Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Με εντολή Μητσοτάκη τα γήπεδα θα μείνουν κλειστά στους οπαδούς

 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αίσθημα ευθύνης έδωσε εντολή να μην ισχύσει η επιστροφή των οπαδών στα γήπεδα, μέχρι να μειωθούν τα κρούσματα ώστε να μη υπάρχει κίνδυνος στην υγεία των φιλάθλων από την διασπορά.

«Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακαλείται η απόφαση για την παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ο Πρωθυπουργός λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί και στην Ελλάδα, έκρινε ότι η διεξαγωγή αγώνων έστω και με λίγους φιλάθλους, τη στιγμή που απαιτείται η αποφυγή κάθε συγχρωτισμού και η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων, θα έστελνε το λάθος μήνυμα στους πολίτες».

Μετά από αυτή την απόφαση δεν θα υπάρχουν οπαδοί ούτε στα ματς της super league 1 αλλά ούτε και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ για τα οποία υπήρχε η απόφαση να ισχύσει το μέτρο.




Η ΕΛ.ΑΣ. ξεμπρόστιασε τα ψέματα Νίκου Φίλη ότι δήθεν η μητέρα δεν είδε τον 14χρονο στην ΓΑΔΑ

 



Το Fake news από Νίκο Φίλη για να δημιουργήσει εντυπώσης, ανάδειξε η ΕΛ.ΑΣ. ξεφτιλίζοντας το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα τώρα είναι εάν ο Νίκος Φίλης, θα ζητήσει συγγνώμη για τις καταγγελίες του αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης του 14χρονου.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης είχε δηλώσει πως «είναι ντροπή» ο 14χρονος να κρατείται επί τρεις ημέρες στην ασφάλεια «χωρίς να έχει το δικαίωμα να δει τους γονείς του».

Η δήλωση όμως της ΕΛ.ΑΣ. ξεμπροστιάζει τον Νίκο Φίλη στο fake news ότι ο 14χρονος μαθητής δεν είχε επικοινωνία με τους γονείς του και άραγε θα ζητήσει κάποια συγγνώμη; Για το ψέμα;;

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής του 14χρονου και της οικογένειας του, η Γ.Α.Δ.Α. δεν αναφέρθηκε νωρίτερα στο θέμα της κράτησής του. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την σημερινή απόφαση της Ανακρίτριας, με την οποία αφέθη ελεύθερος με περιοριστικό όρο, διευκρινίζονται ότι:

Κατά τον σχηματισμό της δικογραφίας σε βάρος του, τηρήθηκαν οι διατάξεις του Ν. 4689/2020. Ενημερώθηκε αμέσως για τα δικαιώματά του, τόσο ο ίδιος όσο και η ασκούσα την επιμέλεια μητέρα του, παρουσία της οποίας πραγματοποιήθηκαν όλες οι νόμιμες ανακριτικές πράξεις και συντάχθηκαν οι απαιτούμενες ανακριτικές εκθέσεις (σύλληψης και εξέτασης κατηγορουμένου). 

Η κράτησή του στις 16/10/2020 έγινε με απόφαση της 1ης Ανακρίτριας του Τμήματος Ανηλίκων, η οποία διέταξε και την επαναπροσαγωγή του ενώπιον της σήμερα 19/10/2020. 

Κατά την κράτησή του στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους κράτησης ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης ανηλίκων, δέχθηκε τρία επισκεπτήρια: 

την 12:00 ώρα της 17/10/2020 από τον συνήγορό του 

την 12:35 ώρα της 17/10/2020 από την μητέρα του 

την 14:00 ώρα της 18/10/2020 από την μητέρα του.

Δεν υπήρξε κανένας περιορισμός για τον αριθμό και τη διάρκεια των επισκεπτηρίων, καθώς και την εν γένει επικοινωνία του.



Τελειώνει ο δικτάτορας; Η αντιπολίτευση ζητάει πρόωρες εκλογές

 




Βασικός λόγος για τη συνεχιζόμενη πτώση της δημοτικότητας του Ερντογάν είναι η βαθιά οικονομική και νομισματική κρίση, τα σκάνδαλα, η διαφθορά και οι αλλεπάλληλες φυλακίσεις αντικαθεστωτικών. 

Σειρά μέτρων και ενεργειών της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει στην υποτίμηση της τουρκικής λίρας με αποτέλεσμα ένα δολάριο να ισοδυναμεί με οκτώ τουρκικές λίρες. Στις αρχές του 2020 ήταν λιγότερο από έξι λίρες.

Μεταξύ άλλων για την υποτίμηση ευθύνονται οι περικοπές επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Στιβ Χάνκε από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, το πραγματικό ποσοστό του πληθωρισμού στην Τουρκία είναι μεγαλύτερο από εκείνο που παρουσιάζει η τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την κυβέρνηση το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 11,75% αλλά όπως ανέφερε στην DW ο οικονομολόγος ενδέχεται να αγγίζει το 37%.

Με λίγα λόγια ο δικτάτορας Ερντογάν φτάνει στο τέλος του επίσημα, θα έχει να αντιμετωπίσει και ποινικές διώξεις για τεράστια σκάνδαλα που βαραίνουν τον ίδιο και μέλη της οικογένειας του, κάτι που τον κάνει πολύ επικίνδυνο.




Χρυσή Αυγή : Η Πρόεδρος αμφισβήτησε την αγόρευση της εισαγγελέως

 




20 λεπτά κράτησε η σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου στην δίκη της Χρυσής Αυγής. Η παρέμβαση της Προέδρου του δικαστηρίου κατά της αγόρευσις της εισαγγελέως ήταν καταλυτική και έτσι το δικαστήριο θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο στις 11:00.

Η Πρόεδρος του δικαστηρίου αμφισβήτησε ευθέως τον ισχυρισμό της εισαγγελέως ότι όλοι όσοι έχουν καταδικαστεί εκτός από το Νίκο Μιχαλολιάκο έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Ο διάλογος της Προέδρου με την εισαγγελέα 

Πρόεδρος: Η κυρία εισαγγελέας παρέλειψε να αναφερθεί στους κατηγορούμενους που έχουν και ποινές κάθειρξης και δεν έχουν λευκά ποινικά μητρώα. Το δικαστήριο κρίνει πως πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση. 


Εισαγγελέας: Δεν είπα για ήσσονος απαξίας πράξεις. 


Πρόεδρος: Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και για καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε.


Εισαγγελέας: Αναφέρθηκα  μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο. 


Πρόεδρος: Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;


Εισαγγελέας: Όλοι τηρούν τους όρους. Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο. 


Πρόεδρος: Και η πρόταση ποια είναι; 


Εισαγγελέας: Να ανασταλεί και γι αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους.


Πρόεδρος: Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;


Εισαγγελέας: Μάλιστα.


Πρόεδρος: Σημειώστε το κύριε γραμματέα. Για το θέμα Λαγού τώρα. Υπάρχει σχετικό βούλευμα ότι παραβίασε τους όρους; 


Δικηγόρος Λαγού: Να βοηθήσω κυρία πρόεδρε. Υπάρχει βούλευμα του 2019 που ορίζει πως δεν υπήρξε παραβίαση. 


Πρόεδρος: Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο ώστε με επιμέλεια της εισαγγελέως να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου Λαγού.




Αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας ζήτησε η Ελλάδα

 



Με αλλεπάλληλες στοχευμένες  διπλωματικές κινήσεις απαντά η Ελλάδα στις προκλήσεις του καθεστώτος.

Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε πριν απο λίγο από τον Επίτροπο Διεύρυνσης την αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ.

Αποφασισμένη να εντείνει τις διπλωματικές της ενέργειες είναι η Ελλάδα για να καταδείξει ότι απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα απαντά με τα όπλα της διπλωματίας. 

Μάλιστα η Αθήνα ζητεί να ανασταλεί συνολικά η Τελωνειακή Ένωση, ΕΕ – Τουρκίας, o Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi  υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.

Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.





«Βουτιά» 68,9% στην επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας μέσα σε 9 μήνες

 




Καθοδική πορεία για τα αεροδρόμια όλης της χώρας δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το εννεάμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αυτό αποτυπώνει τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία της COVID-19 στον αεροπορικό κλάδο. Οπως επισημαίνει η ΥΠΑ, ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε τα 16,6 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας πτώση 68,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όπου είχαν διακινηθεί 53,4 εκατομμύρια επιβάτες.

Οι πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας ανήλθαν στις 195.762, από τις οποίες 96.605 ήταν εσωτερικού και 99.157 εξωτερικού, παρουσιάζοντας πτώση 54,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όπου είχαν πραγματοποιηθεί 433.320 πτήσεις.

Μείωση 63,1% στη συνολική επιβατική κίνηση Σεπτεμβρίου 2020

Αναλύοντας τα αεροπορικά δεδομένα για τον Σεπτέμβριο του 2020 προκύπτει ότι διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας 3.149.471 επιβάτες, καταγράφοντας μείωση 63,1% σε σχέση με το 2019, όπου είχαν διακινηθεί 8.523.771 επιβάτες. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων ανήλθε στις 34.582, σημειώνοντας υποχώρηση 46,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, οπότε και είχαν πραγματοποιηθεί 64.906 πτήσεις.

Οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού ήταν 1.093.048, παρουσιάζοντας μείωση 66% σε σχέση με το 2019, όταν είχαν αφιχθεί 3.217.115 επιβάτες.


Πηγή: iefimerida.gr 



Ρομά και αλλοδαποί πυροβολούσαν ο ένας τον άλλο στο κέντρο της Αθήνας

 




12:45 το μεσημέρι της Δευτέρας η αστυνομία ενημερώθηκε για περιστατικό με πυροβολισμούς στο κέντρο της Αθήνας.

Το επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα σε κακοποιούς Ρομά και αλλοδαπούς που επέβαιναν σε συνολικά 4 αυτοκίνητα στη συμβολή των οδών Αγίου Μελετίου και Κωνσταντινουπόλεως.

Από τους πυροβολισμούς υπήρξε ένας τραυματία στο πόδι, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».

Πριν τους πυροβολισμούς υπήρξε συμπλοκή μεταξύ των Ρομά και των αλλοδαπών και στην συνέχεια βγήκαν τα όπλα.

Αστυνομικοί που συμμετείχαν στις έρευνες εντόπισαν δύο αυτοκίνητα και προσήγαγαν συνολικά πέντε άτομα.





Ερείπια εκκλησίας ανακαλύφθηκαν στο βάθος λίμνης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας

 



Τα ερείπια μιας εκκλησίας ανακαλύφθηκαν στο βάθος μιας λίμνης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος.

Τα ερείπια της εκκλησίας βρέθηκαν περίπου 15 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της λίμνης Γκάγκα στην πόλη Φάτσα της επαρχίας Ορντού, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η εκκλησία - η χρονολογία κτίσης της οποίας ακόμη δεν έχει καθοριστεί - ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια καταδύσεων σε υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες, δήλωσε ο Ουγκούρ Τοπαλάκ.

Το βάθος της λίμνης κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 μέτρων με επιφάνεια περίπου έξι εκταρίων.

Ο Τοπαλάκ τόνισε ότι η λίμνη Γκάγκα, η οποία είναι φυσική προστατευόμενη περιοχή, θα καταχωρηθεί επίσης ως αρχαιολογικός χώρος.


Πηγή : protothema.gr



ΑΙΣΧΟΣ : Έκαναν έξωση σε 90χρονη και τον εγγονό της για 1.200€ χρέος και έμειναν άστεγοι

 




Σύμφωνα με τo ethnos.gr, αντιμετώπισαν ιδιαίτερες οικονομικές δυσκολίες το τελευταίο διάστημα λόγω κορωνοϊού.

Οι γείτονες της ηλικιωμένης και του 25χρονου εγγονού της ειδοποίησαν τις κοινωνικές υπηρεσίες, όταν έμαθαν ότι θα μείνουν στον δρόμο και στη συνέχεια υπήρξε κινητοποίηση από τους Γιατρούς του Κόσμου για να βρεθεί έστω προσωρινή στέγη για τον εγγονό και την 90χρονη.   

Το άσχημο είναι ότι αυτά τα περιστατικά αρχίζουν και παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις.

Οι Γιατροί του Κόσμου, που φιλοξενούν προσωρινά τη 90χρονη Ελένη και τον 25χρονο Κώστα, δέχτηκαν πλήθος τηλεφωνημάτων από πολίτες που ήθελαν να βοηθήσουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.    Ένας ιδιοκτήτης ακινήτου παραχώρησε την μονοκατοικία του στον Άγιο Δημήτριο. 

Όπως είπε στους Γιατρούς του Κόσμου, παραχωρεί δωρεάν το σπίτι χωρίς να επιθυμεί καταβολή ενοικίου.  

Όπως λέει ο 25χρονος Κώστας, ο ίδιος και η γιαγιά του κλήθηκαν να πάρουν ό,τι μπορούν από τα υπάρχοντά τους στα χέρια και να εγκαταλείψουν το διαμέρισμα: «Πήραμε όσα πράγματά μπορούσαμε και βγήκαμε από το σπίτι. Ήταν αδύνατο να πάρουμε όλα μας τα πράγματα, γιατί δεν μπορούσαμε να τα κουβαλήσουμε. Αφήσαμε πολλά πίσω».  «Περάσαμε στο δρόμο τέσσερις ημέρες, μαζί με ένα σκυλάκι που είχαμε στο σπίτι. Τριγυρνούσαμε από εδώ και από εκεί. Τα βράδια απλά περιμέναμε να ξημερώσει. Αυτές τις ημέρες, ενώ μας έβλεπε κόσμος, δεν βρέθηκε κανείς να μας δώσει βοήθεια».   

Η ηλικιωμένη ζούσε στο σπίτι μαζί με τον 25χρονο εγγονό της τον οποίο και μεγάλωσε από τεσσάρων ετών. Ωστόσο, οι οικονομικές δυσκολίες ήταν πολλές καθώς εκείνη έπαιρνε σύνταξη 290 ευρώ και ο 25χρονος εργαζόταν περιστασιακά και εν μέσω πανδημίας τα μεροκάματα άρχισαν να λιγοστεύουν. «Οι άνθρωποι αυτοί χρωστούσαν τέσσερα ενοίκια ύψους 1.200 ευρώ. Το εγγόνι της 90χρονης δεν μπορούσε να βρει δουλειά. Είναι ένα παιδί που νοιάζεται για τη γιαγιά του και κάνει ό,τι μπορεί. Η γιαγιά, μας είπε ότι παλιά έπαιρνε σύνταξη 700 ευρώ. Με τα χρόνια έμεινε με τη σύνταξη πρόνοιας ύψους 290 ευρώ. Αυτό που πνίγει τη γιαγιά και το εγγόνι είναι ότι τους πέταξαν στο δρόμο με πολύ άσχημο τρόπο. 

Στο σπίτι τους εμφανίστηκε δικαστικός επιμελητής. Το κλειδώσανε και τους άφησαν απάνθρωπα έξω, χωρίς να προλάβουν καν να πάρουν ούτε τα πράγματά τους. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου πήραν τηλέφωνο στους Γιατρούς του Κόσμου για να μείνουν στο υπνωτήριό μας», δήλωσε στο ethnos.gr η διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου, Ευγενία Θάνου.  «Όταν τους είπαμε ότι στο υπνωτήριο δεν μπορεί να φιλοξενηθεί ο σκύλος, μας είπαν ότι χωρίς το ζώο δεν πάνε πουθενά. Προτίμησαν να περάσουν δύο ημέρες στο δρόμο με το σκυλάκι, μέχρι να βρούμε ξενώνα για το ζωάκι. Όταν τους είπαμε ότι το σκυλί θα φιλοξενηθεί σε ξενώνα, τότε δέχτηκαν να έρθουν στο υπνωτήριο των Γιατρών του Κόσμου. Πρόκειται για μία γιαγιά και έναν εγγονό που είναι πολύ δεμένοι μεταξύ τους», ανέφερε η κυρία Θάνου.