Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Σκάνδαλο 5 εκατ. ευρώ για τη σίτιση στο ΚΥΤ Μόριας



Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα της Λέσβου» και σημερινό της άρθρο "Καταγγέλουν σκάνδαλο για τη σίτιση στο ΚΥΤ Μόριας

Για την ανάθεση τρίμηνου διαγωνισμού έναντι 5 εκατ. ευρώ!!!

Η σίτιση των περίπου 8.000 προσφύγων και μεταναστών που ζουν στο ΚΥΤ Μόριας είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ πολλών εκατομμυρίων ευρώ, του οποίου η διεκδίκηση κρύβει έντονο παρασκήνιο και, φυσικά, πολλά επιχειρηματικά συμφέροντα. Το «παιχνίδι» της διεκδίκησης «μεριδίου» στη σίτιση δεν παίζεται όμως πάντα με ίσους όρους, ούτε... νόμιμους όρους. Από τον Φεβρουάριο όταν έγινε διαγωνισμός για ανάθεση της σίτισης για 3 μήνες, με χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ, έχει ξεσπάσει στο παρασκήνιο μια πραγματική μάχη για τη διεκδίκηση της σίτησης των προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ δύο κοινοπραξιών, η οποία φτάνει μέχρι την πόρτα της δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτού του παρασκηνίου και της μάχης εντάσσονται και καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από λίγο καιρό για «στημένους» διαγωνισμούς. Καταγγελίες που αντικρούει η εταιρεία «Ελαΐτης», η οποία διαχειρίζεται από το 2016 το μεγαλύτερο μέρος της σίτισης στο ΚΥΤ Μόριας, πολύ περισσότερο όταν στη... γωνία βρίσκεται μια άλλη κοινοπραξία, που κινείται -όπως καταγγέλλει η «Ελαΐτης»- «χωρίς να έχει τις νόμιμες αδειοδοτήσεις για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό». Μάλιστα είναι ζήτημα ημερών μέχρι το έργο της σίτισης... ν' αλλάξει χέρια. Το όλο θέμα διερευνάται ήδη από τη δικαιοσύνη, για το αδίκημα της απάτης σε βαθμό κακουργήματος κατά του Δημοσίου μετά από αναφορά της «Ελαΐτης».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από το 2016 η εταιρεία catering «Ελαΐτης» με έδρα τη Μυτιλήνη και νόμιμο εκπρόσωπο το Μανώλη Τζανέτο, διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος (το 50%) της σίτισης των προσφύγων και μεταναστών του ΚΥΤ Μόριας. Όταν άρχισε να αυξάνεται, εδώ και ενάμιση χρόνο, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών έκανε κοινοπραξία με δύο εταιρείες των Αθηνών, την «PotanPan» και στην «Intersalas», προκειμένου να μπορεί ν' αντεπεξέλθει στις μεγάλες απαιτήσεις καθώς θα πρέπει ημερησίως να σερβίρουν 10.000 μερίδες φαγητού, πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Οι δύο άλλες εταιρείες της κοινοπραξίας μοιράζονται το υπόλοιπο 50% της σίτισης. Η Μυτιλινιά εταιρεία απασχολεί 35 ντόπιους εργαζόμενους, ενώ προμηθεύεται τις πρώτες ύλες αποκλειστικά από ντόπιους προμηθευτές. Μάλιστα έχει επιβάλει και στα άλλα μέλη της κοινοπραξίας να μην απασχολούν άλλο προσωπικό και η διανομή του φαγητού να γίνεται από το ντόπιο προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μενού καθορίζεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που αναθέτει τη σίτιση και προσαρμόζεται στη διατροφή των διαφόρων εθνικοτήτων που ζουν στη Μόρια. Καθημερινά στα τρία γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) περιλαμβάνεται απαραιτήτως ένα φρέσκο γεύμα που παρασκευάζεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Μυτιλήνη.

Οι 10ημεροι διαγωνισμοί

Μέχρι τώρα οι αναθέσεις γίνονταν με 10ημερους διαγωνισμούς από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λόγω των αυξομειώσεων του αριθμού των προσφύγων, ενώ η κοινοπραξία του Ελαΐτη ήταν και η μόνη που εμφανιζόταν στους διαγωνισμούς, δεδομένου ότι διαθέτει τις εγκαταστάσεις και τη δυνατότητα ν' αντεπεξέλθει σε ένα τόσο μεγάλο έργο. «Από τη στιγμή που σου αναθέτουν το έργο, πρέπει την επόμενη μέρα να είσαι σε θέση να σερβίρεις 10.000 μερίδες φαγητού. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας, εξηγεί στα «Νέα της Λέσβου» ο Μανώλης Τζανέτος. Και συνεχίζει: «Προκαλεί όμως μεγάλη εντύπωση πως καμία άλλη εταιρεία μέχρι σήμερα δεν υποβάλλει φάκελο στους 10ημερους διαγωνισμούς, ενώ υποτίθεται ότι έχει τις προϋποθέσεις συμμετοχής και μπορεί να συμμετάσχει».

Και ο τρίμηνος διαγωνισμός

Τον περασμένο Φεβρουάριο του 2018 ο διαγωνισμός ανάθεσης της σίτισης έγινε για πρώτη φορά -μετά από ενάμιση χρόνο- τρίμηνος και όχι 10ημερος. Το ποσό για το έργο αυτό είναι 5 εκατ. ευρώ. Στο διαγωνισμό αυτό, για πρώτη φορά εκτός από την κοινοπραξία του Ελαΐτη εμφανίσθηκε και μια άλλη κοινοπραξίαμε έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Όταν ανοίχθηκαν οι δύο φάκελοι, η 98 ΑΔΤΕ απέκλεισε και τους δύο για πραγματικούς λόγους. Η μεν «Ελαΐτης», σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο κ. Τζανέτος, αποκλείσθηκε για παραλείψεις σε μια υπεύθυνη δήλωση, καθώς και για παράλειψη αναφοράς της ημερομηνίας του διαγωνισμού στην εγγυητική επιστολή, για τη δε άλλη κοινοπραξία οι λόγοι -σύμφωνα πάντα με τον κ. Τζανέτο- ήταν πολύ πιο σοβαροί. Η άδεια που κατέθεσε η άλλη εταιρεία, φέρεται να ήταν για τη σίτιση 10.000 ατόμων, ενώ οι απαιτήσεις του στρατού είναι για 14.000. Από τη στιγμή που οι δύο κοινοπραξίες απορρίφθηκαν, συνέχισαν να «τρέχουν» τα 10ημερα αναθέσεων με πρόχειρο διαγωνισμό.

Διεκδίκηση του τριμήνου

Όμως η δεύτερη κοινοπραξία συνέχισε να διεκδικεί τον τρίμηνο διαγωνισμό και προσέφυγε στην Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών, η οποία σύμφωνα με τον κ. Τζανέτο «περιέργως δέχτηκε ότι η εταιρεία αυτή μπορεί να παράγει περισσότερες μερίδες από αυτές που δηλώνουν στην άδειά τους».

Δικαστική έρευνα

Σύμφωνα με τα έγγραφα που επιδεικνύει ο κ. Τζανέτος (υπ' αριθμ. 8374/24-4-2018 έγγραφο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου), η δυναμικότητα της μονάδας της κοινοπραξίας αυτής κατά το χρόνο του διαγωνισμού ήταν 10.000 μερίδες ζεστής κουζίνας ανά ημέρα και όχι 14.000 που απαιτούνταν. Επιπλέον, σύμφωνα με το υπ' αριθμ. 208/14.2.899/13.03.2018 έγγραφο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, διαπιστώθηκαν πληθώρα αναληθών στοιχείων σχετικά με τη νομιμότητα της λειτουργίας της, έλλειψη απαραίτητων αδειοδοτήσεων, έλλειψη της απαιτούμενης έγκρισης εγκατάστασης και επισημαίνεται ότι οι ελλείψεις και τα αναληθή αυτά στοιχεία συνεπάγονται αυτομάτως «την ακύρωση της γνωστοποίησης για τη λειτουργία της μεταποιητικής δραστηριότητας». Όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα, η μονάδα αυτή δεν μπορούσε καν να λειτουργεί νομίμως κατά το χρόνο του διαγωνισμού καθώς δεν είχε τις απαραίτητες άδειες και δεν μπορούσε καν να συμμετάσχει στο διαγωνισμό! Παρόλ' αυτά, αντί να αποκλειστεί από το διαγωνισμό, οι διαδικασίες συνεχίζονται και μάλιστα πρόκειται να της κατακυρωθεί ένα έργο ύψους 5 εκατ. ευρώ περίπου. Οι καταγγελίες αυτές, αν αποδειχθούν στη δικαιοσύνη, θα πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο και είναι πολύ σοβαρές για τους εμπλεκόμενους φορείς, σε μια εποχή που η διαφάνεια είναι το ζητούμενο".


Κυριάκος Μητσοτάκης : Τσίπρας - Καμμένος παρέδωσαν τη “μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί σήμερα, 4 Ιουλίου, περιοδεία στη Λευκάδα. Κατά την άφιξή του στο νησί, ο  κ. Μητσοτάκης περπάτησε στον πεζόδρομο της οδού Ι. Μελά όπου μίλησε με καταστηματάρχες και κατοίκους της Λευκάδας. Στη συνέχεια συνάντησε τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στα γραφεία της ΝΟΔΕ Λευκάδος όπου απηύθυνε χαιρετισμό αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:  

«Οι Έλληνες δεν πιστεύουν τον κ. Τσίπρα. Κανείς δεν τον πιστεύει ότι θα βγούμε από τα μνημόνια και βλέπουμε αυτό τον τραγέλαφο, το πρωί ο κ. Καμμένος να λέει ότι “δεν υπογράφουμε” και το βράδυ ότι θα πάει μαζί με τον κ. Τσίπρα ως το τέλος. Είναι συνυπεύθυνοι. Μαζί στήριξαν στη Βουλή την κυβέρνηση για να παραδώσει τη “μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα».

Κατόπιν,  ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε τη Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης και την Ιερά Μονή Φανερωμένης, όπου και περιηγήθηκε στο ναό και το εκκλησιαστικό μουσείο. Αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε την περιοδεία του στο Νυδρί ενώ επισκέφθηκε και το Μεγανήσι.

Ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί αργότερα στην Πάτρα όπου μεταξύ άλλων θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα Μ.Μ.Ε. της πόλης.


Τρέμει ο Τσίπρας τους Μακεδόνες και θα κρυφτεί στην Θεσσαλονίκη μην τον κυνηγήσουν



Τρέμει ο Αλέξης Τσίπρας για τις ώρες που θα βρεθεί στην Μακεδονία που ξεπούλησε με την συνέργεια Καμμένου στα Σκόπια.

Το ότι θα αντιμετωπίσει την οργή των Μακεδόνων κάνει τον σχεδιασμό για τις ώρες που θα μείνει στην Μακεδονία δύσκολο αφού θα πρέπει να αποφύγει τις όποιες επαφές με τον κόσμο και μην εκπλαγείτε εάν στήσουν μερικές δεκάδες κόσμο να κάνει ότι χαίρεται που το βλέπει.

Αύριο ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στην καρδιά της Μακεδονίας την Θεσσαλονίκη για την τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας, και όπως ήταν φυσικό δεν θα πλησιάσει στο κέντρο της πόλης.

Μέχρι πριν το ξεπούλημα της Μακεδονίας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οι εκδηλώσεις γίνονταν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αυτήν την φορά η σύνοδος και οι εργασίες της θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο ΗΥΑΤΤ, δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αφιχθεί περίπου στις 18:00 και θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ. Για τις 20:00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Λευκό Πύργο, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί ακόμη μία σε χώρο κοντά στο ξενοδοχείο ΗΥΑΤΤ.




Κάηκε η Ναντ στη Γαλλία μετά την εκτέλεση νεαρού από αστυνομικό


Άγρια επεισόδια ξέσπασαν για ώρες στη Ναντ της Γαλλίας λίγο μετά την είδηση ότι ένας 22χρονος έπεσε νεκρός το βράδυ της Τρίτης από σφαίρα αστυνομικού κατά τη διάρκεια ελέγχου.

Τα επεισόδια ξέσπασαν σε πολλές συνοικίες της Ναντ από τις 20:30 (21:30 ώρα Ελλάδας). Κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου ενός αυτοκινήτου που φερόταν να παραβίασε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας ο οδηγός δεν υπάκουσε στην εντολή των αστυνομικών να βγει από το όχημα και χτύπησε προσπαθώντας να ελιχθεί τον έναν από τους αστυνομικούς–υπέστη ελαφρύ τραυματισμό στο γόνατο. «Ένας από τους συναδέλφους άνοιξε πυρ και πέτυχε τον νεαρό, που δυστυχώς απεβίωσε», δήλωσε αξιωματικός της γαλλικής αστυνομίας. Νωρίτερα, άλλες πηγές προσκείμενες στην αστυνομία ανέφεραν πως ο νεαρός χτυπήθηκε από σφαίρα στην καρωτίδα και ο θάνατός του διαπιστώθηκε με την άφιξή του στο νοσοκομείο.




Διενεργείται έρευνα για να «προσδιοριστεί υπό ποιες συνθήκες ο αστυνομικός οδηγήθηκε να κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εισαγγελέας της Νάντης, ο Πιερ Σενές. Η είδηση του θανάτου του νεαρού κυκλοφόρησε πολύ γρήγορα στην πόλη και πυροδότησε εκτεταμένα επεισόδια σε τρεις συνοικίες της Ναντ. Νεαροί πέταξαν μολότοφ εναντίον αστυνομικών, αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, τμήμα ενός εμπορικού κέντρου παραδόθηκε στις φλόγες.

Ένας 24χρονος κάτοικος της συνοικίας Μπρέιγ δήλωσε ότι «άκουσε εκρήξεις» και είδε «φωτιές παντού»: «σε κάδους απορριμμάτων, σε αυτοκίνητα», ενώ πρόσθεσε πως νεαροί «τα έσπαγαν όλα» και ότι τα επεισόδια διήρκεσαν «πάρα πολλή ώρα». Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν.

«Οι πρώτες σκέψεις μου πηγαίνουν σε αυτόν τον νεαρό άνδρα που έχασε τη ζωή του, στην οικογένειά του, σε όλους τους κατοίκους αυτής της συνοικίας, των συνοικιών μας», δήλωσε η Ζοανά Ρολάν, η δήμαρχος της Νάντ (στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος). «Η αστυνομία και η δικαιοσύνη (…) πρέπει να ξεδιαλύνουν τι συνέβη» το βράδυ της Τρίτης, αλλά αυτό που «επείγει» είναι να απευθυνθεί «έκκληση να επικρατήσει ηρεμία στις γειτονιές μας», πρόσθεσε η ίδια.

Η κατάσταση εξομαλύνθηκε μετά τις 03:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας) στις τρεις συνοικίες όπου ξέσπασαν τα επεισόδια. Δεν έγιναν προσαγωγές ή συλλήψεις, κατά πηγή προσκείμενη στην αστυνομία. Για την αντιμετώπιση των ταραχών κινητοποιήθηκαν περίπου 200 αστυνομικοί, διευκρίνισαν οι αρχές.


Πηγή : newsit.gr


Πόλεμος για την ηγεμονία στη νύχτα




Στο Παλαιό Φάληρο και σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το σημείο της δολοφονίας του, την περασμένη Τετάρτη, βρέθηκε το διαμέρισμα - κρησφύγετο του 45χρονου Μανώλη 
Καραγιάννη, του επονομαζόμενου «Καράφλα» στο χώρο της νύχτας. Εντοπίστηκε από αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών, λίγες ώρες μετά τον φόνο του 45χρονου και ερευνήθηκε εξονυχιστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σπίτι είχε νοικιαστεί πριν από τρία χρόνια και όπως διαπιστώθηκε, η μίσθωσή του δεν έχει γίνει από τον Καραγιάννη ή τη σύντροφό του αλλά από ένα τρίτο πρόσωπο, γνωστό στην ΕΛ.ΑΣ. Εκτιμάται ότι μετά την αποφυλάκισή του από τον Κορυδαλλό, ο «Καράφλας» εγκαταστάθηκε στο σπίτι του Παλαιού Φαλήρου και παρότι φέρεται να λάμβανε μέτρα αντιπαρακολούθησης, οι διώκτες του μπόρεσαν να εντοπίσουν τα ίχνη του. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ρωτήθηκαν σχετικά επιβεβαίωσαν ότι το διαμέρισμα βρέθηκε σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το σημείο της δολοφονίας και υποστήριξαν ότι τα ευρήματα στο εσωτερικό του δεν έχουν ερευνητικό ενδιαφέρον. Είπαν ακόμα ότι η σύντροφος του 45χρονου δεν έχει ακόμα κληθεί να καταθέσει από τους αστυνομικούς του Ανθρωποκτονιών. 

Ο Μανώλης Καραγιάννης, αρχηγικό μέλος ομάδας μπράβων, δολοφονήθηκε με βροχή από σφαίρες νωρίς το πρωί της περασμένης Τετάρτης. Η δολοφονία φέρεται να εντάσσεται στον πόλεμο για την επικυριαρχία στη νύχτα και έρχεται να προστεθεί σ’ αυτές των Βασίλη Γρίβα, Γιώργου Λίτσα και Βασίλη Στεφανάκου, ενώ ερευνάται πιθανή διασύνδεσή της με τον φόνο του πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ Σπύρου Παπαχρήστου. Είναι αποκαλυπτικό ότι μετά τον φόνο του 57χρονου πρώην αστυνομικού την 1η Μαΐου έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη, ο Μανώλης Καραγιάννης κλήθηκε να καταθέσει στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ. Εκεί, ο 45χρονος επιβεβαίωσε ότι γνώριζε τον Παπαχρήστου, ωστόσο δήλωσε άγνοια για τα κίνητρα και την ταυτότητα των δολοφόνων του.

Στα τέλη του 2014, αστυνομικοί της Ασφάλειας κατέγραφαν τις επικοινωνίες ενός 40χρονου Αλβανού που ήταν ύποπτος για συμμετοχή σε ομάδα εκβιαστών, με επικεφαλής τον φυλακισμένο εκείνη την εποχή Μανώλη Καραγιάννη. Το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου ο «Αρμάντο», όπως ήταν το ψευδώνυμό του, δέχθηκε κλήση από το καρτοτηλέφωνο της Γ΄ πτέρυγας του Κορυδαλλού. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο Καραγιάννης, που σε έντονο ύφος ακούστηκε να λέει στον συνεργό του: «Να του πεις ότι στον Πειραιά δεν υπάρχει αυτός, στον Πειραιά υπάρχω μόνο εγώ». Δέκα μέρες αργότερα, ο Καραγιάννης και ακόμα 16 άτομα κατηγορήθηκαν ότι εκβίαζαν καταστηματάρχες στη Δυτική Αττική, στον Πειραιά και στο κέντρο της Αθήνας, ζητώντας τους χρήματα για «προστασία». «Είμαι από την ομάδα του Καραγιάννη. Θα σου παίρνουμε 50 ευρώ την εβδομάδα ή 200 ευρώ τον μήνα. Αν έρθει κάποιος από άλλη ομάδα να του ξεκαθαρίσεις ότι είναι τα παιδιά του Καραγιάννη εδώ και πρόσεξε τι θα πεις στο Εκβιαστών» είχε απειλήσει τον ιδιοκτήτη μεζεδοπωλείου στο Ιλιον, ο υπαρχηγός της ομάδας.

Το πρωί της περασμένης Τετάρτης, ο «Καράφλας» έπεσε νεκρός από καταιγισμό πυρών στο Παλαιό Φάληρο. Ενοπλοι του έστησαν ενέδρα στη συμβολή των οδών Αίαντος και Ναϊάδος και πυροβόλησαν εναντίον του 60 φορές. Δέχθηκε σφαίρες στα πόδια και στον θώρακα και κατέληξε στο νοσοκομείο από ακατάσχετη αιμορραγία. Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς δολοφονικών επιθέσεων στον πόλεμο για την επικυριαρχία στη νύχτα. Στον Καραγιάννη εξάλλου είχαν αποδοθεί πολλά από τα συμβόλαια εις βάρος των «βαρώνων» και η εκτέλεσή του αποτελεί πράξη αντεκδίκησης. «Και 100 μέτρα κάτω από τη γη να κρυφτείς θα σε βρουν», τον είχε πρόσφατα προειδοποιήσει ένας στενός συνομιλητής του.

Η «αλυσίδα»

Ο κύκλος του αίματος άνοιξε την 21η Απριλίου του 2016 με τη δολοφονία στον Αλιμο του Μανώλη Γιατράκη, ιδιοκτήτη strip club στη λεωφόρο Συγγρού. Εναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2017, ακολούθησε ο φόνος του ποινικού Βασίλη Γρίβα και στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα νεκροί από τα πυρά πληρωμένων δολοφόνων έπεσαν ο Βασίλης Στεφανάκος, ένα από τα πιο «βαριά» ονόματα στη νύχτα και ο «νονός» Γιώργος Λίτσας. Κρίκο στην αλυσίδα του αίματος ενδέχεται να αποτελεί και ο φόνος, τον Μάιο, του πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ Σπύρου Παπαχρήστου. Ο 57χρονος είχε δεσμούς με πολιτικούς και ισχυρούς επιχειρηματίες, ενώ ταυτόχρονα διατηρούσε επαφές με άτομα του υποκόσμου. Δέχθηκε πυροβολισμούς έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη και η δολοφονία του φέρεται να υπήρξε καταλύτης των πρόσφατων εξελίξεων.

Οι Μανώλης Καραγιάννης, Βασίλης Γρίβας και Γιώργος Λίτσας (νεκροί από σφαίρες τους τελευταίους 13 μήνες) αποτελούσαν στο πρόσφατο παρελθόν την ηγεσία μιας εκ των δύο ισχυρότερων ομάδων «μπράβων» της πρωτεύουσας. Ηλεγχαν πάνω από 60 καταστήματα στην Πετρούπολη, στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό, στον Πειραιά και στην παραλιακή και βρίσκονταν σε «πόλεμο» με την ομάδα των Βασίλη Στεφανάκου, Παναγιώτη Βλαστού και Γιάννη Σκαφτούρου. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο Βλαστός είχε «παραγγείλει» τη δολοφονία του Καραγιάννη αντί αμοιβής 50.000 ευρώ και είχε έρθει σε επικοινωνία με Ρώσο εκτελεστή. Και ο Γρίβας όμως, που σε συνομιλητές του σχολίαζε ότι «βάλανε να με σκοτώσουν γιατί με φοβούνται και με σέβονται» είχε αναθέσει σε συνεργό του τον φόνο των τριών αντιπάλων του. Δεν είδε ποτέ το σχέδιό του να υλοποιείται, καθώς το πρωί της 3ης Μαΐου 2017 δολοφονήθηκε με επτά σφαίρες έξω από σχολείο στα Γλυκά Νερά. Ο φόνος έγινε μπροστά στα μάτια του 11χρονου γιου του, ο οποίος είχε μόλις ανοίξει την πόρτα για να κατέβει από το αυτοκίνητο, όταν είδε έναν κουκουλοφόρο να πλησιάζει το τζάμι του οδηγού και να πυροβολεί τον πατέρα του.

Οι υποψίες για τη δολοφονία του Βασίλη Γρίβα ή «Μπίλι» στράφηκαν αρχικά στην «ομάδα Στεφανάκου» και στη συνέχεια στον Μανώλη Καραγιάννη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε έρθει σε ρήξη με τους παλιούς συνεταίρους και δημιουργήσει τη δική του ομάδα μπράβων, με «φουσκωτούς» κυρίως από την Αλβανία. Με προσοχή, όμως, εξετάζεται και το ενδεχόμενο η δολοφονία να συνδέεται με μια πανομοιότυπη επίθεση εις βάρος ενός 50χρονου «ποινικού», το 2010, στο Αιγάλεω. Το θύμα ήταν σε κόντρα με τον Γρίβα και είχε δεχθεί ένοπλη επίθεση τη στιγμή που μετέφερε στο σχολείο το ανήλικο παιδί του. Αν και πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατάφερε να επιβιώσει.

Εκτέλεση με 27 σφαίρες

Τον φόνο του Γρίβα ακολούθησε, αρχές του έτους, η εκτέλεση συμβολαίου θανάτου εις βάρος του Βασίλη Στεφανάκου. Μετά πολλά χρόνια στη φυλακή, όπου εξέτιε ποινές για ανθρωποκτονίες, εκβιασμούς, εκρήξεις αλλά και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ο 57χρονος πέρασε τον Αύγουστο του 2016 την έξοδο του Κορυδαλλού και –σύμφωνα με μια εκδοχή– είχε αποφασίσει να ασχοληθεί αποκλειστικά με την εταιρεία διανομής υγραερίου που είχε συστήσει. Το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου, όμως, τη στιγμή που έβγαινε από τα γραφεία της εταιρείας δέχθηκε 27 σφαίρες από δύο πληρωμένους δολοφόνους, που είχαν στήσει ενέδρα στη λεωφόρο Αθηνών. Και σε αυτή την περίπτωση, υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος για τον φόνο του «αρχηγού των αρχηγών», όπως πολλοί αποκαλούσαν τον Στεφανάκο, θεωρήθηκε ο Μανώλης Καραγιάννης. Η αντιπαλότητά τους ήταν γνωστή και μάλιστα οι φήμες λένε ότι την περίοδο που οι δύο άνδρες ήταν κρατούμενοι στις φυλακές Λάρισας είχαν δώσει δημόσια «όρκο» αλληλοεξόντωσης.

Τους μήνες που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, πάντως, προέκυψαν πληροφορίες που ίσως οδηγήσουν την έρευνα σε άλλη κατεύθυνση. Πηγή με γνώση του θέματος, που μίλησε στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας, απέδωσε τον φόνο του Στεφανάκου σε κοντινό του άνθρωπο, με τον οποίο ήρθε σε ρήξη λίγους μήνες πριν από τη δολοφονία στο πλαίσιο επαφών που έκανε ο 57χρονος για να κλείσει ανοικτά μέτωπα. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ο δράστης ερμήνευσε την οργή του Στεφανάκου ως απειλή και έσπευσε να τον δολοφονήσει φοβούμενος για τη ζωή του.

Πέπλο μυστηρίου για τον φόνο του πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ

Μετά τους Βασίλη Γρίβα και Βασίλη Στεφανάκο ήταν η σειρά του Γιώργου Λίτσα να πέσει τον Απρίλιο νεκρός στον πόλεμο της νύχτας. Ο «Μπούμπι», όπως ήταν το ψευδώνυμό του, είχε λάβει ένα πρώτο απειλητικό μήνυμα τον Φεβρουάριο του 2016, όταν άγνωστοι είχαν «γαζώσει» με καλάσνικοφ καφενείο μέσα στο οποίο βρισκόταν, στους Αγίους Αναργύρους. Το περιστατικό ερμηνεύθηκε ως «μήνυμα» προς τον Λίτσα και, παρότι τη στιγμή της επίθεσης στο κατάστημα ήταν σε εξέλιξη οικογενειακή γιορτή, δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Ο 45χρονος είχε συμπεριληφθεί στη μεγάλη δικογραφία του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών με κατηγορουμένους 217 μπράβους, ενώ είχε κατηγορηθεί για τη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στην Αλόννησο (Αύγουστος 2010) και την αιματηρή ληστεία στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, με θύμα τον ταμία Δημήτρη Μαντούβαλο. Εως το 2011 ηγείτο της μιας από τις δύο μεγαλύτερες ομάδες εκβιαστών της πρωτεύουσας, ωστόσο, τα χρόνια που ακολούθησαν ήρθε σε ρήξη με τους συνεταίρους του Βασίλη Γρίβα και Μανώλη Καραγιάννη και ακολούθησε αυτόνομη πορεία.
Κάποιες πληροφορίες τον ήθελαν να έχει αποδυναμωθεί και ουσιαστικά να έχει αποσυρθεί από το παιγνίδι της «προστασίας», ενώ άλλες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν ότι παρέμενε ισχυρός διατηρώντας υπό τον έλεγχό του καταστήματα στον Πειραιά και στην παραλιακή. Δολοφονήθηκε με σφαίρες από καλάσνικοφ το βράδυ της 19ης Απριλίου κοντά στο σπίτι του, στους Αγίους Αναργύρους. Ο φόνος του είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτούς των Βασίλη Γρίβα και Βασίλη Στεφανάκου και θεωρήθηκε συνέχεια στον πόλεμο των «νονών».

Σήμερα, τρεις μήνες μετά την εκτέλεση του συμβολαίου θανάτου, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την ταυτότητα των δραστών. Το πρώτο θέλει εκείνους που έχουν ανάμειξη στη δολοφονία Στεφανάκου να αποφάσισαν να «αποσύρουν» από το παιγνίδι της διαδοχής και τον Λίτσα, προκειμένου ο δρόμος προς την ηγεμονία τους να είναι απρόσκοπτος. Βασικός ύποπτος σε αυτή την περίπτωση είναι ένας ηλικίας περίπου 40 ετών μπράβος, που ανήκε στο παρελθόν στην ομάδα του Βασίλη Στεφανάκου και έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε απόπειρες δολοφονίας, εκρήξεις και άλλα αδικήματα. Το δεύτερο σενάριο θέλει τον «Μπούμπι» να έπεσε νεκρός κατ’ εντολήν του Μανώλη Καραγιάννη, με τον οποίο τα τελευταία χρόνια ανήκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Τα δεδομένα, πάντως, περιπλέκει ο φόνος του πρώην αστυνομικού της ΕΚΑΜ Σπύρου Παπαχρήστου – ένα περιστατικό που καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου και ακατάσχετης σεναριολογίας. Ο 57χρονος, που είχε στο παρελθόν κατηγορηθεί για εμπλοκή σε σοβαρή υπόθεση διαφθοράς, διατηρούσε ισχυρά ερείσματα στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. και ταυτόχρονα στενούς δεσμούς με ηγετικά «στελέχη» της νύχτας, όπως οι δολοφονηθέντες Μανώλης Καραγιάννης και Γιώργος Λίτσας.

Μετά την παραίτησή του από το Σώμα φέρεται να δραστηριοποιείτο στην παροχή υπηρεσιών «ασφαλείας» σε καταστήματα και μπαρ, ενώ αναλάμβανε συνοδείες «επωνύμων» στην Αττική και στη Μύκονο. Τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρες, αρχές Μαΐου, έπειτα από διαπληκτισμό του με αγνώστους έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη. Ο φόνος του δεν ήταν προσχεδιασμένος και μάλιστα υπάρχουν υπόνοιες ότι γνώριζε και συνομίλησε με τους δράστες πριν αυτοί τον πυροβολήσουν στο χέρι και στην πλάτη.

Τα σενάρια

Ενα από τα σενάρια που διακινούνται στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. θέλει τον Παπαχρήστου να δολοφονήθηκε από τον Καραγιάννη, με τον οποίο ήρθε σε σύγκρουση επειδή ο πρώην αστυνομικός τον θεώρησε υπεύθυνο για τη δολοφονία του Γιώργου Λίτσα, με τον οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, υπάρχουν υπόνοιες ότι το βράδυ του φόνου είχαν φυσική παρουσία έξω από την ταβέρνα της Παλλήνης και άρα άμεση εμπλοκή στη δολοφονία ο ίδιος ο Καραγιάννης και ένας ακόμη Αλβανός από την ομάδα του. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε η πρόσφατη δολοφονική ενέδρα εις βάρος του «Καράφλα» θα αποτελεί πράξη αντεκδίκησης από εκείνους που τον θεώρησαν υπεύθυνο για τον φόνο του πρώην ΕΚΑΜίτη.

Οι πλέον καχύποπτοι αφήνουν μάλιστα υπονοούμενα για τον ρόλο που διαδραμάτισαν εν ενεργεία αστυνομικοί για τον εντοπισμό του άγνωστου μέχρι πρότινος κρησφυγέτου του Καραγιάννη στο Παλαιό Φάληρο. Πηγή εκτός ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε στην «Κ» ότι το τελευταίο διάστημα εν ενεργεία αστυνομικοί ρωτούσαν τους συναδέλφους τους για τις κινήσεις του Καραγιάννη μετά την αποχώρησή του από το Α.Τ. Δραπετσώνας, όπου έδινε το «παρών» μετά την αποφυλάκισή του. Μια άλλη εκδοχή, πάντως, θέλει τον Καραγιάννη να έπεσε νεκρός από τα πυρά ανταγωνιστή του, ο οποίος μετά τους φόνους των Γρίβα, Στεφανάκου και Λίτσα θέλησε να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος στη νύχτα.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε πολίτες υποσχόμενοι την διαμεσολάβησή τους για ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες



Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής , εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας εξαπατούσαν πολίτες υποσχόμενοι την διαμεσολάβηση τους για τη ρύθμιση οικονομικών οφειλών προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες.

Συνελήφθησαν στις 2-7-2018, έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση στην Αττική, στην Θεσσαλονίκη και στην Ημαθία, τέσσερις (4) ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης εκ των οποίων η 46χρονη διευθύνουσα την σπείρα. Πιο αναλυτικά, πρόκειται για δύο (2) γυναίκες, ηλικίας 46 και 50 ετών και δύο (2) άνδρες, ηλικίας 44 και 50 ετών. Συγκατηγορούμενοι των ανωτέρω, για διάπραξη απατών, είναι δύο (2) επιπλέον ημεδαποί, μία 48χρονη γυναίκα και ένας 82χρονος άνδρας.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, έπειτα από διερεύνηση καταγγελίας σχετικά με υπόθεση απάτης, το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Σχέσεων της ανωτέρω Υπηρεσίας, κατάφερε έπειτα από συστηματική έρευνα, συνδυαστική μελέτη στοιχείων, συνεργασία με άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες και συσχετισμό συναφών δικογραφιών ανά την Ελλάδα, να εντοπίσει τους εμπλεκόμενους και να πιστοποιήσει την εγκληματική τους δράση.

Ως προς τον τρόπο δράσης, η εγκληματική οργάνωση, μέσω του κοινωνικού κύκλου που είχαν αναπτύξει τα μέλη της σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συνέλεγε πληροφορίες για άτομα τα οποία αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, είτε λόγω χρεών στα Δημόσια Ταμεία είτε λόγω Τραπεζικών οφειλών και τα προσέγγιζε. Σε άλλες περιπτώσεις, τα ίδια τα θύματά τους, που δεν είχαν αντιληφθεί τους ψευδείς ισχυρισμούς τους, τους σύστηναν σε τρίτα πρόσωπα που επίσης αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η 46χρονη, η οποία συστηνόμενη ως δικηγόρος/οικονομολόγος και ιδιοκτήτης μεγάλου δικηγορικού γραφείου με συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα, υποσχόταν:

(α) Ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο με άμεση εκδίκαση των υποθέσεων

(β) Λύσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω διακανονισμού με τις τράπεζες.

(γ) Ρυθμίσεις ταμειακών οφειλών, ακόμα και σε εξαιρετικά πολύπλοκες περιπτώσεις που «φάνταζαν αδύνατες» μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Επιπλέον, για να γίνει πιο πειστική και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των θυμάτων της, επικαλούνταν υποτιθέμενες «στενές σχέσεις» με δημοσίους υπαλλήλους σε καίριες θέσεις, καθώς και με υπαλλήλους σε μυστικές υπηρεσίες που τις παρείχαν "πληροφορίες", ενώ ακόμη εμφανιζόταν ως κάτοχος μεγάλης περιουσίας, μη έχουσα ανάγκη από αμοιβή για τις υπηρεσίες που θα τους παρείχε.

Ακολούθως και αφότου έπειθε τα θύματα της, τους ζητούσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα της υπόθεσης, επικαλούμενη τη δημιουργία φακέλου, με σκοπό στην πραγματικότητα την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων και την δημιουργία οικονομικού προφίλ για τον εκάστοτε, ώστε να επιλέξει τελικά άτομα με οικονομικό υπόβαθρο.

Αξιοσημείωτο του τρόπου δράσης της ήταν το γεγονός ότι απέφευγε τεχνηέντως τη σύνταξη σχετικών συμφωνητικών συνεργασίας.

Σε ότι αφορά τις συναντήσεις των θυμάτων με την 46χρονη, αυτή φρόντιζε να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους και κυρίως σε καταστήματα εστίασης, καφετέριες, ξενοδοχεία ή ακόμη και στις οικίες των θυμάτων, ενώ εμφανίζονταν είτε μόνη της είτε με τους άλλους συλληφθέντες, ως ακολούθως:

(α) Με τον 44χρονο (σύζυγος της), ο οποίος ψευδώς συστηνόταν ως Αξιωματικός και πιλότος της Αεροπορίας Στρατού ή της Πολεμικής Αεροπορίας, θεωρώντας ότι η επαγγελματική του ιδιότητα προσδίδει κύρος στη σύζυγο του και αληθοφάνεια στους ισχυρισμούς της.

(β) Με τον 55χρονο, ο οποίος συστηνόταν ως καθηγητής Πανεπιστημίου καθώς και ως βοηθός και γραμματέας της.

(γ) Με την 50χρονη, η οποία συστηνόταν ως οδηγός και «σωματοφύλακας» της.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων και των επικοινωνιών, τα μέλη της οργάνωσης, εκμεταλλευόμενα την δυσχερή θέση των θυμάτων απαιτούσαν την καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών ή άλλων ανταλλαγμάτων (τιμαλφή ή ακίνητη περιουσία) τα οποία υποτίθεται πως ήταν απαραίτητα για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών (κάλυψη δικαστικών εξόδων, κάλυψη εξόδων που αφορούσαν τις τραπεζικές διαδικασίες, ρύθμιση οφειλών και χρεών κ.λπ.) και την εξασφάλιση της επιτυχούς έκβασης των υποθέσεων.

Τελικώς, μετά την αποκόμιση του παράνομου οφέλους, η επικοινωνία με τα θύματα διακόπτονταν ενώ η 46χρονη, προκειμένου να δικαιολογήσει τη διακοπή, προφασιζόταν σοβαρούς λόγους υγείας που την ανάγκαζαν να βρίσκεται είτε κλινήρης, είτε νοσηλευόμενη σε νοσοκομείο.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, το κύκλωμα από το έτος 2013, με τον προαναφερόμενο τρόπο δράσης, κατάφερε να εξαπατήσει τουλάχιστον είκοσι (20) άτομα, ενώ υπολογίζεται ότι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που υπερβαίνει τα -2.280.000- ευρώ (μετρητά, τραπεζικές μεταφορές, τραπεζικές επιταγές, συναλλαγματικές, ακίνητη περιουσία, δικαστικές αξιώσεις από εικονική χορήγηση δανείων κ.λ.π.).

Επιπρόσθετα, στην κατοχή τους καθώς και από τις κατ’ οίκον έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πλήθος εγγράφων σχετιζόμενων με υποθέσεις θυμάτων
στρογγυλή σφραγίδα Δήμου
κινητά τηλέφωνα
ηλεκτρονικοί υπολογιστές
εξωτερικοί σκληροί δίσκοι
κοσμήματα και τιμαλφή
το χρηματικό ποσό των -2.150- ευρώ

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα (3-7-2018), στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


Νέα στοιχεία για τις offshore του Αρτεμίου που είχε ταξιδέψει με τον Παππά στην Καραϊβική



Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις offshore του Κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου, ύστερα από έρευνα του protagon.gr στα περιβόητα «Panama Papers».

Όπως είχε αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος τον Οκτώβριο του 2016, ο δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου «μπαινόβγαινε» στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ είχε στενές σχέσεις με στελέχη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων με ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής (και τότε Επικρατείας) Νίκος Παππάς.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας, οι οποίες δεν διαψεύσθηκαν ποτέ, Αρτεμίου και Παππάς είχαν συνταξιδέψει το 2013 από το Καράκας στο νησί Margarita της Καραϊβικής με τζετ επιχειρηματία που όπως φαίνεται έχει αρκετά κρατικά συμβόλαια με το καθεστώς Μαδούρο.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του protagon.gr, που υπογράφει ο Χάρης Καρανίκας, ο Αρτέμης Αρτεμίου στην πρώτη διαρροή των Panama Papers το 2016 εμφανιζόταν να συνδέεται με τρεις offshore. Ύστερα από τα δημοσιεύματα του «Ε.Τ.» είχε δηλώσει ότι οι offshore ήταν πελατών του, οι οποίοι δεν ήταν πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα, δηλαδή ότι δεν έχουν σχέσεις με πολιτικούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, φαίνεται ότι σε δύο από τις τρεις offshore ως πραγματικός ιδιοκτήτης δηλωνόταν ο ίδιος ο δικηγόρος που είχε περάσει το κατώφλι του Μαξίμου και ταξίδεψε με τον Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα. Και ότι δύο από τις τρεις offshore είχαν λογαριασμούς σε κυπριακή τράπεζα, στην εποπτική επιτροπή της οποίας μέλος ήταν ο Λάμπρος Πιερή, συνιδρυτής του δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου, Πιερή & Συνεργάτες. Αυτό όμως που προκαλεί ακόμα περισσότερα ερωτήματα είναι το ότι για τη μία offshore ιδιοκτησίας του κ. Αρτεμίου δηλώνεται ότι παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνες αγοράς για προϊόντα λιπασμάτων και ότι είχε συνάψει ένα συμφωνητικό για τέτοιου είδους δουλειά. Σημειώνεται ότι ο επιχειρηματίας στη Βενεζουέλα, με το τζετ του οποίου ταξίδεψαν οι κ.κ. Αρτεμίου και Παππάς στη νήσο Μαργαρίτα, συνδέεται με εταιρία που διανέμει και προϊόντα λιπασμάτων.

Τα ερωτήματα πολλά: Τι σχέση μπορεί να έχει ένας δικηγόρος με συμβουλές για λιπάσματα μέσω offshore; Γιατί δήλωσε δημόσια ότι ήταν πελατών του, ενώ στη Mossack Fonseca, τη δικηγορική εταιρία απ’ όπου διέρρευσαν τα Panama Papers, εμφανιζόταν ο ίδιος ως πραγματικός ιδιοκτήτης; Πώς εξηγείται το έγγραφο που αναφέρει ότι μία από τις offshore δεν είχε ποτέ τραπεζικό λογαριασμό, ενώ τελικά φαίνεται ότι είχε – και μάλιστα στην τράπεζα όπου ο συνιδρυτής του δικηγορικού του γραφείου ήταν μέλος της εποπτικής επιτροπής;

Το Protagon απέστειλε ερωτήματα στον κ. Αρτεμίου, τα οποία δεν απαντήθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά την τρίτη offshore, υπό την επωνυμία Elazzoulian Limited με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, με την οποία συνδεόταν το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου, σε αυτήν εμφανίζεται να υπάρχει ένας Κύπριος μέτοχος.

Ο εν λόγω μέτοχος της Elazzoulian έχει δραστηριότητες και στην Ελλάδα: Τον Δεκέμβριο του 2016 αγοράζει μετοχές του Λάμπρου Πιερή, συνιδρυτή του δικηγορικού γραφείου του Αρτεμίου, σε διαφημιστική εταιρία με έδρα την Ελλάδα στην οποία μεγάλος πελάτης είναι η ΕΥΔΑΠ.

Συγκεκριμένα, η διαφημιστική εταιρία που συστάθηκε αρχές καλοκαιριού του 2015 φέρεται να έχει πάρει αναθέσεις για την παραγωγή εντύπων καθώς και κάποια δημιουργικά πρότζεκτ όσον αφορά τις ηλεκτρονικές σελίδες και τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ασφυκτιούν τα νησιά: Στους 17.771 έφτασαν οι πρόσφυγες και μετανάστες!

Πρόσφυγες στη Μόρια (Φωτογραφία: EUROKINISSI)


Εν μέσω τουριστικής περιόδου, τα νησιά εξακολουθούν να ασφυκτιούν από πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται εκεί.

Συνολικά 17.771 άτομα βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και άλλες δομές, στα νησιά, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή που έχει κάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Το μεγαλύτερο βάρος σηκώνει η Λέσβος, με 9.472 πρόσφυγες και Μετανάστες. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί, ότι συνολικά στα κέντρα υποδοχής των νησιών βρίσκονται 14.567 άτομα, τη στιγμή που η χωρητικότητά τους είναι μόλις 6.338 άτομα.  

Πιο αναλυτικά, στη Λέσβο βρίσκονται 9.472 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 2.054, στη Σάμο 3.887, στη Λέρο 1.045, στην Κω 1.199, και 114 σε άλλα νησιά. Οι αφίξεις συνεχίζονται, καθώς μόνο σε μία ημέρα έφτασαν άλλοι 234 πρόσφυγες και μετανάστες (54 στη Λέσβο, 76 στη Χίο, 47 στη Σάμο και 57 στις Οινούσσες), ενώ 77 άτομα μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα.

Οι αριθμοί προδίδουν την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα υποδοχής. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι σε εκείνο της Σάμου φιλοξενούνται 3.637 άνθρωποι, τη στιγμή που η χωρητικότητά του είναι μόλις 648 άτομα! Παρόμοια η εικόνα και στη Λέσβο, όπου στη Μόρια- το κέντρο με χωρητικότητα 3.000 ατόμων- βρίσκονται 7.356 πρόσφυγες και μετανάστες.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Ο Ζάεφ δηλώνει «Μακεδόνας» και ξεκινά προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα στα Σκόπια



«Η εκστρατεία προετοιμάζεται από την κρατική υπηρεσία για δημοσίων σχέσεων και προς το παρόν θα «τρέχει» σε κοινωνικά δίκτυα. Θα τονίσει τις στιγμές που είναι σημαντικές προς κατανόηση, την ουσία της συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία τώρα πρέπει να περάσει σε δημοψήφισμα», δήλωσε στην εφημερίδα BIRN, η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί "άτυπη" εκστρατεία προώθησης της πρόσφατης συμφωνίας με την Ελλάδα για το όνομά της, με στόχο να βάλει μια θετική πινελιά στη συμφωνία, η οποία τώρα πηγαίνει σε δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, αναφέρει η ιστοσελίδα Balkan Insight σε δημοσίευμά της. 

«Η εκστρατεία προετοιμάζεται από την κρατική υπηρεσία για δημοσίων σχέσεων και προς το παρόν θα «τρέχει» σε κοινωνικά δίκτυα. Θα τονίσει τις στιγμές που είναι σημαντικές προς κατανόηση, την ουσία της συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία τώρα πρέπει να περάσει σε δημοψήφισμα», δήλωσε στην εφημερίδα BIRN, η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης. 

«Μακεδονική γλώσσα - προστατευμένη και ενισχυμένη, μια για πάντα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Μακεδονική ταυτότητα, Erga Omnes [για όλες τις χρήσεις]», ήταν το μήνυμα που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα του Facebook του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ το Σαββατοκύριακο. Συνοδεύτηκε από μια φωτογραφία του, μέσα στο ψηλό μνημείο "Makedonium" στο Κρούσοβο, αφιερωμένο στην εξέγερση του Ίλιντεν ενάντια στις δυνάμεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1903, μια σημαντική στιγμή στον αγώνα για την ανεξαρτησία της πΓΔΜ.

Μια άλλη θέση στον κυβερνητικό ιστότοπο, συνοδευόμενη από μια φωτογραφία του Ζάουφ και του Αλέξη Τσίπρα, από την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, που έγινε τον περασμένο μήνα, έχει ως εξής: «Με τη συμφωνία, έχουμε το δικαίωμα να πούμε ότι είμαστε Μακεδόνες, χωρίς κανένα περιορισμό». 

Ο Υπουργός Επικοινωνιών και Διαφάνειας, Ρόμπερτ Πόποβσκι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε επιλέξει να μην γίνει μια παραδοσιακή εκστρατεία, που θα έφερνε χρήματα στα κυριότερα εμπορικά μέσα, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανεξάρτητη στάση τους, σύμφωνα με το Balkan Insight. «Δεν θα υπάρξει κανένα κλασικό υλικό προπαγάνδας όσον αφορά την προετοιμασία διαφημίσεων», δήλωσε ο Πόποβσκι, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει πιθανώς μια άμεση προσέγγιση, εξηγώντας τη συμφωνία μέσω άμεσων συναντήσεων με τον λαό και χρησιμοποιώντας μόνο την εθνική τηλεόραση και τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα, MRTV.

«Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στις 17 Ιουνίου, η πΓΔΜ πρόκειται να αλλάξει το όνομά της στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με αντάλλαγμα την προοπτική μιας ταχείας προσχώρησης στο ΝΑΤΟ και την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ. Ο όρος «Μακεδόνας/ Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» θα χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει επισήμως την εθνικότητα του πληθυσμού της πλειοψηφίας στη χώρα, ενώ η γλώσσα θα συνεχίσει να ονομάζεται μακεδονική, σημειώνοντας ότι έχει σλαβική προέλευση», αναφέρει η ιστοσελίδα.

Για να εφαρμοστεί πλήρως, η συμφωνία πρέπει να υποστηριχθεί από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων στην πΓΔΜ σε δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου ή τα τέλη Οκτωβρίου, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα. 

Μια άλλη φωτογραφία της πρόσφατης συνάντησης του Ζάεφ με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, φέρνει το μήνυμα: "Ναι, για την ένωσή μας με τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ!" 

Στη σελίδα του στο Facebook, ο Ζάεφ απευθύνθηκε επίσης σε πολίτες της πΓΔΜ. 

«Είμαι Μακεδόνας και σας καλώ όλους Μακεδόνες, Αλβανούς, Τούρκους, Σέρβους, Βλάχους, Ρομά, Βόσνιους και όλους τους υπόλοιπους, όλους εσάς - πείτε "Ναι" στο μέλλον μας», αναφέρει το Balkan Insight. 

Οι βουλευτές της πΓΔΜ την περασμένη εβδομάδα ενέκριναν τη συμφωνία με 69 από τους 120 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ. 

Ωστόσο, ο Πρόεδρος, Γκιόργκι Ιβάνοφ και το δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO DPMNE, την καταδίκασαν ως προδοτικό ξεπούλημα.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας και μετά την άρση του βέτο από την ελληνική πλευρά, η ΕΕ έδωσε στη Μακεδονία πρόσκληση υπό όρους για την έναρξη μακρόπνοων συνομιλιών ένταξης στην ΕΕ, με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης διαφόρων μεταρρυθμίσεων. 

Στην επικείμενη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ αυτού του μήνα, η συμμαχία αναμένεται να εκδώσει άμεση πρόσκληση, η οποία έχει παγώσει από το 2008 λόγω της ανεπίλυτης διαμάχης με την Ελλάδα.


Πηγή : protothema.gr


Αυτοί είναι οι 40 αλλοδαποί πορτοφολάδες που έκλεβαν τους τουρίστες στην Αθήνα



Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες σαράντα (40) αλλοδαπών, μελών εγκληματικού δικτύου που διέπραττε συστηματικά κλοπές πορτοφολιών και λοιπών αντικειμένων από τουρίστες και επισκέπτες σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους συλληφθέντες:

1. (επ) AL JAWADI BRAHIM AL SAYED ABD (ον) HAMADAH του ALSAYED και της NAFISAH , γεν.1982 στην Αίγυπτο
2. (επ) YORDANOVA (ον) STANKA του ELENOVA και της ELENKA , γεν. 1988 στη Βουλγαρία
3. (επ) PASCU (ον) TERMINATOR του MARKEL και της ENOVCHA , γεν. 1989 στη Ρουμανία
4. (επ) MUHAMMED (ον) BAKAT του DULAEUVARALI και της PERMINATER , γεν. 1991 στο Πακιστάν
5. (επ) MUSTAFA (ον) NORI αγνώστου πατρός και της NORI , γεν. 1993 στη Ρουμανία
6. (επ) MAHMOUD MOHAMED SABRI ABDELLATIF (ον) ATIA του ΜΟΗΑΜΕ D και της AIDA , γεν. 1991 στην Αίγυπτο
7. (επ) VASILEVA (ον) MARINELA του ANGELOVA και της ZERDA ή SEVDA ή SEPDA , γεν. 1996 στην Βουλγαρία
8. (επ) GUTA (ον) VEDETA του MARIN και της LEONIDA , γεν. 1983 στην Ρουμανία
9. (επ) PAVEL (ον) VASILE του ION και της VICTORIA , γεν. 1981 στην Ρουμανία
10. (επ) DRIS ή MOHAMAD ή DRESS (ον) MOHAMED ή MOHAMAD ή DRIS του SHIX ή SHEEH ή CHEIKH ή SHEIKH και της FATIMA , γεν. 1981 στην Τυνησία
11. (επ) CALDARARU (ον) SIMIN του ROBEN και της GETA , γεν. 1999 στην Ρουμανία

12. (επ) TANASE (ον) DANANDREI του GIORGI και της MIHAELA , γεν. 1990 στην Ρουμανία
13. (επ) ZLATINEANU (ον) ILIEEDISON του FLOREA και της GEORGETA , γεν. 1979 στην Ρουμανία
14. (επ) ΙLIEVA (ον) YORDANKANIKOLOVA του NIKOLOV ή NIKOLOVA ή NIKOLA ή NIKOLOV και της EVGENIA ή EVGENI ή EVGENIA , γεν.1999 στην Βουλγαρία
15. (επ) ZVEZNTITZA TODOROVA (ον) TONTOROBA TODOROVA ZVEZDITSA του ZLATKOVA ZLATKON αγνώστου πατρός και της SEPTKASEPTIKA , γεν.1979 στην Βουλγαρία
16. (επ) TODOROVA (ον) RUMYANA του ZVEZDOVA αγνώστου πατρός και της SVEZDITSA , γεν.1995 στην Βουλγαρία
17. (επ) VASILEVA (ον) MARINKA του HRISTAKEVA και της MARIA , γεν.1992 στην Βουλγαρία
18. (επ) DURAC (ον) JENI του JON και της MARIA , γεν.1990 στην Ρουμανία
19. (επ) SASHEVA (ον) TSVETELINA του YULIEVA και της YULIA , γεν.1992 στην Βουλγαρία
20. (επ) GORANOVA ή ILIEVA ή VARBANOVA (ον) MARIYA ή MARIA ή MARINA του VARBANOVA ή VARBANOV ή ILEV και της ZOI ή ZOYA ή IVANOVA ή ZOYKA , γεν. 1996 στην Βουλγαρία
21. (επ) RUSEVA (ον) GERGINA του KRASIMIROVA και της BOYANKA , γεν. 1984 στη Βουλγαρία
Και για τους μη συλληφθέντες:
22. (επ) SANDEVA (ον) TINKA του και της DOCHKOVA , γεν.1999 στην Βουλγαρία
23. (επ) ILIEVA (ον) ELEONORA ELENKOVA του NIKOLAI - ELENKOVA και της SUZANA , γεν. 11-12-1978 στη Βουλγαρία
24. (επ) IVANOVA (ον) SOFKA του HRISTOVA και της IVANKA , γεν. 1994 στη Βουλγαρία
25. (επ) ASENOVA (ον) KALINKA του IVANOVA και της ELENKA , γεν. 1996 στη Βουλγαρία
26. (επ) VARBANOVA (ον) NEDKA του IVAN και της ILIEVA , γεν. 1993 στη Βουλγαρία
27. (επ) NIKOLOVA (ον) TINKA του ZLATKOVA και της MINKA , γεν. 1994 στη Βουλγαρία, ήδη έγκλειστη σε κατάστημα κράτησης
28. (επ) YANIKOVA (ον) VALYA του GEORGYEVA και της SYPKA , γεν. 1991 στη Βουλγαρία, ήδη έγκλειστη σε κατάστημα κράτησης
29. (επ) MILANOVA (ον) MAGDALENA του TODOROVA και της ZUMBILA , γεν. 1997 στη Βουλγαρία, ήδη έγκλειστη σε κατάστημα κράτησης
30. (επ) DIMITROVA (ον) YONKA του ELISAVETOVA και της ELISAVETA , γεν. 1997 στη Βουλγαρία
31. (επ) STOYANOVA (ον) GINA του ATANASOVA και της PENKA , γεν. 1993 στη Βουλγαρία
32. (επ) ANGELOVA (ον) VENETA του MOMCHILOVA και της EFTIMICA , γεν. 1998 στη Βουλγαρία
33. (επ) ANGELOVA (ον) ESMERALDA του MOMCHILOVA και της EFTIMICA , γεν. 1998 στη Βουλγαρία
34. (επ) CURTE (ον) DAN του VICTOR και της LUMINITA , γεν. 1992 στη Ρουμανία
35. (επ) DURAC (ον) JAN του NATURAL ή ION και της PUICA ή PULQA , γεν. 1997, στη Ρουμανία
36. (επ) PASCU (ον) IONEL CRISTOFOR του MARIUS και της MARINELA , γεν. 1997 στη Ρουμανία
37. (επ) LIVEZEANU (ον) LILIANA του ION και της VASILICA , γεν. 1990 στη Ρουμανία
38. (επ) VARBANOVA (ον) ELENKA του ILIEVA και της KALINKA , γεν. 1976 στη Ρουμανία
39. (επ) STANCHEV (ον) HRISTO του PETROV και της RUMIANA , γεν. 1981 στη Βουλγαρία
40. (επ) STANESCU (ον) CRISTOFOR του NIKOLAE και της MARIA γεν.2001 στη Ρουμανία
Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση χρονικής διάρκειας μέχρι 27-12-2018, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, καθώς και στην διερεύνηση της συμμετοχής αυτών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις προκειμένου δια της δημοσιοποιήσεως των στοιχείων τους να προσέλθουν προς τις Αστυνομικές Αρχές και τυχόν έτερα παθόντα πρόσωπα.
Επιπλέον για να ταυτοποιηθούν αφενός τα στοιχεία των λοιπών αγνώστων δραστών που είχαν δραστηριότητα στην εν λόγω εγκληματική οργάνωση και αφετέρου για να ταυτοποιηθούν οι μισθωμένοι χώροι οι οποίοι χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ως αποθηκευτικοί χώροι κλοπιμαίων αλλά και ως σημεία συνάντησης των μελών της.
Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-8695542 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.