Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Η Ελλάδα θα ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη  διήμερη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός είχε σειρά συναντήσεων με κορυφαίους διεθνείς οικονομικούς παράγοντες, ανοιχτή συζήτηση με τον Fareed Zakaria και παραχώρησε  συνέντευξη στο CNN. Με την παρουσία του εκεί προέβαλε τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα σε μια σειρά από τομείς και τόνισε ότι «για πρώτη φορά οι πολίτες αισθάνονται ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα» κι εμφανίστηκε βέβαιος για την ανάκτηση επενδυτικής  επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023. «Πρέπει να συμβεί και θα συμβεί. Μόλις επιλύσουμε τις πολιτικές αβεβαιότητες, γιατί όπως γνωρίζετε θα έχουμε εκλογές την άνοιξη και είμαι πεπεισμένος ότι θα κερδίσουμε και πάλι» σημείωσε προσθέτοντας: «Δεν νομίζω ότι οι πολίτες θα ήθελαν να ρισκάρουν εκτροχιασμό από αυτή την πορεία».


Ο Πρωθυπουργός στο Νταβός είχε συνομιλίες με τον Jeffrey Jaensubhakij, υπεύθυνο επενδύσεων (Chief Investment Officer) του ομίλου GIC της Σιγκαπούρης, με τον οποίο συζήτησε την πορεία και τις εξαιρετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Συναντήθηκε ακόμα:

Με τους Διευθύνοντες Συμβούλους της Allianz, Oliver Bäte και της The Coca-Cola Company, James Quincey, με τους οποίους εξετάστηκαν οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Intel, Patrick Gelsinger και συζητήθηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα και οι δυνατότητες συνεργασίας.

Με τον Philipp Hildebrand, Αντιπρόεδρο της BlackRock, του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο, με χαρτοφυλάκιο που πλησιάζει τα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η ελληνική  οικονομία είχε τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη».

Με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της AstraZeneca, Leif Johansson, με τον οποίο συνομίλησε για τη σημασία των συστημάτων δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα για τις δυνατότητες έγκαιρης διάγνωσης ασθενειών.

Με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Coursera, Jeff Maggioncalda, με τον οποίο συζητήθηκε η σημασία της κατάρτισης και της επανεκπαίδευσης, καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλάζει την αγορά εργασίας.

Με τον Klaus Schwab, ιδρυτή και Εκτελεστικό Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών και επίτιμο Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Lawrence Summers. με τον οποίο έγινε έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις επιπτώσεις των παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων, και για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Με την Πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν οι προκλήσεις που απορρέουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εργαλειοποίηση των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

Έλαβε μέρος σε συζήτηση που διοργάνωσε η πρωτοβουλία «The Tomorrow Partnership» του Ινστιτούτου Τόνι Μπλερ, η οποία εστιάζει στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης για την επίλυση μεγάλων προκλήσεων για τη δημόσια πολιτική, όπως η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και η ισότιμη πρόσβαση στη σύγχρονη εκπαίδευση.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου