Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Συνελήφθη στην Γερμανία Σύρος με ματσέτα


 

Νύχτα τρόμου στην Έσση της κεντρικής Γερμανίας το Σάββατο, καθώς 31 άνθρωποι τραυματίστηκαν από φωτιές που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε δύο σπίτια, μεταξύ τους και δύο παιδιά τα οποία νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.



Λίγη ώρα μετά τις φωτιές, ένας 41χρονος Σύρος φέρεται να έπεσε με το βανάκι που οδηγούσε πάνω σε καταστήματα στην ίδια περιοχή και στη συνέχεια, κρατώντας ματσέτα, άρχισε να απειλεί κόσμο.

Τελικά, πολίτες κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν μέχρι να φτάσουν οι αστυνομικές δυνάμεις και να τον συλλάβουν. Ο συλληφθείς θεωρείται ύποπτος για τις φωτιές που ξεκίνησαν στα δύο σπίτια και την Κυριακή θα εμφανιστεί στον εισαγγελέα για να απολογηθεί, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρά του.

Στο μεταξύ, δραματικές ήταν οι επιχειρήσεις διάσωσης των ανθρώπων που έμεναν στα φλεγόμενα σπίτια, καθώς οι φλόγες και οι καπνοί ξεκίνηγσαν απο τα κλιμακοστάσια και ήταν αδύνατο για αρκετούς εξ αυτών να βρουν έξοδο διαφυγής. Έτσι, οι ομάδες διάσωσης υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιήσουν κλίμακες για να τους απεγκλωβίσουν από τα παράθυρα.



Κακός κυκλοφορούν ελεύθερες και επικίνδυνες οι ανήλικες που ξυλοκόπησαν την 14χρονη στην Γλυφάδα

 


Εξοργισμένη η κοινωνία για το ότι αφέθηκαν ελεύθερες οι ανήλικες κακοποιοί και οι γονείς τους μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης ανήλικης στην Γλυφάδα.

Σοκ προκαλούν οι συνομιλίες μίας μιας εκ των επικίνδυνων κακοποιών κοριτσιών που συμμετείχαν στο αποτρόπαιο περιστατικό με διαδικτυακούς της «φίλους», οι οποίες δικαιολογούν και την ανησυχία που εξέφρασε ο πατέρας του θύματος ότι δεν αποκλείεται «να οργανώνουν νέα, ίσως και μοιραία, επίθεση», γιατί δείχνουν αδίστακτες και επικίνδυνες να κυκλοφορούν ελεύθερες.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑϊ, κοπέλα που ανήκε στην ομάδα που ξυλοκόπησε τη 14χρονη φέρεται να έγραψε σε ομαδική συνομιλία: «Σήμερα θα την ξαναδείρουμε αν τη βρούμε. Την έχω φωτό με τις μελανιές», δείχνοντας το πόσο επικίνδυνες είναι για την ασφάλεια της 14χρονης και άλλων ανήλικων έτσι και μπούν στο στόχαστρο τους.

Και δεν σταμάτησε εκεί, δίνοντας λεπτομέρειες για όσα έγιναν το περασμένο Σάββατο. «Και δεν ήμουν μόνη, υπήρχε και γκρουπ. Και να σας πω κάτι, το ευχαριστήθηκα. Και καλά της κάναμε», ανέφερε με τους συνομιλητές να της απαντούν: «Να σε πλακώσουμε, να σε κάνουμε όπως αυτή».

Το προκλητικό είναι ότι για τον ξυλοδαρμό της 14χρονης συνελήφθησαν για συμμετοχή δύο αδίστακτες και επικίνδυνες συνομήλικές της, για τις οποίες σχηματίστηκε δικογραφία και στη συνέχεια με εντολή εισαγγελέα προκλητικά αφέθησαν ελεύθερες. 

Παράλληλα, έχει ταυτοποιηθεί και μία 16χρονη επίσης επικίνδυνη και αδίστακτη κακοποιός, και ένας ενήλικας με τατουάζ που οργάνωνε την επίθεση.

Ο πατέρας της 14χρονης μιλώντας στο Mega, τόνισε πως καμία από τις δράστριες δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για το περιστατικό, δείχνοντας το πόσο επικίνδυνες είναι για την ασφάλεια και άλλων παιδιών.

«Ζαλίζεται διαρκώς και θα μπούμε για εξετάσεις, μαγνητική κτλ. Οι δράστριες είναι ελεύθερες, άφαντες, ουδείς έχει ζητήσει συγγνώμη είτε από τις δράστριες είτε από τις παρευρισκόμενες στο γεγονός, ανήλικες είτε οι γονείς αυτών. Ουδείς έχει ζητήσει συγγνώμη. Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει με αυτές ελεύθερες και με το τρομερό μένος που τις διακατέχει ότι δεν οργανώνουν αυτή τη στιγμή την τρίτη και ίσως μοιραία επίθεση προς το παιδί μου», δήλωσε και συνέχισε:

«Η αστυνομία και η δικαιοσύνη δεν μπορούν να διασφαλίσουν τη φυσική ασφάλεια του παιδιού μου. Έχω κινηθεί καθόλα νόμιμα, εξαντλώντας κάθε ένδικο μέσο. Το αναζητούσαν (το παιδί) στη Γλυφάδα, να το πάνε, να το στήσουν εκεί που το έστησαν και να το διαλύσουν. Το παιδί είναι εκτός σχολείου, θα γυρίσει κάποια στιγμή, απροστάτευτο μη ξέροντας πως θα χειριστούμε τη φυσική του ασφάλεια από εδώ και πέρα».

Το 14χρονο κορίτσι βίωνε έναν εφιάλτη τους τελευταίους μήνες. Όπως κατήγγειλε στις Αρχές, δύο επικίνδυνες συμμαθήτριές της κακοποιοί που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό της την εκφόβιζαν από τον περασμένο Μάιο. Μάλιστα δεν ήταν η πρώτη φορά που δέχθηκε επίθεση, καθώς οι δύο επικίνδυνες συμμαθήτριές της της είχαν επιτεθεί και στις αρχές Σεπτεμβρίου και πάλι στη Γλυφάδα.

Όπως ανέφερε ο πατέρας της 14χρονης στους αστυνομικούς, οι δράστες οδήγησαν δια της βίας την κόρη του σε σκοτεινό μέρος αποσπώντας την από την παρέα της και της επιτέθηκαν δίχως λόγο και αιτία από πίσω χτυπώντας την στο κεφάλι με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος λιπόθυμη. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο πατέρας της, επεδίωξαν να τη γδύσουν και να της κάψουν τα μαλλιά. Εν συνεχεία οι δράστες αποχώρησαν και το κορίτσι παρελήφθη από τους γονείς της τραυματισμένο.




Διοργανώθηκε ημερίδα, με θέμα «Ενδοοικογενειακή Βία»

 



Πραγματοποιήθηκε ημερίδα, που διοργανώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, με θέμα «Ενδοοικογενειακή Βία»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, χθες (27-09-2024) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Σάμου, ημερίδα με θέμα «Ενδοοικογενειακή Βία», που διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, σε συνεργασία με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου.

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτησαν κατά την έναρξή της, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου Υποστράτηγος κ. Μιχαήλ Σεβδυνίδης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου, ο Βουλευτής Ν. Σάμου κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου κα. Κατερίνα Στρατάκη.

Τίμησαν επίσης με την παρουσία τους την ημερίδα και απηύθυναν χαιρετισμούς, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών πατέρας Ιωακείμ, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου κ. Ιωάννης Καλτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Ελισσαίος Μαυρατζώτης, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου κ. Ιωάννης Χατζηκωνσταντής και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου Ταξίαρχος κ. Δημήτριος Μαϊστρέλλης.



Εισηγήτριες της ημερίδας ήταν οι παρακάτω:

Υπαστυνόμος Α΄ Τρικαλοπούλου Ευαγγελία, Προϊστάμενη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου,

Απορέλλη Αλίκη, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Προϊστάμενη του Γραφείου Πολιτικού Προσωπικού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου και

Αστυνόμος Α΄ (Υ.Γ.) Μπούζουκα Ελένη, Ψυχολόγος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από εκπροσώπους τοπικών φορέων και υπηρεσιών, ενώ ακολούθησε ανοιχτή διαδραστική συζήτηση με το κοινό, κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα, αλλά και να εκφράσουν απόψεις και προβληματισμούς τους αναφορικά με το σοβαρό και επίκαιρο φαινόμενο της «Ενδοοικογενειακής Βίας».

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε κοινωνικά ζητήματα, πρόκειται να προβεί σε ανάλογες μελλοντικές δράσεις, συνεργαζόμενη με συναρμόδιους φορείς, στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.



Συνελήφθη 51χρονη για υπόθεση επενδυτικής απάτης (investment scam) ύψους 123.000 ευρώ


 

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας εμπλέκονται σε επενδυτική απάτη (investment scam), ύψους 123.000 ευρώ.

Για την υπόθεση συνελήφθη την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, 51χρονη ημεδαπή, η οποία διαπιστώθηκε ότι δρούσε ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, με δύο ακόμη μέλη, τα οποία αναζητούνται.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτη τετελεσμένη και σε απόπειρα, παράνομη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και παράνομη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Προηγήθηκε καταγγελία ιδιώτη, σύμφωνα με την οποία, αφού καταχώρησε τον τηλεφωνικό του αριθμό σε απατηλή διαφήμιση στο διαδίκτυο, επικοινώνησαν επανειλημμένα μαζί του μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και με το πρόσχημα της κερδοφόρας «επένδυσης» μέσω κρυπτονομισμάτων, του απέσπασαν ποσό ύψους 123.000 ευρώ.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους τον έπεισαν να:

α) εγκαταστήσει στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, παραχωρώντας έτσι πλήρη πρόσβαση σε αυτόν,

β) δημιουργήσει προσωπικούς λογαριασμούς σε απατηλές επενδυτικές ηλεκτρονικές ιστοσελίδες,

γ) δημιουργήσει λογαριασμούς σε διαδικτυακό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της αλλοδαπής,

δ) δημιουργήσει λογαριασμούς σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων,

ε) προβεί σε πλήθος οικονομικών συναλλαγών (εμβάσματα, αγορές κρυπτονομισμάτων κ.α.) σύμφωνα με τις υποτιθέμενες «επενδυτικές» συμβουλές, ενώ

στ) τον καθησύχαζαν ότι η επένδυσή του ήταν ασφαλής και το κεφάλαιό του διαθέσιμο στα ταμεία της «εταιρείας».

Οι εμπλεκόμενοι επινοούσαν διαρκώς νέους τρόπους για να αποσπούν χρήματα από το θύμα τους. Έτσι, στην πλέον πρόσφατη προσπάθεια ζήτησαν 41.000 ευρώ ώστε να αποδεσμευθούν τα χρήματά του από ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων και να μπορέσει να πάρει πίσω την επένδυση και τα κέρδη του.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας Εισαγγελίας και ακολούθως σχεδιάστηκε και οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθη η 51χρονη, η οποία θα παραλάμβανε το παραπάνω χρηματικό ποσό. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι σε μία περίπτωση η ίδια, στο πλαίσιο της εγκληματικής δράσης σε βάρος του θύματος, είχε λάβει από αυτόν σε λογαριασμό της ποσό ύψους -20.000- ευρώ.

Στην κατοχή της, αλλά και από την έρευνα που ακολούθησε στην οικία της, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -2- smartphone, κάρτα SIM, -6- τραπεζικές κάρτες, διάφορα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση, -2- σημειωματάρια και laptop.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκε στον Ανακριτή, ενώ τα κατασχεθέντα απεστάλησαν στο αρμόδιο Γραφείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω twitter: @CyberAlertGR
  • Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones): CYBERΚΙD


Ακροαριστερή αλητεία στο Πολυτεχνείο - Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

 



Απογευματινές ώρες σήμερα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, θα λάμβανε χώρα η προγραμματισμένη εκδήλωση «Βραδιά του ερευνητή» στο κτίριο Αβέρωφ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας, με επίτιμους προσκεκλημένους και ελεύθερη για είσοδο σε διδακτικό προσωπικό και σπουδαστές.

Από την Ελληνική Αστυνομία, με σκοπό τη διασφάλιση της διεξαγωγής της εν λόγω εκδήλωσης, ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα τάξης και ασφάλειας, εξωτερικά-περιμετρικά του κτιρίου.

Λίγο μετά την έναρξη της εκδήλωσης, άτομα εισήλθαν εντός του κτιρίου και επιτέθηκαν φραστικά αλλά και ρίπτοντας αντικείμενα κατά των προσκεκλημένων, με αποτέλεσμα οι πρυτανικές Αρχές να ενημερώσουν την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να παρέμβει.

Άμεσα δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας εισήλθαν εντός του χώρου και απομάκρυναν με ασφάλεια τους προσκεκλημένους, ενώ έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 22 προσαγωγές.

Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.



Πληροφορίες για σύλληψη Ελληνοουκρανού στο Ντουμπάι που σχετίζεται με τις δολοφονίες Σκαφτούρου - Ρουμπέτη

 



Σύμφωνα με το protothema.gr, πληροφορίες περί σύλληψης στο Ντουμπάι του αρχηγού της ρωσόφωνης εγκληματικής οργάνωσης που σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται πίσω από τις δολοφονίες των Γιάννη Σκαφτούρου, Βασίλη Ρουμπέτη και πιθανώς του Βαγγέλη Ζαμπούνη, διακινούνται τις τελευταίες ώρες.

Ο λόγος για έναν ομογενή από την Ουκρανία, γνωστό ως «Εντικ», σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ερυθρά αγγελία για απόδραση και ποινή φυλάκισης 7 ετών για κακουργηματικές διαρρήξεις.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι μαζί με τον «Εντικ» συνελήφθη και ένα ακόμα στέλεχος της ίδιας οργάνωσης σε βάρος του οποίου εκκρεμεί διεθνές ένταλμα των ελληνικών αρχών για την δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου. Η εμπλοκή του είχε προκύψει κατόπιν έρευνας του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών και της υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.



Ελεύθεροι αφέθηκαν ο Παλαιοχριστιανός και η σύζυγός του μετά την απολογία τους στον Εισαγγελέα

 


Ελεύθεροι αφέθηκαν ο παλαιοχριστιανός της Κορινθίας Μανώλης Καλαϊτζιδάκης, η σύζυγός του και η μεγάλη τους κόρη που νωρίτερα είχαν οδηγηθεί στον Εισαγγελέα για να απολογηθούν.

Στον Εισαγγελέα για να απολογηθούν, μεταφέρθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου ο παλαιοχριστιανός, η σύζυγός του και η μεγάλη τους κόρη.

Ο Καλαϊτζιδάκης και η σύζυγός του, κατηγορούνται για την αρπαγή του νεογέννητου κοριτσιού τους από το νοσοκομείο Αλεξάνδρα.

Το νεογνό παρέμενε στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, καθώς ο κοινωνικός λειτουργός είχε κρίνει ακατάλληλο το περιβάλλον διαβίωσης της οικογένειας και είχε απαγορεύσει να δοθεί στους γονείς.

Το βρέφος επρόκειτο να μεταφερθεί στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», πράγμα που γνώριζαν οι γονείς. Η μητέρα του, η οποία και η ίδια είχε εξαφανιστεί, ερχόταν καθημερινά σε επαφή με το κοριτσάκι, αφού το θήλαζε.

Επειδή ήταν γνωστό ότι το βρέφος θα μεταφερόταν, υπήρχαν υπάλληλοι σεκιούριτι στον όροφο των νεογνών, ωστόσο, ο πατέρας κατάφερε να αρπάξει το παιδί και να φύγει τρέχοντας.

Πριν από λίγες μέρες, ο Μανώλης Καλαϊτζιδάκης είχε υποστηρίξει ότι νόμιμα έδρασε για την αρπαγή του νεογέννητου παιδιού του από το νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Όπως είχε πει στον ΑΝΤ1 δεν του έχει επιβληθεί καμία νομική ενέργεια που να απαγορεύει όσα έκανε.

«Όλα όσα γράφονται ότι καταζητούμαι μετά την αφαίρεση του παιδιού είναι ψέματα. Μόλις μίλησα με την αξιωματικό υπηρεσίας της Υπηρεσίας Ασφαλείας Πλατείας Συντάγματος και με διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Στο νοσοκομείο, εξάλλου, ουδέποτε “εισέβαλα” όπως λένε. Κλήθηκα φανερά, για ζήτημα υγείας του παιδιού, από την διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής, και πήγα κανονικά σε ώρες επισκεπτηρίου και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει πράξη με την οποία, ούτε να μου αφαιρείται η γονική μέριμνα ή η επιμέλεια, ούτε να μου απαγορεύεται η προσέγγιση του παιδιού» ειχε πει ειδικότερα ο Καλαϊτζιδάκης.



Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας

 



Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, την αναβάθμιση των χερσαίων συνοριακών σταθμών, βάζοντας για πρώτη φορά ρητούς κανόνες για την οργάνωση, τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό τους, αλλά και θέματα που διευκολύνουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Μεταξύ άλλων, οι διατάξεις περιλαμβάνουν:

  • Την δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα με αποπληρωμή έως 60 δόσεις και ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους οφειλέτες, για τους οποίους θεσπίζεται επιπλέον απαλλαγή από τις προσαυξήσεις έως και 95%. Επίσης, παγίως, θεσπίζεται η δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για οφειλές σε δήμους που υπερβαίνουν τις 10.000€.
  • Επιπλέον, τον τριπλασιασμό των προστίμων για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και την αυστηροποίηση κυρώσεων για τη μη συμμόρφωση των παραβατών στην άρση της παράνομης κατάληψης. Σκοπός της ρύθμισης είναι η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου και η απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.
  • Τη διευκόλυνση της υλοποίησης σε έργα μείζονος σημασίας και πολιτικής προστασίας των Περιφερειών, με ταχείες διαδικασίες για την αμεσότερη ολοκλήρωση κρίσιμων παρεμβάσεων που σχετίζονται με την αποκατάσταση καταστροφών ή την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικού χαρακτήρα.


Η Ελλάδα 2η παγκοσμίως στις βέλτιστες διαγωνιστικές διαδικασίες μέσω ΣΔΙΤ

 



Την κατάκτηση από την Ελλάδα της 2ης θέσης παγκοσμίως στον τομέα των βέλτιστων διαγωνιστικών διαδικασιών στα έργα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σύμφωνα με την Έκθεση «Benchmarking Infrastructure Development 2024» της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανακοινώνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

  • Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψιν στην Έκθεση για την κατάταξη των χωρών, είναι η διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού, η οικονομική αποδοτικότητα των έργων και η διαφάνεια της διαγωνιστικής διαδικασίας.
  • Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Μονάδα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει αναπτύξει καινοτόμους τρόπους χρηματοδότησης των έργων. Η συμμετοχή Ευρωπαϊκών Τραπεζών (EIB, EBRD) στη χρηματοδότηση των έργων, η μίξη ευρωπαϊκών και ιδιωτικών πόρων και η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, αποτελούν δοκιμασμένες βέλτιστες πρακτικές, αναδεικνύοντας την χώρα μας ως μία από τις πλέον καινοτόμες χώρες στη χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ.


Κατάργηση του φόρου για σκάφη μήκους έως επτά μέτρων

 



Ένα δίκαιο αίτημα των ερασιτεχνών αλιέων ικανοποιείται με διάταξη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που ψηφίστηκε από τη Βουλή:

  • Καταργείται ο φόρος για σκάφη μήκους έως επτά μέτρων, δεδομένου ότι τα σκάφη αυτά στην πραγματικότητα δεν εξυπηρετούν σκοπούς αναψυχής ούτε συνδέονται με πολυτελή διαβίωση, αλλά αξιοποιούνται κυρίως στο πλαίσιο της ερασιτεχνικής αλιείας. Οι ωφελούμενοι της ρύθμισης υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες.
  • Η απαλλαγή από τον ειδικό φόρο πλοίων έχει αναδρομικό χαρακτήρα, επομένως οι κάτοχοι σκαφών β΄ κατηγορίας μέχρι 7 μέτρα δεν θα καταβάλλουν φόρο για τα έτη 2020 έως και 2023 και όσοι έχουν ήδη καταβάλει τον φόρο (ο αριθμός τους είναι περιορισμένος) δικαιούνται επιστροφή.

 



Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εργαστεί για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς σημαντικού ζητήματος με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ

 



Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ:

Συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

  • Τρεις λέξεις ελληνικής προέλευσης, αλλά με οικουμενική σημασία, θα καθοδηγήσουν την επερχόμενη θητεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας: Διάλογος, Διπλωματία και Δημοκρατία. Αυτές οι κατευθυντήριες αρχές εδράζονται σε έξι κύριες προτεραιότητες: ειρηνική επίλυση των διαφορών· σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στους κανόνες και στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών· γυναίκες, ειρήνη και ασφάλεια· κλίμα, ειρήνη και ασφάλεια· παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις· και βέβαια, ως έθνος με παράδοση στη ναυτιλία, θαλάσσια ασφάλεια.
  • Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας. Αυτό το έργο ξεκινά άμεσα, από την άμεση γειτονιά μας. Εξάλλου, ως πύλη προς την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα βρίσκεται 900 μίλια μακριά τόσο από τη Γάζα όσο και από την Ουκρανία.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • Κατά το τελευταίο έτος έχω συναντηθεί με τον Πρόεδρο Erdoğan έξι φορές, περιλαμβανομένης της πρόσφατης συνάντησής μας στο περιθώριο αυτής της Γενικής Συνέλευσης, πριν από δύο ημέρες. Τον περασμένο Δεκέμβριο υπογράψαμε τη Διακήρυξη των Αθηνών, ένα έγγραφο όπου αποτυπώνεται η πρόθεσή μας να επιλύσουμε τις διαφορές μας σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας.
  • Θα συνεχίσουμε να διερευνούμε τρόπους βελτίωσης των διμερών σχέσεων με την Τουρκία. Υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση. Διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ώστε να αποκλιμακώσουμε κάθε ένταση που ενδέχεται να προκύψει.
  • Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εργαστεί για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς σημαντικού ζητήματος με τη γείτονα: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουμε μπορέσει να διευθετήσουμε αυτή τη διαφορά επί περισσότερα από 40 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μοιραίο να παραμείνει άλυτη.
  • Και άκουσα με χαρά τον Πρόεδρο Erdoğan να λέει ότι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Κυπριακό

  • Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, επαναβεβαιώνω εδώ σήμερα τη δέσμευσή μας όσον αφορά στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και σε μια λύση στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
  • Η λύση δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτή. Απλούστατα δεν αποτελεί λύση. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απηύθυνε χθες, από αυτό το βήμα, μια συναισθηματικά φορτισμένη και ειλικρινή ομιλία, ανακαλώντας στη μνήμη τη βία και το τραύμα της εισβολής στην Κύπρο πριν από 50 χρόνια. Εξέφρασε επίσης την ακλόνητη δέσμευσή του στον διάλογο για την εξεύρεση λύσης. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτή τη δέσμευση. Έχει δίκιο να υποστηρίζει ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί à la carte και ότι η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί ή να διαγραφεί.
  • Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε αυτό το πλαίσιο. Καλούμε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τουλάχιστον να καλλιεργήσουν αμοιβαία εμπιστοσύνη και να συζητήσουν ειλικρινά για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης.