Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Μητσοτάκης για αναβάθμιση από Fitch


Στην αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch Ratings αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του έκανε λόγο για «πολύ ευπρόσδεκτα νέα».

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει για την αναβάθμιση της χώρας από τον Fitch συγκεκριμένα ότι «η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε BB+ μας φέρνει μόλις μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα».

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ακόμη πως η ελληνική κυβέρνηση είναι «πλήρως προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επιτάχυνση της ανάπτυξης».Προφυλακίστηκε ο απατεώνας προστατευόμενος μάρτυρας του ΣΥΡΙΖΑ

 


Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο «Μάξιμος Σαράφης» για απάτη σε βάρος επιχειρηματιών. Ο απατεώνας ήταν ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis που στήθηκε απο τον ΣΥΡΙΖΑ, για να σπιλώσει πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis, Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, γνωστός ως Μάξιμος Σαράφης βρέθηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων, σήμερα το πρωί προκειμένου να απολογηθεί μαζί με δύο άλλους κατηγορούμενους, για όσα του καταλογίζονται στην υπόθεση εξαπάτησης επιχειρηματιών.

Ανακριτής και Εισαγγελέας, μετά από πολύωρη απολογητικά διαδικασία που ξεκίνησε νωρίς το πρωί, έκριναν ότι ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση πρέπει να προφυλακιστεί .

Αντίθετα για τους δύο συγκατηγορουμένους του Δεστεμπασίδη, που απολογήθηκαν μετά από αυτόν σήμερα, κρίθηκε ότι μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι με τον όρο της υποχρεωτικής εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα.

Οι τρεις κατηγορούμενοι απολογήθηκαν για βαριές κατηγορίες που κατά περίπτωση αφορούν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ για την υπόθεση αναζητούνται άλλα τέσσερα άτομα.

Στον Φ. Δεστεμπασίδη, αποδίδεται κεντρικός ρόλος στην συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια δρούσε ως εγκέφαλος ομάδας προσώπων που υποσχόμενοι άμεσες δανειοδοτήσεις σε επιχειρηματίες από αλλοδαπά τραπεζικά ιδρύματα.

Στην δικογραφία αναφέρεται πως η οργάνωση προσέλκυε τα θύματα της πείθοντας τα, ότι θα εξασφάλιζε απευθείας δανειοδότηση από τράπεζες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων η οποία θα γινόταν, σε κάποιες περιπτώσεις, μέσω της ανύπαρκτης, κατά τη δικογραφία, εταιρείας «Ζahrat Commercial Brokers LLC» με έδρα το Αμπού Ντάμπι την οποία ο βασικός κατηγορούμενος εμφανιζόταν να εκπροσωπεί στην Ελλάδα. Οι υποψήφιοι δανειολήπτες καλούνταν να καταβάλλουν μία σειρά ποσών για ασφαλίσεις, εγγυήσεις , νομιμοποιητικά έγγραφα κά που υποδείκνυαν τα φερόμενα μέλη της οργάνωσης.Επτά ερωτήσεις-απαντήσεις για τις αυξήσεις των συντάξεων

 
Αυξάνονται οι συντάξεις, μετά από 10 χρόνια, αλλά δεν θα δουν τις αυξήσεις όλοι οι συνταξιούχοι. Τελικά πόσοι συνταξιούχοι βλέπουν αυξήσεις στα εισοδήματά τους;


Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων και, συγκεκριμένα, 2.499.285 σε σύνολο 2.634.786 (94,6%) βλέπουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στο εισόδημά τους. Μάλιστα, οι αυξήσεις είναι τέτοιες που 1 στους 2 συνταξιούχους θα λάβει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη (αρκετοί και ποσά μεγαλύτερα από μία επιπλέον σύνταξη) μέσα στο 2023.


Οι αυξήσεις ξεκίνησαν να εφαρμόζονται ήδη από τις 20 Δεκεμβρίου 2022.


Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν:


Από την αύξηση 7,75% που δίνεται αυτές τις ημέρες σε πάνω από 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που ωφέλησε πάνω από 900.000 συνταξιούχους.

Από την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ, που την έλαβαν πάνω από 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Είχε προηγηθεί και η καταβολή επιπλέον έκτακτης ενίσχυσης 250 ευρώ για το Πάσχα.

Από την καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης, που προβλέπεται στον ν. Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση, πριν από τον Μάιο του 2016, με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αφορά 230.000 συνταξιούχους.

 


Η αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% καλύπτει μόνο ένα μέρος της απώλειας του εισοδήματος που χάνουν οι συνταξιούχοι με τον πληθωρισμό. Μήπως η κυβέρνηση θα έπρεπε να ενισχύσει περισσότερο το εισόδημα των συνταξιούχων;


Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυτά τα 3,5 χρόνια πήρε και άλλα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων. Με τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση), ήρθε να διορθώσει και να καταργήσει στην πράξη μεγάλο μέρος των προβλέψεων του ν. Κατρούγκαλου. Συγκεκριμένα:


Έδωσε αυξήσεις έως 8% σε πάνω από 224.000 συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης με τον νόμο Βρούτση.

Μείωσε τον συντελεστή φορολόγησης από 22% σε 9% στην κατώτατη κλίμακα φορολογίας. Με απλά λόγια, εκεί που ο συνταξιούχος έδινε στα 100 ευρώ τα 22 ευρώ στην εφορία πλέον δίνει τα 9 ευρώ.

Προχώρησε στη μείωση της παρακράτησης σύνταξης από 60% σε 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.

Κατάργησε το ανώτατο πλαφόν των 1.300 ευρώ του ν. Κατρούγκαλου για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη.

Έδωσε τρεις φορές έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα για τη στήριξη του εισοδήματος σε πάνω από 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους.

Επέστρεψε τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ προς όλους τους συνταξιούχους για τις κύριες συντάξεις, εξαντλώντας τα δημοσιονομικά όρια της οικονομίας και σεβόμενη πάντα τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Προχώρησε στη θέσπιση της αύξησης της εθνικής σύνταξης που λαμβάνουν οι ομογενείς μας προερχόμενοι από τη Β. Ήπειρο και την τ. ΕΣΣΔ, αύξηση που πρόκειται να φανεί στους λογαριασμούς τους μέσα στο επόμενο διάστημα και είναι επιπλέον της αύξησης του 7,75%.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε και σε επιπλέον ελαφρύνσεις στο εισόδημα των συνταξιούχων, όπως:


H κατάργηση της φορολογίας γονικών παροχών.

H μείωση φορολογίας ακίνητης περιουσίας κατά 35%.

H θέσπιση του fuel pass και του market pass.

Η σωρευτική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%.

 


Πάντως, οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά δεν βλέπουν καμία βελτίωση στο εισόδημά τους. Γιατί συμβαίνει αυτό;


Η προσωπική διαφορά θεσπίστηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) σε συντάξεις που είχαν εκδοθεί πριν από το 2016. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη θέσπιση της προσωπικής διαφοράς, προκειμένου να αποφύγει τις περικοπές συντάξεων, με αντάλλαγμα, όμως, να μην μπορούν να αυξηθούν οι συντάξεις αυτές στο μέλλον, παρά μόνο εφόσον εξαλείψουν πλήρως την προσωπική διαφορά. Έτσι, περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι βρέθηκαν να έχουν ένα "κρυφό χρέος", που έπρεπε πρώτα να εξαλείψουν, για να μπορούν στη συνέχεια να δουν πραγματικές αυξήσεις στις τσέπες τους.


Η εξάλειψη της προσωπικής τους διαφοράς γίνεται μόνο μέσω των αυξήσεων. Και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Οι πρώτες αυξήσεις επήλθαν με την αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης του ν. Βρούτση. Επιπλέον, το 83% των 910.000 συνταξιούχων με προσωπική διαφορά είδαν και αυτοί ενίσχυση του εισοδήματός τους ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο.


Συγκεκριμένα, 260.000 από αυτούς έλαβαν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα (είχαν λάβει και επιπλέον 250 ευρώ το Πάσχα) και 515.000 είδαν αύξηση συντάξεων, μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.


Επομένως, οι εν λόγω συνταξιούχοι βλέπουν και αυτοί ενίσχυση του εισοδήματός τους και, παράλληλα, σημαντική μείωση της προσωπικής τους διαφοράς, κάτι που θα τους οδηγήσει σε μόνιμες αυξήσεις μελλοντικά.


 


Επομένως, πόσοι θα είναι οι συνταξιούχοι που θα "σβήσουν" την προσωπική τους διαφορά με την αύξηση των συντάξεων;


910.000 συνταξιούχοι διαθέτουν σήμερα προσωπική διαφορά σε σύνολο 2.630.000 συνταξιούχων. Οι εν λόγω συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά άγγιζαν το 2019 το 1,5 εκατομμύριο. Σήμερα, έχουν μειωθεί κατά 600.000 περίπου, καθώς με τα την εφαρμογή των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης του ν. Βρούτση, 280.000 από αυτούς εξάλειψαν την προσωπική τους διαφορά και είδαν αυξήσεις. Επιπλέον, άλλοι 320.000 περίπου μηδενίζουν την προσωπική τους διαφορά με τις αυξήσεις του 7,75% που δίνονται αυτές τις ημέρες και θα δουν και αυτοί κάποιες αυξήσεις.


 


Παρ' όλα αυτά υπάρχουν και πολλοί συνταξιούχοι που δεν θα πάρουν καν τη σύνταξη που δικαιούνται. Πότε θα τελειώσει η ντροπή των εκκρεμών συντάξεων;


Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφάρμοσε μία ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση του άγους των εκκρεμών συντάξεων. Συγκεκριμένα, προχώρησε:


Στην εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων, καθώς εκδόθηκαν πάνω από 500.000 συντάξεις μέσα στους τελευταίους 24 μήνες. Πλέον, οι νέες συντάξεις, οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκαν εντός του 2023, εκκαθαρίζονται κατά μέσο όρο σε 60 ημέρες, ενώ στη Γερμανία απαιτούνται 74 ημέρες.

Κατέβαλε στους εν αναμονή συνταξιούχους τα ωφελούμενα ποσά που δικαιούνταν και άγγιζαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Προχώρησε στην εκκαθάριση των χιλιάδων εκκρεμών μερισμάτων στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και κατέστη δυνατή η άμεση πληρωμή τους κάθε τρίμηνο.

Ολοκλήρωσε την εκκαθάριση των εφάπαξ ιδιωτικού τομέα και προχωρά και στην άμεση εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων εφάπαξ του δημοσίου.

Προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην εκκαθάριση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων (προϋπόθεση ήταν να έχουν εκδοθεί πρώτα οι κύριες συντάξεις) μέσα από ψηφιοποιήσεις διαδικασιών, δημιουργία Πύργου Ελέγχου στα πρότυπα της εκκαθάρισης των κύριων συντάξεων, ενίσχυση του προσωπικού, κ.ά..

 


Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του, προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των συνταξιούχων;


Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχονται στους συνταξιούχους ενισχύσεις με κόστος άνω των 6,5 δισ. ευρώ, τα οποία ούτε έχουν ούτε ξέρουν πού να τα βρουν. Φτάνουν στο σημείο να υποσχεθούν μέχρι και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που οι ίδιοι ψήφισαν και η οποία είναι δημιούργημά τους!


Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του, προχώρησε μόνο σε μειώσεις. Συγκεκριμένα:


Αύξηση του ποσοστού εισφοράς υπέρ υγείας από 4% σε 6% για το σύνολο των κύριων συντάξεων που λαμβάνει ο συνταξιούχος και - για πρώτη φορά - επιβολή εισφοράς υπέρ υγείας στις επικουρικές συντάξεις 6%.

Σταδιακή αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μέχρι την 1η/1/2022. Τα νέα όρια: 62 ετών για πλήρη σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης και 67 έτη με 15 έτη (Ν. 4336/2015).

Μείωση της κατώτατης σύνταξης από 486 ευρώ σε 392,7 ευρώ και κατάργηση της κατώτατης σύνταξης (απόφαση Χαϊκάλη 2015).

Επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων από 1/6/2016 και περικοπές σε συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης στα 1.170 ευρώ καθαρά (1.300 ευρώ μικτά).

Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επικουρική σύνταξη (ETEA) κατά μία ποσοστιαία μονάδα συνολικά (από 3% για ασφαλισμένο και 3% για εργοδότη σε 3,5% και 3,5% αντίστοιχα) για 2016-2018 και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για 2019-2022, επιβολή ρήτρας βιωσιμότητας στο ταμείο επικουρικής ασφάλισης.

Μειώσεις - από 1/1/2016 - στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών υπαλλήλων μεσοσταθμικά κατά 35%, αύξηση μηνιαίας εισφοράς κατά 12,5%, από 4% σε 4,5% και επιβολή ρήτρας βιωσιμότητας.

Για τα εφάπαξ, από 1/1/2014, ο υπολογισμός τους γίνεται, σύμφωνα με το μοντέλο Νοητής Κεφαλαιοποίησης και, μέχρι σήμερα, επιστρέφονται μόνο οι καταβληθείσες εισφορές ατόκως. Αποτέλεσμα οι συνολικές μειώσεις να υπερβαίνουν το 25%.

Κατάργηση του ΕΚΑΣ για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και αλλαγή των κριτηρίων υπαγωγής, μέχρι τις 31/12/2019.

"Ψαλίδισμα" των συντάξεων χηρείας με τη θέσπιση τόσο ηλικιακού ορίου, όσο και τον περιορισμό της καταβαλλόμενης σύνταξης στον επιζώντα στο 50% έναντι 70% της σύνταξης του θανόντος.

Κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος συζύγου στις νέες κύριες συντάξεις, καθώς και πλήρης κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων στις νέες επικουρικές.

Μειώσεις μεσοσταθμικά κατά 44% των επικουρικών από 1/1/2015. Συγκεκριμένα, για το μέρος των νέων επικουρικών συντάξεων με ασφαλιστικό χρόνο μέχρι 31/12/2014, με συντελεστή 0,45 ανά έτος και υπολογισμός της σύνταξης με ασφαλιστικό χρόνο και από 1/1/2015, βάσει ατομικού λογαριασμού, με το μοντέλο νοητής κεφαλαιοποίησης, που πολέμησε φανατικά ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά.

Μείωση της εθνικής σύνταξης για τις συντάξεις αναπηρίας. Λήψη πλήρους εθνικής σύνταξης μόνο από όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Αύξηση του κόστους εξαγοράς αναγνώρισης πλασματικών ετών.

Μείωση σε ποσοστό 60% του ποσού της σύνταξης κύριας και επικουρικής των δικαιούχων, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ και μείωση 100%, όταν αναλαμβάνουν εργασία στο Δημόσιο ή ΝΠΔΔ.

Πάγωμα συντάξεων, μέχρι και το 2022, περιορισμό των μελλοντικών αυξήσεων ανάλογα με την ανάπτυξη (50%) και πληθωρισμό (50%), με ανώτερο τον εκάστοτε πληθωρισμό.

Συμψηφισμός των αυξήσεων από το 2023 με τη θετική προσωπική διαφορά - μετά τον επανυπολογισμό - μέχρι την πλήρη εξάλειψή τους.

Οι κύριες συντάξεις που εκδίδονται από τις 13/5/2016 και μετά, σύμφωνα με τον νόμο 4387/2016, είναι μειωμένες μεσοσταθμικά κατά τουλάχιστον 20% έως 35%.

 


Εκτός από την προσωπική διαφορά, ποιες άλλες εκκρεμότητες κληρονόμησαν οι ασφαλισμένοι από τον ν. Κατρούγκαλου;


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κληρονόμησε στην επόμενη:


Πάνω από 1.050.000 εκκρεμείς συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες.

Άφησε 487 εκατομμύρια ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές σε πάνω από 142.000 εν αναμονή συνταξιούχους.

Άφησε έναν ΕΦΚΑ σε πλήρη αποδιοργάνωση, που εξέδιδε μόλις 900 συντάξεις την ημέρα, ενώ σήμερα εκδίδονται 1.250 συντάξεις την ημέρα.

Παρέδωσε έναν μηχανισμό έκδοσης συντάξεων, με μέσο χρόνο έκδοσης μίας σύνταξης τους 19 μήνες. Σήμερα, ο μέσος χρόνος έκδοσης μίας σύνταξης του 2023 ανέρχεται σε 60 ημέρες.
Πόσα χρήματα έχει δώσει ο δικτάτορας Μαδούρο στον ΣΥΡΙΖΑ;

 Έρχονται νέες αποκαλύψεις για την μπόχα της συμμορίας ΣΥΡΙΖΑ με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα, και είναι ώρα να μάθει ο Ελληνικός λαός τα έργα και τις ημέρες με τα μαύρα χρήματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στην ομιλία του στην Βουλή «Δεν επιτρέπεται τα στελέχη σας να αναπαράγουν διαρκώς fake news» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Κάποια στιγμή από τώρα μέχρι τις εκλογές να απαντήσετε αν θα γκρεμίσετε το φράχτη; Είμαι σίγουρος ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να μπορέσω να εκμαιεύσω μία απάντηση από εσάς. Τόσα ντιμπέιτ έγιναν στη Βουλή» συμπλήρωσε.

«Εξακολουθείτε να καλύπτετε και σήμερα τον κ. Παππά που δικάζεται για το σκάνδαλο του στημένου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες; Ποιος είναι ο περίφημος Α2 μέτοχος του syriza channel; Την εμπλοκή είχε ο κ. Αρτεμίου; Τι τεχνογνωσία σας προσέφερε; Πείτε μας που πήγαν τα λεφτά του εκλεκτού σας κατασκευαστή κ. Καλογρίτσα;» ρώτησε εκ νέου τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός.

«Διότι έρχεται ο κ. Καλογρίτσας και λέει στη βουλή επί λέξει “Πολάκη μη φωνάζεις, είσαι βουλευτής με το κόμμα που μου έφαγε τα λεφτά, είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου”. Γιατί δεν κάνετε μήνυση; Κάντε του μήνυση αν τολμάτε, αν είναι ψέμα όλα αυτά. Που πήγαν τα λεφτά θα μάθουμε; Βαριά κουβέντα ε; Όλοι σας λέει βουλευτές με τα λεφτά μου και δεν τον μηνύετε; Να μας πείτε τη σχέση σας με τον κ. Καλογρίτσα, με τον κ. Αρτεμίου και με τη Βενεζουέλα. Αν μπορείτε να διαβεβαιώσετε το ελληνικό κοινοβούλιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει ποτέ χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα; Μπορείτε; Κρατείται και αυτό.

Εμείς κ. Τσίπρα μένουμε Ευρώπη, χωρίς ερωτηματικό, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Το ερώτημα είναι αν εσείς μένετε Μαδούρο. Θα απαντηθούν και αυτά τα ερωτήματα πολύ σύντομα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης«Ο Τσίπρας υποσχέθηκε στον Ράμμο την προεδρία της Δημοκρατίας»

 


Σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου tomanifesto.gr , που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Καρφί», δίνουν και παίρνουν τα σενάρια και οι φήμες για το πολιτικό(;) μέλλον του διορισμένου επικεφαλής της ΑΔΑΕ.  

Μετά τις πληροφορίες που θέλουν την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να «πετάει τη σκούφια της» στο ενδεχόμενο να είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος ο Χρ. Ράμμος, σήμερα η εφημερίδα «Καρφί» γράφει ότι ο Τσίπρας «υποσχέθηκε την προεδρία της Δημοκρατίας» στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Δεν γνωρίζουμε αν πράγματι ο Τσίπρας του υποσχέθηκε κάτι τέτοιο, ωστόσο αυτό που γνωρίζουμε και γνωρίζει καλά κι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει: πρώτον να δεχτεί ο Ράμμος και δεύτερον να είναι αυτός πρωθυπουργός του χρόνου τέτοια εποχή που θα γίνει η εκλογή νέου προέδρου δημοκρατίας.

Για το δεύτερο πάντως όλα δείχνουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ότι θα να είναι ξανά στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτός αν τεθεί θέμα παραίτησής του μετά από την ήττα του στις επικείμενες εκλογές.

Τελικά όσο πάει γίνεται και καλύτερο το σήριαλ με το μέλλον του κ. Ράμμου, που κάποιοι τον εμφανίζουν ως  «εκλεκτό» του ΣΥΡΙΖΑ για «διάφορες θέσεις».ΗΠΑ: «Καρκίνος της διεθνούς σκηνής ο Ερντογάν»

 Άλλο ένα διεθνές μέσο, ο Washington Examiner, δημοσίευσε άρθρο στο οποίο χρησιμοποιεί «σκληρή γλώσσα» για τον Ερντογάν, με αφορμή τη στάση της Άγκυρας απέναντι στον Τούρκο μπασκετμπολίστα Ενές Καντέρ. Ο αρθρογράφος του Examiner, μάλιστα, δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τον Τούρκο πρόεδρο «κακοήθη καρκίνο στις παγκόσμιες υποθέσεις, υπό τον οποίο η Τουρκία υψώνει ήδη πολλαπλά οδοφράγματα στην αρμονία της διεθνούς σκηνής» και καλεί τον Τζο Μπάιντεν να αναλάβει δράση, προστατεύοντας τον Καντέρ.

«Εάν αληθεύει ότι η Τουρκία έχει επικηρύξει με 500.000 δολάρια τον Καντέρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας» σημειώνει ο αρθρογράφος του Examiner, προσθέτοντας «η μόνη προσβολή του Freedom (το όνομα που χρησιμοποιεί ο Καντέρ) προς την Τουρκία είναι ότι έχει το θάρρος να επικρίνει τον αυταρχικό ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Freedeom λέει την αλήθεια. Ο Ερντογάν είναι ένας κακοήθης καρκίνος στις παγκόσμιες υποθέσεις, υπό την ηγεσία του οποίου η Τουρκία ήδη στήνει πολλαπλά οδοφράγματα κατά της αρμονίας της διεθνούς σκηνής».

«Διπλωματικά, εμποδίζει τη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Στρατιωτικά, διεξήγαγε δολοφονικές επιθέσεις στη Συρία. Και αυτό είναι μόνο ένα δείγμα των κατάπτυστων πρακτικών της» αναφέρει ο αρθρογράφος, παραθέτοντας, μάλιστα, άρθρο του Τομ Ρόγκαν (επίσης στον Examiner), το οποίο υποστήριζε ότι «η ίδια η Τουρκία (μαζί με την Ουγγαρία) πρέπει να αποκλειστεί από το ΝΑΤΟ».

«Η εξωφρενική αμοιβή που προσφέρεται για το κεφάλι του Καντέρ είναι απλώς μια μεγάλη πρόκληση. Μπορεί να δικαιολογείτα, αλλά δεν είναι σοφό να καταστήσουμε τον Freedom το μοναδικό ζήτημα που επισύρει την τιμωρία της Τουρκίας. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, στρέφοντας ακόμη περισσότερο προς εκείνον τα φώτα της δημοσιότητας. Αντίθετα, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να ανακοινώσει κυρώσεις στην Τουρκία λόγω μιας ολόκληρης σειράς ζητημάτων, των οποίων αυτό είναι απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» τονίζεται στο άρθρο του Examiner, το οποίο συνεχίζει, αναφέροντας πως «ο Μπάιντεν πρέπει να καταστήσει απολύτως σαφές ότι σε κανένα ξένο έθνος δεν επιτρέπεται ποτέ να επικηρύξει το κεφάλι ενός συγκεκριμένου πολίτη των ΗΠΑ με αυτόν τον τρόπο. Παρά την τουρκική του καταγωγή, ο Freedom είναι πολίτης των ΗΠΑ, έχοντας δείξει τον σεβασμό και τη σοβαρότητα που απαιτείται για να πολιτογραφηθεί νόμιμα. Συνεπώς, αξίζει την πλήρη προστασία της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Εάν η Τουρκία θέλει να τον συλλάβει επειδή τόλμησε να επικρίνει τον θλιβερό υπερευαίσθητο δικτάτορά της, πρέπει να ακολουθήσει το διεθνές δίκαιο και να ζητήσει από τις ΗΠΑ να τον εκδώσουν».

«Η περίπτωση του Freedom, ο οποίος παραμένει ένας ελεύθερος άνθρωπος ακόμη και όταν ο Ερντογάν θέλει να τον κυνηγήσει, είναι μια τέλεια ευκαιρία για τον Μπάιντεν, ώστε να καταστήσει σαφές ότι όποιος ενθαρρύνει μια τέτοια αδικία εναντίον ενός πολίτη των ΗΠΑ, ειδικά σε αμερικανικό έδαφος, θα λάβει ψυχρή και τιμωρητική οργή ως απάντηση», καταλήγει ο αρθρογράφος του Examiner.


protothema.grΣοκ από το βίντεο ξυλοδαρμού αφροαμερικανού από αφροαμερικάνους αστυνομικούς στο Μέμφις

 


Σάλο προκαλεί στις ΗΠΑ το περιεχόμενο των βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές του Μέμφις του Τενεσί και καταγράφουν τον άγριο ξυλοδαρμό του αφροαμερικανού Τάιρ Νίκολς από αστυνομικούς, που κατέληξε στον θάνατό του.

Ο 29χρονος Νίκολς, πατέρας ενός παιδιού, υπέκυψε στα τραύματά του τρεις μέρες μετά τον ξυλοδαρμό του από πέντε αφροαμερικανούς αστυνομικούς κατά τη σύλληψή του στις 7 Ιανουαρίου για απλή παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας στο Μέμφις (Τενεσί) την 7η Ιανουαρίου.

Ένα 24ωρο πριν τη δημοσιοποίηση των βίντεο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εις βάρος των πέντε αφροαμερικανών αστυνομικών, που είχαν απολυθεί πριν από μία εβδομάδα, για τον θάνατο του Νίκολς και έχουν όλοι προφυλακιστεί.

Δείτε τα video :
Ο Fitch αναβάθμισε σε ΒΒ+ την Ελλάδα

 


Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, στη βαθμίδα «ΒΒ+», με σταθερή προοπτική (από «ΒΒ»), προχώρησε χθες Παρασκευή ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. 

Πρόκειται για βαθμίδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική και είναι μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή του επικαλείται ως βασικούς λόγους για την αναβάθμιση τη βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και τους μειωμένους κινδύνους για τον τραπεζικό τομέα.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, αναμένει καλύτερα αποτελέσματα και προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος την περίοδο 2022-2024, χάρη στην ισχυρότερη ονομαστική ανάπτυξη, την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού και την πιο ευνοϊκή διάρθρωση της εξυπηρέτησης του χρέους.

Προβλέπει επίσης περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,8% του ΑΕΠ το 2024 από 3,8% που ήταν η εκτίμηση για το 2022, εν μέρει λόγω της βελτιστοποίησης των προσωρινών μέτρων στήριξης. Αυτό συνεπάγεται βελτίωση στο πρωτογενές ισοζύγιο κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες σε πλεόνασμα 0,9% το 2024 και ισοσκελισμένη θέση το 2023. Υπάρχει, σημειώνει ο Fitch, κάποια αβεβαιότητα για τις δημοσιονομικές πολιτικές μετά τις εκλογές, αλλά οι κίνδυνοι αμβλύνονται από την ευρεία δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση και τις πρόσφατες επιδόσεις στον τομέα αυτό.

Για το δημόσιο χρέος, το οποίο εκτιμάται ότι σημείωσε μείωση - ρεκόρ 24,5 εκατοστιαίων μονάδων, στο 170% του ΑΕΠ το 2022, ο οίκος αναμένει ότι θα συνεχίσει να μειώνεται με πιο περιορισμένο ρυθμό μεσοπρόθεσμα, κυρίως λόγω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, για να υποχωρήσει στο 160,6% το 2024.

Για τον τραπεζικό τομέα σημειώνει ότι εξακολουθεί να σημειώνεται σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), με το ποσοστό των εγχώριων NPL να διαμορφώνεται στο 9,7% το γ' τρίμηνο του 2022, υποχωρώντας κάτω από το 10% για πρώτη φορά από το 2009, με αιχμή τις τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» και την ανάκαμψη που είχε ευρεία βάση.

Ο Fitch αναμένει περαιτέρω βελτίωση όσον αφορά το ενεργητικό των τραπεζών, η οποία θα στηριχθεί από τις περιορισμένες νέες εισροές (NPL) καθώς οι τράπεζες ολοκληρώνουν τις εκκρεμείς μη οργανικές δράσεις τους.

Ο Fitch προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 0,9% για φέτος και 2,3% για το 2024, αναθεωρώντας προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις του σε σχέση με την περασμένη αξιολόγηση του Οκτωβρίου, καθώς βελτιώθηκε το ισοζύγιο των κινδύνων, ιδιαίτερα λόγω της πρόσφατης μείωσης των τιμών της ενέργειας και των περιορισμένων προοπτικών διανομής ενέργειας με δελτίο στην Ευρώπη.

Σημειώνει ακόμη ότι «οι αρχές συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στη μεταρρυθμιστική ατζέντα τους, η οποία συνδέεται εν μέρει με ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο, σε συνδυασμό με το τελευταίο έτος απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα δώσει ισχυρή επενδυτική ώθηση».

Για τον πληθωρισμό, ο Fitch αναμένει σταθερή επιβράδυνση από το 9,3% πέρυσι στο 5% φέτος και στο 1,5% το 2024, σε εναρμόνιση με τη μείωση των τιμών ενέργειας και άλλων πρώτων υλών καθώς και λόγω αποτελεσμάτων βάσης. Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται επίσης να μειωθεί, αν και με πιο περιορισμένο ρυθμό.

Για τους μισθούς σημειώνει ότι το γ' τρίμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά 7,3% σε ετήσια βάση για το σύνολο της οικονομίας, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 2010, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας από το α' τρίμηνο έως το γ' τρίμηνο του 2022 ήταν οι περισσότερες εδώ και μία δεκαετία.
Ο Τσίπρας απέδειξε ότι παρακολουθεί και σήμερα κόσμο κρυφά από την κυβέρνηση - Έχει τεράστιες ποινικές ευθύνες

 Μέγα σκάνδαλο και ποινικές ευθύνες προκύπτουν με τις παράνομες ενέργειες του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργών του που παρακολουθούν πολιτικούς αντιπάλους και στρατιωτικούς κρυφά απο την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Την διαδρομή της δημοσιοποίησης των ονομάτων που παρακολουθούνταν επιβεβαίωσε εχθές ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως αποκαλύφθηκε, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, δεν είχε συμπεριλάβει ονόματα στην απαντητική επιστολή του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και εδώ προκύπτει θέμα εθνικής ασφάλειας.

Αυτό που προκύπτει είναι ότι ο φαιδρός υποκλοπέας Τσίπρας ήταν αυτός ο οποίος έδωσε στον κ. Ράμμο ονόματα και τηλεφωνικούς αριθμούς, και το θέμα είναι τώρα ποιος του τα έδωσε; Ποιοι τους παρακολουθούσαν; Και σε ποιούς είχε δώσει εντολή ο Αλέξης Τσίπρα να το κάνουν.

Άλλωστε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σε μία προσπάθεια να απαντήσουν για λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τον έντονο διάλογο που είχαν οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων στη Βουλή, επιβεβαίωσαν τον σχετικό ισχυρισμό αφού έδωσαν οι φαιδροί και αδίστακτοι στην δημοσιότητα την λίστα την οποία έστειλε ο κ. Τσίπρας στον κ. Ράμμο.

Στην επιστολή όπως φαίνεται, από 27 Δεκεμβρίου ο Τσίπρας επικαλείται την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος και του πρώην πρωθυπουργού προκειμένου να ζητήσει από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να τον ενημερώσει για την άρση απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων τα οποία όπως φαίνεται παρακολουθούσε ο ίδιος και οι συνεργοί του, παραθέτοντας στην συνέχεια τα εν λόγω ονόματα και τους τηλεφωνικούς τους αριθμούς, και σήμερα αυτός ο φαιδρός πολιτικός κυκλοφορεί ελεύθερος.Και οι πολίτες ρωτάνε τον Αλέξη Τσίπρα για το πώς  ήταν σε γνώση πως παρακολουθούνταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κ. Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του ΓΕΣ, κ. Λαλουσης, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, κ. Διακόπουλος, ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης εξοπλισμών κ.κ. Λάγιος και Αλεξόπουλος.;;

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

«Ύστερα από την αμήχανη στάση στην οποία βρέθηκε ο κ.Τσίπρας στη Βουλή και την επιβεβαίωση ότι η επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ κ.Ράμμου δεν περιείχε ονόματα, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ένιωσαν την ανάγκη να δώσουν στη δημοσιότητα, επιστολή του κ.Τσίπρα προς τον κ.Ράμμο, από τις αρχές Δεκεμβρίου στην οποία ο κ.Τσίπρας κατέγραφε ονόματα. Αποδεικνύουν, λοιπόν, με τον πιο επίσημο τρόπο ότι ο κ.Τσίπρας έδωσε ονόματα στον κ.Ράμμο πριν από οποιαδήποτε έρευνα της ΑΔΑΕ κι όχι ο κ.Ράμμος προς τον κ.Τσίπρα. Ο κύριος Τσίπρας παραπλάνησε το Κοινοβούλιο αναφέροντας ονόματα τα οποία δεν περιέχονταν στην επιστολή του κ.Ράμμου. Αλήθεια, πώς έφτασαν τα ονόματα αυτά στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ; Πώς ήταν σε γνώση του κ.Τσίπρα οι συγκεκριμένοι τηλεφωνικοί αριθμοί των προσώπων αυτών; Μέσω ποιας ακριβώς διαδρομής; Μήπως από τα ρυπαρά δίκτυα; Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση έχει κινηθεί από την αρχή με απολύτως θεσμικό τρόπο όπως φάνηκε και σήμερα στη Βουλή. Κι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, στα χέρια της οποίας βρίσκεται πλέον η υπόθεση».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του, στην σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας, επεσήμανε πως στην επιστολή την οποία έλαβε ο ίδιος από τον κ. Ράμμο δεν αναφέρονταν ονόματα. «Άλλη επιστολή σας έστειλε;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ενώ παράλληλα αποκάλυψε πως στην επιστολή που έλαβε, υπήρχε αυτούσια η επιστολή που έστελε ο κ. Ράμμος στον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του αποδέχθηκε δίχως να διαψεύσει τον σχετικό ισχυρισμό λέγοντας πως ο κ. Ράμμος απάντησε στην επιστολή που του είχε στείλει ο ίδιος.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, απευθύνθηκε στον κ. Τσίπρα και τον ρώτησε πού βρήκε τα ονόματα που ανέφερε και όπως είπε εμπεριέχονταν στην επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου. «Σας ρωτάω κάτι απλό κ. Τσίπρα. Στην απόρρητη επιστολή που αποκαλύψατε, υπήρχαν ονόματα ή όχι;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας πως «και σας ρωτώ γιατί στην επιστολή που μου έστειλε εμένα ο κ. Ράμμος δεν υπήρχαν ονόματα».

Συνεχίζοντας δε ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Σε αυτά τα ρυπαρά δίκτυα αναφέρομαι, τα οποία διέρρεαν εμπιστευτικά στοιχεία, μέσα από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και εν πάση περιπτώσει εγώ έχω μία απορία: να υποθέσουμε ότι αυτές οι παρακολουθήσεις γίνονταν, γιατί έχετε τα στοιχεία εσείς και δεν τα έχω εγώ; Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσετε. Γιατί τα έχετε εσείς και δεν τα έχω εγώ; Γιατί δεν έγινα εγώ αποδέκτης ποτέ καμίας πληροφορίας που αφορά στα πρόσωπα στα οποία αναφερθήκατε;».

Από αυτά προκύπτει μεγάλο θέμα και δημόσιας ασφάλειας και ποινικό για τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργούς του. Το απόστημα αυτό που λέγεται συμμορία ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σπάσει.