Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

23 σχολεία σε κατάληψη αντιδρούν στον νόμο Γαβρόγλου


Συγκέντρωση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης  των Χανίων πραγματοποίησαν σήμερα μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκφράζοντας, όπως αναφέρει σχετικό ψήφισμα, την αντίθεση τους στις αλλαγές στην εκπαίδευση που προωθεί ο Γαβρόγλου.

Τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη είναι το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Χανίων τα ΕΠΑΛ Βρυσών, Κισσάμου και Ελευθερίου Βενιζέλου, το 3ο, 4ο και 6ο Γυμνάσιο Χανίων, το 2ο Γυμνάσιο Κισσάμου, το 2ο, 3ο και 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων και το Γενικό Λύκειο Κισσάμου.

Υπό κατάληψη τελούν και περισσότερα από 20 σχολεία στο Βόλο και την Μαγνησία, ως αντίδραση στο νόμο Γαβρόγλου.

Οι μαθητές που έβαλαν λουκέτο στα σχολεία τους απαιτούν άμεσα την αλλαγή του Νόμου Γαβρόγλου μεταξύ άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους. Συγκεκριμένα, αντιδρούν στις αλλαγές που δρομολογούνται για την εκπαίδευση και τα μαθήματα της Γ΄Λυκείου.

Σε κατάληψη βρίσκονται τα εξής σχολεία: 1ο ΕΠΑΛ Βόλου, 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 2ο ΓΕΛ Βόλου, 3ο ΓΕΛ Βόλου, 4ο ΓΕΛ Βόλου, 5ο ΓΕΛ Βόλου, 6ο ΓΕΛ Βόλου, 7ο ΓΕΛ Βόλου, 2ο Γυμνάσιο Βόλου, 6ο Γυμνάσιο Βόλου, 8ο ΓΕΛ Βόλου, 7ο Γυμνάσιο Βόλου, 8ο Γυμνάσιο Βόλου, 9ο Γυμνάσιο Βόλου, 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, ΓΕΛ Βελεστίνου, 10ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, ΓΕΛ Αγριάς κι ΕΠΑΛ Βελεστίνου, ΓΕΛ Καναλίων, Γυμνάσιο Καναλίων και Γυμνάσιο Βελεστίνου.


Θρίλερ με νεκρό μπάτλερ στην πισίνα βίλας



Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης θα καθίσει στα μέσα Νοεμβρίου, ο 33χρονος γόνος πασίγνωστης επιχειρηματικής οικογένειας που δραστηριοποιείται στα είδη σπιτιού, για το άγριο έγκλημα που διαπράχθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 μέσα στην έπαυλη της οικογένειας. Θύμα ένας 25χρονος μπάτλερ με καταγωγή από τη Σρι Λάνκα.

Όπως αποκαλύπτεται στη δικογραφία της σκοτεινής υπόθεσης, ο κατηγορούμενος φέρεται ότι δολοφόνησε τον άτυχο οικιακό βοηθό, επειδή αρνούνταν να υποκύψει στις σεξουαλικές ορέξεις του. Ο 25χρονος υπηρέτης είχε βρεθεί νεκρός από τον συνάδελφό του, που του άλλαζε τη βάρδια. Ο άνδρας είχε ειδοποιήσει άμεσα τους εργοδότες του και εκείνοι την αστυνομία.

Αμέσως είχε σπεύσει στο σημείο ο ιατροδικαστής, ο οποίος διαπίστωσε ότι ο θάνατός του προήλθε από ασφυξία, ενώ η αστυνομία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι εντοπίστηκαν «αμυχές πίσω από τους λοβούς των αυτιών, με το κεφάλι και τον κορμό του 25χρονου να βρίσκονταν μέσα στο νερό της πισίνας. Η δίκη του 33χρονου σήμερα κατηγορούμενου, που αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τον θάνατο του 25χρονου υπηρέτη, έχει οριστεί για τον επόμενο μήνα.

Το πρωτοσέλιδο για τον νεκρό μπάτλερ


Στο εδώλιο ο γόνος πασίγνωστης οικογένειας

Ύστερα από ένα χρόνο, το βούλευμα «καταπέλτης» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, παραπέμπει τον γιο του επιχειρηματία σε δίκη για «ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση», καθώς φέρεται ότι στραγγάλισε με τα ίδια του τα χέρια τον 25χρονο. Μάλιστα σύμφωνα με την κρίση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, πρόκειται για σεξουαλικό έγκλημα, αφού το θύμα έφερε σωρεία κακώσεων σε επίμαχα σημεία του σώματός του.

Αιτία θανάτου του θύματος, κατά την ιατροδικαστική εξέταση, ήταν ένα κάταγμα που εντοπίστηκε σε οστό του λαιμού, ενώ σύμφωνα με τους συγγενείς του θύματος, ο 25χρονος τοποθετήθηκε προσεχτικά στην πισίνα ώστε το χλώριο να αλλοιώσει όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν εξαρχής να υποδείξουν την ταυτότητα του δολοφόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 33χρονος σήμερα κατηγορούμενος αρνείται κατηγορηματικά ότι δολοφόνησε τον άτυχο μπάτλερ, όμως όπως επισημαίνεται στο βούλευμα, έχει υποπέσει σε πολλές αντιφάσεις.

Το άγριο έγκλημα αποκαλύφθηκε όταν η μητέρα του θύματος, που προσπαθούσε μάταια να επικοινωνήσει μαζί του, ζήτησε από φίλη της, της οποίας ο άντρας εργαζόταν ως οδηγός του επιχειρηματία, να πάει να ρίξει μια ματιά.

Όταν έφτασε στη μονοκατοικία, ήρθε αντιμέτωπος με το μακάβριο εύρημα και κάλεσε αμέσως την αστυνομία. Όπως προέκυψε από τις έρευνες, το επίμαχο Σαββατοκύριακο, ο επιχειρηματίας και η σύζυγός του απουσίαζαν σε ταξίδι, ενώ και στο υπηρετικό προσωπικό, πλην του νεαρού μπάτλερ είχε δοθεί άδεια, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μόνος, με τον κατηγορούμενο γιο της οικογένειας.


Πηγή: Εφημερίδα Espresso
newsit.gr




Ρε Βίτσα δεν ντρέπεστε καθόλου στην ακροαριστερά; Ξεφτίλα τα κάνατε με τους λαθρομετανάστες άλλοι φταίνε;



Είναι πάγια τακτική των ακροαριστερών ανίκανων του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν καταστρέψει και διαλύσει ότι έχουν πιάσει στα χέρια τους, μόλις τους κολλήσουν στον τοίχο και αποκαλυφθεί η λαμογιά, η διαφθορά και η ανικανότητα να φταίνε οι άλλοι.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας είχε το θράσος να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς λέγοντας πως "άφησε τη χώρα απροετοίμαστη στο μεταναστευτικό". 

Χωρίς ίχνος ακροαριστερής ντροπής χαρακτήρισε "λάσπη στον ανεμιστήρα" όσα κατήγγειλαν για κακοδιαχείριση, έλλειψη διαφάνειας και απευθείας αναθέσεις στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που έλαβε η Ελλάδα μέχρι τώρα.

"Η ΝΔ να ζητήσει συγγνώμη που άφησε πλήρως απροετοίμαστη τη χώρα" είχε το θράσος να πει  ο Βίτσας απαντώντας στην επερώτηση 73 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα χάλια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο μεταναστευτικό. 


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος βλάπτει σοβαρά τη χώρα



Ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην 3η Διεθνή Ευρωαραβική Σύνοδο.

Κυρίες και κύριοι,

Χαίρομαι πολύ που είμαι σήμερα εδώ μαζί σας στην 3η Ευρω-Αραβική Σύνοδο. Ένας θεσμός που καθιερώνεται πια ως μια γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο. Και θα ήθελα και εγώ να ευχαριστήσω τους υποστηρικτές αυτής της εκδήλωσης για την αμέριστη υποστήριξή του στην προώθηση των ελληνοαραβικών σχέσεων. Ο μεγάλος ιστορικός Fernand Braudel έγραψε για τους λαούς της Μεσογείου ότι, «ο πολιτισμός τους φέρνει κοντά, η οικονομία ενδυναμώνει τη σχέση τους και μόνο η πολιτική εμποδίζει την προσέγγισή τους». Ο Braudel αποτυπώνει με μεγάλη ακρίβεια κάτι που ισχύει και σήμερα όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, μια περιοχή που αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη: Όλα σήμερα αλλάζουν. Η δημογραφική έκρηξη προκαλεί σημαντικές μεταναστευτικές ροές, η κλιματική αλλαγή φέρνει οικονομικές ανισότητες με ακραία χαρακτηριστικά. Όλα αυτά διαμορφώνουν νέα δεδομένα που ζητούν νέες απαντήσεις από πολιτικούς.  Απαντήσεις που πρέπει να δοθούν με ευθύνη αλλά και τόλμη.

Η Ιστορία μας, η κοινή ιστορία των λαών της Μεσογείου, μας μαθαίνει ότι η ευημερία θέλει ανοιχτούς ορίζοντες και συνεργασία μεταξύ των λαών, όχι παγίδευση μέσα σε στενά εθνικά στερεότυπα. Είναι όμως, δυστυχώς σήμερα, το φάντασμα ενός νεο-προστατευτισμού που απλώνεται πάνω από τη διεθνή οικονομία και πάει να καλύψει την παγκοσμιοποίηση. Και οφείλω να πω εδώ ότι -παρά τα μεγάλα προβλήματα που ανέδειξε- η παγκοσμιοποίηση συνολικά έφερε μία πρωτοφανή αύξηση του παγκόσμιου πλούτου.

Σε μια τέτοια συγκυρία, είναι ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ να σφίξουν οι οικονομικοί δεσμοί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή  Ένωση και τον αραβικό κόσμο, που αποτελεί εξάλλου τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ευρώπης μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ξέρουμε καλά ότι οι διμερείς σχέσεις προωθούν με καταλυτικό τρόπο τις πολυμερείς θεσμικές ρυθμίσεις. Ειδικά η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο σε αυτό και όχι μόνο για τους προφανείς γεωγραφικούς λόγους.  

Με τον αραβικό κόσμο μας συνδέουν δεσμοί πολιτιστικοί χιλιετιών. Μια πνευματική παράδοση που ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια και φτάνει ως την παρουσία του Ελληνισμού σε μεγάλα κέντρα της Μεσογείου, όπως η Αλεξάνδρεια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η Ελλάδα είναι σήμερα -παρά τις δυσκολίες στις οποίες θα αναφερθώ στη συνέχεια- ένας εξαιρετικά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι η πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, για την Αφρική, αλλά και για τη Μέση Ανατολή. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κρίσιμος κόμβος των διευρωπαϊκών μεταφορικών και ενεργειακών δικτύων. Η χώρα μας προσφέρεται σήμερα για κάθε φιλόδοξο επιχειρηματικό σχέδιο. Αυτός εξάλλου είναι και ένας από τους βασικούς λόγος που πολλοί από εσάς είστε εδώ σήμερα.

Το κλίμα και οι φυσικές της ομορφιές είναι σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για τον κλάδο του τουρισμού, του αγρο-διατροφικού τομέα και των κατασκευών. Η γεωμορφία της προσκαλεί για ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όλα αυτά, ενώ το εξειδικευμένο και αρκετά ανταγωνιστικό από πλευράς μισθών ανθρώπινο δυναμικό της εγγυάται ποιοτικές επενδύσεις στην πληροφορική, στις επικοινωνίες, στις υπηρεσίες υγείας, αύριο ελπίζουμε και στις υπηρεσίες παιδείας. Και βέβαια σημαντικές επιχειρήσεις όπως η CCC και το Group Olayan έχουν εδώ και δεκαετίες επιλέξει την πατρίδα μας  για να εγκαταστήσουν τα κεντρικά τους γραφεία.

Ήδη, στον τόπο μας δρομολογούνται σημαντικά projects με την συμμετοχή αραβικών κεφαλαίων όπως, μεταξύ άλλων, στις ιχθυοκαλλιέργειες, σε ξενοδοχειακές μονάδες, στον τραπεζικό κλάδο, καθώς και στην αξιοποίηση του Ελληνικού. Θα επανέλθω σε αυτό στη συνέχεια. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο θεσμός της Golden Visa πρέπει να ενισχυθεί  περισσότερο και η φορολογική αντιμετώπιση των αλλοδαπών (non-dom) κατοίκων να εκσυγχρονιστεί, ώστε να γίνει η χώρα μας ακόμη ελκυστικότερη,  όπως συνέβη και με άλλες Μεσογειακές χώρες.

Εξίσου, όμως, σημαντικές είναι και οι ευκαιρίες που προβάλλουν στο εξαγωγικό εμπόριο: Ο ελληνικός αγρός, η ελληνική γη,  η βιομηχανία τροφίμων μπορούν να εφοδιάσουν τις αραβικές αγορές με ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα. Ο κατασκευαστικός τομέας διαθέτει πλούσια τεχνογνωσία, αναλαμβάνει -ήδη σήμερα που μιλάμε- σημαντικά έργα σε αραβικά κράτη. Ενώ η ναυτιλία μας πρωτοπορεί στη θάλασσα και ενισχύει την εφοδιαστική αλυσίδα της περιοχής.

Κυρίες και κύριοι,

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής έχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Σήμερα οι ξένες επενδύσεις και οι εξαγωγές μας στον αραβικό κόσμο δεν βρίσκονται ούτε στο 20% των πραγματικών δυνατοτήτων τους. Αν αυτό ήταν, απλώς, αποτέλεσμα της κρίσης, τότε, όταν η παγκόσμια οικονομία άρχισε να ανακάμπτει, θα έπρεπε και η πατρίδα μας κανονικά να ακολουθεί. Δυστυχώς, την περίοδο 2015-2017, τα καλά χρόνια της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, η Ελλάδα αποτέλεσε, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη μοναδική αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών. Γιατί; Γιατί δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση κράτησε τη χώρα όμηρο μιας επικίνδυνης οικονομικής πολιτικής, προκαλώντας εκροή καταθέσεων, κρίση εμπιστοσύνης, εσωτερική στάση πληρωμών, πλήρες «πάγωμα» ή και αναστολή πολλών επενδυτικών σχεδίων.

Η έμπρακτη άρνηση των μεταρρυθμίσεων, η ανικανότητά της να θωρακίσει το τραπεζικό σύστημα και να αντιμετωπίσει τα «κόκκινα δάνεια», η άρνησή της απέναντι σε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία και ιδιωτικοποίηση, καθώς και η εμμονή της σε έναν εντελώς παρωχημένο κρατισμό πήγαν, δυστυχώς, τη χώρα πίσω. Η κυβέρνηση έβαλε τη χώρα στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης, με τους φόρους να αυξάνονται, την οικονομία να σέρνεται, το δημόσιο χρέος να παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά ύψη.

Το 2017 η ελληνική οικονομία κατέγραψε έναν από τους μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Αντίθετα, κράτη που εφάρμοσαν προγράμματα προσαρμογής, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, σημείωσαν υψηλή ανάπτυξη, ανακτώντας τις απώλειες που υπέστη το ΑΕΠ τους εξαιτίας της  κρίσης. Παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε χθες από αυτό εδώ το βήμα ο κ. Τσίπρας, δυστυχώς οι νεότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2019 αναμένονται «ψαλιδισμένες». Ακόμη χειρότερα: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην επικαιροποιημένη ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του χρέους, προβλέπει μία μακρά περίοδο εξαιρετικά ισχνής ανάπτυξης, από το 2023 και μετά, με την αύξηση του ΑΕΠ να κινείται στο απογοητευτικό 1% για τη χώρα.

Τα σημερινά απαγορευτικά spreads των 10ετών ομολόγων, που είναι σταθερά πάνω από 4%, ενώ η Κύπρος άντλησε κεφάλαια με απόδοση 2,4%, φανερώνουν πως βρισκόμαστε ενώπιον νέου αδιεξόδου, με χαμηλή ανάπτυξη, μεγάλο χρέος και πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού. Το κυβερνητικό μείγμα οικονομικής πολιτικής βασίζεται στην υπερφορολόγηση. Ενώ οι στρεβλώσεις στις αγορές προϊόντων και το θεσμικό περιβάλλον παραμένουν μεγάλες. Γι’ αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Ελλάδα υποχώρησε κατά τέσσερις θέσεις στον πίνακα της Παγκόσμιας Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum για το 2018. Η χώρα μας δυστυχώς σήμερα βρίσκεται στην 57η θέση ανάμεσα σε 140 κράτη.

Δίπλα στην οικονομία, όμως, καραδοκεί ένας ακόμα μεγάλος κίνδυνος: η διάλυση του κράτους, η κοινωνική αποσύνθεση, η τοξική πολιτική ατμόσφαιρα, η έντονη πόλωση, ο διχαστικός λόγος, υπονομεύουν τα θεμέλια των θεσμών και τελικά της ίδιας της Δημοκρατίας μας. Όσο συνεχίζεται η σημερινή αβεβαιότητα και ανασφάλεια δεν πρόκειται η οικονομία να κινηθεί ανοδικά με ουσιαστικό τρόπο. Και η χώρα θα συνεχίζει να παραμένει στάσιμη. Θέλω να το ξεκαθαρίσω για άλλη μια φορά: η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην οποία έχουμε εισέλθει βλάπτει σοβαρά τη χώρα.  Εδώ που είμαστε, όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές στη χώρα τόσο το καλύτερο.  Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα, ισχυρή κυβέρνηση με καθαρή λαϊκή εντολή να κάνει μεγάλες αλλαγές στον τόπο. Να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα -που και εσείς, ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές αναζητάτε. Και πιστεύω ότι σύντομα η χώρα θα έχει μια τέτοια κυβέρνηση. Διότι, δυστυχώς, κυρίες και κύριοι, κάτι είναι σάπιο στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα: Μέσα στο υπουργικό συμβούλιο υπουργοί ερίζουν για μυστικά κονδύλια και, ενδεχομένως, για μίζες γύρω από αυτά. Ο Υπουργός Εξωτερικών απομακρύνεται με ύμνους από τη θέση του, αλλά μένει στη θέση του ο υπουργός Άμυνας που καταγγέλλει την πολιτική που εφάρμοσε ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος απεπέμφθη. Ο Πρωθυπουργός αποσιωπά την επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά, ενώ οι άλλοι παριστάμενοι κάνουν πως «δεν άκουσαν» τίποτα.

Όλα αυτά, ενώ τα ευρωπαϊκά όργανα ελέγχουν ήδη σημαντικά ποσά που δόθηκαν στην κυβέρνηση ως αρωγή για τους πρόσφυγες οι οποίοι κατέληξαν σήμερα φυλακισμένοι κάτω από τον ανοιχτό ουρανό στο «κολαστήριο» της Μόριας. Η καθημερινότητα των Ελλήνων περιβάλλεται από ανασφάλεια και απογοήτευση. Οι πολίτες έχουν γίνει όμηροι του εγκλήματος μέσα στις ίδιες τις γειτονιές τους. Περιοχές ολόκληρες, όπως τα Εξάρχεια, ελέγχονται από κουκουλοφόρους. Διάφορες συλλογικότητες έχουν μετατρέψει δημόσια κτίρια σε γιάφκες. Οι εξτρεμιστές καίνε αστυνομικά τμήματα, απειλούν πολίτες, βανδαλίζουν μέχρι και ξένες πρεσβείες. Καθηγητές και φοιτητές ζητούν πίσω τα πανεπιστήμιά τους που έχουν μετατραπεί σε «άσυλο» μολότοφ και ναρκωτικών. Ενώ ένας ανήμπορος υπουργός Παιδείας παρακολουθεί αμήχανος εισβολείς-μαθητές να κραυγάζουν, όρθιοι στο γραφείο του, τυφλά συνθήματα. Η κοινωνία, παρακολουθεί τη διαρκή πολιτική και ηθική υποβάθμιση της χώρας, καθηλωμένη από τα οικονομικά της προβλήματα. Βλέπει το κυβερνητικό παζάρι γύρω από τις νέες περικοπές συντάξεων. Γνωρίζει, όμως, ότι το μέλλον έχει υπονομευθεί από δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μέχρι το 2060. Η κοινωνία ανησυχεί με την εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης, ακούγοντας Υπουργούς να ζητούν την φυλάκιση των πολιτικών τους αντιπάλων, προκειμένου οι ίδιοι να μείνουν στις καρέκλες τους.  Και, βέβαια τρομοκράτες παίρνουν άδειες από τις φυλακές και βγαίνουν σαν κύριοι από αυτές.

Κυρίες και κύριοι,

Αν μίλησα για όλα αυτά, ήταν για να επισημάνω ότι το μοντέλο που εγώ εισηγούμαι δεν αναφέρεται, απλώς, σε δείκτες, αλλά σε ανθρώπους που ευημερούν μέσα στην καθημερινότητά τους. Σε πνεύμα ανάπτυξης και δημιουργίας που θα διαπερνά τους θεσμούς ενός κράτους δικαίου, τις υπηρεσίες ενός αποτελεσματικού δημόσιου τομέα, αλλά και τη λειτουργία ενός σύγχρονου δημοκρατικού πολιτικού συστήματος.

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσίασα τις κεντρικές πτυχές του σχεδίου μας για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, στην ακριβώς αντίθετη λογική από αυτήν που ισχύει σήμερα: Βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά -προσέξτε- όχι περιττά υπερπλεονάσματα, τα οποία στραγγαλίζουν την πραγματική οικονομία. Λιγότεροι φόροι και εισφορές, με ταυτόχρονo συμμάζεμα των κρατικών δαπανών. Για περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες δουλειές. Όχι στη διαρκή μείωση του Εθνικού Προϊόντος που θα μοιράζεται με μορφή επιδομάτων στους κομματικούς πελάτες. Ναι στη συνολική αύξηση του δημόσιου πλούτου όπου θα έχουν μερίδιο όλοι. Ανάπτυξη με νέες ευκαιρίες για τους πολλούς. Αλλά και κανένας χωρίς πρόνοια και προστασία.

Πρώτος άξονας της στρατηγικής μας είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία και η μείωση του φορολογικού βάρους για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Ας είμαστε ειλικρινείς. Χωρίς επαρκή τραπεζική πίστη και ρευστότητα, χωρίς φιλικό φορολογικό σύστημα που θα απελευθερώσει πόρους για την ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων και της  ζήτησης, το ελατήριο της ανάπτυξης θα παραμένει πάντα συμπιεσμένο. Η κυβέρνηση σήμερα στερεί από την οικονομική ζωή την αναγκαία ρευστότητα και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση καταγράφεται από εσάς τους επιχειρηματίες ως το μεγαλύτερο πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα «κόκκινα δάνεια» δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου δεν αποπληρώνονται, παρά το μεγάλο μαξιλάρι που διαφημίζει η κυβέρνηση. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αναπτυξιακός μοχλός με μεγάλο πολλαπλασιαστή,  υπο-εκτελείται. Γιατί; Για να τροφοδοτούνται υπερ-πλεονάσματα, για να μοιράζουν κάποιοι επιδόματα. Ενώ στο ΕΣΠΑ η κυβέρνηση θριαμβολογεί χωρίς να έχει εισαχθεί σε αυτό κανένα ουσιαστικά νέο ιδιωτικό έργο, με πληρωμές έργων που ξεκίνησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για ιδιώτες, αλλά και για επιχειρήσεις, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας: Μειώνουμε το φόρο επιχειρήσεων από το 29% στο 20% εντός μιας διετίας. Αλλά και τη φορολογία των μερισμάτων από το 15% στο 5%, ώστε ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις να πέσει από το 40% στο 24%. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% εντός δύο ετών. Και θέλουμε εντός μιας τετραετίας να περικόψουμε ασφαλιστικές εισφορές για την κύρια σύνταξη από το 20% στο 15%, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος. Ακούγοντας τις επιχειρήσεις, οι οποίες μας λένε σήμερα ότι είναι πάρα πολύ ακριβό και δύσκολο να κρατήσουν στην Ελλάδα καλούς εργαζόμενους, τους οποίους συχνά χάνουν διότι αυτοί επιλέγουν να φύγουν και να μετακομίσουν στο εξωτερικό, αναζητώντας τελικά καλύτερο διαθέσιμο εισόδημα.

Δεύτερος άξονας είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι την επόμενη επταετία η χώρα θα χρειαστεί περίπου 100 δις ευρώ για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης. Έχουμε τις ευκαιρίες, έχετε -και απευθύνομαι κυρίως στους προσκεκλημένους μας από το εξωτερικό-  τα κεφάλαια. Εμείς εγγυόμαστε ότι το πλαίσιο του επιχειρείν θα είναι απλούστερο, περισσότερο προβλέψιμο και φιλικό προς την επιχειρηματικότητα.

Προχωρούμε άμεσα:

Στη σύσταση μια ειδικής θέσης Υφυπουργού με αποκλειστική αρμοδιότητα τις επενδύσεις. Αυτός θα αναλαμβάνει και θα έχει τη νομική δικαιοδοσία να ολοκληρώσει αδειοδοτικά κάθε επιχειρηματικό σχέδιο -το οποίο δεν προωθείται αμέσως από τις υπηρεσίες- μέσα σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Στην ενοποίηση όλων των δομών εξωστρέφειας, με προώθηση των εξαγωγών σε έναν νέο φορέα, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων σε ρόλο οργανωμένων υποδοχέων επιχειρήσεων, αλλά επίσης σε ρόλο ενδιάμεσων φορέων αδειοδότησης, με κατάργηση δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροδότησης για επιχειρήσεις εντός βιομηχανικών πάρκων.

Και προχωράμε βέβαια σε κάτι το οποίο ξέρω ότι απασχολεί όλους τους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Στη δραστική  απλούστευση των αδειοδοτήσεων -με βάση, μόνο πια τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι οικοδομικές άδειες θα ενσωματωθούν με αυτές της χρήσης γης, και φυσικά θα θεσμοθετηθούν και ιδιωτικοί φορείς αδειοδότησης και θα απλουστευθεί η χωροθέτηση νέων περιοχών για επενδύσεις.

Τρίτος άξονάς μας είναι η στρατηγική μας για ένα νέο μοντέλο το οποίο θα επαναφέρει την επιχειρηματικότητα στη θέση που της αρμόζει στο αξιακό σύστημα των Ελλήνων. Μία επιχειρηματικότητα που να στηρίζεται στον υγιή ανταγωνισμό, στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και στην τήρηση των συμφωνιών. Και, προφανώς, σε  ένα κράτος αποτελεσματικό και γρήγορο. Ευέλικτο, ώστε να μην καταπνίγει την επιχειρηματική πρωτοβουλία, αλλά ταυτόχρονα και ισχυρό ώστε να μην υποτάσσεται στα ειδικά συμφέροντα. Με εργαζόμενους που θα έχουν μέρισμα από την ανάπτυξη, αλλά και με  εργοδότες που θα αναλαμβάνουν δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Κυρίες και κύριοι,

Περιέγραψα μια Ελλάδα με αρκετά σκοτεινά στοιχεία: Μια χώρα σε κρίση οικονομική, θεσμική, αλλά και ηθική. Και είναι υποχρέωσή μου να μην ωραιοποιώ τις καταστάσεις – γιατί η σημερινή κυβέρνηση τραυμάτισε την πατρίδα μας. Όχι μόνο την κρατά καθηλωμένη, αλλά υπονομεύει και το μέλλον της. Οι Τράπεζες έχουν ένα δύσκολο δρόμο μπροστά τους για να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους, να μειώσουν τα κόκκινα τους δάνεια, να αντλήσουν κεφάλαια, να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους, να φέρουν πίσω καταθέσεις, ώστε να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, από τη ΔΕΗ ως τον ΟΑΣΘ, χρειάζονται άμεσα, πειστικά πλάνα αναδιάρθρωσης για να μην καταρρεύσουν. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ταμεία απαιτούν μείωση επιβαρύνσεων και μια γενναία οριζόντια ρύθμιση για να μετατραπούν από ωρολογιακή βόμβα, που είναι σήμερα,  σε ένα όχημα ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης. Οι δικαστικές αποφάσεις για διεκδίκηση αναδρομικών και η συνεχής διεύρυνση του κομματικού κράτους, μπορεί να τινάξουν στον αέρα τη δημοσιονομική προσαρμογή, μεταφέροντας στο μέλλον  νέες θυσίες για τους Έλληνες και δημιουργώντας νέο φαύλο κύκλο αβεβαιότητας και στασιμότητας για την Ελλάδα.

Όλα αυτά είναι πραγματικά προβλήματα. Πρέπει να τα ξέρουν οι επενδυτές. Αλλά είμαστε εδώ για να πούμε στους επενδυτές ότι σε κάθε πρόβλημα υπάρχει και μια λύση. Και η λύση σήμερα στην πατρίδα μου είναι μια μεγάλη  πολιτική αλλαγή. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει -το πιστεύω ακράδαντα και το πιστεύει κι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων συμπολιτών μας-  αυτό που είδατε σήμερα το πρωί αντικρύζοντας το λαμπερό της ήλιο: Μια χώρα γεμάτη φως.

Κυρίες και κύριοι,

Για τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που σήμερα παραμένουν αναξιοποίητες, επιτρέψτε μου, κλείνοντας την παρέμβασή μου,  να αναφερθώ σε τέσσερα συγκεκριμένα παραδείγματα:

Πρώτον, αγορά ακινήτων. Η Ελλάδα και η Αθήνα κι άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις, είναι πολύ πιο κοντά στα κεφάλαια των αραβικών Κρατών από ότι, για παράδειγμα το Λονδίνο, το Παρίσι, ή η  Φρανκφούρτη. Κεντρικές διοικήσεις αραβικών επιχειρήσεων μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα. Επίσης, ο τουρισμός θα αναζητήσει την επόμενη πενταετία δεκάδες δισεκατομμύρια, ώστε να  ανταποκριθεί από τη μία στην υψηλότερη ζήτηση που έχει μία από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου, αλλά κι από την άλλη στην αδήριτη ανάγκη να αναβαθμίσουμε την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Ποια, λοιπόν, μπορεί να είναι ασφαλέστερη επένδυση για εσάς, από την αγορά γης και την κατασκευή νέων τουριστικών μονάδων ή μονάδων δεύτερης κατοικίας;

Δεύτερος τομέας που προσφέρει πολύ μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.  Ορυκτός Πλούτος και Ενέργεια. Η υψηλή τεχνογνωσία στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελεί αναμφισβήτητη προστιθέμενη αξία για αραβικές επενδύσεις κυρίως στο πετρέλαιο αλλά και στο φυσικό αέριο. Το ενδιαφέρον σας προφανώς είναι καλοδεχούμενο για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ωστόσο,  η αντιμετώπιση των  επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής επιβάλλει να δώσουμε έμφαση σε επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία των νησιών μας αλλά και τη μεγαλύτερη δυνατή συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα της Ηπειρωτικής Ελλάδος. Επιτρέψτε μου να σταθώ λίγο περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γιατί εκεί υπάρχουν ώριμα επενδυτικά σχέδια, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν άμεσα, στην Εύβοια, στον τόπο μου στην  Κρήτη, σε άλλα κατοικημένα νησιά αλλά και σε ακατοίκητες  βραχονησίδες.

Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες σε μεγάλα έργα -τα οποία ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και την Ε.Ε., τα λεγόμενα projects of Common Interest (έργα κοινού ενδιαφέροντος)-, στην αποθήκευση ενέργειας. Αν μιλάμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το πώς αποθηκεύεται αυτή η ενέργεια, όταν δεν φυσάει ή όταν δεν έχει ήλιο, έργα αντλησιοταμίευσης, -το Αμάρι, η Αμφιλοχία- επιχειρηματικά σχέδια που έχουν ήδη επιλεγεί για να χρηματοδοτηθούν από το πακέτο Γιούνκερ. μόνο αυτά τα έργα της αντλησιοταμίευσης θα αναζητήσουν παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ την επόμενη τριετία. Το μόνο το οποίο λείπει είναι το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για να ενταχθεί η παραγόμενη ενέργεια από τα έργα αυτά, στο μείγμα της ηλεκτρικής παραγωγής της χώρας. Οι σχετικές επενδύσεις συνολικά, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, μπορεί να ξεπεράσουν τα  15 δις ευρώ, υπό την προϋπόθεση όμως, να συνοδευτούν και από τις απαραίτητες και χρόνια αναγκαίες διασυνδέσεις των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα. Και στις διασυνδέσεις, χαρακτηριστικές περιπτώσεις συνιστούν, τα μεγάλα και ώριμα έργα όπως η κεντρική ηλεκτρική διασύνδεση, που ξεκινάει από το Ισραήλ, πηγαίνει στην Κύπρο, πηγαίνει στην  Κρήτη και φυσικά συνδέει την Κρήτη με την Ηπειρωτική Ελλάδα.  Αλλά κι η διασύνδεση των Δωδεκανήσων με την Ανατολική Κρήτη και μικρότερες διασυνδέσεις -μόνο για τις διασυνδέσεις μας θα απαιτηθούν κεφάλαια που θα ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη πενταετία. Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας εξασφαλίζεται και με τη διαφοροποίηση των προμηθευτών σε φυσικό αέριο και για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να διευρύνουμε τις δυνατότητές μας σε αποθήκευση Liquid Natural Gas  (LΝG), προσβλέποντας και στην υλοποίηση του αποθηκευτικού έργου στην Αλεξανδρούπολη.

Τρίτον, επιτρέψτε μου να σταθώ λίγο στις ευκαιρίες που παρουσιάζει ο αγροδιατροφικός τομέας. Δίνοντάς σας ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, από τον εξαιρετικά ανταγωνιστικό κλάδο των Ιχθυοκαλλιεργειών. Οι ιχθυοκαλλιέργειες σήμερα αποτελούν το πρώτο εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας. Και η αξιοποίηση  του κλάδου μπορεί να  προσθέσει σχεδόν 1 δισεκατ. ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο, να δημιουργήσει παραπάνω από  20.000 καλά πληρωμένες νέες θέσεις απασχόλησης. Σήμερα οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν τον πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο ζωικής παραγωγής στη χώρα μας. Τα περιθώρια ανάπτυξης είναι τεράστια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, μέχρι το 2030 το 65% των αλιευτικών προϊόντων θα προέρχεται από την υδατοκαλλιέργεια. Είναι πραγματικά εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι ισχυροί επενδυτικοί όμιλοι που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως, όπως η Amerra Capital Management και η  Mubadala Investment Company επέλεξαν ήδη να επενδύσουν στις υδατοκαλλιέργειες μέσω του ομίλου Andromeda. Τέτοιες επενδύσεις, οι οποίες έχουν και την  στήριξη κυβερνήσεων,  μεγεθύνουν και ισχυροποιούν τον κλάδο προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και πιστεύω ότι μπορούν να αποτελέσουν τον πιλότο για πολλές περισσότερες επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα.

Τέταρτον, και ίσως σημαντικότερο παράδειγμα επενδυτικών ευκαιριών, το παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Η έκταση του πρώην αεροδρομίου αποτελεί ένα εμβληματικό έργο, το οποίο συμβολίζει από τη μια τις τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης  της δημόσιας περιουσίας και ταυτόχρονα βέβαια συμβολίζει και την μνημειώδη αναποτελεσματικότητα τη κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Περιορίζομαι μόνο να υπενθυμίσω ότι η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την έκταση των 6.200 στρεμμάτων, η ανακήρυξη του αναδόχου και η υπογραφή της σύμβασης πώλησης, ολοκληρώθηκαν από την  κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2014. Έκτοτε, η κυβερνητική αναβλητικότητα, η εμπλοκή του έργου στις γραφειοκρατικές αδειοδοτικές διαδικασίες, έχουν καθηλώσει την πορεία  του. Το έργο αυτό όμως,  μπορεί να προσφέρει άμεσα δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Να προσθέσει 1% του ΑΕΠ της χώρας. Υποέργα του να προσελκύσουν κεφάλαια, από πολλούς διαφορετικούς επενδυτικούς πόρους. Και βέβαια θα αλλάξει την όψη της Αθήνας, και θα αποτελέσει από μόνο του την καλύτερη διαφήμιση για τη νέα Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε. Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση ότι η πρώτη από ένα πλήθος δράσεων της κυβέρνησής μας, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα αφορά την τάχιστη δρομολόγηση  του έργου αυτού, ώστε το Ελληνικό να δώσει πνοή στην πρωτεύουσα και να σηματοδοτήσει διεθνώς την αλλαγή σελίδας της χώρας.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνω με την εξής παρατήρηση.  Πριν από τέσσερα χρόνια, πριν από τις εκλογές του 2015, ο κ. Τσίπρας τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης, στην ίδια θέση που βρίσκομαι εγώ σήμερα, σας καλούσε  να μην επενδύσετε στην Ελλάδα και σας  απειλούσε ότι «θα χάσετε τα λεφτά σας». Το τι έγινε μετά είναι  γνωστό. Εγώ σήμερα, μετά από 2,5 χρόνια που έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος της Ν.Δ., σας κοιτάω στα μάτια και σας προσκαλώ να επενδύσετε στην Ελλάδα. Να αξιοποιήσετε τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζει ο τόπος μας. Θα  κερδίσετε κι εσείς, ωφελημένη θα είναι και η πατρίδα μας. Ελάτε λοιπόν να επενδύσετε στην Ελλάδα. Και να γνωρίζετε ότι τα προβλήματα τα οποία σας περιέγραψα είναι πραγματικά, αλλά είναι ταυτόχρονα και αντιμετωπίσιμα. Και ότι μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, η οποία πιστεύω ότι δρομολογείται, μπορεί να αποκαταστήσει αυτήν την άυλη αξία, η οποία είναι τόσο σημαντική, τελικά για τη διαμόρφωση του επενδυτικού κλίματος. Αυτή δεν είναι άλλη από την εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη των εγχώριων και διεθνών κεφαλαίων ότι η χώρα θα αποκτήσει επιτέλους μια σοβαρή αξιόπιστη, αποτελεσματική κυβέρνηση, που θα μιλάει με μία γλώσσα, και η οποία θα θέτει την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής της ατζέντας. Σας θέλουμε μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια, γιατί μαζί μπορούμε.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.




Πρώτοι οι Έλληνες στην πίστη τους στον θεό και στο «κακό μάτι»



Η έρευνα διεξήχθη από το 2013 έως το 2017

Μια ιδιαίτερη πρωτιά κατακτούν οι Έλληνες σε έρευνα του Pew Research Center καθώς είναι οι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη στην πίστη τους στο θεό για στο κακό το μάτι.

Μεταξύ των 34 κρατών και εθνικοτήτων οι Ελληνες είμαστε πρώτη στο υπάρχει θεός με 92%, ξεπερνώντας ακόμα και τους Ρώσους 75%.

Είμαστε πρώτη επίσης στην πίστη μας ότι υπάρχει το κακό μάτι 66%, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στους 56.000 ενηλίκου που συμμετείχαν στην έρευνα σε 34 κράτη της ανατολικής και δυτικής Ευρώπης.

Σε ποσοστό 89% πιστεύουμε και καλά κάνουμε ότι ο Ελληνικός πολιτισμός είναι ανώτερος των υπολοίπων. Το 74% των Ελλήνων πιστεύει επίσης ότι η καταγωγή και η εθνική ταυτότητα ταυτίζονται.

Το 31% των Ελλήνων θα δεχόταν για μέλος της οικογένειάς του έναν Μουσουλμάνο και ένα 35% έναν Εβραίο.



Βόμβα! Μέρκελ: Δεν θα είμαι ξανά υποψήφια για την ηγεσία του CDU


Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο συνέδριο που θα γίνει στις 8 Δεκεμβρίου. Η είδηση έπεσε σαν βόμβα και σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η ίδια είπε: «Δεν θα είμαι ξανά υποψήφια για επανεκλογή ως επικεφαλής του CDU».

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται αναμενόμενη αφού και χθες το κόμμα της έπαθε πανωλεθρία στις τοπικές εκλογές της Εσσης. Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που το κόμμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου παθαίνει μεγάλη ήττα σε τοπικές εκλογές. Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα είχε τα μικρότερα ποσοστά του από το 1966 στο κρατίδιο της Έσσης.

Όπως αναφέρει το Spiegel, η ανακοίνωση έγινε το πρωί στην συνεδρίαση του προεδρείο του κόμματός της. Τα αρχικά σχέδια της Μέρκελ ήταν να είναι ξανά υποψήφια στο συνέδριο του κόμματος στο Αμβούργο τον Δεκέμβριο. Όμως, τα εκλογικά αποτελέσματα έβαλαν ταφόπλακα στα σχέδιά της.

Το ερώτημα που πλανάται τώρα σε Γερμανία και Ευρώπη είναι τι σημαίνει αυτή για την Καγκελαρία. Η Μέρκελ πάντα υποστήριζε ότι ο καγκελάριος πρέπει να είναι και αρχηγός στο κόμμα. Με βάση αυτή την λογική πρέπει να αποσυρθεί και από Καγκελάριος.


Ως πιθανοί διάδοχοι είναι η γ.γ. του CDU Annegret Kramp-Karrenbauer , ο υπουργός Υγείας, Jens Spahn και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Armin Laschet.

Όλα θα ξεκαθαρίσουν στις 2 το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild και του τηλεοπτικού σταθμού n0tv, η Μέρκελ επιθυμεί να παραμείνει Καγκελάριος.

Αποχωρεί μετά από 18 χρόνια!

Η Άνγκελα Μέρκελ εξελέγη στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος το 2000, ακριβώς πριν από 18 χρόνια. Ήταν η πρώτη γυναίκα αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Ο πρώτος ανατολικογερμανός ηγέτης της ενωμένης Γερμανίας.


Η Μέρκελ την ημέρα της εκλογής της στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος/REUTERS

Οι Γερμανοί την φωνάζουν «μητερούλα» (“Mutti”), την βλέπουν στο σούπερ μάρκετ να αγοράζει μουστάρδα και αγγουράκια τουρσί και παρακολουθούν εδώ και χρόνια τις πεζοπορίες της στο Νότιο Τιρόλο, με τα ίδια μάλιστα ρούχα.

Η κόρη του Λουθηρανού πάστορα γεννήθηκε στο Αμβούργο και λίγες μέρες μετά εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Εκεί εκπαιδεύτηκε να ελέγχει τα πάθη της, να βάζει την προσωπική της προβολή σε δεύτερη μοίρα και να παραμένει ψύχραιμη. 

«Δεν ένοιωσα ποτέ ότι η ΛΔΓ ήταν η πατρίδα μου. Έχω μια σχετικά ανάλαφρη προσωπικότητα και πίστευα πάντα ότι η διαδρομή μου στη ζωή θα είναι αισιόδοξη, ό,τι και να γίνει. Δεν επέτρεψα ποτέ στον εαυτό μου να απογοητευτεί. Χρησιμοποιούσα πάντα τον ελεύθερο χώρο που μου άφηνε η ΛΔΓ. Αργότερα, ενεργούσα κατά τρόπο ώστε να μην χρειάζεται να ζω σε διαρκή σύγκρουση με το κράτος», θα πει η ίδια σε συνέντευξή της το 1991.

Το 2005 πρόσθεσε ότι ήταν αποφασισμένη να αποδράσει, αν το καθεστώς γινόταν πολύ άσχημο. Αλλά αν αυτό δεν συνέβαινε, δεν ήθελε να ζήσει σε αντιπαράθεση με το σύστημα, διότι φοβόταν τις συνέπειες. Η θέση πάντως του πατέρα της και η ακαδημαϊκή της εξέλιξη στην κβαντική χημεία της εξασφάλιζαν σημαντικά προνόμια. Ίσως για αυτό δεν ήταν σε θέση να «διαβάσει» σωστά και την πτώση του Τείχους. Στις 9 Νοεμβρίου του 1989 η 35χρονη Άνγκελα Μέρκελ πήγε όπως κάθε Πέμπτη για σάουνα. Αργότερα πέρασε μαζί με την παρέα της στην Δύση, για να επιστρέψει το ίδιο βράδυ στο σπίτι της και την επομένη να εμφανιστεί κανονικά στο γραφείο της. 

Ακόμη και σήμερα, η κυρία Μέρκελ παραμένει προσηλωμένη στο καθήκον της. Λένε ότι δεν κοιμάται ποτέ περισσότερες από πέντε ώρες και ότι στο κομοδίνο της δεν παίρνει μυθιστορήματα, αλλά υπηρεσιακούς φακέλους. Μελετηρή, συστηματική και οργανωμένη, η Καγκελάριος δεν επιτρέπει δημόσιες εκδηλώσεις συναισθηματισμού. Άλλωστε αναγκάστηκε να αναρριχηθεί στην εξουσία παρά τα «μειονεκτήματά» της. Γυναίκα, χωρισμένη, ξαναπαντρεμένη, χωρίς παιδιά, επιστήμονας και ανατολικογερμανίδα. «Για όποιον δεν γνωρίζει γερμανικά, μια ομιλία της Καγκελαρίου στην Βουλή για την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία έχει τον ίδιο τόνο με την ανακοίνωση των κανονισμών της εταιρίας σιδηροδρόμων», έγραφε χαρακτηριστικά το περιοδικό New Yorker το 2014. 

Όταν τον Ιούλιο του 2015, στην αρχή της προσφυγικής κρίσης, κατά την διάρκεια συζήτησης με μαθητές, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια έφηβη Παλαιστίνια που ξέσπασε σε κλάματα εκφράζοντας την απόγνωσή της για τις προοπτικές παραμονής της στην Γερμανία, το κοινό είδε μια διαφορετική Μέρκελ. Το προσφυγικό έμελλε να αλλάξει την εξωτερική εικόνα της αλλά και να απειλήσει σοβαρά την παντοδυναμία της. Η πολιτική της των ανοιχτών συνόρων την ανέδειξε σε ηρωίδα των κατατρεγμένων και ταυτόχρονα – για κάποιους – σε κίνδυνο για την γερμανική κοινωνία και οικονομία. Τώρα, το πληρώνει ακριβά.

«Κλέβοντας» τις θέσεις των αντιπάλων της

Το προσφυγικό όμως δεν είναι το μόνο ζήτημα στο οποίο η Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε να στερήσει ιδεολογικά επιχειρήματα από τους αντιπάλους της. Στην προτελευταία θητεία της καθιερώθηκε για πρώτη φορά ο κατώτατος μισθός, πάγιο αίτημα του SPD, το οποίο όμως κατάφερε να πιστωθεί η ίδια. Το ίδιο συνέβη και με την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, με το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης και την αύξηση του επιδόματος στις μητέρες. Τελευταία, ξάφνιασε ακόμη και το ίδιο της το κόμμα, όταν επέτρεψε την ψηφοφορία για τον γάμο των ομοφυλοφίλων, ο οποίος τελικά εγκρίθηκε παρά την δική της αρνητική ψήφο. 

Το μέγεθος της Μέρκελ έχει προ πολλού υπερβεί τη χώρα της και την Ευρώπη. Ειδικά η παρουσία ηγετών όπως ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Όρμπαν και ο Ταγίπ Ερντογάν, την καθιστά σχεδόν «όαση» σταθερότητας και δημοκρατίας. Η ίδια τα τελευταία 12 χρόνια έχει δει δεκάδες ηγέτες να έρχονται και να φεύγουν: Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Γ. Μπους, Τόνι Μπλερ, Νικολά Σαρκοζί, Φρανσουά Ολάντ… Μόνο η «Νέμεσή» της, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση του, να την σέβεται, αλλά και να απολαμβάνει να προκαλεί τις αντοχές της. Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό πριν από λίγα χρόνια στην Μόσχα, όταν ο Ρώσος Πρόεδρος άφησε το μαύρο λαμπραντόρ του να κυκλοφορεί ελεύθερο κατά την διάρκεια της συνάντησής τους, γνωρίζοντας ότι εκείνη φοβάται τα σκυλιά. Οι συνεργάτες της έγιναν έξαλλοι, αλλά η ίδια παρέμεινε ατάραχη: «Καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να το κάνει. Για να αποδείξει ότι είναι άντρας. Φοβάται την ίδια του την αδυναμία». 

Σήμερα, γράφεται η αρχή του τέλους για την Άνγκελα Μέρκελ. Την γυναίκα που αγαπήθηκε και μισήθηκε εξίσου πολύ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, την γυναίκα που πήρε στις πλάτες της την Γερμανία και της έδωσε άνθιση που πολλοί θα ζήλευαν.


Πηγή : newsit.gr


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. για τη Συνταγματική Αναθεώρηση



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Την ώρα που ο κυνικός συνεταιρισμός των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραπαίει και ο κ. Τσίπρας αναζητεί εναγωνίως ευκαιριακές πλειοψηφίες επιβίωσης για λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία, θυμήθηκε ξαφνικά την -ξεχασμένη και από τον ίδιο- Συνταγματική Αναθεώρηση. Ζητεί μάλιστα τη συναίνεση της αντιπολίτευσης την ώρα που καθημερινά την υβρίζει, τη συκοφαντεί και την απειλεί ακόμη και με διώξεις.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: Η χώρα χρειάζεται μια ευρεία και τολμηρή αλλαγή του καταστατικού της χάρτη. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών, με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές.

Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει από καιρό για μια γενναία Συνταγματική αλλαγή. Μακάρι να αποδειχθεί, έστω για μια φορά, πολιτικά ώριμος και ο κ. Τσίπρας».


Την μόνιμη παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών ζήτησε ο Μπουτάρης



Τη βοήθεια του δήμου Θεσσαλονίκης και του δημοτικού συμβουλίου ζήτησε ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διακίνησης ναρκωτικών στους χώρους του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

«Δεν θέλουμε το πανεπιστήμιο να είναι η πιάτσα των διακινητών. Δεν μας τιμά, δεν μας αξίζει, δεν αξίζει ούτε στην πόλη, να κυκλοφορεί αυτό σαν γνώση για τη πόλη και το πανεπιστήμιό της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μήτκας.

Ξεκαθάρισε ότι δεν ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο για να αποδώσει ευθύνες αλλά για να ζητήσει βοήθεια, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο το οποίο πλέον είναι καθημερινό.

«Πρυτανεία, Σύγκλητος, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές ζητούν να απαλλαγούν από αυτή την μάστιγα, αυτό το φαινόμενο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν ήρθα για να αποδώσει ευθύνες, βοήθεια ζητάω από τον δήμο, το δημοτικό συμβούλιο γιατί δεν πρέπει οι φορείς της πόλης να θεωρούν το πανεπιστήμιο χώρο εκτόνωσης της παραβατικότητας και της ανομίας». Ο κ. Μήτκας μίλησε για σύνθετο πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί ούτε ο δήμος, ούτε το πανεπιστήμιο, ούτε η αστυνομία μόνη να το αντιμετωπίσει.

«Ζητάω χωρίς προϋποθέσεις καταδίκη της διακίνησης ναρκωτικών και μηδενική ανοχή σε αυτή την πρακτική. Να γίνει συνείδηση ότι η πόλη δεν το ανέχεται και πως συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως αυτό που ενδιαφέρει την πανεπιστημιακή κοινότητα είναι να βρεθεί λύση.

«Όποιος μπορεί ας βοηθήσει», τόνισε ο πρύτανης, σημειώνοντας πως η αγωνία της πανεπιστημιακής κοινότητας αποτυπώνεται και σε δύο επιστολές, η μία με 2.000 υπογραφές από φοιτητές και η άλλη με περίπου 500 υπογραφές πανεπιστημιακών. Τόνισε ότι έχουν γίνει συνεχής συσκέψεις με την αστυνομία και τους εισαγγελεις για το θέμα.

Μόνιμη παρουσία της αστυνομίας μέσα στο ΑΠΘ πρότεινε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, αν και όπως διευκρίνισε είναι γνωστές οι δυνατότητές της. Όπως σημείωσε είναι «η πρώτη φορά που ένας τόσο μεγάλος αριθμός φοιτητών φωνάζει για κάτι τέτοιο, να πάψει να είναι ένας χώρος ξέφραγο αμπέλι για τους διακινητές και όχι μόνο».

Πρότεινε παράλληλα να βελτιωθεί η κατάσταση του φωτισμού, καθώς δεν είναι καλά φωτισμένο. «Να αρχίσει να φαίνεται ότι ενδιαφερόμαστε ως πόλη αλλά αν δεν έχουμε μια συστηματική παρουσία της αστυνομίας δεν θα γίνει τίποτα. Αλλά αυτοί θα φύγουν και θα πάνε αλλού», τόνισε.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Σώματος Καλυψώ Γούλα, η οποία είχε καλέσει από τις προηγούμενες ημέρες τον κ. Μήκτα στη συνεδρίαση του Σώματος, πρότεινε να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο μια φορά μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου.

Να λυθεί το θέμα με μεγαλύτερη αστυνόμευση έξω από το πανεπιστήμιο ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη των «Εντάξει» Νίκος Ζεϊμπέκης.

«Το άσυλο του πανεπιστημίου είναι άσυλο ιδεών και όχι άσυλο παραβατικότητας», τόνισε η Ρία Καλφακακου, από την Ανοιχτή Πόλη.

«Δεν αφορά μόνο το πανεπιστήμιο αλλά και την γύρω περιοχή. Το θέμα δεν είναι απαράδεκτο επειδή συμβαίνει μόνο στο πανεπιστήμιο, αλλά επειδή συμβαίνει οπουδήποτε», σημείωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Δελλής από την Λαϊκή Συσπείρωση, ζητώντας πιο αποτελεσματική φύλαξη των χώρων.

«Πώς μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε, να υπάρχουν κάποιες προτάσεις και εμείς να δραστηριοποιηθούμε πάνω σε αυτές», ανέφερε η Μόνικα Αϊβάζογλου, από τις Γειτονιές σε Δράση.

«Στο καρτέλ ναρκωτικών δεν απαντά η κοινωνία των πολιτών ή η φοιτητική κοινότητα αλλά η Πολιτεία με τους θεσμούς της», σημείωσε ο Κωνσταντής Σεβρής, από τους Μένουμε Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα, αίτημα για να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο είχε καταθέσει ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παναγιώτης Αβραμόπουλος, κάνοντας λόγο για ευθύνες οι οποίες είναι διαχρονικές. «Το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος έχουν ευθύνη να παρέμβουν συνδράμοντας την πανεπιστημιακή κοινότητα στις προσπάθειές της για αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του ΑΠΘ», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.



Πηγή: voria.gr


Η ιταλική μαφία επικήρυξε με €5.000 αστυνομικό σκυλί γιατί ανακάλυψε πάνω από 2 τόνους ναρκωτικών



Ο Πότσο είναι ένα Jack Russel ηλικίας εννέα ετών

Επικήρυξη ύψους 5.000 ευρώ έβαλε η ιταλική μαφία για τον Πότσο, έναν από τους σημαντικότερους αντιπάλους της στις τάξεις της αστυνομίας.

Ο Πότσο είναι ένα Jack Russel ηλικίας εννέα ετών το οποίο μεχρι στιγμής έχει ανακαλύψει περισσότερους από δύο τόνους ναρκωτικών προκαλώντας ζημιές εκατομμυρίων ευρώ για τους μαφιόζους της Καμόρα.

Το αστυνομικό σκυλί πήρε το όνομά του από το παρατσούκλι που χρησιμοποιείται για τον παίχτη της Νάπολι, Εζεκιέλ Λεβέτσι.

Ο πρώτος ιδιοκτήτης του Πότσο ήταν ένας γιατρός που έμενε κοντά στο γήπεδο του Σάο Πάολο αλλά κατέληξε στην αστυνομία επειδή ο γιός του αποδείχθηκε αλλεργικός στους σκύλους.

Η επικήρυξη είναι το τελευταίο όπλο που έχει επιστρατεύσει η Καμόρα για τον Πότσο καθώς σύμφωνα με τους Times το προηγούμενο διάστημα είχε επιχειρήσει να τον δηλητηριάσει με φόλες ενώ ορισμένες φορές επιστράτευσε ακόμα και σκύλες που τοποθετούσε κοντά σε ναρκωτικά με την ελπίδα να αποσπάσουν την προσοχή του - κατά τα άλλα πιστού επαγγελματία - Πότσο.


Πηγή : protothema.gr


Διαταγή της ΕΛ.ΑΣ. για αιματολογικές εξετάσεις αστυνομικών στη Μόρια έπειτα από κρούσμα μεταδοτικής ασθένειας



Διαταγή με την οποία ζητά από τους αστυνομικούς που υπηρετούν στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας να υποβληθούν σε αιματολογικές-μικροβιολογικές εξετάσεις έστειλε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ..

Αφορμή υπήρξε η είδηση ότι αστυφύλακας που υπηρετεί στη δομή νοσηλεύεται τις τελευταίες τέσσερις-πέντε ημέρες στο νοσοκομείο του νησιού, με ιδιαίτερα υψηλό πυρετό. Μεταξύ των ενστόλων προκλήθηκε αναστάτωση καθώς εκφράστηκαν φόβοι ότι ο αστυνομικός έχει προσβληθεί από σοβαρή μεταδοτική ασθένεια.

Για να εκτονωθεί η κατάσταση, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έστειλε «σήμα» στις τοπικές αστυνομικές αρχές, με το οποίο προτρέπει το προσωπικό του κέντρου κράτησης να υποβληθεί προληπτικά σε μικροβιολογικές - αιματολογικές εξετάσεις. 

Ο ασθενής αστυφύλακας υπεβλήθη σε μια σειρά από εξετάσεις και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες βγήκε θετικός στο τεστ μαντού (mantoux), το οποίο γίνεται για να διαπιστωθεί εάν κάποιο άτομο έχει προσβληθεί από το μικρόβιο της φυματίωσης. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν στην «Κ» ότι ο  αστυφύλακας προσκόμισε ιατρική βεβαίωση στην υπηρεσία του, σύμφωνα με την οποία η ασθένεια από την οποία έχει προσβληθεί δεν είναι μεταδοτική και αναμένεται να ακολουθήσει εξάμηνη φαρμακευτική αγωγή.

Η είδηση -βρίσκεται σε γνώση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου- έρχεται στο φως της δημοσιότητας λίγες ημέρες μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων για τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης στο κέντρο κράτησης της Μόριας.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


New York Times: Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα «χτύπησε» και την πορνεία



Τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και στην πορνεία αναδεικνύει με ρεπορτάζ της η  New York Times.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται παρά τον μεγάλο αριθμό πορνείων, παράνομων και μη, οι τιμές έχουν σημειώσει δραματική πτώση. Όπως υποστηρίζει ο Γρηγόρης Λάζος, καθηγητής εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Το 2012 το ποσό για μια πόρνη ήταν περίπου 39 ευρώ, ενώ το 2017 είναι μόνο 17 ευρώ. Σημείωσε 56% πτώση».

Οι γυναίκες που δουλεύουν ως πόρνες έχουν παρατηρήσει και εκείνες ότι η κρίση έχει επηρεάσει το επάγγελμα τους, καθώς πολλοί από τους πελάτες υπόσχονται πως θα γυρίσουν να πληρώσουν όταν πληρωθούν οι ίδιοι ή προσπαθούν να κάνουν παζάρια.

Επίσης η πλειοψηφία των πελατών είναι πλέον οι μετανάστες που έχουν κατακλύσει την Αθήνα, ενώ ο αριθμός των Ελλήνων αντρών έχει μειωθεί, καθώς οι περισσότεροι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Μία από τις ιερόδουλες που μίλησαν, η Δήμητρα, ανάφερε: «Είχα ένα ανθοπωλείο για 18 χρόνια και τώρα είμαι εδώ απο ανάγκη, όχι από ευχαρίστηση. Κάποτε με αποκαλούσαν κυρία Δήμητρα και τώρα έγινα πόρνη».

Επίσης αποκαλύπτεται πως αρκετοί είναι οι άντρες που ζητούν να κάνουν σεξ χωρίς προστασία, το οποίο αποδέχονται γυναίκες που είναι χρήστες ναρκωτικών και έχουν AIDS. Μάλιστα, όπως υποστηρίζεται από γυναίκες που μίλησαν στους New York Times, οι περισσότερες από αυτές το κάνουν και ως ένα είδος εκδίκησης για τους πελάτες.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


4.850.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών από το 2015 μέχρι σήμερα


Τα στοιχεία δημοσιοποίησε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κατά την παρουσίαση της Έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη για τις κατασχέσεις λόγω χρεών προς το Δημόσιο.

Από την έκθεση προκύπτει ότι πάνω από 300.000 φορολογούμενοι έχουν υποστεί πάνω από 5 κατασχέσεις ο καθένας!

«Ειδικά για το 2017, προχωρήσαμε σε περίπου 1.643.500 κατασχέσεις για περίπου 312.000 οφειλέτες, δηλαδή περίπου 5,3 κατασχετήρια ανά ΑΦΜ» σημείωσε ο Γ. Πιτσιλής.

Όσον αφορά στην ουσία, δηλαδή στις εισπράξεις, από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, προκύπτει ότι από τα περίπου 3,9 δις ευρώ έναντι παλιών και νέων οφειλών, ο μεγαλύτερος όγκος αφορά σε χρέη από 50.000 ευρώ και πάνω. 

Ποσοστό 60,3% των εισπράξεων του εννεαμήνου του 2018 προέρχεται από οφειλέτες με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή έναντι παλαιού ληξιπροθέσμου υπολοίπου μεγαλύτερη των 50.000 ευρώ και ποσοστό 55,2% των εισπράξεων έναντι νέου ληξιπροθέσμου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή έναντι νέου ληξιπροθέσμου υπολοίπου μεγαλύτερη των 50.000 ευρώ.

Ειδικότερα, στο εννιάμηνο οπότε εισπράχθηκαν τα 1,512 δις ευρώ από φρέσκα χρέη οι επιχειρησιακές στοχεύσεις της ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν 1.322.900 οφειλέτες ( 94,5%) με χρέη έως 3.000 ευρώ , οι οποίοι όμως συνέδραμαν μόλις το 18,7% των συνολικών εισπράξεων ( 283,3 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1,512 δις ευρώ). 

Οι «μεγάλοι» οφειλέτες στις πλάτες των οποίων έπεσαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης συγκριτικά είναι ελάχιστοι ( μόλις 0,1% του συνόλου ή 1.899 φορολογούμενοι) αλλά οι εισπράξεις από τους συγκεκριμένους φτάνουν τα 658,175 εκατ. ευρώ ( ποσοστιαία το 43,5%).

Να μη ασκεί ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε βάρος οφειλετών για χρέη κάτω των 500 ευρώ, είναι η τακτική της εφορίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κύριος Γιώργος Πιτσιλής, στην εκδήλωση του Συνηγόρου του Πολίτη όπου καταγγέλλεται επίσης σωρεία κρουσμάτων παράνομων κατασχέσεων ακόμα και σε προνοιακά επιδόματα απο την ΑΑΔΕ!






Ν.Δ: Η Αχτζιόγλου ομολόγησε ότι οι μειώσεις των συντάξεων στα δύο πρώτα μνημόνια έγιναν για το δημόσιο συμφέρον




Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. για όσα παραδέχεται η κ. Αχτσιόγλου σχετικά με παλαιότερες μειώσεις συντάξεων.

«Χρειάστηκαν σχεδόν δέκα χρόνια για να ομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι μειώσεις των συντάξεων στα δύο πρώτα μνημόνια έγιναν “για το δημόσιο συμφέρον” και για να αποτραπεί η “πλήρης κατάρρευση των νοικοκυριών όλων των Ελλήνων”. Αυτά επί λέξει παραδέχεται πια η κ. Αχτσιόγλου στην έφεση που άσκησε κατά πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων που επιδικάζουν επιστροφή τμήματος των μειώσεων που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια. 

Αυτοί που έστησαν πολιτικές καριέρες στις πλατείες των αγανακτισμένων και με ασύστολα ψεύδη οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, ας βρουν επιτέλους το θάρρος να ζητήσουν έστω και σήμερα μία συγγνώμη». 


Βίντεο-ντοκουμέντο με την ανταλλαγή πυροβολισμών του Κατσίφα με την Αλβανική αστυνομία



Ένα βίντεο-ντοκουμέντο ήρθε στην δημοσιότητα που δείχνει τον Κωνσταντίνο Κατσίφα με την αλβανική αστυνομία έφερε στο φως της δημοσιότητας. 

Το βίντεο, το τράβηξε πολίτης μέσα από το καφενείο του χωριού όπου έγινε το περιστατικό, στο βίντεο εμφανίζεται ο Κατσίφας να κρατάει καλάσνικοφ και να προσπαθεί να διαφύγει από τους αστυνομικούς που τον καταδιώκουν, όπου και βγήκε καταφύγιο πίσω από σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ ακούγονται ριπές από όπλα.

Πηγές από την Ελληνική Αστυνομία πάντως υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ή μαρτυρίες που να συνδέουν την ένοπλη συμπλοκή κατά την οποία σκοτώθηκε ο Κωνσταντίνος Κατσίφας με την ύψωση της ελληνικής σημαίας.