Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Ανεύθυνες δηλώσεις ενός επικίνδυνου υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ

 


Ο Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε χθες, Σάββατο, τους ευαγγελικούς χριστιανούς και όσους έχουν... όπλα, να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες του Νοεμβρίου για να τον ψηφίσουν, παρουσιάζοντας τον εαυτό του σαν σταυροφόρο που υπερασπίζεται τη θρησκευτική ελευθερία.

«Ευαγγελικοί και χριστιανοί δεν ψηφίζουν όσο θα έπρεπε», υποστήριξε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στο συνέδριο της ΜΚΟ Faith and Freedom Coalition.

Μάλιστα, τους προέτρεψε να πάνε να ψηφίσουν τώρα που είναι υποψήφιος, αναφέροντας πως δεν τον ενδιαφέρει τι θα κάνουν μετά από μία 4ετία, αφού αν εκλεγεί δεν θα έχει δικαίωμα για τρίτη θητεία.

«Πηγαίνουν στην εκκλησία κάθε Κυριακή, αλλά δεν ψηφίζουν. Πρέπει να φροντίσουμε να ψηφίσουν αυτήν τη φορά», είπε ο Τραμπ και αστειευόμενος συμπλήρωσε: «Σε τέσσερα χρόνια, δεν είστε υποχρεωμένοι να ψηφίσετε, εντάξει; Σε τέσσερα χρόνια, μην ψηφίσετε. Δεν με νοιάζει» είπε.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε τους ευαγγελικούς υποστηρικτές του, οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εκλογική νίκη του το 2016, ότι θα υπερασπιστεί τα πιστεύω τους. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε θέματα που έχουν απήχηση σε αυτό το κοινό – όπως είναι οι αμβλώσεις, η οπλοκατοχή και το μεταναστευτικό.

Αναφορικά με τις αμβλώσεις, χαιρέτισε την ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την ακύρωση της ομοσπονδιακής εγγύησης του δικαιώματος στην άμβλωση, που έδωσε εκ νέου στις αρχές κάθε πολιτείας ελευθερία να νομοθετούν σε αυτό το ζήτημα.

Στους κατόχους όπλων είπε: «Έχετε όπλο; Θέλετε να κρατήσετε το όπλο σας; Πηγαίνετε να ψηφίσετε!», υποστηρίζοντας ότι τα δικαιώματά τους ήταν «υπό πολιορκία».

Για το μεταναστευτικό δεσμεύτηκε πως, εφόσον εκλεγεί, θα ξεκινήσει «τη μεγαλύτερη επιχείρηση απέλασης» μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι οι Δημοκρατικοί του νυν προέδρου των ΗΠΑ και αντιπάλου του στις εκλογές του Νοεμβρίου, Τζο Μπάιντεν, προσπαθούν να «φιμώσουν» τους χριστιανούς. «Δεν θέλουν να ψηφίσετε, για αυτό πρέπει να ψηφίσετε», είπε. «Αν ψηφίσετε, δεν μπορούμε να χάσουμε», ισχυρίστηκε και επευφημήθηκε από το πλήθος.



Αυξήθηκαν κατά 25% οι οφειλέτες στην ΑΑΔΕ σε ένα μήνα

 



Κατά 917.477 ή 24,6% αυξήθηκαν μέσα σε ένα μήνα οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία. Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα τον Απρίλιο ανήλθαν σε 4.645.591 ΑΦΜ έναντι 3.728.114 ΑΦΜ τον Μάρτιο.

Ταυτόχρονα οι τρέχοντες φόροι που έμειναν απλήρωτοι προς την εφορία μέσα στο 2024 αυξήθηκαν κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ, από τα 2,269 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους, σε 2,582 δισ. τον Απρίλιο. Ενώ αν προστεθούν και οι μη φορολογικές κατηγορίες ληξιπρόθεσμων οφειλών τότε τα νέα χρέη αυξάνονται κατά 500 εκατ. ευρώ, από 2,546 δισ στα 2,944 δισ ευρώ.

H εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην μη πληρωμή ΕΝΦΙΑ αλλά και του ΦΠΑ, καθώς παρατηρείται αύξηση άνω του 150% σε σχέση με πέρυσι.

Παρά την αύξηση ληξιπρόθεσμων χρεών και οφειλετών, το πλήθος των ΑΦΜ με χρέη άνω των 500 ευρώ στα οποία «δύναται» η ΑΑΔΕ να εφαρμόσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης παραμένει σταθερό ή και περιορίστηκε ελαφρώς, από 2.134.628 σε 2.112.705 ΑΦΜ σε ένα μήνα. Ωστόσο οι φορολογούμενοι μειώθηκαν μάλλον όχι επειδή πλήρωσαν και γλίτωσαν, αλλά γιατί μεταφέρθηκαν στην κατηγορία των οφειλετών στους οποίους ασκήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και το ποσοστό τους αυξήθηκε, σε 71,95% του συνόλου, από το 70,87% τον Μάρτιο.

Συνολικά στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν από 106,6 δισ. σε 107,057 δισ. ευρώ με το πραγματικό ληξιπρόθεσμο να εκτιμάται στα 80,731 δισ. ευρώ καθώς όλα τα υπόλοιπα θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης. Έναντι αυτών, στο α΄τετράμηνο η ΑΑΔΕ εισέπραξε ληξιπρόθεσμα χρέη 3,1 δισ. ευρώ.



Χρύσοχοΐδης: 336 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία στην Κρήτη το πρώτο 5μηνο

 


Συγχαρητήρια στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη για την αποτελεσματικότητά της έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά από σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν αξιωματικοί, διοικητές ΑΤ και των Τμημάτων Ασφαλείας, της Τροχαίας αλλά και οι υπεύθυνοι των Γραφείων Ανηλίκων και Ενδοοικογενειακής Βίας στο νησί.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που στην Κρήτη μέσα στο πρώτο 5μηνο του 2024, έφτασαν τα 498, ενώ έγιναν, όπως τόνισε, 338 συλλήψεις.

«Έχουν αναδειχθεί από την Αστυνομία, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, μία σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις που προστατεύουν πρώτα απ' όλα τις γυναίκες θύματα της ενδοοικογενειακής βίας» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης συμπληρώνοντας ότι το αισιόδοξο είναι ότι αρχίζουν να «ανοίγουν στόματα» και τέτοια περιστατικά βίας να καταγγέλλονται.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι η Ελληνική Αστυνομία με το κοινωνικό πρόσωπο που επιδεικνύει, προστατεύει και σώζει ανθρώπινες ζωές» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος πρόσθεσε ότι από τα δύο γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούσαν στο νησί, ήδη υπάρχουν τέσσερα -ένα στον κάθε νομό- που καλύπτουν τις ανάγκες της Κρήτης, «από τις πιο ορεινές περιοχές, μέχρι και τα αστικά κέντρα». Παράλληλα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας , επισήμανε ότι με επίκεντρο την ασφάλεια των θυμάτων, σε συνεννόηση και με την αρμόδια υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, αυτό που επιχειρείται είναι, να πολλαπλασιαστούν οι δομές φιλοξενίας γυναικών και παιδιών, θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στη βία των ανηλίκων, για την οποία είπε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί, με την παρουσία της αστυνομίας και σε σημεία που συγκεντρώνονται νέοι, μιλώντας για μείωση των περιστατικών κατά 20%.

«Αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα προκειμένου δώσουμε μια συντριπτική απάντηση» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια σε αυτό το θέμα γίνεται σε συνδυασμό με τις διατάξεις για το μπούλινγκ που εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία.

Με επίκεντρο την Τροχαία, ανέφερε ότι στόχος είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και η βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς, σχολιάζοντας ότι στην Κρήτη συγκεκριμένα καταγράφεται αύξηση 250% στη βεβαίωση παραβάσεων.

«Το επόμενο βήμα είναι να ενισχύσουμε τις δυνάμεις της Τροχαίας, έτσι ώστε να μπορέσει να αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στους δρόμους του νησιού, αλλά και σε όλη τη χώρα» πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν ξεκάθαρος και σε ό,τι αφορά την αθλητική βία, μιλώντας για τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες και μετά την ψήφιση του αθλητικού νόμου.

«Εγκληματικές ομάδες είναι παντού, κινούνται παντού και η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει μέτρα» είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «η χρονιά έκλεισε πολύ καλά» ωστόσο η προσπάθεια «είναι μαραθώνιος και θα συνεχίσουμε τον αγώνα έτσι ώστε να έχουμε ασφαλή γήπεδα, ασφαλείς εκδηλώσεις στους αθλητικούς χορούς και κάθε μέρα όλο και περισσότεροι γονείς, να προστίθενται μαζί με τα παιδιά τους ως θεατές, για διασκέδαση στα γήπεδα».

Σε ό,τι αφορά το οργανωμένο έγκλημα αναφέρθηκε στην ίδρυση της νέας υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, που θα έχει πανελλαδική εμβέλεια και θα λειτουργήσει το φθινόπωρο.

«Θα ξεκινήσουμε με πολύ εξειδικευμένο προσωπικό, με άριστους αξιωματικούς, με αφοσιωμένους επαγγελματίες και με σύγχρονες μεθόδους, με στόχο να καταπολεμήσουμε μία ασθένεια που χτυπάει την κοινωνία και την οικονομία, που είναι το οργανωμένο έγκλημα».

Παράλληλα ο κ. Χρυσοχοΐδης με φόντο την ζωοκλοπή στο νησί και με στόχο όπως τόνισε να παταχθεί το φαινόμενο, ανέφερε ότι « θα βελτιωθεί περαιτέρω η νομοθεσία», ενώ σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί και σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα είπε πως «η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος θα είναι παρούσα και στην Κρήτη».



Σιβηρία: Βρέθηκε λύκος μετά από 44.000 χρόνια σε εξαιρετική κατάσταση

 



Το εύρημα παρέχει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για τη μελέτη της βιοτικής χλωρίδας της Πλειστοκαινικής περιόδου.

Μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη προέκυψε στη Σιβηρία: ένας αρχαίος λύκος με άγρια εμφάνιση και τα τρομακτικά του δόντια ανέπαφα, αποκαλύφθηκε μετά από 44.000 χρόνια. Το εξαιρετικό αυτό εύρημα έγινε στη Γιακουτία, στην ανατολική Ρωσία, και έχει γοητεύσει τους ειδικούς παγκοσμίως λόγω της εξαιρετικής διατήρησής του.

Ο ενήλικος αρσενικός λύκος, που βρέθηκε με εκπληκτικά διατηρημένη γούνα, οστά, όργανα και δόντια, μελετάται επί του παρόντος στο Εργαστήριο του Μουσείου Μαμούθ του Βορειοανατολικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου στο Γιακούτσκ. Το εν λόγω ίδρυμα είναι γνωστό για την έρευνά του σε λείψανα που έχουν διατηρηθεί στον μόνιμο παγετό και ο λύκος υποβάλλεται σε αυτοψία για να αποκαλυφθούν περισσότερα για τη ζωή του και το περιβάλλον στο οποίο ζούσε.

Το permafrost, ένας τύπος εδάφους που παραμένει μόνιμα παγωμένο ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να παραμείνει παγωμένο για χιλιάδες χρόνια. Λειτουργεί ως φυσικός καταψύκτης, εμποδίζοντας την αποσύνθεση της οργανικής ύλης. Αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό του μόνιμου παγετού έχει οδηγήσει σε μερικά από τα πιο πλήρη αρχαία λείψανα που έχουν βρεθεί ποτέ, και η ανακάλυψη του λύκου έρχεται να προστεθεί σε αυτό το αξιοσημείωτο αρχείο.

Ο λύκος ανακαλύφθηκε το 2021 από ντόπιους κοντά στον ποταμό Tirekhtyakh στην περιοχή Abyi της Yakutia, η οποία είναι γνωστή ως η ψυχρότερη περιοχή της Ρωσίας. Ήταν θαμμένος σε βάθος περίπου 39 μέτρων στο μόνιμο πάγο, ένα περιβάλλον που εξασφάλισε την εξαιρετική του διατήρηση.

Το εύρημα αυτό παρέχει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για τη μελέτη της βιοτικής χλωρίδας της Πλειστοκαινικής περιόδου, προσφέροντας πληροφορίες για το περιβάλλον και τη διατροφή των αρχαίων λύκων. Η συνεχιζόμενη ανάλυση στο Εργαστήριο του Μουσείου Μαμούθ αναμένεται να αποδώσει ανεκτίμητες πληροφορίες, ρίχνοντας φως σε μια εποχή που από καιρό γοητεύει επιστήμονες και ιστορικούς.


Πηγή



Οργισμένες αντιδράσεις μετά τη δήλωση ότι η Δύση «προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν» στην Ουκρανία

 


Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Βρετανίας Reform UK, δήλωσε ότι η διεύρυνση προς ανατολάς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προκάλεσε την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Τα σχόλιά του, που διατυπώθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης στο BBC, η οποία προβλήθηκε αργά χθες το βράδυ, προκάλεσαν έντονες επικρίσεις από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα στη Βρετανία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Ιουλίου στις οποίες το κόμμα του Φάρατζ αναμένεται να συγκεντρώσει εκατομμύρια ψήφους.

Ο Φάρατζ είπε ότι εμμένει στις θέσεις του που είχε διατυπώσει λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 όταν είχε αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η κίνηση αυτή ήταν «συνέπεια της διεύρυνσης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε προβλέψει πόλεμο με την Ουκρανία ήδη από το 2014.

Πρώην ευρωβουλευτής ο Φάρατζ είπε ακόμη: «Θα σας πω κάτι που δεν γνωρίζετε, ύψωσα την φωνή μου μέσα στο ευρωκοινοβούλιο το 2014 και είπα, επί λέξει: ''Θα γίνει πόλεμος στην Ουκρανία''. Γιατί το είπα αυτό; Ηταν προφανές σε εμένα ότι η διαρκής προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έδινε λόγο σε αυτόν τον άνθρωπο να πει στον ρωσικό λαό ''έρχονται εναντίον μας'' και να πάει σε πόλεμο. Εμείς προκαλέσαμε αυτόν τον πόλεμο...φυσικά είναι λάθος του (Πούτιν)-έχει χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία αυτό που κάναμε».

Ερωτηθείς στην εκπομπή Panorama Interviews του BBC ποιά είναι η γνώμη του για τον Πούτιν ο Φάρατζ απάντησε: «Είπα ότι τον αντιπαθώ ως άτομο, αλλά ότι τον θαυμάζω ως πολιτικό διαχειριστή γιατί έχει καταφέρει να πάρει τον έλεγχο της διακυβέρνησης της Ρωσίας».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι ο Φάρατζ είναι «απολύτως λάθος» και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της σε κίνδυνο.

Ο σκιώδης υπουργός Άμυνας των Εργατικών, Τζον Χίλεϊ, χαρακτήρισε επονείδιστα τα σχόλια του Φάρατζ και τον ίδιο «υπερασπιστή του Πούτιν».

Αργότερα ο Φάρατζ ανήρτησε στο Χ: «Ο Πούτιν έκανε λάθος που εισέβαλε σε μια κυρίαρχη χώρα και η ΕΕ έκανε λάθος που επεκτάθηκε προς ανατολάς. Οσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο πιο κοντά θα είμαστε στον τερματισμό του πολέμου και στην εδραίωση της ειρήνης».

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι σχολίασε στο Χ: «(Είναι) Απλώς ο Φάρατζ να αντηχεί την άθλια αιτιολόγηση του Πούτιν για την βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία».


Πηγή



Απολύθηκαν 4 δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

 



Άλλοι τέσσερις δικαστές απολύθηκαν από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, λόγω των υπέρμετρων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων που σε κάποια μάλιστα περίπτωση οι καθυστερήσεις σε 241 υποθέσεις έφτασαν τα 4 έτη και 5 μήνες.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, στο πλαίσιο πάταξης του φαινομένου των μεγάλων καθυστερήσεων, εντατικοποίησε τις παραπομπές συναδέλφων της, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης έως σήμερα που συνέχισε την ίδια τακτική η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, έχουν απολυθεί συνολικά 32 δικαστές και εισαγγελείς, μέσα σε μια τριετία.

Τώρα, την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υπό την πρόεδρό της Ιωάννα Κλάπα και με τη συμμετοχή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, την απασχόλησε το ερώτημα της οριστικής παύσης δικαστών, για ανεπάρκεια άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος, λόγω των πολλών και μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κατά την τελευταία Πειθαρχική Ολομέλεια απολύθηκαν ένας Εφέτης Θεσσαλονίκης, δύο πρόεδροι Πρωτοδικών Αθηνών, μια Πρωτοδίκης Αθηνών, ενώ αναβλήθηκε η υπόθεση ενός αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, ομόφωνα παύθηκε πρόεδρος Πρωτοδικών, παρά το γεγονός όπως επισήμανε η εισηγήτρια αρεοπαγίτης Ευαγγελία Γιακουμάτου, ότι «είχε τα τυπικά προσόντα για μια καλή πορεία στο δικαστικό σώμα, καθώς είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Αστικό Δίκαιο και γνωρίζει καλά την αγγλική γλώσσα, από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του εμφάνιζε σημαντική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, η οποία με την πάροδο του χρόνου επιδεινώθηκε».

Ο αριθμός των καθυστερήσεων κυμαινόταν αρχικά από 114 έως 241 υποθέσεις, αλλά οι καθυστερήσεις κορυφώθηκαν με την πάροδο του χρόνου σε σημείο να εκκρεμούν σήμερα στα χέρια του 241 υποθέσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών εδώ και 4 έτη και 5 μήνες.

Ακόμη, εκκρεμούσαν 10 υποθέσεις για τις οποίες του απέστειλε έγγραφα η κυρία Κλάπα με τα οποία του έτασσε προθεσμίες για ολοκλήρωση των υποθέσεων αυτών. Παρ΄ όλα αυτά, συμμορφώθηκε στις προθεσμίες αυτές μόνο ως προς τις 4 υποθέσεις, ενώ ακόμα παραμένουν σε εκκρεμότητα οι υπόλοιπες 6.

Όπως επισήμανε η κυρία Γιακουμάτου, οι υπέρμετρες εξακολουθητικού χαρακτήρα καθυστερήσεις εμφανίστηκαν από την αρχή της σταδιοδρομίας του και για το λόγο αυτό υπήρξαν κατ΄ επανάληψη γραπτές αναφορές, όπως και προφορικές διαμαρτυρίες τόσο από δικηγόρους όσο και από πολίτες. Όμως, παρ΄ όλα αυτά έδειχνε αδιαφορία στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Μάλιστα, η εισηγήτρια επισήμανε, ότι δεν έχει συναίσθηση των βασικών υποχρεώσεών του ως δικαστικού λειτουργού και βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μόνιμο υπηρεσιακό αδιέξοδο, δεν παράγει σχεδόν καθόλου ή παράγει ελάχιστο δικαστικό έργο και επιβαρύνει επανειλημμένως συναδέλφους του. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι από ένα σημείο και μετά δεν χρεωνόταν υποθέσεις, προκειμένου να καλύψει τις καθυστερήσεις του.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η συμπεριφορά του δεν οφείλεται σε αδιαφορία αλλά σε οικογενειακά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε, σε προσωπικά προβλήματα υγείας του, όπως είναι καταρράκτης και στα δύο μάτια και στον μεγάλο όγκο υποθέσεων που χρεώθηκε.

Τελικά, με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας παύθηκε οριστικά από το δικαστικό σώμα.

Δεύτερη απόλυση πρόεδρου Πρωτοδικών

Δεύτερη πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών κατά πλειοψηφία παύθηκε οριστικά λόγω των μεγάλων αδικαιολόγητων καθυστερήσεων επί σειρά ετών τις οποίες είχε εμφανίσει από την είσοδό της στο δικαστικό σώμα.

Οι καθυστερήσεις που παρουσίαζε ήταν κυμαίνομες ανά δικαστικό έτος και ξεκινούσαν από 100 υποθέσεις έως 143.

Παράλληλα, υπήρξαν γραπτές αναφορές πολιτών, όπως και προφορικές διαμαρτυρίες για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων. Μάλιστα, σε μια αναφορά οι πολίτες σημείωναν ότι κατ΄ επανάληψη δεσμευόταν να εκδώσει την απόφασή τους, αλλά όταν έφτανε ο υποσχόμενος χρόνος, δεν εξέδιδε την απόφαση και μετέφερε το χρόνο έκδοσης σε μεταγενέστερο χρόνο, τον οποίο και πάλι δεν τηρούσε.

Η ίδια επικαλέστηκε σοβαρά προβλήματα υγείας στενών συγγενών της (συζύγου, πατέρα, μητέρας και αδελφής) τα οποία συνέβαλαν στις καθυστερήσεις.

Η εισηγήτρια της υπόθεσης αρεοπαγίτης Γεωργία Κατσιμαγκλή πρότεινε την οριστική παύση της, πρόταση η οποία έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από την Πειθαρχική Ολομέλεια.

Οριστική παύση σε Πρωτοδίκη

Στα χέρια της εκκρεμούν σήμερα 224 υποθέσεις, ενώ της είχαν αφαιρεθεί 111 υποθέσεις λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει συναδέλφους με τις δικογραφίες που αφαιρέθηκαν.

Σε βάρος της λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων είχαν υποβληθεί κατ΄ επανάληψη αναφορές τόσο από δικηγόρους όσο και από πολίτες που ζητούσαν την επίσπευση έκδοσης των αποφάσεων τους.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, ότι εκδίκαζε μικρό αριθμό υποθέσεων αρμοδιότητας Μονομελούς Πρωτοδικείου. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι επί 570 υποθέσεων που εισήχθησαν προς εκδίκαση μόνο τις 320 δίκασε και ανέβαλε τις 250. Ακόμη, της είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή στέρησης μισθού 25 ημερών και επίπληξη.

Η ίδια, μεταξύ των άλλων, επικαλέστηκε ότι όταν ήταν στο Εργατικό Τμήμα το 2019-2020 είχε ήδη δημιουργήσει κυλιόμενη εκκρεμότητα, την οποία επιχείρησε μεν να μειώσει καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες, πλην όμως κατά τη χρονική εκείνη περίοδο αλλά και το 2021 επιβαρύνθηκαν οι οικογενειακές της υποχρεώσεις, λόγω του κλεισίματος των σχολείων, εξαιτίας της πανδημίας, με αποτέλεσα να επωμισθεί εκείνη όλο τα βάρος της φροντίδας των δυο ανήλικων παιδιών της, χωρίς να έχει οποιαδήποτε βοήθεια τόσο από τον σύζυγό της, ο οποίος εργαζόταν καθημερινά πρωί και απόγευμα, όσο από συγγενείς της.

Η εισηγήτρια αρεοπαγίτης Μαρουλίω Δαβίου, επισήμανε, μεταξύ των άλλων, ότι η εν λόγω Πρωτοδίκης δεν έχει συναίσθηση των βασικών υποχρεώσεών της και βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μόνιμο υπηρεσιακό αδιέξοδο, δεν παρέχει σχεδόν καθόλου ή ελάχιστο δικαστικό έργο, επιβαρύνει επανειλημμένως τους συναδέλφους της, οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Η Ολομέλεια έκανε δεκτή την εισήγηση της κυρία Δαβίου και απέλυσε οριστικά την Πρωτοδίκη.

Τέλος, με συνοπτικές διαδικασίες η Ολομέλεια οριστικοποίησε την απόλυση γυναίκας εφέτη λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας.



Αυτός είναι ο Αλβανός που συνελήφθη για την δολοφονία ιερόδουλης το 1999 στην Ιταλία

 



Για φόνο στην Ιταλία το 1999 με θύμα την ιερόδουλη από τον Ισημερινό, Μπέτι Ραμίρεζ, είχε καταδικαστεί, σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης ο 48χρονος Αλβανός κακοποιός που συνελήφθη χθες Παρασκευή στα Ιωάννινα καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του 2021 των ιταλικών αρχών, για τα αδικήματα του φόνου και της σοβαρής σωματικής βλάβης.

Ο 48χρονος Αλβανός κακοποιός είχε καταδικαστεί το 2011 σε κάθειρξη 22 ετών και 8 μηνών.

Όπως μεταδίδουν αλβανικά μέσα ενημέρωσης το φονικό με θύμα την ιερόδουλη είχε σημειωθεί στις 9 Δεκεμβρίου 1999.

Κατά τις ίδιες πηγές οι δράστες ήταν τρεις και είχαν βιάσει, βασανίσει και τελικά πνίξει τη γυναίκα ως ένδειξη δύναμης για να προσπαθήσουν να γίνουν δεκτοί από οικογένεια της μαφίας στην Πιατσέντζα.

Ο ένας εξ αυτών φέρεται, μάλιστα, να κάλεσε στο τηλέφωνο την αδερφή της γυναίκας για να της περιγράψει τις αποτρέπαιες πράξεις σε βάρος της Ραμίρεζ.

Το πτώμα της Ραμίρεζ εντοπίστηκε τον Φεβρουάριου του 2000 ενώ από τους τρεις δράστες, ο ένας εντοπίστηκε και συνελήφθη το 2006 στις ΗΠΑ και ο δεύτερος συνελήφθη στο Βέλγιο.



Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές σε Νέα Σμύρνη, Σύρο και Δράμα


 


Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η Πυροσβεστική, για φωτιές που ξέσπασαν σε Νέα Σμύρνη Αττικής, Σύρο και Δράμα. 

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αναφέρει: 

«Συνελήφθη 21 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ. Αθηνών, αλλοδαπή, για πυρκαγιά που προκλήθηκε σε ύπαιθριο χώρο, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στον Δήμο Νέας Σμύρνης, στην Αττική και ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος εισαγγελέας. Συνελήφθη 22 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Κυκλάδων, ημεδαπός, για πυρκαγιά που προκλήθηκε κατά την εκτέλεση θερμών εργασιών εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Μύτικας του Δήμου Ερμούπολης, στη νήσο Σύρο και ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Συνελήφθη  22 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Δράμας, ημεδαπός, για πυρκαγιά που προκλήθηκε κατά την εκτέλεση γεωργικών εργασιών εντός αγροτικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Καλλιφύτου του Δήμου Δράμας και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 2.668,35Euro»



Συνελήφθησαν 13 επιβαίνοντες της θαλαμηγού που έβαλαν φωτιά στην Ύδρα

 


«Είδα μία λάμψη» κατέθεσε ο κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφους στο Λιμεναρχείο Ύδρας, για τη φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Παρασκευής (21/6) στην Ύδρα.

Ο κυβερνήτης δεν έκανε καμία αναφορά για βεγγαλικά. Αντιθέτως, κατέθεσε ότι άκουσε έναν θόρυβο από τον διπλανό όρμο και πως είδε μία λάμψη. Και στον διπλανό όρμο ήταν μόνο το σκάφος «Περσεφόνη», το 13μελές πλήρωμα του οποίου συνελήφθη, και το σκάφος κατασχέθηκε.

το σκάφος υπέδειξε με καταγγελία του στο Λιμεναρχείο της Υδρας καπετάνιος παραπλέοντος πλοίου το βράδυ της Παρασκευής.

Το Λιμεναρχείο Ύδρας, σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέγραψε το βράδυ της Παρασκευής (21/6) ποια σκάφη ήταν στο λιμάνι. Κατά τη διάρκεια, της διαδικασίας αυτής, ο κυβερνήτης, ο οποίος δεν πήγε αυτοβούλως στις Αρχές, ενημέρωσε για τον θόρυβο και τη λάμψη.

Νωρίτερα, συνελήφθησαν από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, του Πυροσβεστικού Σώματος, 13 μέλη του πληρώματος, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς στη δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα Κυριακή (23/6) ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.



Η ανακοίνωση από την Πυροσβεστική:

Συνελήφθησαν σήμερα, 22 Ιουνίου 2024, από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς (13) ημεδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες, χθες, 21 Ιουνίου 2024. Οι προαναφερόμενοι θα οδηγηθούν αύριο το πρωί ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Στη Βουλιαγμένη κατέπλευσε το μεσημέρι του Σαββάτου (22/6) το τουριστικό ενοικιαζόμενο σκάφος «Περσεφόνη» για το οποίο υπάρχουν καταθέσεις στις λιμενικές αρχές της Ύδρας ότι από αυτό έπεσαν τα πυροτεχνήματα που προκάλεσαν τη φωτιά το βράδυ της Παρασκευής. Όπως πληροφορείται το protothema.gr από καλά ενημερωμένες πηγές, το σκάφος ονόματι «Περσεφόνη» ήταν ναυλωμένο από υπηκόους Καζακστάν. Το τουριστικό σκάφος είχε νοικιάσει παρέα 17 ατόμων.

Αμέσως μετά τον κατάπλου του σκάφους στην μαρίνα της Βουλιαγμένης, επιλήφθηκε το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής. Σε αυτό κατέθεσαν όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα του σκάφους. Η Πυροσβεστική αρχικά ζήτησε τη σύμβαση ενοικίασης του σκάφους και αυτό για να ξακαθαριστεί αν ο ιδιοκτήτης του γνώριζε για τα πυροτεχνήματα ή όχι.

Στη συνέχεια διερευνήθηκε αν υπήρχε άδεια για τα πυροτεχνήματα, από ποιον αγοράστηκαν και πότε, αν υπήρχε άδεια για τη ρίψη τους (κάτι που αποκλείεται δεδομένων των ειδικών συνθηκών που επικρατούν αυτές τις ημέρες στη χώρα), κ.α.

«Μας προκαλεί αγανάκτηση ότι κάποιοι τόσο ανεύθυνα ρίχνουν πυροτεχνήματα σε πευκοδάσος» δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης.

Ο ίδιος, μάλιστα, είπε ότι ο δήμος θα κινηθεί αστικά κατά αυτών που προκάλεσαν τη φωτιά όταν αυτοί εντοπιστούν από τις αρχές. «Είμαστε στο πικ της τουριστικής περιόδου καλό είναι να είνα όλοι υπεύθυνοι για το τι κάνουν» πρόσθεσε ο δήμαρχος Ύδρας μιλώντας στην ΕΡΤ.




Σε μια ώρα οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Κερατέα

 


Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε, και με μία αποτελεσματική πυροσβεστική, σβήνουν φωτιές σε όλη την Ελλάδα.

Στην Αττική η φωτιά που ξέσπασε στην Κερατέα και όχι τυχαία όπως οι περισσότερες φωτιές, αργά το βράδυ του Σαββάτου οριοθετήθηκε μέσα σε μια ώρα, όπως περιέγραψε σε ανάρτήση του στο Χ ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ στην Άνδρο η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι επίσης δεν έχει ενεργό μέτωπο.

Στη Ροδόπη, στην περιοχή Ασκητές στις Σάπες, οι πυροσβέστες που βρίσκονται στην περιοχή επιχειρούν για να αντιμετωπίσουν διάσπαρτες εστίες που συνεχίζουν να καίνει στη δασική έκταση στην οποία εκδηλώθηκε η φωτιά.

Με διάσπαρτες εστίες παλεύουν οι πυροσβέστες και στο μεγάλο μέτωπο της Αχαΐας που πέρασε στην Ηλεία προκαλώντας καταστροφές σε σπίτια και καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό για τις φωτιές που εκδηλώθηκαν την Παρασκευή σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου έχουν καταγραφεί συνολικά 20 σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Από αυτά 10 είναι στην Ηλεία και την Αχαΐα και άλλα 10 στο Κρανίδι και τη Μεγαλόπολη.

Πολύ υψηλός παραμένει και σήμερα Κυριακή ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για την Αττική και την Εύβοια σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε ανάρτησή του στο Χ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου συνεχάρη τις δυνάμεις της πολιτικής προστασίας για τη μάχη που έδωσαν το προηγούμενο 24ωρο.

Ο κ. Κικίλιας έγραψε «λίγο πριν το τέλος της ημέρας, οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας κέρδισαν άλλη μια σκληρή μάχη. 120 πυροσβέστες με 38 οχήματα, 4 ομάδες δασοκομάντος και πλήθος εθελοντών πυροσβεστών με υδροφόρα οχήματα κατάφεραν μέσα στη νύχτα, και χωρίς να έχουν την πολύτιμη συνδρομή των εναέριων μέσων, να περιορίσουν τη #φωτιά στην #Κερατέα μέσα σε μόλις 1 ώρα».

«Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας αντιμετώπισαν σήμερα άμεσα 3 ακόμη επικίνδυνες πυρκαγιές στην Αττική, ενώ κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προστατέψουν σπίτια, ανθρώπινες ζωές και δάση σε Εύβοια, Άνδρο, Πελοπόννησο και Έβρο. Συγχαρητήρια σε όλους!» συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας.