Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Η selfie του Μαρκ Ζούκερμπεργκ με την γυναίκα του στην Ακρόπολη



Στην Ελλάδα βρίσκεται ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ μαζί με τη σύζυγό του Πρισίλα Τσαν για να γιορτάσουν τα επτά χρόνια γάμου τους, και λόγω της επετείου αποφάσισαν να επισκεφθούν τη χώρα μας και να ανέβουν στον ναό του Παρθενώνα.

Η selfie στο Facebook : 

Celebrating 7 years of happy marriage at the temple for the goddess of wisdom.


Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Μυτιλήνη κλωτσάει ο άθλιος αδέσποτο σκυλάκο



Ντροπή για τον παλιάνθρωπο και για την παράταξη που τον φιλοξενεί  στο ψηφοδέλτιο της , προκαλεί η πράξη υποψήφιου δημοτικού συμβούλου στη Μυτιλήνη να κλωτσήσει και μάλιστα σε δημόσια θέα και να τον πετάξει πάνω σε τζαμαρία έναν σκύλο.

Αυτή η αθλιότητα δείχνει ποιος είναι ο χαρακτήρας του υποψήφιου που είναι ακατάλληλος για να εκπροσωπήσει τους συμπολίτες του.

Το περιστατικό συνέβη χτες μπροστά στα έκπληκτα μάτια θαμώνων καφέ στην πόλη της Μυτιλήνης οι οποίοι θα καταθέσουν κατά του δράστη στην καταγγελλία που κάνει εις βάρος του ο σύλλογος μέριμνας απροστάτευτων ζώων ” η Κιβωτός”.

Η  ” Κιβωτός”  ανακοίνωσε ότι ο “αδέσποτος σκυλάκος που βλέπετε στο video, είναι ο Τζέρι, και ζει στην προκυμαία της Μυτιλήνης, όπου τον φροντίζουν (παρέχοντας του και κτηνιατρική περίθαλψη) οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό του café GREG. Σήμερα, Πέμπτη 16 Μαΐου 2019, γύρω στις 6 μ.μ., ο Τζέρι βρισκόταν έξω από το café και είχε την κακή ιδέα να γαβγίσει σε έναν περαστικό. Ενώ όμως ο άνδρας στον οποίο γάβγισε το ζώο αντέδρασε ορθά και ψύχραιμα, απλώς απομακρυνόμενος, ένας άλλος περαστικός, που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση κλωτσά αναίτια και με δύναμη τον σκυλάκο- ο οποίος στη κυριολεξία εκτινάσσεται και σκάει πάνω στην τζαμαρία του μαγαζιού! Αμέσως αντέδρασαν οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες του café, αλλά ο δράστης δεν έδωσε καμία δικαιολογία ή απάντηση για την πράξη του, και απλώς εγκατέλειψε το σημείο.

Αύριο θα γίνει καταγγελία στο ΑΤ Μυτιλήνης από τους 5 (ΠΕΝΤΕ) αυτόπτες μάρτυρες κατά του δράστη, ο οποίος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος αυτοδιοικητικού σχήματος το οποίο στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας διεκδικεί την Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης.

Είμαστε σίγουροι ότι με τέτοιους ανθρώπους, αν εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι, τα αδέσποτα της Μυτιλήνης θα έχουν μια πολύ ενδιαφέρουσα καθημερινότητα -και η Εισαγγελία Μυτιλήνης πολύ περισσότερη δουλειά!”






Γέμισαν την πλατεία στην Λαμία με Ρομά για την ομιλία Τσίπρα ώστε να μην δείχνει άδεια



Προσπαθούν με κάθε τρόπο να δείξουν ότι ο Τσίπρας έχει κόσμο και επειδή δεν πηγαίνει κανένας Έλληνας που εξαπατήθηκε, γεμίζουν τις ομιλίες με Ρομά που δεν αντιλαμβάνονται ακόμα πόσο τους κοροϊδεύει ο μεγαλύτερος απατεώνας στην πολιτική ζωή της χώρας!! 

Στην ομιλία του στη Λαμία, το βράδυ της Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να εξαπατήσει ότι έχει κόσμο και δήλωσε κάνοντας τον ενθουσιασμένο από το πλήθος που συγκεντρώθηκε ώστε να παραδεχτεί ότι είχε κάνει λάθος για τα όσα είχε πει στη συνέντευξή του στον Alpha : «Έκανα λάθος προχθές που μίλησα για ντέρμπι. Δεν είναι ντέρμπι. Έχουμε κερδίσει ήδη».



Είναι σε όλους τους νοήμονες Έλληνες ότι δεν πάει πλέον Έλληνας πολίτης να τον ακούσει γιατί απλά ξέρει ότι ο τύπος είναι απατεώνας. Έτσι αναγκαστικά το κόμμα μεταφέρει χειροκροτητές και επιστρατεύει και Ρομά που τους έχουν τάξει λαγούς με πετραχήλια.



Πονηροί οι Συριζαίοι γιατί είναι ηλίου φαεινότερο ότι η πλατεία είχε γεμίσει κατά 80% με Ρομά έβαλε τον Τσίπρα και και να καλωσορίσει γιατί έτσι και αλλιώς είναι οι μόνοι πλέον που τον πιστεύουν: «Χαιρετίζω, λοιπόν, την παρουσία και σε αυτή την πλατεία, συμπολιτών μας Ρομά που έρχονται εδώ για να ενώσουν τις δυνάμεις τους, τις φωνές τους μαζί μας».



Για να μην ξεφτιλιστεί ο Τσίπρας όπως στο Αιγάλεω που δεν πήγε ούτε ο Τζανακόπουλος που έζησε και δύο χρόνια στο Αιγάλεω και για να φανεί γεμάτη η πλατεία Πάρκου στη Λαμία μετακινήθηκαν από τους γειτονικούς καταυλισμούς και την Θήβα, εκατοντάδες Ρομά που πήραν θέση ανάμεσα στους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της τοπικής οργάνωσης και πήγαν να ακούσουν τον απατεώνα Τσίπρα.


Πολεμικό αεροσκάφος συνετρίβη σε εμπορικό κατάστημα



Πολεμικό αεροσκάφος συνετρίβη σε κτίριο με καταστήματα, κοντά στην αεροπορική βάση March Air Reserve Base, στο Ρίβερσαϊντ της Καλιφόρνιας, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Πρόκειται για ένα F-16 που υπέστη μηχανική βλάβη, με συνέπεια να καταπέσει μέσα σε κατοικημένη περιοχή, κοντά στην αμερικανική αεροπορική βάση. Ο πιλότος του F-16 πρόλαβε και χρησιμοποίησε τη λειτουργία της εκτόξευσης καθίσματος πριν τη συντριβή, με αποτέλεσμα να γλιτώσει τη ζωή του.


Το εμπορικό κατάστημα ήταν κλειστό τη στιγμή της συντριβής του F-16, ενώ δεν υπήρχαν υπάλληλοι στο σημείο.


Εισβολή της αστυνομίας στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ – Συνελήφθησαν 4 ακτιβιστές



Αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν σήμερα στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον προκειμένου να εκδιώξουν μια μικρή ομάδα ακτιβιστών έτσι ώστε να παραδοθεί το κτίριο της διπλωματικής αποστολής στους εκπροσώπους του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό.

Από τα μέσα Απριλίου, μέλη τριών ομάδων ακτιβιστών πραγματοποιούσαν «κατάληψη» στην πρεσβεία της Βενεζουέλας όμως εκείνοι υποστηρίζουν πως είναι «προσκεκλημένοι» της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και διαμαρτύρονται για την επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα.

Σήμερα, ομοσπονδιακοί πράκτορες συνέλαβαν τους τέσσερις τελευταίους ακτιβιστές, αφού εκείνοι αγνόησαν την εντολή εκκένωσης του κτιρίου. Οι αρχές είχαν διακόψει επίσης τα δίκτυα παροχής στην πρεσβεία. Ένας εκπρόσωπος της Pepco, της εταιρείας παροχής ενέργειας που δραστηριοποιείται στην Ουάσινγκτον, είπε ότι η εταιρεία δεν συζητά τις υπηρεσίες που παρέχει σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι άνδρες της βοήθησαν τους πράκτορες της Υπηρεσίας Διπλωματικής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκτελέσουν τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο. Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση του Γκουαϊδό ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ για να απομακρυνθούν οι καταληψίες από την πρεσβεία. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν και ποιες κατηγορίες θα ασκηθούν στους τέσσερις διαδηλωτές.


Πηγή : newsit.gr


ΗΠΑ : Σκότωσαν 19χρονη έγκυο και της άρπαξαν το μωρό



Τρία πρόσωπα, ανάμεσά τους μια μητέρα και η κόρη της, κατηγορήθηκαν χθες Πέμπτη από την αστυνομία στο Σικάγο για τον φόνο έφηβης εγκύου, το μωρό της οποίας τής αφαιρέθηκε από τη μήτρα μεταθανάτια.

Τη στραγγάλισαν με καλώδιο

Το πτώμα της Μαρλίν Οτσόα-Λόπες, 19 ετών, βρέθηκε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά την εξαφάνισή της. Το κορίτσι είχε στραγγαλιστεί με καλώδιο κάποιου είδους, σύμφωνα με τις αρχές.

Η έφηβη, εννιά μηνών έγκυος, πήγε την 23η Απριλίου σε σπίτι όπου της είχε δοθεί η υπόσχεση πως θα της έδιναν βρεφικά είδη δωρεάν. Δολοφονήθηκε και κατόπιν το μωρό αφαιρέθηκε από τη μήτρα, διευκρίνισε η αστυνομία.

Η Κλαρίσα Φιγκερόα, 46 ετών, και η κόρη της Ντεζιρέ, 24, κατηγορούνται για τον φόνο.

Ο Πιοτρ Μπόμπακ, 40 ετών, σύντροφος της Κλαρίσας Φιγκερόα σύμφωνα με την αστυνομία, κατηγορείται πως προσπάθησε να συγκαλύψει το έγκλημα.

«Αληθινά φρικιαστικό»

Το κίνητρο της δολοφονίας της νεαρής δεν είναι ακόμη σαφές. Ενδέχεται οι γυναίκες να ήθελαν να μεγαλώσουν εκείνες το παιδί.

Πρόκειται για «αηδιαστικό», «αληθινά φρικιαστικό» φόνο, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σικάγου Εντι Τζόνσον.

«Δεν μπορώ καν να φανταστώ τι ζει η οικογένεια» της κοπέλας, συνέχισε. «Θα γιόρταζε τη γέννηση ενός μωρού. Αντί γι’ αυτό, θρηνεί τον χαμό της μητέρας και πιθανόν και του μωρού», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Κατά τον υπαρχηγό της αστυνομίας Μπρένταν Ντίνιχαν, το θύμα «είχε αγοράσει κι άλλα βρεφικά είδη από το σπίτι της Κλαρίσας, την γνώριζε».

Θα της χάριζε βρεφικά ρούχα…

Την ημέρα της εξαφάνισης της Μαρλίν Οτσόα Λόπες, η Κλαρίσα Φιγκερόα είχε επικοινωνήσει μαζί της μέσω Facebook. Η νεαρή πήγε στο σπίτι της Φιγκερόα διότι την είχε διαβεβαιώσει πως θα της χάριζε βρεφικά ρούχα και άλλα είδη, σύμφωνα με την αστυνομία.

Την ίδια ημέρα, η Κλαρίσα Φιγκερόα τηλεφώνησε στη γραμμή των πρώτων βοηθειών, και δήλωσε πως χρειαζόταν βοήθεια διότι ένα νεογέννητο δεν ανέπνεε.

Το μωρό νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι πιθανότητες να επιβιώσει μοιάζουν μηδαμινές. Κατά την εφημερίδα Chicago Sun-Times, το νεογέννητο είναι εγκεφαλικά νεκρό.

Πηγή: ΑΠΕ
in.gr


Η απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη στο χυδαίο μήνυμα σε βάρος της



Η Ντόρα Μπακογιάννη βρέθηκε στο στούντιο του Politica 89,8 μιλώντας στην Αντιγόνη Ανδρεάκη.

Η συζήτηση με τη Ντόρα Μπακογιάννη ξεκίνησε από το χυδαίο σύνθημα που γράφτηκε στο εκλογικό περίπτερο της ΝΔ στα Ιωάννινα όπου αντιεξουσιαστές έγραψαν το σύνθημα: «Ντόρα το ’89 έγινε μισή δουλειά. 17Ν», υπονοώντας ότι το 1989 η 17 Νοέμβρη θα έπρεπε, εκτός από τον Παύλο Μπακογιάννη, να έχουν δολοφονήσει και την σύζυγό του, Ντόρα Μπακογιάννη. 

Η Ντόρα Μπακογιάννη στην ερώτηση της δημοσιογράφου απάντησε με ψυχραιμία λέγοντας ότι “εγώ λυπάμαι γιατί αυτοί που έγραψαν εκείνα τα συνθήματα κατά ένα μεγάλο τους ποσοστό δεν το έχουν ζήσει, ήταν αγέννητα και έχουν παρασυρθεί από την ωμή βία που ζούμε αυτήν την εποχή”.

Αναφερόμενη στην απεργία πείνας του Κουφοντίνα είπε πως “βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο και σύνθετο πρόβλημα. Είναι απίστευτο ότι στην Ελλάδα του 2018 υπάρχουν άνθρωποι να καίνε, να χτυπούν, να σπάνε περιουσίες στο όνομα ενός καταδικασμένου σε ισόβια, του κυρίου Κουφοντίνα. Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι το Δικαστικό Συμβούλιο βλέποντας τον κύριο Κουφοντίνα να περπατάει στους δρόμους που δολοφόνησε αθώους ανθρώπους και πως η δήλωση του ότι “πιάνουμε το νήμα εκεί που το αφήσαμε” τότε έβγαλε το συμπέρασμα ότι δεν αφορά τι έκανε παλιά και τι έχει να κάνει σκοπό σήμερα. Βλέπουμε διάφορους υποστηρικτές του κυρίου Κουφοντίνα να βγαίνουν να σπάνε και να χτυπάνε”.


Οπισθοδρομικός με νέα ξεφτίλα ο Τσίπρας υμνούσε τον Βελουχιώτη στην ομιλία του



Εν έτη 2019 ο οπισθοδρομικός ακροαριστερός, πολιτικός απατεώνας, πρώην αντιεξουσιαστής που κάνει διακοπές σε κότερα εφοπλιστών, και πετάει με ιδιωτικά τζετ, υμνεί τον Άρη Βελουχιώτη.

Αυτό έχει να πει ο Αλέξης Τσίπρας γιατί απλά δεν τον νοιάζει η ξεφτίλα, ζει για να ξεφτιλίζεται.

Μετέτρεψε την Λαμία σε φρούριο γιατί φοβάται με όσα έχει κάνει να μην τον πλησιάσουν και τον αρχίσουν στις κλωτσιές και ξεκίνησε την ομιλία του με ένα απόσπασμα ομιλίας του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία, πριν από 75 χρόνια, την "πιο συναρπαστική πολιτική ομιλία", όπως είπε αφήνοντας άφωνους όλους του νοήμονες Έλληνες.

Χαρακτήρισε μάλιστα ο ανεκδιήγητος «ανατριχιαστικά επίκαιρα» τα λόγια του Άρη Βελουχιώτη, τα οποία λένε: «Χρόνια και χρόνια απάτης και ρεμούλας μας κράτησαν μακριά από την ευτυχία και τον πολιτισμό και μας ρίξανε μέσα στην εξαθλίωση, την πείνα, την κακομοιριά και τη δυστυχία. Έτσι η Ελλάδα που υπήρξε κάποτε η πηγή των φώτων και του πολιτισμού, κατάντησε να βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο οικονομικής, κοινωνικής και εκπολιτιστικής ανάπτυξης, όχι μόνο έναντι των λαών της Ευρώπης, αλλά και των Βαλκανίων».



Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα



Κυρίες και κύριοι,


Ευχαριστώ πάρα πολύ για την εξαιρετική συζήτηση την οποία κάναμε. Ένα θερμό χειροκρότημα για τους συμμετέχοντες και για την εξαιρετικά ρεαλιστική εικόνα την οποία μας έδωσαν για το τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα στην αγορά εργασίας. Διότι είναι πολύ σημαντικό, όσο αυξάνει η πολιτική θερμοκρασία, να μπορούμε να κρατάμε τη νηφαλιότητα και τη σοβαρότητά μας, να μιλάμε τεκμηριωμένα και ουσιαστικά. Και κυρίως να ακούμε, εμείς οι πολιτικοί, τους ανθρώπους για τους οποίους αύριο θα κληθούμε να παρέμβουμε, μέσα από τις δικές μας πολιτικές πρωτοβουλίες.


Νομίζω ότι και η σύνθεση του πάνελ σήμερα έδειξε ότι είμαστε εδώ όχι για τους πολλούς ή για τους λίγους ή για κάποιους. Είμαστε εδώ για όλους.  Είμαστε εδώ για όλους τους εργαζόμενους γιατί δεν χωρίζουμε τους εργαζόμενους σε πιο προνομιούχους, και λιγότερο προνομιούχους. Αλλά χρέος μας είναι να μπορούμε να δώσουμε δυνατότητες και ευκαιρίες σε όλους τους εργαζόμενους να μπορέσουν να έχουν έναν καλό και ποιοτικό εργασιακό βίο. Και βέβαια στους ανέργους, στους μεγάλους αδικημένους, σήμερα, της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας, να διεκδικήσουν πάλι τη θέση που τους αξίζει στην αγορά εργασίας. Ο Γιάννης Βρούτσης -τον οποίον ευχαριστώ για την πολύ ωραία εισαγωγή του- μίλησε βιωματικά για τα επαγγέλματα τα οποία έκανε στο παρελθόν και τα οποία δεν υπάρχουν πια σήμερα. Μου ζήτησε ο Γιάννης να κλείσουμε αυτή την εισαγωγή και να πούμε εμείς τώρα, ως Νέα Δημοκρατία, τι μπορούμε να εγγυηθούμε την επόμενη μέρα για τον κόσμο της εργασίας.

Μπορούμε να εγγυηθούμε, και μπορώ να εγγυηθώ προσωπικά, πέντε πράγματα: Το πρώτο το οποίο μπορώ να εγγυηθώ είναι καλύτερους μισθούς, καθαρούς μισθούς, περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα για τους εργαζόμενους. Το δεύτερο το οποίο μπορούμε να εγγυηθούμε, μπορώ να εγγυηθώ προσωπικά, είναι πολύ περισσότερες καλές, σταθερές θέσεις εργασίας. Το τρίτο για το οποίο μπορώ να εγγυηθώ είναι η περιφρούρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και ταυτόχρονα η συμμετοχή των εργαζομένων στην επιτυχία της επιχείρησης. Το τέταρτο για το οποίο μπορώ να εγγυηθώ είναι η σύνδεση της αγοράς εργασίας με την κατάρτιση και με την εκπαίδευση. Και το πέμπτο το οποίο μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι θα λάβουμε μέτρα, αυτό αφορά ειδικά τις γυναίκες, να συμφιλιώσουμε την προσωπική ζωή με μια εργασία η οποία αλλάζει πια και παίρνει άλλη μορφή. Πώς λοιπόν θα τα πετύχουμε αυτά;


Διαθέσιμο εισόδημα. Η ελληνική κοινωνία, η ελληνική οικονομία, ο Έλληνας εργαζόμενος, ο Έλληνας εργοδότης δεν αντέχει άλλους φόρους. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι θα μειώσει τους φόρους και τις εισφορές, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το διαθέσιμο εισόδημα όλων των εργαζομένων. Όλων, όχι μόνο κάποιων. Εξακολουθεί και σήμερα και ισχύει η μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020 καθώς η Κυβέρνηση αρνήθηκε να ψηφίσουμε όλοι μαζί την τροπολογία την οποία καταθέσαμε στη Βουλή για την ακύρωση αυτής της μείωσης. Εμείς δεσμευόμαστε ότι αυτή η μείωση του αφορολογήτου δεν θα εφαρμοστεί. Δεσμευόμαστε, επίσης, για εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή της τάξης του 9% μέχρι εισοδήματα της τάξης των 10.000. Δεσμευόμαστε και για τη μείωση των εισφορών της κύριας σύνταξης, από το 20% στο 15% εντός μίας τετραετίας. Για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα το οποίο υπάρχει σήμερα, μεταξύ των χρημάτων που βλέπει τελικά ο εργαζόμενος στο λογαριασμό του στο τέλος κάθε μήνα και του πραγματικού κόστους για τις επιχειρήσεις, αυτό το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος. Τεχνικός όρος. Αλλά αυτό αναγκάζεται να καταβάλλει η επιχείρηση κάθε μήνα στον εργαζόμενό της. Αυτό είναι το πραγματικό της κόστος. Και αυτό είναι που κάνει πολλές ελληνικές επιχειρήσεις  μη ανταγωνιστικές σε σχέση με επιχειρήσεις γειτονικών κρατών.


Και βέβαια πρέπει να πούμε ότι όσο αυξάνεται ο ονομαστικός μισθός, τόσο αυξάνεται και το μη μισθολογικό κόστος. Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Ότι το κόστος της πρόσληψης για την επιχείρηση γίνεται συχνά δυσβάστακτο. Ειδικά όταν μιλάμε για περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν αυξημένα προσόντα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι πολλοί εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν δουλειά σήμερα, θα φύγουν από την Ελλάδα και θα γίνουν μέλος της γενιάς του brain drain, διότι τελικά δεν τους συμφέρει να δουλεύουν εδώ. Διότι το κόστος το οποίο καλούνται οι ίδιοι να καταβάλλουν ως φορολογία και ως ασφαλιστικές εισφορές, δεν είναι ανάλογο με την προσπάθεια την οποία καταβάλλουν και φεύγουν. Χάνουν οι επιχειρήσεις ικανούς εργαζόμενους, οι οποίοι φεύγουν στο εξωτερικό, διότι τελικά το διαθέσιμο εισόδημα, ο καθαρός μισθός εκεί -για να το πω με απλά λόγια- είναι πολύ υψηλότερος. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει.


Πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης. Δεν θα μιλήσω πολύ για αυτό. Αλλά, νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι οι καλές θέσεις απασχόλησης σήμερα θα δημιουργηθούν πρωτίστως από τον ιδιωτικό τομέα, όχι από το Δημόσιο. Από εκεί θα αντιμετωπιστεί η ανεργία και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων, που θα δώσουν πολλές νέες ευκαιρίες, σε νέους εργαζόμενους, αλλά και σε ανέργους για να  ξαναμπούν στην αγορά εργασίας. Και όσο βέβαια μειώνεται η ανεργία, τόσο αυξάνει και η ίδια η δύναμη των εργαζομένων. Γιατί -ας μην έχουμε καμία αμφιβολία-  όσο η ανεργία είναι ψηλά, δυστυχώς το πάνω χέρι το έχει ο εργοδότης, δεν το έχει ο εργαζόμενος. Όσο η ανεργία μειώνεται και υπάρχουν περισσότερες προσφερόμενες θέσεις απασχόλησης, τόσο αυτή η ισορροπία επανέρχεται στο σωστό της επίπεδο. Λίγο παρακάτω από εδώ, από την Καλλιθέα που βρισκόμαστε, είναι η έκταση του Ελληνικού. Το Ελληνικό από μόνο του θα μπορούσε να δημιουργήσει 50.000 νέες θέσεις εργασίας για καταρτισμένο προσωπικό, αλλά και για τεχνικό προσωπικό. Τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχει ξεκινήσει. Είναι ένα παράδειγμα μόνο, για το τι μπορούμε να κάνουμε την επόμενη μέρα και πως μπορούμε να δρομολογήσουμε μία πραγματική επενδυτική έκρηξη, η οποία θα οδηγήσει την ανάπτυξη από το 2%  στο 4% και θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας.


Οι θέσεις εργασίας πρέπει να είναι ποιοτικές, να είναι όσο το δυνατόν θέσεις πλήρους απασχόλησης. Και βέβαια με τη μείωση της φορολογίας και των εργοδοτικών εισφορών, μειώνεται και το στρεβλό κίνητρο, το οποίο μπορεί να έχει ένας εργοδότης -είναι κάτι που το έχουμε συζητήσει- να  προσλαμβάνει κάποιον και να φαίνεται ότι δουλεύει με μερική απασχόληση, αλλά στην πραγματικότητα να δουλεύει με πλήρη απασχόληση, χωρίς να του καλύπτει τις εργοδοτικές εισφορές. Μόνο εάν συνδυάσουμε κίνητρα και αυστηρότατη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, με άλλο λόγια, καρότο και μαστίγιο, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της αδήλωτης ή της μερικώς αδήλωτης εργασίας, που δυστυχώς σήμερα είναι μία πραγματικότητα στην αγορά εργασίας.


Για εμάς η περιφρούρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και το αποδείξαμε. Το αποδείξαμε το 2013-2014, όταν επιβάλαμε υψηλότατα τότε πρόστιμα για την ανασφάλιστη, για τη μη δηλωμένη εργασία, 10.500 ευρώ, δυσβάστακτο κόστος για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θυμάμαι πάρα πολύ καλά το πολιτικό κόστος το οποίο υποστήκαμε τότε από πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες οι οποίοι μας είπαν: “μα το κόστος αυτό είναι δυσβάστακτο” και τους είπαμε: “όχι, επιμένουμε σε αυτή την πολιτική διότι δεν μπορούμε υπό καμία συνθήκη να δεχθούμε την έννοια της αδήλωτης, ανασφάλιστης εργασίας”. Αλλά μειώσαμε ταυτόχρονα και τις εργοδοτικές εισφορές. Δώσαμε δηλαδή ένα πρόσθετο πολύ ουσιαστικό κίνητρο στον εργοδότη, μειώνοντας το κόστος της ασφάλισης για να έχει τελικά τον εργαζόμενο ασφαλισμένο. Και, ναι, ο νέος εργαζόμενος σήμερα πρέπει ο ίδιος να θέλει και να μπορεί και να επιδιώκει -και το θέλει και το επιδιώκει- να  είναι πλήρως ασφαλισμένος. Και εμείς πρέπει να του δώσουμε τη βεβαιότητα, όχι την πιθανότητα, όπως πολλές φορές νομίζουν οι νέοι, ότι κάποια στιγμή θα έρθει και θα πάρει μία σύνταξη αντίστοιχη της εργασίας την οποία έχει προσφέρει στη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Επιμένω πάρα πολύ -και έχω μιλήσει πολλές φορές για αυτό- στον τρόπο με τον οποίον οι εργαζόμενοι μπορούν να γίνουν συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία. Και θα δώσουμε την επόμενη μέρα πρόσθετα σημαντικά φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε αυτό να μπορούν να το κάνουν πράξη.


Να δώσω δύο συγκεκριμένα παραδείγματα από μία σειρά επισκέψεων που έχω κάνει σε χώρους εργασίας τους τελευταίους μήνες: Εργοδότης μικρομεσαίας, όχι μεγάλης επιχείρησης ήρθε και μου είπε: “κοίταξε να δεις, εμείς, όταν έχουμε κέρδη  μοιράζουμε από μόνοι μας πάντα το 5% των κερδών μας στους εργαζόμενους”. Λέω: “πολύ ωραία, πολύ καλά κάνετε, θα σας δώσω φορολογικά κίνητρα να μπορείτε να μοιράσετε ακόμα περισσότερο μέρος των κερδών σας στους εργαζόμενους ως bonus, ώστε να τους κάνετε συμμέτοχους στην επιχειρηματική επιτυχία”.


Για επιχειρήσεις νεοσύστατες μπορεί το κίνητρο να είναι μετοχές στην επιχείρηση, διότι ακριβώς στον κόσμο των start-up επιχειρήσεων, στις νεοφυείς επιχειρήσεις, υπάρχει αυτή η έννοια της συλλογικότητας. Ότι όλοι είμαστε συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια, και αν η εταιρεία πάει καλά, μέσα από την αξία που θα αποκτήσουν οι μετοχές της, θα μπορέσουν και οι εργαζόμενοι να γίνουν συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία. Θέλουμε να δώσουμε παραπάνω κίνητρα στις επιχειρήσεις -αυτό αναφέρεται πρωτίστως στις μεγάλες επιχειρήσεις, και έχουμε τέτοια παραδείγματα- να προσφέρουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους, πρόσθετη ασφάλιση, ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν φαγητό, δυνατότητα να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών τους με πρόσβαση ενδεχομένως και σε παιδικούς σταθμούς που μπορεί να λειτουργούν μέσα στις επιχειρήσεις.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, με άλλα λόγια, η εργοδοσία να αντιληφθεί ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία. Καλές επιχειρήσεις είναι αυτές που πληρώνουν καλούς μισθούς και φροντίζουν τους εργαζόμενούς τους. Και όπως εγώ προσφέρω στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να έχουν χαμηλότερη φορολόγηση, χαμηλότερο μη μισθολογικό κόστος, διευκόλυνση ως προς το επιχειρηματικό περιβάλλον, απλοποίηση της γραφειοκρατίας, απαιτώ από τις επιχειρήσεις να φροντίζουν τους εργαζόμενους, να τους κάνουν συμμέτοχους στην επιχειρηματική επιτυχία. Και έχουμε τον τρόπο αυτό να το ενθαρρύνουμε μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Και βέβαια, για το ζήτημα του κατώτατου μισθού έχουμε προτείνει -και θέλω να το επαναλάβω- ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας θα αυξάνεται με ποσοστό διπλάσιο της αύξησης του Α.Ε.Π. Εάν, με άλλα λόγια, το Α.Ε.Π. αυξηθεί κατά 4%, ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί κατά 8%. Και βέβαια εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι πρώτοι μιλήσαμε για την ανάγκη να καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός και ακολούθησε με κάποια καθυστέρηση η κυβέρνηση. Ο υποκατώτατος μισθός έκανε μία διάκριση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζομένων, την οποία πολλοί εργοδότες εκμεταλλεύτηκαν. Είχε ως αποτέλεσμα άνθρωποι λίγο μεγαλύτερης ηλικίας να μένουν έξω από την αγορά εργασίας επειδή ακριβώς ο επιχειρηματίας είχε κίνητρο να προσλάβει κάποιο νέο γιατί θα ήταν τελικά πολύ φθηνότερος. Αλλά επιμένουμε πάρα πολύ -και επιμένω προσωπικά- σε αυτή τη συμφιλίωση μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων. Και βέβαια, ειδικά σε κλάδους όπως ο τουρισμός, όλοι γνωρίζουν ότι η παροχή ποιοτικών  υπηρεσιών περνάει μέσα από ευχαριστημένους εργαζόμενους. Άρα και οι ίδιες οι επιχειρήσεις έχουν κίνητρο αυτό να το κάνουν. Έχουν κίνητρο να προσφέρουν σταθερή εργασία, έχουν κίνητρο να επενδύουν στους εργαζόμενούς τους διότι είναι μια επένδυση. Επένδυση δεν είναι μόνο τα μηχανήματα. Η πρώτη επένδυση την οποία πρέπει να κάνει μια επιχείρηση είναι στους εργαζόμενους: στην κατάρτιση, στην εκπαίδευση. Γιατί οι εργαζόμενοι θα το επιστρέψουν στο πολλαπλάσιο εάν οι ίδιοι είναι ικανοποιημένοι.

Μια ακόμη εξαιρετικά σημαντική πτυχή της πολιτικής μας αφορά τη σύνδεση της αγοράς εργασίας με την παρεχόμενη εκπαίδευση, με τις δεξιότητες που έχουν οι εργαζόμενοι. Εδώ έχουμε ένα πολύ-πολύ μεγάλο πρόβλημα διότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι δυστυχώς το εκπαιδευτικό μας σύστημα, είτε μιλάμε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, είτε μιλάμε για την τεχνική εκπαίδευση, δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Δεν θα μιλήσω εδώ για το τι θα κάνουμε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχουμε μιλήσει πολύ αναλυτικά για το όραμά μας για μια τριτοβάθμια εκπαίδευση συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας. Θα μιλήσω, όμως, λίγο περισσότερο για τα ζητήματα της κατάρτισης και κατά πόσον τα προγράμματα ενεργητικής πολιτικής απευθύνονται, πρωτίστως, στον ιδιωτικό τομέα, όπως συνέβαινε επί δικών μας ημερών ή στο Δημόσιο όπως συμβαίνει σήμερα.


Νομίζω ότι ξέρετε ποια είναι η δική μας άποψη. Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να υποστηρίζεται. Και έχουμε σήμερα πολλούς αδιάθετους πόρους ακόμη και μέσα από τον ΟΑΕΔ -και όχι μόνο- που μπορούν να μας διευκολύνουν να σχεδιάζουμε μαζί -επιμένω πάρα πολύ σε αυτό- με τις επιχειρήσεις, προγράμματα ταχύρρυθμης κατάρτισης και πιστοποίησης που θα αντιμετωπίζουν τις πραγματικές ανάγκες τους. Θα ήθελα πολύ -και θα το πετύχουμε- να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα για να δώσουμε σε αποφοίτους, που έχουν ήδη μια παιδεία στις θετικές επιστήμες, τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις προγραμματισμού και να τις εξειδικεύσουν μέσα από πιστοποιημένες δεξιότητες που αναζητά σήμερα η αγορά εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι η αγορά εργασίας σήμερα αλλάζει. Αυτό είναι μια πρόκληση, αλλά είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία. Και πρέπει να βοηθήσουμε και να συνοδεύσουμε τους εργαζόμενους σε αυτή την αγορά εργασίας η οποία αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Να αντιληφθούμε ότι πολλές φορές ένας εργαζόμενος μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει δουλειά, να αποκτήσει καινούργιες δεξιότητες, να εξοικειωθεί με καινούργια αντικείμενα. Αυτή την αλλαγή δεν πρέπει να την φοβόμαστε, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως μια πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε.  Διότι ο κόσμος πηγαίνει μόνο προς μια κατεύθυνση και εμείς δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε και να μην βλέπουμε αυτά τα οποία ήδη συμβαίνουν στην αγορά εργασίας. Άρα στα ζητήματα της κατάρτισης επιμένω πάρα πολύ. Τα προγράμματα κατάρτισης και τα ιδιωτικά κέντρα τα οποία προσφέρουν προγράμματα κατάρτισης πρέπει να αξιολογούνται ανάλογα με τα πραγματικά τους αποτελέσματα. Δηλαδή το πραγματικό αποτέλεσμα, το μετρήσιμο, είναι ένα εν προκειμένω: Το αν οι απόφοιτοι από τα προγράμματα αυτά βρίσκουν σταθερή απασχόληση. Αυτό πρέπει να είναι το μέτρο με το οποίο μετράμε την επιτυχία όλων των προγραμμάτων κατάρτισης, είτε αυτά υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ είτε αυτά υλοποιούνται από ιδιωτικούς φορείς.

Έρχομαι τώρα στο τελευταίο αντικείμενο της σημερινής μου παρέμβασης, των δικών μας δεσμεύσεων, και αυτό αφορά τη συμφιλίωση της εργασίας με την προσωπική και την οικογενειακή ζωή. Ένα ζήτημα το οποίο αφορά πρωτίστως -αλλά όχι μόνο- τις εργαζόμενες γυναίκες διότι γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι, σήμερα ειδικά. για μια γυναίκα εργαζόμενη να συμφιλιωθεί με τους πολλαπλούς ρόλους τους οποίους επιτελεί. Να πρέπει να φροντίσει ένα μικρό παιδί, να αναλάβει το κύριο βάρος της διαχείρισης ενός νοικοκυριού και ταυτόχρονα να εργάζεται κιόλας. Έχουμε δεσμευτεί -και θα το επαναλάβω- ότι κανένα παιδί στην Ελλάδα δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι δεν μπορούμε να επαφιόμαστε μονίμως στον παππού ή τη γιαγιά που θα κρατήσουν το παιδί όταν και οι δύο γονείς θα θέλουν να δουλέψουν. Έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, διότι βλέπουμε τη μεγάλη πρόκληση της υπογεννητικότητας, όχι μόνο για την παραγωγικότητα της οικονομίας, αλλά για το ίδιο μας το Έθνος. Έχουμε επίσης δεσμευτεί για τη χορήγηση εφάπαξ επιδόματος 2.000 ευρώ για  κάθε παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα.


Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε να δώσουμε περισσότερες επιλογές στις γυναίκες να ορίσουν εκείνες τον χρόνο στον οποίο θα κάνουν χρήση της άδειας εγκυμοσύνης, της άδειας λοχείας. Θέλουμε να επεκτείνουμε και την προστασία από απόλυση μετά τον τοκετό στους 24 μήνες από τους 18 που ισχύει σήμερα. Να αυξήσουμε τις άδειες για τις μονογονεϊκές οικογένειες, που αποτελεί μία ειδική κατηγορία στην οποία πρέπει να δείξουμε αυξημένη κοινωνική ευαισθησία. Και βέβαια, να σχεδιάσουμε ειδικά προγράμματα κατάρτισης για γυναίκες που θέλουν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας μετά από αρκετά χρόνια, όταν τα παιδιά τους θα έχουν μεγαλώσει. Συναντώ πολύ συχνά γυναίκες οι οποίες μπορεί να είναι 40-45-50 ετών, δραστήριες, δυναμικές, γεμάτες ενέργεια, που μου λένε: “μεγάλωσαν τα παιδιά μου, είμαι δραστήρια, έχω μείνει έξω από την αγορά εργασίας για αρκετά χρόνια και θέλω να ξαναμπώ σε αυτήν, διότι αισθάνομαι δημιουργική και θέλω να δουλεύω”. Άρα, θα χρειαστούμε ειδικά προγράμματα, σχεδιασμένα, πρωτίστως, για γυναίκες οι οποίες έχουν μείνει μακριά από την αγορά εργασίας για πολλά χρόνια, διότι ασχολήθηκαν με την ανατροφή των παιδιών τους. Και βέβαια, έχουμε προτείνει ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο λέγεται, “βοήθεια στον εργαζόμενο γονέα”. Εφαρμόζεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Είναι η καθιέρωση βοήθειας για παιδιά κυρίως προσχολικής αγωγής στο σπίτι από πιστοποιημένους βρεφονηπιοκόμους. Συμβαίνει στο εξωτερικό. Είναι μια σημαντική στήριξη για τους εργαζόμενους γονείς, ώστε να μπορούν να αφοσιωθούν με ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια στη δουλειά τους και να μην έχουν το άγχος του ποιος θα κρατήσει τα νέα παιδιά όσο δουλεύουν. Και οι οποίοι ενδεχομένως μπορεί να δουλεύουν και ωράρια τα οποία πηγαίνουν πολύ πέρα από τα ωράρια των παιδικών σταθμών.

Κλείνω από εκεί που ξεκίνησα: Η Νέα Δημοκρατία είναι το Κόμμα όλων των Ελλήνων. Είναι το Κόμμα της εργασίας. Είναι ένα βαθιά λαϊκό Κόμμα, το οποίο ήταν, είναι και θα είναι πάντα κοντά στους εργαζόμενους, είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, είτε εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Όμως, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα αποτελούν μία κατηγορία, που σίγουρα θα είναι πολλαπλά ωφελημένοι από τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Από το σχέδιο μας για τη μείωση της φορολογίας, από το σχέδιό μας για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και από την έμφαση την οποία θέλουμε να δώσουμε στο πως θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αλλά θα γεφυρώσουμε και αυτό το χάσμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ του τι ζητάει η αγορά εργασίας και των πραγματικών δεξιοτήτων των εργαζομένων. Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Έλληνες και είμαι σίγουρος ότι με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, θα μας δοθεί η ευκαιρία να το κάνουμε πράξη. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη σημερινή σας παρουσία.




Το διάβημα της Κύπρου προς τη Βρετανία για αμφισβήτηση της ΑΟΖ



Διάβημα προς το Foreign Office με αφορμή τις δηλώσεις Ντάνκαν περί «υπό αμφισβήτηση» κυριαρχίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπέβαλε το απόγευμα της Τετάρτης ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο Ευριπίδης Ευρυβιάδης.

Ο κ. Ευρυβιάδης είχε και συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να γίνουν δηλώσεις.

Από το Λονδίνο όπου βρέθηκε για εκδήλωση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ηνωμένου Βασιλείου-Κύπρου ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, αναφερόμενος στις τουρκική παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ, σχολίασε:

«Η περιοχή στην οποία προσπαθεί να κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία είναι 37 ναυτικά μίλια από την ακτή της Κύπρου. Διερωτώμαι αν μπορεί ο οποιοσδήποτε, υπό αυτές τις περιστάσεις και μέσω της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, να θεωρήσει αυτή την περιοχή, 37 ναυτικά μίλια από την ακτή, διαφιλονικούμενη περιοχή».

Ο κ. Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι «δεν είναι ασφαλώς η πρώτη τουρκική πρόκληση που έχουμε αλλά είναι με διαφορά η σοβαρότερη».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από το Foreign Office, η διευκρινιστική δήλωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης από το βρετανικό υπουργείο θα έπρεπε να θεωρείται επαρκώς ξεκάθαρη ως προς την επίσημη στάση της βρετανικής κυβέρνησης στο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, η βρετανική πλευρά φέρεται να υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που για την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ στην οποία η Τουρκία δηλώνει ότι θα κάνει γεωτρήσεις δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία οριοθέτησης, τότε συνεπάγεται με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ότι η κυριαρχία στην περιοχή είναι υπό αμφισβήτηση.

Η διευκρινιστική δήλωση του Foreign Office ανέφερε πως η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη «διεθνώς συμφωνημένη» Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Παράλληλα, η δήλωση του σερ Άλαν Ντάνκαν ότι σε θαλάσσιες περιοχές με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» δεν πρέπει να διεξάγονται διερευνητικές γεωτρήσεις, συνεπάγεται, σύμφωνα με τις πηγές από το Λονδίνο, ότι η βρετανική κυβέρνηση λέει στην Τουρκία πως δεν πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης για γεωτρήσεις στο σημείο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σερ Άλαν Ντάνκαν δηλώνει θιγμένος από τις έντονες επικρίσεις της κυπριακής πλευράς προς το πρόσωπό του.

Διεθνείς παράγοντες του τομέα ενέργειας στο Λονδίνο επισημαίνουν ότι με τη στάση αυτή η Βρετανία δίνει άλλοθι στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Σημειώνουν ότι η Άγκυρα είναι εκείνη που δεν έχει αποδεχθεί την κυπριακή πρόσκληση για καθορισμό οικονομικών ζωνών.

Τονίζουν μάλιστα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να επικαλείται κατά το δοκούν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας στην οποία έχει αποφασίσει να μην είναι καν συμβαλλόμενο μέρος. Τονίζουν επιπλέον ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που κάθε χρόνο καταψηφίζει το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Επισημαίνουν δε ότι αναφερόμενοι για πρώτη φορά σε αναγνώριση την κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων μόνο στη «διεθνώς συμφωνημένη» ΑΟΖ της Κύπρου, οι Βρετανοί στην ουσία αναγνωρίζουν την ορθότητα του καθορισμού αποκλειστικών οικονομικών ζωνών μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου με βάση την αρχή της «μέσης γραμμής».

Η αποδοχή αυτής της αρχής συνεπάγεται ότι καταρρίπτονται ούτως ή άλλως οι όποιες αξιώσεις της Τουρκίας για δική της ΑΟΖ στην περιοχή των επαπειλούμενων γεωτρήσεων.


Πηγή: skai.gr


Επεισόδια από αντιεξουσιαστές στην Θεσσαλονίκη για να εκβιάσουν να πάρει άδεια ο εκτελεστής Κουφοντίνας



Επεισόδια σημειώθηκαν μετά τη λήξη της πορείας που πραγματοποίησαν αντιεξουσιαστές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ως ένδειξη συμπαράστασης για τον τρομοκράτη serial killer της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Τα μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στο ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου καθώς και στο ύψος του αγάλματος του Βενιζέλου. Από το περιστατικό δεν σημειώθηκε ευτυχώς κάποιος τραυματισμός.



Συνεχίζεται το άστρο της Σάκκαρη στη Ρώμη




Η Μαρία Σάκκαρη είδε την Πέτρα Κβίτοβα να εγκαταλείπει στο τρίτο σετ του μεταξύ τους αγώνα για τους "16" του τουρνουά τένις της Ρώμης, λόγω τραυματισμού, και, έτσι, προκρίθηκε στα προημιτελικά της διοργάνωσης. 

Μετά από ένα εξαιρετικό πρώτο σετ, η 23χρονη σταρ προηγήθηκε με 7-5. Στο δεύτερο σετ, η Κβιτοβα έσβησε μπρέικ πόιντ στο 5-5 και με δικό της μπρέικ στο επόμενο γκέιμ ισοφάρισε. 

Η Σάκκαρη στο δεύτερο σετ «έσπασε» το σερβίς της αντιπάλου της και με νέο μπρέικ προηγήθηκε 3-0. Εκεί, η Τσέχα σταρ παραπονέθηκε για πρόβλημα στο πόδι. Η Σάκκαρη έφτασε στο 4-0 και η Κβίτοβα αποφάσισε να αποσυρθεί από την αναμέτρηση. 

Πλέον, η Σάκκαρη θα αντιμετωπίσει στην οκτάδα τη Σέρβα Κριστίνα Μλαντένοβιτς.


Πηγή : sport-fm.gr


Ανεξέλεγκτη η δράση συντρόφων αναρχικών για τον εκτελεστή τρομοκράτη Κουφοντίνα



Παρέμβαση στο δελτίο ειδήσεων του ραδιοφώνου της ΕΡΤ3 πραγματοποίησαν σήμερα μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου ως ένδειξη αλληλεγγύης στην απεργία πείνας που πραγματοποιεί ο εκτελεστής serial killer τρομοκράτης Δημήτρης Κουφοντίνας.

Το κείμενο που ανέγνωσαν από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3 οι υπερασπιστές του εκτελεστή τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα έχει ως εξής:

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ που βρίσκεται σε απεργία πείνας από 2/5, με αίτημα του τη χορήγηση της έβδομης τακτικής άδειας του.

Στις 27 Φεβρουαρίου το συμβούλιο πλημμελειοδικών Βόλου μετά την αρχική απόρριψη από τον εισαγγελέα της φυλακής, απέρριψε το αίτημα για τη χορήγηση της έβδομης τακτικής άδειας του Δ. Κουφοντίνα (να σημειωθεί εδώ, ότι δικαιούνταν άδεια από το 2010, παρόλα αυτά τα αιτήματα του είχαν απορριφθεί μέχρι και το καλοκαίρι του 2018, οπού και έκανε απεργία πείνας για να καταφέρει να πάρει κάποιες ολιγοήμερες άδειες) .

Η εκδικητική ‘μανία’, με την οποία το κράτος μεταχειρίζεται τόσα χρόνια τον επαναστάτη, είναι αποτέλσμα τόσο της δράσης του ως μέλος της επαναστατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, αλλά κυρίως λόγω των επιλογών του ολά αυτά τα χρόνια που βρίσκεται αιχμάλωτος στα χέρια του κράτους ( ανάληψη ευθύνης για την συμμετοχή, άρνηση δήλωσης μετάνοιας, συμμετοχή στους αγώνες που διεξήχθησαν μέσα στη φυλακή). Με την στάση του αυτή, καταδυκνύει πως ο εγκλεισμός, η απομόνωση, η λάσπη του δημοσιογραφικού οχετού, το καθεστώς εξαίρεσης και καθετί που μπορεί να εφευρεθεί και να χρησιμοποιηθεί από την εξουσία δεν είναι αρκετό να λυγίσει έναν επαναστάτη.


Η ένοπλη αντιπαράθεση με την κυριαρχία αποτελεί ακόμα ένα μέσο του αναρχικού αγώνα για την καταστροφή της, καταδεικνύοντας την τρωτότητα της και μεταφέροντας το φόβο στο στρατόπεδο του εχθρού. Εμείς από την πλευρά μας, στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον αντάρτη πόλης Δημήτρη Κουφοντίνα, ανεξαρτήτως επιμέρους διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων, αντιλαμβανόμενοι ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά παραπάνω από αυτά που μας χωρίζουν.

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ

ΠΟΡΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 19:00 ΚΑΜΑΡΑ

Συνέλευση Αναρχικών Ενάντια στην Κοινωνική Μηχανή, σύντροφοι/ισσες

sakm@riseup.net

saekm.espivblogs.net



Μαρινάκης: Νόμιζα ότι ο Τσίπρας θα αλλάξει τη χώρα! Είπε πέντε εκατομμύρια ψέματα



Σε εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Αυτοψία του Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, ο κ. Μαρινάκης μίλησε για όλους και για όλα.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Βαγγέλη Μαρινάκη: 

Κύριε Μαρινάκη, είχαμε συναντηθεί εδώ, αν δεν κάνω λάθος, παραμονές των προηγούμενων εκλογών. Τότε, γινόταν μεγάλος ντόρος ότι ο Μαρινάκης κατεβαίνει δημοτικός σύμβουλος. Τώρα, δεν είναι πλέον είδηση ότι κατεβαίνετε δημοτικός σύμβουλος, αν και είστε στο ψηφοδέλτιο, παρ’ όλα αυτά, όμως, το όνομά σας ακούγεται στην πολιτική επικαιρότητα περισσότερο από το Τσίπρας ή Μητσοτάκης. Εξηγήστε μου γιατί.

Εχουν περάσει ήδη 5 χρόνια, περνάει γρήγορα ο καιρός. Το ότι το όνομά μου ακούγεται περισσότερο από τον κύριο Τσίπρα ή τον κύριο Μητσοτάκη δεν είναι κάτι το οποίο με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο. Γιατί, δόξα τω Θεώ, από προβολή την έχουμε… νιώσει.

Και συνηθίσει…

Είναι κάτι το οποίο, ξέρετε, όταν πουλάει, ίσως, μπορεί να χρησιμοποιείται από τα ΜΜΕ, από τους πολιτικούς… Κάποιον λόγο θα έχουν, δεν μπορεί να είναι τυχαίο αυτό.

Φαντάζομαι και εγώ… Εχετε αναρωτηθεί, το σκέφτεστε και ο ίδιος: Εγώ είμαι ένας εφοπλιστής, είμαι και ένας ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας. Τι δουλειά έχω εγώ, να έχω εμπλακεί τόσο πολύ στο πολιτικό σκηνικό, στην προεκλογική και πολιτική αντιπαράθεση. Σας αρέσει αυτό που συμβαίνει;

Θα σας έλεγα, δεν μου αρέσει σχεδόν καθόλου. Και με ενοχλεί κιόλας. Γιατί, έχω πάρα πολλά ενδιαφέροντα, είτε στη δουλειά μου, είτε την ομάδα μου, είτε με τον δήμο, οπότε δεν έχω χρόνο για όλα αυτά τα σχόλια, τα θεωρώ εντελώς περιττά και δεν βοηθάνε σε κάτι.

Έχετε συμμετοχή ή ευθύνη για αυτό που συμβαίνει γύρω από εσάς, υπό την έννοια ότι είστε ένας συγκρουσιακός άνθρωπος, ανοίγετε μέτωπα, δεν είστε αυτός που δίνει τόπο στην οργή αν κάτι σας δυσαρεστεί, φαντάζομαι, από ένα σημείο και μετά. Άρα, νιώθετε και εσείς ότι έχετε λίγο μερίδιο ευθύνης για το γεγονός ότι γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από το όνομά σας.

Κοιτάξτε, μέχρι σήμερα έχουν ακουστεί διάφορα, σε καθημερινή βάση, από επίσημα στόματα, επίσημα χείλια. Την τελευταία φορά που έκανα συνέντευξη στην τηλεόραση ήταν μαζί σας, πριν από πέντε χρόνια. Περνάει ο καιρός γρήγορα.

Ισχύει.

Δυστυχώς, πολλές φορές. Και άλλη μια φορά, πριν από τρεις εβδομάδες περίπου, στον κύριο Χατζηνικολάου στο ραδιόφωνο του Real. Δεν έχω δώσει απαντήσεις. Εχουν βγάλει ορισμένες ανακοινώσεις αλλά, δεν μπορεί ένας άνθρωπος, ο οποίος βάλλεται καθημερινώς, να μην απαντάει και όταν απαντάει πάρα πολλοί να ενοχλούνται και να μιλάνε για παραλήρημα ή οτιδήποτε. Δώσαμε ορισμένες απαντήσεις. Και οφείλω στον κόσμο να δώσω απαντήσεις. Οταν κάποιος κατηγορείται ή όταν κάποιον τον εμπλέκουν σε οποιοδήποτε σενάριο και επιστημονικής φαντασίας, κάποια στιγμή έχει κάθε δικαίωμα να απαντήσει. Πιστεύω ότι ζούμε σε μια πολύ δημοκρατική χώρα.

Και θα δώσετε και σήμερα απαντήσεις. Δεν μπορώ, όμως, να μη θυμηθώ τη συζήτηση που κάναμε πριν από πέντε χρόνια εδώ. Τότε έβλεπα έναν Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος ήταν, αν όχι αρνητικός , αν όχι θετικός, τουλάχιστον ουδέτερος απέναντι ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τη σημερινή κυβέρνηση κ.λπ. Λέγατε ότι είναι κάτι νέο, κάτι ενδιαφέρον, μένει να το δούμε… Σήμερα, η εικόνα της αντιπαράθεσης που έχετε δείχνει ότι έχετε αλλάξει τελείως γνώμη.

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ειλικρινά, το 2014 πίστευα ότι κάτι καινούργιο μπορεί να έρθει στον τόπο μας και ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι λίγο πιο διαφορετικοί από ό,τι είχαμε δει μέχρι σήμερα προς το καλύτερο. Επειδή ήταν άφθαρτοι άνθρωποι, νέοι και καλό είναι να δοκιμάζονται οι νέοι άνθρωποι.

Η ψήφος είναι μυστική αλλά, αν ρωτούσα – αν θέλετε απαντάτε – αν ψηφίσατε και ΣΥΡΙΖΑ τότε, τι θα μου λέγατε;

Εγώ θα σας πω τι ψήφισα. Μπορώ να σας πω, ψήφισα Ποτάμι.

Ψηφίσατε Ποτάμι;

Ναι.

Μάλιστα.

Σας έδωσα μια ειλικρινή απάντηση, ε;

Καλά κάνατε.

Δεν μπορώ να πω ότι ψήφισα ποτέ ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πίστευα ότι κάτι μπορώ να κάνω για αυτόν τον τόπο. Κάτι διαφορετικό. Κάτι πιο δημοκρατικό. Κάτι ίσως καλύτερο. Δυστυχώς, αυτό που έχουμε δει μέχρι σήμερα είναι ακριβώς το αντίθετο και πολύ χειρότερο.

Θυμάμαι επίσης, ότι δεν συμπαθούσατε απλά, στηρίζατε και με έναν τρόπο. Θυμάμαι ότι βοηθήσατε με τον τρόπο σας και με την ισχύ σας και την κυρία Δούρου στην περιφέρεια. Θυμάμαι το περίφημο γεύμα/ δείπνο με την κυρία Δούρου, που είχε γίνει και μεγάλος ντόρος ότι Μαρινάκης – Δούρου, συμμαχία κ.λπ. Εκ των υστέρων, και αφού έχουν περάσει πέντε χρόνια, δεν είναι κακό να πείτε αν είχατε στηρίξει την κυρία Δούρου στην Περιφέρεια…

Την είχα στηρίξει. Ξέρετε, εγώ δεν κρύβομαι. Εχω το θάρρος της γνώμης μου και πολλές φορές τη γνώμη μου μπορεί να τη φωνάξω κιόλας. Το έκανα. Πίστευα ότι η κυρία Δούρου μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο από τον κύριο Σγουρό. Δυστυχώς, έπεσα έξω.

Θα τη στηρίξετε και τώρα;

Όχι. Δεν θα τη στηρίξω.

Έχετε μια μετωπική σύγκρουση και με υπουργούς και με τον Πρωθυπουργό και με το περιβάλλον του Πρωθυπουργού. Αν σας ρωτούσα από πού ξεκίνησε όλο αυτό και πώς κατέληξε σε μια τόσο έντονη σύγκρουση, τι θα μου λέγατε;

Σίγουρα δεν ξεκίνησε από εμένα. Είχαμε μια καλή σχέση, μπορώ να πω…

Μέχρι;

Θα σας πω… Είχαμε μια καλή σχέση από την ημέρα που ξεκίνησε η διαδικασία για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Πίστευα και πιστεύω ακόμα ότι ήταν κάτι σωστό και συμμετείχα σε αυτή τη διαδικασία. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας πιστεύω ότι βοήθησα κιόλας στο να είναι… Στηρίχτηκε πάρα πολύ πάνω μου όσον αφορά τον φάκελο τον οποίο είχαμε καταθέσει, που ήταν αψεγάδιαστος, και με τον τρόπο μας και τη συμμετοχή μας αυτός ο διαγωνισμός είχε ένα αίσιο τέλος στο πρώτο του σκέλος και μετά ήρθε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και ακυρώθηκε.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι μιλάμε για το καλοκαίρι και τέλος του καλοκαιριού του 2016. Μέχρι εκεί καλές οι σχέσεις.

Ναι, και αργότερα μέχρι που βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, νομίζω ήταν τέλος Νοεμβρίου, κάπου εκεί. Σχεδόν τέλος του χρόνου… Δεν είχαμε κάποιο ιδιαίτερο θέμα. Οταν είχε ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του ΔΟΛ, είχα εκφράσει την επιθυμία μου να συμμετέχω. Γιατί θεωρούσα ότι αυτές οι δύο πολύ ιστορικές εφημερίδες έπρεπε να σωθούν…  Ναι… «Το Βήμα» και «ΤΑ ΝΕΑ», και να μην κλείσουν. Και εκεί άρχισαν τα προβλήματα.

Μπαίνετε σε αυτήν τη διαδικασία και αποκτάτε τον ΔΟΛ και τις δύο εφημερίδες. Τι συμβαίνει μετά;

Εγώ έχω μάθει στη ζωή μου και στις επιχειρήσεις μου οτιδήποτε κάνω, ακόμα και αν έχω κάποιον συνέταιρο, να αποφασίζω ή να συναποφασίζουμε, όπως έχουμε συμφωνήσει, αλλά ποτέ δεν θα έμπαινα σε μια διαδικασία για να κάνω τον λαγό ή για να παίξω κάποιο παιχνίδι ή, έτσι να το πούμε πιο λαϊκά, τον κολαούζο οποιασδήποτε κυβέρνησης, οποιουδήποτε κόμματος, επιχείρησης ή οτιδήποτε. Είναι κάτι το οποίο το πίστευα, θεωρούσα ότι το έχει ανάγκη ο τόπος, αυτές οι δύο εφημερίδες να παραμείνουν, και αυτό έκανα.

Ωραία. Αποκτάτε τις δύο εφημερίδες. Τι ζήτημα προκύπτει;

Ορισμένες φορές καλό είναι να ακούγονται ορισμένες μεγάλες αλήθειες. Ο κύριος Τσίπρας και το επιτελείο του, για τους δικούς τους λόγους, δεν θα τους αναλύσουμε, δεν έχει καμία σημασία, είχαν βάλει σκοπό ζωής να κλείσει το Mega. Το κατάφεραν. Επίσης και αυτό μπορούν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ήταν εμπλεκόμενοι και στον ΔΟΛ αλλά και γύρω από τις εφημερίδες αυτές και από άλλες εφημερίδες – γιατί στη δουλειά σας πάνω πιστεύω ότι ο ένας γνωρίζει τι κάνει ο άλλος, ακούγονται πολλά –, ήθελαν να κλείσουν και αυτές οι δύο εφημερίδες ή να υπάρξει ένας επιχειρηματίας ή ένας άλλος άνθρωπος ο οποίος θα τις αγοράσει και αυτές οι εφημερίδες, για να μιλάμε με πραγματικά παραδείγματα, θα ήταν κάτι όπως βλέπουμε σήμερα το «Εθνος», το «Ντοκουμέντο» ή τη «Νέα Σελίδα».

Σας ζήτησαν δηλαδή… και το λέω αυτό διότι άκουσα και τη συνέντευξή σας στον Real να λέτε ότι σας ζήτησαν να τοποθετήσουν δικούς τους ανθρώπους και να επηρεαστεί έτσι η γραμμή των εφημερίδων αυτών. Ισχύει αυτό;

Ισχύει και εγώ αυτό που είπα είναι ότι υπάρχουν διευθυντές, τους οποίους είχα αποφασίσει να τους εμπιστευτώ για να προχωρήσουμε σε αυτή την προσπάθεια. Οτιδήποτε θέλει μια κυβέρνηση ή κάποιο πολιτικό κόμμα θεσμικά θα μπορούσε να συζητήσει μαζί τους. Αν ήθελε να προτείνει κάποιο δημοσιογράφο ή κάποιον αρθρογράφο, ο οποίος να ασχολείται με την κυβέρνηση, με το κυβερνητικό ρεπορτάζ ή με το κόμμα, με ένα πολιτικό κόμμα ή οτιδήποτε… Ηταν κάτι με το οποίο δεν είχα καμία αντίρρηση, αλλά το να συζητάμε για διευθυντικά στελέχη ή ακόμα χειρότερα να συζητάμε για ορισμένους δημοσιογράφους οι οποίοι είχαν μια μεγάλη διαδρομή, ότι πρέπει να απομακρυνθούν, είναι κάτι το οποίο δεν θα το έκανα ποτέ στη δικιά μου επιχείρηση, στη δικιά μου δουλειά.

Ποιοι είναι αυτοί, κύριε Μαρινάκη; Ηταν κάποιος υπουργός; Θέλετε να μιλήσουμε με ονόματα; Είναι κάποιος ο οποίος είναι στο περιβάλλον της κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού; Ποιος είναι αυτός που σας ζήτησε στο κάτω κάτω να επιλέξει εκείνος τους δικούς σας διευθυντές;

Επειδή κάθε φορά που μπορεί να υπάρξει τέτοια συζήτηση μιλάνε για κουτσομπολιά, μιλάνε για οτιδήποτε, εάν μου ζητηθεί να καταθέσω στην ελληνική Δικαιοσύνη με συγκεκριμένα ονόματα, στοιχεία, είναι κάτι το οποίο θα το πράξω. Τώρα, να συζητήσω αυτή τη στιγμή για συγκεκριμένα πρόσωπα, δεν θα το ήθελα. Αλλά σας λέω και πάλι είναι κάτι το οποίο είναι γεγονός και αρνήθηκα να το κάνω.

Αυτή είναι η δική σας πλευρά για το πώς ξεκίνησε αυτή η σύγκρουση και το λέω αυτό γιατί η κυβέρνηση λέει ανοιχτά και σε πολλές περιπτώσεις έχει υποστηρίξει ότι η σύγκρουση μαζί σας ξεκίνησε επειδή εσείς ζητήσατε να παρέμβει με κάποιο τρόπο στην υπόθεση του «Noor 1» αλλά και στο θέμα του ποδοσφαίρου, ένα το κρατούμενο, αλλά και να απομακρυνθεί ο κύριος Καμμένος από την κυβέρνηση με τον οποίο είχατε μια σύγκρουση. Δεν έκαναν αυτό που θέλατε και στραφήκατε εναντίον τους. Αυτή είναι η κυβερνητική γραμμή πάνω σε όλο αυτό.

Αυτή είναι μια άλλη άποψη, την οποία δεν συμμερίζομαι και μπορώ να πω ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για να είμαι όσο περισσότερο ευγενής.

Δεν πιέσατε ή ζητήσατε από κάποιον κυβερνητικό αξιωματούχο, οποιονδήποτε, να υπάρξει παρέμβαση για τις δικαστικές υποθέσεις; Για να τα πάρουμε ένα ένα.

Λοιπόν, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Πιστεύω ότι το τι είναι ξεκάθαρο πολλές φορές έχει να κάνει με την απλή λογική. Και θα σας το εξηγήσω, άσχετα με το τι λέει ο καθένας. Να φτάσω εγώ στο σημείο να ζητήσω από τον Πρωθυπουργό της χώρας – γιατί όταν μιλάμε για έναν πρωτοκλασάτο υπουργό δεν θα το ζητήσεις από κάποιον άλλον ο οποίος είναι κάτω από αυτόν, να τον αντικαταστήσει.

Μιλάτε για τον κύριο Καμμένο, για να συνεννοηθούμε.

Ναι, ακριβώς. Για αυτό που μου θέσατε. Αρα, λοιπόν, θα πρέπει να έχω μια πολύ μεγάλη οικειότητα ή να έχω συμφέροντα στις επιχειρήσεις μου οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν δουλειές με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ή με οποιοδήποτε άλλο υπουργείο που να έχει να κάνει με την ελληνική κυβέρνηση. Σας λέω λοιπόν ότι εγώ δεν έχω καμία δουλειά στην Ελλάδα, καμία δουλειά με το ελληνικό Δημόσιο και δεν είχα ποτέ αυτή την οικειότητα, αυτή τη σχέση με τον κύριο Πρωθυπουργό ή με κάποιον υψηλά ιστάμενο στην κυβέρνηση. Η μόνη σχέση την οποία είχαμε αποκτήσει ήταν η επαφή που είχαμε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που συζητάγαμε. Οχι μόνο μαζί μου, το έχω ξαναπεί αυτό, αλλά και με τους άλλους καναλάρχες και επίδοξους καναλάρχες στο πώς θα διεκπεραιωθεί αυτός ο διαγωνισμός. Αρα, λοιπόν, από τη στιγμή που δεν είχα ποτέ αυτή την οικειότητα δεν θα μπορούσα ποτέ να πω κάτι τέτοιο.

Είχατε μια αντίστοιχη οικειότητα με τον κύριο Παππά, διότι ο κύριος Παππάς είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ πριν από λίγο διάστημα ότι ήρθε ο Μαρινάκης και μας είπε σας δίνω τον ΔΟΛ, στην ουσία δηλαδή τη στήριξη του ΔΟΛ, για να διώξετε τον Καμμένο από την κυβέρνηση. Συνέβη αυτό;

Ο Καμμένος τι μπορούσε να μου κάνει εμένα; Ο Καμμένος για ό,τι μου έχει κάνει τον έχω μηνύσει σύμφωνα με την ελληνική Δικαιοσύνη, του έχω κάνει συγκεκριμένες αγωγές. Ή έχω απευθυνθεί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Λοιπόν, δεν μου κάνει καμία ζημιά ο Καμμένος και, ξέρετε, δεν υπολόγισα ποτέ ότι ο κύριος Καμμένος μπορεί να μου κάνει κάποια ζημιά. Εντάξει, είναι κουραστικό κάθε μέρα να προσπαθείς να ακούσεις κάποιον που προσπαθεί να σου δημιουργήσει ένα πρόβλημα, αλλά, ξέρετε, μπορείτε να το δείτε και σήμερα όταν βλέπουμε τις δημοσκοπήσεις πού είναι ο κύριος Καμμένος. Αρα δεν τον υπολόγισα ποτέ ότι μπορεί να μου κάνει τόσο μεγάλο κακό που να θέλω να φύγει από την κυβέρνηση…

Άρα, δεν προτείνατε εσείς ένα τέτοιο ντιλ. Είτε στον κύριο Παππά είτε οπουδήποτε αλλού.

Ουδέποτε και επίσης θα ήταν πάρα πολύ ακριβό, εγώ πλήρωσα κάποια πολλά εκατομμύρια για να αγοράσω αυτές τις δύο εφημερίδες, το συνολικό κόστος είναι πάνω από 22-23 εκατομμύρια, πόσο έχει στοιχίσει… Ε, τώρα να χαρίσω 23 εκατομμύρια στην κυβέρνηση για τον κύριο Καμμένο το βλέπω υπερβολικό.

Πρόεδρε, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή είστε απόλυτα ταυτισμένος με τη ΝΔ. Εχετε ακούσει και τον Πρωθυπουργό να λέει ότι ο Μαρινάκης είναι ο πραγματικός αρχηγός της ΝΔ. Θέλω να ρωτήσω αν πράγματι υποστηρίζετε είτε ως άνθρωπος είτε με τα ΜΜΕ που ελέγχετε, τη ΝΔ σήμερα και γιατί αυτό;

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ψέμα. Βέβαια, τον βολεύει τον Πρωθυπουργό να το χρησιμοποιεί αυτό.

Λέει ότι είστε ο πραγματικός αρχηγός της ΝΔ.

Είναι ένα μεγάλο ψέμα, σας λέω και πάλι. Δεν έχω καμία ανάγκη να το κάνω αυτό, ούτε το έχω σκεφτεί, ούτε υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη γύρω από αυτό και επαναλαμβάνω ότι είναι ένα μεγάλο ψέμα το οποίο βολεύει τον Πρωθυπουργό. Κάνει το εξής: η Ελλάδα σήμερα έχει πολύ μεγάλα προβλήματα, ο ελληνικός λαός το ίδιο. Αρα, για οποιοδήποτε πρόβλημα, το να απαντάς με αυτό το επιχείρημα, για να μιλήσουμε και με ποδοσφαιρικούς όρους, πετάς την μπάλα όχι στην εξέδρα, και εκτός εξέδρας. Τόσο ψηλά. Τόσο μακριά.

Πάμε να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, λοιπόν, να πάρουμε το παιχνίδι φάση – φάση. Οποιος διαβάζει και τις δυο εφημερίδες σας, και το «ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», δεν μπορεί να μη διακρίνει μια στήριξη στη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση και μια πολεμική στη σημερινή κυβέρνηση. Και βεβαίως, όποιος έχει μια ιστορία στον χώρο του Τύπου και θυμάται μιλάμε για δυο εφημερίδες που παραδοσιακά στήριζαν το Κέντρο, δεν στήριζαν τη ΝΔ. Συμβαίνει αυτό στις εφημερίδες σας σήμερα, ναι ή όχι;

Οι εφημερίδες, από την ημέρα που άλλαξαν ιδιοκτησία έχουν παραμείνει στον ίδιο ακριβώς χώρο. Στο Κέντρο και στην Αριστερά. Εχω δεχτεί πάρα πολλά παράπονα τον τελευταίο 1 ½ χρόνο από τη ΝΔ για το τι γράφουν οι εφημερίδες μας και για το ρεπορτάζ, όσον αφορά στη ΝΔ. Αλλά δεν ασχολούμαι με αυτά, έχω αποφασίσει να προχωρήσω με τους συγκεκριμένους διευθυντές και το καλό με αυτές τις δυο εφημερίδες είναι ότι έχουμε πάρα πολύ καλούς δημοσιογράφους, αρθρογράφους και ακούς και διαβάζεις όλες τις απόψεις. Το να ασκείς κριτική στην κυβέρνηση εγώ το θεωρώ εποικοδομητικό γιατί και εμένα, στον Ολυμπιακό για παράδειγμα – στην επιχείρησή μου λιγότερο, γιατί δεν έχει αυτή την προβολή – το να σου ασκούν κριτική είναι καλό, γιατί διορθώνεις τα λάθη σου. Δεν γίνεται οποιοσδήποτε ασκεί κριτική να τον θεωρούμε εχθρό. Ή να πάμε να τον τελειώσουμε. Αυτοί είναι όροι μαφίας.

Εποικοδομητική κριτική λοιπόν. Προσπαθείτε να τους κάνετε καλύτερους.

Ξέρετε κάτι; Μιλάνε για fake news. Δυστυχώς για αυτούς, τα fake news επαληθεύονται. Είδατε ότι «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν αποκαλύψει την περίφημη κρουαζιέρα του Πρωθυπουργού με μια θαλαμηγό 35 μέτρων.

Ναι, το είχαν γράψει στο παρελθόν, είναι αλήθεια.

Επαληθεύτηκαν ύστερα από πολλούς μήνες. Και διάφορα άλλα, μπορούμε να μιλάμε με γεγονότα για πολλή ώρα, για πάρα πολλά fake news, υποτίθεται, τα οποία δυστυχώς για την κυβέρνηση έχουν επαληθευτεί. Αρα, θεωρώ λάθος το να αντιμετωπίζεις κάποιον ο οποίος σου ασκεί κριτική με έναν τρόπο… στο να θέλεις να τον τελειώσεις. Ή να τον κλείσεις. Το θεωρώ μεγάλο λάθος.

Να λύσουμε και τα συγγενικά σε όλο αυτό το θέμα; Ακουσα τον κύριο Τσίπρα στη Βουλή να απευθύνεται στον κύριο Μητσοτάκη και να του λέει ο κουμπάρος σας ο κύριος Μαρινάκης. Ακούω τον κύριο Μητσοτάκη να λέει δεν είναι δικός μου κουμπάρος. Να το λύσουμε αυτό το συγγενικό με όση σημασία έχει. Εχει βαφτίσει το παιδί σας η κυρία Μπακογιάννη και την έχετε παντρέψει. Σωστά;

Ναι, την έχω παντρέψει στον δεύτερό της γάμο με έναν παιδικό μου φίλο.

Αρα, είστε κουμπάρος με την κυρία Μπακογιάννη, όχι με τον κύριο Μητσοτάκη.

Σωστά. Καθώς επίσης, εγώ ξέρετε κύριε Σρόιτερ δεν ντρέπομαι ποτέ ούτε για τους φίλους μου, ούτε για το τι έχω κάνει μέχρι σήμερα. Την οικογένεια Μητσοτάκη τη γνώρισα μέσω του αείμνηστου πατέρα μου, ο οποίος είχε πολύ φιλικές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και είχα την τιμή μπορώ να πω πάρα πολλές φορές να κάτσω μαζί τους, να ακούσω διάφορες συζητήσεις και μπορώ να σας πω ότι είχα μια πολύ μεγάλη εκτίμηση στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος είχε επαληθευτεί πολλές φορές, πολλά χρόνια μετά. Και νιώθω περήφανος για αυτό. Σας λέω και πάλι ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος ότι είχα την τιμή και είχα ακούσει πάρα πολλές συζητήσεις και είχα βρεθεί μαζί τους.

Αρα, με ένα κομμάτι της οικογένειας πρόεδρε έχετε ή είχατε στενές σχέσεις.

Σωστά.

Δεν ξέρω τι σχέσεις έχετε με τον κύριο Μητσοτάκη και θέλω να το συζητήσουμε αυτό. Σας το λέω γιατί πριν από λίγες ημέρες τον είχαμε στο δελτίο ειδήσεων και τον ρώτησα ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον κύριο Μαρινάκη, είστε φίλοι, έχετε στενές σχέσεις και μου είπε ότι δεν έχετε στενές σχέσεις ότι έχετε τυπικές κοινωνικές σχέσεις. Θέλω να ρωτήσω αν και εσείς το βλέπετε έτσι.

Έχουμε τυπικές σχέσεις, δεν μπορώ να αισθανθώ φίλο έναν άνθρωπο τον οποίο έχω δει πολύ λίγες φορές και έχω μιλήσει πολύ λίγες φορές μαζί του. Σας λέω και πάλι. Αν ήταν φίλος μου δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να το παραδεχτώ, όπως σας είπα για τον αείμνηστο πατέρα του, όπως σας είπα για τον παιδικό μου φίλο, τον Ισίδωρο, τον οποίο πάντρεψα με την Ντόρα, και με την ίδια την Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν είναι ντροπή. Δεν έχουν κάνει κάτι οι άνθρωποι για να αισθανόμαστε άσχημα να είναι φίλοι μας. Προς Θεού.

Εγώ δεν είπα ότι είναι ντροπή. Αλλά, είναι καλό να συζητάμε επί μιας πραγματικής βάσης για τις σχέσεις επιχειρηματιών και πολιτικών.

Ακριβώς. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Και επίσης σας λέω ότι δεν είναι κακό σε μια χώρα να υπάρχει μια φιλία και όταν υπάρχει αυτή η φιλία δεν έχει να κάνει με επιχειρήσεις, δεν έχει να κάνει με διαπλοκή, δεν έχει να κάνει με κρατικές προμήθειες, δεν έχει να κάνει με εργολαβίες, έχει να κάνει με μια απλή καλή φιλία. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Προφανώς και καμία φιλία δεν είναι κακή αλλά επειδή γίνεται όλη αυτή η συζήτηση πρέπει να σας ρωτήσω αν και εσείς στο δικό σας σκάφος έχετε φιλοξενήσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού που ψηφίσατε… Αν έχετε φιλοξενήσει για παράδειγμα τον κύριο Μητσοτάκη στο σκάφος σας για διακοπές είτε του το έχετε παραχωρήσει.

Ουδέποτε εγώ έχω φιλοξενήσει τον κύριο Μητσοτάκη και όπως σας είπα τον έχω δει και ελάχιστες φορές

Σας το λέω αυτό διότι στον ALPHA πριν από λίγες ημέρες ο κ. Τσίπρας μιλώντας για το θέμα του σκάφους είπε «να μας πει ο κύριος Μαρινάκης και ο κύριος Μητσοτάκης αν έχει φιλοξενηθεί στο σκάφος του κυρίου Μαρινάκη». Είναι ένα ερώτημα το οποίο νομίζω ότι πρέπει να απαντήσετε.

Κοιτάξτε, κύριε Σρόιτερ, έχει καταντήσει κουραστικό. Οταν κάνατε μία δύσκολη ερώτηση στον κύριο Τσίπρα αντί να σας απαντήσει πέταξε την μπάλα πάνω στην εξέδρα και δεν απάντησε. Αρχισε και μίλαγε πάλι για το Noor 1, που έχει καταντήσει ιδιαίτερα κουραστικό. Γιατί αν χρησιμοποιήσω και εγώ την ίδια γλώσσα ή τις ίδιες πηγές πληροφόρησης… Πρώτον, σας λέω ότι δεν έχω ουδεμία σχέση, όπως σας το έχω ξαναπει, για να μην μπερδευόμαστε. Οσο εμπλέκεται ο κύριος Τσίπρας με το Noor 1, άλλο τόσο εμπλέκομαι και εγώ. Και αν χρησιμοποιήσω τις πηγές παραπληροφόρησης του κυρίου Τσίπρα, μπορεί να πω ότι ο κύριος Τσίπρας στο παρελθόν έχει περάσει πολύ όμορφα μέσα στο Noor 1 για να μιλήσουμε με την ίδια γλώσσα. Και ξέρετε κάτι;

Σχηματικά τώρα το λέτε αυτό;

Σχηματικά ναι, σχηματικά το λέω. Σας λέω και το εξής: ο κύριος Τσίπρας επικαλέστηκε και τα παιδιά του, ότι πήγε τρεις – τέσσερις μέρες κρουαζιέρα γιατί ήθελε να ξεκουραστεί, να είναι μόνος του με τα παιδιά του.

Και δεν ήθελε να τα δει κανένας.

Ναι, δεν ήθελε να τα δει κανένας…. Τα δικά μου τα παιδιά τα έχει σκεφτεί ο κύριος Τσίπρας όταν βγαίνει σχεδόν κάθε μέρα, παραβιάζοντας τον νόμο που ο ίδιος ψήφισε πριν από λίγους μήνες, και συνέχεια αναφέρεται σε μία δικαστική υπόθεση η οποία είναι εν εξελίξει – κάτι το οποίο ρητά το απαγορεύει ο νόμος που ψήφισε, παραβιάζοντάς τον καθημερινά; Σας λέω ότι προφανώς δεν το έχει σκεφτεί, αλλά θέλω να σας πω και κάτι άλλο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Τα παιδιά μου είναι πολύ περήφανα για μένα, όπως ήμουνα και εγώ πολύ περήφανος για τον πατέρα μου και για την οικογένειά μου. Τα παιδιά μου με βλέπουν από τότε που γεννήθηκαν και άρχισαν να καταλαβαίνουν, έβλεπαν έναν άνθρωπο που καθημερινά δουλεύει σκληρά και δημιουργεί και είναι ιδιαίτερα περήφανα. Δεν μπορώ να το πω αυτό για τον κύριο Τσίπρα.

Γιατί το λέτε αυτό;

Γιατί; Μιλάμε με γεγονότα. Οπως όλοι είδαμε από τους ισολογισμούς λίγο πριν γεννηθεί ο κύριος Τσίπρας – πιστεύω ότι γύρω στο 1974 πρέπει να έχει γεννηθεί –, οι εταιρείες του πατέρα του κυρίου Τσίπρα και του θείου του είχαν πολύ μεγάλα κέρδη, πολλά εκατομμύρια την εποχή που αυτό είχε να κάνει με δουλειές τις οποίες έπαιρναν από τη χούντα. Αρα γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα περήφανος και αυτό το είδαν όλοι οι Ελληνες. Είδαμε ένα γεγονός, είδαμε τους ισολογισμούς: ο κύριος Τσίπρας προέρχεται από μία πλούσια οικογένεια που πλούτισε κατά τη διάρκεια της χούντας. Να σας φέρω ένα παράδειγμα κύριε Σρόιτερ: πώς αισθάνεται ένας κουβανός πολίτης όταν συζητούν υποθετικά για τον Τσε Γκεβάρα και λένε ότι η οικογένεια του Τσε Γκεβάρα, του γνωστού επαναστάτη, πλούτισε με δουλειές που είχε κάνει με το καθεστώς Μπατίστα; Θα είναι ιδιαίτερα περήφανοι; Αρα, λοιπόν, για έναν δήθεν αριστερό, όπως ο κύριος Τσίπρας, δεν πιστεύω ότι οι έλληνες πολίτες νιώθουν ιδιαίτερα περήφανοι όταν βλέπουν πώς πλούτισε η οικογένειά του. Είναι πολύ απλά τα πράγματα.

Θα αφήσουμε τους πατεράδες εδώ. Θέλω να μου πείτε και κάτι άλλο, ειλικρινά. Πέρα από τα περίφημα γραφεία της ΝΔ με τα αιρκοντίσιον, έχετε χρηματοδοτήσει το κόμμα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο;

Ουδέποτε. Δεν χρειάστηκε να δώσω, έγινε ολόκληρο θέμα για δυο αιρκοντίσιον, 900, 1.200 – 1.300 ευρ΄β. Θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αυτό δεν έγινε κρυφά, εγώ, ο κ. Κορκίδης, που είναι επιχειρηματίας στον Πειραιά, ο κ. Μελάς, αποφάσισαν να κάνουμε μια μικρή δωρεά στη ΝΟΔΕ της ΝΔ. Στον ΣΥΡΙΖΑ και στα ΜΜΕ που επηρεάζει το γράφουν κάθε μέρα «χρηματοδότηση της ΝΔ». Με αυτή την ατζέντα πάει στις εκλογές.

Έχετε χρηματοδοτήσει τη ΝΔ;

Σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω ουδέποτε. Και αν το είχα κάνει αυτό δεν θα το έκανα επειδή ήθελα μια δουλειά ή μια κρατική προμήθεια αλλά για να τους βοηθήσω. Δεν έχει γίνει όμως αυτό.

Τι δουλειά έχετε με τα μέσα ενημέρωσης; Γιατί να μπλεχτείτε;

Εκτός από το χρήμα υπάρχει και η αγάπη, ο ρομαντισμός. Αγαπάς τον τόπο σου και υπάρχουν πολλοί τρόποι να το εκφράσεις. Δεν το μετανιώνω παρά τη ζημιά που έχω υποστεί, ήταν αναγκαίο για τον τόπο αυτές οι δυο εφημερίδες να μη κλείσουν, να μείνουν ανοιχτές, πιστές στις αρχές τους, και ένας υπέροχος κόσμος, ορισμένοι δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι που είναι πάρα πολύ καλοί, να συνεχίσουν αυτό που κάνουν.

Φαντάζομαι ότι ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε εσάς στη διάρκεια της συνέντευξης ορμώμενος αν θέλετε από το γεγονός ότι νιώθει ότι το δικό σας εκδοτικό συγκρότημα, οι δικές σας εφημερίδες είναι εκείνες οι οποίες έχουν αναδείξει και επιμένουν στο θέμα του σκάφους. Είπε μάλιστα ότι εσείς ελέγχετε πολλές εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς και οι εφημερίδες σας και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί επιμένουν σε αυτή την κίτρινη δημοσιογραφία, όπως είπε, της αναπαραγωγής και της καλλιέργειας της είδησης του σκάφους.

Θα ήθελα να απαντήσω σημείο προς σημείο. Ο κύριος Τσίπρας είπε ότι ελέγχω επτά εφημερίδες. Για άλλη μία φορά μπερδεύτηκε με τον εαυτό του, γιατί ο Αλέξης ο ψεύτης ελέγχει 7 εφημερίδες. Ξέρετε ποιες είναι αυτές. Εγώ θα μιλήσω με ονόματα και συγκεκριμένα, όχι με αοριστολογίες: Είναι η Εφημερίδα των Συντακτών, είναι η Αυγή, είναι η Νέα Σελίδα, είναι το Ντοκουμέντο, είναι η Δημοκρατία, είναι η Εσπρέσσο και το Εθνος.

Ενα λεπτό όμως. Βεβαίως το να υπάρχει μία εφημερίδα η οποία είναι θετικά διακείμενη προς την κυβέρνηση (και κάποιες από αυτές που είπατε δεν είναι και εξαιρετικά θετικά διακείμενες προς την κυβέρνηση) δεν σημαίνει ότι τις ελέγχει ο Πρωθυπουργός, έτσι;

Κάποιος που μπορεί να καταλάβει, θα καταλάβει ότι αυτές οι επτά εφημερίδες είναι στην υπηρεσία του. Επίσης, αν πάμε και σε κανάλια. Το Οpen, τι είναι το κανάλι; Η ΕΡΤ, όπως την έχουν καταντήσει, τι είναι; Για να μην κρυβόμαστε, μιλάει για ΜΜΕ που είναι εναντίον του και τα περισσότερα. Μέσα, οι περισσότερες εφημερίδες, είναι υπέρ του.

Αλλο είναι υπέρ του ή, αν θέλετε, έχουν μία άλλη γραμμή από αυτή που θα άρεσε σε εσάς και άλλο τις ελέγχει.

Τις ελέγχει μπορούμε να πούμε. Ομως τα περισσότερα που γράφουν και σε καθημερινή βάση είναι υπέρ του κυρίου Τσίπρα. Πώς γίνεται αυτό;

Εσάς ο όμιλός σας, κύριε Μαρινάκη, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ελέγχετε είναι αυτά τα οποία είπε ο κύριος Τσίπρας ότι στρατευμένα έχουν ξεκινήσει έναν πόλεμο εναντίον του; Γιατί αυτό στην ουσία υποστήριξε στη συνέντευξη στον ALPHA.

Δεν είπε μόνο αυτό, μίλησε για κίτρινο Τύπο. Εγώ αυτό που θέλω να πω στον κύριο Τσίπρα είναι ότι όταν μιλάει για το «ΒΗΜΑ» και τα «ΝΕΑ» είναι καλύτερα να πλένει το στόμα του και να είναι πιο προσεκτικός, γιατί αυτές οι εφημερίδες ανήκουν στην Κεντροαριστερά και υπηρετούν τις ιδέες της Αριστεράς, δηλαδή κάνουν τις υπερβάσεις τους, έχουν ιδεολογία, είναι καθαρές στον αναγνώστη τους και οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους πολύ καλά. Αρα, επαναλαμβάνω, ο κύριος Τσίπρας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν μιλάει για τα «ΝΕΑ» και το «ΒΗΜΑ», ιδιαίτερα όταν τον τελευταίο καιρό έχουμε επαληθευτεί τις περισσότερες φορές.

Να το ρωτήσω αυτό: εσείς ελέγχετε ή αν δεν ελέγχετε κατευθύνετε τη γραμμή αυτών των εφημερίδων, ασχολείστε καθημερινά, είστε στις συσκέψεις, δίνετε αν θέλετε την κατευθυντήρια γραμμή για το πού θα πάνε τα πρωτοσέλιδα ή η ύλη τους;

Δυστυχώς δεν έχω χρόνο. Σας λέω ότι από την πρώτη στιγμή εμπιστεύτηκα τους διευθυντές και οι διευθυντές μέχρι σήμερα κάνουν μία πάρα πολύ καλή δουλειά και παραμένουμε σε αυτόν τον χώρο γιατί παραμένουν και οι ίδιοι στον ίδιο χώρο και κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αυτό βλέπουμε από το ενδιαφέρον που έχουμε από τους αναγνώστες μας. Οταν διαβάζετε τα κείμενα και τα άρθρα θα δείτε ότι κάνουν μία πάρα πολύ καλή δουλειά και σας λέω ότι τη γνώμη μου τη συμμερίζονται χιλιάδες έλληνες πολίτες.

Μάλιστα.

Και επίσης και κάτι άλλο κύριε Σρόιτερ που είπε ο κύριος Τσίπρας χαριτολογώντας ότι συλλάβιζα και ότι αυτό που εννοούσε ήταν ότι δεν έχω την ευφράδεια λόγου να κοροϊδεύω τον κόσμο όπως κάνει εκείνος. Μπορώ να το παραδεχτώ. Οχι, δεν την έχω αυτή την ευφράδεια να κοροϊδεύω τον κόσμο σε καθημερινή βάση, εγώ συλλαβίζω αλήθειες, μεγάλες αλήθειες, συλλαβίζω μεγάλες επιτυχίες για την ομάδα μου, συλλαβίζω μεγάλα έργα για τον Πειραιά μας, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συλλαβίζω και δεν έχω αυτή την ευφράδεια να κοροϊδεύω τον ελληνικό λαό… Και όταν λέω να κοροϊδεύω τον ελληνικό λαό, το αποκορύφωμα ποιο ήταν; Στο Μάτι ο κύριος Τσίπρας όταν έκανε αυτήν τη σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς ήξερε πολύ καλά ότι έχουμε νεκρούς και το ήξεραν όλοι και κορόιδευε για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό.

Ο ίδιος λέει ότι δεν είχε ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό και ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι δεν τον έχει ενημερώσει.

Ναι, τι να πει; Εμείς είδαμε ένα πολύ ωραίο ντοκιμαντέρ πριν από λίγο καιρό και είδατε πολύ καλά –και το άκουσαν κιόλας και όλοι οι Ελληνες– πως οι Αρχές ενημέρωναν για θύματα όταν έγινε αυτή η σύσκεψη. Αρα το ήξεραν όλοι πολύ καλά και δεν δίστασαν για άλλη μια φορά να κοροϊδέψουν τον ελληνικό λαό όταν είχαμε 102 θύματα.

Την ίδια ώρα όμως προχωράτε στη λειτουργία ενός ακόμη τηλεοπτικού σταθμού. Αυτό γιατί;

Αυτό έχει ξεκινήσει από το 2015 και ήταν κάτι που ήμουν σύμφωνος, γιατί πιστεύω ότι το να υπήρχαν τέσσερα κανάλια, τώρα είναι έξι, θεωρώ ότι είναι σωστό. Οταν έχεις έναν δημοσιογραφικό οργανισμό που έχει καλούς δημοσιογράφους που μπορούν και να γράψουν κείμενα και να σχολιάσουν στην τηλεόραση, είναι πολύ καλή συνέργια να υπάρχει ένα κανάλι που πολλοί αρθρογράφοι που εργάζονται ή συνεργάζονται με τις εφημερίδες, να κάνουν αυτή τη δουλειά ακόμη καλύτερα. Ολα αυτά μπορούν να πάνε μαζί και ειδικά όταν ένα κανάλι ρίχνει μεγαλύτερο βάρος στο ειδησεογραφικό και στην ενημέρωση που τη χρειαζόμαστε. Τον τελευταίο καιρό δεν υπάρχει ένα αμιγώς δημοσιογραφικό κανάλι.

Ξέρετε γιατί σας ρωτάω; Γιατί πριν από πέντε χρόνια που καθόμασταν εδώ και συζητούσαμε, σας έλεγα τότε ότι ήδη σας ονομάζουν τον έλληνα Μπερλουσκόνι. Και μου είχατε πει ότι δεν είμαι, επειδή δεν έχω πολιτική φιλοδοξία και δεν έχω ΜΜΕ, τσουπ, να τα μέσα ενημέρωσης, ένα βήμα για να γίνει ο Μαρινάκης πιο κοντά Μπερλουσκόνι.

Εγώ είμαι ο Βαγγέλης Μαρινάκης από τον Πειραιά. Οσον αφορά ένα νέο κόμμα, όπως με είχατε ρωτήσει, παρά το γεγονός ότι μπορεί ο τόπος να το έχει ανάγκη, δεν είναι μέσα στα πλάνα μου. Είδατε ότι δεν υπήρχε ούτε καν συζήτηση, γιατί και είμαι πολύ ευχαριστημένος με αυτά που κάνω, αλλά και δεν υπάρχει χρόνος, γιατί κάνω πολλά. Το να έχεις άποψη, κάθε έλληνας ευρωπαίος πολίτης μπορεί να έχει άποψη για το τι συμβαίνει στον τόπο του.

Σας ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή; Ένα υπουργείο κ.λπ.;

Δεν με ενδιαφέρει και αν με ενδιέφερε θα σας το έλεγα, δεν έχω πρόβλημα να εκφράσω αυτό που θέλω.

Στη συνέντευξη στον Χατζηνικολάου στον Real FM είπατε ότι ο Παππάς σάς πρότεινε να χρηματοδοτήσετε τον Καλογρίτσα για να αγοράσει την άδεια. Τον προκαλέσατε να σας διαψεύσει. Ο Παππάς το έκανε στην ΕΡΤ. Εχετε κάποιο στοιχείο να αποδείξετε τον ισχυρισμό σας;

Ο λόγος που έκανα την αποκάλυψη ήταν ο εξής: ο φάκελος που είχαμε καταθέσει για να λάβουμε μέρος στον διαγωνισμό και η άδεια που αποκτήσαμε με 72 εκατ. ελέγχθηκε από τις Αρχές, από πού προέρχονται τα χρήματα, αν είναι νόμιμα. Αποδείχθηκε αψεγάδιαστος φάκελος. Το έλεγξαν και ήξεραν από πού προέρχονται τα χρήματα. Εφτασαν στο σημείο να μου στείλουν τον Καλογρίτσα, ο οποίος δεν πέρναγε από τα γραφεία μου στον Πειραιά, είδε φως και μπήκε, να ζητήσει 20 εκατομμύρια προκαταβολή για το κανάλι. Ο κ. Καλογρίτσας ήρθε επίσημα στο γραφείο μου, όχι από την πίσω πόρτα, από την κανονική. Τον υποδέχθηκαν, υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες και κάμερες ασφαλείας και τίποτα παραπάνω. Απεχθάνομαι να γράφεις τον κόσμο και δεν θα το έκανα ποτέ. Υπάρχουν όμως κάμερες ασφαλείας και άνθρωποι που δουλεύουν στο κτίριο και ήταν εκεί στην υποδοχή.

Το να ήρθε στο γραφείο σας δεν σημαίνει ότι τον έστειλε η κυβέρνηση, μπορεί να ήρθε μόνος του.

Κύριε Σρόιτερ, δουλεύετε σε ένα μεγάλο κανάλι. Μπορώ να έρθω εγώ στον ιδιοκτήτη του καναλιού σας και να πω θέλω να φτιάξω ένα κανάλι, δεν έχω τα χρήματα, μπορείτε να μου δανείσετε αυτά τα χρήματα για να σας ανταγωνίζομαι; Εχει καμία λογική;

Δεν μου φαίνεται λογικό να χρηματοδοτείτε ανταγωνιστή σας, αλλά δεν αποδεικνύει ότι τον έστειλε κάποιος. Μπορεί να είμαι πολύ φιλόδοξος ή τρελός, δεν σημαίνει ότι με έστειλε κάποιος.

Δεν εχει λογική να έρθει ένας ανταγωνιστής να τον δανείσεις για να σε ανταγωνίζεται την επόμενη μέρα. Συμφωνούμε σε αυτό; Ο άνθρωπος για να το απαντήσει αυτό είναι ο ίδιος ο Καλογρίτσας, ο οποίος δεν βγήκε να το διαψεύσει, αν και είμαι σίγουρος ότι τον έχουν πάρει τηλέφωνο πολλοί δημοσιογράφοι και πολλοί άνθρωποι από την κυβέρνηση. Εχει μικρή σημασία τι λέει ο Μαρινάκης, ο Σρόιτερ, ο Παππάς, ας το δούμε με τη λογική. Δεν εχει λογική να περνάει ένας φιλόδοξος καναλάρχης στα γραφεία στον Πειραιά, να σταματήσει το αυτοκίνητο, να χτυπήσει την πόρτα και να πει «κύριε Μαρινάκη, χρηματοδοτήστε το κανάλι». Ο κ. Καλογρίτσας ήρθε στο γραφείο μου, το ραντεβού το έκλεισε ο κ. Παππάς με εντολή του κ. Τσίπρα όπως μου είχε πει, γιατί δεν έκανε τίποτα χωρίς να το γνωρίζει ο κ. Τσίπρας, με σκοπό να χρηματοδοτήσω τον κ. Καλογρίτσα.

Γιατί δεν το καταγγείλατε τότε που γινόταν και ένας τρελός χαμός με τον Καλογρίτσα;

Γιατί να το καταγγείλω, ήταν κάτι παράνομο; Απλά η κυβέρνηση ήθελε για το κόμμα ένα κανάλι. Δεν θα το έκανα ποτέ αυτό. Αν είχα πιεστεί, εκβιαστεί, θα πήγαινα στην ελληνική Δικαιοσύνη. Γιατί τα λέω δύο, δυόμισι χρόνια μετά; Σας λέω πώς ήταν. Πώς είναι δυνατόν όλη αυτή η υποκρισία από την πλευρά του κ. Τσίπρα ή του κ. Παππά όταν ξέρουν πολύ καλά από πού προέρχονται τα χρήματα του κ. Μαρινάκη, τα έχουν ελέγξει πολλές φορές. Συζητάνε για βρώμικο χρήμα, για χρηματοδότηση της ΝΔ, μόνο και μόνο για να έχουν μια ατζέντα να πάνε στις εκλογές. Αυτό είναι ό,τι πιο ελεεινό μπορεί να σκεφτεί ένας άνθρωπος.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί και τη δικαστική σας περιπέτεια σε κάθε ευκαιρία, μιλάει και για τον υπόδικο Μαρινάκη. «Νοοr1». Υπάρχει μια δίωξη και εις βάρος σας για χρηματοδότηση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών… (διαβάζει κατηγορία). Εσείς λέτε ότι είναι μια σκευωρία.

Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό και είναι ό,τι πιο άσχημο μπορεί να συμβεί ή να κάνει ένας άνθρωπος. Με το χέρι στην καρδιά κοιτάζοντάς σας στα μάτια, σας λέω ότι δεν έχω καμία σχέση. Για παράδειγμα: ασχολείστε με τα ΜΜΕ, εφημερίδες, κανάλι. Μια εφημερίδα αγοράζει χαρτί απαραίτητο για να τυπωθεί. Ενας τηλεοπτικός σταθμός χρειάζεται πολλές κάμερες να αγοράσει. Ο ιδιοκτήτης σταθμού ή εφημερίδας διαλέγει με ποιους προμηθευτές θα συνεργαστεί και συμφωνεί σε ένα τίμημα για να αγοράσει χαρτί. Μέσω τράπεζας στέλνει τα χρήματα και γίνεται η παραλαβή χαρτιού. Μετά από έναν χρόνο, η εταιρεία με την οποία συνεργάστηκε και αγόρασε χαρτί, εμπλέκεται με μια υπόθεση ναρκωτικών. Τι σχέση έχει αυτό με τον ιδιοκτήτη του καναλιού ή της εφημερίδας που αγόρασε χαρτί; Στη δική μας περίπτωση, από την εισηγμένη εταιρεία στο αμερικανικό χρηματιστήριο έγιναν δυο εμβάσματα σε μια εταιρεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αγοράσαμε πετρέλαια για τα πλοία της εταιρείας μας τα οποία παραδόθηκαν κιόλας. Μετά από 14-15 μήνες ο ιδιοκτήτης αυτής της εταιρείας είχε εμπλοκή σε μια μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών. Αυτό είναι όλο. Αυτά που σας λέω έχουν ελεγχθεί. Πάρα πολλές φορές από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, δικηγόρους, ορκωτούς λογιστές και δεν έχει βρεθεί τα παραμικρό. Πετρέλαιο αγοράζαμε, δεν είχαμε σχέση με όλα αυτά. Επίσης έχει γίνει ένα δικαστήριο, έχουν εξεταστεί πολλοί μάρτυρες. Το όνομα το δικό μου και της εταιρείας μου δεν υπάρχει πουθενά. Οι αμερικανικές Αρχές που ασχολούνται με αυτές τις υποθέσεις έχουν εκθέσεις, στις οποίες δεν αναφερόμαστε πουθενά.

Αρα δεν έχετε και κανένα θέμα να γίνει αυτή η δίκη, γιατί θα αποδειχθεί…

Ενα λεπτό, δεν υπάρχει δίκη, γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Αν γίνει η δίκη.

Δεν είναι το θέμα αν θα γίνει η δίκη. Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε ποτέ ούτε καν σε δίκη. Πρόκειται για στημένη σκευωρία από ανθρώπους, για να μας κάνουν κακό και να φτιάξουν την ατζέντα που χρησιμοποιούν σήμερα. Με το χέρι στην καρδιά, οι ρίζες μου είναι από την Κρήτη και από τον Πόντο και δεν έχω μάθει να με φτύνουν και να σκύβω το κεφάλι. Ολοι αυτοί, υπάρχουν και πολιτικοί, οι οποίοι έχουν ανάμειξη σε αυτή την ιστορία, θα πληρώσουν ένα πολύ ακριβό τίμημα στα χρόνια που έρχονται. Και να μη βγουν αύριο και πουν «απειλή». Είναι μια υπόσχεση. Υπάρχουν οι νόμιμες διαδικασίες εναντίον συγκεκριμένων λειτουργών και συγκεκριμένων πολιτικών που σε λίγο καιρό θα βγουν αποφάσεις.

Έχετε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

Έχω προσφύγει στο ευρωπαϊκό και στα ελληνικά δικαστήρια και υπάρχει και κάτι άλλο. Πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση ψήφισε έναν νόμο, που είναι μια κοινοτική οδηγία, ο οποίος ρητά γράφει ότι δεν μπορεί ένα πολιτικό πρόσωπο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε μια δικαστική υπόθεση που είναι εν εξελίξει. Ο Πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης καθημερινά δεν ακολουθούν τον νόμο, τον παραβιάζουν. Οπότε ένας πρωθυπουργός που ακούμε σχεδόν κάθε μέρα να μιλάει για την υπόθεσή μου, για να φτιάξει ατζέντα και να καλύψει την ανυπαρξία σε πολλά θέματα, είναι επικίνδυνος για τον τόπο. Δεν μπορείς να παραβιάζεις έναν νόμο καθημερινά. Εγώ έχω οικογένεια, επιχειρήσεις, πολλούς φίλους, οπαδούς. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο και ειδικά σε έναν άνθρωπο σαν και εμένα. Δεν θα το επιτρέψω, θα δείτε σύντομα ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της ιστορίας. Θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Δεν το εύχομαι ούτε στον μεγαλύτερο εχθρό μου. Δεν μπορείς να ζεις σε μια δημοκρατική χώρα και η κυβέρνηση καθημερινά να προσπαθεί να επηρεάσει συγκεκριμένες υπηρεσίες εναντίον σου. Την Οικονομική Αστυνομία, την Επιθεώρηση Εργασίας, το δικαστικό Σώμα, το Λιμενικό…

Μου λέτε δηλαδή ότι η κυβέρνηση έχει βάλει όλους αυτούς τους φορείς να σας ψάχνουν, να σας κυνηγούν;

Ναι, είναι κάτι που δεν το συναντάς σε μια δημοκρατική χώρα. Οσο επίπονο και να ήταν για εμένα, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, δεν έχουν βρει τίποτα. Ο Μαρινάκης δεν φοβάται. Αυτό όμως συμβαίνει με εμένα, όχι με άλλους επιχειρηματίες ή έλληνες πολίτες. Δεν έχουμε να φοβηθούμε απολύτως τίποτα.

Το σχόλιό σας για τους στημένους αγώνες και την κατηγορία για αλλοίωση αποτελεσμάτων και σύσταση συμμορίας.

Και αυτή είναι μια πονεμένη ιστορία, γιατί έχει φτάσει μέχρι τον Αρειο Πάγο, έχουν γίνει αναιρέσεις. Θα δούμε σε λίγο καιρό ποιοι δικαστές έχουν αναβαθμιστεί και ποιοι όχι, είναι μια πονεμένη ιστορία που επανέρχεται, τελειώνει και ξανάρχεται, δεν υπάρχει ουδεμία ανάμειξη δική μου σε αυτά. Είναι κάτι το οποίο έχουμε ζήσει στο παρελθόν, έχουν γίνει και άλλα δικαστήρια, ούτε εκεί υπήρξε το παραμικρό. Αρα δεν έχω κάτι να φοβηθώ.

Να γίνω κακός; Μήπως δεν έχετε να φοβηθείτε γιατί μόλις γίνουν τα δικαστήρια θα καθαρίσει η ΝΔ;

Να σας απαντήσω με τη γλώσσα του κυρίου Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας από τη μέρα που έγινε Πρωθυπουργός είπε 5 εκατ. ψέματα και έχει διαπράξει 3 εκατ. εγκλήματα και παραμένει Πρωθυπουργός. Αυτό τα λέει όλα.

Τι κάνατε αυτά τα πέντε χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος, γιατί κάποιος να ψηφίσει πάλι Μαρινάκη;

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος. Εδώ και 4½ χρόνια που ορκιστήκαμε μπορώ να περπατάω στον Πειραιά και να κοιτάζω όλους τους Πειραιώτες στα μάτια και να τους λέω τι έχω κάνει στον Πειραιά. Με δικά μου έξοδα έχω κάνει πλατείες, παιδικές χαρές, ποδοσφαιρικά γήπεδα, ανακατασκευές κλειστών γυμναστηρίων, δράσεις με Μητρόπολη και Δήμο για ασθενέστερα στρώματα με συσίτια, κατασκηνώσεις καλοκαίρι, εκδρομές, σύνθεση στα ΚΑΠΗ, πάρα πολλά έργα τα οποία έχει ανάγκη ο Πειραιάς. Κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και φθινόπωρο – άνοιξη, με τα κρουαζιερόπλοια που φτάνουν στην πόλη μας, εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα μας μέσω του Πειραιά. Εμείς μοιράσαμε 2 εκατ. οδικούς οδηγούς με το τι μπορεί να δει κανείς στον Πειραιά. Επαιξε ένα μεγάλο ρόλο στο να περπατούν οι τουρίστες στον Πειραιά, στα εστιατόρια, στα μαγαζιά, αλλάζοντας την τοπική οικονομία. Μέχρι πριν από 5 χρόνια έφταναν Πειραιά, έμπαιναν σε ένα λεωφορείο και πήγαιναν στην Αθήνα. Ανοίξαμε πολλές νέες επιχειρήσεις από το 2014 μέχρι σήμερα. Με συγκεκριμένες αναπλάσεις που κάναμε, ακόμη και σήμερα χτίζονται πολλά καινούργια κτίρια που στεγάζουν νέες θέσεις εργασίας, στον Αγιο Διονύσιο είχαμε μια τέτοια ανάπλαση με 1.700 νέες θέσεις εργασίας. Μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου θα έχουμε συνολικά 7.500 νέες θέσεις εργασίας. Την ανάπλαση και τους τουρίστες στον Πειραιά έχει να κάνει με ενέργειες του Δήμου. Ηταν κάτι πολύ απλό που έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πριν. Επίσης έχουμε μειώσει κατά 50% τα δημοτικά τέλη για τους πολύτεκνους και 100% για τα ΑμεΑ.

Έργα που μπορείτε να μας πείτε;

Αυτό που έχουμε εξασφαλίσει και είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι μέσα από μία διαγωνιστική διαδικασία έχουμε εξασφαλίσει 83 εκατομμύρια από ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω της περιφέρειας, από τα οποία τα 27 αφορούν αναπλάσεις, 27 εκατομμύρια για ενίσχυση των ασθενέστερων στρωμάτων, για τους συμπολίτες μας, και 27 εκατομμύρια για την επιχειρηματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν πάρα πολλά έργα στον Πειραιά τα χρόνια που έρχονται τα έχουμε ήδη τα χρήματα στα ταμεία μας.

Όπως;

Όπως το Smart City, που είναι χώροι πάρκινγκ που διευκολύνουν πάρα πολύ την πόλη. Ο φωτισμός της πόλης με φώτα LED. Αναπλάσεις όπως ήδη έχουν ξεκινήσει και γίνονται στον Αγιο Διονύσιο και στο Μικρολίμανο – και αυτό σημαίνει ότι στα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα περπατάς στον Πειραιά και θα βλέπεις μία διαφορετική πόλη. Πιστεύω ότι ο Γιάννης Μώραλης και οι δημοτικοί σύμβουλοι και το επιτελείο στον Δήμο έκαναν μία πάρα πολύ καλή δουλειά και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και περήφανος για αυτό.

Μην ξεχνάμε ότι ο Πειραιάς τα τελευταία χρόνια ήταν ένα απέραντο εργοτάξιο για τραμ και μετρό που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει. Δεν είναι ωραίο το θέαμα. Επίσης το κυκλοφοριακό πρόβλημα που έχει να κάνει με τα έργα που έχουν καθυστερήσει, έχουν να κάνουν με την κυβέρνηση, όχι με τον Δήμο. Τα έχει εξαγγείλει και ο δήμαρχος, ο Γιάννης Μώραλης. Οσον αφορά εμένα, θα φτιαχτεί ένα καινούργιο κολυμβητήριο στον Πειραιά, με δική μου δαπάνη, που έχει ανάγκη ο Πειραιάς. Υπάρχουν χώροι και ειδικά δίπλα στο ΣΕΦ και στο Καραϊσκάκη. Εκεί θα μπορούν να γίνουν κολυμβητικοί αγώνες και πόλο, γιατί αυτά που έχουμε κάνει με τον ερασιτέχνη Ολυμπιακό, να παίρνουμε δηλαδή το Τσάμπιονς Λιγκ και να μην έχουμε δικό μας κολυμβητήριο, είναι κάτι που έχει καθυστερήσει κιόλας. Θα συνεχιστούν οι δράσεις με τη Μητρόπολη και τον Δήμο για τους ασθενέστερους. Θα φτιάξουμε ένα ταμείο για νέους επιχειρηματίες και start up, να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους. Θα βοηθήσει και για νέες θέσεις εργασίας στον Πειραιά και είναι και πολύ σημαντικό.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν θα έχετε τον Πέτρο Κόκκαλη. Είναι ή όχι πλήγμα αυτό;

Δεν θα το έλεγα πλήγμα. Θεωρώ ότι η ομάδα που έχουμε, αυτά που έχει κάνει μέχρι σήμερα, τα έκανε χωρίς τον Πέτρο Κόκκαλη. Και αυτά που θα κάνουμε τα επόμενα πέντε χρόνια, το ίδιο.

Έχετε πει ότι τον βάλατε στο ψηφοδέλτιο του Δήμου Πειραιά επειδή σας παρακάλεσε ο πατέρας του για να έχει μια απασχόληση.

Σωστά.

Απάντησε ο κύριος Κόκκαλης σε αυτό, είπε ότι λέτε ψέματα και ότι τον παρακαλούσατε να είναι εκείνος ο υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού. Ισχύει;

Δεν ισχύει. Πρέπει να απαντήσουμε πάλι με την απλή λογική. Τι λέει λοιπόν ο κ. Κόκκαλης, ότι του έκανα πρόταση να είναι υποψήφιος δήμαρχος… Είπε ότι δεν δέχτηκε να είναι δοτός δήμαρχος.

Δεν δέχτηκε να είναι στην ουσία υπό τον έλεγχό σας, το λέω εγώ για κάποιον που δεν έχει δει τη συνέντευξή του.

Ναι. Σας λέω λοιπόν, κύριε Σρόιτερ, που έχετε μια διευθυντική θέση στην εφημερίδα που εργάζεστε ή στο κανάλι που εργάζεστε. Σας κάνω μια πρόταση για να αναλάβετε μια υψηλότερη διευθυντική θέση. Και μου λέτε: «Κύριε Μαρινάκη, σας ευχαριστώ αλλά δεν θέλω να είμαι δοτός διευθυντής». Και επανέρχομαι, με μια καινούργια πρόταση, ότι ξέρετε κάτι; Να μην είσαι πάνω από τον διευθυντή αλλά να είσαι απλός υπάλληλος του καναλιού. Και μου λες «ευχαριστώ την αποδέχομαι».

Λέτε ότι δέχτηκε να είναι δημοτικός σύμβουλος.

Δηλαδή από τη μια λες ότι δεν δέχεσαι να είσαι δοτός δήμαρχος, αλλά δέχεσαι να είσαι δοτός δημοτικός σύμβουλος; Ούτε άξια σχολιασμού δεν είναι αυτά. Εγώ θέλω να το αφήσω εδώ. Δεν χρειάζεται ούτε να ασχολούμαστε με τον Πέτρο, του ευχήθηκα καλή επιτυχία και εδώ τελειώνουμε.

Θα το κλείσω αφού σας ρωτήσω, γιατί πρέπει να σας ρωτήσω. Εκ των υστέρων μιλάτε για τον πατέρα του για τη διαπλοκή, για επιχειρηματίες με το Δημόσιο, πράγματα που γνωρίζατε όταν ήταν στον συνδυασμό, γιατί δεν τα λέγατε τόσα χρόνια;

Είναι πολύ ωραία ερώτηση. Το πρώτο πράγμα που είχα πει στον Πέτρο Κόκκαλη, το είχα πει και στον πατέρα του, το είχε πει και ο Μώραλης, όσο καιρό είναι στον Δήμο Πειραιά: Εταιρείες Intracom, Intralot, οτιδήποτε έχει να κάνει με την οικογένεια Κόκκαλη δεν θα κάνει καμιά δουλειά με τον Δήμο. Ασχετα αν προσπάθησαν με ένα πάρκινγκ, με ένα γκαράζ να κάνουν δουλειές με τον Δήμο. Αλλά, τέλος πάντων, όσο καιρό βρίσκεται ο Γιάννης Μώραλης στον Δήμο Πειραιά και εγώ μαζί του (ή και εγώ να μην ήμουν εκεί), ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα γίνει καμιά δουλειά με εταιρείες που ανήκουν στην οικογένεια Κόκκαλη.

Πόσα χρήματα έχετε βγάλει ή βάλει στον Oλυμπιακό όλα αυτά τα χρόνια;

Από το 2010 έως σήμερα, στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, τις εγκαταστάσεις και τον Ερασιτέχνη, έχουμε βάλει πάνω από 100 εκατ. ευρώ και πάνω από 150 εκατ. φόρους και εισφορές.

Αρα δεν βγάζει κάποιος χρήματα ακόμη και από μια ομάδα που πάει πολύ καλά, δεν είναι κερδοφόρα τα σωματεία, λέτε; Γιατί ακούω ότι ο Μαρινάκης έχει πουλήσει παίκτες, πρέπει να έχει βγάλει λεφτά από τον Ολυμπιακό.

Οταν παρέλαβα τον Ολυμπιακό, είχε πολλά χρέη και σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κόκκαλη, ανέλαβα 40 εκατ. χρέη και πολλές χορηγίες να έχουν προεξοφληθεί και προεισπραχθεί. Οταν ο κ. Κόκκαλης ανέλαβε τον Ολυμπιακό από τη λαίλαπα Κοσκωτά, όπως λένε, το χρέος ήταν το μισό και χωρίς την προείσπραξη χορηγιών. Αρα μιλάμε για τριπλάσιο χρέος.

Λέτε ότι έχετε βάλει 100 εκατ.

Και παραπάνω.

Τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Να μιλάτε για παράγοντες που άλλαξαν στρατόπεδο, για κινήσεις στο παρασκήνιο. Αυτά δεν συνέβαιναν στο παρελθόν που ο Ολυμπιακός έπαιρνε τα πρωταθλήματα. Τώρα το θυμήθηκε ο Μαρινάκης που πήραν πρωτάθλημα η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ;

Ο λόγος που έχουμε ξοδέψει τόσα χρήματα στον Ολυμπιακό και δεν έχουμε βγάλει, αν και παίξαμε Τσάμπιονς Λιγκ και πουλήσαμε ακριβά πολλούς παίκτες, εκτός από τα χρέη που ξεχρεώσαμε, ο Ολυμπιακός έχει ένα πολύ υψηλό μπάτζετ για τα ελληνικά δεδομένα, το μεγαλύτερο, με εξαίρεση τον Παναθηναϊκό την πρώτη χρονιά που πήρε το νταμπλ και είχε το υψηλότερο μπάτζετ, και είδατε την οικονομική καταστροφή του που ακολούθησε. Εμείς κρατήσαμε ένα υψηλό μπάτζετ, ξεχρεώσαμε χρέος για τον Ερασιτέχνη, αυξήσαμε το μπάτζετ στον Ερασιτέχνη και είχαμε κατακτήσεις Ελλάδα και Ευρώπη, η ποδοσφαιρική ομάδα έφτασε στην υψηλότερη θέση στην ιστορία της στην Ευρώπη. Αυτά χρειάζονται πολλά χρήματα.

Να επανέλθω. Αγγελικά πλασμένα όλα όταν παίρνατε τα πρωταθλήματα και τώρα άλλαξε;

Οταν εμείς παίρναμε τα πρωταθλήματα, είχαμε διπλάσιο ή τριπλάσιο μπάτζετ από άλλες ομάδες. Οι παίκτες μας είχαν πολύ μεγάλη αξία, κάτι που φάνηκε και από τις πωλήσεις, τότε σε ένα πρωτάθλημα 35 αγώνων η καλύτερη ομάδα κερδίζει το πρωτάθλημα.

Δεν κερδίζει μόνο το μπάτζετ. Η Λίβερπουλ πέταξε έξω την Μπαρτσελόνα, εσείς έχετε κερδίσει ομάδες στην Ευρώπη με μεγαλύτερο μπάτζετ.

Κάναμε τεράστιες νίκες με Γιουβέντους, Μάντσεστερ, Ατλέτικο, όταν έχεις μπροστά σου έναν μαραθώνιο πρωταθλήματος, έχει να κάνει το μπάτζετ. Αν με ρωτάτε αν κέρδισε φέτος το πρωτάθλημα η καλύτερη ομάδα, θα σας πω ότι η καλύτερη ομάδα φέτος ήταν ο Ολυμπιακός και όμως χάσαμε το πρωτάθλημα. Συμβαίνουν.

Ο ΠΑΟΚ σάς κέρδισε μέσα – έξω.

Καμιά φορά κοιμάται ο Θεός, στο εντός έδρας δείτε πόσες τελικές είχαμε και πώς χάσαμε.

Δηλαδή δεν παραδέχεστε ότι ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερη ομάδα παρά το γεγονός ότι πήρε το νταμπλ;

Όχι, γιατί εμείς είχαμε την καλύτερη ομάδα.

Ούτε πέρυσι η ΑΕΚ;

Καλά, δεν το συζητάμε αυτό, ότι η ΑΕΚ πέρυσι μπορεί να είχε καλύτερη ομάδα από τον Ολυμπιακό. Την ευθύνη την παίρνω εγώ πάλι. Οταν έχεις μάθει να κερδίζεις, πρέπει να έχεις μάθει να τους κερδίζεις όλους, είτε λέγονται διαιτητές είτε παράγοντες. Φέτος παίξαμε πολύ καλό ποδόσφαιρο, είχαμε καλούς ποδοσφαιριστές. Δεν είχαμε την τύχη με το μέρος μας, έπρεπε να κερδίσουμε και την τύχη, καθώς και δεν είχαμε την ίδια αντιμετώπιση από τους διαιτητές όπως ο ΠΑΟΚ. Να μάθουμε από τα λάθη μας, να γίνουμε ακόμη πιο δυνατοί και του χρόνου να κερδίσουμε το πρωτάθλημα και να κάνουμε άλλη μία φορά χαρούμενους τους εκατομμύρια οπαδούς μας.

Εχετε μια ομάδα στην Αγγλία, άλλα τα μεγέθη εκεί. Θα πουν κάποιοι τι δουλειά έχει ο Μαρινάκης να ασχολείται ακόμη με τον Ολυμπιακό όταν έχει και μια ομάδα στην Αγγλία. Σκέφτεστε να μείνετε για πάντα στον Ολυμπιακό ή με κάποιο χρονικό ορίζοντα ή κάποια στιγμή θα κλείσει ο κύκλος;

Αυτή τη στιγμή δεν σκέφτομαι να αποχωρήσω από τον Ολυμπιακό. Για να αποχωρήσεις θα πρέπει να βρεθεί κάποιος να διασφαλίσει το μέλλον. Πιο δύσκολο να φύγεις παρά να έρθεις. Και όταν νιώθεις υπεύθυνος και έχεις μια μεγάλη αγάπη και πάθος για την ομάδα σου, θέλεις ο επόμενος να διασφαλίσει νίκες και πρωταθλήματα. Δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα να αγοράσει τον Ολυμπιακό ή να διασφαλίσει ακόμη καλύτερη πορεία στο μέλλον.

Για να ενδιαφερθεί, θα πρέπει εσείς να πουλάτε.

Εδώ μιλάμε για τον Ερασιτέχνη που έχει τόσα τμήματα και δεν βρίσκουμε ανθρώπους Ολυμπιακούς να βοηθήσουν και μιλάμε για πολύ λιγότερα χρήματα. Και στο μπάσκετ οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έχουν ξοδέψει πολλά χρήματα. Δεν είναι κάτι που ο καθένας θέλει να ασχοληθεί. Δεν είναι στα πλάνα η αποχώρηση, την υγειά μας να έχουμε, θα είμαστε για πολλά χρόνια.

Εφοπλιστής, πρόεδρος ομάδων, ιδιοκτήτης ΜΜΕ, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Ποιο αγαπάτε περισσότερο και πώς τα προλαβαίνετε όλα αυτά;

Είναι δύσκολο, γιατί είναι διαφορετικά. Αλλο να ασχολείσαι με τη ναυτιλία, άλλο με το ποδόσφαιρο, με τον δήμο, με τα ΜΜΕ. Εμένα μου αρέσει να δημιουργώ, δεν κουράζομαι εύκολα, δεν θα με ακούσετε να σας πω ότι είμαι κουρασμένος, γιατί με ευχαριστεί αυτό. Το καλό είναι πως ό,τι έχω κάνει μέχρι σήμερα κάνει πρωταθλητισμό. Οι εταιρείες μας στη ναυτιλία, ο Ολυμπιακός, «ΤΑ ΝΕΑ» και «Το Βήμα», ακόμη και η Νότιγχαμ Φόρεστ, πρωταγωνιστούν. Το να κάνεις σε όλα αυτά πρωταθλητισμό είναι εξαιρετικά δύσκολο, να παραμείνεις στην κορυφή. Την υγειά μας να έχουμε και θα συνεχίσουμε έτσι.

Τι αγαπάτε περισσότερο;

Τον Ολυμπιακό. Ασχολούμαι πολλές ώρες με την ομάδα. Από την άλλη, η ναυτιλία με ευχαριστεί, είναι περιβάλλον ανταγωνιστικό, έχεις να κάνεις με ανθρώπους έξυπνους, μορφωμένους, με μυαλά. Και θα πρέπει να τους ανταγωνίζεσαι και να κερδίζεις. Αρα είναι κάτι που μου αρέσει, κάνει καλό και στο μυαλό μου και στην καθημερινότητά μου.