Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Το ενδεχόμενο της νοθείας



Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε ότι θα εκδηλωθεί επιχείρηση νόθευσης των αμερικανικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου για το Κογκρέσο με επέμβαση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή συγκέντρωσης αποτελεσμάτων κάθε πολιτείας. Δεν μιλάμε πλέον για εκστρατείες μίσους και παραπληροφόρησης. Μιλάμε για παραποίηση του τελικού αποτελέσματος.

Για κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που ο 75χρονος πρόεδρος Μανανγκάγκουα (γνωστός και ως «Κροκόδειλος») κατηγορείται ότι διέπραξε στις πρόσφατες εκλογές στη Ζιμπάμπουε. Εκεί, μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, εκδηλώθηκε εξέγερση υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, αλλά η αστυνομία άνοιξε πυρ, και έπειτα από αρκετές ημέρες αναταραχών με δεκάδες νεκρούς, οι πάντες συμβιβάστηκαν με το αποτέλεσμα.

Συμβιβασμός με το αποτέλεσμα παρατηρήθηκε και στη Βενεζουέλα, όπου η κατάρρευση της χώρας οδήγησε στην πανηγυρική επανεκλογή(!) του προέδρου Μαδούρο. Σε μια εποχή που σε πολλές χώρες οι πολιτικές αντιπαραθέσεις αποκτούν αποχρώσεις εμφυλίου πολέμου («ή εμείς ή αυτοί»), ποιες είναι οι εγγυήσεις για αδιάβλητες εκλογές;

Ξένοι ειδικοί βεβαιώνουν ότι η καλύτερη εγγύηση είναι η χειρόγραφη αναγραφή των αποτελεσμάτων σε χαρτί. Αυτό ακριβώς που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Κάθε εκλογικό κέντρο αποστέλλει τρία αντίτυπα του χειρόγραφου με το αποτέλεσμα – στο Πρωτοδικείο, στον δήμο και στη νομαρχία. Κάθε νομαρχία προωθεί στο υπουργείο Εσωτερικών το αποτέλεσμα που αναγράφεται σε κάθε χειρόγραφο. Τα χειρόγραφα τοποθετούνται σε κιβώτια και φυλάσσονται σε αποθήκη της νομαρχίας. Κανείς δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης στα κιβώτια παρά μόνο με δικαστική άδεια. Το υπουργείο συνθέτει το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα που γίνεται αποδεκτό επειδή δεν διανοούμαστε το ενδεχόμενο νοθείας.

Ωστόσο, αν κάποιος θέλει να «πειράξει» το αποτέλεσμα, μπορεί σήμερα να το κάνει με την εισαγωγή ενός αλγόριθμου στον κεντρικό υπολογιστή που θα αναπροσαρμόσει αρμονικά τη συνολική αριθμητική ισορροπία. Το δημοκρατικό ήθος της κυβέρνησης δεν μας επιτρέπει να αμφισβητήσουμε τη δέσμευσή της να διοργανώσει αδιάβλητες εκλογές, αλλά π.χ. μια επέμβαση χάκερ μπορεί να ξεγελάσει τις άμυνες κάθε συστήματος.

Η σύγκριση του αποτελέσματος με τα χειρόγραφα δεν θα είναι εφικτή παρά μόνον αν κάποιοι δικαστικοί λειτουργοί αποφασίσουν να ενεργοποιήσουν διαδικασίες πολιτικά εκρηκτικές και πρακτικά ανέφικτες. Επομένως, το ερώτημα είναι αν η εμπιστοσύνη στο υπάρχον σύστημα παραμένει άθικτη ή αν πρέπει να θεσμοθετηθούν αυστηρότερες διαδικασίες –π.χ. ίδρυση ανεξάρτητης αρχής διενέργειας εκλογών– που θα προσφέρουν την εγγύηση ότι δεν θα γίνει ποτέ στη χώρα μας κάτι ανάλογα «κροκοδείλιο» με αυτό που η Χίλαρι Κλίντον κατήγγειλε ότι πρόκειται να συμβεί στις ΗΠΑ.


ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ν.Δ.: Η κ. Γεροβασίλη χαϊδεύει τους Ρουβίκωνες και υποβαθμίζει ακόμη και τους κινδύνους της τρομοκρατίας



Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Ν.Δ. για τη συνέντευξη της νέας Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

«Η σημερινή πρώτη συνέντευξη της κ. Γεροβασίλη ως Yπουργού Προστασίας του Πολίτη, είναι η απόλυτη επιβεβαίωση της επικίνδυνης ιδεοληπτικής εμμονής από την οποία πάσχει ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι δεν χαϊδεύει μόνον τους Ρουβίκωνες. Η κ. Γεροβασίλη φτάνει στο σημείο να υποβαθμίζει ακόμη και τους κινδύνους της τρομοκρατίας. 

Τους προειδοποιούμε: Η ασφάλεια των πολιτών δεν είναι ένα ακόμη παιχνίδι στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων των πολιτών. Τους λίγους μήνες που τους απομένουν, ας φροντίσουν τουλάχιστον να μην κάνουν περισσότερο κακό στη χώρα. 

Υ.Γ.  Η χθεσινή επίθεση που έγινε στο σπίτι του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε είναι άλλη μια κραυγαλέα απόδειξη των κινδύνων που εγκυμονεί η ανοχή στη βία και η απαράδεκτη στοχοποίηση ακόμη και δημοσιογράφων από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα φιλικά του ΜΜΕ και τα πληρωμένα τρολ του».


Όπως το περιμέναμε η Γεροβασίλη προκλητικά καλύπτει τον Ρουβίκωνα και γενικολογεί για την τρομοκρατία



Σε συνέντευξη της στην «Εφημερίδα των Συντακτών», είπε να προκαλέσει καλύπτοντας τον Ρουβίκωνα χωρίς να μας πει τι θα κάνει και λέγοντας ακροαριστερές αμπελοφιλοσοφίες για την πάταξη της τρομοκρατίας γενικότερα.

Οι προκλήσεις της ακροαριστερής και προκλητικής Όλγας Γεροβασίλη είναι για τον Ρουβίκωνα που τον κάλυψε πλήρως βάζοντας και "χέρι" στην Νέα Δημοκρατία : είπε ότι «η εμμονή της ΝΔ με τον "Ρουβίκωνα" δείχνει την ιδεολογική της απομόνωση από τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας» και ότι «όσο δεν μπορεί να αρθρώσει ουσιαστικό πολιτικό λόγο για τα ζητήματα ασφάλειας που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες τόσο περισσότερο περνά τον Ρουβίκωνά της».

Με λίγα λόγια αντί να δώσει ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι η ασφάλεια θα επανέλθει, έδειξε τις ακροαριστερές προθέσεις της καλύπτοντας πλήρως τους αντιεξουσιαστές του Ρουβίκωνα.

Και δεύτερο η αναφορά της στην τρομοκρατία που έδειξε και πάλι τις ακροαριστερές της προθέσεις να καλύψει και την τρομοκρατία,  βάζοντας "χέρι" και σε αυτό στην Νέα Δημοκρατία και λέγοντας προκλητικά και με θράσος αμπελοφιλοσοφίες :  είπε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις την τρομοκρατία είναι να εξαλείψεις προληπτικά τις αιτίες που τη γεννούν, να χτυπήσεις τη διαφθορά, την απαξίωση της πολιτικής, τον αποκλεισμό, τις κοινωνικές διακρίσεις και ανισότητες» και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι η αντίληψή της για την ασφάλεια ταυτίζεται με την άγρια καταστολή. «Κάθε διαφορετική προσέγγιση τους φαίνεται αδιανόητη και δεν μπορούν να την εξηγήσουν διαφορετικά παρά μόνο ως "προνομιακή" σχέση με την... τρομοκρατία».








«Ξήλωσαν» μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που δρούσε στο κέντρο της Αθήνας



Σε έντεκα συλλήψεις και τέσσερις ακόμη ταυτοποιήσεις ατόμων που εμπλέκονται σε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών στο κέντρο της πρωτεύουσας, προχώρησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στην εξάρθρωση πολυεθνικής εγκληματικής ομάδας, η οποία δραστηριοποιούνταν στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, στις οδούς Κεραμεικού και Κολοκυνθούς. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, με τη συνδρομή συναδέλφων τους της ΟΠΚΕ, προχώρησαν σε οργανωμένη επιχείρηση καθ’ όλη τη διάρκεια της Τετάρτης 29 Αυγούστου. Σε βάρος των εμπλεκόμενων -όλοι αλλοδαποί- σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για παραβάσεις του νόμου για τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Χρειάστηκε πολύμηνη αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν στοιχεία από πλούσιο βιντεοληπτικό υλικό που ελήφθη κατόπιν διατάξεων και βουλευμάτων που εκδόθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ έγιναν και παρακολουθήσεις προσώπων από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό επετεύχθη η «χαρτογράφηση» της δράσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, στο κέντρο της Αθήνας και ταυτοποιήθηκαν, με τη χρήση τεχνικών και φυσικών μεθόδων, πάνω από 550 αγοροπωλησίες ναρκωτικών ουσιών. Όπως προέκυψε τα μέλη της οργάνωσης, δρούσαν τουλάχιστον από τις αρχές του χρόνου, προμηθεύοντας συστηματικά με ναρκωτικές ουσίες όλο το 24ωρο, περίπου 100 με 150 τοξικοεξαρτημένα άτομα την ημέρα.

Ο «τσιλιαδόρος», ο «ταμίας» και το ορμητήριο

Επιπλέον, διατηρούσαν διακριτούς ρόλους, καθώς κάποια από τα μέλη της οργάνωσης ήταν επιφορτισμένα με το ρόλο του διακινητή, του «τσιλιαδόρου» ή του «ταμία», ενώ κάποια άλλα αναλάμβαναν την απόκρυψη των ναρκωτικών ουσιών σε σημεία από όπου ανεφοδιάζονταν. Τα ναρκωτικά αποκρύπτονταν σε διάφορα σημεία, όπως κάτω από σταθμευμένα οχήματα, φρεάτια, δένδρα κλπ, τόσο στις οδούς Κεραμεικού και Κολοκυνθούς όσο και στους περιμετρικούς δρόμους.

Ορμητήριο της οργάνωσης ήταν καφενείο στην οδό Κεραμεικού, ιδιοκτησίας δύο εκ των συλληφθέντων, το οποίο χρησιμοποιείτο ως "κρυψώνα" στις περιπτώσεις εμφάνισης αστυνομικών δυνάμεων, αλλά και ως «καβάτζα» ναρκωτικών. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας κατασχέθηκαν αυτοσχέδιες συσκευασίες ηρωίνης και κοκαΐνης, επιμερισμένες για άμεση διάθεση, 15 κινητά τηλέφωνα και χρηματικό ποσό που ξεπερνά τα 400 ευρώ. 

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. 

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
reader.gr


Και όμως δεν γίναμε Βουλγαρία – Εκεί παραιτήθηκαν τρεις υπουργοί λόγω τροχαίου δυστυχήματος



Πολλές φορές  λέμε ότι γίναμε Βουλγαρία, αλλά στην ευαισθησία των πολιτικών δεν έχουμε καμία σχέση. Τρεις Βούλγαροι υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών, παραιτήθηκαν, μία εβδομάδα μετά ένα σοβαρό οδικό δυστύχημα που είχε αποτέλεσμα 17 θανάτους και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και κατηγορίες για διαφθορά.

Οι υπουργοί Μεταφορών Ιβάιλο Μόσκοφσκι, Περιφερειακής Ανάπτυξης Νικολάι Νάνκοφ και Εσωτερικών Βαλεντίν Ράντεφ ανακοίνωσαν ότι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, όπως τους είχε ζητήσει ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

«Προφανώς δεν καταφέραμε να οργανώσουμε τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτραπεί αυτή η τραγωδία», δήλωσε ο Ράντεφ.

Το απόγευμα του Σαββάτου, υπό καταρρακτώδη βροχή, ένα λεωφορείο το οποίο μετέφερε Βούλγαρους τουρίστες έπειτα από επίσκεψη σε μοναστήρι σε μια ορεινή περιοχή βόρεια της Σόφιας βγήκε από τον δρόμο και ανατράπηκε στην κοίτη ενός ποταμού. Δεκαεπτά επιβάτες σκοτώθηκαν και 21 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, τέσσερις από τους οποίους παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση.

Ειδικοί διαπίστωσαν πως το οδόστρωμα, κοντά στην πόλη Σβόγκε, ήταν ολισθηρό στη στροφή όπου συνέβη το δυστύχημα.

Είχε ανακαινιστεί πρόσφατα με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όμως ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης είχε επισημάνει την κακή ποιότητα της ασφάλτου που χρησιμοποιήθηκε, καθώς είχε μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβεστόλιθο προκειμένου να μειωθεί το κόστος.

Κάτοικοι της περιοχής που διαδηλώνουν εδώ και μια εβδομάδα στον τόπο του δυστυχήματος δηλώνουν πως είχαν ενημερώσει για το πρόβλημα την τροχαία, η οποία δεν αντέδρασε.

«Η τραγωδία ανέδειξε τον ελαττωματικό χαρακτήρα του συστήματος δημόσιων προμηθειών, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, όπου η ατιμωρησία είναι παντού», εκτίμησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ.

«Η διαφθορά σκοτώνει», κατηγόρησε την κυβέρνηση η επικεφαλής της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης Κορνέλια Νίμοβα.

Εισαγγελείς ερευνούν το δυστύχημα για το οποίο έχουν απαγγελθεί ήδη κατηγορίες σε βάρος του οδηγού του λεωφορείου.

Το δυστύχημα πλήττει την αξιοπιστία του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος προβάλλει τακτικά τις προσπάθειες της κυβέρνησής του στον τομέα της βελτίωσης των υποβαθμισμένων οδικών υποδομών σε αυτή την πιο φτωχή χώρα της ΕΕ.

Στη Βουλγαρία, μια χώρα επτά εκατομμυρίων κατοίκων, το 2017 καταγράφηκαν 96 θάνατοι σε τροχαία ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τη Eurostat. Είναι ο μεγαλύτερος απολογισμός μεταξύ των χωρών της ΕΕ μετά τη Ρουμανία και είναι διπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μετά από όλα αυτά αν θέλετε μπορείτε να κάνετε τις συγκρίσεις…

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


«Ζήτω η Μακεδονία» φώναξε η Τσαρουχά! Δεν διευρκίνησε όμως Η Βόρεια η Η Νότια Μακεδονία



Υποκρισία δε όλη της το μεγαλείο την Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά γιατί κανένα μας δεν μπορεί να φωνάξει μετά το ξεπούλημα σκέτο «Ζήτω η Μακεδονία».

Σε κλίμα συγκίνησης και χαράς, με δάκρυα από την απερχόμενη και αμηχανία από τη νέα υπουργό, πραγματοποιήθηκε  η τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης από την κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά στην Κατερινα Νοτοπουλου.

Η απερχόμενη υφυπουργός είπε μέσα σε όλα

«Εύχομαι η κ. Νοτοπούλου να συνεχίσει το έργο της και το δικό μου έργο. Θα με έχει πάντα δίπλα της όποτε με χρειαστεί. Ο θεσμός του ΥΜΑΘ είναι πολύτιμος», είπε η κ. Κόλλια-Τσαρουχά, και κλείνοντας ευχήθηκε «Καλή αρχή Κατερίνα», ενώ ζήτησε από όλους να ζητωκραυγάζουν: «Ζήτω η Μακεδονία».

Δεν διευκρίνησε όμως Η Βόρεια η Η Νότια Μακεδονία έτσι όπως τα έκανε το κόμμα της, οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ; Η καλύτερα η Μακεδονία κατά τον Ζάεφ γιατί για αυτόν δεν υπάρχει βόρεια η Η νότια;

Ντροπή και υποκρισία κ. Τσαρουχά γιατί πλέον κανένας μας δεν μπορεί να φωνάξει σκέτο «Ζήτω η Μακεδονία».


Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στο summer school της ΟΝΝΕΔ στην Κόρινθο



Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, Φίλες και φίλοι, ΟΝΝΕΔίτες, ΟΝΝΕΔίτισσες, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες.  

Σας ευχαριστώ που είσαστε εδώ μαζί μου σήμερα γιατί όλοι  μαζί φτιάχνουμε το αύριο. Eυχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε  να βρεθούμε ξανά. Και χαίρομαι, αγαπητέ Πρόεδρε, που διαλέξατε την Κόρινθο και το Λουτράκι γι’ αυτό το εξαιρετικά καινοτόμο και πολύ ενδιαφέρον summer school της ΟΝΝΕΔ. Αγαπητέ Κώστα, Πρόεδρε Κώστα, συγχαρητήρια γι’ αυτή την πρωτοβουλία, θερμά συγχαρητήρια. Δείχνει μια ΟΝΝΕΔ που έκανε πράξη την επανίδρυσή της, με  πολιτικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που έχουν φρεσκάδα και τόλμη. Γι’ αυτό είμαι εδώ: Γιατί θέλω να δώσω το παρόν πλάι σας και γιατί σας θέλω παρόντες στη μάχη που έχουμε μπροστά μας. Θέλω να ακουστεί καθαρά η δική σας φωνή. Θέλω να είστε δυνατοί. Θέλω κυρίως  να είστε συμμέτοχοι στην Ελλάδα που θα χτίσουμε μαζί.  

Είναι βέβαιο ότι αυτό το τριήμερο θα αποδειχθεί πολύ γόνιμο για όλους μας. Άλλωστε, κάθε γενιά που δεν συντονίζεται με τα μηνύματα της επόμενης, γηράσκει πρόωρα. Αλλά και κάθε νέος που δεν δοκιμάζεται στην εμπειρία ενός πιο ώριμου, κινδυνεύει από αλαζονεία.

Ο Ουμπέρτο Έκο έλεγε ότι «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ το διέψευσε κι αυτό -μάλιστα, με τρόπο τραγικό αρχίζοντας από τον Ιούλιο. Σημειώστε παρακαλώ, με προσοχή, τον απολογισμό των τελευταίων δύο μηνών: 98 ψυχές και χιλιάδες περιουσίες χάθηκαν στο Μάτι αφού ένα τελείως αποδιοργανωμένο κι εντελώς διαλυμένο κομματικό κράτος, στάθηκε ανίκανο να μας προστατέψει. Παρακολουθήσαμε όλοι μία αδίστακτη κυβέρνηση που έβλεπε τι γινόταν και δεν αντιδρούσε ως όφειλε. Και που ενώ ήξερε, έκρυβε την αλήθεια ψάχνοντας να βρει πώς θα ρίξει αλλού τις ευθύνες – που ήταν εξ ολοκλήρου δικές της. Οι αποκαλύψεις προκαλούν ρίγος:  Οι «εμπρηστές» του κ. Τόσκα ουδέποτε υπήρξαν, τα στοιχεία από τον  δορυφόρο, δήθεν, του κ. Παππά αποδείχτηκαν πλαστά, ο μηχανισμός της κυρίας Δούρου ήταν παντελώς ανύπαρκτος, όπως δεν υπήρξε ποτέ και κανένας συντονισμός των ενστόλων. 

Όλα αυτά, και, ενώ ο -λαλίστατος κατά τα άλλα-  κ. Πολάκης σιωπούσε παρότι από τις 9 το βράδυ του ζητούσαν σάκους νεκρών. Τρεις ολόκληρες ώρες αργότερα, ο κ. Τσίπρας έκανε τηλεοπτικό σόου, επικεφαλής μιας συσκέψεως στην οποία δεν έβρισκε κανένα λάθος και ρωτούσε αμέριμνος «αν θα πετάξουν και πότε θα πετάξουν αύριο τα αεροπλάνα».

Μόνο που καμία προπαγάνδα δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην πραγματικότητα. Το Μάτι δεν θα ξεχαστεί. Οι ευθύνες γι’ αυτήν την εθνική τραγωδία θα εντοπιστούν και θα αποδοθούν. Είναι χρέος στη μνήμη των πολιτών που χάθηκαν, είναι χρέος απέναντι στην κοινωνία ολόκληρη. Γιατί το Μάτι έγινε η φωτογραφία τους: Ανεπάρκεια, απανθρωπιά, δειλία, κυνισμός. Απόδειξη διάλυσης μιας χώρας, που έφτασε να θρηνεί ένα νέο παιδί κάτω από την Ακρόπολη. Και που αφήνει χωρίς νερό και ρεύμα πότε την Ύδρα, πότε την Αττική ή τη Θεσσαλονίκη και πότε την Κίμωλο.


  
Φίλες και φίλοι,

Ακούμε συνέχεια της τελευταίες εβδομάδες ότι το Μνημόνιο έληξε. Όμως, όπως έχουμε πει επανειλημμένως, το μόνο το οποίο τελείωσε είναι η ευνοϊκή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Όμως σήμερα η Ελλάδα, τεχνικά,  βρίσκεται εκτός αγορών, αφού το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου της είναι στο 4,4%. Της Πορτογαλίας, προσέξτε,  είναι γύρω στο 1,9%.  Και ενώ η οικονομία δεν έχει ανάσα, οι Έλληνες περιμένουν και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, αυξημένο ΕΝΦΙΑ, -κυρίως στις πιο λαϊκές συνοικίες- και πρόσθετους φόρους και εισφορές. Όλα αυτά, υπό μια πολύ αυστηρή επιτήρηση και με δεσμεύσεις λιτότητας που έχουν υπογραφεί έως το 2060. Παρόλα αυτά, κάποιοι, αυτοί που έχουν ακόμη την εξουσία, συνεχίζουν και σήμερα το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά: να λένε, δηλαδή,  ψέματα.  Ψέματα που προσβάλλουν ακόμη και την ελληνική μυθολογία, όπως φάνηκε και στην παράσταση του πρωθυπουργού στην Ιθάκη. Όμως, ξέρετε, οι λωτοφάγοι δεν μένουν πια εδώ. Και τα 100 και βάλε δις που μας στοίχισαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα πληρώνουμε, και θα τα πληρώνουμε για αρκετό καιρό ακόμα. Για το «λογαριασμό» αυτό σύντομα θα κληθούν να λογοδοτήσουν με εντολή του κυρίαρχου ελληνικού λαού.

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, δεν υπήρξαν μόνο μήνες κοινωνικού και οικονομικού πένθους. Το Σκοπιανό συνέχισε και συνεχίζει να εξελίσσεται υπό σκιάν, μακριά από το φως του καλοκαιρινού ήλιου. Είναι μία «Συμφωνία», που μεθοδεύτηκε κρυφά, ερήμην του λαού, ερήμην της βουλής, ερήμην των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μια συμφωνία που, στρεβλώνοντας μια εθνική γραμμή είκοσι επτά χρόνων, παραχωρεί στους γείτονες «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα. Είναι μια συμφωνία που, βέβαια, η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να κυρώσει. Ούτε σε αυτή, ούτε στην επόμενη Βουλή. Οι πράξεις της κυβέρνησης είναι εθνικά επικίνδυνες και δυστυχώς παρήγαγαν ήδη, αμέσως, αρνητικά αποτελέσματα. Πηγαίντε μια βόλτα στη Βόρεια Ελλάδα, την οποία επισκέπτομαι συχνά. Εκατοντάδες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας αντιμετωπίζουν, ήδη, τεράστια προβλήματα ταυτοποίησης, πιστοποίησης και ανταγωνισμού.  Ενώ ο ίδιος ο κ. Ζάεφ είναι ο πρώτος που διαψεύδει τον κ. Κοτζιά. Και ο κ. Δημητρόφ μας το λέει, πια, καταπρόσωπο: «Είμαι “Μακεδόνας” και μιλώ τη “μακεδονική” γλώσσα». Και κάποιοι στην Κυβέρνηση το ακούν χωρίς να απαντούν, σκύβοντας ένοχα ή απλώς αδιάφορα το κεφάλι. Η ανευθυνότητά τους δεν θα ξεχαστεί. Οι Έλληνες δεν θέλουν και δεν πρέπει ποτέ να είναι -να είμαστε- τυφλοί εθνικιστές, αλλά ξέρουν ότι πρέπει να είναι έντιμοι πατριώτες.

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί Νέοι της Νέας Δημοκρατίας,

Προ 3 ημερών, ο ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας απελπισμένα κάποιον αντιπερισπασμό, κατέφυγε σε έναν εν πολλοίς προεξοφλημένο ανασχηματισμό. Αντί για ενδιαφέρον, προκάλεσε σε άλλους θλίψη και σε άλλους θυμηδία. Στα Γρεβενά, όπου βρέθηκα πριν από 2 ημέρες, αλλά και εδώ που περπάτησα πριν από λίγο στους πεζόδρομους της Κορίνθου, ουδείς τον πήρε χαμπάρι. Κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί του - και όσοι το έκαναν -κυρίως στην Αθήνα- τον σχολίασαν, μάλλον, ως ανέκδοτο.  Η κυβέρνηση έμεινε εξίσου κακή, με 53 πλέον πρόσωπα, συν τον Πρωθυπουργό, που δεν χωρούν, πλέον, στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου. Είπε ο κ. Τσίπρας, ότι ήθελε, να «διευρυνθεί», μάλιστα. Έψαξε, όμως, καθώς φαίνεται, στα αζήτητα. Θέλησε να αλλάξει εμφάνιση, αλλά τυλίχτηκε με φθαρμένα πολιτικά υλικά. Έψαξε για νέα στελέχη, τελικά όμως  βρήκε μόνο σκουριές από παλιούς κομματικούς σωλήνες. Έκανε και πάλι μία τεράστια τρύπα στο θολό νερό.

Τις λιγοστές, όμως,  ανάσες ελπίδας αυτής της περιόδου, τις προσέφερε μια «άλλη» Ελλάδα:  Ήταν οι αθλητές μας, που μας έδωσαν χαμόγελα και ακτίνες αισιοδοξίας με τις νίκες τους. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τους  νεαρούς πολίστες μας και να συζητήσω μαζί τους, και είδα τα αποτελέσματα της σκληρής και ομαδικής δουλειάς. Με ρώτησαν και μιλήσαμε αναλυτικά για τις αξίες του αθλητισμού, ποιες αξίες πρεσβεύουν, και τους εξήγησα ότι οι ίδιες αξίες του αθλητισμού πρέπει να διαπεράσουν και την πολιτική δράση: Οργάνωση και σχέδιο, φιλοδοξία και διαρκής προσπάθεια, συντονισμός, συνεργασία. Ομαδικότητα -πολύ σημαντική λέξη αυτή, για τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά κυρίως πείσμα και σκληρή δουλειά μέχρι να έρθει το τελικό αποτέλεσμα. Δεν σταματάμε ποτέ.  Δουλεύουμε συνέχεια μέχρι που να μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας.

Είδαμε αυτή την άλλη, τη φωτεινή Ελλάδα, και στα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Ήρωες βγαίνουν μέσα από τη σκληρή καθημερινότητα. O 17χρονος Στάθης από τον Βόλο, ορφανός από πατέρα δουλεύοντας το καλοκαίρι, πρώτευσε στους Χημικούς του Πολυτεχνείου. Όταν τον πήρα -ανοίγω μια παρένθεση- τηλέφωνο να τον συγχαρώ, μου είπε ότι έχει αλλάξει τουλάχιστον 25 δουλειές για να φτάσει εδώ πέρα που είναι σήμερα. Η 38χρονη Αλεξάνδρα από την Κοζάνη, η οποία αποφάσισε με παιδιά να αλλάξει  τη ζωή της, μπαίνοντας στην Ιατρική.

Και ίσως η πιο ωραία, η πιο ανθρώπινη ιστορία απ’ όλους,  ο κ. Δημήτρης από την Κρήτη που στα 84 του, ζει το παιδικό του όνειρο να σπουδάσει. Πείτε σε κάποιους  ότι  μπορεί να είσαι νέος στην ηλικία, αλλά σκουριασμένος στο μυαλό. Και ο κ. Δημήτρης μας δείχνει με το παράδειγμά του ότι η αναζήτηση της γνώσης που τελικά  κρατά το μυαλό μας ζωντανό δεν πρέπει να σταματά ποτέ.  Και, τέλος, μια ακόμα ωραία ιστορία: ο Κώστας. Τον βρήκα στη Σαμαρίνα, πριν από δύο ημέρες κατεβαίνοντας από αυτό το πανέμορφο ορεινό χωριό μαζί με τον πατέρα του Μιλτιάδη, να συνοδεύουν τα 600 πρόβατα και 10 τσοπανόσκυλα τους προς το θεσσαλικό κάμπο –22 ημέρες με τα πόδια. ο κ. Μιλτιάδης την κάνει αυτή τη διαδρομή 45 χρόνια. Ο Κώστας έχει σπουδάσει, αλλά αγαπάει αυτήν τη δουλειά και θέλει να μείνει στον τόπο του και να ασχοληθεί με τη μετακινούμενη κτηνοτροφία. Και αυτός, όπως και πολλά άλλα νέα παιδιά, δεν μου  ζήτησε ούτε  διορισμό στο Δημόσιο, ούτε κάποιες «άκρες» στην Αθήνα για να «βολευτεί».  Ένα πράγμα μόνο μου ζήτησε: Κάνε κάτι, μου είπε, για τις εισαγωγές του παράνομου γάλακτος για να μην πέφτουν οι τιμές του Ελληνικού γάλακτος. Ζήτησε με άλλα λόγια απλά τη δυνατότητα να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά που έκανε αυτός, ο πατέρας του και ο παππούς του.

Αυτά είναι τα πρόσωπα της Ελλάδας που θέλουμε. Είναι οι άνθρωποι που απαιτούν το καλύτερο για τον εαυτό τους, είναι οι άνθρωποι που δεν επαιτούν για ρουσφέτι και βόλεμα. Είναι άνθρωποι όπως και χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ήρωες της καθημερινότητας, που δεν το βάζουν κάτω. Και είναι αυτές οι ξεχωριστές περιπτώσεις επιτυχίας που θέλουμε να αποτελούν αύριο τη γενική εικόνα της χώρας. Θέλουμε όλη η Ελλάδα να τους μοιάσει.

Επιστρέφω τώρα ξανά στη θλιβερή πολιτική επικαιρότητα, που δυστυχώς  υστερεί απέναντι στις δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας. Ύστερα από ένα μαύρο καλοκαίρι, λοιπόν, ο κ Τσίπρας θα ανηφορίσει για άλλη μια φορά στη ΔΕΘ. Για να πλασάρει, πάλι, μια εικονική πραγματικότητα. Για να παραπλανήσει για μέτρα που ο ίδιος ψήφισε. Και για να υποσχεθεί λίγα αντίδωρα σε κάποιους, από τα πολλά δισεκατομμύρια που στέρησε από όλους. Κανείς δεν  θα τον ακούσει πια –γιατί όλοι ξέρουν πως λέει ψέματα. Αναρωτιέμαι όμως ειδικά στους νέους, τι έχει άραγε να πει, ο κ. Τσίπρας;  Ότι τύπωσε μισό εκατομμύριο διαβατήρια για το εξωτερικό; Κι ότι από εκεί τους εμποδίζει ακόμη και να ψηφίζουν; Ότι έκανε καθημερινότητα τη μερική απασχόληση, τα 360 ευρώ και την ανασφάλιστη  εργασία; Ή ότι προσλαμβάνει «ημετέρους» με κομματικά τερτίπια, όπου, -προσέξτε- σε πρόσφατη προκήρυξη, το μεταπτυχιακό παίρνει 5 μόρια και η συνέντευξη 40; Και θα πει, ειδικά στα νεότερα παιδιά του λυκείου, ότι σε λίγο τα σχολεία ανοίγουν χωρίς σαφές εξεταστικό σύστημα και δίχως ορισμό Συντονιστών, αφού ο θεσμός που ο ίδιος καθιέρωσε απεδείχθη φιάσκο; Ή, τι θα τους πει στους φοιτητές μας; Ότι  θα βρουν τις σχολές τους ελεύθερες από καταλήψεις και έτοιμα τα ερευνητικά τους προγράμματα;

Και θέλω στο σημείο αυτό να αναφερθώ και  σε ένα ζήτημα των ημερών. Είναι πραγματικά απίστευτο και εξοργιστικό ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε -διότι πραγματικά περί κατορθώματος πρόκειται- να αφήσει έξω από τους παιδικούς σταθμούς της χώρας περισσότερα από 35.000 παιδιά. Δεσμεύομαι και σήμερα. Το έχω κάνει με τρόπο κατηγορηματικό και παρουσιάζοντας ένα συγκεκριμένο και κοστολογημένο σχέδιο για το πώς θα γίνει πράξη    Με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κανένα -μα κανένα- παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού.

Είναι καιρός, λοιπόν, και είναι μια ευκαιρία αυτό το summer school, για να διαδώσετε και εσείς περισσότερο το μήνυμά μας, να ειπωθούν μερικές αλήθειες απλές. Από αυτές που πρέπει να φτάσουν από εσάς, από τη νεολαία μας, τις γειτονιές, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στις παρέες σας, στα μπαράκια, στις καφετέριες, στα γήπεδα:

1ον. Από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης θα είναι το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και είναι νομίμως εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Και αν, όπως το θέλουμε και όπως το επιζητούμε, οι γενικές εκλογές γίνουν πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, τότε όλοι στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 θα μπορούν να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους.
2ον. Ο συνδυασμός της μείωσης φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με την έκρηξη επενδύσεων που ξέρουμε να δρομολογήσουμε, θα οδηγήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια στη δημιουργία 600.000 νέων θέσεων απασχόλησης. Και μπορώ να δεσμευτώ για πραγματική μείωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στην πρώτη τριετία μας. Αυτός είναι ο στόχος τον οποίον πρέπει να θέσουμε και αυτό αφορά πρωτίστως τους νέους. Και τους νέους που είναι εδώ πέρα, αλλά και τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους οι οποίοι έφυγαν από την Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον -όχι οι πιο πολλοί από επιλογή, αλλά από ανάγκη- τους οποίους συναντώ κάθε φορά που ταξιδεύω και μου λένε “θέλω να γυρίσω στην πατρίδα μου, θέλω να προσφέρω στην πατρίδα μου, αρκεί να υπάρχουν καλές δουλειές”. Και συναντώ και πολλούς γονείς και γιαγιάδες και παππούδες, που έχουν και παιδιά και εγγόνια στο εξωτερικό και καταλαβαίνω απόλυτα τον καημό της ελληνικής οικογένειας,  όταν νέα παιδιά ξενιτεμένα, εκπαιδευμένα στην Ελλάδα, τα οποία έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά για να τα εκπαιδεύσουμε, καταλήγουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε άλλα κράτη. Για να γυρίσουν πίσω  οι νέοι μας, φίλες και φίλοι, χρειαζόμαστε πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης. Ξέρουμε να τις δημιουργήσουμε, ξέρουμε να κινητοποιήσουμε την ιδιωτική οικονομία, ξέρουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, και με βάση αυτό θα κριθεί η επιτυχία του κυβερνητικού μας έργου.
3ον. Τρίτο μήνυμα το οποίο θέλω να μεταφέρετε στα νέα παιδιά. Καταργούμε τον «υπο-κατώτατο» μισθό, δηλαδή τις αμοιβές της ντροπής για τα νέα παιδιά. Οι απολαβές των νέων θα είναι οι ίδιες με όλων των εργαζομένων. Και η εργατική νομοθεσία θα τηρείται απαρέγκλιτα.
4ον. Δεν θα σας εκπλήξω εδώ, ειδικά τους φοιτητές μας που φοιτούν στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας. Η Παιδεία απαλλάσσεται, επιτέλους, από τους νόμους Φίλη και Γαβρόγλου και μπαίνει σε νέα τροχιά. Με επέκταση της τεχνολογίας σε όλες τις βαθμίδες. Σύγχρονα μαθήματα στα σχολεία και σύνδεση των Α.Ε.Ι με την οικονομία. Επαναφορά κατώτατου ορίου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με αξιολόγηση παντού και για όλους. Και, βέβαια, δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων τμημάτων από ελληνικά ιδρύματα. Δεν γίνεται να μην παρέχουμε τη δυνατότητα σε ξένους που θέλουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα, να το κάνουν στην αγγλική γλώσσα. Φοιτητική κινητικότητα μεταξύ σχολών. Εσωτερικό πρόγραμμα Erasmus, ώστε οι φοιτητές να μπορούν να πειραματίζονται, να περνάνε ένα εξάμηνο σε μια άλλη σχολή, άλλα βιώματα, άλλες εμπειρίες, άλλες γνωριμίες. Ανοίγει, με αυτόν τον τρόπο, το μυαλό τους. Και, βέβαια, μεγάλη έμφαση στην έρευνα στα πανεπιστήμια, όχι μόνο στα ερευνητικά κέντρα.  

Και κάτι ακόμη για όσους διαστρεβλώνουν συνειδητά τις θέσεις μας: Δεν κρύψαμε ποτέ πως επιμένουμε και θεωρούμε απαραίτητη τη λειτουργία ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης. Πρώτοι εμείς μιλήσαμε για μη κρατικά πανεπιστήμια και για συμπόρευση της Παιδείας με την Οικονομία. Δεν κρύψαμε, όμως, ποτέ την προτεραιότητα που δίνουμε στη δημόσια εκπαίδευση. Να το περιγράψω αλλιώς: Εμείς δεν είμαστε με τους αιώνιους φοιτητές και τους Καρανίκες που θεωρούν «χολέρα την καριέρα». Ούτε με αυτούς που απλά βαφτίζουν πανεπιστήμια τα Τ.Ε.Ι  με εισαγωγικό βαθμό «3». Ανοίγω μια παρένθεση. Για να απολαύσει κάποιος το προνόμιο της ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης θα πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται το θεσμό αυτόν. Όταν πηγαίνεις και γράφεις 3 στις εξετάσεις, δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση ο Έλληνας φορολογούμενος, την επόμενη μέρα, να πληρώσει για τις σπουδές σου. Εμείς, λοιπόν -αν έπρεπε να το προσωποποιήσω κάπως- θα σας έλεγα ότι είμαστε με τον διακεκριμένο καθηγητή του Μ.Ι.Τ. Κωνσταντίνο Δασκαλάκη. Ένα παιδί, προσέξτε, που τελείωσε δημόσιο σχολείο. Σήμερα πρωταγωνιστεί στον κόσμο των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης. Σπούδασε στη Βαρβάκειο Σχολή. Και γι’ αυτό, ακριβώς, η Ν.Δ. θα ιδρύσει ένα δημόσιο, πρότυπο-πειραματικό σχολείο σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Και εδώ πέρα στην Κόρινθο.

Ανοιχτή παιδεία σε μια ανοιχτή κοινωνία, αυτό θέλουμε.

Και αναφέρθηκα στο παράδειγμα του Κωνσταντίνου γιατί στο πρόσωπό του καθρεφτίζεται συνολικά η άποψή μας για την Εκπαίδευση, αλλά και για την κατεύθυνση της Οικονομίας. Αλλά και για τον φρέσκο αέρα που πρέπει, επιτέλους, να φυσήξει στη χώρα μας, αλλά και για το ρόλο των συμπατριωτών μας, που ζουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό.  Θέλω να το ξαναπώ: Δεν κατοικούμε οι Έλληνες μόνο στην επικράτεια, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.  Και αυτή η μεγάλη δύναμη πρέπει σύντομα να ενωθεί σε μία μεγάλη εθνική κοίτη, με πρώτο βήμα την ψήφο από τον τόπο διαμονής των Ελλήνων του εξωτερικού. Οι απόψεις τους, η εμπειρία τους, τα μυαλά τους, τα χέρια τους, οι επενδύσεις τους και τα όνειρά τους πρέπει να γυρίσουν στη μητέρα πατρίδα.

Και τα παραπάνω αναδεικνύουν, πιστεύω, τις μεγάλες διαφορές μας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αποδεικνύουν ποιος τελικά πραγματικά πρεσβεύει το νέο: Αυτοί είναι οι παλαιοκομματικοί «Μαυρογιαλούροι» των ρουσφετιών. Εμείς είμαστε η παράταξη της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών. Αυτοί εκφράζουν τη γκρίζα κομματική γραφειοκρατία και εμείς τον πολύχρωμο εκσυγχρονισμό. Αυτοί σχεδιάζουν να δίνουν επιδόματα, εμείς διεκδικούμε ευκαιρίες και αξιοπρεπείς αμοιβές. Με δυο λέξεις, είναι το χθες και είμαστε το αύριο. Κλειδί, όμως, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτού του αύριο είναι και μια νέα αντίληψη, που θα ενσωματώνει το παρόν στις προκλήσεις του μέλλοντος.  Και σε αυτήν θα ήθελα να επιμείνω. Δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε για κοινωνική πολιτική χωρίς να σκεφτόμαστε τη μεγάλη δημογραφική απειλή για τη χώρα μας. Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε ανάπτυξη χωρίς να μιλάμε για την κλιματική αλλαγή. Και χαίρομαι που ο Χρίστος θυμήθηκε ότι σε αυτήν εδώ την αίθουσα πράγματι πριν από δέκα χρόνια, ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ήρθα και μιλούσαμε τότε για την ανακύκλωση. Και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τόπο μας και μεγάλη πρόκληση για την πατρίδα μας συνολικά. Και δεν είναι φυσικά δυνατόν να αναφερόμαστε στην οικονομία μακριά, ξέχωρα από την καινοτομία, από την 4η βιομηχανική επανάσταση,  από την τεχνητή νοημοσύνη, που αλλάζει τα πάντα γύρω μας.

Και σε μία τέτοια συζήτηση, ο δικός σας ρόλος, ο ρόλος της νεολαίας μας, είναι κεντρικός. Αυτές είναι οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η δική σας η γενιά. Πολύ πιο γρήγορα θα τρέχουν τα πράγματα από ότι έτρεχαν στη δική μας τη γενιά. Και οι προτάσεις μας κινούνται ήδη προς αυτές τις κατευθύνσεις. Για παράδειγμα, το νέο Ασφαλιστικό που εισηγούμαστε, δεν θα στερεί τα δικαιώματα των επόμενων γενεών για να υποστηρίξει τις παρούσες. Και αυξάνοντας την απασχόληση, θα ενισχύει τα Ταμεία, τα οποία και με τη συμμετοχή πια τρίτου, ιδιωτικού πυλώνα, θα μπορούν να αξιοποιούν τα δικά τους αποθεματικά, παρέχοντας καλύτερες πρόσθετες υπηρεσίες. Και στον τομέα του Περιβάλλοντος, ξεχωριστή θέση για μας έχει ένα νέο χωροταξικό σχέδιο βιομηχανικών και τουριστικών δραστηριοτήτων. Είχαμε κάνει πολλή δουλειά ως προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο εκσυγχρονισμός της πρωτογενούς παραγωγής, η οικολογική αναβάθμιση των ακινήτων στις πόλεις, και, βέβαια, οι ήπιες μορφές Ενέργειας. Πρόκειται για έναν θησαυρό της χώρας μας που δεν μπορεί να παραμένει χωρίς αξιοποίηση. Και, βέβαια, η Οικονομία μας δεν πρόκειται να αναπτυχθεί αν δεν γίνει ψηφιακή και καινοτόμα. Το ίδιο ισχύει και για τη δημόσια διοίκηση. Ξέρετε -και ξέρω από κοντά- τα προβλήματα των νεοφυών επιχειρήσεων, των start-ups, την έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για τον αναπτυξιακό προσανατολισμό του συνόλου της παραγωγής. Έχω δει από κοντά και από την προηγούμενή μου εμπειρία γραφειοκρατία, βαλτωμένα μυαλά. Όπως έχω δει, όμως, επίσης, και εξαιρετικούς δημόσιους υπαλλήλους, πολλούς, οι οποίοι αποδίδουν, σε μια δημόσια διοίκηση που δεν αναγνωρίζει τη δουλειά τους. Και που επιζητούν την αξιολόγηση για να μπορούν και αυτοί με τον τρόπο τους να ξεχωρίσουν και να ανταμειφθούν. Όλα αυτά, λοιπόν, πρέπει να αλλάξουν γρήγορα.

Στην Κλέλια της Κορινθίας, για παράδειγμα, ο Δημήτρης πήρε από τους προγόνους του, από τους παππούδες του και από τους μπαμπάδες του, παλαιούς ελαιώνες. Με χίλιες δυσκολίες εκσυγχρόνισε την παραγωγή, την αυτοματοποίησε, την έκανε βιολογική. Κέρδισε τη θέση του στην εσωτερική αγορά και σήμερα απλώνεται και στην Γερμανία. Τέτοια παραδείγματα δεν πρέπει να είναι πια στον πρωτογενή τομέα μια λαμπρή εξαίρεση. Πρέπει να είναι ο κανόνας στην πρωτογενή παραγωγή. Και σε αυτήν την πολυεπίπεδη μάχη, αγαπητέ Πρόεδρε, οι δικοί σας προβληματισμοί είναι παραπάνω από αναγκαίοι. Η καμπάνια την οποία έκανε η ΟΝΝΕΔ, η καμπάνια «Αύριο» κινήθηκε ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση και γι’ αυτό σας συγχαίρω. Όχι μόνο γιατί ανοιχτήκατε σε νέους κάθε κατηγορίας, κάθε πολιτικής προέλευσης, αλλά γιατί πήρατε τις ιδέες τους και τις βάλατε στο χαρτί. Αυτό, πράγματι, είναι πολιτική δουλειά. Και είναι επιτυχία της ΟΝΝΕΔ ότι πολλές από τις προτάσεις σας -και πολλές από τις προτάσεις σας κυρίως για την παιδεία, τολμηρές προτάσεις- έχουν ενσωματωθεί, πλέον, στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος. Συγχαρητήρια για τη δουλειά την οποία έχετε κάνει.

Φίλες και φίλοι,

Αυτή η νέα αντίληψη για την οποία σας μιλώ, μπορεί να περιλαμβάνει πολλές τομές «τεχνοκρατικού» χαρακτήρα, είναι όμως μια αντίληψη βαθύτατα πολιτική. Γιατί προϋποθέτει εθνική ενότητα και υπέρβαση παλαιών διχασμών, ώστε η χώρα να κερδίσει, επιτέλους, το χαμένο χρόνο.  Δεν πρόκειται για «δεξιές» ή «αριστερές» λύσεις. Πρόκειται για πρακτικές λύσεις για όλους. Και αφορά το πρόγραμμά μας και ο πολιτικός μας λόγος  όλες τις εκσυγχρονιστικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, που είναι καιρός πια να συμπορευτούν έχοντας απέναντί τους μόνο τα ζητούμενα του αύριο. Και ακριβώς επειδή αυτή η θέση μας συνιστά από μόνη της μια πολιτική υπέρβαση, γι’ αυτό δέχεται τέτοιο λυσσαλέο σφυροκόπημα από τις δυνάμεις της καθυστέρησης και της οπισθοδρόμησης. Και να είστε σίγουροι πως, στο δρόμο προς τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί, με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο προς την αντίθετη κατεύθυνση: Θα διαστρεβλώσει τις απόψεις μας, υψώνοντας φοβικά σκιάχτρα.

Θα μεταφέρει τη συζήτηση από το παρόν στο παρελθόν, κι από τα συγκεκριμένα θέματα για τα οποία θα μιλάμε εμείς, σε γενικόλογα, ξύλινα συνθήματα. Θα επαναφέρει ξεπερασμένα σύνδρομα και ψεύτικους διχασμούς που δεν λένε τίποτα στους περισσότερους Έλληνες. Δεν λένε σίγουρα τίποτα στη δική σας τη γενιά. Και, όπως το συνηθίζει, δεν θα διστάσει να χτυπήσει κάτω από τη μέση με άγρια προπαγάνδα. Ανοίγω παρένθεση. Τα fake news είναι ήδη εδώ και γνωρίζουμε από που προέρχονται. Στόχος τους είναι οι εκλογές να είναι βρώμικες – το ξέρουμε. Όλα αυτά όμως μας κάνουν πιο δυνατούς.  Η μεγάλη μας δύναμη είναι τα επιχειρήματα, είναι η μετριοπάθεια, αλλά είναι και η βαθιά πίστη και η σιγουριά για την ορθότητα των απόψεών μας. Η ίδια η πραγματικότητα δείχνει την καταστροφή που έφεραν τα ψέματα Τσίπρα και Καμμένου. Αυτά εν πολλοίς είναι γνωστά. Δεν θα συνιστούσα στη νεολαία μας να χάσουμε πολύ χρόνο αναδεικνύοντας τις αδυναμίες και τα ψέματα του κ. Τσίπρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να δώσουμε ξανά στους Έλληνες, κυρίως στη νέα γενιά, πίστη για το αύριο, και να το κάνουμε με τη γλώσσα της αλήθειας και με απλές ρεαλιστικές προτάσεις. Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σε όλους τους Έλληνες, δίχως συμπλέγματα. Δεν αρνούμαστε, προσέξτε, διδάγματα από λάθη, αλλά δεν επιτρέπουμε αυτά να συμψηφίζονται με τα εγκλήματα αυτής της κυβέρνησης.  Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, και δεν χαρίζουμε σε κανέναν τις επιτυχίες μας. Επικαλούμαστε το δικό μας καινούργιο δρόμο, της ανανέωσης, του εκσυγχρονισμού. Και πείθουμε τους αναποφάσιστους πολίτες ότι η επιλογή της Ν.Δ. δεν αποτελεί απλά μια στενή, κομματική επιλογή. Αλλά το δικαίωμα στην ελπίδα για την αναγέννηση της πατρίδας μας.

Τις ημέρες αυτές, στο πολύ ενδιαφέρον και καινοτόμο summer school, θα πρέπει να βρείτε, να ψάξετε αποτελεσματικές μεθόδους και πρωτότυπους τρόπους και νέες λέξεις για να μιλήσετε στους συνομηλίκους σας. Να απαντήσετε στην απάθεια, την οποία, δυστυχώς, βλέπουμε ζωγραφισμένη στα πρόσωπα πολλών νέων, με μία νέα, μοντέρνα προσέγγιση της πολιτικής. Να αναδείξετε τις μεγάλες μας διαφορές με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τόσο στις ιδέες και τις λύσεις που προτείνουμε, αλλά -θέλω να σταθώ και σε αυτό, και στην καθημερινή μας συμπεριφορά. Να εξηγήσετε στους συνομήλικούς σας ότι η αδράνεια, η αποχή από τα κοινά είναι «βάλτωμα» και ότι το αύριο είναι πρόκληση γι’ αυτούς, όπως για όλους μας. Το μέλλον το διαμορφώνουν αυτοί που συμμετέχουν και όχι αυτοί που απέχουν. Να παρουσιάσετε τις θέσεις μας τεκμηριωμένα και με πειθώ. Με καλόπιστο τρόπο. Να αναγνωρίσετε με θάρρος και τις δικές μας αδυναμίες, δείχνοντας, όμως, το δρόμο της υπέρβασης. Να γίνετε, με άλλα λόγια, εσείς η νεολαία μας, οι ίδιοι το παράδειγμα του πολιτικού στελέχους που θα ήθελαν οι συνομιλητές σας. Τολμηροί, ενημερωμένοι, διαβασμένοι, απαιτητικοί. Όχι αλάνθαστοι, αλλά έντιμοι και εργατικοί. Οραματιστές και όχι ονειροπαρμένοι. Και μη φοβηθείτε, αυτό το τριήμερο, να μιλήσετε ανοιχτά. Κάντε ερωτήσεις, εκφράστε διαφωνίες, διατυπώστε προτάσεις. Όταν δημοσίως επικαλούμαστε στο λόγο μας τη γλώσσα της αλήθειας, οφείλουμε να τη μιλάμε πρώτα από όλα μεταξύ μας. Και όταν ζητούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε και εμείς οι ίδιοι –μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό. Είμαι σίγουρος πως όλα αυτά θα τα κάνετε και περιμένω με πολύ ενδιαφέρον τα συμπεράσματα αυτής της ωραίας πρωτοβουλίας.

Κλείνω, με μία διαπίστωση και με ένα κάλεσμα: Εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή, καθώς το δίδυμο της κυβερνητικής καταστροφής Τσίπρα-Καμμένου έχει πάρει μια κατηφόρα που πολλαπλασιάζει τα λάθη και προκαλεί σπασμωδικές κινήσεις. Είναι κάτι που θα τους κάνει όλο και πιο επικίνδυνους στις πρακτικές τους και όλο και πιο αχαλίνωτους στην προπαγάνδα τους. Σας καλώ, λοιπόν, σε ετοιμότητα, όχι μόνο για να ηττηθεί, αλλά για να απαξιωθεί πολιτικά ο παλαιοκομματισμός που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι εκλογές θα είναι δικές σας εκλογές. Και οι νέοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα, οι νέοι θα φέρουν τη νίκη. Και είναι η νεολαία που θα γίνει πυξίδα μιας κυβέρνησης –μιας  κυβέρνησης όλων των Ελλήνων, μιας κυβέρνησης για μία αναγεννημένη Ελλάδα. Ξεκινάμε, λοιπόν, αυτόν τον όμορφο αγώνα για να ξαναφέρουμε το χαμόγελο στα χείλη όλων των Ελλήνων, Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ για το θερμό σας χειροκρότημα. Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας. Σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας στη μεγάλη μας παράταξη, στη Νέα Δημοκρατία.




Γιάννης Βρούτσης : Τα επτά ψέματα του κ. Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο




Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, σχετικά ομιλία του κ. Τσίπρα στο Υπουργικό συμβούλιο, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Ο κ. Τσίπρας, με την προσφιλή του τακτική αλλοίωσης της αλήθειας, προσπάθησε να εξωραΐσει την  τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει -με αποκλειστική δική του ευθύνη- τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους.

 Συγκεκριμένα:

1. Για το κοινωνικό κράτος

Του θυμίζουμε ότι η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση, που δημιούργησε υγιείς βάσεις και ένα σύγχρονο πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έγινε το 2013 με την καθιέρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ): αυτό, δηλαδή, που τότε καταδίκαζε, κατήγγειλε και καταψήφισε αποκαλώντας το παγίδα φτώχειας. Σήμερα το επικαλείται ως επιτυχία του -αφού πρώτα το μετονόμασε- και αφού βέβαια καθυστέρησε για δύο ολόκληρα χρόνια την εφαρμογή του, στερώντας το από όσους το είχαν ανάγκη.

2. Για την αποκλιμάκωση της ανεργίας

Του θυμίζουμε ότι η ανεργία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και όχι του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο τον Σεπτέμβριο του 2013 στο 27,8% (και όχι το Δεκέμβριο του 2014 όπως είπε στο Υπουργικό συμβούλιο). Με στοχευμένες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις θέσαμε την ανεργία σε τροχιά ταχείας αποκλιμάκωσης -ήδη τον Ιανουάριο του 2015 είχε πέσει στο 25,7%. Η αποκλιμάκωση αυτή φρέναρε από την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Φέτος, ύστερα από τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 19.9%, δηλαδή ακριβώς 4 μονάδες υψηλότερα από όσο θα ήταν σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 (15,9%), αν βέβαια δεν είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

3. Για την αδήλωτη εργασία

Του θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, η αδήλωτη εργασία τον Φεβρουάριο του 2013 ήταν στο 40,5% και με τη συνεκτική πολιτική  μας (μείωση εισφορών, υψηλά πρόστιμα για αδήλωτη εργασία, επιχειρησιακό σχέδιο ΑΡΤΕΜΙΣ και την ηλεκτρονική ασπίδα για τους εργαζομένους ΕΡΓΑΝΗ), τη μειώσαμε το Δεκέμβριο του 2014 στο 13,8%.
Το Δεκέμβριο του 2017 διαμορφώθηκε στο 11,7%. Δηλαδή σε διάστημα 3 ετών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μειώθηκε μόνο 2 μονάδες -στα όρια του στατιστικού λάθους- ενώ από το 2013 έως το 2014 είχε μειωθεί κατά 26,7 μονάδες!

4. Για τις εργασιακές σχέσεις

Του θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ -που τώρα διαφημίζει και επικαλείται- μέχρι το τέλος του 2014 κυριαρχούσε η πλήρης απασχόληση έναντι της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης.
Από το 2015, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξε η απόλυτη ανατροπή, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά την κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης: οι προσλήψεις με ευέλικτες μορφές απασχόλησης έφτασαν το 55% έναντι 45% που αφορά τις προσλήψεις πλήρους απασχόλησης.

5. Για τους χαμηλούς μισθούς στη μισθωτή απασχόληση

Μιλάει αυτός που δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ; Του θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ,  1 στους 3  εργαζόμενους απασχολείται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση με μέσο καθαρό μισθό 317,6€ μηνιαίως. Ενώ ο μέσος μηνιαίος μισθός για 2,1 εκατομμύρια εργαζόμενους διαμορφώνεται στα 780,5€.

6. Για τον κατώτατο μισθό

Του θυμίζουμε ότι η προσδοκώμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, που πρέπει να συντελεστεί μέσα στο 2018, δεν είναι δική του απόφαση. Είναι δρομολογημένη ήδη από το 2013 με τον καινοτόμο νόμο 4172, με τον οποίο για πρώτη φορά δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Έναν νόμο που ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε και καταψήφισε στη βουλή, εξαγγέλλοντας την κατάργηση του νόμου και διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 751€ από το 2015.  

7. Για την αύξηση μισθών μέσα από την επαναφορά των ΣΣΕ

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας (π.χ. κλαδικές, όμοιο-επαγγελματικές), συνεχίζουν να συνάπτονται όλα τα χρόνια της κρίσης. Η δε αύξηση των μισθών θα είχε ήδη συντελεστεί από το 2015 αν δεν είχε υπογράψει ο κ. Τσίπρας το 3ο αχρείαστο μνημόνιο. Συνιστά δε πρόκληση να μιλά ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση λίγων ευρώ στους μισθούς, τη στιγμή που με τις αλλεπάλληλες μειώσεις του αφορολογήτου που ψήφισε -ήδη από το 2016 στα 8.636€, ενώ από το 2020 στα 5.681€,  από 9.545€ το 2014-  όλοι οι χαμηλόμισθοι στη χώρα μας θα χάσουν έναν ολόκληρο μισθό».



Με μισές αλήθειες και επιχειρήματα πέραν κάθε φαντασίας το ΥΠΟΙΚ πανηγυρίζει για τον ΕΝΦΙΑ



Για ακόμη μία φορά το υπουργείο Οικονομικών θέλει να κάνει το άσπρο μαύρο και λέγοντας μισές αλήθειες προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τον αυξημένο ΕΝΦΙΑ που είδαν 1 εκατ. πολίτες. 

Στο ενημερωτικό ο σημείωμα παραδέχεται ότι το 14% των πολιτών είδαν αυξημένο ΕΝΦΙΑ αλλά αυθαιρέτως τονίζει ότι για μεγάλο ποσοστό αυτών των πολιτών η αύξηση ταν μέχρι  12 ευρώ ενώ  μιλώντας για τους λόγους της αύξησης κάνει λόγο και για «μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του εκάστοτε φορολογούμενου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πολλές αυξήσεις του φόρου δεν συνδέονται με τη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών».

Επίσης γίνεται για τις λαϊκές γειτονιές στις οποίες μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ παραβλέποντας τις λαϊκές γειτονιές που ο φόρος αυξήθηκε.

Αναλυτικά από το υπουργείο οικονομικών τονίστηκε:

– Το συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε είναι κατά σχεδόν 60 εκατομμύρια μειωμένο σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

– Το 2015 η συνολική βεβαίωση ήταν σχεδόν 3 δισ 251 εκατομμύρια ευρώ, το 2016 ανήλθε σε 3 δισ 180 εκατομμύρια ευρώ, το 2017 σε 3 δισ 153 εκατομμύρια ευρώ και φέτος σε 3 δισ 93 εκατομμύρια ευρώ.

– Ειδικά για το συμπληρωματικό φόρο, αυτός εμφανίζεται μειωμένος κατά 9,5 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την περυσινή εκκαθάριση.

– Το 2018, 79.181 λιγότερα φυσικά πρόσωπα σε σχέση με το 2017 πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 200 ευρώ και πάνω. -Αντίθετα, σε 61.163 αυξήθηκαν οι φορολογούμενοι που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 1 λεπτό του ευρώ έως 200 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την τάση μετατόπισης των φορολογουμένων από τα υψηλότερα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ προς τα χαμηλότερα.

– Για ποσοστό περίπου 62% των φορολογουμένων, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος. Για ποσοστό 24% παρουσιάζεται μείωση στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, ενώ για ποσοστό 14% παρουσιάζονται αυξήσεις. Από το σύνολο (δηλ. από το ανωτέρω ποσοστό 14%) των πολιτών που είδαν το εκκαθαριστικό τους αυξημένο, για ποσοστό περίπου 78% η αύξηση είναι κατά μέσον όρο 12 ευρώ.

– Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων στις οποίες παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις, αφορά φορολογούμενους που κατέχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία (κτίρια και εκτάσεις).

– H αύξηση κατά 50.000 ευρώ του κατώτατου ορίου περιουσίας επί της οποίας επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος επέφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Με τη νομοθετική αυτή παρέμβαση, η κυβέρνηση προστάτευσε τη μεσαία ιδιοκτησία, καταργώντας το συμπληρωματικό φόρο για όλους τους φορολογούμενους με συνολική περιουσίας αξίας έως και 250.000 ευρώ.

Η αύξηση φόρου θα μπορούσε πιθανόν να οφείλεται και σε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του εκάστοτε φορολογούμενου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πολλές αυξήσεις του φόρου δεν συνδέονται με τη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών.

Αξιοσημείωτες μειώσεις παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, όπως π.χ. σε λαϊκές περιοχές της Θεσσαλονίκης, στη Λαμία, την Πάτρα, την Τρίπολη, την Κατερίνη αλλά και σε λαϊκές περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής (Πετράλωνα, Νέα Χαλκηδόνα, Κολωνός κ.λπ.).

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ισόβια στον Βρετανό που σχεδίαζε να δολοφονήσει την Τερέζα Μέι



Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε σήμερα ένας Βρετανός που σχεδίαζε να δολοφονήσει την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι πυροδοτώντας αρχικά έναν εκρηκτικό μηχανισμό για να καταφέρει να μπει στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ και κατόπιν να της επιτεθεί με μαχαίρι ή με όπλο.

Ο Ναϊμούρ Ράχμαν, 21 ετών, από το βόρειο Λονδίνο, σκόπευε να πυροδοτήσει έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στις φρουρούμενες πύλες της Ντάουνινγκ Στριτ ώστε, στο χάος που θα ακολουθούσε, να μπορέσει να φτάσει στο πρωθυπουργικό γραφείο και να σκοτώσει τη Μέι. Τον περασμένο μήνα κρίθηκε ένοχος για προετοιμασία διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών και σήμερα καταδικάστηκε σε ισόβια. Θα πρέπει να εκτίσει τουλάχιστον 30 χρόνια από την ποινή του για να έχει δικαίωμα αποφυλάκισης.




Νεκρός από συμπλοκή μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας



Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι ανεξέλεγκτη με συμμορίες κακοποιών να αλωνίζουν ανενόχλητες με κίνδυνο τις ζωές αθώων πολιτών.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά από συμπλοκή ένας άνδρας έχασε την ζωή του.

Η συμπλοκή σημειώθηκε στην οδό Μενάνδρου μεταξύ δύο Αλγερινών αλλοδαπών, όπου ο ένας τράβηξε μαχαίρι και σκότωσε τον άλλο. Η αστυνομία έχει συλλάβει τον δράστη.


Κάθε κράτος θα διαλέγει μόνο του εάν θέλει Θερινή η Χειμερινή ώρα




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως θα προτείνει να καταργηθεί η εποχική αλλαγή ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από μια δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι με τη συμμετοχή αριθμού ρεκόρ εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.

«Η Επιτροπή δεν θα προτείνει να παραμείνει σε ισχύ η θερινή ώρα, αλλά μόνο να καταργηθούν οι δύο αλλαγές ώρας που γίνονται κάθε χρόνο» διευκρίνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να παραμείνουν είτε στη θερινή ώρα είτε στη χειμερινή ώρα, αφού αυτό έγκειται στις αρμοδιότητές τους, συνέχισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πάντως ότι περιμένει πως οι συζητήσεις των πρωτευουσών για το ζήτημα αυτό θα οδηγήσουν σε ενιαία θέση.


«Πλαστή η υπογραφή μου, ουδέποτε συνάντησα τον Φλώρο» λέει η γιατρός Καλλιρρόης Λάμπρου



Η γιατρός Καλλιρόη Λάμπρου με δήλωσή της στο NEWS 24/7, αναφέρει ότι η υπογραφή της στην σχετική γνωμάτευση μετά από εξέταση στο εργαστήριο μελέτης ύπνου του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» , είναι πλαστή.

Η δήλωσή της : 

«Σας γράφω από το εξωτερικό οπού έχω ξεκινήσει να εργάζομαι προσφάτως και έχω πέσει από τα σύννεφα με αυτά που έμαθα σήμερα.

Κατά την τριετή μου παραμονή ως Πανεπιστημιακή υπότροφος στο εργαστήριο μελέτης ύπνου του Ευαγγελισμού ουδέποτε συνάντησα τον κ. Φλώρο και ουδέποτε έβαλα την υπογραφή μου σε σχετική γνωμάτευση μελέτης ύπνου.

Η φερόμενη ως υπογραφή μου ήταν πλάστη και χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά για λόγο, τον οποίο και δεν γνωρίζω. Έχει θίγει η ιατρική μου τιμή και ελπίζω σύντομα να αποκατασταθεί η αλήθεια». Με εκτίμηση, Καλλιρρόη Λάμπρου».




Συνελήφθη ο Αριστείδης Φλώρος




Στη φυλακή επιστρέφει ο Αριστείδης Φλώρος μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία αλλά και την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Ευβοίας να κάνει δεκτή την έφεση κατά του αρχικού βουλεύματος με το οποίο είχε αποφυλακιστεί. 

Η ανακοίνωση της αστυνομίας :

«Συνελήφθη από τη διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, με παραγγελία του Συμβουλίου Εφετών Ευβοίας, ημεδαπός 39 ετών, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα με υφ’ όρον απόλυση».

Tο βράδυ της Παρασκευής  ο  Αριστείδης Φλώρος προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα Βούλας μετά την σύλληψη του από το σπίτι φίλη του που είχε επισκεφθεί και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ, μετά από πληροφορίες των αρχών που τον ήθελαν να είναι ύποπτος φυγής.