Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Αχαΐα: Προφυλακιστέος ο ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας



Προφυλακιστέος κρίθηκε την Τρίτη, έπειτα από την απολογία του στον ανακριτή Πατρών, ο ιδιοκτήτης πτηνοτροφικής μονάδας στην Χαλανδρίτσα Αχαΐας, ο οποίος είχε συλληφθεί μετά από καταγγελίες αλλοδαπών εργατών για εκμετάλλευσή τους.

Αντίθετα, ελεύθερος αφέθηκε ο 41χρονος υπήκοος Ρουμανίας, ο οποίος είχε συλληφθεί μαζί με τον 55χρονο, αφέθηκε ελεύθερος.

O ιδιοκτήτης αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται για εμπορία ανθρώπων, όπως και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Όπως ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος, τους εργαζόμενους τούς είχε ασφαλισμένους στον ΟΓΑ και είχε κάνει αναγγελία πρόσληψης. Όσον αφορά το χρηματικό ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ που βρέθηκε στη μονάδα, ισχυρίστηκε πως ήταν τα κέρδη των τελευταίων χρόνων από την οικονομική δραστηριότητα της μονάδας και τα κρατούσε εκεί, όπως συμπλήρωσε, λόγω οικονομικής ανασφάλειας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης, προσκομίστηκαν και παραστατικά ανάληψης από τράπεζες.

Σχετικά με τα όπλα που βρέθηκαν, ο συλληφθείς ισχυρίστηκε ότι τα κατείχε νόμιμα, διότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε πέσει θύμα ληστείας.

Ακόμη, κατά την διάρκεια της απολογίας του ισχυρίστηκε πως είναι μυθεύματα οι

Οι δύο άνδρες εξανάγκαζαν αλλοδαπούς εργάτες να εργάζονται χωρίς αμοιβή και κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, εκφοβίζοντάς τους με πυροβολισμούς στον αέρα ή στο έδαφος. Μάλιστα, σε βάρος του 51χρονου συλληφθέντος είχε σχηματισθεί το 2013 δικογραφία για παρόμοια αδικήματα.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης ξεκίνησε μετά την πρωτοβουλία δύο εργατών, υπηκόων Ρουμανίας, οι οποίοι αφού κατάφεραν να φύγουν από την πτηνοτροφική μονάδα, έκαναν καταγγελία στην Αστυνομία, ζητώντας βοήθεια και προστασία.

Ετσι, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων έκαναν έρευνα. Οπως εξακριβώθηκε, οι δύο καταγγέλλοντες πείσθηκαν από έναν άλλο αναζητούμενο Ρουμάνο να έλθουν στην Ελλάδα και να εργαστούν με καλές συνθήκες και ικανοποιητικό μισθό στην επιχείρηση ιδιοκτησίας του 51χρονου. Μόλις έφθασαν στην Πάτρα, τους παρέλαβαν οι δύο συλληφθέντες και τους εγκατέστησαν σε οίκημα με άσχημες συνθήκες υγιεινής, ελλιπή σίτιση και παντελή έλλειψη θέρμανσης, ενώ τους εξανάγκαζαν να εργάζονται καθημερινά από το πρωί έως το βράδυ χωρίς ανάπαυση.

Επίσης, οι συλληφθέντες τούς κατακρατούσαν με τη χρήση ψυχολογικής και σωματικής βίας, χωρίς να τους καταβάλουν τις συμφωνηθείσες χρηματικές αμοιβές τους. Ακόμη, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, ο 51χρονος, όση ώρα επιτηρούσε τους αλλοδαπούς εργάτες, είχε μαζί του καραμπίνα ή πιστόλι και πυροβολούσε στον αέρα ή στο έδαφος κοντά στα πόδια τους, προκειμένου να τους εκφοβίσει. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο συλληφθείς ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας μαζί με τον δεύτερο συλληφθέντα χρησιμοποιούσαν συστηματικά αλλοδαπούς εργάτες, τους οποίους έβρισκε στη Ρουμανία ο αναζητούμενος.


Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου