Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Πόσο ασφαλή είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε;



Η κατανάλωση ασφαλών τροφίμων συνιστά ένα θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε άνθρωπο, αλλά δυστυχώς, ακόμα και στις μέρες μας, η ασφάλεια των τροφίμων που προορίζονται για κατανάλωση δεν είναι πάντα δεδομένη. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια τα πολύ συχνά κρούσματα των ασθενειών που οφείλονται στην κατανάλωση επιμολυσμένων τροφίμων.

Χαρακτηριστικά, η διάρροια, το πιο επικρατές σύμπτωμα τέτοιων κρουσμάτων, αναδεικνύεται ως βασική αιτία βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Γενικά, η κατανάλωση μη ασφαλών τροφίμων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνδέεται με τον θάνατο 2 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών.

Οι τροφογενείς αυτές νόσοι, εκτός από σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και ειδικότερα των ευαίσθητων ομάδων, όπως είναι τα παιδιά, επιφέρουν και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, τόσο σε ευρύτερο κοινωνικό όσο και σε κρατικό επίπεδο. Γι' αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφιερώνει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στην ασφάλεια των τροφίμων και προωθεί τις προσπάθειες για την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας.

Τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν κατά τη διάρκεια όλων των φάσεων από το «αγρόκτημα ως το πιάτο», δηλαδή από την παραγωγή τους ως το τραπέζι του καταναλωτή. Η κατανάλωση ασφαλών τροφίμων αποτελεί βασικό στόχο των πολιτικών διατροφής που εφαρμόζουν διεθνείς οργανισμοί και κρατικοί φορείς. Στο πλαίσιο αυτών έχουν προχωρήσει σε θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων ασφαλείας που θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα σημεία της παραγωγής, της επεξεργασίας, της αποθήκευσης και της διάθεσης των τροφίμων στην αγορά, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας του καταναλωτή.

Πέρα από την εφαρμογή της νομοθεσίας, η οποία στοχεύει στην παροχή ασφαλών τροφίμων στο κοινό, δεδομένου ότι όπως προαναφέρθηκε τα παιδιά αποτελούν μια ευαίσθητη ομάδα, καίριας σημασίας είναι και η εκπαίδευση των γονέων-καταναλωτών σε θέματα ασφαλούς χειρισμού των τροφίμων. Ο γονέας από την πλευρά του θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, τόσο κατά την αγορά τροφίμων όσο και κατά την παρασκευή γευμάτων στην κουζίνα του, προκειμένου να εκμηδενίσει τις πιθανότητες κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων από τα παιδιά του, αλλά και τον ίδιο.

Ειδικότερα, ο γονέας-καταναλωτής θα πρέπει να αποθηκεύει άμεσα τα ευαλλοίωτα τρόφιμα στο ψυγείο, στη συντήρηση ή στην κατάψυξη, όπως το ωμό κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, το γάλα, κ.ά., χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους περιέκτες. Τα τρόφιμα θα πρέπει να ξεπαγώνονται στη συντήρηση του ψυγείου 1-2 ημέρες πριν από το μαγείρεμα και όχι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ενώ τα τρόφιμα που ήταν ήδη στην κατάψυξη και αποψύχθηκαν να μην καταψύχονται ξανά.

Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν πάντα την ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα, την κατάσταση της συσκευασίας και την εμφάνισή τους. Πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε προετοιμασία φαγητού, θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους σχολαστικά και επίσης να πλένουν καλά κάτω από τρεχούμενο νερό τα φρούτα και τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουν, ακόμα κι αν έχουν σκοπό να αφαιρέσουν τη φλούδα τους.

Πολύ σημαντικό είναι να χρησιμοποιούν διαφορετική επιφάνεια κοπής για το κρέας και τα πουλερικά από αυτήν που χρησιμοποιούν για τα λαχανικά, και μετά από κάθε χρήση να τις πλένουν πολύ καλά. Ομοίως, θα πρέπει να πλένουν πάντα τα χέρια τους αμέσως μετά την επαφή με ωμό κρέας ή πουλερικά, φροντίζοντας να μην ακουμπούν άλλες επιφάνειες ή τρόφιμα.

Το μαγείρεμα των τροφίμων θα πρέπει να είναι συνεχές και όχι σε στάδια. Μετά το μαγείρεμα, τα ψάρια θα πρέπει να είναι μαλακά, τα αβγά συμπαγή, το κρέας να έχει καστανό χρώμα στο εσωτερικό του και από το κοτόπουλο να εκρέουν άχρωμα υγρά και όχι ροζ χρώματος. Όσα τρόφιμα είναι ήδη μαγειρεμένα δεν θα πρέπει να αφήνονται εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες, ούτε να είναι εντελώς εκτεθειμένα, δηλαδή χωρίς καπάκι, αλουμινόχαρτο, κ.λπ. και παράλληλα, θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα.

Στην περίπτωση που τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα και μπορούν να συμμετέχουν στην προετοιμασία του φαγητού, οι γονείς μπορούν να τους προτείνουν να συμβουλευτούν τις σύντομες οδηγίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Προγράμματος ΕΥΖΗΝ* σχετικά με τους «Κανόνες υγιεινής στην κουζίνα» και απευθύνονται σε εφήβους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2015, λοιπόν, στοχεύει στην επαγρύπνηση των καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Ιδιαιτέρως για τους γονείς αποτελεί μια καλή ευκαιρία υπενθύμισης ή ακόμα και εκμάθησης των κανόνων ασφαλείας τόσο στην αποθήκευση των τροφίμων όσο και σε όλα τα στάδια του μαγειρέματος, ούτως ώστε να τους εφαρμόσουν και να τους μάθουν στη συνέχεια στα παιδιά τους, για τη διασφάλιση της υγείας τους.

*To E.Y.ZH.N. (Εθνική δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων) είναι ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας που σχεδίασε και υλοποιεί το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της υγείας των παιδιών μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. Το Πρόγραμμα με συγκεκριμένες ενέργειες παρεμβαίνει στην καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας, του σχολείου και του συνόλου της κοινωνίας, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, διαρκή συμβουλευτική ενημέρωση σε θέματα διατροφής, ανάπτυξης και σωματικής δραστηριότητας.


health.in.gr


Aπόφαση-βόμβα του ΣτΕ : Αντισυνταγματικός ο νόμος για τις μετεγγραφές στα πανεπιστήμια


Aπόφαση-βόμβα εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, που βάζει πλαφόν στις μετεγγραφές φοιτητών στις σχολές.

Το πλαφόν θα καθορίζεται από τις σχολές (και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% για κάθε ακαδημαϊκό έτος) και θα αφορά μόνο σε δύο κατηγορίες φοιτητών: αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και αυτούς που έχουν ανυπέρβλητη οικονομική δυσχέρεια, ενώ κανένα άλλο κοινωνικό κριτήριο δεν ισχύει, όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και ορφανοί.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Πισπιρίγκο έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο του περασμένου έτους που προβλέπει τη διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι κατ' εξαίρεση ο νομοθέτης μπορεί «να θεσπίζει διατάξεις που επιτρέπουν τις μετεγγραφές εκείνων των φοιτητών οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Σχολή ή το Τμήμα, όπου έχουν εισαχθεί, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή λόγω ανυπέρβλητης οικονομικής δυσχέρειας και ζητούν να μετεγγραφούν σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που εδρεύει σε άλλη πόλη, όπου αποδεδειγμένα θα έχουν την αναγκαία για τη φοίτησή τους ιατρική ή οικονομική, κατά περίπτωση, υποστήριξη».

Επιπρόσθετα, συνεχίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, «χάριν προστασίας της εύρυθμης λειτουργίας και σεβασμού της πλήρους αυτοδιοικήσεως των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, το άρθρο 16 του Συντάγματος επιβάλλει στον νομοθέτη κατά τη θέσπιση των διατάξεων περί μετεγγραφών:

α) να προβλέπει ανώτατο όριο για τις καθ' έκαστο ακαδημαϊκό έτος επιτρεπόμενες μετεγγραφές, το οποίο ευλόγως δεν δύναται να υπερβαίνει –συνολικά για τα εξάμηνα σπουδών- ποσοστό 10% επί των κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος εισαγομένων σε κάθε Σχολή ή Τμήμα υποδοχής και

β) να καθιστά τα όργανα των Σχολών και των Τμημάτων υποδοχής αποφασιστικώς αρμόδια για να εκτιμούν, με ειδικώς αιτιολογημένη κρίση και χωρίς υποχρέωση εξαντλήσεως του ως άνω ορίου, αν και σε ποιο βαθμό επιτρέπουν οι λειτουργικές δυνατότητες τους τη διενέργεια μετεγγραφών κατά το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος και ακολούθως να αποφασίζουν επί των σχετικών αιτήσεων των ενδιαφερομένων συνεκτιμώντας και την επίδοση εκάστου εξ αυτών στις σπουδές του».

Πάντως, διευκρινίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις για μετεγγραφή «στερούνται νομίμου ερείσματος» και ότι οι Σχολές ή τα Τμήματα όπου αυτοί εισήχθησαν, βάσει των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2013-2014, οφείλουν να τους επανεγγράψουν εάν τυχόν έχουν ήδη προβεί σε διαγραφή βάσει των επίμαχων αποφάσεων του υπουργού Παιδείας που ακυρώθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει, μέσω του δικηγόρου Δημήτρη Μέλισσα, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 115 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Σχολών αυτών.




Πηγή : in.gr


Δολοφονιών συνέχεια από αστυνομικούς στις ΗΠΑ δεν δίστασαν να σκοτώσουν έγκυο γυναίκα (Βίντεο)



Ένα σοκαριστικό βίντεο που δείχνει μια νέα εν ψυχρώ δολοφονία εγκύου γυναίκας από αστυνομικούς, ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την αστυνομία του Αϊντάχο.

 Στο βίντεο, αστυνομικοί σκοτώνουν μια γυναίκα, μητέρα 3 παιδιά και έγκυο στο τέταρτο, η οποία, βρίσκεται σε κατάσταση έντονης ψυχικής ταραχής με ένα μαχαίρι στο χέρι που απειλεί να αυτοκτονήσει.

Τη γυναίκα είχε μεταφέρει στο νοσοκομείο ο σύζυγός της, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, καθώς επί πολλές ώρες η ίδια προσπαθούσε να βλάψει τον εαυτό της. Δυστυχώς όμως η πράξη του αυτή, αντί να της σώσει τη ζωή, τη σκότωσε.

Το περιστατικό συνέβη τον Ιούλιο του 2014 στο Αϊνταχο των ΗΠΑ, όταν η 35χρονη Jeanetta Riley, με ιστορικό ψυχικών διαταραχών, βρέθηκε έξω από το νοσοκομείο Sandpoint και κρατώντας ένα μαχαίρι άρχισε να φωνάζει πως θέλει να αυτοκτονήσει.

Οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο σημείο, αντί να πλησιάσουν την έγκυο γυναίκα και να της αποσπάσουν το μαχαίρι προκειμένου να την προστατέψουν από τον εαυτό της, την απείλησαν με τα όπλα και στο τέλος τη σκότωσαν από απόσταση 3 μέτρων περίπου εν ψυχρώ, δίχως η ζωή τους να τεθεί στον παραμικρό κίνδυνο.


Το οπτικό υλικό, το οποίο έδωσε η Αστυνομία του Αϊντάχο στη δημοσιότητα, απεικονίζει τους δυο αστυνομικούς να κατεβαίνουν από το περιπολικό, να την πλησιάζουν και να της φωνάζουν να πετάξει το μαχαίρι. Εκείνη αρνείται και τη σκοτώνουν με 5 σφαίρες, η μια εκ των οποίων την πέτυχε στην καρδιά.




Πηγή : eglimatikotita.gr




Π. Κουρουμπλής για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: "Όχι στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ναι σε ποιοτικές υπηρεσίες από το Δημόσιο"



της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που γιορτάζεται παγκοσμίως σήμερα απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής επισημαίνοντας ότι "σε μια εποχή που επιχειρείται η εξιδανίκευση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, επιλογή πρώτιστης σημασίας για τη σημερινή κυβέρνηση είναι η υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της Υγείας και η ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση κάθε πολίτη στον ευαίσθητο αυτό χώρο”.

Να αναχαιτίσουν την "υγειονομική φτώχεια" και την ανισότητα με ποιοτικές παροχές από το δημόσιο σύστημα υγείας και να αντιμετωπίζουν "επιδημίες" όωπς είναι η παχυσαρκία και άλλα νοσήματα που απορρέουν από την κακή διατροφή, έχει ως στόχο η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Όπως τονίζει στο μήνυμά του ο κ. Κουρουμπλής στη συνέχεια του μηνύματός του, "σε μια εποχή που τα δημόσια συστήματα Υγείας δοκιμάζονται, οφείλουμε να εργαστούμε αποφασιστικά για να υπερασπιστούμε τις συλλογικές αξίες που υπηρετούν τον άνθρωπο στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του...
Σημαντικός και συμπληρωματικός παράγοντας για την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών αποτελεί η υγιεινή των τροφίμων η οποία συνιστά ταυτόχρονα «όπλο» κατά της παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων νοσημάτων που απορρέουν από την κακή διατροφή...
Η ύπαρξη προσπελάσιμων, αξιόπιστων και ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας αποτελεί ικανή συνθήκη για να αναχαιτίσουμε την υγειονομική φτώχεια που απειλεί σημαντικότατα τμήματα της κοινωνίας μας, μεταδίδοντας ταυτόχρονα το αίσθημα ασφάλειας σε κάθε πολίτη".



Πηγή : iatropedia.gr


Μητρόπουλος: Με τρομοκρατεί δημοσιογράφος της λίστας Νικολούδη



Ο Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", το οποίο αναμεταδόθηκε και από το "Mega" στο

χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων.

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, ο Αλέξης Μητρόπουλος καλείται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 1.940.000 ευρώ για υπόθεση φοροδιαφυγής του έτους 1999.

Ο ίδιος επιμένει πως η υπόθεσή του έχει παραγραφεί. Από την άλλη, τα "Νέα" δημοσίευσαν πως η Διεύθυνση Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών γνωμάτευσε οριστικά ότι δεν υπάρχει καμία παραγραφή για την υπόθεσή του και άρα πρέπει να πληρώσει στην αρμόδια εφορία το σύνολο του προστίμου.

Η ανακοίνωση του κ. Μητρόπουλου αναφέρει αναλυτικά:

"Γνωστός δημοσιογράφος της εφημερίδας "Τα Νέα" (που περιλαμβάνεται στη "λίστα" Νικολούδη με έμβασμα στο εξωτερικό πάνω από 2 εκατ. ευρώ) για 80ή φορά την τελευταία τριετία και 10η φορά από τη δικαίωσή μου στα Φορολογικά Διοικητικά Δικαστήρια, πριν δυο μήνες, επιχειρεί πάλι σήμερα να τρομοκρατήσει εμένα, την οικογένειά μου και κυρίως τους ανεξάρτητους δικαστές που ακύρωσαν το παράνομο πόρισμα του ΣΔΟΕ σε βάρος μου.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Τα  Νέα" (4-4-2015) οδήγησε στενό συγγενικό μου πρόσωπο σε απόπειρα αυτοκτονίας.

Στις 30-7-2014 είχα καλέσει με εξώδικό μου τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον πρώην υπουργό κ. Χαρδούβελη να σταματήσουν να με τρομοκρατούν, αφού ήμουν φορολογικά νόμιμος. Είχα συμμορφωθεί σε έλεγχο που είχε διαταχθεί (το είχα πληροφορηθεί από την ίδια ως άνω εφημερίδα!) για το μοναδικό ανέλεγκτο έτος (1999) σε όλο τον επαγγελματικό μου βίο, παρότι ήταν παραγεγραμμένο προ ετών και αφορούσε σε ποσό που νόμιμα είχε επαναπατρισθεί με το άρθρο 38 του ν. 3259/2004.

Με το ίδιο εξώδικο, τους είχα ενημερώσει ότι στις 27-10-2011 είχε περατωθεί ο φορολογικός μου έλεγχος από το ΣΔΟΕ για τη δεκαετία του 2000, ο οποίος είχε διαταχθεί με εντολή της κυβέρνησης των κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου και είχε αποδείξει ότι ήμουν φορολογικά νόμιμος. Είχα θέσει υπόψη τους, επίσης, ότι μόλις είχα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις μου από τον έλεγχο που είχε διατάξει σε βάρος μου ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης για ολόκληρη τη δεκαετία του ’90.

Τέλος, τους είχα γνωστοποιήσει ότι από 1-1-2003 που εμφανιζόμουν στα ΜΜΕ, για λόγους δεοντολογίας δεν εμφανίστηκα ποτέ στα Δικαστήρια απαγορεύοντας και σε συγγενικά μου πρόσωπα να πράξουν το ίδιο. Τους είχα καλέσει να μην χρησιμοποιούν το ΣΔΟΕ και …πρόθυμους υπαλλήλους για τρομοκράτηση πολιτικών αντιπάλων.

Αντ’ αυτού οι κ.κ. Σαμαράς και Χαρδούβελης προήγαγαν σε Γενικό Διευθυντή στη Γενική Γραμματεία Εσόδων τον εφοριακό του ΣΔΟΕ που συντόνισε τον έλεγχο σε βάρος μου και πιθανόν διευκόλυνε το "πάγωμα" του ελέγχου του κ. Σταύρου Παπασταύρου (συνεργάτη του κ. Αντώνη Σαμαρά). Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες ανέφερε στη Βουλή στις 3-4-2015 ο υπουργός κ. Π. Νικολούδης.

Αντίθετα υποχρέωσαν σε παραίτηση Γενικό Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ, αμέσως μετά την έγγραφη εκ μέρους του αποκάλυψη της σκευωρίας σε βάρος μου.

Μετά τα ανωτέρω, καλώ τον κύριο Πρωθυπουργό, την κυρία Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό κατά της Διαφθοράς κ. Π. Νικολούδη και τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλο να προστατεύσουν εμέ και την οικογένειά μου, αλλά και να διασφαλίσουν απρόσκοπτα την ανεξαρτησία Ελλήνων δικαστών που στάθηκαν όρθιοι στις επάλξεις του καθήκοντός τους".



Χρήστος Δεμέτης

news247.gr


Φρίκη στην Ινδία: Βίασαν και έκαψαν 7χρονο αγόρι



Μία απίστευτη ιστορία φρίκης αποκαλύπτεται στην Ινδία. Τρεις άνδρες βίασαν ένα 7χρονο αγόρι και στη συνέχεια τον πυρπόλησαν, εγκαταλείποντάς το αβοήθητο.
Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Κυριακή, στην περιοχή Μπιγουάντι της πολιτείας Μαχαράστρα.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας, οι τρεις δράστες πλησίασαν το αγόρι την ώρα που πήγαινε σε κοινωνική κουζίνα για να φάει.

Τον μετέφεραν σε μία απομονωμένη περιοχή και εκεί κακοποίησαν σεξουαλικά το αγόρι, ενώ στη συνέχεια, σαν να μην χόρτασαν το αρρωστημένο πάθος τους, του έβαλαν φωτιά και εξαφανίστηκαν.

Το άτυχο αγόρι φέρει σοβαρά εγκαύματα στο 30% του σώματός του και νοσηλεύεται σε τοπικό Νοσοκομείο, ενώ οι τρεις δράστες συνελήφθησαν.


Πηγή


Στην αρχή γελάγαμε τώρα ανησυχούμε για την συμπεριφορά της : Το νέο show της Ζωής Κωνσταντοπούλου "έφαγε" δύο υπουργούς





Νίκος Παππάς και Νίκος Βούτσης μπορούν να χαρακηριστούν ως οι… αδικημένοι της ημέρας στο Κοινοβούλιο. Και αυτό εξαιτίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ενώ η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης συνεδριάζει από τις 12 το μεσημέρι με αντικείμενο την επεξεργασία του νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ, το Κανάλι της Βουλής δεν μετέδωσε ούτε ένα…frame, όπως λέγεται στην τηλεοπτική γλώσσα.

Ούτε μισό πλάνο με άλλα λόγια, κι αυτό παρά στη δέσμευση της Προέδρου της Βουλής πως οι συνεδριάσεις θα μεταδίδονται live.

Γιατί η Ζωή Κωνσταντοπούλου αθέτησε την υπόσχεση της;

Γιατί σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για αυτή. Η Πρόεδρος της Βουλής παραχωρεί συνέντευξη τύπου για την Επιτροπή Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους! Υπό τον φόβο ότι η Επιτροπή των Παππά και Βούτση μπορεί και να αργήσει να ολοκληρωθεί και πάντως μετά τις 18:00 που ήταν προγραμματισμένη η συνέντευξη, πήρε τα μέτρα της…


Το εντευκτήριο της Βουλής μεταμορφώθηκε άλλη μία φορά σε studio, και η συνέντευξη – η οποία καθυστέρησε μία ώρα – καλύπτεται από 4 κάμερες.

Το γεγονός αυτό δεν πέρασε ασχολίαστο από τον Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίο έγραψε στο twitter…



Υπερπαραγωγή τώρα στη Βουλή για την ΣΤ της κας Προέδρου. Τετρακάμερο κλπ....και πού να σφίξουν οι ζέστες...

Μέχρι να ξεκινήσει η συνέντευξη οι τηλεθεατές του Καναλιού της Βουλής είδαν ντοκιμαντέρ και επαναλήψεις και πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιελάμβανε τα εκκλησιαστικά ντοκιμαντέρ «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται» και «Τα μυστήρια της Βίβλου, ο Ιωσήφ και τα αδέλφια του», ενώ στη συνέχεια, προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένα η μετάδοση της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πηγή : newsit.gr


Συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής για την Εθνική Συνδιάσκεψη της Ν.Δ.



Οργανωτική Επιτροπή για τη διοργάνωση των Προσυνδιασκέψεων και της Εθνικής Συνδιάσκεψης της Νέας Δημοκρατίας συγκροτείται με απόφαση του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Την Οργανωτική Επιτροπή απαρτίζουν οι Βασίλης Αξιώτης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Σάκης Ιωαννίδης, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Αλέκος Κόκκαλης, Γιώργος Λουλουδάκης, Δημήτρης Μαραβέλιας, Θανάσης Μπούρας, Αντρέας Παπαμιμίκος, Γιάννης Πλακιωτάκης, Μαρία Συρεγγέλα, Θανάσης Τάτσης, Φίλιππος Ταυρής και Κώστας Τσιμάρας.

Συντονιστές της Επιτροπής ορίζονται οι Θανάσης Μπούρας και Φίλιππος Ταυρής.



Πηγή


Οι αντιδράσεις για τις Σκουριές μεταφέρονται στην Αθήνα



Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ - ΠΟΑΣΥ: Να ξεκαθαρίσει τη θέση της η κυβέρνηση

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. λόγω των συγκεντρώσεων που προγραμματίζονται την Πέμπτη 16 Απριλίου στην Αθήνα από εργαζομένους στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, αλλά και της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους κατοίκους που αντιδρούν.

Στόχος είναι να μην υπάρξει «συνάντηση» των συμμετεχόντων στις δυο κινητοποιήσεις και να μην συμβούν τα όσα έγιναν τη Κυριακή στη Χαλκιδική όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Ειδικότερα για την επόμενη Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία προγραμματίζουν συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή όπου θα κατασκηνώσουν.

Εν τω μεταξύ αποχώρησαν από τα μπλόκα που είχαν στήσει στους κόμβους στο Στρατώνι και στο Γομάτι, οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής, ενώ αποφάσισαν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους ως τις 16 Απριλίου, που θα μεταβούν στην Αθήνα.

Επίσης για την Μεγάλη Τρίτη στις 19.00 προγραμματίστηκε στο Πολυτεχνείο συνέλευση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους κατοίκους της Χαλκιδικής «για τη διοργάνωση συγκέντρωσης κατά της εξόρυξης χρυσού και σε αλληλεγγύη με το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής την Πέμπτη 16/4 στην Αθήνα».

ΠΟΑΣΥ: Να ξεκαθαρίσει τη θέση της η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων καλεί την κυβέρνηση και κυρίως τον Πρωθυπουργό «να ξεκαθαρίσει τη θέση της όσον αφορά την επίδικη επένδυση στην περιοχή και να μην χρησιμοποιείται η αστυνομική δύναμη ως «σάκος του μποξ», να απομονώσει τις ακραίες αυτές φωνές, που θεωρούν ότι η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να επιστρέψει στην περίοδο που ήταν έρμαιο πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων και να δώσει όλα τα εχέγγυα και τα μέσα στην Ελληνική Αστυνομία προκείμενου να ανταποκριθεί ανεμπόδιστα στο δύσκολο έργο της χωρίς παρωχημένες ιδεοληψίες, υπεκφυγές ή αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων».

Η ΠΟΑΣΥ σημειώνει ακόμη ότι: «Άραγε, το αναφαίρετο δικαίωμα της διαμαρτυρίας και η διεκδίκηση των όποιων αιτημάτων της μιας ή της άλλης μερίδας της τοπικής κοινωνίας, συνάδει με τις συμπεριφορές που όλοι είδαμε; Τη ρίψη, δηλαδή, βομβών μολότοφ, σφαιριδίων με σφενδόνες και φωτοβολίδων από κουκουλοφόρους με στρατιωτικές στολές παραλλαγής, από το χώρο των «γνωστών - αγνώστων» οι οποίοι σπεύδουν από τη Βόρεια Ελλάδα, και όχι μόνο, προς ενίσχυση του «κινήματος των πολιτών»; Ή μήπως πρέπει να εθιστούμε ως κοινωνία στη λογική των «αντισυγκεντρώσεων»; Αντί οι διοργανωτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αδυναμία περιφρούρησής των διοργανώσεων, κάποιοι έσπευσαν να μεταθέσουν αυτές στους συνήθεις κάθε φορά υπόπτους, δηλαδή στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας».

Επιπλέον οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών αναρωτιούνται στην ανακοίνωση τους «γιατί θα πρέπει ν' απομακρυνθούν ο Διευθυντής Αστυνομίας Χαλκιδικής και ο επικεφαλής των αστυνομικών μέτρων, επειδή ακριβώς η Ελληνική Αστυνομία ενεργούσα υπό την εποπτεία Εισαγγελέα, απέτρεψε την κλιμάκωση των επεισοδίων, που, όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αν δεν αποκλιμακωθούν άμεσα, μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε νεκρούς; Μήπως λησμονήσαμε, την καταδρομική επιχείρηση στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων και τον εμπρησμό του Α.Τ. Ιερισσού, που ως σήμερα παραμένει κλειστό;»

Ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ. από Τμ. Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ

Επιπροσθέτως το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει σε ανακοίνωση του ότι «οι επιθέσεις των ΜΑΤ στις διαδηλώσεις κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής αποδεικνύουν ότι το σώμα αυτό συνεχίζει να παραβιάζει κατά συρροή το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στις ειρηνικές διαδηλώσεις».

Και προσθέτει: «Η αναίτια ρίψη δακρυγόνων, η βία εναντίον κατοίκων και το πιο αδιανόητο, το γεγονός ότι τα ΜΑΤ άφησαν ανενόχλητους τους υπαλλήλους της El Dorado να ρίχνουν πέτρες, ξύλα και μάρμαρα εναντίον των διαδηλωτών, αποτελούν εκτροπή. Για τα έκτροπα δε αυτά υπάρχουν ονομαστικές καταγγελίες σε βάρος αξιωματούχων της αστυνομίας από την βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη».

Καλεί τη κυβέρνηση «να εγγυηθεί την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών για να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την αστυνομική επιχείρηση, που καταδίκασε σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αριστοτέλη. Το περιστατικό στις Σκουριές επιβεβαιώνει το προφανές: ότι ο ήδη καθυστερημένος εκδημοκρατισμός της Αστυνομίας είναι ο μόνος δρόμος για να αποκτήσουμε μια αστυνομία που να σέβεται τον πολίτη, τους νόμους και το Σύνταγμα».


Πηγή : tovima.gr



Απειλές προς την Ευρώπη για ένωση με το Κόσοβο από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας



Άμεση σερβική αντίδραση

Τίρανα: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προειδοποίησε ότι η ένωση της χώρας του με το Κόσοβο θα αποτελέσει γεγονός, εάν συνεχίσει η ΕΕ να μην προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Κοσσυφοπεδίου.  

«Προέχει η ενοποίηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο εάν η ΕΕ συνεχίσει να κλείνει την πόρτα στο Κόσοβο, τότε οι δύο χώρες είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν στην ενοποίηση τους με τον κλασικό τρόπο» δήλωσε ο Ράμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Πρίστινας από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.  

Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι «τα λόγια του Ράμα δεν αποτελούν απειλή, αλλά μία ρεαλιστική προοπτική που θα υλοποιηθεί στο μέλλον, εφόσον συνεχιστεί η απομόνωση του Κοσόβου από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».  

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας χαρακτήρισε προκλητικό το γεγονός να καθυστερεί η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες του Κοσόβου που ταξιδεύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Η Σερβία αντέδρασε άμεσα στις δηλώσεις Ράμα για την ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο. Ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Υπόσχομαι στον πρωθυπουργό Ράμα, ότι η Αλβανία και το Κόσοβο ποτέ δεν θα ενωθούν, με το κλασικό, όπως λέει, τρόπο. Καλώ τους ηγέτες των Αλβανών να πάψουν να προκαλούν αστάθεια στην περιοχή».  



Πηγή: news.in.gr,  ΑΠΕ-ΜΠΕ, philenews.com


Σημάδια παρακμής και φθοράς στο Μουσείο Ελευσίνας



Σήμα κινδύνου εκπέμπει ένα από τα πρώτα μουσεία του ελληνικού κράτους

Σημάδια παρακμής και φθοράς, μερεμέτια και «μπαλώματα»… Το Μουσείο της Ελευσίνας, ένα από τα πρώτα μουσεία του ελληνικού κράτους που θεμελιώθηκε το 1889, εκπέμπει σήμα κινδύνου από την κορυφή της αρχαίας ακρόπολης όπου στέκεται για πάνω από 125 χρόνια.

Με θέα έναν από τους σημαντικότερους λατρευτικούς τόπους της αρχαιότητας, όπου τελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια, το πολύπαθο μουσείο γεμάτο «μερεμέτια» και «μπαλώματα» ατενίζει το μέλλον με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο. Μία μεγάλης έκτασης φθορά τραβά το βλέμμα του επισκέπτη με το που πατά το πόδι του στην είσοδο. Δίπλα από το άγαλμα, που στέκεται σαν φύλακας της εισόδου του μουσείο, ένα χάσμα αποκαλύπτει το λιθόκτιστο κτίριο του 19ου αιώνα μέσα από τους σοφάδες. Σκασμένοι τοίχοι και ταβάνια στο εξωτερικό αλλά και στις πέντε αίθουσες του κτιρίου, τρύπες στην οροφή και τζάμια με σκουριασμένα πλαίσια συνθέτουν τη θλιβερή εικόνα του μουσείου.

«Χτίστηκε στα 1890, δηλαδή στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν είχαν αρχίσει οι ανασκαφές από την αρχαιολογική εταιρεία και έπρεπε κάπου να στεγαστούν τα ευρήματα. Είναι από τα πρώτα μουσειακά κτίρια εν Ελλάδι. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα πολύ γερασμένο κτίριο, ανεπαρκές για τις σημερινές ανάγκες», εξηγεί η Καλλιόπη Παπαγελλή, αρχαιολόγος, υπεύθυνη του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας και προϊστάμενη του Τμήματος Κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Δυτικής Αττικής.

«Στα χρόνια που πέρασαν έγιναν κάποιες ανακαινίσεις. Το 1983 έγινε μία ανακαίνιση του μουσείου κατά την οποία επισκευάστηκαν η στέγη και διάφορα κονιάματα», συνεχίζει «ενώ ακόμη μία ανακαίνιση έγινε το 1999, μετά τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας, όπου έγινε και επανέκθεση σε σύγχρονες βιτρίνες καθώς και αλλαγή φωτισμού και εγκατάσταση κλιματισμού. Παρ' όλα αυτά το κτίριο παραμένει ένα παλιό κτίριο με κεραμοσκεππή, με ανερχόμενη υγρασία που είναι δύσκολη στην αντιμετώπισή της. Γι' αυτόν τον λόγο έχουν γίνει κάποιες κινήσεις για να δοθεί λύση στα προβλήματα. Έγινε μία μελέτη από έναν αρχιτέκτονα της Εφορείας μας και το έχουμε βάλει στο πρόγραμμα δράσης του επόμενου έτους με ένα ποσό της τάξης των 80.000 ευρώ», αναφέρει, σύμφωνα με το «Έθνος».

Ωστόσο το μέλλον του μουσείου, που παρά τα προβλήματα αύξησε την επισκεψιμότητα το 2014, από τους 28.000 το 2013, στους 40.500 επισκέπτες, δεν βρίσκεται στην επισκευή του παρόντος κτιρίου αλλά στη δημιουργία ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου Ελευσίνας που αποτελεί το όραμα των «ανθρώπων του»: «Ο κόσμος δεν γνωρίζει την κατάσταση του μουσείου, τη διαπιστώνει αφού έχει έρθει. Στις μέρες που η είσοδος ήταν δωρεάν, είχαμε πάνω από 900 επισκέπτες τη μέρα, έχει να κάνει με τη νοοτροπία του Έλληνα. Το μέλλον του μουσείου είναι η δημιουργία ενός νέου μουσείου στους χώρους που είναι όμοροι με τον αρχαιολογικό χώρο, δηλαδή στους χώρους που ανήκουν στην Εθνική Τράπεζα, στην περιοχή του παλιού ελαιουργείου και του εργοστασίου Βότρυς. Αυτό επιθυμούμε να λύσουμε σε συνεργασία με τον δήμο ώστε να γίνει η Ελευσίνα ένα πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο».

Το μουσείο φιλοξενεί αριστουργηματικά εκθέματα βγαλμένα από τα σπλάχνα του ιερού χώρου και τις ανασκαφές της περιοχής. Με φόντο τους σκασμένους από την υγρασία τοίχους, στέκονται τα μοναδικής σημασίας αγάλματα, ανάμεσά τους ένα πρωτότυπο άγαλμα του 5ου αιώνα της Θεάς Δήμητρας που αποδίδεται στον Αγοράκριτο, μαθητή και συνεργάτη του Φειδία, καθώς και ένας άγαλμα του Ασκληπιού, πρωτότυπο έργο του 4ου αι. π.Χ. «Μία από τις βεντέντες της συλλογής είναι η "Φεύγουσα κόρη", που προέρχεται από τον διάκοσμο της ιεράς Οικείας και εικονίζει κατά την επικρατέστερη άποψη την Περσεφόνη ή μία από τις φίλες της τις Ωκεανίδες, τη στιγμή που φεύγει έντρομη από τη σκηνή της αρπαγής», λέει η Καλλιόπη Παπαγγελή, γέννημα-θρέμμα της πόλης και συγγραφέας του βιβλίου «Ελευσίνα, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο». Ακόμη στα εκθέματα ξεχωρίζουν ένας πρωτοαττικός αμφορέας (650 π.Χ.) με παράσταση της τύφλωσης του Πολύφημου στον λαιμό και του μύθου του Περσέα και της Μέδουσας στο σώμα του, δύο μαρμάρινοι ανδριάντες Ρωμαίων αυτοκρατόρων και άγαλμα του Αντίνοου, ευνοούμενου του Αδριανού, καθώς και μία μαρμάρινη σαρκοφάγος Ρωμαϊκών Χρόνων (2ος αι. μ.Χ.) με παράσταση της θήρας του Καλυδώνιου Κάπρου στην κύρια όψη της, που στεγάζεται αναγκαστικά στο προαύλιο του κτιρίου κάτω από στέγαστρο.



Πηγή : newsbeast.gr


Φρέσκα χρέη 2,5 δισ. ευρώ προς την εφορία μέσα σε ένα δίμηνο



Ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο συνολικού ύψους 2,48 δισεκατομμυρίων ευρώ συσσώρευσαν οι φορολογούμενοι μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2015.

Έτσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν επίσημα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ανέρχονται πλέον στα 75,732 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Ιανουάριος, μήνας κατά τον οποίο εμφανίστηκε πολύ μεγάλη υστέρηση εσόδων, ύψους άνω των 950 εκατ. ευρώ, τα καινούργια ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 1,317 δισ. ευρώ ενώ τον Φεβρουάριο προστέθηκαν επιπλέον 1,16 δισ. ευρώ.

Το «παλαιό χρέος», δηλαδή αυτό που είχε συσσωρευτεί μέχρι και το τέλος του 2014, ανήλθε στα 73,498 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτό το ποσό, η εφορία έχει θέσει ως στόχο να εισπράξει 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 140 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2014 οπότε και συγκεντρώθηκαν 1,561 δισεκατομμύρια ευρώ.

Προς το παρόν, στα ταμεία έχουν μπει 353 εκατ. ευρώ μέχρι τον Φεβρουάριο, χωρίς να συνυπολογίζονται τα 147 εκατ. ευρώ της ρύθμισης εξπρές τα οποία και εισπράχθηκαν μέσα στον Μάρτιο.

Από το νέο χρέος, δηλαδή αυτό που συγκεντρώθηκε ή θα συγκεντρωθεί μετά την 1/1/2015, στόχος είναι να εισπραχθεί το 25%. Προς το παρόν, οι εισπράξεις έχουν διαμορφωθεί στα 155 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 13,2%.


newsroom naftemporiki.gr 


ΝΔ: Αθλια κομματική διαφήμιση της κ. Κωνσταντοπούλου



Επίθεση στη Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπολύει η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή το τηλεοπτικό τρέιλερ, το οποίο προετοίμασε το κανάλι της Βουλής, προκειμένου να προωθήσει την επιτροπή Λογιστικού ελέγχου του χρέους.

«Η άθλια κομματική διαφήμιση της κας Κωνσταντοπούλου προσβάλλει ευθέως το δημοκρατικό πολίτευμα», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας και προσθέτει:

«Η Bουλή δεν είναι προπαγανδιστικός μηχανισμός μονοκομματικού κράτους, ούτε ντουντούκα κομματικής προπαγάνδας».

«Καλούμε την κυβέρνηση επιτέλους να βάλει την κα Κωνσταντοπούλου στη θέση της», καταλήγει ο Κώστας Καραγκούνης.


Πηγή : real.gr


Το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης εξανθρωπίζει το σωφρονιστικό σύστημα, λέει η κυβέρνηση



«Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης εξανθρωπίζει το σωφρονιστικό σύστημα και το εναρμονίζει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα, σημειώνουν επίσης ότι το σχετικό νομοσχέδιο «έρχεται να επανασυνδέσει την Ελληνική Πολιτεία με τις παραδόσεις του Διαφωτισμού και του Ανθρωπισμού, παραδόσεις τις οποίες προκλητικά καταπάτησε η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά, χωρίς σε καμία περίπτωση να καταστήσει την κοινωνία πιο ασφαλή».

Δυστυχώς η ΝΔ, τονίζουν οι ίδιες πηγές, επιμένει και σήμερα στη χρεοκοπημένη γραμμή της ακροδεξιάς κινδυνολογίας που μόνο ζημιά προκαλεί στον τόπο.

Κεντρικός άξονας του κυβερνητικού έργου είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της έννομης τάξης, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Σχετικά με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτές αντίκεινται στα θεμέλια του κράτους δικαίου, το δε νομοσχέδιο εισάγει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την, υπό όρους, απόλυση κρατουμένων με σκοπό την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Αναλυτικά, σχετικά με το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο επίσης αντιμετωπίζει ποινικά το bullying, η κυβέρνηση επισημαίνει:

α.- Ο υπερπληθυσμός, η υποχρηματοδότηση και η περιφρόνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα οδήγησαν στο να αποτελούν οι φυλακές ντροπή για την κοινωνία μας. Είναι μόνο κατ' όνομα «σωφρονιστικά καταστήματα» και ειδικά στη μνημονιακή περίοδο η κατάσταση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Θεμελιώδης αρχή της κυβέρνησης είναι ότι ασφαλής είναι η δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία.

β.-. Το νομοσχέδιο για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος καταργεί τις φυλακές τύπου Γ. Αυτού του είδους οι φυλακές αντίκεινται στα θεμέλια του κράτους δικαίου αφού διαφοροποιούσαν τη μεταχείριση των κρατουμένων με βάση το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνταν ή είχαν καταδικαστεί. Στην πράξη αφαιρούσαν βασικά δικαιώματα των κρατουμένων χωρίς να καθιστούν τις φυλακές πιο ασφαλείς.

γ.- Καθορίζει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την υπό όρους απόλυση κρατουμένων με σκοπό την αποσυμφόρηση των φυλακών. Πολύ σημαντικό μέτρο, αν δούμε την κατάσταση στις φυλακές, όπου το «στοίβαγμα» ανθρώπων έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, προσβάλλοντας ευθέως την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, εκτιμά η κυβέρνηση. Με την υποδομή των φυλακών να ανέρχεται σε 9.800 θέσεις, το 2006 κρατούνταν 9.960, ενώ το 2014 περίπου 12.000. Να σημειωθεί ότι το 2013 η Ελλάδα κατείχε την τρίτη θέση υπερπλήρωσης της χωρητικότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τη σοβαρότητα του προβλήματος έχει τεκμηριώσει, μεταξύ άλλων, και η τελευταία έκθεση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων.

δ.- Το νομοσχέδιο αντικαθιστά, στις περισσότερες περιπτώσεις, την κράτηση ανηλίκων με αναμορφωτικά και εκπαιδευτικά μέτρα. Η εμπειρία δείχνει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι φυτώρια εγκληματικότητας, των οποίων οι τρόφιμοι αποκόπτονται οριστικά από την κοινωνία.

ε.- Ευνοεί, με αυστηρές προϋποθέσεις, την απόλυση υπερήλικων, ασθενών και ανθρώπων με αναπηρία, που η κράτησή τους επιδεινώνει την υγεία τους και οι οποίοι δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο για την κοινωνία, λόγω ακριβώς της κατάστασης τους. Ανάλογες διατάξεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα υπάρχουν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Η υπό όρους απόλυση για τις ευάλωτες ομάδες έχει γενικό χαρακτήρα. Θα ήταν «φωτογραφική», μόνο αν εξαιρούσε κάποιους συγκεκριμένους κρατούμενους.

στ.- Προβλέπει ρυθμίσεις για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για τα ναρκωτικά («νόμος Ρουπακιώτη», 2013), ο οποίος προκρίνει τη θεραπεία και την απεξάρτηση. Σε σύνολο 12.000 περίπου κρατουμένων, οι κρατούμενοι για υποθέσεις ναρκωτικών είναι 2.994. Δηλαδή ένας στους τέσσερις. Το νομοσχέδιο δίνει κίνητρα στους κρατούμενους για απεξάρτηση έξω από τη φυλακή (αποφυλάκιση με τη συμπλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος μέσα στη φυλακή).

ζ.- Αντιμετωπίζει ποινικά το bullying. Με το νομοσχέδιο ποινικοποιείται η επαναλαμβανόμενη σκληρή συμπεριφορά, όχι μόνο αν προκαλεί σωματική κάκωση, αλλά βλάβη σωματικής ή ψυχικής υγείας σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας.


Πηγή : ethnos.gr


Ομπάμα: Ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να επανέλθουν οι κυρώσεις κατά του Ιράν



Εν μέσω θυελλωδών αντιδράσεων από το «στρατόπεδο» των Ρεπουμπλικανών για τη συμφωνία-πλαίσιο με το Ιράν, και με δεδομένη την αντίθεση του Ισραήλ που θέτει ζήτημα εθνικής ασφάλειας, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογραμμίζει πως οι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης θα μπορούν να επανέλθουν άμεσα εφόσον παραβιαστεί η συμφωνία.

Σε συνέντευξή του στο Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο (NPR), ο Ομπάμα αναφέρθηκε και στην Κούβα, λέγοντας ότι ο ίδιος θα ενεργήσει ταχύτατα, μόλις λάβει τη σχετική πρόταση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ώστε να αφαιρεθεί η Κούβα από τον αμερικανικό κατάλογο των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία, ένα από τα εμπόδια που απομένουν για την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα.

Μόλις λάβω την πρόταση, θα είμαι σε θέση να ενεργήσω επί του θέματος είπε ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στο NPR ότι οι αμερικανοί και οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές επιχειρούν να καταλήξουν σε συμφωνία με το Ιράν, η οποία θα προβλέπει ότι κυρώσεις θα μπορούν να επιβληθούν και πάλι στην Τεχεράνη χωρίς να απαιτείται σχετική ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η σύμμαχος του Ιράν Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο.

«Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι μπορούμε να το κάνουμε ξανά» είπε ο Ομπάμα αναφερόμενος στις διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες έχουν καταρρακώσει την ιρανική οικονομία. Διευκρίνισε πως την εκ νέου επιβολή κυρώσεων θα μπορούσε να πυροδοτήσει τυχόν διαπίστωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για παραβίαση της συμφωνίας από την ιρανική πλευρά.

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας-πλαίσιο την περασμένη εβδομάδα, οι διαπραγματευτές καλούνται μέχρι το τέλος Ιουνίου να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία με στόχο να αποτραπεί η κατασκευή πυρηνικού όπλου από το Ιράν.

Ο Ομπάμα είπε ότι μία τέτοια συμφωνία θα βοηθούσε στην ενίσχυση των συντηρητικών στοιχείων στο Ιράν.

Επιπλέον, δήλωσε σχετικά με τον κυβερνήτη του Ουινσκόνσιν Σκοτ Γουόκερ -πιθανό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2016, ο οποίος έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση εκλογής του θα άρει την όποια συμφωνία με το Ιράν- ότι εάν οι πρόεδροι αποσύρονταν από διεθνείς συμφωνίες που έχουν συνάψει οι προκάτοχοί τους αυτό θα ήταν πρόβλημα για τους συμμάχους των ΗΠΑ και θα «ενθάρρυνε τους εχθρούς μας».

«Θα ήταν μία ανόητη προσέγγιση και ίσως ο κ. Γουόκερ, όταν αφιερώσει χρόνο για να μελετήσει την εξωτερική πολιτική, υιοθετήσει την ίδια άποψη» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την Κούβα, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Βορείου και Νοτίου Αμερικής στον Παναμά, όπου ο αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να συναντηθεί με τον κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο, ο Ομπάμα δεν ανέφερε λεπτομέρειες της απόφασής του. Την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την είχε ζητήσει αμέσως μετά την ανακοίνωση για την ιστορική αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Αβάνα, στις 17 Δεκεμβρίου.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, στις αρχές Μαρτίου, ο Ομπάμα είχε εκφράσει την ελπίδα να προλάβουν οι ΗΠΑ να εγκαινιάσουν πρεσβεία στην Κούβα μέχρι τη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 10-11 Απριλίου και σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους η έκθεση επισπεύδεται έκτοτε.

Ωστόσο, η απουσία μέχρι στιγμής απόφασης αναφορικά με την αφαίρεση της Κούβας από τον αμερικανικό κατάλογο των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία, κάτι που η Αβάνα ζητεί επιτακτικά, προκαλεί αμφιβολίες για το εάν η έκθεση θα είναι έτοιμη πριν από τη σύνοδο ώστε να πραγματοποιηθούν περαιτέρω βήματα.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters


Γαλλία: Αυτοκτόνησε πρώην δήμαρχος για το σκάνδαλο των «κινεζικών γάμων»



Η σορός του πρώην δημάρχου της γαλλικής Τουρ Ζαν Ζερμαίν βρέθηκε στο σπίτι του, την ημέρα που κανονικά θα εμφανιζόταν στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος για το ρόλο του σε υπόθεση υπεξαίρεσης κρατικών κεφαλαίων -με «βιτρίνα» τουριστικό γραφείο για νεόνυμφους από την Κίνα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας πρόκειται για αυτοκτονία, δήλωσε αστυνομική πηγή.

Αρχικά, όλοι πίστευαν πως ο δήμαρχος είχε εξαφανιστεί, καθώς ο συνήγορός του διάβασε στο δικαστήριο επιστολή που είχε βρεθεί και παρουσίασε ως «αποχαιρετιστήρια», και στην οποία διατράνωνε την αθωότητά του.

Η πόλη της Τουρ στη Γαλλία είχε ξεκινήσει το 2007 μία μίνι τουριστική βιομηχανία, πουλώντας ρομαντική ατμόσφαιρα σε ζευγάρια εύπορων Κινέζων που ήθελαν να ανανεώσουν τους όρκους τους α λα γαλλικά: Πίσω όμως από τις κορδέλες και τις φωτογραφίες με το δήμαρχο, οι εισαγγελικές αρχές είδαν ένα οργανωμένο κύκλωμα υπεξαίρεσης κρατικού χρήματος και οδήγησαν στο εδώλιο τους διοργανωτές.

Η έρευνα κορυφώθηκε βάζοντας στο στόχαστρο τον τότε δημάρχο, ο οποίος όμως και, όταν έφτασε η ημέρα της δίκης, δεν εμφανίστηκε.

H δίκη ξεκινούσε στην πόλη την Τρίτη. Ο συνήγορος του πρώην δημάρχος Ζαν Ζερμέν ανέφερε στο δικαστήριο, από το οποίο ο κατηγορούμενος ήταν απών, ότι ο πελάτης του «αισθανόταν πολύ άσχημα» το πρωί.

Στη συνέχεια, όπως μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ, βρέθηκε αποχαιρετιστήρια επιστολή του Ζερμαίν στο σπίτι του.

Στη λιτή του επιστολή, ο Ζερμαίν αναφέρει πως «δεν μπορεί να δεχθεί γίνει θύμα πολιτικού διωγμού» και διαβεβαιώνει πως «δεν έχει κλέψει ούτε σεντ». «Η οικογένειά μου θα καταλάβει» καταλήγει η επιστολή, σύμφωνα με το τοπικό France Bleu Touraine.

Το επίμαχο εγχείρημα είχε γεννηθεί το 2007, με τους πρώτους κινεζικούς γάμους στην πόλη, και έγινε «θεσμός» μετά την επανεκλογή του Ζερμαίν το 2008 και την σύσταση ειδικού γραφείου υπό υην επιχειρηματία Λίζ Χαν, κατοίκου της πόλης που είχε καταγωγή από την Ταϊβάν.

Τα ζευγάρια αντάλλασσαν όρκους στη ρομαντική πόλη, και στο τέλος έβγαιναν ομαδικά φωτογραφίες στα σκαλιά του δημαρχείου με έναν απαστράπτοντα Ζαν Ζερμαίν.

Η πόλη για καιρό περιοριζόταν στο να βλέπει τους γάμους ως κιτς ή γκραν γκινιόλ διοργανώσεις, όπως αναφέρει η Liberation, μέχρι που το 2011 άρχισε να φαίνεται πως στο γραφείο της Λιζ Χαν είχαν διοχετευθεί υπέρογκα ποσά από τα δημοτικά ταμεία. Η επιχειρηματίας κατέληξε στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας όπως και, στο τέλος, ο δήμαρχος.



Newsroom ΔΟΛ


Ασταμάτητοι οι αντιεξουσιαστές κατάληψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης πριν από λίγες ώρες


Σε κατάληψη  προχώρησαν άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου, που ζητούν την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ'), εκφράζοντας  την αλληλεγγύη τους στους κρατούμενους απεργούς πείνας.

Οι καταληψίες έχουν αναρτήσει πανό στην πρόσοψη του κτιρίου, ενώ μέσω ιστοσελίδας του αντεξουσιαστικού χώρου απευθύνεται κάλεσμα για συνέλευση στο υπό κατάληψη κτίριο, στις 5 το απόγευμα.

Παράλληλα στην δεύτερη εβδομάδα περνάει η κατάληψη στην Πρυτανεία και είναι απορία όλου του Ελληνικού λαού πώς αφού έχει δώσει το πράσινο φως η Πρυτανεία από την προηγούμενη εβδομάδα δεν έχει επέμβει ακόμα η αστυνομία και αφήνονται ανεξέλεγκτοι οι αντιεξουσιαστές;;;;;;;






Να έχουμε να λέμε με την Σταμάτη!! Μια τρύπα στο νερό οι δήθεν αποκαλύψεις


Στα... λόγια φαίνεται πως έμειναν οι αποκαλύψεις στις οποίες φερόταν έτοιμη να προχωρήσει η Βίκυ Σταμάτη για τις μίζες και τα εξοπλιστικά.

Κατά την πεντάωρη κατάθεσή της χθες στον εισαγγελέα εφετών Γρηγόρη Πεπόνη, η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου φαίνεται πως επέλεξε διαφορετική τακτική υπεράσπισης της θέσης της.

Αρκέστηκε να υποστηρίξει πως υπήρχαν συγκεκριμένα πρόσωπα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, τα οποία εκείνη την περίοδο προσπαθούσαν να εξοντώσουν πολιτικά τον σύζυγό της και να πλήξουν την οικογένειά της, δήλωσε όμως πως δεν είναι σίγουρη ότι αυτά τα πρόσωπα εμπλέκονται και με τις μίζες και τα εξοπλιστικά συστήματα.

Στο πλαίσιο της κατάθεσής της, η Βίκυ Σταμάτη αναφέρθηκε αναλυτικά στην απόδρασή της από το Δρομοκαϊτειο και στη βοήθεια που της παρείχε η 47χρονη πρώην τραπεζοκόμος, ενώ εκτενείς ήταν και οι αναφορές της στο παιδί της.

Η κατάθεση της κ. Σταμάτη αναμένεται να αξιολογηθεί από τους εισαγγελείς, ώστε να κρίνουν εάν θα τη διαβιβάσουν για περαιτέρω έρευνα.

Αντιδράσεις για τη Β. Σταμάτη στο Δρομοκαϊτειο

Στο μεταξύ, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δρομοκαϊτειο όπου μεταφέρθηκε και πάλι μετά την κατάθεσή της η κ. Σταμάτη, οι εξωτερικοί φρουροί ζητούν τη μεταφορά της σε θάλαμο που θα βρίσκεται σε όροφο, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος διαφυγής της, καθώς ο θάλαμος από τον οποίο κατάφερε να αποδράσει βρισκόταν στο ισόγειο.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ζητούν η κ. Σταμάτη να μεταφερθεί προς κράτηση σε θάλαμο των φυλακών.


Πηγή


Καμμένος: «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους τζιχαντιστές αν η ΕΕ συνεχίσει το bullying»




Νέες απειλές για μαζική είσοδο παράτυπων μεταναστών και τζιχαντιστών στην Ευρώπη εάν καταρρεύσει η Ελλάδα εξαπέλυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με δηλώσεις του στην βρετανική εφημερίδα «The Times».

Στο άρθρο με τον τίτλο «Δεν μπορούμε να κρατάμε το Ισλαμικό Κράτος εκτός εάν η ΕΕ συνεχίσει να ασκεί bullying σε βάρος μας» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δηλώνει ότι «αυτή η ξεκάθαρη εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις δεν είναι μόνο πρωτάκουστη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αλλά και ανήθικη και επικίνδυνη. Αν η Ελλάδα εξαφανιστεί, τότε διακυβεύονται πολλά περισσότερα από την οικονομική σταθερότητα και το ευρώ».

Επισημαίνει παράλληλα ότι Βερολίνο και Βρυξέλλες ασκούν bullying με σκοπό να οδηγήσουν την Αθήνα «σε μια πλήρη και ολοκληρωτική οικονομική παράδοση» κάνοντας λόγο για «συνεχείς προσπάθειες» από ευρωπαίους αξιωματούχους να διαλύσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ελλάδα.

Ο κ. Καμμένος στη συνέντευξή του προειδοποιεί ότι αν η Ελλάδα εκδιωχθεί ή αναγκαστεί να βγει από την Ευρωζώνη τότε «κύματα μεταναστών χωρίς χαρτιά, συμπεριλαμβανομένων ριζοσπαστικών στοιχείων, θα ξεχυθούν από την Τουρκία, οδεύοντας προς την καρδιά της Δύσης».

Πρόκειται για την δεύτερη φορά που ο κ. Καμμένος επανέρχεται για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στο ίδιο θέμα. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου είχε δηλώσει πως αν οι εταίροι-πιστωτές προσπαθήσουν να χτυπήσουν την Ελλάδα, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναστείλει τη συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ» και θα στείλει τους μετανάστες που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος στο Βερολίνο.


Πηγή : kathimerini.gr


Απίστευτα πράγματα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και αντιδράσεις για το βίντεο που παίζει ως τρέιλερ στο κανάλι της Βουλής



Να βάλει «στη θέση της» την πρόεδρο της Βουλής καλεί την κυβέρνηση η ΝΔ - Η πρόεδρος της Βουλής «τρεϊλερατζού», λέει το Ποτάμι - «Με ποιο δικαίωμα» αναρωτιέται ο Αδωνις Γεωργιάδης - «Η Κωνσταντοπούλου ως καναλάρχης» γράφει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον πολιτικό κόσμο η κίνηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να γυριστεί και να παίζεται στο κανάλι της Βουλής «διαφημιστικό» τρέιλερ για την επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους.

Με μια σκληρή ανακοίνωση, η Νέα Δημοκρατία καλεί την κυβέρνηση να βάλει «στη θέση της» την πρόεδρο της Βουλής, ενώ τονίζει ότι «η Βουλή δεν είναι προπαγανδιστικός μηχανισμός ούτε ντουντούκα κομματικής προπαγάνδας».

«Η άθλια κομματική διαφήμιση της κυρίας Κωνσταντοπούλου προσβάλλει ευθέως το δημοκρατικό πολίτευμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, που αναρωτήθηκε μέσω Twitter, «με ποιο δικαίωμα» έφτιαξε τέτοιο τρέιλερ η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Η πρόεδρος της Βουλής σε ρόλο τρεϊλερατζή» γράφει σε μια επίσης πολύ σκληρή ανακοίνωση το Ποτάμι, που σχολιάζει: «Κάθε μέρα και μια δυσάρεστη έκπληξη επιφυλάσσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Αλέξη Τσίπρα. Τελευταίο της χόμπι από ό,τι φαίνεται είναι η κατασκευή διαφημιστικών τρέιλερ με τις απόψεις της. Σε ένα από αυτά ακούγεται το τραγούδι του Τζον Λένον "Just gimme some truth" και καλείται (!) ο κόσμος να "ελέγξει" και στη συνέχεια να διαγράψει το δημόσιο χρέος! Κανένα πρόβλημα, η Ελλάδα έχει χώρο και για τους γραφικούς. Μόνο που αυτό το κακότεχνο βίντεο εμφανίζεται με τη σφραγίδα της Βουλής των Ελλήνων! Μπορεί τα κόμματα να μην έχουν ενημερωθεί, μπορεί τα μέλη του προεδρείου της Βουλής να το αγνοούν, το βίντεο όμως προβάλλεται ήδη στο κανάλι της Βουλής στο ίντερνετ. Η κατάσταση νομίζουμε ότι γίνεται επικίνδυνη. Η χώρα έχει νόμιμη κυβέρνηση και η οποία θα πρέπει να απαιτήσει από την Πρόεδρο της Βουλής να κατεβάσει το τρέιλερ και να της συστήσει- φιλικά έστω-να μη  φυτρώνει εκεί που δεν την σπέρνουν».

«Η Κωνσταντοπούλου ως "ΚΑΝΑΛΑΡΧΗΣ" έφτιαξε τρέιλερ για την επιτροπή για το χρέος» σχολιάζει στο Twitter και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Την ίδια ώρα, χρήστες του Twitter αναζητούν από πού χρηματοδοτήθηκε το γύρισμα και ποιος έκανε την παραγωγή, ενώ πολλοί επισημαίνουν πως το «να διαφημίζεται σε επίσημο τρέιλερ για το χρέος το "διάγραψέ το", είναι αδιανόητο».

Υπάρχουν πάντως και αρκετοί που βρίσκουν την προσπάθεια θετική και προς την ενημέρωση των πολιτών.


Πηγή : protothema.gr


Γιατί πας Αλέξη Τσίπρα στον Πούτιν;



Σπύρος Ριζόπουλος

Υπάρχει μια παροιμία που λέει «αλλού τα κακαρίσματα, κι αλλού γεννούν οι κότες». Ενώ λοιπόν τα «κακαρίσματα» αναμένονται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, οι «κότες»  ήδη έχουν γεννήσει με τη συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον. Το bottom line αυτής της 3ωρης συνάντησης τουλάχιστον όπως το καταλαβαίνω εγώ είναι πως βρέθηκε ένας «κοινός τόπος» μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους,  μετά το «χάσμα» που άνοιξε στις δυο πλευρές των δανειστών, όταν ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος έγιναν οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» των Γερμανών με τις γνωστές δηλώσεις Χαρδούβελη να μπει το ΔΝΤ «στο πίσω κάθισμα». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως έχει ανοίξει ο δρόμος για μια «νέα συμφωνία», την οποία η νέα κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό και να τη νομιμοποιήσει από το κοινοβούλιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει πως αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο, με δεδομένη τη στάση της Αριστερής Πλατφόρμας αλλά και των ΑΝΕΛ, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλυδωνισμούς την κυβέρνησή του και να καθιστά αναπόφευκτες τις εκλογές.

Το ταξίδι στη Μόσχα λοιπόν γίνεται για αμιγώς επικοινωνιακούς λόγους προκειμένου να καταδειχθεί προς τους διαφωνούντες πως εξαντλήθηκαν όλες οι διαθέσιμες δυνατότητες για να βρεθεί οικονομική υποστήριξη της Ελλάδας και τελικά «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Είναι λοιπόν ένα ταξίδι για «εσωτερική κατανάλωση» καθότι ο Τσίπρας ξέρει πολύ καλά πως η Ρωσία ούτε έχει, ούτε θα μπορούσε να έχει το οικονομικό εύρος που απαιτεί η αναχρηματοδότηση του χρέους της Ελλάδας. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που θα το είχε, τα ανταλλάγματα που θα ζητούνταν θα ήταν τέτοια που θα καθιστούσαν την Ελλάδα πεδίο σύγκρουσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, και γι αυτό κανένας νοήμων Έλληνας δεν θα ήθελε να δει την Ελλάδα να γίνεται …Ουκρανία.

Θα μπορούσε ασφαλώς το ταξίδι του πρωθυπουργού να αποβεί οικονομικά επωφελές σε πιο χαμηλής κλίμακας ζητήματα, όπως για παράδειγμα οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία αλλά και ο τουρισμός. Θέλω να πιστεύω πως τουλάχιστον για αυτά θα έχει υπάρξει μια προετοιμασία ώστε να πέσει και καμιά υπογραφή, διότι όλο στα καλά λόγια και στις καλές προθέσεις μένουμε.  Το ίδιο θα μπορούσα να πω και για το πρόσφατο ταξίδι του Γιάννη Δραγασάκη στην Κίνα.

Ταξίδια όπως αυτά στη Ρωσία και την Κίνα θα πρέπει να έχουν και κάποια ουσία και να μην αντιμετωπίζονται μόνον με επικοινωνιακούς όρους, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Διότι έτσι,  μόνον εκνευρισμό προκαλούμε και δεν κερδίζουμε πολλά πράγματα. Αντίθετα φαινόμαστε μικρά πιόνια σε μια μεγάλη σκακιέρα, όπως διακινδυνεύει να φανεί ο Τσίπρας όταν θα στέκεται δίπλα στον Πούτιν, παρέχοντάς του μια μοναδική ευκαιρία να δείξει σε όλο τον κόσμο πως υπάρχουν ρήγματα στο Δυτικό στρατόπεδο. Αυτό ειλικρινά δεν ξέρω πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει πέρα από το να κατευναστεί ο «αριστερός θυμός» του Λαφαζάνη…


Πηγή : rizopoulospost.com


Λυπάμαι τον Σακελλαρίδη



Κώστας Γιαννακίδης

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και εταίρος του πρωθυπουργού είπε, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ότι η κυβέρνηση αμφισβητεί τις υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους. Τελεί δε εν αναμονή του πορίσματος από την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, προκειμένου να διαγράψει παράνομο και επονείδιστο χρέος. Δεν ξέρω αν, μετά τη Λαγκάρντ, ο Γιούνκερ πει στον Βαρουφάκη να περάσει από Βρυξέλλες και ο Ντράγκι τον σύρει μέχρι τη Φρανγκφούρτη. Όμως αν είναι αυτή η επίσημη κυβερνητική θέση τότε ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να σταθεί όρθιος μπροστά στο τζάκι και να μας ενημερώσει.

Δεν λέω πώς η θέση αυτή έχει λάθος. Προς Θεού, ακούγεται τόσο πατριωτική, που υπερβαίνει τα όραι της λεβεντιάς. Όμως επειδή σε αυτήν περιπέτεια είμαστε όλοι μαζί, καλό θα είναι να μην το μαθαίνουμε μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα από τον Πάνο Καμμένο. Αν, λοιπόν, η κυβέρνηση σκέφτεται να διαγράψει μονομερώς χρέος και να μην πληρώσει τους Ευρωπαίους, ας το μοιραστεί μαζί μας, να προγραμματίσουμε και εμείς αναλόγως. Ο υπουργός είπε και άλλα: για δουλειές με τους Αμερικανούς στους υδρογονάνθρακες, τους Ρώσους στον τουρισμό, τους Κινέζους στα τρένα. Αλλά με αυτά, εντάξει, νανουρίζουν πια οι μάνες τα βλαστάρια τους. Αλλού είναι το θέμα:  Η Ελλάδα ανακοινώνει πρόθεση για μονομερή διαγραφή χρέους, βαδίζοντας στα βήματα του τιμημένου Εκουαδόρ. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το ξημέρωμα θα έβρισκε τις αγορές να αναστενάζουν. Δεν θα γίνει τίποτα διότι, απλώς, δεν ασχολείται κανείς στα σοβαρά. Τον Σακελλαρίδη λυπάμαι μόνο...


Πηγή : protagon.gr


Κινητά αστυνομικά τμήματα σε βανάκια και καθιέρωση τοπικού αστυνομικού συμφώνησαν Πανούσης-Δούρου


Προγραμματική συμφωνία στους τομείς της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας υπέγραψαν σήμερα ο Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πανούσης εξήγγειλε τη δημιουργία κινητών αστυνομικών τμημάτων σε μικρά βαν, τα οποία θα βρίσκονται ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, καθώς και την καθιέρωση του θεσμού του τοπικού αστυνομικού.

Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών δράσεων, που αφορούν κυρίως στην πρόληψη, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς και στην αποτελεσματική διαχείριση μίας σειράς θεμάτων, που σχετίζονται με την ασφάλεια, τις φυσικές καταστροφές και την πολιτική προστασία γενικότερα.

Στόχος της συμφωνίας είναι να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, μέσα από τη συνεργασία και τη συνέργεια των δύο μερών, ώστε να ενισχυθεί η προστασία των πολιτών και να βελτιωθεί η ποιότητα της καθημερινής τους διαβίωσης.

Οι βασικοί τομείς της συνεργασίας περιλαμβάνουν:

Την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία Περιφέρειας, Δήμων, πολιτών, κοινωνικών φορέων και Αστυνομίας, για την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης τόσο του εγκλήματος, όσο και της θυματοποίησης.
Την ενημέρωση και κινητοποίηση πολιτών για την προστασία από απειλές σε καθημερινό επίπεδο (ασφάλεια στο διαδίκτυο, οδική ασφάλεια, ναρκωτικές ουσίες, σχολικός εκφοβισμός, βίαιη και παραβατική συμπεριφορά νέων, ενδοοικογενειακή βία κ.α.).
Την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την ελαχιστοποίηση του κοινωνικού αποκλεισμού, την υποστήριξη ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων (μετανάστες, Ρομά, άνεργοι, άστεγοι κ.α.) και την ενίσχυση του σεβασμού στη διαφορετικότητα σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος (Μέγαρα, Ασπρόπυργος κ.α.).
Τη δημιουργία και αναβάθμιση της υποδομής, και την κατάρτιση και την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού (υπαλλήλων και αιρετών) της Περιφέρειας και την ενημέρωση των πολιτών για την άμεση ανταπόκριση στη διαχείριση κινδύνων και καταστροφών.
Την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου και υποστήριξης της λειτουργίας της Επιτροπής Περιφερειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας.
Το συντονισμό του επιχειρησιακού σχεδιασμού και την υλοποίηση προγραμμάτων φύλαξης πάρκων και αλσών αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής (Πεδίο του Άρεως) όπως και της αποτελεσματικής φύλαξης της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.
Την προστασία και την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών της Περιφέρειας.
Σημειώνεται ότι οι κεντρικές κατευθύνσεις και οι στόχοι της προγραμματικής συμφωνίας διαμορφώθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές στις 25 Φεβρουαρίου 2015

(Δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου).

Η περαιτέρω εξειδίκευση και υποστήριξη των δράσεων στους τομείς που συμφωνήθηκαν έχει ανατεθεί στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και τις κατά περίπτωση αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου και της Περιφέρειας.
Κατά την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Αναστάσιος Μαυρόπουλος.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης δήλωσε σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας: «Σήμερα με την Περιφέρεια Αττικής θέτουμε τις συντεταγμένες για μία εποικοδομητική συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και πολιτικής προστασίας. Προηγήθηκε ένας δημιουργικός και γόνιμος διάλογος σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου η συνεργασία μας αυτή να είναι ιδιαίτερα αποδοτική. Είμαι αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα αυτών των κοινών δράσεων, που ξεκινούν άμεσα θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών».



Πηγή



Η Lufthansa αποποιείται των ευθυνών της για το προσωπικό που διαλέγει : Αρνείται ότι όφειλε να ενημερώσει για τον Λούμπιτς



Η αεροπορική εταιρεία Lufthansa υποστήριξε ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να ενημερώσει τις γερμανικές αρχές πολιτικής αεροπορίας για την κατάθλιψη από την οποία έπασχε στο παρελθόν ο πιλότος Αντρέας Λούμπιτς επειδή ο ίδιος είχε λάβει πιστοποίηση πριν ισχύσουν οι νέοι, αυστηρότεροι κανονισμοί, το 2013.

Ο Λούμπιτς, ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους Airbus A320 της Germanwings, της θυγατρικής χαμηλού κόστους της Lufthansa, πιστεύεται ότι το έριξε σκόπιμα στις γαλλικές Άλπεις, παίρνοντας μαζί του στον θάνατο άλλους 149 ανθρώπους.

Το ερώτημα του τι ακριβώς γνώριζε η Lufthansa για τα ψυχιατρικά προβλήματά του ενδέχεται να αποδειχθεί σημαντικός παράγοντας όσον αφορά την ευθύνη της για το δυστύχημα. Η ασφαλιστική εταιρεία Allianz εκτιμά ότι οι ασφαλιστικές θα πληρώσουν περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για το δυστύχημα.

Ο Λούμπιτς διέκοψε την εκπαίδευσή του για πολλούς μήνες το 2009. Όταν επέστρεψε στη σχολή δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους εκπαιδευτές της Lufthansa ότι είχε ξεπεράσει μια περίοδο βαριάς κατάθλιψης. Του δόθηκε έγκριση να πετάει εμπορικά αεροσκάφη το 2012.

Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι πιλότοι που πάσχουν από ψυχιατρικά προβλήματα θα πρέπει να αναφέρονται στην υπηρεσία χορήγησης αδειών η οποία μπορεί να αποφασίζει αν θα αναστείλει την άδεια τους ή όχι. Η Luftfahrtbundesamt (LBA), η γερμανική υπηρεσία, ανέφερε την

Κυριακή ότι δεν είχε λάβει "καμία πληροφορία" για την κατάθλιψη του Λούμπιτς πριν από την αεροπορική τραγωδία.

Η Lufthansa από την πλευρά της υποστηρίζει ότι μια διάταξη του νέου κανονισμού, που τέθηκε σε ισχύ στη Γερμανία το 2013, προστάτευε ορισμένα προϋπάρχοντα πιστοποιητικά καταλληλότητας των πιλότων και ιατρικά πιστοποιητικά που είχαν εκδοθεί από γιατρούς εξειδικευμένους σε θέματα υγείας των πιλότων.

Οι γιατροί θα μπορούσαν κατά συνέπεια να εκδώσουν παράταση των ιατρικών πιστοποιητικών ακόμη και μετά την εφαρμογή των νέων κανονισμών.



Πηγή : ethnos.gr




Μία εικόνα 1000 λέξεις: Ο απαγχονισμός του Ρούντολφ Ες



Οι 'εξαφανισμένες' φωτογραφίες, των τελευταίων στιγμών του πρωτεργάτη των ναζί. Έμεναν για δεκαετίες κλειδωμένες στα συρτάρια του Υπουργείο Δικαιοσύνης της Πολωνίας.


Από την ζωή και το τέλος του Ρούντολφ Ες μπορούμε να διδαχτούμε πολλά ακόμη και σήμερα. Ήταν ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, ο άνθρωπος του μόχθου που όταν μαθαίνεις τι ακριβώς έχει διαπράξει πέφτεις από τα σύννεφα. Αυτός ο μόχθος, οι προσωπικές ήττες και η ανάγκη να αισθανθεί σημαντικός τον οδήγησαν στην αγκαλιά του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος ήδη από το 1922.

Ήταν μόλις 22 ετών τότε και ενώ ο πατέρας του ήθελε να γίνει ιερέας αυτός είχε εγκαταλείψει το σχολείο στα 15 του για να πάει να πολεμήσει ως εθελοντής με τον γερμανικό στρατό στην Τουρκία. Εκεί ήταν και η πρώτη του επαφή με ακροδεξιές οργανώσεις που λειτουργούσαν παραστρατιωτικά. Από τις πρώτες του δράσεις μετά την ένταξη του στο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα ήταν η δολοφονία του κομμουνιστή Βάλτερ Κάντοβ το 1923 για την οποία καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση αλλά τελικά απελευθερώθηκε το '28 χάρη στην γενική αμνηστία που δόθηκε. Ασχολήθηκε περιστασιακά με την γεωργία στα εδάφη της Πρωσίας ενώ πολιτικά συνέχισε να δραστηριοποιείται σε διάφορους ακροδεξιούς συνδυασμούς όπου ήρθε σε επαφή με τον Χάινριχ Χίλμερ. Ο τελευταίος βρήκε στο πρόσωπο του Ες το τέλειο εργαλείο, έναν εργατικό και δουλοπρεπή «αξιωματικό» για να βοηθήσει στην άνοδο των ναζιστών στην εξουσία και στην συνέχεια να εφαρμόσουν το μακάβριο έργο τους.


Με την έλευση των ναζί ο Ες τοποθετήθηκε σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ξεκίνησε από χαμηλά στο Νταχάου και συνέχισε ως υπασπιστής του διοικητή του στρατοπέδου συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν το 1938 και δύο χρόνια αργότερα ανέλαβε διοικητής στο Άουσβιτς όπου και παρέμεινε μέχρι τον Δεκέμβριο του 1943. Έφυγε μόνο για λίγους μήνες για να γίνει διευθυντής της κύριας οικονομικής και διοικητικής υπηρεσίας των SS και επέστρεψε για να βοηθήσει στην εξόντωση των Εβραίων της Ουγγαρίας.

Στο Άουσβιτς αποδείχθηκε ότι δεν ήταν μόνο ένα καλό πιόνι στα χέρια του Χίμλερ αλλά και ο άνθρωπος που τελειοποίησε την εκτελεστική μηχανή των ναζί. Το συγκεκριμένο στρατόπεδο επιλέχθηκε τόσο για την απομακρυσμένη θέση του όσο και για την εύκολη πρόσβαση μέσω τρένου. Αφού επισκέφτηκε το στρατόπεδο εξόντωσης στην Τρεμπλίνκα για να ενημερωθεί για τους τρόπους εξόντωσης των κρατουμένων φρόντισε να τελειοποιήσει την «μακάβρια βιομηχανία» χτίζοντας στο Άουσβιτς θαλάμους αερίων 10 φορές μεγαλύτερους από αυτούς στην Τρεμπλίνκα με αποτέλεσμα σε κάθε φάση να θανατώνονται 2.000 άνθρωποι σε σχέση με τους 200 που ήταν η «παραγωγική δυναμικότητα» της Τρεμπλίνκα.

Στην ένορκη γραπτή κατάθεση του κατά τη δίκη της Νυρεμβέργης πρόσθεσε: «Μία ακόμα βελτίωση που κάναμε σε σχέση με την Τρεμπλίνκα ήταν ότι ενώ στην Τρεμπλίνκα τα θύματα σχεδόν πάντα ήξεραν ότι επρόκειτο να εκτελεστούν, στο Άουσβιτς καταφέρναμε να τους ξεγελάσουμε και νόμιζαν ότι πάνε για καθαρισμό (συνήθως από ψείρες). Βέβαια, συχνά συνειδητοποιούσαν τις πραγματικές μας προθέσεις και υπήρχαν ταραχές και δυσκολίες εξαιτίας αυτού.(...) Από τεχνική άποψη δεν ήταν και τόσο δύσκολο - δεν θα ήταν δύσκολο να εξολοθρεύσουμε ακόμα περισσότερους(...) Η θανάτωση έπαιρνε τον λιγότερο χρόνο, και μπορούσες να σκοτώσεις 2.000 κεφάλια σε μισή ώρα, αλλά ήταν το κάψιμο που έπαιρνε την περισσότερη ώρα. Η θανάτωση ήταν εύκολη και δεν χρειάζονταν καν φρουροί για να τους πάνε στους θαλάμους αερίων, καθώς νόμιζαν ότι πήγαιναν για ντους, όπου αντί για νερό τους ρίχναμε δηλητηριώδη αέρια. Η όλη ιστορία γινόταν πολύ γρήγορα».


Ας επιστρέψουμε όμως πίσω στο Άουσβιτς, όταν ακόμη ήταν σε λειτουργία. Εκεί που ο Ες ζούσε με την οικογένεια του. Λίγο πριν από την κατάρρευση της ναζιστικής Γερμανίας ο Χίμλερ ενημερώνει τον συνεργάτη του να μεταμφιεστεί σε κατώτατο προσωπικό του γερμανικού ναυτικού ώστε να διαφύγει τη σύλληψη. Αυτό και έκανε και κατάφερε να ζήσει σχεδόν ένα χρόνο ελεύθερος επιστρέφοντας στην παλιά του δουλειά – αγρότης – και με νέο όνομα, Φραντς Λανγκ. Τελικά συνελήφθη από τους Εγγλέζους στις 11 Μαρτίου του 1946.

Ο επικεφαλής των Βρετανών ήταν ο Χανς Αλεξάντερ, ένας νεαρός Εβραίος από το Βερολίνο το οποίο εγκατέλειψε για να πάει στη Αγγλία μετά την άνοδο των ναζί. Στην αρχή ο Ες αρνούνταν την ταυτότητα του μέχρι που ο Αλεξάντερ πρόσεξε το δαχτυλίδι του γάμου στο χέρι του Ες. Όταν ζήτησε να το εξετάσει ο Ες προσποιήθηκε ότι δεν μπορεί να το βγάλει αλλά ο Αλεξάντερ κινήθηκε απειλητικά προσποιούμενος αυτός πλέον ότι θα του κόψει το δάχτυλο. Τελικά ο Ες «κατάφερε» να βγάλει το δαχτυλίδι όπου μέσα αναφέρονταν τα ονόματα αυτού και της συζύγου του.

Στην δίκη της Νυρεμβέργης ο Ες υπερασπίστηκε τον εαυτό του αναφέροντας ότι εκτελούσε διαταγές. Ήταν απαθής κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ακροαματικής διαδικασίας ενώ όταν κατηγορήθηκε ότι θανάτωσε τριάμισι εκατομμύρια ανθρώπους η απάντηση του ήταν: «Όχι, ήταν μόνο δυόμισι εκατομμύρια. Οι υπόλοιποι πέθαναν από αρρώστιες και ασιτία».

Στις 2 Απριλίου του 1947, όταν και θα ανακοινώνονταν οι αποφάσεις του δικαστηρίου ο Ες δεν είχε αυταπάτες για το ποια θα ήταν η ποινή του. Καταδικάστηκε σε θάνατο δι'απαγχονισμού. Με την λήξη της δίκης ζήτησε το δαχτυλίδι – αυτό που πρόδωσε την ταυτότητα του – να παραδοθεί στην σύζυγο του.


Η αρχική ημερομηνία για την εκτέλεση, η 14 Απριλίου, αναβλήθηκε καθώς κρίθηκαν ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν ήταν επαρκή καθώς είχε συγκεντρωθεί εξαγριωμένο πλήθος από τους επιζώντες και τους συγγενείς των θυμάτων που ήθελαν να λιντσάρουν τον πρώην αξιωματούχο.

H ποινή εκτελέστηκε στις 16 Απριλίου του ίδιου χρόνου σε ένα τόπο καθόλου άγνωστο για τον Ες. Δίπλα στο κρεματόριο του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς. Η αγχόνη – η οποία βρίσκεται ακόμη εκεί στις ημέρες μας – κατασκευάστηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό στην θέση που βρισκόταν το στρατόπεδο της Γκεστάπο. Πλέον οι ρόλοι είχαν αντιστραφεί. Γερμανοί αιχμάλωτοι πολέμου με το που ξημέρωσε ανήγειραν την αγχόνη με την καταπακτή. Δεν αποκλείεται οι ίδιοι να ήταν και οι δήμιοι.

Στον χώρο που θα γινόταν η εκτέλεση δεν μπορούσε να εισέλθει κανείς χωρίς το ειδικό δελτίο. Παντού βρίσκονταν ένοπλοι και ένστολοι φύλακες. Ο Ες έφτασε στις 8 το πρωί και μεταφέρθηκε στο κτίριο που κάποτε στεγάζονταν τα γραφεία του. Ζήτησε να πιει μια κούπα καφέ. Όταν την ήπιε τον μετέφεραν σε ένα κελί στο «καταφύγιο» στην φυλακή του μπλοκ Νο. 11 γνωστότερο ως «μπλοκ του θανάτου».

Οδηγήθηκε στο σημείο της εκτέλεσης στις 10.00 π.μ. Παρέμενε ατάραχος. Με έντονο βηματισμό, σχεδόν αλαζονικό, περπάτησε κατά μήκος του κεντρικού δρόμου του στρατοπέδου. Καθώς τα χέρια ήταν ασφαλισμένα με χειροπέδες πίσω από την πλάτη του οι εκτελεστές του τον βοήθησαν να ανέβει πάνω στο σκαμνί που βρίσκονταν πάνω από την καταπακτή. Ένας ιερέας, η παρουσία του οποίοι είχε ζητηθεί από τον κατάδικο, πλησίασε την αγχόνη. Ο εισαγγελέας ανέγνωσε την απόφαση. Ο δήμιος τοποθέτησε την θηλιά στο κεφάλι του Ες. Στην συνέχεια τραβάει το σκαμνί κάτω από τον πρώην διοικητή των ναζί... ο ιερέας απαγγέλλει την προσευχή για τον νεκρό. Το ρολόι δείχνει 10.08 π.μ. Ο θάνατος του Ες θα πιστοποιηθεί στις 10:21 από τον γιατρό που έχει κληθεί για αυτόν ακριβώς το σκοπό. Είναι άγνωστο τι έγινε το σώμα του νεκρού αν και σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως εφαρμόζεται η αποτέφρωση.


Οι «εξαφανισμένες φωτογραφίες»

Την επόμενη ημέρα στον πολωνικό Τύπο υπήρχε μόνο μία μικρή αναφορά για την εκτέλεση χωρίς κάποια φωτογραφία. Οι ερευνητές που εξέτασαν τα αρχεία για την υπόθεση Ες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι την περίοδο εκείνη είχε επιβληθεί από τις αρχές απαγόρευση δημοσίευσης φωτογραφιών απαγχονισμού. Τι είχε προηγηθεί; Από το καλοκαίρι του 1946 με τις πρώτες καταδικαστικές αποφάσεις Γερμανών εγκληματιών πολέμου δημιουργήθηκε ένας χώρος για την εκτέλεση τους δι' απαγχονισμού στις πλαγιές του Πόζναν. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνονταν να τις παρακολουθήσει ανάμεσα σε αυτούς και παιδιά. Επικρατούσε ένα κλίμα πικ -νικ με μικροπωλητές να έχουν στήσει πάγκους με γλυκά, αναψυκτικά και παγωτά. Μετά την εκτέλεση οι παρευρισκόμενοι έδιναν πραγματική μάχη για το ποιος θα πάρει σχοινί από τον δήμιο ως αναμνηστικό. Διανοούμενοι και οι επικεφαλής της εκκλησίας διαμαρτυρήθηκαν στις αρχές οι οποίες πήραν απόφαση να δώσουν ένα τέλος σε αυτό το πανηγύρι.

Η εκτέλεση του Ες πραγματοποιήθηκε παρουσία 100 ανθρώπων μεταξύ των οποίων πρώην κρατούμενοι, υψηλόβαθμα στελέχη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, από το γραφείο του εισαγγελέα και από την πολωνική Ασφάλεια και ήταν η τελευταία δημόσια εκτέλεση που έλαβε χώρα στην Πολωνία.

Οι φωτογραφίες από την εκτέλεση τραβήχτηκαν από τον φωτογράφο Στάνισλαβ Νταμπρογέσκι και παρέμειναν ασφαλισμένες όσο παρέμεινε το κομμουνιστικό καθεστώς στον Πολωνία. Τα αρνητικά φυλάσσονταν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας αλλά εξαφανίστηκαν κάποια στιγμή. Σήμερα υπάρχουν μόνο έντεκα ανατυπώσεις.


(σ.σ. για την αποφυγή παρανοήσεων υπάρχουν δύο πρόσωπα με το όνομα Ρούντολφ Ες που πρωταγωνίστησαν την ίδια εποχή στην ναζιστική Γερμανία. Το πρόσωπο στο οποίο γίνεται αναφορά και ήταν διοικητής στο Άουσβιτς και ο πολιτικός ο οποίος αυτοκτόνησε στις 17 Αυγούστου του 1987)



Πηγή : news247.gr


Ο βομβιστής της Βοστώνης 'ήθελε να τιμωρήσει την Αμερική'



Τιμωρία κατά της Αμερικής χαρακτήρισε ο εισαγγελέας την ενέργεια του βομβιστή της Βοστώνης,στην τελική του αγόρευση πριν από την ετυμηγορία για τον Τζοχάρ Τσαρνάεφ.

Τη Δευτέρα, ο εισαγγελέας της δίκης των επιθέσεων του μαραθωνίου της Βοστόνης  πραγματοποίησε τη τελική του αγόρευση προτού το σώμα των ενόρκων αποσυρθεί προκειμένου να αποφασίσει για την ενοχή του βομβιστή,Τζοχάρ Τσαρνάεφ. Η θαναττική ποινή είναι αρκετά πιθανή.

Ο εισαγγελέας σε αυτή τη τελική του αγόρευση έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια και επιθυμία του νεαρού μουσουλμάνου τσετσενικής καταγωγής να τιμωρήσει την Αμερική για ότι είχε κάνει στη χώρα του: «Ήθελε να τιμωρήσει την Αμερική για ό,τι εκείνη προκάλεσε στο λαό του, και αυτό ακριβώς έκανε. Μαζί με τον αδελφό του σκότωσε 2 νεαρές γυναίκες εκείνη την ημέρα, όπως επίσης και ένα μικρό αγόρι (...) και προκάλεσε τον ακρωτηριασμό 17 ανθρώπων».

Ο Τσαρνάεφ, 21 ετών, δεν επέδειξε το παραμικρό συναίσθημα καθώς άκουγε τις αγορεύσεις στην αίθουσα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Ο εισαγγελέας υπενθύμιζε στους παρευρισκομένους την επίθεση της 15ης Απριλίου του 2013, όταν δύο αυτοσχέδιες βόμβες εξερράγησαν κοντά στη γραμμή τερματισμού του γνωστού μαραθωνίου της Βοστώνης, προκαλώντας τρεις θανάτους και 264 τραυματισμούς.

''Εκείνη την ημέρα εκείνοι σκέφτηκαν ότι ήταν στρατιώτες, ότι ήταν μουτζαχεντίν και ότι είχαν μεταφέρει τη μάχη τους στη Βοστόνη'' πρόσθεσε ο εισαγγελέας αναφερόμενος στην χειρότερη τρομοκρατική ενέργεια μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

Ενώ αναφερόμενος στις ενέργειες του νεαρού μετά την τρομοκρατική επίθεση τόνισε : ''Την επόμενη ημέρα, επέστρεψε στην πανεπιστημιούπολη όπου φοιτούσε, έκανε αστεία με τους φίλους του και άρχισε να στέλνει μηνύματα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter''.

Αρκετά πιθανή η θανατική ποινή

«Ο κατηγορούμενος τα έκανε αυτά μαζί με τον αδελφό του. Τοποθέτησε τον έναν εκρηκτικό μηχανισμό, ο αδελφός του τοποθέτησε τον άλλο. Επρόκειτο για μια συντονισμένη επίθεση, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τον τρόμο» προσέθεσε ο εισαγγελέας. Μάλιστα στην τελική του αγόρευση ο εισαγγελέας πρόσθεσε επίσης ότι τρεις ημέρες αργότερα, οι αδελφοί που διέφευγαν αφού αναγνωρίστηκαν ως οι δράστες της επίθεσης σκότωσαν επίσης έναν αστυνομικό ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία και επέβαινε στο αυτοκίνητό του εντός του MIT σε μια -άκαρπη - προσπάθεια να του κλέψουν το όπλο.

Πριν από τις τελικές αγορεύσεις, ο ομοσπονδιακός δικαστής Τζορτζ Ο Τουλ είχε δώσει οδηγίες στους ενόρκους για ένα διάστημα μίας και πλέον ώρα, εξηγώντας τους κυρίως ότι πρέπει να αποφασίσουν για την ενοχή του Τσαρνάεφ για κάθε μία από τις 30 κατηγορίες που του προσάπτονται. Οι 17 από τις κατηγορίες αυτές τιμωρούνται με την ποινή του θανάτου, περιλαμβανομένης της «χρήσης ενός όπλου μαζικής καταστροφής».

Η καταδικαστική απόφαση θεωρείται σχεδόν βέβαιη καθώς υπάρχουν πολυάριθμα στοιχεία εναντίον του, με κυριότερα τις τις εικόνες των καμερών παρακολούθησης της κυκλοφορίας, που τον ενοχοποιούν.  Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η κατηγορούσα αρχή κάλεσε 92 πρόσωπα προκειμένου να καταθέσουν μετά την έναρξη της δίκης, ενώ η υπεράσπιση κάλεσε μόλις 4 μάρτυρες.

Η δικηγόρος του νεαρού βομβιστή, Τζούντι Κλαρκ, κατά την έναρξη της δίκης τόνισε ότι ο νεαρός φοιτητής βρισκόταν υπό τον έλεγχο του μεγαλύτερου αδελφού του Ταμερλάν, που είχε «ριζοσπαστικοποιηθεί μόνος του».Ο Ταμερλάν πέθανε 3 ημέρες μετά τις επιθέσεις κατά τη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής με την αστυνομία.

Πλέον μετά την ετυμηγορία αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της δίκης, προκειμένου να αποφασιστεί η ποινή του Τσαρνάεφ.Το σώμα των ενόρκων θα πρέπει να αποφασίσει, ομόφωνα, μεταξύ της ποινής του θανάτου και της ισόβιας κάθειρξης.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news247.gr