Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Βαρύ το κατηγορητήριο για την νοσηλεύτρια του Αγίου Ανδρέα που ανοίκει στο Δρομοκαΐτειο

 


Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής αναμένεται να παραπεμφθεί η υπόθεση της νοσηλεύτριας του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας η οποία εμπλέκεται στο μοιραίο συμβάν του θανάτου του 49χρονου Θεόδωρου Νεμουτιανού, ο οποίος απεθύνθηκε στο νοσοκομείο, που δεν εφημέρευε, για να ζητήσει βοήθεια και εκείνη τον έστειλε αλλού χωρίς να τον αφήσει να δει ένα γιατρό.

Το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης που έγινε απο το νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, εστάλη στο νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο, γιατί εκεί ανήκει οργανικά η νοσηλεύτρια, και περιλαμβάνει βαρύτατες κατηγορίες εις βάρος της.

Από τη διοίκηση του ψυχιατρικού νοσοκομείου, θα γίνει και ο πειθαρχικός έλεγχος της εργαζόμενης. Στο νοσοκομείο της Πάτρας εργαζόταν από τον Ιανουάριο του 2020.

Η νοσηλεύτρια τέθηκε από τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας σε αναστολή καθηκόντων για έναν μήνα πρόκειται για το μέγιστο διάστημα που μπορεί να επιβάλλει η διοίκηση για πειθαρχικό ζήτημα εργαζόμενου.

Στο συμβάν εμπλέκεται και άλλη νοσηλεύτρια, η οποία είναι επικουρική, και της οποίας η σύμβαση διακόπηκε επίσης μέχρι τη διερεύνηση του ζητήματος και την απόδοση ευθυνών και στην ίδια.



Εισαγγελική παρέμβαση για τις πυρκαγιές σε Πεντέλη και Μέγαρα

 



Οι καταγγελίες για εμπρησμό είναι πολλές, οι φωτιές δεν ήταν τυχαίες, και το οργανωμένο σχέδιο αυτών που τις έβαλαν μπήκε στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης.

Στο «μικροσκόπιο» του εισαγγελέα για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών μπαίνουν πλέον οι πρόσφατες πυρκαγιές σε Αθήνα και Μέγαρα. 

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ, διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα, Παλλήνη, Ντράφι και Μέγαρα.

Η κυρία Γκανέ με παραγγελία της προς την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, ζήτησε τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας με στόχο την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση. Μάλιστα, μεταξύ των αδικημάτων που θα ερευνηθούν είναι και αυτά του εμπρησμού, του εμπρησμού δάσους, της παράβασης του νόμου προστασίας του περιβάλλοντος, κ.ά.

Στο πλαίσιο, της έρευνας, η οποία αναμένεται να ανατεθεί στις επόμενες ώρες σε εισαγγελικό λειτουργό, θα αξιοποιηθεί οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο, πληροφορία και μήνυση για την αναζήτηση των αιτιών που προκάλεσαν τις συγκεκριμένες πυρκαγιές, οι οποίες επέφεραν τεράστια οικολογική καταστροφή αλλά και μεγάλες απώλειες στις περιουσίες πολιτών.




Αυτοψία Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές της Πεντέλης

 


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνει αυτή την ώρα αυτοψία  στις περιοχές που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη.

Η πρώτη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης το οποίο εκκενώθηκε λόγω της φωτιάς- και συνομίλησε τόσο με πυροσβέστες, όσο και με υπαλλήλους του νοσοκομείου.



«Είμαστε ευγνώμονες» ανέφερε ο Πρωθυπουργός προς τους πυροσβεστες, ενώ τους ρωτούσε αν πρόλαβαν να ξεκουραστούν έστω και για λίγο. Τους έδωσε συγχαρητήρια για το έργο και τη δουλειά τους.



Κύπρος: Τουρίστες κυκλοφορούν γυμνοί στους δρόμους της Αγίας Νάπας και... αυνανίζονται

 



Εικόνες ντροπής στην Αγία Νάπα, στην Κύπρο, με τουρίστες να κυκλοφορούν γυμνοί και να προβαίνουν σε χυδαίες πράξεις.

Το SigmaLive εξασφάλισε εικόνες απόλυτης ντροπής έξω από νυκτερινό κέντρο της πόλης, με τουρίστα να αυνανίζεται και άλλον να κυκλοφορεί μέρα μεσημέρι γυμνός και να καλημερίζει ανυποψίαστους πολίτες.








Η τουριστική κίνηση στην περιοχή είναι αυξημένη φέτος αφού τα προηγούμενα χρόνια λόγω περιοριστικών μέτρων ελέω πανδημίας δεν υπήρχαν τόσες αφίξεις.

Τα παρατράγουδα με πρωταγωνιστές μεθυσμένους τουρίστες είναι συχνό φαινόμενο. Μόλις χθες η Αστυνομία συνέλαβε Βρετανούς οι οποίοι προκαλούσαν οχλαγωγία σε διαμέρισμα που διέμεναν. Ελληνοκύπριος εργαζόμενος στον χώρο προσπάθησε να τους ηρεμίσει, μάταια όμως αφού μαινόμενοι του επιτέθηκαν και του έκοψαν το αυτί.



Πηγή: Sigmalive



Ξανά σε λειτουργία ο Nord Stream 1

 



Η Ευρώπη παρακολουθεί στενά την κατάσταση με τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1, καθώς σήμερα αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την ετήσια συντήρηση του αγωγού, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εφαρμογής περαιτέρω ενεργειακών περικοπών.

H ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα σημεία διασύνδεσης παροχών OPAL και NEL στη Γερμανία, καταγράφηκε σε μηδενικά επίπεδα (μηδέν κιλοβατώρες / ανά ώρα) για την 21η Ιουλίου (06:00-07:00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του αγωγού.




Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στα κτίρια των πληγεισών περιοχών στην Πεντέλη


 

Οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στα κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) ξεκίνησε άμεσα εχθές το μεσημέρι της Τετάρτης 20/7.

Έως το τέλος της ημέρας διεξήχθησαν αυτοψίες σε 30 κτήρια:

Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί.

Τέλος ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση.

Αύριο οι έλεγχοι θα συνεχίσουν με στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων.




Ασθενοφόρο γλίστρησε σε σταθμό διοδίων στην Ινδία – Τέσσερις νεκροί

 


Σε πλάνα από κάμερα κλειστού κυκλώματος διακρίνεται το ασθενοφόρο να πλησιάζει τη μπάρα προσπαθώντας να φρενάρει, και να πέφτει πάνω στο φυλάκιο.

Εργαζόμενοι στο σταθμό διοδίων στην Καρνατάκα της Ινδίας τρέχουν να σηκώσουν τις μπάρες καθώς πλησιάζει το ασθενοφόρο με μεγάλη ταχύτητα, αφού άκουσαν τις σειρήνες του να ουρλιάζουν από απόσταση.

Το όχημα πέφτει πάνω του και οι εικόνες σβήνουν καθώς η κάμερα ασφαλείας τραντάζεται από τη σύγκρουση. Το τελευταίο τραγικό πλάνο δείχνει τον άτυχο εργαζόμενο να κείτεται με το πρόσωπο στο έδαφος ανάμεσα στα συντρίμια.

Το δυστύχημα συνέβη στην παράκτια περιοχή Ουντούπι.





Μητσοτάκης: Δεν μπορεί να αποκλειστεί ο εμπρησμός στην Πεντέλη

 


Στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και διαχείρισης κρίσεων μετέβη το απόγευμα της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία των πυρκαγιών, έκανε λόγο για πάρα πολύ δύσκολη πυρκαγιά στην Πεντέλη, τονίζοντας πως υπήρξε πολύ καλύτερος συντονισμός από ό,τι είχαμε συνηθίσει και έτσι θα πορευτούμε από εδώ και πέρα.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, δεν αποκλείεται και η περίπτωση του εμπρησμού», τόνισε χαρακτηριστικά για τη φωτιά στην Πεντέλη ο πρωθυπουργός.



Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Κατ’ αρχάς είχαμε μια πάρα πολύ δύσκολη φωτιά χθες στην Πεντέλη και θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας όλους όσοι με αυτοθυσία έδωσαν τη μάχη στο πεδίο. Πρώτα και πάνω από όλα τους πυροσβέστες μας, τους εθελοντές μας, τους αστυνομικούς μας, τους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων αψήφησαν τις εντολές για εκκένωση για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Ήταν μια πυρκαγιά που, όπως εξήγησε ο Υπουργός, είχε πάρα πολύ δύσκολα χαρακτηριστικά. Ξεκίνησε στην Πεντέλη, αλλά μπήκε πολύ γρήγορα και με μεγάλη ταχύτητα στον αστικό ιστό.

»Και πιστεύω ότι όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο  παρελθόν. Με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε και από εδώ και στο εξής. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχουμε μια πυρκαγιά στα Μέγαρα. Αντιμετωπίζεται με τα εναέρια, με τα επίγεια τμήματα, συγκρατημένη αισιοδοξία. Καθώς και κάποιες πυρκαγιές στη Σαλαμίνα.

Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια περίοδο που έχουμε 50 με 60 φωτιές πια την ημέρα. Τις πιο πολλές δεν τις μαθαίνουμε ποτέ, δεν τις μαθαίνετε ποτέ, διότι σβήνουν εν τη γενέσει τους. Όμως, στατιστικά, είναι βέβαιον ότι κάποιες θα ξεφύγουν και δεν θα μπορούμε να έχουμε την έγκαιρη παρέμβαση η οποία απαιτείται», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς και αν υπάρχει πιθανότητα για εμπρησμό, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε τίποτα. Θα μπορούμε να έχουμε περισσότερα όταν ολοκληρώσει το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής τη δουλειά του. Σίγουρα για την Πεντέλη δεν αποκλείεται και η περίπτωση του εμπρησμού».

Στη συνέχεια, απαντώντας για το αν έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών και αν θα ανακοινωθούν και κάποια μέτρα για όσους έχουν χάσει περιουσίες, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Κοιτάξτε, θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν πληγεί, ότι η πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους με μεγάλη ταχύτητα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Δεν σας κρύβω ότι η χθεσινή εικόνα της πυρκαγιάς, το βράδυ, μας έκανε πιο απαισιόδοξους για την έκταση των ζημιών.

Φαίνεται ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες και φυσικά ο κρατικός μηχανισμός θα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα για να αποκαταστήσει τους συμπολίτες μας, αυτούς οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους ή αυτούς οι οποίοι υπέστησαν ζημιές. Αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω μέχρι που να υπάρξει μία πλήρης καταγραφή των ζημιών, η οποία θα γίνει με μεγάλη ταχύτητα.

Θέλω, επίσης, να επισημάνω το γεγονός ότι χθες εστάλησαν μηνύματα εκκένωσης σε περιοχές στις οποίες κατοικούν σχεδόν 100.000 συμπολίτες μας. Αυτές οι εκκενώσεις υλοποιήθηκαν με απόλυτη ασφάλεια, με τη στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας, έτσι ώστε να θέσουμε σε προτεραιότητα και να προστατεύσουμε το υπέρτατο αγαθό, που είναι η ανθρώπινη ζωή».

Τέλος, ο πρωθυπουργός απάντησε εάν είναι ικανοποιημένος από το επιχειρησιακό σχέδιο όπως εφαρμόστηκε.

«Δεν θα κάνω καμία αξιολογική κρίση την ώρα της μάχης. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω με βεβαιότητα και έχοντας πια αποκτήσει μία σχετική εμπειρία, έχοντας διαχειριστεί και τις περσινές πυρκαγιές, είναι ότι υπάρχει ένα πολύ καλύτερο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε στο παρελθόν.

Νομίζω ότι όλοι οι αρμόδιοι είναι μία ομάδα. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μία ομαδική αποστολή στην οποία θα πρέπει όλοι να δουλέψουμε μαζί. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε πια όλοι εδώ, σ’ ένα υπερσύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο, όλοι οι αρμόδιοι στον ίδιο χώρο, είναι  κάτι για το οποίο είχαμε επιμείνει πάρα πολύ με τον αρμόδιο Υπουργό, έχοντας εικόνα, έχοντας πληροφορία. Αυτή είναι η πεμπτουσία του συντονισμού, ο οποίος τόσο απαραίτητος είναι  σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις.

Επίσης, να τονίσω ότι προφανώς η Ελλάδα δεν είναι η μόνη η οποία πλήττεται αυτή την εποχή από πυρκαγιές. Στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη έχουμε πολύ μεγαλύτερες, πολύ πιο καταστροφικές πυρκαγιές. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Μεσόγειος πια είναι στο επίκεντρο της Κλιματικής Κρίσης. Το έχουμε πει πολλές φορές. Οι πυρκαγιές θα είναι εδώ, θα είναι μαζί μας, θα γίνονται ολοένα και εντονότερες, το οποίο σημαίνει ότι εμείς κάθε φορά, κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο πρέπει να ανεβάζουμε το επίπεδο της επιχειρησιακής μας ετοιμότητας. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να δουλεύουμε».



Δυο πυρκαγιές ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα στην Πεντέλη

 



Για δυο πυρκαγιές που ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα στην Πεντέλη έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, στον απόηχο της ξεκάθαρης δήλωσης του πρωθυπουργού ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο του εμπρησμού.

«Στο σημείο στο Νταού Πεντέλης υπάρχει συγκεκριμένο δασικό περιπολικό, είχαμε όμως αναφορές στα ανακριτικά γραφεία μας από τη διεύθυνση εγκληματών εμπρησμού στις 5.19 σχεδόν δύο ταυτόχρονες ενάρξεις πυρκαγιών» ανέφερε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ , επισημαίνοντας ότι ελέγχονται όλα τα δεδομένα.

«Ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα δυο μέτωπα τα οποία μας προβλημάτισαν. Το περιπολικό προσπάθησε να αντιδράσει σε πρώτο χρόνο, αλλά η πυρκαγιά μεταδόθηκε πάρα πολύ γρήγορα λόγω του πολύ δυνατού ανέμου που κατεύθυνε την πυρκαγιά προς το Ντράφι» ανέφερε ο Γιάννης Αρτοποιός.

Σε ό,τι αφορά τη φωτιά στα Μέγαρα ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα μετά τη λήξη του συναγερμού στην Πεντέλη, όπου κατορθώθηκε να γίνει διαχειρίσιμη μέσα στο πρώτο οχτάωρο, ενώ μετά ξέσπασαν τρεις διαφορετικές πυρκαγιές στη Σαλαμίνα.



Ανοίγει ένα καινούριο κεφάλαιο στην επαγγελματική κατάρτιση

 



Ανοίγει ένα καινούριο κεφάλαιο στην επαγγελματική κατάρτιση στην Ελλάδα, με τη εκκίνηση των νέας γενιάς προγραμμάτων που εντάσσονται στο μεγαλύτερο «πακέτο» που έχει υπάρξει ποτέ, για την κατάρτιση 500.000 εργαζομένων και ανέργων με χρηματοδότηση 1 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στις 27 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρώτο από αυτά τα νέου τύπου προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ανάπτυξη των ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων 80.0000 ανέργων.

Από τα 100 εκατ. ευρώ , τα 50 εκατ. ευρώ –που θα καλύψουν 40.000 ανέργους- διατίθενται για τα Κέντρα Εκπαίδευσης και δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των 12 ΑΕΙ που έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν υποβάλλει σχετικά προγράμματα.

Τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε 179 ειδικώς αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που ανήκουν είτε σε ιδιώτες, είτε σε κοινωνικούς εταίρους, μέσα από τα προγράμματα των οποίων θα καλυφθούν οι υπόλοιποι 40.000 άνεργοι.

Το δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης θα ξεκινήσει μέσα στο Φθινόπωρο,  θα έχει προϋπολογισμό 188 εκατ. ευρώ και θα αφορά στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων 150.000 εργαζομένων.

Τα προγράμματα αυτά κρίνονται απολύτως αναγκαία, καθώς σήμερα στη χώρα μας μόνο το 51% των πολιτών ηλικίας 16-74 ετών έχει τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται πολύ χαμηλά στην Ε.Ε.  στους Δείκτες Δεξιοτήτων, καθώς βρίσκεται στην 5η θέση από το τέλος στην ενεργοποίηση δεξιοτήτων και στην τελευταία θέση στην αντιστοίχιση δεξιοτήτων.


Παίρνει πλέον σάρκα και οστά η μεταρρύθμιση του νόμου «Δουλειές Ξανά» που αναβαθμίζει στην πράξη την επαγγελματική κατάρτιση, ώστε αυτή να πάψει να είναι απλό «χαρτί» και να αναδειχθεί σε πραγματικό εργαλείο για τον εργαζόμενο και τον άνεργο για το μέλλον, σε ουσιαστικό εφόδιο για την αγορά εργασίας που αλλάζει ταχύτατα στην Ελλάδα και διεθνώς. Οι έξι βασικές καινοτομίες που ενσωματώνουν τα νέα προγράμματα:


Ένα μέρος της πληρωμής των παρόχων και των ωφελουμένων -και συγκεκριμένα το 30%- συνδέεται με την πιστοποίηση. Μόνο αν ο ωφελούμενος περνά τις εξετάσεις πιστοποίησης θα λαμβάνει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος, τόσο ο ίδιος όσο και ο πάροχος κατάρτισης που επέλεξε.

Ενεργοποιοιείται το Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης που προβλέπει αυστηρά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια ως προς την τεχνική αλλά και οικονομική επάρκεια των παρόχων.

Διευρύνεται ουσιαστικά η «γκάμα» των επιλογών κατάρτισης, με περισσότερα από 250 διαφορετικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης και αυξημένη έμφαση στις ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες. 

Δίνεται η δυνατότητα για πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας, σε συνέχεια των συνεργασιών της ΔΥΠΑ με τη Microsoft, την Amazon, την Google και τη Cisco.

Οι πάροχοι πλέον θα αξιολογούνται για το αν συντελούν στην αναβάθμιση δεξιοτήτων των ωφελουμένων και για το αν οδηγούν πράγματι τους ωφελούμενους στην αγορά εργασίας.

Τέλος, για πρώτη φορά όλα τα αντικείμενα κατάρτισης ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού υλικού.



ESM: Ολοκληρώθηκε η πληρωμή €748 εκατ. προς την Ελλάδα

 


To Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε να εξαλείψει για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως την 17η Ιουνίου 2022, την προσαύξηση του επιτοκίου, για δάνειο που είχε λάβει η Ελλάδα το 2012.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά την τελευταία θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η ελάφρυνση από τα μέτρα αυτά ανέρχεται σε 103,3 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ο ESM μεταβίβασε την Παρασκευή στην Ελλάδα το ποσό των 644,42 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε κέρδη που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (SMP και ANFA).

O επικεφαλής του ESM και του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε:

«Η Ελλάδα έχει κάνει συνεχή πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημικής κρίσης και του οικονομικού αντίκτυπου από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση υλοποίησε μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη δημοσιονομική διαχείριση, τη φορολογία της περιουσίας, το σύστημα δικαιοσύνης και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αξιολόγησαν θετικά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ανοίγοντας τον δρόμο για αυτή τη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με τις παραπάνω δεσμεύσεις.

Η μεταρρυθμιστική πρόοδος της Ελλάδας και η επικείμενη ολοκλήρωση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας είναι ενδείξεις της οικονομικής ανάκαμψης και ομαλοποίησης της χώρας. Περαιτέρω προσπάθειες πρέπει να συνεχισθούν, ιδιαίτερα όσον αφορά στις πολιτικές για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και τη νομοθεσία για τα εργασιακά.

Η προσαύξηση του επιτοκίου 2% αφορούσε δάνειο ύψους 11,3 δισ. ευρώ που είχε πάρει η Ελλάδα από το EFSF, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματός της, για τη χρηματοδότηση της επαναγοράς χρέους το 2012.




Εκσυγχρονίζεται το νομικό πλαίσιο για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

 


Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στην ομιλία του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή»:

«Ένα ζήτημα της εποχής μας, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θεωρώ ότι αξίζει να συζητηθεί ανοιχτά σε όλη την ελληνική κοινωνία. Πολύ περισσότερο όταν αυτή η πρόκληση συνδέεται και με άλλα σημαντικά εθνικά στοιχήματα, με τα ατομικά δικαιώματα με τον εκσυγχρονισμό της καθημερινότητας και ασφαλώς με την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Αλλά και με κάτι ακόμη πιο σημαντικό, τη δυνατότητα δεκάδων χιλιάδων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν, πραγματοποιώντας το όνειρο να συμπληρώσουν την οικογένεια τους με ένα παιδί ή με ακόμη ένα παιδί. Και αυτό να γίνει με ασφάλεια και μακριά από πλάγιες και δυνητικά επικίνδυνες μεθόδους στις οποίες συχνά κατάφευγαν μέχρι σήμερα».

«Λυπάμαι που ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να κρυφτεί πίσω από το παρών όταν επί της ουσίας συμφωνεί με τις περισσότερες διατάξεις. Χάνουμε μια ευκαιρία σήμερα, για ένα νομοσχέδιο με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα γύρω από το όποιο δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις, να εκπέμψουμε ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στην όλο ένα αυξανόμενη τοξικότητα του δημόσιου βίου. Ο καθένας κρίνεται για τις επιλογές του».

«Σε αυτά τα ελάχιστα να μπορούμε να συμφωνήσουμε και να μην αποτελούν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Μέσα στο κλίμα τοξικότητας που έχει διαβρώσει όλο τον πολιτικό διάλογο, λίγες μέρες πριν γιορτάσουμε την επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, είναι ευκαιρία να αποκαταστήσουμε και το περιβάλλον της. Έχουμε ανάγκη από σταθερότητα, από ευθυκρισία και ευαισθησία. Ας διαφυλάξουμε λοιπόν την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξει σε ένα μακελειό χυδαιότητας. Διαφορετικά, η ίδια η δημοκρατία θα εξοστρακίσει στο περιθώριο αυτούς που στην πράξη την υπονομεύουν»,

Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο εισάγει τις αναγκαίες ρυθμίσεις προκειμένου η χώρα μας να προσαρμόσει τη νομοθεσία της στα τεράστια άλματα που έχει επιτύχει η ιατρική επιστήμη τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ άλλων προβλέπει:


Την  αύξηση του ηλικιακού ορίου των γυναικών που δύνανται να προσφύγουν σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από το 50ο στο 54ο έτος.

Τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού, ζυγωτών και γονιμοποιημένων ωαρίων και για κοινωνικούς λόγους, και την κατάργηση του ανώτατου ορίου των 20 ετών όσον αφορά τη διάρκειά της.

Το δικαίωμα του ατόμου να καταθέτει μη γονιμοποιημένο γεννητικό υλικό για κρυοσυντήρηση χωρίς τη συναίνεση του ή της συζύγου ή του μέρους με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή του συντρόφου του, καθώς και για ελεύθερη χρήση του σε περίπτωση διαζυγίου, ακύρωσης του γάμου, διάστασης, λήξης ή καταγγελίας του συμφώνου συμβίωσης ή λήξης της ελεύθερης ένωσής του.

Τη ρητή πρόβλεψη ότι η διάθεση γεννητικού υλικού για τη δημιουργία Τραπεζών Κρυοσυντήρησης ανεξάρτητα από την ύπαρξη ληπτών κατά το χρόνο της διάθεσης δεν αποτελεί απαγορευμένη διάθεση.

Τη δυνατότητα λήψης και κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού δότη ή δότριας από Τράπεζα Κρυοσυντήρησης, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ληπτών τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Την δυνατότητα του δότη ή της δότριας να αποφασίζει ο ίδιος ή η ίδια για την ανωνυμία του ή της.

Την ίδρυση Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.) και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση προσώπων οροθετικών στον ιό της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας.

 



Μάχη με τις φλόγες στην Πεντέλη

 



Οι φωτιές, όπως αυτή που ξέσπασε στην Πεντέλη, θα αποτελούν πλέον όλο και πιο συχνό φαινόμενο. Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις σε πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω ισχυρών ανέμων.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έσπευσαν 350 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών 60 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούσαν 15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, που παρά τις δυσμενείς συνθήκες επιχειρούσαν μέχρι να πέσει το σκοτάδι. Στην προσπάθεια συνέδραμαν εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής.

Κινητοποιήθηκε μεγάλη δύναμη πυροσβεστικών δυνάμεων από τις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας. Κινητοποιήθηκε επίσης μεγάλη δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας με 58 οχήματα και 150 αστυνομικούς για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνσης πολιτών από οικισμούς, ενώ εστάλησαν μηνύματα από το 112.

Τις τελευταίες ημέρες πρωτοφανή κύματα καύσωνα και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές πλήττουν τη Δυτική Ευρώπη και ιδίως τη Γαλλία, την Πορτογαλία  την Ισπανία και τη Μ. Βρετανία, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης να έχουν γίνει στάχτη.


Στη Γαλλία από την περασμένη Τρίτη έχουν καεί πάνω από 110 χιλιάδες στρέμματα, ενώ από την αρχή της χρονιάς, εκτιμάται πως έχουν καεί πάνω από 320.000 στρέμματα γης. Στην Ισπανία, από τα τελευταία μέτωπα έχουν καταστραφεί πάνω από 140 χιλ.στρέμματα, ενώ από την αρχή της φετινής χρονιάς,  έχουν γίνει στάχτη περίπου 1,2 εκατομμύρια στρέμματα. Στην Πορτογαλία οι φωτιές κατέκαψαν τις τελευταίες ημέρες σχεδόν 150.000 στρέμματα, ενώ από τις αρχές του χρόνου πάνω από 550.000 στρέμματα.

Τη ίδια στιγμή στην Ισπανία και την Πορτογαλία, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του καύσωνα τις τελευταίες ημέρες, ενώ στη Μ. Βρετανία δημιουργήθηκαν αφόρητες καταστάσεις καθώς οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Στην Πορτογαλία έφτασαν τους 47 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ολλανδία, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος κήρυξε συναγερμό.  Στη Γαλλία οι μετεωρολόγοι  μιλούν για «σκηνές αποκάλυψης λόγω του καύσωνα» («heat apocalypse»), ενώ στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες, δήλωσε  ότι «η κλιματική αλλαγή σκοτώνει ανθρώπους, σκοτώνει το οικοσύστημά μας, τη βιοποικιλότητα».

Είναι γεγονός ότι μεγάλο αριθμό πυρκαγιών είχαμε από το ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου και στη χώρα μας. Μόνο το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα είχαμε 39 δασικές πυρκαγιές με τις περισσότερες να αντιμετωπίζονται  άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε ακόμη μπροστά μας δύσκολο Καλοκαίρι, γεγονός που επιβάλλει διαρκή επαγρύπνηση για να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή πρόληψη, να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να περιορίσουμε τις ζημιές από όσες φωτιές ξεσπάσουν, προτάσσοντας πάντα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και αυτό ακριβώς γίνεται.