Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Ομιλία του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων

 



Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων με τίτλο «Η λειτουργία του επιτελικού κράτους στη νομοθέτηση: Η περίπτωση της Ελλάδας ως φιλοδοξία και έμπνευση».




Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, αγαπητοί συνάδελφοι στην Κυβέρνηση και στη Βουλή, κυρίες και κύριοι Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων, κυρίες και κύριοι,

Ο λογογράφος μου, όταν ετοίμασε τις σκέψεις που ήθελα να μοιραστώ μαζί σας σήμερα, δεν είχε προβλέψει ότι θα μιλούσα μετά τον κ. Γεραπετρίτη. Οπότε επιτρέψτε μου να ξεφύγω τελείως από το κείμενο το οποίο είχα ετοιμάσει και να μοιραστώ μαζί σας κάποιες βιωματικές σκέψεις, οι οποίες θα έρθουν και θα συμπληρώσουν την πολύ πυκνή -και τολμώ να πω και παθιασμένη- παρουσίαση την οποία έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών, τέως Υπουργός Επικρατείας.

Εσείς, κ. Υπουργέ, αγαπητέ Γιώργο, μπορεί να φύγατε από το Μέγαρο Μαξίμου, εγώ -ευτυχώς για μένα, δυστυχώς για κάποιους- παρέμεινα, οπότε έχω, θα έλεγα, την ίδια βιωματική και ιστορική αίσθηση αυτής της διαδρομής την οποία ακολουθήσαμε, όχι από το 2019 έως σήμερα, αλλά από πολύ παλαιότερα.

Επιτρέψτε μου και εμένα να ξεκινήσω μοιραζόμενος μαζί σας μία μικρή ιστορία από τις ημέρες μου ως Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όταν πρωτοπήγα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Θυμάμαι ότι πήγαινα κάθε Σάββατο στο Υπουργείο για έναν πρόσθετο λόγο: έπρεπε να βάζω εκατοντάδες υπογραφές. Οι υπογραφές αυτές αφορούσαν πρωτίστως αποσπάσεις και μετατάξεις, τις οποίες και έπρεπε να υπογράφω.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, έκανα στον εαυτό μου την απλή ερώτηση: τι προστιθέμενη αξία έχει η φυσική υπογραφή του Υπουργού σε μια πράξη η οποία έχει ελεγχθεί προφανώς από τη διοίκηση, και μάλιστα με αυτές τις πολλές σφραγίδες τις οποίες είχαν υπογράψει πολλοί υπάλληλοι πριν από εμένα;

Η μόνη χρησιμότητα της δικής μου παρέμβασης θα μπορούσε να είναι, ενδεχομένως, να πάρω κάποια απόσπαση κάτω από τον πάτο, να την ανεβάσω πιο πάνω, να επισπεύσω κάποια διαδικασία.

Είπα, λοιπόν, στον εαυτό μου -και τονίζω εξαρχής ότι δεν είμαι ούτε νομικός, πόσο μάλλον καθηγητής Δημοσίου Συνταγματικού Δικαίου- ότι αυτή η απόφαση μπορεί πολύ εύκολα να επιστρέψει στη διοίκηση και συγκεκριμένα στον Γενικό, ούτε καν στον Γενικό Γραμματέα, στον Γενικό Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού, ο οποίος είναι και ο καθ΄ ύλην αρμόδιος να ελέγχει τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητα αυτής της πράξης. Έγινε, λοιπόν, μια μικρή επανάσταση στο Υπουργείο όταν οικειοθελώς εκχώρησα το δικαίωμα της υπογραφής στη δημόσια διοίκηση. Κάναμε, όμως, τότε ένα μικρό βήμα.

Βέβαια, θυμάμαι ότι κάποιος Υπουργός της Κυβέρνησης, ο οποίος έπρεπε να συνυπογράψει μια τέτοια σχετική απόφαση, με πήρε αγανακτισμένος δηλώνοντάς μου ότι αρνείται για λόγους αρχής να υπογράψει δίπλα σε Γενικό Διευθυντή, διότι ήταν υπονόμευση του δικού του κύρους. Αναγκάστηκα, λοιπόν, και εγώ να πάρω λίγο blanco και να υπογράψω εγώ την απόφαση για να μπορέσουμε να την διεκπεραιώσουμε νωρίτερα.

Αυτή, λοιπόν, η εμπειρία μου στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η τριβή ενός ανθρώπου ο οποίος δεν είχε εμπειρία από την ελληνική δημόσια διοίκηση με το ελληνικό κράτος, με ώθησε, όταν έγινα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να έρθω σε επαφή με σημαντικούς ανθρώπους τους οποίους είχα γνωρίσει τότε στο Υπουργείο, με σκοπό ακριβώς να κάνουμε μια απόπειρα να ξανασχεδιάσουμε τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολύ συστηματικής δουλειάς, η οποία έγινε με μεγάλη διακριτικότητα τα χρόνια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν ο Νόμος 4622, ο νόμος περί Επιτελικού Κράτους, που θυμίζω ότι ήταν ο πρώτος νόμος ο οποίος ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το 2019. Και αποτελούσε ουσιαστικά, στο δικό μου το φτωχό μυαλό, το software, το manual του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησής μας.

Θα σας έλεγα ότι η επιλογή αυτή της πλήρους τυποποίησης και κανονικοποίησης διαδικασιών που προβλέπονται στο ελληνικό Σύνταγμα, πλην όμως ουδέποτε είχαμε μπει στη βάσανο να ακολουθήσουμε ένα τέτοιο συγκεκριμένο εγχειρίδιο, είναι μια πολύ σημαντική συνεισφορά, πιστεύω, της κυβέρνησής μας στο να γίνουμε πραγματικά ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος.

Ο Γιώργος αναφέρθηκε σε πολλές πτυχές αυτής της διαδρομής, η οποία είχε αρκετές αναταράξεις. Επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω κάποιες στις οποίες αποδίδω πολύ μεγάλη προσωπική σημασία, αφού ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου τη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και ιδιαίτερα τον αγαπητό σε όλους μας, πιστεύω, Στέλιο Κουτνατζή, για την πολύ σπουδαία δουλειά και τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχει όχι στην κυβέρνησή μας, αλλά συνολικά στην ελληνική πολιτεία, μέσα από τον ρόλο του, θα έλεγα, ως θεματοφύλακα όλων αυτών των αρκετά περίπλοκων διαδικασιών τις οποίες έχουμε εγκαθιδρύσει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου. Φαίνεται απλό και προφανές και απολύτως λογικό σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα το Υπουργικό Συμβούλιο να συνεδριάζει τακτικά, με ατζέντα, προγραμματισμό και να είναι ένα συλλογικό όργανο στο οποίο να γίνεται ουσιαστική συζήτηση. Δεν συνέβαινε αυτό συχνά.

Από το 2019 έχουμε τακτικά Υπουργικά Συμβούλια κάθε μήνα, ενίοτε και δύο φορές το μήνα. Είναι πολύ πιθανόν πια σύντομα να έχουμε Υπουργικά Συμβούλια κάθε 15 ημέρες.

Τα Υπουργικά αυτά Συμβούλια δεν είναι απλά Υπουργικά Συμβούλια τυπικής επικύρωσης αποφάσεων που μπορεί να έχουν ληφθεί σε κάποιο άλλο επίπεδο εξουσίας. Είναι πραγματικά συλλογικά όργανα διαβούλευσης. Αναφέρθηκε και ο Υπουργός, ότι πολλές φορές το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο και εγκρίνει ένα νομοσχέδιο στο πρώτο του στάδιο, πριν αυτό ανέβει στη δημόσια διαβούλευση, έχει επιστρέψει νομοθετήματα στον αρμόδιο Υπουργό ή στους αρμόδιους Υπουργούς με συγκεκριμένες παρατηρήσεις και έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι ένα πραγματικό εργαλείο παραγωγής πολιτικής σε συλλογικό επίπεδο.

Η αποκατάσταση, λοιπόν, του Υπουργικού Συμβουλίου ως του ανώτατου συλλογικού οργάνου της κυβέρνησης είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση του ελληνικού κράτους. Κανονικοποιήθηκε για πρώτη φορά με αυτόν τον τρόπο μέσα από τον Νόμο 4622.

Ο κεντρικός πυρήνας τού επιτελικού κράτους, ως προς το Μέγαρο Μαξίμου θα έλεγα ότι πατάει σε δύο πόδια, αφενός στη Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και αφετέρου στη Γραμματεία η οποία υπό τον Άκη Σκέρτσο και τον Θανάση Κοντογιώργη έχει την αρμοδιότητα του κεντρικού συντονισμού της πολιτικής. Αποτελεί και αυτή με τη σειρά της, πιστεύω, μια πολύ σημαντική κατάκτηση για το πολιτικό σύστημα και για την ελληνική δημόσια διοίκηση.

Διότι πολλές φορές, είχα κάνει και στο παρελθόν την παρατήρηση, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι συνταγματικά, κ. Πρόεδρε, εξαιρετικά ισχυρός, πλην όμως ήταν πάντα εξαιρετικά αδύναμος ως προς τη δομή του υποστηρικτικού μηχανισμού για να μπορεί να επιτελεί το συνταγματικό του έργο.

Αυτό ήρθε και διόρθωσε η δομή της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, η οποία μπορεί να μην υποκαθιστά, το τονίζω αυτό, σε καμία περίπτωση τους Υπουργούς, αλλά να μπορεί να θέτει συγκεκριμένους στόχους στους οποίους οι Υπουργοί δεσμεύονται, να τους παρακολουθεί, να αναλαμβάνει σύνθετα έργα τα οποία απαιτούν διυπουργικό συντονισμό και τελικά να είναι αυτή στην οποία οι Υπουργοί λογοδοτούν για την υλοποίηση των ετήσιων σχεδίων που οι ίδιοι έχουν υποβάλλει στο Υπουργικό Συμβούλιο και τα οποία το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει.

Υπάρχει, δηλαδή, ένας μηχανισμός διακυβερνητικής λογοδοσίας και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, τον οποίον προσωπικά θεωρώ απολύτως απαραίτητο και απολύτως συνυφασμένο με τις βασικές αρχές της χρηστής διοίκησης, του management. Και μου φαίνεται πολύ παράξενο πώς η ελληνική διοίκηση, το ελληνικό κράτος λειτουργούσε χωρίς να υπάρχει ένας τέτοιος ισχυρός μηχανισμός παρακολούθησης, σε επίπεδο του πρωθυπουργικού γραφείου, του κυβερνητικού έργου.

Τρίτο ζήτημα στο οποίο θέλω να σταθώ είναι τα ζητήματα που αφορούν την καλή νομοθέτηση και νομίζω ότι εκεί ο καθένας θα αναγνωρίσει ότι πράγματι, κ. Πρόεδρε της Βουλής, έχει συντελεστεί μια τεράστια πρόοδος. Μια πρόοδος η οποία αναγνωρίζεται και από διεθνείς οργανισμούς, αλλά, κυρίως, αφορά πρωτίστως τον τρόπο λειτουργίας της ίδιας της Βουλής, αλλά και την προετοιμασία η οποία γίνεται πριν εισαχθεί ένα νομοσχέδιο στη Βουλή προκειμένου να τύχει νομοθετικής επεξεργασίας και τελικά κοινοβουλευτικής έγκρισης.

Η δημόσια διαβούλευση. Σε μια εποχή όπου η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και του πολιτικού συστήματος γενικά δοκιμάζονται, η δυνατότητα που δίνεται μέσα από τη διαβούλευση στους πολίτες να συμμετέχουν στη διαμόρφωση ενός νομοθετήματος είναι εξαιρετικά σημαντική.

Γιατί η διαβούλευση έχει μόνο σημασία να δείξουμε στους πολίτες ότι πράγματι τα σχόλια τα οποία κάνουν λαμβάνονται υπόψη, εφόσον κριθεί ότι αυτό πρέπει να συμβεί. Διότι η διαβούλευση δεν είναι μία απλά τυπική διαδικασία, μία προϋπόθεση την οποία πρέπει να περάσει κάποιο νομοσχέδιο, αλλά μία ζωντανή διαδικασία στην οποία τα σχόλια των πολιτών, ειδικά αυτών που ενδιαφέρονται περισσότερο για κάθε συγκεκριμένο ζήτημα, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Η ίδια η διαδικασία της νομοθέτησης στη Βουλή και της πειθαρχίας η οποία έχει επιβληθεί από τον Πρόεδρο ως προς τις κοινοβουλευτικές παρεκκλίσεις, οι οποίες στο παρελθόν έτειναν να γίνουν κανόνας. Ναι, αναφέρθηκε και ο Υπουργός στα διάφορα ευτράπελα τα οποία είχαμε ζήσει την περίοδο 2015-2019.

Θα σας διορθώσω, κ. Υπουργέ: δημιουργήθηκαν σωρεία πανεπιστημιακών τμημάτων με βουλευτικές τροπολογίες, ούτε καν υπουργικές. Τρόπος του λέγειν βουλευτικές τροπολογίες: έδινε ο Υπουργός σε κάποιους Βουλευτές μια τροπολογία και την τελευταία στιγμή την κατέθεταν οι βουλευτές, το δεχόταν ο Υπουργός και ξαφνικά βρεθήκαμε με δεκάδες τμήματα τα οποία φτιάχτηκαν ανά την επικράτεια, χωρίς καμία ανάλυση, χωρίς καμία έκθεση συνεπειών και με καταστροφικές συνέπειες στη συνέχεια, όχι μόνο ως προς την ποιότητα της νομοθέτησης αλλά ως προς την προσβολή για την ίδια τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, για τον ρουσφετολογικό τρόπο με τον οποίο δρομολογήθηκαν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Η μεγάλη έμφαση η οποία δίνεται στην κατάρτιση και στη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης με νέους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι μπορούν και να παρέχουν διακλαδικά, διυπουργικά τις υπηρεσίες τους σε τομείς αιχμής, όπως το να γράφουμε σωστά τους νόμους, η ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων. Είναι μια κατάκτηση και αυτή για τη δημόσια διοίκηση, η οποία μας επιτρέπει να κάνουμε ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση να γίνουμε επιτέλους ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος.

Και πολλές ακόμα προβλέψεις οι οποίες νομίζω ότι έχουν δοκιμαστεί στην πορεία και έχουν αποδείξει την ανθεκτικότητα αυτού του πολύ σημαντικού νόμου περί επιτελικού κράτους, τον οποίο προφανώς συνεχώς φροντίζουμε να βελτιώνουμε και να εκσυγχρονίζουμε.

Κλείνω, κυρίες και κύριοι, με μια παρατήρηση σε συνέχεια όσων είπε ο Υπουργός. Είναι πολύ πιθανόν η σημερινή ημερίδα να μην μονοπωλήσει τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς αυτά τα οποία συζητούμε μερικές φορές μπορεί να φαντάζουν πολύ εσωτερικά ζητήματα τα οποία τελικά δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες, οι οποίοι προφανώς και έχουν την προσοχή τους στραμμένη σε ζητήματα που αφορούν τις άμεσες προτεραιότητές τους.

Όμως, κάθε φορά που αναλογιζόμαστε και αναζητούμε το κράτος, αυτό το αφηρημένο κράτος το οποίο θεωρούμε ότι τελικά δεν έχει κάποια σχέση με εμάς αλλά είναι ένας άλλος οργανισμός απόμακρος -λες και το κράτος τελικά με τον τρόπο του δεν είναι και η έκφραση της ίδιας της λαϊκής κυριαρχίας, μέσα όμως από διαδικασίες οι οποίες πρέπει να έχουν μια σταθερότητα και μια αντοχή στον χρόνο-, ας αναλογιστούμε ότι αυτό το κράτος από το οποίο απαιτούμε και από το οποίο έχουμε προσδοκίες, χρειάζεται και αυτό τα θεμέλιά του, χρειάζεται και αυτό τα υδραυλικά του, τα ηλεκτρικά του, τις καλωδιώσεις του.

Όλα αυτά, βέβαια, τα οποία δεν τα βλέπουμε, πλην όμως είναι αυτά τα οποία επιτρέπουν τελικά στο κράτος να λειτουργεί σωστά, επιτρέπουν στη δημοκρατία να μπορεί να λειτουργεί με θεσμούς λογοδοσίας και επιτρέπουν τελικά σε όλους εμάς που είμαστε ταγμένοι στην αποστολή να βελτιώνουμε τις ζωές των πολιτών, να επιτελούμε αυτό το έργο με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά σύνθετα προβλήματα και σας διαβεβαιώνω ότι η άσκηση της διακυβέρνησης είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία. Όμως, η τυποποίηση, η κανονικοποίηση, οι κανόνες, οι διαδικασίες κάνουν τη ζωή μας τελικά λίγο πιο εύκολη. Βάζουν μια τάξη σε αυτό το χάος και σε αυτή τη συνεχή ανάγκη για διαρκή διαχείριση προβλημάτων.

Τελικά τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα φανούν στον χρόνο και με τον τρόπο τους θα έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στη βελτίωση της χώρας σε διάφορους δείκτες καλής διακυβέρνησης, αλλά θα έχουν τελικά άμεσο αντίκτυπο στο να αποκτήσουμε ένα τέτοιο κράτος με περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη λογοδοσία και κυρίως περισσότερη αποτελεσματικότητα.

Σας ευχαριστώ πολύ.



Εξαρθρώθηκε συμμορία τα μέλη της οποίας διακινούσαν ναρκωτικά στη Μύκονο

 



Από την Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου σε συνεργασία με ειδικό κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας αποθήκευαν και διακινούσαν κάνναβη και κοκαΐνη στη Μύκονο.

Σε αστυνομική επιχείρηση, η οποία έλαβε χώρα πρωινές ώρες χθες, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024, στη Μύκονο, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν -3- άτομα, ηλικίας 48, 56 και 60 ετών, από τα οποία τα -2- μέλη της εγκληματικής ομάδας και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση– για εγκληματική συμμορία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, καθώς και για παραβίαση περιορισμών διαμονής.

Τον σχεδιασμό και την οργάνωση της αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποίησε η Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου σε συνεργασία με Ειδικό Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ σε αυτήν συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας και Αλλοδαπών Μυκόνου, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), καθώς και ειδικός σκύλος Κ-9 με συνοδό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, ο 48χρονος και ο 56χρονος, από κοινού με άγνωστους συνεργούς τους, τουλάχιστον προ επταμήνου, συνέστησαν εγκληματική ομάδα με διαρκή, δομημένη και διακριτούς ρόλους δράση και  διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες, κάνναβης και κοκαΐνης, σε κατοίκους και επισκέπτες της Μυκόνου, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο παράνομο περιουσιακό όφελος.

Ειδικότερα, διακινούσαν ποσότητες κοκαΐνης προς -100- ευρώ το γραμμάριο και ποσότητες κάνναβης προς -20- ευρώ το γραμμάριο, σε κλειστό κύκλο πελατών, που διαβιούσαν ή επισκέπτονταν το νησί της Μυκόνου.

Ηγετικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα διαδραμάτιζε ο 48χρονος, ο οποίος αφού προμηθευόταν μεγάλες ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης, τις αποθήκευε είτε σε οικία του 56χρονου, είτε σε ειδικές κρυψώνες (καβάντζες) σε απόμερα σημεία κοντά σε αγροτικούς δρόμους.

Έπειτα, διακινούσε και παρέδιδε τις ναρκωτικές ουσίες σε ενδιαφερόμενους «πελάτες» με δίκυκλη μοτοσικλέτα ιδιοκτησίας του, λαμβάνοντας μέτρα αντιπαρακολούθησης, ενώ ως αντίτιμο λάμβανε τα χρηματικά ποσά που είχαν προσυμφωνηθεί.

Επιπλέον, ο 48χρονος κατηγορούμενος  είχε απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν για υπόθεση ναρκωτικών και σε βάρος του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι διαμονής, τους οποίους παραβίασε, καθώς όπως διακριβώθηκε, κατοικούσε σε διαφορετική διεύθυνση από την οποία όφειλε κατά τους περιοριστικούς όρους.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, σωματικές και σε οικίες, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:






  • -3- πλαστικές συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη μικτού βάρους -3.317- γραμμαρίων, καθώς και -8- δοχεία, που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη, καθαρού βάρους -83- γραμμαρίων,
  • πλαστική συσκευασία, που περιέχει άγνωστη ουσία, λευκού χρώματος, μικτού βάρους -24- γραμμαρίων.
  • -2- πλαστικοί και ένας μεταλλικός τρίφτης κάνναβης,
  • -3- ζυγαριές,
  • -3- τηλεφωνικές συσκευές,
  • -2- κινητά τηλέφωνα,
  • δίκυκλη μοτοσικλέτα και
  • το χρηματικό ποσό των -3.527,7- ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνα συνεχίζεται τόσο για την ταυτοποίηση των συνεργών τους, όσο και για την τυχόν συμμετοχή τους σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.



Γελάει ο κόσμος με τον δικτάτορα Πούτιν έβαλε Ελλάδα και Κύπρος στον κατάλογο των χωρών με «καταστροφικές συμπεριφορές»


 

Τη λίστα της Ρωσίας του καταζητούμενου δικτάτορα Πούτιν, με τις χώρες που επιβάλλουν «καταστροφικές συμπεριφορές αντίθετες με τις ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες», ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται Ελλάδα και Κύπρος, έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν.

Η λίστα αποτελεί επανάληψη του καταλόγου των «μη φιλικών» προς τη Ρωσία και τον δικτάτορα Πούτιν  χωρών, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την επιβολή αμοιβαίων κυρώσεων. Πέραν της Ελλάδας και της Κύπρου περιλαμβάνονται σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ πλην Ουγγαρίας και Σλοβακίας, καθώς και του ΝΑΤΟ, πλην Τουρκίας.

Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει συνολικά 47 χώρες και εδαφικές κτήσεις, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Μ.Βρετανία και όλες οι χώρες του λεγόμενου «δυτικού συνασπισμού», δηλαδή η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότιος Κορέα, αλλά και η Ταϊβάν.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS που επικαλείται πηγές, η λίστα ήρθε ως συνέχεια διατάγματος του καταζητούμενου δικτάτορα της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα θα παρέχει στο εξής ανθρωπιστική υποστήριξη, αλλά και διευκολύνσεις για τη μετακίνηση και εγκατάστασή τους στη Ρωσία σε πολίτες των χωρών αυτών, οι οποίοι «συμμερίζονται τις παραδοσιακές ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες».

Το διάταγμα του Ρώσου δικτάτορα προβλέπει μια απλοποιημένη διαδικασία για όσους «δεν αποδέχονται τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες συμπεριφορές στις χώρες τους, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αξίες», προκειμένου να μετεγκαθίστανται στη Ρωσία. Σύμφωνα με ρωσικές διπλωματικές πηγές ο αριθμός των δυτικών πολιτών, που αξιοποιούν αυτή τη διαδικασία είναι «ήδη αρκετές δεκάδες».






Καθηγητής Πανεπιστημίου εκβίαζε ερευνητές να του δίνουν μέρος των απολαβών τους, αλλιώς τους έκοβε από τα προγράμματα


 

Καθηγητής Πανεπιστημίου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 17 μηνών, με τριετή αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο της Βόρειας Ελλάδας για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα εκβίασης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο καθηγητής αξίωνε από ερευνητές που συμμετείχαν σε πανεπιστημιακά προγράμματα, τα οποία επέβλεπε ο ίδιος, την καταβολή τμήματος των μηνιαίων απολαβών τους από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Ιδρύματος, διαφορετικά απειλούσε ότι θα «μπλοκάρει» την εκτέλεση των πληρωμών τους ή ότι θα τους διαγράψει από τα προγράμματα.

Όπως περιγράφεται στο ίδιο κατηγορητήριο, τα ποσά που ζητούσε κυμαίνονταν από 300 έως 400 ευρώ μηνιαίως, για αμοιβές που δεν ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ κατά το ίδιο διάστημα.

Η υπόθεση έφτασε στις δικαστικές αίθουσες μετά από καταγγελίες που έκαναν οι ερευνητές, οι οποίοι είτε βρίσκονταν σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών είτε εκπονούσαν τη διδακτορική τους διατριβή.

«Με απείλησε ότι θα μεσολαβήσει για να επιστρέψω τέσσερις μισθούς που είχα λάβει, εάν δεν του έδινα 300 από τα 720 ευρώ που έπαιρνα κάθε μήνα», ανέφερε στην κατάθεσή του ένας από τους καταγγέλλοντες.

Για «συνωμοσία και ασύστολα ψεύδη» έκανε λόγο στην απολογία του ο κατηγορούμενος πανεπιστημιακός.

«Δεν ζήτησα χρήματα. Παραφράστηκε αυτό που τους είπα πως "εάν δεν παραχθεί έργο πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα". Τους δύο πρώτους μήνες έδωσα ευκαιρίες, μετά καθυστέρησα την υπογραφή, αλλά ως μοχλό πίεσης για να αποδώσουν στη δουλειά τους» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Την ενοχή του ζήτησε προηγουμένως και η εισαγγελέας της έδρας, η οποία ανέφερε ότι η ακαδημαϊκή καριέρα των ερευνητών εξαρτάτο από τον κατηγορούμενο που τους αξιολογούσε.

«Δεν υπέκυψε κανένας στις ορέξεις του, στις πιέσεις του», σημείωσε η εισαγγελέας για τους καταγγέλλοντες.



Την κατάσχεση €74 εκατ. από τους κληρονόμους του Τζιάνι Ανιέλι διέταξε η Eισαγγελία του Τορίνο

 



Η εισαγγελία του Τορίνο διέταξε την προληπτική κατάσχεση εβδομήντα τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, από τους εγγονούς του γνωστού βιομηχάνου και πρωην ιδιοκτητη της Fiat, Τζιάνι Ανιέλι.

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά, επίσης, τον φοροτεχνικό Τζανλούκα Φερέρο (πρόεδρο της ομαδας Γιουβέντους) οπως και έναν Ελβετό συμβολαιογράφο. Τα αδικήματα στα οποία γίνεται αναφορά, στα πλαίσια της απόφασης αυτής, είναι φορολογική απάτη και απάτη σε βάρος του ιταλικού δημοσίου.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, φέρεται να είχε δηλωθεί η Ελβετία, ως χώρα κατοικίας της χήρας του Τζιάνι Ανιέλι, Μαρέλα Καράτσιολο, λόγω ευνοϊκού νομικού πλαισίου. Παράλληλα, φέρονται να αποκρύφθηκαν σημαντικά ποσά από της ιταλικές φορολογικές αρχές.

Οι όλες αυτές κινήσεις, υποστηρίζουν οι εισαγγελείς, ευνόησαν τα εγγόνια της Καράτσιολο (η οποία πέθανε το 2019) σε ό,τι αφορά τα κληρονομικά τους δικαιώματα, έναντι της μητέρας τους, Μαργκερίτα Ανιέλι, η οποία αποφάσισε να προσφύγει στην δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την εισαγγελία του Τορίνο, από τις έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας "προέκυψε ένα ευρύ, παράνομο σχέδιο, με στόχο την αφαίρεση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της Μαρέλα Καράτσιολο και των σχετικών εισοδημάτων, από τους την δικαιοδοσία της ιταλικής νομοθεσίας περί δικαιωμάτων διαδοχής και τις φορολογικών υποχρεώσεων".

Οι εγγονοί του Τζάνι Ανιέλι, Τζον, Λάπο και Τζινέβρα Ελκάν, από την αρχή της έρευνας δήλωσαν ότι, με την στάση τους, ουδέποτε παραβίασαν τον νόμο.


Πηγή



Συνελήφθη δραπέτης φυλακών που έκλεψε 17 αυτοκίνητα μέσα σε έξι ημέρες

 



Δραπέτης φυλακών συνελήφθη για τις κλοπές 17 αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ertnews.gr, από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου είχε κλέψει, από τρία διαφορετικά πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας, 17 αυτοκίνητα, ανάμεσα τους και ένα ταξί.

Συνελήφθη από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, σε συνεργασία με το τμήμα ασφάλειας Εξαρχείων, στην περιοχή του Ζωγράφου. Βρέθηκαν όλα τα κλεμμένα αυτοκίνητα και θα αποδοχούν τις επόμενες ώρες στους κατόχους τους.

Ήταν δραπέτης των αγροτικών φυλακών Τίρυνθας από τον περασμένο Ιούλιο. Είχε συλληφθεί και πάλι για κλοπές αυτοκινήτων και είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκιση.




Ο Διονύσης Πρώιος σκοτώθηκε οδηγώντας την ίδια μηχανή με την οποία σκοτώθηκε και ο γιος του


 

Θλίψη σκόρπισε η είδηση του ξαφνικού θανάτου του Διονύση Πρώιου. 

Ο πρώην παίκτης του Masterchef «έφυγε» σε ηλικία 58 ετών μετά από τροχαίο που είχε (20.09.2024) με την μηχανή του.

Φίλοι, συνεργάτες και πρώην συμπαίκτες του 58χρονου εξέφρασαν τη λύπη τους μετά την είδηση του θανάτου του αγαπητού σε όλους μάγειρα και καλλιτέχνη. Ο πρώην παίκτης του Masterchef σκοτώθηκε σε τροχαίο με την ίδια μηχανή που είχε σκοτωθεί και ο γιος του σε ηλικία 20 ετών, την οποία είχε κρατήσει για να την οδηγάει και να τον θυμάται.




Συνελήφθη 34χρονος αλλοδαπός για γενετήσιες πράξεις σε βάρος ανήλικου κοριτσιού

 


Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθη, απογευματινές ώρες της 18-9-2024, 34χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για γενετήσια πράξη με ανήλικο που δεν συμπλήρωσε τα 12 έτη και για βιασμό.

Ο 34χρονος αλλοδαπός, εργαζόμενος ως υπάλληλος σε περίπτερο, με το πρόσχημα ότι ανήλικο κορίτσι που επισκέφτηκε το κατάστημα για την αγορά ροφήματος, έκλεψε κάποιο αντικείμενο, την εξανάγκασε σε σωματικό έλεγχο με θωπείες σε ευαίσθητα μέρη του σώματός της, εξωτερικά και εσωτερικά του περιπτέρου.

Η μητέρα της ανήλικης που αναζήτησε την κόρη της στο περίπτερο, μόλις αντιλήφθηκε τις ανωτέρω αξιόποινες πράξεις, μετέβη άμεσα στο τοπικό τμήμα, όπου προέβη σε καταγγελία.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.



Προφυλακίστηκε ο δικηγόρος που μετέφερε ναρκωτικά στις φυλακές


 

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 65χρονος ποινικολόγος που την περασμένη Τετάρτη κατηγορείται ότι μετέφερε ναρκωτικά στις φυλακές των Τρικάλων.

Ο 65χρονος επισκέφθηκε τις φυλακές για να συναντήσει τους πελάτες του κατά την διάρκεια του επισκεπτηρίου, αντιληπτός έγινε όμως  την ώρα παρέδιδε κρυφά κάτι από τον σωφρονιστικό υπάλληλο όπου σήμανε συναγερμό και διαπιστώθηκε πως είχε στην κατοχή του συσκευασίες με ηρωίνη και ακατέργαστη κάνναβη.

Ο δικηγόρος συνελήφθη από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας που σχημάτισαν σε βάρος του δικογραφία για απόπειρα εισαγωγής ναρκωτικών σε χώρο κράτησης και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρικάλων, ενώ παραπέμφθηκε και στο πειθαρχικό του Δ.Σ.Α. και κινδυνεύει να του αφαιρεθεί η άδεια. Η δικογραφία περιλαμβάνει και τους τρεις κρατούμενους των φυλακών.



Ανθελληνικό παραλήρημα από τον γελοίο Χαλήτ Χαμπίπογλου πρόεδρο της δήθεν «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας “Τούρκων” “Δυτικής” Θράκης»

 


Νέες προσβλητικές, ψευδείς και προκλητικές κατηγορίες προς την Ελλάδα εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας “Τούρκων” “Δυτικής” Θράκης», Χαλήτ Χαμπίπογλου.

Αυτή τη φορά το έκανε κατά τη διάρκεια των εργασιών της 57ης Τακτικής Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γενεύη της Ελβετίας. 

Ο προκλητικός Τούρκος κατέθεσε δύο υπομνήματα, στα οποία εξαπολύει βέλη κατά της Ελληνικής Πολιτείας, με υποτιθέμενες αφορμές τις ενέργειες για αναστολή λειτουργίας του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας και τις «επιθέσεις» από τα ελληνικά ΜΜΕ στους μουσουλμάνους βουλευτές της Ροδόπης και της Ξάνθης.

Ο μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και υπάλληλος σε δήμο της Γερμανίας αποδεικνύεται εξαιρετικά δραστήριος ανθέλληνας και προκλητικός, καθώς μόλις προχθές εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την προτροπή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας προς την Ελλάδα, να σεβαστεί τα δικαιώματα των «Τούρκων» της «Δυτικής» Θράκης!

Στην πρώτη αναφορά του προς τον ΟΗΕ, ο προκλητικός Τούρκος πρόεδρος της υποτιθέμενης «Ομοσπονδίας» ισχυρίζεται ότι το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας αντιμετώπισε «στιγματισμό» και «ρητορική μίσους» (!) για την επιτυχία του στις περασμένες ευρωεκλογές που «ενόχλησε ορισμένους πολιτικούς» και «κύκλους των ΜΜΕ»!!! «Ισχυρισμοί ότι το κόμμα ΚΙΕΦ υποστηρίχθηκε από την Τουρκία τέθηκαν στην ημερήσια διάταξη και καταγράφηκαν αναφορές στα ΜΜΕ που ισχυρίζονταν ότι το κόμμα αποτελούσε υποτιθέμενο κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Οπως φαίνεται, ο στιγματισμός, η χειραγώγηση και η δυσφήμιση που εκτοξεύτηκε μετά την επιτυχία του κόμματος στη Θράκη, είναι εκστρατεία με στόχο το κλείσιμό του», αναφέρεται στο κείμενο. Βέβαια, ξέχασε να προσθέσει στο κείμενο την αμίμητη δήλωση της προέδρου του ΚΙΕΦ, Τσιντέμ Ασάφογλου, ότι «όσοι ψήφισαν το ΚΙΕΦ στις ευρωεκλογές ήταν Τούρκοι»!

Στη δεύτερη αναφορά, ο προκλητικός Τούρκος Χαλήτ Χαμπίπογλου βάζει στο στόχαστρό του και πάλι τα ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία κατηγορεί για «σοβαρή ρητορική μίσους», καθώς δημοσιεύουν ρεπορτάζ με «αβάσιμες και συκοφαντικές ειδήσεις» κατά των μουσουλμάνων βουλευτών της Θράκης. «Οι “Τούρκοι” (σ.σ. όπως τους αναφέρει) βουλευτές είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι και υπόκεινται σε αβάσιμες κατηγορίες μόνο και μόνο επειδή συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα ιδρύματα και οργανώσεις της “τουρκικής” κοινότητας της Θράκης στην περιοχή ή λόγω του κοινοβουλευτικού έργου που επιτελούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για την προστασία των δικαιωμάτων της “τουρκικής” κοινότητας», αναφέρει. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι «η σκόπιμη περιθωριοποίηση των βουλευτών που ανήκουν στην “τουρκική” κοινότητα της Θράκης από τα ελληνικά ΜΜΕ τροφοδοτεί την πόλωση στην κοινωνία και τη σταδιακή εξαφάνιση του δημοκρατικού περιβάλλοντος στη χώρα»!

Να σημειωθεί ότι, τον περασμένο Ιούλιο, ο προκλητικός και φαιδρός Τούρκος Χαλήτ Χαμπίπογλου είχε επιχειρήσει να κάνει σαμποτάζ στην (επερχόμενη τότε) συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, εκδίδοντας ανακοίνωση με την οποία κατηγορούσε την Ελλάδα ως «μία χώρα με τη χειρότερη επίδοση στα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Ευρώπη»! Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη «Ομοσπονδία» προχωρά σε ανθελληνικό παραλήρημα. Ο Χαλήτ Χαμπίπογλου, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το μικρό μειονοτικό χωριό Μίρανα Ροδόπης, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες ζει και εργάζεται στον Δήμο Βίτεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη Γερμανία, διατηρεί στενότατες σχέσεις με το τουρκικό ΥΠΕΞ και συχνά-πυκνά βγάζει «πύρινες» ανακοινώσεις κατά της Ελλάδας.





Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ κουβαλούσε Viagra και τριγυρνούσε διαλέγοντας εργαζόμενες στα Harrods

 


Πρώην μέλος της διεύθυνσης των Harrods αποκάλυψε στο Sky News πώς ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ διάλεγε γυναίκες - υποψήφια θύματα σεξουαλικής κακοποίησης – στους ορόφους του πολυκαταστήματος πολυτελείας στο Λονδίνο.

Ζητώντας να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά της η γυναίκα περιέγραψε στο βρετανικό δίκτυο Sky News τον Αιγύπτιο δισεκατομμυριούχο, που πέθανε πέρυσι σε ηλικία 94 ετών, ως «δαιμονικό» άτομο, που «εξουσίαζε τους πάντες με φόβο».

Δικηγόροι που εκπροσωπούν 37 φερόμενα θύματα βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης του Αλ Φαγέντ τον χαρακτήρισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ως ένα «τέρας», που «το διευκόλυνε ένα σύστημα που διαπερνούσε τα Harrods».

Η πρώην εργαζόμενη στο πολυκατάστημα, τα ηνία του οποίου ανέλαβε ο Αλ Φαγέντ το 1985, εργαζόταν εκεί στο διάστημα που ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος ήταν στο απόγειο της δύναμής του.

«Έλεγαν σε όλους μας ότι τα Harrods είναι το καλύτερο μέρος στη Γη, αλλά εκείνος έλεγχε τα πάντα με τον φόβο.

Πριν προλάβεις να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου έχανες την δουλειά σου και θα προσπαθούσε να σε καταστρέψουν. Ήταν μια σκοτεινή, ψυχολογική παγίδα κι όλοι είχαν πιαστεί σε αυτή», είπε.

Η ίδια είπε ότι άκουσε ιστορίες για τον «πρόεδρο», όπως αποκαλούσε το προσωπικό τον Αλ Φαγέντ, ότι «χούφτωνε» γυναίκες, αν και η ίδια δεν έπεσε θύμα του. «Ο πρόεδρος τριγυρνούσε στο πολυκατάστημα και διάλεγε γυναίκες από τα παραρτήματα, προτιμούσε τις ξανθιές καστανομάτες».

O Αλ Φαγέντ «έλεγε: ‘θέλω αυτή στο γραφείο μου τώρα”. Κουβαλούσε Viagra στην τσέπη του κι οι εργαζόμενοι ήταν τρομοκρατημένοι με τις βόλτες του στους ορόφους – αν δεν χαμογελούσε αρκετά ήσουν χαμένος, αν χαμογελούσες πολύ, το ίδιο».

Η γυναίκα έπιασε δουλειά στα Harrods αμέσως μόλις τέλειωσε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο. Όπως είπε στο Sky News, όσες γυναίκες καλούνταν στο γραφείο του Αλ Φαγέντ «δεν μπορούσαν να αρνηθούν».

Η ίδια είπε ότι όταν καλούσαν μια πρωτόπειρη συνάδελφό της στο γραφείο του Αλ Φαγέντ, εκείνη την έπιανε και την ενημέρωνε: «Πρέπει να σε ενημερώσω που πηγαίνεις. Θα πάρεις ξαφνικά αύξηση, θα σε προσκαλέσουν σε ακριβές εκδηλώσεις, θα σου κάνουν ακριβά δώρα, αλλά πρέπει να γνωρίζεις κάτι. Θα σε καλέσουν στο Παρκ Λέιν [όπου βρισκόταν το διαμέρισμα του Αλ Φαγέντ] και σε πάρτι όπου θα υπάρχουν πολλοί πλούσιοι άνδρες και θα σου πουν να κοιμηθείς με κάποιους».

Η ίδια είπε ότι κάποτε ο Αλ Φαγέν την κάλεσε στο γραφείο του, όπου φορούσε παντόφλες, και τη ρώτησε: «Πότε θα έρθεις εδώ πάνω να δουλέψεις προσωπικά για μένα;». Η γυναίκα του είπε ότι δεν ήθελε να εργαστεί εκεί κι ότι προτιμούσε την κανονική της δουλειά. «Μετά απ’ αυτό μου χαμογελούσε και με φλέρταρε κι άρχισα να παίρνω μπόνους. Δεν κράτησε πολύ, αλλά συνέβη αφού μου ζήτησε να τον συναντήσω».

Μετά τις αποκαλύψεις του BBC για τον Αλ Φαγέντ τα Harrods εξέδωσαν χθες ανακοίνωση με την οποία εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους και ζήτησαν συγνώμη από τα θύματά του.

«Είμαστε απολύτως συγκλονισμένοι από τους ισχυρισμούς για κακοποίηση που διαπράχθηκαν από τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ», ανέφεραν σε ανακοίνωση τα Harrods. «Αυτές ήταν ενέργειες ενός ατόμου που ήταν αποφασισμένος να καταχραστεί την εξουσία του.

«Αναγνωρίζουμε επίσης πως στη διάρκεια αυτής της περιόδου απογοητεύσαμε τους υπαλλήλους μας που έπεσαν θύματά του και γι΄αυτό ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη», ανέφεραν τα Harrods, προσθέτοντας πως το πολυκατάστημα είναι σήμερα ένας «πολύ διαφορετικός οργανισμός» από εκείνον που ανήκε και ελεγχόταν από τον Αλ Φαγέντ.

Τα Harrods άνοιξαν μάλιστα μια σελίδα στον ιστότοπό τους καλώντας πρώην εργαζόμενες να μιλήσουν αν έχουν κάτι να καταγγείλουν το πρώην αφεντικό του πολυκαταστήματος.


Πηγή



Συνελήφθησαν από Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. άνδρας και γυναίκα που εξαπάτησαν ηλικιωμένη


 

Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες χθες (19-9-2024) από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) στο Νέο Ηράκλειο, 25χρονος ημεδαπός και 40χρονη ημεδαπή κατηγορούμενοι -κατά περίπτωση- για απάτες και κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, πρωινές ώρες της 19-9-2024 οι κατηγορούμενοι προσποιούμενοι τους λογιστές, προσέγγισαν 95χρονη στην περιοχή του Χολαργού και με το πρόσχημα καταβολής επιστροφής φόρου, εισήλθαν στην οικία της όπου με τη μέθοδο της απασχόλησης, της απέσπασαν το χρηματικό ποσό των -1.320- ευρώ και διέφυγαν με όχημα.

Στο πλαίσιο στοχευμένων αναζητήσεων, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., εντόπισαν το εν λόγω αυτοκίνητο επί της Αττικής Οδού στην περιοχή του Χαλανδρίου, με επιβαίνοντες τους ανωτέρω και τους κάλεσαν σε έλεγχο.

Στη θέα των αστυνομικών, ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα προκειμένου να διαφύγουν της σύλληψής τους, ωστόσο οι αστυνομικοί τους ακολούθησαν, ενημερώνοντας παράλληλα το κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Το όχημα ακινητοποιήθηκε στην περιοχή του Νέου Ηρακλείου, κατόπιν επιχειρησιακού συντονισμού του Κέντρου και συνδρομής περιπολικών και δικύκλων της Άμεσης Δράσης.



Μετά από έλεγχο στην κατοχή τους βρέθηκε το χρηματικό ποσό των -1.320- ευρώ, που είχαν αποσπάσει νωρίτερα, ενώ βρέθηκε και περούκα την οποία χρησιμοποίησε η 40χρονη προκειμένου να είναι δύσκολη η ταυτοποίησή της από τους αστυνομικούς.

Επιπρόσθετα από την προανακριτική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Παπάγου-Χολαργού εξιχνιάστηκαν επιπλέον -6- περιπτώσεις απάτης και κλοπής σε βάρος ηλικιωμένων σε διάφορες περιοχές της Αττικής αλλα και στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης όπου σε τουλάχιστον -3- περιπτώσεις η 40χρονη χρησιμοποίησε την εν λόγω περούκα.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Παπάγου-Χολαργού, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Εξιχνιάστηκε οπαδική επίθεση που σημειώθηκε την 10-5-2024 σε βάρος 18χρονου στο Περιστέρι

 



Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξιχνιάσθηκε επίθεση με οπαδικό υπόβαθρο σε βάρος 18χρονου, που σημειώθηκε την 10-5-2024, πλησίον του σταθμού Μετρό Αγίου Αντωνίου στο Περιστέρι.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος -3- ημεδαπών, ηλικίας 22 και 19 ετών, για απόπειρα ληστείας κατά συναυτουργία, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία, παράνομη οπλοφορία και παράβαση του νόμου περί επαγγελματικού αθλητισμού.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριακών και προανακριτικών στοιχείων, από την περαιτέρω ανάλυση των οποίων προέκυψε η εμπλοκή των ανωτέρω κατηγορουμένων.

Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα, οι κατηγορούμενοι προσέγγισαν τον 18χρονο, και με τη χρήση μεταλλικού γκλοπ τον τραυμάτισαν στο κεφάλι και στο σώμα με σκοπό να του αποσπάσουν μπλούζα και κασκόλ.

Ακολούθως, οι κατηγορούμενοι διέφυγαν ενώ ο 18χρονος διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.



Επίσκεψη της Εθνικής Σχολής Δικαστών στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος

 



Τις εγκαταστάσεις του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης επισκέφτηκαν, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, 32 Ευρωπαίοι και Αμερικανοί Δικαστές και Εισαγγελείς, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανταλλαγής Δικαστικών Λειτουργών (EXCHANGE PROGRAMME) της Εθνικής Σχολής Δικαστών, όπου μεταξύ άλλων, ενημερώθηκαν για το έργο και την αποστολή της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Τους σπουδαστές υποδέχτηκε η Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης, Αστυνομικός Διευθυντής, Γιουβαννοπούλου Φανή, ενώ οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από το ειδικά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό για το έργο, την αποστολή και τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας.

Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εξελίξεις του τομέα της σύγχρονης επιστημονικής διερεύνησης των εγκληματικών υποθέσεων και στις εξειδικευμένες δυνατότητες της εγκληματολογικής επιστήμης, ως υποβοήθηση του έργου του δικαστή, ενώ οι δύο πλευρές εξήραν το επίπεδο της μεταξύ τους συνεργασίας.


Κ.Β.



Αστυνομικός που τιμήθηκε ως ήρωας συνελήφθη για απάτη

 


40χρονος αστυνομικός, το 2020 βραβεύθηκε για την υπηρεσία του στο Σώμα και στη συνέχεια αποστρατεύθηκε, το 2024 εμφανίστηκε ως εμπλεκόμενος σε οργάνωση που εξαπατούσε ηλικιωμένους.

Στις αρχές Μαρτίου του 2014,  ο εν λόγω αστυνομικός συμμετείχε σε μία καταδίωξη του Νίκου Μαζιώτη στην Κλειτορία Αχαΐας, ο οποίος καταζητούνταν μετά από ένοπλη ληστεία σε τράπεζα της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης έγινε ανταλλαγή πυροβολισμών, με αποτέλεσμα ο αστυνομικός να τραυματιστεί στο πόδι.



Η πράξη του αυτή κρίθηκε ως «εξαιρετική», με αποτέλεσμα το 2020 να λάβει αστυνομικό μετάλλιο σε ειδική τελετή που έγινε προς τιμήν του. Στη συνέχεια ο 30χρονος τότε ένστολος αποστρατεύθηκε, λόγω του τραυματισμού που είχε υποστεί και συνέχισε τη ζωή του ως απλός πολίτης.

Ο απόστρατος αστυνομικός, και ακόμη δύο άτομα -μεταξύ αυτών μια γυναίκα - φέρονται να καλούσαν πολίτες και να τους ανέφεραν πως συγγενικά τους πρόσωπα έχουν εμπλακεί σε τροχαία ατυχήματα και πως χρειάζονται χρήματα για την πραγματοποίηση χειρουργείων.

Η δράση τους αποκαλύφθηκε, όταν το μεσημέρι της 10ης Σεπτεμβρίου, ένας άγνωστος κάλεσε μία γυναίκα και - προσποιούμενος ιατρό του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών - απαίτησε 40.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα χειρουργείου της κόρης της, η οποία, όπως της ανέφερε, είχε χτυπήσει σοβαρά στο πόδι της και έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνομιλίας, μια άλλη δράστιδα προσποιούμενη την κόρη της, προσπαθούσε να την πείσει να παραδώσει τα χρήματα. Η παθούσα πείσθηκε από τα λεγόμενα τους και συμφώνησε στην καταβολή του χρηματικού ποσού, σε τοποθεσία που της υπέδειξαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, στην περιοχή των Βραχναιίκων, όπου και θα την ανέμενε άλλος συνεργός τους.

Πράγματι, η γυναίκα, περίπου στις 14:05 της ιδίας ημέρας μετέβη στο σημείο και παρέδωσε τις 40.000 ευρώ σε έναν άγνωστο άνδρα, ο οποίος αποχώρησε με μία μοτοσικλέτα.

Ωστόσο, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, το άτομο που παρέλαβε τα χρήματα από τη γυναίκα ήταν ο πρώην συνάδελφός τους. 

Στη συνέχεια , διεξήχθη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, κατά την οποία ο κατηγορούμενος προσήχθη και αναγνωρίστηκε από το θύμα της απάτης.

Μάλιστα, εξεταζόμενος σχετικά, αποδέχθηκε την συμμετοχή του στην απάτη. 



Ο Κασσελάκης είχε απλήρωτους τους εργαζόμενους και μόλις πήραν λεφτά οι Κασσελίστας ρωτάνε πώς και γιατί



Ένα ολόκληρο καλοκαίρι ο Στέφανος Κασσελάκης είχε απλήρωτους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ του κόμματος, έκανε διακοπάρες, χάλαγε χιλιάδες ευρώ σε γλέντια και πάρτι στην Κρήτη, και μόλις πήραν κάποια λεφτά οι εργαζόμενοι αναστατώθηκαν οι Κασσελίστας και ρωτάνε πώς και γιατί πληρώθηκαν.

Αίτημα χορήγησης στοιχείων αναφορικά με την οικονομική διαχείριση στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία -στα πρότυπα και του κοινοβουλευτικού ελέγχου- κατέθεσαν, κατά πληροφορίες, χθες το μεσημέρι τέσσερα στελέχη της Οικονομικής Επιτροπής του κόμματος. Πρόκειται για τους: Νίνα Κασιμάτη, Βαγγέλη Σκούφα, Ραλλία Χρηστίδου και Γιώτα Πούλου, που διατηρούν αριθμητικά την πλειοψηφία στο συγκεκριμένο σχήμα, απαριθμώντας μέσω της επιστολής τους προς το Γενικό Διευθυντή της Κουμουνδούρου, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη εννέα συγκεκριμένα ερωτήματα.

Μέσα σε όλα οι τέσσερις «Κασσελίστας» ζητούν φαιδρά χωρίς ίχνος ευαισθησίας στους εργαζόμενους, να τους υποδειχθεί ο ακριβής τρόπος κάλυψης μέρους της μισθοδοσίας του προσωπικού της «Αυγής» και του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί, ενώ το ραντεβού των μελών της Οικονομικής Επιτροπής με τον κ. Μαυροκεφαλίδη έχει οριστεί για την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις.

Σημειωτέον ότι οι εργαζόμενοι στην «Αυγή» και «στο Κόκκινο» παρέμεναν απλήρωτοι καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας το τελευταίο διάστημα στις κομματικές διαδικασίες, ενώ μόλις προχθές τους καταβλήθηκε μέρος του μισθού του περασμένου Ιουλίου, όπως γνωστοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα ο δημοσιογράφος του μέσου, Γιάννης Ανδρουλιδάκης.



Γελάει ο κόσμος με την δήθεν παραίτηση Ακρίτα για τα μάτια του κόσμου που δεν έγινε δεκτή από Παππά

 



Κάθε μέρα ο θίασος ΣΥΡΙΖΑ όταν δεν είναι προκλητικοί μας χαρίζουν πολύ γέλιο και μας υπενθυμίζουν για και α μία φορά από ποιους γλίτωσε η Ελλάδα.

Η Έλενα Ακρίτα, προσπάθησε να μαζέψει ανάρτηση της, την οποία μετά το κράξιμο εντός ΣΥΡΙΖΑ και από την κοινωνία, σκέφτηκε να εξαπατήσει τον κόσμο με εικονική και προσχηματική δήθεν παραίτηση, η οποία συμφωνημένα δεν θα γινόταν δεκτή.

Όλα αυτά για ακόμα μια φαιδρή και χυδαία ανάρτηση της Ακρίτα με ύφος μαντάμ σουσού, που αφορούσε αυτή την φορά την πισίνα της Έλενας Ακρίτα και την διαφορά της ίδιας με τον γιό της πλύστρας.

Η προσχηματική για τα μάτια του κόσμου ώστε να σταματήσει το κράξιμο υποβολή παραίτησης της Έλενας Ακρίτα από το βουλευτικό αξίωμα, στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά και όχι στον πρόεδρο της Βουλής, τονίζει ότι πρόκειται για προσχηματική κίνηση, επικοινωνιακού χαρακτήρα, γιατί εάν την είχε καταθέσει στον πρόεδρο της βουλής θα είχε γίνει δεκτή και η Ακρίτα θα έχανε τα 8.000€ κάθε μήνα.

Είναι γνωστό σε όλους ότι ο βουλευτής δεν παραιτείται στον Πρόεδρο της ΚΟ του αλλά στον Πρόεδρο της Βουλής και η παραίτηση αυτή γίνεται πάντοτε δεκτή και τον διαδέχεται στην έδρα ο επόμενος βουλευτής. 

Οπότε να σταματήσουν να κοροιδεύουν τον κόσμο γιατί τα κάνουν όλα χειρότερα και για το κόμμα τους και για τους ίδιους που ξεφτιλίζονται καθημερινά.



Nεκρός ο αρχιτρομοκράτης Ιμπραχίμ Ακίλ, ηγέτης της Χεζμπολάχ


 

Στους 14 οι νεκροί από το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό που έγινε από μαχητικό F-35.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο αρχιτρομοκράτης Ιμπραχίμ Ακίλ και δέκα διοικητές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Ο Ακίλ και οι διοικητές που εξοντώθηκαν ήταν μεταξύ των αρχιτεκτόνων του «Σχεδίου κατάκτησης της Γαλιλαίας», στο πλαίσιο του οποίου η Χεζμπολάχ σχεδίαζε να εισβάλει στο έδαφος του κράτους του Ισραήλ και να σκοτώσει αθώους. Ένα έγκλημα, παρόμοιο με αυτό που πραγματοποίησε η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη δολοφονική σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Ακίλ ξεκίνησε στη Χεζμπολάχ τη δεκαετία του 1980, στον μηχανισμό της Ισλαμικής Τζιχάντ, υπεύθυνος για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ εκτός Λιβάνου, και συμμετείχε σε πολλές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες εναντίον αθώων διεθνών οργανισμών και πολιτών. Από το 2004 υπηρέτησε ως επικεφαλής των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, στο πλαίσιο αυτό ήταν υπεύθυνος για τις δραστηριότητες στους τομείς των επιθέσεων σαμποτάζ, των αντιαρματικών πυρών, των εκρηκτικών φορτίων, της αεράμυνας και άλλων στρατιωτικών πτυχών.

Ο Ακίλ προώθησε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις και συνωμοσίες κατά ισραηλινών πολιτών και δυνάμεων του IDF... καθώς και την επίθεση στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βηρυτό το 1983. Επιπλέον, θεωρούνταν καταζητούμενος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προσέφεραν χρηματικό ποσό εκατομμυρίων δολαρίων σε όσους θα έφερναν πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτόν.