Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Κινητά αστυνομικά τμήματα σε βανάκια και καθιέρωση τοπικού αστυνομικού συμφώνησαν Πανούσης-Δούρου


Προγραμματική συμφωνία στους τομείς της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας υπέγραψαν σήμερα ο Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πανούσης εξήγγειλε τη δημιουργία κινητών αστυνομικών τμημάτων σε μικρά βαν, τα οποία θα βρίσκονται ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, καθώς και την καθιέρωση του θεσμού του τοπικού αστυνομικού.

Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών δράσεων, που αφορούν κυρίως στην πρόληψη, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς και στην αποτελεσματική διαχείριση μίας σειράς θεμάτων, που σχετίζονται με την ασφάλεια, τις φυσικές καταστροφές και την πολιτική προστασία γενικότερα.

Στόχος της συμφωνίας είναι να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, μέσα από τη συνεργασία και τη συνέργεια των δύο μερών, ώστε να ενισχυθεί η προστασία των πολιτών και να βελτιωθεί η ποιότητα της καθημερινής τους διαβίωσης.

Οι βασικοί τομείς της συνεργασίας περιλαμβάνουν:

Την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία Περιφέρειας, Δήμων, πολιτών, κοινωνικών φορέων και Αστυνομίας, για την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης τόσο του εγκλήματος, όσο και της θυματοποίησης.
Την ενημέρωση και κινητοποίηση πολιτών για την προστασία από απειλές σε καθημερινό επίπεδο (ασφάλεια στο διαδίκτυο, οδική ασφάλεια, ναρκωτικές ουσίες, σχολικός εκφοβισμός, βίαιη και παραβατική συμπεριφορά νέων, ενδοοικογενειακή βία κ.α.).
Την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την ελαχιστοποίηση του κοινωνικού αποκλεισμού, την υποστήριξη ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων (μετανάστες, Ρομά, άνεργοι, άστεγοι κ.α.) και την ενίσχυση του σεβασμού στη διαφορετικότητα σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος (Μέγαρα, Ασπρόπυργος κ.α.).
Τη δημιουργία και αναβάθμιση της υποδομής, και την κατάρτιση και την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού (υπαλλήλων και αιρετών) της Περιφέρειας και την ενημέρωση των πολιτών για την άμεση ανταπόκριση στη διαχείριση κινδύνων και καταστροφών.
Την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου και υποστήριξης της λειτουργίας της Επιτροπής Περιφερειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας.
Το συντονισμό του επιχειρησιακού σχεδιασμού και την υλοποίηση προγραμμάτων φύλαξης πάρκων και αλσών αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής (Πεδίο του Άρεως) όπως και της αποτελεσματικής φύλαξης της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.
Την προστασία και την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών της Περιφέρειας.
Σημειώνεται ότι οι κεντρικές κατευθύνσεις και οι στόχοι της προγραμματικής συμφωνίας διαμορφώθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές στις 25 Φεβρουαρίου 2015

(Δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου).

Η περαιτέρω εξειδίκευση και υποστήριξη των δράσεων στους τομείς που συμφωνήθηκαν έχει ανατεθεί στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και τις κατά περίπτωση αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου και της Περιφέρειας.
Κατά την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Αναστάσιος Μαυρόπουλος.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης δήλωσε σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας: «Σήμερα με την Περιφέρεια Αττικής θέτουμε τις συντεταγμένες για μία εποικοδομητική συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και πολιτικής προστασίας. Προηγήθηκε ένας δημιουργικός και γόνιμος διάλογος σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου η συνεργασία μας αυτή να είναι ιδιαίτερα αποδοτική. Είμαι αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα αυτών των κοινών δράσεων, που ξεκινούν άμεσα θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών».



Πηγή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου