Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Εκρηκτικούς μηχανισμούς έτοιμους για τρομοκρατικές ενέργειες είχαν οι αντιεξουσιαστές στην κατάληψη Θεσσαλονίκης



Σε εξέλιξη βρίσκεται, από νωρίς σήμερα το πρωί, αστυνομική επιχείρηση, παρουσία δικαστικού λειτουργού, σε κτίριο, ιδιοκτησίας Α.Π.Θ., που τελούσε υπό κατάληψη (Terra Incognita) από το Φεβρουάριο του 2004, στη συμβολή των οδών Τάσκου Παπαγεωργίου και Ολύμπου.

Μέχρι τώρα βρέθηκαν στους χώρους του κτιρίου και κατασχέθηκαν πληθώρα υλικών, όπως :

δοχεία με εύφλεκτο υλικό,

αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί

γκαζάκια τυλιγμένα με φυτίλια και πλάκες παραφίνης,

κροτίδες προσαρμοσμένες σε γκαζάκια,

πλήθος πυρσών, κροτίδων και ναυτικών φωτοβολίδων,

πλήθος από κράνη, πυροσβεστήρες και αντιασφυξιογόνες μάσκες,

μαχαίρι στρατιωτικού τύπου,

ξύλινες ασπίδες με εσωτερική χειρολαβή,

κοντάρια,

πλαστή αστυνομική ταυτότητα,

σταθερός ηλεκτρονικός υπολογιστής,

φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,

γραφομηχανή παλαιού τύπου,

μεγάλου μεγέθους τυπογραφική μηχανή και μηχάνημα κοπής χάρτου,

χρηματικό ποσό (1.500) ευρώ, και

βιβλίο οικονομικών συνεισφορών.












Οι έρευνες στους χώρους του κτιρίου συνεχίζονται και θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Προανάκριση ενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.




Δειγματοληπτικά τεστ από το πρωί στα λιμάνια σε Πειραιά και Ραφήνα

 


Τυχαίους ελέγχους για τον κορωνοϊό σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Αθήνα από τις διακοπές τους, πραγματοποιούν από το πρωί στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.

Τα δειγματοληπτικά τεστ θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι τη δύση του ήλιου. Στόχος είναι η τυχόν ανεύρεση θετικών στον κορωνοϊό ταξιδιωτών αλλά και η ευαισθητοποίηση όσων επιστρέφουν από τις διακοπές, ώστε να προστατεύσουν κατά την επάνοδό τους στην Αττική το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες.

Παράλληλα, εθελοντές διανέμουν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προφύλαξης για τη μη διασπορά της επιδημίας, ενημερώνοντας με λεπτομέρεια τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους μετάδοσης του COVID -19 στην κοινότητα.

Υπάρχει ένας χρόνος επώασης μιας εβδομάδας, μπορεί και περισσότερο για τον ιό. Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί έως και 2-3 μέρες πριν την επώαση, συνεπώς ο κατάλληλος χρόνος για το τεστ είναι 5 με 7 μέρες. Αλλά ας μην βασιζόμαστε στο τεστ. Εάν κάποιος έχει υποψία ότι μπορεί να ήρθε σε επαφή, καλό είναι να κρατήσει αυτοπεριορισμό 7-10 ημερών, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης.



Το πρώην βαθύ ΠΑΣΟΚ του Τζοχατζόπουλου και τώρα ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον Νίκο Κοτζιά «Καρφιά» Μπίστη



Στο πρώην καταστροφικό βαθύ ΠΑΣΟΚ Μπίστη, Ραγκούση, Ξενογιαννακοπούλου κτλπ στηρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και γελάει ο κόσμος!!

Το πρώην βαθύ ΠΑΣΟΚ που έχει μαζευτεί από τον Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τον λόγο και επιτίθεται στα γνήσια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Μπίστης πρώην βαθύ βαθύ ΠΑΣΟΚ, και τώρα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σηκώνοντας το γάντι του πρώην υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Κοτζιά. 

Αναλυτικά, η ανάρτηση Μπίστη πρώην βαθύ βαθύ ΠΑΣΟΚ και νυν στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ:

Οφειλόμενη απάντηση στον Νίκο Κοτζιά. Και μερικές γενικότερες σκέψεις για τα ελληνοτουρκικά.

“Με ανάρτηση του στο διαδίκτυο ο Νίκος Κοτζιάς επιτίθεται στους « νεοσημιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ και τους λεγόμενους 53» που διαφωνούν μαζί του στα ελληνοτουρκικά. Δικές του είναι οι διατυπώσεις, αυτός πρέπει να εξηγήσει πόθεν το πρόθεμα «νέο» για εμάς και γιατί οι 53 είναι λεγόμενοι. Πάντως όλοι καταλάβαμε σε ποιους απευθύνεται και αν έμεινε κανείς με την απορία το διευκρίνισε ο Παύλος Πολάκης που έσπευσε να συμφωνήσει μαζί του συνοδεύοντας την συμφωνία του με δυο φωτογραφίες, μία του Τσακαλώτου και μια δική μου. Και με τους 53 εμείς, οι κατά Κοτζιά « νεοσημιτικοί και νεοσυριζαίοι» , έχουμε καθαρές σχέσεις. Συμφωνούμε μαζί τους στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, διαφέρουμε στον επιφυλακτικό τρόπο που προσεγγίζουν τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και στον περιορισμό του στον στενό χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Όμως μπορούμε να συζητούμε επί της ουσίας, συντροφικά, χωρίς δαιμονοποιήσεις, απρέπειες και χαρακτηρισμούς. Χωρίς τα « σηκωθείτε , αδειάστε μας την γωνιά» που όλο και πιο συχνά διαβάζω. Θέτει τέλος ο Κοτζιάς και μια σειρά ερωτημάτων επί της ουσίας στα οποία θα απαντήσω αφού όμως πρώτα βάλουμε μερικά άλλα πράγματα στην θέση τους.

Μας αποκαλεί ο Κοτζιάς «παρεάκι». Εντάξει , δεν αντιμετωπίζουμε τον κόσμο από το ύψος ενός κραταιού κόμματος όπως το «Πράττω», του οποίου προϊσταται. Είμαστε όμως εκείνη η παρέα που όταν το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο κατήγγειλε την συμφωνία των Πρεσπών βγήκαμε μπροστά και υποστηρίξαμε με σθένος την Συμφωνία και τους πρωταγωνιστές της. Μαζί και τον Νίκο Κοτζιά του οποίου αναγνωρίσαμε την συμβολή επί του συγκεκριμένου, παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις που είχαμε για τον γενικότερο τρόπο που αντιμετώπιζε τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με πρόσφατες τις άστοχες παρεμβάσεις του στο Κυπριακό. Αντιθέτως συγκρουστήκαμε με φίλους και παλιούς συντρόφους οι οποίοι από το αντιΣΥΡΙΖΑ πάθος τους αντέστρεψαν ή στραμπούληξαν τις απόψεις τους. Τότε ο Νίκος Κοτζιάς δεν είχε πρόβλημα με το «παρεάκι» που έσπαγε την απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα θυμήθηκε ότι είμαστε σημιτικοί και νεοσυριζαίοι. Αλλά και εδώ θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός γιατί δεν έχουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου και η κατηγορία αυτή τον συμπεριλαμβάνει. Ήταν σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, Υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη. Και εμείς προφανώς συμφωνούμε - και ποτέ δεν το κρύψαμε- με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη που εφάρμοσε και ο Γιώργος Παπανδρέου. Υπό αυτό το πνεύμα εξάλλου προσεγγίσαμε την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Κοτζιάς πρέπει να μας αποδείξει αν και που διαφωνούσε. Τότε. Όχι τώρα εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς.

Πάμε τώρα στα ερωτήματα που θέτει: Μας ρωτάει «Γιατί είναι μαξιμαλισμός να θέλεις την εφαρμογή των Αρχών και των Προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου;» Δεν είναι αλλά δεν υπάρχει και χώρα που να μην ισχυρίζεται ότι δρα εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου , της Τουρκίας μη εξαιρουμένης . Μαξιμαλισμός είναι να ισχυρίζεσαι ότι το Διεθνές Δίκαιο σε δικαιώνει παντού, ενώ ξέρεις - Υπουργός Εξωτερικών ήσουν- ότι αυτό δεν ισχύει. Όταν το κάνεις συμβάλλεις στην διαμόρφωση μια κοινής γνώμης εχθρικής προς κάθε έννοια διαλόγου, διαμεσολάβησης και διαπραγμάτευσης . Τροφοδοτείς έτσι , ηθελημένα ή αθέλητα, τον εθνικισμό και την σχολή της ακινησίας που έχει πλοκάμια σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Μας ρωτάει επίσης για την επήρεια των νησιών. Ανακατεύει νησίδες και μικρά νησιά, όπως η Γαύδος και το Κουφονήσι, με την Ρόδο και την Κρήτη και όλα αυτά με αυτοτελείς, κυρίαρχες χώρες όπως η Κύπρος και η Μάλτα. Το ερώτημα βέβαια δεν είναι αν έχουν επήρεια ( ελάχιστα δεν έχουν) αλλά πόση είναι αυτή. Ο Κοτζιάς αφήνει να εννοηθεί ότι όλα έχουν πλήρη. Το πρώτο που θέλω να παρατηρήσω είναι ότι για όλα αυτά μπορούσε να ρωτήσει τον κατεξοχήν αρμόδιο, τον καθηγητή Χρήστο Ροζάκη ο όποιος επί Υπουργίας Κοτζιά τοποθετήθηκε στην θέση του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ. Πρακτικά, δηλαδή, συμβούλευε τον Κοτζιά. Και δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Υπουργός τοποθετεί σε αυτή την θέση κάποιον με διαμετρικά αντίθετες απόψεις από τις δικές του. Εκτός αν άλλες ήσαν τότε οι απόψεις του Κοτζιά. Γιατί οι απόψεις του κ. Ροζάκη για αυτά τα ζητήματα είναι σταθερές και γνωστές, τις επαναλαμβάνει δε με κάθε ευκαιρία. Τελευταία προκάλεσε ρίγη στους απανταχού υπερπατριώτες επαναλαμβάνοντας ότι το Καστελλόριζο ευρίσκεσαι απομονωμένο μακράν της ηπειρωτικής χώρας και της Ρόδου, απέναντι στην τουρκική ακτογραμμή, άρα θα έχει μειωμένη επήρεια. Κάτι που στο παρασκήνιο αναγνωρίζουν όλοι οι σοβαροί αναλυτές αλλά οι περισσότεροι το αποσιωπούν αφήνοντας την κοινή γνώμη να πιστεύει το αντίθετο .Παρεμπιπτόντως ούτε η Αίγυπτος δέχεται πλήρη επήρεια στο Καστελλόριζο, για αυτό και δεν περιλαμβάνεται στην Συμφωνία. Τέλος ο Χρήστος Ροζάκης σε άρθρο του στην Καθημερινή της 10ης Αυγούστου ξεκαθάρισε τον λόγο ύπαρξης διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία. Αποτέλεσαν τον εύσχημο τρόπο υπέρβασης της πολιτικής της μιας μόνο διαφοράς, αυτής της υφαλοκρηπίδας που είχε επιβάλλει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Για να ξεκινήσει δηλαδή διάλογος με την Τουρκία οι άλλες υπαρκτές διαφορές εντάχθηκαν στον ανεπίσημο και μη δεσμευτικό χαρακτήρα των διερευνητικών. Ας το έχουν υπόψη τους αυτό οι θιασώτες της « μιας και μόνης διαφοράς» όταν παράλληλα ζητούν και διάλογο με την Τουρκία. Αυτός ή θα γίνει με ευρύτερη ατζέντα ή δεν θα γίνει.

Εμείς λέμε αυτά που πάντα λέγαμε. Το πόση επήρεια έχουν τα νησιά - και τα μεγάλα όπως η Κρήτη - εξαρτάται από πολλούς παράγοντες : γεωγραφική θέση, μήκος ακτών, εγγύτητα με απέναντι ακτογραμμή, μήκος της απέναντι ακτογραμμής και άλλα Η Κρήτη πχ με μια τεράστια αφρικανική ακτογραμμή απέναντι έχει -όπως προκύπτει από τους χάρτες που συνοδεύουν την ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία - επήρεια 90 %. Για να υπογραφεί η Συμφωνία με την Ιταλία και την Αίγυπτο έπρεπε να υποχωρήσει η χώρα μας από την απόλυτη θέση ότι όλα τα ελληνικά νησιά έχουν πλήρη επήρεια σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. . Αυτό αντικειμενικά ανοίγει δρόμο για μια πιθανή συνολική Συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την Τουρκία γιατί υπάρχουν διεκδικήσεις από πολλές χώρες σε περιοχές που επικαλύπτονται. Μόνο με συμφωνία μεταξύ των χωρών η με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα. Το μεγάλο ερώτημα είναι με ποια στρατηγική πορεύεται η ελληνική κυβέρνηση, σε ποιο σχέδιο εντάσσει τις επί μέρους κινήσεις της όπως η Συμφωνία με την Αίγυπτο. Αν θα οδηγήσει στην Χάγη ή θα παροξύνει την ένταση με απρόβλεπτες συνέπειες. Ήδη η ειδυλλιακή εικόνα που παρουσίαζε η κυβέρνηση για την ομόθυμη στήριξη των χωρών της ΕΕ στην Συμφωνία με την Αίγυπτο χάλασε με την άρνηση της Γερμανίας να συμφωνήσει σε κοινό ανακοινωθέν και κυρώσεις στην Τουρκία. Θυμίζω ότι η Γερμανία είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για αποκλιμάκωση της έντασης και έναρξη διερευνητικών συνομιλιών με την σύμφωνη γνώμη Ελλάδας και Τουρκίας. Την Γερμανία που έχει αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ δεν βρήκε χρόνο να ενημερώσει ο κ. Δένδιας για την συμφωνία με την Αίγυπτο. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι η κ. Μέρκελ θεώρησε ότι αυτή η αιφνιδιαστική κίνηση υπονόμευσε την πρωτοβουλία της. Αυτά είναι τα μείζονα που θα έπρεπε να απασχολούν τον Νίκο Κοτζιά και άλλους στην αντιπολίτευση και όχι πόση επήρεια θα έχει η Γαύδος ή το Κουφονήσι. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να υπενθυμίζουμε σε όλους αυτό που εύστοχα επισήμανε ο Θοδωρής Τσίκας στο άρθρο του στα ΝΕΑ στις 12 Αυγούστου. Ότι «Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη βρίσκονται στα διεθνή ύδατα. Δεν ανήκουν σε κάποιο κράτος. Η διαμάχη δεν αφορά εθνική κυριαρχία, αλλά οριοθέτηση σε διεθνή ύδατα, με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση και μόνο. Δεν έχουμε να κάνουμε με ελληνικά εδάφη, σε στεριά ή νησιά ούτε με ελληνικά χωρικά ύδατα». Από το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα των Συντακτών (Σαββατοκύριακο 14 -15 Αυγούστου) κρατάμε την διατύπωση ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει σαφώς τις διερευνητικές και την Χάγη. Αποτελεί στέρεη βάση για την διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής αρκεί να μην αποδυναμώνεται από άλλα αντιφατικά μηνύματα .

Ούτε όμως στο ζήτημα της επήρειας σε νησίδες και μικρά νησιά που έχουν οικονομική ζωή , ο κανόνας που επικαλείται ο Κοτζιάς είναι καθολικής Ισχύος. Υπάρχουν αποφάσεις και διακρατικές συμφωνίες που δεν αναγνωρίζουν επήρεια σε μικρά νησιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιταλική Λαμπεντούσα όπου καταφεύγουν οι πρόσφυγες από την Αφρική, η οποία ενώ έχει και κατοίκους και οικονομική ζωή δεν έχει καθόλου επήρεια.

Τελικά, ο κανόνας είναι ότι όλα συνεκτιμώνται και σταθμίζονται είτε με συμφωνίες μεταξύ των χωρών είτε με αποφάσεις διεθνών δικαστικών ή δικαιοδοτικών οργάνων. Υπάρχει τέλος ένα διαδεδομένο επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο μπορούμε να μαξιμαλίζουμε εφόσον διαπραγματευόμαστε και στο τέλος κάνουμε τις υποχωρήσεις. Θα είχε μια βάση το επιχείρημα αν η διαπραγμάτευση είχε μόνο μια εξωτερική - διπλωματική πλευρά. Έχει όμως και μία εσωτερική πλευρά που λέγεται κοινή γνώμη. Αν πάρει τοις μετρητοίς όλα αυτά με τα οποία βομβαρδίζεται, όταν θα έρθει η ώρα της στροφής και του συμβιβασμού , πολύ φυσιολογικά θα εναντιωθεί. Το ζήσαμε με το Μακεδονικό, ας μην το ξαναζήσουμε με τα ελληνοτουρκικά

Αυτή είναι η δική μας προσέγγιση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με επιχειρήματα και άλλες διαφορετικές από την δική μας. Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να ανεχθούμε αιτιάσεις περί ενδοτισμού ή αμφισβήτηση του πατριωτισμού μας, πράγματα στα οποία επιδίδεται ο Κοτζιάς και όχι μόνο αυτός. Επειδή δε ήταν Υπουργός Εξωτερικών αριστερής κυβέρνησης, κάποιοι από κεκτημένη ταχύτητα θεωρούν ότι αυτά που λέει συνιστούν αριστερή πολιτική. Ακριβώς επειδή έχει ακροατήριο επιβάλλεται η αντίκρουση των απόψεων του”.

Νίκος Μπίστης
4 ώρες πριν

Οφειλόμενη απάντηση στον Νίκο Κοτζιά . Και μερικές γενικότερες σκέψεις για τα ελληνοτουρκικά .

Με ανάρτηση του στο διαδίκτυο ο Νίκος Κοτζιάς επιτίθεται στους « νεοσημιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ και τους λεγόμενους 53» που διαφωνούν μαζί του στα ελληνοτουρκικά . Δικές του είναι οι διατυπώσεις , αυτός πρέπει να εξηγήσει πόθεν το πρόθεμα «νέο» για εμάς και γιατί οι 53 είναι λεγόμενοι. Πάντως όλοι καταλάβαμε σε ποιους απευθύνεται και αν έμεινε κανείς με την απορία το διευκρίνησε ο Παύλος...

See more


«Ντροπή του στόλου» θεωρούν το Kemal Reis οι Τούρκοι επειδή το "τακτοποίησε" η Ελληνική φρεγάτα

 \


Ο τουρκικός στόλος μας έχει ταράξει στις φανφάρες και τυμπανοκρουσίες αλλά όταν έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό στόλο εκεί τα πράγματα είναι σκούρα.

Η «ντροπή του τουρκικού στόλου», λένε ότι είναι τη φρεγάτα «Kemal Reis» που κατάλαβε ότι το με το ελληνικό ναυτικό δεν περνάς καλά, λένε ψέματα ότι βρίσκεται στην πομπή που συνοδεύει το Oruc Reis, ωστόσο, τα ραντάρ δείχνουν ότι δεν είναι μαζί τους γιατί η ελληνική φρεγάτα το τακτοποίησε.

Η τουρκική φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ, που υπέστη σοβαρό πλήγμα από την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος», εντοπιζόταν κάπου στ’ ανοιχτά της Αττάλειας, μίλια δηλαδή μακριά από το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis και φαίνεται ότι πηγαίνει στο ναύσταθμο για επισκευές.

Στόχος των Τούρκων είναι να καταφέρει η τουρκική φρεγάτα να φτάσει το συντομότερο σε ναύσταθμο και να ξεκινήσει η επισκευή της, μακριά μακριά από όποια αποκάλυψη για το μέγεθος της ζημιάς που της προκάλεσε η «Λήμνος».



Επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε υπό κατάληψη κτίριο αντιεξουσιαστών στην Θεσσαλονίκη! Βρέθηκαν βόμβες μολότοφ υπολογιστές κά



Το κτήριο είναι στην ιδιοκτησία του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου και οι αντιεξουσιαστές το είχαν κάνει γιάφκα.

Το κτίριο τελεί εδώ και 16 χρόνια υπό κατάληψη, από διάφορες ομάδες του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως ορμητήριο και μέσα σε αυτό ετοιμάζονταν βόμβες μολότοφ κατά τη διάρκεια επεισοδίων. 

Η αστυνομία φέρεται να «έσπασε» την κατάληψη το βράδυ της Κυριακής και βρήκε άτομα μέσα στο κτήριο τα οποία έχουν προσαχθεί.

Μέσα στο κρίριο βρέθηκαν υπολογιστές, γραφομηχανή, έτοιμες μολότοφ και σκληροί δίσκοι.

Οι αρχές έχουν μεταφέρει τούβλα με τα οποία κάθε είσοδος του κτιρίου θα σφραγιστεί.



Τους την είπε ο Πομπέο και το καθεστώς προκαλεί με Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα κάνει μαύρη προπαγάνδα

 


Νέο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλαν οι ΗΠΑ, αυτή τη φορά μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, τόνισε  “Είχαμε μια συζήτηση που έγινε την κατάλληλη στιγμή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο” 

Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πανικό επειδή δεν έχουν κανένα εκτός απο την Γερμανία, κατά την συνέντευξη Τύπου, μίλησε και πάλι σε επιθετικούς τόνους λές και τον φοβάται κανένας, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε για “μαύρη προπαγάνδα”. “Εξηγήσαμε τα βήματα που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, γιατί η Ελλάδα κάνει μαύρη προπαγάνδα. Ήμασταν πάντα ανοιχτοί σε διάλογο. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι (σ.σ. ο Πομπέο) γνώριζε τις τελευταίες εξελίξεις”, είπε ο υπουργόςΕξωτερικών της Τουρκίας, τονίζοντας ότι συζήτησαν εκτενώς για τη Λιβύη.



Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Ύδρα ταρακούνησε και την Αθήνα



Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε κοντά στην Ύδρα, ο οποίος σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε ισχύ 5,1 Ρίχτερ!

Όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός έγινε στις 10:27 και το επίκεντρό του εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 53 χλμ. ΝΝΑ της Ύδρας και 119 νότια της Αθήνας. Το εστιακό βάθος ήταν, στα 90 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Πελοποννήσου, ακόμα και στην Κρήτη.



Νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού - Τι ισχύει από σήμερα

 


Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, Δευτέρα, και τουλάχιστον μέχρι τις 24 Αυγούστου, η νέα δέσμη μέτρων που αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Παρασκευή και ανακοίνωσε την ίδια ημέρα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, από σήμερα ισχύουν τα εξής:

1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.

Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:

- η  Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,

- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,

- οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

3. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

4. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.

5. Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.

Στη νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνονταν και αυτά που είχαν άμεση ισχύ (από τις 15 Αυγούστου) και αφορούσαν στα τοπικά «lockdown» σε Πάρο και Αντίπαρο. Στα δύο νησιά των Κυκλάδων και μέχρι τις 24 Αυγούστου έχει εφαρμοστεί:

- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.

- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

- Ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.

Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων δόθηκε και στον Πόρο που ήταν ήδη σε καθεστώς ειδικών μέτρων, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων έχει μεταφερθεί τα μεσάνυχτα αντί για τις 11:00 που ίσχυε.



Συνελήφθησαν τρεις 26χρονοι -Εσπασαν την καραντίνα και ταξίδεψαν από Πάτμο για Πειραιά



Τρεις ανεύθυνοι νεαροί 26 χρονών είχαν πραγματοποιήσει μοριακό τεστ κορωνοϊού στο νησί των Δωδεκανήσων, με την οδηγία των τοπικών φορέων να αναφέρει πως πρέπει να μπουν σε προληπτική καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. 

Εκείνοι, αψήφησαν τις οδηγίες των αρμοδίων, ταξίδεψαν προς τον Πειραιά και κατά την διάρκεια του ταξιδιού δύο εξ αυτών, φέρονται να είναι θετικοί μετά από τα αποτελέσματα των τέστ.

Στην παρέα, μάλιστα, υπήρχε και ένα τέταρτο άτομο, το οποίο παρέμεινε εμπύρετο στην Πάτμο σε καραντίνα κανονικά. Με την άφιξη του πλοίου στον Πειραιά, λιμενικοί που είχαν ενημερωθεί για το ταξίδι των τριών νέων, τους συνέλαβαν εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία  και ειδοποιήθηκε ο εισαγγελέας. Εκτός της ποινής που θα τους επιβληθεί θα τους επιβληθεί και πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Αναμένεται το πόρισμα της έρευνας των ειδικών για να διαπιστωθεί εάν γνώριζαν ή όχι ότι είναι θετικοί και ταξίδεψαν. Οι υπόλοιποι επιβάτες του πλοίου αποβιβάστηκαν κανονικά στο λιμάνι του Πειραιά. Τώρα αναμένεται το πόρισμα των ειδικών και αναλόγως των αποτελεσμάτων, θα υπάρξουν οι απαραίτητες προληπτικές ενέργειες για τους συνταξιδιώτες των τριών ατόμων.





Η Ιταλία βάζει λουκέτο σε όλα τα κλαμπ της χώρας για να περιορίσει την μόλυνση

 



Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσουν άμεσα όλα τα κλαμπ της χώρας, για να περιοριστούν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που αρχίζουν να ανησυχούν και πάλι την Ιταλία.

Από τη Δευτέρα, δεν θα μπορούν να χορεύουν ούτε σε ανοικτούς, αλλά ούτε και σε κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των παραλιών και των ξενοδοχείων.

Αιτία της απόφασης, η ελλιπής τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, ιδίως σε κλαμπ, και το γεγονός ότι πολλοί νέοι δεν φορούσαν μάσκες.

Οι επιχειρηματίες του τομέα καταγγέλλουν ότι το οικονομικό κόστος της απαγόρευσης λειτουργίας που αποφασίσθηκε θα αγγίξει τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υποσχέθηκε ότι πρόκειται να εγκριθεί έκτακτη οικονομική στήριξη, καθώς η κύρια προτεραιότητα παραμένει να περιοριστούν οι εστίες μόλυνσης, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία, στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση της Ρώμης, τέλος, αποφάσισε ότι όποιος βρίσκεται σε ανοικτούς χώρους με πολυκοσμία (όπως πλατείες, ιστορικά κέντρα των πόλεων ή και έξω από μπαρ και μαγαζιά), από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 6 το πρωί θα πρέπει υποχρεωτικά να φορά προστατευτική μάσκα.



Μπλόκο στην θαλάσσια ζώνη της Λωρίδας της Γάζας



Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε τη θαλάσσια ζώνη της Λωρίδας της Γάζας, εμποδίζοντας τους αλιείς να βγαίνουν στη θάλασσα, έπειτα από ρίψεις ρουκετών και χρήση μπαλονιών με προσαρμοσμένους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς από τον παλαιστινιακό θύλακα προς το Ισραήλ.

Η θαλάσσια ζώνη έκλεισε «αμέσως και μέχρι νεωτέρας» «σε απάντηση για τη συνεχιζόμενη χρήση μπαλονιών με προσαρμοσμένους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και τη ρίψη ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Cogat, η διεύθυνση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας αρμόδια να επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το Ισραήλ επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό από ξηράς, θαλάσσης και αέρος στον παλαιστινιακό θύλακα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων όπου την εξουσία ασκεί το ισλαμικό κίνημα Χαμάς εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια.

Το εβραϊκό κράτος είχε ήδη μειώσει από την Τετάρτη --από δεκαπέντε σε οκτώ ναυτικά μίλια-- την επιτρεπόμενη ζώνη αλιείας στη Γάζα αντιδρώντας στην εκτόξευση αυτών των μπαλονιών ορισμένα από τα οποία έχουν προκαλέσει το ξέσπασμα πυρκαγιών στο νότιο Ισραήλ, 19 μόνο χθες Σάββατο, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία και τις ισραηλινές υπηρεσίες διάσωσης.

Τα όρια πέρα από τα οποία το ισραηλινό ναυτικό πραγματοποιεί νηοψίες σε παλαιστινιακά σκάφη ποικίλλουν ανάλογα με τις εντάσεις. Έχουν μειωθεί μέχρι και τα τρία ναυτικά μίλια τα τελευταία χρόνια.

Στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε πολλά νυχτερινά πλήγματα εναντίον θέσεων της Χαμάς απαντώντας στην εκτόξευση μπαλονιών με προσαρμοσμένους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

«Μαχητικά αεροσκάφη στόχευσαν θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», περιλαμβανομένων «υπόγειων υποδομών της Χαμάς», σε απάντηση για την εκτόξευση μπαλονιών με προσαρμοσμένους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο στρατός προτού ακολουθήσει στη διάρκεια της νύχτας μια δεύτερη σειρά πληγμάτων στη Γάζα σε απάντηση αυτή τη φορά για τις ρίψεις ρουκετών από την παλαιστινιακή αυτή περιοχή.

Μία ρουκέτα έπεσε στον τομέα της πόλης Σντερότ, που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, κοντά σε ένα σπίτι προκαλώντας έναν ελαφρύ τραυματισμό, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Άλλες δύο ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας «Σιδερένιος θόλος», διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός.

Παρά την άτυπη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή, πέρυσι κατόπιν μεσολάβησης του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, το Ισραήλ και η Χαμάς, που έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους (2008, 2012, 2014) αφότου το ισλαμιστικό κίνημα πήρε τον έλεγχο του θύλακα το 2007, συνεχίζουν σποραδικά τις εχθροπραξίες, με εκτοξεύσεις ρουκετών, χρήση ολμοβόλων και μπαλονιών με προσαρμοσμένους αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς από τη Γάζα και επιδρομές της ισραηλινής πολεμικές αεροπορίας σε αντίποινα.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



56.626 έλεγχοι για κορωνοϊό



Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Σάββατο 15 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (56.626) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

(18) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε (10) καταστήματα για υπεράριθμους πελάτες.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (272) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (21) άτομα.

(1) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας και συγκεκριμένα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (29) σχετικές παραβάσεις.

(5) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( Passenger Locator Form ) από ταξιδιώτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (67) σχετικές παραβάσεις.

(160) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:

(29) στη Θεσσαλονίκη,

(24) στην Πελοπόννησο,

(19) στο Νότιο Αιγαίο,

(16) στην Κεντρική Μακεδονία,

(11) στη Θεσσαλία,

(11) στη Στερεά Ελλάδα,

(10) στην Ήπειρο,

  (8) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  (7) στην Αττική,

  (7) στα Ιόνια Νησιά ,

  (5) στην Κρήτη,

  (5) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (4) στη Δυτική Ελλάδα και

  (4) στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (5.356) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (5.349) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (7) των (300) ευρώ.

Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν (93) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και βεβαιώθηκαν (10) παραβάσεις, ενώ συνελήφθη (1) άτομο για πάρτι σε βίλα στη Μύκονο. Παράλληλα επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε (1) κατάστημα στην Τήνο και (1) στην Πάρο.

Πιο αναλυτικά πραγματοποιήθηκαν:

στη Μύκονο (9) έλεγχοι με (1) παράβαση - σύλληψη για πάρτι σε βίλα,

στην Τήνο (15) έλεγχοι, με (1) παράβαση για παραβίαση κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων (υπεράριθμοι πελάτες – αναστολή λειτουργίας),

στις περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Πάρου (Πάρος, Αντίπαρος) (5) έλεγχοι, με (1) παράβαση για παραβίαση κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων (υπεράριθμοι πελάτες – αναστολή λειτουργίας),

στις περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Μήλου (Μήλος, Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος) (21) έλεγχοι με (3) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας,

στις περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Ιητών (Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος) (15) έλεγχοι, με (2) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας,

στην Κέα (11) έλεγχοι, με (2) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας,,

στις περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Νάξου (Νάξος, Δρυμαλία, Αμοργός, Κουφονήσια, Δονούσα) (11) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις και

στη Σύρο (6) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.



Οι Τούρκοι απειλούν τώρα και τις ΗΠΑ επειδή ο Τζο Μπάιντεν είπε αλήθειες για τον Ερντογάν



Νέες απειλές εξαπέλυσε η τουρκική πλευρά, αυτή τη φορά δια στόματος Ιμπραήμ Καλίν, με αποδέκτη τον υποψήφιο για την αμερικανική προεδρεία, Τζο Μπάιντεν που είπε αλήθειες για το ποιος είναι ο επικίνδυνος για την υφήλιο δικτάτορας Ερντογάν.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν επικρίνει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και καλεί να υποστηριχθούν οι αντίπαλοί του.

Ο Μπάιντεν έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times τον Δεκέμβριο και απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Τουρκίας, χαρακτήρισε τον Ερντογάν «αυταρχικό», κατήγγελλε την πολιτική του απέναντι στους Κούρδους και πρότεινε να υποστηριχθεί η αντιπολίτευση.

«Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση προς εκείνον τώρα, καθιστώντας σαφές ότι στηρίζουμε την ηγεσία της αντιπολίτευσης», είπε ο Μπάιντεν. Είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον να «ενθαρρύνει» τους αντιπάλους του Τούρκου ηγέτη «ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και να νικήσουν τον Ερντογάν. Όχι μέσω ενός πραξικοπήματος, αλλά μέσω της εκλογικής διαδικασίας».

Ο εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του δικτάτορα Ερντογάν, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Η ανάλυση του Τζο Μπάιντεν για την Τουρκία βασίζεται σε καθαρή άγνοια, αλαζονεία και υποκρισία. Οι μέρες που διατάζατε την Τουρκία τελείωσαν. Αλλά αν ακόμα πιστεύετε ότι μπορείτε να προσπαθήσετε, κάντε το. Θα πληρώσετε το τίμημα».


The analysis of Turkey by @JoeBiden is based on pure ignorance, arrogance and hypocrisy. The days of ordering Turkey around are over. But if you still think you can try, be our guest. You will pay the price.



Κορωνοϊός: 99 οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ - 23 οι διασωληνωμενοι.

 


Από την 1η Αυγούστου έχουν καταγραφεί επισήμως 2.635 κρούσματα.

Από τα 1.489 κρούσματα που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα, τα 468 βρίσκονται στην Αττική.

Άλλα 217 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε εχθές ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα, καταγράφησαν άλλοι 3 θάνατοι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 229.

Στα νοσοκομεία όλης της χώρας νοσηλεύονται 244 ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, έναντι 145 που νοσηλεύονταν την προηγούμενη Κυριακή. Υπάρχει, δηλαδή, μία αύξηση 99 ασθενών στα νοσοκομεία, σε διάστημα μόλις επτά ημερών.

Από τους 244, οι 75 νοσηλεύονυται σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Από τους 75, οι 23 είναι διασωληνωμενοι.

Σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή, 73 κρούσματα καταγράφονται στην Αττική και 37 Θεσσαλονίκη.  Παράλληλα, στην Κρήτη καταγράφονται 25 κρούσματα, εκ των οποίων τα 11 στην Περιφέρεια Χανίων, 11 στην περιφέρεια Ηρακλείου και 1 στο Λασίθι. 

Αναλυτικότερα:

-        15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

-        3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

-        73 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 13 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

-        37 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 3 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστές συρροές και 8 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

-        2 στην Π.Ε. Αργολίδας,

-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας

-        2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

-        2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων

-        11 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή

-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας

-        10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

-        2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

-        2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

-        2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

-        2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς

-        2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,

-        5 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων

-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου

-        3 κρούσματα Π.Ε. Μαγνησίας , 2 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή

-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

-        2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

-        8 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

-        2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

-        2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

-        14 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

-        2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου,  τα οποία αναφέρουν επαφή με γνωστό κρούσμα

-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Λαρίσης