Πήραν προθεσμία να απολογηθούν, για Δευτέρα 13/12 και μέχρι τότε θα κρατηθούν.
Το κατώφλι του ανακριτή πέρασαν γελώντας οι περισσότεροι, χωρίς να αντιλαμβάνονται τι τους περιμένει, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, τα 11 καραγκιοζιλίκια που χθες άρπαξαν, κακοποίησαν και έβαλαν χειροπέδες στον γυμνασιάρχη Αιγινίου
Το κατώφλι του ανακριτή πέρασαν λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι οι 11 συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι άρπαξαν και έβαλαν χειροπέδες στον διευθυντή του γυμνασίου Αιγινίου για να τον οδηγήσουν στη συνέχεια στο Α.Τ της περιοχής, το πρωί της Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου.
Ο δικηγόρος τους, Βασίλης Νουλέζας, ήθελε προθεσμία για την Τρίτη, αλλά ο ανακριτής έδωσε μέχρι την Δευτέρα και πολύ τους είναι.
Ο κ. Νουλέζας είπε ότι οι συλληφθέντες ισχυρίζονται πως με τις ακραίες νομοθετικές παρεμβάσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας έχει καταλυθεί το σύνταγμα και το δημοκρατικό πολίτευμα και θεωρούν πως έτσι ενεργοποιείται το άρθρο 120.
Έξω από τα δικαστήρια στην Κατερίνη συγκεντρώθηκαν συμπαραστάτες στα καραγκιοζιλίκια που είναι επικίνδυνα πλέον για την δημόσια ασφάλεια μετά την πράξη τους.
«Οι θεματοφύλακες δεν έχουν σχέση με την απόφαση των γονέων να αρπάξουν τον διευθυντή» λένε οι υποστηρικτές τους που βρέθηκαν έξω από τα δικαστήρια σε ένδειξη συμπαράστασης, και νομίζουν ότι επειδή τους δηλώνουν γονείς αρνητές δικαιούνται να απαγάγουν και να κακοποιήσουν τον οποιοδήποτε.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για αρπαγή από κοινού, βία κατά υπαλλήλων, διατάραξη λειτουργίας Υπηρεσίας, παραβίαση μέτρων για πρόληψη ασθενειών, απειλή, συκοφαντική δυσφήμιση, απλή σωματική βλάβη και παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων. Εν όψει της μεταγωγής τους στα Δικαστήρια της Κατερίνης, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αρνήθηκαν να υποβληθούν στον προβλεπόμενο έλεγχο για κορωνοϊό και για αυτό το λόγο σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία.
Εν όψει της μεταγωγής τους στα Δικαστήρια της Κατερίνης, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αρνήθηκαν να υποβληθούν στον προβλεπόμενο έλεγχο για κορωνοϊό και για αυτό το λόγο σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία για να τιμωρηθούν και για αυτό.
Μιά εφημερίδα που έχει κάνει σημαία τα fake news για να κάνει αντιπολίτευση, δεν ανέχεται να μην πιστεύει κάποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τα fake news που αναπαράγει, και ας έχουν διαψευθεί απο σοβαρούς ανθρώπους.
Συνεχίζεται η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, για την υιοθέτηση των fake news του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκου, που κάνουν κακό μόνο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετεί κάθε είδους ψέμα και το αναπαράγει.
Μία νέα αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη διαφοροποίηση του Νίκου Φίλη από τα όσα fake κατήγγειλε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και υιοθέτησαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για τις «VIP ΜΕΘ».
Ο διευθυντής της Αυγής σε χθεσινό του άρθρο, «επιτέθηκε» στον Ν. Φίλη σχετικά με τα όσα ανέφερε για το γεγονός ότι η ΑΥΓΗ υιοθέτησε στο πρωτοσέλιδό της την καταγγελία του Μ. Γιαννάκου. Συγκεκριμένα ο Α. Τσέκερης ανέφερε ότι η ΑΥΓΗ ουδέποτε υιοθέτησε τις καταγγελίες Γιαννάκου, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την κατηγορία ότι η εφημερίδα κάνει «αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των θανάτων».
O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν άφησε αναπάντητα τα όσα δήλωσε ο διευθυντής της Αυγής, δημοσιεύοντας σήμερα άρθρο με την απάντηση του στο site avgi.gr.
«Με λύπη και αληθινή απορία διάβασα το άρθρο του διευθυντή της ΑΥΓΗΣ Άγγελου Τσέκερη, στο οποίο μέμφεται όσα είπα στον Μιχάλη Τσιντσίνη στην Καθημερινή, σχετικά με τα δημοσιεύματα και τις ανυπόστατες κατά τη γνώμη μου καταγγελίες περί ΜΕΘ που κρατούνται κενές, ώστε να διατεθούν σε ισχυρά "επώνυμα" πρόσωπα», ανέφερε αρχικά ο Νίκος Φίλης.
Ενώ στη συνέχεια έγραψε: «Όπως αναφέρει το πράττει αυτό στο όνομα της αλήθειας και της δεοντολογίας, αξίες τις οποίες υπηρετεί η ΑΥΓΗ διαχρονικά. Ποια είναι όμως η κατηγορία προς την ΑΥΓΗ που ενόχλησε; Η αναφορά μου στο γεγονός ότι και η ΑΥΓΗ -δυστυχώς- παρασύρθηκε από τους αυθαίρετους ισχυρισμούς του γνωστού για την φανατική πολιτική του εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ περί 47 ΜΕΘ που κρατούνται επίτηδες κενές για να διατεθούν σε VIP προσωπικότητες.
"Η δική μας εφημερίδα δεν υιοθέτησε την καταγγελία του Μ. Γιαννάκου" διαβεβαιώνει ο Άγγελος Τσέκερης στο άρθρο-απάντηση στη συνέντευξή μου. Στο κύριο όμως άρθρο της εφημερίδας (Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου) με τον εύγλωττο τίτλο " Αποτελεσματικότερες οι ΜΕΘ για επώνυμους" αναφέρει χαρακτηριστικά: " Η καταγγελία των εργαζομένων στα νοσοκομεία ότι, με 114 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, υπάρχουν 47 μονάδες που κρατούνται για την περίπτωση που θα τις χρειαστούν σημαντικά πρόσωπα εκθέτει σοβαρά την κυβέρνηση". Και καταλήγει: "Με τόσο κόσμο διασωληνωμένο σε κοινά κρεβάτια, όχι μόνο ξεκόβουν τη δημιουργία των επιπλέον ΜΕΘ που προφανώς απαιτούνται, αλλά δεσμεύουν και κάποιες από τις υπάρχουσες για λόγους δημοσίων σχέσεων. Μάλιστα. Φαίνεται όμως ότι για τους επώνυμους οι ΜΕΘ είναι πιο αποτελεσματικές."
Δεν χρειάζονται άλλα σχόλια. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η ΑΥΓΗ υιοθέτησε τις καταγγελίες του Μ. Γιαννάκου. Κι ας κράτησε μόνο μια μέρα η ανεύθυνη καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος την ανακάλεσε όταν κλήθηκε στον εισαγγελέα. Κέρδισε ή έχασε η αξιοπιστία της εφημερίδας που βιάστηκε να την υιοθετήσει;»
Μάλιστα, ο βουλευτής Νίκος Φίλης μιλώντας στη βραδυνή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Kontra, εντάχθηκε στην ομάδα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία αμφισβητούν ευθέως τις καταγγελίες περί υπάρξεως VIP ΜΕΘ.
Ο κ. Φίλης μη αφήνοντας κανένα περιθώριο παρερμηνείας τόνισε πως δεν πρέπει να υιοθετούμε άκριτα καταγγελίες που εκτοξεύνται στους τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς η τηλεόραση δεν είναι τόπος τόσο σοβαρών καταγγελιών, αλλά αντιθέτως ο εισαγγελέας. Υπογράμμισε πως θα περίμενε από τον κ. Γιαννάκο τον πρόεδρο της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων να πάει στον εισαγγελέα και να καταθέσει όσα καταγγέλει.
Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρθηκε προσωπικώς εναντίον του κ. Γιαννάκου αποκαλώντας δήθεν τις καταγγελίες του, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «Σήμερα τα γύρισε, τον άκουσα, σήμερα τα γύρισε. Άλλα είπε χθες, άλλα λέει σήμερα. Ελάτε τώρα, να συνεννοούμαστε, χρειάζεται σοβαρότητα.»
Μπορεί κάποιος να φανταστεί ότι μία ομάδα κουκουλοφόρων θα πετάξει δηλητηριασμένη τούρτα σε πρύτανη μέσα στο γραφείο του; Μόνον κάποιος με νοσηρή φαντασία μπορεί να φανταστεί ότι ομάδα νεαρών θα χειροδικήσει κατά κοσμήτορα ή πρύτανη μέσα στο γραφείο τους. Φαντάζεται κάποιος ομάδα λαθρομεταναστών να επιτίθεται με μπαλτά εναντίον φοιτητή στους χώρους του πανεπιστημίου Harvard, Yale, Oxford, Cambridge, Columbia, Milano ή ακόμη Μόσχας, Πράγας, Μονάχου ή Ρώμης, προκειμένου να τον ληστέψουν; Αυτά συμβαίνουν και μάλιστα με αυξανόμενη συχνότητα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και μόνον.
Τα φαινόμενα βίας στα ελληνικά πανεπιστήμια πληθαίνουν, μετά από μία περίοδο ύφεσης. Η επίδειξη δύναμης εκ μέρους ομάδων, που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά αλλά έχουν την ανοχή αν όχι τη στήριξη και της κοινοβουλευτικής, οφείλεται σε δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι η τρομοκρατία προς τον καθένα που επιθυμεί να αποβάλει από τους πανεπιστημιακούς χώρους τις γιάφκες ανομίας, είτε πρόκειται για άντρα παράνομου εμπορίου είτε για αποθήκευση του οπλοστασίου επαναστατικής γυμναστικής.
Ο δεύτερος λόγος είναι διατυπωμένος από ηγετικά στελέχη της Αριστεράς. Ας θυμηθούμε αυτά, που είπε ο Νίκος Φίλης τον Φεβρουάριο 2021 σε μια στιγμή επαναστατικού οίστρου: «Τα πανεπιστήμια είναι φυτώρια πολιτικοποίησης των νέων προς τα αριστερά».
Κάποιος άλλος σύντροφός του πήγε ακόμη πιο μακριά, λέγοντας: «Ένας μήνας κατάληψης και συνελεύσεων δύναται να έχει μεγαλύτερη αξία από ένα μήνα μαθημάτων, διότι εκεί ένας ενήλικος άνθρωπος γνωρίζει τη δημοκρατία και πολιτικοποιείται. Είμαι σίγουρος επίσης πως το να συμπεριληφθεί, το πως οι καταλήψεις και οι συνελεύσεις δρούνε σε μια δημοκρατία, στα προγράμματα σπουδών θα παρήγαγε πολίτες οι οποίοι γνωρίζουν πως έχουν δικαιώματα, ελευθερίες και υποχρεώσεις καθώς και πως μπορούν να υπερασπιστούν τα τελευταία».
Στις 17 Φεβρουαρίου 2021 ψηφίστηκε ο νόμος 4777/2021 από το Κοινοβούλιο, ο οποίος εισήγαγε τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημίων (Πανεπιστημιακή Αστυνομία). Όμως, για την υλοποίηση της προστασίας των πανεπιστημίων από τις ομάδες των φασιστοειδών (κάθε απόχρωσης) η κυβέρνηση φαίνεται να διστάζει, προσφέροντας βήμα στην Αριστερά (κοινοβουλευτική και μη), που συνεχίζει να προτιμά διαλυμένα παρά οργανωμένα πανεπιστήμια.
Το παράδοξο και ανεξήγητο είναι ότι, ενώ η κυβέρνηση τολμά και λαμβάνει αποφάσεις με πολιτικό κόστος (και ορθώς πράττει) για θέματα κρατικής ασφάλειας, συγκρότησης συμμαχιών, προστασίας των συνόρων μας, προσέλκυσης παραγωγικών επενδύσεων, συνταξιοδοτικό, θέματα που αφορούν στην υγεία των πολιτών, αλλά και για την αξιοκρατία στην εκπαίδευση, διστάζει να εφαρμόσει έναν ήδη ψηφισμένο νόμο του Κράτους. Γίνεται με αυτόν τον τρόπο έρμαιο των διαθέσεων διάλυσης, που επιθυμούν οργανωμένες συντεχνίες και η Αριστερά.
Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν επιθυμούν να αγγίξουν το πρόβλημα. Διότι θεωρούν τα πανεπιστήμια εκκολαπτήρια κομματικών στελεχών της Αριστεράς (κοινοβουλευτικής και μη). Το φυτώριο μάλιστα εντοπίζεται στους κύκλους εκείνων των φοιτητών, που αδυνατούν, λόγω έλλειψης βασικών γνώσεων, να παρακολουθήσουν πανεπιστημιακού επιπέδου κύκλους μαθημάτων, απογοητεύονται και μετατρέπονται σε θηράματα των θηρευτών κομματικών στελεχών.
Το όπλο τους δεν είναι άλλο από την άσκηση τρομοκρατίας προς όλους εκείνους, που τολμούν να στηρίξουν θέσεις αντίθετες αυτών που εκπορεύονται από τα κομματικά γραφεία και τα Εξάρχεια. Και όσο το πανεπιστήμιο παραμένει στα χέρια αυτών των ομάδων, οι καθηγητές και πρυτάνεις παραμένουν – στη μεγάλη πλειονότητα - συμβιβασμένοι. Και η κατάσταση θα επιδεινώνεται και όλοι εκείνοι οι νέοι, ερευνητικά ενεργοί και καταξιωμένοι, που μπορούν να βρουν καλλίτερες συνθήκες εργασίας και ελευθερίας του λόγου, θα μετακομίζουν στην αλλοδαπή.
Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί έναν νόμο, που η ίδια συνέταξε, εισηγήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων και η Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος ψήφισε ομόφωνα. Όλα αυτά, όμως, θα είχαν αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση είχε ήδη από το πρώτο εξάμηνο (Ιούλιος–Δεκέμβριος 2019) εισηγηθεί στη Βουλή έναν βελτιωμένο νόμο 4009, ο οποίος θα προέβλεπε αυστηρά περιθώρια φοίτησης, συνεχή έλεγχοι των ακαδημαϊκών επιδόσεων καθηγητών και φοιτητών, διεθνώς αναγνωρισμένο και καθιερωμένο τρόπο ανάδειξης πρύτανη και κοσμητόρων, έλεγχο των οργάνων αυτών από ένα Συμβούλιο Ιδρύματος, αλλά και εφαρμογή του νόμου για τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημίων. Οι συνεχείς επικλήσεις ορισμένων για τις υπάρχουσες νησίδες αριστείας μέσα στα πανεπιστήμια δεν λύνουν το χρόνιο πρόβλημα.
Δεν θα κουραστώ να αναφέρω για πολλοστή φορά τους πυλώνες του νόμου 4009/2011, την επαναφορά των οποίων θεωρώ αδήριτη ανάγκη για την αναβάθμιση του ρόλου των πανεπιστημίων.
Τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, τα οποία καταργήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν επανήλθαν. Είναι εκείνα, που προσέλκυσαν άτομα εγνωσμένης επιστημονικής αξίας, και τα οποία είχαν την ευθύνη του ελέγχου των πράξεων της Συγκλήτου και του πρύτανη, την επιλογή των υποψηφίων πρυτάνεων και κοσμητόρων, βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων, τον σχεδιασμό της ανάπτυξης του ιδρύματος, την προσέλκυση πόρων και δωρεών και την επιλογή του ΔΣ του ν.π.ι.δ., το οποίο θα διαχειριζόταν την έρευνα, την περιουσία και την αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας. Θα προσθέσω ότι το προσχέδιο του νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή τον Μάιο 2011 προέβλεπε ότι ο πρύτανης και οι κοσμήτορες των σχολών εκλέγονται, μετά από εισήγηση ειδικής επιτροπής, από το Συμβούλιο, προκειμένου να μην υπάρχουν δεσμεύσεις απέναντι σε ομάδες και συντεχνίες.
Ο περιορισμός της διάρκειας φοίτησης και ο έλεγχος της ακαδημαϊκής προόδου, προκειμένου να συνεχισθεί η φοίτηση. Δηλαδή η απαλλαγή των ιδρυμάτων από τους αιώνιους φοιτητές, ώστε αυτοί να συνεχίζουν σε άλλα ιδρύματα ή να διοχετεύονται σε επαγγελματικές σχολές.
Η πρόληψη της υβριδικής αναπαραγωγής των καθηγητών. Ένας απόφοιτος του πανεπιστημίου Α δεν μπορούσε να εκλεγεί σε οιανδήποτε θέση διδάσκοντος στο ίδιο ίδρυμα, πριν παρέλθουν τουλάχιστον τρία χρόνια θητείας σε άλλο ισότιμο ίδρυμα.
Η ίδρυση επιχορηγούμενων εδρών και καθηγητικών θέσεων (endowed chairs), ώστε ιδιώτες δωρητές ή μεγάλες επιχειρήσεις να χρηματοδοτούν θέσεις με συγκεκριμένη αποστολή και γνωστικό αντικείμενο.
Οι διακριτές ακαδημαϊκές βαθμίδες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Η πελατειακού χαρακτήρα ανακήρυξη όλων των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια (νόμος Γαβρόγλου 4559/2018), παραμένει ως έχει και ουδείς τολμά να τη θίξει. Έτσι, υποβαθμισμένα τμήματα, που έπρεπε να έχουν ενταχθεί στη διετή Επαγγελματική Εκπαίδευση, σήμερα αποτελούν πανεπιστημιακά τμήματα με τετραετείς σπουδές, ενώ η χώρα στερείται Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Το άρθρο 8, το οποίο προέβλεπε (α) ότι όλα τα τμήματα της ίδιας σχολής λειτουργούν στην ίδια πόλη, προκειμένου να αποφεύγονται επαναλήψεις κοινών μαθημάτων, εργαστηρίων και βιβλιοθηκών, και (β) ότι με ΠΔ και κατόπιν εισήγησης της τότε ΑΔΙΠ θα υπήρχε συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων και ΑΕΙ. Το εν λόγω πρόβλημα έχει γίνει ακόμη πιο σοβαρό μετά την ένταξη δεκάδων διάσπαρτων τμημάτων ΤΕΙ στα πανεπιστήμια.
Το άρθρο 58, βάσει του οποίου ιδρύετο ν.π.ι.δ. για τη διαχείριση της περιουσίας του ιδρύματος, των ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων με την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Το ν.π.ι.δ. θα διοικείτο από Δ.Σ. που θα όριζε το Συμβούλιο Ιδρύματος.
Του Ιωακείμ Γρυσπολάκης πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης και μαθηματικού.
Στην Κολομβία, 21 στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων και ένας ταξίαρχος, ομολόγησαν ότι συμμετείχαν στην εκτέλεση εκατοντάδων πολιτών, τους οποίους στη συνέχεια εμφάνιζαν ως αντάρτες που σκοτώθηκαν σε μάχες, ανακοίνωσε σήμερα το Ειδικό Δικαστήριο για την Ειρήνη (JEP).
Οι 21 κατηγορούμενοι, μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας, ομολόγησαν ότι σκότωσαν 247 ανθρώπους κατά τη δεκαετία 2000-2010, ανέφερε η δικαστής Καταλίνα Ντίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Οι εκτελέσεις των αμάχων έγιναν στην περιοχή καλλιέργειας κόκας Κατατούμπο (120 θύματα), στα σύνορα με τη Βενεζουέλα και στα παράλια της Καραϊβικής (127).
Ένας πολίτης ομολόγησε εξάλλου ότι ήταν «συνεργάτης» των στρατιωτικών στις «παράνομες πράξεις» τους.
Το ειδικό δικαστήριο έχει ασκήσει διώξεις σε 25 στρατιωτικούς για την εν ψυχρώ εκτέλεση νεαρών ανδρών, στην πλειονότητά τους φτωχών χωρικών. Τα θύματα εμφανίζονταν κατόπιν ως αντάρτες που έπεσαν σε μάχες, ώστε να εμφανίζονται βελτιωμένες οι «επιδόσεις» των στρατιωτικών στον πόλεμο εναντίον των ανταρτών και των ενόπλων οργανώσεων.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, το JEP εκτίμησε ότι τουλάχιστον 6.402 άμαχοι σκοτώθηκαν από στρατιώτες μεταξύ 2002-2008, αριθμός τριπλάσιος από εκείνον που υπολόγιζε έως τότε η εισαγγελία.
Η αποκάλυψη αυτών των εκτελέσεων είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στα οποία έχουν εμπλακεί οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας. Η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση και ο πρώην πρόεδρος, Αλβάρο Ουρίμπε (2002-2008), διέψευσαν ότι επρόκειτο για μια «συστηματική δράση».
Οι στρατιωτικοί κρατούσαν λογαριασμό των ανταρτών και των εμπόρων ναρκωτικών που σκοτώνονταν και με αυτά τα «θετικά» αποτελέσματα κέρδιζαν μετάλλια και προαγωγές. Χιλιάδες νεκροί ήταν στην πραγματικότητα απλοί πολίτες που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ.
Μεταξύ των στρατιωτικών που ομολόγησαν την ενοχή τους ήταν και ο ταξίαρχος Παουλίνο Κορονάντο, πρώην διοικητής της 30ής Ταξιαρχίας, που δρούσε στην περιοχή των συνόρων. Σύμφωνα με το JEP, ο ταξίαρχος ζήτησε συγγνώμη για «τη μεγάλη οδύνη που προκάλεσε» με «αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις, που οδήγησαν στον θάνατο «αθώους ανθρώπους» και «γέμισαν με βαθιά θλίψη τους οικείους τους».
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αγαπητά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής,
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα πιο προσωπικό τόνο και είναι ιδιαίτερη η φόρτιση. Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για εμένα. Να πω πριν από όλα, μετά από δύο εβδομάδες από το προ συνέδριο των Ιωαννίνων, ένα ακόμα πιο μεγάλο, ένα ακόμα πιο ειλικρινές ευχαριστώ στον Πρόεδρο μας και Πρωθυπουργό όλων των Ελλήνων Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ευκαιρία ζωής που μου δίνει, για τα λόγια του τα οποία θα με ακολουθούν για πάντα, τη στήριξή του.
Ένα ευχαριστώ το οποίο είναι και προσωπικό, αλλά είναι και συλλογικό και εκφράζει το σύνολο των νέων της Νέας Δημοκρατίας στους οποίους στάθηκε και συνεχίζει να στέκεται δίπλα από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του.
Οφείλω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και σε όλες και όλους εσάς, τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που από τη στιγμή που ο Πρόεδρός μας με πρότεινε για τη θέση του Γραμματέα, σπεύσατε να αγκαλιάσετε αυτήν την υποψηφιότητα, τιμώντας με, με την υπογραφή σας.
Όλο αυτό αποτελεί τεράστια τιμή και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη, η οποία μεγαλώνει γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι μια παράταξη που για μένα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της ζωής μου. Η παράταξη του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή που αποκατέστησε τη Δημοκρατία στη χώρα και υλοποίησε το Ευρωπαϊκό όραμα της Ελλάδας, που με Πρόεδρό της τον Γεώργιο Ράλλη δίδαξε δημοκρατικό ήθος απέναντί στον λαϊκισμό. Που με Πρόεδρό της τον Ευάγγελο Αβέρωφ ενδυνάμωσε τη νεολαία, η οποία σήμερα απαριθμεί πάνω από 70.000 μέλη. Που με Πρόεδρο της τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας. Σε όλους τους Έλληνες, νίκησε το λαϊκισμό στην πιο δύσκολη περίοδο και είπε αυτά που κάποτε φάνταζαν απίστευτα να ειπωθούν από ένα Έλληνα πολιτικό. Η παράταξη εκείνη του Μιλτιάδη Έβερτ που άνοιξε νέους δρόμους για την Ελλάδα. Λίγα χρόνια μετά λοιπόν ξεκινάει και το δικό μου ταξίδι στη Νέα Δημοκρατία.
Φοιτητής τότε της Νομικής Κομοτηνής, επί των ημερών του Κώστα Καραμανλή. Τότε που μαζί με χιλιάδες άλλους νέους ανθρώπους φοιτητές δίναμε μάχες για ανοιχτά δημοκρατικά και ασφαλή πανεπιστήμια. Τότε που κάποιοι που αυτές τις ημέρες επανεμφανίζονται ως προοδευτικές εναλλακτικές μας στερούσαν εξάμηνα συμπράττοντας με την Αριστερά και την Άκρα Αριστερά.
Λίγα χρόνια μετά ήρθα στην Αθήνα -επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά- τα πρώτα χρόνια της δικηγορίας και ήμουν και εγώ ένας από αυτούς τους νέους που δώσαμε τη μάχη για να κρατηθεί η Ελλάδα όρθια τότε που κάποιοι από την πάνω και από την κάτω πλατεία επένδυαν στην καταστροφή. Και λίγο μετά από προεδρίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη για να μπορούμε σήμερα να διαχειριζόμαστε έκτακτες καταστάσεις όπως είναι η πανδημία, για να μπορούμε σήμερα να έχουμε εμβόλια για όλους, για να μπορούμε να στηρίζουμε τους πραγματικά αδύναμους.
Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή να έχω την τιμή αρχικά ως Αντιπρόεδρος και στη συνέχεια ως Πρόεδρος να ηγηθώ της μεγαλύτερης νεολαίας της χώρας επί των ημερών του Προέδρου μας, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Νομίζω, ότι αδικεί όλο αυτό το έργο να αναφερθώ διεξοδικά. Σκεφτείτε ότι σήμερα ο Πρόεδρος επέλεξε αυτά που θα πει για το έργο της Κυβέρνησης. Δεν χωράνε σε μία ομιλία πραγματικά. Ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν να γεμίσουν το χρόνο με ψέματα, εμείς για να κάνουμε τον απολογισμό μας θέλουμε ημέρες ολόκληρες και ακόμα είμαστε στη μέση.
Η Κυβέρνηση αυτή, φίλες και φίλοι, έλυσε εκκρεμότητες που δεν είχαν λυθεί δεκαετίες. Είχαν μείνει άλυτες για χρόνια. Πέτυχε στόχους που φάνταζαν ουτοπικοί. Ψήλωσε τη χώρα εντός και εκτός συνόρων. Αντιμετώπισε τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιστορίας εντός και εκτός συνόρων χωρίς να μείνει κανένας πίσω.
Θεωρώ ότι η σημερινή ομιλία του Προέδρου μας ειδικά στο σκέλος που αφορά την πρόοδο είναι μία ομιλία που πρέπει όλοι πολύ καλά να διαβάσουμε ξανά, να ακούσουμε γιατί είναι η καλύτερη απάντηση σε όλα αυτά που ζήσαμε στα αμφιθέατρα, στις δουλειές μας όλα αυτά τα χρόνια.
Θα σταθώ σε πάρα πολύ λίγα σημεία. Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο για πρώτη φορά ενισχύθηκε ουσιαστικά. Οι αριθμοί ούτως ή άλλως μιλούν από μόνοι τους. Και πίσω από τους αριθμούς είναι οι άνθρωποι οι οποίοι περιθάλπονται. Στην ψηφιακή επανάσταση, στο νέο εργασιακό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στις πολλές νέες επενδύσεις αλλά και στο ξεπάγωμα επενδύσεων που η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε μπλοκάρει, στη μείωση πάνω από 30 φόρων για όλους τους πολίτες είτε άμεσων είτε έμμεσων, στην ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων, στη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρωζώνη με πάνω από 180.000 νέες θέσεις εργασίας ήδη. Στην αύξηση του πραγματικού εισοδήματος, στη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ, στη μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 67% και πλέον και στην υπογραφή, βέβαια, των τεράστιων συμφωνιών για τη χώρα.
Σε αυτές τις επιδόσεις η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αρωγός και οφείλω εδώ να ευχαριστήσω τον απερχόμενο Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, το Γιώργο Στεργίου, για τη συνεργασία που είχαμε, το ήθος του, την αξιοπρέπειά του και τη στήριξή του. Και να πω επίσης ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους γραμματείς του κόμματος, τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας που συνεργαστήκαμε και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε αρμονικά, με αγκάλιασαν ως το νεότερο μέλος τους και μου έδωσαν δύναμη. Και εγώ βέβαια είμαι πολύ χαρούμενος που θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με ένα σπουδαίο άνθρωπο, τον Γενικό μας Διευθυντή, τον Γιάννη Μπρατάκο.
Αγαπητά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής,
Δεν είναι η ώρα να κάνουμε απολογισμό του έργου μας στην ΟΝΝΕΔ, πρώτα ο Θεός τους επόμενους μήνες θα έχουμε την ευκαιρία και στο Συνέδριο του κόμματός μας και στο Συνέδριο της νεολαίας μας να το κάνουμε αυτό. Ήδη, ούτως ή άλλως, γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Είμαι πάρα πολύ περήφανος, όμως, και θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά που συνεχίζουμε και συνεργαζόμαστε, την οικογένειά μου τη δεύτερη, την ΟΝΝΕΔ, γιατί η οργάνωσή μας πλέον απαριθμεί πάνω από 70.000 μέλη, οργανώσεις εντός και εκτός Ελλάδος σε 18 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Έχουμε ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις, πολλές εκ των οποίων, και θέλω να ευχαριστήσω εδώ πολλούς παρόντες και πολλές παρούσες Υπουργούς της Κυβέρνησης, έχουν γίνει νόμοι του κράτους, έχουμε διαρκή επαφή με την κοινωνία, δεκάδες περιοδείες σε όλη την Ελλάδα οι οποίες συνεχίζονται, δυναμικές καμπάνιες και πολλά ακόμα.
Θεωρώ, όμως, ότι αυτό το έργο, το ομαδικό έργο, αποτελεί μία σπουδαία παρακαταθήκη για εμένα, για όλους εμάς αλλά και για τον οδηγό για την επόμενη μεγάλη πρόκληση η οποία ξεκινά από σήμερα. Δεσμεύομαι ενώπιόν σας για ένα κόμμα ανοιχτό για όλες και όλους, για τα μέλη μας αλλά για κάθε πολίτη, ένα κόμμα σε κίνηση σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, δίπλα σε κάθε οργάνωση, σε κάθε επαγγελματική ομάδα, στα επιμελητήρια, στα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε όλους τους πολίτες. Ένα κόμμα σύγχρονο και ψηφιακό. Ούτως ή άλλως η Κυβέρνηση μάς έχει δείξει το δρόμο με την ψηφιακή επανάσταση η οποία συντελείται αλλά και εμείς, προσφάτως, καταφέραμε και διοργανώσαμε εσωκομματικές εκλογές με τη συμμετοχή περισσότερων από 30.000 μελών μας ψηφιακά, ένα κόμμα κοινωνικό, ουσιαστικά κοινωνικό.
Και εδώ νομίζω ότι το έργο και της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της ΟΝΝΕΔ όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποτελούν μία τεράστια εγγύηση, ουσιαστικά κοινωνικό, όπως πολύ σωστά είπε ο πρόεδρος μας. Θα σας θυμίσω ότι πριν από λίγους μήνες απηύθηνα μια πρόσκληση στους επικεφαλής όλων των υπολοίπων νεολαιών για να υπογράψουμε ένα κείμενο για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και ουδείς δέχτηκε.
Ένα κόμμα που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλες και όλους. σε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες της Νέας Δημοκρατίας. Χωρίς αποκλεισμούς. Ένα κόμμα ουσιαστικά πολιτικό που θα προτείνει στην Κυβέρνηση, θα προβάλλει το σπουδαίο έργο της και δεν θα διστάζει στιγμή να αντιπαρατεθεί με λαϊκιστές, με εμπόρους ελπίδας και με όλους αυτούς που διακινούν μόνο ψέματα.
Ένα κόμμα, πρότυπο διεθνώς, που θα ακολουθεί τα βήματα του προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη, που οι πρωτοβουλίες του αποτελούν πλέον διεθνείς πρακτικές, πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και βέβαια, ένα κόμμα νικηφόρο, για τις μεγάλες νίκες που έρχονται.
Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, αγαπητά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα διαπίστωσε, με μεγάλο κόστος, ότι η νεότητα και η ανανέωση δεν ταυτίζονται πάντοτε. Και αυτό το πληρώσαμε ακριβά. Οι νέοι οφείλουμε να φέρνουμε το καινούργιο γιατί αλλιώς υποθηκεύουμε το ίδιο μας το μέλλον. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει έμπρακτα ότι νοιάζεται για τους νέους. Νοιάζεται, όμως, και για το όραμα τους και για τις ιδέες τους.
Θέλω να σας ευχαριστήσω -για άλλη μια φορά- για την τεράστια τιμή, να με εκλέξετε γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Στέκομαι με απεριόριστο σεβασμό απέναντι σας και σας υπόσχομαι να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια Νέα Δημοκρατία ακόμα πιο μεγάλη, ακόμα πιο ανοιχτή, ακόμα πιο νέα. Μια Νέα Δημοκρατία για όλους.
Όλα όσα μάθαμε όλα αυτά τα χρόνια από την οικογένεια μας, τους φίλους μας, τους συμφοιτητές μας, τους συνοδοιπόρους μας, είμαστε εδώ για να τα κάνουμε πράξη. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε όλες τις γενιές, όλες αυτές τις γενιές που αγωνίστηκαν και οραματίστηκαν μια καλύτερη Ελλάδα.
Πάμε όλοι μαζί για τις νίκες που έρχονται, για όλους τους Έλληνες, με πρώτο τον πρόεδρο μας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Νέο χτύπημα κατάφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Άγκυρα. Ο λόγος για καταδικαστικό ψήφισμα για την επιθετική συμπεριφορά που επιδεικνύει η Τουρκία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο υιοθέτησε την Παρασκευή η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής.
Το συγκεκριμένο ψήφισμα που έχει τίτλο «Καταδικάζοντας την Τουρκία για την Επαναλαμβανόμενη Επιθετικότητα της Εναντίον της Κύπρου» κατατέθηκε από την βουλευτή της Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη. Μεταξύ άλλων καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στα Βαρώσια και τις παράνομες της δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα, τονίζει ότι η διευθέτηση του Κυπριακού πρέπει να γίνει στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Ειδικότερα, το ψήφισμα:
• καταδικάζει σθεναρά τη συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο και καλεί την Τουρκία να αποσύρει αμέσως και συνολικά τους 35.000 στρατιώτες που υπολογίζεται ότι διατηρεί στο νησί
• καλεί την Τουρκία να μείνει προσκολλημένη στις δημοκρατικές αρχές και στην αποστολή του ΝΑΤΟ.
• καλεί την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να ανακαλέσουν τις προκλητικές μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, αυξάνουν τις εντάσεις και εμποδίζουν τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
• καταδικάζει την Τουρκία για την υποστήριξή της στις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της υπό την προσωρινή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
• επαναλαμβάνει ότι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού πρέπει να γίνει στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
• καλεί την Τουρκία να σταματήσει την παράνομη δράση της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.
• καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας να παρέχει τα μέσα στους Αμερικανούς και Κύπριους πολίτες για να αναζητήσουν οικονομικές επανορθώσεις ή να επανακτήσουν τα περιουσιακά στοιχεία που απώλεσαν στην επικράτεια της Κύπρου που ελέγχεται παράνομα από τους Τουρκοκύπριους με την υποστήριξη της κυβέρνησης της Τουρκίας.
• απαιτεί τη συνεργασία της Τουρκίας για την ανάκτηση των τεσσάρων Αμερικανών πολιτών και των περισσότερων 1.000 Κύπριων πολιτών που εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την εισβολή του 1974 στην Κύπρο.
• ενθαρρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν με εταίρους που έχουν κοινή αντίληψη στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση της κατάστασης στα Βαρώσια και τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.
Στο ψήφισμα καταγράφονται αναλυτικά οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή αλλά και η παραβατική της συμπεριφορά εναντίον της Κύπρου.
Ειδικότερα το ψήφισμα λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα :
• Ο πρόεδρος Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχουν χρησιμοποιήσει σχεδόν δύο δεκαετίες στην εξουσία για να αποδυναμώσουν το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας, να εγκαταστήσουν πολιτικούς συμμάχους σε βασικές στρατιωτικές θέσεις και θέσεις στις υπηρεσίες πληροφοριών, να καταπολεμήσουν την ελευθερία του λόγου και τον ελεύθερο Τύπο και να φυλακίσουν παράνομα πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και μειονότητες.
• Υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, η Τουρκία επιδιώκει να εδραιωθεί ως η κυρίαρχη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τον Καύκασο, και έχει προβεί σε προκλητικές ενέργειες εναντίον των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρύτερη περιοχή.
• Υπό την ηγεσία του προέδρου Ερντογάν, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε επανειλημμένη επιθετικότητα κατά της Κύπρου.
• Ο στρατός της Τουρκίας εισέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1974, και έκτοτε το βόρειο τμήμα του νησιού διοικείται παράνομα από τους Τουρκοκύπριους με την υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης.
• Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανέχτηκε ή υποστήριξε τη βεβήλωση περισσότερων από 500 ορθόδοξους χριστιανικούς ναούς και θρησκευτικούς χώρους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
• Ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).
• Η Τουρκία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΣΔΑ, το οποίο έχει εκδώσει αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις με τις οποίες επιβεβαιώνει ότι τα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών πολιτών, που κατέχουν τίτλο ακίνητης περιουσίας εντός περιοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται υπό την παράνομη διοίκηση από τους Τουρκοκύπριους με την υποστήριξη της Τουρκίας, είναι οι μόνοι νόμιμοι ιδιοκτήτες αυτής της ακίνητης περιουσίας
• Παρά το γεγονός ότι συμφώνησε να το πράξει, η κυβέρνηση της Τουρκίας απέτυχε να υποστηρίξει επαρκώς τις διεθνείς προσπάθειες για την εύρεση και ταυτοποίηση των σορών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Αμερικανών πολιτών και περισσότερων 1.000 Κύπριων πολιτών που παραμένουν αγνοούμενοι από την τουρκική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1974.
Ενημερωτικό σημείωμα για την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025.
«Το σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα, είναι ένα σχέδιο πλήρες. Είναι ένα σχέδιο με πολλούς διαφορετικούς άξονες. Με χρηματοδοτικά εργαλεία, το οποίο έχει σκοπό να αντιμετωπίσει μια σειρά από παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, ξεκινώντας με τη βία κατά των γυναικών. Η φετινή χρονιά είναι η χρονιά η οποία ταυτίστηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν με το κίνημα Metoo, μία μεγάλη επανάσταση ευαισθητοποίησης για τα ζητήματα που αφορούν στη βία κατά των γυναικών», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 συμπληρώνοντας ότι «συμπεριλαμβάνει και πολλούς άλλους σημαντικούς άξονες που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας».
Αναφερόμενος στην παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην εκδήλωση, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «χαίρομαι πολύ που σήμερα στην ανώτατη πολιτειακή θέση της χώρας βρίσκεται μία γυναίκα. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχουν όρια στις φιλοδοξίες των νέων κοριτσιών, ότι μπορούν να φτάσουν όσο ψηλά οι δυνατότητές τους και το φυσικό τους ταλέντο τους επιτρέπει. Και νομίζω ότι είναι μία πολύ σημαντική συμβολική κίνηση για την Ελληνική Δημοκρατία, για το ελληνικό κράτος, το οποίο γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη του πολέμου της Ανεξαρτησίας».
Επισημαίνοντας την ανάγκη να σπάσουν σημερινά στερεότυπα και να υπάρξει ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις οικογενειακές υποχρεώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «μέχρι να φτάσουμε στο σημείο η επόμενη γενιά να αντιληφθεί διαφορετικά την ενδοοικογενειακή ισορροπία κατανομής του χρόνου χρειαζόμαστε περισσότερα εργαλεία στήριξης της εργαζόμενης μητέρας, ώστε να μπορεί με μεγαλύτερη άνεση να γνωρίζει ότι μπορεί ταυτόχρονα να εργάζεται και να είναι εξαιρετικά επιτυχημένη στη δουλειά της και να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μητέρα».
«Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις πολιτικές πρωτοβουλίες να μπορούμε να κινούμαστε συνθετικά. Να ενσωματώνουμε γόνιμες προτάσεις. Είναι πολιτικές που κατά την άποψή μας δεν έχουν ούτε κομματικό, ούτε πολιτικό χρώμα. Είναι πολιτικές για την Ελλάδα του μέλλοντος, είναι πραγματικά προοδευτικές πολιτικές. Είναι κυρίως οι πολιτικές εκείνες τις οποίες θα καρπωθούν τα παιδιά της επόμενης γενιάς, οι νέες και οι νέοι, οι οποίοι θα κληθούν στην πράξη να οικοδομήσουν τη νέα Ελλάδα, στην οποία θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις διακρίσεις, τα στερεότυπα και θα κάνουν πράξη την ισότητα, την οποία όλοι με τόσο πάθος αναζητούμε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός με αφορμή την εκπροσώπηση στην εκδήλωση της αντιπολίτευσης από γυναίκες βουλευτές.
Σημειώνεται ότι το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 (ΕΣΔΙΦ) είναι πλήρως εναρμονισμένο με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2020-2025, με τη Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης 2018-2023 και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Οργανώνεται γύρω από τέσσερις άξονες Προτεραιότητας, ο καθένας εκ των οποίων επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη θεματική διάσταση των πολιτικών ισότητας των φύλων: Πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων, ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές. Στη συνέχεια κάθε θεματικός άξονας εξειδικεύεται σε συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, συναφείς, ρεαλιστικοί και επιτεύξιμοι εντός χρονοδιαγράμματος.
Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα καταρτίζει, χρηματοδοτεί και υλοποιεί ένα οριζόντιο εθνικό σχέδιο δράσης με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια αλλά και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αποτυπώνουν πως βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις της ΕΕ στους πλέον κρίσιμους δείκτες ισότητας των φύλων και συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας αλλά και σε θέσεις ευθύνης στις επιχειρήσεις, στην κεντρική πολιτική σκηνή, στην αυτοδιοίκηση.
Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει και ήδη εφαρμόζονται κρίσιμες πολιτικές όπως η καθολική προσχολική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά άνω των 4 ετών σε όλη τη χώρα, το πρόγραμμα «Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού», που καλύπτει με voucher 150.000 παιδιά και επιπλέον 13.500 φέτος καθώς και η ψήφιση ειδικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των φαινομένων παρενόχλησης γυναικών στους χώρους εργασίας (ΜeΤοo). Παράλληλα έχουν επεκταθεί οι γονικές άδειες 4 μηνών και στους δύο γονείς, υλοποιείται το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φύλαξη παιδιού 2 μηνών έως 2,5 ετών και πρόκειται να χρηματοδοτηθούν χώροι φύλαξης παιδιών σε επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Σημειώνεται δε ότι τα παραπάνω αποτελούν πολιτικές που στοχεύουν στην εξισορρόπηση της οικογενειακής με την εργασιακή ζωή και εν τέλει στη μείωση του χάσματος στην απασχόληση των γυναικών.
Η εφαρμογή του σχεδίου όπως έχει υπολογιστεί από το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση από 1 έως 6 μονάδες και το διαθέσιμο εισόδημά τους κατά 0,5% έως 2,5%,μειώνοντας παράλληλα το ποσοστό φτώχειας στο συνολικό πληθυσμό από 0,4 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες ενώ οι πιο μεγάλες μειώσεις της φτώχειας εκτιμήθηκαν για οικογένειες με παιδιά, καθώς και πολυμελή νοικοκυριά.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε τις βασικές δράσεις που προωθούνται αυτή την περίοδο για την Ισότητα των Φύλων. Όπως τόνισε, με το νόμο για την Προστασία της Εργασίας υιοθετήθηκαν σημαντικές διατάξεις, αναφέροντας ενδεικτικά την άδεια πατρότητας 14 ημερών, την επιδότηση από τον ΟΑΕΔ των 2 από τους 4 μήνες της γονικής άδειας, καθώς και τις ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. «Με χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ προωθούμε το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» για τη φύλαξη νηπίων ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών στηρίζοντας τις εργαζόμενες μητέρες που συνήθως επωμίζονται το βάρος της ανατροφής των παιδιών. Και αξιοποιούμε κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία 120 μονάδων παιδικής μέριμνας εντός μεγάλων επιχειρήσεων για 2.500 περίπου βρέφη και νήπια, δράση που συνδυάζει την κοινωνική προστασία με την έμπρακτη στήριξη της ισότητας. Αν και έχουμε διανύσει ως χώρα μεγάλη απόσταση για την εμπέδωση της Ισότητας των Φύλων, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε ακόμη περισσότερο την προσπάθεια, με περισσότερα μετρήσιμα αποτελέσματα», τόνισε.
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 αποτελεί έναν «οδικό χάρτη» των προσπαθειών της πολιτείας για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των φύλων. Μίας ισότητας που δεν εξαντλείται μόνο σε κανονιστικές διατυπώσεις, αλλά αντίθετα στοχεύει στο παρόν και το μέλλον των γυναικών, μέσα από πολιτικές και πρωτοβουλίες που αναδιαμορφώνουν και βελτιώνουν την καθημερινότητά τους».
«Το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων που οργανώνεται γύρω από τέσσερις θεματικούς Άξονες Προτεραιότητας, καθένας εκ των οποίων επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη διάσταση των πολιτικών ισότητας των φύλων, περιλαμβάνει 67 δράσεις. Και για πρώτη φορά ενσωματώνονται στοχευμένες προτάσεις με συγκεκριμένα έργα από 17 υπουργεία ενώ προβλέπεται η δομημένη διαδικασία παρακολούθησης της υλοποίησής του σε κεντρικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», συμπλήρωσε η κυρία Συρεγγέλα.
Ο επικεφαλής του Οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «στην πραγματικότητα η ισότητα στην αγορά εργασίας είναι αναγκαία συνθήκη για τη διασφάλιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης μακροπρόθεσμα. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να αρθούν τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή και κυρίως την παραμονή των γυναικών στον εργασιακό στίβο. Πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται και στοχεύουν στην ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής μπορεί να βελτιώσουν την υφιστάμενη κατάσταση όπως και πολλές από τις δράσεις στο Εθνικό Σχέδιο που σήμερα παρουσιάζεται».
Στη εκδήλωση μίλησαν ακόμη η φοιτήτρια του ΕΜΠ, Διδώ Στόικου, η εργαζόμενη μητέρα, Ναταλία Συμεωνίδου, η επικεφαλής της Google στη Ν/Α Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture, Δημήτρης Σαμπατακάκης και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:
Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κυρίες και κύριοι, με πολύ μεγάλη χαρά συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση. Πιστεύω ότι διαπιστώσατε και εσείς ότι ήταν μία εκδήλωση αρκετά διαφορετική από τις συνηθισμένες εκδηλώσεις παρουσίασης κυβερνητικών σχεδίων.
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Μαρία την Συρεγγέλα. Νομίζω ότι αξίζει ένα πολύ θερμό χειροκρότημα και σε όλο της το επιτελείο για την πολύ σπουδαία δουλειά που έκανε εκπονώντας αυτό το πλήρες εθνικό σχέδιο δράσης ισότητας των φύλων.
Άκουσα με πολύ προσοχή και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις όσων συμμετείχαν στη σημερινή εκδήλωση και δεν ξέρω Ναταλία αν πρέπει και εγώ να συστηθώ ως ένας εργαζόμενος πατέρας ή αγαπητέ μου Κυριάκο αν πρέπει και εγώ να αναφέρω ότι μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον με τρεις γυναίκες μεγαλύτερες αδερφές και με μία πολύ δυναμική μητέρα, ίσως μερικές φορές οι οικογενειακές μας καταβολές είναι αυτές που μας επιτρέπουν να έχουμε μεγαλύτερη, ενδεχομένως λιγότερη ευαισθησία για τα ζητήματα αυτά.
Το σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα, είναι ένα σχέδιο πλήρες. Είναι ένα σχέδιο με πολλούς διαφορετικούς άξονες. Με χρηματοδοτικά εργαλεία, το οποίο έχει σκοπό να αντιμετωπίσει μια σειρά από παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, ξεκινώντας με τη βία κατά των γυναικών. Η φετινή χρονιά είναι η χρονιά η οποία ταυτίστηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν με το κίνημα Metoo, μία μεγάλη επανάσταση ευαισθητοποίησης για τα ζητήματα που αφορούν στη βία κατά των γυναικών.
Το σχέδιο συμπεριλαμβάνει όμως και πολλούς άλλους σημαντικούς άξονες που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο Αλέξης Πατέλης, τα οποία καταδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας εκτός από μία ηθική υποχρέωση της πολιτείας έχει και ένα πολύ σημαντικό οικονομικό αναπτυξιακό αποτύπωμα. Είμαστε -πράγματι- τρίτοι από το τέλος στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών στη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε για να μπορέσουμε να έχουμε επαρκές εργατικό δυναμικό για να υποστηρίξουμε την ισχυρή ανάπτυξη την οποία οραματιζόμαστε για τα επόμενα χρόνια.
Είναι, λοιπόν, οι πολιτικές για τις οποίες σας μίλησαν οι προηγούμενοι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, εξαιρετικά σημαντικές και από οικονομικής πλευράς. Το πώς θα δώσουμε τη δυνατότητα σε γυναίκες να μπορέσουν να ισορροπήσουν μεταξύ των οικογενειακών υποχρεώσεων και της εργασίας τους μέχρι να φτάσουμε στο σημείο, αγαπητή μου Ναταλία, να μπορέσουμε να έχουμε απολύτως ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις οικογενειακές υποχρεώσεις.
Είναι πολύ σημαντικό -και απευθύνομαι κυρίως στα νέα παιδιά- και στην ανάγκη να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε την επόμενη γενιά στην υποχρέωση ίσης συμμετοχής στα ζητήματα της ανατροφής των παιδιών. Γιατί μόνο έτσι θα σπάσουμε πραγματικά τα στερεότυπα ότι οι δουλειές του σπιτιού, η ανατροφή των παιδιών, είναι πρωτίστως μία υπόθεση η οποία αφορά τις γυναίκες και όχι τους άνδρες. Δεν είναι έτσι. Δεν πρέπει να είναι έτσι. Και νομίζω ότι έχουμε αρκετά παραδείγματα και αρκετό επιστημονικό υλικό το οποίο να υποστηρίζει ότι ακριβώς εκείνες οι οικογένειες στις οποίες οι ρόλοι μοιράζονται ισότιμα και ο χρόνος τελικά κατανέμεται ισότιμα, διότι αυτό είναι το βασικό ζητούμενο, αυτό λείπει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο από την εργαζόμενη μητέρα, είναι ο χρόνος τελικά για τον εαυτό της. Αυτό το οποίο είπες: «Μα εγώ θα βρω χρόνο να πάω στο γυμναστήριο; Να βγω με τις φίλες μου; Να πάω να πιω έναν καφέ όταν έχω όλες αυτές τις άλλες υποχρεώσεις;»
Γιατί, λοιπόν, το προνόμιο αυτό να το απολαμβάνει με τόσο μεγάλη ευκολία ο άνδρας, να έχει το δικαίωμα να βγει αυτός με τους φίλους του, γιατί να έχει το δικαίωμα αυτός να πάει να αθληθεί και να μην το απολαμβάνει η γυναίκα; Ακριβώς διότι η κατανομή του χρόνου στις οικογενειακές υποθέσεις δεν είναι ακόμα ίση. Μέχρι, λοιπόν, να φτάσουμε στο σημείο η επόμενη γενιά να αντιληφθεί διαφορετικά την ενδοοικογενειακή ισορροπία κατανομής του χρόνου χρειαζόμαστε περισσότερα εργαλεία στήριξης της εργαζόμενης μητέρας, ώστε να μπορεί με μεγαλύτερη άνεση να γνωρίζει ότι μπορεί ταυτόχρονα να εργάζεται και να είναι εξαιρετικά επιτυχημένη στη δουλειά της και να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μητέρα.
Τα προγράμματα για τα οποία μίλησε η Μαρία, μίλησε ο Υπουργός, είναι εξαιρετικά σημαντικά. Οι «νταντάδες της γειτονιάς» ένα καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται από τους πρώτους μήνες του 2022.
Όπως και ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα το οποίο έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης, μεγάλες επιχειρήσεις -αυτές που δεν το έχουν ήδη κάνει- να έχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να δημιουργούν δικούς τους παιδότοπους εντός των χώρων των επιχειρήσεων έτσι ώστε οι μητέρες να μπορούν να παίρνουν τα παιδιά μαζί τους, να ξέρουν ότι θα είναι σε έναν χώρο ασφαλή και δημιουργικό όσο εργάζονται.
Και βέβαια θα πρέπει να μας απασχολήσει πολύ πως όλη αυτή η τάση της δουλειάς από το σπίτι αν τελικά αυτή θα λειτουργήσει υπέρ ή κατά των γυναικών. Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι αν τελικά η εργασία από το σπίτι εξυπηρετεί τις γυναίκες ή τελικά τους δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Είναι και αυτό ένα αντικείμενο το οποίο πρέπει να μελετήσουμε.
Χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω νέα κορίτσια τα οποία ασχολούνται με τις θετικές επιστήμες και μιλούν με τόσο πάθος και τόσο ενθουσιασμό για το πώς μπορούν να διακριθούν σε επιστημονικά αντικείμενα τα οποία θεωρούσαμε απολύτως εσφαλμένα ότι αποτελούν προνομιακό χώρο των ανδρών. Και πράγματι μέσα από τα πρότυπα, μέσα από τα θετικά πρότυπα, θα αλλάξουν οι συμπεριφορές και θα μπορέσουμε να σπάσουμε τα στερεότυπα. Και ήδη βλέπω από τα στοιχεία τα τελευταία 5 χρόνια -είχα την ευκαιρία να τα αναζητήσω- ότι σταδιακά αυξάνεται ο αριθμός των νέων κοριτσιών που επιλέγουν σχολές οι οποίες στο παρελθόν είναι ταυτισμένες, ήταν ταυτισμένες στη συνείδησή μας με επαγγέλματα τα οποία θεωρούσαμε ανδρικά.
Γελάω ακόμα μερικές φορές με την απορία, αγαπητή μου Αναστασία, που τώρα πια δεν έχουμε απορία για γυναίκες γιατρούς, αλλά εξακολουθούμε να μας φαίνεται παράξενο όταν βλέπουμε μια γυναίκα πιλότο. Γυναίκα πιλότος; Είναι κάτι το ιδιαίτερο, είναι κάτι το παράξενο, κάτι το οποίο ξεφεύγει από τις αντιλήψεις και απ’ τα στερεότυπά μας. Όλα αυτά έχω την ελπίδα ότι εσείς η επόμενη γενιά θα τα αντιμετωπίζει πια ως τελείως φυσιολογικά, ως αναμενόμενα και κάθε γυναίκα, κάθε άντρας έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την επαγγελματική τους ανέλιξη ανεξαρτήτως φύλου.
Και βέβαια να υπερθεματίσω στο πόσο σημαντικό είναι μέσα σε ομάδες οι οποίες καλούνται να λύσουν σύνθετα ζητήματα, να υπάρχουν και να ακούγονται διαφορετικές απόψεις. Όσο πιο ανοιχτές, όσο πιο συμπεριληπτικές είναι οι ομάδες, τόσο πιο δημιουργικές γίνονται τελικά. Τόσο αποφεύγουμε την παγίδα του group thinking όπου όλοι καταλήγουμε τελικά να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο και αυτό μερικές φορές οδηγεί σε σφάλματα ως προς τις δημόσιες πολιτικές γιατί ακριβώς δεν έχουμε πολύ συχνά όλα τα απαραίτητα ερεθίσματα για να καταλήξουμε στη σωστή, στην ενδεδειγμένη απόφαση.
Και βέβαια ίσως το πιο σημαντικό η συμμετοχή των γυναικών στα ανώτατα κλιμάκια επιχειρηματικής, αλλά και πολιτικής εκπροσώπησης. Δυστυχώς, είμαστε πίσω ακόμα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη συνολικά σε γυναίκες οι οποίες έχουν φτάσει στην κορυφή, έχουν σπάσει τη λεγόμενη γυάλινη οροφή και έχουν καταφέρει να διοικούν μεγάλες επιχειρήσεις.
Και βέβαια αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για την πολιτική εκπροσώπηση και στη χώρα μας. Γυναίκες βουλευτές ακόμα που συμμετέχουν στο Εθνικό Κοινοβούλιο το ποσοστό είναι απελπιστικά χαμηλό παρά το γεγονός ότι έχουμε εργαλεία ποσόστωσης ως προς τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Έχουμε, δηλαδή, πολλές γυναίκες οι οποίες είναι στα ψηφοδέλτια, για κάποιο λόγο οι γυναίκες δεν ψηφίζονται και μερικές φορές δεν ψηφίζονται και από γυναίκες. Διότι όταν υπάρχουν πολλές γυναίκες στα ψηφοδέλτια και καταλήγουμε τελικά να μην ψηφίζονται από γυναίκες, αλλά το 50% του εκλεκτορικού σώματος είναι γυναίκες, ίσως εκεί είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το επαναξιολογήσουμε συνολικά ως προς την εκλογική μας συμπεριφορά.
Άκουγα πάντα, φαντάζομαι, -ότι μπορεί να το πιστοποιήσουν και οι συνάδελφοι βουλευτές που είναι σε μεγάλες Περιφέρειες- ότι εκεί που έχουμε πολυσταυρία, πρέπει να ψηφίσουμε και μία γυναίκα, έτσι δεν είναι; Έχουμε πέντε σταυρούς πρέπει να ψηφίσουμε και μία γυναίκα. Γιατί να μην ψηφίσετε πέντε γυναίκες και πρέπει να ψηφίσετε μία μόνο; Όλα αυτά, λοιπόν, είναι στερεότυπα τα οποία υπάρχουν και τα οποία αναπαράγονται, γι’ αυτό και όλα τα προγράμματα εκείνα τα οποία μας επιτρέπουν να τα αναγνωρίσουμε, γιατί πολλές φορές τα αναπαράγουμε εμείς οι ίδιοι χωρίς να τα αντιλαμβανόμαστε, έχουν νομίζω πολύ μεγάλη σημασία.
Τέλος, χαίρομαι πολύ που σήμερα στην ανώτατη πολιτειακή θέση της χώρας βρίσκεται μία γυναίκα. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχουν όρια στις φιλοδοξίες των νέων κοριτσιών, ότι μπορούν να φτάσουν όσο ψηλά οι δυνατότητές τους και το φυσικό τους ταλέντο τους επιτρέπει. Και νομίζω ότι είναι μία πολύ σημαντική συμβολική κίνηση για την Ελληνική Δημοκρατία, για το ελληνικό κράτος, το οποίο γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη του πολέμου της Ανεξαρτησίας, ότι σήμερα το 2021 σε αυτή τη σημαντική χρονιά, στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα βρίσκεται μία γυναίκα,η οποία μάλιστα εμπνεύστηκε ως προς την δικαστική της διαδρομή από μία άλλη σημαντική γυναίκα, η οποία έφυγε πρόσφατα από την ζωή, ανώτατη δικαστής του Αμερικανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η Ρουθ Ντίσμπεργκ, η οποία αξίζει να επισημάνουμε ότι ανέπτυξε όλη της την θεωρία και οικοδόμησε τις πρώτες της δικαστικές αποφάσεις για να υπερασπιστεί την έννοια της ισότητας, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ισότιμης συμμετοχής των ανδρών σε περιπτώσεις όπου οι άνδρες υφίστατο διακρίσεις κατά των γυναικών.
Διότι οι διακρίσεις τελικά αφορούν όλους. Δεν είναι πάντα μονοσήμαντες. Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στη σημερινή εκδήλωση. Να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές, κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης συνολικά που είναι σήμερα μαζί μας. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις πολιτικές πρωτοβουλίες να μπορούμε να κινούμαστε συνθετικά. Να ενσωματώνουμε γόνιμες προτάσεις. Είναι πολιτικές που κατά την άποψή μας δεν έχουν ούτε κομματικό, ούτε πολιτικό χρώμα.
Είναι πολιτικές για την Ελλάδα του μέλλοντος, είναι πραγματικά προοδευτικές πολιτικές. Είναι κυρίως οι πολιτικές εκείνες τις οποίες θα καρπωθούν τα παιδιά της επόμενης γενιάς, οι νέες και οι νέοι, οι οποίοι θα κληθούν στην πράξη να οικοδομήσουν τη νέα Ελλάδα, στην οποία θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις διακρίσεις, τα στερεότυπα και θα κάνουν πράξη την ισότητα, την οποία όλοι με τόσο πάθος αναζητούμε.
Απογοήτευση έχουν προκαλέσει οι προκλητικές fake news δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκου περί «VIP κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)».
Σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας η πρόεδρος, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου ξεκαθάρισε ότι είναι «αδόκιμη η αναφορά για διακριτές συμπεριφορές στη διαχείριση των κλινών ΜΕΘ».
Συμπλήρωσε ότι όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες υπαγορεύουν την ανάγκη να «αποκατασταθεί η αλήθεια. Έχουμε την διαβεβαίωση της κυβέρνησης για την υποστηριξη στο έργο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των ΜΕΘ».
Η διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» εξήγησε ότι η ΜΕΘ είναι ένας διακριτός χώρος που λειτουργεί 24/7. «Η εισαγωγή στις ΜΕΘ γίνεται βάσει κριτηρίων και όταν δεν επαρκούν οι κλίνες φροντίζουν η παρεχόμενη φροντίδα να γίνεται σε άλλους χώρους, όπως οι ΜΑΦ».
Τόνισε, δε, ότι δεν γίνεται επιλογή ασθενών, αλλά «διαλογή με πολύ αυστηρά κριτήρια». «Σε κάθε περίπτωση, στην κλίνη δεν αναγνωρίζουμε προσωπικότητες, βιογραφικά, οικονομικές δυνατότητες, αλλά ισότιμες ανθρώπινες ζωές. Ο επαγγελματισμός και η ηθική των Ελλήνων εντατικολόγων δεν θα επέτρεπε ουδεμία παρεμβολή στο έργο τους» προσέθεσε.
Αναφερομένη στον αριθμο των κλινών ΜΕΘ, η κυρία Κοτανίδου είπε ότι λειτουργούν σήμερα περίπου 1.280 κλίνες. Από την αρχή της επιδημίας, έως και χθες, Πέμπτη 9/12, σύμφωνα με την κυρία Κοτανίδου, είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ συνολικά 10.906 ασθενείς. Εξ αυτών εξιτήριο έλαβαν 3.588.
Από την πλευρά της, η κυρία Μαρία Θεοδωρακοπούλου, Διευθύντρια ΜΕΘ Νοσοκομείο «Αττικό» μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, συμπλήρωσε ότι το ποσοστό θνητότητας στις ΜΕΘ πανελλαδικά κατά τη διαρκεια της επιδημίας κυμαίνεται στο 50%-60%.
«Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας έχει θεσπίσει τα κριτήρια εισαγωγής στις ΜΕΘ και εδώ και 2 χρόνια λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των κλινών. Το σύστημα είναι δυναμικό και γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή που και πόσα κρεββάτια είναι κενά και πόσο γρήγορα καλύπτονται. Οι λίστες αναμονής δημιουργούνται καθώς πολλές φόρες έχουμε π.χ. εναν ασθενή με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, υπάρχει διαθεσιμη κλίνη ΜΕΘ αλλά δεν υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό για τη φροντίδα του ασθενή», είπε η κυρία Θεοδωρακοπούλου.
Ο κ. Βασίλης Μπέκος, Διευθυντής ΜΕΘ Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας υπογράμμισε ότι «είναι προσβλητικό να κατηγορούμαστε για επιλογή ασθενών. Σκοπός μας διαχρονικά είναι να βγαίνουν ζωντανοί οι ασθενείς απο τις ΜΕΘ και με καλή ποιότητα ζωής. Δίνουμε αγώνα για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Όταν χρειαζεται κάνουμε triage, διαλογή δηλαδή. Κι έχουμε εκπαιδευτεί για να κάνουμε triage. Είναι ηθική μας υποχρέωση να σωθούν όλοι οι ασθενείς. Προτεραιότητα όμως έχουν παντα οι αιμοδυναμικά ασταθεις ασθενείς και αυτοί που χρήζουν μηχανικη υποστήριξης της αναπνοής χωρίς ηλικιακό περιορισμό».
Η κ. Κοτανίδου επανέλαβε την ανάγκη στελέχωσης των ΜΕΘ με εξειδικευμένο προσωπικό. «Αυξήθηκαν οι κλίνες και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στελεχώθηκαν οι ΜΕΘ με προσωπικό που σε πολλές περιπτώσεις δεν είχε την απαραίτητη εξειδίκευση. Το πάγιο αίτημα της επιστημονικής εταιρείας μας για στελέχωση καθίσταται πιο επίκαιρο απο ποτέ, με Αναισθησιολόγους, Εντατικολόγους και νοσηλευτές», είπε.
Ο απίστευτος "θίασος" των "Θεματοφυλάκων του Συντάγματος", αποτελείται από μία δασκάλα χορού, μία νοικοκυρά, ένα απόστρατο αστυνομικό, ένα άνεργο κτλπ
Μια δασκάλα χορού, μια νοικοκυρά, ένας απόστρατος αστυνομικός από τα Τρίκαλα, ένας άνεργος από το Ίλιον είναι μεταξύ των 11 συλληφθέντων στο Αιγίνειο Πιερίας που κατηγορούνται ότι εχθές το πρωί της Παρασκευής, «απήγαγαν» τον γυμνασιάρχη, του φόρεσαν χειροπέδες και τον «έσυραν» στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
Η στιγμή της αρπαγής του διευθυντή
Οι 11 που αυτοαποκαλούνται «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για αρπαγή από κοινού και ουσιαστικά πρόκειται για ένα συνονθύλευμα ετερόκλητων ατόμων από όλη τη χώρα ηλικίας από 40-75 ετών που το μόνο κοινό στοιχείο που παρουσιάζουν είναι η εμμονή τους κατά της πανδημίας, του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 11, οι δύο είναι γυναίκες, μια δασκάλα χορού από τη Μεθώνη και μια νοικοκυρά από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας ενώ μόνο τρεις από αυτούς έχουν παιδιά που πηγαίνουν στο συγκεκριμένο σχολείο.
Ο άνθρωπος στις παρακάτω φωτογραφίες με το μπουρνούζι είναι ο... αρχηγός τους, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που φέρεται στις δημοσιεύσεις να έχει στείλει έγγραφα «επίταξης», εντελώς αυθαίρετα έγγραφα, χωρίς καμία βάση και ισχύ, έγγραφα-αποδείξεις του παραλογισμού της ομάδας, σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Ξεχωριστή είναι η περίπτωση ενός 54χρονου απόστρατου αστυνομικού από τα Τρίκαλα, ενός 40χρονου ανέργου από το Ίλιον Αττικής, δύο αγροτών από το Αιγήνειο και τον Πλαταμώνα και ενός 75χρονου συνταξιούχου από τη Νάουσα.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της αρπαγής από κοινού που είναι κακούργημα και κινδυνεύουν με προφυλάκιση, της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων από κοινού, της διατάραξης της λειτουργίας της Υπηρεσίας από κοινού, παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών από κοινού, απειλής, συκοφαντικής δυσφήμησης, της απλής σωματικής βλάβης και για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.