Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Το ενδεχόμενο της νοθείας



Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε ότι θα εκδηλωθεί επιχείρηση νόθευσης των αμερικανικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου για το Κογκρέσο με επέμβαση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή συγκέντρωσης αποτελεσμάτων κάθε πολιτείας. Δεν μιλάμε πλέον για εκστρατείες μίσους και παραπληροφόρησης. Μιλάμε για παραποίηση του τελικού αποτελέσματος.

Για κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που ο 75χρονος πρόεδρος Μανανγκάγκουα (γνωστός και ως «Κροκόδειλος») κατηγορείται ότι διέπραξε στις πρόσφατες εκλογές στη Ζιμπάμπουε. Εκεί, μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, εκδηλώθηκε εξέγερση υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, αλλά η αστυνομία άνοιξε πυρ, και έπειτα από αρκετές ημέρες αναταραχών με δεκάδες νεκρούς, οι πάντες συμβιβάστηκαν με το αποτέλεσμα.

Συμβιβασμός με το αποτέλεσμα παρατηρήθηκε και στη Βενεζουέλα, όπου η κατάρρευση της χώρας οδήγησε στην πανηγυρική επανεκλογή(!) του προέδρου Μαδούρο. Σε μια εποχή που σε πολλές χώρες οι πολιτικές αντιπαραθέσεις αποκτούν αποχρώσεις εμφυλίου πολέμου («ή εμείς ή αυτοί»), ποιες είναι οι εγγυήσεις για αδιάβλητες εκλογές;

Ξένοι ειδικοί βεβαιώνουν ότι η καλύτερη εγγύηση είναι η χειρόγραφη αναγραφή των αποτελεσμάτων σε χαρτί. Αυτό ακριβώς που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Κάθε εκλογικό κέντρο αποστέλλει τρία αντίτυπα του χειρόγραφου με το αποτέλεσμα – στο Πρωτοδικείο, στον δήμο και στη νομαρχία. Κάθε νομαρχία προωθεί στο υπουργείο Εσωτερικών το αποτέλεσμα που αναγράφεται σε κάθε χειρόγραφο. Τα χειρόγραφα τοποθετούνται σε κιβώτια και φυλάσσονται σε αποθήκη της νομαρχίας. Κανείς δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης στα κιβώτια παρά μόνο με δικαστική άδεια. Το υπουργείο συνθέτει το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα που γίνεται αποδεκτό επειδή δεν διανοούμαστε το ενδεχόμενο νοθείας.

Ωστόσο, αν κάποιος θέλει να «πειράξει» το αποτέλεσμα, μπορεί σήμερα να το κάνει με την εισαγωγή ενός αλγόριθμου στον κεντρικό υπολογιστή που θα αναπροσαρμόσει αρμονικά τη συνολική αριθμητική ισορροπία. Το δημοκρατικό ήθος της κυβέρνησης δεν μας επιτρέπει να αμφισβητήσουμε τη δέσμευσή της να διοργανώσει αδιάβλητες εκλογές, αλλά π.χ. μια επέμβαση χάκερ μπορεί να ξεγελάσει τις άμυνες κάθε συστήματος.

Η σύγκριση του αποτελέσματος με τα χειρόγραφα δεν θα είναι εφικτή παρά μόνον αν κάποιοι δικαστικοί λειτουργοί αποφασίσουν να ενεργοποιήσουν διαδικασίες πολιτικά εκρηκτικές και πρακτικά ανέφικτες. Επομένως, το ερώτημα είναι αν η εμπιστοσύνη στο υπάρχον σύστημα παραμένει άθικτη ή αν πρέπει να θεσμοθετηθούν αυστηρότερες διαδικασίες –π.χ. ίδρυση ανεξάρτητης αρχής διενέργειας εκλογών– που θα προσφέρουν την εγγύηση ότι δεν θα γίνει ποτέ στη χώρα μας κάτι ανάλογα «κροκοδείλιο» με αυτό που η Χίλαρι Κλίντον κατήγγειλε ότι πρόκειται να συμβεί στις ΗΠΑ.


ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου