Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους, ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»

 



Στόχος του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., η αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ σε νέα ασθενοκεντρική βάση και η διασφάλιση του δικαιώματος όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε γιατρό και σε υγειονομικές υπηρεσίες. Στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου προβλέπονται:

Η καθιέρωση του Προσωπικού γιατρού για όλους τους πολίτες, που θα μπορεί να είναι και ειδικός πέραν της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας. Θα αναλαμβάνει τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και θα επιμελείται της πρόληψης και της ενημέρωσης του προσωπικού ιατρικού φακέλου των ασθενών. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής Προσωπικού γιατρού. 

Νομοθετείται υποχρέωση όλων των ιατρών που απασχολούνται σε ιδιωτικούς φορείς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ και όλων των γιατρών που εγγράφονται στην ΗΔΙΚΑ και αποκτούν το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ειδικότητες και σε περιοχές που έχουν σοβαρές ελλείψεις με part time εργασία που θα αμείβεται από συμφωνημένο τιμολόγιο αποζημίωσης.

Αναβαθμίζεται το ισχύον καθεστώς των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων και προσφέρονται στους πολίτες ιατρικές επιλογές εντός του Δημοσίου Συστήματος με καθορισμένο τιμολόγιο.

Δημιουργείται πλαίσιο συνεργασίας με Ιδιώτες για την κάλυψη των κενών του Ε.Σ.Υ.. Ειδικά στην Περιφέρεια που υπάρχουν τμήματα ιατρικής τεχνολογίας που δεν λειτουργούν ή δεν έχουν αναπτυχθεί με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η λειτουργία των Δημόσιων Δομών.

Εισάγονται ποιοτικά κριτήρια ως προς την αποζημίωση των ιδιωτών παρόχων του ΕΟΠΥΥ με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους.

Εισάγεται ποιοτικό rebate που θα αποτελεί κίνητρο για τους παρόχους να ανανεώνουν τον εξοπλισμό τους και να βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους.

Εισάγεται κλινικός έλεγχος των παρόχων Υγείας του ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο. Στο έργο αυτό θα συνδράμουν και πιστοποιημένες ελεγκτικές εταιρείες με στόχο την εξάλειψη της παραβατικότητας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου