Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Νεαρός gamer χτυπήθηκε στο κεφάλι από αδέσποτη σφαίρα, λέει ότι σώθηκε επειδή φορούσε ακουστικά


Από τις περιπτώσεις που λέμε ότι είχε "τύχη βουνό" καθώς η ιστορία ενός νεαρού gamer είναι πραγματικά απίστευτη όσο και αληθινή. Φανταστείτε να κάθεστε αμέριμνοι στο PC σας να παίζετε ή να ακούτε μουσική και από το πουθενά μια σφαίρα διαπερνά το παράθυρό σας και σας χτυπάει στο κεφάλι και να σωθείτε ως δια μαγείας επειδή φορούσατε τα ακουστικά σας. 

                                                                       Αυτή η ιστορία συνέβη πάνω κάτω στον χρήστη Enough_Dance_956, ο οποίος θέλησε να τη μοιραστεί στο Reddit με φωτογραφίες κιόλας για απόδειξη, επειδή βλέπετε η ημέρα που το ανάρτησε ήταν Πρωταπριλιά΅. Επομένως κάποιοι θα ισχυριζόντουσαν ότι πρόκειται για φάρσα ή για κάποια πλάγια διαφήμιση της Razer, αφού τα ακουστικά που φορούσε ήταν τα γνωστά Razer Kraken. 

Όπως περιγράφει ο ίδιος την στιγμή: 

Ήταν πρωί Τετάρτης στις 10.30 όταν μια αδέσποτη σφαίρα πέρασε από το παράθυρό μου και χτύπησε πάνω στα razer ακουστικά στην κορυφή του κεφαλιού μου. Εάν δεν ήταν τα ακουστικά φτιαγμένα τόσο ποιοτικά θα ήμουν ένα νεκρό παιδί ετών 18. Δε μπορώ να φανταστώ τον πόνο που θα ζούσαν οι φίλοι και οι συγγενείς μου. 

Μάλιστα προσπάθησε και να κάνει χιούμορ με την φαρδιά του τύχη:

Πρέπει να προήρθε από το άλλο τετράγωνο, ήταν αδέσποτη σφαίρα. Κάποιος με κακό σημάδι παραλίγο να με σκοτώσει την ώρα που απλά μιλούσα με τους φίλους μου. Η σφαίρα χτύπησε το παράθυρο, μετά το headset μου και αναπήδηση στον τοίχο και κατέληξε στο κρεβάτι μου πάνω. Περιμέναμε τους αστυνομικούς να έρθουν να την παραλάβουν. 

Ο νεαρός gamer από το Torrance της Καλιφόρνια μάλιστα ανήρτησε κι άλλες φωτογραφίες από το δωμάτιό του καθώς δεν τον πίστευε κανείς, με τον τοίχο όπου εξοστρακίστηκε η σφαίρα. 

Δείτε τις φωτογραφίες:





Μάλιστα η Razer απάντησε στο post του στο Reddit λέγοντας πως "χάρηκε που είναι εντάξει" και ότι θα του το αντικαταστήσει, όμως ο Καλιφορνέζος gamer απέρριψε την πρότασή τους. 


Πηγή



9 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

 


Στις 9 μονάδες είναι η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πανελλαδική έρευνα της Interview για λογαριασμό της politic.gr.



Συγκεκριμένα, η ΝΔ βρίσκεται στο 30,9%,

ο ΣΥΡΙΖΑ στο 21,9%,

το ΚΙΝΑΛ είναι στο 14,5%,

το ΚΚΕ στο 6,5%, 

η Ελληνική Λύση στο 5,1% 

και το ΜέΡα 25 στο 3,1%.



Το 51% επιθυμεί τη διενέργεια των εθνικών εκλογών με την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας σε αντίθεση με το 30% που επιθυμεί άμεσα τη διεξαγωγή εκλογών.

Ένα εύρημα της δημοσκόπησης που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι πλέον η πλειοψηφία (49%) ανησυχεί λιγότερο για τη νόσο covid-19 και μάλιστα το 64% δηλώνει πως είναι πολύ/αρκετά πιθανό να προβεί και σε τέταρτη δόση εμβολίου, αν το εισηγηθούν οι επιστήμονες.

Το μέτωπο της ακρίβειας είναι αυτό που ανησυχεί τους πολίτες και κάνει ζημιά στα ποσοστά της κυβέρνησης, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται τον Μάρτιο στο 8%, οδηγεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πολιτών –το 79% – να δηλώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές στους λογαριασμούς ενέργειας και του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων. Στον αντίποδα, μόνο το 17% προτείνει επιδότηση των λογαριασμών, ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών.

Ένα υψηλό ποσοστό της τάξης του 66% έχει περιορίσει τις αγορές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών λόγω ανατιμήσεων. Το 85% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τη θέρμανση πιο φειδωλά σε σχέση με πέρσι και το 75% χρησιμοποιεί λιγότερο το αυτοκίνητό του μετά από το ράλι των ανατιμήσεων στα καύσιμα.



Ένας ασθενής προκάλεσε τραγωδία στην κλινική covid Παπανικολάου

 


Ένας άνθρωπος βρέθηκε νεκρός μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο νοσοκομείο Παπανικολάου, στην κλινική covid.

Η Πυροσβεστική έθεσε υπό έλεγχο την φωτιά με 11 οχήματα και 30 πυροσβέστες.

Η πτέρυγα εκκενώθηκε από ασθενείς και προσωπικό, όχι μόνο από την κλινική covid αλλά και από διπλανές που είχε επεκταθεί.

Η πυροσβεστική απεγκλώβισε, 22 ασθενείς από την κλινική covid και 13 από άλλες κλινικές, 

Αιτία το τσιγάρο που άναψε ένας ασθενής δίπλα σε φιάλες οξυγόνου σε δωμάτιο νοσηλείας, και κατά πάσα πιθανότητα είναι αυτός που έχει βρεθεί νεκρός.

4 άτομα με εγκαύματα έχουν υποστεί εγκαύματα.




Η Ελλάδα απελαύνει 12 Ρώσους διπλωμάτες που κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι

 


Ραγδαίες εξελίξεις με τις κυρώσεις που υφίσταται το καθεστώς του δικτάτορα Πούτιν διεθνώς, 

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κήρυξε ανεπιθύμητους 12 διπλωμάτες της Ρωσίας.

Οι ελληνικές αρχές κηρύξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).

Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.

Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή.

Η χώρα μας δεν είναι η μόνη που απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες, καθώς από εχθές ξεκίνησε μπαράζ απελάσεων από πολλά κράτη.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη λάβει αντίστοιχα μέτρα.

Μετά την Γαλλία και την Γερμανία προχθές, η Ιταλία, η Δανία, η Σουηδία και η Ισπανία απέλασαν χθες δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες, σε μία ακόμη κίνηση διάρρηξης των σχέσεων με τη Μόσχα, μετά την αποκάλυψη των σφαγών στα περίχωρα του Κιέβου.

Αμέσως μετά την αποκάλυψη της σφαγής στην Μπούκα, η Λιθουανία ανακοίνωσε την απέλαση του Ρώσου πρεσβευτή στο Βίλνιους, απαντώντας στην στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας «κατά της κυρίαρχης Ουκρανίας και στις φρικαλεότητες που έχουν διαπραχθεί από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις».

Στις 29 Μαρτίου, το Βέλγιο ανακοίνωσε την απέλαση εντός 15 ημερών 21 ατόμων που εργάζονταν στην πρεσβεία και στο προξενείο της Ρωσίας, με την υποψία της ανάμειξης «σε επιχειρήσεις κατασκοπείας και άσκησης επιρροής που συνιστά απειλή προς την εθνική ασφάλεια».

Την ίδια ημέρα, η Ολλανδία αποφάσισε την απέλαση 17 ατόμων «διαπιστευμένων ως διπλωματών στις ρωσικές διπλωματικές αποστολές στην Ολλανδία», αλλά «μυστικά ενεργών ως πρακτόρων».

Στις 23 Μαρτίου, η Πολωνία ανακοίνωσε, μέσω του υπουργού Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι, την απέλαση 45 «Ρώσων κατασκόπων που υποδύονταν τους διπλωμάτες».

Στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών για κατασκοπεία έχουν προχωρήσει τον τελευταίο μήνα και η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Τσεχία.

Σύμφωνα με υπολογισμό του AFP, περί τους 260 Ρώσοι διπλωμάτες συνολικά είχαν απελαθεί μέχρι χθες από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.



Σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ: Μόλις 40.000 πήγαν στις κάλπες για το συνέδριο


 

Από την ώρα που έγινε και επισήμως γνωστό πόσοι ψήφισαν για να εκλέξουν τους συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου επικρατεί αναβρασμός.

Τα περί «ικανοποίησης για τη συμμετοχή» δεν αφορούν την πραγματικότητα και οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα είναι ανήσυχοι και προβληματισμένοι από το γεγονός ότι από τα περίπου 60.000 μέλη του κόμματος -μετά από καμπάνιες στην τηλεόραση και στα ΜΜΕ, μετά από καλέσματα στις τοπικές και τόσες άλλες προσπάθειες- τελικά προσήλθαν στις κάλπες περίπου 40.000 μέλη.

Για δύο λόγους.

Πρώτον, δεν μπορείς να μιλάς για τη «χειρότερη κυβέρνηση που πρέπει να φύγει», να ζητάς επιτακτικά πρόωρες εκλογές, να περιγράφεις καταστροφή και να προβλέπεις χάος και να μην μπορείς να κινητοποιήσεις ούτε τα ίδια σου τα στελέχη και τους οπαδούς σου. Με τέτοια νούμερα, η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να πείσει ότι μπορεί να είναι ο ηγέτης του αντικυβερνητικού μπλοκ πέφτει στο κενό.

 Σύγκριση

Δεύτερον, ακόμα και… θαύματα να γίνουν μέχρι τις 8 Μαΐου, που ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να αναδειχθεί αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση, όπως γίνεται στη Ν.Δ. και στο ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ, η σύγκριση των αριθμών θα είναι απογοητευτική για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κόσμο του. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον ψήφισαν για πρόεδρο της Ν.Δ. περίπου 412.000, τον Νίκο Ανδρουλάκη για πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ 207.000 (270.000 ήταν η συμμετοχή στον α’ γύρο) και τον Αλέξη Τσίπρα, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν θα τον ψηφίσουν ούτε 70.000, ή άντε 100.000; (σ.σ.: με τις καλύτερες των προβλέψεων;).

Στην Κουμουνδούρου, βεβαίως, προσπαθούν να περάσουν τα πράγματα διαφορετικά. Δίνουν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2016 τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 26.000 και είχαν ψηφίσει περίπου 13.500 στις εσωκομματικές εκλογές, ενώ σήμερα τα εγγεγραμμένα μέλη υπολογίζονται σε 61.000 και εκτιμάται πως ψήφισαν περίπου 40.000.

Και προσπαθούν να εστιάσουν στην εσωκομματική κυριαρχία Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι οι πληροφορίες που έρχονται από τις 69 Νομαρχιακές και Κλαδικές Επιτροπές, καθώς και στις συνολικά 700 οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα θα δώσουν ποσοστά άνω του 70% στις προτάσεις Τσίπρα για αλλαγή της ταυτότητας του κόμματος και εκλογή πρόεδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη. Οι «προεδρικοί» λένε ακόμα πως στις περισσότερες περιοχές, ιδιαιτέρως της επαρχίας, διεύρυναν το προβάδισμά τους, μείωσαν τη διαφορά σε «κάστρα» της «Ομπρέλας», αλλά η «Ομπρέλα» δίνει άλλη εικόνα.

Υπολογίζουν πως πήραν περίπου 30% στην επαρχία και περίπου 40% στην Αττική, προϊδεάζοντας για σκληρή μάχη στο Συνέδριο. Κυρίως, όμως, λένε ότι η συμμετοχή των μελών δεν είναι ενθαρρυντικό στοιχείο για την αποδοχή των θέσεων του κόμματος ούτε ανάμεσα στα μέλη.

Δύο απόψεις

Κάποιοι ήδη μιλούν για αποτυχία, που θα γίνει φιάσκο αν την ημέρα εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση δεν συμμετάσχουν τουλάχιστον 120.000 μέλη, ήτοι αύξηση 100% σε σύγκριση με όσους ψήφισαν για συνέδρους.

Αλλοι, όμως, δεν στέκονται στους αριθμούς και πάνε ένα βήμα παρακάτω. Λένε ότι η αντιπολίτευση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο υψηλών τόνων κι να είναι και όσο κι αν μοιάζει με την αντιπολίτευση της περιόδου 2012-2014, δεν κάνει «γκελ» στην κοινωνία, δεν κινητοποιεί ούτε εκείνους που υποστηρίζουν και στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αιχμές και απάντηση

Χθες, κατά την περιοδεία του στο Ηράκλειο, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε, μετά από αρκετό καιρό, κατά του ΚΙΝ.ΑΛ. και κατά του κ. Ανδρουλάκη, χωρίς να τους κατονομάσει. Αρχικά, ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές προς όσες δυνάμεις «αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικές» και στη συνέχεια δήλωσε: «Αν δεν ζητάς εκλογές, θέλεις να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Οι δηλώσεις αυτές, όπως και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για την οριστική αποπληρωμή και απομάκρυνση του ΔΝΤ από την Ελλάδα μετά από 12 χρόνια, κινητοποίησαν τη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία επέλεξε να μην απαντήσει ξεχωριστά στους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, αλλά να απαντήσει στο «δικομματισμό».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσαν και σήμερα το ρόλο τους ως μονομάχοι ενός αδιέξοδου για την κοινωνία δικομματισμού.

Ξεχνά ο κ. Μητσοτάκης ποιος ευθύνεται για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2004-2009 που οδήγησε τη χώρα σε συνθήκες χρεοκοπίας, αλλά και ποιοι πήραν τις δύσκολες αποφάσεις όταν ο ίδιος και η Ν.Δ. “πετροβολούσαν” από τα “Ζάππεια”. Η περιπέτεια της χώρας θα είχε τελειώσει πολύ νωρίτερα -όπως στην Πορτογαλία- αν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. δεν επένδυαν στο διχασμό.

Προσβάλλει, δε, τους Eλληνες πολίτες που σήμερα δοκιμάζονται πολλαπλώς από τις δικές του μεροληπτικές και ατελέσφορες πολιτικές και αντί πανηγυρισμών για τις δήθεν επιτυχίες της κυβέρνησης, αναμένουν μέτρα προστασίας και μόνιμους μηχανισμούς υποστήριξης του βιοτικού τους επιπέδου.

Ο κ. Τσίπρας, που επίσης ξεχνά τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή, είναι με τον κ. Μητσοτάκη πρωταθλητές στο να ζητούν εκλογές από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Μόνο που ο ελληνικός λαός πλήρωσε ακριβά τη διακυβέρνηση και των δύο. Η χώρα χρειάζεται αλλαγές που δεν μπορούν να προσφέρουν», ανέφερε η ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία


 

Το Πεντάγωνο σχεδιάζει να παραγγείλει και να στείλει στην Ουκρανία 10 drones από το νεότερο μοντέλο Switchblade, τα οποία είναι εξοπλισμένα με κεφαλές καταστροφής τεθωρακισμένων, πέρα από τις παραδόσεις των drones της λιτότερο ισχυρής εκδοχής που είχαν ήδη ανακοινωθεί. Την είδηση μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές. 

Τα νέα Switchblade - 600 είναι μέρος της επιπλέον βοηθείας στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 300 εκατ. δολαρίων, που ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο την Παρασκευή. To νέο μοντέλο των Switchblade έχει δυνατότητα πτήσεις άνω των 24 μιλίων (39 χιλιομέτρων) για 40 λεπτά πριν επιτεθεί στον στόχο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προσφέρει επίσης στην Ουκρανία επιπλέον βοήθεια, αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών συστημάτων, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, o Τζον Κέρμπι, διευκρίνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε πως πρόκειται για «ανταπόκριση στην επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας για επιπλέον αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, που έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και χρησιμοποιήθηκαν πολύ αποτελεσματικά για την άμυνα της χώρας» από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.




Οι νέες κυρώσεις στη Ρωσία


 

Αναλυτικά τα μέτρα όπως τα αναφέρει η κ. φον ντερ Λάιεν:

1. Απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, περιορίζοντας άλλη μία σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία.

2. Πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε 4 βασικές ρωσικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η VTB, η δευτερη μεγαλύτερη της χώρας.

3. Απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της ΕΕ στα ρωσικά πλοία ή στα υπό ρωσική διαχείριση και απαγόρευση οδικών μεταφορών σε διαχειριστές από Ρωσία και Λευκορωσία.

4. Περαιτέρω απαγορεύσεις εξαγωγών αξίας 10 δισ. ευρώ σε κρίσιμους τομείς: προηγμένοι ημιαγωγοί, μηχανήματα και εξοπλισμός μεταφορών.

5. Συγκεκριμένες νέες απαγορεύσεις εισαγωγών, αξίας 5,5 δισ. ευρώ.

6. Στοχευμένα μέτρα, όπως απαγόρευση συμμετοχής ρωσικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις στην ΕΕ και αποκλεισμός κάθε οικονομικής στήριξης, σε εθνικό επίπεδο ή ευρωπαϊκής ένωσης, σε ρωσικούς δημόσιους φορείς.

Τέλος, προτείνουμε επίσης περαιτέρω κυρώσεις κατά προσώπων.

Καταλήγοντας, η επικεφαλής της Κομισιόν αναφέρει ότι "επεξεργαζόμαστε επίσης πρόσθετες κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και στις εισαγωγές πετρελαίου και εξετάζουμε ορισμένες από τις ιδέες κρατών μελών, όπως φόρους ή συγκεκριμένα κανάλια πληρωμής, όπως λογαριασμό μεσεγγύησης".



Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε σωστά τον δικτάτορα Εγκληματία Πολέμου το Κρεμλίνο αντιδρά

 


Όλη η υφήλιος χαρακτηρίζει τον δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν Εγκληματία Πολέμου, και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φοβάται να τον χαρακτηρίσει όπως του πρέπει.

Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν αρέσει στο Κρεμλίνο γιατί γνωρίζει ότι ο Ρώσος δικτάτορας θα αντιμετωπίσει πολύ σύντομα την δικαιοσύνη για τα εγκλήματα του. 

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε το Κρεμλίνο, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες του Μπάιντεν «απαράδεκτες και αισχρές».

«Οι προσωπικές κατηγορίες κατά του προέδρου Πούτιν συνεχίζονται και αυτό είναι άσχημο. Θεωρούμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο και αισχρό από πλευράς του Αμερικανού προέδρου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.





Το σοκαριστικό βίντεο που έδειξε ο Ζελένσκι στον ΟΗΕ


 

Τα εγκλήματα πολέμου του δικτάτορα Πούτιν, και των ναζιστικών στρατευμάτων της Ρωσίας κατέδειξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα από ένα βίντεο που προκαλεί αποτροπιασμό και ανατριχίλα σε όλη την παγκόσμια κοινότητα. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έδειξε, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ βίντεο με πολύ σκληρά πλάνα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της προεδρεύουσας του οργάνου αυτού.

Στο σύντομο βίντεο εικονίζονταν απανθρακωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα, ακόμη και παιδιών, από το Ιρπίν, την Ντιμέρκα, τη Μαριούπολη και την Μπούτσα.

Αυτές οι εικόνες είναι «φοβερές», είπε η πρέσβειρα της Βρετανίας Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, δηλώνοντας «σκανδαλισμένη» από τα πλάνα που έδειχναν πτώματα ή μέλη των θυμάτων.

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ


Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι περίπου 11 εκατομμύρια Ουκρανοί (πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού) έχουν εκτοπιστεί. Περισσότερα από 4 εκατομμύρια έφυγαν από τη χώρα. Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, είπε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 1.430 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και 121 παιδιά. Σημείωσε όμως ότι κατά πάσα πιθανότητα οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ χαμηλότεροι από τους πραγματικούς.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, «κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», έχει συνέπειες σε 74 αναπτυσσόμενες χώρες, επηρεάζοντας 1,2 δισεκ. ανθρώπους, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την έναρξη μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η ανάλυσή μας δείχνει πως 74 αναπτυσσόμενες χώρες, με έναν συνολικό πληθυσμό 1,2 δισεκ. ανθρώπων, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και των λιπασμάτων», είπε ο Γ.Γ.




Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους, ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»

 



Στόχος του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., η αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ σε νέα ασθενοκεντρική βάση και η διασφάλιση του δικαιώματος όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε γιατρό και σε υγειονομικές υπηρεσίες. Στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου προβλέπονται:

Η καθιέρωση του Προσωπικού γιατρού για όλους τους πολίτες, που θα μπορεί να είναι και ειδικός πέραν της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας. Θα αναλαμβάνει τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και θα επιμελείται της πρόληψης και της ενημέρωσης του προσωπικού ιατρικού φακέλου των ασθενών. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής Προσωπικού γιατρού. 

Νομοθετείται υποχρέωση όλων των ιατρών που απασχολούνται σε ιδιωτικούς φορείς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ και όλων των γιατρών που εγγράφονται στην ΗΔΙΚΑ και αποκτούν το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ειδικότητες και σε περιοχές που έχουν σοβαρές ελλείψεις με part time εργασία που θα αμείβεται από συμφωνημένο τιμολόγιο αποζημίωσης.

Αναβαθμίζεται το ισχύον καθεστώς των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων και προσφέρονται στους πολίτες ιατρικές επιλογές εντός του Δημοσίου Συστήματος με καθορισμένο τιμολόγιο.

Δημιουργείται πλαίσιο συνεργασίας με Ιδιώτες για την κάλυψη των κενών του Ε.Σ.Υ.. Ειδικά στην Περιφέρεια που υπάρχουν τμήματα ιατρικής τεχνολογίας που δεν λειτουργούν ή δεν έχουν αναπτυχθεί με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η λειτουργία των Δημόσιων Δομών.

Εισάγονται ποιοτικά κριτήρια ως προς την αποζημίωση των ιδιωτών παρόχων του ΕΟΠΥΥ με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους.

Εισάγεται ποιοτικό rebate που θα αποτελεί κίνητρο για τους παρόχους να ανανεώνουν τον εξοπλισμό τους και να βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους.

Εισάγεται κλινικός έλεγχος των παρόχων Υγείας του ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο. Στο έργο αυτό θα συνδράμουν και πιστοποιημένες ελεγκτικές εταιρείες με στόχο την εξάλειψη της παραβατικότητας.



«Ελλάδα 2.0»: 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε καινοτομία και εξωστρέφεια

 


Υπεγράφη την Παρασκευή 1η Απριλίου του 2022 σύμβαση για τη διαχείριση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ - πρώην ΤΑΝΕΟ), πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ύψους 500 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να μοχλεύσουν συνολικά κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ στην Ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο της σύμβασης, θα υλοποιηθεί έργο, με τίτλο: «Ταμείο Ανάκαμψης: Equity Platform Instrument (Q-Equity & InnovateNow)», για τη δημιουργία Fund of Funds (FoF) χρηματοδότησης μετοχικού κεφαλαίου (equity) ή οιονεί μετοχικού κεφαλαίου (quasi-equity), στοχεύοντας στις πιο δυναμικές και ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και τομείς. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τη δημιουργία δύο σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία αποσκοπούν στην προώθηση και υποστήριξη των ψηφιακών τεχνολογιών και συστημάτων, την κεφαλαιακή ενίσχυση των επιχειρήσεων στη χώρα, την αύξηση της εξωστρέφειας, της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγής και της εμπορικής δραστηριότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την εν γένει στήριξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας.


Equity: Στο πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο θα διατεθούν 400 εκατ. ευρώ. Η ΕΑΤΕ θα λαμβάνει επενδυτικές αποφάσεις, βάσει χρηματοοικονομικών κριτηρίων και θα συμμετέχει, με ποσοστό έως 50%, στα επενδυτικά σχήματα.

InnovateNow: Στο δεύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο θα κατευθυνθούν 100 εκατ. ευρώ. Η ΕΑΤΕ θα λαμβάνει επενδυτικές αποφάσεις, βάσει χρηματοοικονομικών κριτηρίων και θα συμμετέχει, με ποσοστό έως 60%, στα επενδυτικά σχήματα, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την πραγματοποίηση κάθε επένδυσης σε επιλέξιμη επιχείρηση το ποσοστό της δημόσιας συμμετοχής δεν θα ξεπερνά το 50% της εν λόγω επένδυσης.

Η πρώτη εκταμίευση κεφαλαίων, ύψους 150 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση του έργου, θα γίνει εντός 20 ημερών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Συνολικά, τα 500 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν από την ΕΑΤΕ στα επενδυτικά σχήματα έως και την 30ή Ιουνίου του 2026, σύμφωνα με τα ορόσημα που έχουν εγκριθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».



Συνεχίζεται η ψηφιοποίηση υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομία

 



Με τη δυνατότητα να αιτούνται και να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, αντίγραφο από το βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων οι πολίτες, συνεχίζεται η ψηφιοποίηση υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Η εφαρμογή τέθηκε σε λειτουργία από χθες, μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η αίτηση για την έκδοση αντιγράφου πραγματοποιείται με πολύ απλό τρόπο, μέσα από την ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Καταγγελίες». Ειδικότερα, ο πολίτης συνδέεται μέσω των κωδικών Taxisnet ή με τους κωδικούς web banking και υποβάλλει την αίτηση ηλεκτρονικά, στο Αστυνομικό Τμήμα που καταγράφηκε το αδίκημα ή το συμβάν.

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, το αντίγραφο αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη θυρίδα του πολίτη, ο οποίος ταυτόχρονα ειδοποιείται με SMS και email ώστε να εντοπίσει και να αποθηκεύσει ή να εκτυπώσει το έγγραφο μέσω του my.gov.gr.

Όλα τα στοιχεία του πολίτη για την υποβολή αίτησης έκδοσης αντιγράφου από το βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων αντλούνται αυτόματα από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας.

Επιπλέον, μέσα από τις ηλεκτρονικές θυρίδες που έχουν αποδοθεί στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας εξασφαλίζεται η αμεσότητα, η ακρίβεια και η διαφάνεια όλης της διαδικασίας.

Η έκδοση αντιγράφου από το βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων έρχεται να προστεθεί στις κοινές δράσεις που σχεδιάζουν και υλοποιούν τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη για την ψηφιοποίηση υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί και ήδη παρέχονται ψηφιακά μέσω του gov.gr οι ακόλουθες υπηρεσίες:


δήλωση απώλειας ταυτότητας

ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου

δημιουργία πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας και αποθήκευσή του στο wallet του κινητού μας για ελέγχους των πιστοποιητικών σύμφωνα με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της COVID-19

Σημαντικά οφέλη επιτυγχάνονται και από την ψηφιακή επίδοση εγγράφων ποινικής δίκης που θα ισχύσει από τη νέα δικαστική χρονιά, απελευθερώνοντας 1.500 αστυνομικούς που ήταν επιφορτισμένοι με αυτό το έργο και επιστρέφουν πλέον στα φυσικά τους καθήκοντα. Περαιτέρω, σημαντική μείωση του γραφειοκρατικού βάρους της Ελληνικής Αστυνομίας επιτυγχάνεται και με την ψηφιακή έκδοση εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων, αλλά και με την ψηφιοποίηση υπηρεσιών για τις άδειες οδήγησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και συγκεκριμένα:


ανανέωση άδειας οδήγησης

αντικατάσταση άδειας οδήγησης με νέου τύπου

έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω φθοράς, κλοπής ή απώλειας.




Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάθε κρίση παρουσιάζει ευκαιρίες

 


Υπογράφηκε χθες Δευτέρα -σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα Bpifrance, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων- πρωτόκολλο συνεργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Growing Together».

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν εθνικές τράπεζες και επενδυτικά ιδρύματα της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Δανίας, με στόχο την αύξηση της ικανότητας των ευρωπαϊκών κεφαλαίων ανάπτυξης να παρέχουν χρηματοδότηση 3,3 δισ. σε τεχνολογικές εταιρείες με έδρα την Ε.Ε., στα επόμενα 3 έως 5 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία θα δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες της κάθε χώρας να επενδύουν σε κάποια από τις υπόλοιπες του σχήματος, ενισχύοντας έτσι τη διασύνδεση του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος των επιχειρήσεων.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και είχε διάλογο με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bpifrance, Nicolas Dufourcq, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα, καθώς και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που καθιστούν την Ελλάδα πόλο έλξης για επενδυτές. Ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε:

Στόχος μας είναι κάποια στιγμή, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, η τεχνολογία να συνεισφέρει το 10% στο ελληνικό Α.Ε.Π..

Κύριος στόχος μας ήταν πάντα και παραμένει η  προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, που πρέπει να οδηγείται από τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, η Αναπτυξιακή Τράπεζα ήταν ουσιαστικά ένα «κέλυφος» χωρίς πραγματικό περιεχόμενο. Σε λιγότερο από τρία χρόνια καθιερώθηκε ως μια πολύ σημαντική παρουσία στην Ελλάδα. Επίσης ως θεσμός ήταν πολύ χρήσιμος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου στηρίξαμε τις ελληνικές επιχειρήσεις για να διασφαλίσουμε την προστασία των θέσεων εργασίας. 

Θέλουμε να ενισχύσουμε περισσότερο την προστιθέμενη αξία στην αλυσίδα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τον επόμενο μήνα θα δημοσιεύσουμε το νέο νομικό μας πλαίσιο για την υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Θέλω να επισημάνω για όσους σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, ότι δεν πρόκειται μόνο ότι έχει μια σταθερή και προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις Κυβέρνηση. Δεν πρόκειται μόνο για μια χώρα που έχει φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως ο ήλιος ή ο άνεμος. Είναι επίσης μια χώρα που διαθέτει τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Κάθε κρίση λοιπόν παρουσιάζει ευκαιρίες. Και η παρότρυνσή μου, ειδικά στους ξένους επενδυτές, είναι να κοιτάξουν καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα γιατί θα βρείτε, πιστεύω, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ευκαιρίες, όπως επίσης και καταρτισμένους ανθρώπους στον τομέα των οικονομικών, αλλά και σε επίπεδο κυβέρνησης για να σας βοηθήσουν να διερευνήσετε τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά.