Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Σε κρίσιμη κατάσταση οι 16χρονη μετά απο κοκτέιλ ναρκωτικών

 


Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή σε ΜΕΘ, δίνει η 16χρονη, στην οποία χορηγήθηκε κάνναβη, ηρωίνη, και το ναρκωτικό «σίσα», γνωστή ως «η κόκα των φτωχών» από μέλη σπείρας ναρκωτικών, στον Βύρωνα.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, η αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη 6 ατόμων, μεταξύ των οποίων δύο ανήλικοι. Το άτυχο κορίτσι, μαζί με μία φίλη της, προσκλήθηκαν, βράδυ, από ένα 17χρονο αγόρι σε σπίτι, στην περιοχή του Βύρωνα. Εκεί, δόθηκαν στη 16χρονη κάνναβη, καθώς και άλλες ναρκωτικές ουσίες, το λεγόμενο «σίσα» ή κόκα των φτωχών. Το κοκτέϊλ ήταν τόσο ισχυρό, ώστε προκλήθηκαν βλάβες σε ζωτικά της όργανα.

Η φίλη του κοριτσιού ενημερώθηκε από τους υπολοίπους της παρέας ότι κάτι τρέχει με την 16χρονη. Την βρήκε χωρίς τις αισθήσεις της και σε δραματική κατάσταση και κάλεσε, αμέσως, ασθενοφόρο, ενώ τα υπόλοιπα άτομα που βρίσκονταν στο σπίτι εξαφανίστηκαν.

Η αστυνομία στις 16/11 συνέλαβε έξι άτομα, μεταξύ των οποίων δύο ανήλικους, που συμμετείχαν σε κύκλωμα ναρκωτικών. Τα μέλη της σπείρας οδηγούσαν τα θύματά τους σε ένα σπίτι στο Βύρωνα, ενώ τα ναρκωτικά τα είχαν αποθηκεύσει σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, στη Γλυφάδα.



Έχουμε τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουμε στη δημιουργία των φαρμάκων του αύριο

 



Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εργαζόμενους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ELPEN στην Κερατέα, τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση των τελευταίων ετών στην Ανατολική Αττική:

  • Διαπιστώνω με μεγάλη χαρά ότι μπορούμε, Δημόσιο και ιδιωτικός τομέας, εφόσον ευθυγραμμίσουμε σωστά τα κίνητρα, να πετύχουμε αυτό το οποίο αποτελεί κεντρικό στόχο της οικονομικής μας πολιτικής, που δεν είναι άλλο από την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, εν προκειμένω από ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα δημιουργούν προστιθέμενη αξία και ταυτόχρονα, βέβαια, θα δημιουργούν πολλές καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας.
  • Αν δεν κάνω λάθος, εξάγουμε το 10% περίπου των γενόσημων φαρμάκων που καταναλώνονται συνολικά στην Ευρώπη και αντιλαμβάνεστε ότι σε μία εποχή μετά την πανδημία, όπου τα ζητήματα της στρατηγικής αυτονομίας επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, η δυνατότητα να μπορούμε τουλάχιστον να καλύπτουμε την ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς να είμαστε εξαρτημένοι από άλλες χώρες, αποκτά κομβική σημασία.
  • (Έχουμε) τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουμε όχι στα φάρμακα τα οποία χρειαζόμαστε σήμερα, αλλά σε αυτά τα οποία θα δημιουργήσουμε αύριο. Κι εκεί πράγματι πιστεύω ότι έχουμε ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουμε.
    • Γιατί; Αφενός διότι έχουμε μία πολύ σημαντική εγχώρια υποδομή, με τεχνογνωσία, με δυνατότητα καινοτομίας, αλλά και γιατί έχουμε τη δυνατότητα να μπορέσουμε να προσελκύσουμε στη χώρα μας σημαντικούς ανθρώπους από το εξωτερικό, οι οποίοι θα μπορέσουν να έρθουν να κάνουν στην Ελλάδα αυτό το οποίο έκαναν επιτυχημένα αλλού, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
    • Συνομιλούμε με αυτούς τους ανθρώπους και θέλουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα, όχι απλά πόλο παραγωγής, αλλά και πόλο καινοτομίας σε αυτόν τον νέο κόσμο ο οποίος ανοίγεται μπροστά μας και ο οποίος θα επιβραβεύσει αυτούς οι οποίοι θα μπορέσουν πιο γρήγορα να αντιληφθούν και να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις σημαντικές ευκαιρίες οι οποίες παρουσιάζονται.
    • Και βέβαια, μέρος αυτής της προσπάθειας έχει να κάνει και με το brain gain, τη δυνατότητά μας να προσελκύσουμε ανθρώπους από το εξωτερικό. 

Το νέο εργοστάσιο, έκτασης 10.000 τετραγωνικών μέτρων, διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής και εστιάζει σε εισπνεόμενα και στερεάς μορφής φάρμακα. Απασχολεί 120 εργαζόμενους, οι οποίοι μέχρι τον Μάρτιο του 2024 θα έχουν ανέλθει σε 200. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία 800 νέων θέσεων εργασίας, εκ των οποίων το 30% υψηλής εξειδίκευσης, συνδράμοντας στην αντιστροφή του brain drain.



Εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμών για τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία


 

Αναστέλλονται για έξι μήνες πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις του Σεπτεμβρίου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

  • Η απόφαση προβλέπει την αναστολή έως και την 4η Μαρτίου 2024 της διενέργειας πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων, καθώς και των προθεσμιών άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.
  • Δικαιούχοι της αναστολής είναι επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες από βεβαίωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληττόμενες επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημίες στις κατοικίες τους, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής.


Υποχρεωτικός ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων υποδομών της χώρας

 



Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου:

  • Ξεκινώ λοιπόν με το Youth Pass, η πλατφόρμα για το οποίο άνοιξε την Πέμπτη που μας πέρασε. Τι είναι όμως το Youth Pass; Δεν είναι παρά μία ψηφιακή κάρτα ύψους 150 ευρώ που λαμβάνουν όλοι οι νέοι και οι νέες μας ηλικίας 18 και 19 ετών. Η κάρτα αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και υπηρεσίες πολιτισμού, τουρισμού και μεταφορών. Έτσι, δίνουμε μία μικρή βοήθεια στα νέα παιδιά για να ζήσουν δημιουργικές εμπειρίες και να δημιουργήσουν όμορφες αναμνήσεις, αλλά ταυτόχρονα, ενισχύουμε την ελληνική οικονομία, αφού τα χρήματα αυτά θα δαπανηθούν σε εγχώριες υπηρεσίες. Ήδη μέσα σε λίγες μέρες έχουν υποβληθεί 25.000 αιτήσεις, και φυσικά η πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή για όσους δεν έχουν ακόμη κάνει αίτηση. Η δε ενίσχυση θα δοθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
  • Αυτό ήταν ένα από τα μέτρα που είχα εξαγγείλει προεκλογικά και που τώρα υλοποιείται. Ένα άλλο είναι η αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι για όλες τις αιτήσεις που θα εγκριθούν από 1ης Δεκεμβρίου, τα ποσά θα είναι αυξημένα, και θα φτάνουν πλέον τα 216 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, τα 108 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και τα 54 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Εκτός από τα ποσά όμως, αυξάνεται και ο αριθμός των δικαιούχων, καθώς αυξήσαμε το ελάχιστο εξαμηνιαίο εισόδημα που απαιτείται για να λάβει κανείς το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα -από 5.400 ευρώ στα 5.832 ευρώ.
  • Την Τετάρτη εγκαινιάσαμε την πιο σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στη χώρα, στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, η οποία θα δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα που ταλάνιζε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για πάνω από 30 χρόνια. Την ίδια στιγμή, το έργο αυτό θα προσφέρει καθαρή, φθηνή ενέργεια, αλλά και θα δημιουργεί νέες αγορές για ανακυκλώσιμα υλικά. Σε πλήρη λειτουργία, θα δημιουργεί τη διπλάσια ενέργεια από αυτήν που καταναλώνει! … αξίζει να ειπωθεί ότι το έργο αυτό λίμναζε, και λίγο έλειψε να χάσουμε ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 65 εκατ. ευρώ. Μετά από επίμονη προσπάθεια, καταφέραμε να μην απενταχτεί τελικά από τα κοινοτικά κονδύλια, και έτσι αυτή η επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 135 εκ. ευρώ θα ολοκληρωθεί με ΣΔΙΤ. Έτσι, η Πελοπόννησος θα είναι από τις πρώτες περιφέρειες της χώρας που θα καταφέρει να μειώσει τα απόβλητα που οδηγεί σε ταφή, σε ποσοστό κάτω από 10% το 2030! Ως χώρα, είχαμε μείνει ασυγχώρητα πίσω στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Η Ελλάδα το 2019 είχε σε λειτουργία μόλις 3 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και άλλες 5 υπό κατασκευή. Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία 11 και άλλες 16 είναι σε φάση κατασκευής. Στόχος μου είναι τη νέα τετραετία να αυξήσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης στα επίπεδα που έθεσε η ΕΕ.
  • Θα ήθελα να σας πω για τους νέους, έξυπνους μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ. Την Τρίτη που μας πέρασε υπογράφηκε συμφωνία χρηματοδότησης του έργου αυτού μεταξύ του ΔΕΔΔΗΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους 150 εκ. ευρώ. ... Πρόκειται για την εγκατάσταση 7,3 εκατομμυρίων νέων, έξυπνων μετρητών ρεύματος, που θα ολοκληρωθεί μεν το 2030, όμως ήδη μέχρι το τέλος επόμενου έτους, το 55% της κατανάλωσης ρεύματος θα υπολογίζεται μέσω έξυπνων μετρητών. Οι νέοι αυτοί μετρητές, μεταξύ άλλων, θα δίνουν στους καταναλωτές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και θα βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικά πόρων.
  • Με ένα νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ δημιουργούμε τώρα 21.500 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης για ανέργους ηλικίας 55 έως 67 ετών και άνεργους άνω των 67 έως 74 ετών που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες, και θα επιχορηγείται το 75% του μισθού και ασφαλιστικών εισφορών έως τα 750 ευρώ μηνιαία.
  • Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν ξαναπάρει ζωή, με περισσότερα από 40 πλοία να έχουν επισκευαστεί εκεί σε ένα μόλις χρόνο! Όμως αυτήν την εβδομάδα είχαμε ένα μεγάλο ορόσημο: την υπογραφή συμφωνίας χρηματοδότησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας από αμερικανικό αναπτυξιακό χρηματοδοτικό οργανισμό ύψους 125 εκατ. ευρώ. Το πλάνο της ONEX, είναι να επενδυθούν συνολικά 500 εκατ. ευρώ, 300 από τα οποία θα επενδυθούν στις υποδομές. Το μέλλον για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία διαφαίνεται πραγματικά αισιόδοξο.
  • Ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που πήρε τον δρόμο για την ψήφιση του από τη Βουλή. Αφορά την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου μέσω διαδικτύου, έναν υπαρκτό και άκρως σοβαρό κίνδυνο για τους πολίτες και την κοινωνία μας, ιδίως σε περιόδους σαν αυτή που διανύουμε. Τι προβλέπει αυτό το Νομοσχέδιο; Εν συντομία, ενσωματώνει ρυθμίσεις από ευρωπαϊκές οδηγίες, κανονισμούς και αποφάσεις της ΕΕ, με στόχο να αντιμετωπιστεί η κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του λεγόμενου "σκοτεινού διαδικτύου" (dark web) από τους τρομοκράτες προκειμένου να προπαγανδίζουν, να στρατολογούν και να παρακινούν σε εξτρεμιστικές-δολοφονικές πράξεις.
  • Πρόγραμμα "Μόνιμη Μείωση Τιμής": θέλω να σας ενημερώσω ότι στο πρόγραμμα έχουν ήδη ενταχθεί 644 προϊόντα από 35 βασικές κατηγορίες (φρέσκο γάλα, απορρυπαντικά, μαρμελάδες, ζάχαρη, δημητριακά, γιαούρτι, αλλαντικά, ρύζι) και προστίθενται συνεχώς νέα. Όπως σας είπα την προηγούμενη εβδομάδα, στόχος μας είναι οι κωδικοί να φτάσουν τους 1.000. Και πιστεύω θα τον πετύχουμε, καθώς πάνω από 50 εταιρίες έσπευσαν να ανταποκριθούν, επιδεικνύοντας αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Παράλληλα, επεκτείνουμε μέχρι το τέλος του 2023 το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης για το "Καλάθι του Νοικοκυριού".
  • Επιτρέψτε μου επίσης να κάνω μία γρήγορη ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα στήριξης των αγροτών μας στη Θεσσαλία και στον Έβρο που "χτυπήθηκαν" από την κακοκαιρία Daniel και τις πυρκαγιές.
    • Οι αποζημιώσεις -που είναι για όλους ακατάσχετες- θα δοθούν και σε όσους δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ. 
    • Οι πρώτες προκαταβολές για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ύψους 16, 5 εκ. ευρώ πιστώθηκαν ήδη στους λογαριασμούς 2.035 κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων των δύο περιοχών.
    • Ενεργοποιούμε επίσης όπου χρειάζεται και στοχευμένα μέτρα, όπως η ρύθμιση για μακρά περίοδο χάριτος (2+5 χρόνια) εξόφλησης με μηδενικό επιτόκιο των υποχρεώσεων από το αγροτικό ρεύμα.
    • Αθροιστικά μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 100 εκ. ευρώ σε 26.925 αιτούντες από τη Θεσσαλία και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.
  • Θα κλείσω την ανασκόπηση αυτή με ένα καίριας σημασίας πρόγραμμα που ξεκίνησε μέσα στην εβδομάδα. Πρόκειται για τον υποχρεωτικό προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων υποδομών της χώρας με έμφαση στα κτίρια που στεγάζονται σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, αστυνομικά τμήματα και πυροσβεστικοί σταθμοί. Θέλω να τονίσω ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που θεσπίζεται συγκεκριμένο πλαίσιο άμεσου προσεισμικού ελέγχου με υποχρεωτική εφαρμογή και έχουμε εξασφαλίσει το ποσό των 32,5 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την υλοποίηση του έργου.


Έχουν μπεί τα θεμέλια για ένα νέο τουριστικό προϊόν


 

Από τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε συζήτηση με τίτλο «Ο ρόλος του τουρισμού στο μέλλον της Ελλάδας, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε το «Πρώτο Θέμα»:

  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο «αιμοδότης» του τουρισμού είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία. Εμάς ο ρόλος μας είναι να θέτουμε το κατάλληλο πλαίσιο, εκείνους τους κανόνες για να μπορούμε να ενθαρρύνουμε εκείνες τις επενδύσεις που θα χτίσουν το τουριστικό μας προϊόν, για την επόμενη δεκαετία.
  • Θεωρώ ότι ο τουρισμός μας είναι ανθεκτικός. Έχουμε βάλει τα θεμέλια για ένα νέο τουριστικό προϊόν το οποίο, όπως ειπώθηκε και στην εισαγωγή, πρέπει να στηρίζεται στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και κυρίως στις ξεχωριστές εμπειρίες τις οποίες μπορούμε να προσφέρουμε και στη δυνατότητά μας κυρίως να προσελκύουμε επισκέπτες οι οποίοι μπορούν να δαπανούν περισσότερο από το διαθέσιμο εισόδημά τους στην Ελλάδα. Διότι η περιβαλλοντική επιβάρυνση του κάθε επισκέπτη είναι ίδια. … Και είναι λάθος να μετράμε την επιτυχία του τουρισμού μας μόνο με τον αριθμό των επισκεπτών. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι το οικονομικό αποτύπωμα των επισκεπτών. Εκεί νομίζω ότι έχουμε κάνει μια σημαντική πρόοδο.
  • Η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα:
    • αφενός οι κλασικοί καλοκαιρινοί μας προορισμοί να γίνουν πιο ελκυστικοί από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει περισσότερες εμπειρίες γύρω από το κλασικό προϊόν που έχει να κάνει με τον ήλιο και την θάλασσα.
    • Σημαίνει πολύ στενότερη σύνδεση του τουρισμού μας με το πολιτιστικό μας απόθεμα. Δεν έρχονται ακόμα αρκετοί άνθρωποι στην Ελλάδα σήμερα πρωτίστως για τον πολιτισμό. Αυτό είναι τεράστια αναξιοποίητη ευκαιρία.
    • Σημαίνει καινούργιες εμπειρίες στον χειμερινό τουρισμό, στον οποίο προσωπικά πιστεύω πάρα πολύ. ... Ο χειμερινός τουρισμός είναι τεράστια ανεκμετάλλευτη δυνατότητα και για περιοχές της χώρας τις οποίες δεν τις έχει ακουμπήσει ακόμα η τουριστική μας ανάπτυξη.
    • Και βέβαια, διεύρυνση των προορισμών, νέες αγορές. Ενδεικτικά να αναφέρω, ήμουν στην Κίνα πριν από λίγες μέρες, θα έχουμε μια δεύτερη non-stop πτήση από τη Σαγκάη στην Αθήνα, η οποία θα ξεκινήσει την άνοιξη.
  • Έχουμε υποχρέωση να σκεφτούμε όλοι μαζί, και οι ίδιοι οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες, πώς θα έχουμε ικανοποιημένους εργαζόμενους. Γιατί μόνο έτσι θα δώσουμε πραγματική προοπτική στα νέα παιδιά να ακολουθήσουν μια καριέρα διαχρονική στον τουρισμό και να μην είναι απλά μια ευκαιρία, «μια σεζόν και μετά έχει ο Θεός, πάμε να δούμε τι άλλο θα κάνουμε».


Θεσσαλία: Καταβάλλονται από Παρασκευή οι προκαταβολές αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής- 107 εκατομμύρια ευρώ σε 33.088 γεωργούς

 


Η αξιοπιστία και η συνέπεια της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται διαρκώς. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σήμερα Παρασκευή θα καταβληθούν 107 εκατομμύρια, υπενθυμίζοντας ότι στις 8 Νοεμβρίου καταβλήθηκαν 16,5 εκατ. ευρώ για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ενώ με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ύστερα από έγκριση της ΕΕ, έχουν μεταφερθεί από τον Προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ για την κάλυψη των ζημιών της Θεσσαλίας στον πρωτογενή τομέα, συνολικά 260 εκατ. ευρώ.



Η ολλανδική HVA International παρουσίασε στους συναρμόδιους υπουργούς το πρώτο πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης στη Θεσσαλία

 



Παρουσιάστηκε στους συναρμόδιους υπουργούς (Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών, Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας), το πρώτο πόρισμα από την αποστολή πραγματογνωμοσύνης στη Θεσσαλία, της HVA International, της ολλανδικής εξειδικευμένης εταιρίας στη διαχείριση υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας, που υποστηρίζει ως τεχνικός σύμβουλος την ελληνική κυβέρνηση στο σημαντικό και απαιτητικό έργο της αποκατάστασης των συνεπειών της καταστροφικής πλημμύρας του Σεπτεμβρίου.

Από την πρώτη αναφορά της αποστολής πραγματογνωμοσύνης στη Θεσσαλία, τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν είναι τα εξής:

  1. Υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης όλων των αντιπλημμυρικών σχεδίων και υποδομών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων για να «χτιστούν καλύτερα» ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν επαρκέστερα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα. 
  2. Απαιτείται ισχυρότερη καθετοποιημένη και συνεκτική διαχείριση των υδάτων στη λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας με τρόπο που θα υπερβαίνει τα διοικητικά όρια των δήμων και θα λαμβάνει υπόψη τα γεωμορφολογικά και υδατικά όρια της περιφέρειας με ένα ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων και διοίκησης.
  3. Απαιτείται, ένα νέο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης με πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων, τα οποία ξεκάθαρα θα καθορίζουν ρόλους, ευθύνες και πλάνα δράσεων που πρέπει να αναληφθούν, καθώς και υπό ποιες συνθήκες.
  4. Η κακοκαιρία Ντάνιελ δημιούργησε την περίσταση ώστε να αναθεωρήσουμε τα θεμελιώδη ζητήματα της παροχής νερού, καθώς η λειψυδρία στη Θεσσαλία είναι εξίσου προβληματική, αν όχι και περισσότερο, με τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Υπάρχουν ξεκάθαρα η δυναμική και η ανάγκη για ριζική αλλαγή. Τα υπάρχοντα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών (2014-2020) κρίθηκαν ότι δεν είναι επιχειρησιακά εφαρμόσιμα υπό την έννοια πως δεν θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των πλημμυρών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Ντάνιελ και γι’ αυτό χρήζουν αναθεώρησης.

  • Συμπερασματικά, οι υποδομές που πρέπει να δημιουργηθούν θα συμπεριλαμβάνουν κυρίως έναν συνδυασμό δημιουργίας ικανότητας συγκράτησης υδάτων, αυξημένες δυνατότητες άντλησης υδάτων και άρδευσης καλλιεργειών, και βελτιωμένα συστήματα αναχωμάτων, ταμιευτήρων και μικρότερων φραγμάτων.
  • Οι αντιπλημμυρικές υποδομές πρέπει να εναρμονίζονται με πολιτικές αποφάσεις πάνω στα επίπεδα ασφαλείας, τον χωρικό σχεδιασμό και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει εκτενής παρουσίαση των ευρημάτων στη Θεσσαλία από την εταιρία μαζί με κλιμάκιο υπουργών, στον νέο και τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ.κ. Κουρέτα και Αγοραστό, τους βουλευτές των νομών Θεσσαλίας καθώς και τους οικείους Δημάρχους προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού για την ανάταξη της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.

Το πρώτο πόρισμα της ολλανδικής εταιρίας θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης μαζί με την επιτελική του σύνοψη. Ενώ το τελικό master plan θα παραδοθεί στην κυβέρνηση έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024.

Σχετικά με την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα ενημερώσει ο Πρωθυπουργός το Σώμα της Βουλής την προσεχή Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.




Παλαιστινιακό: Η Ελλάδα παραμένει αξιόπιστος και ειλικρινής συνομιλητής όλων των μερών

 



Με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής και τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ συναντήθηκε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

  • Κατά την επίσκεψή του στη στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, ο υπουργός Εξωτερικών:
    • συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μαλίκι και έγινε δεκτός από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Σταγιέχ. Ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε για την κατάσταση στην περιοχή και τις απόψεις της Παλαιστινιακής ηγεσίας.
    • συζήτησε την πρόταση που έχει ήδη διατυπώσει για ανθρωπιστική παύση και τους τρόπους συμβολής της χώρας μας για τη δημιουργία βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Γάζα με σκοπό την απρόσκοπτη παροχή βασικών αγαθών (νερό, τρόφιμα, φάρμακα) και ιατρικών υπηρεσιών, καθώς και την αποκατάσταση βασικών υποδομών που έχουν υποστεί βλάβες (δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρικού), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
  • Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Δυτική Όχθη, ο κ. Γεραπετρίτης μετέβη στο Ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών στα Ιεροσόλυμα, όπου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Έλι Κοέν. Ο κ. Γεραπετρίτης συζήτησε για την κατάσταση στην περιοχή και μετέφερε στον ομόλογό του τις ανησυχίες της παλαιστινιακής πλευράς για τη διαρκώς επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση.

Όπως επιβεβαιώθηκε από τις συναντήσεις, η Ελλάδα παραμένει αξιόπιστος και ειλικρινής συνομιλητής όλων των μερών και θα συνεχίσει την προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα για την όσο το δυνατόν αμεσότερη ανακούφιση αμάχων και πληγέντων.




Έκτακτες ενισχύσεις 352 εκατ. ευρώ για 2,3 εκατ. ευάλωτους το Δεκέμβριο


 

Με απόφαση της κυβέρνησης καταβάλλονται το Δεκέμβριο έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 352 εκατ. ευρώ σε 2,3 εκατ. ευάλωτους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.
 
Οι έκτακτες ενισχύσεις θα καταβληθούν στις εξής ομάδες πολιτών:

  • 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Ενδεικτικά το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει το Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.
  • 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1-1-2024. Έτσι, ένας συνταξιούχος με αποδοχές 600 ευρώ θα λάβει συνολική αύξηση (έκτακτο επίδομα 150 ευρώ + αύξηση περίπου 3% από 1.1.2024) σε ετήσια βάση 366 ευρώ ή 5,1%.
    • Την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ) θα λάβουν τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
  • 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8 %. Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει το Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8 % + έκτακτο επίδομα).
  • 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ  θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν επιπλέον:

  • Επίδομα 100-200 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.
  • Διπλάσιο ποσό market pass και επέκταση του για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες καταστροφές.
  • Επίδομα θέρμανσης για όλες τις πηγές ενέργειας το οποίο από 1-1-2024 επεκτείνεται και στους λογαριασμούς ρεύματος.
  • Το Youth Pass σε νέους 18-19 ετών.
  • Το αυξημένο κατά 8% ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Το συνολικό κόστος των μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών το Δεκέμβριο διαμορφώνεται σε 717 εκατ. ευρώ ενώ η δαπάνη για τα μόνιμα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών από το 2024 (περιλαμβάνει τις αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις, αφορολόγητο για οικογένειες, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για ασφαλιζόμενες κατοικίες, το Youth Pass και την απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων) διαμορφώνεται σε 1,6 δις. ευρώ ετησίως.



Μολότοφ, φιάλες βουτανίου και εμπρηστικούς μηχανισμούς βρήκε η ΕΛΑΣ μετά τα επεισόδια του Πολυτεχνείου στην Πάτρα

 



Σύμφωνα με το tempo24.news, προχθές το απόγευμα, ομάδα αντιεξουσιαστών, που συμμετείχαν σε πορεία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, έχοντας -μεγάλος μέρος αυτών- καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, με κράνη και κουκούλες full face, φέροντας σακίδια πλάτης και ξύλινα ρόπαλα, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, εκτοξεύοντας πλήθος εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανισμών (βόμβες μολότοφ), προκαλώντας εστίες πυρκαγιάς, ενώ απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις με περιορισμένη χρήση των αναγκαίων ενδεδειγμένων μέσων.

Από την προαναφερόμενη ομάδα ατόμων προσήχθησαν από τους αστυνομικούς των Διμοιριών Υποστήριξης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών και του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, τρία άτομα, οι οποίοι συνελήφθησαν, ενώ προκλήθηκε ελαφρύς τραυματισμός αστυνομικού από θραύσματα αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού.

Στην κατοχή των συλληφθέντων οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν ένα ξύλινο ρόπαλο, αντιασφυξιογόνες μάσκες και γάντια.

Σε έρευνες που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών στον τόπο του περιστατικού, βρήκαν και κατέσχεσαν συνολικά (12) εμπρηστικούς μηχανισμούς, (3) εκρηκτικούς μηχανισμούς, (17) γυάλινους λαιμούς αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών (μολότοφ) και (6) φιάλες βουτανίου, τα οποία θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις.









Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στην παρουσίαση του Προγράμματος «Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα»


 

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση του Προγράμματος «Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα»

Καλημέρα σας. Κύριοι Υπουργοί, Δρ. Khalil, κυρίες και κύριοι, αγαπητά μου παιδιά, δεν ξέρετε πόσο χαρούμενος είμαι σήμερα που ένα προσωπικό μου όραμα μεταφράζεται επιτέλους σε πράξη.

Εδώ και πολλά χρόνια με απασχολούσε έντονα το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω τα στατιστικά στοιχεία, τα βλέπετε εξάλλου. Θυμάμαι κάθε φορά που πήγαινα σε παρελάσεις, έβλεπα, οπτικοποιούσα το πρόβλημα, περνούσαν νέα παιδιά μπροστά μου και έβλεπα πολλά παιδιά τα οποία ήδη, μικρά, ήταν παχύσαρκα.

Και βέβαια, η μία στατιστική την οποία πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη μας έχει να κάνει με την πραγματικότητα ότι ένα παχύσαρκο παιδί είναι πάρα πολύ πιθανό να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας.

Αντιμετωπίζουμε την παχυσαρκία ως ένα πρόβλημα υγείας, όχι ως κάτι το οποίο έχει να κάνει με την εμφάνισή σας. Αγαπάμε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως εμφάνισης. Δεν κάνουμε καμία διάκριση, όμως ξέρουμε πολύ καλά ότι η παχυσαρκία είναι ένα μεγάλο βάρος, το οποίο κάνει τη δική σας τη ζωή δύσκολη και αν δεν αντιμετωπιστεί στα παιδικά χρόνια ενδεχομένως να την κάνει ακόμα δυσκολότερη όταν μεγαλώσετε.

Γι’ αυτό και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που μπορέσαμε, με τη στήριξη του Υπουργείου και με την μεγάλη προσωπική προσπάθεια της Ειρήνης Αγαπηδάκη, να φτιάξουμε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας, σε συνεργασία με την UNICEF.

Το είπε και ο Δρ. Khalil, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα τα οποία έχει τρέξει η UNICEF μαζί με κράτος-μέλος. Ένα πρόγραμμα το οποίο παρουσιάσαμε σήμερα και το οποίο εκτείνεται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, αναγνωρίζοντας εξ αρχής ότι η παχυσαρκία ενός παιδιού δεν είναι επιλογή, είναι αποτέλεσμα του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο μεγαλώνει.

Συχνά τα τρόφιμα εκείνα τα οποία είναι λιγότερο υγιεινά είναι και τα πιο εύκολα, είναι συχνά και τα πιο φθηνά. Άρα, είναι δεδομένο ότι υπάρχει μία άμεση συσχέτιση μεταξύ της παιδικής παχυσαρκίας και των εισοδημάτων του νοικοκυριού μέσα στο οποίο τα παιδιά μεγαλώνουν.

Γι’ αυτό και θέλουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα να εκπαιδεύσουμε εσάς, τα παιδιά, στο τι πραγματικά είναι υγιεινή διατροφή και κυρίως να συνδέσουμε την υγιεινή διατροφή όχι με την έννοια της στέρησης, μπορούμε να τρώμε υγιεινά και να απολαμβάνουμε ακόμα περισσότερο το φαγητό μας. Αλλά πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε καν τελικά ποια είναι τα υγιεινά φαγητά, δεν τα βρίσκουμε συχνά στα κυλικεία των σχολείων, δεν έχουμε εμείς -και αναφέρομαι σε εσάς, στα παιδιά- την ενημέρωση την οποία χρειάζεται να έχετε για το τι σημαίνει πραγματικά να τρώει κανείς υγιεινά.

Γι’ αυτό και δίνουμε τόσο μεγάλη έμφαση στα προγράμματα που έχουν να κάνουν με το σχολείο και γι’ αυτό παρέχουμε και στους γονείς σας όλη εκείνη την υποστήριξη ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα όσο το δυνατόν στη ρίζα του.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του έχει να κάνει με το τι τρώμε και έχει να κάνει φυσικά και με το πώς κινούμαστε. Θέλω να ευχαριστήσω εδώ όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες που είναι σήμερα μαζί μας. Γιατί, πράγματι, πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να σας αποτρέπουμε από το να περνάτε πάρα πολλή ώρα στην οθόνη του κινητού σας. Όσο περισσότερη ώρα είστε στο κινητό σας τόσο λιγότερη ώρα θα είστε έξω, θα τρέχετε, θα αθλείστε.

Ως ένας άνθρωπος που έχει αγαπήσει τον αθλητισμό από πολύ μικρός, ξέρω πόσο σημαντική είναι η άθληση, όχι μόνο για τη σωματική σας υγεία αλλά για την ψυχική σας υγεία. Πόσο ευχάριστο είναι να συμμετέχει κανείς σε μια ομάδα, να μοιράζεται τη χαρά της νίκης, να διαχειρίζεται τον πόνο της ήττας. Ή πόσο ευχάριστο είναι να αθλείται και κανείς μόνος του, να βγαίνει έξω, να τρέχει ή να κάνει ποδήλατο και να αισθάνεται αυτή την ικανοποίηση της επαφής με τη φύση. Γι’ αυτό και η συμμετοχή των αθλητών μας σε αυτό το πρόγραμμα έχει τόσο μεγάλη, τόσο ξεχωριστή σημασία.

Και βέβαια, θέλουμε να εκπαιδεύσουμε και τους γονείς σας στο τι σημαίνει υγιεινή διατροφή και στο πόσο σημαντικό είναι να εντοπίζουμε τα προβλήματα της παιδικής παχυσαρκίας νωρίτερα παρά αργότερα.

Να μοιραστώ κι εγώ μαζί σας μια προσωπική ιστορία, εμπνευσμένος από τα πολύ ωραία λόγια της Ειρήνης. Κι εγώ θυμάμαι όταν ήμουν μικρός τη μητέρα μου η οποία μονίμως μου έλεγε μια κουβέντα: «φάε παιδί μου». Πόσες φορές την έχετε ακούσει αυτή την κουβέντα; «Φάε παιδί μου», λες και αν έτρωγα λιγότερο θα συνέβαινε κάτι και θα ήμουν προβληματικός ή δεν θα αναπτυσσόμουν αρκετά γρήγορα.

Φαντάζομαι ότι όλοι μας, τουλάχιστον της δικής μας της γενιάς, έχουμε ακούσει αυτή την κουβέντα μεγαλώνοντας, αλλά πρέπει να έχουμε μια αίσθηση του τι πραγματικά είναι υγιεινό και σωστό βάρος. Πολλές φορές δεν την έχουμε. Πηγαίνουμε στον παιδίατρο και μας λέει ο παιδίατρος «ξέρετε το παιδί σας», το έχουν πει και σε εμάς, «το παιδί σας είναι πάνω από το μέσο όρο». Πρέπει να έχουμε μια αίσθηση τι σημαίνει αυτό και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Συγχαρητήρια, λοιπόν, θερμά, στο Υπουργείο Υγείας για το πρόγραμμα αυτό. Ευχαριστούμε τη UNICEF.

Και βέβαια, να κλείσω -εμπνευσμένος και από τον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε- υπενθυμίζοντάς σας ότι το πρόγραμμα αυτό, το οποίο ξεπερνάει τα 30 εκατομμύρια ευρώ, υλοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι μέρος του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Το λέω αυτό κυρίως για τα παιδιά τα οποία σήμερα είναι μαζί μας, γιατί βρισκόμαστε σε έναν χώρο στον οποίο πριν από 40 και κάτι χρόνια η Ελλάδα υπέγραψε τη Συνθήκη προσχώρησης στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Να λοιπόν γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης έχει τόσο μεγάλη σημασία και γιατί οι δράσεις του τελικά κατευθύνονται σε μια σειρά από εφαρμοσμένες πολιτικές που μπορούν να κάνουν τις ζωές όλων μας καλύτερες.

Και πάλι συγχαρητήρια, λοιπόν, για το πρόγραμμα αυτό και θα παρακολουθώ με πολύ μεγάλη προσοχή την εκτέλεσή του.







Ήθελαν αποζημίωση οι συγγενείς του Ζάκ που τον είχαν αβοήθητο τοξικομανή να κλέβει για την δόση του - Απορρίφθηκε η αγωγή τους

 


Είναι πολύς ο κόσμος που αναρωτιέται γιατί ο Ζάκ Κωστόπουλος έκανε την ληστεία; Πώς βιοποριζόταν; Δέν είχε οικονομική βοήθεια από την οικογένεια του; Γιατί κυκλοφορούσε στην Αθήνα παραβατικός και ζούσε σε κοινόβια μαζί με άλλους τοξικομανής και δεν τον είχε η οικογένεια κοντά της; Που ήταν η οικογένεια του για αυτόν;



Χαμένοι από τη «μάχη» που έδωσαν στα διοικητικά δικαστήρια, αξιώνοντας αποζημίωση συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο για ψυχική οδύνη, «βγήκαν» οι γονείς και τα δυο αδέλφια του Ζακ Κωστόπουλου. 

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε αγωγή τους, με την οποία στρέφονταν κατά του Δημοσίου για ευθύνες των οργάνων του και συγκεκριμένα των αστυνομικών και του διασώστη του ΕΚΑΒ, οι οποίοι είχαν σπεύσει στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια, όπου είχε στηθεί το σκηνικό θανάτου για τον 33χρονο τοξικομανή.

Με την αγωγή της η οικογένεια υποστήριζε πως το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018 κατά τη διάρκεια της σύλληψης του Ζακ Κωστόπουλου, οι αστυνομικοί υπερέβησαν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ασκώντας υπερβολική βία «για τις περιστάσεις, που δεν δικαιολογούσε η ψυχοσωματική υγεία του παθόντος, ο οποίος στερείτο δυνατότητας αντίστασης». Σε ό,τι αφορά τον διασώστη του ΕΚΑΒ που έσπευσε στο σημείο αυτός, σύμφωνα με την οικογένεια, «δεν εκτέλεσε συννόμως την αποστολή του», καθώς «άφησε αβοήθητο τον Ζακ Κωστόπουλο χωρίς να του παράσχει ως όφειλε την αναγκαία προνοσοκομειακή φροντίδα». Επρόκειτο, σύμφωνα την οικογένεια του 33χρονου, για «παράνομες ενέργειες οι οποίες επιδείνωσαν την επιβαρυμένη κατάσταση του Ζακ Κωστόπουλου και συνέβαλαν αιτιωδώς στην επέλευση του θανατηφόρου αποτελέσματος».

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε, ωστόσο, την αγωγή της οικογένειας ως ουσία αβάσιμη. 

Στην κρίση του αυτή είχε ως οδηγό την απόφαση που εξέδωσε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας (πρώτος βαθμός) τον Μάιο του 2022 επί της ενοχής των έξι κατηγορουμένων της υπόθεσης, ήτοι τον κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος, τον μεσίτη συγκατηγορούμενό του (αμφότεροι εμφανίζονται σε βίντεο να χτυπούν ανηλεώς το θύμα) και τέσσερις αστυνομικούς.

Συγκεκριμένα, ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης είχαν κριθεί ένοχοι για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και τους είχε επιβληθεί κάθειρξη δέκα ετών, ενώ οι τέσσερις αστυνομικοί είχαν αθωωθεί. Μάλιστα, στον κοσμηματοπώλη λόγω ηλικίας το δικαστήριο είχε επιβάλει έκτιση της ποινής του με κατ’ οίκον περιορισμό ενώ για τον μεσίτη έκρινε ότι θα πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή. Ωστόσο, ο τελευταίος δυο μήνες μετά την παραμονή του σε σωφρονιστικό ίδρυμα κατάφερε να αποφυλακιστεί με όρους, καθώς έγινε δεκτή αίτηση αναστολής του. Η απόφαση της αποφυλάκισης του μεσίτη είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων και είχε φτάσει μέχρι τον Αρειο Πάγο, ο οποίος εν τέλει την επικύρωσε. Τον ερχόμενο μάλιστα Δεκέμβριο αναμένεται και η δίκη μεσίτη και κοσμηματοπώλη σε δεύτερο βαθμό (Μικτό Ορκωτό Εφετείο).

Τώρα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, «πατώντας» στην παραπάνω απόφαση του πρωτοβάθμιου ποινικού δικαστηρίου, απέρριψε την αγωγή της οικογένειας Κωστόπουλου και ως προς τις ευθύνες των αστυνομικών που πραγματοποίησαν τη σύλληψη 33χρονου έκρινε ότι αυτοί «δεν τέλεσαν την αξιόποινη πράξη της θανατηφόρου σωματικής βλάβης», όπως η οικογένεια τους αποδίδει, κάτι που, σύμφωνα με το διοικητικό δικαστήριο, αποδείχθηκε από τα στοιχεία του φακέλου της ποινικής δίκης και την αθωωτική απόφαση που εκδόθηκε.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο Ζακ Κωστόπουλος ενώ είχε εξέλθει από το κοσμηματοπωλείο «δέχθηκε επίθεση με αλλεπάλληλα λακτίσματα στην κεφαλή και άλλα μέρη του σώματός του» από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης όπως και «τον παρευρεθέντα γνώριμό του» μεσίτη. Ακολούθως στο σημείο έφτασαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι προέβησαν σε συγκεκριμένες ενέργειες συντονισμένα ώστε «να τον καθηλώσουν στο έδαφος για να επιτύχουν τη δέσμευσή του», εκτελώντας το έργο που τους είχε ανατεθεί. «Η ασκηθείσα εξ αντικειμένου βία δεν υπερέβη το αναγκαίο μέτρο που απαιτείτο για την εξουδετέρωση του συλληφθέντος», αναφέρει η απόφαση για τους αστυνομικούς σημειώνοντας ακόμη πως αυτοί «δεν είχαν πρόθεση να του προκαλέσουν σωματική κάκωση και βλάβη της υγείας του, δεδομένου ότι σωματικές βλάβες στο σώμα του (συλληφθέντος) από τις ενέργειες αυτών δεν αποτυπώθηκαν στις ιατροδικαστικές εκθέσεις».

Αντίθετα, κατά το Διοικητικό Πρωτοδικείο «στην εξελικτική πορεία του τραγικού συμβάντος, σπουδαίας κρισιμότητας γεγονός συνιστά ο χρόνος άφιξης των αστυνομικών στον τόπο του επεισοδίου». Συγκριμένα, όπως αναφέρει η απόφαση, είχε προηγηθεί η έξοδος του Ζακ Κωστόπουλου από το κοσμηματοπωλείο και η επίθεση που αυτός δέχθηκε από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και τον μεσίτη, «οι οποίοι με αλλεπάλληλα λακτίσματα στην κρανιοεγκεφαλική χώρα, στα χέρια και τα πόδια του προκάλεσαν επικίνδυνες σωματικές βλάβες». Ως εκ τούτου οι ενέργειες των αστυνομικών «προκειμένου να ακινητοποιήσουν τον Ζαχαρία Κωστόπουλο και να τον συλλάβουν δεν συνδέονται αιτιωδώς με τον θάνατό του». Αντίθετα, «τέτοιος αιτιώδης σύνδεσμος με το θανατηφόρο αποτέλεσμα συνάπτεται με την αδικοπρακτική συμπεριφορά» του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη.

Σε ό,τι αφορά τέλος στο ΕΚΑΒ το οποίο εν γνώσει του, σύμφωνα με την οικογένεια, άφησε αβοήθητο το θύμα το Διοικητικό Πρωτοδικείο αναφέρει καταρχάς ότι ουδέποτε απαγγέλθηκε κατηγορία σε βάρος του διασώστη για την πράξη της θανατηφόρου έκθεσης. Αντίθετα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο διασώστης που έφτασε στο σημείο παρείχε στον Ζακ Κωστόπουλο «τις πρώτες βοήθειες», όμως η «παροχή της βοήθειας διεκόπηκε μετ’ ολίγον όχι όμως από δική του ευθύνη αλλά εκ του γεγονότος ότι δημιουργήθηκε σοβαρή διακινδύνευση της ζωής του εκ του θραύσματος γυαλιού που ο πληγείς κράδαινε στα χέρια του στην προσπάθεια να απομακρυνθεί, η κατάσταση δε αυτή διήρκησε κατά κυριολεξία ελάχιστα λεπτά της ώρας, όχι περισσότερα των έξι λεπτών έως ότου επιτεύχθηκε από τους αστυνομικούς η ακινητοποίηση και χειροπέδησή του (33χρονου), διακομιζόμενος ακολούθως με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο».



Ελεύθερο το μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» Πόλα Ρούπα

 



Το μέλος της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», Πόλα Ρούπα εξέτισε μεικτή ποινή φυλάκισης 13,5 χρόνια, δηλαδή, 8,5 χρόνια μέσα στη φυλακή στα οποία προστίθεται το χρονικό διάστημα της προσωρινής κράτησης κι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο το Δικαστικό Συμβούλιο των φυλακών της Θήβας έκανε δεκτή την αίτησή της για υφ’ όρων απόλυση και δεν έπαιξε ρόλο ότι είναι μητέρα ανήλικου τέκνου, όπως αναφέρθηκε χθες από μέσα ενημέρωσης.

Θυμίζουμε ότι η πρωτόδικη ποινή που της είχε επιβληθεί για την συμμετοχή της σε τρομοκρατικές ενέργειες του «Επαναστατικού Αγώνα» ήταν ισόβια κάθειρξη. Ποινή που στη πορεία και μετά από σειρά δικών, συγχωνεύτηκε στα 20 χρόνια κάθειρξη. Η Πόλα Ρούπα εξέτισε 13,5 χρόνια, δηλαδή τα 3/5 της ποινής της, όπως ορίζει ο νόμος.

Η Πόλα Ρούπα μετά την αποφυλάκισή της φιλοξενείται προσωρινά σε σπίτι φιλικού της προσώπου στην Αθήνα και αναμένεται να αναχωρήσει για την Καλαμάτα όπου είναι το πατρικό της, για μόνιμη εγκατάσταση. 

Σύμφωνα με την δικηγόρο της, Μαριζάνα Κίκιρη, «ορθώς εφαρμόστηκε το άρθρο 105 Β του ΠΚ, πράγμα που δεν εφαρμόστηκε κακώς στην περίπτωση του συντρόφου της Νίκου Μαζιώτη και που πρέπει να εφαρμοστεί και να σταματήσει να υφίσταται ένα καθεστώς εξαίρεσης. Επίσης, να σημειωθεί, ότι στην υφ όρο απόλυση δεν προβλέπεται πουθενά στο νόμο, απόλυση λόγω μητρότητας ανηλίκου».

Ποια είναι η δράση του μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης Πόλα Ρούπα

Η 54χρονη σήμερα Πόλα Ρούπα συνελήφθη αρχικά τον Απρίλιο του 2010 μαζί με πέντε ακόμη συνεργούς της και τον σύντροφό της Νίκο Μαζιώτη για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». 

Προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό απ’ όπου αποφυλακίστηκε τον Οκτώβριο του 2011 λόγω συμπλήρωσης του 18μήνου, δηλαδή του ανώτατου χρονικού ορίου προφυλάκισης.

Τους αμέσως επόμενους μήνες, η Ρούπα όπως και ο σύντροφός της έδιναν το «παρών» στο 5ο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα». Τον Ιούνιο του 2012, ωστόσο, Μαζιώτης και Ρούπα δεν παρουσιάστηκαν όπως όφειλαν στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων και επέστρεψαν στην παρανομία.

Τον Ιούλιο του 2014 ο Νίκος Μαζιώτης που –όπως και η Πόλα Ρούπα– είχε στο μεταξύ καταδικαστεί ερήμην σε ποινή φυλάκισης 50 ετών για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» εντοπίστηκε στο Μοναστηράκι και συνελήφθη μετά από ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς. Λίγες ημέρες αργότερα, αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είχαν εντοπίσει στην οδό Υψηλάντου στην Πεύκη το διαμέρισμα-κρησφύγετο του ζεύγους των τρομοκρατών, όχι όμως και την Πόλα Ρούπα, η οποία είχε προλάβει να διαφύγει παίρνοντας μαζί της τον ανήλικο γιο της, ένα λάπτοπ κι ένα πιστόλι.

Η Πόλα Ρούπα επανεμφανίστηκε ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2015. Μαζί με συνεργούς της λήστεψε το υποκατάστημα τράπεζας το οποίο λειτουργεί στο εσωτερικό του νοσοκομείου «Σωτηρία» αρπάζοντας από τα ταμεία 125.000 ευρώ.

Σε κείμενο που είχε συντάξει τότε η ίδια και δημοσιεύσει αργότερα στο Διαδίκτυο, είχε παραδεχθεί ότι μέρος της λείας είχε διαθέσει προκειμένου να οργανώσει το σχέδιο απόδρασης με ελικόπτερο του Νίκου Μαζιώτη και μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» από τις φυλακές Κορυδαλλού, τον Φεβρουάριο του 2016. Το σχέδιο της Ρούπα είχε αποτύχει, καθώς ο πιλότος του ελικοπτέρου που είχε αποπειραθεί να καταλάβει η 48χρονη είχε αντιδράσει αρνούμενος να υπακούσει στις διαταγές της.

Η τελευταία «εμφάνιση» της Πόλας Ρούπα πριν από τη σύλληψή της τον Ιανουάριο του 2017 στην Ηλιούπολη, ήταν σε ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στη Μαλεσίνα τον Σεπτέμβριο του 2016 με λεία 180.000 ευρώ.



Ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν τον Κασσελάκη

 



Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την εταιρεία GPO, για τα «Παραπολιτικά».

Αρνητικά εξακολουθεί να υποδέχεται η κοινή γνώμη τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που το μόνο που κάνει είναι να προκαλεί και να καβάλα σε καλάμι νομίζοντας ότι είναι ο μεσσίας. 

Από άποψη δημοφιλίας ο Κασσελάκης κατατάσσεται στην πέμπτη θέση με ποσοστό 23,4%, που είναι το ιστορικά χαμηλότερο που έχει συγκεντρώσει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του δικού του κόμματος, οι οποίοι διχάζονται, η πλειοψηφία με ποσοστό 46% τον αξιολογεί αρνητικά, έναντι 43% που αναγνωρίζει θετικά στοιχεία στα πρώτα βήματα του νέου αρχηγού.

Το 71,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία είναι αρνητική/ μάλλον αρνητική για την πορεία του κόμματος, ενώ το 22,3% βλέπει θετικά/μάλλον θετικά αυτή την επιλογή. Παράλληλα, το 63,7% εκτιμά ότι οι αποχωρήσεις στελεχών είναι αρνητική εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 74,7% πιστεύει ότι αυτές οι αποχωρήσεις θα αποδυναμώσουν το κόμμα. Σε άλλο ερώτημα, το 68,8% «βλέπει» διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλο 47,7%, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 13,5% και ο Στέφανος Κασσελάκης 11,6%. Το 22,6% πιστεύει ότι κανένας από τους τρεις δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός.