Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Ψαράς αλίευσε «προϊστορικό» καρχαρία



Έναν σπάνιο πτυχωτό καρχαρία αλίευσε στα δίχτυα του ένας ψαράς ανοικτά των ακτών του Αλγκάρβε της Πορτογαλίας. Το συγκεκριμένο είδος που συναντάται πολύ σπάνια διαθέτει πολλά πρωτόγονα χαρακτηριστικά, κάνοντας τους επιστήμονες να τον θεωρούν «καρχαρία από την εποχή των δεινοσαύρων».

Ο ψαράς που κατάφερε να αλιεύσει τον σπάνιο καρχαρία, συμπτωματικά εργάζεται για ένα πρότζεκτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο «την ελαχιστοποίηση των ανεπιθύμητων αλιευμάτων στην εμπορική αλιεία».



Η γνώση των επιστημόνων γύρω από αυτό το είδος, που πολύ σπάνια αλιεύεται είναι περιορισμένη. Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι φτάνει σε μήκος δύο μέτρων και έχει σκούρο καφέ σώμα, που μοιάζει με χέλι. Το όνομά του προέρχεται από την πτυχωτή εμφάνιση των βραχγίων του, τα οποία είναι σε έξι ζεύγη. Τα μακρά, εξαιρετικά ευλίγιστα σαγόνια του του επιτρέπουν να καταπιεί ολόκληρο ένα μεγάλο θήραμα, ενώ οι πολλές σειρές από μικρά, βελονοειδή δόντια αποτρέπουν το θήραμα από να διαφύγει.

Το συγκεκριμένο είδος χρονολογείται 80 εκατ. χρόνια πίσω και το πιο χαρακτηριστικό από τα πρωτόγονα χαρακτηριστικά του είναι τα 300 κοφτερά δόντια του.


ΑΠΕ - ΜΠΕ


Πολλοί οι Ελληνες γιατροί στην Αγγλία



Οι Έλληνες γιατροί καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση μεταξύ των μη - Βρετανών και την δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS England) ενώ γενικότερα οι Έλληνες που απασχολούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας καταλαμβάνουν την δωδέκατη θέση μεταξύ των διαφόρων εθνικοτήτων και την έβδομη θέση μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ.

Αυτά αναφέρονται στο πρόσφατο συνοπτικό σημείωμα της Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με τον αριθμό προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας που δεν είναι Bρετανοί υπήκοοι, και αφορά στοιχεία του Ιουνίου 2017.

Όπως σημειώνεται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο, με βάση όσα αναφέρονται στο σχετικό σημείωμα, ο αριθμός των Ελλήνων που εργάζονταν τον Ιούνιο 2017 στο NHS ήταν 2.959, καταλαμβάνοντας την δωδέκατη θέση μεταξύ των διαφόρων εθνικοτήτων και την έβδομη θέση μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε..

Οι Έλληνες γιατροί που εργάζονται στο NHS ανέρχονταν σε 1.700 καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση μεταξύ των μη - Βρετανών και την δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ. Οι υπόλοιποι 1.259 Έλληνες εργαζόμενοι είναι νοσηλευτικό και επαγγελματικό κλινικό προσωπικό, προσωπικό κλινικής υποστήριξης και προσωπικό υποστήριξης υποδομών.

Αναλυτικότερα, περίπου 138.000 από 1,1 εκατομμύρια υπαλλήλους του NHS αναφέρουν μη βρετανική ιθαγένεια. Πρόκειται για το 12% περίπου του συνολικού προσωπικού για το οποίο είναι γνωστή η εθνικότητα, ενώ για περίπου 7% των εργαζομένων του NHS, η εθνικότητα δεν έχει δηλωθεί. Περίπου 62.000 είναι υπήκοοι άλλων χωρών της ΕΕ, ήτοι 5,6% του προσωπικού της NHS στην Αγγλία.

Οι υπήκοοι άλλων χωρών της ΕΕ απαρτίζουν σχεδόν το 10% των ιατρών στο NHS. Επίσης, αποτελούν το 7% όλων των νοσηλευτών και το 5% του επιστημονικού, θεραπευτικού και τεχνικού προσωπικού. Το ποσοστό των γιατρών και των νοσηλευτών με ιθαγένεια της ΕΕ αυξήθηκε μεταξύ του 2009 και του 2016, αλλά δεν έχει αλλάξει πολύ από το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016.

Οι υπήκοοι της ΕΕ, μάλιστα, έχουν μειωθεί ως ποσοστό αυτών που εντάσσονται στο NHS. Το 36% των νοσοκομειακών γιατρών απέκτησε τα βασικά ιατρικά προσόντα εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 20% έχει εξειδίκευση στην Ασία και το 9% είναι εξειδικευμένο στην ΕΕ.

Για τους οικογενειακού ιατρούς (GPs), τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 4% στην ΕΕ και 13% στην Ασία. Αναφορικά με τους Έλληνες εργαζομένους στο NHS, η πλειοψηφία είναι ιατροί και νοσηλευτές. Ο αριθμός τους παρουσίαζε συνεχή άνοδο από το 2009 και έπειτα. Μετά όμως το δημοψήφισμα για έξοδο του ΗΒ από την Ε.Ε., φαίνεται πως υπάρχει ανακοπή της ανοδικής τάσης. Ο αριθμός των Ελλήνων ιατρών που εργάζονται στο NHS, σύμφωνα με το σημείωμα, τον Ιούνιο 2017, ανερχόταν σε 1.700 ιατρούς, ήτοι περίπου το 1,5% του συνολικού αριθμού των νοσοκομειακών γιατρών. Σε σχέση με το 2009, ο αριθμός τους έχει υπερδιπλασιαστεί.

Εξ αυτών, 1.351 απέκτησαν τα βασικά ιατρικά προσόντα του (πτυχίο Ιατρικής) στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου το 80%. Η πλειοψηφία αυτών εντάσσονται ως Επιμελητές Β΄ (Specialty Registrars) σε ηλικίες 30-39 ετών. Ο αριθμός των Ελλήνων νοσηλευτών δεν μνημονεύεται στο εν λόγω σημείωμα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία Μαρτίου 2017, ο αριθμός τους ανερχόταν σε 457 νοσηλευτές. Αντίθετα με τους ιατρούς, οι ηλικίες Ελλήνων νοσηλευτών που εντάσσονται στο NHS είναι κυρίως 25-29 ετών. Όμως εκτός από τους Έλληνες, ακόμα ισχυρότερη αύξηση του αριθμού των νοσηλευτών παρουσιάστηκε για χώρες όπως Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, τάση η οποία έχει ανατραπεί μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου.

Πέραν των γιατρών και των νοσηλευτών, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων που κατατάσσεται ως επαγγελματικό κλινικό προσωπικό, προσωπικό κλινικής υποστήριξης και προσωπικό υποστήριξης υποδομών. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Μαρτίου 2016, στο επαγγελματικό κλινικό προσωπικό περιλαμβάνονταν 284 ως επιστημονικό, θεραπευτικό και τεχνικό προσωπικό, 38 μαίες και 2 εργαζόμενοι σε ασθενοφόρο.

Ως προσωπικό κλινικής υποστήριξης εργάζονταν 264 Έλληνες, ενώ ως προσωπικό υποστήριξης υποδομών 93 άτομα, εκ των οποίων 13 κατείχαν θέσεις διευθυντών και 5 ανώτερων διευθυντών. Σχετικά, τέλος, με τη γεωγραφική κατανομή του τόπου εργασίας τους, σύμφωνα με στοιχεία Μαρτίου 2017, επί συνόλου 2.973 Ελλήνων, 1.156 εργάζονταν στο Λονδίνο, 563 στην Ανατολική Αγγλία, 464 στη Βόρεια Αγγλία, 401 στη Νότια Αγγλία και 393 στην Κεντρική Αγγλία.

Για λόγους συγκρισιμότητας, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2013 κατέγραφαν 1.902 εργαζόμενους, εκ των οποίων 1.357 γιατροί και 73 νοσηλευτές. Από επιμέρους ανάλυση στοιχείων από διάφορες πηγές, φαίνεται πως η ανοδική τάση κορυφώθηκε την περίοδο πριν το δημοψήφισμα και πλέον υπάρχει μειωμένη ένταξη νέων Ελλήνων εργαζομένων και αυξημένες αποχωρήσεις. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία αφορούν την Αγγλία και δεν καταγράφουν γιατρούς ή λοιπό υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται εκτός NHS.

'Αλλωστε σύμφωνα με στοιχεία Ιουλίου 2017 του μητρώου του GMC (General Medical Council) ο αριθμός εγγεγραμμένων γιατρών στο Ηνωμένο Βασίλειο με βασικό πτυχίο από την Ελλάδα ανερχόταν σε 3.907 άτομα, ήτοι ποσοστό 1,4% επί του συνόλου των εγγεγραμμένων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καθημερινή


Αποκλειστικό: Μειώσεις σοκ έως και 31,1% στις νέες συντάξεις δημοσίου



Μειώσεις-σοκ που φτάνουν έως 31,1% στις συντάξεις γήρατος και έως 34% στις συντάξεις χηρείας αποκαλύπτονται στις οριστικές αποφάσεις με τις νέες συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων που άρχισαν να εκδίδουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 13/5/2016 και μετά και υπολογίζονται με το νόμο Κατρούγκαλου.

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής εξασφάλισε και δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα τα τελικά πραγματικά ποσά των πρώτων οριστικών αποφάσεων με τις νέες συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για το Δημόσιο, τις προσωπικές διαφορές που θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι έως το τέλος του 2018, αλλά και τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν όσοι πήραν ως προκαταβολή μεγαλύτερα ποσά από την οριστική τους σύνταξη, με τρίμηνες αποδοχές ή με το 50% του μισθού στη συνέχεια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα επιπλέον ποσά που προκύπτουν θα συμψηφιστούν με τα αναδρομικά της σύνταξης και σε περίπτωση που υπάρχει τυχόν υπολειπόμενη οφειλή αυτή θα «εισπραχθεί» με δόσεις και με παρακράτηση ποσοστού έως το 25% της σύνταξης.

Στα διαβιβαστικά σημειώματα που θα λάβουν οι νέοι συνταξιούχοι αναφέρεται, μάλιστα, ότι «οφειλόμενο ποσό μέχρι και 100 ευρώ εισπράττεται εφάπαξ υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνει το ¼ (25%) της σύνταξης».
Η πρώτη παρτίδα αφορά περίπου 500 με 600 αποφάσεις σε σύνολο 11.000 και πλέον εκκρεμών αιτήσεων, οι οποίες θα διεκπεραιώνονται σταδιακά από εδώ και στο εξής.

Οι πρώτες αποφάσεις οριστικοποιήθηκαν έως και την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου και «πέρασαν» στο αρχείο της ΗΔΙΚΑ με τις πληρωμές συντάξεων της 28ης Νοεμβρίου. Οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν δηλαδή τα νέα ποσά αυτόν το μήνα με τη σύνταξη Δεκεμβρίου.

Η διαδικασία αυτή θα γίνεται κάθε μήνα με όσες νέες συντάξεις οριστικοποιούνται.

Η ουσία όμως είναι πως στο Δημόσιο ο νόμος Κατρούγκαλου προκαλεί μεγάλες μειώσεις άνω του 20% έως και 31,1%. Αν βγαίνουν μειώσεις από 20% και άνω, τότε ένα τμήμα των περικοπών παγώνει και δίδεται ως προσωπική διαφορά μέχρι το τέλος του 2018. Από 1/1/2019 όμως επιβάλλεται ολόκληρη η μείωση, είτε 20% είτε 27% είτε 31%.

Οι πρώτες οριστικές αποφάσεις και οι προσωπικές διαφορές για όσους υπέβαλαν αίτηση από 13/5/2016 και μετά

Ο νέες συντάξεις στο Δημόσιο έχουν δύο υπολογισμούς για να βγουν και οι τυχόν προσωπικές διαφορές.

Ο ένας γίνεται με τον παλιό τρόπο (προ νόμου Κατρούγκαλου) και ο άλλος βάσει του νόμου Κατρούγκαλου με εθνική και ανταποδοτική σύνταξη. Η μείωση που προκύπτει στο νέο ποσό σε σύγκριση με το παλιό, αν είναι άνω του 20%, έχει «προσωπική διαφορά» και για το 2016 επιβάλλεται το 50% της μείωσης, δηλαδή 10% αντί 20% ή 15% αντί 30%. Για το 2017 ο συνταξιούχος παίρνει ως προσωπική διαφορά μικρότερο ποσό, ίσο με το 1/3 της συνολικής περικοπής, και για το 2018 έχει προσωπική διαφορά ίση με το ¼ από τη συνολική περικοπή. Η προσωπική διαφορά δεν ισχύει αν η μείωση είναι έως και 19,99% στα καταβαλλόμενα ποσά νέας και παλιάς σύνταξης.

Ιδού τι αποκαλύπτεται στις αποφάσεις με τις νέες συντάξεις που φέρνει στο φως ο «Ε.Τ.» της Κυριακής:

1 Υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας με 34 έτη και 8 μήνες στο Δημόσιο και συνολικό χρόνο 37 έτη και 4 μήνες με διαδοχική συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό γενικού διευθυντή και με αίτηση μετά τις 13/5/2016. Η σύνταξη έχει δύο υπολογισμούς: Η σύνταξη που θα έπαιρνε ο εν λόγω υπάλληλος με τον παλιό τρόπο βγαίνει στα 1.483,75 ευρώ μικτά (προ μειώσεων και προ φόρου). Με το νόμο Κατρούγκαλου και με συντάξιμες αποδοχές 1.806 ευρώ παίρνει 1.069,12 ευρώ μικτά (685,12 ευρώ η ανταποδοτική και 384 ευρώ η εθνική σύνταξη). Η διαφορά επί των μικτών ποσών είναι -414,63 ευρώ ή -27,94%! Η παλιά σύνταξη όμως έχει τις μειώσεις του Μνημονίου και την εισφορά ασθένειας 6%, οπότε το καταβαλλόμενο παλιό ποσό που θα έπαιρνε διαμορφώνεται στα 1.257 ευρώ προ φόρου. Η νέα σύνταξη δεν έχει μνημονιακές μειώσεις αλλά μόνον το 6% για την ασθένεια και το ποσό διαμορφώνεται στα 1.004,97 ευρώ προ φόρου.


Οσοι πήραν προκαταβολή σύνταξης μεγαλύτερη από την οριστική επιστρέφουν τη διαφορά, με συμψηφισμό από τα αναδρομικά της σύνταξης. Αν υπάρχει υπόλοιπο οφειλής, θα «εισπραχθεί» με παρακράτηση του ¼ (25%) της σύνταξης. Οφειλόμενο ποσό μέχρι και 100 ευρώ εισπράττεται εφάπαξ!

Η διαφορά στα καθαρά προ φόρου ποσά είναι -253 ευρώ ή -20,12% (1.257-1.004=253). Η προσωπική διαφορά θα βγει επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και επειδή η μείωση είναι 20,12% ενεργοποιείται η μερική προστασία του νόμου, οπότε στο συνταξιούχο θα επιβληθεί το 50% της περικοπής, δηλαδή 10,06%. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση που θα εφαρμοστεί θα είναι 126 ευρώ και τα άλλα 126 ευρώ θα τα παίρνει ως προσωπική διαφορά, μαζί με τη σύνταξη των 1.004 ευρώ. Συνολικά θα έχει 1.130 ευρώ. Στο ποσό αυτό γίνεται εκ νέου κράτηση 6% για ασθένεια (6%) και διαμορφώνεται στα 1.062 ευρώ προ φόρου.

Η προσωπική διαφορά των 126 ευρώ καταργείται από 1/1/2019. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπου ένα χρόνο από τώρα η σύνταξη θα μειωθεί στα 1.004 ευρώ, λόγω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς! Ο νόμος 4472/2016 λέει ότι στις νέες από 13/5/2016 και μετά συντάξεις η προσωπική διαφορά καταργείται όση και αν είναι και δεν ισχύει το πλαφόν μείωσης 18% γιατί αυτό το πλαφόν θα εφαρμοστεί στους παλιούς συνταξιούχους.

2 Καθηγητής ΑΕΙ (ειδικού μισθολογίου) με 34 χρόνια και 11 μήνες υπέβαλε αίτηση τον Αύγουστο του 2016. Οι συντάξιμες αποδοχές του είναι 3.137 ευρώ. Η σύνταξη έχει και εδώ δύο υπολογισμούς. Με τον παλιό τρόπο θα έπαιρνε 2.437,75 ευρώ μικτά, ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξη βγαίνει 1.678,69 ευρώ μικτά (1.294,99 ευρώ ανταποδοτική και 384 ευρώ εθνική). Η διαφορά που προκύπτει επί μικτών ποσών νέας και παλιάς σύνταξης είναι -759 ευρώ ή κατά -31,1%!!!


Υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας με συνολικό χρόνο 37 έτη και 4 μήνες θα έπαιρνε με τον παλιό τρόπο υπολογισμού 1.483,75 ευρώ μικτά. Με το νόμο Κατρούγκαλου, παίρνει 1.069,12 ευρώ μικτά. Η διαφορά επί των μικτών ποσών είναι -414,63 ευρώ ή -27,94%! Δικαιούται προσωπική διαφορά 126 ευρώ και η μείωση περιορίζεται στο μισό ποσοστό (13,95% αντί 27,94%). Από 1/1/2019 χάνει τη διαφορά και η μείωση ανεβαίνει στο αρχικό ποσοστό (27,94%).

Η παλιά σύνταξη μετά τις περικοπές του Μνημονίου προσεγγίζει το νέο ποσό, που σημαίνει ότι δεν θα δοθεί καθόλου προσωπική διαφορά καθώς η μείωση στα μικτά μπορεί να είναι 31,1% αλλά στα καταβαλλόμενα προ φόρου ποσά είναι κάτω του 10%. Η νέα σύνταξη έχει όμως και κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ (3%) επειδή υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ και εισφορά 6% για ασθένεια. Οπότε, το τελικό ποσό προ φόρου διαμορφώνεται στα 1.526,98 ευρώ.

3 Υπάλληλος ΔΕ κατηγορίας με 28 έτη και 5 μήνες στο Δημόσιο και 35 συνολικά έτη με διαδοχική ασφάλιση ΙΚΑ υπέβαλε αίτηση στις 23/5/2016, με συντάξιμες αποδοχές 1.381 ευρώ. Η σύνταξη έχει δύο υπολογισμούς: Προ νόμου Κατρούγκαλου θα έπαιρνε 1.093,29 ευρώ, ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξη βγήκε στα 865,40 ευρώ μικτά (481,40 ευρώ ανταποδοτική και 384 ευρώ εθνική σύνταξη). Εχει μείωση κατά 227 ευρώ ή 20,8%. Παρότι όμως στα μικτά έχει μείωση άνω του 20%, δεν θα έχει την προστασία του νόμου και δεν θα του χαριστεί η μισή περικοπή, γιατί το κόλπο στο νόμο Κατρούγκαλου είναι ότι η προσωπική διαφορά υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων και όχι επί των μικτών ποσών, νέας και παλιάς σύνταξης.



Καθηγητής ΑΕΙ (ειδικού μισθολογίου). Με τον παλιό τρόπο υπολογισμού θα έπαιρνε 2.437,75 ευρώ μικτά, ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξη βγαίνει 1.678,69 ευρώ μικτά. Εχει μείωση κατά 759 ευρώ ή κατά 31,1%!

Η παλιά καταβαλλόμενη σύνταξη έχει περικοπή 5% (είναι πάνω από 1.000 ευρώ) και επιπλέον 6% για ασθένεια. Το ποσό της παλιάς σύνταξης από τα 1.096 ευρώ διαμορφώνεται μετά τις κρατήσεις αυτές στα 976 ευρώ προ φόρου. Η νέα σύνταξη έχει μόνον εισφορά 6% για ασθένεια και το καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό διαμορφώνεται στα 813 ευρώ. Η διαφορά είναι -163 ευρώ ή -16,7% και δεν υπάρχει καμία προσωπική διαφορά. Ο συνταξιούχος επωμίζεται τη μείωση κατά 16,7%, χωρίς «έκπτωση».

4 Υπάλληλος ΥΕ κατηγορίας με 35 έτη (όλα Δημόσιο) υπέβαλε αίτηση τον Ιούλιο του 2016. Με τον παλιό τρόπο υπολογισμού, θα έπαιρνε σύνταξη 1.004 ευρώ μικτά. Με το νόμο Κατρούγκαλου και με συντάξιμες αποδοχές (2002-2016) 1.325 ευρώ η σύνταξη του βγήκε στα 832 ευρώ.


Υπάλληλος ΔΕ κατηγορίας με 35 έτη θα έπαιρνε 1.093,29 ευρώ, ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξη βγήκε στα 865,40 ευρώ μικτά. Εχει μείωση κατά 227 ευρώ ή 20,8% στο μικτό ποσό, αλλά στο καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό η μείωση είναι 163 ευρώ ή 16,7% και δεν υπάρχει καμία προσωπική διαφορά.

5 Χήρα αστυνομικού παίρνει οριστική σύνταξη 529 ευρώ μικτά, από τη σύνταξη του συζύγου της που ήταν 1.594 ευρώ μικτά! Η μεγάλη μείωση προκαλείται επειδή ο νόμος Κατρούγκαλου λέει ότι για αιτήσεις σύνταξης λόγω χηρείας από 13/5/2016 και μετά ο/η επιζών σύζυγος παίρνει το 50% της σύνταξης του θανόντος. Η διάταξη-βόμβα όμως του νόμου λέει ότι το 50% θα δοθεί όχι στην αρχική αλλά στη νέα σύνταξη του θανόντος που θα προκύψει με τον επανυπολογισμό βάσει του νόμου Κατρούγκαλου!


Υπάλληλος ΥΕ κατηγορίας με 35 έτη θα έπαιρνε σύνταξη 1.004 ευρώ μικτά. Με το νόμο Κατρούγκαλου παίρνει 832 ευρώ μικτά (μείωση 17,1%).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν -όπως και σε όλες τις συντάξεις χηρείας όλων των Ταμείων- η σύνταξη των 1.594 μικτά επανυπολογίστηκε και βγήκε στα 1.058 ευρώ. Ο επανυπολογσμός δηλαδή έβγαλε τη σύνταξη με μείωση 34%!!! Από αυτά τα 1.058 ευρώ, η σύζυγος παίρνει το 50%, δηλαδή τα 529 ευρώ. Στο ποσό αυτό καταβάλλεται και προσωπική διαφορά 84 ευρώ, που όμως καταργείται την 1η/1/2019. Το συνολικό ποσό της σύνταξης με την προσωπική διαφορά ανέρχεται σε 613 ευρώ μικτά και στα 576 ευρώ μετά την εισφορά ασθένειας 6% και πριν από το φόρο. Με το παλιό καθεστώς η χήρα θα έπαιρνε το 70% της αρχικής σύνταξης των 1.594 ευρώ, δηλαδή θα έπαιρνε 1.115 ευρώ μικτά, ενώ τώρα της βγαίνουν 613 μικτά. Της κόβονται δηλαδή 502 ευρώ από τη σύνταξη χηρείας που θα έπαιρνε αν δεν έβγαινε ο νόμος 4387/2016, γνωστός ως «νόμος Κατρούγκαλου».

Μαχαίρι και για όσους έχουν λιγότερα από 35 έτη

Οι συντάξεις για όσους έχουν λιγότερα από 35 έτη θα έχουν ανάλογες μειώσεις και πάντως το αν θα ξεπερνούν ή όχι το 20% εξαρτάται από τις συντάξιμες αποδοχές των υπαλλήλων.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι ο νόμος Κατρούγκαλου κρύβει μεγάλες μειώσεις συντάξεων στο Δημόσιο ιδίως όσο υψηλότερες είναι οι αποδοχές και όσο περισσότερα τα έτη ασφάλισης. Ανατρέπεται δηλαδή η πεποίθηση που ενδεχομένως να καλλιεργείται στις τάξεις των 680.000 δημοσίων υπαλλήλων ότι τα πολλά χρόνια και οι υψηλές αποδοχές οδηγούν σε καλύτερη σύνταξη.

Το μόνο κίνητρο παραμονής αντί εξόδου από το Δημόσιο είναι πλέον ο μισθός και τα επιδόματα, για όσο καιρό ακόμη θα διατηρούνται ανέπαφα.


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής


Καθηγητής φυσικής υποστηρίζει: «Δεν υπάρχει ζωή μετά θάνατον»



Μπορεί η επιστήμη να μας έχει προσφέρει καλύτερες συνθήκες ζωής και να έχει βελτιώσει κατά πολύ το βιοτικό μας επίπεδο, αλλά πολλές φορές είναι και φορέας κακών ειδήσεων.

Ένας επιστήμονας πιστεύει ότι πρέπει να δεχτούμε ότι δεν υπάρχει μεταθανάτια ζωή και να κοιτάξουμε τη ζωή μας σε γήινο επίπεδο.

Ο Sean Carroll, καθηγητής κοσμολογίας και φυσικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, αναφέρει χαρακτηριστικά στο Express:

«Οι νόμοι της φυσικής που αποτελούν τη βάση της καθημερινής ζωής είναι πλήρως κατανοητοί».

Ο Dr. Carroll εξήγησε ότι για να υπάρχει μεταθανάτια ζωή, η συνείδηση ​​θα πρέπει να διαχωριστεί εντελώς από το φυσικό μας σώμα.

Η συνείδηση ​​φαίνεται να αποτελείται, ουσιαστικά, από μια σειρά από άτομα και ηλεκτρόνια.

Ο Dr. Carroll πρόσθεσε:

«Οι ισχυρισμοί ότι κάποια μορφή συνείδησης επιμένει όταν τα σώματά μας πεθάνουν και αποσυντίθενται στα συστατικά τους άτομα, αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο, αξεπέραστο εμπόδιο.

Οι νόμοι της φυσικής που διέπουν την καθημερινή ζωή είναι πλήρως κατανοητοί», και συμπληρώνει: «Και δεν υπάρχει κανένας τρόπος μέσα σε αυτούς τους νόμους να επιτρέψουμε να διατηρούνται οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στους εγκεφάλους μας, αφού πεθάνουμε».


Πηγή : lykavitos.gr


Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή: Πρόληψη και θεραπεία για την «κατάθλιψη του χειμώνα»


Είναι η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή μια μορφή κατάθλιψης; Αν ναι, θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε όλο το έτος, ακόμη και αν τα συμπτώματα “έρχονται και φεύγουν” ανάλογα με την αλλαγή της εποχής;

Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΔΕ), είναι όντως μια μορφή κατάθλιψης. Η αντιμετώπισή της με κάποια φαρμακευτική αγωγή καθ' όλη τη διάρκεια του έτους μπορεί να συνιστάται σε ορισμένες περιπτώσεις. Αλλά έρευνες έχουν δείξει, ότι, για πολλούς ανθρώπους με ιστορικό ΕΔΕ, η θεραπεία με ένα “κουτί φωτός” από τις αρχές του φθινοπώρου, μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμη στην πρόληψη της διαταραχής. Επίσης, μια πιθανή φαρμακευτική αγωγή που ξεκινάει ταυτόχρονα μπορεί να είναι εξίσου χρήσιμη.

Ο ρόλος του ηλιακού φωτός

Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή είναι ένα είδος κατάθλιψης που πλήττει του ανθρώπους κυρίως κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Τα μειωμένα επίπεδα του ηλιακού φωτός, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι μακριά από τον ισημερινό, μπορεί να διαταράξει το εσωτερικό ρολόι του ατόμου. Αυτή η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα/συμπτώματα κατάθλιψης. Επίσης, η αλλαγή στις εποχές μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα μελατονίνης και σεροτονίνης στο σώμα σας. Πρόκειται για φυσικές ουσίες που παίζουν καίριο ρόλο στον χρονισμό του ύπνου και της ψυχικής διάθεσης. Όταν συνδυάζονται, αυτοί οι δύο παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή.

Επικίνδυνη απομόνωση

Η ΕΔΕ είναι κάτι περισσότερο από το να νιώθει κανείς απλά “κακόκεφος” επειδή μικραίνει η διάρκεια της ημέρας. Αντ' αυτού, περιλαμβάνει επίμονα, διάχυτα συμπτώματα της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια όλου του χειμώνα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα θλίψης, θυμού, ή και ευερεθιστότητας για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα. Επίσης χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθως είναι ευχάριστες για το άτομο, από δυσκολία στη συγκέντρωση, από επίμονη κόπωση, από έλλειψη ενέργειας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, από ένα γενικευμένο αίσθημα ότι “δεν αξίζει να ζει κανείς τελικά” που οδηγεί σε σκέψεις αυτοκτονίας.

Διατροφικές επιπτώσεις

Τα άτομα με Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή συχνά αισθάνονται την ανάγκη να κοιμηθούν αρκετά περισσότερες ώρες κάθε μέρα από το συνηθισμένο. Η ΕΔΕ κάνει γενικά τους ανθρώπους να θέλουν να τρώνε περισσότερο κάτι που πολύ συχνά οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Είναι πολύ συχνό επίσης το φαινόμενο να επιθυμεί το άτομο “διακαώς” να καταναλώσει υδατάνθρακες στη διατροφή του. Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν, καθώς προχωράει ο χειμώνας. Εξ ορισμού, τα συμπτώματα υποχωρούν όσο αυξάνεται η διάρκεια της μέρας κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή: Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Υπάρχουν κάποιες αποτελεσματικές θεραπείες για την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή. Η πιο “ελαφριά θεραπεία” είναι με το κουτί φωτός και έχει αποδειχτεί ότι είναι αρκετά αποτελεσματική. Τα κουτιά αυτά “μιμούνται” το φυσικό υπαίθριο φως εκπέμποντας ένα υπεριώδες φως ευρέος φάσματος. Η πιο συνηθισμένη “συνταγή” είναι να παίρνετε 30 λεπτά τέτοιου φωτός κάθε πρωί, με το κουτί σε απόσταση 30-60 εκατοστών. Η ένταση του κουτιού φωτός καταγράφεται σε lux, το οποίο είναι το τυποποιημένο μέτρο της ποσότητας του φωτός που εκπέμπεται από μια πηγή φωτός. Η συνιστώμενη ένταση του φωτός τυπικά είναι 10.000 lux. Η έναρξη της θεραπείας με ένα κουτί φωτός στις αρχές του φθινοπώρου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης ΕΔΕ κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να είναι μέρος της θεραπείας για την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή. Η αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή με βουπροπιόνη έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ για την πρόληψη της διαταραχής. Άλλα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική. Αν είχατε ΕΔΕ στο παρελθόν, είναι καλύτερο να αρχίζετε να παίρνετε αυτά τα φάρμακα στις αρχές του φθινοπώρου πριν καν μικρύνει η μέρα, επειδή αυτό συνήθως αποτρέπει ή μειώνει αισθητά τα συμπτώματα της ΕΔΕ.

Αυτο-φροντίδα

Υπάρχουν και μερικά βήματα αυτο-φροντίδας που μπορείτε να εφαρμόζετε όλο το χρόνο. Αυτά περιλαμβάνουν την τακτική σωματική άσκηση, τις υγιείς συνήθειες ύπνου με ένα σταθερό κύκλο ύπνου/αφύπνισης, η υγιεινή διατροφή και ο περιορισμός στην κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών.

Επιπλέον, μια από τις καλύτερες επιλογές σας είναι να βγαίνετε έξω στην ύπαιθρο τις ηλιόλουστες μέρες. Η έκθεση σε αυτό το φυσικό φως του ήλιου θα σας βοηθήσει με την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή.

Αλλά και η ψυχοθεραπεία έχει αποδειχτεί πρόσφατα ότι είναι αποτελεσματική για την ΕΔΕ. Η θεραπεία που έχει δείξει τη μεγαλύτερη επιτυχία για την πρόληψη και τη θεραπεία της διαταραχής είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε διαγνωστεί με ΕΔΕ στο παρελθόν, ή υποψιάζεστε ότι έχετε συμπτώματα τώρα, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές πρόληψης και θεραπείας για εσάς. Ακόμα κι αν δεν μπορεί πάντα να προληφθεί η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε με επιτυχία τα συμπτώματά σας.

http://medicalxpress.com


Μιχάλης Θερμόπουλος
Πηγή : iatropedia.gr


Τι είναι, λοιπόν, ο σκύλος;



«Πήρε άδεια μετ’ αποδοχών για να φροντίσει τον άρρωστο σκύλο της!» Εντυπωσίασε η είδηση από την Ιταλία. Και δίχασε. Για κάποιους, ήταν μια ρηξικέλευθη χειρονομία αναγνώρισης των κατοικιδίων ζώων ως ισότιμων μελών της σύγχρονης οικογένειας. Για άλλους, μία ακόμα εκβιαστική παραχώρηση στην πολιτική ορθότητα και τη μαλθακοποίηση της κοινωνίας. 

Την ίδια περίοδο με τη δημοσίευσή της, συζητούσα στο facebook με έναν αναγνώστη που είχε σοβαρές αντιρρήσεις για τη στείρωση των ζώων συντροφιάς. Η επιχειρηματολογία του, λίγο πολύ, γνωστή. Το δικαίωμα στην αναπαραγωγή, η εναντίωση «στη φύση του ζώου», η μανία του ανθρώπου να εξουσιάζει το περιβάλλον του. Η κουβέντα μας έληξε κάπως απότομα, με την απάντηση που παραθέτω παρακάτω. Δεν νομίζω ότι τον έπεισα. Μάλλον θεώρησε την κουβέντα άγονη. 

Ωστόσο, αυτό που του περιέγραψα είναι μια αλήθεια χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης. Και αν την αποδεχτούμε, τότε η είδηση από την Ιταλία ακούγεται απόλυτα λογική. Αν βέβαια θέλουμε να αποδεχόμαστε τις συνέπειες των επιλογών μας. Να τι του είπα:

«Τα σκυλιά δεν είναι άγρια ζώα. Δεν είναι καν ζώα “της φύσης”. Εμείς τα δημιουργήσαμε καλώς ή κακώς - αυτό είναι αντικείμενο μιας άλλης κουβέντας. Εμείς φτιάξαμε τις 300, και πλέον, φυλές που κυκλοφορούν ανάμεσά μας από τότε που τα εξημερώσαμε, εδώ και 40.000 χρόνια!

»Αν αμολήσεις μια αλεπού στην Πεντέλη, θα επιβιώσει θηρεύοντας. Αν αφήσεις μια αγέλη σκυλιών, θα αναζητήσει τον κοντινότερο άνθρωπο, στους οικισμούς, στις ταβέρνες, στα μαντριά, για να ζητιανέψει τροφή. Διαφορετικά, όλα τα μέλη της θα λιμοκτονήσουν. Στον κανόνα αυτόν δεν υπάρχει εξαίρεση - γι’ αυτό και δεν κυκλοφορούν άγρια σκυλιά στην ελληνική φύση. Τα σκυλιά εξαρτώνται πλέον από τον άνθρωπο. 

»Όσο για την αστική πανίδα και το δικαίωμά της να υπάρχει, σου επισημαίνω ότι η πόλη είναι αποκλειστικό δημιούργημα του ανθρώπου, η πεμπτουσία και το απαύγασμα του ανθρωποκεντρικού μοντέλου διαχείρισης της φύσης. Και τα αδέσποτα ζώα δεν περνάνε καλά μέσα σε αυτό. Πεινάνε, νοσούν, σφάζονται διεκδικώντας το προνόμιο στην αναπαραγωγή και την ιεράρχηση σε alpha male, θανατώνονται και προκαλούν θανάτους σε τροχαία. Η μείωση του αριθμού τους με προληπτικό τρόπο, οι στειρώσεις και όχι οι ευθανασίες δηλαδή, είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε με γνώμονα την ηθική μας. 

»Γράφεις “Φέρνουμε το σκυλί στα μέτρα μας” και έχεις, εν μέρει, δίκιο. Δεν το “φέρνουμε”. Το “φέραμε”. Τετελεσμένα. Οι γάτες έχουν διατηρήσει, λόγω εγγενών χαρακτηριστικών, ψήγματα αυτοσυντήρησης και αυτεξουσίας. Τα σκυλιά, όχι. Είναι δημιουργήματά μας και εμείς διαχειριστές τους. 

»Ναι, το προκαλέσαμε και τώρα προσπαθούμε να το μπαλώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Η εναλλακτική πρόταση όμως (να “αφήσουμε τη φύση να βρει τον δρόμο της”) είναι απλή θηριωδία. Και ταιριάζει στα θηρία. Όχι στους ανθρώπους». 


Γιώργος Φραντζεσκάκης
Καθημερινή


Η 26χρονη που σκότωσε το γείτονά της για μια παρατήρηση λίγο πριν είχε αφεθεί ελεύθερη από την αστυνομία



Μία μαχαιριά στο θώρακα ήταν αρκετή για να χάσει τη ζωή του ένας άνδρας 35 ετών. Δράστης μία 26χρονη γυναίκα, χρόνια χρήστης ναρκωτικών, η οποία έκοψε το νήμα της ζωής του γείτονά της, πατέρα δύο παιδιών, 7 ετών και 15 μηνών.

Όλα ξεκίνησαν γύρω στα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Η γυναίκα, σε έξαλλη κατάσταση, λόγω των προβλημάτων με τα ναρκωτικά, βγήκε έξω από το σπίτι της, στην οδό Ζέφυρου στον Ξεροποτάμο Ηρακλείου και άρχισε να φωνάζει.

Η παρατήρηση του 35χρονου Αλβανού για τη φασαρία, του κόστισε τη ζωή. Η 26χρονη, εκτός εαυτού και αφού πήρε ένα μαχαίρι, τον χτύπησε στον θώρακα και του έκοψε το νήμα της ζωής.

Τραγική ειρωνεία το γεγονός, ότι το πρωί της Παρασκευής, είχαν αφεθεί ελεύθεροι, μαζί με τον επίσης τοξικομανή συντροφό της, μετά την απολογία τους και αφού είχαν συλληφθεί για ληστεία.

H 26χρονη όπως λένε οι πληροφορίες είχε κακοποιηθεί σε μικρή ηλικία από συγγενικό της πρόσωπο και στο παρελθόν είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών για άλλη ληστεία.

Αποφυλακίστηκε μετά από ενάμισι χρόνο ως χρήστης ναρκωτικών και οροθετική και από τότε περιφερόταν στην Αθήνα, τη Ρόδο και την Κρήτη, «πουλώντας» το κορμί της για να επιβιώσει.

Τις τελευταίες μέρες η 26χρονη είχε αναρτήσει ηλεκτρονική ροζ αγγελία, στην οποία ανταποκρίθηκε την Παρασκευή ένας κάτοικος Ηρακλείου, πατέρας ενός παιδιού.

Η συνεύρεσή τους όμως είχε κακό τέλος, καθώς ο άνδρας κατήγγειλε την 26χρονη και τον επίσης τοξικομανή φίλο της ότι δεν τα βρήκαν στην τιμή ότι τον χτύπησαν και με την απειλή μαχαιριού τον ανάγκασαν να σηκώσει από ATM 500 ευρώ και να τους τα δώσει.

Το ζευγάρι συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου με τις κατηγορίες της ληστείας και της οπλοκατοχής.

Η κοπέλα ισχυρίστηκε στην αστυνομία ότι είχε ενημερώσει τον πελάτη της ότι είναι οροθετική, όμως εκείνος απαίτησε «ιδιαίτερη περιποίηση» με αποτέλεσμα να ξεσπάσει καυγάς.

Ο εισαγγελέας και η ανακρίτρια αποφάσισαν να της δώσουν μια ευκαιρία να παρακολουθήσει πρόγραμμα απεξάρτησης στο ΚΕΘΕΑ και την άφησαν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Η γυναίκα μετά από λίγες ώρες παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, καθώς βρισκόταν και πάλι εκτός εαυτού και αφού επέστρεψε έγινε το κακό...



Πηγή : ekriti.gr


Δυσπιστία για τα ασφαλιστικά ταμεία εκφράζουν 8 στους 10 Έλληνες



Η αμφιβολία για επαρκείς συντάξεις στο μέλλον στρέφει τους πολίτες προς την ιδιωτική ασφάλιση.

Ανήσυχοι για το μέλλον των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων και των συντάξεων εμφανίζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Έλληνες πολίτες. Το 84% αυτών φοβάται ότι τα Ταμεία δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλουν επαρκείς συντάξεις στο μέλλον, ενώ το 89% αναμένει μείωση των κρατικών συντάξεων. Το γεγονός αυτό ωθεί σταδιακά ολοένα και περισσότερο τους πολίτες στην ιδιωτική ασφάλιση, την οποία κατατάσσουν πλέον ως βασική ανάγκη.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας MRB που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου από την τελευταία, η μεγάλη  πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών αναμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία δεν θεωρεί ασφαλή, καθώς και μείωση των συντάξεων στο μέλλον.

Παράλληλα, σημειώνεται στροφή προς την ιδιωτική ασφάλιση, η οποία θεωρείται πλέον τρίτη βασική προτεραιότητα, μετά την εκπαίδευση των παιδιών και την κάλυψη βασικών αγαθών επιβίωσης, σε πιθανή βελτίωση εισοδήματος.

«Αξιόπιστες λύσεις»

«Οι πολίτες ανησυχούν ότι αύριο η κατάσταση θα επιδεινωθεί και δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Δημήτρης Μαζαράκης.

«Οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να είναι μία αξιόπιστη συμπληρωματική λύση και μας εμπιστεύονται όλο και περισσότερο για την υγεία και τη σύνταξή τους. Όλοι εμείς, στον ασφαλιστικό κλάδο, συμμεριζόμαστε την αγωνία τους και θα σταθούμε δίπλα τους με λύσεις που να ανταποκρίνονται σε όλα τα εισοδήματα, από τα πιο χαμηλά στα πιο υψηλά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαζαράκης.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΜRB Δημήτρης Μαύρος ανέφερε ότι περίπου το 70% βλέπει θετικά την ιδιωτική ασφάλιση, αλλά ταυτόχρονα τη θεωρεί και «αναγκαίο κακό», αν και ακόμη είναι χαμηλά η άμεση πρόθεση να αγοράσουν ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα.

«Οι πολίτες», συνέχισε ο ίδιος, «βιώνουν πλέον την κρίση ως μία νέα κανονικότητα και όταν ερωτώνται αν ανταποκρίνονται στα έξοδά τους, απαντούν ότι αυτό συμβαίνει με μεγάλη δυσκολία. Πάντως, σχετικά με τις προσδοκίες τους για την εργασία, εκτιμούν ότι θα διατηρήσουν τη δουλειά και το εισόδημά τους, δεν φοβούνται την ανεργία και θεωρούν ότι δημιουργείται πλέον μία νέα κανονικότητα».

Η έρευνα της MRB για λογαριασμό της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος αποτυπώνει απόψεις, τάσεις και αντιλήψεις για την κατάσταση της χώρας και της οικονομίας, τον βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς, αλλά και τη στάση τους απέναντι στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η δυσπιστία ως προς τη βιωσιμότητα της δημόσιας ασφάλισης, καθώς και η στροφή προς την ιδιωτική ασφάλιση, η οποία πλέον εμφανίζεται ως τρίτη βασική προτεραιότητα, μετά την εκπαίδευση των παιδιών και την κάλυψη βασικών αγαθών επιβίωσης, σε πιθανή βελτίωση εισοδήματος, είναι μερικά από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας.

Νέες δράσεις προωθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος θα προωθήσει δράσεις με επίκεντρο τον καταναλωτή, και συγκεκριμένα:

* Θα συσταθεί ενιαίο μητρώο διαμεσολαβητών μέχρι τις αρχές του 2018, ενώ προχωρεί η υλοποίηση δεικτών για την εξέλιξη του κόστους υπηρεσιών υγείας και τα πρώτα στοιχεία θα παρουσιαστούν στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

* Ακόμη, διευρύνεται ο θεσμός του φιλικού διακανονισμού στα αυτοκίνητα για όλες τις εταιρείες της αγοράς, ενώ για τις εταιρείες οδικής βοήθειας προωθείται με την ΕΑΕΕ η συμφωνία ελάχιστων προδιαγραφών με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ενώ, γενικότερα, διευρύνεται η χρήση της διαμεσολάβησης για επίλυση διαφορών.

* Τέλος, για την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και το χτίσιμο της ασφαλιστικής συνείδησης σχεδιάζεται ένα διαδραστικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει σε σχολεία για να εκπαιδευτούν, αρχικά, 15.000 μαθητές.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας

* To 86% των πολιτών εκτιμά ότι δεν είναι ασφαλή τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

* To 78% των πολιτών θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

* To 84% των πολιτών φοβάται ότι τα ταμεία δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλουν επαρκείς συντάξεις στο μέλλον, ενώ το 89% αναμένει μείωση των κρατικών συντάξεων.

* Το 91% των πολιτών θεωρεί ότι δεν θα επαρκεί η σύνταξή του για να καλύψει τις ανάγκες του.

* 7 στους 10 αναγνωρίζουν την ανάγκη εξασφάλισης καλύτερων υπηρεσιών υγείας μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης.

* Το 62% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο από τις κρατικές παροχές υγείας.

* Οι μισοί ερωτώμενοι εκτιμούν ότι είναι σαφώς καλύτερη η αξιοποίηση των εισφορών σύνταξης και υγείας από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ αντίθετα τα ασφαλιστικά ταμεία θεωρούνται πιο κατάλληλα από μόλις 1 στους 10.

* Η γνώση των νέων αυστηρών μηχανισμών ελέγχου και της εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών από την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-0,36% έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς τις ασφαλιστικές εταιρείες.


Πηγή : naftemporiki.gr


Μπακογιάννη - Σταϊκούρας : Δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζετε



Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Η Κυβέρνηση, επιβεβαιώνεται και από την Κομισιόν, είναι εντελώς  ανίκανη να οδηγήσει την οικονομία στην ανάκαμψη».

Πλήρης Δήλωση

«Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, μειώνουν την αναμενόμενη ανάπτυξη στο 1,6% από 2,1%, που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Η Ελλάδα, μάλιστα, είναι η μόνη χώρα που ακολουθεί καθοδική πορεία, αποτελώντας – την τελευταία τριετία – τη μοναδική “αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη” της Ευρώπης. Επιβεβαιώνεται έτσι, ότι η Κυβέρνηση, αφού με τις ιδεολογικές εμμονές της καταδίκασε την οικονομία στην ύφεση την περίοδο 2015 - 2016, αποδεικνύεται εντελώς ανίκανη να την οδηγήσει στην ανάκαμψη.

Οι λόγοι είναι προφανείς: Το καταστροφικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, οι ανελέητοι φόροι που έχει επιβάλει σε όλους τους Έλληνες και η ανικανότητά της να προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Αντί να επαίρεται η Κυβέρνηση για το υπερπλεόνασμα που υφάρπαξε από τους Έλληνες, ας καταλάβει επιτέλους ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζει».


Νέα Δημοκρατία : Να μιλήσει ο κ. Τσίπρας για τις σκοτεινές συναλλαγές του κ. Καμμένου



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα νέα καταιγιστικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν αφήνουν πια καμία αμφιβολία ότι ο Πάνος Καμμένος εμπλέκεται προσωπικά σε σκανδαλώδεις υποθέσεις πώλησης εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί πια να κρύβεται στο γραφείο του. Τον καλούμε να πάρει δημοσίως θέση για τις σκοτεινές συναλλαγές του συναρχηγού της Κυβέρνησής του».  

 Η πλήρης ανακοίνωση

«Τα νέα καταιγιστικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν αφήνουν πια καμία αμφιβολία ότι ο Πάνος Καμμένος εμπλέκεται προσωπικά σε σκανδαλώδεις υποθέσεις πώλησης εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο περιβόητος μεσάζοντας Βασ. Παπαδόπουλος με τον οποίο ο κ. Καμμένος έχει υπογράψει την συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, αποδεικνύεται πλέον ότι είναι ένας πολυδραστήριος έμπορος όπλων εμφανιζόμενος να εκπροσωπεί με αμφιβόλου αξιοπιστίας έγγραφα όχι μόνον τη Σαουδική Αραβία, αλλά και την Ιορδανία, και το Κατάρ.

Το πιο σημαντικό είναι, ωστόσο, ότι την δράση του εν λόγω μεσάζοντα  την ήξερε ήδη από το Φεβρουάριο σύσσωμη η Στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου, η οποία ζήτησε να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο νόμος και να μην παρεμβάλλονται μεσάζοντες σε διακρατικές συμφωνίες.

Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί πια να κρύβεται στο γραφείο του. Τον καλούμε να πάρει δημοσίως θέση για τις σκοτεινές συναλλαγές του συναρχηγού της Κυβέρνησής του».   


Δύο τραυματίες από πυροβολισμούς για ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο Παγκράτι



Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στις 21:35 στη συμβολή των οδών Ευτυχίδου και Σπύρου Μερκούρη στο Παγκράτι, το οποίο ήταν γεμάτο με κόσμο.

Οι πληροφορίες λένε ότι δύο άνδρες, ένας Έλληνας 29 ετών και ένας Αλβανός 32 ετών, που επέβαιναν σε νοικιασμένο Ι.Χ. αυτοκίνητο δέχθηκαν πυροβολισμούς, o ένας στο στήθος και ο άλλος στο πόδι. 

Λίγο πριν τους πυροβολισμούς, οι επιβάτες του αυτοκινήτου που εμπλέκεται στο συμβάν είχαν άλλο επεισόδιο με άγνωστο άτομο σε μικρή απόσταση από το σημείο που δέχτηκαν την επίθεση. 

Τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Λαϊκό, σε καλή κατάσταση και σε επικοινωνία με το περιβάλλον. Ο ένας φέρει τραύμα στο στήθος και ο άλλος στο πόδι. Και οι δύο υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία. Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τον Έλληνα τραυματία να διακομίζεται επειγόντως στο ΚΑΤ, καθώς η αξονική έδειξε τη σφαίρα κοντά στην σπονδυλική στήλη.