Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Μητσοτάκης : Καλώ την Τουρκία εδώ και τώρα να δώσει οριστικό τέλος στην παράνομη κράτηση των δυο αξιωματικών μας




Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη σήμερα  Δευτέρα 14 Μαΐου στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης της Αλεξανδρούπολης. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πέρασαν 98 χρόνια από τότε που ο άνεμος ελευθερίας φύσηξε εδώ στην Αλεξανδρούπολη ολοκληρώνοντας την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό. Μια ελευθερία δυστυχώς την οποία δεν απολαμβάνουν εδώ και δυόμιση μήνες οι δυο Έλληνες αξιωματικοί μας οι οποίοι κρατούνται παρανόμως στις φυλακές Ανδριανούπολης. 

Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, να επισκεφθεί σήμερα τους δυο αξιωματικούς και να τους παρέχει όχι απλά την ηθική στήριξη, την οποία τους παρέχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, αλλά να υπενθυμίσει το αυτονόητο:ότι οι δυο αξιωματικοί μας δεν φύλαγαν μόνο Ελληνικά, αλλά και Ευρωπαϊκά σύνορα. 

Καλώ την Τουρκία εδώ και τώρα να δώσει οριστικό τέλος στην παράνομη κράτηση των δυο αξιωματικών μας. Να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τους κανόνες της καλής γειτονίας και να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους».






Το video των δηλώσεων :




Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του ο οδηγός της νταλίκας



Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή ο οδηγός της νταλίκας ο οποίος τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης σκόρπισε τον θάνατο στον Κηφισό.

Ο 64χρονος, οδηγήθηκε σήμερα στην Ευελπίδων από αστυνομικούς, οι οποίοι του φόρεσαν αλεξίσφαιρο γιλέκο, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια.




H Ελλάδα αρνείται επένδυση 100 εκ. ευρώ που θα βοηθήσει τους καρκινοπαθείς



Γαζής: H Αθήνα αρνείται επένδυση 100 εκ. ευρώ και την τεχνογνωσία του CERN

«Αυτή η μεθοδολογία και θεραπεία είναι απολύτως καταξιωμένη, πάνω από 25.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο έχουν θεραπευθεί» υπογράμμισε ο καθηγητής του ΕΜΠ.

Για μια επένδυση συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, με επιστημονικά, τεχνολογικά και θεραπευτικά οφέλη που η κυβέρνηση ανεξήγητα απορρίπτει, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΜΠ, και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, Ευάγγελος Γαζής, αναφερόμενος στην καινοτόμο Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων. 

H επένδυση για την καινοτόμο μονάδα που προσφέρει το CERN, το μεγαλύτερο σε έκταση κέντρο πυρηνικών ερευνών παγκοσμίως, γίνεται πλέον μήλον της Έριδος για άλλα βαλκανικά κράτη. 

«Είναι μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τη χώρα μας η ανεξήγητη πολιτική απόφαση η της ΓΓ. Έρευνας και Τεχνολογίας και του προϊσταμένου της αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη να μη διεκδικήσει εξοπλισμό που προσπαθούσαμε εδώ και πολλά χρόνια να τον αποκτήσουμε» επισήμανε.

Πρόκειται, εξήγησε ο κ. Γαζής, για εξοπλισμό που αφορά τη θεραπεία του καρκίνου, όχι με ακτινοβολία, αλλά με σωματίδια, που είναι μια μοναδική πρωτοποριακή μεθοδολογία που εφαρμόζεται στα πολύ ανεπτυγμένα κράτη και στην Ευρώπη. «Αυτή η μεθοδολογία και θεραπεία είναι απολύτως καταξιωμένη, πάνω από 25.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο έχουν θεραπευθεί» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Όπως εξήγησε ο Ευάγγελος Γαζής, υπάρχει απόφαση προηγούμενης κυβέρνησης να εκκριθεί τέτοιο επιστημονικό κέντρο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και υπάρχει τεχνική μελέτη που έχουν προσυπογράψει το ΕΜΠ, ο Δημόκριτος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. 

«Τεχνολογικά και επιστημονικά έχουμε ευχέρεια να εγκαταστήσουμε και να λειτουργήσουμε το εξ Ευρώπης δώρο που κοστίζει 100 εκατ. ευρώ και θα έχει αποτελέσματα για τον ελληνικό πληθυσμό αλλά και για τα Βαλκανικά και Μεσογειακά κράτη» σημείωσε. 

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο απλώς παρατηρητής στο πρόγραμμα, με συνέπεια να διεκδικούν τη μονάδα άλλα Βαλκανικά κράτη, όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία, ακόμα και το Μαυροβούνιο, ενώ η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του CERN από το 1954, έχει κάνει τεράστια επιστημονική και συμβολική πρόοδο και δικαιούται να πάρει τον εξοπλισμό αυτό που παρόμοιός του δεν υπάρχει στα Βαλκάνια. «Περίεργες νοοτροπίες και αποφάσεις αφήνουν το θέμα στην τύχη του» παρατήρησε ο καθηγητής του ΕΜΠ. 



Πηγή: skai.gr


Μύκονος: Το νησί με τα πιο ακριβά τηγανητά αυγά



Δεν πίστευε στα μάτια της μια παρέα Ελλήνων τουριστών όταν ζήτησαν τον λογαριασμό για  μια μερίδα τηγανητά αυγά που είχαν παραγγείλει σε ταπεινό εστιατόριο της Χώρας …

Ο Νοάμ Τσόμσκι, πιθανότατα ο σπουδαιότερος εν ζωή Αμερικανός διανοούμενος είχε πει κάποια στιγμή ότι ο νεοφιλελευθερισμός υπάρχει για τους φτωχούς, η ελεύθερη αγορά είναι για τους πλούσιους.

Εάν ο 90χρονος καθηγητής είχε την τύχη να βρίσκεται το μεσημέρι του Σαββάτου στο εστιατόριο Φάμπρικα εκεί όπου σταθμεύουν τα λεωφορεία μαζί με αυτή την παρέα των Ελλήνων τουριστών που λαχτάρησαν να φάνε δυο τηγανητά αυγά, το πιο πιθανό είναι να κουνούσε με νόημα το κεφάλι του μόλις έπιανε στα χέρια του την απόδειξη της ταμειακής μηχανής. Αυτόματα τα λόγια του θα επιβεβαιώνονταν από μια ασήμαντη λεπτομέρεια, απο το κόστος δυο τηγανητών αυγών.

Άλλωστε σε ελεύθερη αγορά ζούμε, στο σύστημα της οικονομίας όπου οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών καθορίζονται ελεύθερα από τη συναίνεση μεταξύ των προμηθευτών και των καταναλωτών και κανείς δεν μπορεί να παρέμβει, ούτε η ίδια η κυβέρνηση.

Οι νόμοι και οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης είναι υπεράνω όλων και μάλλον κάπως έτσι σκέφτηκε κι αυτός που καθόρισε τις τιμές στο εν λόγω εστιατόριο του νησιού, άσχετα αν οι τουρίστες κόντεψαν να πάθουν εγκεφαλικό όταν έφτασε η στιγμή να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Διαβάζοντας λοιπόν την απόδειξη της ταμειακής ξανά και ξανά σιγουρεύτηκαν ότι θα έπρεπε να πληρώσουν 9,90 ευρώ τη μερίδα τηγανητά αυγά, ήτοι 19,80 ευρώ για τέσσερα τηγανητά αυγά, τα οποία συνοδεύονταν από δυο φέτες ψωμί του τόστ. Ο συνολικός δε λογαριασμός για τέσσερα τηγανητά αυγά, μια μερίδα πατάτα φέτα, μια πίτα γύρο κοτόπουλο και δυο αναψυκτικά ήταν 40,80 ευρώ. 


Ναι, να παραδεχθούνε την υψηλή διατροφική αξία των αυγών και την δυναμωτική τους δράση, το γεγονός ότι βρίσκονταν στη Μύκονο και όχι στη Λούτσα, ωστόσο, δεν μπορούσαν με τίποτα να χωνέψουν το κόστος των δυο «χρυσών» αυγών.

Προσπάθησαν να παραπονεθούν, όμως δεν έβγαλαν άκρη. Βλέπετε το συγκεκριμένο σημείο είναι σημείο από το οποίο περνάνε καθημερινά ορδές τουριστών, οπότε μάλλον δεν θα είχε κανένα νόημα αν τους έλεγαν πως με αυτές τις τιμές δεν θα επέλεγαν ποτέ ξανά το συγκεκριμένο μαγαζί. Άλλωστε κάποιος άλλος θα το επέλεγε τα αμέσως επόμενο λεπτό.

Από σήμερα λοιπόν η Μύκονος ανακηρύσσεται ως το νησί με τα πιο ακριβά τηγανητά αυγά αφού κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει τα όσα αναγράφονται στην απόδειξη της ταμειακής μηχανής.

Καλή μας όρεξη.


Φρίξος Δρακοντίδης
Πηγή : protothema.gr


100 επιθέσεις ανενόχλητος ο Ρουβίκωνας στα τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με πλήρη προστασία από τον ΣΥΡΙΖΑ



Διαβάζουμε στο protothema.gr για την προκλητική ανοχή της κυβέρνησης Τσίπρα και του υπουργού του Τόσκα στην παραβατική και εγκληματική συμπεριφορά των μελών του Ρουβίκωνα.

Με σχεδόν 100 επιθέσεις στο ενεργητικό του, τα τρία χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απειλές για κορύφωση της δράσης του μετά τις τελευταίες συλλήψεις και την Αστυνομία να προσπαθεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα. 

Αυτή είναι η εικόνα που διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες επιθέσεις του Ρουβίκωνα. Στην Κρατική Ασφάλεια, τα περισσότερα από τα 120 μέλη που αριθμεί ο Ρουβίκωνας είναι γνωστά, αρκετά από αυτά κατά καιρούς συλλαμβάνονται και οδηγούνται στον εισαγγελέα όμως δεν πάνε στη φυλακή γιατί όλες οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι πλημμεληματικου χαρακτήρα. 

Αξίζει δε να επισημανθεί ότι από τις αρχές του χρόνου, βρίσκεται σε εξέλιξη μια δικαστική έρευνα μετά την αποστολή φακέλου της ΕΛ.ΑΣ στις δικαστικές αρχές με όλα τα χτυπήματα του Ρουβίκωνα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί συνολικά η υπόθεση και να ενωθούν όλες οι δικογραφίες. 

Στην Κρατική Ασφάλεια, εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα κορυφωθούν οι «παρεμβάσεις» του Ρουβικωνα με ακόμη πιο εντυπωσιακά χτυπήματα, όμως οι αναλυτές διευκρινίζουν ότι οι ακτιβιστικες ενέργειες θα είναι μεν εντυπωσιακές όμως δεν βλέπουν να αναβαθμίζονται σε κάτι πιο δυναμικό και να περνούν τις νοητές κόκκινες γραμμές.


Συνέλαβαν μάνα και κόρη για το βρέφος που βρέθηκε νεκρό σε κάδο στην Πετρούπολη




Στη σύλληψη δύο γυναικών για την υπόθεση του βρέφους που είχε βρεθεί νεκρό σε κάδο απορριμμάτων στην Πετρούπολη τον περασμένο Φεβρουάριο προχώρησε η Αστυνομία.

Πρόκειται για μια 19χρονη, μητέρα του βρέφους, και την 54χρονη μητέρα της που συνελήφθησαν χθες, Κυριακή, από άνδρες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η νεαρή κοπέλα αντελήφθη ότι ήταν έγκυος στον έβδομο μήνα και αφού, με τη βοήθεια της μητέρας της, γέννησε, στη συνέχεια έπνιξε το παιδί. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, το βρέφος στραγγαλίστηκε με σχοινί και τον ομφάλιο λώρο του, που σημειωτέον δεν είχε αφαιρεθεί πριν από το φόνο.

Ακολούθως, η μητέρα της το έβαλε σε πλαστική σακούλα και το πέταξε σε κάδο απορριμμάτων, όπου εντοπίστηκε από έναν ρακοσυλλέκτη. Το νεογέννητο αγόρι ήταν τυλιγμένο με σεντόνι και το στόμα του ήταν φραγμένο με χαρτοπετσέτες προκειμένου να μην ακουστεί το κλάμα του.

Η 19χρονη κατηγορείται για παιδοκτονία, ενώ η 54χρονη για συνέργεια σε ανθρωποκτονία.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


900.000 συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις έως και 200€ τον ερχόμενο Δεκέμβριο



Σε περαιτέρω φτωχοποίηση οδηγεί ο Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χιλιάδες συνταξιούχους.

Οι μειώσεις που έχει υπογράψει για την περικοπή των συντάξεων, ώστε για να καθίσει στην εξουσία με την μείωση παράλληλα του αφορολόγητου θα καταστρέψουν οικογένειες.

900.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους κύριες και επικουρικές να μειώνεται έως και 200 ευρώ στην πληρωμή του Δεκεμβρίου 2018. 

Οι μειώσεις θα είναι έως 18% και θα αφορούν ακόμη και τις συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ.

Τα νέα ποσά πληρωμών συντάξεων με τον νέο τρόπο επανυπολογισμού των συντάξεων και της κατάργησης των προσωπικών διαφορών, είναι έτοιμα, επτά μήνες πριν την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Εκτός από τους παλιούς συνταξιούχους χαμένοι θα είναι και οι νέοι που θα βγουν σε σύνταξη με 30% μείωση.










Με «χαλασμένο» το ακτινολογικό μηχάνημα 245 μέρες το χρόνο «πάρτι» στη Μύκονο έκαναν τα ιδιωτικά διαγνωστικά



Νέο «πάρτι» στο χώρο της Υγείας, αποκάλυψε ο έλεγχος των επιθεωρητών υγείας: δύο στις τρεις ημέρες, σε διάστημα δύο ετών το ακτινολογικό εργαστήριο στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου δεν λειτουργούσε με τα περιστατικά να ….προωθούνται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα του νησιού! Στο ίδιο Κέντρο εξαφανίστηκε το ακτινολογικό μηχάνημα καθώς «δεν ανευρέθηκε κατά τον επιτόπιο έλεγχο του κλιμακίου ελέγχου στο ΚΥ Μυκόνου, ενώ επιπρόσθετα δεν βρέθηκε καταγεγραμμένο στις καταστάσεις πάγιου εξοπλισμού…… δεν βρέθηκαν παραστατικά αποξήλωσης και πιθανής αχρήστευσής του και δεν δόθηκαν σχετικές πληροφορίες από τους παραβρισκόμενους υπαλλήλους του ΚΥ».

Ο έκτακτος έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας, διενεργήθηκε μετά από καταγγελία «για εσκεμμένη, μη λειτουργία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, των ακτινολογικών διαγνωστικών μηχανημάτων στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου, προς όφελος των δύο ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων του νησιού και των υπαλλήλων του Κέντρου Υγείας».

Μάλιστα στο πόρισμα των Επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ, υπάρχει αναφορά εργαζόμενου του Κέντρου Υγείας, σύμφωνα με την οποία το ακτινολογικό μηχάνημα υπέστη βλάβη τρεις φορές μέσα σε πέντε μήνες, ενδεχομένως λόγω απειρίας του υπαλλήλου, με αποτέλεσμα το ΚΥ να μείνει ακάλυπτο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι είχε διαδοθεί σε όλη τη Μύκονο, πως είχε γίνει πρόταση στον υπάλληλο από τον ιδιώτη Ορθοπεδικό κ……., να προκαλέσει βλάβη στο ακτινολογικό μηχάνημα έναντι αμοιβής.

Σύμφωνα με το πόρισμα, το 2015 το ακτινολογικό μηχάνημα δεν λειτουργούσε 245 ημέρες και το 2016 198 ημέρες!!!!! Το συγκεκριμένο μηχάνημα είχε αγοραστεί το 2009 και το ίδιος έτος καταγράφεται πτώση 41,46% των ακτινολογικών εξετάσεων σε σχέση με τα προηγούμενη έτη. Μάλιστα η μεγαλύτερη μείωση των διενεργηθέντων ακτινολογικών εξετάσεων καταγράφεται το 2015 όπου δεν λειτούργησε για 245 ημέρες από τις 365 του έτους.

 Σε επιτόπιο έλεγχο σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο της περιοχής εντοπίστηκε ασθενής  με παραπεμπτικό που έφερε το λογότυπο του Κέντρου Υγείας Μυκόνου.

Οι «ράμπο» της Υγείας

Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.), με επικεφαλής του Σταύρο Ευαγγελάτο αποτελεί υπηρεσία ελέγχου, με αποστολή την ανάπτυξη και λειτουργία κεντρικού και περιφερειακού μηχανισμού για τη διενέργεια συστηματικών επιθεωρήσεων, ελέγχων και ερευνών, σε:

Όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς που υπάγονται στην αρμοδιότητα ή εποπτεία του Υπουργού Υγείας
 Όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς που υπάγονται στην αρμοδιότητα ή εποπτεία του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως προς το αντικείμενο της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας.

Ο κ. Ευαγγελάτος βρίσκεται στο «τιμόνι» του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. τα τελευταία τρία χρόνια και έχει χειριστεί και διερευνήσει σημαντικές υποθέσεις καταγγελιών και διαφθοράς στον χώρο της Υγείας.  Τα αποτελέσματα του Σώματος είναι εντυπωσιακά: εκατοντάδες οι έλεγχοι, βροχή τα πορίσματα, και η μάχη απέναντι στα κακώς κείμενα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της Υγείας συνεχίζεται.


Πηγή : healthview.gr


Μητέρα αστυνομικός εξουδετερώνει επίδοξο ληστή



Ο κακοποιός πλησιάζει με πιστόλι έξω από την είσοδο του σχολείου Ferreira Master φωνάζοντας ληστεία, το περασμένο Σάββατο, ενώ γονείς και μαθητές περίμεναν να ανοίξει η πύλη για να ξεκινήσει μιά εκδήλωση που γινόταν στο σχολείο. 

Στο σχολείο ήταν και η 42χρονη Σίλβα Σάστρε αστυνομικός και μητέρα που συνόδευε το παιδί της, μόλις βλέπει τον ληστή αντιδρά επαγγελματικά και αστραπιαία πλησιάζοντας τον και τον πυροβολεί τρεις φορές στο στήθος και τα πόδια

Ο ένοπλος κακοποιός πέφτει προς τα πίσω στο έδαφος και το πιστόλι του εκπυρσοκροτεί δύο φορές χωρίς να τραυματίσει κανένα.






Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στο "ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"



«Ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού»

Ως απάντηση στα κυβερνητικά σενάρια για κατάτμηση της Β' Αθήνας, ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει την πρόταση – πακέτο που κατέθεσε το 2016 για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και για σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ειδικά της Β΄ Αθήνας, και ζητεί από τον πρωθυπουργό να την ψηφίσουν από κοινού.

«Ας έρθει τώρα στη Βουλή να ψηφίσουμε και τα δύο μαζί. Χρειάζονται 200 ψήφοι και ο νόμος μπορεί να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Εφόσον ο κ. Τσίπρας θέλει να ανοίξει το θέμα δεν έχει παρά να στηρίξει την πρόταση μας η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Θεωρώ το ζήτημα αυτό μείζον. Αν τολμά να έρθει στη Βουλή να το κάνουμε παρέα», προκαλεί τον Πρωθυπουργό.

Η πρόταση της ΝΔ για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, αφορά μόνο όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι θα προσέρχονται σε πρεσβείες και προξενεία και θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας χωρίς σταυρό. Οι ψήφοι θα προσμετρώνται στην Επικράτεια και είναι υπόθεση των κομμάτων αν θέλουν να εντάξουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας πρόσωπα από την ομογένεια. Οι εκλογικοί κατάλογοι θα καταρτιστούν όπως για τους ετεροδημότες και σε τρεις μήνες, υπολογίζουν στη ΝΔ, μπορεί να είναι έτοιμοι. Παράλληλα θα σπάσει η Β΄ Αθήνας σε μικρότερες περιφέρειες, περιορίζοντας το μαύρο πολιτικό χρήμα και διευκολύνοντας την επαφή των υποψηφίων με το εκλογικό σώμα.

«Επιδίωξα συναινέσεις, ο κ. Τσίπρας τις τορπίλισε»

 «Από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκα επιδίωξα ευρύτερες συναινέσεις. Ο κ. Τσίπρας τορπίλισε κάθε τέτοια δυνατότητα, υιοθετώντας ο ίδιος και το επιτελείο του έναν λόγο τόσο τοξικό που δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε όποιον διαφωνεί μαζί του, να κάνει έναν εθνικά ωφέλιμο διάλογο. Θυμάμαι, και λόγω οικογένειας, την σκληρή αντιπαράθεση της δεκαετίας του '80. Ποτέ δεν έχω δει τέτοιο επίπεδο γλώσσας και συμπεριφοράς από κυβερνητικό κόμμα! Η πολιτική της συνειδητής συκοφάντησης όχι μόνο των πολιτικών αντιπάλων, αλλά και των συγγενών τους, παραπέμπει σε άλλες είδους καθεστώτα και από μόνη της ακυρώνει κάθε προσπάθεια συνεννόησης. Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού φροντίζει να κρατάει ζωντανή τη χειρότερη μορφή του “αυριανισμού”» σημειώνει.

Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προϊόν της έντασης και της οργής μιας δεδομένης συγκυρίας και ότι σήμερα η κοινωνία βλέπει αλλιώς τα πράγματα, ότι πολύς κόσμος είναι απογοητευμένος και ψάχνει από κάπου να πιαστεί. «Η ΝΔ έχει πρόταση για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας, η οποία θα παράγει πλούτο και θα τον μοιράζει δίκαια. Δεν θα διανέμουμε μονίμως τη μιζέρια μας με πελατειακά και κομματικά κριτήρια, όπως κάνει  η κυβέρνηση», σημειώνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύει, δεν έχει αλλάξει, δεν έχει «εξημερωθεί» ούτε έχει εξευρωπαϊστεί. «Συνεχίζει τον πόλεμο μιας προηγούμενης εποχής με άλλο τρόπο. Γιατί πόλεμος είναι αυτό που κάνει, ένας συνειδητός διχασμός της κοινωνίας και ευτελισμός του δημόσιου διαλόγου, ο οποίος απαξιώνει την πολιτική διαδικασία. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να μπούμε σε αυτή τη λογική, γι' αυτό επιμένω, αν και είμαι σκληρός στην κριτική μου και απαντώ όταν προκαλούμαι, ότι ο λόγος μας θα περιστρέφεται γύρω από όσα θέλουμε να κάνουμε ως επόμενη κυβέρνηση και από τις απαντήσεις μας στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών».

«Δεν θα πέσω στην παγίδα της παροχολογίας»

Δεν έχει ασφαλώς αμφιβολίες για το τι θα πράξει ο αντίπαλος του. «Ο κ. Τσίπρας έταξε τα πάντα όταν ήξερε ότι θα γίνει κυβέρνηση. Για σκεφτείτε τι θα τάξει τώρα που ξέρει ότι θα χάσει. Τι θα τον εμποδίσει την προεκλογική περίοδο να κάνει κρεσέντο ακατάσχετης παροχολογίας; Όμως κανένας δεν θα τον ξαναπιστέψει ό,τι κι αν πει ό,τι κι αν υποσχεθεί», προσθέτει.

Σε αυτό αντιπαραθέτει τις επεξεργασμένες προτάσεις της Ν.Δ., οι οποίες αποτελούν «ένα μείγμα ρεαλισμού και ελπίδας, κοστολογημένο και μελετημένο». «Ποτέ δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να πέσει στην παγίδα της παροχολογίας», τονίζει.

Δεν τον ανησυχεί η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να προσεγγίσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε πόλο της σοσιαλδημοκρατίας, παρατηρεί, γιατί έχει διαφορετική γονιδιακή προδιάθεση. «Πρόκειται για ένα κυνικό σύστημα διαχείρισης της εξουσίας, το οποίο θα έχει τεράστια προβλήματα τη στιγμή που θα βρεθεί εκτός εξουσίας. Αυτό που τους ενώνει δεν είναι η ιδεολογία ή η προτίμηση για πιο κεντροαριστερές πολιτικές, αλλά ένας μηχανισμός που νέμεται την εξουσία και θρέφεται από αυτήν», λέει. Παρ’ όλα αυτά εκτιμά ότι αν ο κ. Τσίπρας είχε απαλλαγεί τον Σεπτέμβριο του 2015 από τον Πάνο Καμμένο θα είχε θέσει τις βάσεις για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. «Τώρα τα ανοίγματα στην Κεντροαριστερά τα ακούω βερεσέ. Είναι τοξικό προϊόν πια. Κανένας σοβαρός δεν θα πάει μαζί του».

«Δεν χαρίζω καμία ψήφο»

Οι φουρτούνες της Κεντροαριστεράς, ωστόσο, είναι πιθανόν να του στερήσουν έναν αξιόπιστο συνομιλητή την επόμενη ημέρα, όταν θα υπάρχει η ανάγκη της συνταγματικής αναθεώρησης, της αλλαγής του εκλογικού νόμου, της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ενδεχομένως και κάποιας επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να σχολιάζει τις εξελίξεις σε άλλα κόμματα, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι κατά την άποψη του «ο μεσαίος χώρος είναι προνομιακός για τη Νέα Δημοκρατία. Κατά συνέπεια οι ψήφοι του μεσαίου χώρου είναι απολύτως διεκδικήσιμοι από μένα. Ένα κόμμα ψηφίζει ο καθένας στις εκλογές. Και εγώ δεν χαρίζω καμία ψήφο». «Με ενδιαφέρει», προσθέτει, «την επόμενη ημέρα να υπάρχουν αξιόπιστοι συνομιλητές, γιατί σε μια σειρά από ζητήματα, πολιτικά και πολιτειακά, θα χρειαστεί να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις. Παρακολουθώ τις εξελίξεις στη Κεντροαριστερά, αλλά στις εκλογές ο καθένας διεκδικεί το καλύτερο αποτέλεσμα για το κόμμα του».

Οι δημοσκοπήσεις είναι ευνοϊκές για τη Ν.Δ., η οποία προηγείται παντού, αλλά ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα σημειώνει μεγάλα ποσοστά, ενώ ψηφοφόροι που την εγκατέλειψαν επαναναπατρίζονται. Η προσοχή της Πειραιώς στρέφεται πλέον προς τους αναποφάσιστους καθώς θεωρούν ότι η κατανομή αποχής θα διαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα. «Δεν βλέπω λόγο ύπαρξης κόμματος στα δεξιά μας. Σε κάτι γραφικές ιστορίες που ακούω δεν δίνω καμία σημασία. Δεν υπάρχει ζωτικός χώρος ούτε στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ούτε στο μεταρρυθμιστικό κέντρο για νέο κόμμα. Αν το Ποτάμι είχε λόγο ύπαρξης όταν ιδρύθηκε, αυτός δεν υπάρχει πια», εκτιμά.

Η σκανδαλολογία πόσο θα επηρεάσει τις εξελίξεις; «Εμείς έχουμε πει “όλα στο φως”. Το ζήτημα της διαφάνειας είναι συνολικότερο και δεν θέλω να μένω στην εύκολη απόδοση ευθυνών σε πρόσωπα, αλλά να βλέπω τις διαρθρωτικές αδυναμίες του συστήματος. Μιλάμε π.χ. για τις δαπάνες  στην Yγεία. Κανένας δεν μου έχει απαντήσει ακόμα γιατί αυξήθηκε ο αριθμός των συνταγών κατά 1,5 εκατομμύριο και τι κάνει η κυβέρνηση για αυτή την αθρόα υπερσυνταγογράφηση.  Αυτό που έγινε με τα αντικαρκινικά φάρμακα είναι τόσο χυδαίο και τόσο βαθιά διεφθαρμένο. Αποδεικνύει ότι θα έπρεπε να μας απασχολεί η συστηματοποίηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα. Μίλησα για αυτά στη Βουλή αλλά δεν πήρα καμία απάντηση γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον να αντιμετωπίσουμε τη συστημική διαφθορά. Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι πως θα στοχοποιήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους και μάλιστα όταν η ίδια έχει τη φωλιά της λερωμένη. Τι έγινε η περιβόητη υπόθεση για τα δάνεια της τράπεζας Αττικής; Που είναι το πόρισμα;».

«Το ζήτημα είναι η επόμενη μέρα»

Ο κ. Μητσοτάκης όμως θέλει να ξεφύγει από αυτή τη συζήτηση. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η επόμενη μέρα. Στο μυαλό του έχει διαμορφώσει το δίλημμα των εκλογών: Ποιός μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια νέα περίοδο ευημερίας και ασφάλειας; Ποιός θα διαφυλάξει τη συνοχή της σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικά και οικονομικά ταραχώδες; Αυτά θα κρίνουν οι πολίτες στις εκλογές, όχι τη διχαστική λογική του κ. Τσίπρα, πιστεύει.

Στους εταίρους έχει διαμηνύσει ότι δεν τον δεσμεύει το αναπτυξιακό σχέδιο που διαπραγματεύονται με τη σημερινή κυβέρνηση. «Είναι θλιβερό και υποτιμητικό για τη Βουλή, για τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες, το γεγονός ότι κάποιοι συντάσσουν ένα σχέδιο, το οποίο δεν μας έχουν δείξει και το έχουν στείλει για να το ξαναγράψουν οι Βρυξέλλες!», λέει οργισμένος. «Μην κοροϊδευόμαστε. Αυτό γίνεται. Θα το ξαναγράψουν οι ευρωπαίοι το αναπτυξιακό σχέδιο και γι' αυτό δεν το έχει δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, για να μην δούμε τις διαφορές μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου κειμένου. Αυτό είναι ντροπή!».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι ισοπεδωτικός. Υπάρχουν, λέει, πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν κατά καιρούς συμπεριληφθεί στα προγράμματα προσαρμογής και ήταν στη σωστή κατεύθυνση. «Αυτό που με εξοργίζει είναι ότι δεν είμαστε συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια. Δεν θέτουμε εμείς τις πολιτικές προτεραιότητες. Και γι’ αυτό λέω ξεκάθαρα ότι αυτό το σχέδιο δεν με δεσμεύει. Με δεσμεύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τουλάχιστον μέχρι να μπορέσω να τους επαναδιαπραγματευτώ. Δεν με δεσμεύει σε καμία περίπτωση ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα αποτελέσει και το ουσιαστικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Αλλιώς γιατί να κάνουμε εκλογές; Για να είμαι δεσμευμένος σε μια πολιτική που θα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας με τους ευρωπαίους και που δεν θα ενσωματώνει τις δικές μου προτεραιότητες;», διερωτάται.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης του είναι απόλυτα προσδιορισμένες. «Αν δεν δείξουμε άμεσα αποτελέσματα στην οικονομία, οι υπόλοιπες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν. Πιστεύω ότι πολλές από τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα δεν εμπίπτουν στους μνημονιακούς περιορισμούς, όπως μια τολμηρή μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια, στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, η παροχή γενναίων φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις, η σωστή πολιτική διαχείρισης γης, οι στοχευμένοι έλεγχοι για την φοροδιαφυγή. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το δικό μας σχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που κάνει είναι να κλείνει το μάτι σε κάποιους ότι όταν βγούμε από τα μνημόνια θα αρχίσουμε πάλι να ξοδεύουμε ασύστολα. Εμείς θα δώσουμε έμφαση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη. Πηγαίνουμε σε επιχειρήσεις και βλέπουμε τα επενδυτικά τους σχέδια. Ποιός θα ξεκλειδώσει το αναπτυξιακό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας; Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί, αν μπορούσε θα το είχε ήδη κάνει», εξηγεί.

«Καταλαβαίνω», συνεχίζει, «γιατί οι προτάσεις μας προκαλούν την κυβέρνηση. Γιατί να μην μιλήσουμε για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα; Αφού εμείς το κάναμε. Ποιοί έχουν το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας; Αυτοί που ψήφισαν την μείωση των συντάξεων και την μείωση του αφορολόγητου;».

«Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση;»

Εκτιμά ότι η θέση μας στην ανατολική Μεσόγειο γεννά πολλές ευκαιρίες.«Ακούσατε τίποτα από την κυβέρνηση για τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε.; Δεν τους ενδιαφέρει γιατί ξέρουν ότι δεν θα το διαχειριστούν αυτοί, όμως ο τριπλασιασμός των κονδυλίων για τα ζητήματα της μετανάστευσης– είμαστε χώρα πρώτης γραμμής- δημιουργεί ευκαιρίες. Ο πρόεδρος Μακρόν ξεκινά μια νέα  πρωτοβουλία για αμυντική συνεργασία. Πού είναι η Ελλάδα σε αυτήν, όταν ξοδεύει πάνω από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα; Συμμετέχουμε στη συζήτηση για την ενέργεια και τον ρόλο της χώρας μας ως διαμετακομιστικού κέντρου; Ή ως περιφερειακής δύναμης καινοτομίας, έρευνας, παροχής ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας; Δεν είναι δυνατόν η Ρουμανία να μας έχει ξεπεράσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και να έχει γίνει περιφερειακό κέντρο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Ποιός μπορεί νακαθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων ως ισότιμος εταίρος και όχι ως επαίτης, και να συνδιαμορφώσει την ευρωπαϊκή ατζέντα; Η δική μου θέση είναι πολύ κοντά στον όραμα Γιούνκερ και Μακρόν για μια Ευρώπη που θα κάνει περισσότερα και καλύτερα και δεν θα περιορίζεται στο κομμάτι της οικονομικής ενοποίησης. Μίλησα στον ΣΕΤΕ για την εξ αποστάσεως εργασία και δέχθηκα κριτική, αλλά δεν με ενδιαφέρει, γιατί το μέλλον είναι εδώ και οι  άνθρωποι που δουλεύουν από το σπίτι τους πρέπει να έχουν κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Αυτοί που δεν το βλέπουν είτε είναι στραβοί είτε επιδιώκουν να μας αφήσουν πίσω σε έναν κόσμο που αλλάζει. Η επιλογή μας είναι ή να αναμετρηθούμε τολμηρά με αυτόν τον κόσμο που αλλάζει ή να είμαστε ουραγοί», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

«Το στοίχημα της ανανέωσης»

«Τις εσωκομματικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα πολλοί δεν τις ήθελαν, όμως ήταν καταστατική δέσμευση», ομολογεί. Η Ν.Δ. έχει 500.000 μέλη και 155.000 μέλη που πληρώνουν την ετήσια συνδρομή τους και έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στις εσωκομματικές διαδικασίες. «Ποιό άλλο κόμμα, όχι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό, έχει τόσα μέλη που πληρώνουν συνδρομή;  Το γεγονός ότι εκσυγχρονίζουμε ένα παραδοσιακό κόμμα, με τα βαρίδια του, κρατώντας το  ενωμένο και διευρύνοντας την εκλογική του απήχηση, πρέπει πιστεύω, να μας πιστωθεί», λέει.

Στο εσωτερικό της Ν.Δ. η μουρμούρα είναι ενδημικό φαινόμενο, το οποίο δεν έχει αποφύγει κανένας αρχηγός ούτε ο κ. Μητσοτάκης. «Η καλοπροαίρετη κριτική είναι ευπρόσδεκτη και καλό είναι να γίνεται στα όργανα. Τα δεδομένα όμως δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Η Ν.Δ. έχει σταθερό μεγάλο πλεονέκτημα, ενώ είχε χάσει τις εκλογές με επτά μονάδες διαφορά, άρα πέτυχε μια μεγάλη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Είμαι ο πρώτος αρχηγός που δεν χρειάστηκε να διαγράψει τον βασικό του αντίπαλο και αυτό οφείλεται και σε μένα και στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Υπήρχε διάθεση σύνθεσης χωρίς να νερώσω το κρασί μου σε σχέση με την εντολή που πήρα. Αν κάποιοι θεωρούν ότι κάνουν πολιτική παρέμβαση πίνοντας καφέδες στην πλατεία Κολωνακίου και σχολιάζοντας τις εξελίξεις, εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να παίξω αυτό το παιχνίδι. Η πολιτική δεν είναι κόσμος αγγελικά πλασμένος και πάντα υπάρχουν εσωτερικές διενέξεις και διαφωνίες. Αλλά εδώ υπάρχει μια εθνική στρατηγική και η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως ενωμένη και στοιχισμένη πίσω από την ηγετική ομάδα».

Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το στοίχημα της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού του κόμματος του αποτελεί άμεση προτεραιότητα. «Θα έχουμε σημαντική ανανέωση στα πρόσωπα. Το Μητρώο Στελεχών πολεμήθηκε στην αρχή, γιατί τάραζε πολύ τα νερά. Σήμερα έχουμε αξιολογήσει πάνω από 2.000 στελέχη -πολλοί μας είπαν ότι αν δεν αισθάνονταν ότι αλλάζει η Ν.Δ., δεν θα έμεναν- και φτιάξαμε μια βάση για στελέχη τεχνοκρατικά και πολιτικά που θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια», επισημαίνει. Οι βουλευτές του, όμως, ειδικά της παλαιότερης γενιάς ζητούν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα τους κόψει από τα ψηφοδέλτια χάριν της πολυδιαφημισμένης ανανέωσης. Το ...φάντασμα του Ρουβά κατατρύχει τους υποψήφιους της Β΄ Αθήνας. Ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει να το διασκεδάζει.«Θέλω πολύ να με υποστηρίξει ο Σάκης Ρουβάς την προεκλογική περίοδο αλλά δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο μας», διευκρινίζει προς τους πάσης φύσεως ανησυχούντες.


Θρίλερ στο Λαϊκό: Περίεργη εξαφάνιση γιατρού και του δημοσιογράφου συζύγου της - Συνδέεται με τη μαφία των αντικαρκινικών φαρμάκων;



Μια περίεργη εξαφάνιση νεαρής γιατρού του Λαϊκού Νοσοκομείου και του συζύγου της, δημοσιογράφου, την Τετάρτη 9 Μαΐου -ενώ, δηλαδή, είχαν γίνει συλλήψεις μελών του εγκληματικού κυκλώματος με τα αντικαρκινικά φάρμακα- δίνει διαστάσεις θρίλερ στην υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Το νήμα της μυστηριώδους εξαφάνισης που έφερε στο φως η εφημερίδα "Νέα Σελίδα" ξεκινά μία ημέρα πριν από την αναφορά που έκανε η ογκολόγος γιατρός Ελ.Γκ. του ίδιου νοσοκομείου, με την οποία αποκαλύπτει ότι εντόπισε 44 ακόμη πλαστές συνταγές ασθενών. Η συγκεκριμένη γιατρός, η οποία είναι και καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απευθυνόμενη στον διοικητή του νοσοκομείου δηλώνει σοκαρισμένη από την αποκάλυψή της και τον καλεί να διαβιβάσει τα στοιχεία το ταχύτερο δυνατόν στον αρμόδιο εισαγγελέα. Προσθέτει δε ότι επιφυλάσσεται να ολοκληρώσει το συντομότερο την έρευνα για την πρωτοφανή αυτή υπόθεση, που, όπως δηλώνει, την έχει συγκλονίσει.

Η υπόθεση όμως αρχίζει και εξελίσσεται σε Γκραν Γκινιόλ, όταν ο διοικητής του νοσοκομείου ενημερώνει τις αρμόδιες Αρχές ότι μια γιατρός, η οποία συνεπικουρούσε τη συγκεκριμένη ογκολόγο, εξαφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη. Η κοπέλα εμφανίστηκε κανονικά στην υπηρεσία της στο Λαϊκό Νοσοκομείο την Παρασκευή 4 Μαΐου, τη Δευτέρα 7 Μαΐου και, τελευταία φορά, την Τρίτη 8 Μαΐου. Οπως αναφέρει στο έγγραφό του ο διοικητής του νοσοκομείου, η εξαφανισθείσα εργαζόταν καθημερινά στο παράρτημα του Λαϊκού Νοσοκομείου και παρακολουθούσε ασθενείς τόσο της γιατρού που έκανε την αναφορά για τις πλαστές συνταγές όσο και άλλων δύο γιατρών, ο ένας εκ των οποίων είναι επίσης ογκολόγος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής ενημερώνει πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τη μητέρα της, εκείνη τον ενημέρωσε ότι έχει ήδη δηλώσει την εξαφάνιση της κόρης της και του συζύγου της στο Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου. Μάλιστα, του παρέδωσε και την τσάντα της κόρης της, μέσα στην οποία υπάρχουν -εκτός από τα προσωπικά της αντικείμενα- σφραγίδες της ίδιας, των γιατρών Μ.Κ. και Α.Τ., καθώς και τα βιβλιάρια δύο ασθενών.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Νέα Σελίδα"

Το διαβάσαμε στο enikos.gr


Ποιες τροφές πρέπει να πλένετε ΠΑΝΤΑ και ποιες να μην πλένετε ΠΟΤΕ


Από την παιδική ηλικία, μαθαίνουμε να πλένουμε ό,τι πρόκειται να φάμε. Ωστόσο, πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μερικές φορές αυτή η συνήθεια κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Το να πλένετε ορισμένες τροφές οδηγεί στην εξάπλωση βακτηρίων και σε πολλές άλλες αρνητικές συνέπειες.

Η ομάδα του Bright Side συγκέντρωσε πέντε παραδείγματα τροφών που πρέπει πάντα να πλένετε και άλλα τόσα που απαγορεύεται να πλένετε.

Ποιες τροφές να μην πλένετε ΠΟΤΕ

Αυγά: Μια ειδική ουσία τοποθετείται συχνά στα αυγά για να τα προστατεύει από τη μόλυνση από τα βακτηρίδια. Το νερό καταστρέφει αυτή την προστασία, επομένως δεν πρέπει να πλένετε αυγά.

Κοτόπουλο: Τα βακτήρια στο φρέσκο κοτόπουλο είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία μας. Το πιο γνωστό από όλα είναι η σαλμονέλα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν από το μαγείρεμα βοηθά στην επίλυση αυτού του προβλήματος, αλλά δεν είναι αλήθεια. Όταν πλένετε το κοτόπουλο, το νερό που χρησιμοποιείτε βοηθά τα βακτηρίδια να εξαπλωθούν στα χέρια σας και στον νεροχύτη της κουζίνας. Εάν αρχίσετε να το μαγειρεύετε αμέσως, όλα τα βακτηρίδια θα πεθάνουν. Σύμφωνα με τους καλύτερους σεφ, είναι καλύτερο να βράζετε το κοτόπουλο δύο φορές: μετά το βράσιμο του νερού για πρώτη φορά, θα πρέπει να αλλάξετε το νερό και να συνεχίσετε να βράζετε.

Κρέας: Όπως και το κοτόπουλο, δεν πρέπει να πλένετε το νωπό κρέας (βοδινό, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί), επειδή το πλύσιμο βοηθά τα βακτηρίδια να εξαπλωθούν στον νεροχύτη της κουζίνας και στα χέρια σας. Μπορείτε να απαλλαγείτε από τα βακτήρια μαγειρεύοντας σε επαρκώς υψηλή θερμοκρασία. Συμβουλή: Πριν από το μαγείρεμα, χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτες για να αφαιρέσετε τους χυμούς του κρέατος από την επιφάνεια του. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε σαπούνι και ζεστό νερό για να πλύνετε τα χέρια σας.

Ζυμαρικά: Και όμως, κάποιοι πλένουν τα ζυμαρικά! Οι σεφ πιστεύουν ότι το πλύσιμο ζυμαρικών είναι... έγκλημα, επειδή το νερό αφαιρεί το άμυλο που βοηθά στην απορρόφηση της σάλτσας πιο αποτελεσματικά. Μπορείτε να πλύνετε τα ζυμαρικά μόνο μετά το μαγείρεμα σε περίπτωση που θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτα.

Μανιτάρια: Μην κρατάτε τα μανιτάρια κάτω από το νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα και μην τα μουλιάζετε. Ο λόγος; Απορροφούν πολύ καλά το νερό. Είναι καλύτερο να τα ξεπλύνετε πολύ γρήγορα και να τα στεγνώσετε με χαρτοπετσέτα. Θα πρέπει να το κάνετε μόνο πριν το μαγείρεμα. Διαφορετικά, θα χαλάσουν και θα χάσουν την ελαστικότητά τους.

Ποιες τροφές πρέπει να πλένετε ΠΑΝΤΑ

Φρούτα και λαχανικά με βρώσιμη φλούδα: Αν δείτε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά με βρώσιμη φλούδα είναι καθαρά και λαμπερά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τα πλένετε στο σπίτι. Επιβάλλεται να τα πλένετε πάντα! Μην χρησιμοποιείτε, όμως, σαπούνι. Αρκεί άφθονο νερό για να καθαρίσουν. Στη συνέχεια απλά στεγνώστε τα με χαρτοπετσέτα.

Κονσέρβες: Τα βακτήρια δεν μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό, χάρη στο καπάκι. Αλλά θα το κάνουν σίγουρα, αν δεν πλύνετε το εξωτερικό της κονσέρβας, προτού την ανοίξετε.

Φρούτα και λαχανικά με μη βρώσιμη φλούδα: Ανεξάρτητα από το πόσο καλά ξεφλουδίζετε αυτά τα τρόφιμα, τα βακτήρια από την φλούδα θα φτάσουν ούτως ή άλλως στην βρώσιμη σάρκα τους. Γι' αυτό πρέπει πάντα να πλένετε τις μπανάνες, τα πεπόνια, τα καρπούζια και άλλα παρόμοια φρούτα και λαχανικά πριν τα φάτε.

Ξηροί καρποί: Πρέπει πάντα να τους πλένετε, ακόμη και αν είναι ξεφλουδισμένοι. Ποτέ δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πού αποθηκεύτηκαν και πώς μεταφέρθηκαν. Εκτός αυτού, το πλύσιμο βοηθά να απαλλαγείτε από το φυτικό οξύ που περιέχουν οι φρέσκοι ξηροί καρποί. Χρησιμοποιείται για την προστασία των ξηρών καρπών από τα παράσιτα, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει το ανθρώπινο σώμα.

Αποξηραμένα φρούτα: Αυτό το είδος φαγητού θεωρείται ως ένα από τα πιο βρώμικα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα φρούτα που πωλούνται “με το κιλό”. Ακόμα κι αν αγοράσατε αποξηραμένα φρούτα μέσα σε ένα ωραίο πακέτο, πρέπει πρώτα να τα ξεπλύνετε ή ακόμα και να τα μουλιάσετε για λίγες ώρες.

Γιάννης Θρμόπουλος


Η αποστροφή Τσίπρα αποκάλυψε το δίπολο με το οποίο θα πάει σε εκλογές




Τη νέα… διαιρετική τομή με την οποία θα πάει στις επόμενες εκλογές «αποκάλυψε» ο Αλέξης Τσίπρας με μία χαρακτηριστική αποστροφή του στην χθεσινή ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.Ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση, αφού μίλησε για «τομές που έρχονται»  στην «μετά το μνημόνιο εποχή»  υπογράμμισε ότι οι διαχωριστικές γραμμές «μετατοπίζονται πια ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση».Πρόκειται ουσιαστικά για ένα από τα βασικά δίπολα που θα επιχειρήσει να στήσει η κυβέρνηση στις επόμενες κάλπες όποτε και αν έρθουν αυτές. 

Ο πρωθυπουργός φρόντισε να μεταφέρει το διακύβευμα και σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών αναφέροντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινητοποιήσει από τώρα όλες του τις δυνάμεις για τη δημιουργία πλατιών, προοδευτικών συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο. Με μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό. Με μέτωπο στον ακροδεξιό λαϊκισμό».

Η τοποθέτηση έρχεται σε ένα σημείο όπου η μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ έχει πάρει μορφή χαρακωμάτων και το Μαξίμου επιδιώκει να πιέσει το ΚΙΝΑΛ για συνεργασία, κάτι που απορρίπτεται μετ' επιτάσεως από την Χαρ. Τρικούπη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως σε πρόφατο non paper το Κίνημα κατηγόρησε ευθέως το Μαξίμου για σχέδιο διάσπασης του κόμματος και προσπάθεια να καπηλευτεί τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο στον οποίο δεν ανήκει. Το γεγονός πάντως πως το δίπολο «πρόοδος – συντήρηση» αποτέλεσε διαχρονικά μία μεγάλη διαιρετική τομή στην πορεία του Ανδρέα Παπανδρέου, δείχνει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να καρπωθεί κομμάτι της κληρονομιάς του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. 


ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ειδικό Δικαστήριο για τον Χουλιαράκη θέλουν οι συνταξιούχοι ένστολοι!


Τον κατηγορούν για παράβαση καθήκοντος από πρόθεση, καθώς δεν σταμάτησε την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τις συντάξεις - Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου την έχει κρίνει αντισυνταγματική.

Την άρση ασυλίας και την παραπομπή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γεωργίου Χουλιαράκη στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος από πρόθεση, ζητούν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών οι συνταξιούχοι ένστολοι, καθώς αρνείται να σταματήσει την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τις συντάξεις, η οποία έχει κριθεί αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Μάλιστα, ζητείται να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα είναι διαρκές και θα είναι διαρκές έως τη στιγμή που θα σταματήσει η παρακράτηση της εισφοράς αυτής από τις συντάξεις των στρατιωτικών. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χουλιαράκης δεν έχει βουλευτική ιδιότητα.

Πάντως, έχει ξεχειλίσει η αγανάκτηση, η καταπάτηση της αξιοπρέπειας, ο οικονομικός και κοινωνικός ευτελισμός τόσο των εργαζομένων όσο και των συνταξιούχων από τη μακροχρόνια οικονομική αφαίμαξη λόγω της ψήφισης των αλλεπάλληλων μνημονίων, αλλά και του πολιτικού εμπαιγμού.

Οι πολίτες άρχισαν πλέον να στρέφονται κατά των κυβερνώντων ομαδικά για την άρνησή τους να εφαρμόσουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν αντισυνταγματικές και παράνομες περικοπές μισθών, συντάξεων, εισφορών κ.λπ. που έγιναν από τη μνημονιακή πολιτική.

Οι δικαστές ήδη «προειδοποίησαν» τα μέλη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι εάν δεν εφαρμόσουν την απόφαση του Μισθοδικείου με την οποία δικαιώθηκαν για τις περικοπές των συντάξεών τους, όχι μόνο θα στραφούν σε βάρος τους για παράβαση καθήκοντος, αλλά θα αξιώσουν και αποζημιώσεις. Ακολούθησαν 4.673 γιατροί του ΕΣΥ, οι οποίοι διεκδικούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας αναδρομικά την επιστροφή των μειώσεων των αποδοχών τους για την 6ετία 2012-2018, όπως έχει γίνει με τη δικαίωση ομάδας γιατρών.

Τώρα ήρθε η σειρά των ένστολων να αξιώσουν την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης με την οποία δικαιώθηκαν για την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία δεν εφαρμόζεται. Οι ένστολοι στρέφονται ποινικά κατά του κ. Χουλιαράκη, ο οποίος δεν δίνει εντολή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να εφαρμοστεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (244/2017) με την οποία κρίθηκε ότι οι κρατήσεις για την Εισφορά Αλληλεγγύης από τις συντάξεις είναι αντισυνταγματική και πρέπει να σταματήσει.

Δεν φτάνει μόνο αυτό, οι συνταξιούχοι ένστολοι, με πρώτο λαμπαδηδρόμο τον απόστρατο πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Σταμάτη, ζητούν από την Εισαγγελία να διαβιβαστεί αμελλητί η μηνυτήρια αναφορά στη Βουλή, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και το άρθρο 86 του Συντάγματος, έτσι ώστε μετά την αναγκαία ψηφοφορία να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο (υπουργοδικείο) για παράβαση καθήκοντος από πρόθεση.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου τον Φεβρουάριο του 2017 έκρινε με απόφαση-πιλότο (πρότυπη δίκη) ότι η εισφορά αλληλεγγύης του νόμου 3865/2010 είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, όπως αυτή των άρθρων 4, 22 και 25. Ωστόσο, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισήμαναν ότι στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, η εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας αρχίζει από την ημέρα δημοσίευσής της (10.2.2017) για όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσφύγει στο Ε.Σ. Αντίθετα, ισχύει αναδρομικά μόνο για όσους έχουν προσφύγει στο Ε.Σ. και οι οποίοι έχουν δικαίωμα επιστροφής «των αχρεωστήτως παρακρατηθέντων ποσών» της εισφοράς αλληλεγγύης.

Με άλλα λόγια η παρακράτηση της επίμαχης εισφοράς από τις συντάξεις έπρεπε να είχε σταματήσει μετά τη 10η Φεβρουαρίου 2017 σε όλους τους συνταξιούχους, ενώ σε όσους είχαν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει να επιστραφούν τα ποσά που παρακρατήθηκαν.

Ετσι, οι συνταξιούχοι ένστολοι, με εξώδική δήλωση προς τον προϊστάμενο της γενικής διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαμαρτυρήθηκαν για τη μη διακοπή της παρακράτησης και την επιστροφή των μη νομίμως παρακρατηθέντων ποσών μετά τις 10.2.2017.

Η απάντηση ήταν ότι έχει ενημερωθεί ο κ. Χουλιαράκης και αναμένονται σχετικές οδηγίες, οι οποίες, όμως, μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί.

Στη συνέχεια στάλθηκε εξώδικη διαμαρτυρία στον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ενώ το παράνομο της μη συμμόρφωσής του προς την απόφαση του Ε.Σ. έχει επισημανθεί και με έγγραφο που απέστειλε ο Συνήγορος του Πολίτη στον κ. Χουλιαράκη.

Κατόπιν αυτών, στη μηνυτήρια αναφορά αναφέρεται ότι ο κ. Χουλιαράκης, αρνείται να εκτελέσει τα καθήκοντά του ως αναπληρωτής υπουργός, καθώς δεν συμμορφώνεται προς το άρθρο 95 του Συντάγματος, το οποίο ρητά υπογραμμίζει ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να συμμορφώνεται προ τις δικαστικές αποφάσεις και η υποχρέωση αυτή γεννά ευθύνη σε όποιον αρμόδιο δεν συμμορφώνεται.

Με την άρνησή του αυτή ο κ. Χουλιαράκης επιδιώκει να βλάψει τα οικονομικά συμφέροντα των συνταξιούχων, με τη συνεχιζόμενη παράνομη παρακράτηση της εισφοράς να έχει επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην αξιοπρεπή διαβίωσή τους.


Παναγιώτης Τσίμπούκης
Πηγή : protothema.gr


Ν.Δ. προς Τόσκα : Όσο διατηρείται ο ομφάλιος λώρος μεταξύ της κυβέρνησης και των εστιών ανομίας, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει.



Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα στην «Καθημερινή της Κυριακής», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όταν επί σχεδόν τρία χρόνια ζητούσαμε μετ’ επιτάσεως από τον κ. Τόσκα να λάβει μέτρα για το χάος των Εξαρχείων, όπου οι περιθωριακές ομάδες έχουν επιβάλει απόλυτη ανομία, μας απαντούσε με απαξίωση και λοιδορίες.

Όταν μιλούσαμε για την ανάγκη να καταργηθεί ο εκτρωματικός νόμος Παρασκευόπουλου, βασικός μοχλός της ανακύκλωσης του εγκλήματος, η κυβέρνησή του μας κατηγορούσε για υπερβολές, υποστηρίζοντας ότι το έγκλημα μειώνεται.

Όταν ενώναμε τη φωνή μας μαζί με την κραυγή αγωνίας χιλιάδων φοιτητών και καθηγητών ότι τα πανεπιστήμια έχουν καταστεί χώροι δράσης τραμπούκων και παρανόμων, λόγω του νόμου Γαβρόγλου για το άσυλο της ασυδοσίας, βαπτιζόμασταν αντιδραστικοί. 

Τώρα ο κ. αναπληρωτής υπουργός αρχίζει να ψελλίζει ότι κάτι ‘‘σάπιο υπάρχει στο  βασίλειο του ΣΥΡΙΖΑ’’, και ότι προτίθεται να λάβει μέτρα. Ωστόσο, όπως έχει αποδειχτεί, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η απόσταση από τα λόγια έως τις πράξεις είναι τεράστια. 

Όσο διατηρείται ο ομφάλιος λώρος μεταξύ της κυβέρνησης και των εστιών ανομίας, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει. Όσο οι ‘‘συλλογικότητες’’ απολαμβάνουν την κυβερνητική ‘‘στοργή’’, θα συνεχίσουν να βιαιοπραγούν και να τρομοκρατούν, βέβαιοι για την ατιμωρησία τους. 

Ο κ. Τόσκας πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι αποτελεσματική προστασία των πολιτών απέναντι στη βία και την ανομία είναι αδύνατον να υπάρξει αν η κυβέρνηση δεν απαλλαγεί από τις ιδεοληπτικές της αγκυλώσεις».


«Βαβέλ» με τα Σκόπια - Διαψεύδει η Κομισιόν πιέσεις για συμφωνία με ψήφιση από 180 βουλευτές



Σε ένα απίστευτο αλαλούμ εξελίσσεται η υπόθεση των διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων καθώς η Κομισιόν διέψευσε κατηγορηματικά ότι πιέζει την Αθήνα ώστε να ψηφιστεί η όποια συμφωνία από 180 βουλευτές.

Συγκεκριμένα, το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Αυγής», που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή αυτή τη συμφωνία και θα πρέπει να έχει την έγκριση 180 βουλευτών.

Η Κομισιόν πιέζει την κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία και αυτή να ψηφιστεί από 180 κι όχι με την ελάχιστη πλειοψηφία, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι πληροφορίες λένε ότι τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, εμφανίζονται να έχουν τονίσει στην Αθήνα την ανάγκη να υπερψηφιστεί η συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων από 180 βουλευτές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουάσινγκτον θέλουν να λυθεί το ζήτημα και να ενταχθούν τα Σκόπια σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Για έναν λόγο: για την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και το «κλείδωμα» τυχόν «κερκόπορτας» προς το εσωτερικό της Ε.Ε.

Λίγες ώρες αργότερα, και μετά τον σάλο που προκλήθηκε η Κομισιόν διέψευσε. Συγκεκριμένα, τονίζεται:

«Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είπε urbi et orbi στη Βουλή ότι υποστηρίζει τη λύση αλλά ότι οι Βρυξέλλες δεν θα αναμειχθούν, είναι θέμα των μερών να κινηθούν όπως νομίζουν». αναφέρουν πηγές της Κομισιόν. 

Η ίδια πηγή των Βρυξελλών που διέψευσε την πληροφορία, υπενθυμίζει το λόγο του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου ο Πρόεδρος της Κομισιόν είχε πει: 

«Δεν είναι δική μου δουλειά για να σας δώσω προτάσεις, κατευθυντήριες γραμμές, ή ακόμα και καθοδήγηση για ένα θέμα που είναι για να ρυθμίσετε μεταξύ σας. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να τονίσω την ανάγκη επίλυσης αυτού του προβλήματος». 

Τι λέει η ΝΔ

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν και τις κινήσεις των δυνάμεων της αντιπολίτευσης σε Αθήνα και Σκόπια. Μάλιστα, σύμφωνα με την Αυγή, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ Χρ. Μιτσκότσκι (σ.σ. ηγείται του κόμματος VMRO, το οποίο συνεχίζει να… ελέγχεται από τον εθνικιστή πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι) έχει ήδη γίνει αποδέκτης του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση του Σκοπιανού. Τα ίδια μηνύματα έχουν φτάσει, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα και στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, παλιότερα, είχε αφήσει να εννοηθεί πως ενδέχεται να θέσει ακόμη και θέμα δεδηλωμένης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες της εφημερίδας, το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αναξιόπιστη αλλά και ότι αν επέλθει τελικά συμφωνία, αυτή θα περάσει σε κάθε περίπτωση από τη Βουλή.

Στόχος της κυβέρνησης για την ώρα είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Και μετά να αποφασιστεί πότε και πως θα «πάει» η συμφωνία στη Βουλή.

Η Αθήνα, λέει η Αυγή που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, απέρριψε μια νέα πρόταση από πλευράς ΠΓΔΜ. Μια πρόταση που προέβλεπε τη διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας στο σύνταγμα μαζί με τη νέα ονομασία. Για παράδειγμα, μία φράση του τύπου: «Η συμφωνημένη ονομασία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι Άνω Μακεδονία» εμφανίζεται από την άλλη πλευρά ως πρόταση που θα μπορούσε να ικανοποιεί και τις ελληνικές ευαισθησίες αλλά και να διασφαλίζει την πολιτική αντοχή της κυβέρνησης Ζάεφ για επικύρωση της συμφωνίας, αναφέρει το δημοσίευμα. Αλλά η πρόταση παραβιάζει την εθνική «κόκκινη γραμμή» για ονομασία «erga omnes» και άρα βρίσκεται εκτός συζήτησης.


ΤΑ ΝΕΑ


Ευχαριστήριο μήνυμα Μητσοτάκη προς τα μέλη της Ν.Δ.


Περίπου 155.000 ενεργά μέλη της ΝΔ πήραν μέρος στις εσωκομματικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή για την ανάδειξη των νέων τοπικών εκπροσώπων του κόμματος σε όλη την επικράτεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα προς τα μέλη της Ν.Δ., μετά το πέρας της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας και την μεγάλη προσέλευση.

«155.000 πολίτες, 2.500 εθελοντές και περισσότεροι από 8.000 υποψήφιοι για τις θέσεις των εκπροσώπων μας, έκαναν σήμερα πράξη την δέσμευσή μου για μια ανοιχτή, σύγχρονη, μεγάλη Νέα Δημοκρατία. Τους ευχαριστώ από καρδιάς» 



Χωρίς μετρό σήμερα Δευτέρα η Αθήνα!



Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) εξήγγειλε για σήμερα Δευτέρα 14 Μαΐου 24ωρη προειδοποιητική απεργία.

Ως αίτια για την απεργία το Σωματείο αναφέρει τις ελλείψεις σε προσωπικό, ανταλλακτικά και αναλώσιμα υλικά.




Εξαφάνιση 14χρονης στην Καρδίτσα


Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές, μετά την εξαφάνιση της 14χρονης Χριστίνας από το σπίτι της στην Αχλαδιά Καρδίτσας, την Παρασκευή (11/5).

Η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού»:

«ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ Κ., 14 ΕΤΩΝ

Στις 11/5/2018, στις 17:00 ώρα, εξαφανίστηκε από το σπίτι της στην Αχλαδιά Καρδίτσας, η Χριστίνα Κ., 14 ετών.

Η Χριστίνα Κ. έχει ύψος 1,57 μ., ζυγίζει 60 κιλά, έχει μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια.

Κρατούσε ροζ σακίδιο και έχει σκουλαρίκι στη μύτη.

Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όλο το 24ωρο, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» καθώς και σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας.

Παρακαλείσθε για τη δημοσίευση του Δελτίου Τύπου.

Σε ενδεχόμενη εύρεση της Χριστίνας Κ. θα ενημερωθείτε σχετικά με νέο Δελτίο Τύπου ώστε να αφαιρεθούν άμεσα οι αφίσες από όπου έχουν αναρτηθεί.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» προκειμένου να δραστηριοποιηθεί και να σταθεί κοντά στα παιδιά που έχουν εξαφανιστεί και βρίσκονται σε κίνδυνο, προβαίνει στη δημιουργία, εκτύπωση και ανάρτηση αφισών τους σε σημεία της χώρας, σε συνεργασία πάντα με τις ελληνικές αρχές. Συνεργάζεται επίσης με τα Μ.Μ.Ε. και άλλους φορείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εύρεση τους.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει, διαθέτει την τεχνογνωσία να χειρίζεται με επαγγελματισμό και εξειδίκευση περιστατικά εξαφανίσεων ανηλίκων. Ενημερωθείτε για τις διεθνείς συνεργασίες του Οργανισμού:http://www.hamogelo.gr/gr/el/diethneis-sinergasies/

Περισσότερες πληροφορίες:

Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000»
e mail: 116000@hamogelo.gr».


McKinsey: Η ΔΕΗ είναι μη βιώσιμη επιχείρηση



Προκειμένου να γίνει βιώσιμη, θα πρέπει στα επόμενα πέντε χρόνια να βελτιώσει τα λειτουργικά της κέρδη κατά 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την McKinsey - Προτείνει μεταξύ άλλων εθελούσια έξοδο 2.000 ατόμων και αναπροσαρμογή τιμολογιακής πολιτικής.

Η ΔΕΗ είναι μη βιώσιμη επιχείρηση, διαπιστώνει η McKinsey, η οποία έχει προσληφθεί ως σύμβουλος από την εταιρεία για να καταρτίσει το νέο business plan, προτείνοντας ωστόσο ένα στρατηγικό πλάνο εξυγίανσης, με σχετικά μη φιλόδοξους στόχους προκειμένου να ικανοποιήσει και πολιτικές εξαρτήσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «Καθημερινή», η McKinsey στην πρότασή της για το 5ετές στρατηγικό σχέδιο της ΔEΗ, περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, προτείνει ένα πακέτο έξι δράσεων που μπορούν να την οδηγήσουν στην εξυγίανση και διαπιστώνει τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει, ακόμη και αν καταφέρει να σταθεί στα πόδια της λόγω των αλλαγών στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού και των δομικών μεταβολών στην εγχώρια αγορά.

Για να γίνει βιώσιμη η ΔEΗ θα πρέπει στα επόμενα 5 χρόνια να βελτιώσει τα λειτουργικά της κέρδη κατά 500 εκατ. ευρώ, εκτιμά η McKinsey και προτείνει ένα στρατηγικό σχέδιο με δύσκολα μέτρα, μεταξύ των οποίων πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.000 ατόμων και αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής προς τα πάνω, ξεκινώντας από τη σταδιακή μείωση των εκπτώσεων που παρέχει σήμερα η ΔEΗ και την επιβολή αυξήσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών.

Βασικός πυλώνας του σχεδίου της McKinsey είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς αναγνωρίζει ότι «η οικονομική βιωσιμότητα των θερμικών μονάδων αναμένεται να είναι δύσκολη, με τις μονάδες του λιγνίτη ακόμη περισσότερο, ακόμη και με φιλόδοξη μείωση του κόστους και διαφορετικά σενάρια υποβολής προσφορών».

Η πλέον οικονομικά ανταγωνιστική τεχνολογία τα επόμενα χρόνια θα είναι οι ΑΠΕ, καθώς μειώνεται το κατασκευαστικό κόστος για νέα δυναμικότητα, επισημαίνει η McKinsey, και καλεί τη ΔEΗ να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα στις ΑΠΕ κατά 2,5GW μέχρι το 2030.

Στις βασικές προτάσεις είναι και η εντατικοποίηση της προσπάθειας αντιμετώπισης των ανεξόφλητων λογαριασμών. Ένα από τα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΔEΗ, ακόμη και μετά την υλοποίηση του προτεινόμενου business plan, είναι η σημαντική έκθεσή της στη λιανική αγορά, καθώς μια μεγάλη κατηγορία καταναλωτών, όπως η βαριά βιομηχανία, οι αγρότες και οι κακοπληρωτές, δεν πρόκειται να μετακινηθεί σε ανταγωνιστικούς παρόχους. Δίνει, επίσης, κατευθύνσεις για πιο ασφαλείς επενδύσεις, όπως στη διανομή καθώς και σε νέες δραστηριότητες όπως στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και στις ενεργειακές υπηρεσίες, επισημαίνοντας ότι η ΔEΗ θα πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά και πολλά άλλα προϊόντα και να επικεντρωθεί σε αυτά που μπορούν να εφαρμοστούν στην ελληνική αγορά.

Η κατάσταση σήμερα

Το καθαρό χρέος της ΔEΗ είναι σήμερα 8-9 φορές μεγαλύτερο από τα λειτουργικά της κέρδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της McKinsey. Ο αντίστοιχος λόγος καθαρού χρέους προς λειτουργικά κέρδη, κατά μέσο όρο σε παρόμοιες εταιρείες της Ευρώπης που έχει αναλάβει η McKinsey, είναι 3,5. Για να μπει η ΔEΗ σε μια βιώσιμη πορεία, θα πρέπει η σχέση καθαρού χρέους-λειτουργικής κερδοφορίας να φτάσει στο 4-6 και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 450-550 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022.

«Τα επόμενα 5 χρόνια η ΔEΗ θα χρειαστεί μια βελτίωση της τάξης των 500 εκατ. στο EBITDA της για να είναι βιώσιμη ως εταιρεία», αναφέρει η McKinsey. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, τότε τα EBITDA θα υποχωρήσουν το 2022 στα 330 εκατ. και το καθαρό χρέος από 4,112 δισ. ευρώ το 2017 θα φτάσει στα 5,450 δισ. ευρώ το 2022.


Πηγή : protothema.gr


Εκμεταλλευόμενοι την προστασία που έχουν από κυβέρνηση κάνουν νέες επιθέσεις οι Ρουβίκωνες



Μην πειράζεται τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ότι και εάν κάνουν και μας στεναχωρείται τους συντρόφους!! Για τέτοια ξεφτίλα κράτος ανομίας μιλάμε.

Τους προστατεύουν και τους αθωώνουν για τις απειλές και τις επιθέσεις τους, και αυτοί εκμεταλλεύονται το κράτος ανομίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Μετά τις νέες απειλές που εκτόξευσαν με θράσος στον δήμαρχο Τήνου, τα μέλη των αντιεξουσιαστών με 10 μοτοσικλέτες, μετέβησαν στην οδό Νικηφόρου Λύτρα, στο Ψυχικό, όπου διαμένει η πρέσβειρα της Αυστρίας και πέταξαν τρικάκια ανενόχλητοι.

Σε κείμενο που ανέβασαν σε γνωστή σελίδα αντιεξουσιαστικού χώρου είπαν ότι η επίθεση έγινε για το προσφυγικό.