Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Ο αυτοεξεφτελισμός Τσίπρα συνεχίστηκε στην βουλή δεν θέλει με τίποτα τον Τσιόδρα ανατριχιάζει με την σοβαρότητα

 



Δεν έχει τέλος ο αυτοεξεφτελισμός ενός τελειωμένου πολιτικά Αλέξη Τσίπρα.

Αφού έβγαλε χολή ο ίδιος και τα διατεταγμένα στελέχη του κατά του Σωτήρη Τσιόδρα φωνάζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εργαλειοποιεί τον λοιμωξιολόγο, τώρα εμφανίστηκε στην βουλή εργαλειοποιώντας μία γιατρό την Αθηνά Λινού.

Πόσο λίγος και επικίνδυνος ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνει τον ελληνικό λαό σε κάθε του εμφάνιση όπου φωνάζει ευτυχώς γλιτώσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού που εκμηδένισε και πάλι τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του θιάσου ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε το αίτημα του για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής : «εγώ θα σας πρότεινα την καθηγήτρια Αθηνά Λινού, που ήταν παρούσα σε όλη την κρίση. Θέλετε κάποιον άλλο; Ας βρούμε κάποιον άλλο, υπάρχουν επιστήμονες». Και όλα αυτά επειδή μισεί και αυτός και όλη η αριστερά τον Σωτήρη Τσιόδρα, σιχαίνονται την αριστεία και την σοβαρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ.  Καταλόγισε επίσης στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ότι «κρύφτηκε» πίσω από τον Σωτήρη Τσιόδρα τους προηγούμενους μήνες.

Επέμεινε δε στην ανάγκη σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να συμφωνηθεί ένα σχέδιο κοινής αποδοχής για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Ζητάμε σχέδιο σωτηρίας, όχι συγκυβέρνησης», υπογράμμισε.

Είπε και άλλα ο Αλέξης Τσίπρας, άνευ σημασίας, γιατί απλά δεν μιλάει ποτέ με σοβαρότητα, πετάει κατηγορίες όπως του τις γράφουν, για να τον ακούσει το εσωτερικό του κόμματος μήπως επιβιώσει, αλλά είναι τελειωμένος πολιτικά ότι και να κάνει, τελειωμένος πρέπει να το εμπεδώσει.



Εμβόλιο Pfizer: Πότε αρχίζουν διευρυμένοι εμβολιασμοί - Δωρεάν στην Ελλάδα

 



Το πρώτο τετράμηνο του 2021 ενδεχομένως να πραγματοποιηθούν οι πρώτοι διευρυμένοι εμβολιασμοί κατά της νόσου COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με εκτίμηση της Αντρέα Αμμον, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Η ίδια μάλιστα χαρακτηρίζει αυτό το ενδεχόμενο ως ένα «αισιόδοξο» σενάριο.

Προς το παρόν σύμφωνα με το υπό επεξεργασία πρωτόκολλο εμβολιασμού που επεξεργάζεται το ECDC οι εμβολιασμοί κατά της νόσου COVID-19 θα εστιάσουν το υγειονομικό προσωπικό των χωρών-μελών της ΕΕ και στις ευπαθείς ομάδες του γενικού πληθυσμού, δηλαδή άτομα άνω των 65 ετών και παιδιά.

Έδωσαν τα «χέρια» ΕΕ και Pfizer/BioNTech

Χθες Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την επισφράγιση της συμφωνίας για προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου BNT162b1 των Pfizer/BioNTech.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ θα προμηθευτεί για λογαριασμό των 27 χωρών-μελών της αρχικά 200 εκατομμύρια δόσεις και επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεις σε δεύτερο χρόνο.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας, κυρία Στέλλα Κυριακίδου, η κατανομή των δόσεων στις χώρες θα γίνει με πληθυσμιακά κριτήρια, ενώ η συμφωνηθείσα τιμή που θα καταβάλλει η ΕΕ στις Pfizer/BioNTech είναι 19,50 δολάρια/δόση. Η τιμή αυτή θεωρείται προνομιακή καθώς οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει το ίδιο ποσό ανά δόση αλλά 100 εκατομμύρια δόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ήδη δηλώσει ότι ο αριθμός των δόσεων που παραγγέλνει κάθε πελάτης θα καθορίσει και την τελική τιμή ανά δόση. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις μεταξύ χωρών ή και περιοχών του πλανήτη.

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, που θα λάβει τον αριθμό των δόσεων που της αναλογεί μέσω των συμφωνιών που έχει συνάψει η ΕΕ όχι μόνο με τις Pfizer/BioNTech αλλά και άλλες 5 φαρμακευτικές εταιρείες AstraZeneca, Sanofi/GSK, Johnson & Johnson, Moderna, CureVac), για του πολίτες δεν θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει από το καλοκαίρι ότι όσα εμβόλια εγκριθούν για τη νόσο COVID-19 και λάβουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες στην Ελλάδα που επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Στην τελική ευθεία για την κατάθεση αίτησης αδειοδότησης

Οι Pfizer/BioNTech βρίσκονται λοιπόν στην τελική ευθεία για την υποβολή αιτήματος επείγουσας αδειοδότησης του BNT162b1 αρχικά από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και έπειτα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα την επόμενη εβδομάδα οι δύο εταιρείες θα έχουν στη διάθεσή τους κλινικά δεδομενα για συνολικά 164 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις λοίμωξης COVID-19 και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου επί αυτών. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ποσοστό 90% αποτελεσματικότητας του BNT162b1 επί 94 επιβεβαιωμένων λοιμώξεων. Ωστόσο, ο αριθμός 164 έχει τεθεί από τις Pfizer/BioNTech ως το όριο για την εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος που θα θεωρηθεί αποδεκτό από τις ρυθμιστικές αρχές ώστε να πάρει το εμβόλιο την πολυπόθητη έγκριση.

Ρωσική «αντεπίθεση» με το Sputnik V

Κι ενώ οι άλλες δύο βιοφαρμακευτικές εταιρείες, Moderna και AstraZeneca, που ακολουθούν κατά πόδας τις Pfizer/BioNTech φαίνεται πως έχουν μείνει λίγο πίσω ως προς την παρουσίαση στοιχείων από τα δικά τους εμβόλια, η Ρωσία χθες έκανε την αντεπίθεσή της.

Το Κρατικό Ταμείο Επενδύσεων της Ρωσίας (RDIF) ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο Sputnik V που αναπτύσσει το Ινστιτούτο Gamaleya παρουσιάζει αποτελεσματικότητα της τάξης του 92%, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής Φάσης 3 που είναι σε εξέλιξη.

Η κλινική δοκιμή διεξάγεται σε 29 κλινικά κέντρα στη Ρωσία με τη συμμετοχή 40.000 εθελοντών. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα από τη Φάσης 3 βασίζονται σε στοιχεία από τους πρώτους 16.000 εθελοντές που είτε έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του Sputnik V είτε εικονικό εμβόλιο και αφορούν σε 20 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις λοίμωξης COVID-19.

Η ρωσική ανακοίνωση δύο ημέρες μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του BNT162b1 ενδεχομένως να είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως έκανε εξάλλου το καλοκαίρι ανακοινώνοντας την έγκριση του Sputnik V στη Ρωσία, χωρίς καν να έχει ξεκινήσει η Φάση 3 των κλινικών δοκιμών.

Αλλά όπως σχολιάζει η Ελεονόρ Ρίλεϊ, καθηγήτρια Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, «ανησυχώ ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι βεβιασμένα, μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί ένα αντίβαρο στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Τα αποτελέσματα για το Sputnik V βασίζονται μόνο σε 20 περιπτώσεις COVID-19. Αλλά εδώ δεν πρόκειται για κάποιου είδους διαγωνισμό».

Η Δρ. Ρίλεϊ παραδέχεται όμως ότι από παραγωγικής σκοπιάς το ρωσικό εμβόλιο πλεονεκτεί έναντι του αμερικανογερμανικού αφού «βασίζεται σε έναν κλασικό ιικό παράγοντα (αδενοϊό), όπως και της AstraZeneca, και μπορεί να διατηρηθει σε ψυγείο όπως τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια». Αντιθέτως, το BNT162b1 προς το παρόν τουλάχιστον απαιτεί συνθήκες συντήρησης στους -70 βαθμούς Κελσίου και ειδικό σύστημα μεταφοράς και αποθήκευσης. Ωστόσο, ήδη η Pfizer επεξεργάζεται την εκδοχή μετατροπής του εμβολίου από υγρή μορφή σε σκόνη, ώστε να διευκολυνθεί η μεταφορά, η αποθήκευση και η συντήρηση του.


Μαίρη Μπιμπή

Πηγή : protothema.gr



Superbike : Τραγικό δυστύχημα στο Interlagos

 



Ένα τραγικό δυστύχημα συνέβη στην Βραζιλία, όταν ο 23ος Matheus Barbosa που ήταν τέταρτος στον 5ο αγώνα superbike για το βραζιλιάνικο πρωτάθλημα, έχασε τον έλεγχο από highside και μένοντας πάνω στην μοτοσυκλέτα χτύπησε αμέσως μετά στον προστατευτικό τοίχο χάνοντας την ζωή του.

Η πίστα αυτή, διάσημη από τα αυτοκίνητα, έχει από καιρό συγκεντρώσει πολλά παράπονα από τους Βραζιλιάνος για το γεγονός πως επιτρέπει την διεξαγωγή αγώνων μοτοσυκλέτας, χωρίς να υπάρχουν κατάλληλες υποδομές και κατάλληλα κατασκευασμένες παγίδες για τέτοιους αγώνες.

Η πίστα αυτή μετρά ήδη πέντε θανατηφόρα ατυχήματα με μοτοσυκλέτες και μετά τον θάνατο του Matheus βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο, ευελπιστώντας όλοι αυτή την φορά, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.






Ημίγυμνος άντρας προσπάθησε να βιάσει 55χρονη στο Νέο Ηράκλειο

 



Ημίγυμνος άνδρας έστησε καρτέρι πίσω από σταθμευμένο όχημα και προσπάθησε να βιάσει γυναίκα που κατευθυνόταν σε στάση λεωφορείου.

Ο δράστης, πετάχτηκε μπροστά της  για να τη βιάσει και όταν εκείνη ξεγλίστρησε, την κυνήγησε και επιχείρησε να την ακινητοποιήσει χωρίς ευτυχώς να τα καταφέρει. Η 55χρονη, τον χτύπησε στο κεφάλι με την ομπρέλα που κρατούσε και κατάφερε να ξεφύγει όπως καταθέτει η ίδια.

Το περιστατικό συνέβη 5:40 ξημερώματα Τρίτης 10/11/2020, όταν το 55χρονο θύμα έφυγε από το σπίτι της στο Νέο Ηράκλειο για να πάει στη στάση λεωφορείου, επί της λεωφόρου Αμαρουσίου.

Σύμφωνα με την ίδια, ενώ βάδιζε αμέριμνη στο δρόμο, πετάγεται μπροστά της ένας άνδρας που φορούσε ένα κοντομάνικο φανελάκι και από τη μέση και κάτω ήταν γυμνός. Τυφλωμένος από έξαψη και αποφασισμένος να εκτονώσει τα κτηνώδη ένστικτα του στη γυναίκα, όρμηξε κατά πάνω της και επιχείρησε να τη βιάσει. 

Η 55χρονη όπως κατέθεσε κατάφερε να ξεγλιστρήσει και άρχισε να τρέχει για να σωθεί. Όμως ο ημίγυμνος δράστης έτρεξε ξωπίσω της και στην οδό 25ης Μαρτίου έπεσε πάνω της και προσπάθησε και τη βιάσει. Τότε το θύμα σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθεί σήκωσε την ομπρέλα και τον χτύπησε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να την αφήσει και να βρει την ευκαιρία να ξεφύγει. 

Το θύμα έβαλε τις φωνές και καλούσε σε βοήθεια με αποτέλεσμα ο ημίγυμνος βιαστής να το βάλει στα ποδιά και να εξαφανιστεί τρέχοντας προς την οδό Αγίου Στεφάνου.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε η γυναίκα στους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση, ο μίγυμνος δράστης ήταν ηλικίας 40-50 χρόνων, περίπου 1.65 με φυσιολογική σωματική διάπλαση, μαύρα κοντά μαλλιά, φορούσε κοντομάνικο μπλουζάκι και μιλούσε ελληνικά. 

Οι αστυνομικοί ερευνούν τα όσα κατέθεσε το θύμα.



Δήλωση του Πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi

 



Με πολύ μεγάλη χαρά υποδέχομαι σήμερα τον καλό μου φίλο και φίλο της Ελλάδας, Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi, στην Αθήνα. Θα χαρακτήριζα αυτή τη συνάντησή ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ακολουθεί τις επαφές μας προ τριών εβδομάδων στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου.

Η Τριμερής Συνεργασία είναι ένα θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Ένα θεμέλιο το οποίο υπηρετούν σταθερά η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος.

Η συνάντησή μας σήμερα, στην Αθήνα, γίνεται λίγες μόλις ημέρες μετά την εκλογή νέου Προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε ό,τι αφορά τις διμερείς ελληνοαμερικανικές σχέσεις προσδοκώ ότι, αν κι αυτές είναι ήδη πολύ ισχυρές, στο εξής θα γίνουν ακόμα ισχυρότερες σε όλα τα επίπεδα.

Αλλά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος Biden θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών συλλογικής ασφάλειας στην ευαίσθητη περιοχή μας. Μία περιοχή, εξάλλου, την οποία γνωρίζει καλά καθώς την παρακολουθεί εδώ και δεκαετίες.

Η Ελλάδα έχει, λοιπόν, κάθε λόγο να καλωσορίσει, μαζί με όλους τους εταίρους της στην περιοχή, την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στον κεντρικό ρόλο τους ως ηγετικού παράγοντα του ΝΑΤΟ. Αλλά και να εκτιμήσει -πιστεύω- τη σημασία της αναφοράς του νέου Προέδρου στην επιστροφή της χώρας του στις αρχές της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή.

Πιστεύω επίσης, κύριε Πρόεδρε, ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα υποδεχτούν με θετική διάθεση, την αποφασιστικότερη συμβολή της Αμερικής στα δρώμενα της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην ταραγμένη περιοχή μας, πάντως, οι δύο χώρες μας έχουν ήδη διαμορφώσει με την έμπρακτη συμπεριφορά τους ένα παράδειγμα ειρήνης αλλά και συνεργασίας. Με κορυφαία, εμβληματική στιγμή, την πρόσφατη συμφωνία της 6ης Αυγούστου για τη Μερική Οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ των δύο κρατών μας. Αλλά και την κοινή μας πρόθεση οι διαβουλεύσεις αυτές να συνεχιστούν, ώστε η Συμφωνία αυτή να επεκταθεί.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε κατ’ ιδίαν. Επί 15 χρόνια οι χώρες μας συζητούσαν αλλά δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία. Αυτή επετεύχθη.

Και νομίζω ότι αυτή η συμφωνία είναι το καλύτερο παράδειγμα ότι όταν πορευόμαστε με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, τους κανόνες καλής γειτονίας αλλά και τον αμοιβαίο σεβασμό που πρέπει πάντα να διαπνέει τις σχέσεις δύο γειτονικών χωρών, μπορούμε να πετυχαίνουμε αποτελέσματα τα οποία είναι προς όφελος και των δύο λαών μας. Αυτή η μεγάλη επιτυχία -και για τις δύο χώρες μας- ακολουθεί μία ανάλογη συνθήκη μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Και προηγείται του δρόμου που ήδη έχει ανοίξει για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Όλες αυτές είναι διπλωματικές κινήσεις που δημιουργούν κεκτημένα ειρήνης και συνεργασίας στην ταραγμένη περιοχή μας. Αποδεικνύοντας στην πράξη ότι, σε αντίθεση με τη στάση της γειτονικής Τουρκίας, η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που ενώνει αντί να χωρίζει τους λαούς.

Μιλήσαμε πολύ για την πορεία του καινοτόμου σχήματος ενεργειακής συνεργασίας που υλοποιούμε στην περιφέρειά μας. Αναφέρομαι στο East Med Gas Forum, στην ίδρυση του οποιου η Αίγυπτος έχει παίξει καθοριστικό ρόλο. Μετρά ήδη επτά ιδρυτικά μέλη, είναι πάντα ανοιχτό σε νέους εταίρους.

Κάθε χώρα της Ανατολικής Μεσογείου -επί της αρχής- πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη και να συμμετέχει σε αυτή την καινοτόμα ενεργειακή σύμπραξη. Υπό την αυτονόητη προϋπόθεση να απέχει από προκλήσεις και να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα.

Αναφέρομαι, φυσικά, στην Τουρκία. Η ηγεσία της οποίας, εγκαταλείποντας την επιθετικότητα και επανερχόμενη στους κανόνες της καλής γειτονίας, θα μπορούσε να προσφέρει και εκείνη στον λαό της νέα οφέλη.

Με τον πρόεδρο El-Sisi επιβεβαιώσαμε τη ρητή μας βούληση για μία πολυμερή συνεργασία σε πολλά επίπεδα.

Κάναμε μία επισκόπηση των εμπορικών μας συναλλαγών. Το διμερές εμπόριο αγγίζει ήδη τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι προοπτικές του δεν κάμφθηκαν ούτε από την πανδημία. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι εταίροι με αμοιβαίες εξαγωγικές σχέσεις και κοινούς στρατηγικούς στόχους. Μάλιστα, με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε -και εμείς αλλά και εσείς- είμαι βέβαιος ότι σύντομα και οι δύο χώρες θα είμαστε ακόμα πιο ελκυστικοί επενδυτικοί προορισμοί.

Διαβεβαίωσα, επίσης, τον πρόεδρο Sisi ότι η χώρα μου παραμένει ένθερμος συμπαραστάτης στην εμβάθυνση των σχέσεων της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χώρα του αποτελεί, άλλωστε, έναν προκεχωρημένο σύμμαχο της Ευρώπης, όχι μόνο στον αραβικό κόσμο αλλά και σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο. Και βέβαια είναι εξίσου σημαντικός ο ρόλος της Αιγύπτου στην ανάσχεση μεταναστευτικών ροών από την Αφρική προς την ήπειρό μας.

Ειδικότερα στο ζήτημα της ειρήνευσης στην Λιβύη, η Συμφωνία Ανακωχής της 23ης Οκτωβρίου οφείλει, πιστεύω, πολλά στην Αίγυπτο.

Μένει να εφαρμοστεί, με πρώτη και σημαντικότερη πρόβλεψη την αποχώρηση κάθε ξένης δύναμης, ώστε να υπάρχει πολιτική λύση από τους ίδιους τους Λίβυους. Σε μία τέτοια εξέλιξη η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συνεισφέρει.

Η πίστη της Ελλάδας στον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας σας, κύριε Πρόεδρε, επεκτείνεται και στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των αραβικών κρατών και του Ισραήλ. Στον δρόμο που χάραξε με θάρρος, τέτοιες μέρες ήταν -αν θυμάμαι καλά- το 1977, ο Πρόεδρος Σαντάτ στην Ιερουσαλήμ, και ακολουθήσατε με σοφία όλοι οι διάδοχοί του.

Αυτό το πιστοποιεί και η εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Μπαχρέιν, με άλλα κράτη και στην αφρικανική ήπειρο, το Σουδάν. Όλα αυτά δημιουργούν μία θετική δυναμική στην περιοχή. Και φέρνουν πιο κοντά την ειρήνευση και την οριστική λύση στη Μέση Ανατολή, στο πνεύμα, πάντα, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν παρέλειψα, ακόμη, να εκφράσω στον συνομιλητή μου την εκτίμηση όλων μας για τον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου ως φάρου και θεματοφύλακα του μετριοπαθούς Ισλάμ, του πραγματικού Ισλάμ, του μόνου Ισλάμ τολμώ να πω. Ρόλο καθοριστικό, ειδικά σε καιρούς όπως οι σημερινοί, κατά τους οποίους συγκεκριμένες δυνάμεις επιχειρούν να επενδύσουν με θρησκευτικό μανδύα τις δικές τους γεωπολιτικές σκοπιμότητες.

Είναι ένας ρόλος κρίσιμος για την ειρηνική συνύπαρξη και επικοινωνία λαών, θρησκειών και πολιτισμών, που συμβιώνουν επί αιώνες στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως συμβιώνουν επί αιώνες, επί χιλιετίες, και στην Αίγυπτο, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε.

H Αίγυπτος -θέλω να το τονίσω και να την ευχαριστήσω- δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, στις προσπάθειες Κύπρου και Ελλάδας για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο νησί.

Μία τέτοια εξέλιξη δεν θα σηματοδοτήσει μόνο το κλείσιμο μιας πληγής δεκαετιών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Θα είναι αφετηρία για την ομαλότητα, τη σταθερότητα, την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Κύριε Πρόεδρε, κλείνω με μία ιστορική αναφορά: Σαν σήμερα πριν από ακριβώς 78 χρόνια ολοκληρωνόταν, με την περίφημη νίκη των Συμμάχων η ιστορική μάχη του Ελ Αλαμέιν.

Ήταν η αρχή της επικράτησης κατά του φασισμού στην Αφρική. Ήταν η αφετηρία για την απελευθέρωση της Ευρώπης. Μεταξύ των μαχητών εκείνων υπήρξαν και χιλιάδες Έλληνες, οι οποίοι έκαναν τη φιλόξενη Αίγυπτο ορμητήριο του αγώνα τους. Οι χώρες μας, λοιπόν, ήταν ανέκαθεν μαζί. Τότε στον πόλεμο, σήμερα στην ειρήνη και αύριο στην ανάπτυξη και την ευημερία.

Κύριε Πρόεδρε, για ακόμα μία φορά με ειλικρινή αισθήματα φιλίας και εκτίμησης, σας καλωσορίζω στην Αθήνα.





Συνεχίζεται το delivery και το take away κατά τις ώρες απαγόρευσης

 



Κανονικά θα λειτουργούν οι υπηρεσίες παράδοσης κατ 'οίκον (delivery) και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) κατά τις ώρες 21:00 - 05:00, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 - 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ' οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.

Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ' όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.





Απουσία Τσίπρα από το επίσημο δείπνο για τον Σίσι! Γίνεται ξανά δεκανίκι του Τούρκου δικτάτορα

 



Λαϊκισμός; Κουτοπονηριά; Ζήλια; Δεκανίκι του δικτάτορα Ερντογάν; Ένα ακόμα ατόπημα του Αλέξη Τσίπρα!!

Νόμιζε ότι το δείπνο προς τιμή του Αιγύπτιου προέδρου, είναι δείπνο σαν και αυτά που παραβρίσκεται ο Παύλος Πολάκης.

Με μια γελοία πρόφαση ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέστη τελικά στο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, που δόθηκε απόψε προς τιμήν του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας, προσβάλλοντας έτσι τον Αιγύπτιο πρόεδρο και δίνοντας χαρά για σχόλια στο καθεστώς Ερντογάν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται δεκανίκι του δικτάτορα Ερντογάν, με δηλώσεις του κατά της ελληνικής διπλωματίας. 

Από το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε επικοινωνία με την Προεδρία της Δημοκρατίας κατά την οποία επισημάνθηκαν δήθεν οι προβληματισμοί του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το δείπνο λόγω της πανδημίας και κυρίως για το γεγονός ότι πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν νέα αυστηρά μέτρα από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Φυσικά και η κ. Σακελλαροπούλου απέρριψε την πρόταση του Τσίπρα να ακυρωθεί το δείπνο και ο τελευταίος μετά την άρνηση της Προέδρου την ενημέρωσε ότι δεν θα παραβρεθεί, κελίνοντας το μάτι στον Τούρκο δικτάτορα.

Είναι γνωστό ότι αυτή η διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, δεν αρέσει στον δικτάτορα Ερντογάν, κάθε συνάντηση της Ελληνικής κυβέρνησης με αξιωματούχο της Αιγύπτου γίνεται κόκκινο πανί για το καθεστώς.



Ο επικίνδυνος ακροαριστερός ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κωνσταντίνου καλεί κόσμο σε πορεία για το Πολυτεχνείο

 


Η κυβέρνηση, μέσω του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, λειτουργώντας υπεύθυνα για την ασφάλεια όλων των πολιτών έχει ανακοινώσει πως φέτος δεν θα γίνει η καθιερωμένη πορεία για το Πολυτεχνείο.

Η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει άμεσα, και κατά των λίγων επικίνδυνων και εγκληματικά ανεύθυνων ακροαριστερών ομάδων, που θα τολμήσουν να βάλουν σε κίνδυνο την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών.

Να μετάσχουν μαζικά στην πορεία του Πολυτεχνείου, καλεί τους πολίτες ο επικίνδυνος Πέτρος Κωνσταντίνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που έχει προκαλέσει πολλές φορές και με τις δηλώσεις του, και με τις πράξεις του, και έχει γίνει αντικείμενο αστυνομικής και εισαγγελικής έρευνας.

"Η πορεία του Πολυτεχνείου θα γίνει και θα είναι ηχηρή απάντηση στους απαταιώνες της κυβέρνησης, τους εγκληματίες που άφησαν χωρις προσωπικό τα νοσοκομεία με αλματωδη αύξηση νεκρών απο κορονοιό. Χρυσοχοίδη Go Home" γράφει ο επικίνδυνος ακροαριστερός.





Σκύλιασε το καθεστώς με την επίσκεψη Πομπέο αποκλειστικά και μόνο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο





Την έντονη δυσαρέσκειά της κατά του Στέιττ Ντιπαρτμεντ εξέφρασε η Άγκυρα με αφορμή την  συμπερίληψη  του ζητήματος των «θρησκευτικών ελευθεριών» στην ατζέντα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο την επόμενη εβδομάδα στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι εγγυημένες για όλα τα θρησκεύματα στη χώρα. Μάλιστα η Άγκυρα κάλεσε τις ΗΠΑ να «κοιταχτούν στον καθρέφτη».

Ανακοινώνοντας χθες περιοδεία του Μάικ Πομπέο σε επτά χώρες-συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε, πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα επισκεφτεί την Τουρκία στις 16 και 17 Νοεμβρίου, και θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για να συζητήσει μαζί του «ζητήματα θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Τουρκία και στην περιοχή και να προωθήσει τη σθεναρή στάση (των ΗΠΑ) ως προς τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ανακοίνωσε συναντήσεις του Πομπέο με Τούρκους αξιωματούχους κατά την διήμερη παραμονή του στη χώρα.

«Η θρησκευτική ελευθερία των πολιτών μας από διαφορετικές θρησκείες προστατεύεται. Επομένως, η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα μας είναι εντελώς ακατάλληλη. Θα ήταν πιο ενδεδειγμένο για τις ΗΠΑ να κοιταχθούν στον καθρέφτη και να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία και τα εγκλήματα μίσους στη χώρα τους», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών του καθεστώτος. 




Απαγόρευση κυκλοφορίας από την Παρασκευή σε όλη την Ελλάδα 21:00-5:00

 



Η κατάχρηση με τα SMS για άθληση μετά τις 21:00 ξεχείλισε το ποτήρι,  την περασμένη Κυριακή, όταν εστάλησαν 1.000.000 SMS (!) για ατομική άθληση μετά τις 21:00

Λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε το διπλό θλιβερό ρεκόρ με 297 διασωληνωμένους και 43 νεκρούς και 2.752 νέα κρούσματα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή 13/11 για όλη τη χώρα: Απαγορεύεται μεταξύ 9:00 το βράδυ 5:00 το πρωί η μετακίνηση σε όλη την Ελλάδα.

Εξαιρέσεις γίνονται μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και μετακίνησης του κατοικιδίου κάθε νοικοκυριού και σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.

Ατομική άθληση: Δεν αφορά τις προπονήσεις στα πλαίσια σωματείων. Αφορά μόνο σε προσωπική άσκηση, έως 3 άτομα. Κυνήγι και ψάρεμα δεν επιτρέπονται.

Τηλεργασία: Κάθε οργανισμός δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα λειτουργεί μόνο με το απαραίτητο προσωπικό και θα ενημερώνει για το ποιοι έχουν βγει τηλεργασία. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες καταστάσεις που να αποδεικνύουν ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό είπε ο κ. Χαρδαλιάς, προαναγγέλλοντας αυστηροποίηση των ελέγχων.

Ακόμη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι και οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει να λειτουργούν με το απαραίτητο προσωπικό, αλλά και με τον ελάχιστο αριθμό συμμετεχόντων στα πάνελ.



Εγκληματικά ανεύθυνοι και επικίνδυνοι γιατροί καλούν στην συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο στην Θεσσαλονίκη

 



Επικίνδυνοι γιατροί του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες επικίνδυνες αριστερές ομάδες

Διαβάζουμε αυτή την απίστευτη είδηση στο thestival.gr και δεν μπορούμε αν πιστέψουμε ότι υπάρχουν στον χώρο τόσο επικίνδυνοι γιατροί και αυτή η ενέργεια των λίγων και επικίνδυνων είναι απόδειξη  πως η μόρφωση δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη της κοινωνικοτητας, της λογικής.

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην πορεία για το Πολυτεχνείο εν μέσω πανδημίας. Στη Θεσσαλονίκη του lockdown και των εκατοντάδων κρουσμάτων το συγκεκριμένο σωματείο απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο και την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κάλεσμα αποτελεί τμήμα μιας ανακοίνωσης που περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Το προσωπικό των νοσοκομείων, λόγω της διαχρονικής υποστελέχωσης , είναι υπερεξαντλημένο, αλλά και αποδεκατισμένο, μετρώντας πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων μεταξύ των εργαζόμενων […] Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών έχουν βουλιάξει, ο χρόνος αναμονής των ασθενών έχει ξεπεράσει κάθε όριο και οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια αντοχών τους» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΝΙΘ.

Παρά ταύτα και σα να μην συμβαίνει τίποτα η Ένωση καλεί τα μέλη της να διαδηλώσουν στο δρόμο για το Πολυτεχνείο. «Ναι θα δώσουμε το παρών στην πορεία και καλούμε και τα μέλη μας να το πράξουν. Όπως και τα άλλα σωματεία έτσι κι εμείς είμαστε εργαζόμενοι και έχουμε δικαίωμα να διαδηλώσουμε. Από εκεί και πέρα κάθε σωματείο είναι υπεύθυνο για τα μέτρα προστασίας που θα πάρουν τα μέλη του στην συγκέντρωση» δήλωσε στο thestival η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα.

Αντίθετος με την πρωτοφανή απόφαση ο ιατρικός κόσμος

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη του επίσημου συνδικαλιστικού οργάνου των γιατρών της Θεσσαλονίκης για το θέμα της συμμετοχής γιατρών σε πορεία για το Πολυτεχνείο. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, δήλωσε στο thestival: «Η πόλη μας βρίσκεται μπροστά σε μία επικίνδυνη κατάσταση. Πρέπει όλοι να δώσουμε μάχη για να περιορίσουμε τον κίνδυνο από τη μετάδοση του ιού. Οτιδήποτε άλλο συζητούμε είναι εκ του περισσού. Είναι ώρα να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο. Οι γιατροί των νοσοκομείων το αποδεικνύουν καθημερινά. Πρέπει να το αποδείξουν και οι ιδιώτες γιατροί».

Την είδηση της προτροπής της ΕΝΙΘ σε συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου κλήθηκε να σχολιάσει ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου, Χρήστος Παπαστεργίου. «Η επέτειος της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου πρέπει να τιμηθεί. Αυτό όμως πρέπει να γίνει λαμβανομένων υπ’ όψιν των δεδομένων που έχει προκαλέσει η πανδημία. Αυτή η στάση υπευθυνότητας θα είναι άλλη μία τιμή απέναντι στους αγωνιστές του Νοέμβρη του ‘73. Μου προκαλεί έκπληξη οποιοδήποτε κάλεσμα παρέκκλισης από αυτό, ειδικά αν προέρχεται από υγειονομικούς» δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Το αιχμηρό σχόλιο ενός γιατρού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή

Γιατρός που εργάζεται από την πρώτη μέρα σε κλινική Covid-19 του ΑΧΕΠΑ κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της ΕΝΙΘ.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απλά άσχετοι αλλά είναι επικίνδυνοι. Δεν ξέρω αν έχουν δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη. Εμείς κοντεύουμε να αφήσουμε τα κόκαλά μας στο καθήκον και αυτοί καλούν σε πορείες; Δεν ξέρω ποιος τους ψήφισε για να είναι σε αυτή τη θέση. Εμένα που είμαι νοσοκομειακός γιατρός δεν με εκπροσωπούν σε καμία περίπτωση. Μην ασχολείστε με τον καθένα που έχει μια σφραγίδα και δηλώνει ότι εκπροσωπεί κόσμο. Τι κάνει η δικαιοσύνη; Δεν υπάρχει ένας εισαγγελέας να τους μαζέψει; Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης είμαστε στις επάλξεις και ζητούμε από τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα και να μένει στο σπίτι μέχρι να νικήσουμε αυτό που μας βρήκε. Σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουμε τον κόσμο να συνωστίζεται σε πορείες και συγκεντρώσεις» δήλωσε ο γιατρός ζητώντας να μη δημοσιευτεί το όνομά του καθώς η διοίκηση του νοσοκομείου δεν επιτρέπει στο προσωπικό να μιλά στα ΜΜΕ.