Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Υπόκοσμο και απατεώνες χρησιμοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για μάρτυρες σπιλώνοντας πολιτικούς του αντιπάλους

 



Σε κανένα δεν έκανε εντύπωση ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας που είχε χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για μάρτυρα στην Novartis είναι απατεώνας και υπόκοσμος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια έχει δείξει ότι κινείται στον υπόκοσμο και προστάτευσε πολλές φορές κακοποιούς, ειδικά συντρόφους και στελέχη του, με τις αλλαγές σκάνδαλο του ποινικού κώδικα μία ημέρα πριν τις εκλογές.

Συνελήφθη ο «Μαξιμος Σαράφης» κουκουλοφόρος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis με την κατηγορία σύστασης και λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης και διάπραξης απατών με τραπεζικά προϊόντα.

Κοινοί ποινικοί όπως δείχνουν τα πράγματα έστησαν τη σκευωρία, με εντολή του Αλέξη Τσίπρα.

Έτσι εξηγούνται όλα.

Συνελήφθη λοιπόν ο προστατευόμενος μάρτυρας για την υπόθεση Novartis με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης”, καθώς μαζί με άλλα δύο άτομα φέρεται να εξαπατούσε επιχειρηματίες, αποσπώντας χρηματικά ποσά, για τη γρήγορη χορήγηση τραπεζικών δανείων.

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας της Novartis έπεσε στα χέρια των διωκτικών αρχών μετά την επιχείρηση που πραγματοποίησε το τμήμα περιουσιακών δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές μαζί του συνελήφθησαν και άλλα δύο άτομα που είχαν συνολικά αποσπάσει το ποσό των 600.000 ευρώ.



Οικονόμου: Ας τολμήσει πρόταση μομφής ο Τσίπρας - Θα γίνουν αποκαλύψεις


 

Άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, δια στόματος του Γιάννη Οικονόμου, στον Αλέξη Τσίπρα, που, μετά την επιστολή Ράμμου για τις υποκλοπές και τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός.

«Με το αποψινό παραλήρημα του κ. Τσίπρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε η μεθόδευση που μήνες τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Με υλικό που εδώ και καιρό έχουν στην διάθεσή τους, ρυπαρά δίκτυα προχωρά σε ατεκμηρίωτα, ευφάνταστα και πλήρως αναληθή συμπεράσματα. Όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. 

Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα. Όλα! 

Πως ήταν η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και πως είναι σήμερα. 

Το κράτος δικαίου που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν το "Μάξιμο Σαράφη", που συνελήφθη σήμερα για απάτη. 

Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τον Α2 και τις κυπριακές offshore. 

Τις αθλιότητες για την δήθεν νεκρή Μαρία. 

Αυτά και πολλά ακόμα. Περιμένουμε λοιπόν» ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έτοιμοι για μία κίνηση, όπως η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από τον Αλέξη Τσίπρα. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρχει η δυνατότητα να έρθει στο προσκήνιο η σύγκριση της τετραετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με την τετραετία του Αλέξη Τσίπρα σε όλα τα επίπεδα, αλλά και να επαναβεβαιωθεί το συμπαγές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.




Βρώμικος ο ρόλος του Ράμμου όργανο και υποχείριο του ΣΥΡΙΖΑ

 


Όλοι έχουν καταλάβει ότι ο ρόλος του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου ,είναι να λειτουργεί και να πράττει με εντολές του Αλέξη Τσίπρα.

Στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση για το θέμα των υποκλοπών μετά την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος στους πολιτικούς αρχηγούς, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρόεδρο της Βουλής.

Αναλυτικά η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου:

Η Κυβέρνηση, από τον Αύγουστο, πήρε θέση διαυγή και σταθερή στο ζήτημα των επισυνδέσεων: απέδωσε άμεσα πολιτικές ευθύνες και ανέλαβε πρωτοβουλίες θεσμικής θωράκισης των οργάνων της Πολιτείας, της ΕΥΠ προεξαρχούσης. Παράλληλα, στηρίζει απροϋπόθετα και συνδράμει ενεργά, μέσω των δημοσίων αρχών, την ελληνική Δικαιοσύνη στο έργο που έχει αναλάβει για την πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης.

Οι επισυνδέσεις αυτές, κατηγορηματικά, δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Καμιά ενημέρωση και κανένα στοιχείο δεν περιήλθε ποτέ σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Η Δικαιοσύνη επιβάλλεται να φέρει γρήγορα στο φως την πραγματική διάσταση της υπόθεσης αυτής και ποια ρυπαρά δίκτυα διοχέτευαν προνομιακά και συστηματικά υλικό και πληροφορίες σε συγκεκριμένους μηχανισμούς. Ρυπαρά δίκτυα που, προσπαθώντας με τυφλό μένος να πλήξουν την Κυβέρνηση, δρουν τελικά σε βάρος της Πατρίδας.

Πάμε τώρα και στα υπόλοιπα.

Μια δημοκρατία είναι ισχυρή όταν όλοι σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους. Η Ελλάδα είναι δημοκρατικό κράτος δικαίου και κανείς δεν ίσταται υπεράνω των νόμων, ούτε δικαιούται να τους ερμηνεύει κατά το δοκούν.

Όσον αφορά την επιλογή του προέδρου της ΑΔΑΕ να μετατρέψει την ανεξαρτησία της Αρχής, της οποίας προΐστανται, σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο του υπήρχαν εδώ και καιρό πολλαπλές ενδείξεις.

Παραθέτουμε μια ενδεικτική σειρά γεγονότων.

Κατά παράβαση σαφούς διάταξης νόμου, προσέφυγε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να ελέγξει τυχόν άρσεις απορρήτου, αν και η ΑΔΑΕ διατηρεί στα αρχεία της πλήρη φάκελο με τις διατάξεις του εισαγγελέα και θα μπορούσε να κάνει μία απλή διασταύρωση. Το κίνητρο, προφανώς, ήταν η δημιουργία εντυπώσεων και την πράξη του την επικρότησε ασμένως ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αγνοήθηκε προκλητικά η γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αν και κατά το Σύνταγμα η διοίκηση συνολικά υπόκειται στη δικαστική λειτουργία.

Επιπλέον, καθ’ υπέρβαση κάθε αρμοδιότητας και παρά τη σαφή Συνταγματική διάταξη, υποβλήθηκε αίτημα σε κοινοβουλευτική επιτροπή προκειμένου να παρασταθεί αυτοκλήτως ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ. Αμέσως, αγκάλιασε την πρωτοβουλία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μπροστά στην πρόδηλη νομική αταξία αναγκάστηκε ο Επικεφαλής να προβεί σε αναδίπλωση.

Κατά παράβαση κάθε έννοιας συλλογικής λειτουργίας, αγνοήθηκε συστηματικά η ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Δεν υπήρξε απόφαση του οργάνου, αλλά μονάχα κρίση του Επικεφαλής της.

Μολονότι υποβάλλονταν αιτήματα στη Βουλή, υπήρχε συχνή επικοινωνία με στελέχη και τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, «καταθέσεις» σε ευρωπαϊκά όργανα και αρθρογραφία, δεν επιδιώχθηκε ποτέ, επί τέσσερα σχεδόν χρόνια, επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό. Δεν είναι φυσιολογικό, εάν κάποιος θεωρεί ότι υπάρχει -εάν θεωρούσε ότι υπάρχει- ζήτημα συνταγματικής παραβίασης, να συμπεριλάβει ανάμεσα στους συνομιλητές του τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να τον καταστήσει κοινωνό;

Στο πλαίσιο του προαναφερόμενου «ακτιβισμού», επελέγη σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο να μεταβάλλει την ερμηνεία που η ίδια η ΑΔΑΕ απέδιδε στο νόμο, ο οποίος ισχύει εδώ και είκοσι χρόνια, και αφορούσε την ενημέρωση της Βουλής και των αρχηγών των κομμάτων. Παρότι η ερμηνεία, την οποία ο ίδιος ο κ. Ράμμος έδινε, αφορούσε την ενημέρωση της Βουλής μόνο για στατιστικά στοιχεία, ξαφνικά, προβαίνει σε εντελώς αντίθετη ερμηνεία, προσωποποιώντας την πληροφόρηση. Προφανώς, φιλοδοξεί να καταστεί πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο.

Αυτά τα αποκαλυπτικά μέχρι σήμερα. Και ερχόμαστε στα σημερινά.

Χθες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει τη σημερινή του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μόνο αυτό, τίποτα άλλο. Ω του θαύματος, σήμερα το πρωί ανακοινώνεται, γύρω στις 10.00, συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ράμμο. Μετά τη συνάντηση τους, ο κ. Τσίπρας κρατά ένα φάκελο. Το περιεχόμενο του φακέλου ανακοινώνεται, ταχύτατα και κατά σύμπτωση μάλλον, εκεί που δημοσιεύονται και οι πληροφορίες των ρυπαρών δικτύων. Στο τέλος, αρκετά αργότερα, λαμβάνει μια επιστολή από τον κ. Ράμμο και ο Πρωθυπουργός.

Συμπερασματικά, τα όσα εδώ και καιρό πράττει ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ συνιστούν βαρύ ατόπημα. Θεσμικό και πολιτικό.

Η σιωπή μας όλο αυτό το διάστημα δεν συνιστούσε αδυναμία, αλλά στάση ευθύνης απέναντι σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν η ΑΔΑΕ: μια Αρχή πραγματικά ανεξάρτητη, που θα λειτουργούσε στο πλαίσιο που το Σύνταγμα ορίζει.

Σήμερα όμως εξέλειπε κάθε αμφιβολία.

Αυτά για τον κ. Ράμμο, με γεγονότα και χρονική αλληλουχία.

Ο κ. Τσίπρας, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τέως Πρωθυπουργός, οφείλει να αναλογιστεί τις πολιτειακές του ευθύνες. Τέλος, βαρύτερο ατόπημα του κ. Τσίπρα θα είναι, αξιοποιώντας τα παρανόμως εξαχθέντα στοιχεία που του ενεχείρισε ο κ. Ράμμος, να εμπλέξει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέδιο εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων.

Η Κυβέρνηση, με απόλυτη προσήλωση στο Σύνταγμα και τους νόμους και αμέριστη εμπιστοσύνη στο έργο της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, έχοντας μιλήσει καθαρά από την πρώτη στιγμή για την υπόθεση των επισυνδέσεων, εγγυάται τόσο την αποκάλυψη της πλήρους αλήθειας όσο και την πολιτική ομαλότητα».




Συνελήφθη ο στημένος από τον ΣΥΡΙΖΑ προστατευόμενος μάρτυρας της Novartis, γιατί εξαπατούσε επιχειρηματίες

 


Ο προστατευόμενος μάρτυρας που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κατηγορήσει πολιτικούς του αντιπάλους συνελήφθη σε μεγάλη επιχείρηση.

Η μεγάλη επιχείρηση έγινε απο το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων και έχει ως στόχο την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε επιχειρηματίες με το πρόσχημα της ευνοϊκής δανειοδότησης εγχώριων επιχειρήσεων.

Έχουν συλληφθεί τρία άτομα, ανάμεσα στα οποία και ο «Μάξιμος Σαράφης», προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis, που είχε στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να κατηγορήσει πολιτικούς του αντιπάλους. 

Εμφανίζονταν ως στελέχη χρηματοοικονομικής εταιρείας παροχής δανείων με έδρα το εξωτερικό. Αναλάμβαναν τη διεκπεραίωση και μεσολάβηση στην παροχή δανείων επιχειρήσεων. 

Έπαιρναν τα έξοδα για την κατάθεση φακέλου και οι «πελάτες» δεν έπαιρναν ποτέ δάνειο, τους έταζαν δηλαδή ότι θα μπορούσαν να επιταχύνουν διαδικασίες για να πάρουν πιο γρήγορα δάνειο. Έπαιρναν από 5.000 έως 50.000 ευρώ ανάλογα με το ύψος του δανείου που ήθελαν οι επιχειρηματίες.

Το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής, πραγματοποίησε και εφόδους σε διάφορα σπίτια στο λεκανοπέδιο, θα ακολουθήσει ενημέρωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.



Συνεχίζει να ξεφτιλίζεται η Τσαπανίδου προσπαθώντας να υποστηρίξει τις φαιδρότητες ΣΥΡΙΖΑ

 


Δεν έχει τέλος η κατρακύλα του τελειωμένου πολιτικά ΣΥΡΙΖΑ, εξοργίζοντας του πολίτες με όσα προκλητικά τάζει στον κόσμο και προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Στο παιχνίδι για να εξοργίσει τους πολίτες έχει μπεί για τα καλά και η Πόπη Τσαπανίδου που έχει ενσωματωθεί πλήρως στο τσίρκο, λες και ήταν από πάντα.

Η Ομάδα Αλήθειας μας βοήθησε να καταλάβουμε την φαιδρότητα της Τσαπανίδου που έχει ενσωματωθεί ως νούμερο εύκολα και με πάθος, για μιά εκλόγιμη θέση στο επικρατείας.

Τσαπανίδου: Πονούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο νόμος Κατρούγκαλου





Ο Τσίπρας αφού εξαπάτησε τους συνταξιούχους συνέχισε το καραγκιοζιλίκι με επίσκεψη στην ΑΔΑΕ


 

Ανήμπορος και ανίκανος ο Αλέξης Τσίπρας να αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προχωράει με σχέδιο την απάτη και το ψέμα όπως το 2015, κάνοντας επίσης και καραγκιοζιλίκια με τις παρακολουθήσεις, την ώρα που υπάρχουν επίσημες επώνυμες καταγγελίες σε βάρος του από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι τους παρακολουθούσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει καλύψει με παροχές όλους τους Έλληνες πολίτες, ο Αλέξης Τσίπρας το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να τάζει λαγούς με πετραχήλια όπως έταζε και εξαπατούσε με σχέδιο το 2014. Εκτός από την απάτη, δεν του μένει κάτι άλλο από το να παίξει με τις παρακολουθήσεις και τους θεσμούς, ο άρχοντας των υποκλοπών του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσερχόμενος για ακόμα μία φορά στην ΑΔΑΕ, συνεχίζοντας το μόνο που του έχει μείνει να κάνει δηλαδή τα καραγκιοζιλίκια έκανε την δήλωση «Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας. Και το φως της Δημοκρατίας για ακόμα μία φορά νίκησε το σκοτάδι».

Αυτό δήλωσε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας και επικίνδυνος για την χώρα Αλέξης Τσίπρας, κατά την έξοδό του από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Χρήστο Ράμμο.

Ο Τσίπρας αναμένεται να συνεχίσει το καραγκιοζιλίκι του και να γίνει δεκτός σήμερα στις έξι το απόγευμα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην οποία αναμένεται να θέσει το θέμα των παρακολουθήσεων. Ναι καλά διαβάσατε αυτός που έχει καταγγελθεί επώνυμα απο στελέχη του ότι τους παρακολουθούσε, αυτός ποπυ το κόμμα του παρακολουθούσε όλο το ΚΚΕ θα μιλήσει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα των παρακολουθήσεων.



Μητσοτάκης σε Ερντογάν : Κάθε γιουρούσι σας μπορεί να γίνει άτακτη υποχώρηση - Ο Τσίπρας δουλεύει τους συνταξιούχους

 


Σε κατοίκους του Αυλώνα που είχαν συγκεντρωθεί να τον υποδεχθούν μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθ’ οδόν προς την εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα Βοιωτίας, στην οποία θα παραστεί και θα μιλήσει.

«Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, θέλησα σήμερα να βρεθώ μαζί σας εδώ στον Αυλώνα να σάς σφίξω το χέρι, να σάς πω καλή χρονιά, καθώς είμαι καθ’ οδόν για μία σημαντική εκδήλωση, η οποία θα γίνει σε λίγη ώρα από τώρα στην ΕΑΒ.

Θα παραλάβουμε το πέμπτο αναβαθμισμένο F-16 Viper, από τα 83 συνολικά τα οποία έχουμε προγραμματίσει να αναβαθμίσουμε μέχρι το 2026.

Θέλω να σάς θυμίσω ότι εδώ στους ουρανούς πάνω από την Αττική και με βάση την Τανάγρα πετούν ήδη 10 υπερσύγχρονα αεροσκάφη Rafale τα οποία απέκτησε η Πολεμική μας Αεροπορία, καθώς υλοποιούμε στην πράξη τη δέσμευσή μας η πατρίδα μας να είναι ισχυρή, ασφαλής. Μία Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, η οποία θα μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που περνάμε, δυσκολίες οι οποίες είναι όλες εισαγόμενες, δυσκολίες οι οποίες ξεκινούν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, όλοι σας γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση αυτή έχει σταθεί δίπλα σε κάθε Έλληνα πολίτη. Εξουδετερώσαμε στην πράξη τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Το ξέρετε όλοι σας όταν παίρνετε το λογαριασμό στο σπίτι, βλέπετε τι θα πληρώνατε εάν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση και τι πληρώνετε τώρα, ουσιαστικά τιμές που δεν απέχουν πολύ από αυτό το οποίο πληρώναμε πριν από δύο χρόνια.

Γνωρίζετε τις παρεμβάσεις μας για να συγκρατήσουμε τις τιμές στο ράφι. Από τον επόμενο μήνα 8 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά θα έχουν πρόσβαση στο Market Pass: 10% έκπτωση σε όλες τις αγορές που θα κάνετε στα σούπερ μάρκετ.

Από το τέλος αυτού του μήνα, σε λίγες μέρες από τώρα, για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι θα δουν σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δούλεμα από τον κ.Τσίπρα στους συνταξιούχους όταν λέει ότι θα διορθώσει τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου που εκείνος ψήφισε

«Είδα τον κ. Τσίπρα να περιοδεύει χθες στο Αιγάλεω και να τάζει σε λίγους ηλικιωμένους συνταξιούχους οι οποίοι είχαν μαζευτεί να τον ακούσουν, τι; Ότι θα διορθώσει, λέει, τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου που αυτός ψήφισε. Πόσο δούλεμα άλλο; Πόσο δούλεμα άλλο, για αυτούς οι οποίοι γνωρίζουν τι πέρασαν τέσσερα χρόνια, τέσσερα χρόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Και γνωρίζουν και συγκρίνουν σήμερα. Και ξέρουν τι πέρασε η Ελλάδα από το 2015 μέχρι το 2019 και γνωρίζουν ότι αυτή η παράταξη, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, είναι η παράταξη που υλοποίησε τις δεσμεύσεις της να επιστρέψει στη μεσαία τάξη αυτά που σας πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και το κάναμε πράξη.

Καθώς λοιπόν, φίλες και φίλοι, πλησιάζουμε πια στις εκλογές του 2023, θέλω να σας ζητήσω και να ζητήσω από τα κομματικά μας στελέχη να κάνουμε όλοι μαζί αυτή τη μεγάλη προσπάθεια: Να μην πάνε χαμένες οι θυσίες και οι προσπάθειες του ελληνικού λαού. Να συνεχίσουμε τον αγώνα μας να κάνουμε την Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο ευημερούσα, τους Έλληνες πιο αισιόδοξους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Δημοκρατία είναι μια μεγάλη γιορτή. Η ευθύνη για την διακυβέρνηση του τόπου είναι στα χέρια όλων σας. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και μετά με σεβασμό θέτουμε το έργο μας και το πρόγραμμά μας στην κρίση του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η ομορφιά της Δημοκρατίας.

Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θα αναγνωρίσει και τις μεγάλες προσπάθειές μας σε δύσκολες συνθήκες, θα αναγνωρίσει το γεγονός ότι κάναμε και λάθη αλλά με θάρρος τα αναγνωρίσαμε και κοιτάμε να τα διορθώσουμε. Διότι αλάθητος είναι μόνο αυτός ο οποίος δεν κάνει τίποτα. Αλλά κυρίως θα μάς πιστώσει τη συνέπεια λόγων και έργων και θα γνωρίζουν πια οι πολίτες ότι αυτά τα οποία θα σάς πούμε για τη δεύτερη τετραετία- και έχουμε πολλά να σάς πούμε καθώς θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές- θα τα υλοποιήσουμε όπως ακριβώς υλοποιήσαμε αυτά που σάς είπαμε το 2019. Το είπαμε, το κάναμε.

Κάναμε πολλά και θα κάνουμε ακόμα πολλά περισσότερα. Γιατί έχουμε όραμα και σχέδιο για μία Ελλάδα η οποία θα είναι πραγματικά ισχυρή, για μία Ελλάδα με λιγότερες ανισότητες, για ένα κράτος το οποίο θα στέκεται πάντα κοντά στους πολίτες οι οποίοι δοκιμάζονται. Και το λέω αυτό διότι η παράταξη αυτή, της Νέας Δημοκρατίας, δεν χρειάζεται να δώσει διαπιστευτήρια κοινωνικού προοδευτισμού και χαρακτηριστικών λαϊκών.

Είμαστε η μεγάλη λαϊκή παράταξη της πατρίδας μας και αυτό σημαίνει ότι στεκόμαστε πάντα κοντά σε όλες τις Ελληνικές και σε όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως του τι έχουν ψηφίσει» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Πού κρύβονται όλοι αυτοί που έκαναν «σημαία» την ιστορία της «μικρής Μαρίας» και διέσυραν τη χώρα στο εξωτερικό;

«Θα συνεχίσουμε μέχρι και την τελευταία μέρα, μέχρι να διαλυθεί η Βουλή, να παράγουμε ουσιαστικό και σημαντικό κυβερνητικό έργο και στη συνέχεια όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα.

Πρώτα και πάνω απ’ όλα, στην πρώτη κάλπη να απενεργοποιήσουμε τη «νάρκη» της απλής αναλογικής. Διότι οι δημοτικοί άρχοντες οι οποίοι είναι μαζί μας, γνωρίζουν πόσο υπονόμευσε η απλή αναλογική την κυβερνησιμότητα των Δήμων.

Φανταστείτε να πρέπει για κάθε απόφαση την οποία παίρνουμε, να μπαίνουμε σε κομματικά παζάρια με κυβερνητικούς εταίρους, να καθυστερούμε. Για σκεφτείτε τι θα γινόταν αν έπρεπε, παραδείγματος χάρη, εκείνο το Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας του 2020 να έρθουμε σε συνεννόηση με διάφορους άλλους για να φυλάξουμε τα σύνορά μας στον Έβρο.

Και μιας και μίλησα για τον Έβρο. Πού είναι τώρα όλοι αυτοί οι οποίοι έκαναν σημαία την ιστορία της “μικρής Μαρίας” και διέσυραν τη χώρα στο εξωτερικό; Πού κρύβονται; Αφωνία έπαθαν; Γιατί δεν έχουν το κουράγιο να βγουν τώρα, έστω και τώρα και να πουν: “συγγνώμη, κάναμε λάθος, πέσαμε και εμείς στην παγίδα της παραπληροφόρησης η οποία στήθηκε από την Τουρκία, ότι δήθεν η Ελλάδα σκοτώνει μετανάστες στα σύνορα και υπάρχουν νεκρά παιδιά τα οποία κάπου είναι θαμμένα, σε κάποια νησίδα στον Έβρο”.

Δεν το κάνουν, φίλες και φίλοι, δεν το κάνουν διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πολιτική τους είναι άλλη. Για σκεφτείτε λίγο τι θα συνέβαινε τον Μάρτιο του 2020 αν είχαμε άλλη κυβέρνηση. Δε χρειάζεται να το φανταστείτε πολύ, οι ίδιοι σάς λένε ότι εμείς τον φράχτη δεν τον θέλουμε γιατί παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρέπει να καταλάβουμε ποιο είναι το ζητούμενο στις εκλογές και ποια είναι τα μεγάλα στοιχήματα, τα οποία δεν έχουν να κάνουν μόνο με την οικονομική ευημερία του τόπου, αν θα συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία που έχουμε χαράξει, με χαμηλότερους φόρους, χαμηλότερες εισφορές, περισσότερες δουλειές, έχουν να κάνουν και με κρίσιμα ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι απλό: ποια παράταξη και ποιος Πρωθυπουργός πρέπει να κρατά το τιμόνι της χώρας στους κρίσιμους καιρούς που έχουμε μπροστά μας; Αυτό είναι το ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντήσουν οι Έλληνες πολίτες.

Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Να ζητήσω από όλες και όλους μια μεγάλη συστράτευση στον αγώνα. Οι εκλογές είναι γιορτή και είμαι σίγουρος ότι το βράδυ των εκλογών σε αυτή τη μεγάλη γιορτή εμείς θα πανηγυρίζουμε. Ένας νικητής θα υπάρχει και αυτός θα είναι η Νέα Δημοκρατία», ανέφερε κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.














<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/politiki/stin-tanagra-prothypoyrgos-5o-anabathmismeno-f-16-viper">Στην Τανάγρα ο πρωθυπουργός: Παραλαμβάνουμε το 5ο αναβαθμισμένο F-16 Viper -Η Ελλάδα είναι ισχυρή και ασφαλής - iefimerida.gr</a></p>



Τέλος και με την βούλα τα F35 για την Τουρκία

 


Οι διαβουλεύσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας για τα μαχητικά F-35 αφορούν τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων για το τέλος του προγράμματος στην Τουρκία, σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τον β' γύρο των συνομιλίων που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον και βάζει "ταφόπλακα" στην προμήθεια των αεροσκαφών.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, εξήγησε ότι οι δύο πλευρές συνομιλούν για να κλείσουν σταδιακά τα θέματα που έχουν προκύψει λόγω της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Ο Νεντ Πράις ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, καθώς η γειτονική χώρα συνεχίζει να παραμένει υπό το καθεστώς των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) λόγο της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την καταλληλόλητα της Τουρκίας για το πρόγραμμα των F-35. Το υπουργείο Άμυνας εξέδωσε την δήλωση (για το δεύτερο γύρο των διαβουλεύσεων). Αυτή είναι μια συζήτηση σχετικά με το πως θα οδηγήσουμε σταδιακά τα στοιχεία αυτού του προγράμματος προς το τέλος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία είχε αποπεμφθεί από το πρόγραμμα των F-35 στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 με αποτέλεσμα να διεκδικεί 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία είχε πληρώσει ως προκαταβολή για την παραλαβή των πρώτων πέντε μαχητικών. Ωστόσο, στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι η παραλαβή δεν πραγματοποιήθηκε με υπαιτιότητα της Άγκυρας, καθώς η Τουρκία αψήφησε τις επανειλημμένες ιδιωτικές και δημόσιες προειδοποιήσεις, παραβιάζοντας έτσι εν γνώσει της την αμερικανική νομοθεσία. Τέλος, πέρα από τις οικονομικές διαφορές που σχετίζονται με την μη παραλαβή των μαχητικών, υπάρχουν ακόμα μια σειρά από τεχνικά θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ομαλή έξοδο της Τουρκίας από το πρόγραμμα της παραγωγής των μαχητικών.



Δημοσκόπηση RASS: Στο 6,1% η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Εμπιστεύονται Μητσοτάκη στην διακυβέρνηση της χώρας

 



Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σύμφωνα με τους πολίτες κυβερνά καλύτερα την χώρα, οι πολίτες με κυβέρνηση Μητσοτάκη αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται καλύτερα τα εθνικά θέματα, 

Στις 6,1 ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για λογαριασμό του Action 24.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανασκόπηση που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό το βράδυ της Δευτέρας (3/1), το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 30,8% και αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης 24,7%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με 13,9%, ενώ στα υπόλοιπα κόμματα το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6,1%, η Ελληνική Λύση 3,3%, το ΜέΡΑ25 3,1% και οι Έλληνες 3%, σε μια επτακομματική Βουλή. Άλλο κόμμα προτιμά το 3,8%, άκυρο-λευκό το 2,7%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 8,6%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός, όπως σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Κ. Μητσοτάκης

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 48,9% είπε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 28,4% τον Αλέξη Τσίπρα, το 19,8% τον «κανέναν» και το 2,9% απάντησε ΔΓ/ΔΑ.

Δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών :

 Κυριάκος Μητσοτάκης έχει 43,2% θετικές γνώμες και 46,4% αρνητικές, δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης 41,1% θετικές και 39,8% αρνητικές, τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας 32,5% θετικές και 55% αρνητικές, ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας 30,7% θετικές και 55,5% αρνητικές, ο Γιάνης Βαρουφάκης 24% θετικές και 68,3% αρνητικές, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει 14,5% θετικές και 76,1% αρνητικές.

Στο ερώτημα ποιο κόμμα μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα τη χώρα, οι πολίτες απάντησαν: ΝΔ 36%, ΣΥΡΙΖΑ 16,6%, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 5,7%, ΚΚΕ 2,5%, Ελληνική Λύση 1,4%, ΜέΡΑ25 2,2%, Κανένα 10,6% και ΔΓ-ΔΑ 25%.

Στο ερώτημα ποιο κόμμα σάς κάνει να αισθάνεστε μεγαλύτερη ασφάλεια, απάντησαν: ΝΔ 34,3%, ΣΥΡΙΖΑ 14,3%, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 6,5%, ΚΚΕ 2,9%, Ελληνική Λύση 2,3%, ΜέΡΑ25 1,2%, Κανένα 36% και ΔΓ-ΔΑ 2,5%.

Στο ερώτημα ποιο κόμμα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα εθνικά θέματα, απάντησαν: ΝΔ 48,6%, ΣΥΡΙΖΑ 12,8%, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 4,6%, ΚΚΕ 2,1%, Ελληνική Λύση 3,1%, ΜέΡΑ25 1,2%, Κανένα 20,5% και ΔΓ-ΔΑ 7,1%.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, εκεί υπάρχει ένα «μοίρασμα» απόψεων, καθώς «καθόλου» δεν ανησυχεί για ένα θερμό επεισόδιο ποσοστό 31,4%, «αρκετά» ένα 23,9% και «λίγο» το 22,5%.

Στο ερώτημα για το πόσο σας ανησυχεί το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία ενόψει των τουρκικών εκλογών, απάντησαν: Καθόλου 31,4%, Αρκετά 23,9%, Λίγο 22,5%, Πολύ 22,1%, Δεν απαντώ 0,1%.

Στο ερώτημα «Με ποιον πρωθυπουργό αισθάνεστε πιο ασφαλής σε ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία», απάντησαν: με Κυριάκο Μητσοτάκη 55%, με Αλέξη Τσίπρα 16,5%, με Κανέναν 24,9%, ΔΓ-ΔΑ 3,6%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το μεγαλύτερο μέρος χαρακτηρίζει μέτρια την οικονομική του κατάσταση, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό περίπου στο 30% τη χαρακτηρίζει καλή και σχεδόν το 15% κακή. Παρ’ όλα αυτά, θεωρούν ότι το «Καλάθι του Νοικοκυριού» δεν έχει αποδώσει, με το ποσοστό να αγγίζει το 70%.

Ειδικότερα, στην ερώτηση πώς θα χαρακτηρίζατε την οικονομική σας κατάσταση, απάντησαν: Μέτρια (φτάνει μόνο για τα αναγκαία και υπάρχουν δυσκολίες) 47,7%, Καλή (φτάνει για όσα είναι αναγκαία) 29,7%, Κακή (δεν φτάνει ούτε για τα αναγκαία, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες) 15,5%, Πολύ καλή (φτάνει για να ζω καλά και περισσεύει για αποταμίευση) 5,9% και Δεν απαντώ 1,2%.

Για το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και πόσο έχει αποδώσει, απάντησαν: Δεν έχει αποδώσει 69,7%, Μάλλον δεν έχει αποδώσει 4,9%, Έχει αποδώσει 12,2%, Μάλλον έχει αποδώσει 5,6%, Δεν γνωρίζω το μέτρο 8,3%, Δεν απαντώ 1,2%.



Μενέντεζ: Δεν θα εγκρίνω την πώληση των F-16 στην Τουρκία γιατί επιτίθεται στην Ελλάδα

 



Ο γερουσιαστής στην παρέμβασή του στο Mega εκτίμησε πως η ρητορική μίσους και απειλών του Ερντογάν προς την Ελλάδα οφείλονται στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους και να εξετάζουν πως θα αντιδράσουν στο ρίσκο που υπάρχει να δημιουργηθεί πρόβλημα και να μην πρόκειται μόνο για ρητορική.

Η παρέμβαση του γερουσιαστή Μενέντεζ στο Mega :

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα γίνει με την πώληση των F-16 στην Τουρκία


Μενέντεζ: Αναφορικά με τα f16, θα ήθελα η Τουρκία να είναι διαφορετική απ’ ό,τι είναι υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν. Να είναι ένα αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, να ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες, να μην είναι επιθετική έναντι των γειτόνων της, να μην συλλαμβάνει και φυλακίζει δημοσιογράφους και δικηγόρους. Να μην κηρύσσεις ξαφνικά έναν από τους βασικούς σου πολιτικούς αντιπάλους ένοχο, για να τον αποκλείσεις από τις εκλογές και πολλά ακόμη. Οπότε, σε αυτό το πλαίσιο, είμαι αντίθετος στην πώληση των F16, γιατί στο τέλος της ημέρας η πραγματικότητα ειναι ότι δεν έχουμε δει την Τουρκία του Ερντογάν να ανταποκρίνεται σε αυτές τις προσδοκίες.

Αυτό που έχουμε δει είναι μια Τουρκία που απειλεί μια άλλη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, την Ελληνική Δημοκρατία και την απειλεί χωρίς δικαιολογία, χωρίς αιτία. Οπότε στο μυαλό μου θα ήταν προβληματικό να πουλήσουμε στρατιωτικό υλικό, όταν προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες και όταν εκδηλώνει ξεκάθαρα ξανά και ξανά κάποιες από τις προθέσεις της. Ίσως η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποιήσει τη δική μου στάση για την πώληση ως ένα μοχλό πίεσης για να κάνει την Τουρκία να συμπεριφερθεί διαφορετικά και, αν συμβεί αυτό, ας είναι, θα μπορούσε να είναι μια θετική εξέλιξη. Αλλά αυτή τη στιγμή σκοπεύω να εξακολουθήσω να κάνω αυτό που έχω πει πως θα κάνω, δηλαδή να μην εγκρίνω την πώληση. Κατά συνέπεια, δεν θα προχωρήσω σε έγκριση της πώλησης αυτή τη στιγμή.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Ακόμη όμως κι αν η διοίκηση Μπάιντεν χρησιμοποιεί τη στάση σας για να πιέσει την Τουρκία, ακόμη κι αν η Τουρκία συμφωνήσει να σταματήσει τις απειλές κατά της Ελλάδα, πώς θα μπορούσατε να εξασφαλίσετε ότι θα σεβαστεί και θα τηρήσει τη δέσμευση αυτή και μετά την πώληση;


Μενέντεζ: Ναι, φυσικά δεν είναι μόνο λόγια. Θα απαιτούνταν και πράξεις και πρέπει να σκεφτούμε ποιοι είναι οι όροι που θα εφαρμόζονταν και οι πράξεις που θα απαιτούνταν από πλευράς της Τουρκίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Τουρκική κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της σε μια τέτοια πώληση. Δεν είμαστε καθόλου κοντά σε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Μπορεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο αν και μόνο αν η Τουρκία εγκαταλείψει την επιθετική της στάση έναντι τόσο της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κύπρου, όσο και άλλες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο που είναι αντίθετες στα εθνικά μας συμφέροντα και την εθνική μας ασφάλεια.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Γερουσιαστά, κάθε φορά που καλείται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τοποθετηθεί για τις απειλές κατά της Ελλάδας, η απάντηση τα τελευταία χρόνια είναι περίπου η ίδια: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν τις δύο συμμάχους να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου”. Τους τελευταίους μήνες όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει: στην Ελλάδα ξυπνάμε σχεδόν κάθε μέρα με ωμές απειλές εισβολής. Ο Ερντογάν και οι αξιωματούχοι του λένε “θα έρθουμε μια νύχτα”. Η ερώτησή μου είναι αν πιστεύετε ότι ίσως έχει έρθει η ώρα να πάρει μια πιο διακριτή στάση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντί να τηρεί περίπου ίσες αποστάσεις από μια χώρα που απειλείται και μια χώρα που απειλεί.


Μενέντεζ: Πρώτα απ’ όλα, πιστεύω ότι η ρητορική του Προέδρου Ερντογάν είναι εξωφρενική, πιστεύω όμως παράλληλα ότι είναι ακριβώς αυτό: ρητορική. Και πιστεύω ότι χρησιμοποιεί αυτή τη ρητορική για εσωτερική κατανάλωση γιατί έχει τραγικές επιδόσεις να δείξει στον τουρκικό λαό. Η τουρκική οικονομία έχει κατακρημνιστεί και εξ αιτίας αυτού, ο τουρκικός λαός υποφέρει, οπότε χρειάζεται να διασπάσει την προσοχή τους, άρα αυτή η ρητορική είναι μέρος της προσπάθειας που πιστεύω ότι καταβάλλει σε πολιτικό επίπεδο. Δεν είναι αποδεκτή, αλλά πιστεύω ότι είναι απλά ρητορική. Έχοντας πει αυτό, δεν είναι αποδεκτό και πιστεύω πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- και αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχω ιστορικά με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – δεν μπορεί να καλεί και τις δύο πλευρές να ρίξουν τους τόνους ή να βρουν έναν ειρηνικό τρόπο επίλυσης των διαφορών τους όταν είναι η μία και μόνο η μία πλευρά που επιτίθεται.


Αν η Ελληνική Δημοκρατία ενεργούσε με τον ίδιο τρόπο, όπως ο Ερντογάν συμπεριφέρεται απέναντι στην Ελλάδα, τότε θα καλούσα την Ελληνική Δημοκρατία να βρει έναν τρόπο να προχωρήσει σε συμφιλίωση με βάσει τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο, αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα δεν κάνει υπερπτήσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο. Η Ελλάδα δεν εισβάλει σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Η Ελλάδα δεν απειλεί την κυριαρχία και την ασφάλεια της Τουρκίας. Επομένως είναι λάθος να καλούνται και οι δύο πλευρές εν προκειμένω, όταν μόνο η μία πλευρά είναι επιθετική και αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρόκειται για μία προσπάθεια που εξακολουθούμε να καταβάλλουμε με σκοπό να κάνουμε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την αμερικανική διοίκηση να αλλάξει δρόμο γιατί πιστεύω ότι όταν μιλάμε για αυταρχικούς ανθρώπους, κάποιες φορές μπορεί να νομίζεις ότι όλα τους τα σχόλια είναι απλά ρητορική, ανεύθυνη ρητορική μίσους, κάποιες φορές ωστόσο οφείλεις να αναρωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να εννοούν αυτά που λένε και αυτό είναι ένα ρίσκο που δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναλάβουμε.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Και αν είναι αυτή η περίπτωση, Γερουσιαστά, αν η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της για πόλεμο εναντίον της Ελλάδας, τι έχουμε να περιμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες;


Μενέντεζ: Πρώτα απ’ όλα, επιτρέψτε μου να πω πως δεν περιμένω να συμβεί κάτι τέτοιο και πιστεύω ότι έχουμε συνεργαστεί για να χτίσουμε μια πιο δυνατή αμερικανο-ελληνική αμυντική θέση, κάτι που είναι απίστευτα σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι όμως πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί όταν η Σούδα είναι σημαντική βαση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει τώρα μια στρατηγικά σημαντική θέση όχι μόνο για αμυντικούς αλλά και για ενεργειακούς σκοπούς, όταν οι κοινές αμερικανο-ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις προσλαμβάνουν πολύ σημαντικές διαστάσεις, όλα αυτά εκπέμπουν ένα μήνυμα στους γείτονες της Ελλάδας, εν προκειμένω και στην Τουρκία, για τον κίνδυνο τυχόν ανάληψης στρατιωτικής δρασης εναντίον της Ελλάδας γιατί τώρα δεν είναι μόνο τα ελληνικά συμφέροντα που επηρεάζονται αλλά θα μπορούσαν να πληγούν και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεύτερον, πιστεύω, όπως είπα και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συζητήσει τι θα συμβεί αν έρθει μια μέρα ο μη γένοιτο που μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ επιτεθεί απρόκλητα σε μια άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Μου φαίνεται ότι είναι ο επιτιθέμενος που θα πρέπει να τιμωρηθεί και μου φαίνεται επίσης, από αμερικανική σκοπιά ότι όταν έχεις δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ αλλά ο ένας είναι ο επιτιθέμενος και είναι ξεκάθαρα αυτός που προκάλεσε τις συνέπειες, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταθούν στο πλευρό της χώρας που έχει δεχθεί επίθεση.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτήν την άποψη πιστεύετε τη συμμερίζονται κι άλλοι; Τι νομίζετε;


Μενέντεζ: Νομίζω ότι η άποψη πως στέκεσαι στο πλευρό του- και χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη ελλείψει κάποιας καλύτερης- “θύματος” και όχι του επιτιθέμενου, στο τέλος της ημέρας είναι η επικρατέστερη. Πιστεύω ότι καταβάλλονται προσπάθειες να διασφαλιστεί ότι αυτή η στιγμή δεν θα έρθει ποτέ γιατί δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να έρθει και δεν πιστεύω ότι η Τουρκία έχει το εκτόπισμα που είχε κάποτε στο σύνολο του αμερικανικού Κογκρέσου.



Τσίπρας - Πολάκης συνεχίζουν να απειλούν δικαστικούς λειτουργούς και όσους δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ

 



Ο Αλέξης Τσίπρας και Πολάκη απειλούν με κάθε ευκαιρία την δικαιοσσύνη, αδιαφορώντας για το ότι οι ενέργειες τους να ελέγξουν την δικαιοσύνη οδήγησε στελέχη του στο ειδικό δικαστήριο. 

Προκλητικός ο Αλέξης Τσίπρας, επειδή την έχει γλιτώσει ο ίδιος μέχρι στιγμής και έχουν οδηγηθεί μόνο στενοί του συνεργάτες στο ειδικό δικαστήριο, μίλησε στο καφενείο στο Αιγάλεω για δικαιοσύνη και με γελοία επιχειρήματα ότι φυλακίζονται καθαρίστριες με 10ετης ποινές και «λαμόγια», όπως είπε (μέσα σε αυτά είναι και ο ίδιος που την έχει γλιτώσει μέχρι στιγμής), καταδικάζονται και βρίσκονται εκτός φυλακών.


Ο ακροαριστερός τραμπούκος του ΣΥΡΙΖΑ. Παύλος Πολάκης ανέβασε το μήνυμα Τσίπρα γράφοντας: «Παντού και αλλιώς!!!», απειλώντας εκτός απο τους δικαστικούς λειτουργούς και όσους δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ.



Έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρα στο Μάτι: «Έδεσα το νεκρό πατέρα μου μαζί μας με το ράσο του»

 



Οι μαρτυρίες για το έγκλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται

Η κυρία Ελένη Παπαποστόλου, η οποία έμεινε στη θάλασσα περίπου τέσσερις ώρες μαζί με τους γονείς της, συγκλόνισε όταν περιέγραψε πως ο ιερέας πατέρας της άφησε την τελευταία του πνοή στο νερό, έχοντας πρώτα σηκώσει τα χέρια του στον ουρανό ζητώντας συγχώρεση.

Η μάρτυρας ανέφερε ότι έδεσε τη σορό του πατέρα της με το ράσο του και άρχισε να κολυμπά μαζί με τη μητέρα της ώστε να καταφέρουν να βγουν στο λιμάνι της Ραφήνας. Τα μέλη της οικογένειας Τσέκου περιέγραψαν πως έχασαν πατέρα και σύζυγο στις φλόγες, ενώ ο Μιχαήλ Σκαραγκάς εμφανώς φορτισμένος αναφέρθηκε στην απώλεια των δυο γονιών του και τόνισε: «Έχασα τους γονείς μου, το σκυλί μου το σπίτι και καταστράφηκε όλη η περιοχή. Και έχω μια αίσθηση μήπως φταίω κιόλας».

«Παραθερίζαμε στο Μάτι. Ακούστηκε ότι είμαστε καταπατητές. Για μένα έχει σημασία, σαν να μας προσβάλλουν. Κλείνουμε έναν αιώνα στο Μάτι. Ο προ- παππούς μου είχε αγοράσει ένα αγροτεμάχιο εκεί με συμβόλαια. Όλα είναι νόμιμα» είπε αρχίζοντας την κατάθεσή της στη δίκη η κ. Παπαστόλου για να περιγράψει στη συνέχεια πως έχασε τον πατέρα της στην θάλασσα, έχοντας πρώτα προσπαθήσει να φύγουν από την περιοχή με το αυτοκίνητό της, χωρίς όμως να τα καταφέρουν αφού οι δρόμοι είχαν κλείσει και είχαν μποτιλιάρισμα.

«Πάρκαρα, αφήσαμε όλα τα προσωπικά μας αντικείμενα στο αμάξι. Σκοπός ήταν να βρεθούμε στην παραλία. Είχε πολύ μεγάλο θερμικό φορτίο. Ένα μπαρ ρεστοράν είχε αρχίσει να πιάνει φωτιά. Μόνη μου έννοια ήταν οι γονείς. Ήταν σαν κόλαση. Βρήκαμε δίοδο και φτάσαμε στη θάλασσα. Πήγαμε και καθίσαμε σε ένα ύφαλο. Ο πατέρας μου ήταν ψύχραιμος, ήταν πάντα ένας βράχος. Λέγαμε δίπλα είναι το λιμάνι της Ραφήνας, δεν πανικοβληθήκαμε. Λέγαμε κάποιος θα έρθει. Οι καπνοί γίνονταν πιο έντονοι. Φωνάζαμε για βοήθεια αλλά τίποτα. Κάποια στιγμή άρχισαν να ακούγονται εκρήξεις, λες και ήσουν σε πεδίο μάχης. Μετά τα πάντα σκοτείνιασαν, δεν έβλεπε τη μύτη σου. Δε ξέραμε που βρισκόμασταν. Η θάλασσα αγρίεψε, μεγάλη θαλασσοταραχή. Πάρα πολύς αέρας, πάρα πολλά κύματα, πάρα πολύς καπνός. Φωνάζαμε βοήθεια, η μάνα μου ήταν με τον πατέρα μου γαντζωμένη. Ήμασταν στο έλεος. Δε χωριστήκαμε καταφέραμε και μείναμε εκεί και οι τρεις μας. Οι γονείς μου προσεύχονταν. Καθίσαμε περίπου μια ώρα από τότε που μπήκαμε στο νερό να παλεύουμε. Είδα τον πατέρα μου να κάνει εμετούς. Σήκωσε τα χέρια και ζήτησε συγχώρεση από το θεό, κατάλαβε. Ένας ρόγχος και μετά εξέπνευσε. Έκανα τη κίνηση να του κλείσω τα μάτια. Τον γυρίζω ανάποδα. Φορούσε το ράσο. Δένω το ράσο με τη μάνα μου και της λέω να κρατηθεί από εμένα, θα πηγαίναμε κόντρα στα κύματα. Πως βρήκε τη δύναμη; Μου είπε «συνέχισε». Δεν θα τον αφήναμε…» περιέγραψε ο μάρτυρας.

«… Δεν υπήρχε καμία βοήθεια. Κολυμπούσαμε. Η μητέρα μου από τη μια μεριά και ο πατέρας στη μέση. «Μαμά ένας νεκρός» είπε ένα παιδάκι δίπλα μας για τον πατέρα μου. Η μάνα μου έλεγε «παιδί μου άφησε μας, άφησε με να πάω με τον πατέρα σου». Κρύωνε. Της είπα «αν σε αφήσω θα πνιγώ». Κάποια στιγμή είδαμε τα φώτα της Ραφήνας. (…). Φτάσαμε κοντά σε μια βάρκα. Να είναι καλά οι άνθρωποι αυτοί και έτσι μπόρεσαν κάποιοι να σωθούν. Η «Αγία Άννα» το καΐκι μας έσωσε. Εποχιακοί ψαράδες. Αυτά τα παιδιά μάζεψαν κόσμο από τη θάλασσα. Σηκώσανε το πατέρα μου του έκαναν τις πρώτες βοήθειες. Η μητέρα μου σπαρτάραγε, είχε σπασμούς. Μας έφεραν κουβέρτες και νερά. Φτάσαμε στο λιμάνι της Ραφήνας, μας πήραν το ονόματα μας, ο πατέρας μου ήταν τυλιγμένος σε μια κουβέρτα. Ένας Αιγύπτιος έκανε την προσευχή του, σεβάστηκε τον νεκρό. Δεν υπήρχε όμως κανείς να τον παραλάβει. Δεν μπορούσε να γίνει η παραλαβή, ο καπετάνιος ήθελε να φύγει κινδύνευαν και άλλοι. Κάποια στιγμή ήρθε ένα αγροτικό… Το κράτος που ήταν δεν ξέρω…. Δε μπόρεσα να αποχαιρετίσω τον πατέρα μου, να του πω αυτά που ήθελα, να τον χαϊδέψω. Τον κράτησαν πέντε - έξι ώρες, κάνανε πλειστηριασμό τα γραφεία τελετών. Ούτε σε ψυγείο, ούτε σε σάκο. Όλη την εβδομάδα περιμέναμε να μας πουν. Μια το πήγαιναν στο Σχιστό μια στο Γουδί. Πηγαινοφέρνανε και τις σορούς εκτός ψυγείου; «Δώστε τον μας να τον θάψουμε» τους λέγαμε. Μας απαντούσαν ότι χρειάζεται ταυτοποίηση. Μα εμείς τον παραδώσαμε. Ο αδελφός μου έδωσε dna. …. Εκείνη την ημέρα δεν δούλεψε τίποτα. Όλοι όσοι είχαν το συντονισμό δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Έχω εναποθέσει όλες μου τις ελπίδες στη κρίση σας» κατέθεσε.

Η Μαρία Τσέκου και τα δυο της παιδιά αναφέρθηκαν στην απώλεια του συζύγου και πατέρα όταν ενώ αποφάσισαν να φύγουν από το Μάτι, εκείνος έμεινε πίσω για να βοηθήσει ένα γείτονά του με κινητικά προβλήματα, όπως είπαν. «Ήμασταν στο σπίτι, είδαμε κάπνα από μακριά. Αποφασίσαμε να φύγουμε με το σύζυγό μου. Να συναντηθούμε στη Ραφήνα. Εγώ με την κόρη μας και πίσω μας έρχονταν ο σύζυγος. (…) Στη διαδρομή τον παίρναμε τηλέφωνο αλλά δεν απαντούσε….. Μάθαμε ότι τον πήγαν στον «Ευαγγελισμό». Είχε 85% εξωτερικά εγκαύματα και 25% εσωτερικά. Πήγαμε. Τι να σας πω τώρα; Ήταν καμένος. Μάθαμε από μια γειτόνισσα ότι είχε βοηθήσει έναν ανάπηρο γείτονα μας και τη γυναίκα του. 20 ημέρες νοσηλεύτηκε. Δεν μπορώ αυτή την ημέρα να τη ξεχάσω όσο ζω», είπε η σύζυγος του θύματος, ενώ η κόρη του Χρυσάνθη Τσέκου ανέφερε: «Μια ζωή θα μας κυριεύει αυτό το «γιατί». Γιατί να μην γίνει μια εκκένωση; Γιατί δεν υπήρξε ενημέρωση; Σε αντίθεση με την Κινέττα εμάς τον κόσμο τον έσπρωχναν μέσα προς το Μάτι. Απλά η φωτιά έσβησε στη θάλασσα. Δεν έγινε απολύτως τίποτα». Από την πλευρά του ο γιος του θύματος Γιώργος Τσέκος, είπε: «Ο προβληματισμός μου είναι ότι ίδια μέρα ίδιο χρόνο ίδιες συνθήκες με τη Κινέττα και εκεί λειτούργησαν τόσο καλά. Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη όντως με τον αέρα. Αλλά σε μια περιοχή δίπλα στην Αθήνα δε πέρασε κάποιος να ενημερώσει;».

Ο Εμμανουήλ Πατελάρος, μίλησε για την απώλεια της μητέρα του στο Μάτι. Ο μάρτυρας ανέφερε: «Είδα στις ειδήσεις ότι είχε πιάσει φωτιά στη περιοχή. Δεν έδωσα σημασία. Κατά τις 5 πήρα τη μητέρα μου και μου λέει γεμάτη αγωνία ότι «έχει πολύ καπνό και δε ξέρω τι να κάνω». Της είπα να κατέβει στο υπόγειο να κλείσει τα παράθυρα. Στις 6 ξαναπήρα δεν απαντούσε. …Θυμάμαι την είχα ρωτήσει αν ακούει κάτι, σειρήνες, ή περιπολικά. Όχι μου απάντησε. Ψάχναμε να τη βρούμε. Δώσαμε dna και ταυτοποιήθηκε. Η σορός της είχε βρεθεί απανθρακωμένη δυο δρόμους πιο πέρα».

Η Κασσιανή Πολίτου, έχασε την μητέρα της στις φλόγες και στην κατάθεσή της σήμερα στη δίκη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχουμε σπίτι στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα, οι γονείς μου ήταν εκείνη την ημέρα εκείνη. Εγώ ήμουν στη δουλειά μου. Πάντα υπήρχαν πυροσβεστικά και σειρήνες. Υπήρχε το αίσθημα της εμπιστοσύνης ότι κάποιος είναι εκεί. Εκείνη την ημέρα αυτό δεν υπήρξε.

Οι γονείς μου δεν ήξεραν ότι εκείνη την ημέρα ήταν μόνοι τους. Και αυτό δυσχέρανε τη θέση τους. Γύρω στις 4:50 κάλεσαν την αδελφή μου ζητώντας βοήθεια. Τους είπε να φύγουν. Μπήκαν στο αυτοκίνητο αλλά η μητέρα μου δε πρόλαβε. Ο πατέρας μου 87 ετών μπήκε στο αμάξι και αυτό καίγονταν. Περπάτησε ένα χιλιόμετρο μόνος μέσα στις φωτιές. Έμεινε στη θάλασσα αρκετή ώρα. Ώρες μετά βρέθηκε στο «Σισμανόγλειο». Στις 11 το βράδυ το έμαθα. Στις 7 το απόγευμα έμαθα ότι η μητέρα μου ήταν αγνοούμενη. Δεν καταλαβαίνω πως έγινε όλο αυτό». Μάλιστα ένας εκ των κατηγορουμένων είπε στην μάρτυρα: «Εγώ περισυνέλεξα τον πατέρα σας, να σας πω» και εκείνη του απάντησε: «Δεν θέλω να το συζητήσω».

Η Ιλόνα Σαρίεβα έχασε και εκείνη την μητέρα της στο Μάτι, ηλικίας 56 ετών. «Είχε πάει στο Κόκκινο λιμανάκι για μπάνιο. Δεν έμενε εκεί. Μια φίλη της είχε εξοχικό εκεί. Πήρε το αμάξι για να φύγει αλλά δεν μπόρεσε. Το άφησε. Πήγε προς τη θάλασσα. Μια γειτόνισσα μου είπε ότι μας άφησαν να καούμε σαν τα ποντίκια» είπε η μάρτυρας.

Ο Μιχαήλ Σκαραμαγκάς, ο οποίος έχασε και τους δυο γονείς του εμφανώς φορτισμένος είπε στη δική του κατάθεση: «Βρέθηκα σε ένα πόλεμο. Έχασα τους γονείς μου, το σκυλί μου, το σπίτι και καταστράφηκε όλη η περιοχή. Και έχω μια αίσθηση μήπως φταίω κιόλας. Το δικό μας σπίτι δεν ήταν σε κανένα ρέμα, σε στενάκι. Οι γονείς μου ήταν δημότες εκεί. Εκεί μεγάλωσα. Δε φταίγανε. Μέχρι κα το τελευταίο κεραμιδάκι είχε φωνάξει μηχανικό και το είχε δηλώσει για να είναι σωστός πολίτης. Βρήκα τον πατέρα μου να σκάβει το χώμα να κάνει λαγούμι να κρυφτεί. 200 μέτρα από τη Μαραθώνος ήταν το σπίτι μας. Δυο ημέρες μετά τους βρήκανε με τη μητέρα μου.…Όταν πήγα στο σπίτι να τους βρώ είδα μια άλλη γυναίκα να καίγεται. Έπαθα σοκ. Πάνω στη Μαραθώνος δεν υπήρχε κλαδάκι καμένο, γιατί την κλείσανε; Είδα μετά τη γυναίκα να την έχουν σκεπάσει με τα σεντόνια. Ένα ύφασμα δεν είχε καεί και είχε μείνει στην άκρη. Κάτι τέτοια φόραγε και η μάνα μου σκέφτηκα. Κρύψανε πολλά έμαθα ότι τους σβήνανε με πυροσβεστήρα και όταν τους ανασύρανε μετά μένανε κόκκαλα. Ο πατέρας μου ήταν δυο μέτρα και η σακούλα που τον βάλανε πολύ μικρή, η άλλη ήταν άδεια…. Τι κηδεία να κάνω; Εγώ με τον αδελφό μου ήμασταν. Ακόμη εγώ δεν είμαι καλά. …».



Μηταράκης: «Να ξεκαθαρίσουν οι ΜΚΟ τι σχέση είχαν με τα fake news για τη “μικρή Μαρία”»

 



Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, έθεσε επί τάπητος τον ρόλο που είχαν συγκεκριμένες ΜΚΟ στα όσα διαδραματίστηκαν τον Αύγουστο του 2020 στον Έβρο, στην υπόθεση των 38 μεταναστών, και τον «θάνατο της μικρής Μαρίας».

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το «fake news» της δεκαετίας, όπως χαρακτήρισε πρόσφατα ο ελβετικός Τύπος τον δήθεν θάνατο της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, υπογράμμισε πως συγκεκριμένες ΜΚΟ φαίνεται πως έχουν παίξει συγκεκριμένο ρόλο στο να στηθεί η πλεκτάνη με το νεκρό παιδί ενώ αποκάλυψε πως ο άτυπος εκπρόσωπος Τύπου των «38» στον Έβρο, έφυγε από την Ελλάδα σχεδόν αμέσως χωρίς να της έχουν χορηγηθεί ταξιδωτικά έγγραφα από τις αρμόδιες Αρχές!

Αναφορικά με τον φράχτη του Έβρου: «Η γενική γραμμή της αντιπολίτευσης είναι γνωστή αν σκεφτούμε τι βιώσαμε 2015-2019. Η ουσία είναι πως ο φράχτης επεκτάθηκε το 2020, έδειξε πως μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, προχωρήσαμε σε προσλήψεις συνοριοφυλάκων, ενώ επενδύσαμε και στην τεχνολογία, κάτι που έφερε αποτελέσματα. Η Κυβέρνηση αποφάσισε την επέκταση στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, για την επέκτασή του σε όλο τον ποταμό. Στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ανάμεσα σε πολλά κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, υπογράφτηκε η Συμφωνία από την οποία ζητάμε από την Ε.Ε. την υπογραφή συμφωνίας για ανάπτυξη φραχτών σε σημεία που υπάρχει κινητικότητα».

Σχετικά με τις αποτροπές εισόδου το 2022: «Συνολικά περίπου 300.000 δεν μπόρεσαν να περάσουν τα χερσαία σύνορα μας. Θέλω να σας θυμίσω πως η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα, είναι μια χώρα που έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Γενεύης. Και μπορεί και έχει τα εργαλεία να παράσχει βοήθεια. Η ίδια έχει αναλάβει την ευθύνη να αποτρέπει τις παράνομες εισόδους».

Για την υπόθεση της «Μαρίας του Έβρου»: «Θέλω να θυμίσω, γιατί η κυρία Τσαπανίδου, επειδή χρησιμοποίησε το όνομά μου σε μια ανακοίνωση, πως ξεκίνησε αμέσως έρευνα για το περιστατικό. Το πρώτο καμπανάκι ήταν πως η οικογένεια δεν θέλησε να επικοινωνήσουμε με την τουρκική πλευρά, έγινε επανέλεγχος και αντιπαραβολή και στις 30 Αυγούστου είπα ξεκάθαρα πως δεν υπήρχε νεκρό παιδί και πως όλα τα 4 παιδιά είναι καλά στην υγεία τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήξερα πως δεν υπήρξε τέτοιο περιστατικό. Πολλά στελέχη του επιμένουν πως όλα αυτά έγιναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει τη γενναία πράξη και να ζητήσει συγγνώμη. Καλό είναι, δεν είναι κακό αυτό».

Για το ενδεχόμενο να βρίσκεται Έλληνας πίσω από αυτή την σκηνοθετημένη υπόθεση: «Υπάρχουν καταθέσεις των 38 στον Εισαγγελέα και εξετάζεται. Από εκεί και πέρα να σημειώσω, πως την υπόθεση των 38, την έφεραν δυο ελληνικές ΜΚΟ. Η μία ήταν η Human Rights 360 και η άλλη ήταν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, με πρόεδρο, πρώην Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Υπουργείο, τότε. Βλέπουμε ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπονοώ πως εμπλέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βλέπουμε δυο ΜΚΟ που συμμετείχαν στην κατασκευή ψευδών περιστατικών. Αν δεν είχαμε δείξει σοβαρότητα και να είχαμε παρασυρθεί να μπούμε σε τουρκικό έδαφος, θα μιλούσαμε πολύ διαφορετικά. Επειδή με ρωτάτε το όνομά του, πρόκειται για τον κύριο Παπαδόπουλο. Θα πρέπει να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ να μας πει για όλους τους κινδύνους που υπάρχουν σε αυτές τις κινήσεις. Επίσης θέλω να τονίσω, ότι η υπόθεση των 38 έχει πάει σε κύρια εκδίκαση στο Στρασβούργο. Η εμπλοκή ή όχι συγκεκριμένων Ελλήνων εξετάζεται. Ποιοι εμπλέκονται σε ελληνικό έδαφος στην κατασκευή ψευδών ειδήσεων που μπορεί να βλάψουν τη χώρα. Η άλλη είναι με τις 2 ΜΚΟ που εμπλέκονται. Γνωρίζανε πως ήταν σκευωρία στο ΣΥΡΙΖΑ; Παρασύρθηκαν; Γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εμπλέκεται».

Ποιος θα είχε όφελος από μια τέτοια προβοκάτσια κατά της Ελλάδας: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και ΜΚΟ σε όλη την Ευρώπη που πιστεύουν στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων, όπως το 2015. Το κάνουν είτε για οικονομικούς λόγους, είτε για ιδεολογικούς, είτε για ένα μείγμα και των δυο. Η Ελλάδα έχει στερήσει πολλά χρήματα σε συγκεκριμένα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Δεν θα έλεγα πως κανείς θα ήθελε θερμό επεισόδιο, υπάρχουν πολλοί ωστόσο, που θα ήθελαν η κυβέρνηση να σταματά να φυλάει τα σύνορα. Δεν το κρύβουνε. Υπάρχουν στην Ευρωβουλή, στελέχη που είναι πολύ ευαίσθητοι στην πολιτική ανοιχτών συνόρων. Αν υπήρχαν τέτοια περιστατικά που θα είχε οδηγήσει σε απώλεια ανθρώπινης ζωής, τότε θα υπήρχε πίεση προς την πολιτική της χώρας μας και στη φύλαξη των συνόρων».

Για την Μπαϊντάα, τη γυναίκα που ουσιαστικά ήταν ο εκπρόσωπος των «38»: «Δεν θεωρούμε πως είναι το ίδιο πρόσωπο. Δεν έχουμε αποδείξεις, αλλά έχουμε κάνει αναλύσεις και δεν είναι το ίδιο πρόσωπο. Η Μπαϊντάα βρίσκεται εκτός Ελλάδος, εντός Ευρώπης. Θεωρώ πως είναι ζήτημα των Αρχών να την καλέσουν. Την έχω γνωρίσει προσωπικά, είναι μια καλλιεργημένη και μορφωμένη γυναίκα. Ό,τι είχε να πει η ίδια, τα είπε στα Μέσα που επικοινωνούσε. Από εκεί και πέρα, όπως έχω πει, ελάχιστοι αναφέρθηκαν στο περιστατικό και κανείς δεν ξέρει που και πώς θάφτηκε το παιδί! Για αυτό μπορέσαμε μέσα σε 15 μέρες, να έχουμε μια ξεκάθαρη άποψη και εικόνα. Η Ελλάδα, ουδέποτε παρείχε στην συγκεκριμένη ταξιδιωτικά έγγραφα. Ή είχε άλλα έγγραφα ή έφυγε παράνομα. Εμείς δεν χορηγήσαμε κάποιο έγγραφο. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, τα έγγραφα που λαμβάνουν οι αιτούντες άσυλο, δεν επιτρέπουν σε κάποιον να φύγει από τη χώρα. Η συγκεκριμένη μεταφέρθηκε σε άλλη δομή, στην οποία δεν είναι υποχρεωτικό να είναι περίκλειστη. Αυτό είναι κάτι που διενεργούν οι Αρχές. Ό,τι πρέπει να γίνει, θα γίνει».

Για τον Σύρο που αναφέρθηκε στην «Καθημερινή» και αποκάλυψε τον σκηνοθετημένο θάνατο της «Μαρίας»: «Όλοι έχουν καταθέσει. Όταν ένας άνθρωπος θέλει να είναι πρόσφυγας, καλό θα ήταν να ξεκινήσει τη ζωή του χωρίς σκευωρίες. Ο ίδιος προτίμησε να πει την αλήθεια. Ελάχιστοι αναφέρθηκαν στις καταθέσεις το περιστατικό. Με τη σιωπή τους, διέψευσαν αρκετοί από τους 38 όσα αναφέρθηκαν».

Για τις ΜΚΟ και τον ρόλο τους στην υπόθεση: «Δεν εμπλέκω τον ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση. Σχολιάζω πως ενώ γνωρίζει από τις 30 Αυγούστου, δεν ζητάει συγγνώμη και αναπαράγει την ίδια ιστορία. Περιμένω από την ΜΚΟ που είχε λάβει μέρος μια ανακοίνωση, μια συγγνώμη. Αυτή η υπόθεση είναι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Παράλληλα, αν κρίνουν οι διωκτικές Αρχές πως η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει και άλλα στοιχεία, θα τα δώσουμε. Συμμετέχουμε με το να αποστέλλουμε στοιχεία, δεν συμμετέχουμε ως μέρος της ανακριτικής διαδικασίας. Τα στοιχεία που έχουμε, τα κοινοποιούμε».

Ο κύριος Μηταράκης, έκλεισε αναφέροντας: «Το πολιτικό μήνυμα είναι πως η Ελλάδα θα συνεχίσει απέναντι σε κάθε πρόκληση και fake news να φυλάει τα σύνορά της, δεν αλλάζει πολιτική» .


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Ριζική ανακαίνιση 37 Επαγγελματικών Σχολών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης

 



Η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται -με σύμβαση ΔΥΠΑ-ΤΑΙΠΕΔ, που υπογράφηκε χθες, ύψους 134 εκατ. ευρώ- η ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των επαγγελματικών σχολών  ανά την επικράτεια. Με το έργο αυτό -που θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025- αναβαθμίζονται ουσιαστικά τα κτίρια  στα οποία δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση από την περίοδο 1970-1980 οπότε και ανεγέρθηκαν. Πρόκειται δηλαδή για παλιά, μεγάλα και ενεργοβόρα κτίρια, στα οποία μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει συστηματική συντήρηση ή ανακαίνιση και δεν ήταν φιλικά προς τους χιλιάδες μαθητές και το διδακτικό προσωπικό.


Η Κυβέρνηση, πέρα από την αυτονόητη υποχρέωση διαρκούς αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, έχει αναπτύξει και συνεχίζει σειρά δράσεων που δίνουν νέες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες  στους νέους. Τη στιγμή αυτή υλοποιούνται δράσεις που αφορούν:


Πρώτον, την τόνωση της απασχόλησης των νέων. Περιλαμβάνονται ανάμεσα στα άλλα: Το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας «Πρώτο Ένσημο». Τα νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την απασχόληση των νέων, με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. που περιλαμβάνουν προγράμματα κατάρτισης για την ένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων 18-29 ετών, προγράμματα υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας, ενίσχυση της Μαθητείας για τους νέους έως 29 ετών.

Δεύτερον, τη νέα στεγαστική πολιτική για νέους. Προβλέπει την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και στην περίπτωση συγκατοίκησης στα 2.000 ευρώ. Προβλέπει κυρίως την εφαρμογή του προγράμματος «Σπίτι μου», προϋπολογισμού 1,75 δισ. ευρώ με έμφαση στη στέγαση νέων και νέων οικογενειών με χαμηλότοκα ή άτοκα (για τρίτεκνους) στεγαστικά δάνεια, και χαμηλά ενοίκια με τη θέσπιση του θεσμού της κοινωνικής αντιπαροχής κ.ά.

Τρίτον, δράσεις για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνουν: Άδεια πατρότητας 14 ημερών. Γονική άδεια και για τους δύο γονείς με τους δύο μήνες να επιδοτούνται από τη ΔΥΠΑ. Διεύρυνση των επιδοτούμενων από την ΔΥΠΑ αδειών μητρότητας από 6 σε 9 μήνες. Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών. Τη δημιουργία μονάδων παιδικής φροντίδας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις. Την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας νηπιαγωγείων και ολοήμερων δημοτικών σχολείων.



Μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης για την αποφασιστική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο


 

Μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης, για την αποφασιστική φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία και στήριξης της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει την ευθύνη να φυλά τα σύνορα, βγαίνει από την ενημερωτική συνάντηση που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος στην Αλεξανδρούπολη, με 27 πρέσβεις από χώρες της ΕΕ, χώρες συνδεδεμένες με τη Συνθήκη Σένγκεν και τη Βρετανία.


«Η ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών και των πολιτών τους έχει ως προϋπόθεση την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και -συνεπώς- τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων εδώ στον Έβρο. Για αυτό, το έργο της φύλαξης από την ΕΛ.ΑΣ. και τις Αρχές ασφάλειας συνολικά, χρειάζεται τη στήριξη όχι μόνο του ελληνικού Κράτους, αλλά και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών κρατών ξεχωριστά. Η σημερινή συνάντησή μας εδώ, στέλνει μήνυμα ενότητας και  αλληλεγγύης και εκφράζει την κοινή βούλησή μας για αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία, για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου,  και την αποφασιστικότητά μας για σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος στην παρέμβασή του.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος  μετά τη σύσκεψη επισκέφθηκε με τους πρέσβεις τον Φράχτη στις Φέρρες,  περιέγραψε στους διπλωματικούς εκπροσώπους των ευρωπαϊκών χωρών την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ανέφερε ότι στη διάρκεια του 2022 απετράπη η είσοδος 260.000 παρανόμων μεταναστών ενώ συνελήφθησαν περί τους 1.500 διακινητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε καθημερινά περίπου 300-400 παράνομοι μετανάστες αποτρέπονται από τις ελληνικές αρχές φύλαξης των συνόρων, να περάσουν τα σύνορα.

Επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη:


Αναφέρθηκε στον θετικό ρόλο της Frontex.

Ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2023 η συνοριοφυλακή μας ενισχύεται με άλλα 400 άτομα. Οι 250 αναλαμβάνουν υπηρεσία μέσα στο Φεβρουάριο.

Επεσήμανε ότι στην περιοχή υπηρετούν σήμερα 1800 συνοριοφύλακες και αποτελούν τους σύγχρονους Ακρίτες της Ευρώπης. 

Έκανε  λόγο για ανάπτυξη ενός οργανωμένου δικτύου υποστήριξης αμφιβόλου ηθικής συγκρότησης, που εργάζονται με μία ξεκάθαρα πολιτική ατζέντα, καθώς στρέφονται ευθέως κατά των ευρωπαϊκών θεσμών. 

Ενημέρωσε ότι, για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για αναβάθμιση των μέτρων προστασίας στα σύνορα, μέσω της υλοποίησης του σχεδίου  «Ακρίτας» που υλοποιεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα προχωρεί, σε πρώτη φάση, στην κατασκευή άλλων 35 χιλιομέτρων του Φράχτη στον Έβρο, ο οποίος  επί του παρόντος εκτείνεται σε 37,5 χιλιόμετρα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται στο σύνολο του από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας.

Προσέθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και δίκαιος καταμερισμός ευθυνών. Η στενή συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χώρων μας είναι απαραίτητη.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει καταγγείλει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικου από την Τουρκία.

 



Η Ελλάδα θα ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη  διήμερη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός είχε σειρά συναντήσεων με κορυφαίους διεθνείς οικονομικούς παράγοντες, ανοιχτή συζήτηση με τον Fareed Zakaria και παραχώρησε  συνέντευξη στο CNN. Με την παρουσία του εκεί προέβαλε τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα σε μια σειρά από τομείς και τόνισε ότι «για πρώτη φορά οι πολίτες αισθάνονται ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα» κι εμφανίστηκε βέβαιος για την ανάκτηση επενδυτικής  επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023. «Πρέπει να συμβεί και θα συμβεί. Μόλις επιλύσουμε τις πολιτικές αβεβαιότητες, γιατί όπως γνωρίζετε θα έχουμε εκλογές την άνοιξη και είμαι πεπεισμένος ότι θα κερδίσουμε και πάλι» σημείωσε προσθέτοντας: «Δεν νομίζω ότι οι πολίτες θα ήθελαν να ρισκάρουν εκτροχιασμό από αυτή την πορεία».


Ο Πρωθυπουργός στο Νταβός είχε συνομιλίες με τον Jeffrey Jaensubhakij, υπεύθυνο επενδύσεων (Chief Investment Officer) του ομίλου GIC της Σιγκαπούρης, με τον οποίο συζήτησε την πορεία και τις εξαιρετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Συναντήθηκε ακόμα:

Με τους Διευθύνοντες Συμβούλους της Allianz, Oliver Bäte και της The Coca-Cola Company, James Quincey, με τους οποίους εξετάστηκαν οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Intel, Patrick Gelsinger και συζητήθηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα και οι δυνατότητες συνεργασίας.

Με τον Philipp Hildebrand, Αντιπρόεδρο της BlackRock, του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο, με χαρτοφυλάκιο που πλησιάζει τα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η ελληνική  οικονομία είχε τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη».

Με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της AstraZeneca, Leif Johansson, με τον οποίο συνομίλησε για τη σημασία των συστημάτων δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα για τις δυνατότητες έγκαιρης διάγνωσης ασθενειών.

Με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Coursera, Jeff Maggioncalda, με τον οποίο συζητήθηκε η σημασία της κατάρτισης και της επανεκπαίδευσης, καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλάζει την αγορά εργασίας.

Με τον Klaus Schwab, ιδρυτή και Εκτελεστικό Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών και επίτιμο Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Lawrence Summers. με τον οποίο έγινε έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις επιπτώσεις των παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων, και για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Με την Πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν οι προκλήσεις που απορρέουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εργαλειοποίηση των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

Έλαβε μέρος σε συζήτηση που διοργάνωσε η πρωτοβουλία «The Tomorrow Partnership» του Ινστιτούτου Τόνι Μπλερ, η οποία εστιάζει στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης για την επίλυση μεγάλων προκλήσεων για τη δημόσια πολιτική, όπως η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και η ισότιμη πρόσβαση στη σύγχρονη εκπαίδευση.



Μητσοτάκης :Δημιουργήσαμε περισσότερες και καλύτερα πληρωμένες δουλειές

 



Από την καθιερωμένη εβδομαδιαία κυριακάτικη ανάρτηση- ανασκόπηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Facebook:


Αυτή την εβδομάδα ανακοινώσαμε το πρόγραμμα Dentist Pass – την δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα 660.000 παιδιών από 6 έως 12 ετών. Αυτό προσφέρεται πρώτη φορά στη χώρα μας και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. … Το Dentist Pass είναι κάτι που «δεν είπαμε (προεκλογικά), αλλά κάναμε».

Συνεχίζω με κάτι ακόμα που είχε καθυστερήσει – ή για να είμαι ακριβής, κάτι που είχε να συμβεί από 1982: ξεκινά η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει από τις περιοχές όπου έχει ήδη ολοκληρωθεί η επιλογή και τοποθέτηση των Συμβούλων Εκπαίδευσης.

Αυτή την εβδομάδα είχαμε επίσης τη δημοπράτηση 2 μεγάλων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων – μία στον Ανατολικό Τομέα Θεσσαλονίκης και μία στη Λάρισα. Το κόστος είναι κάτι παραπάνω από 182 εκ. ευρώ και καλύπτεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Τη Δευτέρα είχαμε την επίσημη παράδοση της μελέτης Στρατηγικού Σχεδιασμού (masterplan) για την Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας που εκπόνησε η Επιτροπή Μπένου. Είναι ένα τολμηρό σχέδιο που εκπονήθηκε μέσα από τη διαβούλευση με τους κατοίκους των περιοχών που είχαν πληγεί τόσο βαθιά από τις πυρκαγιές του 2021. Ονομάζεται «Εύβοια Μετά» και περιλαμβάνει 71 έργα και δράσεις που προϋπολογίζονται στα 390 εκατ. ευρώ. Το πιο εμβληματικό από αυτά είναι ο νέος οδικός άξονας Ψαχνών- Στροφυλιάς, Στροφυλιάς-Ιστιαίας, ένα έργο υποδομής που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να σπάσει η απομόνωση της Β. Εύβοιας. Από το σύνολο των έργων, τα 30 έχουν ήδη ξεκινήσει και τα υπόλοιπα θα ξεκινήσουν έως το τέλος του έτους, έχοντας όλα εξασφαλισμένους πόρους. Συνολικά, μαζί με τις δράσεις ανακούφισης και τα έργα άμεσης αποκατάστασης που έφτασαν τα 300 εκ. ευρώ και έγιναν αμέσως μετά την πυρκαγιά, η επένδυση του κράτους για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας προσεγγίζει τα 700 εκ. ευρώ.

Έχω αισιόδοξα νέα από τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της «ΕΡΓΑΝΗΣ» για το 2022. Τι μας λέει λοιπόν η έκθεση; Πως την τριετία 2019 – 2022 δημιουργήθηκαν 263.000 θέσεις μισθωτής εργασίας και ότι ο μέσος μισθός αυξήθηκε στα 1.176 ευρώ από 1.046 ευρώ – Ετησίως δηλαδή 1820 ευρώ επιπλέον. Ότι οι επισφαλείς δουλειές μερικής απασχόλησης με αμοιβές έως 700 ευρώ μειώθηκαν κατά 1/3, ενώ αυξήθηκαν κατά 60% οι θέσεις εργασίας που αμείβονται με μισθούς από 700 έως 1.000 ευρώ, και κατά 23.5% οι θέσεις εργασίας με μισθό πάνω από 1000 ευρώ. Και όλα αυτά μέσα σε μία τριετία με σοβαρές εξωγενείς κρίσεις. Για να το πω απλά: δημιουργήσαμε περισσότερες και καλύτερα πληρωμένες δουλειές.

Φυσικά και έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να συγκλίνουμε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι μισθοί και το διαθέσιμο εισόδημα εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας – όμως είμαστε στον σωστό δρόμο, και ξέρουμε πού θέλουμε να φτάσουμε.

Την πρώτη τετραετία το στοίχημα ήταν χαμηλότεροι φόροι και επενδύσεις. Το στοίχημά μας για την επόμενη τετραετία – αν εμπιστευτούν οι πολίτες σε εμάς την ευθύνη της διακυβέρνησης – είναι καλύτερες δουλειές και καλύτεροι μισθοί, πρωτίστως για τα νέα παιδιά που μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας.