Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Πήγαν βόλτα στο βουνό και βρήκαν τα συντρίμμια της «καταραμένης» πτήσης

Συντρίμμια ενός εγκαταλελειμμένου αεροπλάνου ανακάλυψαν δύο φίλες που έκαναν πεζοπορία στη Σκωτία.

Η 39χρονη Πάμελα Άιτκεν βγήκε για μια απογευματινή βόλτα και «έπεσε πάνω» στα συντρίμμια ενός αεροπλάνου μιας «καταραμένης» πτήσης που έπεσε 78 χρόνια πριν.

Η Άιτκεν σκόνταψε σε μεγάλα κομμάτια μετάλλου και μαζί με την φίλη της Κάθριν Γκάφνεϊ και άρχισαν να ψάχνουν τι έχει συμβεί.

Τα συντρίμμια λέγεται ότι είναι από την πτήση S200P της British European Airways που συνετρίβη στις 21 Απριλίου 1948.

Το αεροσκάφος μετέφερε 20 επιβάτες από το Λονδίνο στο αεροδρόμιο της Γλασκώβης όταν συνετρίβη.

Αν και τυλίχθηκε στις φλόγες, όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα κατάφεραν να βγουν ζωντανοί ενώ 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν και η έρευνα «έδειξε» ως υπεύθυνο για το ατύχημα τον πιλότο.

«Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε στα μάτια μας» διηγείται η Πάμελα Άιτκεν, που ανέβασε τις φωτογραφίες από τα συντρίμμια στο προφίλ της στο Facebook και αρκετοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν γιατί έχουν μείνει παρατημένα σε ένα λόφο εδώ και τόσα χρόνια.

Πηγή: Mirror

Enimerotiko.gr



Απίστευτα ανεύθυνοι έκαναν κηδεία με 2.000 άτομα εν μέσω πανδημίας



Κηδεύτηκε ένας αγαπητός ιερέας ο Αριστείδης Παπαδόπουλος και η δικαιολογία που είπε ο ανεύθυνος Δήμαρχος της Προτοτσάνης Θεόδωρος Αναστασιάδης, ήταν ότι επειδή  είχε πολλά πνευματικά παιδιά ήθελαν να πάνε στην κηδεία.

Αποτέλεσμα αυτής της ανεύθυνης ενέργειας ήταν να σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και ειδικά στον δήμο Προσοτσάνης, μετά την κηδεία του ιερέα. 

«Ο πατέρας Αριστείδης ήταν πολύ αγαπητός στην τοπική κοινότητα γι’ αυτό και στην κηδεία μαζεύτηκαν περίπου 2.000 άτομα. Αυτά βέβαια δεν ήταν μόνο από το χωριό Μικρόπολη, αλλά και από τα κοντινά χωριά. Είχε πολλά πνευματικά παιδιά. Εμείς από την πλευρά μας, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να βοηθήσουμε την κατάσταση με ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ που έκαναν και σήμερα (11/3) rapid test αλλά και την ερχόμενη εβδομάδα» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Αθανασιάδης. Ανέφερε επίσης ότι «υπήρξε κινητοποίηση και ενημέρωση, τα πνευματικά του παιδιά όμως ήθελαν να πάνε». «Ο κόσμος συνειδητά πήγε, πήραν κάποια μέτρα, θα κριθούν τα πράγματα από το αποτέλεσμα. Τα πρώτα τεστ ήταν αρνητικά, την επόμενη εβδομάδα θα ξαναγίνουν», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι η κηδεία που έγινε πριν από μερικές μέρες, έγινε σε ανοιχτό χώρο, ενώ τόνισε πως ο ίδιος που έχει νοσήσει στο παρελθόν από κορωνοϊό, δεν ήταν παρών. 

Ο ιερέας Αριστείδης είχε διατελέσει επί σειρά ετών Εφημέριος και πνευματικός πατέρας της Ενορίας του Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού, η οποία βρίσκεται στο χωριό Μικρόπολη.





Ο ακροαριστερός Τζανακόπουλος ξεφτιλίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και λέει ψέματα οτι η ΕΛ.ΑΣ. πετούσε μολότοφ

 


Έχουν χάσει την ψυχραιμία τους στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν τους κάθετε οποιαδήποτε προβοκάτσια, δεν τους κάθε καμία ελεγχόμενη ένταση, καμία ελεγχόμενη εγκληματική ενέργεια, κανένα ψέμα για να στήσουν προπαγάνδα και. να πλήξουν την κυβέρνηση. 

Σε μία ακόμα ξεφτίλα του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε ο ακροαριστερός Δημήτρης Τζανακόπουλος που με την συμπεριφορά του δείχνει πόσο επικίνδυνα στελέχη έχει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Ο καυγάς των δύο βουλευτών ξεκίνησε όταν ο Καιρίδης αναφέρθηκε στο ζήτημα της αστυνομικής βίας. Τότε ο Τζανακόπουλος αντέδρασε ακροαριστερά και με ύφος αντιεξουσιαστή που τον χαρακτηρίζει άρχισε την επίθεση με ιδιαίτερα οξείς τόνους.

Ο Καιρίδης ζητούσε από τον Τζανακόπουλο να τον αφήσει να ολοκληρώσει τη φράση του και από τους παρουσιαστές της εκπομπής να επιβάλουν όρους στην κουβέντα, με τον ακροαριστερό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει ακροαριστερά ώς γνήσιος αντιεξουσιαστής και να λέει πως δεν ανέχεται ειρωνείες.

Έκανε λόγο για αθλιότητες, λέγοντας στον κ. Καιρίδη «δεν είστε Λουδοβίκος» και ζήτησε σεβασμό.

Η ένταση «χτύπησε» κόκκινο όταν ο βουλευτής της ΝΔ κατήγγειλε τον κ. Τζανακόπουλο ως «τραμπούκο» και εκείνον να του ζητά να ανακαλέσει, και αναρωτιόμαστε γιατί το ζήτησε αφού η συμπεριφορά του ήταν ακροαριστερού τραμπούκου.

Ο Καιρίδης βλέποντας την ακροαριστερή αντιεξουσιαστική ένταση που είχε ο Τζανακόπουλος που συνέστησε να πάρει «ηρεμιστικά ή να κάνει ένα κρύο ντους» για να ηρεμήσει, και αντί να τον ακούσει ο Συριζαίος αποχώρησε από την εκπομπή, καταγγέλλοντας τον ως «γελοίο πρόσωπο».





Μητσοτάκης σε Τσίπρα : η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκε με τις πορείες για Κουφοντίνα και το πανό «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη».


 

Αφήνω την αξιωματική αντιπολίτευση να αναζητήσει την ταυτότητα της, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι προσβάλλει το 32% που τον εμπιστεύθηκε στις εκλογές και επιστρέφει ολοταχώς στο 3% του DNA του κόμματος του.

«Μην βάλετε φωτιά στο δρόμο, αλλά στην σκέψη σας» κάλεσε τους νέους ο πρωθυπουργός, ενώ είπε ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας δεν γίνεται να ακούγονται φωνές για επιστροφή στον διχασμό της δεκαετίας του ’50. «Λύσαμε τις διαφορές μας με την Ιστορία εδώ και πολύ καιρό» ανέφερε, ενώ είπε ότι η ΝΔ ήταν που νομιμοποίησε το ΚΚΕ και ο Παύλος Μπακογιάννης. «Δεν είναι δυνατόν, στο όνομα της δημαγωγίας, να αλλάζουμε το όνομα των λέξεων» επισήμανε.

Για «δικτατορία του κορωνοϊού» μιλάει το ακροδεξιό AfD στη Γερμανία και καλεί σε διαδηλώσεις, είπε, εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συμπορεύεται με τον Ρουβίκωνα και τους μπαχαλάκηδες.



Ο κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε με αδιαφορία την αστυνομία....χωρίς έμπνευση και ηθικό

 


Με 42 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την λειτουργία, την δράση και τον ρόλο της Αστυνομίας εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αναλυτικά οι ερωταπαντήσεις:


1. Τι ήταν η Επιτροπή Αλιβιζάτου;

Μία συμβουλευτική Επιτροπή για θέματα αστυνομικής αυθαιρεσίας και υπέρμετρης βίας. Είχε ως αντικείμενο την παρακολούθηση και τη μελέτη περιπτώσεων καταγγελιών και διερευνήσεων για τη συναγωγή συμπερασμάτων και την υποβολή προτάσεων αλλαγών, με τη μορφή πορίσματος, στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.


2. Ποιος συγκρότησε την Επιτροπή;


Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο και άλλων πρωτοβουλιών που ανέλαβε από τον Αύγουστο του 2019 με στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο περιστατικών αυθαιρεσίας και υπέρμετρης βίας και την καλύτερη διαχείριση καταγγελιών.


3. Ποιοι αποτελούσαν την Επιτροπή;


Ο Ομότιμός Καθηγητής κύριος Αλιβιζάτος, δύο συνεργάτες της επιλογής του και δύο ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, ο ένας εκ των οποίων, εκ της θέσης του, είχε την ευθύνη για τις Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις. Δηλαδή η πλειοψηφία δεν ήταν αστυνομικοί.


4. Κατέθεσε πόρισμα;


Ναι, κατέθεσε. Το πόρισμα βασίστηκε στην εξέταση 20 φακέλων της περιόδου 2017-2018 με συνοπτικές προτάσεις.


5. Ποια ήταν η ουσία του;


Nα μην κωλυσιεργεί η αστυνομία στις διαδικασίες και να επιβάλλονται δίκαιες ποινές. Καθώς η Αστυνομία εμφάνιζε διαχρονικά καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των εξετάσεων, υπερβολική επιείκεια στην αξιολόγηση των αδικημάτων και τελικά μειωμένη ευαισθησία στην αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας.


6. Έγιναν δεκτά τα συμπεράσματα; Προχώρησε η εφαρμογή τους;


Απολύτως. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την τελεσιδικία πειθαρχικής υπόθεσης μέχρι την κοινοποίηση τυχόν απόφασης του ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) δεν συνυπολογίζεται πλέον στον χρόνο παραγραφής, άρα η κωλυσιεργία δεν έχει νόημα. Ο Συνήγορος του Πολίτη εγγυάται σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που του δόθηκαν ότι οι ποινές θα είναι δίκαιες, δεν έχει πια τον πρώτο λόγο η αστυνομία!


Η ουσία της πρότασης και της μεταρρύθμισης που έγινε από την Ελληνική Αστυνομία ήταν η μεταφορά της ουσιαστικής αρμοδιότητας του ελέγχου σε ανεξάρτητη αρχή, στον Συνήγορο του Πολίτη, κάτι που αποτελούσε αίτημα και του τελευταίου. Παράλληλα του δόθηκαν οι ανθρώπινοι πόροι για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο έργο του.


7. Σε τι βασίστηκε το πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου;


Στη μελέτη 20 φακέλων που αφορούσαν περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας της περιόδου 2017- 2018.


8. Χρειάζεται σήμερα μία επιτροπή σαν αυτή του Αλιβιζάτου;


Η επιτροπή ολοκλήρωσε θετικά και δημιουργικά το έργο της. Μετά τις ενισχυμένες αρμοδιότητες στον Συνήγορο του Πολίτη και την αλλαγή στο πειθαρχικό δίκαιο των Αστυνομικών δεν χρειάζεται μία νέα παρόμοια επιτροπή. Αντίθετα, θα δημιουργούσε ένα νέο επίπεδο διερεύνησης περιστατικών στα ήδη τρία που υπάρχουν (Αστυνομία, εισαγγελικές αρχές, Συνήγορος του Πολίτη) κάτι που αντίκειται στις αρχές της χρηστής διοίκησης.


9. Κάνει η Αστυνομία χρήση βίας;


Η Αστυνομία είναι ο κρατικός φορέας που έχει το μονοπώλιο για τη χρήση νόμιμης βίας στο πλαίσιο της ασφάλειας και της διατήρησης της τάξης. Οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται στη χρήση βίας, η οποία χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα, στο πλαίσιο κλιμακούμενων κανόνων εμπλοκής. Χρήση νόμιμης βίας γίνεται σε αρκετές περιπτώσεις, όπως οι συλλήψεις, η αντιμετώπιση επεισοδίων, η καταστολή του εγκλήματος και η διάλυση παράνομων διαδηλώσεων.


10. Έχει αυξηθεί κατά 75% η Αστυνομική αυθαιρεσία;


Όχι. Έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες, το αν έχει όντως αυξηθεί η αυθαιρεσία και η αστυνομική βία θα αποτυπωθεί όταν ολοκληρωθούν οι υποθέσεις που διερευνώνται από τον Συνήγορο του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία. Το 2015 καταγγέλθηκαν 69 περιστατικά. Το 2016 55. Το 2017 58. Το 2018 73. Το 2019 63. Το 2020 111 εκ των οποίων 53 σημαντικά και το 2021 (έως και 10 Μαρτίου) 19.


11. Γιατί έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες;


Για τρεις λόγους.


Η ίδια η κυβέρνηση και το Υπουργείο παροτρύνουν από τον Ιούλιο 2019 τους πολίτες να καταγγέλλουν στον συνήγορο του πολίτη κάθε περιστατικό που κατά την κρίση τους συνιστά γεγονός αυθαιρεσίας.


Επίσης η Αστυνομία πλέον δρα και επιχειρεί. Είναι παρούσα στους δρόμους και υπάρχει αστυνόμευση. Στο πλαίσιο του ελέγχου των περιοριστικών μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας οι Αστυνομικοί κάνουν συντριπτικά περισσότερους ελέγχους από τις προηγούμενες χρονιές. Οι πολλαπλάσιοι έλεγχοι φέρνουν και περισσότερες τριβές.


Τέλος, έχει δημιουργηθεί μία τάση, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περί αστυνομικής βίας, όπου σχεδόν κάθε περιστατικό όπου η Αστυνομία κάνει χρήση βίας καταγγέλλεται ως αυθαιρεσία ή υπέρμετρη, κάτι που για ορισμένους πολιτικούς χώρους λειτουργεί ως πολιτική καμπάνια διαρκείας. Πιο κλασσικό παράδειγμα οι εκκενώσεις καταλήψεων σε δημόσιους χώρους ή Πανεπιστήμια.


12. Παίζουν ρόλο τα αποσπασματικά βίντεο και οι εικόνες στην αύξηση της αίσθησης περί αστυνομικής βίας;


Ναι, τα αποσπασματικά βίντεο και οι εικόνες που δεν έχουν καταγράψει όλο το περιστατικό, αλλά μόνο την αντίδραση των αστυνομικών, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και τη χρήση βίας, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία κλίματος περί αύξησης της αστυνομικής βίας. Σε κάθε γεγονός το διαδίκτυο πλημμυρίζει από βίντεο των οποίων ο έλεγχος αξιοπιστίας είναι αδύνατος.


13. Μόνο στην Ελλάδα γίνεται αυτό;


Είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Η Γαλλία έφτασε στο ακραίο μέτρο να προτείνει νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση καταγραφής των αστυνομικών δράσεων.


Το φαινόμενο έχει θετικές και αρνητικές πλευρές. Η θετική πλευρά είναι η αύξηση της διαφάνειας και η άμεση αυτοπροστασία των πολιτών από περιστατικά αυθαιρεσίας. ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΟΡΑΝΕ ΚΑΜΕΡΑ. Το έχουμε δει διεθνώς-αποκορύφωμα η περίπτωση Φλόιντ στην Αμερική- αλλά και στην Ελλάδα, πιο πρόσφατα στη Ν. Σμύρνη. Η αρνητική πλευρά είναι αυτή που προαναφέρθηκε.


14. Τι περιστατικά αφορούν οι καταγγελίες του 2020;


Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν περιστατικά που δεν υπήρχε μεγάλη χρήση βίας από την πλευρά της Αστυνομίας (δλδ. δεν είχαμε σύλληψη, επέμβαση, διάλυση συνάθροισης κτλ), για αυτό και δεν έχουν τύχει ευρείας δημοσιότητας. Από τις 187 υποθέσεις που αφορούν την περίοδο Ιούλιος 2019- Μάρτιος 2021 μόνο οι 53 έχουν τύχει ευρείας δημοσιότητας. Αυτός ο αριθμός είναι συγκρίσιμος με τα περιστατικά των προηγούμενων ετών.


15. Υπάρχει περίπτωση που έγινε καταγγελία αλλά αποδείχθηκε αναληθής;


Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το περιστατικό Ινδαρέ- Κουκάκι, το οποίο παρουσιάστηκε ως το πλέον βάρβαρο περιστατικό αστυνομικής βίας. Οι αποσπασματικές εικόνες οδήγησαν πολιτικά κόμματα, ακόμη και καλοπροαίρετους πολίτες να υιοθετήσουν το περιστατικό ως υπέρμετρη βία και παραβίαση οικογενειακού ασύλου πριν να υπάρξει η αντίστοιχη διερεύνηση από τη δικαιοσύνη. Οι εισαγγελικές αρχές απέρριψαν τις προσφυγές του Ινδαρέ για παραβίαση οικογενειακού ασύλου και για χρήση υπέρμετρης βίας. Ενώ, λοιπόν, υπήρξε καταγγελία, δεν υπάρχει γεγονός. Η αποσπασματική εικόνα δημιούργησε συγκίνηση και εντυπώσεις, η ψύχραιμη διερεύνηση έδειξε το αντίθετο.


16. Ποιος ελέγχει τα περιστατικά πιθανής αστυνομικής αυθαιρεσίας και υπέρμετρης βίας;


Ο έλεγχος γίνεται σε τρία επίπεδα: α) στο πλαίσιο των Διοικητικών Εξετάσεων (Προκαταρκτικών και Ένορκων) από την Ελληνική Αστυνομία, β) από τις εισαγγελικές αρχές, σε περιστατικά σοβαρών καταγγελιών και γ) από τον Συνήγορο του Πολίτη, ως Ανεξάρτητη Αρχή, στο πλαίσιο του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας.


17. Καλύπτει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την αυθαιρεσία των Αστυνομικών;


Όχι, ακριβώς το αντίθετο. Με πρωτοβουλίες του Υπουργού έχουν ήδη γίνει σημαντικές αλλαγές που ενισχύουν τον έλεγχο της αστυνομικής αυθαιρεσίας. 1) αρμοδιότητες στον Συνήγορο του Πολίτη και διάθεση προσωπικού για την πραγματοποίηση των ερευνών, 2) αλλαγή και αυστηροποίηση του πειθαρχικού δικαίου των αστυνομικών, 3) χρήση καμερών από τους αστυνομικούς, 4) αλλαγές στην εκπαίδευση και πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης στις επιχειρησιακές μονάδες της Αστυνομίας, 5) συνεχής παρότρυνση στους πολίτες να καταθέτουν στον Συνήγορο κάθε απόπειρα άσκησης υπέρμετρης βίας


18. Είναι η Ελληνική Αστυνομία περισσότερη βίαιη από άλλες Αστυνομίες;


Όχι, δεν κάνει μεγαλύτερη χρήση βίας από άλλες αστυνομίες. Αν και η Ελληνική Αστυνομία αντιμετωπίζει χρόνια περιστατικά βίαιων διαδηλώσεων με επεισόδια που γίνεται συστηματικά χρήση μολότοφ για επιθέσεις κατά αστυνομικών, αλλά και πολιτική και εξτρεμιστική βία.


Για παράδειγμα, στη Γαλλία, τη χώρα που έχει αντίστοιχα πολλές κινητοποιήσεις λόγω Κίτρινων Γιλέκων, από τον Νοέμβριο του 2018 έως και τον Ιούλιο του 2019 τραυματίστηκαν 571 διαδηλωτές, δημοσιογράφοι και περαστικοί, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2019 έως και το Νοέμβριο του 2020 πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες προσαγωγές και συλλήψεις, ενώ σημειώθηκαν και 378 τραυματισμοί διαδηλωτών, δημοσιογράφων και περαστικών, αλλά και 4 θάνατοι.


Στην Ισπανία, στα τέλη Φεβρουαρίου, ξέσπασαν πέντε ημέρες βίαιων επεισοδίων και συγκρούσεων με την Αστυνομία. Για την αντιμετώπιση των επεισοδίων η Αστυνομία της Ισπανίας έκανε περισσότερες από 90 συλλήψεις και για τη διάλυση του βίαιου πλήθους, μεταξύ άλλων μέσων έκανε χρήση και λαστιχένιων σφαιρών. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν περισσότερα από 100 άτομα, ενώ ένας διαδηλωτής έχασε το ένα μάτι του.


19. Πως αντιμετωπίζεται η αστυνομική αυθαιρεσία σε άλλες χώρες; Υστερεί η Ελλάδα;


Σε όλες τις χώρες η αστυνομική αυθαιρεσία αντιμετωπίζεται με ίδιους τρόπους: α) πειθαρχικοί έλεγχοι και εξετάσεις στο εσωτερικό των αστυνομικών, β) ανεξάρτητες αρχές που διερευνούν περιστατικά, γ) χρήση τεχνολογικών μέσων για την καταγραφή των επιχειρήσεων που γίνεται χρήση βίας από τους αστυνομικούς και δ) δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων. Ακόμη και το Βρετανικό Μοντέλο που θεωρείται το πιο προωθημένο βασίζεται σε αυτές τις μεθόδους.


20. Χρησιμοποιούν οι Αστυνομικοί κάμερες για την καταγραφή των γεγονότων;


Ναι, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του Π.Δ 75/2020 (Α΄173) που θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά στην ελληνική έννομη τάξη οι ουσιαστικές και διαδικαστικές εγγυήσεις για τη χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους, η Ελληνική Αστυνομία χρησιμοποιεί ήδη πιλοτικά κάμερες στις ομάδες ΥΑΤ, ΟΠΚΕ και ΔΡΑΣΗ. Μέτρο που θα επεκταθεί σε όλες τις ομάδες πρώτης γραμμής.


21. Φορούν οι Αστυνομικοί διακριτικά στις στολές τους;


Ναι, κάτι που έγινε υποχρεωτικό από τις διαταγές του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στις 22.12.2019 και 26.10..2020. Υλοποιείται σταδιακά και ολοκληρώνεται έως Ιούνιο 2021.


22. Πόσο χρόνο διαρκεί μία Ένορκη Διοικητική Εξέταση ;


Εξαρτάται από την πολυπλοκότητα του περιστατικού και από τον αριθμό των εμπλεκομένων προσώπων. Ο μέσος χρόνος διάρκειας μίας ΕΔΕ υπολογίζεται σε 8 μήνες.


23. Άργησε να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός από το περιστατικό στη Νέα Σμύρνη;


Όχι δεν άργησε. Ο ελεγχόμενος έχει δικαιώματα τα οποία γίνονται σεβαστά στο κράτος δικαίου. Του δόθηκε η ελάχιστη δυνατή προθεσμία για να απολογηθεί και να υποβάλλει υπόμνημα. Σε 3 ημερολογιακές ημέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία.


24. Γιατί διαρκούν τόσο οι ΕΔΕ;


Οι Διοικητικές Έρευνες είναι σαν δίκες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν σε τηλεοπτικούς χρόνους. Στη διαδικασία της ΕΔΕ περιλαμβάνονται έρευνες, καταθέσεις, μαρτυρίες κτλ. Ανάλογα με την υπόθεση τα περιστατικά μπορεί να είναι περίπλοκα και να χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να διερευνηθούν οι υποθέσεις. Επίσης, οι αστυνομικοί που ερευνώνται έχουν ως πολίτες όλα τα δικαιώματα του εναγόμενου, πρέπει και αυτοί να ακουστούν.


25. Γίνονται σε άλλες χώρες πορείες και επεισόδια ως αντίδραση στην πανδημία; Έχουν απαγορευθεί συναθροίσεις για λόγους υγείας;


Στην Ιταλία, τον Οκτώβριο του 2020, ξέσπασαν βίαια επεισόδια στο Μιλάνο, στο Τορίνο και στη Νάπολη. Για εβδομάδες προκλήθηκαν καταστροφές σε τραμ και δημόσια περιουσία, μπήκαν φωτιές σε κάδους κτλ. Η Αστυνομία προχώρησε πολλές φορές σε βίαιη διάλυση με τη χρήση δακρυγόνων και μαζικές προσαγωγές και συλλήψεις.


Στη Γερμανία, όπου έχουν πραγματοποιηθεί πολλές πορείες αρνητών της πανδημίας και ακροδεξιών ομάδων, έχουν υπάρξει συμπλοκές με την Αστυνομία και βίαιη διάλυση πλήθους. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Αύγουστος του 2020 όταν έγινε απόπειρα εφόδου στο Ράιχσταγκ. Από εκείνη την περίοδο υπήρξαν πολλές καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας από πλευράς της Αστυνομίας, με χαρακτηριστικά περιστατικά στο Ντίσελντορφ, στο Ανόβερο και στο Αμβούργο, αλλά και τις βίαιες συμπλοκές νέων και Αστυνομικών Δυνάμεων σε Στουτγάρδη και Φρανκφούρτη.


Στο Βέλγιο, οι προσπάθειες για διοργάνωση συναθροίσεων, παρά τις απαγορεύσεις και τις σχετικές προειδοποιήσεις της Αστυνομίας, οδήγησαν σε αντιπαράθεση με την Αστυνομία και σε συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών για μη τήρηση των μέτρων και για συμμετοχή σε παράνομες συναθροίσεις.


Στην Αυστρία, η Αστυνομία έχει απαγορεύσει πολλές διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων κατά της πανδημίας, στις οποίες υπήρξε κινητοποίηση από ακροδεξιές οργανώσεις. Η Αστυνομία προχώρησε σε διάλυση και συλλήψεις.


Στην Ολλανδία και κυρίως στο Άμστερνταμ τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει προσπάθειες διοργάνωσης συγκεντρώσεων κατά των μέτρων για την πανδημία παρά τις απαγορεύσεις. Η Ολλανδική Αστυνομία έχει διαλύσει αυτές τις συγκεντρώσεις και έχει προχωρήσει και σε συλλήψεις για την αποτροπή επεισοδίων.


26. Πόσες ενέργειες έγιναν υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα;


Μέχρι τις 9 Μαρτίου 2021 έγιναν 236. Οι 135 αφορούσαν σε συγκεντρώσεις, πορείες, αναρτήσεις πανό και τρικάκια και 101 επιθέσεις με εμπρηστικούς και εκρηκτικούς μηχανισμούς, βανδαλισμούς, φθορές περιουσιών και καταλήψεις κτιρίων.


27. Σε όλες τις πορείες γίνονται επεισόδια και η Αστυνομία τις διαλύει με χημικά;


Όχι, σε πάρα πολύ λίγες υπάρχουν επεισόδια και η Αστυνομία κάνει χρήση χημικών ή νερού. Οι πορείες χωρίς επεισόδια δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ γιατί δεν «έχουν ενδιαφέρον». Τον Φεβρουάριο και τις πρώτες δέκα ημέρες του Μαρτίου έγιναν 111 συναθροίσεις στην Αττική. Μόνο σε 13 υπήρξε παρακώλυση κυκλοφορίας και έκλεισαν οι δρόμοι και σε 7 προκλήθηκαν επεισόδια. Όλες οι υπόλοιπες πραγματοποιήθηκαν κανονικά.


28. Είναι οι Ειδικοί Φρουροί Ανεκπαίδευτοι; Μετά από 40 ημέρες αναλαμβάνουν υπηρεσία;


Όχι, η εκπαίδευση των Ειδικών Φρουρών, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τον Νόμο 2734/1999, έχει διάρκεια τριών μηνών τουλάχιστον και χωρίζεται σε δύο μέρη: α) εκπαίδευση στις Σχολές και β) εξειδικευμένη εκπαίδευση στις Υπηρεσίες.


Η Εκπαίδευση στις Σχολές ήταν διάρκειας 45 ημερών και περιελάμβανε πρωινό (διάρκειας 7 ωρών) και απογευματινό (διάρκειας 4 ωρών) πρόγραμμα.


Η Δεύτερη φάση της Εκπαίδευσης, διάρκειας επίσης 45 ημερών, γίνεται στο πλαίσιο των Αστυνομικών Υπηρεσιών που έχουν επιλεγεί να στελεχώσουν οι Ειδικοί Φρουροί. Πριν την μετάβαση για εκπαίδευση στις υπηρεσίες τους παρακολουθούν διήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης, από εξειδικευμένους έμπειρους εκπαιδευτές της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ζητήματα οπλοφορίας και χρήσης όπλων με πρακτικές ασκήσεις. Στις υπηρεσίες, οι Ειδικοί Φρουροί παρακολουθούν εξειδικευμένη εκπαίδευση με πρακτικά θέματα και θέματα επιχειρήσεων με έμφαση στα Μέτρα αυτοπροστασίας κατά τη διάρκεια μετάβασης από και προς τον τόπο ανάληψης υπηρεσίας, Δεοντολογία αστυνομικού, Συμπεριφορά εντός και εκτός υπηρεσίας- λάθη και παραλείψεις κατά την αυτοπροστασία σε πραγματικά περιστατικά.


Οι Ειδικοί Φρουροί που στελεχώνουν την Ομάδα ΔΙΑΣ παρακολουθούν επίσης και πενθήμερη εκπαίδευση στη δίκυκλη μοτοσυκλέτα και ειδική βασική εκπαίδευση της ομάδας ΔΙΑΣ.


Αντίστοιχο πρόγραμμα παρακολούθησαν και αυτοί που στελέχωσαν την Ομάδα ΔΡΑΣΗ.


29. Ήταν ειδικός φρουρός ο αστυνομικός που άσκησε άσκοπη βία την Κυριακή στη Νέα Σμύρνη;


Όχι, ήταν ανθυπαστυνόμος. Παρ’ όλα αυτά για λόγους προπαγάνδας αναφέρθηκε ευρέως ως ειδικός φρουρός.


30. Παρακολουθούν οι Αστυνομικοί μαθήματα για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δίκαιο κτλ στις Σχολές;


Φυσικά ναι.


α)Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας


Μαθήματα: Συνταγματικό Δίκαιο – Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Ανθρωπιστικό Δίκαιο


β)Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας


Μαθήματα: Στοιχεία Συνταγματικού Δικαίου – Ανθρώπινα Δικαιώματα και στοιχεία Διοικητικού Δικαίου. Περαιτέρω, γίνεται αναφορά και σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελλάδας σε βάρος της χώρα μας, με τις οποίες διαπιστώθηκε παραβίαση εκ μέρους της χώρας μας, διατάξεων για την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.


γ)Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας


Μαθήματα: «Συνταγματικά ατομικά δικαιώματα στην ελληνική έννομη τάξη».


δ)Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ.Ε.Μ.Α.)


Μαθήματα: Συνταγματικό Δίκαιο


31. Υπάρχουν Ειδικές Διαλέξεις και Σεμινάρια;


Ναι, πραγματοποιούνται τακτικά σεμινάρια και διαλέξεις στη Σχολή Αρχιφυλάκων, στο Εθνικό Τμήμα CEPOL , στους Ειδικούς Φρουρούς και στους Συνοριακούς Φύλακες, καθώς και στις έδρες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων με θέματα: «Ανθρώπινα Δικαιώματα - Ρατσισμός - Ξενοφοβία - Διεθνής Προστασία», καθώς και απαγόρευση των βασανιστηρίων, η αξία του ανθρώπου κ.λπ.».


32. Υπάρχει και από πότε μέριμνα για τη συμπεριφορά της Αστυνομίας;


Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει εκδοθεί πλήθος διαταγών προς τους αστυνομικούς, σχετικά με τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ειδικότερα, προς τον σκοπό αυτό εκδόθηκε το Π.Δ. 254/2004 «Κώδικας Δεοντολογίας Αστυνομικού Προσωπικού» και έχει δοθεί σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, υπό μορφή εγχειριδίου, στο οποίο καθορίζεται η συμπεριφορά του αστυνομικού και ο σεβασμός στη ζωή και στην αξία του ανθρώπου. Επίσης, εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 7100/22/4-α΄ 17-06-2005 Εγκύκλιος Διαταγή κ. Αρχηγού με θέμα «Οι προσαγωγές ατόμων ως προληπτική και κατασταλτική ενέργεια στην άσκηση της αστυνομικής αρμοδιότητας», στην οποία δίνονται οδηγίες και κατευθύνσεις σχετικά με την εν γένει συμπεριφορά του αστυνομικού προσωπικού προς τους πολίτες και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.


33. Υπάρχουν πιο πρόσφατες εκπαιδεύσεις προσωπικού της Αστυνομίας;


Ναι. Από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο του 2020 και από τον Οκτώβριο έως και το Νοέμβριο του 2020 διοργανώθηκε πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα μέλη των ομάδων ΔΡΑΣΗ, ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ. Στο πρόγραμμα, το οποίο παρακολούθησαν 1.400 αστυνομικοί, μεταξύ άλλων, υπήρξαν εκπαιδευτικές ενότητες για :


Τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών και Αστυνομικών, με έμφαση στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, καθώς και τα βασικά ζητήματα ποινικής δικονομίας και Συνταγματικού δικαίου που σχετίζονται με τα καθήκοντά τους.

Τον βέλτιστο τρόπο με τον οποίο η αστυνομία πρέπει να επιχειρεί μέσα σε ένα πολωμένο κοινωνικά περιβάλλον και να διαχειρίζεται ομάδες ανθρώπων που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της δεοντολογίας και της συμπεριφοράς των αστυνομικών έναντι των πολιτών.


34. Υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη στα μέλη της Ομάδας ΔΡΑΣΗ;


Ναι. Για τα μέλη της Ομάδας ΔΡΑΣΗ σχεδιάστηκε και υλοποιείται, από τον Σεπτέμβριο του 2020, πρόγραμμα ψυχολογικής αποφόρτισης και υποστήριξης, το οποίο λειτουργεί πιλοτικά σε αυτή την Ομάδα και με την αλλαγή των επιδημιολογικών δεδομένων θα επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες πρώτης γραμμής της Ελληνικής Αστυνομίας.


35. Είναι οι Ειδικοί Φρουροί περισσότερο βίαιοι από άλλους Αστυνομικούς;


Όχι. Έχουν στελεχώσει και ενισχύσει υπηρεσίες πρώτης γραμμής (ΔΡΑΣΗ, ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ) και επίσης επιχειρούν για την ασφάλεια των συνόρων. Αυτό τους φέρνει πιο συχνά σε αντιπαράθεση με βίαιες ομάδες, ενώ κάνουν και συχνότερα χρήση νόμιμης βίας (στο πλαίσιο π.χ. συλλήψεων ή καταπολέμησης του εγκλήματος) συγκριτικά με τους αστυνομικούς άλλων ομάδων ή υπηρεσιών. Επίσης, λόγω των αυξημένων αναγκών της διαχείρισης της πανδημίας, αλλά και της επιδημιολογικής εικόνας, δεν υπάρχει περισσότερος χρόνος για ψυχολογική υποστήριξη και μετεκπαίδευση.


36. Στις άλλες χώρες γίνονται προγράμματα μετεκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης αστυνομικών στη διάρκεια της πανδημίας;


Σε πολύ περιορισμένο βαθμό, καθώς σε όλες τις χώρες έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα που έχουν επηρεάσει την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις από τους Αστυνομικούς λόγω της διαχείρισης των μέτρων για την πανδημία. Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστημονικές μελέτες, αλλά και οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών αποτυπώνουν την αύξηση του επιπέδου στρες στους Αστυνομικούς.


37. Έχουν κουραστεί οι Αστυνομικοί;


Ναι, δεκατρείς μήνες η Αστυνομία έχει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των δύο μεγάλων κρίσεων, της κρίσης του Έβρου και της πανδημίας. Οι Αστυνομικοί βρίσκονται συνεχώς στον δρόμο και κάνουν ελέγχους. Παράλληλα, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το έγκλημα εξαρθρώνοντας σπείρες ναρκωτικών και συλλαμβάνοντας άτομα που συνδέονται σε εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές δραστηριότητες. Και μην ξεχνάμε ότι περίπου 3.000 από το προσωπικό νόσησαν από covid .


38. Τι σημαντικές αλλαγές έχουν γίνει στην Αστυνομία για τον περιορισμό της βίας;


Η ενίσχυση της λογοδοσίας και του ελέγχου της αποτελεσματικότητας των δράσεων της Αστυνομίας. Επίσης, άλλαξε ριζικά ο νόμος, το πλαίσιο και το δόγμα διαχείρισης των συναθροίσεων με την έμφαση να δίνεται πλέον στην προστασία των συναθροίσεων. Δημιουργήθηκε ειδική μονάδα, άοπλη η ΟΔΟΣ (Ομάδα Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων), η οποία συνεργάζεται με τους συναθροιζόμενους, στην πλειοψηφία των συναθροίσεων.


39. Ενημερώνει η αστυνομία για τις συναθροίσεις και τη δράση της;


Αυτό ακριβώς είναι τακτικό μέρος της λογοδοσίας. Δημοσιοποιούνται καθημερινά και μηνιαία στοιχεία για τον αριθμό των συναθροίσεων, το πλήθος συγκεντρωθέντων, την παρακώλυση ή μη της συγκοινωνίας.


Δημοσιοποιούνται κάθε μήνα στοιχεία του συνόλου του αστυνομικού έργου, καθημερινά στοιχεία για ελέγχους covid .


Η Αστυνομία είναι πλέον η μόνη δημόσια Υπηρεσία που δημοσιεύει τόσο αναλυτικά στοιχεία, με τη μορφή open data . Ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες πώς ακριβώς αξιοποιούνται οι πόροι που επενδύονται στο Σώμα.


40. Μήπως έχουμε πάρα πολλούς αστυνομικούς;


Η αστυνομία μας σε πλήθος είναι μεταξύ 9ης και 11ης στην Ε.Ε. Περίπου στην ίδια θέση με Γαλλία και πολύ μικρότερη από Ιταλία. Και τούτο παρά το ότι φυλάει και τα σύνορα! Η Eurostat που δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία τονίζει ότι ο ορισμός «Αστυνομία» ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Στην Ελλάδα η Αστυνομία περιλαμβάνει τα πάντα, από τροχαία έως συνοριοφύλακες. Στην Ιταλία υπάρχουν πολλά διαφορετικά εξειδικευμένα σώματα, και η αστυνομία μόνη της είναι πολύ μικρότερη. Το ίδιο και στη Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία.


41. Είναι επαρκής η εκπαίδευση της Αστυνομίας;


Δεν είναι σύγχρονη, δεν είναι διαρκής. Αλλάζει με νόμο το επόμενο δίμηνο. Η νέα εκπαιδευτική πολιτική που αλλάζει ριζικά όλες τις εκπαιδευτικές δομές δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη Δία Βίου Μάθηση και στην ποιοτική αναβάθμιση της θεωρητικής εκπαίδευσης για την καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος που επιχειρούν οι Αστυνομικοί. Επιτέλους η εκπαίδευση να προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.


42. Γιατί οι θεσμικές αλλαγές στη μείωση αυθαιρεσίας, στη βελτίωση εκπαίδευσης, στην αύξηση διαφάνειας δεν έγιναν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;


Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε με αδιαφορία την αστυνομία, με τραγελαφικές κινήσεις, χωρίς εξοπλισμό, μέσα αυτοάμυνας, χωρίς έμπνευση και ηθικό. Παρόλο που σήμερα εγκαλεί για αυθαιρεσία και αστυνομική βία δεν έκανε τίποτε στην εκπαίδευση, δεν τόλμησε να ενισχύσει τον Συνήγορο του Πολίτη, να βάλει διακριτικά σε όλους τους αστυνομικούς, να φέρει κάμερες στις επιχειρησιακές μονάδες. Έχει μηδενικής αξίας παρουσία, ανύπαρκτη προστιθέμενη αξία στον εκδημοκρατισμό και την πρόοδο της Αστυνομίας.



Οφείλουμε όλοι να είμαστε στην ίδια πλευρά του μετώπου απέναντι στον ιό

 



Είναι προφανές ότι η πανδημία στη χώρα μας παραμένει σε έξαρση αναφέρει η κυβέρνηση. Διαπιστώνεται, ταυτόχρονα, ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών, γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη κινητικότητα των συμπολιτών μας αυτών. Γενικότερα, η  μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού κατά το τελευταίο διάστημα αποδίδεται στον καιρό, στις μεταλλάξεις και στους συνωστισμούς. Και αυτό είναι καλά  γνωστό σε όλους αφού οι ειδικοί επίμονα επισημαίνουν ότι βασικοί λόγοι μετάδοσης είναι η κινητικότητα και ο συγχρωτισμός. Εξίσου βέβαιο είναι ότι ανεβαίνουμε την τελευταία ανηφόρα και  οφείλουμε όλοι να είμαστε στην ίδια πλευρά του μετώπου. Απέναντι στον ιό. 

Εξαιτίας της δυσμενούς αυτής εξέλιξης το Εθνικό Σύστημα Υγείας -κυρίως στην Αττική- δέχεται εξαιρετικά μεγάλη πίεση που προβλέπεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. 

Από την περασμένη εβδομάδα εφαρμόζεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που από την αρχή είχε σχεδιαστεί και το Ε.Σ.Υ. ενισχύεται με την συνεργασία του ιδιωτικού τομέα. 

Οι κλίνες Μ.Ε.Θ. από 565 που ήταν  το 2019, έφτασαν στις 1.404, ενώ στην Αττική οι Μ.Ε.Θ. Covid  από τις 229 πριν από ένα μήνα, έφτασαν τις 362.

Μπήκε στην εφημερία το ιδιωτικό θεραπευτήριο Ερρίκος Ντυνάν ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non-covid, ενώ το Σισμανόγλειο θα δέχεται αποκλειστικά πλέον covid περιστατικά. Από σήμερα το Λητώ και το Ιατρικό Περιστερίου ενσωματώνονται στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια αντίστοιχα ως covid θεραπευτήρια. Σε αυτά θα προστεθεί ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για τα περιστατικά κορονοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες.

Το Υπουργείο Υγείας απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς των ειδικοτήτων που είναι συναφείς με την αντιμετώπιση του κορονοϊού  να ενσωματωθούν για κάποιο διάστημα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να βοηθήσουν στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται.

Δίνουμε την τελευταία μάχη πριν τη λήξη του πολέμου. Και στη μάχη αυτή οφείλουμε να είμαστε όλοι παρόντες. 



Απατεώνας, ψεύτης χωρίς ίχνος ντροπής ο Αλέξης Τσίπρας! Ούτε μία συγνώμη δεν τόλμησε να πεί

 


Για ακόμα μία φορά ο Αλέξης Τσίπρα απέδειξε εκτός από το ότι είναι ένας αμετανόητος απατεώνας και ψεύτης, είναι και ακατάλληλος για να ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ και οποιοδήποτε κόμμα της αριστεράς.

Ίσως θα του ταίριαζε ένα ακροαριστερό κόμμα τύπου Χρυσή Αυγή για να ελέγχει τον υπόκοσμο να λέει ψέματα και να αδιαφορεί για τις συνέπειες των πράξεων του.

Με άθλια ακροαριστερή πρακτική, χωρίς ίχνος ευθύνης και μεταμέλειας, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη των πρόσφατων επεισοδίων στην κυβέρνηση με την κατηγορία ότι και επιδιώκει την ένταση και την ενορχηστρώνει, προκειμένου να κρύψει την πλήρη αποτυχία των πολιτικών της. 

Ο απίστευτα προκλητικός Αλέξης Τσίπρας, ο ενορχηστρωτής των διαδηλώσεων και ο υποκινητής των επεισοδίων, οργανώνοντας ομάδες κακοποιών τόλμησε να πεί  αφήνοντας άφωνη την κοινωνία με την ανηθικότητα του «Είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη καλώντας τον να «διαβάσει» σωστά την οργή της κοινωνίας» και να «ζητήσετε μια συγγνώμη». 

Μάλιστα με την φράση «κύριε Μητσοτάκη, την οργή των νοικοκυραίων να φοβάστε», θέλησε να προβλέψει ότι παρά τα γκάλοπ, ακόμη και ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες εκλογές αρχίζουν και αγανακτούν με τα τελευταία γεγονότα, να νιώθουν ανασφάλεια, για το τώρα και την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Με αυτά που είπε έδειξε για ακόμα μία φορά ποιος είναι ο στόχος του, ξέροντας ότι ο ίδιος είναι ανίκανος και αποτυχημένος, διοργανώνει εγκληματικές ενέργειες για να πλήξη την κυβέρνηση, μήπως εξαγριώσει τους πολίτες εναντίον του Μητσοτάκη.

Για τέτοια πολιτική αλητεία πρόκειται και δείχνει το πόσο ακατάλληλος και επικίνδυνος είναι ο Αλέξης Τσίπρας για την Ελλάδα.



Τα νέα μέτρα για την αστυνομία που δεν άρεσαν στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί τους χαλάει το σχέδιο προπαγάνδας


 

Νέα μέτρα για την Αστυνομία εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με σκοπό να περιοριστούν τα φαινόμενα βίας αλλά και τα κατασκευασμένα γεγονότα.

Ο μόνος που αντέδρασε έντονα στα νέα μέτρα και στο άκουσμα ότι θα τοποθετούν κάμερες ήταν ο πρώην πρόεδρος της βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης γιατί δεν θα μπορέσει τον αμάζευτο ημιπιτσιρικά του και θα πρωταγωνιστή σε κάθε εκδήλωση βίας.

Εάν μπορούσε κάποιος να παρατηρήσει το πρόσωπο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, θα έβλεπε ότι δεν τους άρεσε ότι δεν θα μπορούν να κατασκευάζουν εντάσεις και γεγονότα για να κάνουν ότι υπάρχουν στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, για να βελτιωθεί το πρόβλημα όλες οι δυνάμεις ΔΙΑΣ, Άμεσης Δράσης, ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, ΜΑΤ πρέπει να φέρουν ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου για να μην κατασκευάζονται γεγονότα κατά το δοκούν.

«Κάμερες παντού σε όλους τους αστυνομικούς» είπε ο πρωθυπουργός για να σταματήσει η προπαγάνδα και τα στημένα επεισόδια, και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει σαφή θέση σχετικά με αυτή την πρωτοβουλία.

Αναφέρθηκε επίσης για συνεργασία με την βρετανική και γαλλική αστυνομία, θα ενισχυθούν τα ψυχογραφικά τεστ προς τους αστυνομικούς για να διαγνωστεί εκ των προτέρων αν κάποιος υποψήφιος έχει ροπή προς τη βία που τον καθιστά επικίνδυνο να αναλάβει αυτή τη δουλειά.

Το υπ. Προστασίας του Πολίτη θα φέρει σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο για την συνολική αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών.

Ο συνήγορος του Πολίτη θα αποκτήσει με νομοθετική ρύθμιση, ειδικό βοηθό συνήγορο με αποκλειστική αρμοδιότητα να συνδράμει στα θέματα αντιμετώπισης αστυνομικής βίας με αυτόνομη δομή 10 εξειδικευμένων στελεχών.

Τα μέτρα εάν τα κατάλαβαν καλά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν τους άρεσαν καθόλου, με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγενά μόλις και μετά από ώρα που κατάλαβε τι έγινε, να παθαίνει παράκρουση και να μην καταλαβαίνει κανένας τι θέλει να πει.



Ο Μητσοτάκης έδειξε και πάλι πόσο επικίνδυνος είναι ο Αλέξης Τσίπρας

 



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπισε και πάλι στην βουλή τον μεγαλύτερο ψεύτη της Ελλάδας, και τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα στην ιστορία της χώρας.

 Ο Πρωθυπουργός απαντώντας στα ψέματα χωρίς ντροπή που είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την δήθεν αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, τόνισε ότι  «Ελλάδα έχει την τέταρτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη από πλευράς θανάτων -ήτοι, είναι στις χώρες με τις λιγότερες απώλειες. Δεν αποτύχαμε, είναι ψέμα και το ξέρετε».

«Σας επιστρέφω το κατηγορώ» είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις «17 φορές», όπως μέτρησε, που χρησιμοποίησε τη λέξη ο κ. Τσίπρας. «Σας επιστρέφω το κατηγορώ. Εσείς ενσαρκώνεται την υποκρισία και τον φανατισμό και το αποδείξατε σήμερα».

«Όλοι ανατριχιάσαμε με την απόπειρα δολοφονίας του 27χρονου αστυνομικού που βρέθηκε αιμόφυρτος στο δρόμο» είπε ο Πρωθυπουργός.

Μιλώντας για την πανδημία είπε: «Εάν η πατρίδας ήταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε ακόμα 7.000 νεκρούς. Το πετύχαμε γιατί πήραμε έγκαιρα αυστηρά μέτρα και τα τήρησαν οι συμπολίτες μας. Δεν καταλαβαίνετε ότι δεν επιτίθεστε στην κυβέρνηση, αλλά στη χώρα. Ακυρώνετε την προσπάθεια γιατρών, υγειονομικών και όλων των πολιτών. Γιατί το κάνετε; Τι θα κερδίσετε; Το ξέρετε ότι είναι ψέμα και όμως εξακολουθείτε να το λέτε».

Εχθρός είναι ένας, ο κορωνοϊός και σε «τέτοιες κρίσιμες συγκυρίες η κοινωνία έχουν ανάγκη από ενότητα και λογική» είπε ο πρωθυπουργός αλλά σε ακατάλληλο άνθρωπο για να το αντιληφθεί.

Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα καθώς δέχεται «ανερυθρίαστα» το ρίσκο των διαδηλώσεων.

«Σε αυτή την συγκυρία, τη δύσκολη, επιμένετε να διοργανώνετε συγκεντρώσεις και πορείες» είπε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, επεσήμανε πως οι διαδηλώσεις παίζουν ρόλο στην μετάδοση του ιού και σε περίπτωση που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει εάν «ισχυρίζεστε ότι το αγαθό της διαμαρτυρίας, που εμείς το προστατεύσαμε και δεν απαγορεύσαμε τις συγκεντρώσεις, είναι υπέρτερο από το αγαθό της ανθρώπινης ζωής».

«Αυτό μας λέτε, όταν σήμερα ως πολιτικό κόμμα έρχεται και κινητοποιείται για συγκεντρώσεις. Αναλαμβάνεται το ρίσκο να αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα και να ασκήσετε επιπλέον πίεση στο ΕΣΥ» είπε από και διερωτήθηκε εάν αυτό συνιστά «υπεύθυνη στάση».

«Ο κ. Αλεβιζάτος ορθά επισημαίνει ότι μέχρι να αλλάξει ο τρόπος διερεύνησης των περιστατικών υπήρχε μια ομερτά. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει η αστυνομία μας έχει ακόμα δρόμο για να γίνει αυτή που αρμόζει σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Έχω μια ευθύνη ως πρωθυπουργός της χώρας να ζητήσω μια συγγνώμη από όλους όσοι πληγώθηκαν από την αστυνομία και επί των δικών μας και επί των δικών σας ημερών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να μπουν κάμερες σε όλους τους αστυνομικούς είπε ο πρωθυπουργός με τον πρώην πρόεδρο της βουλής Νίκο Βούτση να αντιδρά γιατί θα παίζει κάθε μέρα πρώτη μούρη στα γεγονότα ο ημιπιτσιρικάς του.

Συνεργασία με αστυνομίες του εξωτερικού για να εφαρμοστούν ψυχολογικά τεστ σε αστυνομικούς ώστε να διαπιστωθεί αν είναι ικανοί να ενταχθούν στο σώμα.

Θα έρθει νομοσχέδιο στην Βουλή για την αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών.

Ο συνήγορος του πολίτη επίσης θα αποκτήσει βοηθό για να ασχολείται με θέματα και φαινόμενα αστυνομικής βίας, τα μέτρα αναβάθμισης που ανέφερε ο Πρωθυπουργός.



Στα 2,5 δισ. ευρώ το κόστος του νέου πακέτου στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

 



Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε σε δήλωση του:

«Από την πρώτη στιγμή που χτύπησε η πανδημία είχα τονίσει πως η προτεραιότητα της Υγείας πρέπει να συμβαδίζει με τη θωράκιση της Οικονομίας. Γι' αυτό ακριβώς, και δίπλα στη τιτάνια προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ μέσα στο 2020, διατέθηκαν 24 δισεκατομμύρια για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Και σήμερα κινητοποιούνται ακόμα 2,5 δισεκατομμύρια, ανεβάζοντας στα 11,6 δισ. τα σχετικά κονδύλια για το 2021».

Ειδικότερα:

Βελτίωση των όρων στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1, 2 και 3: Καθίσταται μη επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης που δόθηκε κατά τους 3 πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, βάσει κριτηρίων για τις απώλειες τζίρου που υπέστησαν οι επιχειρήσεις εντός του 2020. Η απαλλαγή φτάνει έως και 50%, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας που προβλεπόταν στον κάθε κύκλο.

Το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε περίπου 570 εκατ. ευρώ.

Από τα νέα κριτήρια για τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1, 2 και 3, ωφελούνται περίπου 100.000 επιχειρήσεις με 230.000 εργαζόμενους.

Έναρξη νέου κύκλου «Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7: Ξεκινά, τον Απρίλιο και θα δοθεί με βάση την πτώση τζίρου των επιχειρήσεων κατά το α' τρίμηνο του έτους. Το ποσοστό της απαλλαγής διαμορφώνεται στο 50%, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως τέλος Αυγούστου. Προβλέπεται αυξημένη ενίσχυση στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, και γενικότερα στις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, με αυξημένα κατώτατα όρια. Οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, που έκαναν έναρξη εργασιών μετά τον Δεκέμβριο 2019, θα είναι επιλέξιμες ανεξαρτήτως τζίρου, εάν δεν έλαβαν ενίσχυση από τις δύο τελευταίες επιστρεπτέες προκαταβολές. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Διεύρυνση των περιόδων αποπληρωμής των Επιστρεπτέων Προκαταβολών: Παρατείνεται, για όλους τους κύκλους, η περίοδος αποπληρωμής από 40 σε 60 δόσεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα εφάπαξ επιστροφής του ποσού, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού.

Θέσπιση νέου καθεστώτος στήριξης των επιχειρήσεων υπό τη μορφή επιδότησης επί των παγίων δαπανών: Δρομολογείται ένα νέο εργαλείο στήριξης των επιχειρήσεων και προστασίας των θέσεων εργασίας. Πρόκειται για την επιδότηση ποσοστού των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα. Σκοπός του προγράμματος είναι η επιδότηση επιχειρήσεων που απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται, αρχικά, στα 500 εκατ. ευρώ.

Θέσπιση νέου προγράμματος επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «ΓΕΦΥΡΑ»: Το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» αφορά μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών- επιτηδευματιών, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία, και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια. Απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:

Επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες.

Επιδότηση τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων του δανείου.

Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης.

Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το ανώτατο όριο οφειλής.

Συγκεκριμένα, για τους δικαιούχους, η συνεισφορά του Δημοσίου ανέρχεται στα εξής ποσοστά:


Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το α' τρίμηνο, στο 80% για το β' τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το α' τρίμηνο, στο 70% για το β' τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ.

Επέκταση αναστολών ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων: Κατ' αναλογία με όσα ίσχυσαν τους προηγούμενους δύο μήνες, η δόση Μαρτίου των ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, μεταφέρεται στο τέλος της περιόδου ρύθμισης. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 60 εκατ. ευρώ.

Ενώ ισχύει και το μέτρο κάλυψης όλου του ενοικίου σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας για τον Μάρτιο, εκτιμώμενου κόστους 70 εκατ. ευρώ.



Γερμανία: Πάνω από 12.800 κρούσματα κοροναϊού σε 24 ώρες και 252 θάνατοι

 


Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 12.834 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.545.781, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, 252 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κοροναϊού να φθάνει τους 73.062 νεκρούς ως εδώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

in.gr



Απαράδεκτός, κυρία Ακρίτα ο παραλληλισμός του Αουσβιτς με την Ελλάδα

 


Ως απαράδεκτο χαρακτήρισε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο πρόσφατο άρθρο της δημοσιογράφου Ελενας Ακρίτα στο οποίο γίνεται παραλληλισμός του Αουσβιτς με τη δημοκρατική Ελλάδα. 

«Μόνο ντροπή προκαλεί η αναφορά της κας Ελενας Ακρίτα σε σχετικό άρθρο της: “…Ζούμε σε ένα κρανίου τόπος. Ζούμε σε ένα Aουσβιτς. Σε λίγο θα ράψουμε κι αστέρια στο πέτο του παλτού μας για να ξέρουν ποιους ποδοπατούν σε αυτή την ατέλειωτη Νύχτα των Κρυστάλλων”. Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος αποδοκιμάζει τον απαράδεκτο και ανυπόστατο παραλληλισμό των συνθηκών του Αουσβιτς με τη ζωή σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα», σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει ως εξής: «Γιατί στο Αουσβιτς οι άνθρωποι δεν ζούσαν… Πέθαιναν κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, κάθε στιγμή… γιατί στο Αουσβιτς η ζωή είχε χάσει κάθε αξία… γιατί ο άνθρωπος είχε χάσει την ανθρωπιά του… γιατί στο Αουσβιτς επικρατούσε μόνο η απανθρωπιά… γιατί στο Αουσβιτς η κάπνα των κρεματόριων απλωνόταν στον ουρανό και η στάχτη της ανθρώπινης σάρκας σκέπαζε τη γη… γιατί στο Αουσβιτς εξοντώθηκαν 1.500.000 άνθρωποι που δεν είχαν τη δυνατότητα να φωνάξουν “Πονάω ρε…”. Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, οι Ελληνες Εβραίοι, όσοι από εμάς διάβηκαν την πύλη του Αουσβιτς και επιβιώσαμε και είμαστε ακόμα ζωντανοί, οι απόγονοι των θυμάτων, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια ευτελισμού και εργαλειοποίησης του Ολοκαυτώματος που οδηγεί στη λήθη και στην παραποίηση της ιστορίας».


ΠΑΡΑΤΥΠΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Αλιβιζάτος: Εκδηλη η συμπάθεια ΣΥΡΙΖΑ προς την πολιτική βία – Συμπορεύεται με τον Κουφοντίνα

 



Ένα άρθρο-καταπέλτη εναντίον όσων συμπορεύονται με τους «θιασώτες της βίας», και ειδικότερα με τον τρομοκράτη Κουφοντίνα, έγραψε στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, με τίτλο «Η agenda, οι περιθωριακοί και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ». 

Ο συνταγματολόγος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, καταφέρεται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ονομαστικά, για την υπόθεση Κουφοντίνα και το σπιράλ της βίας που κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες.

«Μόνον αρρωστημένα μυαλά μπορούν να θεωρούν ότι περιστατικά όπως οι βόμβες μολότοφ στις ”ειρηνικές” διαδηλώσεις συνιστούν κανονικότητες, που θα πρέπει κάποιος να τις ανέχεται στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης» γράφει, οργισμένος, ο Νίκος Αλιβιζάτος και ρίχνει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί διεκδικεί ευμενή μεταχείριση για έναν τρομοκράτη. «Με την ουσιαστική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κουφοντίνα δεν έχουμε πια να κάνουμε με την αντιπαράθεση ενός τρομοκράτη, από τη μια μεριά, και της κυβέρνησης από την άλλη. Βρισκόμαστε ξανά, όπως το 2008 και το 2011, ενώπιον μιας ακόμη εκδοχής της προνεωτερικής σύγκρουσης Δεξιάς και Αριστεράς για την ανοχή που θα πρέπει να επιδεικνύεται στην πολιτική βία», γράφει ο κ. Αλιβιζάτος και αναφέρει το πώς μπορούμε να βγούμε από «το σπιράλ της έντασης»: «Στο πολιτικό, ωστόσο, επίπεδο νομίζω ότι τα πράγματα είναι πιο απλά: αν η υπόθεση Κουφοντίνα αντιμετωπισθεί στις πραγματικές της διαστάσεις, αν δηλαδή θεωρηθεί ως σύγκρουση ενός περιθωριακού ρεύματος ιδεών κάποιων αμετανόητων υποστηρικτών της ένοπλης βίας με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, νομίζω ότι η ένταση θα πέσει. Για να γίνει όμως αυτό, την κύρια ευθύνη τη φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι καιρός να το αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας», καταλήγει το άρθρο του κ. Αλιβιζάτου.

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Αλιβιζάτου στην «Καθημερινή»:

Με την τελευταία τροπή της υπόθεσης Κουφοντίνα, καταφέραμε το ακατόρθωτο. Να ξαναζωντανέψουμε μιαν αντιπαράθεση που πολλοί τη θεωρούσαμε οριστικά ξεπερασμένη: τη συζήτηση για τη σχέση δημοκρατίας και πολιτικής βίας.

Γιατί τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων –και δεν αναφέρομαι μόνο στις δηλώσεις του κ. Δρίτσα– έδειξαν ότι, για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι τρομοκράτες της 17Ν, όσο και αν αποδοκιμάζεται η δράση τους στα λόγια, εξακολουθούν να θεωρούνται πολιτικοί εγκληματίες, οι οποίοι, ως τέτοιοι, δικαιούνται ευμενή μεταχείριση. Ξαναθυμήθηκα έτσι μια σειρά αd hominem διατάξεων, που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, ειδικά για τον αρχιτρομοκράτη. Μεταξύ αυτών και η δυνατότητα έκτισης της ποινής του σε αγροτική φυλακή. Μου ήρθαν επίσης στο μυαλό κάποιες άλλες διατάξεις του κ. Παρασκευόπουλου, που αντιμετώπιζαν ευνοϊκά τους διαδηλωτές όταν τα σπάνε. Και τούτο στη λογική «παιδιά είναι, δεν βαριέσαι». Πού να οφείλεται η έκδηλη αυτή συμπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ προς την πολιτική βία;

Θα ήταν, βέβαια, τραγικό λάθος να υποστηρίξει κανείς ότι την πολιτική βία ηγάπησε στον τόπο μας μόνον η Αριστερά. Και ότι είναι φαινόμενο μόνο της τελευταίας περιόδου. Θα ήταν σαν να ξεχνάει τους τρεις εμφυλίους της Επανάστασης του 1821, τη δολοφονία του Καποδίστρια, τις εξεγέρσεις κατά του Οθωνα ή –για να περάσουμε στον εικοστό αιώνα– τον Εθνικό Διχασμό, τους εμφυλίους της δεκαετίας του 1940 και, τέλος, την απαίσια βία των συνταγματαρχών.

Μακριά από μένα κάθε σκέψη ότι σήμερα ζούμε παρόμοιες περιστάσεις. Ξεπερνώντας απανωτές δοκιμασίες, με τελευταία τα μνημόνια, η μεταπολιτευτική μας δημοκρατία έδειξε ότι μπορούμε να επιλύουμε τις διαφορές μας μέσω κάλπης και όχι διά των όπλων. Στα βασικά, εξάλλου, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν, είτε πρόκειται για την εξωτερική πολιτική και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας είτε για τους κανόνες του παιχνιδιού: το έδειξε προ μηνών η θερμή υποδοχή του κ. Ζάεφ από την κυβέρνηση στην Αθήνα και, προ έτους, η τέταρτη αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι διαφορές, με άλλα λόγια, των δύο μεγάλων κομμάτων σήμερα –όπως, άλλωστε και παλαιότερα, μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ– τοποθετούνται στον άξονα Δεξιά – Αριστερά και δεν υπερβαίνουν τα εσκαμμένα σε μια συνήθη δυτικοευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία, παρά την ένταση με την οποία εκδηλώνονται.

Αν υπάρχει μια ελληνική ιδιομορφία, αυτή, κατά τη γνώμη μου, δεν εντοπίζεται στην ουσία, αλλά στη διαδικασία της πολιτικής. Πρόκειται για τη μοναδική στα ευρωπαϊκά δεδομένα οξύτητα της πολιτικής αντιπαράθεσης, που δυσχεραίνει τις εντοπισμένες συναινέσεις, τις τόσο αναγκαίες για να προχωρήσουν ορισμένα πράγματα.

Δεν είναι της στιγμής να αποδώσει κανείς ακριβοδίκαια ευθύνες. Σε ό,τι με αφορά, πάντως, νομίζω ότι θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το δημοψήφισμα του 2015, έδωσε σοβαρά δείγματα ωρίμανσης. Οσο και αν αμαυρώνουν την εικόνα που άφησε υποθέσεις όπως οι τηλεοπτικές άδειες και η δράση του κ. Παπαγγελόπουλου, δεν ήταν αυτές που έδωσαν τον τόνο στη διακυβέρνησή του. Σήμερα, ωστόσο, λες και μετάνιωσε για τη «δεξιά» παρέκκλισή του και αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί. Δεν εξηγείται διαφορετικά η σχεδόν ανοιχτή συμπόρευσή του με τους θιασώτες της βίας.

Οσο για τη Νέα Δημοκρατία, που δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς τη σημαντική συμβολή της στη διάλυση της Χρυσής Αυγής, θα μπορούσε να πει κανείς ότι, υπό τη σημερινή ηγεσία της, έκανε σημαντικά βήματα για την κατοχύρωση της ισονομίας και για τον σεβασμό των κανόνων του δημοκρατικού παιχνιδιού. Με κριτήριο τα ισχύοντα στην Ευρώπη, οι μομφές που διατυπώνονται εις βάρος της για «αστυνομοκρατία» είναι αστειότητες. Μόνον αρρωστημένα μυαλά μπορούν να θεωρούν ότι περιστατικά όπως η διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, οι καταλήψεις δημόσιων κτιρίων για ψύλλου πήδημα και οι βόμβες μολότοφ στις «ειρηνικές» διαδηλώσεις συνιστούν κανονικότητες, που θα πρέπει κανείς να τις ανέχεται στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης.

Αυτή τη διαφαινόμενη προσέγγιση ως προς τον τρόπο της πολιτικής αντιπαράθεσης τη δηλητηριάζει η υπόθεση Κουφοντίνα. Από τη σκοπιά μου, δεν πίστεψα ούτε στιγμή ότι η διαφορά είναι νομική. Μια απρόσεκτη διατύπωση του νόμου –πώς τους ξέφυγε εκείνο το «επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο μετήχθη»– σε συνδυασμό με την επιπολαιότητα του χειρισμού της υπόθεσης από την αρμόδια γενική γραμματέα στο πρώτο στάδιο της σημερινής σύγκρουσης έδωσαν λαβή να προβληθεί ως παραβίαση ενός δικαιώματός του η μεταγωγή του στις φυλακές του Δομοκού. Τέτοιο δικαίωμα, ωστόσο, δεν υπήρξε ποτέ ούτε υπάρχει, και ορθά αυτό επισημαίνεται από την κυβέρνηση.

Η υπόθεση, με άλλα λόγια, είναι αμιγώς πολιτική. Με αυτό το δεδομένο διερωτώμαι: Είναι, μα είναι δυνατό, τραβώντας τα πράγματα ώς τα άκρα, ο έγκλειστος να είναι αυτός που καθορίζει την ημερήσια διάταξη, την agenda της πολιτικής αντιπαράθεσης; Γιατί, ας μην κοροϊδευόμαστε, με την ουσιαστική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κουφοντίνα δεν έχουμε πια να κάνουμε με την αντιπαράθεση ενός τρομοκράτη, από τη μια μεριά, και της κυβέρνησης από την άλλη. Βρισκόμαστε ξανά, όπως το 2008 και το 2011, ενώπιον μιας ακόμη εκδοχής της προνεωτερικής σύγκρουσης Δεξιάς και Αριστεράς για την ανοχή που θα πρέπει να επιδεικνύεται στην πολιτική βία.

Δεν ανήκει σε μένα να υποδείξω τρόπους εξόδου από το σπιράλ της έντασης. Η Δικαιοσύνη έχει επιληφθεί και θέλω να πιστεύω ότι θα κάνει καλά τη δουλειά της. Στο πολιτικό, ωστόσο, επίπεδο νομίζω ότι τα πράγματα είναι πιο απλά: αν η υπόθεση Κουφοντίνα αντιμετωπισθεί στις πραγματικές της διαστάσεις, αν δηλαδή θεωρηθεί ως σύγκρουση ενός περιθωριακού ρεύματος ιδεών κάποιων αμετανόητων υποστηρικτών της ένοπλης βίας με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, νομίζω ότι η ένταση θα πέσει.

Για να γίνει όμως αυτό, την κύρια ευθύνη τη φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι καιρός να το αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας.




Τούρκοι πυροβόλησαν κατά περιπολικού της Frontex

 



Σκηνικό ακραίας έντασης στήθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο από τους Τούρκους την Κυριακή, όταν πυροβόλησαν Γερμανούς αστυνομικούς.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Spiegel στην Ελλάδα, Γιώργο Χρηστίδη, τα ξημερώματα της Κυριακής υπήρξε επεισόδιο στον Έβρο όταν υπήρξαν πυροβολισμοί από την τουρκική πλευρά προς την ελληνική.

Όπως αναφέρει σε αναρτήσεις του στο Twitter ο δημοσιογράφος του  Spiegel την στιγμή των πυροβολισμών περιπολούσε μικτή περίπολος της Frontex με τη συμμετοχή και Γερμανών αστυνομικών.

Όπως λένε Αξιωματούχοι από την Ελλάδα και τη Βαρσοβία, πρόσφατα αξιωματικοί της Frontex έχουν παρακολουθήσει αρκετά άτομα στην τουρκική πλευρά των συνόρων να πυροβολούν τα όπλα τους. 

Προφανώς πυροβολούν στον αέρα και κανένας αξιωματικός δεν έχει τραυματιστεί.



Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην άτυπη τηλεδιάσκεψη προπαρασκευής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην άτυπη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel με ομάδα ηγετών, στο πλαίσιο της προπαρασκευής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Μαρτίου 2021.

Ο Πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου και ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-26 Μαρτίου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, o Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Draghi, o Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez, o Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, António Costa.