Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Η Ελλάδα κολλημένη στις τελευταίες θέσεις της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας

Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Ελλάδα παραμένει βαλτωμένη στις τελευταίες θέσεις της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας, η οποία θεωρείται από τους διεθνείς επενδυτές ένα αξιόπιστο εργαλείο όταν αποφασίζουν που θα δραστηριοποιηθούν.

Πενταετή στασιμότητα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία παραμένει στις τελευταίες θέσεις μιας λίστας 63 χωρών παγκοσμίως, αποτυπώνει η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (WCY) του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης του Μάνατζμεντ (IMD), με έδρα τη Λοζάνη της Ελβετίας, για το 2017.

Η Ελλάδα βρίσκεται  στην 57η θέση μεταξύ των 63 χωρών και ειδικότερα έξι θέσεις πριν την τελευταία χώρα που είναι η Βενεζουέλα. Στην προτελευταία θέση βρίσκεται η Μογγολία, ακολουθούν η Κροατία, η Βραζιλία, η Ουκρανία και η Κολομβία. Ολες οι γειτονικές χώρες είναι πιο ανταγωνιστικές από την Ελλάδα με τη Ρουμανία να βρίσκεται στη 49η θέση, τη Βουλγαρία στη 48η θέση, την Τουρκία στην 46η θέση.

Στην 57η θέση μεταξύ 63 χωρών

Βάσει των στοιχείων της έρευνας, η οποία αξιολογεί 260 ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες (για το έτος 2017), η Ελλάδα παρέμεινε στην 57η θέση μεταξύ των 63 χωρών, παρουσιάζοντας στασιμότητα στην οικονομική αποδοτικότητα και την κυβερνητική αποτελεσματικότητα και σημειώνοντας υποχώρηση στην επιχειρηματική αποτελεσματικότητα και τις υποδομές.

Τα στοιχεία δημοσιοποίησε σήμερα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ως εθνικός εκπρόσωπος του "Institute for Management Development" (IMD) στην Ελλάδα. Η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (WCY) του IMD θεωρείται, σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ, το πλέον αξιόπιστο "εργαλείο" διεθνών επενδυτών όταν λαμβάνουν αποφάσεις, που αφορούν στην επιλογή τοποθεσίας χωροθέτησης των διεθνών τους δραστηριοτήτων.

Η κατατάξη στους επιμέρους δείκτες

Αναλυτικότερα, για την εξαγωγή της συνολικής θέσης μιας χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας λαμβάνονται υπόψη τέσσερις μεγάλες ομάδες παραγόντων/κριτηρίων: η "Οικονομική Αποδοτικότητα", η "Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα", η "Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα" και οι "Υποδομές".

Στις κατηγορίες των δεικτών της "Οικονομικής Αποδοτικότητας" και της "Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας", η Ελλάδα βρίσκεται στην εξηκοστή πρώτη θέση (61η) για το 2017, μεταξύ των 63 χωρών της κατάταξης.

Στην κατηγορία των δεικτών της "Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας", καταγράφεται επιδείνωση κατά δύο θέσεις, αφού κατατάσσεται στην 59η θέση, έναντι της 57ης στην προηγούμενη επετηρίδα, ενώ τις υποδομές σημειώνεται επίσης υποχώρηση για τέταρτη συνεχή χρονιά, από την 39η θέση στην τεσσαρακοστή.

Ανησυχητική δείγμα για την επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα και την κατάταξη της χώρας μας, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, επισημαίνει ότι η πενταετής στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας που διαπιστώνει το IMD, αποτελεί το πλέον ανησυχητικό σημάδι για την επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια.

«Πέντε χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στην 57η θέση μεταξύ 63 χωρών. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί είναι τελικά χωρίς αναπτυξιακό αντίκρισμα και έχουν οδηγήσει σε παγίωση της ύφεσης. Οικονομική ανάκαμψη και νέα αρχή δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη χώρα μας μόνιμο ουραγό στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας.

Γι΄ αυτό μόνον με τις δέουσες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της οικονομίας, με πρώτη αυτή του φορολογικού μας συστήματος, μπορεί η πατρίδα μας να αναδυθεί από την ανυποληψία της διεθνούς ανταγωνιστικότητας» υπογραμμίζει.

ΣΒΒΕ: Ν' αποφασιστεί έως τον Αύγουστο το αναπτυξιακό υπόδειγμα της χώρας

Η διοίκηση του ΣΒΒΕ προτείνει να αποφασισθεί έως τον Αύγουστο, το είδος και η μορφή του αναπτυξιακού υποδείγματος που θα ακολουθήσει η χώρα. Σ΄ αυτό το υπόδειγμα, κεντρικό ρόλο θα πρέπει να διαδραματίσουν η παραγωγική αναδιάρθρωση, η θέσπιση βιομηχανικής πολιτικής για την ενίσχυση της μεταποιητικής βάσης της χώρας και η υλοποίηση ενός δυναμικού σχεδίου για την προσέλκυση κάθε είδους επενδύσεων, με αποκλειστικό στόχο την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.

«Για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) η θέση της Ελλάδας στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD για το 2018, συνιστά, μια ακόμη επισήμανση ενός διεθνούς φήμης ινστιτούτου ότι επιτέλους θα πρέπει η χώρα να εισέλθει με σχέδιο και μετρήσιμα αποτελέσματα σε τροχιά ανάπτυξης. Προς τούτο οι μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού της οικονομίας αποτελούν μονόδρομο αν θέλει η χώρα μας να επανέλθει στις ανεπτυγμένες χώρες παγκοσμίως» τονίζεται.

Οι πέντε κύριες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία σύμφωνα με το IMD

Με βάση τις επιδόσεις της χώρας μας στους 260 δείκτες, το IMD θεωρεί ότι οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, κατά το 2018, είναι οι εξής:

υιοθέτηση φιλικής προς την ανάπτυξη φορολογικής πολιτικής,
εφαρμογή συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής, με αναδιάταξη του εγχώριου παραγωγικού συστήματος, ενίσχυση της ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα, αντιμετώπιση εμποδίων και προσκομμάτων που παρεμποδίζουν την υλοποίηση επενδύσεων και επιδεινώνουν το επιχειρηματικό κλίμα και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Στην πρώτη θέση οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, στην πρώτη θέση της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας επανέκαψαν οι ΗΠΑ (τέταρτες την προηγούμενη χρονιά), εκτοπίζοντας το Χονγκ-Κονγκ στη 2η (η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD υπολογίζει τη συγκεκριμένη περιφέρεια της Κίνας ως διακριτή οικονομία από την Κίνα, που κατατάσσεται 13η). Την 3η θέση διατηρεί η Σιγκαπούρη, στην 4η "ανεβαίνει" η Ολλανδία (5η στην προηγούμενη αξιολόγηση), ενώ η Ελβετία εμφανίζει σημαντική υποχώρηση κατά τρεις θέσεις (από τη 2η στην 5η θέση).

Κατά το IMD, η σημαντική άνοδος των ΗΠΑ στηρίζεται στην ισχυρή επίδοση στην οικονομική αποδοτικότητα και τις υποδομές, δύο κατηγορίες δεικτών στις οποίες οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την πρώτη θέση παγκοσμίως. Το Χονγκ Κονγκ υιοθετεί διαφορετική προσέγγιση, η οποία αντανακλάται στο γεγονός ότι καταλαμβάνει την πρώτη θέση στους επιμέρους δείκτες "κυβερνητική αποτελεσματικότητα" και "επιχειρηματική αποτελεσματικότητα".

Η βελτίωση της θέσης Ολλανδίας αποτελεί αποτέλεσμα της ισόρροπης ανάπτυξης, ενώ η υποχώρηση της Ελβετίας αποδίδεται στην επιβράδυνση των εξαγωγών, καθώς και στην επίδραση στο επιχειρηματικό κλίμα της απειλής μετακίνησης τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης από τη χώρα.

Πιο πάνω από την Ελλάδα Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία

Τη δεκάδα συμπληρώνουν κατά βάση σκανδιναβικές χώρες: η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία καταλαμβάνουν την 6η, 8η και 9η θέση αντίστοιχα. Οι χώρες αυτές εμφανίζουν ισχυρή επίδοση σε όρους παραγωγικότητας του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στις επιχειρηματικές πρακτικές.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) καταλαμβάνουν την 7η θέση, ενώ ο Καναδάς τη 10η. Αντίθετα, η Ρωσία κατατάσσεται 45η, ενώ οι χώρες της γεωγραφικής γειτονιάς της Ελλάδας βρίσκονται επίσης στο "κάτω μισό" της λίστας ώς εξής: Ιταλία 42η, Τουρκία 46η, Βουλγαρία στην 48η, Ρουμανία 49η και Κροατία 61η. Στην τελευταία θέση της λίστας βρίσκεται η Βενεζουέλα.



Πηγή: iefimerida.gr 


Εξομολόγηση-σοκ από Τουρκοκύπριο: Τέχνη μου ήταν να σκοτώνω άμαχους Ελληνοκύπριους



Στην εισβολή, πήγε στην Καρπασία και είδε ότι είχαν συγκεντρωθεί πολλοί Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι: «Χάρηκα, γιατί θα τους καθάριζα όλους»

Χωρίς ίχνος μεταμέλειας και με υπερηφάνεια ένας 84χρονος Τουρκοκύπριος περιέγραψε σε τηλεοπτική συνέντευξη πως δολοφονούσε Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους το 1974.

Στη συνέντευξη του αναφέρει ότι η αποστολή του ήταν να «κανονίζει» τους «γκιαούρηδες» που αιχμαλωτίζονταν από τον τουρκικό στρατό κατά την εισβολή στη Κύπρο. Αναζητώντας άλλοθι για τα εγκλήματα του εναντίον αθώων αμάχων είπε πως δεν τους λυπόταν γιατί «έκαναν πολλά και οι Ελληνοκύπριοι» και επειδή δεν μπορούσε να βρει αυτούς που διέπραξαν εγκλήματα σκότωνε άοπλους αιχμαλώτους. 

Μάλιστα αναφερόμενος στον εαυτό του είπε πως οι δολοφονίες ήταν η τέχνη του. Σε κάποια φάση της εισβολή πήγε στη περιοχή Καρπασίας και είδε ότι είχαν συγκεντρωθεί πολλοί Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι. «Χάρηκα» είπε, γιατί θα τους καθάριζα όλους. Ωστόσο τον αντιλήφθηκε ο Τούρκος αξιωματικός Χακό Μπορατάς και τον προειδοποίησε πως αν απομακρυνόταν από δίπλα του θα τον πυροβολούσε και θα τον σκότωνε επιτόπου. 

«Καιγόμουν που μου ξέφυγαν» λέει σήμερα ο 84χρονος Τουρκοκύπριος, ο οποίος υπήρξε μέλο της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ


Μανώλης Καλατζής
Πηγή : protothema.gr


Φυλακές Κομοτηνής: Προσπάθησε να αποδράσει, και όταν πιάστηκε αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει!



Συναγερμός σήμανε την Τετάρτη στις Φυλακές της Κομοτηνής, όταν ένας κρατούμενος, υπήκοος Συρίας, προσπάθησε αρχικά να αποδράσει, και αφού απέτυχε, αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 11:30 το πρωί, όταν όχημα του Τμήματος Μεταγωγών που είχε μεταφέρει κρατούμενους στο Δικαστικό Μέγαρο, επέστρεψε στο σωφρονιστικό κατάστημα και εισήλθε στον προαύλιο χώρου του. Κατά την έξοδό του από το όχημα και έχοντας καταφέρει – άγνωστο πώς – να βγάλει τις χειροπέδες, ο Σύρος κρατούμενος άρχισε να τρέχει, σκαρφάλωσε σε έναν τοίχο και πήδηξε τα κάγκελα της φυλακής, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τα παρακείμενα χωράφια.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον ακολούθησαν κατά πόδας, ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε και η ομάδα ΔΙ.ΑΣ., ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν και πυροβολισμοί στον αέρα. Η απόπειρα απόδρασης δεν άργησε να λάβει τέλος, αφού σε λίγα λεπτά ο επίδοξος δραπέτης είχε συλληφθεί εκ νέου και είχε οδηγηθεί στις φυλακές.

Ωστόσο ο συναγερμός δεν έληξε εκεί, καθ’ ότι λίγο πριν από τη 1:30 το μεσημέρι, ο ίδιος κρατούμενος προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του δια απαγχονισμού. Και σε αυτήν την περίπτωση οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον αντιλήφθηκαν εγκαίρως και επενέβησαν κόβοντας το σχοινί με το οποίο είχε δεθεί. Ακολούθως τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής από όπου διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο ζωής.


Πηγή : inkomotini.news


Ολα τα χρέη σε δόσεις - Ρύθμιση «ανάσα» για τους επαγγελματίες


Χρέη 125.000 ευρώ από 50.000 που είναι σήμερα προς ΑΑΔΕ και ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να ρυθμίζουν μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ στις ρυθμίσεις θα μπορούν να μπαίνουν και οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Αυτό προβλέπουν μεταξύ άλλων οι αλλαγές που συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί και αναμένεται να θεσμοθετηθούν έως τις αρχές Ιουνίου για τον εξωδικαστικό ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα αλλαγές έρχονται και στον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη, με βασική αλλαγή την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Τόσο στον εξωδικαστικο όσο και στον νόμο Κατσέλη στόχος είναι η ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, η κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων ομάδων κόκκινων δανειοληπτών αλλά και η αντιμετώπιση όσων κρύβονται πίσω από τα παραθυράκια που σήμερα αφήνει ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Τι προβλέπεται
Αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό στις παρεμβάσεις προβλέπονται μεταξύ άλλων:

- Η δυνατότητα ρύθμισης και των οφειλών που γεννήθηκαν και βεβαιώθηκαν κατά το 2017 προς Δημόσιο (ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ αντίστοιχα) και ιδιώτες (τράπεζες, προμηθευτές). Η ένταξη  στον εξωδικαστικό θα αφορά επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή δάνεια σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών έως την 31 Δεκεμβρίου 2017.
- Η αύξηση του ποσού οφειλής που μπορούν να ρυθμίσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στις 125.000 ευρώ προς ΑΑΔΕ και πρόσθετα 125.000 ευρώ προς ΕΦΚΑ.
- Η δυνατότητα στους ομόρρυθμους εταίρους να μπορούν  ρυθμίσουν και τις προσωπικές τους οφειλές σε ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και τράπεζες. Σε αυτήν την περίπτωση η επιλεξιμότητά τους θα κρίνεται με βάση τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας.
- Η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών που κατασχέθηκαν από το Δημόσιο (και ιδιώτες (τράπεζες, προμηθευτές) με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής της σύμβασης αναδιάρθρωσης.
- Η υποχρέωση των πιστωτών (Δημόσιο και τράπεζες) να αιτιολογούν τη μη συμμετοχή τους στη διαδικασία, καθώς και την καταψήφιση προτάσεων ρύθμισης του οφειλέτη.
- Η παροχή δυνατότητας χρήσης της πλατφόρμας για αυτούς που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα (π.χ. αγρότες), προκειμένου να ρυθμίσουν διμερώς τις οφειλές τους και προς τράπεζες
- Ο καθορισμός κριτηρίου επιλογής οφειλών μικροπιστωτών που εξαιρούνται της ρύθμισης (κάτω του 1,5% των συνολικών οφειλών ή των 2 εκατ. ευρώ) και οι οποίοι κατέχουν ακριβώς το ίδιο ποσό οφειλής στο όριο του 15% των συνολικών οφειλών ή των 20 εκατ. ευρώ.
- Η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς εταιρείες leasing και factoring αναγνωρίζοντας την ενισχυμένη θέση τους έναντι μη εξασφαλισμένων πιστωτών.
- Η υποχρέωση ελέγχου δανείων με εγγύηση του Δημοσίου με σκοπό να διαπιστώνεται αν όντως ισχύει η εγγύηση.
- Η κατάργηση απαίτησης προσκόμισης δικαιολογητικών, οι πληροφορίες των οποίων παρέχονται ήδη ηλεκτρονικά μέσω της σχετικής πλατφόρμας αιτήσεων της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
- Η συμπλήρωση του περιεχομένου της αίτησης με συμπερίληψη του χρόνου στον οποίο ανάγεται το ύψος της κάθε οφειλής. Ετσι θα αποτρέπεται το ενδεχόμενο ανακριβειών ως προς το ύψος των οφειλών που οφείλονται αποκλειστικά στην προσθήκη τόκων.
- Η διαγραφή αίτησης λόγω ελλείψεων ή σφαλμάτων που δεν μπορούν να εισαχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στο χρονικό σημείο που διαπιστώθηκαν με ταυτόχρονη δυνατότητα επανυποβολής της αίτησης από τον ίδιο οφειλέτη και ορισμού του ίδιου συντονιστή που χειριζόταν την αίτηση του οφειλέτη, χωρίς αυτή η αίτηση να θεωρείται ως μια νέα αίτηση.


Δήμητρα Σκούφου 
ΤΑ ΝΕΑ


Επικαιροποιημένο Μνημόνιο: Τελειωτικό χτύπημα σε συντάξεις, ΕΚΑΣ, αφορολόγητο



Πλεονάσματα 3,5% ως το 2022, χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός αστερίσκος, δέσμευση για μεταρρυθμίσεις σε βάθος πολλών ετών και ρήτρα πρόωρης μείωσης του αφορολογήτου εάν το κρίνει σκόπιμο το ΔΝΤ, συμπεριλαμβάνει το κείμενο με το οποίο επισφραγίζεται σήμερα στο Eurogroup η τεχνική συμφωνία. 

Ξεκινώντας από το τελευταίο, η ρήτρα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου διατηρείται αυτούσια στην Επικαιροποίηση του Μνημονίου, παρά το ότι το ΔΝΤ έχει συγκλίνει εντυπωσιακά με τις εκτιμήσεις της Αθήνας για το επίμαχο πλεόνασμα του 2019. Έτσι, αν και τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρχε μια διαφορά σχεδόν 2 ποσοστιαίων μονάδων, πλέον αρμόδιες πηγές προσδιορίζουν αυτήν τη διαφορά σε 0,4- 0,5 μονάδες. Παρά ταύτα, το παράθυρο μείωσης του αφορολογήτου από το 2019 μένει ανοικτό, παρά το ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί τελειωμένο το θέμα, καθώς το Ταμείο υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται απλώς για μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα, αλλά για διαρθρωτική παρέμβαση στη φορολογία, φιλική στην ανάπτυξη, αφού διευρύνει τη φορολογική βάση. Είναι, πάντως, σαφές ότι αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει ενεργά στο Πρόγραμμα, το σενάριο πρόωρης μείωσης του αφορολογήτου μένει οριστικά στο συρτάρι. 

Το δεύτερο σημείο που προκαλεί ενδιαφέρον είναι η αναφορά στις μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να εφαρμόσει εφεξής η Ελλάδα. «The success of recovery will require the sustained  implementation of agreed policies over many years - which necessitates the political commitment, but also the technical capacity of the Greek administration to deliver - and to this end the authorities have committed to make full use of the available technical support», αναφέρει ρητώς το κείμενο ήτοι ότι «η επιτυχία της ανάκαμψης θα απαιτήσει τη συνεχή εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών για πολλά χρόνια, κάτι που απαιτεί την πολιτική δέσμευση αλλά και την τεχνική δυνατότητα της ελληνικής Διοίκησης να ανταποκριθεί και γι’ αυτό οι Αρχές δεσμεύθηκαν να χρησιμοποιήσουν πλήρως τη διαθέσιμη τεχνική βοήθεια», παραπέμποντας στις ειδικές Ομάδες Εργασίας των Θεσμών, που ήδη λειτουργούν και πρόκειται να διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια. 

Όσον αφορά στη δέσμευση για πλεονάσματα 3,5% ως το τέλος του 2022, αυτή έχει αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη, με την πρόσθετη διαβεβαίωση ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Οι ελπίδες της Αθήνας για δημοσιονομική χαλάρωση έχουν εναποτεθεί στην περιβόητη ατζέντα Μακρόν για την Ευρώπη, ωστόσο το γεγονός ότι μια από τις βασικές παραδοχές του ESM για το σχέδιο βιωσιμότητας του Χρέους είναι αυτά τα υψηλά πλεονάσματα, καθιστά μάλλον απίθανη την οποιαδήποτε συμφωνία για χαμηλότερα πλεονάσματα, αφού κάτι τέτοιο συνεπάγεται γενναιότερα μέτρα ελάφρυνσης. 

Στο κείμενο των 40 σελίδων αποτυπώνονται όλα τα δύσκολα μέτρα:

περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις από την Πρωτοχρονιά του 2019,
η συρρίκνωση των νέων συντάξεων με βάση τα νέα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης,
η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η ευθυγράμμιση αντικειμενικών- εμπορικών αξιών και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ,
η κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα τελευταία νησιά του Αιγαίου,
το σύστημα αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών κατασχέσεων για χρέη στην εφορία.

Επιπλέον, αποτυπώνονται και οι «ουρές» του Μνημονίου ήτοι προαπαιτούμενα που θα πρέπει να καλυφθούν μετά από τον Αύγουστο που εκπνέει το Πρόγραμμα. 

Η ολοκλήρωση των αλλαγών (τοποθετήσεις Γ.Γ. και Διευθυντών) στο Δημόσιο, το ξεκαθάρισμα του τοπίου στο Ελληνικό, οι διευθετήσεις στα διόδια της Εγνατίας, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το ΔΕΣΦΑ, οι νέοι δασικοί χάρτες, το Κτηματολόγιο, είναι μόνο μερικές από τις εκκρεμότητες, που θα αποτυπωθούν σαφώς και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στην Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) που θα επισφραγίσει την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά.


Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Πηγή: iefimerida.gr 


Φωτογραφίες γυμνών παιδιών σε υπολογιστή συνταξιούχου αστυνομικού



Μια υπόθεση συνταράσσει την τοπική κοινωνία, η οποία σχετίζεται με κατοχή γυμνών παιδικών φωτογραφιών, οι οποίες εντοπίστηκαν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή συνταξιούχου αστυνομικού, σε χωριό, λίγα χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο.

Στήθηκε συντονισμένη επιχείρηση από Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου και ο ίδιος προσήχθη.

Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία που προβλέπεται σύμφωνα με πληροφορίες του anatolh.com αφέθηκε ελεύθερος μιας και η υπόθεση δεν εμπίπτει στη διαδικασία του αυτοφώρου.


Πηγή : neakriti.gr


Η Τρόικα ακύρωσε τον στημένο διαγωνισμό για τους «ημέτερους»



Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Σκηνές απείρου κάλλους και μεγάλης εθνικής προσβολής διαδραματίσθηκαν τις τελευταίες μέρες και ώρες στο «Hilton», με πρωταγωνίστρια την υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Όλγα Γεροβασίλη, τους επικεφαλής των «θεσμών» και αντικείμενο τη διαδικασία επιλογής των 77 νέων «μόνιμων» ειδικών και τομεακών γραμματέων, οι οποίοι για τα επόμενα 4 χρόνια θα αντικαταστήσουν τους σημερινούς γενικούς γραμματείς των υπουργείων. 

Ο ευτελιστικός συμβιβασμός κατέληξε στην απόφαση να ανασταλεί η διαδικασία και να ανατεθεί σε Γάλλους εμπειρογνώμονες να δώσουν «τεχνική βοήθεια» ώστε να ξεκινήσει ολόκληρη η διαδικασία από την αρχή! 

Οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες θα «μελετήσουν» τις προκηρύξεις, θα τις «διορθώσουν» και κατόπιν θα διασφαλίσουν το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Τι αναφέρει η συμφωνία

α) Η ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρώσει μια μελέτη -σε συνεργασία με την τεχνική υποστήριξη- αναφορικά με τα ελάχιστα προσόντα για όλες τις θέσεις των διοικητικών, των αναπληρωματικών διοικητικών και των ειδικών τομεακών γραμματέων... λαμβάνοντας υπόψη τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 7 του 4369/2016. 

Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης, η κυβέρνηση θα πάρει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, μέχρι τον Ιούλιο του 2018. 

β) οι διορισμοί 55 θεματικών γενικών διευθυντών θα ολοκληρωθούν έως τον Ιούλιο με τους υπόλοιπους 35 θεματικούς γενικούς διευθυντές και 

γ) η πρόσκληση για το σύνολο των διευθυντικών στελεχών θα ξεκινήσει με τους υπόλοιπους 175 μέχρι τον Ιούλιο. 

Επιπλέον, 

α) τον Οκτώβριο του 2018 θα ολοκληρωθούν οι διορισμοί για όλους τους διευθυντές και 
β) η πρόσκληση για όλους τους επικεφαλής τμημάτων θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2018 και οι αρχηγοί των τμημάτων θα διοριστούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. 

Η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει λεπτομερή έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των παραπάνω δράσεων έως τον Ιούνιο του 2018.

Το σημείωμα των Θεσμών μπορείτε να το δείτε εδώ.

Έβαλαν πάγο στη Γεροβασίλη

«Τις τελευταίες μέρες πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του Τύπου (σ.σ. «Φιλελεύθερος»), τι ακριβώς προσπαθείτε να κάνετε στη Δημόσια Διοίκηση. Η διαδικασία που ακολουθείτε δεν συνιστά αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, όπως έχουμε συμφωνήσει». Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκαν χθες οι επικεφαλής των θεσμών την κυρία Ολγα Γεροβασίλη, αλλά και τα κορυφαία στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που κλήθηκαν επειγόντως να δώσουν εξηγήσεις για το όργιο κομματικών παρεμβάσεων και λαθροχειριών, στη διαδικασία επιλογής των νέων «μόνιμων» ειδικών και τομεακών γραμματέων. 

Η υπουργός επέμεινε ότι η δική της αρχική προκήρυξη του διαγωνισμού είναι άψογη, ενώ για τις υπόλοιπες -ανα υπουργείο- προκηρύξεις δεν μπορούσε να έχει άποψη και παρέπεμψε στην Επιτροπή Αξιολόγησης του ΑΣΕΠ για το αδιάβλητο της διαδικασίας. 

Οι θεσμοί κάλεσαν στο «Hilton» και τους επικεφαλής του ΑΣΕΠ, οι οποίοι εξήγησαν ότι λειτουργούν στο πλαίσιο των προσόντων που απαιτούν οι προκηρύξεις και στο τέλος αποκάλυψαν ότι με τον ρυθμό που κινείται ακόμη και αυτή η διαβλητή διαδικασία θα επιλέγονται μόλις 6 γραμματείς κάθε μήνα! Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να γίνει διαλογή βιογραφικών, διασταύρωση και επαλήθευση στοιχείων κάθε βιογραφικού, προτού καταλήξουν σε μια λίστα 3 προτεινομένων γραμματέων, από την οποία θα επιλέγει έναν ο κάθε υπουργός. 

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, Ντέκλαν Κοστέλο, υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός -σε αντίθεση με άλλες φορές- και εντόπισε δύο σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία: Ο τρόπος με τον οποίο συντάχθηκαν οι προκηρύξεις είναι κατάφωρα παράνομος και προφανώς ενισχύει τους κομματικούς «φίλους». Ιδίου επιπέδου θέσεις απαιτούν -κατά υπουργείο- διαφορετικά τυπικά προσόντα, γεγονός που δημιουργεί υποψίες για φωτογραφικές διατάξεις εξυπηρέτησης «ημετέρων», παραβιάζοντας προφανώς τη συνταγματική αρχή της ισότητας.

Τα προσόντα των υποψηφίων

Ο τρόπος μοριοδότησης είναι προβληματικός. Η εμπειρία στον δημόσιο τομέα μέχρι 3 χρόνια -συμπτωματικά, όσο κυβερνά η παρούσα κυβέρνηση- μοριοδοτείται πλουσιοπάροχα. Αντιθέτως, δεν μοριοδοτείται η εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα και η εμπειρία πλέον των τριών ετών στον δημόσιο τομέα, δηλαδή επί προηγουμένων κυβερνήσεων. Προφανώς η διαδικασία παραβιάζει κάθε αρχή ισότητας και αναλογικότητας και τον στόχο για την «αποπολιτικοποίηση» της δημόσιας διοίκησης. Από την πλευρά της η κα Γεροβασίλη αντέτεινε ότι η δική της προκήρυξη ήταν άψογη και στη διαδικασία επιλογής υπάρχει έντονος «ανταγωνισμός», αφού για κάθε θέση υπάρχουν ήδη τουλάχιστον 50 υποψηφιότητες.

Οι θεσμοί «συμβούλευσαν» την κυβέρνηση να διορίσει μία ακόμη επιτροπή αξιολόγησης των τυπικών προσόντων στο ΑΣΕΠ, που να κινείται παράλληλα με την πρώτη, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία διαλογής των βιογραφικών και διασταύρωσης των στοιχείων τους. Στο σημείο αυτό κατεβλήθη μία ακόμη προσπάθεια αλλοίωσης του στόχου αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης από την κυβέρνηση. Αφού τελικά η διαδικασία θα ξεκινήσει από την αρχή, η κυρία Γεροβασίλη πρότεινε την επιλογή να κάνει ένα νέο διακομματικό όργανο που να διασφαλίζει την αντικειμενικότητα.

Γρήγορα όμως οι θεσμοί αντιλήφθηκαν ότι στο νέο διακομματικό όργανο τον κυρίαρχο ρόλο δεν θα έχει το ΑΣΕΠ αλλά το... Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, στο οποίο -εντελώς συμπτωματικά προφανώς- από το 2015 επικεφαλής είναι ένα ακόμη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η δικηγόρος κυρία Ιφιγένεια Καμτσίδου, σύντροφος του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Νίκου Παρασκευόπουλου, με τον οποίο έχουν συνάψει και σύμφωνο συμβίωσης... Προφανώς οι καλά ενημερωμένοι πλέον επικεφαλής των θεσμών απέρριψαν την πρόταση Γεροβασίλη μετά πολλών επαίνων.

Ομολογία από το υπουργείο!

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραδέχεται ουσιαστικά ότι το σχέδιο κόπηκε από την τρόικα. «... στο πλαίσιο αυτό έγινε εκτενής συζήτηση και για την προσπάθεια απαξίωσης της διαδικασίας επιλογής των διοικητικών και τομεακών γραμματέων, μέσω σχετικών δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων. Αποφασίστηκε από κοινού η εκπόνηση μελέτης από ειδικούς εμπειρογνώμονες, προκειμένου να αναλυθούν τεχνικά σημεία της διαδικασίας και να διασφαλιστεί στον απόλυτο βαθμό η επιτυχής ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης. Συμφωνήθηκε, επίσης, η δημιουργία ενός σύγχρονου, νομοθετικού πλαισίου, για τις Ανεξάρτητες Αρχές, στη βάση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών».

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 21 Μαΐου.

Πηγή : liberal.gr


Φυλακές Κορυδαλλού: Κύκλωμα πουλούσε ψευδείς βεβαιώσεις σε μαφιόζους και ναρκέμπορους



Ένας ψυχίατρος των φυλακών, ένας ψυχίατρος του Λαϊκού Νοσοκομείου και μία γνωστή δικηγόρος είχαν στήσει πολυετή φάμπρικα εντός των Φυλακών Κορυδαλλού, όπου έναντι αμοιβής εξέδιδαν ψευδείς βεβαιώσεις τοξικοεξάρτησης σε ναρκέμπορους- Βρέθηκαν αποδείξεις για πάνω 250 περιπτώσεις.

Χιλιάδες έμποροι ναρκωτικών εικάζεται πως επωφελήθηκαν από την πολυετή δράση κυκλώματος γιατρών και δικηγόρου εντός των Φυλακών Κορυδαλλού που παρουσίασε ενώπιον της Δικαιοσύνης επικίνδυνους κακοποιούς, μαφιόζους και εμπόρους ναρκωτικών ως απλά τοξικοεξαρτημένα άτομα, πάντα έναντι αμοιβής, ώστε να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων της νομοθεσίας.

Καθώς άλλωστε η Ελληνική Δικαιοσύνη εμπιστεύεται συνήθως τέτοιου είδους βεβαιώσεις περισσότερο από αυτά που φανερώνουν οι δικογραφίες για τους κατηγορούμενους, είναι πολλοί αυτοί που αντιμετωπίστηκαν ως ασθενείς και όχι ως εκείνοι που προκαλούν την ασθένεια και την εμπορεύονται.

Στο πλαίσιο παράλληλης και συμπληρωματικής έρευνας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, για αξιόποινες πράξεις συνδεδεμένες με εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο και διακινούσε κοκαΐνη και μεθαμφεταμίνες από την Ολλανδία στην Ελλάδα, κάνναβη και ηρωίνη, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 5 ατόμων. Η «φάμπρικα» των ναρκωτικών αποτελούνται από τρεις πυρήνες με καθοδήγηση μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού και τα μέλη οργάνωναν μέχρι και ομαδικές «ψυχοθεραπείες» για να τα διακινούν…

Οι εμπλεκόμενοι βαρύνονται με τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της παράβασης της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας - δωροληψίας και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, κατ' εξακολούθηση.

Κατά την πολύμηνη έρευνα και τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που «καίνε» τους κατηγορούμενους και είχε ξεκινήσει πριν καν την εμπλοκή στην υπόθεση μελών του συγκεκριμένου κυκλώματος ναρκωτικών, συλλέχτηκαν στοιχεία εμπλοκής των κατηγορουμένων γιατρών και της δικηγόρου σε περιπτώσεις χορήγησης ιατρικών γνωματεύσεων σε προφυλακισμένα μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, ώστε να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων του νόμου, ως τοξικοεξαρτημένα.

Το κύκλωμα της φάμπρικας των ψευδών βεβαιώσεων από την άλλη, που παρουσίαζε επικίνδυνους κακοποιούς ως δήθεν ναρκομανείς για να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων της νομοθεσίας, αποτελούσε ένας ψυχίατρος των Φυλακών Κορυδαλλού, ένας ψυχίατρος του Λαϊκού Νοσοκομείου (το οποίο έχει απασχολήσει τις Αρχές και για την υπεξαίρεση και παράνομη διακίνηση αντικαρκινικών φαρμάκων με εμπλοκή εργαζομένων σε αυτό) και μία 70χρονη πολύ γνωστή δικηγόρος του κέντρου των Αθηνών…

Η δικογραφία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και ακολούθως συνελήφθησαν με εντάλματα του Ανακριτικού Τμήματος, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην κατοχή τους, τουλάχιστον 250 βεβαιώσεις και πραγματογνωμοσύνες, για ναρκέμπορους, η ακεραιότητα των οποίων εξετάζεται.

Μάλιστα, οι αξιωματικοί που ερευνούν αυτή την δύσοσμη υπόθεση, θεωρούν βέβαιο ότι οι περιπτώσεις των ευεργετημένων κακοποιών είναι χιλιάδες και όχι εκατοντάδες αφού θεωρούν ότι η δράση του κυκλώματος των ψυχίατρων και της δικηγόρου ήταν πολυετής και βέβαια εξαιρετικά επικερδής για τους ίδιους…

Η έρευνα συνεχίζεται και δεν αποκλείεται στο μέλλον να προκύψουν ακόμα περισσότερα στοιχεία στην προσπάθεια που ξεκίνησε για να σπάσει αυτό το «απόστημα» των Φυλακών.

Το "τιμολόγιο" της ντροπής

Ενδεικτικά είναι τα ποσά που κέρδιζε το αδίστακτο κύκλωμα των ψυχιάτρων και της δικηγόρου από τους ναρκέμπορους.

Για την έκδοση μίας ψευδούς βεβαίωσης τοξικοεξαρτημένου ατόμου, οι ενδιαφερόμενοι και ανάλογα πόσο μεγάλο «ψάρι» ήταν ο ενδιαφερόμενος, πλήρωνε το λιγότερο 1.500 ευρώ.

Τα πιο πολλά χρήματα όμως τα κέρδιζε το κύκλωμα από την διαδικασία που κινούσε ώστε να μεταφερθεί ο ενδιαφερόμενος στην ψυχιατρική πτέρυγα και να ζει καλύτερα μέσα στις φυλακές.

Αυτό κόστιζε 1.100 ευρώ τον μήνα για όσο καιρό επιθυμούσε να παραμείνει ο ενδιαφερόμενος στην ψυχιατρική πτέρυγα. Αν τέλειωναν τα λεφτά, για κάποιο μυστήριο λόγο και ως εκ θαύματος ο «ασθενής» θεραπευόταν, τότε επέστρεφε στο κελί του…, αλλιώς για όσο καιρό είχε αυτά τα 1.100 ευρώ τον μήνα, παρέμενε «ασθενής».


Θοδωρής Παναγιωτίδης
Πηγή : news247.gr


Πού κατέληγαν τα χρήματα της Unicef ; Σε νυχτερινά κέντρα της Ιταλίας, πλακάκια και ασημένια κηροπήγια


Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διασπάθισης χρήματος με εμπλεκόμενη την Unicef Ελλάδος καθώς τόσο το πόρισμα της έκθεσης της Deloitte, όσο και οι περιγραφές υπαλλήλου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unicef είναι αποκαλυπτικά. 

Όπως έγινε γνωστό, στο ελληνικό τμήμα της UNICEF το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων που συγκεντρώνονταν πήγαινε τελικά στις τσέπες μερίδας προϊσταμένων, οι οποίοι για δεκαετίες απομυζούσαν τα χρήματα της οργάνωσης για να πλουτίζουν οι ίδιοι και οι στενοί συγγενείς τους.   Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, υπάλληλος που είχε σημαίνοντα ρόλο στην ανάδειξη του σκανδάλου με την υφαρπαγή τουλάχιστον 2.000. 000 ευρώ κάθε χρόνο από τα ταμεία του φιλανθρωπικού οργανισμού εξηγεί:   «Μέχρι και για ξέφρενη διασκέδαση σε νυκτερινό κέντρο στην Ιταλία, δίνονταν οι εισφορές των φιλάνθρωπων πολιτών προς την Unicef. Τα χρήματα που προορίζονταν για εμβόλια και τροφή σε παιδιά που τα είχαν απόλυτη ανάγκη, κατέληγαν μέχρι και για να αγορασθούν 35 ασημένια κηροπήγια, που έκαναν ως δώρα σημαντικά στελέχη της ελληνικής οργάνωσης σε γάμους».  

 Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Βήματος, άλλα χρήματα πήγαιναν σε πολυτελή ταξίδια, εξόδους σε ταβέρνες και αγορές οικιακού εξοπλισμού για τα σπίτια υπαλλήλων του ελληνικού γραφείου της Unicef. Τεράστια ποσά φέρεται να δίνονταν για να αγοραστούν πλακάκια μπάνιου και άλλα είδη ανακαίνισης, που αφορούσαν βεβαίως κατοικίες υπηρεσιακών παραγόντων.   

«Εξαφανίστηκαν χορηγίες της τάξης των 340.000 ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών και υπέκρυπταν την απάτη με την βοήθεια συνεννοημένων λογιστών. Όταν ξεκίνησε ο έλεγχος και ήταν προφανές ότι τίποτα δεν μπορούσε να αποκρύβει, άρχισαν απειλές κατά της οικονομικής ελέγκτριας που αποτέλεσε την αρχή για την αποκάλυψη του σκανδάλου.   Μάλιστα υπήρξε επίθεση και ξυλοδαρμός της σε μία σύσκεψη. 

Στη συνέχεια επιχείρησαν να αμφισβητήσουν το πτυχίο της και άρχισαν, υποτίθεται, να ρωτούν πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς του δημοσίου για να επαληθεύσουν, χωρίς επιτυχία, την πλαστότητά του» σημειώνει ο συγκεκριμένος υπάλληλος στο Βήμα.   Σε κάθε περίπτωση οι ατασθαλίες προέκυψαν και από πόρισμα της εταιρείας Deloitte που διενήργησε τον έλεγχο για λογαριασμό της ελληνικής πλευράς και ύστερα από εντολή των κεντρικών γραφείων της Γενεύης.   Η άκρη του νήματος βρέθηκε με την προκήρυξη της θέσης του οικονομικού διευθυντή, το καλοκαίρι του 2016. 

Η γυναίκα που επελέγη για τη θέση ανάμεσα σε 90 υποψηφίους και μετά από πολλές συνεντεύξεις που έγιναν και στα κεντρικά γραφεία της Οργάνωσης στη Γενεύη, ξεκίνησε να ερευνά τα οικονομικά του ελληνικού τμήματος.   

Η Unicef στην Ελλάδα συγκέντρωνε περίπου 4.5-5 εκατ. ευρώ ετησίως, τα περισσότερα από δωρεές. Κύρια διαπίστωση ήταν ότι ενώ όλες οι εθνικές επιτροπές είχαν την υποχρέωση να αποδίδουν το 70% στη Γενεύη και στην βοήθεια για εκατομμύρια παιδιά και το 30% να πηγαίνει στα λειτουργικά τους έξοδα, στην Ελλάδα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.   

«Όταν άρχισα να εργάζομαι δέχθηκα προσκλήσεις από παλαιούς υπαλλήλους της εταιρείας για να φάμε μαζί και να γνωρισθούμε. Στην πορεία, μου έκαναν διάφορες προτάσεις για παράνομα οικονομικά οφέλη ή να μου δώσουν και ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ για να κατοχυρώσω την οικογένειά μου. Όμως οι έλεγχοι που άρχισαν να γίνονται αποδείκνυαν το εύρος των απατών. 

Όλοι ήταν υψηλόμισθοί ενώ υπήρχαν άτομα στις οικονομικές υπηρεσίες που έπαιρναν επίδομα ανθυγιεινού επαγγέλματος και ειδικών συνθηκών. Μας είχε εντυπωσιάσει ότι παντού εμφανίζονταν να τοποθετούνται μεγάλες ποσότητες με πλακάκια, δείγμα ότι και εκεί υπήρχε κόλπο διασπάθισης χρημάτων.   Επιπλέον, δεν φαίνεται να είχαν καταχωρισθεί χρήματα παλιότερης χορηγίας του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία παρελάμβαναν, τμηματικά, υπάλληλοι της ελληνικής Επιτροπής. Ακόμη έκλεβαν χρήματα από τα ποσά που δίνονταν για τα καύσιμα των ΙΧ. 

Όταν έμαθαν οι υπεύθυνοι των κεντρικών γραφείων στην Γενεύη, τι συνέβαινε στην Ελλάδα, μας έλεγαν ότι αυτά δεν είχαν συμβεί ούτε στην Αφρική». 


Πηγή: lifo.gr


Πυροβόλησαν στο κεφάλι γυναίκα στην Μάνδρα Αττικής



Άγρια δολοφονημένη με τραύμα στο κεφάλι βρέθηκε γυναίκα στην Μάνδρα Αττικής.

Η γυναίκα 51 ετών εντοπίστηκε το πρωί στην αυλή του σπιτιού της, στη συμβολή των οδών Μακεδονομάχων και Πλαστήρα. 

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., φέρει τραύματα από πυροβόλο όπλο στο κεφάλι. 

Στο σημείο της δολοφονίας βρέθηκαν δύο κάλυκες, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ενέδρα θανάτου. 




Τροχαίο στην Μεταμόρφωση με ένα νεκρό και τρεις τραυματίες




Ένας άνδρας, 50 ετών, έχασε την ζωή του και τρία άτομα τραυματίστηκαν μεταξύ αυτών και ένα ανήλικο κορίτσι.

Τραυματίας μαζί με την ανήλικη κόρη του είναι ένας 40χρονος που ήταν και ο οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου, καθώς και ένας 80χρονος που βρισκόταν στην στάση.



Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ., το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 40χρονος και στο οποίο επέβαινε η ανήλικη κόρη του, ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε με ταχύτητα πάνω στη στάση λεωφορείου, σκοτώνοντας τον 50χρονο και τραυματίζοντας τον 80χρονο, που περίμεναν στη στάση.


Οι τραυματίες έχουν διακομιστεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο ΚΑΤ.


Συντάξεις: Τσεκούρι ως και πάνω από 400 ευρώ – Θα μετατραπούν σε… επίδομα!




Για συντάξεις που θα μετατραπούν σε επιδόματα πείνας κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ με βάση τα στοιχεία από τις οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης όσων κατέθεσαν αίτηση μετά την 13η Μαϊου του 2016. Οι μειώσεις είναι πάνω από 400 ευρώ σε σχέση με τις προηγούμενες και έτσι οι προβλέψεις δείχνουν ότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια η αρχιτεκτονική του νέου ασφαλιστικού θα οδηγήσει σε συντάξεις των 200 ως 700 ευρώ το μήνα με ελάχιστους τυχερούς να φτάνουν το πολύ ως τα 1.000 ευρώ.
Ουσιαστικά, όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ μέσα στα επόμενα χρόνια θα απομείνει μονάχα η εθνική σύνταξη ως βέβαιο ποσό για τους συνταξιούχους και από εκεί και ύστερα θα αυξάνονται οι αποδοχές μόνο με βάση τις εισφορές χωρίς την παραμικρή συμμετοχή τους κράτους.

Τα μεικτά ποσά και οι μειώσεις στις νέες συντάξεις
Ημερομίσθιακλάσησύνταξη πριν την 13η Μαϊου 2016σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου
8.16828η1.2371.060
11.60428η1.8431.405
9.29628η1.3641.203
5.98028η925823
8.70828η1.3051.260
7.85128η1.1271.009
8.63228η966862
11.87528η1.9491.571


Πηγή : newsit.gr


Ευρωβαρόμετρο: Απογοητευμένοι για όλα οι Έλληνες – Τι δείχνει η έρευνα



Τα 2/3 των πολιτών της Ε.Ε. δηλώνουν πεπεισμένοι ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την ιδιότητα του μέλους στην κοινότητα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 1983, το οποίο μάλιστα έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Βρετανία βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου, οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες βγαίνουν αισθητά ενισχυμένες στην κάλπη και η κόντρα Ανατολής- Δύσης για θέματα Κράτους Δικαίου, ανεξαρτησίας θεσμών και αντιμετώπισης του προσφυγικού καλά κρατεί.

Την ίδια στιγμή το υψηλότερο ποσοστό απαισιοδοξίας για την κατεύθυνση που οδεύει η χώρα, καταγράφουν οι Έλληνες ανάμεσα σε 27 κράτη – μέλη της ΕΕ σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση μόλις 9 % των πολιτών θεωρεί πως η Ελλάδα οδεύει στη σωστή κατεύθυνση, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ μόλις το 2% των Ελλήνων πιστεύει πως η κατάσταση στην οικονομία είναι καλή, σε αντίθεση με το 91% σε Γερμανία και Ολλανδία.

Σύμφωνα με το την ίδια πηγή οι Έλληνες πολίτες, σε ποσοστό 22% θεωρούν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ, ενώ το 57% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ένωση.

Οι Έλληνες πολίτες καταλαμβάνουν ωστόσο την τελευταία θέση ανάμεσα στα 27 μέλη της ΕΕ ως προς το ερώτημα της λειτουργίας της δημοκρατίας στη χώρα τους, καθώς μόνο το 28% εμφανίζεται ευχαριστημένο από τη λειτουργία των εγχώριων θεσμών, έναντι ποσοστών όπως 91% των Δανών ή το 85% των Λουξεμβουργιανών που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα τους.

Επιπλέον οι Έλληνες πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 45% θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με την καταμέτρηση της προηγούμενης χρονιάς, ενώ μόλις το 29% δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ.


Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν επίσης τις διαφορετικές αγωνίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ψηφοφόροι σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς λαούς.

Έτσι ενώ η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ανεργίας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Έλληνες πολίτες θέτουν ως προτεραιότητα την οικονομία και την ανάπτυξη (81%) , την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους (76%) και το μεταναστευτικό (με ποσοστό 59%).


Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, το 50% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές, αν και μόνο ένας στους τρεις γνωρίζει πότε αυτές θα πραγματοποιηθούν, ενώ οι Έλληνες πολίτες δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να ψηφίσουν, καθώς μόλις το 21% δηλώνει ότι θα προσέλθει στην κάλπη με βεβαιότητα, ενώ ποσοστό 42% δηλώνει ότι στρέφεται προς την αποχή.

Η έρευνα για το Ευρωβαρόμετρο που έγινε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάχθηκε από τις 11 μέχρι 22 Απριλίου 2018. Την ανέλαβε η εταιρία Kantar Public μέσω προσωπικών συναντήσεων με 27.601 πολίτες της ΕΕ στα 28 κράτη μέλη. Στην Ελλάδα έλαβαν μέρος 1.016 άτομα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Πρόεδρος Πρατηριούχων στο ΘΕΜΑ 104,6: Αν δεν μειωθούν οι ειδικοί φόροι, η βενζίνη θα φτάσει τα 2,5 ευρώ



«Και λίγα πληρώνουμε τώρα, θα δούμε μεγαλύτερες αυξήσεις» δήλωσε ο Γιώργος Ασμάτογλου.

Έκκληση για μείωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα καθώς σε διαφορετική περίπτωση η τιμή της βενζίνης θα φτάσει και τα 2,5 ευρώ απηύθυνε μέσω του ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Γιώργος Ασμάτογλου.

«Να μειωθούν οι ειδικό φόροι αλλιώς να αφήσουμε τη βενζίνη να φτάσει στα 2,5 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «θεωρούμε σίγουρα ότι θα έχουμε υψηλότερες τιμές».

Όσον αφορά την αύξηση ειδικά στα νησιά, όπου ήδη η αμόλυβδη έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ το λίτρο, ο κ. Ασμάτογλου το απέδωσε και στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ «γιατί η βενζίνη επιβαρύνεται και με τα μεταφορικά».

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ εξήγησε ότι πέρσι τέτοια περίοδο η τιμή του πετρελαίου ήταν 49 ευρώ το βαρέλι και τώρα έχει φτάσει τα 80 ευρώ εκτιμώντας ότι «και λίγα πληρώνουμε γιατί θα δούμε και μεγαλύτερες αυξήσεις επειδή μας ανησυχεί η καστασταη στο Ιράν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, «δεν υπάρχει αισχροκέρδεια σε βάρος του καταναλωτή. Ο κάθε πρατηριούχος επειδή θέλει να είναι βιώσιμος θέλει να πουλήσει το προϊόν του το φτηνότερο δυνατόν» ζητώντας σε κάθε περίπτωση «να υπάρξει εξυγίανση της αγοράς και να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός».


Πηγή : protothema.gr


Θύμα δολοφονικής επίθεσης ο φύλακας του πάρκου της πλατείας Δαβάκη στην Καλλιθέα



Θύμα άγριας επίθεσης έπεσε το βράδυ της Τρίτης ο φύλακας του πάρκου της πλατείας Δαβάκη στην Καλλιθέα, όταν στην προσπάθειά του να απομακρύνει μία ομάδα ατόμων για να κλειδώσει, τον τραυμάτισαν σοβαρά στο κεφάλι.


Στο σημείο έσπευσαν δύο αστυνομικοί της ομάδας Ζήτα και παρά τις κλήσεις των αστυνομικών για παροχή βοηθείας από σταθμό του ΕΚΑΒ, ενώ αιμορραγούσε από μια αρκετά μεγάλη πληγή στην περιοχή του κεφαλιού αναγκάστηκε να περιμένει για περίπου 2 ώρες μέχρι να έρθει ασθενοφόρο. 



Όση ώρα περίμενε το ασθενοφόρο, τόσο θαμώνες, όσο και ο ιδιοκτήτης παρακείμενου καφέ του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. Ο άτυχος άντρας διακομίστηκε στο Κρατικό Νίκαιας, όπου χρειάστηκε να κάνει περίπου δέκα ράμματα.


Πηγή: kallitheaonline.gr




Επιβάτης βρέθηκε στη θάλασσα, εν πλω!



Αναστάτωση επικράτησε, το βράδυ της Τετάρτης, στο πλοίο "Blue Horizon" της ΑΝΕΚ που μόλις είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά, με προορισμό το λιμάνι του Ηρακλείου.

Άγνωστο πώς, ένας  νεαρός επιβάτης βρέθηκε στη θάλασσα ενώ ερευνώνται οι ακριβείς συνθήκες της πτώσης του με επικρατέστερο το σενάριο της αυτοκτονίας.

Συνεχίζονται οι έρευνες του λιμενικού σώματος, από δύο πλωτά ένα ρυμουλκό και τρία οχήματα,για τον εντοπισμό του άνδρα ηλικίας περίπου 25 με 30 ετών.

Το πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά.


Πηγή : cretalive.gr


ΠΓΔΜ: Ποινή φυλάκισης δύο ετών στον Νίκολα Γκρουέφσκι




Ποινή φυλάκισης δύο ετών επιβλήθηκε στον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι για την αγορά πολυτελούς αυτοκινήτου το 2012.

Οπως μεταδίδει η σλαβομακεδονική υπηρεσία της DW οι εισαγγελείς είχαν ξεκινήσει έρευνα τον Ιανουάριο του 2017 σχετικά με την αγορά μιας Mercedes, η αξία της οποίας ξεπερνούσε τις 500.000 ευρώ, αντλώντας στοιχεία από την υπόθεση με τις υποκλοπές που είχαν έρθει στην κατοχή τους από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ.

Στην υπόθεση εμπλέκονται τρεις πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για κατάχρηση εξουσίας το 2012 όταν παραβίασαν τις τυπικές διαδικασίες αγοράζοντας το αυτοκίνητο για λογαριασμό του Γκρουέφσκι.

Η τότε υπουργός Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκουλόσκα βρίσκεται επίσης μεταξύ των κατηγορουμένων όμως η υπόθεσή της διαχωρίστηκε από αυτήν του Γκρουέφσκι.

Οι εισαγγελείς έκριναν ότι σε σχετικό διαγωνισμό ευνοήθηκε συγκεκριμένος κατασκευαστής ενώ άλλες εταιρείες δεν είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δευτερολογία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως στη Βουλή για την Οικονομία



Κύριε Τσίπρα, σας άκουσα στο τέλος της ομιλίας σας να επαναλαμβάνετε αρκετές φορές το σύνθημα «η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω» και σκέφτηκα ότι κάτι μου θυμίζει αυτό το σύνθημα. Και ανέτρεξα λίγο στη μνήμη μου. Είναι το σύνθημα το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στις εκλογές του 1993. Σας το λέω απλώς για να το γνωρίζετε, επειδή μπορεί οι επικοινωνιολόγοι σας να θέλουν να το χρησιμοποιήσουν και στην προεκλογική εκστρατεία, μην εκτεθείτε. Γιατί -όπως ξέρετε- για μας δυστυχώς αυτή ήταν μια εκλογή η οποία δεν πήγε πολύ καλά.

Λοιπόν, πάμε κύριε Τσίπρα στο ζήτημα του Ρουβίκωνα. Καλοδεχούμενη η καταδίκη της απειλής, την οποία δέχθηκα  επώνυμα, από το επώνυμο ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα. Μπορώ να σας πω ότι, σε ό,τι με αφορά, μάλλον λάθος στόχο διάλεξαν. Διότι απειλές σε μένα και στη Νέα Δημοκρατία  δεν περνάνε. Αλλά το πρόβλημα -ξέρετε- δεν είναι τόσο το γεγονός ότι μια οργάνωση στοχοποιεί με αυτό τον τρόπο ή με υπονοούμενα έναν πολιτικό αρχηγό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, κύριε Τσίπρα, είναι ότι εσείς, σήμερα και τις προηγούμενες μέρες, δεν δώσατε την απαραίτητη σημασία στις υπόλοιπες αναρτήσεις τις οποίες έκανε ο Ρουβίκωνας σχετικά με τις επιθέσεις που έκανε στο ΣτΕ, με το τι έκανε στο Δήμο της Τήνου, με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει πρεσβείες στις οποίες επιτίθεται ανενόχλητος. Διαβάζω την ανάρτηση του κ. Καλαϊτζίδη για την επίθεση στο ΣτΕ, όπου λέει ότι «το ισόγειο του ΣτΕ, ισοπεδώθηκε, δώσαμε ένα μήνυμα σε όλα αυτά τα λαμόγια, δικαστές» κτλ. Πώς είναι δυνατόν σε μια ευνομούμενη πολιτεία να γίνονται ανεκτές τέτοιες αναρτήσεις, αλλά και τέτοιες πράξεις από την στιγμή που γνωρίζετε ποιοι τα κάνουν; Δεν κρύβονται. Επώνυμα τα λένε! Τι κάνετε ακριβώς για αυτό; Τι κάνει η Δικαιοσύνη -θα τολμούσα να ρωτήσω- αλλά τι κάνετε και εσείς; Έχετε ποτέ συλλάβει κάποιον από αυτούς τους κυρίους; Θυμάμαι την τελευταία φορά που είχαν εισέλθει στη Βουλή, περίπου τους δώσαμε και τα περιπολικά  για να τους επιστρέψουμε πίσω από εκεί που ήρθαν. Άρα, το ζήτημα με τον Ρουβίκωνα, κύριε Τσίπρα, είναι πολύ ξεκάθαρο. Αυτό για το οποίο σας κατηγορώ είναι πολύ συγκεκριμένο. Δείχνετε επιλεκτική ανοχή σε αυτές τις ομάδες. Και θα πρέπει να καταλάβετε ότι δημοκρατική ομαλότητα και Ρουβίκωνες δεν πάνε μαζί. Και θα πρέπει να διαλέξετε, ποιόν από τους δύο τελικά θα προστατέψετε.

Έρχομαι τώρα στο ζήτημα του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίσαμε ως Νέα Δημοκρατία την επίθεση, την οποία δέχτηκε ο Δήμαρχος  Θεσσαλονίκης ο κ. Μπουτάρης. Και θέλω να χρησιμοποιήσω αυτό το παράδειγμα για να καταδείξω στην εθνική αντιπροσωπεία την πολύ μεγάλη άνεση να διαστρεβλώνετε γεγονότα και δηλώσεις. Αναφερθήκατε στη δευτερολογία σας στο γεγονός ότι εμείς καταδικάσαμε την επίθεση χωρίς να πούμε ποιοι την προκάλεσαν, ότι πήραμε ίσες αποστάσεις. Σας διαβάζω λοιπόν τη δήλωση, την οποία κάναμε, πρώτοι εμείς, πριν τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα για την επίθεση στον κ. Μπουτάρη. Διαβάζω: «Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επίθεση που δέχθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Οι δράστες της σημερινής φασιστικής επίθεσης πατριδοκάπηλων πρέπει να συλληφθούν αμέσως». Αυτό είπαμε, κύριε Τσίπρα. Λοιπόν, ή δεν σας ενημερώνουν σωστά οι συνεργάτες σας ή ψεύδεστε συνειδητά. Ελπίζω πραγματικά να είναι το πρώτο.

Ως προς την συστηματική προσπάθειά σας να ισχυριστείτε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει κάποιου είδους ιδεολογική συγγένεια με τη Χ.Α., κοιτάξτε να δείτε: Εσείς μαζί με την Χρυσή Αυγή ρίξατε την προηγούμενη Κυβέρνηση. Για να μην ξεχνιόμαστε. Εσείς επιχειρήσατε μαζί με την Χρυσή Αυγή  να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο. Θυμάμαι ακόμα τη δήλωση του κ. Βούτση ότι είστε στους 197, διότι προσμετρούσατε την Χρυσή Αυγή στους υπολογισμούς σας. Και εν πάση περιπτώσει, κύριε Τσίπρα, για κοιτάξτε λίγο προς τον συγκυβερνήτη σας. Σας θυμίζω ότι συγκυβερνάτε με τον κ. Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Θέλετε να μου πείτε ότι οι ΑΝΕΛ είναι ένα κόμμα του μετριοπαθούς φιλελεύθερου κέντρου; Αυτό είναι; Επειδή κάθονται στο κέντρο, είναι και μετριοπαθείς; Ας σοβαρευτούμε λίγο. Δεν γνωριζόμαστε εδώ;   Κι αναρωτιέμαι μήπως κάτι δεν πάει καλά τελευταία, κ. Τσίπρα, στη συγκυβέρνηση; Διότι ο κ. Πάνος Καμμένος έχει να εμφανιστεί στην Ολομέλεια ένα δίμηνο. Ο κ. Πάνος Καμμένος δεν φαίνεται τελευταία να είναι εξαιρετικά πρόθυμος να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές επιλογές. Το μόνο το οποίο σας ενώνει με τον κ. Καμμένο είναι ο εθνολαϊκισμός και η καρέκλα. Τίποτε άλλο. Ιδεολογική συγγένεια δεν έχετε και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τοποθετούνται ξεκάθαρα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, αυτά περί εκλεκτικής συγγένειας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής να τα αφήσετε.

Τώρα, ως προς την αναφορά σας για τον κ. Ψωμιάδη, νομίζω ότι ρωτάτε λάθος άνθρωπο. Μάλλον την κυρία Γεννηματά πρέπει να ρωτήσετε. Διότι, εξ όσων γνωρίζω, ψήφισε στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ ο κ. Ψωμιάδης. Λοιπόν, νομίζω ότι καταλαβαίνετε όλοι ότι μιλάμε για περιπτώσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ταυτιστούν. Δεν ξέρω ποιον ψήφισε, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχει κάνει και δήλωση. Δεν ανήκει ο κ. Ψωμιάδης στη Νέα Δημοκρατία εδώ και πολύ καιρό. Εξάλλου το έχει δηλώσει κι ο ίδιος.

Λοιπόν, για το Σκοπιανό. Τι κατάλαβα κ. Τσίπρα απ’ αυτά τα οποία είπατε. Μας είπατε ότι διαπραγματεύεστε. Μας είπατε ότι είναι μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί, επιτέλους, φαίνεται να υιοθετούν αυτό το οποίο εμείς επιβάλαμε ουσιαστικά ως εθνική γραμμή. Όχι απλά το erga omnes, αλλά και την αλλαγή του Συντάγματος. Μόνο που, φοβάμαι ότι εδώ, είδατε το τυρί αλλά δεν είδατε τη φάκα. Διότι το πρόβλημα με το όνομα της Μακεδονίας του Ίλιντεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ίδιο το όνομα αποτελεί σύμβολο αλυτρωτικών διαθέσεων της γειτονικής χώρας. Και επειδή σας ρώτησα ευθέως αν απορρίψατε ή όχι τη συγκεκριμένη ονομασία και δεν απαντήσατε, εικάζω, ότι μπορείτε στην τριτολογία σας να πείτε ξεκάθαρα ότι “δεν συζητάμε το όνομα Δημοκρατία  της Μακεδονίας του Ίλιντεν”. Πείτε το. Τουλάχιστον να αποσαφηνίσετε τι γίνεται με αυτό το θέμα. Εικάζω ότι το ζήτημα αυτό είναι ακόμα στο τραπέζι. Φαντάζομαι ότι ίσως γι’ αυτό επικοινώνησε μαζί σας και ο κ. Πενς και η κυρία Μέρκελ. Η εντύπωση την οποία δίνετε είναι ότι είναι κάτι το οποίο το είχατε συμφωνήσει ήδη και τώρα το ξανασκέφτεστε. Απαντήστε λοιπόν ρητά και ξεκάθαρα ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας εάν το όνομα αυτό εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι των συζητήσεων. Και εν πάση περιπτώσει -όπως σας έχω ξαναπεί- προσέξτε λίγο όταν διαπραγματεύεστε. Κι όταν διαπραγματεύεστε μόνος σας, και ειδικά βράδυ, τίποτα καλό δεν προκύπτει για τη χώρα από τέτοιες διαπραγματεύσεις. Αρκετή ζημιά έχετε κάνει στην οικονομία, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε άλλη βλάβη και στα εθνικά ζητήματα.
Έρχομαι τώρα στα ζητήματα της οικονομίας. Και να ξεκινήσω με αυτό το πολύ ωραίο διάγραμμα, με τον κ. Παπανδρέου σε μία σκάλα, τον κ. Παπαδήμο σε ένα πύραυλο, κάτι ραδιενεργά σύμβολα εδώ. Μόνο που τα μπλέξατε λίγο, γιατί μάλλον δώσατε το διάγραμμα χωρίς να δείτε τι δείχνει. Το διάγραμμα δείχνει ξεκάθαρα τη ραγδαία αποκλιμάκωση των spreads από τη στιγμή που ανέλαβε η Κυβέρνηση Σαμαρά. Δηλαδή κανονικά εδώ θα έπρεπε να προσθέσω ένα υποβρύχιο εγώ με τη λογική τη δική σας. Καλό είναι να κοιτάτε τι καταθέτετε στα πρακτικά διότι μπορεί να εκτεθείτε.
Αλλά μιας και μιλάμε για διαγράμματα και μεγάλος λόγος έγινε για το δημόσιο χρέος το οποίο αναμφισβήτητα είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, σας απέδειξα με πολύ συγκεκριμένα τεκμήρια ότι το δημόσιο χρέος κατά το Δ.Ν.Τ. εθεωρείτο βιώσιμο το 2014 και έπαψε να θεωρείται βιώσιμο το 2017. Δεν απαντήσατε σε αυτό. Αλλά όσο σημαντικό κι αν είναι το δημόσιο χρέος, άλλο τόσο σημαντικό για τους πολίτες είναι το ιδιωτικό χρέος κύριε Τσίπρα. Θα σας δείξω λοιπόν έναν πίνακα ακόμα, ο οποίος είναι χαρακτηριστικός του αποτελέσματος της δικής σας πολιτικής για τον μέσο Έλληνα. Τι δείχνει αυτός ο πίνακας; Είναι το ιδιωτικό χρέος. Είναι οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές και οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές. Το 2014, το άθροισμα των οφειλών των ιδιωτών στο Δημόσιο, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ήταν 85 δις. Το 2017 το νούμερο αυτό εκτινάχθηκε στα 132 δις. Και μετά αναλογίζεστε γιατί ζητάμε μείωση φόρων και μείωση εισφορών. Διότι έχετε οδηγήσει την οικονομία σε απόλυτη ασφυξία. Έχετε υπονομεύσει τα δημόσια έσοδα και έχετε υπονομεύσει και την ευρωστία των ασφαλιστικών ταμείων. Διότι το άθροισμα φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης είναι μη διαχειρίσιμο για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Εξ ου και 2.000.000 Έλληνες χρωστούν στην εφορία, πολλοί εκ των οποίων χρωστούν μικρά ποσά, τα οποία κι αυτά τα μικρά ποσά αδυνατούν είτε να αποπληρώσουν είτε να τα ρυθμίσουν.
Λοιπόν, να πω πάλι ποια είναι τα τρία παραμύθια, τα τρία νέα ψέματα, τα οποία επαναλάβατε και στη δευτερολογία σας. Βγαίνουμε από τα Μνημόνια. Σας ρωτώ, λοιπόν, κύριε Τσίπρα, ο μηχανισμός αυξημένης εποπτείας τον οποίο έχετε συμφωνήσει είναι ο ίδιος μηχανισμός με αυτόν τον οποίο χρησιμοποίησε η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος; Η απάντηση είναι όχι. Και θα κρατήσω αυτό το οποίο είπε η κυρία Γεννηματά και θα ήθελα να το διευκρινίσετε στην τριτολογία σας. Αναφερθήκατε στην προληπτική γραμμή. Καταρχάς είπατε ότι η Νέα Δημοκρατία ζητάει προληπτική γραμμή. Ουδέποτε έχω ζητήσει προληπτική γραμμή. Ουδέποτε. Και να σταματήσετε να ψεύδεστε σε αυτή την αίθουσα. Ουδέποτε εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, έχουμε ζητήσει προληπτική γραμμή στη συγκυρία τη σημερινή. Αυτό το οποίο είπαμε είναι ότι πρέπει να εξασφαλίσετε τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται με λογικά επιτόκια. Αισθάνεστε άνετα, κύριε Τσίπρα, σήμερα με τα επιτόκια δανεισμού στο 4,5% να βγείτε στις αγορές και να καλύψετε τις δανειακές ανάγκες της χώρας; Θα μου πείτε αυξήθηκαν λίγο, λόγω Ιταλίας κι αυξήθηκαν παντού. Ναι, αλλά η διαφορά με τα επιτόκια, τα spreads δηλαδή, της Πορτογαλίας και της Κύπρου παραμένει η ίδια. Γιατί αν η πορεία της οικονομίας ήταν τόσο επιτυχημένη αυτά τα τρία χρόνια δεν συνέκλιναν τα επιτόκια; Και είπατε: τι διαφορετικό επιτέλους είχε η Ιρλανδία, η Κύπρος; Φαίνεται τι ήταν το διαφορετικό. Δεν είχαν Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ήταν το διαφορετικό το οποίο είχαν. Είχαν σοβαρές Κυβερνήσεις, που έκαναν τη δουλειά τους. Μόνο σε μας προέκυψε αυτό το ατύχημα.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος -θα το επαναλάβω γιατί αρνείστε συστηματικά να το σχολιάσετε- είναι ότι έχετε προνομοθετήσει μέτρα για το ’19 και το ’20. Περικοπές φόρων και μείωση αφορολόγητου. Αυτό δεν συνέβη σε καμία άλλη χώρα. Αυτό συνιστά στην ουσία το 4ο Μνημόνιο, το οποίο έχετε συμφωνήσει και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Εάν πραγματικά πιστεύετε σήμερα ότι υπάρχει καθαρή έξοδος, υπάρχει πολύ εύκολη λύση: Ελάτε να νομοθετήσετε λοιπόν στη Βουλή. Καταργήστε τις μειώσεις των συντάξεων, καταργήστε και τη μείωση του αφορολόγητου και πράγματι, τότε, θα είστε πιστευτός όταν θα μιλήσετε για καθαρή έξοδο. Μέχρι που να το κάνετε αυτό, προφανώς και δεν έχετε καμία πειστικότητα όταν ισχυρίζεστε ότι η έξοδος θα είναι καθαρή.
Το δεύτερο θέμα στο οποίο επιμένετε είναι ότι η οικονομία υπεραποδίδει. Σας το έχω ξαναπεί. Μην μπλέκετε τη δημοσιονομική υπεραπόδοση, που είναι αποτέλεσμα μιας βάναυσης φορολογικής επιδρομής με την απόδοση της οικονομίας. Η απόδοση της οικονομίας είναι ο ρυθμός ανάπτυξης. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι θλιβερός. Σας παρουσίασα τα στοιχεία για το ’15 και για το ’16 και για το ’17. Γιατί η Ελλάδα δεν μπορούσε να είχε την ίδια πορεία με την πορεία της Πορτογαλίας και της Κύπρου. Ο μόνος λόγος ήσασταν εσείς και το τι κάνατε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Γι’ αυτό δεν είχαμε αυτή την πορεία. Εάν πιστεύετε εσείς οι ίδιοι στη θεωρία του ελατηρίου, κ. Δραγασάκη, που είστε και οικονομολόγος. Θα πρέπει να δεχθείτε ότι όσο πιο βαθιά η ύφεση, τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητα εκτίναξης του ελατηρίου. Aυτό το οποίο διαφοροποιεί την Ελλάδα από την Κύπρο και από την Πορτογαλία ήταν το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015, για το οποίο θα λογοδοτήσετε στις επόμενες εκλογές. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν εξιλεωθήκατε μαγικά με το γεγονός ότι κάνατε εκλογές το Σεπτέμβριο. Δεν ξεχάστηκαν όλα αυτά. Οι περικοπές των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου είναι η ουρά, είναι τα απόνερα αυτής της καταστροφικής πολιτικής. Το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν ανήκουν πια στο Ελληνικό Δημόσιο, είναι το αποτέλεσμα αυτής της καταστροφικής πολιτικής. Το γεγονός ότι έχουμε ακόμα capital controls. Μιλάτε για επιχειρηματικότητα, μιλάτε για εξαγωγές, τη στιγμή που έχετε ακόμα capital controls. Όλα αυτά είναι τα απόνερα αυτής της καταστροφικής πολιτικής.
Tο τρίτο μεγάλο ψέμα σας είναι ότι η πολιτική σας έχει κοινωνικό πρόσημο. Ότι εσείς, ως καλοί και συνεπείς αριστεροί, είστε πάνω απ’ όλα υπέρ των πιο αδύναμων. Πετσοκόψατε το ΕΚΑΣ, μειώσατε το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, αυξήσατε το Φ.Π.Α. που χτυπάει πιο πολύ τους πιο αδύναμους, τον Ειδικό Φόρο Ενεργειακών Προϊόντων, κόψατε το επίδομα θέρμανσης. Δεν μου λέτε, όλα αυτά τους πλούσιους χτυπάνε ή τους φτωχούς; Η πραγματικότητα είναι ότι οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι επί των ημερών σας. Μιλάτε -και εγώ είμαι διατεθειμένος να την κάνουμε αυτή τη συζήτηση σε άλλη ευκαιρία- για το πλαίσιο με το οποίο πρέπει να διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός. Κι εγώ πιστεύω στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και το έχω πει πολλές φορές. Αλλά αυτό δεν κρίνετε σκόπιμο να το επαναλάβετε σε αυτή την αίθουσα.

            Αναρωτιέμαι: Τη στιγμή που θα επιβάλετε μείωση του αφορολόγητου και θα φορολογήσετε για πρώτη φορά αυτούς οι οποίοι παίρνουνε 580 ή 600 ή 620 ευρώ, όσα μπορεί να πάει ο κατώτατος μισθός, θα είναι ωφελημένοι τελικά στο διαθέσιμο εισόδημα τους; Μπορεί να κερδίσουν 20 ευρώ από την αύξηση του κατώτατου μισθού και θα τους πάρετε παραπάνω από έναν μισθό πίσω από την αύξηση της φορολογίας. Άρα, η πραγματικότητα κύριε Τσίπρα είναι ότι είστε εδώ, όχι για τους πιο αδύναμους, γιατί οι πιο αδύναμοι είναι αυτοί που επλήγησαν από τη πολιτική σας.
Και όταν επικαλείστε τα στοιχεία για την ανεργία προσέξτε λίγο και κοιτάξτε τα λίγο σε μεγαλύτερο βάθος. Ένα μεγάλο κομμάτι είναι επιδοτούμενα προγράμματα πολλά εκ των οποίων δεν πληρώνονται καν. Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι είναι μερική απασχόληση, δουλειές οι οποίες δεν πληρώνουν καλά και το γνωρίζετε αυτό εσείς πρώτος και καλύτερος.
Κοιτάξτε, έχουμε διαφορετική φιλοσοφία. Ναι, εμείς θέλουμε να συμμαζέψουμε το Κράτος και να μειώσουμε τη φορολογία. Εσείς θέλετε ένα πλαδαρό Κράτος και υψηλούς φόρους. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Αν θέλουμε να το προσδιορίσουμε ιδεολογικά, αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά.

Μας εγκαλέσατε γιατί θέλουμε να συγκρατήσουμε τους αριθμούς των προσλήψεων. Μα εγώ δεν τάζω λαγούς με πετραχήλια. Εγώ ξέρω ότι, εάν δεν κάνουμε ένα πρόσθετο συμμάζεμα στο Κράτος δεν μπορούμε τόσο εύκολα να μειώσουμε τους φόρους. Αλλά τι προέχει για εμάς; Για εμάς προέχει η ανάπτυξη και η δημιουργία πλούτου. Άρα ναι είμαστε από δυο διαφορετικούς κόσμους σε αυτό. Μείνετε εσείς, λοιπόν, με αυτή τη φορολογία, μείνετε με το μεγάλο Κράτος, μείνετε με τα πελατειακά σας ρουσφέτια, μείνετε με τους ειδικούς γραμματείς που διορίζετε δήθεν αξιοκρατικά, αλλά στην πραγματικότητα τους υποδεικνύετε με φωτογραφικές προκηρύξεις. Αυτοί είστε. Είστε δηλαδή η μετενσάρκωση όλων των δεινών που στην ουσία έφεραν τη χώρα στη χρεοκοπία το 2009 και το 2010.

Τελειώνω με κάτι το οποίο βρήκα ενδιαφέρον. Είπατε άλλο ένα ψέμα κ. Τσίπρα. Είπατε ότι εγώ ζητώ από τους επενδυτές να μην επενδύσουν στη χώρα μας. Είναι ψέμα αυτό κ. Τσίπρα. Είτε εντός, είτε εκτός Ελλάδος πάντα ζητώ από τους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας, για τον απλούστατο λόγο ότι ξέρω τι θα γίνει πολιτικά και μπορώ να τους εξασφαλίσω πολιτική σταθερότητα και ένα επιχειρηματικό και φορολογικό περιβάλλον καλό για τις επενδύσεις. Και τους λέω, αν θέλετε να έρθετε να επενδύσετε τώρα, προσβλέποντας, ναι, σε μια πολιτική αλλαγή. Αυτό λέω εγώ, αλλά εσείς που λέτε ότι τρομάζω τους επενδυτές, κύριε Τσίπρα, για να θυμηθούμε τι λέγατε ακριβώς εσείς το 2014; Αλέξης Τσίπρας: «Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ». Αφήνω στην άκρη το γεγονός του τι κάνατε στη συνέχεια. Δεν έχει καμία σημασία γιατί ήταν άλλη μια μνημειώδεις κωλοτούμπα. Τι λέγατε όμως τότε; «Και για αυτό, εμείς λέμε ότι αυτή την προοπτική θα την αποτρέψουμε», έλεγε το κ. Τσίπρας το Σεπτέμβριο. «Θα την αποτρέψουμε, και δεν είναι απειλή, αλλά κατάθεση πρότασης. Όσοι έρθουν να κερδοσκοπήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, να το υπολογίσουν και δεύτερη φορά. Θα χάσουν τα λεφτά τους, αλλά θα τεθούν και υπόλογοι απέναντι στον νόμο». Κύριε Τσίπρα ποιον κοροϊδεύετε; Δώστε το στον κ. Τσίπρα, να θυμάται τι είναι αυτά τα οποία έλεγε. Έτσι να του φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη. Και κατηγορείτε εμάς, ότι τρομάζουμε τους επενδυτές;
Καλοδεχούμενοι, κ. Τσίπρα, είναι όλοι οι επενδυτές οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Και είναι καλοδεχούμενοι για τον απλούστατο λόγο ότι εμείς πιστεύουμε στις προοπτικές του τόπου. Και επειδή πιστεύουμε και στη δυνατότητα μας, την επόμενη ημέρα, να κάνουμε τη ζωή των επενδυτών πιο εύκολη, με κανόνες, με μια νέα και γενναία συμφωνία αλήθειας μεταξύ του επιχειρηματικού κεφαλαίου και της πολιτικής ηγεσίας. Εμείς θα διασφαλίσουμε χαμηλότερη φορολογία, καλύτερη ρευστότητα, ευκολότερες αδειοδοτήσεις, και οι εργοδότες θα φροντίζουν τους εργαζόμενους τους, θα τους δίνουν κίνητρα, θα προσέχουν το περιβάλλον, και θα επιδεικνύουν κοινωνική εταιρική ευθύνη. Αυτή είναι η συμφωνία αλήθειας που προτείνουμε στην επιχειρηματική κοινότητα την επόμενη μέρα. Ναι θα έρθουν να επενδύσουν την επόμενη ημέρα κ. Τσίπρα, και η Ελλάδα θα μπορέσει επιτέλους να δει τους ρυθμούς ανάπτυξης που εσείς αποδεδειγμένα αδυνατείτε να πετύχετε.