Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Πάσχα



Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Γιορτάζουμε ένα αλλιώτικο Πάσχα. Κάτω από τον ίδιο ανοιξιάτικο ήλιο, δίχως όμως τις εκκλησίες μας, τους φίλους μας και τα πατροπαράδοτα έθιμά μας.

Φέτος, η Εβδομάδα των Παθών κράτησε περισσότερο από πενήντα ημέρες. Αλλά η Ανάσταση φωτίζει, πλέον, το δρόμο για τη χαρμόσυνη έξοδο από την καταιγίδα της πανδημίας.

Με πειθαρχία και αλληλεγγύη αποκρούσαμε τα πρώτα της κύματα. Θωρακίσαμε τη δημόσια υγεία. Και, μένοντας στον ίδιο δρόμο, σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μία νέα εποχή. Στην οποία πολλά θα έχουν αλλάξει.

Θρηνούμε για τις ζωές που χάσαμε από τον κορονοϊό. Και ευγνωμονούμε εκείνους που συνεχίζουν τη μάχη εναντίον του. Με πρώτους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και όσους εργάζονται ακόμα και σήμερα, ανήμερα το Πάσχα, για να μένουμε όλοι ασφαλείς.

Συμπολίτες μου,

Ο ιός μάς κράτησε στο σπίτι. Μας έκανε, όμως, να ξαναγνωριστούμε με τον εαυτό μας και με τη σημασία των πραγμάτων. Αν σκεφτούμε πόσα μικρά μάς χώρισαν, άλλοτε, από τον διπλανό μας, είμαι σίγουρος ότι θα μετανιώναμε για τη στάση μας.

Η δοκιμασία αυτή προσέδωσε σε όλους και σε όλα το αληθινό τους μέγεθος. Ανέδειξε το υπέρτατο αγαθό της Υγείας, αποδεικνύοντας ότι όσα ζούμε και γευόμαστε δεν είναι αυτονόητα. Πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και ότι εκτός από οικονομική, η ευημερία έχει και διάσταση κοινωνική.

Οι κρίσεις πάντα κρίνουν. Έτσι, η υγειονομική περιπέτεια επανέφερε στο προσκήνιο την ουσία της πολιτικής: Την ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα της Πολιτείας. Τη συστράτευση της ευθύνης. Και, πάνω απ’ όλα, την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη μεταξύ μας.

Από την πανδημία, λοιπόν, θα βγούμε με ένα καλύτερο κράτος. Γιατί οι ανάγκες του «τώρα» μετατρέπονται σε δράσεις για τις αναγκαιότητες του «μετά».

Θα βγούμε, όμως, οπλισμένοι και με ισχυρότερους δεσμούς ανάμεσα σε κοινωνία και Πολιτεία. «Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε», όπως καλούσε ο Απόστολος Παύλος. Μπροστά στις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής θύελλας, λοιπόν, έχουμε το κοινό χρέος να μην αφήσουμε κανέναν μόνο. Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Γιατί όλοι, στο μεταξύ, θα έχουμε γίνει καλύτεροι πολίτες και καλύτεροι άνθρωποι.

Το φετινό Πάσχα βιώνουμε μία νέα κατάνυξη. Μία άσκηση αναστοχασμού για την απελευθέρωση «εκ της δουλείας του αλλοτρίου», όπως λέει ο ψαλμός. Και δεν σας κρύβω ότι και εγώ προχώρησα σε δικές μου, προσωπικές σκέψεις και αναθεωρήσεις. Γιατί η ατομική πρόοδος έρχεται μέσα από δοκιμασίες. Όταν αναμετριόμαστε με το απρόοπτο και αντιπαλεύουμε καταστάσεις που δεν έχουμε ξανασυναντήσει.

Το φως της Ανάστασης θα φωτίζει το δρόμο μας μέχρι η ζωή να επιστρέψει, βήμα-βήμα, στους κανονικούς της ρυθμούς.

Μέχρι τότε, ας μη βάλουμε σε κίνδυνο όσα μας έκαναν παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο: Σεβόμαστε τους ειδικούς, πειθαρχούμε στους κανόνες. Κάνουμε, με άλλα λόγια, την αγωνία μας αγώνα. Και μετατρέπουμε τους πρόσκαιρους περιορισμούς σε φωτεινούς προορισμούς.

Γιορτάζουμε το Πάσχα στο σπίτι. Αλλά με το βλέμμα στην Αναγέννηση που έρχεται!

Χριστός ανέστη. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους. Χαρά και πάνω απ’ όλα υγεία.




ΗΠΑ: Πάνω από 40.000 νεκροί, 10.000 νέοι θάνατοι σε τέσσερις μόνο ημέρες




Βαθιά ανησυχητική είναι κατάσταση στις ΗΠΑ, το επίκεντρο της πανδημίας. Ο αριθμός των θανάτων του κορωνοϊού στη χώρα ξεπέρασε τους 40.000, σύμφωνα με απολογισμό του πρακτορείου Reuters.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως και για διπλάσιο αριθμό σε σχέση με την Ιταλία, η οποία έρχεται δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη.

Χρειάστηκαν 38 ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την καταγραφή του πρώτου θανάτου στις 29 Φεβρουαρίου για να φθάσουν στο όριο των 10.000 θανάτων στις 6 Απριλίου, αλλά μόνο 5 ημέρες για να φθάσουν στο όριο των 20.000 θανάτων, σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters.

Οι θάνατοι στις ΗΠΑ έφθασαν από 30.000 σε 40.000 σε τέσσερις ημέρες, με την περίληψη μη εξακριβωμένων με τεστ αλλά πιθανών θανάτων της COVID-19 στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, με περισσότερα από 744.000 εξακριβωμένα κρούσματα. Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 29.000 χθες, στην μικρότερη αύξησή τους κατά τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Περισσότεροι από 22 εκατομμύρια Αμερικανοί κατέθεσαν αίτηση για επίδομα ανεργίας τον τελευταίο μήνα, καθώς η διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων και ισχυρά απαγορευτικά μέτρα στις μετακινήσεις έπληξαν την αμερικανική οικονομία.


Πηγή : protothema.gr


Οι πολίτες πειθάρχησαν λίγα τα πρόστιμα άσκοπων μετακινήσεων



Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο των ελέγχων για άσκοπες μετακινήσεις, εχθές Κυριακή του Πάσχα από 06:00 έως 15:00 ώρα, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια:

(52) παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας ως ακολούθως:
(23) στην Αττική,
(11) στη Θεσσαλονίκη,
(8) στην Κρήτη
(7) στην Πελοπόννησο,
(1) στο Νότιο Αιγαίο,
(1) στη Δυτική Μακεδονία και
(1) στη Θεσσαλία.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (35) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (781) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (455) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.

(51) παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(16) στην Αττική,
(12) στην Κρήτη,
(3) στη Θεσσαλονίκη,
(8) στην Κεντρική Μακεδονία,
(2) στη Θεσσαλία,
(6) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(2) στο Βόρειο Αιγαίο,
(1) στο Νότιο Αιγαίο και
(1) στην Ήπειρο.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (46.192) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.


Στον εισαγγελέα ο γιος του ηλικιωμένου που πέθανε στην πυρκαγιά






Στα χέρια των αστυνομικών αρχών της Θεσσαλονίκης βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής ο 45χρονος, ο οποίος έβαλε φωτιά στον 87χρονο πατέρα του μέσα στο διαμέρισμα που κατοικούσε, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για τη σύλληψη του 45χρονου:

Συνελήφθη έπειτα από την άμεση κινητοποίηση αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης απογευματινές ώρες σήμερα σε περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού, 45χρονος ημεδαπός, για υπόθεση ανθρωποκτονίας σε βάρος του 87χρονου πατέρα του.

Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, απόπειρας ανθρωποκτονίας, εμπρησμού και παράβασης Νόμου περί όπλων.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, πρωινές ώρες σήμερα (19-04-2020) σε περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ο συλληφθείς έπειτα από διαπληκτισμό που προηγήθηκε με τον πατέρα του εντός της οικίας τους, έθεσε φωτιά σε αυτόν και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που κατέφθασαν στο σημείο, κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς εντόπισαν νεκρό τον ηλικιωμένο, ενώ απομάκρυναν από γειτνιάζον διαμέρισμα στο οποίο κατέφυγαν, τόσο την 81χρονη σύζυγό του ηλικιωμένου, όσο και τον έτερο γιο τους (επίσης σύνοικοι) οι οποίοι έφεραν εγκαύματα και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.




Ένοπλος στην Καναδά ντύθηκε αστυνομικός και σκότωσε 16 αθώους



Ένοπλος, ο οποίος μεταμφιέστηκε σε αστυνομικό, δολοφόνησε τουλάχιστον 16 ανθρώπους στην επαρχία Νέα Σκωτία του Καναδά. Ανάμεσα στα θύματα του δράστη ήταν η αστυνομικός Χάιντι Στίβενσον, 23 χρόνια στην υπηρεσία, μητέρα δύο παιδιών. 

Ο δράστης ονομάζεται Γκάμπριελ Γουόρτμαν, 51 ετών, που είχε οδοντοτεχνικό εργαστήριο.

Μεταμφιέστηκε σε αστυνομικό, ενώ είχε κάνει μετατροπές στο αυτοκίνητό του για να μοιάζει με περιπολικό.

Ο Γουόρτμαν σύμφωνα με την αστυνομία είναι νεκρός. Σύμφωνα με τις αρχές, δεν υπάρχει καμία προφανής σύνδεση ανάμεσα στον Γουόρτμαν και κάποια τουλάχιστον από τα θύματά του. Το κίνητρό του αποτελεί για την ώρα μυστήριο.





Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ύφεση και απώλεια εσόδων



Η ύφεση σύμφωνα και με τα λεγόμενα του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι βαθιά για το 2020 ωστόσο οι διαβεβαιώσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι πως η ελληνική οικονομία διαθέτει αρκετά «καύσιμα» για την επανεκκίνησή της.

Σε εβδομαδιαία βάση η παρακολούθηση της πορείας των εσόδων

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι οι μεγάλες απώλειες εσόδων σε συνδυασμό με την αύξηση των δαπανών που απαιτήθηκαν και απαιτούνται για τη διαχείριση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης αλλά και της στήριξης κοινωνικών ομάδων από το lockdown στην οικονομία λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα κατά την συνέντευξή του στην Καθημερινή σημείωσε ότι «το γενικό λογιστήριο του κράτους επεξεργάζεται μοντέλα τα οποία αναπροσαρμόζονται σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να βλέπουμε και την πορεία των εσόδων και τα κρατικά μας διαθέσιμα, τα οποία ευτυχώς είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, αυτή την στιγμή, με ασφάλεια ποια θα είναι η ύφεση».

Θα αναπληρώσουμε τα χαμένα έσοδα του κράτους

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι με την προϋπόθεση πως η επιστήμη θα δώσει τις απαντήσεις που τώρα περιμένουμε στη μάχη της αντιμετώπισης του κοροναϊού, «η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020».

Μάλιστα κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, αυτό το διάστημα «κάθε ευρώ στήριξης της οικονομίας όταν είναι σχεδιασμένο σωστά, επανέρχεται πίσω στην οικονομία και τη βοηθά να αναπτυχθεί».

«Στην πορεία το κράτος θα αναπληρώσει σιγά-σιγά τα χαμένα του έσοδα, ώστε στη συνέχεια να πιάσουμε το νήμα της οικονομίας από εκεί που το αφήσαμε τον Φεβρουάριο, προκειμένου να υπάρξει μια σημαντική άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας στο τέλος του 2020 και μία εκρηκτική ανάπτυξη το 2021, μετά την παροδική ύφεση που θα περάσουμε αυτό το διάστημα» τονίζει ο κ. Πέτσας μιλώντας στον Σκάι.

Πληρωμή φόρων σε δόσεις

Προς την κατεύθυνση αυτή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται μια νέα «βεντάλια» ρυθμίσεων, με σπάσιμο της πληρωμής φόρων σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις, έκτακτες διευκολύνσεις, ακόμα και αναβίωση των 120 δόσεων για τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από τον Μάρτιο όταν η αγορά μπήκε σε καραντίνα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μιας νέας έκρηξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα και ταυτόχρονα να διατηρηθεί η «κουλτούρα πληρωμών».

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται και σενάρια για μειώσεις φόρων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται η μείωση 5%-10% του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από τη εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, καθώς και του ΕΝΦΙΑ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι φορολογούμενοι θα επιλέξουν την εφάπαξ εξόφλησή τους.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμα μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις, καθώς και φοροελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από τη μείωση 40% των ενοικίων.

Από Σεπτέμβρη ρύθμιση οφειλών

Οι έκτακτες διευκολύνσεις στην πληρωμή των φόρων αναμένεται να τρέξουν σταδιακά από τον Σεπτέμβριο, που λήγει η αναστολή των πληρωμών για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία. Στο βαρύ φορτίο των φόρων θα προστεθούν το καλοκαίρι ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα βουνό από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις στις οποίες δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν λόγω οικονομικής στενότητας.

«Μετά τη λήξη της παράτασης οφειλών που τώρα ισχύει θα υπάρχει δυνατότητα ρυθμίσεων οφειλών. Δεν θα καλέσουμε ξαφνικά τον πολίτη να πληρώσει τα πάντα. Θα μπούμε σε μία διαδικασία ρύθμισης οφειλών. Θα δούμε ποια θα είναι αυτή», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανοίγοντας παράθυρο σε μια νέα ρύθμιση για τις οφειλές προς την Εφορία.

Ποια σενάρια εξετάζονται

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη θέσπιση μιας έκτακτης ρύθμισης για την καταβολή των φόρων, που θα προβλέπει περισσότερες δόσεις για την εξόφληση όλων ανεξαιρέτως των φόρων.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ο φόρος εισοδήματος αντί για τρεις διμηνιαίες δόσεις να πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2021.

Μάλιστα στο τραπέζι υπάρχει σενάριο παράτασης κατά έναν μήνα της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από φυσικά πρόσωπα, χωρίς ωστόσο να μετατίθεται η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου που λήγει κανονικά στο τέλος Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια των διευκολύνσεων για την καταβολή των φόρων και φορολογικών ελαφρύνσεων που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνουν:

1. Θέσπιση μιας έκτακτης ρύθμισης 10 μηνιαίων δόσεων με πολύ χαμηλό επιτόκιο για την αποπληρωμή των φόρων και χρεών που θα δημιουργηθούν αποκλειστικά από την κρίση. Οι παλαιότερες οφειλές θα εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση η οποία προβλέπει 24 μηνιαίες δόσεις για τις τρέχουσες οφειλές (ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) και 48 μηνιαίες δόσεις για τις έκτακτες οφειλές (φόρο κληρονομίας κ.λπ.).

2. Αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων αποκλειστικά μόνο για χρέη και φόρους που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο και μετά.

3. Άρση των κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε συγκεκριμένα επαγγέλματα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επέλαση του κοροναϊού.

Σήμερα επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την κρίση έχουν τη δυνατότητα είτε να αναστείλουν την πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων έως το τέλος Αυγούστου, είτε να κερδίσουν έκπτωση 25% στους φόρους (πλην ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους) και τις δόσεις ρυθμίσεων εφόσον πληρώσουν στην ώρα τους.

Μάλιστα, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 30 Απριλίου τον ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου (όσοι τηρούν απλογραφικά βιβλία) ή του Μαρτίου (όσοι τηρούν διπλογραφικά βιβλία) θα έχουν τη δυνατότητα από την 1η Μαΐου να συμψηφίσουν το 25% του ΦΠΑ με μελλοντικές οφειλές.

Μειώσεις φόρων

Εκτός από τις διευκολύνσεις στην εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να δώσει έξτρα φορολογικές ανάσες στις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία. Πιο συγκεκριμένα:

Επιχειρήσεις: Για τις επιχειρήσεις σχεδιάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20% για τη φετινή χρήση.

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι θα εισπράξουν φέτος μικρότερα εισοδήματα λόγω της έκπτωσης 40% στα ενοίκια εξετάζονται μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία όμως δεν θα είναι οριζόντια αλλά ανάλογα του πλήγματος που δέχονται. Αφού καθοριστούν οι εισοδηματικές απώλειες που θα υποστεί κάθε ιδιοκτήτης ενδεχομένως μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής στο TAXISnet μιας έκτακτης δήλωσης θα εφαρμοστεί μια έκπτωση φόρου, η οποία θα υπολογιστεί ως ποσοστό επί των εισοδηματικών απωλειών.

Για τον τουριστικό κλάδο η κυβέρνηση μελετά τη μείωση του ΦΠΑ και του τέλους διαμονής.

Οι προσδοκίες από την Ευρώπη

Σε ότι αφορά τα γενικότερα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας αυτά θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση καθοριστικές για την πορεία των εξελίξεων αναμένονται να είναι οι αποφάσεις της συνόδου των ηγετών της ΕΕ στις 26 Απριλίου, όπου καταρχήν αναμένεται να εγκριθεί το ανεπαρκές οικονομικό πακέτο στήριξης των 500 δισ. ευρώ.

Ωστόσο ήδη μελετάται για το επόμενο εξάμηνο και η έγκριση ενός νέου δεύτερου πακέτου οικονομικής στήριξης επίσης 500 δισ. ευρώ.

Όχι σε νέο μνημόνιο

Αυτό πάντως που ξεκαθαρίζει και ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στην Καθημερινή, είναι πως δεν υπάρχει ζήτημα νέου μνημονίου για την Ελλάδα ή όποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θελήσει να προσφύγει στον ESM για να αντλήσει χρηματοδότηση.

«Ούτως ή άλλως αυτή την στιγμή καθώς φαίνεται, θα δοθεί η δυνατότητα στις χώρες να προσφύγουν στον ΕSM. Αλλά αν πιστεύουν κάποιοι ότι οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα δεχθεί να προσφύγει στον ΕSM με οποιασδήποτε μορφής μνημόνιο, είναι γελασμένοι. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα το κάνει. Και ο ESM έχει νόημα μόνο, αν είναι ένας οριζόντιος μηχανισμός χρηματοδότησης για χώρες που μπορεί να τον έχουν ανάγκη, χωρίς μνημόνιο. Οτιδήποτε άλλο καθιστά τον ESM παντελώς ανεπίκαιρο σε αυτή τη συγκυρία» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η «ευελιξία» στην αγορά εργασίας

Μέχρι στιγμής πάντως οι αλλαγές που έχουν επέλθει στην αγορά εργασίας και είναι κομβικό στοιχείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως έκτακτες και όχι μόνιμες μετά το τέλος της πανδημίας.

«Αυτό το οποίο έχει μεγάλη σημασία είναι θέματα, όπως η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής απασχόληση, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό, να χρησιμοποιηθούν με σύνεση και την επόμενη ημέρα, να μην έχουν χαθεί θέσεις εργασίας. Έτσι ώστε, όταν θα φύγουμε από την υγειονομική κρίση και θα είμαστε έτοιμοι να πυροδοτήσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας, οι εργαζόμενοι να μην έχουν αποξενωθεί από τη θέση τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους από εκεί που σταμάτησε προσωρινά τον Φεβρουάριο του 2020» είχε τονίσει ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών την Μεγάλη Πέμπτη.



ΤΑ ΝΕΑ


Ανάρτησαν video οι τρομοκράτες αντιεξουσιαστές με την επίθεση στον ΣΚΑΙ



Την ευθύνη για την επίθεση με μολότοφ στον ΣΚΑΪ τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου ανέλαβαν τρομοκράτες αντιεξουσιαστές.

Με ανάρτηση σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, την οποία υπογράφουν ως «Αναρχικοι/ες Συντροφοι/ες» αναφέρουν ότι έκαναν την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό, που τον χαρακτηρίζουν ως «ανεπίσημο γραφείο τύπου της ΝΔ», λόγω των ελλείψεων στο σύστημα υγείας.


Η ανακοίνωση των τρομοκρατών αντιεξουσιαστών όπως ακριβώς αναρτήθηκε:

«ΣΚΑΕΙ
Τον τελευταίο καιρό, ελληνικό κράτος και κεφάλαιο, σε σύμπλευση με εξουσιαστές σε όλο τον πλανήτη, εξαπολύουν επίθεση σε κάθε πτυχή της κοινωνικό-οικονομικής ζωής, εργαλειοποιώντας τον πρωτοεμφανιζόμενο ιό. Βαφτίζοντας τον ”αόρατο εχθρό” επιβάλουν απαγόρευση συναθροίσεων και συγκεντρώσεων, αυστηρό περιορισμό μετακινήσεων και συνολική αύξηση της καταστολής ρίχνοντας το μπαλάκι στην ατομική ευθύνη.Το νέο αφήγημα περί ”ατομικής ευθύνης” έχει ως μόνο σκοπό να υποβαθμίσει ή και να κουκουλώσει εντελώς την κρατική ευθύνη. Την ευθύνη της επί σειράς ετών υποβάθμισης και απαξίωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας .Ήδη πριν από την έξαρση του ιού, το Δ.Σ.Υ. είχε ελλείψεις της τάξης των 30.000 γιατρών και νοσηλευτών και από τις 3.000 κλίνες Μ.Ε.Θ. που χρειαζόταν (πριν την πανδημία) υπάρχουν ,μόλις, 870.

Την ευθύνη στήριξης των μεταναστών και των προσφύγων, οι οποίοι στοιβάζονται , χρόνια τώρα, σε άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης ( ενδεικτικά η Μόρια έχει χωρητικότητα 1.500 ατόμων και ”ζουν” εκεί πάνω από 20.000) χωρίς επάρκεια σε καλύμματα, νερό και ηλεκτρισμό. Δεν θα τοποθετηθούμε ,τώρα, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό αλλά θα πούμε ότι μόνο οργή μας προκαλεί το γεγονός ότι στην ”πολιτισμένη” ευρώπη πεθαίνουν κάθε χρόνο παιδιά από το κρύο, όντας σε εγκλεισμό ,λόγο της ξενοφοβικής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε. Την ευθύνη των τροφίμων των φυλάκων, που υπάρχει ήδη ο θάνατος της Αζιζέλ Ντερόγλου κρατούμενη στις γυναικείες φυλακές Θήβας, όπου παρουσίαζε όλα τα συμπτώματα του κορωνοϊου και παρόλα αυτά ξεψύχησε στο κελί της χωρίς να εξεταστεί ποτέ από γιατρό. Οι φυλακές που εδώ και χρόνια είναι υπερκορεσμένες θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κρατούμενοι έχουν χάσει την ζωή τους από , κατά τα άλλα, κοινές ασθένειες και παθήσεις λόγο αδιαφορίας και ελλιπής υποδομής. Ακόμα και τώρα, εν μέσω πανδημικής κρίσης , η Ν.Δ. αρνείται να παρέχει τα κατάλληλα μέσα προστασίας. Την ευθύνη των αστέγων, που είναι οι πλέον ευάλωτοι σε συνθήκες πανδημίας. Χωρίς να έχουν την δυνατότητα και τα μέσα να προφυλαχτούν από τις θερμοκρασίες και τις καιρικές συνθήκες πόσο μάλλον από τους κίνδυνους του κορωνοϊου. Την ευθύνη των εργαζομένων και των ανέργων όπου διάφορα αφεντικά (μικρά και μεγάλα) ξεζουμίζουν με την δικαιολογία της κρίσης. Την ώρα που η ΝΔ περνά σε lockdown , θεωρώντας υγειονομικό έγκλημα το κολύμπι και το περπάτημα, δεν δείχνει να απασχολείται καθόλου για τους 3.500 εργαζόμενους της TelePerformance ή τους 1.200 εργαζόμενους της Bic ή τους χιλιάδες άλλους εργάτες και εργαζόμενους που δουλεύουν με πρακτικά ανύπαρκτα μέτρα ατομικής προστασίας σε πολύ περιορισμένους χώρους. Εδώ θέλουμε να καταδείξουμε ότι, βάση της επιστημονικής κοινότητας, το lockdown δεν έχει υγειονομική βαρύτητα ως μέτρο από την στιγμή που τα νούμερα των εργαζομένων ,που δουλεύουν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, είναι τόσο μεγάλα. Εμείς ξέρουμε τι εξυπηρετεί το lockdown , το βλέπουμε στα , γεμάτα άγρια χαρά, μάτια των μπάτσων καθώς επιδίδονται στις συμπεριφορές και τις πρακτικές , που γνωρίζουν καλά, με τις ευχές της ΝΔ και την τρομοκρατημένη σιωπή της κοινωνίας.

Τα στελέχη της ΝΔ, πέρα από το να ικανοποιήσουν τα χουντικά όνειρα τους, είχαν την ευκαιρία, στο σκοτάδι που τους προσέφερε η τρομοκρατία και η παραπληροφόρηση των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης (ΜΜΕ) να κάνουν ακόμα μια φορά τις χυδαίες μπίζνες τους, εις βάρος του λαού. Την στιγμή που το ΔΣΥ έχει τις προαναφερθείσες ελλείψεις η ΝΔ βάζει 35 καινούρια περιπολικά σε λειτουργία και καλεί εθελοντές (!) γιατρούς να στηρίξουν τα νοσοκομεία. Την στιγμή που το κράτος δεν αναλαμβάνει να παρέχει τα μέσα ατομικής προστασίας στους υγειονομικούς υπαλλήλους , για να μην ”σπαταλήσει δημόσιο χρήμα” αναγγέλλει ότι τόνοι υγειονομικού υλικού στέλνονται στα νοσοκομεία από τους συνεργάτες τους ( εφοπλιστές, Άραβες επενδυτές κλπ) χωρίς τα νοσοκομεία να τα έχουν λάβει ποτέ. Την στιγμή που μιλάνε για ”σπατάλη δημοσίου χρήματος”, τρία ιατρικά δημόσια πανεπιστήμια δηλώνουν ότι μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν διαγνωστικά τεστ στους πολίτες το κράτος τους αγνοεί και δίνει 30 εκατομμύρια σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να κάνουν την ίδια δουλεία και αποζημιώνει τις ιδιωτικές εταιρίες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους με 1.7 εκατομμύρια λόγο μειωμένων κερδών! Φυσικά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το εργαλείο που έκανε αυτές τις συμπεριφορές δυνατές, τα ΜΜΕ. Τα ΜΜE επιδοτήθηκαν με 11 εκατομμύρια και την δυνατότητα μη καταβολής της δόσης για την άδεια λειτουργίας τους (άλλα 35 εκατομμύρια). Αυτά τα λεφτά τα πήραν , όχι για να προβάλουν την καμπάνια του ”μένουμε σπίτι” αλλά για να φέρουν τα γεγονότα στα μέτρα που βολεύει τα αφεντικά τους, προβάλλοντας ψευδείς και διαστρεβλωμένες ”ειδήσεις” ή αποκρύπτοντας τελείως γεγονότα .Άλλωστε ο ίδιος ο Χρυσοχοΐδης παραδέχτηκε ότι “τα ΜΜΕ παραπλανούν και καλά κάνουν γιατί η πειθαρχεία πρέπει να είναι απόλυτη”. Ενδεικτικό είναι οτι όταν η εργασιακή ασυδοσία έχει φτάσει σε καινούρια ρεκόρ, τα αφεντικά να απολύουν και να τρομοκρατούν εργαζόμενους, να επιβάλουν απλήρωτες υπερορίες και μειώσεις μισθών, όταν οι άστεγοι, οι τοξικοεξαρτιμένοι, οι μετανάστες , οι πρόσφυγες και οι κρατούμενοι αφήνονται στην μοίρα τους , τα κανάλια αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη κυνηγώντας παππούδια στις γειτονιές και δημιουργώντας συνωστισμό στις παραλίες με κινηματογραφικά κόλπα. Ένα ακόμα τρανταχτό παράδειγμα της χυδαιότητας τους είναι η φίμωση της συνέντευξης τύπου των γιατρών του ΟΕΝΓΕ , που ξεφτίλισαν την ΝΔ προβάλλοντας την ανεπάρκεια τους και ξεσκεπάζοντας μερικά από τα ψέματα τους.

Βάση αυτών των γεγονότων αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τις “επισκέψεις” μας από το ανεπίσημο γραφείο τύπου της ΝΔ, τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ένα κανάλι που είναι πάντα στην πρώτη γραμμή του ψεύδους και του πολέμου ενάντια στην κοινωνία. Ένα κανάλι συνδεδεμένο με οικογενειακούς δεσμούς ( κυριολεκτικά) με την ΝΔ. Ένα κανάλι φυτώριο βουλευτών δεξιών κομμάτων. Ένα κανάλι που προσδοκούσε μια “σοβαρή” χρυσή αβγή και έβλεπε οπάδικές διαφορές στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ένα κανάλι που ήταν χρόνιος πολέμιος της δημόσιας υγείας και ζητούσε μέσω δημοσιογράφων (νυν βουλευτών) το γκρέμισμα των δημοσίων νοσοκομείων και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Τα ξημερώματα του Σαββάτου 18/4 κάναμε την αρχή και επιτεθήκαμε με μολότοφ στο κτήριο του ΣΚΑΪ για να τους θυμίσουμε ότι όποια και να είναι η συγκυρία θα μας βρίσκετε απέναντι.ΠΙΣΩ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ , ΕΜΠΡΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ!

Υ.Γ. Κατά την διάρκεια της δράσης τηρήσαμε όλα τα μέτρα προστασίας, φορώντας μάσκες , γάντια και κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας.

Αναρχικοι/ες Συντροφοι/ες».


Ένας καταπληκτικός Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στην Καθημερινή



Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην «Καθημερινή της Κυριακής» και στον Αλέξη Παπαχελά.

Βγήκατε Πρωθυπουργός προετοιμασμένος για κάποιες εξελίξεις όμως βρεθήκατε αντιμέτωπος με άλλα. Σας έτυχαν δυο κρίσεις που προφανώς δεν τις περιμένατε. Τι μάθατε από αυτές τις κρίσεις;

Η αλήθεια είναι ότι όταν εκλέχθηκα πρωθυπουργός προτεραιότητά μου ήταν η ανάταξη της οικονομίας και η επιστροφή της χώρας σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης. Σίγουρα το προσφυγικό ήταν στο μυαλό μου. Δεν περίμενα όμως ότι θα αντιμετωπίζαμε μια κρίση αυτής της έντασης. Ουδείς, επίσης, φανταζόταν ότι θα αντιμετωπίζαμε μια πανδημία όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα. Νομίζω ότι ασκήθηκα σε πολλά πράγματα: Στο πόσο γρήγορα πρέπει να παίρνει κανείς αποφάσεις χωρίς να έχει πλήρη πληροφόρηση. Στο ότι πρέπει να εμπιστεύεται τους ειδικούς, αλλά στην κρίσιμη στιγμή να βάζει και το δικό του, προσωπικό αποτύπωμα. Και, βέβαια, στο να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα γιατί συχνά τα πράγματα κινούνται με ταχύτητες που ίσως δεν φανταζόταν. Νομίζω ότι μάθαμε όλοι και τη σημασία του επιτελικού κέντρου, την ανάγκη του συντονισμού κεντρικά, από το Μέγαρο Μαξίμου με πολύ μεγάλη πειθαρχία. Αυτό το διάστημα, διαπίστωσα, όμως, και πόσο σημαντικό είναι να στέλνει κανείς πολύ ξεκάθαρα μηνύματα στην κοινωνία. Τα οποία δεν θα δημιουργούν σύγχυση και τα οποία θα διατυπώνουν άνθρωποι με μεγάλη προσωπική αξιοπιστία.

Υπήρξαν μια- δυο στιγμές μέχρι τώρα, είτε στο προσφυγικό είτε στο θέμα του Κορωνοϊού που ξεχωρίζουν στο μυαλό σας, που ήταν δύσκολες;

Νομίζω οι πρώτες συσκέψεις για το προσφυγικό, όταν φαινόταν ότι θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με πολύ μεγάλη πίεση, ήταν εξαιρετικά κρίσιμες. Διότι δεν είχαμε πλήρη εικόνα της πραγματικής έκτασης του προβλήματος και υπήρχε ανησυχία: «Και αν δεν αντέξουμε»; «Kι αν από κάπου περάσουν»; «Κι αν σπάσει ο φράχτης, τι θα γίνει»; Ευτυχώς δράσαμε γρήγορα και αποτρέψαμε αυτό το ενδεχόμενο. Έτσι, από τη στιγμή που υπήρξε δική μας και μετά και η ευρωπαϊκή κινητοποίηση, νομίζω μέσα στις πρώτες 4-5 μέρες ήταν καθαρό στο μυαλό μου ότι είχαμε τις δυνατότητες, τις δυνάμεις, την επιχειρησιακή επάρκεια να κρατήσουμε τα σύνορα. Η άσκηση ήταν πιο δύσκολη και πιο σύνθετη στη θάλασσα. Αλλά κι εκεί αποδείξαμε ότι μπορούμε να φυλάμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Αυτό το μήνυμα έχει πια γίνει αντιληπτό από όλους και κυρίως από την Τουρκία. Αλλά και από τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες που ζυγίζουν πλέον διαφορετικά αν αξίζει τον κόπο να μπουν σε μια βάρκα και να επιχειρήσουν να περάσουν σε ένα νησί του Αιγαίου.

Ως προς τα ζητήματα του Κορωνοϊού;

Θυμάμαι χαρακτηριστικά κάποιες από τις πρώτες συσκέψεις που κάναμε, όταν παίρναμε τα μέτρα για την απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα, χωρίς ούτε ένα κρούσμα ακόμα στην Ελλάδα. Υπήρχε και πάλι το ερώτημα μήπως βιαζόμαστε, μήπως κάνουμε κάτι εσπευσμένα. Επειδή όμως είχα φροντίσει ο ίδιος να διαβάσω πολύ από τότε και να ενημερώνομαι για τον τρόπο με τον οποίο άλλες φορές διαχειρίστηκαν ανάλογα προβλήματα και να βρίσκω ιστορικές αναλογίες, ήμουν αρκετά σίγουρος ότι κάναμε το σωστό. Και θυμάμαι μια σύσκεψη, το Σάββατο στις 7 Μαρτίου, μια μεγάλη σύσκεψη που στην ουσία είχαμε όλο το υπουργικό συμβούλιο, (είναι η σύσκεψη στην οποία αναφέρεται και ο Άδωνις) στην οποία η αντίδραση του οικονομικού επιτελείου ήταν: «Παναγία μου! Αν κλείσουμε θα καταστραφούμε, μην το κάνεις»! Και δυο μέρες μετά, πήρα την απόφαση να κλείσω σχολεία. Και, μετά, να κλείσουμε και τα καταστήματα. Ζεις με ένα μόνιμο άγχος να ενημερώνεσαι για τα κρούσματα δυο και τρεις φορές την ημέρα. Έχω μια ειδική εφαρμογή στον υπολογιστή μου που ενημερώνεται real time για την πορεία των κρουσμάτων και όλους τους βασικούς δείκτες, για την πορεία της επιδημίας. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις πού θα σου σκάσει το επόμενο πρόβλημα. Προέκυψε τώρα στους καταυλισμούς των Ρομά, προέκυψε σε δυο γηροκομεία. Πάντα έχουμε μια έννοια για τις ευάλωτες ομάδες. Αλλά όσο και αν προσπαθείς να προβλέψεις τις εξελίξεις, πάντα θα βρίσκεσαι αντιμέτωπος με γεγονότα και φωτιές τις οποίες πρέπει να σβήνεις.

Ένα όνομα που έχει παίξει πολύ αυτές τις μέρες κι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, είναι του Σωτήρη Τσιόδρα. Αναρωτιέμαι πως τον εμπιστευτήκατε αυτόν τον άνθρωπο. Υπήρξε κάποια στιγμή που δημιουργήθηκε μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας, υπήρξε κάτι άλλο;

Τον Σωτήρη μού τον πρότεινε ο Βασίλης Κικίλιας λέγοντας μου ότι είναι ο καλύτερος γι’ αυτή τη δουλειά. Μίλησα, αποκτήσαμε πολύ γρήγορα μια πολύ καλή προσωπική επαφή. Ήξερα ,φυσικά, και το βιογραφικό του. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είναι απλά εξαιρετικά καταρτισμένος επιστημονικά, αλλά και κάποιος με πολύ μεγάλες προσωπικές και ανθρώπινες ευαισθησίες. Ένας πραγματικός γιατρός! Νοιάζεται για την υγεία των ασθενών του. Αυτή τη στιγμή βέβαια ασθενείς του, σχήμα λόγου, είμαστε όλοι μας, ολόκληρη η χώρα. Ο Σωτήρης Τσιόδρας όμως έδειξε και μια μεγάλη ικανότητα να μεταφέρει τα μηνύματα με ένα τρόπο απλό, αλλά ταυτόχρονα και έντονα συναισθηματικό. Νομίζω του οφείλουμε πάρα πολλά στην προσπάθεια μας να πείσουμε ότι αυτό το οποίο κάνουμε είναι για το καλό μας. Τολμώ να πω ότι έχουμε γίνει φίλοι. Μέσα από αυτή τη δοκιμασία ανταλλάσσουμε πολλά μηνύματα καθημερινά, του στέλνω πάρα πολύ υλικό, από αυτά τα οποία κι εγώ διαβάζω, προσπαθώ κι εγώ να ενημερώνομαι όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε θέματα τα οποία ξεφεύγουν κατά πολύ της δικιάς μου εξειδίκευσης. Και οι δυο είμαστε άνθρωποι που μας αρέσει να αναλύουμε τα δεδομένα, να εμπιστευόμαστε τα δεδομένα και να παίρνουμε αποφάσεις με βάση τα δεδομένα. Έχω βρει έναν άνθρωπο που σκέφτεται όπως εγώ και νομίζω αυτό βοηθάει και τους δυο μας.

Μια περίοδος τέτοια, σαν κι αυτή που περνάμε τώρα, δίνει και μια ευκαιρία αναστοχασμού κι αυτοκριτικής, να το πω έτσι. Έχετε ξανασκεφτεί αυτά που λέγατε παλαιότερα για το κράτος, την ανάγκη μείωσης του. Έχετε αλλάξει άποψη πάνω σε αυτό το θέμα;

Θα έλεγα και ναι και όχι. Πάντα πίστευα σε ένα ισχυρό κράτος. Και το ισχυρό κράτος πρέπει πάντα να έχει ένα αποτύπωμα. Και πάντα έλεγα ότι ο πρώτος ρόλος του κράτους είναι η προστασία της ασφάλειας των πολιτών. Απλά, όταν μιλούσα για ασφάλεια είχα υπόψη μου μια άλλη διάσταση της ασφάλειας. Δεν φανταζόμουν την υγειονομική ασφάλεια η οποία προφανώς θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη παρότι δεν είναι πάντα δεδομένη. Μπορώ να πω, όμως, ότι απέκτησα μια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη -και το λέω ανοιχτά- στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και νομίζω ότι αναδείχθηκαν, μέσα σε αυτή την κρίση, και οι δυνατότητες του, αλλά και οι αδυναμίες του. Έχω βάλει, λοιπόν, ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, όχι μόνο τώρα αλλά και μακροπρόθεσμα: να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο θα είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνον για τη χώρα αλλά και πανευρωπαϊκά. Νομίζω το αξίζουμε, το αξίζουν οι γιατροί μας, το αξίζουν οι νοσηλευτές μας, το αξίζουν, πάνω απ’ όλα οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι δικαιούνται να έχουνε δωρεάν πρόσβαση σε ένα ποιοτικό σύστημα υγείας. Και πιστεύω ότι μέσα σε αυτή τη δοκιμασία δείξαμε ότι η κοινωνία μας δεν έχει τόσες διακρίσεις όσο ενδεχομένως άλλες κοινωνίες στο εξωτερικό. Ας πούμε στην Αμερική, πλήττονται μεγάλα ποσοστά των πιο φτωχών Αμερικανών. Αφροαμερικάνων πολιτών, οι οποίοι ήταν πάντα στο περιθώριο. Εδώ δεν έχουμε ευτυχώς τέτοια περιστατικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας να συνεργάζεται γόνιμα με τον ιδιωτικό τομέα και να απορροφά τεχνογνωσία, όπου αυτή είναι απαραίτητη. Από την πρώτη στιγμή που έσκασε αυτή η κρίση, άλλωστε, θέσαμε όλο τον ιδιωτικό τομέα υπό την συνολική εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Απλά, δεν χρειάστηκε, ευτυχώς, να χρησιμοποιήσουμε τέτοιες δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα, διότι και στις πιο δύσκολες μέρες απέχαμε αρκετά από το να γεμίσουν οι εντατικές μας. Και αυτή τελικά ήταν και η μεγάλη επιτυχία της πολιτικής μας. Μάλιστα τώρα τα περιστατικά αρχίζουν και μειώνονται και ταυτόχρονα οι εντατικές αρχίζουν και αυξάνονται. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με διαφορετικό μάτι την επόμενη μέρα και το πως σιγά -σιγά και σταδιακά θα χαλαρώσουμε τα μέτρα.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν βάλει αρκετά βαθιά το χέρι στην τσέπη σ’ αυτή τη δύσκολή στιγμή;

Δεν ξέρω ποιος πρέπει να είναι ο δείκτης με τον οποίο θα κρίνουμε συνολικά την συμμετοχή των επιχειρηματιών. Πρέπει να πω ότι μπορεί κανείς να το δει από δυο διαφορετικές πλευρές: Η μια πλευρά είναι οι δωρεές, οι οποίες ήταν πράγματι πολλές. Θα μπορούσαν προφανώς να ήταν περισσότερες, όμως έγιναν σημαντικές κινήσεις από επιφανείς Έλληνες επιχειρηματίες και ιδρύματα. Το δεύτερο, το οποίο έχει μεγάλο ενδιαφέρον, είναι το νιάξιμο του επιχειρηματία για την επιχείρησή του, για τις θέσεις εργασίας, για την πληρωμή των υποχρεώσεών του στο κράτος. Κι αυτή είναι μια σημαντική συμμετοχή της ελληνικής επιχειρηματικής τάξης. Η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι στιγμής μάλλον έχουμε εκπλαγεί σχετικά ευχάριστα από τη συνέπεια επιχειρηματιών ως προς τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Και, βέβαια, από τη στιγμή που θέσαμε και το πλαίσιο για την προστασία της εργασίας -ουσιαστικά για απαγόρευση των απολύσεων- αν κάποια επιχείρηση θέλει να ενταχθεί στα ευνοϊκά μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, είδαμε και ένα πάγωμα αυτής της ανησυχητικής τάσης που βλέπαμε στην αρχή της κρίσης, με την γρήγορη αύξηση του αριθμού των απολύσεων. Άρα, το σημαντικό αυτή τη στιγμή και καθώς θα περνάμε σιγά σιγά στην επόμενη φάση που θα πρέπει να γιατρέψουμε τις οικονομικές πληγές που άνοιξε η πανδημία, είναι πως το όποιο βάρος θα επιμεριστεί δίκαια. Για την επιχείρηση αυτό σημαίνει ότι ο επιχειρηματίας να βάλει το χέρι στην τσέπη περισσότερο για να στηρίξει την επιχείρηση του. Πρέπει να κάνει αυξήσεις κεφαλαίου – να πρέπει να φάει κάποια από τα «έτοιμα» που έχει στην άκρη. Δεν μπορεί το κράτος να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου αυτή την ευθύνη. Θα τη μοιραστούμε. Το κράτος, από την άλλη πλευρά, θα κάνει αυτό που πρέπει και πιστεύω ότι το έχει κάνει ήδη σε πολλά. Αλλά, πριν από όλα, πρέπει ο κάθε επιχειρηματίας να στηρίξει την επιχείρησή του. Και είμαι σίγουρος ότι στη μεγάλη τους πλειονότητα θα το κάνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες.

Για να κλείσω λίγο το θέμα του Κορωνοϊού και της κρίσης. Πότε θα έχετε μια ασφαλή εικόνα; Πότε θα έχουμε περάσει τον κάβο;

Αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει. Πιστεύω ότι στα τέλη του μήνα θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε τον Μάιο να αρχίσουμε, σταδιακά, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, να χαλαρώνουμε τα μέτρα. Αλλά η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα-βήμα. Και, βέβαια, δεν θα αφορά τις μεγάλες ηλικίες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Θα υπάρχουν, δηλαδή, ειδικοί όροι γι’ αυτούς τους ανθρώπους;

Βεβαίως. Και μπορεί για παράδειγμα -κάτι το οποίο επεξεργαζόμαστε, δεν είναι ακόμα δεδομένο- αυτό που λέγαμε έως τώρα «μην πας στο χωριό», το καλοκαίρι να αντιστραφεί για τους μεγαλύτερους: να πρέπει, δηλαδή, οι πιο ηλικιωμένοι να φύγουν από τις πόλεις και να πάνε στο χωριό ή στο εξοχικό τους αν έχουν. Να μείνουν μακριά από τα παιδιά και από τις παραγωγικές ηλικίες. Είναι κάτι που το κάνει η Νορβηγία, η οποία σκέφτεται τώρα πως θα ξανανοίξει την οικονομία της και έχει ανάλογα περιστατικά με εμάς. Βέβαια, η επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα θα γίνει με άλλους όρους. Με όρους μόνιμης προσωπικής υγιεινής όπου πιστεύω ότι όλοι θα προσαρμοστούν. Αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις. Αν, ας πούμε, ανοίξουν τα εστιατόρια, είμαι σίγουρος ότι θα τηρούμε περισσότερο τις αποστάσεις απ’ όσο τις τηρούσαμε στο παρελθόν. Υπάρχει, πλέον, μια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του προβλήματος και μία απολύτως αναμενόμενη διάθεση αυτοπροστασίας. Άρα, θα επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Και πιστεύω ότι στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου θα έχουμε, πια, αρκετά δεδομένα για να μπορούμε να κάνουμε κάποιες πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Έχετε τον εφιάλτη ενός «δεύτερου γύρου» το φθινόπωρο;

Ναι βέβαια. Νομίζω ότι είναι περίπου σίγουρο πως θα υπάρξει μία επάνοδος του Κορωνοϊού το φθινόπωρο και αυτό πάντα με την βάσιμη προϋπόθεση, ότι θα δούμε μια κάμψη λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας. Είμαστε μια πολύ ζεστή χώρα το καλοκαίρι και είναι πολύ πιθανό αυτό να μας ευνοήσει. Τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, όμως, θα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά και εμείς θα έχουμε, τότε, πολύ περισσότερα κρεβάτια εντατικών και μεγαλύτερες δυνατότητες για testing. Θα έχει διευρυνθεί η παλέτα των τεστ και ενδεχομένως να έχουμε και τεστ που θα μπορεί να γίνονται στο σπίτι. Και φυσικά θα έχουμε και πολύ καλύτερη εικόνα για το ποιο φάρμακο δουλεύει. Δεν θα έχουμε ακόμα εμβόλιο τον Νοέμβριο, αλλά πιστεύω ότι το οπλοστάσιο των φαρμάκων που θα έχουμε στη διάθεση μας, κυρίως για τα βαριά περιστατικά, θα είναι σημαντικά διευρυμένο. Και, τέλος, ας μη ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού περνάει τον Κορωνοϊό με ελάχιστα ή χωρίς καθόλου συμπτώματα. Μας ενδιαφέρει πάντα η προστασία των πιο ευάλωτων. Όπως και αυτών που χωρίς να είναι ευάλωτοι -καλή ώρα, εσείς το ξέρετε καλά- μπορεί να παρουσιάσουν ένα βαρύ περιστατικό και να χρειαστούν νοσηλεία.

Είχαμε αυτό το φαινόμενο της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν. Βλέπουμε ότι αυτό δεν σταματάει, ενδεχομένως και να ενισχυθεί λόγω του εσωτερικής κρίσης στην Τουρκία. Είναι κάτι που σας προβληματίζει;

Βεβαίως. Από την άλλη έχω απόλυτη εμπιστοσύνη πια στις επιχειρησιακές μας δυνατότητες να φυλάμε τα σύνορα μας και στην ξηρά και στη θάλασσα.

Και στη θάλασσα; Αυτό δεν σημαίνει και push backs;

Δεν θα χρησιμοποιήσω ορολογία που ενδεχομένως να έχει ξεπεραστεί και από τις ίδιες τις εξελίξεις. Σημαίνει ότι δεν επιτρέπουμε την παράνομη είσοδο σκαφών εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων, χωρίς ποτέ να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή κανενός. Και νομίζω ότι πλέον το Λιμενικό, έχοντας απόλυτη πολιτική στήριξη, υπηρετεί άψογα αυτή την επιλογή, που είναι μια εθνική στρατηγική, Αυτό δεν καταργεί αυτομάτως τις ροές. Θα έχουμε ροές. Το ζητούμενο, όμως, είναι αυτές να είναι μειωμένες σε σχέση με αυτό που είχαμε. Η χώρα μπορεί να διαχειριστεί μικρές ροές. Αυτό που δεν θέλει -και δεν θα το επέτρεπα ποτέ- είναι να κληθεί να αντιμετωπίσει μια οργανωμένη, εντός εισαγωγικών, εισβολή που θα είναι ενορχηστρωμένη κεντρικά από την Τουρκία.

Περιμένετε κάποια κλιμάκωση;

Όχι κατ’ ανάγκην. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή μάς απασχολεί, πάνω απ’ όλα, η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Ίσως είναι και μια ευκαιρία ο Κορωνοϊός, για μια άλλη είδους ματιά σε αυτά τα ζητήματα, πολύ περισσότερο από πλευράς Τουρκίας. Γιατί αυτή είναι η οποία μονίμως προκαλούσε την Ελλάδα. Δεν θα ήμουν έτοιμος να μιλήσω για την «διπλωματία του κορωνοϊού» όπως μιλούσαμε για τη «διπλωματία των σεισμών». Αλλά, σίγουρα, αυτές οι μεγάλες κρίσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο μάς υποχρεώνουν όλους να αναπροσαρμόζουμε τις προτεραιότητες μας. Και να βλέπουμε ότι ενδεχομένως πολιτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν -και πάλι δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία- να μην έχουν νόημα στις σημερινές συγκυρίες.

Νιώσατε τους βασικούς ευρωπαίους παίκτες πραγματικά δίπλα σας είτε στο μεταναστευτικό, είτε στον Κορωνοϊό, είτε τώρα στην οικονομία;

Στο μεταναστευτικό σίγουρα, αλλά βλέποντας, βέβαια, και αυτοί το δικό τους συμφέρον. Δεν ωφελούσε κανέναν να σπάσει το μέτωπο της Ελλάδος και να πλημμυρήσει η χώρα με παράνομους μετανάστες. Γιατί κάπως πολλοί από αυτούς θα έβρισκαν το δρόμο τους προς την Ευρώπη. Σίγουρα, λοιπόν, η Ευρώπη μάς στήριξε και έμπρακτα και συμβολικά σε αυτή την προσπάθεια. Και οι δηλώσεις που έγιναν για την ανάγκη προστασίας των συνόρων μας, έδωσαν την πρόσθετη νομιμοποίηση ότι προστατεύουμε όχι μόνο τα ελληνικά σύνορα, αλλά και τα ευρωπαϊκά. Επίσης, στην υγειονομική κρίση και στις οικονομικές αποφάσεις σε επίπεδο ΕΚΤ, η ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως και το waver στα ομόλογα, που έδωσε ανάσα στο τραπεζικό σύστημα, έδειξαν ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζεται, πια, ως ειδική περίπτωση. Κι αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Δεν νομίζω ότι κερδήθηκε τώρα αυτό. Θεωρώ ότι υπήρχε ήδη ένα οκτάμηνο απόθεμα αξιοπιστίας το οποίο χτίστηκε από αυτήν την κυβέρνηση και τώρα πιστώθηκε στην Ελλάδα. Βεβαίως η χώρα τα καταφέρνει καλά και υγειονομικά.

Πώς θα εξαργυρωθεί στη συνέχεια αυτό;

Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτό θα το βρει μπροστά της θετικά και στα οικονομικά την επόμενη μέρα. Όταν με το καλό περάσουμε αυτήν τη κρίση. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Δεύτερη κατοικία συνταξιούχων από την Ευρώπη. Παλιά υπήρχε πάντα η ανησυχία, «ωραία θα έρθω να αγοράσω ένα σπίτι στην Ελλάδα, πώς είναι, όμως, το σύστημα υγείας»; Με τον τρόπο που λειτούργησε η δημόσια υγεία στην Ελλάδα, άλλοτε σε επίπεδο ουσίας, άλλοτε εντυπώσεων, οι προβληματισμοί αυτοί ήταν ανασχετικοί παράγοντες. Όμως, τώρα, αυτά τα ερωτήματα έχουν απαντηθεί. Η χώρα είναι πρωταγωνιστής στην αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας πανδημίας. Όλοι την επικαλούνται ως παράδειγμα. Η Ελλάδα, συνεπώς, αποδεικνύεται μια σοβαρή και αξιόπιστη χώρα. Και αν εκπλήξαμε κάποιους ευχάριστα με την κρίση, αυτό μας δίνει μια ικανοποίηση και -γιατί όχι- τολμώ να πω, και μια αίσθηση υπερηφάνειας. Αλλά την επιτυχία μας αυτή θα την βρούμε μπροστά μας -από την καλή πλευρά- κι όταν με το καλό η οικονομία πάρει πάλι μπροστά. Όπως θα το βρει μπροστά της η Ελλάδα κι ως τουριστικός προορισμός αν και φέτος ξέρουμε ότι θα έχουμε λιγότερο τουρισμό. Όμως στην εικόνα της χώρας, η διαχείριση της κρίσης θα μας έχει προσφέρει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα διαρκείας.

Είστε έτοιμος για την επόμενη μέρα μιας οικονομικής καταστροφής η οποία θα κρατήσει ένα χρόνο, δυο, κανείς δεν ξέρει; Πού το βλέπετε να «κάθεται» αυτό, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές εκτιμήσεις.

Κανείς δεν το ξέρει. Έχουμε ένα κακό: ότι μας βρήκε αυτή η πανδημία ύστερα από 10 χρόνια κρίσης. Και ένα καλό: ότι έχουμε αποδείξει πως έχουμε αντοχές και μεγάλη προσαρμοστικότητα. Είμαστε μια οικονομία αρκετά ευέλικτη, που μπορεί να κλείνει και να ανοίγει ίσως πιο γρήγορα από άλλες. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον τουρισμό μας. Αυτό κανείς δεν μπορεί να σας το απαντήσει γιατί θα εξαρτηθεί όχι μόνο από το τι γίνεται στην Ελλάδα, αλλά και από τι γίνεται στους βασικούς μας επισκέπτες. Στην Αγγλία, στη Γερμανία, στη Γαλλία. Χώρες που στέλνουν πάρα πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο στην πατρίδα μας. Πιστεύω, ωστόσο, ότι η ανάκαμψη θα είναι γρήγορη. Ξέρω ότι θα έχουμε μια βαθιά ύφεση το 2020. Αλλά, υπό την προϋπόθεση ότι η επιστήμη θα δώσει τις απαντήσεις που τώρα περιμένουμε, η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020.

Πού την περιμένετε την ύφεση;

Τα δεδομένα αναπροσαρμόζονται κάθε μέρα. Δεν θα διακινδύνευα ακριβή πρόβλεψη, ιδίως μάλιστα όταν αντιμετωπίζουμε ένα διεθνές περιβάλλον εντελώς αβέβαιο. Η ύφεση είναι παγκόσμια, όχι ελληνική. Προφανώς το Γενικό Λογιστήριο έχει μοντέλα τα οποία αναπροσαρμόζει σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να βλέπουμε και την πορεία των εσόδων και τα κρατικά μας διαθέσιμα, τα οποία ευτυχώς είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, αυτή την στιγμή, με ασφάλεια ποια θα είναι η ύφεση.

Όταν βλέπετε τον 30αρη, ο οποίος έχει περάσει δύσκολα, άλλος είχε βρει δουλειά στον τουρισμό, άλλος κάπου αλλού και τώρα θα αναγκαστεί να ξαναπεράσει δύσκολα γιατί είναι πολύ πιθανό να μην έχει τη δουλειά του ή θα πρέπει να μειωθεί ο μισθός του, τι του λέτε;

Είναι κάποια πρωινά που ξυπνάω και λέω: «ήταν ανάγκη;» Θα είχαμε μια πολύ καλή χρονιά οικονομικά το 2020 και, πραγματικά, πίστευα ότι είχαμε αφήσει για τα καλά πίσω μας την κρίση. Το παρήγορο, ωστόσο είναι ότι σήμερα δεν είμαστε πλέον μια «ειδική περίπτωση». Δεν είμαστε το «μαύρο πρόβατο. Κι αυτό έχει, νομίζω, μεγάλη σημασία στη συλλογική μας ψυχολογία. Το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί την πανδημία και τις συνέπειές της με μια πειθαρχία ίσως απροσδόκητη για πολλούς, δείχνει ότι τελικά έχουμε αντοχές. Έχουμε ωριμάσει και ξαναχτίζουμε κάτι το οποίο έλειπε, όχι μόνο τα χρόνια της κρίσης αλλά συνολικά στην πρόσφατη ιστορία αυτής της χώρας. Κι αυτό είναι εμπιστοσύνη! Εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στο κράτος, όχι στην κυβέρνηση μόνο. Εμπιστοσύνη σε αυτούς στους οποίους έχουμε συνειδητά εκχωρήσει αρμοδιότητες να μας προστατεύουν, να μας κρατάνε ασφαλείς και υγιείς. Γιατί αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι κοινωνίες συγκρότησαν τα οργανωμένα κράτη. Επιστρέφουμε, δηλαδή, στη γενεσιουργό λογική της δημιουργίας ισχυρών κρατικών οντοτήτων. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι τα δύσκολα θα τα ξεπεράσουμε μαζί και θα τα ξεπεράσουμε και γρήγορα. Ειλικρινά πιστεύω ότι αν έχουμε την πρόοδο που εκτιμώ -γιατί έχουν πέσει πάρα πολλά χρήματα και πάρα πολλοί έξυπνοι άνθρωποι αγωνίζονται για να βρουν φαρμακευτικές απαντήσεις και το πολυπόθητο εμβόλιο στον Κορωνοϊό- όλα αυτά θα είναι μια προσωρινή παρένθεση. Και από την περιπέτεια, ας κρατήσουμε και τα θετικά.

Ποια βλέπετε ως θετικά σε ένα τόσο ζοφερό περιβάλλον;

Μπήκαμε στον επιταχυντή! Κάναμε γενναίες μεταρρυθμίσεις έκτακτης ανάγκης! Φτιάχνουμε ψηφιακό κράτος μέσα σε εβδομάδες. Κι αυτό είναι μια σημαντική παρακαταθήκη. Η ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους αποτελούσε τη βασική μας θεσμική προτεραιότητα ως προς τη λειτουργία του δημοσίου γι’ αυτήν την τετραετία. Κάνουμε πράγματα σε διάρκεια ημερών, που λογαριάζαμε να τα πετύχουμε σε 12 μήνες και δεν είχαν γίνει για χρόνια. Κι αυτά είναι μεγάλα όπλα για την επόμενη μέρα. Τα ζητήματα της τηλεργασίας: Ξαφνικά διαπιστώνουμε ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα από το σπίτι μας από όσα νομίζαμε. Ή η πρόοδος στην εκπαίδευση: Ποιος θα περίμενε ότι η ελληνική δημόσια εκπαίδευση, έστω και με τις αρχικές αδυναμίες, θα μπορούσε να λειτουργεί, αυτή την στιγμή, με 260.000 ψηφιακές τάξεις; Είχα την ευκαιρία να συμμετέχω σε μια ψηφιακή τάξη Φυσικής Α΄ Γυμνασίου που γινόταν σ’ ένα σχολείο της Μυτιλήνη. Κάναμε ένα βίαιο ψηφιακό άλμα για το οποίο η κοινωνία ήταν τελικά έτοιμη και το οποίο θα μας επιτρέψει να καλύψουμε το ψηφιακό χάσμα που υπήρχε. Οπότε, ας κρατήσουμε την θετική παρακαταθήκη αυτής της κρίσης. Ας κρατήσουμε την φροντίδα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Στα παιδιά των delivery, στους εργαζόμενους στο super market. Μην τους ξεχάσουμε την επόμενη μέρα. Γιατί πολλοί απ’ αυτούς ήταν αόρατοι. Υπήρχε ένας κόσμος που πολλοί δεν τον έβλεπαν καν. Άρα, αυτό είναι το μήνυμα της μεγάλης περιπέτειας. Δεν φανταζόμουν ότι έναν χρόνο πριν από τα 200 χρόνια θα περνούσαμε όλα αυτά. Αλλά αν θέλουμε να τονώσουμε την εθνική μας υπερηφάνεια και να προσφέρουμε ένα νέο προωθητικό νόημα στη μεγάλη μας επέτειο, ίσως αυτή η κρίση να είναι μια ευκαιρία.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που βλέπω, είναι ποιος θα λέει «όχι» την επόμενη μέρα, όταν επιχειρηματίες, κοινωνικές ομάδες θα ζητάνε επιδόματα, επιχορηγήσεις, συμμετοχή του κράτους στις επιχειρήσεις…

Εμείς! Εγώ! Όπως είπαμε πολλά «ναι» και τώρα ανοίξαμε αμέσως το «πουγκί» -γιατί αυτό έπρεπε να κάνουμε- έτσι και την επόμενη μέρα θα πρέπει να πούμε με ειλικρίνεια και πολλά «όχι». Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό που ζούμε είναι μια ειδική κατάσταση. Και αν πιστεύουν κάποιοι ότι ξαναγυρίζουμε στην εποχή όπου το κράτος θα καλύπτει όλες τις ζημιές, κάνουν λάθος. Το κράτος είμαστε εμείς τελικά. Γι’ αυτό και μιλώ για επιμερισμό των βαρών με δίκαιο τρόπο. Θα έχουμε μεγάλη ύφεση και θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε το βάρος με δίκαιο τρόπο. Η Πολιτεία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Έδωσε πολλά χρήματα κυρίως για να τονώσει την εργασία και το εισόδημα. Και το έκανε με τρόπο θα έλεγα -και μη σας αιφνιδιάσω εδώ- σχεδόν σοσιαλιστικό: οριζοντίως 800 ευρώ σε όλους, ασχέτως του εισοδήματος! Άλλες χώρες επέλεξαν να δώσουν ένα ποσοστό επί του μισθού. Εμείς είπαμε όχι. Δίνοντας ένα συγκεκριμένο ποσό, τελικά στηρίξαμε πολύ περισσότερο αυτούς που είχαν χαμηλότερα εισοδήματα. Επλήγησαν τα πιο υψηλά εισοδήματα. Έτσι, όμως, έπρεπε να γίνει. Άρα τον δύσκολο ρόλο να πατήσει φρένο, αφού πριν πάτησε το γκάζι, θα τον αναλάβει η κυβέρνηση. Και πάντα, θα κρατάμε εφεδρείες. Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η κρίση. Λένε κάποιοι: «δώστα όλα τώρα». Ποια να δώσουμε τώρα; Και πόσα μπορούμε να δώσουμε, όταν δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει το πρόβλημα. Πρέπει να κρατήσουμε εφόδια για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι για κάποιες επιχειρήσεις το δώρο του Πάσχα δεν θα καταβληθεί τώρα. Θα καταβληθεί, ωστόσο, ολόκληρο. Κι αν καταβληθεί το καλοκαίρι, όπως θα γίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, θα μπορέσει κάποιος να το χρησιμοποιήσει ως πρόσθετο εισόδημα. Ενδεχομένως να πάει κάποιες διακοπές που αλλιώς δεν θα μπορούσε να πάει. Άρα πρέπει να κρατήσουμε εφεδρείες για το πώς θα γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας μας.

Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι σας εισηγούνται, από ότι καταλαβαίνω, να πάτε σε εκλογές, με τη λογική ότι βγήκατε με μια άλλη πλατφόρμα. Να πάτε δηλαδή να πείτε στον κόσμο, ότι «τώρα που είναι διαφορετική η πραγματικότητα θέλω μια καινούργια εντολή».

Καθόλου. Και μάλιστα είχα πει τον Φεβρουάριο σε ανύποπτο χρόνο, ότι δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε τακτικισμούς και να κάνουμε εκλογές όποτε μας βολεύει δημοσκοπικά. Δεν αισθάνομαι ότι μου λείπει κάποιο απόθεμα πολιτικής νομιμοποίησης για να εφαρμόσω την πολιτική μου. Κάθε άλλο. Διαθέτω, πιστεύω, πολιτική νομιμοποίηση και εμπιστοσύνη. Νομίζω ότι έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες, που μου επιτρέπουν την επόμενη μέρα, αλλά και μεσοπρόθεσμα, να χαράξουμε μια οικονομική πολιτική η οποία θα λάβει υπόψιν της τα βασικά δεδομένα της κρίσης. Δεν έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες. Όμως, κάποια πράγματα έπρεπε να γίνουν πιο γρήγορα. Οι ίδιες προτεραιότητες υπάρχουν. Η προσέλκυση των επενδύσεων είναι σήμερα ακόμα πιο σημαντική απ’ όσο στο παρελθόν σε έναν παγκόσμιο συγκριτικό ανταγωνισμό για επενδύσεις την επόμενη μέρα. Διότι το επενδυτικό κενό θα είναι μεγάλο και τότε θα πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι ως παρακαταθήκη την αξιοπιστία της χώρας. Αναπροσαρμόζουμε κάποια δεδομένα. Σας είπα για την μεγαλύτερη σημασία που αποδίδω στο ΕΣΥ. Και εκεί κάνω κι εγώ τη δική μου, προσωπική αυτοκριτική.

Η αυτοκριτική αφορά το ΕΣΥ ή και κάποιες επιλογές που είχαν γίνει σε διοικήσεις νοσοκομείων;

Και για τον τρόπο που έβλεπα ίσως κάποια πράγματα, αλλά και για τις επιλογές που έγιναν σε κάποιες διοικήσεις νοσοκομείων. Τις διορθώσαμε αμέσως και θα τις διορθώνουμε συνεχώς. Όλοι κρινόμαστε κι όλοι κρίνονται.

Η αντιπολίτευση μιλάει ήδη για νέο μνημόνιο.

Μα δεν υπάρχει ζήτημα μνημονίου. Ούτως ή άλλως αυτή την στιγμή καθώς φαίνεται, θα δοθεί η δυνατότητα στις χώρες να προσφύγουν στον ΕSM. Αλλά αν πιστεύουν κάποιοι ότι οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα δεχθεί να προσφύγει στον ΕSM με οποιασδήποτε μορφής μνημόνιο, είναι γελασμένοι. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα το κάνει. Και ο ESM έχει νόημα μόνο, αν είναι ένας οριζόντιος μηχανισμός χρηματοδότησης για χώρες που μπορεί να τον έχουν ανάγκη, χωρίς μνημόνιο. Οτιδήποτε άλλο καθιστά τον ESM παντελώς ανεπίκαιρο σε αυτή τη συγκυρία.

Ξαναρωτάω αυτό που ρώτησα στην αρχή: Είστε από μια οικογένεια που έχει ζήσει πολλά. Είστε εδώ εννιά μήνες. Τι είναι αυτό που πραγματικά σας αιφνιδίασε, αυτό που δεν περιμένατε, αυτό που μάθατε. Και για τον εαυτό σας και γι’ αυτήν τη δουλειά.

Νομίζω για τον εαυτό μου έμαθα, τι σημαίνει να δρας σε συνθήκες πραγματικά πολύ μεγάλης πίεσης. Αλλά, όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες φίλοι μας, «αν δεν αντέχεις τη ζέστη μην μπεις στην κουζίνα». Η διακυβέρνηση είναι η διαχείριση του απρόοπτου. Αυτό είναι κάτι που, επειδή έχω μελετήσει πολύ Ιστορία, το ξέρω καλά. Και πρέπει να πω ότι αιφνιδιάστηκα ευχάριστα από τον τρόπο με τον οποίο όλη η ομάδα που κλήθηκε να πάρει σημαντικές αποφάσεις διαχειρίστηκε αυτή την κρίση. Και από τα υπουργεία που σήκωσαν το βάρος, με πρώτο το Υγείας, αλλά και τα οικονομικά υπουργεία. Όλοι δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά και εξακολουθούμε να δουλεύουμε σκληρά, έχουμε χάσει πλήρως την αίσθηση του χρόνου. Αυτό, βέβαια, μπορεί να ισχύει και για τους συμπολίτες μας που μένουν συνέχεια στο σπίτι. Εμείς, δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια, είμαστε συνέχεια εδώ. Νομίζω ότι κάποιος ψάχνει μέσα του και βρίσκει εσωτερικά αποθέματα δύναμης για να μπορέσει να περάσει την κρίση. Κι εσείς, φαντάζομαι, το ίδιο κάνατε για να ξεπεράσετε τη δικιά σας περιπέτεια υγείας. Βέβαια, νομίζω ότι τώρα είναι ευκαιρία και σε προσωπικό επίπεδο να επαναπροσδιορίσει, κανείς, τις προτεραιότητές του. Να βρεθεί κοντά στην οικογένειά του, κάτι που για μένα είναι η όμορφη πλευρά αυτής της πολύ δύσκολης συγκυρίας. Κάθε βράδυ μπορώ να βρίσκομαι με τα παιδιά μου που είναι στην Ελλάδα. Δεν έχουμε περάσει ποτέ τόσο χρόνο μαζί, οι πέντε μας. Και να πούμε και καμιά καλή κουβέντα παραπάνω νιαξίματος για τους ανθρώπους τους οποίους αγαπάμε και μας αγαπάνε. Μόνο καλό θα κάνει αυτό. Έφυγε, ίσως, από τη μέση ένα πέπλο κυνισμού που είχαμε ως κοινωνία και ξαναβλέπουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή μας. Αυτό δεν θα μας κάνει κακό.


Γερμανία: 4.415 συνολικά οι νεκροί



Τις 142.300 έφθασαν τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Γερμανία, με τους νεκρούς από την πανδημία στη χώρα να είναι 4.415. Σύμφωνα με την Γερμανική Διεπιστημονική Ένωση για την Εντατική Θεραπεία και την Ιατρική Επειγόντων Περιστατικών (DIVI), περίπου 13.000 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Γερμανία είναι αυτή τη στιγμή ελεύθερες, σε σύνολο 30.000 κλινών.



Στους 113 οι νεκροί στην Ελλάδα



Ένας 68χρονος άνδρας κατέληξε την Κυριακή από τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπασχε από πολλά υποκείμενα νοσήματα που επιβάρυναν σημαντικά την υγεία του. Πρόκειται για το 113ο θύμα του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Έως το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, ο επιβεβαιωμένος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, ανερχόταν σε 2.235.