Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Ρωσία προς Τουρκία: «Θα σας διαλύσουν Έλληνες και Αιγύπτιοι» – Τι μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ για την μάχη του «αέρα»

 


Ο ρωσικός Τύπος μεταδίδει πληροφορίες σχετικά με τον συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο και όπως τονίζεται η Ρωσία προειδοποιεί την Τουρκία ότι βρίσκεται σε μειονεκτική θέση στη μάχη του αέρα.

Ρωσικές πηγές, μιλώντας στην Svobodnaya Pressa, προειδοποίησαν τους Τούρκους πως με τα 40 Su 35 και τους S-400 μπορεί να κλείνουν την ψαλίδα με την Ελλάδα στον αέρα, όμως είναι αδύνατον για την Άγκυρα να κερδίσει στον αέρα τις δυνάμεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

«Οι Έλληνες έχουν 156 F-16 Fighting Falcon (Fighting Falcon), καθώς και 22 Mirage 2000. Εάν προσθέσετε άλλα 200 αιγυπτιακά F-16, τότε η ισορροπία ισχύος δεν αφήνει καμία ευκαιρία για το “τούρκικά” Su-35», λένε οι Ρώσοι.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Ο πολεμοχαρής Ακάρ σταμάτησε να γαβγίζει και τώρα θέλει διάλογο

 


Ο Ακάρ που επισκέφτηκε εχθές το Κας με αφορμή εκδήλωση μνήμης για Τούρκο στρατιωτικό, μίλησε για την εξέλιξη με το Oruc Reis, που γύρισε πίσω και από τις 9 εχθές το πρωί της Κυριακής βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Αττάλεια  και τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την Αθήνα.

«Θέλουμε την ειρήνη. Είμαστε υπέρ του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας με την Αθήνα, αν ικανοποιηθούν οι επιθυμίες και απαιτήσεις μας. Θέλουμε την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν» ανέφερε αρχικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας του καθεστώτος. 

Και συνέχισε λέγοντας πως... «περιμένουμε και από την Αθήνα ανάλογη κίνηση με τη δική μας (με το Oruc Reis), ώστε να ξεκινήσουμε τον διάλογο».



Μόρια: Αποκαλυπτικά τα ευρήματα ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατικής για τη φωτιά στο κέντρο υποδοχής προσφύγων

 


Τα στελέχη των δύο Υπηρεσιών έχουν ήδη εντοπίσει κλειστές ομάδες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από μετανάστες στην Μόρια, οι οποίοι μέρες πριν από τα επεισόδια και την πυρπόληση του καταυλισμού, είχαν ανοίξει συζητήσεις ακόμα και με ΜΚΟ και προέτρεπαν σε μαζική κινητοποίηση, με κίνητρο την καραντίνα λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

Μάλιστα, σε αυτές τις συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να συμμετείχαν άτομα από τέσσερις ΜΚΟ, οι οποίες δεν έχουν παρουσία στο νησί. Αντιθέτως, οι τρεις έχουν ως έδρες πόλεις του εξωτερικού, ενώ η μια αναγράφει ως έδρα και γραφεία στο κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα, στο “μικροσκόπιο” των δύο Υπηρεσιών έχουν μπει συζητήσεις που είχαν μετανάστες στη Μόρια, με συμπατριώτες τους σε χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι επίσης τους προτρέπουν να καταστρέψουν το Κέντρο Υποδοχής, ώστε να αναγκάσουν την κυβέρνηση να τους οδηγήσει στα ενδότερα της χώρας και στην συνέχεια να τους αφήσουν, με τρόπο νόμιμο να ταξιδέψουν σε κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Η ενεργοποίηση των δυο Υπηρεσιών έγινε έπειτα από συγκεκριμένα δεδομένα που έφτασαν στα χέρια των Αρχών, όσον αφορά στην πλήρη καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας και την προσπάθεια ορισμένων εκ των μεταναστών να κάψουν το κοντέινερ, στο οποίο ήταν αποθηκευμένα όλα τα χαρτιά των φιλοξενούμενων αλλοδαπών και κυρίως τα αρνητικά πορίσματα για τις αιτήσεις χορήγησης πολιτικού ασύλου, από συγκεκριμένες ομάδες μεταναστών.

Παρά το γεγονός πως πράγματι το κοντέινερ τυλίχτηκε στις φλόγες, οι υπεύθυνοι κατάφεραν να σώσουν σχεδόν το 85% των φακέλων, ώστε στο μέλλον να υπάρχει η καταγραφή των ατόμων που δεν δικαιούνται χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Το χρονικό και ο συναγερμός στην ΕΥΠ

Η αλληλουχία των γεγονότων αλλά και συγκεκριμένες κινήσεις, από ομάδες ατόμων που φέρονται να έδρασαν οργανωμένα το βράδυ της Τετάρτης προς ξημέρωμα Πέμπτης, ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα να εμπλακούν από την πρώτη στιγμή στις έρευνες η ΕΥΠ, αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδείξεις για οργανωμένο σχέδιο καταστροφής του συνόλου της υποδομής στο ΚΥΤ της Μόριας, φάνηκαν από την πρώτη στιγμή και συγκεκριμένα όταν πια είχαν μπει στον καταυλισμό τα πρώτα πληρώματα των πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς οι πυροσβέστες έντρομοι διαβίβαζαν μέσω ασυρμάτου στην Υπηρεσία τους, αυτό που έβλεπαν μπροστά τους: “…κέντρο βλέπω νεαρούς με μπουκάλια στα χέρια να βάζουν φωτιές σε καταλύματα και σκηνές”, ήταν οι πρώτες αναφορές των Πυροσβεστών.

Ωστόσο, η θρυαλλίδα φαίνεται πως είχε σπάσει νωρίτερα, έπειτα από συμπλοκή μεταξύ Αφγανών και μεταναστών από χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και προσφύγων από την Συρία που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν με τις οικογένειες το ΚΥΤ, όπως ήθελε η μεγάλη ομάδα των Αφγανών.

Αμέσως μετά την συμπλοκή και ενώ όλοι γνώριζαν πως σύντομα θα κάνουν την εμφάνιση τους αστυνομικές δυνάμεις, μια μεγάλη ομάδα ατόμων, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, έστησαν οδοφράγματα στο δρόμο πριν την είσοδο του ΚΥΤ, προκειμένου να παρεμποδίσουν την επέμβαση της Αστυνομίας.

Κατά την εμφάνιση των αστυνομικών δυνάμεων, η συγκεκριμένη ομάδα μεταναστών ανέβηκε στο λόφο πάνω από την Μόρια και μέσα σε λίγα λεπτά άρχισαν να ξεπηδούν περιφερειακά του ΚΥΤ εστίες φωτιάς σε ελαιόδεντρα. Αξίζει να αναφερθεί πως και στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχαν αυτοσχέδιες σκηνές, που έχουν στήσει μετανάστες κυρίως Αφγανοί και Πακιστανοί.

Σαν να δόθηκε κάποιο σύνθημα μ’ αυτές τις φωτιές, και αμέσως άρχισαν να ξεπηδούν εστίες πυρκαγιάς και στο εσωτερικό του ΚΥΤ, με αποτέλεσμα η περιοχή να μετατραπεί σε κόλαση, καθώς ολόκληρες οικογένειες με παιδιά στα χέρια έτρεχαν να προφυλαχθούν και να βρουν καταφύγιο από τις αδηφάγες φλόγες.

Σε αυτό το σημείο έγινε προσπάθεια να επέμβουν πληρώματα πυροσβεστικών οχημάτων, προκειμένου να σβήσουν τις φωτιές, με αποτέλεσμα να δεχτούν επίθεση στο εσωτερικό του ΚΥΤ από ομάδες νεαρών μεταναστών. Αυτή την χρονική στιγμή άρχισαν οι πυροσβέστες να διαβιβάζουν στο κέντρο τους για την εικόνα που έβλεπαν μπροστά τους. Δηλαδή νεαρούς με μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό, να παραδίδουν στις φλόγες ολόκληρη την εγκατάσταση της Μόριας.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν 80χλμ μακριά από την Μόρια και συγκεκριμένα στην περιοχή Βατούσα, ξεσπούσε φωτιά σε αυτοσχέδιο καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων, δημιουργώντας έτσι ένα δεύτερο μέτωπο πύρινης αντιπαράθεσης.

Η αλληλουχία των γεγονότων, αλλά και τα ευρήματα στο διαδίκτυο, με τις κλειστές ομάδες στο Facebook, τις συζητήσεις και τις προτροπές με άτομα από… ΜΚΟ που δεν έχουν παρουσία στο νησί, αλλά και τα περίεργα μηνύματα με μετανάστες σε άλλες χώρες της Ευρώπης, προκάλεσαν την ενεργοποίηση της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προκειμένου να διερευνηθεί και να στοιχειοθετηθεί με αποδείξεις η υποκίνηση, καθώς υπάρχει η υποψία ακόμα και για εξωγενείς παράγοντες που αυτή την περίοδο θα έβλεπαν με πολύ καλό μάτι μια γενικευμένη αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας, σε σχέση με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.


Θεοδόσης Πάνου

newsit.gr



Δύο αστυνομικοί στην κομητεία του Λος Άντζελες έπεσαν σε ενέδρα και δέχτηκαν πυρά

 


Δύο αστυνομικοί από το γραφείο του σερίφη στην κομητεία του Λος Άντζελες (LASD) δέχτηκαν πυρά στην πόλη Κόμπτον αργά χθες το βράδυ, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter το LASD.
«Ένας άνδρας αστυνομικός και μία γυναίκα αστυνομικός έπεσαν σε ενέδρα ενώ κάθονταν στο όχημα περιπολίας», σύμφωνα με την ανάρτηση.
«Και οι δύο υπέστησαν πολλαπλά τραύματα από πυρά και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση».
Ένα άτομο εθεάθη να πλησιάζει το αυτοκίνητο των αστυνομικών, να ανοίγει πυρ και να τρέπεται σε φυγή, σύμφωνα με βίντεο που ανάρτησε στο Twitter το LASD.
Ο ύποπτος παραμένει ασύλληπτος.
«Σε αυτήν τη φάση έχουμε μια πολύ-πολύ γενική περιγραφή ενός μελαμψού άνδρα, και αυτή προήλθε από ένα από τα θύματα» δήλωσε ο αστυνόμος Κεντ Γουέγκενερ σε συνέντευξη Τύπου.


(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

in.gr



Ανησυχία για την αύξηση στους διασωληνωμένους

 


Καμπανάκι κρούει η αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. 

Οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 50% τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση του παρατηρητηρίου COVID19, έχουν φτάσει τους 54 έναντι 36 στα τέλη Αυγούστου. Αν οι αριθμοί συνεχίσουν να αυξάνονται, μπορεί τα κρούσματα να παραμείνουν σταθερά, ωστόσο όσο θα οδεύουμε προς το χειμώνα, οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ θα πληθαίνουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, πλέον 1 στους 3 διασωληνωμένους είναι κάτω των 64 ετών, την ίδια ώρα που στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών νοσηλεύεται ένας 28χρονος χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Από τους 54 διασωληνωμένους με κορονοϊό, 1 ασθενής είναι στην κατηγορία των 18 έως 39 ετών, 15 ασθενείς από 40 έως 64 ετών και 38 από 65 ετών και άνω: Γεγονός που σημαίνει ότι το 29,6% είναι κάτω των 64 ετών καταρρίπτοντας τη θέση ότι από τον κορονοϊό νοσούν βαριά μόνο οι ηλικιωμένοι.

Όσον αφορά τον 28χρονο που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος υποστήριξε ότι η εισαγωγή του 28χρονου στη ΜΕΘ αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, καθώς δεν έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα. Σημειώνεται ότι ο νεαρός νοσηλεύται στη ΜΕΘ αλλά όχι διασωληνωμένος.

Μιλώντας στο MEGA, η Πνευμονολόγος – Συντονίστρια και Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής «ΣΩΤΗΡΙΑ», Μίνα Γκάγκα, δήλωσε, ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι τρομακτική καθώς υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης και τετραπλασιασμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ.





Γώγος : Η μάσκα προστατεύει κατά 95% – Με τρία κρούσματα μπορεί να κλείσει ολόκληρο σχολικό συγκρότημα

 


Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας πανεπιστημίου Πατρών, αναφερόμενος στα σχολεία είπε ότι η μάσκα προστατεύει σε μεγάλο βαθμό αν χρησιμοποιείται σωστά από όλους.

«Με τα δεδομένα που υπάρχουν, την προστατευτική δράση της μάσκας που φαίνεται όταν τη φορούν όλοι σε έναν συγκεκριμένο χώρο, υπάρχει πολύ μεγάλη προστασία σε βαθμό που μπορεί να φτάσει και το 95%» είπε συγκεκριμένα ο κ. καθηγητής.

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει και απόσταση αλλά να τηρούνται και όλοι οι κανόνες ασφαλείας, πέραν της μάσκας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση του ιού.

Υπογράμμισε επίσης ότι σύμφωνα με μελέτες τα παιδιά κάτω των 10 ετών μεταδίδουν με πολύ χαμηλό ποσοστό τον ιό και δε νοσούν βαριά, ενώ τα παιδιά άνω των 14 ετών μεταδίδουν όπως οι ενήλικες.

«Η προσπάθεια γίνεται τα παιδιά να είναι σε συγκεκριμένη τάξη, ώστε, ακόμη και αν εμφανιστεί κρούσμα, να μπορούμε γρήγορα να το ιχνηλατήσουμε».

«Μέχρι δύο κρούσματα σε ένα σχολείο, θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του. Αν έχουμε τρία κρούσματα και πάνω μπορεί να χρειαστεί να κλείσει ακόμη και ολόκληρο συγκρότημα» τόνισε ο κ. Γώγος




Ο Τραμπ έκανε προεκλογική συγκέντρωση σε κλειστό χώρο παρά τις προειδοποιήσεις

 


Αψηφώντας τις εντολές των Αρχών, τις προειδοποιήσεις των επαγγελματιών δημόσιας υγείας και τους κινδύνους της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής, ώρα ΗΠΑ μια προεκλογική συγκέντρωση σε κλειστό χώρο.

Η εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου εμφάνισε το ράλι στο Χέντερσον της Νεβάδα ως μια ευκαιρία για τους υποστηρικτές του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα να ασκήσουν το δικαίωμα τους για ειρηνική συνάθροιση σύμφωνα με την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ.

«Αν μπορούν δεκάδες χιλιάδες άτομα να διαμαρτύρονται στους δρόμους, να τζογάρουν σε ένα καζίνο ή να καίνε μικρές επιχειρήσεις σε ταραχές, μπορείτε να συναθροίζεστε ειρηνικά σύμφωνα με την Πρώτη Τροπολογία για να ακούσετε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Τιμ Μάρτοφ, εκπρόσωπος της εκστρατείας Τραμπ σε ανακοίνωσή του.

Η προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου ανέφερε ότι θα διενεργούνται θερμομετρήσεις σε όσους προσέρχονται στη συγκέντρωση, θα δίνονται μάσκες και αντισηπτικά χεριών, αν και οι συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις Τραμπ συνήθως δεν φορούν μάσκες.

Το ράλι στον χώρο μιας βιομηχανικής εγκατάστασης το Χέντερσον της Νεβάδα προγραμματίστηκε ενώ οι ΗΠΑ πλησιάζουν τις 200.000 θανάτους από την πανδημία (τουλάχιστον 193.000 εχθές) και θα γίνει κατά παράβαση των εντολών των τοπικών αρχών που απαγορεύουν τις συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους.

Η Κάθλιν Ρίτσαρντς, εκπρόσωπος της πόλης του Χέντερσον, δήλωσε στο CNN ότι η συγκέντρωση παραβιάζει τις εντολές της Πολιτείας κατά του Covid-19 και πως ο ιδιοκτήτης της βιομηχανικής εγκατάστασης που θα φιλοξενήσει το ράλι ενδέχεται να χάσει την άδεια άσκησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Το τελευταίο προεκλογικό ράλι του Τραμπ σε κλειστό χώρο έγινε στην Τάλσα της Οκλαχόμα. Μετά από αυτό, η πόλη κατέγραψε άνοδο κρουσμάτων του Covid-19.

Ενώ οι ΗΠΑ καταγράφουν μια πτωτική τάση ημερήσιων κρουσμάτων της νόσου, εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας επισημαίνουν πως η συνεχής και ευρεία τήρηση κοινωνικών αποστάσεων είναι ακόμη αναγκαία για την αποτροπή μιας δυναμικής επανεμφάνισης του ιού.

Υποβαθμίζοντας στην αρχή τους κινδύνους του ιού, άλλες φορές υιοθετώντας, άλλες αγνοώντας τις συμβουλές των ειδικών δημόσιας υγείας, ο ένοικος του Λευκού Οίκου, λιγότερο από δύο μήνες πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ευρισκόμενος πίσω από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν στις εθνικές δημοσκοπήσεις και στη Νεβάδα, αυξάνει τη συχνότητα των προεκλογικών του συγκεντρώσεων τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά τις πραγματοποιεί σε υπαίθριους χώρους για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.

Ο Μπάιντεν επικρίνει έντονα τον Τραμπ επειδή αγνοεί τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών με τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις με τον πρώην αντιπρόεδρο να υπόσχεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση της πανδημίας αν διαδεχθεί τον Τραμπ στην προεδρία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ