Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015

Η κατάταξη της Ελλάδας στην ΔικαιοσύνηΟ πίνακας αποτελεσμάτων για το 2015 δίνει μια γενική  εικόνα της κατάστασης των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης των κρατών- μελών της Ε.Ε., παρέχοντας αντικειμενικά και συγκρίσιμα δεδομένα

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα τον πίνακα αποτελεσμάτων 2015 για τη Δικαιοσύνη στην Ε.Ε., ο οποίος δίνει μια γενική εικόνα της ποιότητας, της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας των συστημάτων απονομής της Δικαιοσύνης στα κράτη- μέλη.

Ένα από τα γενικά πορίσματα του πίνακα είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων απονομής Δικαιοσύνης στα κράτη-μέλη και η συνέχιση των προσπαθειών για μεγαλύτερη χρήση των εργαλείων της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Παρατηρείται επίσης η συμμετοχή ικανού ποσοστού Δικαστών (άνω του 20%) σε δράσεις συνεχιζόμενης κατάρτισης σχετικά με το ενωσιακό δίκαιο ή το δίκαιο άλλων κρατών-μελών και η παροχή στο ευρύ κοινό, από τα περισσότερα κράτη - μέλη, δωρεάν διαδικτυακής πρόσβασης σε δικαστικές αποφάσεις σχετικά με αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Επίσης, παρόλο που το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών Δικαστών στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαστήρια παρουσιάζει θετική τάση, τα ποσοστά συμμετοχής γυναικών Δικαστών στα Ανώτατα Δικαστήρια είναι ακόμη χαμηλά.


Ενδεικτικά στοιχεία κατάταξης της Ελλάδας

1. Πρωτοείσακτες αστικές και εμπορικές υποθέσεις ανά 100 κατοίκους (2010, 2012, 2013)

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ), σε σύνολο 25 κρατών-μελών που δημοσίευσαν στατιστικά στοιχεία, την πρώτη θέση με περίπου επτά (7) υποθέσεις ανά 100 κατοίκους κατέλαβε το Βέλγιο, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με περισσότερες από έξι (6) υποθέσεις ανά 100 κατοίκους.

2. Κράτη μέλη που απαιτούν το μεγαλύτερο χρόνο περάτωσης πρωτοείσακτων αστικών και εμπορικών υποθέσεων (2010, 2012, 2013)

Η Ελλάδα βρέθηκε στην 5η θέση του πίνακα κατάταξης με περίπου 400 ημέρες ανά πρωτοείσακτη υπόθεση, με πρώτη την Μάλτα (περίπου 700 ημέρες ανά πρωτοείσακτη υπόθεση) σε σύνολο 23 κρατών-μελών που δημοσίευσαν στοιχεία.

3. Κράτη μέλη που απαιτούν το μεγαλύτερο χρόνο περάτωσης διοικητικών υποθέσεων (2010, 2012, 2013)

Η Ελλάδα βρέθηκε στη 2η θέση με περισσότερες από 1.000 ημέρες ανά πρωτοείσακτη υπόθεση, σε σύνολο 20 κρατών - μελών, επιτυγχάνοντας όμως να μειώσει αισθητά τον απαιτούμενο χρόνο περάτωσης σε σχέση με το 2010 και το 2012.

4. Εκκρεμείς πρωτοείσακτες αστικές και εμπορικές υποθέσεις ανά 100 κατοίκους (2010, 2012, 2013)

Η Ελλάδα βρέθηκε στην 2η θέση σε σύνολο 23 χωρών, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2012 και το 2010.

5. Εκκρεμείς πρωτοείσακτες διοικητικές υποθέσεις ανά 100 κατοίκους (2010, 2012, 2013)

Η Ελλάδα βρέθηκε στην 1η θέση του πίνακα εκκρεμών διοικητικών υποθέσεων, σε σύνολο 20 κρατών-μελών.

6. Χρήση της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την καταχώριση και διαχείριση υποθέσεων από τα δικαστήρια (2010, 2012, 2013)

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση, σε σύνολο 27 κρατών-μελών. Αποθαρρυντικό το γεγονός ότι ο μέσος όρος χρήσης ΤΠΕ φαίνεται να έμεινε στάσιμος για την χώρα μας την τετραετία 2010-2013.

7. Αριθμός δικηγόρων ανά 100.00 κατοίκους (2010, 2012, 2013)

Σχετικά με τον αριθμό των δικηγόρων ανά 100.000 κατοίκους, η χώρα μας βρέθηκε στην 2η θέση με περισσότερους από 375 δικηγόρους ανά 100.000 κατοίκους, με πρώτο το Λουξεμβούργο με περίπου 400 δικηγόρους/ 100.000 κατοίκους, τρίτη την Ισπανία με περίπου 360 δικηγόρους/ 100.000 κατοίκους και τέταρτη την Κύπρο με περίπου 340 δικηγόρους/ 100.000 κατοίκους

8. Αντίληψη Δικαστικής ανεξαρτησίας (2010-12, 2012-13, 2013-14)

Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), τα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις αντιλήψεις για τη δικαστική ανεξαρτησία των εθνικών συστημάτων απονομής δικαιοσύνης τοποθετούν την Ελλάδα στην 20η θέση όσον αφορά την Ε.Ε. και στην 70η θέση σε σύνολο 144 χωρών στον κόσμο. Στην ίδια έρευνα η Φινλανδία βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής ευρωπαϊκής κατάταξης (2η παγκοσμίως), ενώ η Σλοβακία στην τελευταία (130η παγκοσμίως).


Πηγή


«Ημουν στην ομάδα που σχεδίαζε δολοφονία του Καραμανλή»«ΠΥΘΙΑ 1»: Πολιτικό και κατασκοπευτικό θρίλερ

Νέα τροπή στην έρευνα - Μάρτυρας-κλειδί καταθέτει στον ανακριτή πως έλαβε μέρος στο σχέδιο με το όνομα «Πυθία 1» και δηλώνει ότι έχει στοιχεία

Νέα τροπή στη δικαστική έρευνα για το σχέδιο «Πυθία 1», το αποκαλούμενο σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, δίνει με κατάθεσή του στον ανακριτή Δημήτρη Φούκα μάρτυρας-κλειδί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω μάρτυρας, που είναι τρόφιμος των φυλακών, κατέθεσε στον ανακριτή ότι έχει στη διάθεσή του αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ομάδα προσώπων επί μήνες δούλευε άοκνα αλλά και διακριτικά προς την κατεύθυνση συγκέντρωσης στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με τις πρωτοβουλίες αλλά και τη δράση της τότε κυβέρνησης του κ. Κώστα Καραμανλή, κυρίως σε εθνικά θέματα.  Με βιτρίνα τον πατριωτισμό τους και την αγάπη τους για την Ελλάδα, όπως φέρεται να καταθέτει ο συγκεκριμένος μάρτυρας, τα εν λόγω πρόσωπα που προέρχονταν από ετερόκλητους χώρους και εργασιακούς τομείς συγκέντρωναν τις πληροφορίες καταφέρνοντας σε αρκετές περιπτώσεις να σπάσουν τον απόρρητο χαρακτήρα των σχεδιασμών της κυβέρνησης. Ο μάρτυρας, η κατάθεση του οποίου αξιολογείται από τις Αρχές, φέρεται να κατέθεσε στον κ. Φούκα ότι ο ίδιος ήταν μέλος της συγκεκριμένης ομάδας και μεταξύ των καθηκόντων που του είχαν ανατεθεί ήταν να παρακολουθεί και να διασταυρώνει τις δημοσιεύσεις στο Διαδίκτυο αλλά και τον Τύπο σχετικά με εξαγγελίες και σχεδιασμούς της κυβέρνησης για εθνικά θέματα μείζονος σημασίας.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει καταδικάστηκε πριν από λίγες εβδομάδες σε ισόβια για ανθρωποκτονία, σε μια υπόθεση που αφορά το οργανωμένο έγκλημα, και εκτίει την κάθειρξή του στις Φυλακές Κορυδαλλού. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όσα λέει δεν πρέπει να ερευνηθούν και να αξιολογηθούν», τονίζουν αρμόδιες δικαστικές, πηγές που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο πρόσωπο να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα γύρω από αυτό το πολιτικο-κατασκοπευτικό θρίλερ. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο ίδιος φέρεται να υποστηρίζει: «Ημουν μέλος ομάδας που δούλευε για τη συγκέντρωση απόρρητων πληροφοριών στο πλαίσιο του σχεδίου “Πυθία 1”».

Επιπλέον, ο ίδιος φέρεται να επιμένει ότι όσα λέει είναι απολύτως αληθή και μάλιστα έχει επιφυλαχθεί να προσκομίσει τις επόμενες μέρες και στοιχεία στον ανακριτή, που θα «δένουν» τη μαρτυρία του και θα αποδεικνύουν το βάσιμο των ισχυρισμών του. Η εκκρεμότητα αυτή, δηλαδή η ολοκλήρωση της κατάθεσης του συγκεκριμένου προσώπου όπως και άλλα ζητήματα εξίσου σοβαρά αναφορικά με την απίστευτη αυτή ιστορία, κρατούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτή την ανάκριση για την υπόθεση κατασκοπείας, τουλάχιστον ως προς αυτό το σκέλος που αφορά στο σχέδιο «Πυθία 1».

Οι αρμόδιες αρχές μετά και τη συγκεκριμένη εξέλιξη έχουν πλέον βεβαιωθεί ότι για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου δεν δούλευαν μόνο επαγγελματίες πράκτορες, αλλά και πρόσωπα που κατείχαν νευραλγικά πόστα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και λόγω της θέσης τους μπορούσαν να συλλέγουν με άνεση τις σχεδόν απόρρητες πληροφορίες.

H παρακολούθηση του Κ. Καραμανλή

Οπως έχει προκύψει, στο πλαίσιο των δικαστικών ερευνών που προηγήθηκαν -έχουν εξάλλου ασκηθεί ποινικές διώξεις-, το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Πυθία 1» προέβλεπε τόσο την πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση της χώρας με κοινωνική αναταραχή και τρομοκρατικές ενέργειες όσο και τη δημιουργία προβλημάτων στην εξωτερική πολιτική. Μάλιστα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου έλαβε χώρα παρακολούθηση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με πλέον γνωστό το σκηνικό αντιπαρακολούθησης που φέρεται να είχε στηθεί στο κέντρο της Αθήνας.

Ρώσοι πράκτορες

Πιο συγκεκριμένα, ομάδες των πρακτόρων της ρωσικής υπηρεσίας FSB ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με άνδρες άλλης ομάδας που παρακολουθούσε το αυτοκίνητο του κ. Καραμανλή στην περιοχή της Νέας Μάκρης.

Η ανάκριση για τη μεγάλη υπόθεση που απασχολεί τη Δικαιοσύνη από το 2006, όταν τρεις υπουργοί της τότε κυβέρνησης Καραμανλή έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέλη της κυβέρνησης και κορυφαίοι αξιωματούχοι είχαν πέσει θύματα υποκλοπών, οδεύει προς το τέλος της. Ηδη, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της έρευνας έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη δράση του 65χρονου πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και έχει εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του, ενώ αναμένεται και διάταξη που θα επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του.

Μάλιστα, η δράση του συγκεκριμένου προσώπου που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ελλάδα -είναι παντρεμένος με Ελληνίδα- δεν φαίνεται να περιορίζεται μόνο στις τηλεφωνικές υποκλοπές μελών της κυβέρνησης Καραμανλή. Το άλλοτε ενεργό στέλεχος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας φαίνεται πως έχει ενεργό συμμετοχή και στην υλοποίηση του σχεδίου «Πυθία 1». Δικαστικές πηγές δεν αποκλείουν πλέον το σχέδιο να είχε ως σκοπό να ανατρέψει τις προσπάθειες της τότε κυβέρνησης να βελτιώσει τις ενεργειακές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία.


Πηγή : protothema.gr


Μέρκελ - Τσίπρας: Το μέλλον μας στην ΕΕ σε μια συνάντησητου Γιώργου Κοντογιάννη

 Με τα βλέμματα στραμμένα στο ραντεβού Τσίπρα – Μέρκελ που θα γίνει την Δευτέρα 23 Μαρτίου στο Βερολίνο, η διεθνής κοινότητα αναμένει να λάβει τέλος η αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει ουσιαστικά μετά τις εκλογές, με τις άστοχες δηλώσεις των υπουργών οικονομικών των δύο χωρών και η Ελλάδα να αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των δανειστών της.

            Αν κάτι στην οικονομία, στην πολιτική και γενικά στη ζωή οικοδομείται δύσκολα, αλλά καταστρέφεται ευκολότατα, αυτό είναι η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία. Και ο κ. Τσίπρας με την ανοχή που έδειξε σε συνεργάτες, υπουργούς του και εταίρους του στην κυβέρνηση το μόνο που κατάφερε από τις εκλογές μέχρι σήμερα είναι να κλονίσει την αξιοπιστία μας προς τους δανειστές που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε με κόπο οικοδομήσει έως τον Ιούνιο του 2014, αλλά με την απραξία της και σε ορισμένες περιπτώσεις τον λαϊκισμό της και τις άστοχες πολιτικές επιλογές της, είχε αρχίσει να αποδομεί στο τελευταίο εξάμηνο του βίου της.

            Μετά από τις επαφές που είχε ο κ. Τσίπρας, τους τελευταίους δύο μήνες, με Ευρωπαίους ηγέτες, όλοι ελπίζουν να έχει κατανοήσει ότι η αποδόμηση της εμπιστοσύνης δεν έχει σχέση μόνο με τις μη ρεαλιστικές προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Περισσότερο έχει σχέση με τις αντιφατικές δηλώσεις και θέσεις που εξέφραζε και συνεχίζει να εκφράζει η κυβέρνησή του από αρμοδίους και μη αρμοδίους, αλλά και ο διαγκωνισμός μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών για το ποιος θα χαρακτηρισθεί περισσότερο αντιγερμανός.

            Έτσι είδαμε από γραφικές περιπτώσεις τύπου Ζουράρι που μόνο ως με διάθεση ανεκδότου μπορούν να αντιμετωπισθούν οι αντιγερμανικές κορώνες και τα… μέζεά του, έως οι καταγγελίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας για εμπλοκή των κ.κ. Σούλτς και Σόιμπλε σε οικονομικά σκάνδαλα και την υποτιθέμενη, σεξουαλικού περιεχομένου χειρονομία, του υπουργού οικονομικών κ. Βαρουφάκη σε βάρος των Γερμανών.

            Και όλα αυτά παράλληλα με την ιδεοληπτική εμμονή της επίσημης κυβέρνησης να αναλώνει δυνάμεις και να δίνει μάχες για να μετονομασθούν:

-       η τρόικα «θεσμοί»,

-       το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας «Brussels Group»,

-       η επέκταση του μνημονίου «συμφωνία γέφυρα»,

-       το νέο μνημόνιο «νέο συμβόλαιο» ή κάπως έτσι και…

-       ταυτόχρονα να γελοιοποιούνται οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών σε ένα κυνήγι με δημοσιογράφους σε υπόγεια ξενοδοχείων για να μη τους δουν Έλληνες δημοσιογράφοι να συναντώνται με Έλληνες συναδέλφους τους για να ολοκληρώσουν την περίφημη αξιολόγηση, η οποία δεν είναι αξιολόγηση ούτε έλεγχος (γιατί τέτοια πράγματα του Έλληνα ο τράχηλος δεν τα ανέχεται), προκειμένου να πάρουμε έστω και μέρος των οφειλομένων από την τελευταία δόση του προηγούμενου μνημονίου, για να μη χρεοκοπήσουμε, τα οποία όμως δημοσίως δηλώνουμε ότι δεν τα θέλουμε, αλλά χωρίς αυτά κατεβάζουμε ρολά…

Όλα αυτά όμως δεν προσθέτουν, αντιθέτως αφαιρούν από την όποια αξιοπιστία έχει απομείνει στην Κυβέρνηση και δημιουργούν την εντύπωση ότι η νέα Κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπισθεί στις διαπραγματεύσεις με έναν ιδιότυπο τρόπο. Αν της προσφέρουν κάτι που θα μπορεί με ένα ωραίο περιτύλιγμα να το «πουλήσει» στο εσωτερικό ως επιτυχία, θα έχουν ξεμπερδέψει…

Δεν χρειάζεται όμως «λιλιά» και «καθρεφτάκια» αυτήν την ώρα η Ελλάδα. Και αυτό είναι ευθύνη του κ. Τσίπρα να το ξεκαθαρίσει στους εταίρους και δανειστές μας. Η Ελλάδα χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια για να μπορέσει και την κρίση να αντιμετωπίσει και τον χαμένο χρόνο να κερδίσει και στον δρόμο της ανάπτυξης να μπορέσει, επιτέλους, να εισέλθει.

Ο κ. Τσίπρας πρέπει να αφήσει κατά μέρος την ιδεοληψία που κουβαλά ο παλιός Συνασπισμός του 4% και να πιστέψει ότι είναι πρωθυπουργός μιας χώρας που βρίσκεται ξανά στο χείλος του γκρεμού και την οποία πρέπει να σώσει. Η μετάθεση υλοποίησης των προεκλογικών υποσχέσεών του σε βάθος τετραετίας είναι κάτι που αναμένει η κοινή γνώμη γιατί για τους Έλληνες που τον ψήφισαν προέχει η σωτηρία της χώρας και έπονται οι προεκλογικές υποσχέσεις.

Όταν καθίσει στο τραπέζι της πολιτικής διαπραγμάτευσης απέναντι από την κυρία Μέρκελ το ζητούμενο για τον Έλληνα πρωθυπουργό δεν πρέπει να είναι πώς θα περάσει όσα συμφωνήσει στην ελληνική κοινή γνώμη ή οι όποιες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τύπου «εμείς τα λέγαμε αλλά δεν μας ακούγατε…». Το ζητούμενο είναι ένας έντιμος συμβιβασμός που ως τελικό στόχο θα έχει να μπει, επιτέλους, η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Και προς αυτήν την κατεύθυνση δεν βοηθούν:

-       ούτε οι καθημερινές συνεντεύξεις του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος παρά την καλή του διάθεση να διορθώσει τα όσα στραβά έχει πει όταν μιλάει συνεχώς πέφτει και σε νέα λάθη,

-       ούτε οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη ότι το χρέος θα αποπληρωθεί με… αέρα,

-       ούτε οι δηλώσεις Καμμένου με τις οποίες υποστήριξε ότι ο Σόιμπλε δεν χάρηκε από το ραντεβού Μέρκελ – Τσίπρα και κάλεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο να θέσει στο περιθώριο τον Σόιμπλε μαζί με τον Σούλτς

-       ούτε η απόφαση της κυρίας Βαλαβάνη να καταργήσει τελικά το ΤΑΙΠΕΔ και να δημιουργήσει ένα νέο Δημόσιο Ταμείο του οποίου τα έσοδα δεν θα πηγαίνουν στην αποπληρωμή του χρέους αλλά μόνο στη συντήρηση των Ασφαλιστικών Ταμείων και στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, χωρίς βέβαια να τίθενται προς πώληση ακτές. Απόφαση που ακούγεται όμορφα στα αυτιά του καθενός αλλά θα αποτελέσει νέο σημείο τριβής με τους εταίρους, καθώς θα πέρναγε πιο εύκολα η σταδιακή αλλαγή σκοπού του Ταμείου.

Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο πρωθυπουργός στις μέρες και στις ώρες που μεσολαβούν έως την κρίσιμη συνάντηση με την κυρία Μέρκελ, είναι ότι τα στελέχη της κυβέρνησής του πρέπει πάση θυσία να αποφύγουν δηλώσεις που θα δώσουν τροφή για συζητήσεις και θα αποτελέσουν «αγκάθια» στην πολιτική διαπραγμάτευση που επιδιώκει.

Όποιος με δηλώσεις του στο διάστημα έως τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ δώσει λαβή για παρανοήσεις και σχόλια ουσιαστικά υπονομεύει την Κυβέρνηση και τη χώρα. Γιατί ο κ. Τσίπρας δεν πηγαίνει στο Βερολίνο ως πρωθυπουργός των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αλλά ως πρωθυπουργός της Ελλάδος.

Το μέλλον της Ελλάδος στην Ενωμένη Ευρώπη παίζεται ουσιαστικά στη συνάντηση της Δευτέρας.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί, που αποτελεί έναν κρίκο στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και το οικοδόμημα αυτό όχι μόνο δεν πρέπει να σπάσει, αλλά πρέπει να πάψουμε να αποτελούμε τον «αδύναμο κρίκο» του. Άλλωστε τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και οι σύντροφοι και κυβερνητικοί του σύμμαχοι πρέπει να καταλάβουν ότι τις μάχες τις κερδίζεις πιο εύκολα από μέσα παρά όταν είσαι εκτός συστήματος.


Η Μέρκελ και τα γκράφιτι στο Πολυτεχνείο

Το εσωτερικό πρόβλημα φαίνεται ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης. Ουσιαστικά το πρόβλημα εντοπίζεται όχι πώς θα πείσει το εκλογικό σώμα για την αναγκαία στροφή προς το ρεαλισμό αλλά πώς θα πείσει τα στελέχη και τους υπουργούς της να τον εφαρμόσουν. Χάριν ενός ιδιότυπου λαϊκισμού και μιας περίεργης ιδεοληψίας που αποτελεί και μειοψηφία στην κοινωνία, η κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει ακόμα και τη νομιμότητα. Έτσι είδαμε να είναι απούσα όταν επί τρεις μέρες κάποιες ομάδες… «καλλιτεχνών», έβαφαν με κακόγουστα γκράφιτι το κτήριο του Πολυτεχνείου, αλλά ήταν το ίδιο απούσα και όταν η Σύγκλητος του Ιδρύματος αποφάσισε να αποκαταστήσει τις ζημιές και να επαναφέρει το κτήριο στην αρχική του μορφή. Ήρκεσαν κάποιες διαμαρτυρίες από το διαδίκτυο του «Ελεύθερου Αυτοσχεδιαζόμενου θεάτρου Εμπρός» και… τριών(!!!) κυριών με βαμμένα πρόσωπα για να σταματήσει (προσωρινά ελπίζουμε) η αποκατάσταση του κτηρίου. Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι πώς όταν δεν είσαι σε θέση να εφαρμόσεις τη νομιμότητα, όταν κάνεις πίσω ακόμα και στην αποκατάσταση του κτηρίου του Πολυτεχνείου από τα κακόγουστα γκράφιτι, ή όταν ανέχεσαι την κατάληψη της Νομικής από μια χούφτα αναρχικούς που ζητούν την απελευθέρωση του Ξηρού, πώς θα εφαρμόσεις όσα συμφωνήσεις με τη Μέρκελ; Είναι ένα ερώτημα που μόνο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και η ζωή (όχι η Κωνσταντοπούλου), θα δώσουν απάντηση. Αρκεί η απάντηση να μην είναι τραγική…Υ.Γ. Τελικά επικράτησε η λογική και συνεργεία του Δήμου σβήνουν το γκράφιτι από το Πολυτεχνίο. Ελπίζουμε να μην υπάρξουν προβλήματα στην αποκατάσταση του ιστουρικού κτηρίου και της νομιμότητας. Μένει η νομική. Θα τολμήσουν να αδειάσουν το κτήριο από τους υπερασπιστές του Ξηρού;


ΠηγήΕτοιμαστείτε «Πρεμιέρα» στις 18 Μαΐου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις


Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν τη Δευτέρα 18-5-2015, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Τρίτη 19-5-2015.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 17-6-2015.

Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 15-6-2015 ως και 26-6-2015. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9-6-2015.
Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 3-6-2015 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 10-6-2015 και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
Συνημμένα ανακοινώνεται το πλήρες πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2015 και αναλυτικά:

1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2015 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΓΕΛ)

2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2015 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄)

3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2015 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΓΕΛ)

4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2015 ΓΙΑ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α΄ & Β΄)

Γενικότερος προγραμματισμός για τις διαδικασίες εισαγωγής
Στις αρχές Μαΐου, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, θα αποκτήσουν το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Στο δελτίο εξεταζομένου θα αναγράφεται και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα ή σε τυχόν ειδικά μαθήματα.

Στα μέσα Ιουνίου, όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου. Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο Λύκειο τους εξυπηρετεί.

Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου. Το έντυπο μηχανογραφικό δελτίο θα έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Απρίλιο.

Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), έχουν ήδη πιστοποιηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους. Οι υποψήφιοι (οι μαθητές και οι αντίστοιχοι απόφοιτοι) θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Για όλες τις παραπάνω διαδικασίες οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται από τα Λύκειά τους με σχετικές εγκυκλίους. Παράλληλα, ενημερωτικό υλικό, εγκύκλιοι, υποδείγματα κλπ θα αναρτώνται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

Ακολουθεί σε 4 συνημμένους πίνακες το αναλυτικό πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2015.


  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2015 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΓΕΛ) ΚΑΙ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Β΄) ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
ΗΜΕΡΑ
ΗΜΕΡ/ΝΙΑ
ΜΑΘΗΜΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ
18-5-2015
-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ
20-5-2015
-ΒΙΟΛΟΓΙΑ
-ΦΥΣΙΚΗ
-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
-ΙΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22-5-2015
-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
-ΒΙΟΛΟΓΙΑ
-ΧΗΜΕΙΑ – ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ
-ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
(ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
(ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)
ΔΕΥΤΕΡΑ
25-5-2015
-ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)
ΤΕΤΑΡΤΗ
27-5-2015
-ΛΑΤΙΝΙΚΑ
-ΧΗΜΕΙΑ
-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ
-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29-5-2015
-ΙΣΤΟΡΙΑ
-ΦΥΣΙΚΗ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)
ΤΡΙΤΗ
2-6-2015
-ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2015 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄)
ΗΜΕΡΑ
ΗΜΕΡ/ΝΙΑ
ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΤΡΙΤΗ
19-5-2015
-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΠΕΜΠΤΗ
21-5-2015
-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι
ΤΕΤΑΡΤΗ
3-6-2015
-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ
-ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ
-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ
-ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΙΙ
ΠΕΜΠΤΗ
4-6-2015
-ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΙΙ
-ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
-ΑΝΘΟΚΗΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
-ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
5-6-2015
-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ
-ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
-ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
-ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ
6-6-2015
-ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ
-ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΙΙ
-ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
-ΑΡΧΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ
8-6-2015
-ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ
-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ
-ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΛΟΙΟΥ Ι
-ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
-ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΠΙΟΥ
ΤΡΙΤΗ
9-6-2015
-ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
-ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΨΥΞΗΣ
-ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ ΙΙ
-ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΟΡΤΙΩΝ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. κοινή για τους υποψήφιους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από τα μαθήματα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές, για τα οποία η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.
Οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄) εξετάζονται μόνο στα μαθήματα γενικής παιδείας Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά Ι. Όπως είναι γνωστό, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ-Β΄ εξετάζονται πανελλαδικά σε 4 ή 5 μαθήματα σε θέματα και εξεταστικά κέντρα κοινά με τα ΓΕΛ και σε 2 μαθήματα ειδικότητας σε θέματα και εξεταστικά κέντρα κοινά με τα ΕΠΑΛ-Α΄

  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2015
ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΓΕΛ)
ΗΜΕΡΑ
ΗΜΕΡ/ΝΙΑ
ΜΑΘΗΜΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΤΡΙΤΗ
9-6-2015
-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ
10-6-2015
-ΒΙΟΛΟΓΙΑ
-ΦΥΣΙΚΗ
-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
-ΙΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ
11-6-2015
-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
-ΒΙΟΛΟΓΙΑ
-ΧΗΜΕΙΑ – ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ
-ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
(ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
(ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
12-6-2015
-ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)
ΣΑΒΒΑΤΟ
13-6-2015
-ΛΑΤΙΝΙΚΑ
-ΧΗΜΕΙΑ
-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ
-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)
ΔΕΥΤΕΡΑ
15-6-2015
-ΙΣΤΟΡΙΑ
-ΦΥΣΙΚΗ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)
ΤΡΙΤΗ
16-6-2015
-ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ


Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 17:00 μ.μ., κοινή για τους υποψήφιους ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 16:30 μ.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.
Στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις προσέρχονται μόνο όσοι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων, αποδεδειγμένα λόγω ασθένειας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία, δεν έλαβαν μέρος ή διέκοψαν την εξέτασή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις του Μαΐου-Ιουνίου, αφού θα έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Λύκειο φοίτησης τους εντός τριών ημερών από την ημέρα εξέτασης που απουσίασαν. Εξεταστικά Κέντρα ορίζονται ΜΟΝΟ σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο μάθημα των επαναληπτικών πανελλαδικών και γι αυτό το λόγο απουσιάσουν, δικαιολογημένα, από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί από το Λύκειό τους.
Τέλος, αν υπάρξει υποψήφιος που θα έχει παραπεμφθεί στις επαναληπτικές εξετάσεις των ΓΕΛ σε μάθημα που εξετάζεται τη Δευτέρα 15-6-2015 ή την Τρίτη 16-6-2015, και παράλληλα θα εξεταστεί και στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών την Τετάρτη 17-6-2015, τότε αυτός ο υποψήφιος δύναται να εξεταστεί στα Αγγλικά σε εξεταστικό κέντρο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, κατόπιν συνεννόησης με τη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων.
  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2015 ΓΙΑ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α΄ & Β΄)

ΗΜΕΡΑ
ΗΜΕΡ/ΝΙΑ
ΜΑΘΗΜΑ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ
17-6-2015
ΑΓΓΛΙΚΑ
10.00 π.μ.
ΠΕΜΠΤΗ
18-6-2015
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ
08.30 π.μ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19-6-2015
ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
08.30 π.μ
ΣΑΒΒΑΤΟ
20-6-2015
ΓΑΛΛΙΚΑ
08.30 π.μ.
ΙΣΠΑΝΙΚΑ
16.00 μ.μ
ΔΕΥΤΕΡΑ
22-6-2015
ΑΡΜΟΝΙΑ
08.30 π.μ.
ΤΡΙΤΗ
23-6-2015
ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ
08.30 π.μ
ΤΕΤΑΡΤΗ
24-6-2015
ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ
08.30 π.μ
ΙΤΑΛΙΚΑ
16.00 μ.μ


Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης :
μέχρι τις 08.00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08.30 π.μ.,
μέχρι τις 09.30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 10.00 π.μ. και
μέχρι τις 15.30 μ.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 16.00 μ.μ.
Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:
- των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες,
- των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,
- του ειδικού μαθήματος «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν γραπτώς στα Αγγλικά σε εξεταστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, ενώ στα υπόλοιπα ειδικά μαθήματα σε εξεταστικά κέντρα ΜΟΝΟ σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο ειδικό μάθημα και γι αυτό το λόγο απουσιάσουν, δικαιολογημένα, από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί από το Λύκειό τους.
Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2015-16 ορίζουμε το διάστημα από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015.


Πηγή : imerisia.gr


ΣΟΚ Ντάισελμπλουμ: Εξετάζεται σενάριο «τύπου Κύπρου» και για την ΕλλάδαΑνοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσει για την Ελλάδα ό,τι εφαρμόστηκε και στην περίπτωση της Κύπρου, άφησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR δήλωσε ότι η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι το μοναδικό σενάριο για την Ελλάδα. Αντιθέτως, όπως είπε, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις, «δείχνοντας» τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο βοήθειας προς την Κύπρο, όπως οι έλεγχοι κεφαλαίων και το κλείσιμο των τραπεζών.

«Αν μια χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα, δεν χρειάζεται αναγκαστικά να υπάρξει έξοδος από το ευρώ», είπε, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες για το εάν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.

«Θυμηθείτε την περίπτωση της Κύπρου. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα οι τράπεζες εκεί έκλεισαν, ενώ οι εισροές και εκροές κεφαλαίων τέθηκαν υπό διάφορους περιορισμούς, συνεπώς όλα τα σενάρια εξετάζονται».

Εξάλλου, ο επικεφαλής του Eurogroup επανέλαβε την πολιτική δέσμευσή του για ενίσχυση της νομισματικής ένωσης.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είπε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί η κατάρρευση των εσόδων του προϋπολογισμού και να υπάρξει προσέλκυση των ξένων επενδύσεων.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε επίσης ότι «είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει σε τροχιά, καθώς η ανάκαμψη της Ελλάδας πήγε πολύ καλά, αλλά εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας θα υπάρξουν πισωγυρίσματα»


Πηγή : kathimerini.gr


ΕΚΤΑΚΤΟ : Αποφυλακίζεται ο τρομοκράτης Σάββας Ξηρός


Τελικά τα αιτήματα των αντιεξουσιαστών που έχουν κάνει κατάληψη στην Νομική σχολή Αθηνών γίνονται δεκτά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!!

Και καταργούνται οι φυλακές για πολύ σκληρούς κακοποιούς και επικίνδυνους και αποφυλακίζεται ο Ξηρός.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ και την Ιωάννα Μάνδρου

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά μία από αυτές που έχει φτιαχτεί φωτογραφικά για την περίπτωση του Σάββα Ξηρού του δίνουν την ελευθερία του λόγω της αναπηρίας με ποσοστό πάνω από 80%!!!

Τα σχόλια δικά σας!!


Συμπληρωματική δίωξη για τα υβριστικά σχόλια σε βάρος του ΓιακουμάκηΗ δίωξη αφορά το αδίκημα της πρόκλησης σε εκτέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος που τελείται από μίσος.

Συμπληρωματική ποινική δίωξη άσκησε η Εισαγγελία πρωτοδικών για τα υβριστικά σχόλια που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδα, σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Η δίωξη αφορά το αδίκημα της πρόκλησης σε εκτέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος που τελείται από μίσος, ήτοι με την επιβαρυντική περίσταση του αντιρατσιστικού νόμου.

Επιπροσθέτως, ζητήθηκε από τις εταιρίες Google και Twitter «να παράσχουν άμεσα, όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ανεύρεση των ηλεκτρονικών ιχνών των υπαιτίων, υπερβαίνοντας κάθε τυπολατρική προσέγγιση της υπόθεσης που ενδεχομένως θα οδηγήσει όχι μόνο σε προσκόμματα στη διαλεύκανση της αλλά και σε παρόμοιες βιαιοπραγίες και εκδηλώσεις μίσους».

Πηγή: skai.gr
«Καταπέλτης» η εισαγγελέας για Παπακωνσταντίνου: Δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματαΗ κυρία Δημητρίου είπε ότι δεν θα ήθελε να είναι στην θέση του κατηγορούμενου - Ο πρώην ΥΠΟΙΚ αντιμετωπίζει τα κακουργήματα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας

Η εισαγγελίας της έδρας Ξένη Δημητρίου ξεκίνησε την αγόρευση της στο Ειδικό Δικαστήριο, όπου δικάζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι δεν είναι ευχάριστη η θέση της, καθώς δεν θα ήθελε να είναι στην θέση του κατηγορούμενου ένα τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος του κράτους, πλην όμως εκ της υποχρεώσεως της έχει αυτό το δυσάρεστο καθήκον.

Ακόμη, η κυρία Δημητρίου επισήμανε ότι στενοχωριέται γιατί θα πει πράγματα που θίγουν το κράτος ως οργανισμό «που δεν λειτουργεί σωστά».

Στην συνέχεια η εισαγγελική λειτουργός, κατά την σημερινή 11η συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του δικαστηρίου Νικόλαο Πάσσο για τον τρόπο διεύθυνσης της ακροαματική διαδικασίας και την δυνατότητα που της παρείχε να ασκήσει ακώλυτα τα εισαγγελικά καθήκοντά της .

Παράλληλα, η κυρία Δημητρίου συνεχάρη  τους συνηγόρους του πρώην υπουργού Οικονομικών Τάκη  Βασιλακόπουλο, Βασίλη Δημακόπουλο και Παναγιώτη Κουρελέα για την άψογη συμπεριφορά και συνεργασία τους κατά την αποδεικτική διαδικασία της δίκης.

Η κυρία Δημητρίου κατά την αγόρευση, κατ' αρχάς αναφέρθηκε στο θέμα της παραγραφής των αδικημάτων λόγω της τότε διακοπής της Βουλής και κατέληξε ότι δεν έχει επέλθει η παραγραφή των αδικημάτων που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Όπως είναι γνωστό, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, κάτι που μεταφράζεται ότι εάν το δικαστήριο δεχθεί τις κατηγορίες, οι ποινές προσαυξάνονται αισθητά και εισέρχονται στην χειρότερη περίπτωση- στην σφαίρα της ισοβίου κάθειρξης εφόσον δεν του αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Τα κακουργήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι:

1) της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και
2)  της απόπειρας απιστίας

Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε στη διαδρομή που ακολούθησε η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τα 2.062 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Τράπεζας «ΗSBC»  της Γενεύης από  το Παρίσι στην Ελλάδα και τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην όλη διαδικασία.
           
Αναφερόμενη η εισαγγελική λειτουργός στα μεσάνυκτα  της 30ης Σεπτεμβρίου 2010 όπου ήρθε το   CD με την λίστα Λαγκάρντ στην  Ελλάδα από την Πρεσβεία μας στο Παρίσι, επισήμανε ότι ενώ ανοίχθηκε 24 αρχεία του επίμαχου   CD επί 25 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα ο κατηγορούμενος αρνείται ότι είναι ο ίδιος αυτός που τα άνοιξε.
           
Ως προς την τύχη του επίμαχου CD που χάθηκε η κυρία Δημητρίου τόνισε ότι  σταματάει η μνήμη του κατηγορούμενου και δεν θυμάται  σε ποια από τις 7 γραμματείς του το έδωσε για φύλαξη, ούτε όμως θυμάται τι έγινε το συνοδευτικό έγγραφο -διαβιβαστικό του CD που στάλθηκε από την Γαλλία.
           
Ακόμη, η εισαγγελική λειτουργός εξέφρασε το απορία πώς ήταν τόσο ανεκτικός  ο πρώην υπουργός Οικονομικών με την γραμματέα του  που έχασε το  CD  όταν  η απώλεια του τον έφερε στην θέση του κατηγορούμενου.
           
Όμως ο κατηγορούμενος  -συνέχισε η εισαγγελέας της έδρας- δεν ανέφερε πουθενά τι έγινε ο υπολογιστής του στενού συνεργάτη του κ. Αγγελόπουλου που του έδωσε  να επιλέξει τους 20 μεγαλύτερους καταθέτες και το σύνολο των αρχείων που ήταν στο επίμαχο CD με τις συνολικές καταθέσεις  των δυο δισεκατομμυρίων  δολαρίων.
           
Πέρα από αυτό όμως  ο κ. Αγγελόπουλος διέγραψε όπως ισχυρίζεται από το σκληρή δίσκο του υπολογιστή του το περιεχόμενο της επίμαχης λίστας.

Η κυρία Δημητρίου αναφέρεται σε ορισμένα από τα κενά που υπάρχουν  στην πορεία των καταθέσεων τόσο των μαρτύρων όσο και του ίδιου του κατηγορούμενου.

Η εισαγγελικός λειτουργός αναφερόμενη στο πρόσωπο του πρώην προϊστάμενου του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη ( σε βάρος του  έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στα Ποινικά δικαστήρια για τους χειρισμούς τους στην επίμαχη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ) που είχε αντίγραφο της λίστας  υπό την μορφή usb, έκανε συνειρμό με το θεατρικό έργο «ο υπηρέτης των δύο κυρίων», καθώς «ο κ. Διώτης βρίσκεται ανάμεσα στους δύο προϊσταμένους του, τον τέως και τον νυν, δηλαδή τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Βενιζέλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Διώτης ήταν στην θέση του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ, όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου παύθηκε από υπουργός Οικονομικών και του ανατέθηκαν ανάλογα καθήκοντα στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε η εισαγγελέας της έδρας,  «μιλάει για σκευωρούς  που «φύτευσε» ανοίγματα στους υπολογιστές για να τον ενοχοποιήσουν και δεν παραδέχεται ότι είναι ο ίδιος που άνοιξε τον υπολογιστή με τον συγκεκριμένο κωδικό».


Πηγή : protothema.gr


Η Κρήτη αποχαιρέτησε τον Βαγγέλη ΓιακουμάκηΣτο Σελί Ρεθύμνου και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η κηδεία του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός την Κυριακή στα Ιωάννινα.

Η σορός του άτυχου νέου έφτασε στις 6 το πρωί στο λιμάνι της Σούδας με το πλοίο «Κρήτη 2» της ΑΝΕΚ και συνοδεία αυτοκινητοπομπής, μεταφέρεται στο Ρέθυμνο

Στο λιμάνι της Σούδας είχαν φθάσει από νωρίς το πρωί φίλοι και συγγενείς του Γιακουμάκη, καθώς και πολίτες που, όπως είπαν, έκαναν το ταξίδι για να συμπαρασταθούν  στην οικογένειά του.

Οι σημαίες στα σχολεία των Ιωαννίνων πνέουν σήμερα μεσίστιες, ενώ στις 12 το μεσημέρι οι δάσκαλοι μίλησαν στους μαθητές για την ενδοσχολική βία. Στις 8 το βράδυ στον χώρο μπροστά από το δημαρχείο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ενάντια στα φαινόμενα βίας και εκφοβισμού, με πρωτοβουλία του δήμου Ιωαννιτών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου.

Το πτώμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη κείτονταν επί 38 ημέρες στο σημείο όπου τελικά εντοπίστηκε, τυχαία, το πρωί της Κυριακής. Στο πόρισμά του ο ιατροδικαστής κ. Βουγιουκλάκης ανέφερε ότι ο θάνατός προήλθε από τομή - τραύμα στον δεξί καρπό και ότι από το περιεχόμενο του στομάχου και άλλα στοιχεία προσδιορίζεται ότι ο θάνατος επήλθε το μεσημέρι της 6ης Φεβρουαρίου, λίγη ώρα αφότου ο άτυχος νεαρός είχε γευματίσει στη λέσχη της Γαλακτοκομικής Σχολής. Το μαχαίρι με το οποίο ο 20χρονος πιθανολογείται ότι προκάλεσε το τραύμα στον δεξί καρπό του, βρέθηκε σε κοντινή απόσταση.

Ο 20χρονος φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων ήταν θύμα ενδοσχολικής βίας. Ερευνες για την υπόθεση διενεργεί η Ασφάλεια Ιωαννίνων. Στο πλαίσιο της διαδικασίας λαμβάνονται καταθέσεις σπουδαστών της σχολής, επανεξετάζονται επικοινωνίες του 20χρονου μέσω κινητού τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά. Κρίσιμος θεωρείται ο ρόλος που διαδραμάτισε η οικογένεια του 20χρονου, η οποία φέρεται να τον πίεζε να ολοκληρώσει τις σπουδές και να επιστρέψει στην Κρήτη για να ασχοληθεί με την τυροκομία. Μάλιστα από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε ότι αμέσως πριν την αυτοκτονία είχε δίωρη τηλεφωνική επικοινωνία με τη μητέρα του.


Πηγή : kathimerini.gr


Συμφωνία εντός της εβδομάδας «βλέπει» ο Σουλτς


Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα εντός της εβδομάδας, εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στο περιοδικό Europolitics.
«Η αίσθησή μου είναι ότι θα έχουμε συμφωνία με την Ελλάδα εντός της εβδομάδας», αναφέρει ο κ. Σουλτς, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

«Υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής στο πλαίσιο του Eurogroup. Η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις, για το επενδυτικό πλαίσιο της χώρας και την αναζωογόνηση της οικονομίας. Είναι πλέον καιρός, δεν μπορούμε να περιμένουμε για να καταλήξουμε σε συμβιβασμό. Είμαστε στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων. Χρειαζόμαστε μια λύση πριν από το τέλος του μήνα», σημειώνει.

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά με το αν και κατά πόσο θα πρέπει η Ε.Ε. να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, λέει: «Όχι. Αν θέλετε να μείνει κάποιος σε μια οικογένεια, δεν διεξάγετε μελέτες σχετικά με πιθανή έξοδο. Εργαζόμαστε σκληρά για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη». Όπως τονίζει ο Μάρτιν Σουλτας, η παραμονή της Ελλάδας είναι προς το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον.

«Αυτό που επιδιώκω είναι να βοηθήσω τους Έλληνες, ιδιαίτερα τους καθημερινούς ανθρώπους που υπέστησαν τις συνέπειες της ανευθυνότητας που επικράτησε για χρόνια στη χώρα και την έλλειψη αλληλεγγύης των "ιδιαιτέρως πλουσίων", οι οποίοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Θέλω να βοηθήσω την ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, να παραμείνει στην ευρωζώνη. Επειδή η κερδοσκοπία σε βάρος του ευρώ έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως επιζήμια. Η γραμμή είναι απλή: Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ και η πόρτα στην κερδοσκοπία σε βάρος του κοινού νομίσματος κλείνει», σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Πηγή 


Ηλεκτρονικά «ραβασάκια» σε 1 εκατ. οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέηΗλεκτρονικά ειδοποιητήρια σε 1.000.000 οφειλέτες του Δημοσίου θα αρχίσει να στέλνει από την Πέμπτη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Κάθε μέρα θα στέλνονται μέσω e-mail 100.000 ειδοποιητήρια με τα οποία θα καλούνται οι φορολογούμενοι να ενταχθούν μέχρι τις 27 Μαρτίου στη ρύθμιση - εξπρές.

Η τροπολογία που περιλαμβάνει την έκτακτη ρύθμιση θα ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο μέχρι αύριο και από την επόμενη κιόλας ημέρα, δηλαδή από την Πέμπτη η ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί, προκειμένου να αρχίσει να φέρνει «ζεστό χρήμα» στα δημόσια ταμεία. Οι επιστολές απευθύνονται κυρίως σε όσους οφείλουν στο Δημόσιο χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα εδώ και πολλούς μήνες κι έχουν συσσωρεύσει σημαντικού ύψους προσαυξήσεις. Με τα ειδοποιητήρια, θα καλούνται να ενταχθούν άμεσα στη ρύθμιση-εξπρές, η οποία προβλέπει ότι εφόσον εξοφληθεί εφάπαξ ένα ποσοστό ή το σύνολο της αρχικής ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο, οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα που έχουν συσσωρευτεί θα σβήνουν άμεσα κατά το ίδιο ποσοστό ή στο σύνολό τους, κατά περίπτωση.

Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος χρωστά 3.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.000 ευρώ είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 2.000 ευρώ είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα, θα έχει μέχρι τις 27 Μαρτίου δύο επιλογές:

α) να πληρώσει εφάπαξ ολόκληρο το ποσό της αρχικής οφειλής, δηλαδή 1.000 ευρώ, και να γλιτώσει από το σύνολο των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου ποσού των 2.000 ευρώ.

β) να πληρώσει μέρος της αρχικής οφειλής και να τύχει αυτόματα μιας έκπτωσης επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, η οποία θα υπολογιστεί σε ποσοστό ίδιο με το ποσοστό επί της αρχικής οφειλής που εξοφλήθηκε. Π.χ. εάν ο φορολογούμενος πληρώσει τα 500 ευρώ της αρχικής οφειλής, δηλαδή το 50% του αρχικού χρέους, θα γλιτώσει κι από το 50% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή θα απαλλαγεί από την πληρωμή άλλων 1.000 ευρώ.


Πηγή : imerisia.gr


Ελλείψεις σε φάρμακα για σοβαρά πάσχοντες στα νοσοκομεία του Ηρακλείου

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν οι σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα υψηλού κόστους στα νοσοκομεία του Ηρακλείου Κρήτης.

Ελλείψεις σε φάρμακα για καρκινοπαθείς στο Βενιζέλειο και μορφίνης στο ΠΑΓΝΗ έφερε στη δημοσιότητα το Cretalive, "αναδεικνύοντας τις απίστευετες σκηνές που καταγράφονται καθημερινά στα νοσοκομεία".

Η δημοσιοποίηση των τραγηικών στιγμών που ζουν οι σοβαρά πάσχοντες στα δύο νοσοκομεία οδήγησαν την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ηρακλείου, να διατάξη τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για το θέμα των ελλείψεων.

Ο διοικητής των δύο νοσοκομείων, Νίκος Χαριτάκης, κατέθεσε ήδη για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και τώρα αναμένονται εξελίξεις...

Πάντως η έλλειψη μορφίνης και αντικαρκινικών φαρμάκων είναι σαφές ότι έχουν δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία τόσο των ογκολογικών και χειρουργικών τμημάτων.


Πηγή : iatropedia.gr


Οι «εκλεκτοί» του Σαμαρά στο Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ.Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Με έναν δεξιό, το Μάκη Βορίδη, έναν κεντρώο, το Σίμο Κεδίκογλου, έναν εκπρόσωπο της λαϊκής Δεξίας, το Γεράσιμο Γιακουμάτο, και έναν γνώστη των κομματικών συσχετισμών, τον πρώην Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θανάση Μπούρα, ετοιμάζεται να συμπληρώσει το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Αυτά είναι τα τέσσερα κοινοβουλευτικά στελέχη που φέρονται έτοιμοι να θέσουν υποψηφιότητα για το νέο άτυπο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος, την ίδια ώρα που οι ζυμώσεις και διαβουλεύσεις στο επιτελείο του Προέδρου της Ν.Δ. παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για το Πολιτικό Συμβούλιο λήγει στις 14:00 μ.μ. σήμερα και μέχρι και την τελευταία στιγμή θα αναζητείται ο ιδανικός υποψήφιος. Παράλληλα, μέχρι και την ύστατη ώρα θα υπάρχει αγωνία στο προεδρικό περιβάλλον για το ενδεχόμενο να κατέλθει ως υποψήφιος για τις τέσσερις θέσεις στο Πολ. Συμβούλιο κάποιος εκ των γαλάζιων ανταρτών, όχι τόσο για να εκλεγεί αλλά για να υπάρξει καταμέτρηση δυνάμεων στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.

Ωστόσο, αυτό έμοιαζε ως το πλεόν ασθενές ενδεχόμενο αν και δεν αποκλείεται στην αυριανή συνεδρίαση της Κοιν. Ομάδας να εκφραστεί η δυσαρέσκεια μερίδας στελεχών, πιθανά μέσω της αποχής από τη διαδικασία.

Στην αυριανή συνεδρίαση, πλην των 4 μελών του Πολιτικού Συμβουλίου θα εκλεγούν οι τομεάρχες και οι συντονιστές της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, με τον κ. Σαμαρά να πραγματοποιεί ο ίδιος τις επαφές προκειμένου να κινητοποιήσει στελέχη προς την κατεύθυνση της εμπλοκής τους στις κομματικές διεργασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον τελικά υπάρξει μόνον ένας υποψήφιος για κάθε θέση δεν πρόκειται να στηθεί κάλπη, αλλά η επιλογή θα γίνει δια βοής. Εκτός βέβαια εάν οι περιστάσεις (σ.σ. περισσότεροι του ενός υποψήφιοι για κάποιους τομείς) ή οι αντιδράσεις βουλευτών που θα επιμείνουν στο τυπικό της εκλογής το επιβάλλουν.


Πηγή : newpost.gr


Συνήθειες που «σαμποτάρουν» τη μνήμηΌσο περνάνε τα χρόνια κανείς μπορεί να παρατηρεί ότι ο εγκέφαλός του δε λειτουργεί το ίδιο καλά, όπως όταν ήταν νέος. Πέρα όμως από τη φυσιολογική αυτή διαδικασία, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που μπορεί να επηρεάζουν τη μνήμη, οι οποίοι τις περισσότερες φορές σχετίζονται με τις καθημερινές συνήθειες του καθενός από εμάς.

Παρακάτω παρατίθενται μερικοί από τους πιο συνηθισμένους «ενόχους», όπως ανέφερε ο καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Robert Logie, στη MailOnline:

Τρώτε πολύ junk food

Όπως αποκάλυψε έρευνα Αυστραλών επιστημόνων την περασμένη χρονιά, η κατανάλωση έτοιμου, επεξεργασμένου φαγητού εκτός από τη… ζυγαριά σας, μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις και στη λειτουργία της μνήμης. Είναι αλήθεια πως τροφές πλούσιες για παράδειγμα σε κάλιο ή ωμέγα 3 βοηθούν και αναπτύσσουν την μνήμη.

Καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ

Η μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση του εγκεφάλου. Σε μια έρευνα που έγινε πρόσφατα, ερευνητές από το University College London βρήκαν, ότι όσοι έπιναν πολύ αλκοόλ στη μέση ηλικία, υπέφεραν σε μεγαλύτερο ποσοστό από απώλεια της μνήμης έξι χρόνια νωρίτερα σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες αλκοόλ.

Υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Όταν περνά κανείς πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, μπορεί να «υπερφορτώσει» την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, αναφέρει μια έρευνα από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας KTH της Στοκχόλμης.

Έλλειψη ύπνου

Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε, ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να «σκοτώνει» τα εγκεφαλικά κύτταρα. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Of Neuroscience, η παρατεταμένη έλλειψη ύπνου στα ποντίκια –το αντίστοιχο για τους ανθρώπους είναι 4-5 ώρες ύπνου την ημέρα για τρία συνεχόμενα βράδια- «σκότωνε» το 25% συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυττάρων.


Πηγή : newsone.gr


Γερμανοί πολιτικοί υπέρ των επανορθώσεων


«Κατέσφαξαν γυναίκες και παιδιά, απέλασαν χιλιάδες Εβραίους στο Άουσβιτς, ξεζούμισαν τη χώρα οικονομικά: 70 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου, οι θηριωδίες που διέπραξαν οι Ναζί στην Ελλάδα έρχονται πάλι στο επίκεντρο. Τι κάνει η Γερμανία με το ιστορικό της χρέος;».

Με τα λόγια αυτά ξεκινά δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel στο οποίο υπέρ της διευθέτησης του ζητήματος των ελληνικών διεκδικήσεων για πολεμικές επανορθώσεις τάσσονται πολιτικοί των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων.

«Πολιτικά, κατά τη γνώμη μου η υπόθεση είναι σαφής: θα πρέπει να προσεγγίσουμε τα θύματα και τους συγγενείς τους οικονομικά. Πιστεύω ότι θα ήταν καλό από την γερμανικής πλευράς να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας σε ό,τι αφορά το παρελθόν. Το θέμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε διαπράξει μεγάλη αδικία στην Ελλάδα» δηλώνει η επικεφαλής της Επιτροπής Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του SPD Γκεζίνε Σβαν.

Επισημαίνει ότι οι Γερμανοί δεν γνωρίζουν καλά τις δυστυχίες των Ελλήνων υπό τους Ναζί.

«Αλλά τα θύματα και οι απόγονοί τους έχουν μεγαλύτερη μνήμη από τους δράστες και τους απογόνους τους» λέει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι το αναγκαστικό δάνειο πρέπει αναμφισβήτητα να εξοφληθεί, ενώ χαρακτηρίζει λογική την πρόταση για τη δημιουργία ιδρύματος για την έρευνα και τη συμφιλίωση, στο οποίο θα διατεθούν αποζημιώσεις.

Ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ τονίζει ότι «δεν θα πρέπει να συνδέουμε το θέμα των επανορθώσεων με την τρέχουσα αντιπαράθεση για την ευρωκρίση», αλλά αυτή η συζήτηση να διεξαχθεί ανεξάρτητα.

«Αυτό αφορά τη διαχείριση της ίδιας μας της ιστορίας. Είμαι κατά της συζήτησης ότι αυτά έχουν τελειώσει. Υπάρχουν ακόμη, έπειτα από δεκαετίες, ζητήματα διεθνούς δικαίου προς επίλυση» σημειώνει.

Από την πλευρά των Πρασίνων, ο επικεφαλής της ΚΟ Άντον Χοφράιτερ δηλώνει ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να εξαφανίσει έτσι απλά την διεκδίκηση της Ελλάδας για αποζημιώσεις από το τραπέζι» και τονίζει ότι «αυτό το κεφάλαιο δεν έχει ουσιαστικά κλείσει ούτε ηθικά ούτε νομικά».

Σημειώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση θα έκανε καλά να συζητήσει με την Ελλάδα για την εξέταση των γερμανικών εγκλημάτων στην Ελλάδα και να αναζητήσει μια φιλική λύση», ωστόσο θεωρεί ωστόσο απαράδεκτο ένα τόσο ευαίσθητο και δύσκολο θέμα αναμιγνύεται στις διαπραγματεύσεις για την οικονομική βοήθεια στην κρίση.

Διαφορετική άποψη έχει επ΄αυτού η κυρία Σβαν, η οποία εκτιμά ότι «ψυχολογικά είναι κατανοητό ότι η Αθήνα ρωτά σε αυτή την κατάσταση αν εμείς οι Γερμανοί συμπεριφερθήκαμε πάντα τόσο έντιμα».

Σύμφωνα πάντως με τον ειδικό του Διεθνούς Δικαίου Φρανκ Σόρκοπφ, η παραπομπή από την πλευρά του Βερολίνου στη Συμφωνία 2+4 δεν κατευνάζει πλέον την συζήτηση και πρέπει η επιχειρηματολογία να είναι ευρύτερη.

Από το Spiegel υπενθυμίζεται δε ότι η Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής Βουλής έχει διατυπώσει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει τη θέση της.

«Θα μπορούσε να πρόκειται για δισεκατομμύρια», τονίζεται στο δημοσίευμα και γίνεται αναφορά στις αποζημιώσεις για περιπτώσεις όπως η σφαγή στο Δίστομο και στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.


Πηγή : Nooz.gr


Στο Κρεμλίνο ο Αλέξης Τσίπρας στις 8 ΑπριλίουΕπίσκεψη στη Μόσχα αρχές Απριλίου και συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες τωνΝέων, το Κρεμλίνο απάντησε το μεσημέρι της Δευτέρας θετικά στο σχετικό αίτημα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και το ραντεβού Τσίπρα - Πούτιν ορίστηκε για τις 8 Απριλίου.

Με βάση το αρχικό πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από κυβερνητική αντιπροσωπεία επρόκειτο να μεταβεί στη ρωσική πρωτεύουσα στις 9 Μαΐου μαζί άλλους διεθνείς ηγέτες έπειτα από πρόσκληση Πούτιν για συμμετοχή στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα 70χρονα της αντιφασιστικής νίκης των λαών.

Ωστόσο, φαίνεται πως το Μαξίμου επεδίωξε την επίσπευση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον ρώσο πρόεδρο διαπιστώνοντας τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που δημιουργούνται στη χώρα από ευρωπαϊκής πλευράς. Η Αθήνα άλλωστε μετά τις εκλογές δεν έκρυψε ποτέ την πρόθεσή της να διευρύνει τις σχέσεις της με τη ρωσική πλευρά στην προσπάθεια αναζήτησης ισχυρών συμμάχων κι εκτός ευρωζώνης.

Η πρώτη κόντρα 

Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες αφορούσε τις κυρώσεις που ήθελε να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μόσχα για τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία. Εξέλιξη που προκάλεσε ενόχληση στους κόλπους της ΕΕ και ιδιαίτερη δυσφορία στη γερμανική πλευρά.

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι ο ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ ήταν ο πρώτος αξιωματούχος που συνάντησε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την ορκωμοσία του. Αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου ο πρεσβευτής της Ρωσίας συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Χουντή.

Η Μόσχα διάκειται φιλικά απέναντι στη νέα κυβέρνηση καθώς είναι μία από τις ελάχιστες στην Ευρώπη που εξακολουθεί να συνομιλεί μαζί της διατηρώντας ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με το Κρεμλίνο.

Η απάντηση της Μόσχας στην Αθήνα συμπίπτει με την επανεμφάνιση Πούτιν έπειτα από 11 ολόκληρες ημέρες απουσίας από τα φώτα της δημοσιότητας, κατάσταση που τροφοδότησε σενάρια περί βαριάς ασθένειάς του. Ο ρώσος πρόεδρος επανεμφανίστηκε στην Αγία Πετρούπολη με τον πρόεδρο της Κιργιζίας.

Σε επαφή με το Πεκίνο

Στην προσπάθεια της αναζήτησης συμμάχων ο Αλέξης Τσίπρας ενθαρρύνει και την ενίσχυση των ελληνοκινεζικών σχέσεων, κάτι που έδειξε ολοκάθαρα παραμονές της συνόδου κορυφής του Φεβρουαρίου με επίσκεψή του στο λιμάνι του Πειραιά όπου είχε καταπλεύσει ο κινεζικός στόλος.

Μάλιστα, τη Δευτέρα, τα στελέχη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Τριγάζης και Γιάννης Μπουρνούς είχαν συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας ενόψει και της επίσκεψης κυβερνητικών στελεχών στο Πεκίνο. Η Κουμουνδούρου προσβλέπει στις ελληνοκινεζικές σχέσεις αν και αναγνωρίζει ότι ο δρόμος του μεταξιού είναι δύσβατος.

Όπως έγινε γνωστό, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η Κάρολιν Ατκινσον, βοηθός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας με ειδίκευση στα διεθνή οικονομικά θέματα, επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και συντονιστή της διαπραγμάτευσης Γιάννη Δραγασάκη και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Ο Κοτζιάς άνοιξε τον δρόμο

Επίσκεψη στη Μόσχα έχει πραγματοποιήσει ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για σύσφιγξη των σχέσεων με τους Ρώσους.

Βούλα Κεχαγιά
Newsroom ΔΟΛ


Αχαΐα: Προφυλακιστέος ο ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδαςΠροφυλακιστέος κρίθηκε την Τρίτη, έπειτα από την απολογία του στον ανακριτή Πατρών, ο ιδιοκτήτης πτηνοτροφικής μονάδας στην Χαλανδρίτσα Αχαΐας, ο οποίος είχε συλληφθεί μετά από καταγγελίες αλλοδαπών εργατών για εκμετάλλευσή τους.

Αντίθετα, ελεύθερος αφέθηκε ο 41χρονος υπήκοος Ρουμανίας, ο οποίος είχε συλληφθεί μαζί με τον 55χρονο, αφέθηκε ελεύθερος.

O ιδιοκτήτης αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται για εμπορία ανθρώπων, όπως και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Όπως ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος, τους εργαζόμενους τούς είχε ασφαλισμένους στον ΟΓΑ και είχε κάνει αναγγελία πρόσληψης. Όσον αφορά το χρηματικό ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ που βρέθηκε στη μονάδα, ισχυρίστηκε πως ήταν τα κέρδη των τελευταίων χρόνων από την οικονομική δραστηριότητα της μονάδας και τα κρατούσε εκεί, όπως συμπλήρωσε, λόγω οικονομικής ανασφάλειας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης, προσκομίστηκαν και παραστατικά ανάληψης από τράπεζες.

Σχετικά με τα όπλα που βρέθηκαν, ο συλληφθείς ισχυρίστηκε ότι τα κατείχε νόμιμα, διότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε πέσει θύμα ληστείας.

Ακόμη, κατά την διάρκεια της απολογίας του ισχυρίστηκε πως είναι μυθεύματα οι

Οι δύο άνδρες εξανάγκαζαν αλλοδαπούς εργάτες να εργάζονται χωρίς αμοιβή και κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, εκφοβίζοντάς τους με πυροβολισμούς στον αέρα ή στο έδαφος. Μάλιστα, σε βάρος του 51χρονου συλληφθέντος είχε σχηματισθεί το 2013 δικογραφία για παρόμοια αδικήματα.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης ξεκίνησε μετά την πρωτοβουλία δύο εργατών, υπηκόων Ρουμανίας, οι οποίοι αφού κατάφεραν να φύγουν από την πτηνοτροφική μονάδα, έκαναν καταγγελία στην Αστυνομία, ζητώντας βοήθεια και προστασία.

Ετσι, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων έκαναν έρευνα. Οπως εξακριβώθηκε, οι δύο καταγγέλλοντες πείσθηκαν από έναν άλλο αναζητούμενο Ρουμάνο να έλθουν στην Ελλάδα και να εργαστούν με καλές συνθήκες και ικανοποιητικό μισθό στην επιχείρηση ιδιοκτησίας του 51χρονου. Μόλις έφθασαν στην Πάτρα, τους παρέλαβαν οι δύο συλληφθέντες και τους εγκατέστησαν σε οίκημα με άσχημες συνθήκες υγιεινής, ελλιπή σίτιση και παντελή έλλειψη θέρμανσης, ενώ τους εξανάγκαζαν να εργάζονται καθημερινά από το πρωί έως το βράδυ χωρίς ανάπαυση.

Επίσης, οι συλληφθέντες τούς κατακρατούσαν με τη χρήση ψυχολογικής και σωματικής βίας, χωρίς να τους καταβάλουν τις συμφωνηθείσες χρηματικές αμοιβές τους. Ακόμη, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, ο 51χρονος, όση ώρα επιτηρούσε τους αλλοδαπούς εργάτες, είχε μαζί του καραμπίνα ή πιστόλι και πυροβολούσε στον αέρα ή στο έδαφος κοντά στα πόδια τους, προκειμένου να τους εκφοβίσει. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο συλληφθείς ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας μαζί με τον δεύτερο συλληφθέντα χρησιμοποιούσαν συστηματικά αλλοδαπούς εργάτες, τους οποίους έβρισκε στη Ρουμανία ο αναζητούμενος.


Πηγή : kathimerini.gr


Άλλαξε ο Μανωλιός : ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ και μετονομάζεται σε Ταμείο Δημόσιου ΠλούτουΜέσα στις επόμενες 45 ημέρες, θα καθοριστεί επακριβώς η λειτουργία του νέου ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις

Η αρχή γίνεται με την αλλαγή της… ταμπέλας, δηλαδή του ονόματος του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο με νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι τέλη Απριλίου.

Το νέο όνομα αυτού: Ταμείο Δημοσίου Πλούτου, όπως το προανήγγειλε χθες στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.
Η Νάντια Βαλαβάνη σημείωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα μετασχηματιστεί στο νέο ταμείο, και πλέον τα έσοδά του δεν θα αξιοποιούνται για τη μείωση του χρέους, αλλά για τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης.

Εξάλλου σήμερα, Τρίτη, αναμένεται τροποποίηση του σχετικού άρθρου 24 του νόμου για την επανεκκίνηση της οικονομίας που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση, βάσει της οποίας καταργείται διάταξη του ιδρυτικού νόμου του Ταμείου που ορίζει ότι εντός 10 ημερών θα αποδίδονται τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ στον λογαριασμό για τη μείωση του χρέους. Εάν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για μονομερή ενέργεια στην οποία δίνεται ιδιαίτερη σημασία από τους ξένους πιστωτές, δεδομένου ότι συνδέεται άμεσα με την αποπληρωμή των δανείων που έχουν δώσει στην Ελλάδα.

Η απόφαση διευρύνει το χρηματοδοτικό κενό αλλά και επηρεάζει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Το τελευταίο είναι μείζον ζήτημα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο η κ. Βαλαβάνη διευκρίνισε ότι εντός 30 έως 45 ημερών θα έλθει νέο σχέδιο νόμου που θα καθορίζει επακριβώς τη λειτουργία του νέου Ταμείου.

Η αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ είναι ένας βασικός παράγοντας για τον οποίο επείγεται η κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Οπως ανέφερε η κ. Βαλαβάνη, η εγγυητική του ΟΠΑΠ για τη σύμβαση παραχώρησης της 20ετούς άδειας του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος λήγει αύριο, Τετάρτη. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, πρόθεση είναι να υπογραφεί η σύμβαση με τον ΟΠΑΠ παρόλο που τη χαρακτήρισε «απαράδεκτο κακοτέχνημα».

Γι’ αυτό υποστήριξε ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με τον ΟΠΑΠ και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση θα ζητήσει τρίμηνη παράταση στην εκκαθάριση του ΟΔΙΕ. Τόσο η κ. Βαλαβάνη όσο και η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη χθεσινή ακρόασή τους στη Βουλή, εμφανίσθηκαν υπέρμαχοι της μακροχρόνιας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και όχι των πωλήσεων, ειδικά σε μια περίοδο δύσκολη και με τις αξίες να έχουν υποχωρήσει.

Ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ο έκτος κατά σειρά, Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας χθες στη Βουλή τάχθηκε κατά της αποκρατικοποίησης των δικτύων και υποστήριξε ότι πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. «Η πρόσβαση στα δημόσια δίκτυα θα πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι όσες συμφωνίες δεν έχουν περάσει από τη Βουλή δεν θεωρούνται ολοκληρωμένες για τη διοίκηση του Ταμείου.

Η αναφορά αυτή του κ. Πιτσιόρλα έγινε με στόχο τις συμβάσεις των περιφερειακών αεροδρομίων και του Ελληνικού. Από την άλλη πλευρά, ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Αντώνης Λεούσης, ανέφερε ότι μέχρι χθες δεν υπήρχε καμία επαφή με το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και πως από σήμερα ξεκινά η ενημέρωσή τους. Τέλος, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, τα οικονομικά του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχονται από δύο ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ώστε να φανεί αν έχουν τηρηθεί οι κανόνες και τα λογιστικά σχέδια.


Πηγή 


Χατζάκης προς Ξυδάκη: Δεν παραιτούμαι από το Εθνικό


Αρνείται να… παραδώσει τη τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Σωτήρης Χατζάκης, παρ’ ότι του ζητήθηκε από τον αν. υπουργό, Νίκο Ξυδάκη.

Την παραίτηση του Σωτήρη Χατζάκη, καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, αλλά εισέπραξε άρνηση. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, το απόγευμα της Δευτέρας 16 Μαρτίου έγινε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δυο ανδρών, την πρωτοβουλία της οποίας είχε ο αν. υπουργός. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ωστόσο, δεν έδωσε θετική απάντηση στο αίτημα του κ. Ξυδάκη να υποβάλλει την παραίτησή του. Ο κ. Χατζάκης, εξάλλου, έχει κάνει ήδη κάνει την επιθυμία του σαφή να παραμείνει στο τιμόνι του Εθνικού και κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της προηγούμενης εβδομάδας.

Τι θα ακολουθήσει από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού; Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του αν. υπουργού ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα γράφονται σε ειδησεογραφικά sites είχε εδώ και περίπου δυο εβδομάδες κύκλο επαφών για την αντικατάσταση του Σωτήρη Χατζάκη στο τιμόνι της πρώτης κρατικής σκηνής της χώρας.

Δυο χρόνια στο Εθνικό «μετρά» μέχρι σήμερα ο Σωτήρης Χατζάκης. Η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή είναι τρία χρόνια, ενώ ο Γιάννης Χουβαρδιάς που υπηρέτησε σ’ αυτή τη θέση το Εθνικό Θέατρο συμπλήρωσε έξι χρόνια, ήτοι δυο θητείες. ΄Όπως και να έχει, τα επόμενα 24ωρα θα δούμε εξελίξεις…


Πηγή : thetoc.gr


Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κατα δήλωση του αναρχικός κ. Διαμαντόπουλος ζητάει Στέγη και τροφή μαζί με το βουλευτικό αυτοκίνητοΥπεραμύνεται της απόφασής του να λάβει βουλευτικό αυτοκίνητο ο βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο οποίος ζητά παράλληλα στέγη και τροφή, όπως κάθε εταιρεία οφείλει σε υπάλληλο που περιοδεύει εκτός έδρας.

Ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος απαντά, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, σε επικριτικό δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της Καστοριάς σχετικά με την άρνησή του για παραίτηση από το προνόμιο των βουλευτικών αυτοκινήτων, ενώ εξαπολύει πυρά κατά του πρωθυπουργού για τις σχετικές του παραινέσεις.

«Έχετε μήπως υπόψη σας κάποιον εργαζόμενο-υπάλληλο που η εργασία του προϋποθέτει την περιοδεία στον νομό ή στην πόλη να το κάνει με δικό του μέσο ή κάποιον που αναγκάζεται να περιοδεύει "εκτός έδρας" να μην του παρέχεται από την εταιρία του, στέγη, τροφή και μέσο μετακίνησης;», ρωτά ο βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και προσθέτει:

«Θα μπορούσα αυτή τη στιγμή να προτείνω πολύ εύκολα την περικοπή του 40% της βουλευτικής αποζημίωσης, που τώρα πηγαίνει στο κόμμα και σε δομές αλληλεγγύης και το κόμμα να τα "βγάζει πέρα" με τις συνδρομές των μελών του και την κρατική επιχορήγηση, επίσης να μην λαμβάνουμε αποζημίωση για τις επιτροπές της βουλής. Αναρωτιέμαι όμως τι μπορεί να έπεται, διότι στο τέλος ίσως να φτάσουμε οι νέοι της τάξης μου, των οποίων οι γονείς δεν μπορούσαν να μας αγοράσουν σπίτι να μείνουμε ή αυτοκίνητο να μετακινούμαστε, να αφήσουμε την αντιπροσώπευση της τάξης μας στους γόνους της αστικής τάξης, που θα μπορούν κάλλιστα να υπηρετούν από τη θέση του βουλευτή ακόμη και χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωση…».

Ο κ. Διαμαντόπουλος τονίζει πως δεν συμμετέχει σε αρχηγικό κόμμα και επειδή «ως αριστερός με ελευθεριακές-σοσιαλιστικές απόψεις προερχόμενος από το κίνημα», έχει βαθειά ριζωμένη την κουλτούρα της συλλογικότητας, δεν εκτελεί προσωπικές εντολές κανενός αλλά υλοποιεί συλλογικές αποφάσεις που όταν λαμβάνονται τις σέβεται απόλυτα.


Πηγή : antenna.gr


Ο θόρυβος των ελληνικών μαχητικών αναστάτωσε ευχάριστα πριν από λίγο τον ουρανό της ΑθήναςΜαχητικά F16, Miraze 2000 και F4 Fantom ακολουθούμενα από ελικόπτερα  πέταξαν πριν απο λίγο πάνω από την Αθήνα, ο λόγος είναι οι πρόβες για την στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας την 25 Μαρτίου.Ένα video ποδηλάτη που κόβει την ανάσαΑψηφώντας τη βαρύτητα, ο ατρόμητος Michal Kollbeck διακινδύνευσε τη ζωή του στη φημισμένη White Line στην έρημο της Αριζόνα.
Με το ποδήλατό του επιχείρησε να κατακτήσει το πιο δύσκολο μονοπάτι του κόσμου, με το βίντεο από τα κατορθώματά του να κόβει την ανάσα.

Αποφάσισε να κάνει τη διαδρομή αφότου τη διένυσε πρώτα με τα πόδια και κοιμήθηκε στον βράχο για μερικές ημέρες.

Δεν πρόκειται όμως, όπως δήλωσε, να το επιχειρήσει ξανά, σημειώνοντας πως μια φορά είναι αρκετή!

Πηγή


Χάος με τις φορολογικές δηλώσεις – Ακόμη δεν έχουν γίνει τα έντυπα – Αργεί να ανοίξει το taxisΓια μετά το Πάσχα πάνε οι φορολογικές δηλώσεις φέτος ενώ πέρυσι είχε ανοίξει η σχετική πύλη στο taxis από τις 20 Μαρτίου.
Ακόμη δεν έχουν δοθεί οι σχετικές διευκρινήσεις έτσι ώστε να συνταχθούν τα έντυπα με βάση τις αλλαγές της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία.
Ακόμη και τα στάνταρ για τα φορολογικά έσοδα, μισθοί και συντάξεις με βάση τα στοιχεία εταιρειών, υπηρεσιών και Ταμείων δεν έχουν φτάσει έτσι ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία.
Παράλληλα φέτος θα προστεθούν 20 νέοι κωδικοί στη φορολογική δήλωση οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί πλήρωσε έτσι ώστε να ενταχθούν στο έντυπο.
Παρά το γεγονός ότι ήδη βρισκόμαστε στις 17 Μαρτίου δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τη φορολόγηση των Ναυτικών, με τα έσοδα όσων εισπράττουν χρήματα από τόκους καταθέσεων κλπ
Κάποιοι από τους νέους κωδικούς στο Ε1 είναι οι εξής:
Τόκοι καταθέσεων από το εξωτερικό
Μερίσματα από το εξωτερικό
Υπεραξίες από μεταβίβαση τίτλων
Εισοδήματα από δικαιώματα
Δαπάνες απόκτησης περιουσίας
Ουσιαστικά ακόμη δεν έχουν σχεδιαστεί πλήρως τα νέα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και έτσι όλη η διαδικασία πάει πίσω με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος φόβος για τη ροή των εσόδων, αλλά και ο σχεδιασμός για επιπλέον έσοδα ως τον Ιούνιο με βάση τις εξαγγελίες για μπόνους σε όσους υποβάλλουν νωρίς τη φορολογική δήλωση.
Κάπως έτσι δημιουργούνται πολλά ερωτήματα και για το τι θα γίνει στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους καθώς παρατηρείται ήδη μεγάλη υστέρηση εσόδων.


Πηγή : newsit.gr


Στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης τα έσοδά του Ταμείου Δημόσιας ΠεριουσίαςΤην κατάργηση του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και την ίδρυση ενός νέου φορέα ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ, η οποία ενέκρινε (με την θετική γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ) τον διορισμό του Αστέριου (Στέργιου) Πιτσιόρλα ως προέδρου και του Αντώνιου Λεούση, ως διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ. Παρών δήλωσε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, όχι ψήφισε η ΧΑ και το ΚΚΕ.

Με τροπολογία, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, για την ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία σε 100 δόσεις, προβλέπεται η διάλυση της εταιρείας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο και η απορρόφηση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στο ΤΑΙΠΕΔ. Μετά την απορρόφηση αυτή, δημιουργείται ένα Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας που στόχο έχει την αξιοποίηση της ιδιωτικής δημόσιας περιουσίας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Τα έσοδα που θα προκύπτουν θα αξιοποιούνται για την χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και την στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Οι ακριβείς όροι και προϋποθέσεις του νέου αυτού Ταμείου θα προσδιοριστούν με την κατάθεση ξεχωριστού σχεδίου νόμου.

Όπως είπε η κυρία Βαλαβάνη «τελειώνει το ΤΑΙΠΕΔ» ως Ταμείο που προωθούσε τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και απέδιδε εντός δέκα ημερών τα έσοδα στον λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους στο εξωτερικό. Πάντως, ο βουλευτής της ΝΔ, πρώην αν. υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επέμεινε ότι στις επίσημες τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στα Eurogroup της 11ης και 16ης Φεβρουαρίου, οι οποίες και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, αναφέρεται ότι τα έσοδα από το Ταμείο θα διοχετεύονται στο δημόσιο χρέος. Απαντώντας σχετικά με το κείμενο - το οποίο διένειμε στην Επιτροπή ο κ. Σταϊκούρας - η κα Νάντια Βαλαβάνη σημείωσε ότι «πράγματι υπάρχει αναφορά στο τέλος, στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων όπου εκφράζεται η άποψη ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν την προβολή του χρέους στο μέλλον, επειδή έχει τα ποσοστά για το πώς διαμορφώνονται μέχρι το 2022 παραπάνω». Όπως ανέγνωσε η υπουργός στην επόμενη παράγραφο του κειμένου αναφέρεται ότι «το να εξαναγκάζεις να γίνεται πώληση δημοσίων assets σε ένα περιβάλλον συμπιεσμένων τιμών είναι αδικαιολόγητο. Οι αρχές θα σταματήσουν όλες αυτού του είδους τις πωλήσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στο δημόσιο συμφέρον».

Από την πλευρά του ο κ. Πιτσιόρλας, αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις που ήδη έχουν προχωρήσει, είπε ότι «προφανώς ό,τι έχει ολοκληρωθεί έχει ολοκληρωθεί» ξεκαθαρίζοντας: «εμείς δεν θα ανακινήσουμε θέματα που έχουν ολοκληρωθεί». Κατά τα λοιπά, επισήμανε ότι «είναι αυτονόητο ότι οι αιγιαλοί και οι παραλίες δεν πωλούνται», ενώ για το Ελληνικό τόνισε πως αν αξιοποιηθεί ή όχι, εξαρτάται από τον τρόπο αξιοποίησής του. Πάντως, όπως σημείωσε, η μέχρι τώρα πορεία είναι λάθος και δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον προσθέτοντας πως ο τρόπος αξιοποίησης είναι προβληματικός και θα επανεξετασθεί. Επίσης, ο νέος πρόεδρος του Ταμείου ξεκαθάρισε πως τα θέματα εθνικής ασφάλειας «είναι πολύ ψηλά και αποτελούν κριτήριο για την όποια απόφαση ληφθεί σχετικώς με το αν θα αξιοποιηθεί κάτι ή όχι». Σε κάθε περίπτωση είπε πως η νέα διοίκηση θέλει την παρουσία του Δημοσίου σε όλα τα μεγάλα έργα που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν.

Εξάλλου, η αν. υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται για ένα τρίμηνο η εκτός εκκαθάρισης ζωή του ΟΔΙΕ εξηγώντας πως αυτό γίνεται για να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται οι ιπποδρομίες.

Με αφορμή την συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων παρενέβη η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, για να πει ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι βουλευτές εξελέγησαν με ένα συγκεκριμένο προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο και δεν μπαίνει σε καμία διαπραγμάτευση με κανένα Διοικητικό Συμβούλιο. Ζήτησε δε και απέσπασε την δέσμευση της υπουργού και της νέας διοίκησης του Ταμείου να περνάει από την Ολομέλεια της Βουλής οτιδήποτε αποφασίζεται από την κυβέρνηση.

Απαντώντας πάντως, η κα Βαλαβάνη σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτα Κακλαμάνη, σχετικώς με τις αποφάσεις και τις διαδικασίες για τα αεροδρόμια, είπε πως για το θέμα αυτό και οτιδήποτε άλλο δεν έχει ολοκληρωθεί, θα εξετασθεί με βάση τη νομιμότητα, κάτι που συμφωνήθηκε και στις Βρυξέλλες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ