέτρα ενώ παράλληλα προσάρμοσε τους στόχους και τα μέτρα που ζητούσε.
Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι "δίκαιο" να αναφέρει κανείς ότι πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβανόταν στο πακέτο του προγράμματος δεν έχουν εφαρμοστεί, εκφράζοντας την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει και να εμβαθύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, χαιρετίζοντας παράλληλα την επιστροφή της ανάπτυξης και την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας.
Εξάλλου, η Κρ. Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόσφατη αναθεώρηση του ρόλου της ΕΚΤ στα προγράμματα σταθερότητας σημειώνοντας ότι πλέον η ΕΚΤ περιορίζει τον έλεγχό της στους τομείς που έχει αρμοδιότητα.
Το γεγονός ότι η επερχόμενη πρόεδρος της ΕΚΤ διατυπώνει ευθέως στην ακρόαση του Ευρωκοινοβουλίου την θέση που είχε και ως επικεφαλής του ΔΝΤ, ήτοι την εκτίμηση ότι είναι αντι-αναπτυξιακά τα προβλεπόμενα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα, σφραγίζει με ιδιαίτερο και σαφή τρόπο τις προθέσεις της όσον αφορά το τι πρόκειται να κάνει όταν αναλάβει επικεφαλής της ΕΚΤ την 1η Νοεμβρίου.
Όπως σχολιάζουν κοινοτικοί αξιωματούχοι η δήλωσή της αυτή, αποτελεί μία έμμεση αλλά σαφή δέσμευση, που θα επηρεάσει τη στάση της ΕΚΤ στις επικείμενες σχετικές συζητήσεις που έτσι κι αλλιώς θα ανοίξουν τόσο στο EWG όσο και στο Eurogroup πριν από τέλος του έτους.
Επίσης εκτιμάται ως ιδιαίτερα σημαντικό ότι η ίδια –παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω των πρόσφατων αποφάσεων για την παρέμβαση του ΔΝΤ στην Αργεντινή –επέλεξε να "εκτεθεί” για το άμεσο μέλλον ενώ θα μπορούσε να αποφύγει να πάρει θέση προσωρινά τουλάχιστον.
Αντιμέτωπη με προκλήσεις η Ευρωζώνη
Μιλώντας για την οικονομία της ευρωζώνης η κα Λαγκάρντ τόνισε πως αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, επομένως παραμένει απαραίτητη η διευκολυντική νομισματική πολιτική για παρατεταμένη περίοδο.
Αν και είναι απαραίτητα τα αντισυμβατικά μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, η ΕΚΤ χρειάζεται επίσης να έχει γνώση των αρνητικών παρενεργειών αυτών των μέσων, τόνισε η κα Λαγκάρντ, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επίσης, δεσμεύθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δράσει "ευέλικτα" εναντίον αυτού που η ίδια περιγράφει ως πληθωρισμό που είναι ιδιαίτερα χαμηλός, υποδηλώνοντας ότι σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Mario Draghi στο να βρίσκει τρόπους να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική εξαιρετικά χαλαρή.
Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι αντιμέτωπη με κινδύνους που κυρίως συνδέονται σε εξωτερικούς παράγοντες.
"Η ΕΚΤ χρειάζεται να ακούσει και να κατανοήσει τις αγορές –όχι να καθοδηγείται από αυτές, αλλά πρέπει να ακούσει και να κατανοήσει", τόνισε η Lagarde.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα, η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, είναι πιθανό να "κληρονομήσει" ένα βαθιά διχασμένο δ.σ. της ΕΚΤ, σε μια περίοδο που η οικονομία της ευρωζώνης πλήττεται από τις εντάσεις στο εμπόριο και τις αβεβαιότητες για το Brexit.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
capital.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου