Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Την μόνιμη παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών ζήτησε ο Μπουτάρης



Τη βοήθεια του δήμου Θεσσαλονίκης και του δημοτικού συμβουλίου ζήτησε ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διακίνησης ναρκωτικών στους χώρους του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

«Δεν θέλουμε το πανεπιστήμιο να είναι η πιάτσα των διακινητών. Δεν μας τιμά, δεν μας αξίζει, δεν αξίζει ούτε στην πόλη, να κυκλοφορεί αυτό σαν γνώση για τη πόλη και το πανεπιστήμιό της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μήτκας.

Ξεκαθάρισε ότι δεν ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο για να αποδώσει ευθύνες αλλά για να ζητήσει βοήθεια, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο το οποίο πλέον είναι καθημερινό.

«Πρυτανεία, Σύγκλητος, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές ζητούν να απαλλαγούν από αυτή την μάστιγα, αυτό το φαινόμενο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν ήρθα για να αποδώσει ευθύνες, βοήθεια ζητάω από τον δήμο, το δημοτικό συμβούλιο γιατί δεν πρέπει οι φορείς της πόλης να θεωρούν το πανεπιστήμιο χώρο εκτόνωσης της παραβατικότητας και της ανομίας». Ο κ. Μήτκας μίλησε για σύνθετο πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί ούτε ο δήμος, ούτε το πανεπιστήμιο, ούτε η αστυνομία μόνη να το αντιμετωπίσει.

«Ζητάω χωρίς προϋποθέσεις καταδίκη της διακίνησης ναρκωτικών και μηδενική ανοχή σε αυτή την πρακτική. Να γίνει συνείδηση ότι η πόλη δεν το ανέχεται και πως συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως αυτό που ενδιαφέρει την πανεπιστημιακή κοινότητα είναι να βρεθεί λύση.

«Όποιος μπορεί ας βοηθήσει», τόνισε ο πρύτανης, σημειώνοντας πως η αγωνία της πανεπιστημιακής κοινότητας αποτυπώνεται και σε δύο επιστολές, η μία με 2.000 υπογραφές από φοιτητές και η άλλη με περίπου 500 υπογραφές πανεπιστημιακών. Τόνισε ότι έχουν γίνει συνεχής συσκέψεις με την αστυνομία και τους εισαγγελεις για το θέμα.

Μόνιμη παρουσία της αστυνομίας μέσα στο ΑΠΘ πρότεινε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, αν και όπως διευκρίνισε είναι γνωστές οι δυνατότητές της. Όπως σημείωσε είναι «η πρώτη φορά που ένας τόσο μεγάλος αριθμός φοιτητών φωνάζει για κάτι τέτοιο, να πάψει να είναι ένας χώρος ξέφραγο αμπέλι για τους διακινητές και όχι μόνο».

Πρότεινε παράλληλα να βελτιωθεί η κατάσταση του φωτισμού, καθώς δεν είναι καλά φωτισμένο. «Να αρχίσει να φαίνεται ότι ενδιαφερόμαστε ως πόλη αλλά αν δεν έχουμε μια συστηματική παρουσία της αστυνομίας δεν θα γίνει τίποτα. Αλλά αυτοί θα φύγουν και θα πάνε αλλού», τόνισε.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Σώματος Καλυψώ Γούλα, η οποία είχε καλέσει από τις προηγούμενες ημέρες τον κ. Μήκτα στη συνεδρίαση του Σώματος, πρότεινε να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο μια φορά μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου.

Να λυθεί το θέμα με μεγαλύτερη αστυνόμευση έξω από το πανεπιστήμιο ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη των «Εντάξει» Νίκος Ζεϊμπέκης.

«Το άσυλο του πανεπιστημίου είναι άσυλο ιδεών και όχι άσυλο παραβατικότητας», τόνισε η Ρία Καλφακακου, από την Ανοιχτή Πόλη.

«Δεν αφορά μόνο το πανεπιστήμιο αλλά και την γύρω περιοχή. Το θέμα δεν είναι απαράδεκτο επειδή συμβαίνει μόνο στο πανεπιστήμιο, αλλά επειδή συμβαίνει οπουδήποτε», σημείωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Δελλής από την Λαϊκή Συσπείρωση, ζητώντας πιο αποτελεσματική φύλαξη των χώρων.

«Πώς μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε, να υπάρχουν κάποιες προτάσεις και εμείς να δραστηριοποιηθούμε πάνω σε αυτές», ανέφερε η Μόνικα Αϊβάζογλου, από τις Γειτονιές σε Δράση.

«Στο καρτέλ ναρκωτικών δεν απαντά η κοινωνία των πολιτών ή η φοιτητική κοινότητα αλλά η Πολιτεία με τους θεσμούς της», σημείωσε ο Κωνσταντής Σεβρής, από τους Μένουμε Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα, αίτημα για να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο είχε καταθέσει ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παναγιώτης Αβραμόπουλος, κάνοντας λόγο για ευθύνες οι οποίες είναι διαχρονικές. «Το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος έχουν ευθύνη να παρέμβουν συνδράμοντας την πανεπιστημιακή κοινότητα στις προσπάθειές της για αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του ΑΠΘ», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.



Πηγή: voria.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου