Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ο βομβιστής της Βοστώνης 'ήθελε να τιμωρήσει την Αμερική'



Τιμωρία κατά της Αμερικής χαρακτήρισε ο εισαγγελέας την ενέργεια του βομβιστή της Βοστώνης,στην τελική του αγόρευση πριν από την ετυμηγορία για τον Τζοχάρ Τσαρνάεφ.

Τη Δευτέρα, ο εισαγγελέας της δίκης των επιθέσεων του μαραθωνίου της Βοστόνης  πραγματοποίησε τη τελική του αγόρευση προτού το σώμα των ενόρκων αποσυρθεί προκειμένου να αποφασίσει για την ενοχή του βομβιστή,Τζοχάρ Τσαρνάεφ. Η θαναττική ποινή είναι αρκετά πιθανή.

Ο εισαγγελέας σε αυτή τη τελική του αγόρευση έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια και επιθυμία του νεαρού μουσουλμάνου τσετσενικής καταγωγής να τιμωρήσει την Αμερική για ότι είχε κάνει στη χώρα του: «Ήθελε να τιμωρήσει την Αμερική για ό,τι εκείνη προκάλεσε στο λαό του, και αυτό ακριβώς έκανε. Μαζί με τον αδελφό του σκότωσε 2 νεαρές γυναίκες εκείνη την ημέρα, όπως επίσης και ένα μικρό αγόρι (...) και προκάλεσε τον ακρωτηριασμό 17 ανθρώπων».

Ο Τσαρνάεφ, 21 ετών, δεν επέδειξε το παραμικρό συναίσθημα καθώς άκουγε τις αγορεύσεις στην αίθουσα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Ο εισαγγελέας υπενθύμιζε στους παρευρισκομένους την επίθεση της 15ης Απριλίου του 2013, όταν δύο αυτοσχέδιες βόμβες εξερράγησαν κοντά στη γραμμή τερματισμού του γνωστού μαραθωνίου της Βοστώνης, προκαλώντας τρεις θανάτους και 264 τραυματισμούς.

''Εκείνη την ημέρα εκείνοι σκέφτηκαν ότι ήταν στρατιώτες, ότι ήταν μουτζαχεντίν και ότι είχαν μεταφέρει τη μάχη τους στη Βοστόνη'' πρόσθεσε ο εισαγγελέας αναφερόμενος στην χειρότερη τρομοκρατική ενέργεια μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

Ενώ αναφερόμενος στις ενέργειες του νεαρού μετά την τρομοκρατική επίθεση τόνισε : ''Την επόμενη ημέρα, επέστρεψε στην πανεπιστημιούπολη όπου φοιτούσε, έκανε αστεία με τους φίλους του και άρχισε να στέλνει μηνύματα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter''.

Αρκετά πιθανή η θανατική ποινή

«Ο κατηγορούμενος τα έκανε αυτά μαζί με τον αδελφό του. Τοποθέτησε τον έναν εκρηκτικό μηχανισμό, ο αδελφός του τοποθέτησε τον άλλο. Επρόκειτο για μια συντονισμένη επίθεση, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τον τρόμο» προσέθεσε ο εισαγγελέας. Μάλιστα στην τελική του αγόρευση ο εισαγγελέας πρόσθεσε επίσης ότι τρεις ημέρες αργότερα, οι αδελφοί που διέφευγαν αφού αναγνωρίστηκαν ως οι δράστες της επίθεσης σκότωσαν επίσης έναν αστυνομικό ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία και επέβαινε στο αυτοκίνητό του εντός του MIT σε μια -άκαρπη - προσπάθεια να του κλέψουν το όπλο.

Πριν από τις τελικές αγορεύσεις, ο ομοσπονδιακός δικαστής Τζορτζ Ο Τουλ είχε δώσει οδηγίες στους ενόρκους για ένα διάστημα μίας και πλέον ώρα, εξηγώντας τους κυρίως ότι πρέπει να αποφασίσουν για την ενοχή του Τσαρνάεφ για κάθε μία από τις 30 κατηγορίες που του προσάπτονται. Οι 17 από τις κατηγορίες αυτές τιμωρούνται με την ποινή του θανάτου, περιλαμβανομένης της «χρήσης ενός όπλου μαζικής καταστροφής».

Η καταδικαστική απόφαση θεωρείται σχεδόν βέβαιη καθώς υπάρχουν πολυάριθμα στοιχεία εναντίον του, με κυριότερα τις τις εικόνες των καμερών παρακολούθησης της κυκλοφορίας, που τον ενοχοποιούν.  Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η κατηγορούσα αρχή κάλεσε 92 πρόσωπα προκειμένου να καταθέσουν μετά την έναρξη της δίκης, ενώ η υπεράσπιση κάλεσε μόλις 4 μάρτυρες.

Η δικηγόρος του νεαρού βομβιστή, Τζούντι Κλαρκ, κατά την έναρξη της δίκης τόνισε ότι ο νεαρός φοιτητής βρισκόταν υπό τον έλεγχο του μεγαλύτερου αδελφού του Ταμερλάν, που είχε «ριζοσπαστικοποιηθεί μόνος του».Ο Ταμερλάν πέθανε 3 ημέρες μετά τις επιθέσεις κατά τη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής με την αστυνομία.

Πλέον μετά την ετυμηγορία αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της δίκης, προκειμένου να αποφασιστεί η ποινή του Τσαρνάεφ.Το σώμα των ενόρκων θα πρέπει να αποφασίσει, ομόφωνα, μεταξύ της ποινής του θανάτου και της ισόβιας κάθειρξης.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news247.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου